DE LIJST

Radio Arena - Radio Seefhoek - Radio Schipperskwartier
Radio Annick
Radio 2000
Radio Stad
Radio Minerva
Radio Centraal
Radio SIS
Radio Antigoon
Radio Zuid - Radio Damara
Radio ARD - Autonome Radio Deurne
Radio Kamina
Radio Zuiderlicht
Radio Multipop
Radio Antwerp City Pelgrim
Radio Antwerp
Radio Sinjoor
Radio Groenplaats
Radio Expres
Radio ART
Radio Caprice
Radio Souvenir / Energy - NRJ - IZI FM
Radio Lazer FM - Lazer Hot Hits
Radio Channel X
Radio Rave FM
Radio O radio

Radio Aktief (Kontich)
Radio Mega (Hemiksem)
Radio Flash / Frekwent (Hove)
Radio Freeway / Nova (Reet)
Radio Reflex (Mechelen)
Radio Mechelen-Zuid (Mechelen)
Radio Carina (Sint-Katelijne-Waver)
Radio Allegro (Hoevenen)
Radio Atlantis (Zandvliet)
Radio TOS (Turnhout)
Radio Palermo / Radio EVRO (Essen)
Radio Contrast Dance prg. C-Dance (Wuustwezel)
Radio Montana (Grobbendonk)
Radio Noordzee / Radio Gompel (Mol)
Radio Mol (Mol)
Radio Magic (Balen)
Radio Kiosk / Radio Capitol Gold (Tielen)
Radio Philadelphia / Lichtaart (Lichtaart)
Radio Flamingo (Lille)
Radio WFM (Heultje Westerlo)
Radio Telstar (Westmeerbeek)
Radio Mercur (Nijlen)
Radio Apollo (Wiekevorst, Heist-op-den-Berg)
Radio Christina (Heist-op-den-Berg)
Extra

DE HISTORIEK PER RADIO

Radio Arena - Radio Seefhoek - Radio Schipperskwartier

Ook de Antwerpse vrije radiogeschiedenis begint met een uitzending van een strijdzender. Radio Arena werd opgericht door enkele bezetters in de Arenaweide te Deurne op 26 oktober 1979. De radio-uitzendingen werden gebruikt tegen bouwplannen op deze plaats.

Op 2 juni 1980 startte Radio Seefhoek vanuit een kleine studio in de Gasstraat met informatie te brengen over het structuurplan Stuyvenberg. De door het Antwerpse stadsbestuur gehouden hoorzittingen omtrent dit plan werden toen uitgezonden. Na de hoorzittingen had Radio Seefhoek zijn bestaansrecht als buurtradio bewezen en beslisten de buurtbewoners dat het station moest blijven bestaan. De radio zond daarna iedere maandag uitzenden tussen 17:00 en 22:00 met als doel het buurtleven te heractiveren en de buurtproblemen aan een ruimer publiek kenbaar te maken. Begin 1982 werd zelfs de vereniging Antwerpse Buurtradio ABR opgericht. Andere buurtradio's zoals Radio Oude Stad, Radio Drei Pleintjes, Radio Zurenborg en Radio Schipperskwartier waren toen ook beluisterbaar.

radio seefhoek

Radio Zurenborg

Radio Seefhoek

up

Radio Annick - 103,00 MHz

De eerste radio met impact in Antwerpen was Radio Annick. Dit station werd opgericht door Alain Brouhon en Mike Doors. Oorspronkelijk waren deze twee heren CB'ers. De eerste zenders werden aangekocht bij Mandola Radio, een elektronica detailhandel op de hoek van de Keizerstraat (update: sinds 2005 is Mandola Radio gestopt en werd het pand verbouwd). Het waren 5 watt zendertjes waarvan de twee eerste zeer snel in rook opgingen. Met het derde exemplaar werden de uitzendingen gestart want die werd direct aan een autoradioantenne gekoppeld.

De initiatiefnemers parkeerden hun auto ergens en begonnen radio te maken. Ze kwamen snel tot de conclusie dat hun radiouitzendingen niet waren te ontvangen. Het duurde tot mei 1980 toen er met een professionele zender van 90 Watt radioprogramma's begon te maken op 103,00 MHz. Omdat de initiatiefnemers ook in het bezit waren van een stereocoder werd er direct gestart met stereo-uitzendingen. Via de zender werd er om medewerkers gevraagd.

Radio Annick

Eerst werd de zender geïnstalleerd in de slaapkamer van de ouders van Alain omdat die op vakantie waren. De antenne werd gemonteerd op het dak van het vijf verdiepingen hoge appartementsgebouw aan de Prins Boudewijnlaan te Wilrijk. De echte uitzendingen werden gestart op 1 juni 1980. Enkel een platenspeler was gekoppeld aan de zender gedurende de eerste uitzending die duurde tussen 20:00 en 0:00.

Ondertussen werd naarstig gezocht naar allerlei spullen om een studio te bouwen. De dag daarna kwam Roger Leclef binnengestapt met 2 platenspelers, een microfoon en een mengtafel. Er moest nog worden beslist met welke roepnaam zou worden uitgezonden. Alain dacht aan zijn ex-vriendin Annick en dat werd dus de naam van de omroep.

De eerste actieve luisteraars waren CB'ers. Zij informeerden Alain onder andere over het zendbereik. CB'er Olympus stelde toen zijn postbusadres ter beschikking. Zo konden de luisteraars reageren via postbus 22 te 2550 Kontich. De medewerkers van het eerste uur waren Mike Doors, Roger en Marco.

Na een week werd er verhuisd naar Kleine Tienne. De radio-opstelling werd daar ondergebracht op een zolderkamer in de Sint-Thomasstraat. Daar werd radio gemaakt op een eenvoudige stelling. De zolderkamer werd ook gebruikt door moeder de vrouw. Op de zolderkamer hing ook soms de was te drogen. Toenmalig zendamateur WKX schonk een 50 Watt antenneversterker. Het gevolg was dat het signaal opeens veel verder reikte. 's Nachts kon men soms luisteren naar Radio Annick te Brussel en zelfs in Hasselt.

Ondertussen was het tijd om een sticker te maken. Alain had een idee hoe het eruit moest zien en de tekenaar van het bedrijf CBG realiseerde het ontwerp. Bert "De grote onbekende", die de stickers drukte, werd toen ook medewerker.

In juli werden nieuwe medewerkers aangeworven die geblinddoekt naar de studio werden geleid. Zo ontmoette Alain Piet Keizer en Michel Follet. Toen Alain Brouhon Michel Follet voor het eerst ontmoette aan de ingang van de GB aan de Prins Boudewijnlaan verschoot hij echter dat zo'n klein en jong mannetje, die per fiets in een groene jas kwam aangereden, zo'n zware stem had.

Vervolgens werd een studio gebouwd in een afgesloten gedeelte van de garage. Bepaalde medewerkers vonden de garage toch niet ideaal omdat een afvoerputje stank verspreidde toen iemand het toilet doorspoelde. Ook Guy Van Antwerpen en Serge Van Gisteren (Serge Hadermann) versterkten de ploeg. Op 21 juli 1980 werd de eerste Top 100 uitgezonden vol herdenkingen aan de laatste momenten van de zeezenders Veronica en Caroline. Helaas werd er toen terug met slechts 5 watt uitgezonden want de eindversterker had het begeven.

Marc Maxi en zijn broer vervoegden toen het gezelschap. Het werd een gezellige non-profit organisatie. De discotheek bestond uit Alain's oude platencollectie en iedereen kocht regelmatig eens een nieuwe plaat. De Belgische producties werden gratis toegestuurd en die werden dan ook daadwerkelijk geplugd. De verkoop van stickers was de enige vorm van inkomen. Hiermee werd later in Merksem een nieuwe zender van 100 Watt gemaakt en werd er gezocht naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden in het hotel Holiday Inn.

Eerste studio in hotel Holiday Inn

Boven: de eerste studio geïnstalleerd in het hotel Holiday Inn. Bekijk hier nog enkele andere foto's van de studio, de gebruikte zender van 100 Watt en van een georganiseerd feest: foto 1 2 3 4 5

Ondertussen was er een onenigheid gekomen over het karakter van de zender. Een groep had liever een gemoedelijke zender met eigen karakter zonder commerciële inmenging, de andere wensten een elitaire opzet met commerciële steun. Piet Keizer zat commercieel te denken en richtte toen Radio Antigoon op. Mike Doors, Michel Follet en Guy Van Gisteren richtten in oktober 1980 Radio 2000 op. Radio Annick ging door met Bert, Patrick, Maxi, Jack Bol, Willy Wortel en Allan. Een nieuwe locatie werd gevonden. De zender verhuisde naar Marinisstraat te Borgerhout waar een appartement werd gehuurd. Op de radio werd toen veel LP materiaal te horen zoals tracks van New Music, Koris, Pete Townshend, Fisher Z, enz...

In november 1980 stond er in de krant Le Soir te lezen dat 100.000 Antwerpenaars afstemden op Radio Annick. Geleidelijk werd het uurrooster uitgebreid. In december 1980 was Radio Annick de eerste Antwerpse zender met een volledig zendschema tussen 7:00 en 0:00. Uniek was dat er niet stipt werd gestopt om middernacht. Er werd uitgebold afhankelijk van het humeur van de medewerker van dienst. Voor de jaarwisseling werd er 24 uur op 24 uur gedraaid. Op de avond van 1 januari 1981, na de heruitzending van de eerste top 100 allertijden werd er beslist vrijwillig uit de lucht te gaan omwille van storingen. Dit kwam omdat men regelmatig een meetwagen van de RTT in de buurt zag. Toch werd nog radio gemaakt gedurende 4 uur per avond vanuit Borsbeek op de frequentie 103,50 MHz. Een fanatieke luisteraar relayeerde het signaal daar al geruime tijd. Alain Brouhon besloot er toen mee te stoppen. De anderen gingen door.

Een vermeldenswaardig feit uit die periode was de door Willie Wortel en Radio Annick georganiseerde speelgoedactie voor arme kinderen die heeft plaatsgevonden rond Kerstmis 1980.

Op 11 februari 1982 werd Radio Annick voor het eerst in beslag genomen. De radio zond toen al uit in stereo. Vervolgens ging het niet meer zo goed met de radio en de omroep werd overgenomen door een kleine groep Antwerpse zakenlui. Door de financiële impuls kon het station worden opgewaardeerd. Radio Annick werd toen ook gevestigd in een dubbele kamer in het Holiday Inn-hotel. In juni van hetzelfde jaar werd Radio Annick benaderd door het reclamebureau IP via Francis Lemaire van Radio Contact. Eigenlijk heeft IP eerst contact opgenomen met Radio Antigoon maar Piet Keizer had het publiciteitsvoorstel afgewezen.

In augustus 1982 werd er geopteerd om met mensen in loondienst te werken. Serge Van Gisteren was één van de eersten die toen een werkcontract met Radio Annick had ondertekend.


Artikel Radioscopie geïntroduceerd door Adriaan Van Landschoot en met Serge Van Gisteren en Hilde Mul van Radio Annick

Kathy Pauwels

Frank Leysen over reclame

Kathy Pauwels, toen 18 jaar, radiomaakster bij Radio Annick, toen omschreven als een zonnestraal voor de microfoon

In oktober 1982 verhuisde Radio Annick naar het Hof Ter Loo in Borgerhout. Dirk De Vries, die het programma Stofzuigen presenteerde tussen 09:00 en 12:00, bouwde de studio. Het houtwerk werd gemaakt door een professionele timmerman. Er werden ook grote ramen gezaagd in de tussenmuren die van gips waren gemaakt. De eigenaar vond dit uiteindelijk niet zo leuk. Met de jaarwisseling werden de gloednieuwe studio's in gebruik genomen. Radio Annick was ook gekend omdat het toen de medewerkers goed betaalde. Zo werden Ron Van Der Plas en Peter De Groot een goede 600 BEF (15 €) uitbetaald per gepresteerd uur.


Dirk De Vries (Alfred Blokhuizen) leest het nieuws op Radio Annick

Op donderdag 13 januari 1983 werd alles in beslag genomen omdat er reclame werd uitgezonden. Een prachtige live- en opnamestudio ter waarde van 1,5 miljoen BEF (ongeveer 40.000 €) werd meegenomen. De medewerkers hebben die toen zelf uit elkaar genomen om beschadiging te voorkomen. Ook twee zenders en een lineaire eindtrap van 300 Watt werden meegenomen. Toch slaagden de verantwoordelijken er in om in een minimum van tijd gloednieuw materiaal te plaatsen. Radio Annick slaagde er ook in een complete live-studio in het Antwerpse Sportpaleis te integreren tijdens het European Champion Championship - tennistoernooi. Ook de marathon van Antwerpen, de 24-uren van Francorchamps en het Internationaal Filmfestival van Brussel werden door Radio Annick live op antenne gebracht.

Interview met Dirk De Vries afgenomen door Zwart-Wit in februari 1984zwart-wit-1

zwart-wit-2

Interview met Dirk De Vries afgenomen door Radio Revue in januari 1984
artikel radio revue

artikel radio revue - 2

artikel Winners
Artikel in magazine "Winners" - oktober 1982

artikel Winners februari 1982
Artikel in magazine "Winners" - februari 1983

Bekijk hier meer foto's met Dirk De Vries, Serge Hadermann, de studio en heel wat dames op bezoek tijdens het programma Stofzuigen.
foto 1 2 3 4 5 6

Luister naar een fragment van het programma Filevorming met Willy Wortel

In een Panorama-uitzending van de toenmalige BRT (nu VRT) werd getoond hoe Radio Annick door het leven ging als prototype van een vrije radio die door een rationeel commerciële aanpak goede luistercijfers wist voor te leggen.

Ortwin Waignein
Ortwin Waignein tijdens een interview (1983)

Radio Annick werd overgenomen door drie zakenlui. Eén van de drie overnemers was Ortwin Waignein. Het werd een miljoeneninvestering. Er was een loonlast van 700.000 BEF (ongeveer 17.500€) die werd bekostigd met de verkoop van reclamespots. Er werd onder andere een publiciteitsagentschap en een publiciteitsregie opgericht die ook toeleverde aan een twintigtal andere radio's.

Met dank aan Alain Brouhon.

(*) Later was er onenigheid en zouden Piet Keizer en Michel Follet programma's maken op Radio Barracuda te Kontich.

Radio Annick autozelfklever

up

Radio 2000 - 103,40 MHz

Radio 2000 werd opgericht door de groep rond Michel Follet. Later zijn Serge Van Gisteren en Guy Van Antwerpen ook afgezakt naar deze omroep toen zij in onmin raakten met het bestuur van Radio Annick. Radio 2000 zond enkel 's avonds en in het weekend uit op 103,40 MHz. De sterkste troef van dit station was dat er behoorlijk werd gepresenteerd. Ook Kurt Van Eeghem, Peter Van Dam (toen nog op Hilversum 3) en Luc Van Overmaet maakten programma's op Radio 2000.

Radio 2000

Radio 2000 had zelfs een Engelstalig programma. Mike Anthony, van oorsprong de Jamaicaanse resident DJ van de Royal Inn, was op de radio te horen. Het is de DJ die later scoorde met "Why cant we live together", een re-make van de bekende hit van Timmy Thomas.

Op 11 februari 1981 werd het materiaal van Radio 2000 in beslag genomen. Het was de kern van Radio 2000 die de "Aktie Groenplaats" heeft georganiseerd. Dit was een protestactie die ondanks het barre winterweer 5000 mensen op de been heeft gebracht. Ook De Strangers, Ed Kooyman, Johan Verminnen kwamen hun solidariteit met de Antwerpse vrije radio's betuigen. Op het plein hadden allerlei radiostations infostands opgezet waar het publiek inlichtingen kon inwinnen. Deze actie haalde zelfs de kranten in alle omliggende landen. Het was een unicum dat er zo'n solidariteit was tussen de concurrerende radiostations. Radio 2000 kwam daarna niet meer in de lucht.

Vier radio's in beslag genomen
Vers l'Avenir - 23/02/1981

up

Radio Stad - 103,80 MHz

Radio Stad werd opgericht door Michel Follet, Hans De Booy, Guy Van Antwerpen en Alain Mazin. De leuze van Radio Stad was "Vrije radio, levende radio". Men had de intentie om programma's te maken voor een zeer gericht publiek met de betere muziek. In het voorjaar van 1981 ging men van start. De studio was gevestigd kortbij het vliegveld van Deurne, in een pand waar een Turks café was gevestigd. Er werd uitgezonden in stereo op 103,80 MHz met een zender van 150W, aangesloten op vier dipolen. Desondanks de ontvangst in het centrum van Antwerpen hier en daar niet optimaal was, kon men de zender ontvangen in grote delen van Zeeland.

De eerste plaat die toen werd gedraaid was In The Air Tonight van Phil Collins, een hit die toen op nummer één in de hitlijsten stond. Ook nummers als "Vienna" van Ultravox, "Slipping Away" van John Townley, "Sat in your lap" van Kate Bush en "I've See That Face Before" van Grace Jones waren platen die toen zeer veel werden gedraaid bij Radio Stad.

Radio Stad

Radio Stad werd enige tijd later in beslag genomen. Men vond niet onmiddellijk geld om terug uit te zenden. Maar op 5 april 1981 ging men weer van start. De klemtoon lag op informatie. Het was toen de enige Antwerpse lokale radio die een eigen nieuwsdienst bezat. Een aantal medewerkers verzorgden ook een regionaal nieuwsbulletin. Een veel beluisterd item was de maritieme informatie. Niet enkel de meterstanden van de Schelde maar ook groetjes van familieleden van zeelui en schippers werden via Radio Stad uitgezonden.
Op Radio Stad werd er ook geëxperimenteerd met het medium. Zo werd bijvoorbeeld gedurende zestig minuten één en dezelfde plaat gespeeld met wisselende aan- en afkondigingen.

Tijdens de zomer van 1983 kreeg de radio samen met Radio City Pelgrim bezoek van de Rijkswacht en de RTT. Desondanks beide radio's een gunstig advies kregen tot erkenning werd bij Radio Stad de zender in beslag genomen. Tevens werd de antenne verzegeld en werden ook enkele cassettes en beheerraadverslagen meegenomen. De uitleg was dat er met een te hoog vermogen werd uitgezonden. Het huiszoekingsbevel dateerde van 24 april 1983. De beheerders vroegen zich af waarom de zender van hun radio in beslag werd genomen terwijl op dat moment volgens hen de zender van Radio Expres veel sterker was en veel hoger was opgesteld. Radio Stad kreeg tijdens de zomer enkele uren zendtijd op Radio Annick en Radio Delta (100,10 MHz).

De radio bracht ook Het Stadsblad uit. In één van de laatste edities werd gemeld dat de radio zou terug komen in september 1983. Er werd ook gemeld dat er ondertussen werd gewerkt aan een nieuwe programmatie.

Radio Stad

10 december 1983: nieuwe start met Michel Follet

Achter de schermen waren er bij Radio Stad twee groepen van medewerkers ontstaan. De eerste groep wilde de commerciële toer op door de presentatoren te betalen en reclameboodschappen te gaan uitzenden. De andere groep, die in de meerderheid was, wou elitaire radio. Uiteindelijk is de radio doodgebloed in 1983 wegens een gebrek aan financiële middelen. De meeste medewerkers vonden hun weg naar de openbare omroep.

