OVERZICHT

ANTWERPEN

regio ANTWERPEN bevat de volgende 17 steden/gemeenten: ANTWERPEN, ZWIJNDRECHT, EDEGEM, KONTICH, LINT, HOVE, BOECHOUT, MORTSEL, BORSBEEK, WOMMELGEM, RANST, WIJNEGEM, SCHILDE, SCHOTEN, BRASSCHAAT, KAPELLEN, STABROEK

Radio Antverpia (Antwerpen)
Radio City (Antwerpen)
Radio Arena (Antwerpen)
Radio Galactica (Antwerpen)
Radio Merksem (Antwerpen)
Radio Seefhoek (Antwerpen)
Antwerpse Buurtradio (ABR): Radio Seefhoek, Radio Oude Stad, Radio Drei Pleintjes, Radio Zurenborg, Radio De Vest en Radio Schipperskwartier (Antwerpen)
Radio Annick (Antwerpen)
Radio 2000 (Antwerpen)
Radio Stad (Antwerpen - Deurne)
Radio Mercator (Antwerpen)
Radio Minerva (Antwerpen)
Radio Centraal (Antwerpen)
Radio Brabo (Antwerpen)
Studio SIS (Antwerpen)
Radio Antigoon tussen 1980 en 2004 (Antwerpen)
Traffic FM (Antwerpen)
European University Radio (Antwerpen)
Radio Zuid / Radio Damara (Antwerpen)
Radio Kamina (Antwepen - Deurne)
Radio Victory (Antwerpen - Deurne)
Radio Lokaal (Antwerpen - Deurne)
Radio ARD / Autonome Radio Deurne (Antwerpen - Deurne)
Radio Zuiderlicht (Antwerpen)
Radio Multipop (Antwerpen)
Voodoo Radio (Antwerpen)
Radio Antwerp City Pelgrim (Antwerpen)
Radio Antwerpen Internationaal (Antwerpen - Berchem)
Radio Antwerp (Antwerpen - Berchem)
Radio Sinjoor (Antwerpen)
Radio Safier (Antwerpen)
Radio Groenplaats (Antwerpen)
Radio Expres (Antwerpen)
Radio ART (Antwerpen)
Radio Caprice (Antwerpen - Berchem)
Radio Antlantica (Antwerpen - Borgerhout, Berchem)
Radio Nostalgie tijdens de periode 2000 - 2003 (Antwerpen)
Radio Activity / Radio Souvenir (Borsbeek)
Radio Energy / NRJ (Antwerpen, netwerk)
IZI FM (Antwerpen)
Laser Hot Hits tijdens het jaar 1988 (Deurne)
Lazer FM / Lazer Hot Hits tussen 1991 en 1994 (Antwerpen, Boom)
Radio Kontakt (Brecht, Antwerpen)
Radio Channel X (Antwerpen)
Radio Rave FM (Antwerpen)
Radio O radio (Antwerpen)
Radio Crooze.FM (Antwerpen)
Radio Atlantis (Antwerpen, mini-netwerk)
Radio Antwerpen 1 - regionaal netwerk tussen 2003 en 2008 (Antwerpen, netwerk)
Story FM (netwerk)
Sportpaleis FM (Antwerpen)
Radio Antigoon (Antwerpen) in 2017
Radio Antigoon (Antwerpen / Brasschaat / Kapellen) vanaf 2022
Radio Atlantis (Zandvliet)
Radio Allegro (Hoevenen)
Radio Merlijn (Kapellen)
Radio Totaal (Kapellen)
Radio Park (Brasschaat)
Radio BRO (Brasschaat)
Radio Cosmos / Tele Radio Antwerpen Cosmos / TRAC (Wilrijk)
Radio Bavo (Wilrijk)
Radio Flash / Radio Frekwent / Radio Zuidrand (Hove)
Exqi FM (Lint, netwerk)
Radio Barracuda (Kontich)
Radio Aktief / Radio ACE (Kontich)

MECHELEN

regio MECHELEN bevat de volgende 19 steden/gemeenten: MECHELEN, DUFFEL, LIER, NIJLEN, BERLAAR, HEIST-OP-DEN-BERG, PUTTE, SINT-KATELIJNE-WAVER, BONHEIDEN, WILLEBROEK, PUURS, SINT-AMANDS, BORNEM, SCHELLE, NIEL, BOOM, RUMST, AARTSELAAR, HEMIKSEM

Radio Freeway / Radio Nova (Reet)
Radio Mega (Aarstelaar, Hemiksem, Schelle)
Radio Reflex (Mechelen / Boom)
Hitradio Micron (Mechelen)
Radio Bravo (Mechelen)
Radio Randstad FM (Zemst, Mechelen)
Radio Mars / Studio Mechelen (Sint-Katelijne-Waver, Mechelen)
Radio Mechelen Zuid (Mechelen)
Radio Agora (Mechelen)
Radio Dynamite (Mechelen)
Radio Action (Mechelen)
Cool FM (Mechelen, netwerk)
Vrije Radio Rupel (Reet, Schelle)
Radio Carina (Sint-Katelijne-Waver)
Radio Vaartland (Tisselt)
Radio Willebroek (Willebroek)
Radio 800 (Willebroek)
Radio Sint Jan (Tisselt)
Radio Caroline (Mariekerke)
Radio Carat (Boom)
Radio EVA (Boom)
Radio Pallieter (Lier)
Radio Relax / Bevel (Bevel)
Radio Mercur (Berlaar)
Radio Horizon (Berlaar)
Radio Sound Explosion (Berlaar)
Radio Midnight (Beerzel - Berlaar)
Radio Apollo (Wiekevorst, Heist-op-den-Berg)
Radio Christina (Heist-op-den-Berg)
Radio West (Heist-op-den-Berg)
Radio Rubens (Heist-op-den-Berg)
Radio Cardinaal (Heist-op-den-Berg)
Extra

DE HISTORIEK PER RADIO

ANTWERPEN

up mail

Radio Antverpia - 103,00 MHz (Antwerpen)

Op 12 december 1976 was het eerste programma te horen van Radio Antverpia in Antwerpen. Het zendbereik was vrij zwak. Ook de audiokwaliteit liet de wensen over. Het geluid was slecht en er was eveneens een hevige bromtoon te horen. Het programma was op voorhand opgenomen op een cassette die afspeelde op een gammele cassetterecorder.

De gebruikte zender was niet stabiel. De frequentie verliep en moest steeds worden bijgeregeld.

De initiatiefnemer was Frank Nijst. Hij was ook de enige Dj.

In maart 1977 was er reeds verbetering hoorbaar op Radio Antverpia. De programma's waren meer kwalitatief, de vervelende bromtoon was zo goed als weg en de frequentie bleef stabiel. Er werd een volledig programma opgenomen dat iedere zaterdagnamiddag te horen was vanaf 16:30. Zo kon de luisteraar genieten van een Top 20, een uitzending met actuele muziek en er werd een recept voorgelezen. Als herkenningsmelodie werd A Swinging Safari van Bert Kaempfert gebruikt.

Alles ging goed tot augustus 1977. Op een mooie morgen werd een peilwagen van de RTT opgemerkt kortbij de plaats waar de zender was opgesteld. Alles werd vlug opgeruimd en de initiatiefnemer besloot om voorlopig niet meer uit te zenden.

In oktober 1977 werd er terug gestart met het brengen van een programma iedere zaterdag. Op 25 december 1977 werd zelf een vier en een half uur durend programma gemaakt om het eenjarig bestaan te vieren.

Frank Nijst merkte op dat op 27 december 1977 Radio City terug in de lucht was die beter klonk dan zijn radio. Het was de motivatie om eind januari 1978 een nieuwe cassetterecorder en platenspeler in gebruik te nemen.

Tevens werd het programma tussen januari en juni 1978 uitgebreid met een stukje documentaire over Radio Veronica. Op 1 april 1978 ging de vijftigste uitzending de lucht in.

In augustus 1978 ontmoetten Frank Nijst en Erik Beekman van Radio City elkaar. Ze beslisten om samen te werken. Dit resulteerde in een programma over de zeezenders op 31 augustus en 2 september 1978. Ze schreven naar Marc Jacobs, die toen het programma Baken 16 presenteerde op Radio Mi Amigo. Marc betuigde op 4 oktober 1978 zijn steun aan Radio City en Radio Antverpia.

Vanaf het vijfenzeventigste programma telde Radio Antverpia een nieuwe medewerker, namelijk Superbimbo.

Tijdens een uitzending in januari 1979 ontstond er een kortsluiting in de zender. De zender was niet meer te redden. Er werd beslist om vanaf dan samen te werken met Radio City.

up mail

Radio City - (Antwerpen)

In augustus 1977 begon Radio City te proefdraaien in Antwerpen. Radio City was eveneens een radio waar de initiatiefnemer Erik Beekman de enige Dj was. Met een vierkanaals mengpaneel worden vrij professionele programma's gemaakt. De zender had een sterkte van 5 Watt. Na enkele weken waren er plots geen programma's meer te horen.

Toen op 25 december 1977 Radio Antverpia het eenjarig bestaan vierde met een vier en een half uur durend programma kwam Radio City twee dagen later terug in de lucht met een volwaardig programma. Vanaf dat moment is Radio City vrij frequent te horen.

In augustus 1978 ontmoetten Frank Nijst en Erik Beekman van Radio City elkaar. Ze beslisten om samen te werken. Dit resulteerde in een programma over de zeezenders op 31 augustus en 2 september 1978. Ze schreven naar Marc Jacobs, die toen het programma Baken 16 presenteerde op Radio Mi Amigo. Marc betuigde op 4 oktober 1978 zijn steun aan Radio City en Radio Antverpia.

In januari 1979 werd beslist om samen uitzendingen te maken onder de naam Radio City. De reden was dat de zender van Radio Antverpia niet meer te herstellen was. Ook werd beslist om toch onregelmatiger uit te zenden omdat dit veiliger was. Door de samenwerking was er meer tijd om bijvoorbeeld marathonuitzendingen te organiseren. Ook werd een oproep gedaan om gastprogramma's uit te zenden.

Kort daarna werd het initiatief stopgezet omdat de zender de politieband stoorde. Het is niet duidelijk of het ging om dezelfde Erik Beekman die eveneens was te horen op Radio Mi Amigo.

John Rottiers heeft op Radio City een licht jazzprogramma verzorgd op de zondagavond.

up mail

Radio Arena - 103,50 MHz (Antwerpen)

Ook in Antwerpen waren er uitzendingen van een strijdzender. Radio Arena werd opgericht door enkele bezetters in de Arenaweide te Deurne op 26 oktober 1979.

In 1976 beloofden de toenmalige politieke partijen dat de Arenaweide als groene zone behouden zou blijven. Toch werd een bouwvergunning gegeven voor nieuwe woonblokken en zouden de werken van start gaan op 1 september 1979. In een wanhoopspoging bezette de actiegroep Red de Arenaweide op 18 augustus 1979 de weide met 15 tenten. Deze ongewone bezetting zou bijna vier maanden duren.

Eén van de beste stunts was het installeren van een radiozender om de actie kracht bij te zetten. In het begin werd enkel op vrijdag een uur lang uitgezonden tussen 18:00 en 19:00. Voor de medewerkers was het iets nieuws. De radio-uitzending werd dan ook met veel zorg gemaakt. Tijdens de ochtend werden opnames gemaakt. Het was een montage van interviews, standpunten, slogans en strijdliederen van de bezetters. De mensen die de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd maakten direct de vergelijking met de Engelse uitzendingen die in het geniep werden beluisterd omdat het streng verboden was. Het verschil was dat de uitzending onder andere in groep werd beluisterd in een grote tent.

De medewerkers werkten onder heel wat druk. Sommigen stonden op het randje van een zenuwinzinking maar het loonde de moeite. Toen om 18:00 stipt het kenwijsje was te horen, gevolgd door de woorden: "Dit is Radio Arena, de bezetters groeten u" was de stress weg.

Radio Arena

Na een tijdje werd beslist om dagelijks een uur uit te zenden. 's Morgens werden de teksten geschreven. De opnames begonnen rond de middag. Alles werd op band opgenomen en gekopieerd op cassette.

Er was ook een strikte organisatie nodig om de uitzending dagelijks te verwezenlijken. De cassette werd drie keer overhandigd van de ene naar de andere persoon. Net zoals in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog kende slechts één persoon de volgende stap en afspraakplaats. De cassette werd afgespeeld op een cassetterecorder die aan de zender was aangesloten. De uitzendplaats was een groot geheim en veranderde regelmatig.

Tijdens de uitzending konden de mensen telefonisch reageren. De reacties werden opgenomen en verwerkt in de volgende uitzending.

Op 13 november 1979 werd de Arenaweide hardhandig ontruimd.

Het comité schreef geschiedenis door de grote mobilisatiekracht die werd tentoongespreid en hun weergaloze communicatie met de bevolking en de media. Radio Arena was ongrijpbaar voor de Bijzondere Opsporingsbrigade. 

Radio Arena

Jaren later inspireerde de actie de auteur Tom Naegels. Hij liet zijn roman 'Meester Kader' afspelen in wat hij de Arenaweide Vrijstaat noemde. 

Bron: De bezetting van de Arenaweide, EPO, diverse auteurs.

up mail

Radio Galactica - 103,50 MHz (Antwerpen)

Radio Galactica heeft zich beperkt tot testuitzendingen begin jaren 80. De eerste uitzending startte met een zender van 2 Watt. Af en toe werd een volwaardig programma uitgezonden.

Er werden ook testuitzendingen gedaan op de middengolf en korte golf. Het bleef hier ook bij testuitzendingen omdat de zendlocatie niet ideaal was om een geschikte antenne op te stellen.

Alvorens Radio Galactica met uitzendingen startte werd eerst geluisterd of de frequentie vrij was. Indien een andere radio was te horen werd niet uitgezonden om etherchaos uit te sluiten.

Radio Galactica had een postbusadres in Zwevegem waar luisteraars konden reageren. Het is niet duidelijk wanneer de radio is gestopt.

up mail

Radio Merksem - 102,60 MHz (Antwerpen)

Radio Merksem was te beluisteren in Merksem en bracht in juni 1980 testuitzendingen met non stop muziek. Er waren geen vaste uitzenduren. De zender was ook onregelmatig in de lucht.

Later werd er gepresenteerd tijdens de muziekprogramma's maar het klonk nogal amateuristisch.

Radio Merksem verdween snel. Er werd geen dossier ingediend om gelegaliseerd te worden.

up mail


Radio Seefhoek - 104,00 MHz (Antwerpen)

Op 2 juni 1980 startten de uitzendingen van Radio Seefhoek. Het signaal was slechts in een gedeelte van de stad te beluisteren. De radio zond uit vanuit een kleine studio in de Gasstraat 14 en bracht informatie over het structuurplan Stuyvenberg. De door het Antwerpse stadsbestuur gehouden hoorzittingen omtrent dit plan werden toen besproken en uitgezonden. De eerste uitzending die een uur duurde werd op voorhand opgenomen en zat goed in elkaar. Na de hoorzittingen had Radio Seefhoek zijn bestaansrecht als buurtradio bewezen en staakte de uitzendingen na drie weken.

Radio Seefhoek

Gazet Van Antwerpen - 16 juni 1980

Het fenomeen buurtradio werd onderzocht door een eindrapport gemaakt door UIA-studenten uit het departement Politieke en Sociale Wetenschappen. Ze kwamen tot de vaststelling dat 13% van de buurtbewoners regelmatig luisterden naar de buurtradio. De luisteraars waardeerden de informatie meer dan de nationale informatieprogramma's zoals die van de BRT-radio.

Vanaf maandag 1 september 1980 kwam Radio Seefhoek terug in de lucht met 8 nieuwe medewerkers. De doelstelling was dezelfde gebleven namelijk het brengen van informatie rondom het structuurplan Stuyvenberg, aangevuld met het aankaarten van de problemen uit de omgeving. Zo werden onder andere De Klaagmuur en Buurtinfo nieuwe programma's. Maar er was ook plaats voor animatieprogramma's. Er werden quizvragen op de radio gesteld en de luisteraars konden berichtjes overmaken. Ook organiseerde de radio regelmatig activiteiten buiten de studio.

In mei 1981 vond de actie "Seefhoek zet de bloemetjes buiten" plaats. Het comité vond dat de Seefhoek bestond uit eentonige huizen en eentonige straten zonder veel kleur. Om daar iets aan te doen werd voor de Gasthuisstraat 14 een stand in elkaar getimmerd en werden bloemen en bloembakken te koop aangeboden. Deze actie werd de ganse dag omlijst door Radio Seefhoek.

In dezelfde maand vonden ook de eerste Stuyvenbergfeesten plaats waar de radio aan heeft meegewerkt samen met de Scouts St.-Eligius en de Gidsen St.-Michiel. De initiatiefnemers wilden dat het toen modderachtig plein leefbaar werd gemaakt zodat kinderen er konden op ravotten. Radio Seefhoek speelde muziek dat een mix was van goede, oude rock 'n' roll en keiharde, trendy new wave muziek.

Op 11 februari 1982 werden tal van Antwerpse radio's in beslag had genomen. Enkel Radio Centraal en Radio Seefhoek werden toen niet opgepakt.

Op 31 maart 1983 werd de vereniging Antwerpse Buurtradio - ABR opgericht met ondernemingsnummer 424.414.293. Er werd samengewerkt met andere initiatieven.

up mail


Antwerpse Buurtradio (ABR): Radio Seefhoek, Radio Oude Stad, Radio Drei Pleintjes, Radio Zurenborg, Radio De Vest en Radio Schipperskwartier - 104,00 MHz (Antwerpen)

Op 31 maart 1983 werd de vereniging Antwerpse Buurtradio - ABR opgericht met ondernemingsnummer 424.414.293. De uitzendingen vonden plaats vanuit de studio van Radio Seefhoek. De bedoeling was om het buurtleven te reactiveren en de buurtproblemen aan een ruimer publiek kenbaar te maken. Met een zender van 20 Watt werd het centrum en de linkeroever bereikt. De zendtijd werd verdeeld tussen Radio Seefhoek, Radio Oude Stad, Radio Drei Pleintjes, Radio Zurenborg, Radio De Vest en Radio Schipperskwartier. Hier volgt het uitzendschema:

Radio Seefhoek: iedere maandag uit tussen 17:00 en 22:00
Radio Drei Pleintjes: iedere dinsdag tussen 18:00 en 20:00
Radio Schipperskwartier: iedere woensdag tussen 18:00 en 19:30
Radio Zurenborg: iedere woensdag tussen 19:30 en 21:00
Radio De Vest: iedere donderdag tussen 18:00 en 20:00
Radio Oude Stad: iedere vrijdag tussen 18:00 en 19:30

De reden om uit te zenden vanuit een centrale locatie was om de kosten te drukken. Zo moest maar één studio worden ingericht met een mengtafel, platendraaiers, bandopnemers en microfoons. Ook moest maar één zender worden opgesteld met een zendantenne.

Het bestuur maakte dan ook een dossier aan om bestaansrecht op te eisen. Zij ging er dan ook van uit dat bepaalde punten zouden worden opgenomen in een nieuw decreet om buurtradio te legaliseren.

radio seefhoek

Radio Zurenborg

Radio Seefhoek

Antwerpse Buurtradio werd de basis van Radio Minerva.

up mail

Radio Annick - 103,00 MHz - 107,80 MHz (Antwerpen)

De eerste radio met impact in Antwerpen was Radio Annick. Dit station werd opgericht door Alain Brouhon en Mike Doors. Oorspronkelijk waren deze twee heren CB'ers. De eerste zenders werden aangekocht bij Mandola Radio, een elektronica detailhandel op de hoek van de Keizerstraat (update: sinds 2005 is Mandola Radio gestopt en werd het pand verbouwd). Het waren 5 watt zendertjes waarvan de twee eerste zeer snel in rook opgingen. Met het derde exemplaar werden de uitzendingen gestart want die werd direct aan een autoradioantenne gekoppeld.

De initiatiefnemers parkeerden hun auto ergens en begonnen radio te maken. Ze kwamen snel tot de conclusie dat hun radio-uitzendingen zo goed als nergens waren te ontvangen.

Het duurde tot mei 1980 toen er met een professionele zender van 90 Watt radioprogramma's werden gemaakt op de frequentie 103,00 MHz. Omdat de initiatiefnemers ook in het bezit waren van een stereocoder werd er direct gestart met stereo-uitzendingen.

Radio Annick

Op 1 juni 1980 werd de zender opgericht in de Prins Boudewijnlaan te Wilrijk. Een studio werd geïnstalleerd in de slaapkamer van de ouders van Alain omdat die op vakantie waren. De antenne werd gemonteerd op het dak van het vijf verdiepingen hoge appartementsgebouw aan de Prins Boudewijnlaan te Wilrijk. De echte uitzendingen werden gestart op 1 juni 1980. Enkel een platenspeler was gekoppeld aan de zender gedurende de eerste uitzending die duurde tussen 20:00 en 0:00. Via de uitzending werd ook gevraagd of er medewerkers interesse hadden om het team te vervoegen.

Ondertussen werd naarstig gezocht naar allerlei spullen om een studio te bouwen. De dag daarna kwam Roger Leclef binnengestapt met 2 platenspelers, een microfoon en een mengtafel. Er moest nog worden beslist met welke roepnaam zou worden uitgezonden. Alain dacht aan zijn ex-vriendin Annick en dat werd dus de naam van de omroep.

De eerste actieve luisteraars waren CB'ers. Zij informeerden Alain onder andere over het zendbereik. CB'er Olympus stelde toen zijn postbusadres ter beschikking. Zo konden de luisteraars reageren via postbus 22 te 2550 Kontich. De medewerkers van het eerste uur waren Mike Doors, Roger en Marco.

Na een week werd er verhuisd naar Kleinen Tienne in de Sint-Thomasstraat te Antwerpen. De radio-opstelling werd daar ondergebracht op een zolderkamer in de Sint-Thomasstraat. Daar werd radio gemaakt op een eenvoudige stelling. De zolderkamer werd ook gebruikt door moeder de vrouw die op regelmatige tijdstippen de was kwam ophangen om te drogen. Enige tijd later schonk toenmalig zendamateur WKX een 50 Watt antenneversterker. Het gevolg was dat het signaal opeens veel verder reikte. 's Nachts kon men soms luisteren naar Radio Annick te Brussel en zelfs in Hasselt.

Ondertussen was het tijd om een sticker te maken. Alain had een idee hoe die er uit moest zien. De skyline van Antwerpen moest worden verwerkt in het ontwerp. De tekenaar van het bedrijf CBG realiseerde het ontwerp. Bert "De grote onbekende", die de stickers drukte bij zijn vader, werd toen ook medewerker.

In juli 1980 werden nieuwe medewerkers aangeworven die geblinddoekt naar de studio werden geleid. Zo werden Piet Keizer en Michel Follet naar de studio geleid. Toen Alain Brouhon Michel Follet voor het eerst ontmoette aan de ingang van de GB aan de Prins Boudewijnlaan verschoot hij echter dat zo'n klein en jong mannetje, die per fiets in een groene jas kwam aangereden, zo'n zware stem had.

Vervolgens werd een studio gebouwd in een afgesloten gedeelte van de garage. Bepaalde medewerkers vonden de garage toch niet ideaal omdat een afvoerputje stank verspreidde toen iemand het toilet doorspoelde.

Guy Van Antwerpen en Serge Van Gisteren (Serge Hadermann) versterkten de ploeg. Op 21 juli 1980 werd de eerste Top 100 uitgezonden vol herdenkingen aan de laatste momenten van de zeezenders Radio Veronica en Radio Caroline. Helaas werd er toen terug met slechts 5 watt uitgezonden want de eindversterker had het begeven.

Marc Maxi en zijn broer vervoegden het gezelschap. Het werd een gezellige non-profit organisatie. De discotheek bestond uit Alain's oude platencollectie en iedereen kocht regelmatig een nieuwe plaat. De Belgische producties werden gratis toegestuurd en die werden dan ook daadwerkelijk geplugd. De verkoop van stickers was de enige vorm van inkomen. Hiermee werd later in Merksem een nieuwe zender van 100 Watt gemaakt en werd er gezocht naar een nieuwe locatie. Deze werd eerst voorlopig gevonden bij de ouders van Willy Wortel. Daarna werd de studio ingericht op een bovenverdieping op de Van De Nestlei. Op dit adres was er meer comfort om bijvoorbeeld artiesten uit te nodigen.

Ondertussen was er een onenigheid gekomen over het karakter van de zender. Op de radio werden toen veel LP-tracks gebracht zoals nummers van New Music, Koris, Pete Townshend, Fisher Z, enz... Een groep had liever een gemoedelijke zender met eigen karakter zonder commerciële inmenging, de anderen wensten een elitaire opzet met commerciële steun. Piet Keizer zat commercieel te denken en richtte toen Radio Antigoon op. Mike Doors, Michel Follet en Guy Van Gisteren richtten in oktober 1980 Radio 2000 op. Radio Annick ging door met Bert, Patrick, Maxi, Jack Bol, Willy Wortel en Allan.

In november 1980 stond er in de krant Le Soir te lezen dat 100.000 Antwerpenaars afstemden op Radio Annick. Geleidelijk werd het uurrooster uitgebreid. In december 1980 was Radio Annick de eerste Antwerpse zender met een volledig zendschema tussen 7:00 en 0:00. Uniek was dat er niet stipt werd gestopt om middernacht. Er werd uitgebold afhankelijk van het humeur van de medewerker van dienst. Voor de jaarwisseling werd er 24 uur op 24 uur gespeeld.

Tijdens de avond van 1 januari 1981, na de heruitzending van de eerste Top 100 aller tijden, werd er beslist vrijwillig uit de lucht te gaan omwille van storingen. Dit kwam omdat men regelmatig een meetwagen van de RTT in de buurt had opgemerkt. Toch werden kort daarna terug radioprogramma's gemaakt gedurende 4 uur per avond vanuit Borsbeek op de frequentie 103,50 MHz. Een fanatieke luisteraar relayeerde het signaal daar al geruime tijd.

Vervolgens werd verhuisd naar de Amerikalei. Tenslotte werd een heuse studio in het hotel Holiday Inn ingericht.

Eerste studio in hotel Holiday Inn

Boven: de eerste studio geïnstalleerd in het hotel Holiday Inn. Bekijk hier nog enkele andere foto's van de studio, de gebruikte zender van 100 Watt en van een georganiseerd feest: foto 1 2 3 4

Een vermeldenswaardig feit uit die periode was de door Willie Wortel en Radio Annick georganiseerde speelgoedactie voor arme kinderen die heeft plaatsgevonden rond Kerstmis 1980.

Op 11 februari 1982 werd Radio Annick voor het eerst in beslag genomen. De radio zond toen al uit in stereo. Vervolgens ging het niet meer zo goed met de radio en de omroep werd overgenomen door een kleine groep Antwerpse zakenlui. Door de financiële impuls kon het station worden opgewaardeerd. Radio Annick werd toen ook geïnstalleerd in een dubbele kamer in het Holiday Inn-hotel. In juni van hetzelfde jaar werd Radio Annick benaderd door het reclamebureau IP via Francis Lemaire van Radio Contact. Eigenlijk heeft IP eerst contact opgenomen met Radio Antigoon maar Piet Keizer had het publiciteitsvoorstel afgewezen.

In augustus 1982 werd er geopteerd om met mensen in loondienst te werken. Serge Van Gisteren was één van de eersten die toen een werkcontract met Radio Annick had ondertekend.


Artikel Radioscopie geïntroduceerd door Adriaan Van Landschoot en met Serge Van Gisteren en Hilde Mul van Radio Annick

Kathy Pauwels

Frank Leysen over reclame

Kathy Pauwels, toen 18 jaar, radiomaakster bij Radio Annick, toen omschreven als een zonnestraal voor de microfoon

In oktober 1982 verhuisde Radio Annick naar het Hof Ter Loo in Borgerhout. Dirk De Vries, die het programma Stofzuigen presenteerde tussen 09:00 en 12:00, ontwierp de studio. Het houtwerk werd gemaakt door een professionele timmerman. Er werden ook grote ramen gezaagd in de tussenmuren die van gips waren gemaakt. De eigenaar vond dit uiteindelijk niet zo leuk. Met de jaarwisseling werden de gloednieuwe studio's in gebruik genomen. Radio Annick was ook gekend omdat het toen de medewerkers goed betaalde. Zo ontvingen Ron Van Der Plas en Peter De Groot ongeveer 600 BEF (15 €) per gepresteerd uur.

Alain Brouhon besloot er toen mee te stoppen. De anderen gingen door.


Dirk De Vries (Alfred Blokhuizen) leest het nieuws op Radio Annick

Op donderdag 13 januari 1983 werd alles in beslag genomen omdat er reclame werd uitgezonden. Een prachtige live- en opnamestudio ter waarde van 1,5 miljoen BEF (ongeveer 40.000 €) werd meegenomen. De medewerkers hebben die toen zelf uit elkaar genomen om beschadiging te voorkomen. Ook twee zenders en een lineaire eindtrap van 300 Watt werden meegenomen. Toch slaagden de verantwoordelijken er in om in een minimum van tijd gloednieuw materiaal te plaatsen en terug uit te zenden.

Radio Annick slaagde er ook in een complete live-studio in het Antwerpse Sportpaleis te integreren tijdens het European Champion Championship - tennistoernooi. Ook de marathon van Antwerpen, de 24-uren van Francorchamps en het Internationaal Filmfestival van Brussel werden door Radio Annick live op antenne gebracht.

Interview met Dirk De Vries afgenomen door Zwart-Wit in februari 1984zwart-wit-1

zwart-wit-2

Interview met Dirk De Vries afgenomen door Radio Revue in januari 1984
artikel radio revue

artikel radio revue - 2

artikel Winners
Artikel in magazine "Winners" - oktober 1982

artikel Winners februari 1982
Artikel in magazine "Winners" - februari 1983

Bekijk hier meer foto's met Dirk De Vries, Serge Hadermann, de studio en heel wat dames op bezoek tijdens het programma Stofzuigen.
foto 1 2 3 4 5 6

Luister naar een fragment van het programma Filevorming met Willy Wortel

In een Panorama-uitzending van de toenmalige BRT (nu VRT) werd getoond hoe Radio Annick door het leven ging als prototype van een vrije radio die door een rationeel commerciële aanpak goede luistercijfers wist voor te leggen.

Ortwin Waignein
Ortwin Waignein tijdens een interview (1983)

Radio Annick werd overgenomen door drie zakenlui. Eén van de drie overnemers was Ortwin Waignein. Het werd een miljoeneninvestering. Er was een loonlast van 700.000 BEF (ongeveer 17.500 €) die werd bekostigd met de verkoop van reclamespots. Er werd onder andere een publiciteitsagentschap en een publiciteitsregie opgericht die ook toeleverde aan een twintigtal andere radio's.

Verslag van de inbeslagname van vrijdag 24 mei 1985.

Later zou Radio Annick de programma's overnemen van Radio Contact alhoewel het Brusselse netwerk eerst onderhandelde met Radio Antigoon. Na het decreet Van Rompuy in 1991 die netwerken van radio's verbood, werd de naam veranderd in VRM. De radio werd toen ook uitgebaat door Vlaamse Audiovisuele Maatschappij of kortweg VLAM. Toen radionetwerken terug werden getolereerd, werd het programma van TOPRadio uitgezonden.

Met dank aan Alain Brouhon.

Radio Annick autozelfklever

up mail

Radio 2000 - 103,40 MHz (Antwerpen)

Mike Doors, Michel Follet en Guy Van Gisteren richtten in oktober 1980 Radio 2000 op. De radio was gevestigd op een zolderkamertje boven een Grieks restaurant op de St.-Pauluspaats.

Later hebben Serge Van Gisteren en Guy Van Antwerpen ook het team vervoegd toen zij in onmin raakten met het bestuur van Radio Annick. Radio 2000 zond enkel 's avonds en in het weekend uit via de frequentie 103,40 MHz. De sterkste troef van dit station was dat er behoorlijk werd gepresenteerd. Ook Kurt Van Eeghem, Peter Van Dam (toen ook te horen op Hilversum 3) en Luc Van Overmaet maakten programma's op Radio 2000.

Radio 2000

Radio 2000 had zelfs een Engelstalig programma. Mike Anthony, van oorsprong de Jamaicaanse resident Dj van de Royal Inn, was op de radio te horen. Het is de Dj die later scoorde met "Why cant we live together", een remake van de bekende hit van Timmy Thomas.

Op 11 februari 1981 werd het materiaal van Radio 2000 in beslag genomen, samen met dat van Radio Antwerp City en Radio Pelgrim. Het was de kern van Radio 2000 die de "Aktie Groenplaats" heeft georganiseerd. Dit was een protestactie die ondanks het barre winterweer 5000 mensen op de been heeft gebracht. Ook De Strangers, Ed Kooyman, Johan Verminnen kwamen hun solidariteit met de Antwerpse vrije radio's betuigen. Op het plein hadden allerlei radiostations infostands opgezet waar het publiek inlichtingen kon inwinnen. Deze actie haalde zelfs de kranten in alle omliggende landen. Het was een unicum dat er zo'n solidariteit was tussen de concurrerende radiostations. Radio 2000 kwam daarna niet meer in de lucht. Een deel van de medewerkers maakten even later programma's op Radio Stad.

Luister naar een aankondiging die een nieuwe start beloofde.

Vier radio's in beslag genomen
Vers l'Avenir - 23/02/1981

up mail

Radio Stad - 103,80 MHz - 107,80 MHz (Deurne)

Radio Stad werd opgericht door Michel Follet, Hans De Booy, Guy Van Antwerpen en Alain Mazijn. De leuze van Radio Stad was "Vrije radio, levende radio". Men had de intentie om programma's te maken voor een zeer gericht publiek met de betere muziek. In het voorjaar van 1981 ging men van start. De studio was gevestigd kortbij het vliegveld van Deurne, in een pand gelegen in de Willem Van Laarstraat waar een Turks café was gevestigd. Er werd uitgezonden in stereo op 103,80 MHz met een zender van 150W, aangesloten op vier dipolen. Ondanks de ontvangst in het centrum van Antwerpen hier en daar niet optimaal was, kon men de zender zelfs ontvangen in grote delen van Zeeland.

De eerste plaat die toen werd gedraaid was "In The Air Tonight" van Phil Collins, een hit die toen op nummer één in de hitlijst stond. Ook nummers als "Vienna" van Ultravox, "Slipping Away" van John Townley, "Sat in your lap" van Kate Bush en "I've See That Face Before" van Grace Jones waren platen die toen zeer veel werden gedraaid op Radio Stad.

Radio Stad

van deze sticker bestaat ook een stereo-versie

Radio Stad werd enige tijd later in beslag genomen. Men vond niet onmiddellijk geld om terug materiaal aan te schaffen en terug uit te zenden.

Op 5 april 1981 ging men weer van start. De klemtoon lag op informatie. Het was toen de enige Antwerpse lokale radio die een eigen nieuwsdienst had opgericht. Een aantal medewerkers verzorgden ook een regionaal nieuwsbulletin. Een veel beluisterd item was de maritieme informatie. Niet enkel de meterstanden van de Schelde maar ook groetjes van familieleden van zeelui en schippers werden via Radio Stad uitgezonden.

Op Radio Stad werd er ook geëxperimenteerd met het medium. Zo werd bijvoorbeeld gedurende zestig minuten één en dezelfde plaat gespeeld met wisselende aan- en afkondigingen.

Radio Stad - programmarooster 1983

Programmarooster januari 1983

Op 23 juni 1983 kreeg de radio samen met Radio City Pelgrim bezoek van de Rijkswacht en de RTT. Ondanks beide radio's een gunstig advies kregen tot erkenning werd de zender van Radio Stad in beslag genomen. Tevens werd de antenne verzegeld en werden ook enkele cassettes en beheerraadverslagen meegenomen. De uitleg was dat er met een te hoog vermogen werd uitgezonden. Het huiszoekingsbevel dateerde van 24 april 1983. De beheerders vroegen zich af waarom de zender van hun radio in beslag werd genomen terwijl op dat moment volgens hen de zender van Radio Expres veel sterker was en veel hoger was opgesteld.

Radio Stad kreeg tijdens de zomer enkele uren zendtijd op Radio Annick en Radio Delta (100,10 MHz).

De radio bracht ook Het Stadsblad uit. In één van de laatste edities werd gemeld dat de radio terug zou komen in september 1983. Er werd ook gemeld dat er ondertussen werd gewerkt aan een nieuwe programmatie.

Radio Stad

Luister naar de aankondiging op 10 december 1983: nieuwe start met Michel Follet

Achter de schermen waren er bij Radio Stad twee groepen van medewerkers ontstaan. De eerste groep wilde de commerciële toer op door de presentatoren te betalen en reclameboodschappen te gaan uitzenden. De andere groep, die in de meerderheid was, wilde radio met een elitair karakter. Uiteindelijk is de radio doodgebloed in 1983 wegens een gebrek aan financiële middelen. De meeste medewerkers vonden hun weg naar de openbare omroep.

Radio Stad kreeg in 1985 toch een erkenning om een frequentie te delen met Radio Centraal en FM 2000. Radio Stad mocht drie van de zeven dagen uitzenden. De vzw werd overgelaten aan uitgever Perexma.

Guy De Pré heeft enige tijd programma's gepresenteerd op Radio Stad onder het pseudoniem Jan Spier. Hij presenteerde het programma "England uber alles".

Met dank aan Jörgen Van Geffen. Het logo van Radio Stad werd door Jan Bosschaert of door Bart Van Muylders ontworpen.

up mail

Radio Mercator - 100,60 MHz (Antwerpen)

Radio Mercator is gestart met uitzendingen op zaterdag 31 oktober 1981 om 12:20 precies. In een café op de linkeroever legden de raad van bestuur en de medewerkers voor de pers uit dat hun doen "sociaal" was. Zij brachten programma's speciaal voor oudere mensen en gehandicapten. De dagelijkse programmatie liep tussen 12:00 en 0:00 en werd verzorgd door 8 medewerkers. Zij brachten zowel oude als nieuwe muziek.

De inboedel van Radio Mercator werd vervolgens verhuisd naar het Holiday-Inn hotel, Lt. Lippenslaan te Borgerhout. Twee beheerders waren hiermee niet akkoord en legden klacht neer bij de politie met het argument dat de apparatuur ter waarde van 500.000 BEF (12.500 €) werd gestolen. Het gerecht vond echter dat er geen aanleiding was tot ingrijpen en liet de radio ongemoeid.

Radio Mercator

Op dinsdag 21 juni 1983 omstreeks 10:45 heeft de RTT de zender in beslag genomen omdat er met een vermogen van 250 Watt werd uitgezonden. De antenne werd dan ook verzegeld. Het vermogen werd dan ook afgezwakt tot 150 Watt.

De ploeg die wilde dat de radio op de linkeroever moest blijven, werd de basis van de oprichting van Radio Minerva.

Op vrijdag 21 oktober werd de tweede verjaardag gevierd in zalen Schramme te Deurne. Het feest werd gevierd in drie zalen. Op het programma stonden optredens van talrijke vedetten, een discofuif voor de jeugd en sfeervol dansen by candlelight.

Radio Mercator werd in 1985 erkend om een frequentie te delen met Radio Antigoon, Radio ART en Radio Centrum. Radio Mercator mocht enkel programma's maken op zondag. Piet Keizer van Radio Antigoon nam de vereniging over om 24u/24u te kunnen uitzenden.

Radio Mercator

up mail

Radio Minerva - 102,20 MHz - 106,00 MHz - 103,60 MHz - 98,00 MHz (Antwerpen)

Radio Minerva is ontstaan op 1 september 1982. Onder impuls van Willy Gelens, bezeten door de vrije radio-gedachte bezweek Jos Boekhoff onder de druk. Het is dan ook dank zij het initiatief en de stuwende kracht van Jos Boekhoff dat Radio Minerva voor het eerst te beluisteren was op 100,70 MHz. Easy listening muziek, aangevuld met evergreens, oldies uit de jaren 40-50, operette, licht klassiek en jazz waren de basisingrediënten. De studio's werden ondergebracht in een chalet kortbij het Sint-Annastrand.

Om te worden gelegaliseerd werd samengewerkt met het bestuur van de vereniging Antwerpse Buurtradio - ABR opgericht met ondernemingsnummer 424.414.293.

De eerste medewerkersploeg bestond uit onder andere Guy Van Sandt, Dennis De Jongh, John de Platenbode, Lou Van Putte, Piet Van Vlaanderen, Derek Adams, Karin, Lizy de Koninck, Lesley Jones, Stefaan de Groot, Harry-O, Ludo de Nijs, Jos Vervoort, Peter Selie, Patrick Soul, Dirk Bass, John Steward, Marc Robert, Louis de Geueze en Jan Van Saeftinghe. In april 1983 werd het eerste Radio Minerva-bal georganiseerd in de zaal De Molen.

Ook een maandblad werd verdeeld. "Het Minervatje" heeft de brug geslagen tussen radiomakers en luisteraars. De eerste leden werden geworven in januari 1984. Voor 150 BEF (bijna 4 €) was men toen een gans jaar lid. Het jaar daarna stelde men vast dat er ook gulle luisteraars bestonden. In ruil voor 1000 BEF (25 €) werd men erelid.

Op 8 april 1986 werd Radio Minerva uit de lucht gehaald door de RTT en gerechtelijke politie. Een dikke maand later werd opnieuw uitgezonden op 102,20 MHz. Kort daarna zou er terug worden verhuisd naar 107,30 MHz na een kort avontuur op 107,80 MHz. Op 8 februari 1988 kreeg de radio nog maar drie uur zendtijd tussen 18:00 en 21:00 per dag. Het kreeg de frequentie 106,00 MHz die moest worden gedeeld met Radio Eiland en Radio Zuiderlicht. Het toegekend vermogen had maar een kracht dat het signaal 2 km in de omtrek was te beluisteren.

Drie maanden later werd dit herbekeken en het aantal uren zendtijd werd opgetrokken naar 8 uur tussen 10:00 en 18:00.

Na veertien jaar, meer bepaald in juni 1990 kreeg de radio uiteindelijk de volledige frequentie 103,60 MHz toegekend. Ondertussen werden reeds veertien succesvolle bals georganiseerd.

Radio Minerva werd in de eerste helft van de jaren 2000 de grootste onafhankelijke radio in Vlaanderen. Tussen de 30.000 en 40.000 luisteraars stemmen regelmatig af op het station. Nadeel was dat Radio Minerva een factuur van 30.000 € in 2007 voor de billijke vergoeding moest betalen. Het bedrag van de billijke vergoeding is evenredig met het aantal luisteraars.

In 2004 kreeg het radiostation een erkenning met groot bereik op 98,00 MHz. Het directioneel uitgestraalde vermogen werd bepaald op 1000 Watt.

Vanaf juni 2010 was Radio Minerva ook te beluisteren op de oude frequentie van Radio Blankenberge. Het signaal werd via het internet doorgestuurd naar de kustgemeente.

Radio Minervalied Blankenberge - fragment

Begin 2022 verloor Radio Minerva de erkenning door een oordeel van de Raad van State. Radioworks (Radio FG) had een klacht ingediend waar procedurefouten werden aangetoond. Er werd samen met een paar andere ongebruikte frequenties terug een erkenningsronde georganiseerd. De radio mocht blijven uitzenden tot de erkenningen werden verdeeld. Ondertussen voerde Radio Minerva de campagne Minerva moet blaaive. Een dossier werd opnieuw samengesteld. Het dossier scoorde met 98,63% wat bijzonder hoog was. Radio Minerva werd opnieuw erkend en mocht blijven uitzenden op 98,00 MHz.