Met dank aan Jörgen Van Geffen. Het logo van Radio Stad werd door Jan Bosschaert of door Bart Van Muylders ontworpen.

up

Radio Minerva -103,60 MHz - 98,00 MHz

Radio Minerva is ontstaan op 1 september 1982. Onder impuls van Willy Gelens, bezeten door de vrije radio-gedachte bezweek Jos Boekhoff onder de druk. Het is dan ook dank zij het initiatief en de stuwende kracht van Jos Boekhoff dat Radio Minerva voor het eerst te beluisteren was op 100,70 MHz. Easy listening muziek, aangevuld met evergreens en oldies uit de jaren 40-50 aangevuld met thema programma's zoals operette, licht klassiek en jazz werden volop gedraaid op deze omroep. De studio's werden ondergebracht in een chalet kortbij het Sint Anna strand.

De eerste medewerkersploeg bestond uit onder andere Guy Van Sandt, Dennis De Jongh, John de Platenbode, Lou Van Putte, Piet Van Vlaanderen, Derek Adams, Karin, Lizy de Koninck, Lesley Jones, Stefaan de Groot, Harry-O, Ludo de Nijs, Jos Vervoort, Peter Selie, Patrick Soul, Dirk Bass, John Steward, Marc Robert, Louis de Geueze en Jan Van Saeftinghe. In april 1983 werd het eerste Radio Minerva bal georganiseerd in de zaal De Molen.

Ook een maandblad werd verdeeld. "Het Minervatje" heeft de brug geslagen tussen radiomakers en luisteraars. De eerste leden werden geworven in januari 1984. Voor 150 BEF (bijna 4 €) was men toen een gans jaar lid. Het jaar daarna stelde men vast dat er ook gulle luisteraars bestonden. Dus creëerde men de mogelijkheid om 1000 BEF (25 €) te doneren om erelid te worden.

Op 8 april 1986 werd Radio Minerva uit de lucht gehaald door de RTT en gerechtelijke politie. Een dikke maand later werd opnieuw uitgezonden op 102,20 MHz. Kort daarna zou er terug worden verhuisd naar 107,30 MHz na een kort avontuur op 107,80 MHz. Op 8 februari 1988 kreeg de radio nog maar drie uur zendtijd per dag en drie maanden later werd dit opgetrokken naar 8 uur op de frequentie 106,70 MHz. In juni 1990 kreeg het dan uiteindelijk de frequentie 103,60 MHz toegekend die veertien jaar lang werd gebruikt. Ondertussen waren reeds 14 succesvolle bals georganiseerd.

Radio Minerva werd in de eerste helft van de jaren 2000 de grootste onafhankelijke radio in Vlaanderen. Tussen de 30.000 en 40.000 luisteraars stemmen regelmatig af op het station. In 2004 kreeg het station een  frequentie met groot bereik op 98,00 MHz.

In juni 2010 is Radio Minerva te beluisteren op de oude frequentie van Radio Blankenberge. Het signaal wordt per internet doorgestuurd naar de kustgemeente.

bron: radiominerva.be

up

Radio Centraal - 101,60 MHz - 103,90 MHz - 106,70 MHz

Radio Centraal is in op 1 november 1980 beginnen uitzenden. Van in het begin kwamen op deze zender muziekgenres aan bod die elders niet werden gedraaid zoals reggae, alternatieve rock, punk, jazz,... Ook minderheidsgroepen zoals holebi's en vreemdelingen kregen een aantal zenduren. Bij de legalizering ontving Radio Centraal een frequentie die ze moest delen met Radio Stad en FM 2000. Het bestuur van Radio Centraal vond dat spijtig want hun omroep had toen al een weekprogrammatie.

Radio Centraal vond dat ze de enige was die volledig voldeed aan alle vereisten die oorspronkelijk aan lokale radio's gesteld werden: zoveel procent eigen programma's, lokaal, informatief, ongebonden, ruimte voor deelname van de luisteraar en voor experiment. De radio is toen naar de Raad van State getrokken en hebben vooral allerlei acties gevoerd zoals een holle-vaten-concert tijdens een beiaard concert en het bezetten van Radio Expres. Telkens werd daarbij de pers betrokken. De Raad van State stelde de radio in het gelijk. Begin 1986 kon Radio Centraal 24 uur op 24 uitzenden omdat de twee andere radio's niet meer uitzonden.

Peter De Ceulaer was meer dan 20 jaar voorzitter van de radio. Voor hem begon het allemaal met een klein zendertje dat vanuit Beveren allerlei milieuacties ondersteunde. Toen werd gepolst om iets groots te beginnen, waren opeens 40 mensen kandidaat om mee te helpen. Eén van de medewerkers van het eerste uur is Fred Stroobants die zijn radiotechnische kennis meebracht uit het leger. Ook journalisten Stefan Blommaert en Jan Balliauw (ere-voorzitter tot 1988) waren medewerkers van het eerste uur. Het huis waar de radio in zit werd in de beginjaren aangekocht.

Op de eerste verdieping zit de studio, en ook de benedenverdieping is van de radio. Op de tweede en derde verdiepingen woont de mede-eigenaar. In het begin was er eerst een eigen café namelijk de Tom Tom. Eerst liep dat helemaal niet, soms werd er maar net genoeg over gehouden om de café-medewerkers uit te betalen. Half 1982 is het concept veranderd naar een danscafé, eerder een dancing dus. De Tom-Tom was een paar jaar razend populair geweest, het was echt een begip in Antwerpen. Tot de buurvrouw besliste om haar slaapkamer van de derde naar de tweede verdieping te verhuizen. De Tom-Tom ging tot in de late vroege uurtjes door, het begòn pas na middernacht. Toen begon pas de miserie met de klachten wegens nachtlawaai. Isoleren, lager volume, het dansgedeelte meer achter in het café: het heeft allemaal niet geholpen, de boel moest in 1988 definitief dicht. De benedenverdieping wordt nu verhuurd aan een stil café.

Radio CentraalOp Radio Centraal wordt geen reclame gespeeld. Om verder uit de kosten te geraken, betaalt elke medewerker (nvdr: oktober 2010) 5 € per maand.

Daniël Renders werd na het overlijden van Peter De Ceulaer de nieuwe voorzitter. Daarvoor was Daniël 20 jaar secretaris. Hij presenteert ook het programma Oikos op dinsdag en De gebraden zwaan op woensdag. (Met dank aan Luis Munoz voor deze aanvulling)

Peter De Ceulaer tijdens een interview met iez Thiry in 2000: "Moest Centraal in stereo gaan uitzenden, dan ben ik er bijvoorbeeld ook van overtuigd dat er zouden zijn die de mogelijkheden daarvan tot in het absurde zouden doortrekken. Door bijvoorbeeld op elk spoor iets heel anders uit te zenden, zelfs twee totaal verschillende programma's, liefst twee die niks met mekaar te maken hebben, zodat de mensen dan zogezegd kunnen kiezen om links ofwel rechts te luisteren."


Peter De Ceulaer (overleden op 30 oktober 2010) tijdens een interview met de VRT (beeld TV journaal)

Bekijk hier een videofragment van Radio Buen Camino even op bezoek bij Radio Centraal tijdens Redactietijd (4 oktober 2014).

Radio Centraal - Antwerpen - interview met Redactietijd from Vrije Radio on Vimeo.

up

Radio Antigoon - 100,40 MHz - 103,20 MHz

Piet Keizer alias Freddy Jorus verliet tijdens de zomer van 1980 Radio Annick toen de studio was ingericht in een garage. Piet was van plan zijn eigen radiostation uit de grond te stampen.

Er werd gezocht naar een geschikte locatie. Deze werd gevonden op de vijfde verdieping in een pand gelegen in de Gijzelaarstraat 33 kortbij de Vlaamse en Waalse Kaai. Daar werd er gestart met de ruimte aan te passen en zendklaar te maken. Wekenlang werd er gepleisterd, geschilderd en nieuwe elektriciteit aangelegd. Na de werken werd de streefdatum om te starten vastgelegd op 1 oktober 1980. Inmiddels lagen reeds geruime tijd exemplaren van de Antigoon Top 40 en tip 30 te grabbelen in allerlei Antwerpse platenzaken. Het probleem was dat de zender nog niet was geleverd. Op 15 november omstreeks 10:30 werd gestart met een voorlopige zender en Radio Antigoon was in de lucht. Er werd uitgezonden op 100,40 MHz en omstreeks 13:00 werd een eerste jingle gespeeld.

Radio Antigoon 100,40 MHz

De pret was van korte duur want een televisieverkoper uit de straat ondervond storingen op zijn televisies. Er werd nog geprobeerd om met een andere zender uit te zenden maar die stoorde ook. Later bleek dat de handelaar zelf de storingen had veroorzaakt en dat hij een week later zelf met een radio startte. De uitzendingen werden gestaakt en er werd 14 dagen gewacht tot een professionele zender werd geleverd.

Omdat de meeste vrije radio's uitzonden tussen 20:00 en 0:00 besloot Piet programma's te brengen vanaf 16:00 en tijdens het weekend de klok rond. Er was steeds iemand ter plaatse om de band om te draaien omdat er geen auto-reverse mogelijkheid was op de bandopnemer. De programmering bleek een succesformule te zijn. Er werden vlotte en swingende programma's gemaakt, dit tot groot ongenoegen van de andere radio's.

Op een vrijdag brandde een appartement onderaan het gebouw uit en kon geen radio meer worden gemaakt omdat de elektriciteit was onderbroken. De ploeg legde simpelweg een noodelektriciteitsleiding tussen de kelder en de studio aan maar deze werd snel verwijderd door de verzekeringsmaatschappij. Na een volledige week was de radio terug in de lucht.

Radio Antigoon werd voor de eerste keer uit de lucht gehaald omdat de onderbuur klacht had ingediend. Omdat er nogal veel volk op de trappen liep, dacht de buur dat er een illegaal café was gevestigd op de vijfde verdieping. Uiteraard vond de politie geen café maar wel een radiostudio. Het geheel werd toch verzegeld omdat radio maken toen ook illegaal was. Omdat er geen reactie kwam om de zegels te laten verwijderen, besloot Piet Keizer een pand in de buurt van het Stadspark te huren. De huur was veel duurder maar dat werd gecompenseerd door de inkomsten van heel wat fuiven. Over de fuif van het fanbal in de zaal Alpheusdal ter ere van het eenjarig bestaan werd trouwens nog lang over nagepraat. Er was toen een gastoptreden van de groep Imagination. De initiatiefnemers hadden 500 kaarten laten drukken. Tenslotte waren er 3000 fans komen opdagen.

Luister hier naar de spot van het verjaardagsbal ter ere van het éénjarig bestaan

Bij de grote inbeslagnamerazzia bleef Radio Antigoon gespaard. In 1982 kreeg de radio het bericht van de eigenaar dat de antenne op het dak weg moest omdat dit het gebouw ontsierde. De omroep is dan verhuisd naar de Ankerrui waar het tot de laatste uren bleef.
Bij de legalisatie kreeg de radio maar een 1/4 frequentie. Er mocht ook slechts met 50W worden uitgezonden op vier dipolen. De toen twaalf andere dipolen in de mast werden afgeschakeld.

Radio Antigoon heeft snel de andere radio's die de overige kwartfrequenties bezaten overgenomen om toch maar 24u/24u te kunnen uitzenden. Radio Antigoon was het populairste station uit Antwerpen omdat het volgens Piet Keizer toen enkel de rustige en goed klinkende actuele muziek bracht.


Affiche 20 november 1982

studio Ankerrui
studio in de Ankerrui

Radio Antigoon opgepakt

Patrick Gypen had samen met Piet Keizer de huisstijl ontwikkeld en had meegewerkt aan de formats, reclame en promotieacties. Ook het idee van "De Grootste Radio" met een aanhanger in de vorm van een grote transistorradio ingericht als studio was zijn ontwerp. Jan Bosschaert heeft ook enkele zeer mooie posters ontworpen.

Tegen het einde van de 20ste eeuw werd Radio Antigoon overgenomen door de krantengroep VUM. De radio kreeg in 2003 de frequentie 104,60 MHz waar met maximum 2kW mocht worden uitgezonden. Maar op dat moment was het Antigoon-verhaal al afgelopen. Op de frequentie werd in juni 2004 Traffic Fm gelanceerd. De VUM dacht een gat in de markt te hebben gevonden omdat op dat moment de Antwerpse Ring werd heraangelegd. Na de werken was Radio Be One te horen op 104,60 MHz.

Anekdote: Toen de ordediensten tijdens de beginjaren de zender in beslag wilden nemen, lukte dit niet. De zender was te groot en te zwaar om mee te nemen.

Anekdote: In 1986 hanteerde de radio een format. Computers bestonden nog niet dus werd dit als volgt opgelost. Gespeelde platen kwamen in een bak die pas vier uur later terug mocht worden herbruikt.

01

02

03

Radio Antigoon

Radio Antigoon

Op vrijdag 6 januari 2017 kwam Radio Antigoon terug in de ether. Geert Bollé was reeds eigenaar van de naam en herlanceerde een paar jaar eerder de omroep via een internetstream. Hij kon een overeenkomst sluiten met Sportpaleis FM die eigenaar is van de frequentie 107,00 MHz.

In café Den Bengel werd een studio ingericht op de vierde verdieping. De Strangers zongen bij de opening hun "Antwaarpe" op teken van schepen Van Campenhout. Vervolgens begonnen terug enkele oud-medewerkers radioprogramma's te maken. Tussen de platen worden terug de bekende oude jingles gebruikt.


Beeld ATV

up

Radio Zuid - Radio Damara (101,90 MHz - 102,10 MHz)

Radio Damara is ontstaan in 1979. De eerste studio was gevestigd in de Zuiderdokken te Antwerpen. Eerst werd de naam Radio Zuid gebruikt en de zender werd ingesteld op frequentie 101,90 MHz. Op dat moment was het de tweede vrije radio na Radio Annick in het Antwerpse.

Later verhuisde de zender samen met de oprichters Marc van Breda en Luc van Thiloo naar de Langestraat 179 in 2140 Borgerhout om vanuit een CB winkel te starten met de nieuwe uitzendingen. De eigenaar van de winkel, Roi Danton, verwelkomde de leden met open armen en droeg snel zijn steentje bij in het wel en wee van de zender. Toen de oprichters uit het zicht verdwenen en zoals velen in die tijd, hun toekomst bij andere zenders verder zetten, werd de zender overgenomen door Roi Danton. Samen met Marc Brem en Rudy Van Vlaanderen werd de zendernaam gewijzigd. Na vele uren de koppen bij elkaar te hebben gestoken werd er overeengekomen om Radio Damara te gebruiken. DA was van Danton, MA van Marc Brem en omdat RA beter klonk dan RU van Rudy Van Vlaanderen werd het Radio Damara.

Ook de CB winkel moest er aan geloven. Die werd omgetoverd in een leuk clubhuis waar alle leden van het radiostation van harte welkom waren. Dit clubhuis werd snel de plaats waar de Dj’s onderling met elkaar konden afspreken wie wat ging doen of wie welk programma zou presenteren. Maar ook vele luisteraars zakten regelmatig af naar het clubhuis. De radio was in bezit van heelwat singles, LP’s, maxisingles en cassettes die ter beschikking werdengesteld voor al wie enkele uren voor zich nam om programma te maken.

De zender, die ter beschikking van Roi werd gesteld, had slechts een vermogen van 3,5 Watt en was toen ingesteld in de buurt van 103,50 MHz. Eigenaardig genoeg werd er zelfs geluisterd in Herentals. Dat lukte goed omdat er praktisch geen enkele andere vrije radio in de buurt was van de uitzendfrequentie. Radio Maeva begon ook uit te zenden vanuit Brussel maar met een groot vermogen. Er werd toen beslist om de zender in te stellen op 102,10 MHz.

Radio Damara was de eerste vrije radio in Antwerpen en zelfs in België die op dat moment reclame uitzond om de kosten te kunnen dekken. Ze werkten tenslotte op basis van vrijwilligers en er waren meer kosten dan alleen maar enkele nieuwe platen kopen. Huis Roma was de eerste sponsor waar desondanks het verbod toch openlijk reclame werd voor gemaakt.

Er was genoeg variatie in de programmatie. Er werden verschillende programma’s gebracht door medewerkers die verschillende stijlen van muziek en opvattingen brachten. Buiten de gewone Vlaamstalige Dj’s was er ook een Engelstalige medewerker namelijk Lynn. Ook DJ Frisco, een Spaanstalige medewerker, maakte regelmatig programma's.

De radio werd opgedoekt in 1982 na een diefstal en ook na driemaal buiten gebruik te zijn gezet omdat de zender de radiocommunicatie van het vliegveld te Deurne zou hebben gestoord. Bij nader onderzoek bleek dit alles een vergissing te zijn en zou de storende radio niet Radio Damara maar Radio Tamara zijn geweest die uitzond vanuit Boechout. Het materiaal werd 3 keer in beslag genomen. Daar het financieel niet meer mogelijk was om na drie inbeslagnames terug op te starten werd er besloten om een einde te maken aan Radio Damara en dit met pijn in het hart van alle DJ’s en luisteraars. De medewerkers zijn er van overtuigd dat ze toen erg populaire programma's brachten omdat op de dag vandaag hun namen nog steeds bekend zijn. Hier volgt een lijst van de toenmalige medewerkers.

Marc van Breda, Luc van Thiloo, Roi Danton (William ?), Marc Brem (Ernest Beaufays), Rudy Van Vlaanderen (Guido Muylle), Rudi Pukkel (Rudi Van den Abeele), Cherry Lynn (Cherry Dunn), Frank Spencer (Frank Segers), Wim De Schutter (Baert ?), Dirk De Groef, Paul De Pré, Serge Van Brakel, Dj Frisco, Dj Ronny (Ronny Moeyersons), Dj Eddy, Dj Jacky, Frank Stevens (Bryan Gebuers).

Met dank aan Guido Muylle. Er is ook een facebookpagina.

up

Radio ARD - Autonome Radio Deurne (101,40 MHz)

Radio ARD wat stond voor Autonome Radio Deurne had niets te maken met de Duitse televisiezender met dezelfde afkorting. In oktober 1982 werd deze omroep opgericht en toen stond de afkorting voor Arbeiders Radio Deurne. Zoals de naam deed vermoeden waren het enkel werkende arbeiders die programma's maakten. Men veranderde de betekenis van de afkorting omdat de zelfstandigen geen medewerking verleenden.

De radio maakte programma voor de ganse familie. Het bestuur bestond ook enkel uit familieleden en kennissen. De studio was gelegen in een flat aan de Jan Van Parijsstraat. Toen de voorzitter niet meer werd gesteund door de andere bestuursleden werd de radio verkocht.

Radio ARD

 

up

Radio Kamina - 104 MHz

Radio Kamina werd uitgebaat door een zeker Roger in Deurne op de hoogste verdieping van een appartementsgebouw aan de Bisschoppenhoflaan te Deurne waar hij woonde. De eerste uitzending vond plaats in 1978. De naam werd geleend aan de plaats in Congo waar para's waren gelegerd. Er werd radio gemaakt vanuit de woonkamer.

Yves Taffin was één van de medewerkers die programma's bracht voor de gehandicapten. Hij nam zijn programma op een C-120 cassette die tijdens het weekend werd uitgezonden. Na enige tijd was er ruzie tussen de Roger en enkele medewerkers. Yves besloot dan samen met enkele andere mensen Radio Zuiderlicht op te richten.

Radio Kamina was het laatst te horen in 1980.

Radio Kamina

 

up

Radio Zuiderlicht - 102,20 MHz

Yves Taffin had eerder radio gemaakt op Radio Kamina. Ze wilden een eigen radio opstarten die zich duidelijk profileerde. Hun missie was radio maken voor de gehandicapten en in het bijzonder de visueel gehandicapten. Omdat de radio werd opgericht in het Antwerpse Zuid werd gekozen om de naam Radio Zuiderlicht te gebruiken. De radio werd ook opgericht in 1980, het jaar van de gehandicapten.

Radio Zuiderlicht

Er is toen een VZW opgericht voor de verdediging van de rechten van de mindervaliden. Het maken van radio werd een onderdeel van de VZW. Ongeveer 75% van de mensen van de VZW was mindervalide. Het station was ook de spreekbuis voor de provinciale raad voor gehandicaptenbeleid van Antwerpen.

Het station, eerst gevestigd in de Leuvenstraat 32, was niet zo professioneel ingericht. Jingles en dergelijke stonden op de laatste plaats. De vereniging was ook tegen reclame maar is toch moeten beginnen met het uitzenden van reclame om de financiële problemen op te lossen.

Begin 1983 kreeg Radio Zuiderlicht controle van de RTT. Op dat moment werd er uitgezonden boven de 104 MHz en dat mocht toen niet. De technicus kreeg toen drie uur de tijd om uit te wijken onder de 104 MHz. De zender werd toen ingesteld op 100,10 MHz, net naast Radio Antigoon.

Luister hier naar een jingle van Radio Zuiderlicht

Een verzoekje van een luisteraar

Jerom Van Kapellen

up

Radio Multipop - 102,20 MHz

Radio Multipop had eind jaren 90 een aanvraag ingediend bij het Commissariaat voor de Media om een zendvergunning te bekomen, maar die werd afgewezen. De reden was dat het nieuwe frequentieplan met drie jaar werd uitgesteld en er toen geen nieuwe erkenningen werden uitgedeeld. Het bestuur van Radio Multipop is toen gaan praten met het bestaande Antwerpse Radio Zuiderlicht, toen uitzendend op 102,20 MHz, waarna het snel tot een samenwerking kwam. Radio Zuiderlicht was gelegen in de Graaf Van Egmontstraat in Antwerpen-Zuid en had op dat ogenblik geen perspectieven meer. De nieuwe multiculturele omroep is van start gegaan op 21 februari 1999.

Radio Multipop

De frequentie 102,20 MHz was niet meteen de meest gunstige in de Antwerpse regio. Ze werd toen namelijk sterk gestoord door de Brusselse Radio Contact. Daarom had Radio Multipop bij het Commissariaat voor de Media een technisch dossier ingediend met de bedoeling een beter zendcomfort te verkrijgen. Dit dossier werd opgesteld door Broadcast Partners uit Terneuzen.

De vereniging wilde radio maken voor de allochtoon, migrant en buitenlander. Gianfranco Lombardi, gepensioneerd zaakvoerder van een aantal Italiaanse vennootschappen, zangeres Dagmar De Beukelaer en Portugees burgerlijk ingenieur Carla Maria Matos Duarte Farias besloten Radio Multipop op te starten om het contact tussen de diverse culturen tot stand te brengen. De niet-officiële Nederlandse eigenaar van de VZW in kwestie was Jeroen Straeter.

De studio was toen gevestigd in de Graaf Van Egmontstraat 14 en bleef daar. De zendapparatuur werd verhuisd naar het dak van het Crowne Plaza Hotel. De antenne werd gemonteerd op enkele meter van de mast van de toenmalige zender Radio Nostalgie (105,40 MHz). Desondanks de hoge ligging van de zendantenne werd het signaal in Mortsel en Kontich reeds gestoord door het 5kW-sterke signaal van de Franstalige Radio Contact.

De live programma's op Radio Multipopwaren zeer schaars. Enkel 's avonds hoorde je soms eens iemand in het Engels een programma presenteren. Overdag kon de luisteraar genieten van een non-stop bestaande uit actuele hits en enkele minder bekende uptempo Noord-Afrikaanse platen. Opmerkelijk was dat de radio ook maandenlang het ARD-journaal van Radio Contact heeft overgenomen. Hiervoor werd de non-stop om het uur en dertig minuten onderbroken en werd het nieuws synchroon overgenomen. Af en toe liep het fout en was na het nieuws de uitzending van Radio Contact te horen.

Er waren bij Radio Multipop interviews en reportages te horen en die werden verzorgd door Kris Borgraeve. Ben Van Praag werd door Jeroen Straeter bij het toenmalige Family Radioweg gehaald en deed daar het administratieve werk. Het was voor hem de eerste keer dat hij op een radio werkte zonder een programma te maken.

Sinds 1998 had Radio Multipop ook haar naam geregistreerd op het internet. Meer dan het logo, het adres, het telefoonnummer en het logo was er niets te zien.

19 december 2003: Radio Multipop werd in Antwerpen erkend met een vermogen van 1995W op de frequentie 100,20 MHz. Radio Contact werd niet erkend in Antwerpen.

1 februari 2006: Radio Multipop nam het signaal Radio Contact over. Naar verluid zou Jeroen Straeter na de deal zijn uitgeweken naar Spanje.

1 januari 2009: Radio Contact stopte met uitzenden. Op de frequentie 100,20 MHz was toen Voodoo Radio en vervolgens FG DJ Radio te horen.

up

Radio Antwerp City Pelgrim - 102,50 MHz

Radio Antwerp City uit Antwerpen en Radio Pelgrim uit Mortsel maakten hun eerste programma in november 1980. Een aantal fanatiekelingen richtten Radio Antwerp City op en maakten eerst radioprogramma's vanuit een rondtoerende bestelwagen. Vervolgens besloot het team om een vaste studio op te richten. Er werden toen iedere avond radioprogramma's gemaakt op de frequentie 102,50 MHz. Door een fusie met Vrije Radio Linkeroever groeide het aantal medewerkers snel.

In Mortsel zond Radio Pelgrim uit op dezelfde frequentie maar enkel overdag. Na de avondrazzia waar de overheid op 11 februari 1981 heel wat Antwerpse radio's in beslag hebben genomen kwamen beide radio's samen. Radio Antwerp City was namelijk slachtoffer geworden van die razzia. Op 21 februari 1981 vond er een vrije radiohappening plaats op het Conscienceplein en beide zenders begonnen toen samen te werken met de naam Radio Antwerp City Pelgrim. Samen werd besloten om een 24-uren programma te verzorgen. Het was het eerste initiatief dat dagelijks te horen was. De slogan die toen werd gebruikt was "De totale lokale radio voor Antwerpen en omstreken". Het aantal medewerkers groeide tot 60 medewerkers.

Er werd geïnvesteerd in een nieuwe en betere zender, een nieuwe zendmast met antennes en een telefooncentrale. Om dit te financieren werd aan ledenwerving gedaan. De luisteraar moest een zelf-geadresseerde en gefrankeerde briefomslag met een briefje van 50 BEF sturen naar het contactadres. Men kon ook 100 BEF opsturen en dan kreeg de luisteraar 4 kleurenstickers. Het resultaat van deze actie was dat na 1 maand tijd de omroep 1500 leden telde.

Radio Pelgrim

Radio pelgrim antennemast

Radio Antwerp City Pelgrim werkte mee aan het sociale leven. De muziekprogramma's waren populair getint zonder dat het totale karakter werd vergeten. Er was zowel jazz, Franse chansons, new wave en Nederlandstalige muziek te horen. Tussen de muziek werden lokale activiteiten omgeroepen die in ANtwerpen en de randgemeenten werden georganiseerd.

Een hoogtepunt van de radio was het groot feest dat werd georganiseerd op de Zuiderdokken. Daar werd een tent opgeslagen waar werd gefeest met 2000 aanwezigen. Op 21 oktober 1981 werd de radio opgepakt omdat het storingen zou hebben veroorzaakt. Het reservemateriaal werd ingezet en na een half uur was Radio City Pelgrim terug in de lucht.

Intro met Rik De Kikker

Radio City Pelgrim stopte met het maken van programma's in 1984.

up

Radio Sinjoor

Radio Sinjoor maakte programma's tussen 1980 en 1990. De initiatiefnemer was Danny Schamps.

Radio Opsinjoor

up

Radio Groenplaats

Radio Groenplaats was een tijdelijke zender die werd opgericht in de studio van Radio Sinjoor. De radio was gevestigd boven een bordeel in het Schipperskwartier. Het initiatief werd opgericht om promotie te maken voor de solidariteitsactie op het Conscienceplein waar een grote solidariteitshappening werd georganiseerd. De solidariteitsactie kwam er toen de overheid op 11 februari 1982 tal van Antwerpse radio's had in beslag genomen.

Op Radio Groenplaats werden programma's gemaakt door medewerkers van Radio Annick, Radio 2000, Radio Caprice, Radio Antigoon, Radio Saffier, Radio Sinjoor, Radio Pelgrim en Radio Antwerp City. Omdat de uitzendingen dag en nacht gebeurden, werd er op voorhand afgesproken welke radio welk moment zou invullen.

Radio Groenplaats

up

Radio Antwerp - 105,10 MHz

Rudy Ryckewaert startte met Radio Antwerp in Berchem boven een platenwinkel begin jaren 90. Hij had de vergunningen van 2 halve frequenties in handen van twee radio's die op de frequentie 105,10 MHz mochten uitzenden. Volgens Rudy werd de vergunning ingetrokken omdat er soms jingles van Lazer werden gespeeld. Volgens de dienst Media mocht dat toen niet. Zelfs het feit dat er werd gemeld dat Lazer enkel de naam van het programma was mocht niet baten. Dienst Media kon dit niet verdragen volgens Rudy omdat hij hen dikwijls te snel af was en ze wisten dat dit van hem was. Ook meldde iemand van de commissie letterlijk dat ze bij de Vlaamse Regering een hekel hadden aan house muziek en dat ze daar denken dat dit allemaal met drugs te maken heeft. Er werden ook bewust aangetekende brieven gestuurd naar een oud adres, zodat er niet op tijd kon worden gereageerd op hun voornemen om de vergunning in te trekken. Radio Antwerp werd in beslag genomen op 24 december.

Jingle in beslagname Radio Antwerp

up

Radio Expres - 101,90 MHz - 104,80 MHz - 102,80 MHz

Volgens Guy Van Antwerpen is Radio Expres ontstaan uit de Antwerpse voetbalploeg. Omdat de toenmalige BRT te weinig aandacht besteedde aan de ploeg kreeg men het idee om zelf te starten met een radiostation. Jan Merckx was de stichter van de radio.

In september 1982 werd gestart en werd non-stop muziek gedraaid. Een maand later werd begonnen met live uitzendingen. De belangrijkste sponsor was NV Perexma, toen uitgever van TV Express en De Gazet Van Antwerpen. De NV zorgde voor de apparatuur en de huur van een open ruimte in de winkelgalerij onder het hoogste gebouw van de stad, de Boerentoren. Het zendbereik was zeer goed omdat de antennes stonden opgesteld op het hoogste punt van het centrum.

Het was toen voor het eerst dat er een radiostudio werd ingericht in een winkelruimte waar het publiek tijdens de openingsuren van de galerij de medewerkers continu aan het werk zagen. De radio wilde tonen dat het geen illegale zender was maar een radio die vanuit het hart van de stad Antwerpen programma's maakt voor een zo ruim mogelijk publiek. In afwachting van de legalisatie van reclame op de lokale radio organiseerde Radio Expres drive-in shows. Zo'n show bij Radio Expres kostte 20.000 BEF (500 Euro)

Radio Expres

De radio zond in het begin uit op 101,90 MHz en is even uitgeweken naar 101,80 MHz. Omdat Radio Centraal toen uitzond op 101,60 MHz werd op hun vraag de zender terug ingesteld op 101,90 MHz. Desondanks het grote succes werd de zender en de apparatuur op 15 mei 1984 verzegeld door de overheid, hoogstwaarschijnlijk omdat het met een te hoog vermogen uitzond. Pas op 4 juni 1984 werden terug uitzendingen verzorgd. Op 11 oktober 1985 ontving Radio Expres een officiële zendvergunning.

Luc Van Kapellen werd onttrokken van Radio Contact en werd benoemd tot programmaleider. Luc slaagde er in om Peter Van Dam (toen KRO - Hilversum 3) en acteur Leo Rosenstraten aan te trekken. In februari 1987 nam BRT2-man Jos Boudewijn zijn pensioen en ging op de eerste dag van zijn pensioen werken bij Radio Expres. Hij oefende daar de job uit als muzikaal adviseur. Jos had een enorme platencollectie. Meer dan 30.000 platen werden gestockeerd in de Boerentoren.

In augustus 1991 slaat de bliksem in op de antenne. Het duurt een dag vooraleer terug de uitzendingen kunnen worden hervat met een beperkt vermogen. Een jaar later werd het tienjarig bestaan gevierd. Elke maand waren er speciale acties voor de luisteraars. Het jaar daarna overleed plots Jan Merckx. Hij heeft niet meer kunnen meemaken dat de studio en het administratieve gedeelte als één geheel in de winkelruimte werden ondergebracht.

Radio Expres

In 1998 werd Radio Expres Family Radio.

Luister naar het fragment Het Hek Van Van Dam met Peter Van Dam.

up

Radio ART - 100,10 MHz

Radio ART werd eveneens geïnstalleerd in de studio van Radio Annick. De afkorting stond voor Antwerpse Radio en Televisie. Op de radio werd non-stop easy-listening geprogrammeerd. Een computer geleverd door Francis Lemaire zorgde er voor dat er automatisch werd ingegrepen mocht er geen geluid zijn. Er werd uitgezonden met een zender van 800 Watt, aangesloten op 3 antennes.

radio ART non stop computer

non-stop computer achterzijde

Een handige harry bestudeerde de inhoud van de computer. Er zat niets anders in dan een transformator, een spanningsregelaar, een printplaat met enkele logische componenten en verder wat bedrading, LEDS en schakelaars. Hij bouwde het toestel na en dit exemplaar werd geïnstalleerd bij Radio Free in Gent.

Radio ART - binnenwerk

up

Radio Caprice - 104,00 MHz

Radio Caprice begon uit te zenden sinds 6 september 1980 via 104,00 MHz. De radio uit Berchem was te beluisteren op werkdagen vanaf 20:00 en in het weekend vanaf 14:00. De muziekkeuze was zeer gevarieerd. Pop, hardrock, new wave, country en klassieke muziek zaten in de playlist.

Radio Caprice

up

Radio Souvenir / Energy - NRJ / IZI FM - 106,70 MHz

Radio Souvenir (Borsbeek op 106,70 MHz, toen beluisterbaar in het zuiden van de stad Antwerpen) maakte zich reeds geruime tijd zorgen over het toekomstige radiodecreet en had het zekere voor het onzekere genomen. De VZW van Radio Souvenir was begin jaren 90 in handen van Geert Bollé en zou de VZW hebben overgelaten voor vijf miljoen BEF aan enkele ondernemers die her radionetwerk NRJ in Vlaanderen wilden starten. NRJ (lees en-er-jie, dus zeg energie) is een populair hitradionetwerk uit Frankrijk. Dit radionetwerk had reeds sinds 1994 een netwerk in Brussel en Wallonië. De zendmast werd verplaatst naar het bouwmateriaalbedrijf BVBA Loyaerts & Verbist aan de Boterlaarbaan te Deurne. De studio werd geïnstalleerd in de Vanbreestraat 14 kortbij het stadspark. In 1998 begon Radio Energy uit te zenden als derde radionetwerk op die ene frequentie.

NRJ, van Franse oorsprong, is de grootste radio van Europa en de achtste van de wereld. In 1998 heeft deze groep zelf de lange golfzender Radio Monte Carlo overgenomen.

Op Radio Energy hoorde je, zoals op alle andere NRJ-stations, hoofdzakelijk de vlotte TOP40-muziek. Tussen twee platen werd altijd een jingle gedraaid om de naam kenbaar te maken. Iets origineler was dat bij bepaalde platen de zangtekst gedeeltelijk was veranderd ter promotie van het radiostation. Blijkbaar werd er met bepaalde uitvoerders een deal gemaakt. Zo zong Tina Cousins "...and these are en-er-gy times...". De Nederlandse groep Volumnia begon hun welbekende song met "....Niemand weet waarom ik luister naar en-er-gy".

De vereniging achter het netwerk Energy was in vereffening gegaan op 7 maart 2002. Dat het niet meer zo goed ging met het netwerk was goed hoorbaar. In februari 2002 waren er slechts nog enkele voice-tracks te horen die dagelijks werden herhaald. Peter Van Dam had reeds eind 2001 de radio verlaten. Op zaterdagavond 6 april 2002 werd het opeens stil op heel wat Energy-frequenties. De satellietlink tussen het Antwerpse hoofdfiliaal en de dochterstations werd toen definitief afgesloten.

Fragment Tribal Party me Tom De Weerdt - 3 maart 1999

Marc HolemansMarc Holemans van RGR FM had begin september 2002 met de VZW van Radio Souvenir een overeenkomst afgesloten. Op de ex-NRJ-frequentie 106,70 in Antwerpen waren opeens non-stop easy-listening hits hoorbaar met IZI-FM meldingen, een benaming die VZW De Hoge Noot ook reeds heeft gebruikt in het centrum van Leuven. Het format IZI-FM leunde zeer kort bij het format van Radio Nostalgie (105,40 MHz) en Radio Mango (107,40 MHZ). Antwerpen kende toen een derde easy listening station dat uitsluitend met nonstopmuziek werd gebracht.

Begin maart 2003 werd gestopt met IZI FM. Volgens Mark Holemans had het te maken met de beperkte reikwijdte van het zendsignaal en dat er geen volledige dekking was in het centrum. Het station was commercieel niet haalbaar.

up

Lazer FM - Lazer Hot Hits - 97,10 MHz

De naam van het radiostation was gebaseerd op de zeezender Laser die tussen 1983 en 1987 uitzond op de Noordzee. Het was een zender die Amerikaanse programma's bracht gericht op het Britse luisterpubliek. Lazer FM was het eerste radiostation in 1991 dat nonstop housemuziek uitzond. Het was terug een initiatief van Rudy Ryckewaert. Muziekcassettes werden opgenomen in allerlei clubs tijdens het weekend en werden dan uitgezonden op de radio. De volledige dance en house scene ondersteunde onmiddellijk de omroep met reclameboodschappen en het leveren van nieuwe producties. De eerste Lazer party's werden georganiseerd in de Lierse club La Rocca. Het duurde niet lang of house party's werden live uitgezonden op de radio.

Lazer FM was te beluisteren op twee frequenties. In Antwerpen was de radio te beluisteren op 97,10 MHz vanuit Linkeroever en in Boom werd een tweede zender aangestoken op de frequentie 99,60 MHz. De frequentie in Boom was zelfs te beluisteren om en rond Brussel. Niet veel later werden ook zenders aangestoken in Gent, Oostende en enkele plaatsen in Nederland. Alle zenders zonden uit met een hoog vermogen. Er werd ook uitgezonden in stereo. Dat was iets dat toen niet mocht bij de legale lokale omroepen.