Eind juni 2024 overleed onverwacht voorzitter Frank Boekhoff.

Radio Minerva

bron: radiominerva.be

up mail

Radio Centraal - 101,60 MHz - 107,80 MHz - 103,90 MHz - 106,70 MHz (Antwerpen)

Radio Centraal is op 1 november 1980 gestart met uitzendingen. Van in het begin kwamen op deze zender muziekgenres aan bod die elders niet werden gedraaid zoals reggae, alternatieve rock, punk, jazz,... Ook minderheidsgroepen zoals holebi's en vreemdelingen kregen een aantal zenduren.

Op 26 november 1981 rond de middag werd de zender in beslag genomen omdat deze de luchtvaartband van het vliegveld van Deurne zou storen. Volgens Radio Centraal was dit niet mogelijk omdat ze eerder zowel het vliegveld van Deurne als de havendirectie hadden gecontacteerd. Deze instanties verzekerden dat zij geen storingen ondervonden van de gebruikte zender.

Bij de legalisering kreeg Radio Centraal in 1985 een frequentie die ze moest delen met Radio Stad en FM 2000. Radio Centraal mocht slechts één dag per week programma's maken. Het bestuur van Radio Centraal vond dat spijtig want hun omroep had toen al een weekprogrammatie.

Radio Centraal

Radio Centraal vond dat ze de enige was die volledig voldeed aan alle vereisten die oorspronkelijk aan lokale radio's gesteld werden: zoveel procent eigen programma's, lokaal, informatief, ongebonden, ruimte voor deelname van de luisteraar en voor experiment. De radio is toen naar de Raad van State getrokken. Ondertussen werden allerlei acties gevoerd zoals een holle-vaten-concert tijdens een beiaard concert en het bezetten van Radio Expres gedurende een halfuurtje omdat deze nieuwkomer een volledige frequentie kreeg. Telkens werd daarbij de pers betrokken. De Raad van State stelde de radio in het gelijk.

Radio Centraal

Radio Centraal

Begin 1986 kon Radio Centraal 24 uur op 24 uitzenden omdat de twee andere radio's geen programma's (meer) maakten.

Peter De Ceulaer was meer dan 20 jaar voorzitter van de radio. Voor hem begon het allemaal met een klein zendertje dat vanuit Beveren allerlei milieuacties ondersteunde. Toen werd gepolst om iets groots te beginnen, waren opeens 40 mensen kandidaat om mee te helpen. Eén van de medewerkers van het eerste uur is Fred Stroobants die zijn radiotechnische kennis meebracht uit het leger. Ook journalisten Stefan Blommaert en Jan Balliauw (ere-voorzitter tot 1988) waren medewerkers van het eerste uur. Het huis waar de radio in zit werd in de beginjaren aangekocht.

Op de eerste verdieping zit de studio, en ook de benedenverdieping is van de radio. Op de tweede en derde verdiepingen woont de mede-eigenaar. In het begin was er eerst een eigen café namelijk de Tom Tom. Eerst liep dat helemaal niet, soms werd er maar net genoeg over gehouden om de cafémedewerkers uit te betalen. Half 1982 is het concept veranderd naar een danscafé, eerder een dancing dus. De Tom-Tom was een paar jaar razend populair geweest, het was echt een begrip in Antwerpen. Tot de buurvrouw besliste om haar slaapkamer van de derde naar de tweede verdieping te verhuizen. De Tom-Tom ging tot in de late vroege uurtjes door, het begon pas na middernacht. Toen begon pas de miserie met de klachten wegens nachtlawaai. Isoleren, lager volume, het dansgedeelte meer achter in het café: het heeft allemaal niet geholpen, de boel moest in 1988 definitief dicht. De benedenverdieping wordt nu verhuurd aan een stil café.

Radio Centraal

Radio Centraal

Op Radio Centraal wordt geen reclame gespeeld. Om verder uit de kosten te geraken, betaalt elke medewerker in oktober 2010 5 € per maand.

In mei 1992 besliste de BRTN om in Antwerpen het programma van Radio 3 (nu Klara) te vervangen door Radio Donna. Het gevolg was dat er in Antwerpen niet meer kon worden geluisterd naar het klassieke net van de openbare omroep. Radio Centraal mocht op het dak van het concertgebouw De Singel een zendinstallatie bouwen met de bedoeling om op de frequentie 98,10 MHz het programma van Radio 3 uit te zenden. Dit werd gerealiseerd door het signaal van Radio 3 van een nabijgelegen provincie te ontvangen en gewoon op de nieuwe frequentie door te sturen. Radio Centraal kreeg voor dit initiatief felicitaties van onder andere het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen.

Toenmalig minister van Cultuur Hugo Weckx was niet opgezet met deze stunt en stuurde een brief naar De Singel. Hij schreef dat De Singel een overheidsgebouw is en om die reden geen medewerking kan verlenen aan illegale acties. Ook de BRTN vond dit niet leuk. Volgens hen was dit maar een tijdelijke situatie dat Radio 3 niet meer te beluisteren was in Antwerpen. Radio Centraal wilde geen kat-en-muisspelletje spelen en schakelde de zender af op 9 mei om 12:00. Later was Radio 3 terug in Antwerpen te beluisteren op FM. Dat gebeurde met een zender met een laag vermogen op de frequentie 92,00 MHz.

Daniël Renders werd na het overlijden van Peter De Ceulaer de nieuwe voorzitter. Daarvoor was Daniël 20 jaar secretaris. Hij presenteert ook het programma Oikos op dinsdag en De gebraden zwaan op woensdag. (Met dank aan Luis Munoz voor deze aanvulling).

Peter De Ceulaer tijdens een interview met iez Thiry in 2000: "Moest Centraal in stereo gaan uitzenden, dan ben ik er bijvoorbeeld ook van overtuigd dat er zouden zijn die de mogelijkheden daarvan tot in het absurde zouden doortrekken. Door bijvoorbeeld op elk spoor iets heel anders uit te zenden, zelfs twee totaal verschillende programma's, liefst twee die niks met mekaar te maken hebben, zodat de mensen dan zogezegd kunnen kiezen om links ofwel rechts te luisteren."


Peter De Ceulaer (overleden op 30 oktober 2010) tijdens een interview met de VRT (beeld TV journaal)

Bekijk hier een videofragment van Radio Buen Camino even op bezoek bij Radio Centraal tijdens Redactietijd (4 oktober 2014).

Radio Centraal - Antwerpen - interview met Redactietijd from Vrije Radio on Vimeo.

up mail

Radio Brabo - 101,80 MHz - 103,40 MHz (Antwerpen)

Radio Brabo is gestart met uitzendingen in februari 1981. Het was het vervolg van Radio Benelux, een radio die enkel in het weekend uitzond. Het was de radio waar Marc Hermans zijn radiocarrière begon.

Radio Brabo werd gesponsord door Willy, een hersteller van televisies. Er was geld om een mooi logo te ontwerpen. Er werden stickers gedrukt een ook een blad werd uitgegeven. De studio werd geïnstalleerd op de 22ste verdieping van een flatgebouw aan de Brederodestraat kortbij de Ring. Met een zender van 20 Watt en een antenne op het dak werd een groot zendgebied bereikt.

De radio kende ook tegenslag. Er werd ingebroken en de zender en de inhoud van de studio werden gestolen. Een nieuwe studio werd gebouwd echter om te voorkomen dat er terug werd ingebroken werd 's avonds enkel de microfoon opengezet. De medewerkers luisterden 's nachts beurtelings naar de radio om te horen of er geen vreemde geluiden waren te horen.

Tijdens kerstmis 1981 werd een geldinzameling georganiseerd om een kindje in Amerika aan het hart te laten opereren. De inzamelactie was een groot succes echter men kwam 100.000 BEF (2.500 €) tekort om de operatie en het verblijf te laten verwezenlijken. Er kwam een telefoontje van een luisteraar die de resterende 100.000 BEF wilde betalen op voorwaarde dat zijn naam niet werd gemeld. Marc Hermans maakte op 25 december 2022 bekend tijdens een aflevering van Tivoli Road dat Gaston Berghmans de resterende som had betaald.

Op 24 februari 1982 werd op Radio Brabo een samenwerking gestart met Radio Maeva. De naam van de radio werd veranderd in Maeva lokaal. Er werden gedeeltelijk programma's herhaald die in Brussel op cassette waren opgenomen. De rest van de tijd maakten medewerkers van Radio Brabo programma's.

Lang heeft Maeva Lokaal niet geduurd. De laatste uitzending was te horen op zondag 28 maart 1982.

Radio Brabo

Radio Brabo

Radio Brabo

Radio Brabo

Radio Brabo

Radio Brabo

up mail

Studio SIS - 103,30 MHz - 103,90 MHz (Antwerpen)

In 1982 richtte de Italiaanse diamantair Roberto Cacciola het radiostation Studio Satelliet SIS in Antwerpen. Roberto was reeds goed geïntegreerd in de Brusselse gelijknamige zender en had het idee om een aantal stations met dezelfde naam over Vlaanderen te verspreiden. Hij nam contact op met Patrick Gypen (toen bekende Antwerpse Dj en bekend van Radio Stad, Radio 2000 en Radio Centraal) en Peter Cnops (gekend van het theater). Volgens hem was dit de beste keuze om vlotte muziek en gesproken woord met elkaar te combineren.

SIS - Studio Satelliet

De naam werd geïnspireerd op de New Yorkse zender Kiss FM. Het was de bedoeling om een netwerk van onafhankelijke satellietzenders op te starten die buiten gemeenschappelijk nieuws, de muziekformats en bepaalde programma's ook een gezamenlijke visie en vooral een overkoepelende reclameregie zouden hanteren die nationale budgetten zouden kunnen binnenhalen.

In eerste instantie werd er op Studio SIS gedraaid zoals in de discotheek. Patrick had een jarenlange Dj carrière en bezat toen een 10.000-tal platen waaronder veel Amerikaanse import. De nieuwe platen werden hoofdzakelijk verkregen via platenzaak USA Import op de Sint-Jacobsmarkt en platenzaak Brabo op de Grote Markt. Vernieuwend was het aanbod Jazz, Soul, R&B en Crooners dat toen op een Vlaamse zender werd gespeeld.

Radio SIS

De luisterdichtheid was niet zo spectaculair hoewel de marketingfolder World Productions NV van wel beweerde. Toch was er een bepaald publiek waar de radiostijl goed aansloeg. Studio SIS was het eerste Antwerpse station dat een totaal onafhankelijke nieuwsdienst had. Dit kwam omdat men een illegale manier had gevonden om zich aan te sluiten op het telexnetwerk van persagentschap Belga. Toen dit uitlekte, werd een overeenkomst aangegaan met Associated Press. De nieuwsdienst gaarde ook het nieuws uit allerlei dag- en weekbladen. Na een anderhalf jaar werd de nieuwsdienst afgebouwd omdat de kosten te hoog waren. Er werd nog onderhandeld met andere stations om samen een gezamenlijke onafhankelijke nieuwsdienst op te richten, maar zover is het nooit gekomen.

Studio SIS was ook de eerste radio die experimenteerde met een serie cassettedecks aangesloten op een automaat. Men zag direct in dat er opeens heel wat minder medewerkers nodig waren. Ook reclamejingles en nieuwsberichten werden verwerkt in het systeem. Men had het idee om het station uit te bouwen tot deels informatieradio en deels non-stopradio. Zover is het nooit gekomen omdat het computersysteem nooit voor 100% heeft gewerkt.

In het programma-aanbod van Studio SIS zaten er twee Dj's die het ver hebben geschopt. Presentator Paul Ward en producer Sven Van Hees brachten immers hun programma Liaisons Dangereuses op Studio SIS en later op andere zenders. Vanuit het hele land kwamen mensen op donderdagavond naar Antwerpen om het radioprogramma te beluisteren en het zelfs op cassette op te nemen met een draagbare geluidsinstallatie.

Studio SIS

Studio SIS sloot zich aan tot het netwerk Radio SIS.

up mail

Radio Antigoon - 100,40 MHz - 107,00 MHz - 103,20 MHz - 104,60 MHz (Antwerpen)

Piet Keizer alias Freddy Jorus verliet tijdens de zomer van 1980 Radio Annick toen de studio was ingericht in een garage. Piet was van plan zijn eigen radiostation uit de grond te stampen.

Er werd gezocht naar een geschikte locatie. Deze werd gevonden op de vijfde verdieping in een pand gelegen in de Gijzelaarstraat 33 kortbij de Vlaamse en Waalse Kaai. Daar werd er gestart met de ruimte aan te passen en zendklaar te maken. Wekenlang werd er gepleisterd, geschilderd en nieuwe elektriciteit aangelegd. Na de werken werd de streefdatum om te starten vastgelegd op 1 oktober 1980. Inmiddels lagen reeds geruime tijd exemplaren van de Antigoon Top 40 en tip 30 te grabbelen in allerlei Antwerpse platenzaken.

Op 1 oktober 1980 kon nog niet worden gestart met uitzenden. Het probleem was dat de zender nog niet was geleverd. Op 15 november 1980 omstreeks 10:30 was het zover. Radio Antigoon was in de lucht met een voorlopige zender. Er werd uitgezonden op 100,40 MHz en omstreeks 13:00 werd een eerste jingle gespeeld.

Radio Antigoon 100,40 MHz

Radio Antigoon

De pret was van korte duur want een televisieverkoper uit de straat ondervond storingen op zijn televisies. Er werd nog geprobeerd om met een andere zender uit te zenden, maar die stoorde ook. Later bleek dat de handelaar zelf de storingen had veroorzaakt en dat hij een week later zelf met een radio startte. De uitzendingen werden gestaakt en er werd 14 dagen gewacht tot een professionele zender werd geleverd.

Omdat de meeste vrije radio's uitzonden tussen 20:00 en 0:00 besloot Piet programma's te brengen vanaf 16:00 en tijdens het weekend de klok rond. Er was steeds iemand ter plaatse om de band om te draaien omdat er geen auto-reverse mogelijkheid was op de bandopnemer. De programmering bleek een succesformule te zijn. Er werden vlotte en swingende programma's gemaakt, dit tot groot ongenoegen van de andere radio's.

Radio Antigoon

Op een vrijdag brandde een appartement onderaan het gebouw uit en kon geen radio meer worden gemaakt omdat de elektriciteit was onderbroken. De ploeg legde simpelweg een noodelektriciteitsleiding tussen de kelder en de studio aan, maar deze werd snel verwijderd door de verzekeringsmaatschappij. Na een volledige week was de radio terug in de lucht.

Radio Antigoon werd voor de eerste keer uit de lucht gehaald omdat de onderbuur klacht had ingediend. Omdat er nogal veel volk op de trappen liep, dacht de buur dat er een illegaal café was gevestigd op de vijfde verdieping. Uiteraard vond de politie geen café maar wel een radiostudio. Het geheel werd toch verzegeld omdat radio maken toen ook illegaal was. Omdat er geen reactie kwam om de zegels te laten verwijderen, besloot Piet Keizer een pand in de buurt van het Stadspark te huren. De huur was veel duurder maar dat werd gecompenseerd door de inkomsten van heel wat fuiven. Over de fuif van het fanbal in de zaal Alpheusdal ter ere van het eenjarig bestaan werd trouwens nog lang over nagepraat. Er was toen een gastoptreden van de groep Imagination. De initiatiefnemers hadden 500 kaarten laten drukken. Tenslotte waren er 3000 fans komen opdagen.

Luister naar enkele jingles

Luister naar de spot van het verjaardagsbal ter ere van het eenjarig bestaan

Bij de grote inbeslagnamerazzia bleef Radio Antigoon gespaard. In 1982 kreeg de radio het bericht van de eigenaar dat de antenne op het dak weg moest omdat dit het gebouw ontsierde. De omroep is dan verhuisd naar de Ankerrui waar het tot de laatste uren bleef.

Bij de legalisatie in 1985 kreeg, moest Radio Antigoon de frequentie delen met Radio ART, Radio Centrum en Radio Mercator. Er mocht ook slechts met 50 Watt worden uitgezonden op vier dipolen. De toen twaalf andere dipolen in de mast werden afgeschakeld.

Radio Antigoon heeft vrij snel de verenigingen van de drie radio's overgenomen om toch maar 24u/24u te kunnen uitzenden. Radio Antigoon was het populairste station uit Antwerpen omdat het volgens Piet Keizer toen enkel de rustige en goed klinkende actuele muziek bracht.


Affiche 20 november 1982

studio Ankerrui

studio Ankerrui

Radio Antigoon
studio in de Ankerrui

Radio Antigoon opgepakt

Radio Antigoon
La Dernière heure - december 1985

Radio Antigoon

vrijgesproken

Patrick Gypen had samen met Piet Keizer de huisstijl ontwikkeld en had meegewerkt aan de formats, reclame en promotieacties. Ook het idee van "De Grootste Radio" met een aanhanger in de vorm van een grote transistorradio ingericht als studio was zijn ontwerp. Jan Bosschaert heeft ook enkele zeer mooie posters ontworpen.

Radio Antigoon gebruikte het Hot AC format (Hot Adult Contemporary): populaire, toegankelijke muziek met een duidelijk profiel, voor een kerndoelgroep van 15 tot 44-jarigen.

Luister hier naar een fragment toen werd overgeschakeld naar 107,00 MHz

Sydes NV was de innovatiemaatschappij van de krantengroep VUM die een substantiële participatie had verworven in de exploitatiemaatschappij van Radio Antigoon begin 1995.

De netto-omzet bij Radio Antigoon was tussen 1995 en 2002 reeds gezakt met 7 percent. Dat was volgens David Daggelinckx te wijten aan het slechte zendcomfort.

Radio Antigoon had een vermogenversterker geplaatst om het vermogen te verhogen. In augustus 1995 werd deze in beslag genomen en zakte het luistercomfort zodat de radio niet langer meer overal in Antwerpen te ontvangen is.

Bij Broadcast Partners werd opdracht gegeven om het uitzendcomfort te evalueren. Tijdens dit onderzoek dat plaatsvond op 28 maart 2002, werd zowel objectief als subjectief gemeten door middel van Audemat-apparatuur. De veldsterkte en de audiokwaliteit van het gemeten signaal werd in kaart werd gebracht. De testwagen heeft een weg afgelegd binnen een straal van 8 km rond de zendmast.

Uit het onderzoek van Broadcast Partners bleek dat 52,7 percent van de afgelegde route als zeer slecht werd ervaren, 17,6 percent als slecht, 5,6 percent als redelijk, 11,7 percent als voldoende en slechts 12,5 percent als goed.

De radio werd in 2003 erkend op de frequentie 104,60 MHz met maximaal vermogen van 2000 Watt. Maar op dat moment was het Antigoon-verhaal al afgelopen. Op de frequentie werd in juni 2004 Traffic FM gelanceerd.

Anekdote: Toen de ordediensten tijdens de beginjaren de zender in beslag wilden nemen, lukte dit niet. De zender was te groot en te zwaar om mee te nemen.

Anekdote: In 1986 hanteerde de radio het Hot Adult Contemporary format: populaire, toegankelijke muziek met een duidelijk profiel, voor een kerndoelgroep van 15 tot 44-jarigen. Computers bestonden nog niet dus werd dit als volgt opgelost. Gespeelde platen kwamen in een bak terecht die pas vier uur later terug mocht worden herbruikt.

Radio Antigoon

01

02

03

Radio Antigoon

Radio Antigoon

up mail

Traffic FM - 104,60 MHz (Antwerpen)

Tegen het einde van de 20ste eeuw werd Radio Antigoon overgenomen door de krantengroep VUM. De radio kreeg in 2003 de frequentie 104,60 MHz waar met maximum 2000 Watt mocht worden uitgezonden. Maar op dat moment was het Antigoon-verhaal al afgelopen. Op de frequentie werd in juni 2004 Traffic FM gelanceerd. De VUM dacht een gat in de markt te hebben gevonden omdat op dat moment de Antwerpse Ring werd heraangelegd en hierover continu te informeren. Traffic FM werkte samen met de federale politie, het Minder Hinder Contactpunt (werkzaamheden Antwerpse ring) en met het Vlaams verkeerscentrum, om snel recent. Via een 070-nummer kon men de meest actuele verkeersinformatie opvragen. Het werd een radio gebaseerd op het Franse Autoroute FM.

trafic fm

Na de werken, op 25 februari 2006, werd de frequentie overgenomen door Interclub BVBA o.l.v. Jan D'Haese en Emmis Belgium Broadcasting, de beheerder van Radio Be One. Radio Be One was toen simultaan te horen op 104,60 MHz en 107,40 MHz.

up mail

European University Radio - 103,90 MHz - 104,00 MHz - 107,40 MHz (Antwerpen)

European University Radio is ontstaan in augustus 1982 door een groep studenten van de European University te Antwerpen. Deze groep organiseerden drive-in shows maar hadden veel concurrentie van de toen aanwezige vrije radio's. Toen ze in Frankrijk de uitzendingen hoorden van Radio Nova hadden ze het idee om zelf te starten met een radio.

De bedoeling was een nauwere band te leggen tussen de Antwerpse studenten. Ze wilden geen alternatieve studentenradio zoals Radio Scorpio of FM Bruxel die een beperkte groep bereikten. Er werden programma's gebracht afgestemd op een jeugdig publiek. Tijdens de dag werd hitgevoelige muziek gespeeld. 's Avonds was er ruimte voor gespecialiseerde programma's. 's Nachts werd dan meer rustige muziek gespeeld.

european-university-radio

De vzw European University Radio met ondernemingsnummer 423479630 werd opgericht op 7 oktober 1982 om erkend te worden. Voorzitter werd Philippe Darchambeau. De verantwoordelijke voor informatie en public relations werd Yves Nieberding. De programmaleider was Rene Van Boom. Gerard deed het dagelijks beheer.