De radio werd snel populair bij de liefhebbers van housemuziek en werd zelfs opgenomen in de officiële luistercijfers. In verschillende buitenlandse vakbladen stond de radio op de eerste plaats als belangrijkste voor de platenfirma's qua airplay. Lazer FM was vooral een grote promotor voor de Belgische House. De belangrijkste inkomens van de radio waren de promoties voor houseparty's in allerlei discotheken. Toen in 1994 Lazer FM het zwijgen werd opgelegd werd voor zo'n 300.000 BEF (7500 €) aan materiaal in beslag genomen. De radio heeft er wel voor gezorgd dat house op de openbare omroep werd gespeeld, onder andere op Studio Brussel.

Luister naar een opname uit 1993

Er was een moment dat het signaal van Lazer FM werd doorgestuurd naar Nederland. Dit gebeurde met een vermogen van meer dan 1.000 Watt van op een zendmast die in de tuin stond van de eigenaar van discotheek Barrocci. Na enkele inbeslagnames werd dit project stopgezet. Leuke anekdote was de verbazing van Marcel, de eigenaar van Barocci, bij het zien van zijn eerste elektriciteitsrekening.

Rudy Ryckewaert startte toen met Lazer Hot Hits. Via het internet kon worden geluisterd naar verschillende streams die elk een aparte house stijl liet horen.

up

Channel X - 94,60 MHz - 107,80 MHz

Het verhaal van Channel X begon in 1992. Een Nederlander en een groepje afgedankte presentators van Radio Contact hadden de handen in elkaar geslagen en zouden programma's gaan maken voor een nieuw nog op te richten radiostation. Als roepnaam werd gekozen voor Radio Kontakt met een K.

De studio's werden gebouwd bij Radio Slow in Schoten, die toen uitzond op FM 106,30 MHz. De eerste testuitzendingen van Kontakt gebeurden op 108,00 MHz. Via een straalverbinding werd het signaal naar Brecht gestuurd. Van daaruit zou een zender met een hoog vermogen het Kontakt signaal de regio insturen. De testuitzendingen waren maar van korte duur. Op nog geen paar uur tijd stond het BIPT in Brecht en werd de stuurzender meegenomen omdat deze de luchtvaartband zou storen.

Er werd meteen gezocht naar een andere oplossing en die werd enkele weken later ook gevonden. Er werden in de antenne in Schoten-Deuzeld vier elementen bijgehangen. Inmiddels waren de plannen van Radio Kontakt opgeborgen en zou de nieuwe zender een house radio worden. De naam Z100 werd gebruikt als testnaam op 99,60 MHz. Het eerste resultaat was niet zo goed en dus werd er gezocht naar een andere lokatie. Iemand wist een hoge zendmast staan aan het Scheldeboord Hotel in Hemiksem. Er werd onderhandeld en na enkele weken zou de zender dan toch van start kunnen gaan. Inmiddels was ook een nieuwe naam boven water gekomen dankzij Michel Orthier. De radiozender kreeg de naam Channel X.

Met een zeer hoog vermogen startte Channel X op 94,60 MHz in stereo. Er werd gebruik gemaakt van Franstalige jingles om te laten blijken dat het signaal uit Wallonië kwam. Het station werd enorm populair bij de jeugd en er werd ook een eigen dancing geopend namelijk Club X. Later werd er ook nog een FM filiaal in Nederland geopend op 102,60 MHz, zodat de zender ook in een deel van Nederland te beluisteren was. Channel X zou een zeer lange tijd in de lucht blijven tot het BIPT een razia organiseerde en de housezenders uit lucht haalde. Dat waren toen Channel X op 94,60 MHz, Lazer op 97,10 MHz en 99,60 MHz en Carat op 100,30 MHz.

Na het ernorme succes van Channel X begon de organisatie een legale frequentie te zoeken. Die werd ook gevonden in Antwerpen via vzw Radio Stad. De radio die uitzond op 107,80 MHz, toen eigendom van Perexma, was op dat moment niet meer in de lucht. Channel X nam de vereniging over en stelde een zenderin 107,80 MHz. Dat gebeurde eerst even vanop de Boerentoren. Halverwege het gebouw hing een dipooltje uit het raam. Channel X was toen nauwelijks te ontvangen. Er werd verhuisd naar het Tourist Hotel in de Pelikaanstraat kortbij het Centraal Station waar een kleine kamer werd gehuurd. De 8 dipolen van de oude Radio Atlantis stonden nog op het Tourist Hotel. Ze werden vervangen door 4 nieuwe dipolen en Channel X was toen goed te ontvangen om en rond Antwerpen. De jingle die toen frekwent was te horen was Channel X, op de rand van de FM band. Jeroen Goos was onder andere de beheerder van de radio.

bron: LegendaryClubs.be

up

Rave FM - 106,30 MHz

Rave FM begon als antwoord op de illegale zenders Lazer en Channel X. In het begin werd ook veelvuldig de jingle "The First LEGAL house station.." gedraaid.

Rave FM startte vermoedelijk met uitzenden ergens in November 1992 op de bestaande frequentie 106,30 MHz. Dirk Coryn huurde deze zender van Radio Echo.

Om de ontvangst te verbeteren werd de antenne verhuisd naar de Bosto-toren in Schoten. Het resultaat was dan ook meteen hoorbaar. Even later werd de zendtijd opgesplitst in 2 formats om ook het luisterbereik overdag terug op te krikken. Van 19 tot 7 uur was er Rave FM. Van 7 tot 19 uur was het de bedoeling een breder publiek aan te speken. Er werd dus gezocht naar een partner om de daguren te verzorgen. Peter Benoot zag dit wel zitten en startte met Echo Gold. Een aantal maanden later werd dit project afgeblazen.

Vervolgens kwam men even later terecht bij de mensen van C4 die een Game Mania winkelketen uitbaatten. Zij wilden ook wat doen op gebied van radio. De VZW Radio Echo werd meteen door C4 overgenomen. Zo huurde Dirk Coryn de nachtuitzendingen van C4. De studio's van em>Radio Echo werden verhuisd naar de Bredabaan in Merksem net achter Game Mania. Er werd nieuwe studio's gemaakt en nieuwe jingles aangekocht. Mike Ooye, Wim Meeus en Steve Holemans werden aangetrokken om het nieuws en weer te verzorgen.

Een populaire winkelketen met games runnen en een radiostation uitbaten werd voor C4 een beetje teveel. Na 2 jaar werd het station overgenomen door de mensen van Channel X en de studio werd vehuisd naar het hotel in de Pelikaanstraat waar Channel X was ondergebracht. De nieuwsuitzendingen van Channel X die werden verzorgd door Koen De Bruyn en Nabile Ghamrane werden ook uitgezonden via Radio Echo. Na het Channel X avontuur besloot Hans Van Gageldonck op de frequentie van Radio Echo met Radio Atlantis te starten. Radio Atlantis werd een succes bij de Antwerpse jeugd.

bron: LegendaryClubs.be

up

O Radio - 107,00 MHz

Enkele dagen na 26 mei 2004, de datum dat het toen nieuwe frequentieplan in voege trad, was er een nieuw geluid hoorbaar in het centrum van Antwerpen. De VZW O Radio was er in geslaagd een erkenning te behalen voor de frequentie 107,00 MHz, de frequentie waarop Radio Contact daarvoor bezat. De VZW was hoofdzakelijk van plan holebi-radio te maken. In Vlaanderen waren reeds een aantal holebi-programma's zoals Uit de kast, Boystown en Ook zo te beluisteren op diverse lokale omroepen.

De herfst op O RadioOp 8 oktober 2004 bezocht vrijeradio.be O Radio, de nieuwe holebi-zender voor Antwerpen. Initiatiefnemers Jan Hodister en Walter De Vos gaven een woordje uitleg. Jan en Walter zijn reeds een geruime tijd bezig met radio. Jan heeft in de jaren 90 radio gemaakt op C-Dance en Radio Park te Brasschaat. Walter was te horen op XTra in Wuustwezel en Radio Zoe in Zoersel. Reeds in 1996 was er het idee om een radio op te starten in Antwerpen-centrum. Er werd een aanvraag ingediend bij toenmalig Minister van Media Eric Van Rompuy maar dit leverde niets op.

O Radio telt een vijftigtal medewerkers. De medewerkers maken programma's zowel 's morgens, 's middags en 's avonds. Redacteurs zijn er ook. Zij verzorgen het lokale nieuws en verwerken de informatie op de internetsite. Ook goede stemmen komen regelmatig langs want om de haverklap wordt een jingle of een programma-item in elkaar gestoken. Tenslotte zitten er ook enkele handige harry's tussen de medewerkers die nog steeds allerlei bouwwerken uitvoeren. De laatste groep was misschien wel tijdens de eerste maanden de belangrijkste want er werd vertrokken van scratch. Muren werden beplaasterd, de vloer werd verhoogd met modulaire tegels, het plafond werd bekleed met absorberende panelen, elektriciteits- en audioleidingen werden getrokken en niet te vergeten... een live- en opnamestudio werden gebouwd. Tijdens het bezoek was men nog volop bezig de verlichting aan afwerken.

O Radio - ongelooflijkHet is eigenlijk niet de bedoeling dat O Radio een pure holebizender wordt. Overdag worden de programma's breed gehouden. De luisteraar kan genieten van een mix van vlotte hedendaagse muziek met leuke muziekjes van de afgelopen jaren. Kevin, Ivan Plettinckx en Jan Leirs presenteren hun programma's in blokken van twee uur met nieuwsfeiten en verzoekjes. Deze worden niet enkel telefonisch doorgegeven. Er zijn meer en meer luisteraars die hun verzoekje doorsturen per e-mail. 's Avonds zijn er thema-uitzendingen waarvan er een groot deel holebi gericht zijn. Zo is er het maandagavondprogramma Touristico dat een vakantiemagazine is voor de holebi. In dit programma staat iedere week een ander land centraal. De luisteraar wordt ingelicht over o.a. de houding van het land tegen over de holebi, the places to be en vele andere weetjes.

Ook het brengen van lokaal nieuws is een sterk punt op O Radio Tussen 19:00 en 20:00 is er het programma Antwerpen Lokaal waar een overzicht wordt gegeven over de activiteiten die plaats vinden om en rond de stad. Binnenkort zal zelfs worden gestart met het brengen van lokaal nieuws. Een redactieruimte is voorzien en zal binnenkort worden geïnstalleerd met de nodige werktafels voorzien van PC's. Belangrijk is dat het nieuws op een positieve manier zal worden gebracht. In plaats van bijvoorbeeld de verkeersellende dagelijks te verhalen, zal de redactie eerder berichten brengen hoe de stad Antwerpen de problematiek oplost.

 

O radioDe radio is gevestigd in het hartje van de Antwerpse wijk Het Eilandje. De uitzendantenne staat een honderd meter verder. Eigenlijk hebben de initiatiefnemers de oude mast van Radio Contact overgenomen. Een straalverbinding zorgt voor de overdracht van het audiosignaal tussen studio en antenne.

Jan en Walter zijn eigenlijk niet zo tevreden over het zendcomfort. Desondanks het toegelaten vermogen van 100 watt zijn er heel wat plaatsen in het centrum waar de omroep slecht te ontvangen is. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan enkelel hoge vermogenzenders zoals 4FM, Q-Music, Traffic FM,... die mengproducten genereren. Je moet reeds in het bezit zijn van een kwalitatieve ontvanger om het signaal van een laagvermogenzender zoals O Radio zuiver te ontvangen. Daarom zijn er een aardig aantal luisteraars uit het centrum die de radio beluisteren via de internetstream.

O Radio bezat ook een website die praktisch dagelijks werd aangevuld. Via de website werd de luisteraar op de hoogte gehouden over de programma's, lokaal nieuws en holebi-nieuws.

O Radio - banner

UPDATE: O Radio werd FG Radio en vervolgens was op 107,00 Story FM hoorbaar.

Bekijk hier enkele foto's foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 tijdens het bezoek op 8 en 27 oktober 2004.

up

Radio Aktief - Radio Ace - 102,50 MHz (Kontich)

Radio Aktief was begin jaren 80 een goed beluisterde radio in Kontich. Er werd uitgezonden op 102,50 MHz en de studio was gevestigd boven een garage aan de bioscoopzaal Trianon. De radio werd opgericht door Rudi Schaefer (Luk Van Brabant) en maakte gebruik van een 100W zender. Op een bepaald moment was het station zelfs te beluisteren tot in Blankenberge. Het station had een aantal bekende radiomedewerkers in dienst zoals Geert De Groef, Michel Orthier en Carl Schmitz.

I love Radio Ace

Radio Aktief is na enkele jaren samengesmolten met Radio Camino. Het bestuur van Radio Camino wilde de naam Aktief niet in de nieuwe benaming hebben. Dus werden de eerste letters van Aktief, Camino en Eén genomen en werd Radio ACE geboren. Op 15 juli 1990 werd Radio ACE Radio Metropolis en vervolgens werden de programma's van Radio Contact overgenomen.

Luister naar de laatste uitzending van Radio ACE

Met dank aan Rudi Schaefer en Dirk (DDM)

up

Radio Flash / Frekwent / Zuidrand - 101,40 MHz - 104,70 MHz - 105,10 MHz (Hove)

Jan Lemmens uit Hove knutselde in de kelder een zender van 3 Watt in elkaar en schakelde die aan een CB-antenne. Zijn broer testte op de fiets door middel van een draagbare radio om te horen hoe ver het signaal ging. Hun radio was zelfs te horen in bepaalde delen van Kontich. Hij gaf de radio de benaming Radio Flash omdat er een wimpel in de kelder ging met die benaming. De kelder werd te klein en samen met enkele andere vrienden werd beslist om de radio onder te brengen bij Steven Mostmans.

De echte start begon in het voorjaar van 1982 toen een vrachtwagen voor de deur stopte met daarop een pyloon van ongeveer 29 meter. Het was een occasiepyloon die niet meer werd gebruikt op het zilvermeer in Mol.

De ouders van Steven vonden het een goed idee om een radio op te starten. In hun huis werd eerst in een tuinhuis de studio ingericht. Daarna verhuisde de familie naar een villa in de Dennenlaan en een slaapkamer werd omgevormd tot radiostudio.
De ouders deden alles voor de hobby van hun zoon en hun vrienden. Ze maakten voor de medewerkers regelmatig curryworsten met frieten en boterhammen met beleg. Niets was hun teveel om de andere medewerkers  in de watten te leggen. Het was een echte grote familie.

Radio Flash

De benaming werd veranderd in 1991 door Radio Frekwent en de radio moest de frequentie 104,70 MHz delen met Radio Lobbes uit Lint. Radio Frekwent mocht de frequentie benutten van woensdag 12:00 tot zondag 0:00. De andere momenten waren gereserveerd voor de omroep uit Lint. Radio Lobbes is gestopt met uitzendingen te maken in het najaar van 2001. In de plaats van de normale programma's werd er één keer om het half uur een boodschap de ether ingestuurd waarbij de luisteraar op de hoogte werd gebracht van de stopzetting. Voor Radio Frekwent was dit uiteraard alles behalve een gunstige situatie want niemand laat de radio ingesteld staan op een frequentie als er een halve week niets interessants wordt uitgezonden.

Radio Frekwent diende op 9 januari 2002 klacht in tegen de vzw radio Lobbes, in de hoop een oplossing voor dit probleem te vinden. Het Vlaams Commisariaat voor de Media deed de nodige vaststellingen en kwam tot het besluit dat de handelswijze van Radio Lobbes inderdaad de belangen van Radio Frekwent schaadden. Hoewel het VCM inzag dat de intrekking van de zendvergunning van Radio Lobbes geen oplossing zou zijn voor Radio Frekwent, werd de erkenning en zendvergunning van de vzw Radio Lobbes toch ingetrokken op 14 juni 2002. Ondertussen werd de frequentie 104,70 MHz ferm gestoord door Fun Radio uit Brussel.
In 2004 kreeg Radio Frekwent een volledige frequentie toegekend op 105,10MHz.

Eerder was er een probleem met de zendmast. Deze was volledig kromgetrokken omdat een spandraad was afgebroken en bleek ook nog te zijn geplaatst geweest gedeeltelijk op de eigendom van de buur. Er werd beslist om een nieuwe pyloon te plaatsen op het terrein van Hove Sport. Het audiosignaal bereikte deze zendmast door middel van een straalverbinding.
Een bouwaanvraag werd ingediend om een professionele hoge zendmast te mogen plaatsen op het sportterrein. Op de zendmast zouden dan ook antennes kunnen worden gemonteerd van mobiele telefoonoperatoren. Deze bouwaanvraag werd niet goedgekeurd en de radioantennes bleven gemonteerd op een lage zendmast van 19 meter.

In 2009 had Radio Frekwent het moeilijk om financieel het hoofd boven water te houden. Van het netwerk Club FM werd een mail ontvangen met erg mooie woorden over een samenwerking. Het bestuur is met deze mensen gaan praten en er was een overeenkomst. Tijdens de week werden de Club FM programma’s uitgezonden. Tijdens het weekend werden lokale programma’s gemaakt. De radio beheerde ook de website clubfmantwerpen.be
Na een tijdje mocht van de directie van Club FM in Hove weinig tot niets meer worden gedaan. Het laatste voorstel was nog 3 uur radio maken op zondag. De te betalen rekeningen die Club FM moest betalen, bleven ook meer dan een jaar onbetaald.
Het bestuur wilde terug echte, lokale radio maken dichtbij de luisteraars, verenigingen en handelaars.  De overeenkomst met Club FM werd beëindigd in 2014 en Radio Frekwent startte terug 100% onafhankelijk programma's te maken. Er werd gefocust op een volwassen publiek door onder andere veel platen te programmeren uit de jaren 60 tot 90.

Radio Frekwent

Bekijk hier een fotoreportage van Radio Frekwent

www.frekwent.be
bron: Gazet van Hove

Radio Frekwent stelde een nieuw dossier samen om terug erkend te worden in 2018. Maar omdat het kabinet Media enkele keren het frequentieplan aanpaste en het bestuur van Radio Frekwent de laatste versie niet heeft geconsulteerd stelde het zich kandidaat voor een frequentie in Aarschot. Het moest de FM-uitzendingen staken op 31 december 2017. Echter het kabinet media was van oordeel dat Radio Tele Randstad, de enige kandidaat die een dossier had ingediend voor de frequenties in Hove - AArtselaar - niet ontvankelijk was. De frequentie bleef open tot terug een mini-erkenningsronde werd georganiseerd. Tijdens deze ronde werd de radio uiteindelijk erkend voor de frequenties 105,10 MHz te Hove en 106,50 MHz in Aartselaar. Even later werd de benaming van de radio veranderd in Radio Zuidrand.

Radio Zuidrand

up

Radio Freeway / Nova - 104,70 MHz - 99,70 MHz (100 MHz) (Reet)

Radio Freewave uit Reet bij Rumst was een weekendradio die uitzond op de frequentie 104,70 MHz tussen 1981 en 1987. Het format bestond enkel uit de toenmalige discotheekmuziek. Tijdens de beginjaren was de radio over een groot gebied te beluisteren. Omdat het toen nog niet was toegelaten om boven de 104,00 MHz uit te zenden werd met slechts 5 Watt het zuiden van Atwerpen en het noorden van Brussel bereikt.

Radio Freewave

Na enkele jaren werd de zendernaam gewijzigd naar Radio Nova. Een compleet jinglepakket van Radio Nova uit Nederland werd aangekocht en ook werd gebruik gemaakt van de jingles van Radio Nova uit Dublin. Toen meer en meer radio’s begonnen uit te zenden boven de 104 MHz werd er eerst nog geprobeerd een goed bereik te halen met een zender van 50 Watt. Na een tijdje werd er overgeschakeld naar 99,70 MHz maar er werd gecommuniceerd dat er werd uitgezonden op 100MHz. 99,70 MHz was een vrije frequentie en mocht in principe niet worden gebruikt door de vrije radio's.

Radio Nova

Na de legalisatie van de vrije radio's is er nog een paar jaar sporadisch uitgezonden onder de naam Radio Nova op de korte golf in de buurt van de frequentie 6,308 MHz. Diverse rapporten uit heel Europa werden ontvangen. De radio ontving zelf cassettebandjes met programma’s uit landen achter het toenmalige ijzeren gordijn met de vraag om ze uit te zenden. Ook is er enkele keer een relayprogramma uitgezonden op vraag van de FRSH (Free Radio Service Holland), een toen actieve piratenzender uitzendend op de korte golf.

up

Radio Mega - 105,80 MHz - 106,50 MHz (Hemiksem)

Radio Mega werd gesticht toen enkele vrienden samen aan tafel kwamen in augustus 1981. De vrienden waren cibisten en waren lid van BNL27, de Belgische Nationale Ligue van 27 MHz. Eind augustus werd gestart met de restauratie van een bouwvallige schuur om er de studio in te richten. Op 3 oktober 1981 werd voor het eerst uitgezonden met 100W. Nog geen 2 uur later was de eindversterker defect en werd uitgezonden met 20W. Na een week werd terug uitgezonden met de 100W versterker maar na een week was deze weer stuk. Op 10 november werd alles, behalve de platenverzameling in beslag genomen omdat de zender het luchtverkeer stoorde.

Radio Mega

Vierentwintig uur later werd er terug uitgezonden met 25W. Maar toen meldde de huisbaas dat ze moesten vertrekken. De huisbaas en zijn zoon begonnen ook regelmatig materiaal te stelen en medewerkers lastig te vallen.

De radio verhuisde naar een ander oord en bouwde daar twee prachtige studio's, een ingerichte keuken en een grote bergplaats. Er waren toen 40 medewerkers die elk een maandelijkse bijdrage betaalden. Buiten de Nederlandstalige programmering was er ook het Franstalig programma Vive La France. Ook een Spaanstalig en een Duitstalig programma maakten deel uit van de programmatie. Verder kon de luisteraar genieten van een hitparade, een Nederlandstalige Top 10, een dierenprogramma, een roddelprogramma door en voor dames, een klassiek programma en verder programma's waar new-wave, jazz en andere muziekstijlen waren te horen.

Op 27 januari 1982 verleende Radio Mega zendtijd aan Radio Maeva. Radio Maeva was toen in beslag genomen en via Radio Mega werd omgeroepen om die avond te manifesteren op de Brusselse Grote Markt. De dag daarna werd Radio Mega uit de ether gehaald door de overheid.

De vereniging BNL27 richtte eveneens Radio Mega op in Waterloo met Franstalige uitzendingen. Deze radio vestigde zich in november 1981 in de winkelgallerij Passage Wellington.

Tijdens de jaren 90 werden de programma's van C-Dance uitgezonden. Ook zou Channel X te horen zijn geweest op Radio Mega. De radio was toen verhuisd naar Schelle. Voor de erkenningsronde in 2003 was de VZW vereffend.

up

Radio Reflex - 102,80 MHz - 100,10 MHz - 107,30 MHz - 102,70 MHz - 104,80 MHz (Mechelen)

Radio Reflex ontstond op 1 november 1980 toen een aantal medewerkers Radio Mechelen verlieten. Er werd uitgezonden met een zender van 8W en vijftien medewerkers maakten radio in een ruimte die de grootte had van vijf meter op twee gelegen boven een bakkerij in de Adegemstraat. Vervolgens werd verhuisd naar de paters in de Kroonstraat. Op 19 november 1981 werd Radio Reflex in beslag genomen. Men vond dit niet zo erg omdat men op dat moment toch van plas was nieuw en beter studiomateriaal aan te schaffen. Korte tijd later was de Mechelse omroep terug in de lucht. Men verhuisde naar een piepklein zolderkamertje, terug in de Adegemstraat. Een geïmproviseerde straalverbinding van het zolderkamertje naar de zender bij de paters zorgde dat het radiosignaal aan de zender geraakte. Er werd dan terug verhuisd naar een locatie in de Adegemstraat. De studio werd dan verbonden met de zender met behulp van een lange audiokabel.

Radio Reflex

Aanvankelijk zaten de programma’s nogal amateuristisch in elkaar echter het radiostation werd populair en het amateurisme verdween geleidelijk aan. Na vier locaties vestigde Radio Reflex zich in het Euroshopping en maakte populaire en professionele popradio met de nodige informatie voor een groot publiek. Het resultaat was dat de radio praktisch in alle winkels, restaurants en cafés te horen was. De antenne stond boven op het shoppingcenter en zorgde voor een goed bereik. In 1984 telde de omroep 3000 leden. De radio meldde toen dat dit er veel meer zijn dan gelijk welke politieke Mechelse partij. Sinds 1985 werden reclameboodschappen uitgezonden. Men vroeg toen 12 BEF (30 cent) per seconde. De reclame werd geproduceerd door het agentschap AVP. Radio Reflex had een professionele journalist in dienst die zorgde voornationaal en lokaal nieuws. Verder telde de radio toen 80 medewerkers die programma’s maakten op vrijwillige basis.

Radio Reflex

De volgende tien jaar bleef Radio Reflex in het shoppingcenter radio maken. De radio verhuisde in 1995 naar een pand aan de Meysbrug. Tot medio 2005 werd er radio gemaakt in een comfortabel gebouw van 250 m² waarvan de inrichting zo'n €75.000 heeft gekost. Drie volwaardige radiostudio's, een eindregiekamer, een discotheek, het secretariaat, een vergaderruimte, drie kantoren, een redactielokaal, een keuken en een bergruimte werden er ingericht.
Tijden veranderden en dat was ook zo met de manier van radiomaken. Technische toestellen werden compacter waardoor ook de ruimtes voor studio's en eindregie konden worden aangepast. Dit, in combinatie met de bouwplannen van de eigenaar van het pand aan de Meysbrug, bracht de omroep naar de Olivetenvest.

Tussendoor werden tal van evenementen georganiseerd. De radio animeerde en organiseerde tal van fuiven, waarvan de Nachten van Reflex zeker de meest bekende zijn.

Radio Reflex

Radio Reflex is niet alleen van het ene gebouw naar het andere verhuisd. Ook op de FM-band was een vaste stek nooit voor altijd een vaste stek. Oorspronkelijk was de frequentie 102,80 MHz de frequentie waar Radio Reflex op begon uit te zenden. Als deze frequentie op 1 mei 1983 werd vrijgemaakt voor Studio Brussel, kreeg de radio de frequentie 100,10 MHz toegewezen. Op 7 oktober 1990 werd dat 103,30 en een paar weken later moest er worden verhuisd naar 107,30 MHz.
Op 1 november 1990 moest worden teruggeschoven naar 102,70 MHz en op 26 mei 2004 mocht Radio Reflex uitzenden op de hoogvermogenfrequentie 104,80 MHz. Desondanks Radio Reflex de antenne mocht installeren boven op de Sint Romboutstoren werd de ontvangst ferm gestoord door de Brusselse Fun Radio die uitzendt op 104,70 MHz.
Toen op de Sint Romboutstoren de skywalk in de lente van 2009 werd geïnstalleerd werd de uitzendantenne gemonteerd op de watertoren.

Radio Reflex is het oudste onafhankelijke radiostation uit de stad Mechelen. Enkele medewerkers van toen waren David Naert, Mark Uytterhoeven, Jacques Vermeire, Yves Desmet, Pat Donnez, Jo Van Belle en Carl Schmitz. Momenteel zijn er practisch geen medewerkers meer. In de programmatie vind je hoofdzakelijk blokken waar de jaren 80, 90 en 00 non-stop worden gespeeld.

www.radioreflex.be

up

Radio Mechelen Zuid (Mechelen)

Peter Hoffman begon reeds begin jaren 80 radioprogramma’s te maken voor Radio Contact uit Brussel en Radio Marina uit Steenhuffel.

Hij had ondertussen een lief gevonden en in de buurt waar zij woonde luisterden er veel naar Radio Agora. Samen met enkele andere mensen richtte hij Radio Mechelen Zuid op ergens in 1981. Voor 6000 BEF (125 Euro) schafte hij een laagvermogen zender aan. Ook een antenne werd gekocht die werd geïnstalleerd door zijn oom en toekomstige schoonvader. Naast de slaapkamer in de Groenstraat 14 te Mechelen werd een studio gebouwd. De zender werd aangezet en Radio Mechelen Zuid was geboren. Samen met nonkel Edmond, zijn toekomstig schoonvader Frans, zijn lief Nicky, de neef van Nicky en de nicht Lieve werden programma’s gemaakt.

De radio was te ontvangen om en rond de Brusselse Poort. Na enkele maanden wilden de buurtbewoners dat hun kennissen aan de andere kant van Mechelen ook naar Radio Mechelen Zuid konden luisteren. Het succes van de radio was te wijten dat er heel veel Nederlandstalige producties werden gespeeld. 60% van de play list waren Nederlandstalige platen.

Het bestuur was van mening om een sterkere zender aan te schaffen en hiervoor waren centen nodig. Een tombola werd georganiseerd om dit te verwezenlijken. Dit had ongelooflijk veel succes. Na drie weken waren alle lotjes verkocht. Er werden vlug lotjes bijgedrukt en na een maand was er genoeg geld om een sterkere zender te kopen en een nieuwe mengtafel.

De nieuwe zender werd aangesloten. Het resultaat was dat gans Mechelen kon luisteren naar de programma’s. Na een jaar telde de radio 30 medewerkers. Het eerste jaar werd gevierd met een groot eetfestijn. De zaal was te klein om iedereen binnen te laten.

Schone liedjes duren niet lang. De radio had geen erkenning gekregen en kreeg bericht dat alles zou worden opgedoekt indien de uitzendingen niet zouden worden gestopt. In september 1983 werd alles uit de studio gehaald en werd na enkele weken op een andere locatie geïnstalleerd. Ook dit mocht niet baten. Na drie weken werd alles in beslag genomen.

up

Radio Carina (Sint-Katelijne-Waver) - 102,00 MHz - 105,50 MHz

De eerste uitzending van Radio Carina gebeurde op zaterdag 27 september 1980 via 102,00 MHz. De oprichter was Wilfried Verlinden alias Barend Van Lint. De naam werd ontleend aan de benaming van de gemeente. Sint-Katelijne-Waver is gebaseerd op de heilige Catharina van Alexandrie. Het objectief van de radio was informatie en ontspanning te brengen. De eerste maanden werd enkel in het weekend uitgezonden. De studio was toen gelegen in de Elzestraat te Sint-Katelijne-Waver. Later zou er worden verhuisd naar de Clemencaustraat in het gebouw van café Buda en de studio zou in 1983 worden gevestigd in de Stationsstraat.

Radio Carina

De radio had ook een fanblad en dat werd de eerste verdeeld in februari 1981. Vanaf 1 maart 1982 begon Radio Carina 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 uit te zenden. Het was de eerste radio uit de regio Mechelen die de klok rond was te beluisteren.

Op 24, 25 en 26 september 1982 werd de tweede verjaardag gevierd in een feesttent op de terreinen van N.V. Novobric, Fortsesteenweg in Sint-Katelijne-Waver. Op vrijdag was de popgroep Polizei was van de partij en het geheel werd ondersteund met de Carina's drive-in show. Op zaterdag kwamen o.a. Vanessa, Jaak Vermeire, Nicole Mery en Joe Harris optreden. Op zondag vonden er allerlei activiteiten plaats.

Op 1 augustus 1982 werd een eigen nieuwsdienst opgestart door Marc Verniers en Luk Verstraeten. Vanaf dan waren er dagelijks nieuwsuitzendingen om 8, 11, 14, 17 en 20 uur. Meestal las Leen Van De Put of Kris Andries het nieuws. Voor sportberichtgeving werd samengewerkt met Radio Willebroek.

De derde verjaardag werd gevierd op 23, 24 en 25 september 1983 met optredens van Moustache, Soeur Sourire, Conny Neefs, Jo Dens, Bobby Ranger, Jaak Vermeire, Gene Summer, Paula Jong en Danny Fisher.

Tijdens de vierde verjaardag kwamen  Bonnie St. Claire, Danny Fabry, Marc Dex, John Terra, Jimmy Frey en Jo Dens optreden.

De omroep was lid van VEBE en vanaf 1 november 1984 werden reclamespots uitgezonden.

Het bestuur besliste om komaf te maken met presentaties die vedettenallures vertonen. Er kwam een programmatie met een rechtlijnige structuur. Zo kwam er een ochtend-, voormiddag-, middag-, namiddag en avondblok met ieder een eigen vorm. Ieder blok werd gecoördineerd door een werkgroep.

Op 4 juli 1985 werd een erkenning gegeven en de frequentie 105,50 MHz werd toegekend.

In de tweede helft van 1986 hield Radio Carina op te bestaan.

up

Radio Allegro (Hoevenen) - 106,60 MHz

Radio Allegro is ontstaan begin jaren 80 en was gevestigd in de polderstreek Hoevenen. De antennes waren gericht richting Antwerpen-stad. Maar de radio had ook veel Nederlandse luisteraars want in Ossendrecht, Bergen-op-Zoom en Roosendaal was de omroep vrij goed te ontvangen op de frequentie 106,60 MHz. De studio was een soort huiscafé dat bekend stond als babbelhuis in een zijstraat van de Hoevensebaan. Na één jaar waren er reeds 1800 leden ingeschreven.

Het radiostation had 60 à 70 medewerkers waaronder Guy Polder, Danny van Asch, Bert Verlinden, Peter de Graaf, Leslie Miles, Arnold van Praat en Rob van Holland. Het sterkste punt van Radio Allegro waren de radioprogramma's. Elk programma was inhoudelijk erg sterk omdat het zich niet beperkte tot het louter draaien van plaatjes. Tevens was er een horizontale programmering dat bij droeg tot de herkenning tussen de luisteraars. Enkele bekende programma's waren De middag op Allegro tussen 12:00 en 14:00, Weekend Kater op maandag tussen 20:00 en 22:00, De Polderparade op zondag tussen 11:00 en 12:00, De favoriete 30 met Rob Van Holland op zondag tussen 15:00 en 17:00. De omroep had ook een nieuwsdienst. Chris Baardt, toen beheerder van een ASLK-kantoor te Hoevenen, verzorgde de dagelijkse nieuwsuitzendingen.

Om de behoeften van het luisterpubliek beter te kennen werd een grote enquête gehouden. Het bleek dat het overgrote gedeelte van de luisteraars achter een vervroegde zendtijd stond. Aan de nachtuitzendingen bleek niemand iets aan te hebben. Het gevolg was dat de zendtijd tijdens de weekdagen werd vervroegd vanaf 7:00. Om 0:00 werd de zender uitgezet behalve dan op de vrijdag- en zaterdagnachten. Tijdens deze twee nachten kon de weekendfeestvierder genieten van het programma Vuurtoren.

Zowat alle muziekgenres kwamen aan bod op Radio Allegro. Klassiek, country, easy listening, rock 'n roll, popmuziek,... alle was zowat mogelijk op de Polderomroep.

In 1986 werd het vijfjarig bestaan gevierd waarin een reuze tombola was verwerkt. Enige tijd later hield Radio Allegro het voor bekeken en werd Radio 29 (uitgesproken op zijn Engels, verwijzend naar de postcode van de gemeente 2090).

Nog er aan toevoegen dat de medewerkers van Radio Allegro ergens in de eerste helft van de jaren 80 een single hebben opgenomen. Ze noemden zich toen De Allegro Dj's en hadden het over We zen geren Dj.

Met dank aan Rob Van Holland.

Radio Allegro

up

Radio Atlantis - 103,50 MHz (Zandvliet)

Radio Atlantis te Zandvliet was reeds op 1 november 1980 met proefuitzendingen in de lucht. Op gevaar van onmiddellijke in beslagname van de radioapparatuur werd zowel in de pers als bij middel van pamfletten in het noorden van Antwerpen het initiatief aangekondigd.

Ondanks het feit dat niemand geloofde in de effectieve start van dit station kwam Radio Atlantis op 14 november 1980 in de lucht met een eerste uitzending tussen 18:00 en 22:00. Technisch en organisatorisch liep de uitzending bijzonder goed. De radio was te ontvangen tot nabij het Centraal Station te Antwerpen en diep tot in Nederland. Er werd toen met een zender uitgezonden van 25 Watt afgesteld op 103,50 MHz. Er waren geen meldingen van storingen en na twee uur uitzenden kwamen er meer dan 260 reacties en felicitaties binnen. De spanning steeg toen 6 RTT wagens in de buurt van de zender verschenen tijdens die uitzending en daar meer dan 45 minuten rond de radio hebben gereden. Uiteindelijk werd niet ingegrepen.

Vanaf de week volgend na die uitzending kwam de radio elke dag in de lucht. Eerst was dat tussen 18:00 en 01:00. Later werd dit uitgebreid door programma's te maken vanaf 10:00. De uitzendingen kenden een zogenaamde horizontale programmatie. Iedere dag op het zelfde uur werd hetzelfde programma uitgezonden. Het station zelf werd gefinancierd door opbrengsten van lidgelden, giften en activiteiten.

Radio Atlantis telde snel meer dan 30 medewerkers. De radio had enorm veel succes. Tijdens de viering van de eerste verjaardag zakten ongeveer 2000 fans af naar de hallen van de Ruige Heide. Er waren ook minder goede momenten zoals de rivaliteit tussen later bijgekomen lokale radio's. In 1984 kreeg de radio bezoek van de RTT en werd de zender in beslag genomen. Radio Atlantis kreeg uiteindelijk na vele aanvragen een volledige zendvergunning. In 1985 kwam er een einde aan het avontuur door ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Tussen de medewerkers zaten onder andere Fred de Kraker, John West, Peter Johnes, Lady Nachtegaal, Bobby Scooter en Rob de Graaf.

www.webradioatlantis.be

up

Radio Palermo / Radio EVRO - 102,20 MHz - 105,50 MHz (Essen)

Rinus Wetzer was tegen het einde van de jaren 70 een CB’er. Samen met enkele truckers kwamen ze in contact met Radio De Witte Duif die op zaterdag uitzond met een lampenzender van 20 Watt en waar menige truckers naar luisterden. In de toenmalige discotheek Copacabana werd het programma opgenomen. Na 3 maanden wilde Rinus zelf een radio beginnen bij hem thuis in de Heikantvenstraat te Essen en schafte een zender van 50 Watt aan die door een radioamateur in Rozendaal werd gebouwd. Een CB-antenne werd op maat gemaakt voor de FM-band door er stukken van af te zagen.>

Er werd een dikke coaxkabel naar de badkamer geleid om de zender daar te verbergen. Toen alles was gemonteerd, werd een platenspeler en een cassetterecorder aangesloten. De zender werd ingesteld op 102,20 MHz, de muziek werd ingeschakeld en tot grote verbazing werkte alles perfect.
Eerst werd er non-stop uitgezonden en zonder naam. Er werd meteen met de auto rondgereden om te controleren hoe ver het bereik was. Het signaal reikte tot voorbij Dordrecht en in België werd Kapellen nog bereikt. Terug thuis stond de buurman voor de deur. Omdat de zender zijn televisieontvangst stoorde, werd besloten om enkel zaterdagvoormiddag radio te maken. Ook ‘s nachts werden er soms programma’s gemaakt. Er waren toen geen TV-uitzendingen. Iets wat in die tijd in was, was om gesprekken te voeren via de FM-band met andere zenders. Dat duurde niet lang want er was behoefte aan een goede familieradio.