European University Radio werd na enige tijd de derde best beluisterde radio van Antwerpen.

european-university-radio

Leden van de BOB en de RTT-inspectie diensten hebben in 1982 de radio in beslag genomen. De antennes werden verzegeld en de zender en studioapparatuur werden meegenomen. De radio werd opnieuw opgestart op een andere locatie.

Het programmaschema zag er als volgt uit in 1983:

Maandag tot vrijdag tussen 07:00 en 21:00

07:00 - 09:00: Muziek in de file met Mike van Amsterdam en Erik Duprez.
09:00 - 11:00: Morning Service met Dirk De Jong en Yves De Wolf.
11:00 - 13:00: Smaakvol en Pretentieloos met Ruud Stevensen.
13:00 - 14:00: Dossier 20/5 met Fred Flinstone.
14:00 - 16:00: Funk Impression met Herman Stewart.
16:00 - 17:00: Smash met Alexandra.
17:00 - 18:00: Muziek in de file met Ruud Van Drenthe.
18:00 - 19:00: Spitsuur met Guy Gebbel.
19:00 - 20:00: Hitmix met Erik Van Landegem.
20:00 - 21:00: Poeskafee met Maarten Young.

Maandag:
21:00 - 22:00: Sport op Maandag met Vincent Van Aalst.
22:00 - 23:00: UNIFAC, een studentenprogramma van het overkoepelend studentenorgaan van Antwerpen.
23:00 - 00:00: Reasons met Koen Nijsen.

Dinsdag:
23:00 - 00:00: LP-uur met Olivier.

Woensdag:

21:00 - 23:00: Toi, la Musique et Moi met Marilena.
23:00 - 00:00: Groovins' Time met Katrien.

Donderdag:

21:00 - 23:00: Import Spectrums met Midget.

Vrijdag:

21:00 - 00:00: Sunset People
00:00 - 06:00: Nachtwacht met Peter De Groot, Gerry Van Beveren, Karloo Scholiers, Ruud Stevensen, Nikki, Linda, Tony Van Dijck of Peter De Jager.

Luister hier naar enkele jingles

De radio vestigde zich vervolgens in het Century Center in de Keyserlei. Enkele jaren later werd verhuisd naar Hof ter Lo 5 te Borgerhout. Frank Leysen werd voorzitter van de radio. De naam van de vzw werd veranderd in Radio VRM.

Frank Leysen was ook één van de oprichters van de Vlaamse Audiovisuele Maatschappij of kortweg VLAM. Dit was een vennootschap die programma's, publiciteit en diensten toeleverde aan enkele radiozenders zoals de Antwerpse afdeling van Radio Nostalgie, Radio VRM, Radio VRL uit Leuven en Studio Mechelen.

David Daggelinckx werd aangeworven als manager. Na een jaar werd de radio verkocht aan de verzekeringsgroep Josi. Achtereenvolgens werden de programma's van Radio SIS, Radio Nostalgie, Cityradio en Radio Mango uitgezonden. Tijdens de erkenningsronde 2003 werd geen dossier ingediend om opnieuw erkend te worden. De vzw werd definitief ontbonden in januari 2013.

european-university-radio

up mail

Radio Zuid / Radio Damara - 101,90 MHz - 103,50 MHz - 102,10 MHz (Antwerpen)

Radio Damara is ontstaan in 1979. De eerste studio was gevestigd in de Zuiderdokken te Antwerpen. Eerst werd de naam Radio Zuid gebruikt en de zender werd ingesteld op frequentie 101,90 MHz. Op dat moment was het de tweede vrije radio na Radio Annick in het Antwerpse. De oprichters waren Marc van Breda en Luc van Thiloo.

Later verhuisde de zender naar de Langestraat 179 te 2140 Borgerhout om vanuit een CB-winkel te starten met nieuwe uitzendingen. Roi Danton, de eigenaar van de winkel verwelkomde de leden met open armen en droeg snel zijn steentje bij in het wel en wee van de zender. Toen de oprichters uit het zicht verdwenen en zoals velen in die tijd, hun toekomst bij andere zenders verder zetten, werd de zender overgenomen door Roi Danton. Samen met Marc Brem en Rudy Van Vlaanderen werd de zendernaam gewijzigd. Na vele uren de koppen bij elkaar te hebben gestoken werd er overeengekomen om Radio Damara te gebruiken. DA was van Danton, MA van Marc Brem en omdat RA beter klonk dan RU van Rudy Van Vlaanderen werd het Radio Damara.

Ook de CB-winkel moest er aan geloven. Die werd omgetoverd in een leuk clubhuis waar alle leden van het radiostation van harte welkom waren. Dit clubhuis werd snel de plaats waar de Dj’s onderling met elkaar konden afspreken wie wat ging doen of wie welk programma zou presenteren. Tevens zakten ook vele luisteraars regelmatig af naar het clubhuis. De radio had veel singles, LP’s, maxisingles en cassettes in bezit die ter beschikking werden gesteld aan de medewerkers die programma's maakten.

De zender die eigendom was van Roi, had slechts een vermogen van 3,5 Watt en was toen ingesteld in de buurt van 103,50 MHz. Eigenaardig genoeg werd er zelfs geluisterd in Herentals. Dat lukte goed omdat er praktisch geen enkele andere vrije radio in de buurt was van de uitzendfrequentie. Radio Maeva begon ook uit te zenden vanuit Brussel met een groot vermogen op dezelfde frequentie. Er werd toen beslist om de zender in te stellen op 102,10 MHz.

Radio Damara was de eerste vrije radio in Antwerpen en zelfs in België die op dat moment, ondanks het verbod, reclame uitzond om de kosten te kunnen dekken. Ze werkten tenslotte op basis van vrijwilligers en er waren meer uitgaven dan de kosten om nieuwe platen te kopen. Huis Roma was de eerste sponsor waar promotie voor werd gemaakt.

Er was genoeg variatie in de programmatie. Er werden verschillende programma’s gebracht door medewerkers die verschillende stijlen van muziek en opvattingen brachten. Buiten de gewone Vlaamstalige Dj’s was er ook een Engelstalige medewerker namelijk Lynn. Ook Dj Frisco, een Spaanstalige medewerker, maakte regelmatig programma's.

De radio werd opgedoekt in 1982 na een diefstal en ook na driemaal buiten gebruik te zijn gezet omdat de zender de radiocommunicatie van het vliegveld te Deurne zou hebben gestoord. Bij nader onderzoek bleek dit alles een vergissing te zijn geweest. De storende radio zou Radio Tamara zijn geweest die uitzond in Boechout.

Daar het financieel niet meer mogelijk was om na drie inbeslagnames terug op te starten werd er besloten om een einde te maken aan het radioavontuur en dit met pijn in het hart van alle Dj’s en luisteraars. De medewerkers waren ervan overtuigd dat ze toen erg populaire programma's brachten omdat hun namen na 30 jaar nog steeds bekend zijn bij vele toenmalige luisteraars. Hier volgt een lijst van de medewerkers.

Marc van Breda, Luc van Thiloo, Roi Danton (William ?), Marc Brem (Ernest Beaufays), Rudy Van Vlaanderen (Guido Muylle), Rudi Pukkel (Rudi Van den Abeele), Cherry Lynn (Cherry Dunn), Frank Spencer (Frank Segers), Wim De Schutter (Baert ?), Dirk De Groef, Paul De Pré, Serge Van Brakel, Dj Frisco, Dj Ronny (Ronny Moeyersons), Dj Eddy, Dj Jacky, Frank Stevens (Bryan Gebuers).

Met dank aan Guido Muylle. Er is ook een facebookpagina.

Radio Damara

up mail

Radio Kamina - 104,00 MHz (Antwerpen - Deurne)

Radio Kamina werd uitgebaat door een zeker Roger in Deurne op de hoogste verdieping van een appartementsgebouw aan de Bisschoppenhoflaan te Deurne waar hij woonde. De eerste uitzending vond plaats in 1978. De naam werd geleend aan de plaats in Congo waar para's waren gelegerd. Er werd radio gemaakt vanuit de woonkamer.

Yves Taffin was één van de medewerkers die programma's bracht voor de gehandicapten. Hij nam zijn programma op een C-120 cassette die tijdens het weekend werd uitgezonden. Na enige tijd was er ruzie tussen de Roger en enkele medewerkers. Yves besloot dan samen met enkele andere mensen Radio Zuiderlicht op te richten.

Radio Kamina was het laatst te horen in 1980.

Radio Kamina

up mail

Radio Victory - 106,30 MHz (Antwerpen - Deurne)

Radio Victory is vrij laat ontstaan namelijk in 1984. Er werd uitgezonden in de Jos Schreurwegstraat 42 te Deurne. De zender werd ingesteld op 106,3 MHz.

Eén van de medewerkers was Charly Brown die de Snelste 50 op woensdagmiddag verzorgde.

In 1986 werd gestopt met uitzenden omdat de radio geen erkenning had. Kort daarna is Radio Victory beginnen te uitzenden op de middengolf. De gebruikte zender had een vermogen van 35 Watt. De antenne werd gespannen tussen twee bomen. Het was hetzelfde type die zeezender Radio Veronica gebruikte op de de Norderney.

Radio Victory

up mail

Radio Lokaal - 103,40 MHz (Antwerpen - Deurne)

Radio Lokaal was te beluisteren in Deurne en bracht in het voorjaar van 1980 testuitzendingen. De uitzendingen waren te horen na middernacht. De zender was ook onregelmatig in de lucht. Er werd uitgezonden op de frequentie 103,40 MHz. Na enkele maanden was de radio niet meer te horen.

up mail

Radio ARD / Autonome Radio Deurne - 101,40 MHz (Antwerpen - Deurne)

Radio ARD wat stond voor Autonome Radio Deurne had niets te maken met de Duitse televisiezender met dezelfde afkorting. In oktober 1982 werd deze omroep opgericht en toen stond de afkorting voor Arbeiders Radio Deurne. Zoals de naam deed vermoeden waren het enkel werkende arbeiders die programma's maakten. Men veranderde de betekenis van de afkorting omdat de zelfstandigen geen medewerking verleenden.

De radio maakte programma voor de ganse familie. Het bestuur bestond ook enkel uit familieleden en kennissen. De studio was gelegen in een flat aan de Jan Van Parijsstraat. Toen de voorzitter niet meer werd gesteund door de andere bestuursleden werd de radio-inboedel verkocht.

Radio ARD werd in 1987 niet erkend want het diende geen dossier in en moest ophouden met uitzenden.

Radio ARD

up mail

Radio Zuiderlicht - 100,10 MHz - 104,50 MHz - 106,0 MHz - 102,20 MHz (Antwerpen)

Yves Taffin had eerder radio gemaakt op Radio Kamina. Samen met Aurel Huyghe, Odilon Van den Broeck en Pierre Kennes wilde men een eigen radio opstarten die zich duidelijk profileerde. Hun missie was radio maken voor de gehandicapten en in het bijzonder de visueel gehandicapten. Omdat de radio werd opgericht in het Antwerpse Zuid werd gekozen om de naam Radio Zuiderlicht te gebruiken. De radio werd ook opgericht in 1980, het jaar van de gehandicapten.

Radio Zuiderlicht

De vzw Radio Zuiderlicht met ondernemingsnummer 424373812 werd opgericht op 30 juni 1983. De vzw werd opgericht voor de verdediging van de rechten van de mindervaliden. Het maken van radio werd een onderdeel van de vzw. Ongeveer 75% van de mensen van de vzw was mindervalide. Het station was ook de spreekbuis voor de provinciale raad voor gehandicaptenbeleid van Antwerpen.

Het station was eerst gevestigd in een enge zolder in de Leuvenstraat 32. De studio was toen niet zo professioneel ingericht. Het maken van jingles stond op de laatste plaats. Het is pas toen de radio verhuisde naar de Graaf Van Egmontstraat 14 waar een fraaie radiostudio werd gebouwd.

De vereniging was ook tegen reclame, maar is toch moeten beginnen met het uitzenden van reclameboodschappen om de financiële problemen op te lossen.

Radio Zuiderlicht

Begin 1983 kreeg Radio Zuiderlicht controle van de RTT. Op dat moment werd er uitgezonden boven de 104 MHz en dat mocht toen niet. De technicus kreeg toen drie uur de tijd om uit te wijken onder de 104 MHz. De zender werd toen ingesteld op 100,10 MHz, net naast Radio Antigoon.

Luister hier naar een jingle van Radio Zuiderlicht

Een verzoekje van een luisteraar

Jerome Van Kapellen

Radio Zuiderlicht

In 1988 werd Radio Zuiderlicht erkend en kreeg de frequentie 106,00 MHz die ze moest delen met Radio Eiland en Radio Minerva. Radio Zuiderlicht mocht uitzenden tussen zondag en dinsdag tussen 7:00 en 18:00. Enkele jaren later mocht de radio 24 u op 24 u uitzenden op 102,20 MHz.

Radio Zuiderlicht had in 1999 geen perspectieven meer. De raad van beheer werd op 14 december 1998 versterkt met Gianfranco Lombardi, Dagmar De Beukelaer en Carla Maria Matos Duarte Farias. Radio Multipop is van start gegaan op de frequentie op 21 februari 1999. Toen er werd overgeschakeld hebben de luisteraars nog dagenlang telefonisch contact opgenomen om te vragen waarom Radio Zuiderlicht niet meer was te horen.

up mail

Radio Multipop - 102,20 MHz (Antwerpen)

Radio Multipop had op 21 augustus 1998 een aanvraag ingediend bij het Vlaams Commissariaat voor de Media om een zendvergunning als particuliere radio-omroep te bekomen, maar die werd afgewezen. Er werd gevraagd om de in Antwerpen niet gebruikte frequenties 102,50 MHz of 105,10 MHz voor tijdelijke ingebruikname aan te kondigen. Op dat moment had de Vlaamse regering een nieuw frequentieplan nog niet vastgesteld en goedgekeurd. Derhalve heeft het Commissariaat op de vergadering van 2 september 1998 zich voorgenomen om de vzw Multipop niet te erkennen als particuliere radio, dienvolgens geen zendvergunning te verlenen

Het bestuur van Radio Multipop is toen gaan praten met het bestaande Antwerpse Radio Zuiderlicht (vzw Radio Zuiderlicht met ondernemingsnummer 424373812), toen uitzendend op 102,20 MHz en gelegen in de Graaf Van Egmontstraat 14 te Antwerpen, waarna het snel tot een samenwerking kwam.

Tijdens een algemene vergadering op 14 december 1998 werd gepensioneerd zaakvoerder van een aantal Italiaanse vennootschappen Gianfranco Lombardi voorzitter, zangeres Dagmar De Beukelaer secretaris en Portugees burgerlijk ingenieur Carla Maria Matos Duarte Farias penningmeester. Fernand De Gendt werd ere-voorzitter en kreeg als taak de controle uit te oefenen over de strikte naleving van het maatschappelijk doel. In het bestuur zaten ook Aurel Huughe en eigenares van de woning Madeleine Verstappen.

Het maatschappelijk doen werd gewijzigd:

De vereniging heeft tot doel, overeenkomstig de decretale bepalingen betreffende de organisatie en erkenning van niet-openbare radio in te richten die zich met een eigen programma richt tot de gemeenschap die geografisch samenvalt met regio Antwerpen. Ze heeft tot taak een verscheidenheid aan informatie, animatie, vorming en ontspanning te brengen met de bedoeling binnen het zendgebied de communicatie te bevorderen en bij te dragen tot de algemene ontwikkeling. De radio staat open voor de actieve medewerking van de luisteraars en verenigingen, in het bijzonder van de sociaal-culturele verenigingen. De radio zal campagne voeren tegen racisme, informatie en promotie brengen over multiculturele activiteiten. De radio zal proberen bij te dragen tot de integratie van de verscheidene bevolkingsgroepen binnen haar uitzendgebied, en het bevorderen van het antiracisme als levenshouding. De doelstellingen zijn niet beperkend opgesomd. Zo mag de vereniging ter verwezenlijking van haar doel alle initiatieven nemen van welkdanige sociale, culturele, economische aard, in de meest ruime betekenis genomen, die kunnen leiden tot het realiseren van het doel van de vereniging of die daartoe rechtstreeks of onrechtstreeks de nodige middelen kunnen verschaffen, onder voorbehoud van hetgeen gesteld in het volgende lid. Zo mag de vereniging onder meer overgaan tot de oprichting van fondsen en instellingen, dienstig ter realisering van het doel, overleg plegen met andere verenigingen die hetzelfde doel beogen, en zelfs op bijkomende wijze en ondergeschikt aan het verenigingsdoel, economische activiteiten uitoefenen, waaronder het uitbaten van kleine foyers, verspreiden van drukwerken, speldjes, vignetten, op voorwaarde dat de opbrengst uitsluitend gespendeerd wordt aan het hoofddoel, deze opsomming is niet beperkend.

De naam van de vzw met ondernemingsnummer 424373812 werd gewijzigd in vzw Multipop Antwerpen.

De niet-officiële eigenaar van de vzw in kwestie was de Jeroen Straeter o.a gekend van Uniek FM.

Radio Multipop is van start gegaan op 21 februari 1999. De doelgroep waren luisteraars tussen 15 en 45 jaar.

Radio Multipop

De frequentie 102,20 MHz was niet meteen de meest gunstige in de Antwerpse regio. De frequentie werd toen namelijk sterk gestoord door de Brusselse Radio Contact. Daarom had Radio Multipop bij het Commissariaat voor de Media een technisch dossier ingediend met de bedoeling een beter zendcomfort te verkrijgen. Dit dossier werd opgesteld door Broadcast Partners uit Terneuzen.

De studio bleef gevestigd in de Graaf Van Egmontstraat. De zendapparatuur werd verhuisd naar het dak van het Crowne Plaza Hotel. De antenne werd gemonteerd op enkele meter van de mast van de toenmalige zender Radio Nostalgie (105,40 MHz). Ondanks de hoge ligging van de zendantenne werd het signaal in Mortsel en Kontich reeds gestoord door het 5 kW-sterke signaal van de Brusselse Radio Contact, uitzendend op dezelfde frequentie.

De live programma's op Radio Multipop waren zeer schaars. Enkel 's avonds hoorde je soms eens iemand in het Engels een programma presenteren. Overdag kon de luisteraar genieten van een non-stop bestaande uit actuele hits en enkele minder bekende uptempo Noord-Afrikaanse platen. Het was Marc Hermans, toen werkzaam bij Radio Antigoon, die regelmatig zorgde voor het aanvullen van nieuwe platen.

Opmerkelijk was dat de radio ook maandenlang het ARD-journaal van Radio Contact heeft overgenomen. Hiervoor werd de non-stop om het uur en dertig minuten onderbroken en werd het nieuws synchroon overgenomen. Af en toe liep het fout en was na het nieuws de uitzending van Radio Contact te horen.

Er waren bij Radio Multipop interviews en reportages te horen en die werden verzorgd door Kris Borgraeve. Ben Van Praag werd door Jeroen Straeter bij het toenmalige Family Radio weggehaald en deed daar het administratieve werk. Het was voor hem de eerste keer dat hij op een radio werkte zonder een programma te maken.

Sinds 1998 had Radio Multipop ook de naam geregistreerd op het internet. Enkel het logo, het adres en het telefoonnummer waren te zien op de hoofdpagina.

Op 27 februari 2001 overleed ere-voorzitter Fernand De Gendt. Tijdens een buitengewone algemene vergadering van de vzw op 5 oktober 2001 namen ook Gianfranco Lombardi en Carla Maria Matos Duarte Farias ontslag. Dagmar De Beukelaer, René Yperman en Marina Bettio werden toen de beheerders van de vereniging.

Vanaf dinsdag 15 oktober 2002 verscheen er elke week in de Gazet van Antwerpen een Stadsklap van een halve bladzijde. Stadsklap was een initiatief van Gazet van Antwerpen, de Dienst Integratie van de stad Antwerpen (DIA) en Radio Multipop. De bedoeling van de drie partners was de vele gemeenschappen binnen de Antwerpse samenleving dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te stimuleren. Op de radio werden de gesprekken telkens in blokken van drie keer drie à vier minuten uitgezonden. De onderwerpen getuigden van een zeer brede benadering van de samenlevingsproblematiek.

Radio Multipop

Op 19 december 2003 werd Radio Multipop in Antwerpen erkend met een vermogen van 1995W op de frequentie 100,20 MHz. Radio Contact werd toen niet meer erkend in Antwerpen. De studio verhuisde in 2004 naar de Generaal Eisenhouwerlei 47 te Borgerhout.

Radio Multipop voerde campagnes tegen het Vlaams Blok, met eenzelfde soort affiche met dezelfde opmaak. Op hun affiche stond "Meer oplossingen - Minder haat".

Op 18 april 2005 nam de voltallige beheerraad ontslag. Jeroen Straeter werd voorzitter, Nabile Ghamrane werd secretaris en Dave Verdonck werd penningmeester.

Op 1 februari 2006 nam Radio Multipop het signaal van Radio Contact over.

Opmerkelijk was dat de komende jaren de maatschappelijke zetel regelmatig van adres veranderde:
01/06/2006: Lange Nieuwstraat 59 te 2000 Antwerpen.
01/09/2006: Breydelstraat 24 te 2018 Antwerpen.
09/03/2007: Lakborslei 108 te 2100 Deurne.
28/07/2008: Konigin Astridplein 38 te 2000 Antwerpen.
27/04/2009: Lakborslei 108 te 2100 Deurne.
09/08/2010: Middelmolenlaan 175 te 2100 Deurne.

Op 1 januari 2009 stopte Radio Contact met het verzorgen van uitzendingen in Vlaanderen. Op de frequentie 100,20 MHz was toen Voodoo Radio te horen.