In het begin waren enkel familieleden betrokken bij de omroep. Zo bestond de ploeg uit neef Frans de Groot, schoonbroer Remi de Meijer (Linke Leo) en vrouw Jeanne met de Kan. Remi stelde voor om Radio Palermo te gebruiken als roepnaam.

Radio Palermo

Op een zaterdagochtend toen het tijd was om de zender aan te zetten werd vastgesteld dat er een andere zender actief op 102,20 MHz namelijk Radio Blue Ocean. De zender kwam zo sterk binnen dat er werd afgevraagd wie achter deze radio zat. Snel bleek dat een paar straten verder twee jongens uitzonden met een zender van 5 Watt. Zij werden meteen weggeblazen toen Radio Palermo hun 50 Watt zender aanstak. Al snel werd er contact met elkaar gezocht. Het waren Peter Witsenburg en Martin Abrahams. Deze twee zouden later Radio Palermo vervoegen als Mike Bosman en van Peter van Iersel. Toen waren ze bij de radio opeens met 7 medewerkers en werd er vanaf zaterdagochtend 7:00 tot 15.00 uitgezonden.

In de woning was er een grote, vrij smalle garage waar geen vloer in lag. Er werd besloten om beton te storten en er een studio van te maken. De garage werd in tweeën gesplitst. Het eerste gedeelte werd gebruikt voor het platenarchief en zender. Achter een blinde wand werd de studio ingericht.
Andere medewerkers, onder andere van Radio Neutraal uit het dorpje Nieuwmoer sloten zich aan bij Radio Palermo. Toen in Nederland veel radiostations uit de lucht werden gehaald, meldde onder andere Patrick Verbruggen uit Roozendaal zich aan. Hij werd later de programmaleider.

Het station werd alsmaar groter en groter, tot er op een gegeven ogenblik wel honderd man werkte. Het was een mix van radiopresentatoren, mensen die allerlei ondersteuning verleenden, onderhoud deden, het fanblad in elkaar staken of de drive-inshows verzorgden. Linda Brossens presenteerde destijds, samen met Patrick Verbruggen, het programma Jackpot. Er werden willekeurig mensen opgebeld. Als ze dan wisten welk plaatje er op dat moment op Radio Palermo werd gedraaid, wonnen ze de jackpot. Die was altijd goed gevuld met prijzen van de lokale handelaars.

Radio EVRO ontstond in 1990 als familieradio na een fusie van Radio Palermo en Radio Saturnus. Tot eind 1998 werd onder deze roepnaam op zelfstandige basis radio gemaakt. Radio EVRO bracht een gevarieerde programmatie en stelde zich op als medium waarlangs verenigingen en lokale besturen hun aankondigingen gratis konden laten omroepen.

Radio Evro

Omdat het financieel niet meer mogelijk was om in een beperkt uitzendgebied zelfstandig voort te bestaan, werd eind 1998 besloten om het programma C-Dance te verspreiden, dat toen populair was bij de jongeren. Er kon enkel nog gedurende enkele uren worden ontkoppeld in het C-Dance-format. Dat bleef zo tot oktober 2003, toen noodgedwongen verhuisd diende te worden van de toenmalige studio's in de Dreef te Essen naar een kleinere ruimte in de Melkerijstraat. In oktober 2006 stopte ook C-Dance met zijn programmatie onder andere omdat de SABAM-kosten te hoog waren. De VZW werd overgenomen door medewerkers van Radio Suc6FM. Dat betekende oo

Sinds september 2012 werd het signaal van de Nederlandse internetomroep Feel Good Radio doorgestuurd op de frequentie in Essen. Er werd tussen 06:00 en 21:00 live gepresenteerd op muziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90. In september 2013 is de zender uitgezet wegens het ontbreken van een zendmast. Feel Good Radio was ook van oordeel dat er geen directe toegevoegde waarde was door op FM uit te zenden door de exponentiële groei van luisteraars via (mobiel) internet.

www.radio-palermo.be

up

Radio TOS - 103,40 - 103,90 MHz (Turnhout)

Tijdens de zomermaanden van het jaar 1983 werd de studio van de Turnhoutse Omroepstichting - Radio TOS gebouwd op een zolder aan het pand Goris in de Herentalsstraat. De zendantenne werd rechtgezet op 26 augustus. Het aanwerven van radiomedewerkers was volop aan de gang.

Zoals gepland ging de eerste Radio TOS-uitzending in de ether op 1 oktober 1983. Op 6 januari 1984 werd daarbij gestart met een dagelijkse nieuwsuitzending. Diverse redactieleden losten elkaar af om studiopermanentie te realiseren. Sommige speelden het klaar om zonder vergoeding weken van 70 uur te presteren. Ondertussen kreeg de studio meer vorm. Grote sommen werden besteed aan het ombouwen van de zolder tot zendstudio. De eerste uitzending vond plaats in een lege studio. Er was geen afgewerkt plafond. Het studiomeubel bestond uit een cafetariatafel en uit kartonnen dozen. De deur sluiten was gelijk aan een sprong van de naald. 'Storingen' waren een normaal opstartverschijnsel.

Het broodnodige geld werd opgehoest door Turnhoutse verenigingen, door de verkoop van lidmaatschaps- en steunkaarten, door medewerkers van de radio en door tooghangers. In de daaropvolgende maanden was de bar de enige bron van inkomsten. Reclame werd pas toegestaan op 15 juni 1985. Nochtans floreerde het cafetaria zo goed dat vrij snel de studiomeubelen voor studio 1 en studio 2 konden aangemaakt worden. Van zodra het duidelijk was dat Radio TOS geen eendagsvlieg zou worden, kwamen medewerkers van andere radio's in drommen over. Eind 1985 was het aantal medewerkers opgelopen tot een honderdtal. TOS-feesten, een medewerkerstijdschrift en ontelbare vergaderingen zorgden voor de nodige eenheid binnen de vereniging.

Radio TOS

Tijdens de volgende jaren werd de techniek verder ontwikkeld, in functie van financiële mogelijkheden. Op het einde van 1985 werd een nieuwe zender aangekocht en werden de mengpanelen vervangen. Er werd ook een eerste maal van frequentie veranderd. Dat zou nadien nog meerdere malen gebeuren. Met de erkenning door het Ministerie van Cultuur in 1985 en de aflevering van de voorlopige zendvergunning was Radio TOS definitief de kinderschoenen ontgroeid.

In 1989 kwam er de definitieve erkenning als niet-openbare radio. Het jaar zou echter vooral gekenmerkt worden door de aankoop van het pand ‘De Druif” aan de Herentalsstraat 75 in Turnhout.

Na 10 jaar Radio TOS naderde in 1993 de voltooiing van het nieuwe studiogebouw, uitgebouwd zoals er bij de niet-openbare radio’s wellicht geen tweede in Vlaanderen te vinden is. Terwijl de concurrenten het financieel steeds moeilijker kregen, had Radio TOS het geluk dat de investeringsfase achter de rug was. De aandacht kon nu gaan naar de opwaardering van de uitzendingen, het stroomlijnen van de programmatie en de verdere uitbouw van de redactie.

Op 28 november 2002 voerde de Vlaamse Federatie voor Lokale Radio’s een inspectie uit in de TOS-studio’s. In het verslag is te lezen: "Qua huisvesting behoort Radio TOS zeker tot een van de besten in Vlaanderen. Ook qua inzet van medewerkers, allen onbezoldigd, scoort de radio zeer goed. Bijna nergens vinden we nog zo een grote enthousiaste ploeg vrijwilligers. Radio TOS is volgens ons een van de beste onafhankelijke vrijwilligersradio’s in Vlaanderen."

Op vrijdag 19 december 2003 verlengde minister Marino Keulen de erkenning van de omroep voor een periode van 9 jaar. Het toegestane zendvermogen steeg hierdoor van 100 Watt naar 501 Watt. Dat was een beloning voor 20 jaar inspanning in de geest van het decreet op de lokale radio's. Door deze promotie was de radio perfect te ontvangen op 103,90 MHz in het stedelijk gebied Turnhout en in de omliggende gemeenten.

In afwachting van de nieuwe erkenning werd het instrumentarium van Radio TOS volledig aangepast. De radio begon in stereo en met RDS uit te zenden. Ook de computerinstallatie werd vernieuwd.

De radio zit ondertussen met tot meer dan 70 medewerkers reeds gedurende 25 jaar in de ether. Nooit werden de uitzendingen onderbroken, ook niet toen de zendmast tijdens een storm knakte. Radio TOS veranderde nooit van naam, van formaat of van bestuur.

Bekijk hier een fotoreportage van Radio TOS genomen in 2006.

www.tos.be

up

Radio Contrast Dance - programma C-Dance (Wuustwezel)

In 1996 werd Radio Contrast uit Wuustwezel Radio Contrast Dance. Deze radio bracht het programma C-Dance waar uitsluitend moderne house, trance en dance werden gespeeld. Dit bleek een succesformule te zijn want het programma werd snel verdeeld aan diverse lokale zenders in Vlaanderen. Ook enkele steunzenders in Nederland namen het programma over. C-Dance werd beheerd door de firma O-One SA uit Luxemburg en het bedrijf Publi Meco NV coördineerde de franchisingovereenkomsten met de lokale zenders.
Van 1996 tot 1998 bracht C-Dance non-stop dancemuziek uit, met uitzondering van enkele programma's op de late avond, waaronder het populaire Talkradio op zondagavond met Bjorn en Vince.

C-Dance kende een hoogtepunt tussen 1998 en 2002. Toen waren er 16 lokale radiostations aangesloten die programma's maakten onder de naam C-Dance en het signaal, aangeboden vanuit de centrale studio via satelliet, doorzonden. Er werd een horizontaal gepresenteerde programmering uitgewerkt waarvoor diverse dj's fulltime werden aangenomen. Dit waren onder anderen Tony Van Dijck, Vince 't Jolle, Bjorn Van Zundert, Colin Banks en Steven Van De Walle.

Dit waren de radio's die in 2002 het programma C-Dance overnamen:
Radio WLO te Kortrijk via 105,30 MHz.
Radio Excellent te Roeselare via 105,60 MHz.
Radio 't ROS te Dendermonde via 103,90 MHz.
Radio Radioka te Wetteren via 104,80 MHz.
Radio USA te Merelbeke via 106,80 MHz.
Radio Megavox te Deinze via 107,10 MHz.
Radio Internationaal te Eeklo via 107,20 MHz.
Radio 800 te Willebroek via 103,80 MHz.
Radio EVRO te Essen via 105,50 MHz.
Radio Cosmos te Hoogstraten via 105,80 MHz.
Radio Contrast te Wuustwezel via 106,10 MHz.
Radio Mega Primavera te Schelle via 106,50 MHz.
Radio KRT te Brecht via 107,60 MHz.
Radio Channel X te Antwerpen via 107,80 MHz.
Radio Delta te Bilzen via 102,40 MHz.
Radio Haspengouw te Heers via 103,20 MHz.

Volgens de selectiviteitsindex van het reclamebureau IP scoorde C-Dance 302 punten in de selectiviteitsindex in de doelgroep 12 tot 24 jaar. Dit was nooit eerder voorgekomen. In de officiële CIM-cijfers piekte C-Dance met een marktaandeel van 0,7%, goed voor meer dan 40.000 dagelijkse luisteraars en dit met bescheiden en vooral zeer beperkte FM-frequenties.

C-Dance

In 2001 besloot C-Dance het kabelstation Radio Roxy van Gust De Coster en Luc Alloo over te nemen. Vanaf die periode was C-Dance daardoor ook nationaal te ontvangen als Cable Dance via de kabel in gans Vlaanderen. In 2005 probeerde C-Dance een betere FM-dekking te krijgen en ging het een samenwerking aan met Radio Contact. C-Dance verzorgde de avonduitzendingen met Contact-Dance op Radio Contact tussen 19:00 en 05:00.

Na de erkenningsronde in 2003 was C-Dance nog te horen op 9 frequenties.

In oktober 2006 beëindigde het radiostation het maken van programma's, omdat het financieel niet rendabel was. Vooral de exuberante SABAM-kosten voor het kabelnetwerk waren de doodslag voor het toenmalige FM- en kabelnetwerk.

Enkele hoogtepunten uit het bestaan van de dansketen waren de live-uitzendingen vanuit Ibiza, het behalen van de top drie van de Ultratop Compilatielijst met 'Phuture Classicz' en de lancering van het C-Dance vinyl label.

up

Radio Montana (Grobbendonk)

Radio Montana te Grobbendonk is opgericht in 1980. Een groep mensen uit de gemeente stelde vast dat er in Brussel illegale radio werd gemaakt en dat men daar hoge vermogens gebruikte. Tim, Ben, Erik, Mark, Bob en Ellen wilden het ook wel doen, lokaal in hun eigen gemeente. De initiatiefnemers mochten een leeg lokaaltje gebruiken bij een dancing. Ze mochten het gratis gebruiken van de uitbater op voorwaarde dat zij zouden instaan voor de inrichting. Ze maakten een mooie geluidsdichte studio en uitbater beloofde zelfs hen te helpen met de aanschaf van het studiomateriaal. Het was de bedoeling te beginnen in juli 1980 maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis.

Ze besloten hun studio opnieuw in te richten bij een medewerker thuis. Er werd minder aandacht geschonken om de studio in te richten want er was al genoeg tijd verloren. De medewerkers haalden 10.000 BEF (250 Euro) uit hun eigen zak en daarmee werden twee occasie platenspelers en een mengtafeltje aangeschaft. Ze kwamen snel tot de vaststelling dat geen enkel van de apparaten funktioneerde. Een medewerker had toch nog een oude mengtafel liggen die hij na een tijdje aan de praat kon krijgen. Iedereen legde terug geld bijeen en daarmee werden 2 splinternieuwe draaitafels, cassettedecks, microfoons en een jinglemachine aangekocht. Het geheel werd ingebouwd en met een voorlopige minizender werd met een beperkt vermogen uitgezonden. Het was september 1980 en de uitzendingen waren toen amper een straat verder te horen.

Ze bestelden een zender en het was de bedoeling om begin oktober officieel te beginnen. Er werd met veel moeite een pyloon opgericht die 19 meter hoog was. De antenne werd gemonteerd en de zender werd ingesteld op 102,60 MHz. Een week voor de officiële datum werd de zender even aangestoken en werd aangekondigd dat de eerste officiële uitzending zou starten op zondag 26 oktober 1980 om 12:00.

De eerste plaat die te horen was, was "Just another guy" van "Danny Fisher". Die dag maakten Tim, Mark Mills en Ben Van Dromme hun eerste programma's. Om te weten dat er luisteraars waren, werd gevraagd even met de wagen in de straat voorbij te rijden en te toeteren. Er werd al goed geluisterd want ze hoorden regelmatig iemand die toeterde. Ook werd het postbusadres vermeld en dag daarna waren kwamen 15 brieven aan. Op woensdag 29 oktober 1980, het moment dat de radio terug zou uitzenden, ontving men nog eens 20 brieven. Er waren dus genoeg berichtjes om het nieuwe programma "Verzoekboetiek", gepresenteerd door Tim, te vullen.

Radio Montana

De radio kreeg een halve frequentie toegekend via de frequentie 104,00 MHz. Er werd uitgezonden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 06:00 en 0:00. Op zondag 28 juli 2002 stopte de radio met uitzendingen omdat de radio werd gestoord door BEL RTL dat vanuit Brussel met 5000 Watt op dezelfde frequentie de uitzending onbeluisterbaar maakte.

Radio Montana
Ilse Van Laer

up

Radio Noordzee / Radio Gompel - 100,90 MHz - 105,20 MHz - 105,60 MHz (Mol)

De man achter Radio Gompel was en is nog steeds Jan Mertens. In 1979 werd aan hem gevraagd om mee te helpen om Radio Mi Amigo op te richten in Balen. Dit liedje duurde echter niet lang en na strubbelingen binnen de ploeg van Radio MiAmigo besloot Jan deze te verlaten. Maar de muziekmicrobe liet hem niet los en Jan besloot zelf een eigen radiostation te beginnen.

Op 24 april 1982 richtte hij Radio Noordzee op. De gebruikte frequentie was 100,90 MHz. De studio was opgesteld in Onze Lieve Vrouwstraat 110 te Mol waar nu nog steeds de studio van Radio Gompel is gelegen. In die tijd was de apparatuur opgesteld in een berghok in de tuin. Radio Noordzee was van in de beginperiode een succes en had veel luisteraars. De Pioniers van Radio Noordzee waren Jan, Eddy, John Lee, Benny en Pedro. Drie van de vijf grondleggers van Radio Noordzee maken vandaag de dag nog steeds deel uit van het team van Radio Gompel.

In de beginperiode werden enkelprogramma’ s gemaakt op zaterdag en zondag. Omdat de gebruikte zender te televisiesignalen stoorde, werd om 15:00 gestopt met uitzenden.

Radio Noordzee studio
Radio Noordzee: eerste medewerkers (foto Radio Gompel)

Om de kas te spijzen en zo de radio in de lucht te houden werd elk jaar een bal georganiseerd dat doorging op de tweede paasdag. De opkomst was groot en er waren genoeg inkomsten om verder radio te maken.
In de periode van piraterij werd Radio Noordzee ooit één keer in beslag genomen. Dat gebeurde in 1987. De controleurs namen het materiaal mee dat een waarde had van 30.000 BEF (€ 743,00). Maar even later was Radio Noordzee terug in de lucht.

In 1990 verscheen het decreet Van Rompuy. Dit decreet bepaalde dat elke lokale radio een unieke roepnaam moest hebben. Er waren verschillende Vlaamse zenders die deze naam gebruikten, namelijk ook in Tessenderlo, in Hasselt en in Oostende. In Mol moest de radio veranderen van naamen er werd gekozen om Radio Gompel te gebruiken. Op 13 oktober 1990 rond middernacht kreeg Radio Gompel de frequentie 105,20 MHz toegekend. Er mocht toen enkelradio worden gemaakt tussen 08:00 en 22:00.

Na 10 jaar dienst besliste men om de studio te herinrichten. Er werd een volledig nieuwe studio gebouwd achter het bestaande berghok. Alle apparatuur en benodigdheden werden op één nacht verhuisd. Om 08:00 was men klaar en konden de uitzendingen terug worden hervat, alsof er niets aan de hand was.

In 2003 was er maar één frequentie gecoördineerd in de stad Mol en dat was de frequentie van Radio Gompel. Hans Van Dyck en Jan Mertens hebben dag en nacht gezwoegd om een goed dossier te maken. Desondanks de inspanningen werd de frequentie toegewezen aan Radio Mol dat eveneens een sterk dossier had samengesteld.