Op 16 december 2010 werd Bjorn Van Zundert de nieuwe voorzitter. Echter, op 7 april 2011 heeft de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg beslist om de vergadering van 16 december 2010 op te schorten tot het eindarrest ten gronde zou volgen.

Op 8 september 2011 werden Dave Verdonck en Nabile Ghamrane bestuursleden van de vzw. Het programma van FG DJ Radio was toen te horen.

Bij vonnis van 6 mei 2014 werd de vzw Multipop Antwerpen gerechtelijk ontbonden.

up mail

Voodoo Radio - 100,20 MHz (Antwerpen)

Voodoo Radio startte op de frequentie 100,20 MHz in Antwerpen toen op 1 januari 2009 Radio Contact stopte met het verzorgen van uitzendingen in Vlaanderen. Er werd quasi non-stop muziek gespeeld voor een jong volwassen publiek. De frequentie was in handen van vzw Multipop Antwerpen met ondernemingsnummer 424373812.

Toen in april 2010 in Turnhout Radio Yora stopte, werd het programma van Voodoo Radio uit Antwerpen overgenomen.

In september 2011 werden Dave Verdonck en Nabile Ghamrane bestuursleden van de vzw. Het programma van FG DJ Radio werd toen gebracht op 100,20 MHz.

Voodoo Radio

up mail

Radio Antwerp City Pelgrim - 102,50 MHz (Antwerpen)

Radio Antwerp City uit Antwerpen en Radio Pelgrim uit Mortsel maakten hun eerste programma in november 1980. Een aantal fanatiekelingen richtten Radio Antwerp City op en maakten eerst radioprogramma's vanuit een rondtoerende bestelwagen. Vervolgens besloot het team om een vaste studio op te richten. Er werden toen iedere avond radioprogramma's gemaakt op de frequentie 102,50 MHz. Door een fusie met Vrije Radio Linkeroever groeide het aantal medewerkers snel.

In Mortsel zond Radio Pelgrim uit op dezelfde frequentie maar enkel overdag. Na de avondrazzia waar de overheid op 11 februari 1981 heel wat Antwerpse radio's in beslag hadden genomen, kwamen beide radio's samen. Radio Antwerp City was namelijk slachtoffer geworden van die razzia. Op 21 februari 1981 vond er een vrije radiohappening plaats op het Conscienceplein en beide zenders besloten toen om samen te werken met de naam Radio Antwerp City Pelgrim. Het team was zo groot dat er met een 24-uren programmatie kon worden gestart. Het was het eerste radio-initiatief in Antwerpen dat dagelijks te horen was. De slogan die toen werd gebruikt was "De totale lokale radio voor Antwerpen en omstreken". Het aantal medewerkers groeide tot 60.

Er werd geïnvesteerd in een nieuwe en betere zender, een nieuwe zendmast met antennes en een telefooncentrale. Om dit te financieren werd aan ledenwerving gedaan. De luisteraar moest een zelf-geadresseerde en gefrankeerde briefomslag met een briefje van 50 BEF sturen naar het contactadres. Men kon ook 100 BEF opsturen en dan kreeg de luisteraar 4 kleurenstickers. Het resultaat van deze actie was dat na 1 maand tijd de omroep 1500 leden telde.

Radio Pelgrim

Radio Antwerp City Pelgrim had een goede band met de luisteraar. De muziekprogramma's waren populair getint zonder dat het totale karakter werd vergeten. Er was zowel jazz, Franse chansons, new wave en Nederlandstalige muziek te horen. Tussen de muziek werden lokale activiteiten omgeroepen die in Antwerpen en de randgemeenten werden georganiseerd.

Een hoogtepunt van de radio was het groot feest dat werd georganiseerd op de Zuiderdokken. Daar werd een tent opgeslagen waar werd gefeest met 2000 aanwezigen.

Op 21 oktober 1981 werd de radio opgepakt omdat het storingen zou hebben veroorzaakt op de maritieme band. Het reservemateriaal werd ingezet en na een half uur was Radio City Pelgrim terug in de lucht.

Op 28 november 1981 werd de eerste verjaardag gevierd met een groot herfstbal in de feestzaal Harmonie. Omdat het toen het jaar van de gehandicapten was werd die avond een speciale actie gevoerd. Er waren optredens van onder andere Jacques Raymond, Boxer en Danny.

Radio Antwerp City Pelgrim

Radio Pelgrim

Op 9 januari 1982 werden twee nieuwe studio's in gebruik genomen. De radio was toen gelegen op de mansarde van een oud pan gelegen aan de gedempte Zuiderdokken. Beide studio's had een akoestisch gescheiden gedeelte. In het technisch gedeelte werd een 12-kanaals mengtafel geïnstalleerd. Het was een ganse verandering want tot dan vonden de uitzendingen plaats in een geïmproviseerde zolderstudio.

Intro met Rik De Kikker

Radio City Pelgrim stopte met het maken van programma's in 1984.

Radio pelgrim antennemast

up mail

 

Radio Sinjoor (Antwerpen)

Radio Sinjoor maakte programma's tussen 1980 en eind jaren 80. De initiatiefnemer was Danny Schamps. De radio was gelegen in de Italiëlei 89 te Antwerpen.

Tijdens de actie Radio Groenplaats in februari 1982 stelde Radio Sinjoor de studio ter beschikking.

De radio werd niet erkend.

Radio Opsinjoor

up mail

Radio Safier - 101,00 MHz - 100,10 MHz (Antwerpen)

Radio Safier is ontstaan op 8 december 1980. De radio was geïnstalleerd op een zolderkamer in Antwerpen Zuid. De eerste weken was het erg koud in de zolderkamer. Er was een vuurtje met een gasfles. Als de gasfles leeg was, was het beter om handschoenen te dragen.

De radio werd niet erkend en verdween vrij snel.

Radio Safier

up mail

Radio Groenplaats - 102,50 MHz (Antwerpen)

Radio Groenplaats was een tijdelijke zender die werd opgericht in de studio van Radio Sinjoor. De radio was gevestigd boven een bordeel in het Schipperskwartier.

Het initiatief werd opgericht om promotie te maken voor de solidariteitsactie op 21 februari 1982 die initieel zou doorgaan op de Groenplaats. De solidariteitsactie kwam er toen de overheid op 11 februari 1982 omstreeks 20:00 tal van Antwerpse radio's in beslag had genomen. Radio Pelgrim en Radio 2000 werden opgepakt door de overheid. Radio Annick, Radio Caprice en Radio Antigoon hebben toen die avond uit voorzorg de uitzendingen gestaakt.

Enkele uren na de inbeslagnames werd een eerste vergadering gehouden tussen de diverse medewerkers van de radio's. Eén van de eerste beslissingen die werd genomen was een gemeenschappelijke radio op te starten die 24u/24u zou uitzenden. Op donderdagmorgen Radio Groenplaats in de lucht dankzij de medewerking van Radio Centraal. 's Avonds werd beslist om een grote actie te organiseren. Er werd ook beslist om geen andere zenders in de lucht te brengen om zoveel mogelijk luisteraars tot de actie te betrekken. Radio Centraal en Radio Seefhoek waren daar niet mee akkoord bleven uitzenden.

In overleg met het stadsbestuur mocht de actie slechts doorgaan indien niet rechtstreeks vanaf de Groenplaats zou worden uitgezonden. Uiteindelijk werd gekozen om de actie te laten doorgaan op het Conscienceplein.

Op Radio Groenplaats werden programma's gemaakt door medewerkers van Radio Annick, Radio 2000, Radio Caprice, Radio Antigoon, Radio Saffier, Radio Sinjoor, Radio Pelgrim en Radio Antwerp City. Omdat de uitzendingen dag en nacht gebeurden, werd er op voorhand afgesproken welke radio welk moment zou invullen. Tijdens de uitzendingen kwamen ook artiesten aan het woord die hun steun betuigden.

De zender had een sterkte van 20 Watt. Later werd een zender van 50 Watt gebruikt.

Er kwamen ongeveer 5000 mensen opgedaagd tijdens de solidariteitsactie. De happening startte met een pleidooi van acteur Ivo Pauwels. Daarna kwamen onder andere De Strangers, Wannes Vandevelde, Johan Verminnen, Ed Kooyman en Bram Vermeulen aan het woord. Op het plein werden diverse infostands opgericht waar de bezoeker info kon krijgen over de meewerkende radio's.

Na de solidariteitsactie werden om 18:00 de uitzendingen beëindigd.

Radio Groenplaats

up mail

 

Radio Antwerpen Internationaal - 105,00 MHz (Berchem)

Radio Antwerpen Internationaal is in mei 1983 gestart. De studio was geïnstalleerd in de Hilda Ramstraat te Berchem. Initiatiefnemer was Eddy Véqu, een voormalig medewerker van de toenmalige BRT. Er werd 10 uur per dag programma's gemaakt. De zender had een vermogen van 80 Watt en was in een groot gedeelte van Antwerpen te beluisteren. Dat kwam omdat de gebruikte frequentie 105,00 MHz toen nog niet werd gebruikt door andere radio's.

Op de radio werd populaire muziek gespeeld. Kwalitatieve uitzendingen waren de absolute norm. Om inkomsten te genereren werd gestart met een ledenwerving.

Radio Antwerpen Internationaal had nog geen positief advies gekregen van de Raad van Niet-Openbare Radio's omdat de aanvraag twee dagen te laat aankwam bij de bevoegde diensten. Eddy maakte zich daaromtrent geen zorgen omdat er garanties zouden zijn gegeven.

Het is niet duidelijk of Radio Antwerpen Internationaal lang in de ether is gebleven.

Radio Antwerpen Internationaal

up mail

Radio Antwerp - 105,10 MHz (Berchem)

Rudy Ryckewaert startte begin jaren 90 met Radio Antwerp in de Driekoningenstraat te Berchem boven een platenwinkel. Hij had de erkenningen van twee halve frequenties in handen van twee radio's die op de frequentie 105,10 MHz mochten uitzenden namelijk Radio Atlantis uit Mortsel en een radio uit Berchem.

Volgens Rudy werd de twee erkenningen ingetrokken omdat er 's avonds jingles van Lazer werden gespeeld. Volgens de dienst Media mocht dat toen niet. Zelfs het feit dat er werd gemeld dat Lazer enkel de naam van het programma was mocht niet baten. Dienst Media kon dit niet verdragen volgens Rudy omdat hij hen dikwijls te snel af was en ze wisten dat dit van hem was. Ook meldde iemand van de commissie letterlijk dat ze bij de Vlaamse Regering een hekel hadden aan house muziek en dat ze daar denken dat dit allemaal met drugs te maken heeft. Er werden ook bewust aangetekende brieven gestuurd naar een oud adres, zodat er niet op tijd kon worden gereageerd op hun voornemen om de erkenning in te trekken. Radio Antwerp werd in beslag genomen op 24 december 1993.

Jingle inbeslagname Radio Antwerp

Antwerp City

up mail

Radio Expres - 101,90 MHz - 104,80 MHz - 102,80 MHz (Antwerpen)

Volgens Guy Van Antwerpen was de motivatie om met Radio Expres te starten de Antwerpse voetbalploeg. Omdat de toenmalige BRT te weinig aandacht besteedde aan de ploeg kreeg men het idee om zelf te starten met een radiostation. Jan Merckx was de stichter van de radio.

In september 1982 werd gestart en werd non-stop muziek gedraaid. Een maand later werd begonnen met live-uitzendingen. De belangrijkste sponsor was NV Perexma, toen uitgever van TV Express en De Gazet Van Antwerpen. De NV zorgde voor de apparatuur en de huur van een open ruimte in de winkelgalerij onder de Boerentoren, het hoogste gebouw van de stad. Het zendbereik was zeer goed omdat de antennes stonden opgesteld op het dak op een hoogte van 95 meter.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Expres met ondernemingsnummer 423076881 opgericht op 25 november 1982.

programmaschema

Het was toen voor het eerst dat er een radiostudio werd ingericht in een winkelruimte waar het publiek tijdens de openingsuren van de galerij de medewerkers live aan het werk zagen. De radio wilde tonen dat het geen illegale zender was maar een radio die vanuit het hart van de stad Antwerpen programma's maakte voor een zo ruim mogelijk publiek. In afwachting van de legalisatie van reclame op de lokale radio organiseerde Radio Expres drive-in shows. Zo'n show bij Radio Expres kostte toen 20.000 BEF (500 €)

De radio hanteerde het Adult Contemporary format. Een voorbeeld van de play list zag er als volgt uit: De Expresplaat - Recurrent - Hit - Oldie voor 1970 - Vlaamse oldie - Oldie periode 1970 1981 - Nieuw - Recurrent - Oldie voor 1970 - Oldie periode 1970 1981 - Nederlandstalig (recent) - Hit - Recurrent - Oldie periode 1970 1981 - LP track (recent) - Oldie voor 1970 - Recurrent.

Radio Expres

Radio Expres

Radio Expres zond in het begin uit op 101,90 MHz en is even uitgeweken naar 101,80 MHz. Omdat Radio Centraal toen uitzond op 101,60 MHz werd op hun vraag de zender terug ingesteld op 101,90 MHz.

Ondanks het grote succes werd de zender en de apparatuur op 15 mei 1984 verzegeld door de overheid, hoogstwaarschijnlijk omdat het met een te hoog vermogen uitzond. Pas op 4 juni 1984 werden terug uitzendingen verzorgd. Op 11 oktober 1985 ontving Radio Expres een officiële zendvergunning. Radio Expres was één van de twee Antwerpse radio's die een volledige frequentie werd toegekend.

Omdat de zendinstallatie zeer hoog stond opgesteld, werd het vermogen in de vergunning gereduceerd tot 15 Watt.

Radio Expres

Radio Expres

Luc Van Kapellen werd onttrokken van Radio Contact en werd benoemd tot programmaleider. Luc slaagde er in om Peter Van Dam (toen KRO - Hilversum 3) en acteur Leo Rosenstraten aan te trekken. In februari 1987 nam BRT2-man Jos Boudewijn zijn pensioen en ging op de eerste dag van zijn pensioen werken bij Radio Expres. Hij oefende daar de job uit als muzikaal adviseur. Jos had een enorme platencollectie. Meer dan 30.000 platen werden gestockeerd in de Boerentoren.

In augustus 1991 slaat de bliksem in op de antenne. Het duurt een dag vooraleer terug de uitzendingen kunnen worden hervat met een beperkt vermogen.

In 1992 werd het tienjarig bestaan gevierd. Elke maand waren er toen speciale acties voor de luisteraars. Het jaar daarna overleed plots Jan Merckx. Hij heeft niet meer kunnen meemaken dat de studio en het administratieve gedeelte als één geheel in de winkelruimte werden ondergebracht.

Radio Expres

Radio Expres

Radio Expres
Rechtstreekse verslaggeving van een korfbalwedstrijd

In 1998 werden de programma's van Family Radio uitgezonden.

De vzw kwam op 29 augustus 2003 volledig in handen van Contact nv, vzw DDB Productions en Lemaire Electronics nv.

In 2003 werd geen erkenning meer aangevraagd. De antennes moesten eerder al weg van de Boerentoren. Op 12 juni 2008 werd de vzw ontbonden.

Op zaterdag 18 maart 2017 was er tussen 10:00 en 18:00 een live-uitzending op de toenmalige frequentie 107,40 MHz van Family Radio. Het evenement werd georganiseerd naar aanleiding van de 35e verjaardag van de start van Radio Expres. De uitzending vond plaats in een zaaltje van café Den Engel aan de Grote Markt. Bekende stemmen van weleer zoals Guy Van Antwerpen, Els Broekmans, Pat Van Loon, Ruud Koninckx en Marc Dhollander waren toen te horen tijdens de uitzending.

Luister naar het fragment Het Hek Van Van Dam met Peter Van Dam.

up mail

Radio ART - 100,10 MHz (Antwerpen)

Radio ART werd eveneens geïnstalleerd in de studio van Radio Annick. De afkorting stond voor Antwerpse Radio en Televisie. Op de radio werd non-stop easy-listening geprogrammeerd. Een computer geleverd door Francis Lemaire zorgde er voor dat er automatisch werd ingegrepen mocht er geen geluid zijn. Er werd uitgezonden met een zender van 800 Watt, aangesloten op 3 antennes.

radio ART non stop computer

non-stop computer achterzijde

Radio ART - binnenwerk

Een handige harry bestudeerde de inhoud van de computer. Er zat niets anders in dan een transformator, een spanningsregelaar, een printplaat met enkele logische componenten en verder wat bedrading, LEDS en schakelaars. Hij bouwde het toestel na en dit exemplaar werd geïnstalleerd bij Radio Free in Gent.

Radio ART werd in 1985 erkend om een frequentie te delen met Radio Antigoon, Radio Mercator en Radio Centrum. Radio ART mocht enkel programma's maken op dinsdag. Piet Keizer van Radio Antigoon nam de vereniging over om 24u/24u te kunnen uitzenden.

up mail

Radio Caprice - 104,00 MHz (Antwerpen - Berchem)

Radio Caprice begon uit te zenden sinds 6 september 1980 op de frequentie 104,00 MHz. De studio werd geïnstalleerd in de slaapkamer van Mike Lover.

Radio Caprice

De radio, gelegen in de Bintstraat 12 te Berchem was te beluisteren op werkdagen vanaf 20:00 en in het weekend vanaf 14:00. De muziekkeuze was zeer gevarieerd. Pop, hardrock, new wave, country en klassieke muziek zaten in de playlist. De radio wilde niet concurreren met andere Antwerpse radio's, maar trachtte een alternatief programma te bieden aan de luisteraar.

Radio Caprice

up mail

Radio Atlantica - 100,70 MHz - 100,80 MHz (Antwerpen - Borgerhout - Berchem)

Op 27 juni 1981 richtte Xavier Graff (Xavier Revue) Radio Atlantica op. De studio bevond zich in het ouderlijk huis in de Lode Van Berckenlaan te Borgerhout. De ouders van Xavier stonden achter het initiatief en hielpen mee de radio te ondersteunen. In de studio werd gebruik gemaakt van de platendraaier LENCO L744DD. De eerste gedraaide plaat was "I'm sorry" van "Brenda Lee".

De eerste zender was 5 Watt sterk die als bouwkit in de plaatselijke elektronicawinkel werd gekocht. De frequentie werd ingesteld op 100,70 MHz. Er werd kort daarna zwaardere zenders in elkaar geknutseld in de garage van Xavier. Dat was nodig omdat er meer en meer radio's bijkwamen. Om een beter bereik te hebben werd de frequentie bijgesteld tot 100,80 MHz.

Er werd vervolgens verhuisd naar de Helenalei 26A te Berchem in een duplexappartement. Toen Rob Van Roy van Radio Express zijn legerdienst in de buurt moest doen, maakte hij iedere dag van de week twee uur programma op Radio Atlantica. Hij mocht toen ook overnachten in het duplexappartement.

Om te overleven werden lidkaarten verkocht. Ook party's werden georganiseerd onder andere in Alpheusdal. Het was de radio waar de toen zeer jonge Alexandra Potvin haar eerste programma maakte.

Radio Atlantica

Radio Atlantica

up mail

Radio Nostalgie tijdens de periode 2000 - 2003 - 105,40 MHz (Antwerpen)

In 1989 was Radio Nostalgie een nationaal netwerk in Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Na een jaar werd Propublic failliet verklaard en kwam een deel van het Waalse patrimonium in handen van de Franse groep NRJ. Het bedrijf SA Sofer dat werd opgericht in december 1990 was voor 51% in bezit door Vers l'Avenir en voor 49% door Nostalgie France. Zij namen de resterende Waalse frequenties over. De daaropvolgende jaren bouwden zij het netwerk Radio Nostalgie verder uit in Franstalig België.

In Vlaanderen werd in 1990 een verbod op ketenvorming opgelegd. Het decreet van 1997 zorgde terug voor een versoepeling op radiogebied. Ketenvorming werd weer mogelijk.

Peter Benoot was voorzitter van Radio Bavo. Er werd een studio geïnstalleerd in een kamer in het Crowne Plaza Hotel, gelegen aan de Ring te Antwerpen. De radio had een goed bereik want de antenne was gemonteerd op het dak van het hotel. Eind jaren 90 werd non-stop muziek geprogrammeerd met jingles van Radio Metropolys.

Het Franse netwerk Radio Nostalgie zag Vlaanderen liever niet als een blinde vlek op de kaart. Bovendien was de reclameregie van het netwerk toevertrouwd aan het bureau IP dat reclamespots aanwierf voor de Waalse zenders. Peter Benoot was van plan om snel een bescheiden netwerk in Vlaanderen uit te bouwen.

Op maandag 14 februari 2000 startte Radio Nostalgie enkel in Antwerpen op 105,40 MHz. Het format werd aangepast aan dat van het nationaal netwerk. In vergelijking met het Franse netwerk werd de nadruk gelegd op de muziek uit de late jaren zeventig en de jaren tachtig.

Tijdens de weekdagen werden er gedurende drie blokken live programma's gebracht.

Radio Nostalgie

Enkele maanden later was de radio ook te beluisteren in Kruibeke op de 107,20 MHz. Ook in Mechelen was Radio Nostalgie te beluisteren, echter die samenwerking werd snel beëindigd.

Het bekende radioprogramma Het Eenzame Hartenbureau van Edwin Ysebaert dat eerder te horen was op bij Radio 2 maakte een comeback. Wekelijks op vrijdagavond tussen 20:00 en 22:00 was het programma te beluisteren in Antwerpen op Radio Nostalgie. De samenwerking werd abrupt beëindigd toen een live programma in De Kaasboerin werd geannuleerd.

In februari 2003 werden de uitzendingen van Radio Nostalgie in Antwerpen en Kruibeke beëindigd. Beloften om het netwerk verder uit te bouwen buiten Antwerpen bleven uit. Mark Peersmans was gestart met de uitbating van het non-stop radionetwerk Cool FM dat vanaf toen ook in Antwerpen en Kruibeke was te horen.

Radio Nostalgie

Radio Nostalgie

up mail

Radio Activity / Radio Souvenir - 102,00 MHz - 103,60 MHz - 106,70 MHz (Borsbeek)

Radio Activity is gestart in Borsbeek in 1981 en was te beluisteren op de frequentie 102,00 MHz. De studio was gevestigd in de Smisbergstraat 19B te Borsbeek. De radio was ook goed te beluisteren in het zuiden van de stad Antwerpen.

Op 9 september 1982 werd een vzw opgericht om erkend te worden. In de beheerraad heeft een tijdlang Carl Schmitz (Vlaamse Media Maatschappij) onderdeel van uitgemaakt.

In 1985 werd de radio erkend met een beperkt vermogen. Het signaal was slechts 2 km ver te beluisteren. Het beschikte wel over een volledige frequentie.

In 1991 werd de naam veranderd in Radio Souvenir. De radio maakte zich reeds geruime tijd zorgen over het toekomstige radiodecreet en had het zekere voor het onzekere genomen. De vzw kwam op 1 juli 1999 in handen van Jan D'Haese. De zetel werd ook verhuisd naar de Vanbreestraat 14 te Antwerpen waar ook de studio van het nieuwe Vlaamse radionetwerk NRJ werd ingericht.

In augustus 2003 werd de vzw Radio Souvenir met zetel in Borsbeek opgericht om een erkenning te halen. Koen Palings was de voorzitter van de vzw. Het dossier werd niet erkend. De vzw werd in oktober 2005 ontbonden.

Radio Souvenir

up mail

Radio Energy - NRJ - 106,70 MHz (Antwerpen, netwerk)

Jan D'Haese werd op 1 juli 1999 voorzitter van de vzw Radio Activity. Het was de bedoeling om in Vlaanderen het radionetwerk NRJ op te starten. NRJ wat staat voor Nouveau Radio Jeune. NRJ, van Franse oorsprong, was toen de grootste radio van Europa en de achtste van de wereld. In 1998 had deze groep zelf de lange golfzender Radio Monte Carlo overgenomen. In Frankrijk is de radio een populair radionetwerk. NRJ had reeds sinds 1994 een radionetwerk in Brussel en Wallonië. De drie letters op zijn Frans uitgesproken lijken goed "Energy".

Het Vlaamse netwerk werd gerund door De Vlaamse Zendmaatschappij. Die telde vier aandeelhouders: de Vlaamse privé-investeringsmaatschappijen Vici (5%) (Koen Blijweert), Parador NV (Jan d'Haese) (44%), auto-invoerder Beherman (2%) en de Compagnie Generale de Service (CGS) (49%). CGS is in handen van het Franse NRJ, de Brusselse mediagroep Déficom, de Franse groep Vivendi Universal en Beherman. De Vlaamse Zendmaatschappij werd opgericht om mee te dingen naar een licentie voor landelijke commerciële radio in 2003. De maatschappij had de exclusieve rechten voor Vlaanderen op het gebruik van de merknaam NRJ. Er werd voor 1,86 miljoen euro in het netwerk gestoken.

De studio werd ingericht in de Vanbreestraat 14 te Antwerpen. De radio was te beluisteren op de frequentie 106,70 MHz van Radio Souvenir te Borsbeek. De zendmast werd verplaatst van Borsbeek naar het bouwmateriaalbedrijf BVBA Loyaerts & Verbist aan de Boterlaarbaan te Deurne. In 1998 begon NRJ (Radio Energy) uit te zenden op die ene frequentie.

De radio begon met een valse start. In december 1998 maakten slechts nog twee presentatoren deel uit van de programmatie. Peter Sweeck werd de nieuwe programma-directeur en trok nieuwe mensen aan.

Hier volgt het doordeweeks programmaschema uit december 1998

06:00 - 09:00: Ruben Hansen (tevens journalist)
09:00 - 12:00: Wim Meeus (tevens verantwoordelijk voor de promotie)
12:00 - 16:00: Lokale ontkoppeling
16:00 - 19:00: Dirk Willems (tevens muziekverantwoordelijke)
19:00 - 0:00: Tom De Weerdt

Verder zaten in de ploeg journaliste Christel Van Gansen, reclameplanner Christophe Mertens, Alexia Behermann (reclame), Geert Lens (productie) en Peter Frans (huisstem).

Na verloop van tijd zouden ook onder andere de volgende lokale radio's mee in het project stappen:

Radio Voltage (102,90 MHz) uit Harelbeke gericht op Kortrijk.
Radio Telstar (106,50 MHz) uit Westmeerbeek gericht op Aarschot. Maakte ook lokale programma's.
Radio PROS (105,80 MHz) uit Haaltert gericht op Aalst.
VIO Radio Merlijn (107,30 MHz) uit Lille gericht op Herentals.
Radio Hofstade (106,70 MHz) uit Hofstade gericht op Aalst.
Radio Middenkust (106,30 MHz) uit Oostende.
Radio Bingo (105,90 MHz) uit Roeselare.
Studio EKZ (105,70 MHz) uit Gent.
Radio Basic (105,60 MHz) uit Waarschoot gericht op Eeklo.
Radio Energie (104,80 MHz) uit Lanaken, eveneens gericht op Maastricht.
Radio Zoe (104,90 MHz) uit Zoersel vanaf 3 december 2000.
Radio CBS (104,00 MHz) uit Sint-Niklaas vanaf 12 januari 2000.
Radio Haspengouw (103,20 MHz) uit Heers gericht op Sint-Truiden.
Blitz FM (107,00 MHz) uit Houthalen.

Op NRJ werd het format hitradio gehanteerd, net zoals op alle andere NRJ-stations. Tussen twee platen werd altijd een jingle gedraaid om de naam kenbaar te maken. Iets origineler was dat bij bepaalde platen de zangtekst gedeeltelijk was veranderd ter promotie van het radiostation. Zo zong Tina Cousins "...and these are en-er-gy times...". De Nederlandse groep Volumnia begon hun welbekende song met "....Niemand weet waarom ik luister naar en-er-gy".

Peter Van Dam
Peter Van Dam verzorgde het ochtendblok

Hier volgt het zendschema van mei 2001

MAANDAG TOT VRIJDAG:
00:00 - 06:00: Maximum Music night
06:00 - 09:00: Ochtendstorm met Peter Van Dam
09:00 - 11:00: Lokale ontkoppeling
11:00 - 13:30: Lunch Break met Dee Willems
13:30 - 16:00: Lokale ontkoppeling
16:00 - 19:00: Prime Time met Peter Vincent
19:00 - 22:00: Tribal Party met Wim Meeus
22:00 - 0:00: Tribal Party Late Night met Jo Smolders (vrijdag: The Ministry Of Sound met Emmanuella)

ZATERDAG:
00:00 - 07:00: Maximum Music night
07:00 - 09:00: Lokale ontkoppeling
09:00 - 11:00: Dee Willems
11:00 - 15:00: Yves Van Ooteghem
15:00 - 19:00: Kris Mertens
19:00 - 21:00: Lokale ontkoppeling
21:00 - 0:00: The Ministry Of Sound met Emmanuella

ZONDAG:
00:00 - 07:00: Maximum Music night
07:00 - 09:00: Lokale ontkoppeling
09:00 - 11:00: Dee Willems
11:00 - 13:00: Erwin Snoecks
13:00 - 15:00: Euro Hot 30
15:00 - 19:00: Yves Van Ooteghem
19:00 - 21:00: Lokale ontkoppeling
21:00 - 0:00: Jo Smolders

In juli 2001 maakte Concentra bekend dat het samen met de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) en het Franse NRJ zou meedingen naar een licentie voor een landelijke commerciële radio, dit terwijl het Franse NRJ op dat moment een overeenkomst had met De Vlaamse Zendmaatschappij. Dit was tegen de zin van aandeelhouders Vici en Parador NV. Jan D'Haese begreep niet waarom het Franse NRJ na drie jaar samenwerking nu plots koos om met VUM en Concentra in zee te gaan. 

De Vlaamse Zendmaatschappij ging in vereffening op 7 maart 2002. Gebrek aan inkomsten en vooral onenigheid binnen de groep van aandeelhouders lagen aan de grondslag van de faling.

Dat het niet meer zo goed ging met het netwerk was goed hoorbaar. In februari 2002 waren er slechts nog enkele voice-tracks te horen die dagelijks werden herhaald. Peter Van Dam had reeds eind 2001 de radio verlaten. Op zaterdagavond 6 april 2002 werd het opeens stil op heel wat NRJ-frequenties. De satellietlink tussen het Antwerpse hoofdfiliaal en de dochterstations werd toen definitief afgesloten. De aangesloten radiostations zochten naar een andere oplossing.

Fragment Tribal Party me Tom De Weerdt - 3 maart 1999

nrj

up mail

IZI FM - 106,70 MHz (Deurne)

Marc Holemans van RGR FM had begin september 2002 met de vzw Radio Activity Borsbeek een overeenkomst afgesloten. Op de ex-NRJ-frequentie 106,70 MHz in Antwerpen werd non-stop easy-listening geprogrammeerd met jingles van IZI FM, een concept die vzw De Hoge Noot reeds eerder in Leuven op 104,90 MHz bracht. In de stad Antwerpen kwam toen een derde easy listening radiostation dat hoofdzakelijk met non-stopmuziek werd gebracht.

Begin maart 2003 werd gestopt met IZI FM. Volgens Mark Holemans had het te maken met de beperkte reikwijdte van het zendsignaal en dat er geen volledige dekking was in het centrum. Het radiostation was commercieel niet haalbaar.

IZI FM werd ook gebracht tussen maandag 14 maart 2005 en vrijdag 13 oktober 2006 in Oostkamp op de frequentie 107,70 MHz.

up mail

Laser Hot Hits in het jaar 1988 - 97,00 MHz (Deurne)

De naam van het radiostation was gebaseerd op de zeezender Laser Hot Hits die tussen 1983 en 1987 via de middengolf uitzond op de Noordzee. Het was een zender die programma's bracht gericht op het Britse luisterpubliek gebracht op een Amerikaanse stijl.

Na het verdwijnen van de zeezender waren er enkele Antwerpenaren die Laser Hot Hits deden herleven via FM in grote delen van Antwerpen. Het waren Rene Van Boom en Gery Van Loon die in 1988 via de oude Radio Victory-antenne in de Jos Scheurwegstraat 42 in Deurne begonnen uit te zenden onder de naam Laser Hot Hits. De studio was ingericht in het huis van Rene Van Boom op de eerste verdieping op twee panden van de antenne. De jingles kregen ze via Gery Van Beveren. Een lege frequentie was snel gevonden, namelijk 97,00 MHz.

Er werd op de antenne een stereozender aangesloten. De verbinding naar de studio werd verwezenlijkt met een 100 Volt-lijn. Tijdens de avonduren en het volledige weekend werd uitgezonden.

De muziek die je hoorde waren vooral de hits van dat moment en het geluid was voor die periode zeer goed. Rene had kaas gegeten van het afstellen van zenders en vooral van het geluid.

De zender werd enkele maanden later in beslag genomen. Ook de studio werd in beslag genomen omdat de controleurs de 100 Volt-lijn hadden gevonden en gevolgd.

up mail

Lazer FM / Lazer Hot Hits tussen 1991 en 1994 - 97,00 MHz - 97,10 MHz - 87,70 MHz (Antwerpen, Boom)

Lazer FM was in de zomer van 1991 het vervolg van Laser Hot Hits. Het was een initiatief van Rudy Ryckewaert, gekend van onder andere Radio Antwerp en later Radio Crystal. Eerst werden hits gespeeld. Enkele weken later begon het station non-stop housemuziek te programmeren. De radio kende toen een grandioos succes.

Muziekcassettes werden opgenomen in allerlei clubs tijdens het weekend en werden dan uitgezonden op de radio. De volledige dance en house scene ondersteunde onmiddellijk de omroep met reclameboodschappen en het leveren van nieuwe producties. De eerste Lazer party's werden georganiseerd in de Lierse club La Rocca. Het duurde niet lang of house party's werden live uitgezonden op de radio.

Lazer FM was te beluisteren op twee frequenties. In Antwerpen Linkeroever was de radio eerst te beluisteren op 97,00 MHz, daarna op 97,10 MHz omdat de frequentie te kort aanleunde op 96,80 MHz van het toenmalige Hilversum 3 uit Lopik. In Boom werd een tweede zender aangestoken op de frequentie 99,60 MHz. De frequentie in Boom was zelfs te beluisteren om en rond Brussel. Niet veel later werden ook zenders aangestoken in Gent, Oostende en enkele plaatsen in Nederland. Alle zenders zonden uit met een hoog vermogen. Er werd ook uitgezonden in stereo. Dat was iets dat toen nog was toegelaten bij de legale lokale omroepen.

De radio werd snel populair bij de liefhebbers van housemuziek en werd zelfs opgenomen in de officiële luistercijfers. In verschillende buitenlandse vakbladen stond de radio op de eerste plaats als belangrijkste promotor voor de platenfirma's qua airplay. Lazer FM was vooral een grote promotor voor de Belgische House. De belangrijkste inkomens van de radio waren de aankondigingen voor houseparty's in allerlei discotheken.

De radio heeft later in 1993 ook uitgezonden op andere frequenties, onder andere door René van Boom in Borgerhout op 87,70 MHz. 's Avonds werd ook een deel van de programmatie overgenomen door Radio Antwerp.

Toen in 1994 Lazer FM het zwijgen werd opgelegd, werd voor zo'n 300.000 BEF (7500 €) aan materiaal in beslag genomen. De radio heeft er wel voor gezorgd dat house op de openbare omroep werd gespeeld, onder andere op Studio Brussel.

Luister naar een opname uit 1993

Tijdens het najaar van 1991 tot het voorjaar van 1992 was het signaal van Lazer FM goed te beluisteren in een groot gedeelte van Nederland. Dit werd verwezenlijkt in discotheek Barrocci te Zundert met een zender afgesteld op 102,60 MHz die een vermogen van meer dan 1.000 Watt gaf. In de tuin stond een zendmast waarvan de antennes waren gericht op het centrum van Nederland. Na enkele inbeslagnames werd dit project stopgezet. Leuke anekdote was de verbazing van de eigenaar van Barocci, bij het zien van zijn eerste elektriciteitsrekening.

Rudy Ryckewaert startte toen met de website Lazer Hot Hits. Via het internet kon worden geluisterd naar verschillende streams die elk een aparte housestijl liet horen.

In 2005 was Lazer FM even te horen op de Antwerpse frequentie 106,30 MHz.

up mail

Radio Kontakt - 108,00 MHz - 99,60 MHz (Antwerpen)

In 1992 sloegen een Nederlander en een groepje afgedankte presentators van Radio Contact de handen in elkaar. Ze zouden programma's gaan maken op een nieuw nog op te richten radiostation. Als roepnaam werd gekozen voor Radio Kontakt met K.

De studio's werden gebouwd bij Radio Slow in Schoten, die toen uitzond op 106,30 MHz. De eerste testuitzendingen van Radio Kontakt gebeurden op 108,00 MHz. Via een straalverbinding werd het signaal naar Brecht gestuurd. Daar stond een zender met een hoog vermogen opgesteld die het signaal verspreidde. De testuitzendingen waren maar van korte duur. Op nog geen paar uur tijd stond het BIPT in Brecht en werd de stuurzender meegenomen omdat deze de luchtvaartband zou hebben gestoord.

Er werd meteen gezocht naar een andere oplossing en die werd enkele weken later ook gevonden. In een bestaande zendmast te Schoten-Deuzeld werden vier dipolen bijgeplaatst. Inmiddels waren de plannen van Radio Kontakt opgeborgen en zou de nieuwe zender exclusief housemuziek spelen omdat het genre toen razend populair was in discotheken. De radiozender kreeg de naam Channel X.

met dank aan LegendaryClubs.be - de website bestaat niet meer.

up mail

Channel X - 94,60 MHz - 107,80 MHz (Antwerpen)

Het verhaal van Channel X begon toen in 1992 Radio Kontakt werd opgericht. Housemuziek werd na enige tijd razend populair in allerlei discotheken en men besloot om dit genre exclusief te promoten op de radio..

Eerst werden jingles van het Amerikaanse Z100 gebruikt als testnaam en vanuit Schoten werd uitgezonden op 99,60 MHz. Het eerste resultaat was niet zo goed en dus werd er gezocht naar een andere locatie. Iemand wist een hoge zendmast staan aan het Scheldeboord Hotel in Hemiksem. Er werd onderhandeld met de eigenaar en na enkele weken startten de uitzendingen. Inmiddels was ook een nieuwe naam boven water gekomen dankzij Michel Orthier. De radiozender kreeg de naam Channel X.

Een zender met een zeer hoog vermogen werd ingesteld op de vrije frequentie 94,60 MHz. De radio kreeg de naam Channel X. Opgenomen cassettes met hardcorehousesessies werden in stereo uitgezonden. Er werd gebruik gemaakt van Franstalige jingles om te laten blijken dat het signaal uit Wallonië kwam. Het station werd enorm populair bij de jeugd en er werd ook in 1993 een eigen dancing in Wuustwezel geopend namelijk Club X. Later werd er ook nog een FM filiaal in Nederland geopend op 102,60 MHz, zodat de zender ook in een deel van Nederland te beluisteren was. Channel X zou een zeer lange tijd in de lucht blijven tot het BIPT een razzia organiseerde en de housezenders uit lucht haalde. Dat waren toen Channel X op 94,60 MHz, Lazer op 97,10 MHz en 99,60 MHz en Radio Carat op 100,30 MHz.

Na het enorme succes van Channel X begon de organisatie een legale frequentie te zoeken. Die werd ook gevonden in Antwerpen via vzw Stad. De radio had een erkenning op 107,80 MHz en was toen eigendom van Perexma. De zender was op dat moment niet meer in de lucht. Channel X nam de vereniging over en begon met uitzendingen te verzorgen op 107,80 MHz. Dat gebeurde eerst even op de Boerentoren. Halverwege het gebouw hing een dipooltje uit het raam. Channel X was toen nauwelijks te ontvangen. Er werd verhuisd naar het Tourist Hotel in de Pelikaanstraat kortbij het Centraal Station waar een kleine kamer werd gehuurd. De 8 dipolen van het oude Radio Atlantis stonden nog op het Tourist Hotel. Ze werden vervangen door 4 nieuwe dipolen en Channel X was toen goed te ontvangen om en rond Antwerpen. De jingle die toen frequent was te horen was "Channel X, op de rand van de FM-band". Jeroen Goos was onder andere de beheerder van de radio.

Toen het Club X-avontuur over was in mei 2000, werden de programma's van het toen nieuwe Radio Atlantis op de frequentie uitgezonden

met dank aan LegendaryClubs.be - de website bestaat niet meer.

up mail

Rave FM - 106,30 MHz (Antwerpen)

Rave FM begon als antwoord op de illegale zenders Lazer en Channel X. In het begin werd ook veelvuldig de jingle "The First LEGAL house station..." gespeeld.

Rave FM startte vermoedelijk met uitzenden ergens in november 1992 op de bestaande frequentie 106,30 MHz. Om de ontvangst te verbeteren werd de antenne verhuisd naar de Bosto-toren in Schoten. Het resultaat was dan ook meteen hoorbaar. Even later werd de zendtijd opgesplitst in 2 formats om ook het luisterbereik overdag terug op te krikken. Van 19 tot 7 uur was er Rave FM. Van 7 tot 19 uur was het de bedoeling een breder publiek aan te speken. Er werd dus gezocht naar een partner om de daguren te verzorgen. Peter Benoot zag dit wel zitten en startte met Echo Gold. Een aantal maanden later werd dit project afgeblazen.

In maart 1996 kwam men terecht bij Etienne Delrue, Peter Bergmans en Benny Cockx van C4 die een Game Mania winkelketen uitbaatten. Zij wilden ook wat doen op gebied van radio. De vzw Radio Echo werd meteen door het trio overgenomen. De studio's van Radio Echo werden verhuisd naar de Bredabaan in Merksem net achter Game Mania. Er werd nieuwe studio's gemaakt en nieuwe jingles aangekocht. Mike Ooye, Wim Meeus en Steve Holemans werden aangetrokken om het nieuws en weer te verzorgen. Dirk Coryn huurde de nachtuitzendingen van Radio Echo.

Een populaire winkelketen met games runnen en een radiostation uitbaten werd voor C4 een beetje teveel. In december 1998 werd de vzw overgenomen door Kevin Evrard en de studio werd verhuisd naar het Tourist Hotel in de Pelikaanstraat waar Channel X was ondergebracht. De nieuwsuitzendingen van Channel X werden verzorgd door Koen De Bruyn en Nabile Ghamrane. Deze werden ook uitgezonden via Radio Echo. Na het Channel X avontuur nam Hans Van Gageldonck in december 2002 de vzw Radio Echo over en startte met Radio Atlantis. Het nieuwe concept werd een succes bij de Antwerpse jeugd.

bron: LegendaryClubs.be

up mail

O Radio - 107,00 MHz (Antwerpen)

Eind mei 2004 startten de uitzendingen van O Radio in het centrum van Antwerpen. De vzw O Radio kreeg een erkenning om met 100 Watt uit te zenden op de frequentie 107,00 MHz, de oude frequentie van Radio Contact. De vzw was hoofdzakelijk van plan radio te maken voor holebi's (nu LGBTIQA+). Eerder waren op diverse lokale radio's een aantal holebi-programma's te horen zoals Uit de kast, Boystown en Ook zo.