Radio Gompel - nieuwe studio
Nieuwe studio (foto Radio Gompel)

Op 1 april 2004 meldde presentator Peter De Jong dat Radio Gompel in de toekomst over zou stappen op DAB om toch te kunnen blijven uitzenden. Om de programma’s te kunnen ontvangen was een eenvoudig apparaatje nodig dat moest worden aangesloten op een bestaande muziekinstallatie. Een firma uit Keulen, die de apparaatjes produceerde, had in Vlaanderen hun station uitgekozen om een promotiecampagne te voeren. Vijftig ontvangsttoestellen zouden gratis worden weggeven. De luisteraar moest een nummer in Brussel bellen en melden dat Radio Gompel moet blijven bestaan. Het bleek het telefoonnummer te zijn van het Kabinet van Minister Keulen.

Op 2 mei 2004 werd er een infodag georganiseerd om de luisteraar te informeren. Op 26 mei 2004 moest Radio Gompel de stekker uit het stopcontact halen en mocht Radio Mol de uitzendingen verder zetten op 105,20 MHz. De laatste uitzending werd gepresenteerd door Jan De Graaf en Peter De Jong. Zij beloofden de luisteraars dat ze niet zouden stilzitten tot hun omroep terug was te beluisteren.

Verschillende stappen werden ondernomen om Radio Gompel terug in de ether te krijgen. Onder andere dankzij de bereidwillige medewerking van volksvertegenwoordiger Servais Verherstraeten en Vlaams parlementslid Kris Van Dijck werd een oplossing gevonden. In de gemeente Balen waren twee frequenties gecoördineerd die beiden door Radio Contact werden gebruikt. Eén van die frequenties, namelijk 105,60 MHz, verdeelde de programma’s van Radio Contact 2. Maar omdat Radio Contact2 ophield te bestaan werd besloten om eveneens het programma van Radio Contact uit te zenden. Het BIPT had ook vastgesteld dat de zendinstallatie niet optimaal functioneerde. Het teruggekaatste vermogen was groter dan het uitgestuurde vermogen.

Er werd uiteindelijk een overeenkomst gesloten met Peter Van Loy die eigenaar was van de VZW Radio Magic. Er werd een radiolijn gehuurd om de audio naar de zender opgesteld aan het tuincentrum Van Gastel te Balen te sturen. Op 30 september 2005, dit was na 16 maanden stilte, was Radio Gompel terug te beluisteren in Balen en Mol.

Op 4 december 2017 was Radio Gompel plots uit de ether verdwenen. Het stopzetten van de uitzendingen was eigenlijk niet gepland maar het gevolg van een ruzie. Ex-medewerker Peter Van Loy had die bewuste dag, na tal van onenigheden met oprichter Jan Mertens, de zender uitgezet. Van Loy bezat als enige de sleutel om de zenderkast te openen. Jan Mertens was niet geïnteresseerd om de VZW over te nemen en hield zich volgens Peter niet meer aan de afgesproken voorwaarden.Hij ontbond ook de VZW Radio Magic.

Voorzitter Jan Mertens bleef niet bij de pakken zitten en vroeg een nieuwe erkenning aan via een nieuwe VZW. Die werd verkregen. Vanaf 1 januari 2018 kon Radio Gompel opnieuw uitzenden.

www.radiogompel.be

up

Radio Mol - 104,00 MHz - 104,10 MHz - 105,20 MHz (Mol)

Fons Zwinnen, Marleen Smolders en Erik Sannen richtten in Achterbos Radio Mol op. Er werd uitgezonden met enkele watt en “Up on the roof” van Viola Wills was de eerste plaat die werd gedraaid op 18 april 1981. Het radiostation, dat voornamelijk tot doel heeft om lokale informatie te verspreiden, zond aanvankelijk twee uren uit per week, namelijk op de zaterdagmiddag via de frequentie 104,00 MHz.

Radio Mol

Het onwettelijke karakter van de uitzendingen van Radio Mol zorgde voor de nodige spanning. De programma’s werden dan ook steeds op voorhand opgenomen. Tegelijkertijd konden de programmamakers dan de horizon afspeuren om te zien of er nog geen peilwagens van RTT of politie in aantocht waren om de zendapparatuur op te sporen en in beslag te nemen.

Naast een overzicht van de activiteiten van het plaatselijke verenigingsleven, opgenomen in het Sprokkelnieuws, waren de muzikale intermezzo’s heel vaak verbonden aan verzoekjes of verjaardagswensen van de eerste luisteraars en sympathisanten. Vanaf juni 1981 begon het medewerkersbestand van Radio Mol langzaam maar zeker uit te breiden en nam ook het aantal uitzenduren stilaan toe.

Na een eerste jaar van voorzichtige studioactiviteiten trok Radio Mol naar onder andere de Molse Handelsbeurs om daar live uitzendingen te maken.

De voornaamste bron van inkomsten waren lidgelden. In de loop van 1982 telde de radio een duizendste betalend lid.

Tot 1983 vonden de uitzendingen plaats in een slaapkamer ten huize van voorzitter Zwinnen. In het weekend van 16 en 17 april werden nieuwe studio’s in gebruik genomen. De vestigingsplaats was het sportcomplex Racket-Center, dat werd opgetrokken in de afgedankte vloerfabriek Helsen in het centrum van Mol.

Vanaf 1 juli 1983 werden er ook programma’s voorzien op dinsdag en donderdag. Later was Radio Mol alle dagen te beluisteren tussen 07:00 en gemiddeld 02:00. Tijdens de werkdagen waren de uitzendingen overdag beperkt tot non-stopmuziek.

Radio Mol wierf in 1984 zijn eerste vaste personeelslid aan in de vorm van een vrijwilliger die vrijgesteld werd van stempelcontrole. De programma’s van de radio kregen steeds meer vaste vorm. Er werd gestart met horizontale programmatie van maandag tot vrijdag, en non-stop programma’s werden hoe langer hoe meer vervangen door gepresenteerde uitzendingen. Verder werd, na lange principiële tegenstand van de Raad van Beheer, gestart met het uitzenden van reclamespots. Het werd stilaan de belangrijkste bron van inkomsten worden.

Ontzetting was er in december 1984 wanneer de diensten van het parket en de RTT de zendinstallatie verzegelden wegens een te hoog uitzendvermogen. Terwijl andere radiostations zonder gevolg bleven uitzenden ging Radio Mol 24 uur later terug de ether in, zij het met een merkelijk kleiner zendvermogen. Enkele weken later kreeg de radio de eerste officiële erkenning.

Het bedrag van het lidgeld was vanaf het ontstaan ongewijzigd gebleven op 100 BEF/jaar (2,5 Euro). Vanaf 1985 werd het opgetrokken naar 150 BEF (3,75 Euro) maar als tegenprestatie leverde de radio een ledenblad af met de naam Close-up. De samenstelling en lay-out werden verzorgd door de eigen medewerkers.

Er was ook slecht nieuws in 1985: 9 juni werd voor een eerste, en op 15 september voor een tweede keer de zendinstallatie gestolen. Radio Mol verdween twee keer voor erg korte tijd uit de lucht. Het ongemak kon gelukkig snel worden hersteld, uiteraard na het betalen van een zware rekening. De daders werden nooit gevonden.

In 1986 werd een gehuchtenkwis georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag. In dat jaar werd ook voor de eerste keer de Stranddag georganiseerd aan het Zilvermeer. Op de tiende verjaardag knutselden enkele medewerkers een fraaie tentoonstelling in elkaar die werd opgezet in zaal Zonnebloem. Er werd ook een druk bezochte kinderzoektocht georganiseerd en de gehuchtenkwis was aan toen zijn tweede editie toe. Een swingende feestavond met o.m. Mieke, One From Yellow en Helmut Lotti was de kers op de verjaardagstaart.

Radio LRG (Geel FM) en Radio Mol werkten in 2000 aan een samenwerking. Ronduit Radio werd de nieuwe roepnaam. Bij wijze van test werden enkele programma’s door beide radiostations de ether ingestuurd. Deze samenwerking eindigde in 2002.

Een van de belangrijkste dossiers uit de Radio Mol-geschiedenis werd in 2003 samengesteld en ingediend. Het was de aanvraag voor een nieuwe zendvergunning voor de komende 9 jaren. Er was maar één frequentie beschikbaar in Mol en Radio Gompel was ook kandidaat. Radio Mol kreeg de erkenning en Radio Gompel moest stoppen. Zestien maanden later zou Radio Gompel terug uitzenden vanuit Balen.

Bekijk hier een fotoreportage van Radio Mol genomen in 2008.

Radio Mol

In 2013 kreeg de radio te horen dat het gebouw aan de Keirlandse Zillen waar de radio was gevestigd  zou worden gesloopt. De radio vond in 2014 een onderkomen in Verlipark, een oude flessenfabriek op enkele kilometer van het centrum dat als bedrijvenruimte was ingericht. Praktisch alle medewerkers hebben bijgedragen aan de verhuis. In een beperkte ruimte slaagde de ploeg twee studio’s, een serverruimte, een bureau, een platenarchief en een keukentje te installeren. Door deze verhuis was Radio Mol minder goed te ontvangen in het winkelcentrum.

Radio Mol in Verlipack

Radio Mol in Verlipack
Studio 2 in opbouw in het bedrijvencentrum Verlipark

Bekijk hier een film opgenomen tijdens de inhuldiging van de nieuwe studio op vrijdag 13 november 2015.

Radio Mol - 13 november 2015 - inhuldiging nieuwe studio Verlipark from Vrije Radio on Vimeo.

Op 1 januari 2018 kreeg de radio terug een erkenning om 9 jaar uit te zenden. Radio Mol mocht toen ook uitzenden op de frequentie 107,60 MHz met een antenne geplaatst in Balen. Vanaf toen was de radio terug perfect te ontvangen in het centrum van Mol.

www.radiomol.be

up

Radio Magic - 102,50 MHz - 104,70 MHz - 105,60 MHz (Balen)

Enkele jongelui vroegen tijdens de zomer van 1980 aan Emiel Snijders om een radiostudio in te richten in zijn tuinhuisje. Na enkele dagen te hebben nagedacht gaf Emiel Snijders hierop een positief antwoord. Op 20 juni 1980 kwamen ze zich installeren en gingen de eerste uitzendingen in de lucht. Lang duurde het niet want na enkele weken ontstond er ruzie en de uitzendingen werden stopgezet.

Kort nadien kwamen er opnieuw enkele jongeren vragen aan Emiel Snijders (DJ Ome Miel) om een radio te starten. Na wat nadenken werd een positief antwoord gegeven maar Emiel Snijders nam nu de touwtjes zelf in handen. De allereerste uitzending onder de benaming Radio Magic was een feit op 1 augustus 1980. Via 102,50 MHz kon de gemeente Balen en omgeving kennis maken met een nieuwe radio.

Radio Magic 102,50 MHz

De programmatie werd uitgebreid omdat er heel wat medewerkers werden aangeworven om radio te maken. Ergens in 1981 kreeg Radio Magic bezoek van de RTT. Gelukkig werd niets meegenomen. Ze waren zelfs zeer vriendelijk en zegden tegen Emiel Snijders dat hij niets hoefde te vrezen daar hij met zijn radio duidelijk geen geldgewin als doel had. Om de radio te financieren werd er van alles georganiseerd, zoals wafelslag, zettersprijskamp, tombola's, sinterklaasfeest, enz...

Op 1 augustus 1985 werd de vijfde verjaardag gevierd met een groot feest. Op 13 januari 1986 ontving de radio de zendvergunning. In deze zendvergunning stond onder meer dat Radio Magic de  frequentie 104,70 MHz moest gebruiken. De radio staakte gedurende vijftal uren de uitzendingen om van frequentie te veranderen. Toen de zender werd aangezet op de nieuwe frequentie werd direct gevraagd aan de luisteraars om de radio te bellen. Zo kon worden gecontroleerd of de luisteraar de radio terug had gevonden. Men telde toen 200 telefoontjes wat bewees hoe populair Radio Magic wel was in die tijd.

Radio Magic 104,70 MHz

In 1989 werd er een heuse nieuwsstudio in gebruik genomen en werd drie keer per dag nieuwsberichten in de programmatie ingelast.  In datzelfde jaar bestond de Balense parochie Gerheide 25 jaar. Voor die gelegenheid werd een speciale mis opgedragen. Deze werd rechtstreeks uitgezonden op Radio Magic. Achteraf kreeg de radio enkele honderden positieve reacties op die uitzending wat alweer bewees hoe druk beluisterd de zender was.

In 1990 werd een nieuwe frequentie toegekend. De omroep ging weer enkele uren uit de lucht en zond voortaan uit op 105,60 MHz. Op 1 augustus 1990 werd de tiende verjaardag gevierd.

In 1994 was het aantal medewerkers reeds ferm gereduceerd. Mieke, één van de medewerkers die zich dagelijks met hart en ziel inzette voor de radio werd ziek en moest in de maand december voor een lange tijd het ziekenhuis in. Begin 1995 ging het ook voor Emiel Snijders niet goed op gebied van zijn gezondheid. Op 5 maanden tijd verbleef hij 3 keer in het ziekenhuis wegens zware hartklachten. Dit was de reden waarom het feest naar aanleiding van 15 jaar Radio Magic op 1 augustus 1995 niet doorging. Er werd gezocht naar een overnemer.

Op 17 november 1995 was de laatste dag dat Radio Magic uitzond. Emiel Snijders sloot om 20:22 af met een heuse speech vol dankwoorden aan de gewezen medewerkers, steunende handelaars, luisteraars, enz...

In 1996 werd Radio Magic heropgestart door een aantal andere mensen. De studio was gelegen in de 1ste Escadron licht vliegwezen in Balen. Radio Magic kende een kort tweede leven tot zondag 30 maart 1997. Vervolgens werd de frequentie gebruikt om het programma Family Radio en Radio Contact 2 uit te zenden. In 2005 werd een overeenkomst gesloten met Radio Gompel.

www.rudygybels.be

up

Radio Kiosk - Radio Capitol Gold - 102,50 MHz - 105,90 MHz (Tielen)

Op 12 maart 2005 vanaf 21:00 vierde Radio Capitol Gold haar 27ste verjaardag. Dit werd gevierd met een party om en rond de radiostudio van beheerder Erik De Smedt. Samen met een honderdtal trouwe luisteraars en vrienden werd tot vroeg in de ochtend van 14 maart muziek gemaakt met een drankje en een hapje. Vrijeradio.be was eveneens uitgenodigd en maakte een reportage met foto's.

Capitol Gold affiche

Erik De Smedt had mij twee weken daar voor uitgelegd dat de studio gelegen is boven de supermarkt Spar te Tielen en dat de ingang langs de zijkant van de winkel is gelegen. Die avond begaf ik mij naar Kasterlee via Geel. Op de ring van Geel kon ik met veel storingen, komende van Radio Trendy FM uit Ham, Radio Capitol Gold ontvangen. Tussen de herkenbare klassiekers uit de jaren 60, 70 en 80 zaten ook enkele rocknummers die al lang niet meer op de radio te horen zijn geweest. Ik had dus al een vermoeden dat Radio Capitol Gold niet een radio was met amper 1000 tracks in de programmatie.

Aangekomen in het rustige Tielen was het radiostation snel gevonden. Omstreeks 22:00 waren er reeds een vijftigtal gasten aanwezig in een grote ruimte naast de de radio. Die was voor de gelegenheid omgevormd tot een sfeervolle inrichting met een geluidsinstallatie, lichteffecten en tafeltjes. Enkele dames zorgden dat de gasten niets te kort kwamen, althans wat drank en snacks betrof.

Erik - Anke - Danny

Langs het dakterras werd ik geleid naar de op en top beveiligde radiostudio. Zo'n mooie radiostudio had ik al lang niet meer gezien. De hoofdstudio is centraal gelegen en bevat alle elementen om op een professionele manier radio te maken. Wat direct opvalt zijn de vele affiches, foto's, gouden platen en andere rockmemorabilia die overal zijn tentoongesteld. Er is eveneens een redactieruimte en in een hoekje kunnen bezoekers zich wat verpozen in knusse zetels met zicht op het dorpsplein.

Erik vond ik snel terug tussen de bezoekers die hij rondleidde. Na een tijdje was het mijn beurt en werd mij in geuren en kleuren het verhaal van Radio Capitol Gold uitgelegd.

We schrijven februari 1978. Het Radio Mi Amigo-avontuur was toen ten einde en 10 mensen kwamen in een donkere buurt ergens in Schaarbeek samen. In de woonkamer van een pand waar een flauw lichtje brandde en waar de rolluiken dicht waren, werden plannen gesmeed om in Vlaanderen radio te maken. Walter Grootaerts, gekend van de rockgroep De Kreuners was de voorzitter op die meeting. Er waren genodigden uit Antwerpen, Leuven en Oostende. Erik De Smedt was één van de gasten en was van plan om een radiostation enkele weken later op te starten.

Capitol Gold - rekken vol LP's, singles en CD's

Op 12 maart 1978 was het zover. Erik startte samen met Peter Van Dam Radio Kiosk op in Wortel, een gemeente kortbij Hoogstraten. Vanuit de Oude Melkerij werd om 23:30 met een 25W zender in stereo uitgezonden op 101,00 MHz. Het radiostation was te beluisteren over de volledige Kempen. De eerste plaat was "Whole lotta love" van "Led Zeppelin". Andere DJ's die op Radio Kiosk programma's maakten waren Jeroen Soer (die later Ten Gold heeft opgericht), Alfred Lagarde, bekend van de vele drive-in shows en Danny Brosens.

Leuk detail is dat de zender in elkaar werd gestoken door technici van de NOS. Zij zijn toen speciaal afgekomen met een materiaalwagen en in ruil werden ze een weekend lang verwend met Belgisch bier, friet en stoofvlees.

Ook John Peel van de BCC heeft toen een volledig weekend in Wortel gelogeerd en radio gemaakt.

Na enkele maanden werd het radiostation door de politie uit de lucht gehaald. Op die dag stond er bij iedere medewerker een politiecombi voor de deur. In totaal waren er zo een 30 tal politiemensen opgetrommeld. Enkel bij Erik De Smedt was er geen politie te bespeuren. Hij hoorde toen op de radio dat er geen uitzending meer was en ging eens gaan kijken. Daar aangekomen wist hij hoe laat het was en moest hij de in beslag genomen apparatuur stuk voor stuk beschrijven en uitleggen waarvoor het diende. Daarna werd het betreffende apparaat omwikkeld met grijze, brede plakband. Zo beschreef Erik enkele AKAI cassette decks, twee THORENS platenspelers, twee microfoons, een RODEC mengpaneel, een speciale jinglemachine met loop tapes, enkele bakken singles en LP's, cassettes,... Tijdens de uitleg merkte Erik op dat de lederen koffer van de onderzoeksrechter naast hem stond. Opeens kreeg hij toen een geniaal idee. Hij nam de koffer, overhandigde die aan de agent die de inventaris deed en meldde onschuldig: "...lederen koffer...". De agent wikkelde de koffer eveneens in met de goedplakkende tape. De onderzoeksrechter merkte het ongelukje te laat op. De tape werd voorzichtig verwijderd maar desondanks bleven de sporen goed zichtbaar.