De herfst op O Radio

Initiatiefnemers Jan Hodister en Walter De Vos waren reeds een geruime tijd bezig met radio. Jan had in de jaren 90 radio gemaakt op C-Dance en Radio Park te Brasschaat. Walter was te horen op X-tra FM in Wuustwezel en Radio Zoe in Zoersel. Reeds in 1996 was er het idee om een radio op te starten in Antwerpen-centrum. Er werd voor de erkenningsronde van 2003 een aanvraag ingediend bij toenmalig Minister van Media Eric Van Rompuy, maar dit leverde niets op.

Toen de radio werd erkend werd in een woning in de Londenstraat een studio ingericht. Er werd vertrokken van scratch. Muren werden bepleisterd, de vloer werd verhoogd met modulaire tegels, het plafond werd bekleed met absorberende panelen, elektriciteits- en audioleidingen werden getrokken en een live- en opnamestudio werden gebouwd.

O Radio telde een vijftigtal medewerkers. De medewerkers maakten programma's de dag rond. Er was ook een redactie. Zij verzorgden het lokale nieuws en verwerkten de informatie op de internetsite.

O Radio - ongelooflijk

Het was niet de bedoeling dat O Radio zich voor 100% zou richten tot de holebi. Overdag werden de programma's breed gehouden. De luisteraar kon genieten van een mix van vlotte hedendaagse muziek en hits uit het verleden. Kevin, Ivan Plettinckx en Jan Leirs presenteerden hun programma's in blokken van twee uur met nieuwsfeiten en verzoekjes. 's Avonds waren er thema-uitzendingen waarvan er een groot deel holebigericht zijn. Zo is er het maandagavondprogramma Touristico dat een vakantiemagazine was voor de holebi. In dit programma stond iedere week een ander land centraal. De luisteraar werd ingelicht over o.a. de houding van het land tegen over de holebi, the places to be en vele andere weetjes.

Ook het brengen van lokaal nieuws was een sterk punt op O Radio Tussen 19:00 en 20:00 was er het programma Antwerpen Lokaal waar een overzicht werd gegeven over de activiteiten die plaats vonden om en rond de stad.

O radio

De radio was gevestigd in het hartje van de Antwerpse wijk Het Eilandje. De uitzendantenne stond een honderd meter verder. Eigenlijk hadden de initiatiefnemers de oude mast van Radio Contact overgenomen. Een straalverbinding zorgde voor de overdracht van het audiosignaal tussen studio en antenne.

O Radio

Bekijk hier enkele foto's 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 tijdens een bezoek op 8 en 27 oktober 2004.

Jan en Walter waren niet echt tevreden over het zendcomfort. Ondanks het toegelaten vermogen van 100 watt waren er heel wat plaatsen in het centrum waar de omroep slecht te ontvangen was. Dit was hoofdzakelijk te wijten aan enkele hoge vermogenzenders zoals 4FM, Q-Music en Traffic FM die mengproducten genereerden. Daarom waren er een groot aantal luisteraars uit het centrum die de radio beluisteren via de internetstream.

O Radio bezat ook een website die praktisch dagelijks werd aangevuld. Via de website werd de luisteraar op de hoogte gehouden over de programma's, lokaal nieuws en holebi-nieuws.

O Radio

O Radio

O Radio had vervolgens een overeenkomst met FG Radio. In 2012 was er een overeenkomst met Sanoma Media om Story FM te brengen op de frequentie. Toen Story FM in mei 2015 ophield te bestaan werd Sportpaleis FM gebracht.

O Radio - banner

up mail

 

Radio Crooze.FM - 104,20 MHz (Antwerpen, mini-netwerk)

In 2003 heeft de vzw Antwerpse Ontspanningsstichting AOS met ondernemingsnummer 422861996 een dossier ingediend om een nieuw radiostation op te richten. De vzw met voorzitter Frank Leysen was de ondersteunende vereniging van Radio VRM die tot de erkenning het programma van TOPRadio verdeelde op de frequentie 104,20 MHz aangevuld met lokale ontkoppelingen.

Het interessante was dat de de frequentie 104,20 MHz werd opgewaardeerd in het frequentieplan. Het maximaal toegelaten vermogen werd verhoogd van 100 Watt tot 1995 Watt.

Het dossier werd erkend op de frequentie. De studio en de zender bleven in Hof Ter Lo. Enkel de antennes moesten worden vervangen om te voldoen aan het opgelegde zendpatroon. Op 27 mei 2004 startte Radio Crooze.FM met uitzendingen.

De richtantennes opgesteld in Hof Ter Lo te Borgerhout stonden verplicht gericht naar het noorden. Men stelde snel vast dat de ontvangst niet perfect was in het zuiden van de stad.

De muziek van Radio Crooze.FM bestond uit een mix van Soul, R&B, Nu-Soul, Bossa, Smooth Jazz, Nu-Jazz, Acid-Jazz, Latin, Chill, Lounge, Deep House, Ambient, Lo-Fi en Funk. Naargelang het moment van de dag werd de muziekkeuze en het tempo aangepast. Er waren geen gepresenteerde programma's.

Crooze FM

De radio organiseerde regelmatig concerten en sessies in bepaalde Antwerpse cafés. In het najaar van 2004 bracht Sony Music en Radio Crooze.FM de CD Jacuzzi Jazz uit, een CD D vol met zachte relaxerende smooth jazz muziek. De radio reserveerde ook een aantal kajuiten in de Warren Hill's Smooth Jazz Cruise 2005 waar artiesten optraden zoals Oleta Adams, Marc Antoine, Rick Braun, Norman Brown, Jeff Golub, Euge Groove, The Harris Brothers, Wayman Tisdale, Kim Waters, Warren Hill, Kirk Whalum en Peter White.

 Naast Antwerpen was Crooze.FM ook een tijdje in Gent 106,40 MHz en Brussel 106,50 MHz te horen op FM. De FM-uitzendingen werden in Antwerpen beëindigd eind 2014.

Crooze FM

up mail

Radio Atlantis - 106,30 MHz (Antwerpen, netwerk)

Toen Radio Echo werd overgenomen in december 2002 door Hans Van Gageldonck startte hij op de frequentie 106,30 MHz met Radio Atlantis. Het initiatief werd een succes bij de Antwerpse jeugd.

De studio was opgesteld in een gehuurde kamer in het Tourist Hotel, Pelikaanstraat te Antwerpen, waar ook de zender en de uitzendmast stonden. Er waren gepresenteerde programma's te horen die werden verzorgd door onder andere Patrick Van der Straeten, Kurt Verheyen, Dj Lucky G, Geert Vackier, Anneke, Griet, Matias, Dj Bart, Rudi Van Vlaanderen, Koen De Bruyn, Dj Stijn Willems, Steven Redant en Die-M-Cie. De muziekkeuze varieerde tussen danshits en house.

Radio Atlantis

De slogan was "More music, more fun". De jingles werden geproduceerd door Top Format in Haarlem. De jingles werden afgewerkt met de stem van Rudi Van Vlaanderen die ook tijdens de ochtend een programma verzorgde.

De radio was na enkele tijd te beluisteren op andere radio's in de buurt zoals op Radio 800 te Willebroek en een radio in Essen.

Aan Radio Atlantis kwam vrij snel een eind. Er waren minder en minder gepresenteerde programma's te horen. De website werd niet meer bijgewerkt, maar was zelfs tot in 2021 terug te vinden via

http://users.belgacom.net/gc598563/radio.htm
.

In 2003 werden de programma's van TOPRadio uitgezonden.

Het best beluisterde programma was Xdating. Koen De Bruyn was de bedenker en de bedoeling was om luisteraars te koppelen in het radioprogramma. Na een paar afleveringen werd besloten om een vrouw in te schakelen om het aantal mannelijke bellers op te drijven. Madame X werd hiervoor ingeschakeld. Het gevolg was dat het programma serieuzer werd en de problemen van de luisteraars werden opgelost of juist werden verergerd. Om Madame X te ondersteunen werd beroep gedaan op de Nederlander Ben.

Xdating werd een succes en een tweede telefoonlijn werd aangesloten zodat twee luisteraars tegelijkertijd met elkaar in conversatie konden gaan. Omdat vele bellers het hadden over andere onderwerpen werd de programma-inhoud ernstiger tot hilarischer en ook steeds grover in taalgebruik.

Volgens Koen De Bruyn groeide Xdating uit tot het eerste en beste shockradioprogramma in België.

Luister naar fragment waar iemand werd beetgenomen op vraag van een luisteraar [Bestelling Restaurant The Golden Shower]

Met dank aan www.xdating.be waar nog meer fragmenten kunnen worden beluisterd.

Radio Atlantis

up mail

Antwerpen 1 - regionaal netwerk tussen 2003 en 2008 (Antwerpen, netwerk)

De Antwerpse Radio NV kreeg een erkenning als regionale radio in 2003. De Antwerpse Radio NV werd bestuurd door Wicoma NV, Vega BVBA, Tradisud NV, Ridica BVBA en Ernest Bujok. Er werd gestart op maandag 21 juni 2004 met Antwerpen 1. De studio was gevestigd in de Katwilgweg 2 te 2050 Antwerpen, hetzelfde adres waar De Gazet Van Antwerpen is gevestigd.

Tot 2006 waren op Antwerpen 1 gesproken programma's te horen die veel regionaal nieuws bracht. De medewerkers van toen waren Sophie Dewaele, Sandra Deakin, Kristin Moers, Michel De Wilde en Grim Vermeiren. Omdat de reclame-inkomsten tegen vielen werden de programma's afgeschaft. Ook de nieuwsuitzendingen werden gestaakt zodat er tot 20 maart 2008 alleen nog muziek te horen was.

Sinds de decreetwijziging van 2 februari 2007 werd het voor regionale radio’s mogelijk om samen te werken. Een structuur met werknaam Vlaanderen 1 werd de voorlopige naam van de samenwerking tussen de provinciale radiostations in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen. Uitgeverijen Concentra en Corelio richtten die vennootschap samen op. Op 20 maart 2008 startten de uitzendingen van Radio Nostalgie op de frequenties van Antwerpen 1.

De Antwerpse Radio NV werd ontbonden op 5 november 2019.

Antwerpen 1

up mail

Story FM - 107,00 MHz (Antwerpen, netwerk)

Story FM ontstond in Antwerpen toen Jan Hodister van O Radio een overeenkomst tekende in maart 2012 met Sanoma, dat onder meer Flair en Humo uitgaf en mede-eigenaar is van VT4 en VIJFtv.

De radio speelde voor ongeveer 60 procent Nederlandstalige muziek aangevuld met showbizznieuws, gepresenteerd door Sofie Sonck, Kristin Stoffels en Lisa Gabriëls, drie redactrices van Story met een radioachtergrond.

Op 6 november 2012 werd het zendbereik vergroot toen Sanoma Media een overeenkomst tekende met ketenradio RGR FM voor de exploitatie van 9 zenders in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Verantwoordelijke Marc Holemans van RGR FM stond toen in voor het onderhoud van het radionetwerk. De studio werd ondergebracht in een gloednieuw gebouw opgericht op het Belgacomterrein te Mechelen kortbij het station.

Luister naar Hanne die een cocktail presenteert:

Op 26 mei 2015 werd tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld dat de tijdschriften Humo, TeVeBlad en Story aan De Persgroep Publishing werden verkocht. Sanoma voegde er aan toe dat er voor Story FM naar een andere eigenaar werd gezocht, maar slaagde daar niet in. De radioactiviteiten werden stopgezet.

Anekdote: Story FM deed beroep op het persagentschap Belga om het nieuws te verzorgen. Om het uur werd een audiofile gedownload van de Belga-server die dan in de eigen playlist werd gemonteerd. Het is een werkwijze die door vele lokale en nationale radio's is gekend en wordt gebruikt. De internetredactie van Story plaatste deze mp3-file eveneens op hun website zodat men ook via het internet op gelijk welk moment naar het Belga-nieuws kon luisteren. Met een rechtermuisklik kon je zelf eenvoudigweg "nieuws.mp3" downloaden. Dit werd ook opgemerkt door enkele handige Harry's van enkele radiostations die geen overeenkomst hadden met Belga. Er circuleerde zelf een simpel tooltje rond die automatisch het bestand binnenhaalde van de Story FM-website en het programmeerde in hun playlist.

Luister hier naar één van de laatste nieuwsberichten die Story FM bracht.

Story FM

up mail

Sportpaleis FM - 107,00 MHz (Antwerpen)

Toen Story FM stopte met radioprogramma's maken kon Jan Hodister in mei 2015 een samenwerking starten met Jan Van Esbroeck van de Sportpaleis Group. Sportpaleis FM werd opgericht om de muzikale activiteiten in het Antwerpse Sportpaleis en de Lotto Arena te promoten. Er werd non-stop actuele popmuziek gebracht samen met muziek van artiesten die gelinkt werd aan de programmatie in het Sportpaleis en de Lotto Arena.

Sportpaleis FM maakte programma's van 06:00 tot 0:00 om de luisteraars warm te maken voor de komende concerten. De enige onderbrekingen waren de nieuwsbulletins om het uur. Er werd bewust gekozen om geen externe reclameboodschappen te programmeren. De Sportpaleis Group zag dit als een aanvulling van zijn communicatiemiddelen. Het was de bedoeling om live-interventies op de radio te brengen komende van de concerten, maar zover is het nooit gekomen.

Op vrijdag 6 januari 2017 was Radio Antigoon terug te horen op 107,00 MHz. Er was wel nog een overeenkomst om gedurende één uur tussen 14:00 en 15:00 Sportpaleis FM te brengen. Tijdens dit uur werden aankondigen geprogrammeerd over de komende concerten.

Toen Radio Antigoon niet meer werd erkend in 2018 verhuisde het programma Sportpaleis FM naar Stadsradio Vlaanderen.

up mail

Radio Antigoon - 107,00 MHz (Antwerpen) in 2017

Op vrijdag 6 januari 2017 kwam Radio Antigoon terug in de ether. Geert Bollé was reeds eigenaar van de naam en herlanceerde een paar jaar eerder de omroep via een internetstream. Hij kon een overeenkomst sluiten met Jan Hodister die eigenaar was van vzw O Radio en de frequentie 107,00 MHz beheerde.

In café Den Bengel werd een studio ingericht op de vierde verdieping. De Strangers zongen bij de opening hun "Antwaarpe" op teken van schepen Van Campenhout. Vervolgens begonnen terug enkele oud-medewerkers radioprogramma's te maken. Tussen de platen worden terug de bekende oude jingles gebruikt.

Eind 2017 werd getracht met de vzw Stadsradio Antigoon een erkenning te halen voor een frequentie in Antwerpen. De nieuwe vzw kreeg geen erkenning. De medewerkers en de studio werden geïntegreerd in Stadsradio Vlaanderen.


Beeld ATV

up mail

Radio Antigoon - 107,30 MHz / 105,20 MHz / 105,90 MHz (Antwerpen - Brasschaat - Kapellen) vanaf 2022

In november 2022 diende Guy Van Antwerpen een dossier in om met Radio Antigoon terug erkend te worden. De radio werd erkend op de frequentie 107,30 MHz in Berendrecht/Zandvliet, Kapellen via 105,90 MHz en Brasschaat via 105,20 MHz.

De uitzendingen in Brasschaat en Kapellen zijn gestart in september 2023.

Tijdens de overgang op 21 juni 2024 van de commerciële DAB+-mux Vlaanderen 1 van Norkring naar Broadcast Partners heeft Stadsradio Vlaanderen zijn capaciteit van 96 kbp/s opgedeeld in twee. Radio Antigoon was vanaf toen over gans Vlaanderen te beluisteren op DAB+.

up mail

Radio Atlantis - 103,50 MHz (Zandvliet)

Radio Atlantis te Zandvliet was reeds op 1 november 1980 met proefuitzendingen in de lucht. Op gevaar van onmiddellijke inbeslagname van de radioapparatuur werd zowel in de pers als door middel van pamfletten in het noorden van Antwerpen het initiatief aangekondigd.

Ondanks het feit dat niemand geloofde in de effectieve start van dit station kwam Radio Atlantis op 14 november 1980 in de lucht met een eerste uitzending tussen 18:00 en 22:00. Technisch en organisatorisch liep de uitzending bijzonder goed. De radio was te ontvangen tot nabij het Centraal Station te Antwerpen en diep tot in Nederland. Er werd toen met een zender uitgezonden van 25 Watt afgesteld op 103,50 MHz. Er waren geen meldingen van storingen en na twee uur uitzenden kwamen er meer dan 260 reacties en felicitaties binnen. De spanning steeg toen 6 RTT wagens in de buurt van de zender verschenen tijdens die uitzending en daar meer dan 45 minuten rond de radio hebben gereden. Uiteindelijk werd niet ingegrepen.

Vanaf de week volgend na die uitzending kwam de radio elke dag in de lucht. Eerst was dat tussen 18:00 en 01:00. Later werd dit uitgebreid door programma's te maken vanaf 10:00. De uitzendingen kenden een zogenaamde horizontale programmatie. Iedere dag op hetzelfde uur werd hetzelfde programma uitgezonden. Het station zelf werd gefinancierd door opbrengsten van lidgelden, giften en activiteiten.

Radio Atlantis telde snel meer dan 30 medewerkers. De radio had enorm veel succes. Tijdens de viering van de eerste verjaardag zakten ongeveer 2000 fans af naar de hallen van de Ruige Heide. Er waren ook minder goede momenten zoals de rivaliteit tussen later bijgekomen lokale radio's. In 1984 kreeg de radio bezoek van de RTT en werd de zender in beslag genomen. Radio Atlantis kreeg uiteindelijk na vele aanvragen een volledige zendvergunning. In 1985 kwam er een einde aan het avontuur door ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Tussen de medewerkers zaten onder andere Fred de Kraker, John West, Peter Johnes, Lady Nachtegaal, Bobby Scooter en Rob de Graaf.

www.webradioatlantis.be

up mail

Radio Allegro (Hoevenen) - 106,60 MHz - 105,90 MHz

Radio Allegro is ontstaan begin jaren 80 en was gevestigd in de polderstreek te Hoevenen. Het werd opgericht door een deel van de medewerkers van Radio Merlijn uit Kapellen.

De antennes waren gericht richting Antwerpen-stad. Maar de radio had ook veel Nederlandse luisteraars want in Ossendrecht, Bergen-op-Zoom en Roosendaal was de omroep vrij goed te ontvangen op de frequentie 106,60 MHz. De studio was een soort huiscafé dat bekend stond als babbelhuis gelegen in een zijstraat van de Hoevensebaan. Na één jaar waren er reeds 1800 leden ingeschreven.

Het radiostation had 60 à 70 medewerkers waaronder Guy Polder, Danny van Asch, Bert Verlinden, Peter de Graaf, Julien Leermakers, Leslie Miles, Arnold van Praat en Rob van Holland. Het sterkste punt van Radio Allegro waren de radioprogramma's. Elk programma was inhoudelijk erg sterk omdat het zich niet beperkte tot het louter draaien van plaatjes. Tevens was er een horizontale programmering dat bij droeg tot de herkenning tussen de luisteraars. Enkele bekende programma's waren De middag op Allegro tussen 12:00 en 14:00, Weekend Kater op maandag tussen 20:00 en 22:00, De Polderparade op zondag tussen 11:00 en 12:00, De favoriete 30 met Rob Van Holland op zondag tussen 15:00 en 17:00. De omroep had ook een nieuwsdienst. Chris Baardt, toen beheerder van een ASLK-kantoor te Hoevenen, verzorgde de dagelijkse nieuwsuitzendingen.

Om de behoeften van het luisterpubliek beter te kennen werd een grote enquête gehouden. Het bleek dat het overgrote gedeelte van de luisteraars achter een vervroegde zendtijd stond. Aan de nachtuitzendingen bleek niemand iets aan te hebben. Het gevolg was dat de zendtijd tijdens de weekdagen werd vervroegd vanaf 7:00. Om 0:00 werd de zender uitgezet behalve dan op de vrijdag- en zaterdagnachten. Tijdens deze twee nachten kon de weekendfeestvierder genieten van het programma Vuurtoren.

Zowat alle muziekgenres kwamen aan bod op Radio Allegro. Klassiek, country, easy listening, rock 'n' roll, popmuziek,... alles was zowat mogelijk op Radio Allegro.

Radio Allegro

De medewerkers van Radio Allegro namen een single op. Ze noemden zich toen De Allegro Dj's en zongen de titel We zen geren Dj.

Op vrijdag 9 oktober 1981 ging in de benedenverdieping van het Schuttershof aan de Kerkstraat het eerste bal door. Tal van Vlaamse artiesten traden toen op. Het bal werd voorafgegaan door een receptie op de bovenverdieping.

De radio werd erkend en kreeg de frequentie 105,90 MHz toegekend.

In 1986 werd het vijfjarig bestaan gevierd met een reuze tombola.

Enige tijd later hield Radio Allegro het voor bekeken en werd Radio 29 (uitgesproken op zijn Engels, verwijzend naar de toenmalige postcode van de gemeente 2090). Later werd de naam veranderd in Radio Dockside. De radio werd een doorgeefluik voor Radio Contact 2. In 2003 werd de radio niet meer erkend.

Met dank aan Rob Van Holland.

Radio Allegro

up mail

Radio Merlijn - 102,80 MHz - 102,76 MHz (Kapellen)

Radio Merlijn is ontstaan in september 1980 als eerste vrije radio ten noorden van Antwerpen. Oprichters waren Michel, Frank en Rudi. Omdat het allemaal in de illegaliteit was werden programma's gemaakt met pseudoniemen.

Radio Merlijn

Eerst was de studio gevestigd in het Essenhoutstraat in een bijgebouw bij Frank. Na een korte tijd werd verhuisd naar de zolder in Café De Vrede. Tenslotte werd de studio ingericht in de Gasstraat in Kapellen.

Het bestuur van Radio Merlijn vzw bestond uit 3 leden van de familie Brosens die de boel financieel draaiende hielden en nog vier andere bestuursleden. De inkomsten kwamen van stickerverkoop, ledenwerving en discobars. Er werd een boekje uitgegeven voor de leden.