Gelukkig had Erik zijn bandopnemer REVOX A700 de dag daarvoor naar huis gebracht omdat er een paar zaken moesten worden opgenomen. In die tijd kostte dat toestel reeds 90.000 BEF, remote inbegrepen. Alle apparatuur, die in Wortel werd gevonden, werd verbeurd verklaard en in de kelders van de rechtbank te Turnhout ondergebracht.

Het bericht dat er een radiopiraat actief was in de Kempen haalde alle kranten. Zelfs in het BRT-nieuws werd dit gemeld met een korte reportage van ongeveer 30 seconden.

Radio Kiosk uit de lucht verdwenen uit de krant van zaterdag 1 november 1978.

krant

krant

krant

krant

krant

krant

krant

krant

krant

De initiatiefnemers moesten zich vervolgens verantwoorden voor de rechtbank. Alle medewerkers kregen een voorwaardelijke boete van 8.000 BEF op voorwaarde dat ze zich verder zouden onthouden om illegaal radio te maken. Voor Peter Van Dam was er een effectieve geldboete van 10.000 BEF omdat hij reeds werd veroordeeld als medewerker van Radio Mi Amigo. In 1976 kreeg hij reeds na het Mi Amigoavontuur een boete van 80.000 BEF. Peter Van Dam was ook de spreekbuis tijdens de rechtzaak. Hij was er toen van overtuigd dat de vrije radio weldra zou worden gelegaliseerd.

Jaren later kreeg Erik een brief dat alle in beslag genomen apparatuur terug mocht worden opgehaald. Maar aangekomen op de rechtbank bleek dat alles was verdwenen. Er werd hem afgeraden om te procederen tegen het gerecht want dat kon wel eens jaren lang duren. Later in een tweedehands platenwinkel vond Erik een LP terug met zijn label. Het bestond uit zijn initialen EDS gevolgd door zijn telefoonnummer, omcirkelt met de melding "friends of free radio".

Radio Kiosk en Kid Nouga

Capitol Gold - lokatie Tielen

De ploeg van Radio Kiosk ging desondanks de verwittiging toch door met het maken van radio. Omdat bij de inbeslagname al het audiomateriaal werd meegenomen, werd toen iets voorzichtiger radio gemaakt. De programma's werden hoofdzakelijk opgenomen op cassette en werden afgespeeld op een cassettedeck die rechtstreeks op de zender was aangesloten.

In een ruime kamer werd een opnamestudio gebouwd. De gebruike platenspelers waren de TECHNICS MKII SP10. Volgens Erik zijn dit nog steeds ware moordpick-ups. Hij is er fier op om de serienummers 00001 en 00006 te bezitten. Deze platenspelers staan momenteel opgesteld bij Radio Capitol Gold.

Peter Van Dam deed toen ook programma's bij de Nederlandse KRO en TROS en nam wekelijks enkele plugplaten mee uit Hilversum. Er vertrokken ook vooropgenomen cassettes naar Radio Stad uit Antwerpen en Radio Cosmos uit Hoogstraten.

Ondertussen werd een VZW opgericht dat dezelfde naam droeg van het radiostation. KIOSK staat voor Kulturele Informatie Organisatie Streek Kempen. In 1982 werd verhuisd van Wortel naar Tielen, de locatie waar op de dag van vandaag nog steeds wordt uitgezonden. In 1984 werd een officiële erkenning verkregen om te mogen uitzenden op 102,90 MHz.

In 1989 werd de naam van het station veranderd in Radio Capitol Gold. Erik had goede connecties met Radio Capital uit Londen via DJ Tony Blackburn. De radiogroep van Radio Capital programmeert ook oldies op Radio Capital Gold via de middengolf op 1548 kHz. Hij mocht dezelfde naam gebruiken en veranderde Capital in Capitol, de naam van de bekende platenmaatschappij.

Zoals eerder werd gemeld is het radiostation meer een gezellig radiomuseum. Erik is een fervent verzamelaar van rockmemorabilia en gaat regelmatig naar een veiling om een bod te doen op een waardevol stuk van één of andere rocklegende. Aan de muren hangen talrijke gesigneerde affiches en exclusieve foto's van o.a. The Beatles, John Lennon, The Rolling Stones en Cream. Erik bezit ook drie gesigneerde gitaren van respectievelijk Stevie Ray Vaughan, Pete Townsend en Cream. Ook de platina plaat QUADROPHENIA uit 1972 van Roger Daltrey van The Who hangt daar aan de muur.

Capitol Gold Museum

Erik De Smedt nam enkele dagen daarvoor een nieuwe productieruimte in gebruik. De studio kan zowel worden gebruikt voor live-radio als voor productiestudio. Er is ook nog een tweede studio waar eveneens aan productie kan worden gedaan.

Momenteel zijn reeds 24.000 nummers gedigitaliseerd in het MPEG1-layer-II-formaat. In totaal zijn er 40.000 MPEG's en CD-tracks beschikbaar. Er moeten nog 3000 CD's worden ingegeven. Het is de bedoeling dat er dit jaar nog 5000 nummers worden gedigitaliseerd. In elk geval worden de CD's die nog niet zijn gedigitaliseerd ook opgenomen in de programmatie. In het automatisatiesysteem zitten hiervoor ook enkele CD-laders. Het radiostation bezit ook 14.000 LP's en 12.000 singles die op bepaalde tijdstippen worden gedraaid. Erik voegt er aan toe dat een krakend plaatje ook zijn charmes heeft.

Het is de applicatie PC Radio van de firma Broadcast Partners (CBT) die de radio bestuurd. Reeds 20 jaar lang werkt Erik samen met deze firma uit Terneuzen. Net voor de internethype reed hij maandelijks naar Terneuzen om op te hoogte te blijven over de nieuwste producten en ook om kostbare feedback te geven.

De programmatie van Radio Capitol Gold zit momenteel als volgt in elkaar: 's morgens wordt de luisteraar verwend met lichte pop en klassiekers. Tussen de klassiekers zitten bijvoorbeeld opnames van The Night Of The Proms. 's Namiddags wordt er overgeschakeld naar een meer algemene programmatie. Omstreeks 16:00 worden rock- en bluesaccenten gelegd en 's avonds wordt de (smooth-)jazzliefhebber in de watten gelegd. s' Nachts wordt er stevig gedraaid. Zowel bekende als minder bekende rockplaten worden dan geserveerd. Ook in het weekend zijn er specials. Zo is er iedere zondagmorgen een fiftiesspecial.

Erik is momenteel aan het onderzoeken om de programmatie van Radio Capitol Gold nog aantrekkelijker te maken. Binnenkort zal het Belga Nieuws te horen zijn en vanaf mei 2005 zullen voice tracks te horen zijn. Ook is Erik aan het onderhandelen met een tiental radiostations om informatie uit te wisselen.

Bekijk hier een fotoreportage - foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 tijdens het bezoek op 12 maart 2005.

Gunnar en Erik

Radio Capitol Gold behaalde geen erkenning meer in 2018. VZW BOR uit Begijnendijk diende eveneens een dossier in voor het frequentiepakket Kasterlee - Lille - Herentals en behaalde een beter score.

Op 17 januari 2018 overleed Erik De Smedt.

Overlijden Erik De Smedt

up

Radio Philadelphia / Lichtaart (Lichtaart)

Eind 1981 kwamen enkele mensen op het idee om zoals toen mode was met een vrije radio te beginnen. Toevallig stond er op de keukentafel die dienst deed als vergadertafel een doosje met smeerkaas van het merk Philadelphia. En zo werd Radio Philadelphia in Lichtaart geboren. De studio werd ingericht op de benedenverdieping van een huis in de Leistraat te Lichtaart.

In 1987 werd de naam van de radio gewijzigd in Radio Lichtaart. Omdat de radio geen erkenning had werd de radio uit de ether genomen.

Radio Lichtaart

In 1991 kreeg de VZW Radio Lichtaart een erkenning met een voltijdse uitzendmogelijkheid. Op 20, 21 en 22 maart 1992 werd de nieuwe studio in de Leistraat officieel ingehuldigd en begon de radio terug uit te zenden. De wens van het bestuur was om samen in een goede sfeer en met gezond verstand Radio Lichtaart uit te bouwen.

Eén van de bekende programma’s was het vier uur durende programma "Ziekenbezoek" van Paula.

Radio Lichtaart kreeg geen erkenning in 2018. De FM-uitzendingen moesten worden gestopt op 1 januari 2018. Maar de radio zendt uit vanuit het lokale gemeentehuis dat op nieuwjaarsdag was gesloten. Dus werd er nog een dag langer uitgezonden omdat de zender niet kon worden uitgezet.

www.radiolichtaart.be

up

Radio Flamingo - 102,60 MHz - (Lille)

Radio Flamingo was één van de eerste zenders in Groot Lille. Kid Nouga was een populaire DJ die radioprogramma's maakte. Hier volgt een artikel toen de radio in beslag werd genomen.

Radio Flamingo - opgepakt

Kid Nouga tussen de luisteraars

Radio Flamingo opgepakt

up

Radio WFM - (Heultje Westerlo) - 103,40 MHz - 105,40 MHz

Op 23 januari startte de radio met de benaming VRH wat staat voor Vrije Radio Heultje. De medewerkers van het eerste uur waren Tom Bakker, Pats Van Laer, Gerry Verbeeck, Lucky Luc en Cis Bond. Er werd eerst uitgezonden in het weekend. Snel kwam er uitbreiding naar het weekend. Nieuwe medewerkers vervoegden het team zoals Black Jack, Jan Van Gent, Duk De Groot, John Foster Dullas, Paul De Jong, Mark Van Vlaanderen, Sofie en Tineke. Eind 1986 werd gestopt met uitzenden.

Op 20 oktober 1990 werden de uitzendingen terug hervat. De naam werd veranderd in Radio Heultje. Na vele vergaderingen werd de naam op 15 februari 1997 veranderd in Double You omdat de naam Heultje te beperkt was voor een radio in volle bloei. Er werd hitradio gemaakt en de uitzendingen verliepen computergestuurd. Er werd zich geconcentreerd op een jeugdig luisterpubliek.

Enkele medewerkers uit de periode 2003-2004

WFM
Bart Van Bergen

WFM
Jef Dierckx

WFM
Kristof Mertens

WFM
Paul De Jong

WFM
Medewerkers Phone Zone

WFM
Willy Mertens

In 2004 kreeg Double You, dat ondertussen WFM werd, de frequentie 105,40 MHz toegekend. De antenneconfiguratie werd geoptimaliseerd omdat deze frequentie was gecoördineerd in buurgemeente Zoerle-Parwijs. Vanaf toen werd de programmatie aangepast om ook volwassen luisteraars aan te trekken. In de non-stop werden ook platen uit de jaren 70 en 80 gestoken en programma's voor een iets ouder publiek werden toegelaten.

Bekijk hier een fotoreportage genomen op 2 december 2005: foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

up

Radio Telstar - 106,50 MHz (Westmeerbeek)

Radio Telstar uit Westmeerbeek, deelgemeente van Hulshout ging voor de eerste keer op antenne op 4 april 1981.

Radio Telstar 1982

Tot aan de toetreding tot het netwerk NRJ in 1999 werd er gekozen om een familieradio/oldiesradio-format te hanteren. Met de samenwerking werd uitsluitend hitradio gebracht. De radio richtte zich toen tot de stad Aarschot.

Ook na de teloorgang van het NRJ netwerk is bleef Radio Telstar een hitradio. Er werd ook veel aandacht besteed aan alles wat er lokaal gebeurde. Verenigingen, gemeentebesturen, jeugdorganisaties en lokale bands vonden in Radio Telstar het ideale forum voor hun activiteiten. Elke werkdag werd er om het uur dertig lokale activiteiten omgeroepen. Op zondagvoormiddag was er een uitgebreider infoprogramma te horen. De hitlijst "De Telstar 30" was te horen op zondagmiddag.

In 2003 kreeg de radio een nieuwe erkenning voor 9 jaar en begon direct te investeren in toekomst. Zo werd het licht op groen gezet voor het uitvoeren van het investeringsplan zoals opgegeven in de erkenningsaanvraag. Zo werd geïnvesteerd in een digitale studio.

Radio Telstar - studio

Radio Telstar

Radio Telstar

Radio Telstar

In 2004 deed de omroep mee aan de ROEFEL, een evenement waar kinderen uit de lagere school even mogen proven van de grote-mensen-wereld. Enkele kinderen maakten toen een radioprogramma.

Radio Telstar ROEFEL 2004

Radio Telstar ROEFEL 2004

Radio Telstar ROEFEL 2004

Radio Telstar ROEFEL 2004
foto's genomen tijdens de ROEFEL 2004 met Mario De Vriendt

Eind 2007, na 27 jaar, nam Marc Holemans van RGR FM de VZW over en gebruikte de frequentie om de programma’s van RGR FM uit te zenden.

up

Radio Mercur - 102,00 MHz - 101,70 MHz (Nijlen)

Sinds het verdwijnen van zeezender Radio Veronica had Rudy Van Amstel zin om zelf een radiostation op te richten. Toen de vrije radio's als paddenstoelen uit de grond schoten, besloot Rudy om samen met drie vrienden een radio op te starten. Na enkele problemen met de zender vond de eerste uitzending plaats op 1 september 1980 op de frequentie 102,00 MHz. Er werd gebruik gemaakt van zendertje van 5W aangesloten met een antenne die op 12 meter hoogte werd opgesteld. De ontvangstresultaten waren vrij goed omdat de FM-band toen nog redelijk leeg was. Als naam werd Radio Mercur gebruikt. Na twee maanden schakelde men over op een zender van 40W en men zond dagelijks uit tussen 16:00 en 21:00. Er werd vervolgens ook gebruik gemaakt van een stereocoder maar toen het besluit Willockx verscheen, werd deze uit gezet.

In 1981 organiseerde de radio tweemaal een fanbal waar veel volk op afkwam. Men stelde vast dat na elk fanbal een aantal medewerkers afhaakten. Deze liepen over naar andere stations die hun medewerkers betaalden. Gelukkig waren er andere geïnteresseerden die programma's begonnen te maken op de radio. Begin 1983 slonk wel het aantal medewerkers van 36 naar 4. Men slaagde er in om met 3 effectieve medewerkers een jaar lang programma's te maken. Deze 3 medewerkers waren Rudy Van Amstel, zijn vader en Tineke Van Dam. De gepresenteerde programma's gebeurden 's avonds. Overdag werden nonstopbanden gespeeld.

Omdat meer en meer radio's het zendbereik van Radio Mercur begonnen te storen, werd besloten om uit te zenden op 106,00 MHz. Na drie weken bleek dit geen succes te zijn en schakelde men de zender terug in op 102,00 MHz. In februari 1986 werd er met 150W uitgezonden maar toen de RTT langs kwam moest het vermogen terug worden ingesteld op 40W.

De omroep begon ook reclame uit te zenden. Men vroeg 5.200 BEF (130 Euro) per maand om een spot driemaal per dag te spelen. In het begin kwam er niet veel reactie van de middenstand.

In de omgeving was er nog een lokale radio die werd erkend namelijk Radio Horizon uit Berlaar. De twee stations maakten afspraken om samen een vergunning aan te vragen voor dezelfde frequentie. Radio Mercur zou maandag, woensdag en vrijdag uitzenden tussen 06:00 en 0:00 en op zaterdag tussen 12:00 en 0:00. Op de andere momenten zou Radio Horizon uitzenden. Radio Mercur zou ook reclame aanwerven voro Radio Horizon. Maar op het laatste zag Radio Horizon het anders. Zij stelden voor dat Radio Mercur enkel 's nachts uitzendingen zou verzorgen. Radio Mercur pikte dit niet liet de zender ook overdag aanstaan. Ondertussen was de vergunning voor beide stations aangekomen en de uitzendfrequentie was voor beiden 101,70 MHz. Het gevolg was dat beide stations op dezelfde frequentie uitzonden wat voor de nodige storingen zorgde. De antennekabel van Radio Mercur werd tweemaal doorgeknipt.


Radio Mercur

up

Radio Apollo - 101,70 MHz - 106,80 MHz (Wiekevorst, Heist-op-den-Berg)

Radio Apollo is het product van een sluimerende wereld van fantasie, tot leven gewekt door een groep jonge enthousiastelingen. Het begin van Radio Apollo was een lentesprookje ontstaan in april 1982. Een gedurfd initiatief, want het is niet evident om een radiostation op te starten in een amper 3000 inwoners tellend dorpje. Het idee van een radiostation op te starten bracht veel jonge geestesgenoten in vervoering, maar het in praktijk omzetten was natuurlijk een ander paar mouwen. Gelukkig was daar Flora Vercammen. Zij stelde een stuk van haar erf ter beschikking aan de radio. Wat zij waarmaakte kreeg algemeen applaus en Flora werd voor het leven bedacht met de titel "moemoe Apollo", een ere-titel die klank heeft gekregen.

De meeste jongens waren tussen 14 en 18 jaar jong, met o.a. Danny Verstrepen, Benny en Jozef Deckers, Patrick en Luc Scheerens, Danny Laeremans, Jan Van Den Bergh, Rudy Caes en Patrick Vermeulen. Zij waren de eerste negen personen die 2000 BEF ieder persoonlijk bijeenlegden en daarmee van start konden gaan om technisch materiaal aan te kopen.

De eerste uitzending werd de ether ingestuurd op 1 mei 1982 op 101,70 MHz. Na een aantal maanden bleek dat de populariteit doorkruist werd door een andere zender uit de streek, waarop men besloot te verhuizen naar een andere frequentie.

Radio Apollo

up

Radio Christina - 102,00 MHz - 106,10 MHz (Heist-op-den-Berg)

Radio Christina is ontstaan op 21 juli 1980. Op de Belgische nationale feestdag konden de Heistenaren voor de eerste keer hun eigen vrije radio beluisteren. Radio Christina was onmiddellijk een beestige radio. In de geitenstal van Emiel De Keuster werden de eerste piraatuitzendingen de ether ingestuurd. Bert Bibber (Bert De Keuster), Polle Box (Paul Van den Broeck), Mister X (Herman Dockx), Paulus Pry (Paul Laurens) en Joost (Jean-Paul De Bie) namen het initiatief. Vanaf 1981 verhuisde de geïmproviseerde studio naar de kelders van taverne Bergbos. En daar zit Radio Christina nog altijd. De radio wordt beheerd door Jean-Paul De Bie.

In 2018 kreeg de omroep terug een erkenning voor 9 jaar en mag het eveneens uitzenden in Aarschot (107,20 MHz) en Hulshout (106,50 MHz).

Radio Christina

Radio Christina

Radio Christina zendmast

Radio Christina zendmast (beeld Ben De Voeght)

up

Extra's

Commissie voor Mediabeleid Vergadering van 29/05/1996, Vraag om uitleg van mevrouw Yolande Avontroodt tot de heer Eric Van Rompuy, Vlaams minister van Economie, KMO, Landbouw en Media, over de uitzendmoeilijkheden van de lokale radio´s in Antwerpen.

De situatie van de Antwerpse FM-band in het jaar 2001.

Fotoreportage: Introductie digitale televisie (DVB-T) te Antwerpen - foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

De VRT verving de zendmast op 6 en 7 februari 2002 door een exemplaar voorzien van DVB-t-paneelantennes. DVB-T werd in gans Vlaanderen buiten dienst gezet op 1 december 2018.

4FM
29 januari 2002 - De richtantennes van 4FM

zendmast voor installatie DVB-T
29 januari 2002 - De zendmast van de VRT