Het voltallige bestuur wilde geen reclame brengen op de radio omdat dit te riskant was om in beslag te worden genomen. Dat was de reden dat een deel van de medewerkers met Radio Allegro in Hoevenen zijn begonnen. Nadien vertrok ook Pol Soeteway, gekend van een papierwinkel, met nog enkele anderen en richtten Radio Totaal op.

In 1983 kreeg Radio Merlijn een gunstig advies tot erkenning.

Omdat het financieel niet meer ging, stopte na 4 jaar Radio Merlijn en verhuisde de vzw en alle toebehoren eerst naar Gooreind en daarna naar Zandvliet.

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

Radio Merlijn

up mail

Radio Totaal - 104,80 MHz - 105,90 MHz (Kapellen)

Radio Totaal is ontstaan door Nonkel Pol Soetewey en Bruno Kuylen van Radio Merlijn. Hij vond dat Radio Merlijn niet professioneel in elkaar zat en richtte zelf een radio op.

Pol Soeteway had een eigen zaak en zette zich in voor de andere middenstanders uit Kapellen. Hij ging praten met de bestuursleden van VMK - Verenigde Middenstand van Kapellen - en vond steun om samen met enkele bestuursleden de nieuwe radio op te richten.

De vzw werd gesticht op 24 juni 1982 en er werd een studio ingericht in de Pastoor van de Houdtstraat 3 waar destijds een winkelcentrum was gevestigd. Op 25 juli 1982 werden de eerste uitzendingen gestart vanuit de een nieuwe studio.

Om de kosten te dekken werden tijdens de beginjaren heel wat fuiven in de toenmalige gemeentelijke feestzaal Concordia in de Dorpsstraat georganiseerd. Daarnaast werd steevast elk jaar promotie gevoerd op de Handelsbeurs van Kapellen.

Al snel groeide het aantal medewerkers tot een zo’n 80-tal eenheden. Nadien verhuisde de studio naar de Hoevensebaan in Kapellen naast het Liberaal Centrum.

Eind augustus 1985 bestond de zender drie jaar. Er werd een nieuw studiocomplex in gebruik genomen dat werd geopend door burgemeester Buchmannn. Op hetzelfde moment werd de officiële erkenning overhandigd door schepen Jan Kerremans, partijgenoot van cultuurminister Poma.

Op vrijdag 6 september 1985 werd gefeest in zaal Onze Kring. Er waren optredens van The Beaty Trap en The Kids. Op zaterdag 21 september 1985 volgde de Will Wil Wel Live Show in de gemeentelijke zaal Concordia.

Radio Totaal nam tijdens de jaren 90 de programma's over van Radio Contact. Enkel de activiteitenkalender en het regionale nieuws werden nog verzorgd. In 2013 werden de uitzendingen beëindigd.

Radio Totaal

 

up mail

Radio Park - 101,30 MHz - 105,60 MHz (Brasschaat)

Radio Park kwam voor het eerst in de lucht eind 1981. De pioneers waren David Daggelinckx en Peter Van Gucht. Peter is ook gekend als scenarioschrijver van Suske en Wiske sinds 2005. Een studio werd ingericht op een zolderkamer in de Frilinglei.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Park met ondernemingsnummer 424.422.906 opgericht op 31 maart 1983.

In eerste instantie kregen 370 lokale radio's een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd. Radio Park behoorde tot de lijst. Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Ook Radio Park zat in de lijst.

In 1993 verhuisde de radio naar de Oude Baan 27. De studio won een prijs als mooiste radiostudio en was van hand van Jo Crépain.

De radio werd erkend op de frequentie 105,60 MHz. De radio was te ontvangen in Brasschaat, Kapellen, Wuustwezel, Brecht, Schilde, Schoten, Deurne, Wijnegem, Merksem, Stabroek en Ekeren.

De programma's werden gericht aan volwassenen tussen 18 en 45 jaar. Als format werd het European Hit Format gehanteerd. In 2001 zag het programmaschema er als volgt uit:

MAANDAG TOT VRIJDAG:
06:00 - 08:00: Michel Verboven
10:00 - 12:00: Mike Van 't Vriesdonk of Michel Stuer
12:00 - 14:00: Tony Maarten
16:00 - 18:00: Mike Van 't Vriesdonk
18:00 - 20:00: Danny Michielse
20:00 - 22:00: Lex De Groot met Liefde, enz... (op vrijdag: Steve De Smedt met R&B Top 20)
22:00 - 06:00: non-stop behalve op vrijdagavond/zatermorgen: Club Internationaal - The Private Party

ZATERDAG:
08:00 - 10:00: Jan Hodister
10:00 - 13:00: Mike Van 't Vries
15:00 - 19:00: Tim Peeters met De Zonnecrèmeshow
18:00 - 20:00: Bart Van De Paer
20:00 - 22:00: Steve De Smedt
22:00 - 06:00: Club Internationaal - The Private Party

ZONDAG:
08:00 - 10:00: Jan Hodister
10:00 - 13:00: Michel Vanderfeesten
15:00 - 19:00: Tim Peeters met De Zonnecrèmeshow
18:00 - 20:00: Bart Van De Paer
20:00 - 22:00: Lex De Groot met Liefde, enz...

Lex De Groot verdeelde halverwege de jaren 2000 zijn programma Liefde, enz... kosteloos aan diverse lokale radio's in Vlaanderen en Nederland. Ook zijn programma Studio 45 werd verdeeld aan diverse lokale radio's.

In 2017 werd verhuisd naar een heropgebouwde hoeve in de Grasdries. Radio Park huurde het pand van de gemeente.
In december 2017 werd de radio opnieuw erkend met frequentiepakket 37. Het mocht vanaf dan niet enkel uitzenden in Brasschaat via 105,60 MHz, maar ook in Schoten via 106,30 MHz.

Radio Park

Radio Park

Radio Park

Radio Park

up mail

Radio BRO - 102,40 MHz - 105,20 MHz (Brasschaat)

Radio BRO is ontstaan in april 1982. De afkorting stond voor Brasschaatse Radio-omroep.

De radio installeerde zich in in een oude cinemazaal op Ekeren-Donk en nadien in de oude Rijkswachtkazerne van Brasschaat. Tussen 1983 en 1996 werd uitgezonden in de Veldstraat.

De vzw Brasschaatse Radio Omroep werd opgericht op 6 mei 1982 om erkend te worden.

Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio BRO maakte deel uit van de lijst. De erkenning kwam er op 16 september 1985. De nieuwe frequentie werd 105,20 MHz en werd vanaf 1 oktober 1985 gebruikt met een nieuwe gekeurde zender. Op dat moment bleven de uitzenduren ongewijzigd, namelijk van 7:00 tot 0:00. Wel werd de programmatie aangepast.

De gemeente Brasschaat verdeelde begin jaren 80 een informatieblad, maar stelde vast dat de publicatie niet voldoende werd gelezen. In de gemeentebegroting werd 50.000 BEF (1.250 €) gereserveerd bestemd voor lokale radioverenigingen. De radioverenigingen konden beroep doen op deze premie indien ze erkend en gevestigd waren in Brasschaat en indien ze gratis informatie omroepen die door de gemeente werd doorgespeeld. Radio BRO en Radio Park voldeden aan deze eisen en kregen een evenredig deel van deze premie.

In 1996 werd vzw van Radio BRO overgenomen en de studio werd geïnstalleerd in de Oude Baan 27 waar Radio Park ook werd gehuisvest. Terwijl op Radio Park hits werden gespeeld, werden op Radio BRO non-stop oldies geprogrammeerd. Hier volgt het programmaschema uit 2003.

Radio BRO

In 2003 startte Radio BRO met een uniek concept. Het format werd aangepast voor een luisterpubliek vanaf 45 jaar oud. Het platenbestand bestond uit de absolute toppers uit de jaren 50, 60, 70 en begin 80. Het muziekaanbod was voornamelijk Engelstalig met eveneens een ruim aanbod van Nederlandse en Franstalige hits. Radio BRO zocht radio's om deel te nemen aan een samenwerkingsverband. De deelnemende radio's dienden beduidende inspanningen te leveren om de contacten te onderhouden met hun eigen gemeenschap, de lokale besturen en verenigingen. Er werd gestreefd dat elke radio dagelijks actuele regionale informatie zou brengen.

In ruil voor een bijdrage leverde Radio BRO aan elke deelnemende radio een PC om dagelijks twee uur gezamenlijke programma's uit te zenden. Tussen 18:00 en 19:00 vond het programma 60's @ 60 plaats met een uur lang platen uit de jaren 60. Een uur later volgde hetzelfde concept met platen uit de jaren 70. De deelnemende radio kreeg ook nationaal nieuws aangeboden en kon zelfs de regionale berichten overnemen. Radio BRO reserveerde ook 80 seconden adverteerruimte op iedere deelnemende radio.

Slechts weinig radio's stapten mee in dit project. Enkel Radio PROS uit Haaltert deed mee.

In januari 2005 werd Patrick Mariën de voorzitter van de vzw. Radio BRO was toen ook even te horen in Zandvliet op 107,30 MHz.

Op 16 januari 2020 werd de vzw failliet verklaard wegens ontoereikend actief.

Radio BRO

Radio BRO

up mail

Radio Cosmos / Tele Radio Antwerpen Cosmos / TRAC - 102,20 MHz - 105,00 MHz (Wilrijk)

Radio Cosmos startte met het verzorgen van uitzendingen op woensdag 11 november 1981. Bert Sels was de initiatiefnemer. De zender werd ingesteld op 102,20 MHz. De studio was gevestigd in de Letterkundestraat 123 te Wilrijk. De radio veranderde de naam vervolgens naar Radio Tele Antwerpen Cosmos, afgekort Radio TRAC.

Radio TRAC

Radio Cosmos

Radio Trac

Radio Cosmos

De radio kwam in het nieuws toen één van de verantwoordelijken Albert Van B. jongens uitnodigde in de studio om medewerker te worden, deze verleidde en hen beloonde met materiaal uit de studio. Alzo werd de studio letterlijk leeggeplunderd. Ook stak hij de opbrengst van een kaartenverkoop in zijn zakken. Hiervoor werd hij door de rechtbank veroordeeld.

Radio TRAC

Om erkend te worden werd de vzw Cosmos opgericht met ondernemingsnummer 423.445.778. De radio kreeg een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd.

Radio TRAC deed het goed. Dank zij de de reclame van de destijds grote handelaars om en rond het Kiel en de Abdijstraat. De leden van het bestuur werden gewijzigd en Radio TRAC werd Radio Varo.

up mail

Radio Bavo - 101,30 MHz - 105,40 MHz (Wilrijk)

Peter Benoot begon zelf op zijn veertiende met zijn eerste radio. Op zijn kamertje in Wilrijk startte hij met Radio Bavo. De naam werd geïnspireerd op de straatnaam waar hij woonde: de Sint-Bavostraat. Zijn ouders hadden een wasserij en lieten hem maar doen. Toch hadden ze het moeilijk dat hij van zijn hobby zijn beroep maakte.

Om erkend te worden werd op 2 september 1982 de vzw Radio Bavo opgericht met ondernemingsnummer 423.430.932. In 1983 kreeg Radio Bavo een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd.

Radio Bavo

Radio Bavo

Radio Bavo

Er werd verhuisd boven het café op de hoek met de Vaderlandstraat. De antenne werd gemonteerd op het dak en had een hoogte van ongeveer 25 meter. Ook heeft Radio Bavo enige tijd verbleven op de Sint-Bavostraat 121.

Toen de radio werd erkend moest het de eerste jaren de frequentie 105,40 MHz delen met Radio Varo. Radio Bavo was enkel tijdens de weekdagen te horen.
Radio Bavo werd Radio Metropolis en verhuisde naar het Crest-hotel op de single.

Radio Bavo

up mail

Radio Flash / Radio Frekwent / Radio Zuidrand - 101,40 MHz - 104,70 MHz - 105,10 MHz - 106,50 MHz (Hove, Aartselaar)

Jan Lemmens uit Hove knutselde in de kelder een zender van 3 Watt in elkaar en schakelde die aan een CB-antenne. Zijn broer testte op de fiets door middel van een draagbare radio om te horen hoe ver het signaal ging. Hun radio was zelfs te horen in bepaalde delen van Kontich. Hij gaf de radio de benaming Radio Flash omdat er een wimpel in de kelder ging met die benaming. De kelder werd te klein en samen met enkele andere vrienden werd beslist om de radio onder te brengen bij Steven Mostmans.

De echte start begon in het voorjaar van 1982 toen een vrachtwagen voor de deur stopte met daarop een pyloon van ongeveer 29 meter. Het was een occasie die niet meer werd gebruikt door een radio aan het zilvermeer in Mol.

De ouders van Steven vonden het een goed idee om een radio op te starten. In de tuin werd eerst in een tuinhuis de studio ingericht. Daarna verhuisde de familie naar een villa in de Dennenlaan en een slaapkamer werd omgevormd tot radiostudio.
De ouders deden alles voor de hobby van hun zoon en hun vrienden. Ze maakten voor de medewerkers regelmatig curryworsten met frieten en boterhammen met beleg. Niets was hun teveel om de andere medewerkers  in de watten te leggen. Het was een echte grote familie.

Radio Flash

Radio Flash

De benaming werd veranderd in 1991 door Radio Frekwent en de radio moest de frequentie 104,70 MHz delen met Radio Lobbes uit Lint. Radio Frekwent mocht de frequentie benutten van woensdag 12:00 tot zondag 0:00. De andere momenten waren gereserveerd voor de omroep uit Lint. Radio Lobbes is gestopt met uitzendingen te maken in het najaar van 2001. In de plaats van de normale programma's werd er één keer om het half uur een boodschap de ether ingestuurd waarbij de luisteraar op de hoogte werd gebracht van de stopzetting. Voor Radio Frekwent was dit uiteraard allesbehalve een gunstige situatie want niemand laat de radio ingesteld staan op een frequentie als er een halve week niets interessants wordt uitgezonden.

Radio Frekwent diende op 9 januari 2002 klacht in tegen de vzw radio Lobbes, in de hoop een oplossing voor dit probleem te vinden. Het Vlaams Commissariaat voor de Media deed de nodige vaststellingen en kwam tot het besluit dat de wijze van handelen van Radio Lobbes inderdaad de belangen van Radio Frekwent schaadde. Hoewel het VCM inzag dat de intrekking van de zendvergunning van Radio Lobbes geen oplossing zou zijn voor Radio Frekwent, werd de erkenning en zendvergunning van de vzw Radio Lobbes toch ingetrokken op 14 juni 2002. Ondertussen werd de frequentie 104,70 MHz ferm gestoord door Fun Radio uit Brussel.

In 2004 kreeg Radio Frekwent een erkenning op de frequentie 105,10 MHz. Vanaf toen werd 24u/24u programma's gemaakt.

Eind jaren 90 was er een probleem met de zendmast. Deze was volledig kromgetrokken omdat een spandraad was afgebroken. Verder bleek dat de mast ook nog gedeeltelijk geplaatst was op de eigendom van de buur. Er werd beslist om een nieuwe pyloon te plaatsen op het terrein van Hove Sport. Het audiosignaal bereikte de nieuwe uitzendlocatie door middel van een straalverbinding.

Een bouwaanvraag werd ingediend om een professionele hoge zendmast te mogen plaatsen op het sportterrein. Op de zendmast zouden dan ook antennes kunnen worden gemonteerd van mobiele telefoonoperatoren. Deze bouwaanvraag werd niet goedgekeurd en de radioantennes bleven gemonteerd op een lage zendmast van 19 meter hoog.

In 2009 had Radio Frekwent het moeilijk om financieel het hoofd boven water te houden. Van het bestuur van het radionetwerk Club FM werd een mail ontvangen met erg mooie woorden over een samenwerking. Het bestuur is met deze mensen gaan praten en er was een overeenkomst. Het bestuur benoemde drie mensen die door Club FM werden voorgedragen namelijk Steven Moens, Nathalie Bomeré en Sandra Bomeré. De drie bestuurders die Radio Frekwent voordroeg, waren Steven Mostmans, Joseph Mostmans en Bart Goosen.

Tijdens de week werden de Club FM-programma’s uitgezonden. Tijdens het weekend werden lokale programma’s gemaakt. De radio beheerde ook de website clubfmantwerpen.be

Na een tijdje mocht van de bestuurders Steven Moens, Nathalie Bomeré en Sandra Bomeré weinig tot niets meer lokaal worden gedaan. Het laatste voorstel was nog 3 uur radio maken op zondag. De rekeningen die Club FM moest betalen, bleven ook meer dan een jaar onbetaald.

Het bestuur wilde terug echte, lokale radio maken dichtbij de luisteraars, verenigingen en handelaars.  De overeenkomst met Club FM werd beëindigd in 2013 en Radio Frekwent startte terug met eigen programma's te maken. Er werd gefocust op een volwassen publiek door onder andere veel platen te programmeren uit de jaren 60 tot 90.

Bestuurders Steven Moens, Nathalie Bomeré en Sandra Bomeré werden op 10 juni 2013 ontslagen uit de vzw. De drie gingen in beroep en kregen gelijk van de rechter. Hun ontslag was niet verlopen volgens de regels.

Radio Frekwent

Bekijk hier een fotoreportage van Radio Frekwent

www.frekwent.be
bron: Gazet van Hove

Radio Frekwent stelde een nieuw dossier samen om terug erkend te worden in 2018. Hiervoor werd de vzw Vrienden van Radio Frekwent opgericht. Maar omdat het kabinet Media midden 2017 enkele keren het frequentieplan aanpaste en het bestuur van Radio Frekwent de laatste versie niet had geconsulteerd, stelde het zich per ongeluk kandidaat voor een frequentie in Aarschot.

Radio Frekwent moest de FM-uitzendingen staken op 31 december 2017. Echter het kabinet media was van oordeel dat vzw Radio Tele Randstad, de enige kandidaat die een dossier had ingediend voor de frequenties in Hove / Aartselaar - niet ontvankelijk was. De frequentie bleef open tot terug een mini-erkenningsronde werd georganiseerd. Tijdens deze ronde werd Radio Frekwent uiteindelijk erkend voor de frequenties 105,10 MHz te Hove en 106,50 MHz in Aartselaar. Even later werd de benaming van de radio veranderd in Radio Zuidrand.

Radio Zuidrand

up mail

Exqi FM (Lint, netwerk)

In het voorjaar van 2003 begon de Amerikaanse mediagroep Emmis enkele stadsradio's over te nemen. Emmis begon ook op zoek te gaan naar samenwerkingsakkoorden. In andere commercieel interessante steden werden vzw's opgericht zoals in Hasselt, Brugge en Oostende. De ingediende dossiers voor de radio's beheerd door Emmis kregen allemaal hoogvermogen erkenningen, behalve in Hasselt. Op 27 mei 2004 werd het duidelijk dat Radio Be One de benaming van het nieuwe radionetwerk werd.

Emmis Communications Corporation verkocht vervolgens zijn belangen in Votionis. Op 16 september 2009 werd Emmis Belgium Broadcasting NV overgenomen door Gabriel Fehervari van de EXQI groep. Radio Be One kwam in handen van Alfacam. De naam werd veranderd in Exqi FM.

De kernactiviteit van Alfacam was het in beeld brengen van grote evenementen, zoals de Olympische Spelen, wielerwedstrijden, voetbaltoernooien, songfestivals of politieke topontmoetingen. Op dat moment had Alfacam geweldige investeringen gedaan in High Definition opnameapparatuur. Het had een mediacenter in Lint en zag het zitten om een radionetwerk op te nemen in het concept.

Exqi FM bracht net als  Radio Be One een mix van pop rock hits uit de jaren 80 en 90 echter zonder presentaties. Enkel beknopte nieuws- en weerbulletins werden verzorgd door een redactie die verhuisde naar de mediasite in Lint. David Daggelinckx werd manager van de radiopoot. 

In 2010 werd Exqi Plus gelanceerd, een eigen tv-zender die de concurrentie wou aangaan met VTM en VRT. Dat viel enorm tegen. Het aandeel crashte en halveerde in waarde. Op 19 april 2013 ging het failliet nadat geen overnemer werd gevonden.

De Limburgse frequenties werden in februari 2010 verkocht aan de exploitatievennootschap Vlaanderen 1 van Radio Nostalgie.

Beringen 92,80 MHz
Bree 103,00 MHz
Genk 94,70 MHz
Hasselt 96,80 MHz
Lommel 95,90 MHz
Overpelt 104,20 MHz
Sint-Truiden 96,90 MHz
Tongeren 94,80 MHz

In april 2011 werden de 12 resterende frequenties overgenomen door Radio Maria. Exqi FM moest eerst toelating krijgen van de Vlaamse Regulator voor de Media om de frequenties over te laten. Dat kon moeilijk worden tegengehouden omdat de Vlaamse overheid de tweede grootste aandeelhouder was van de eigenaar Alfacam. Via de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen GIMV participeerde de Vlaamse overheid sinds 1998 in 13,09 % van de aandelen

Benamingvzw Uitzendlocatie frequentie (MHz) Vermogen (W)
Radio Rio Aalst 90,00 501
Radio Activity Borsbeek Antwerpen 107,40 64
Radio Antigoon Antwerpen 104,60 1995
Radio Blankenberge Blankenberge 107,60 100
Info Radio Brugge Brugge 105,30 100
Radio Ring Brussel 94,60 501
Toxic Genk 105,40 100
Radio Airway Gent 96,30 1995
Limburgia FM Hasselt 106,10 35
Radio Zelfstandig Harelbeke Kortrijk / Harelbeke 92,70 1995
Vrije Radio Leuven Leuven 104,20 5012
Seaside Radio Oostende 107,40 100

Exqi FM

up mail

Radio Barracuda - 102,00 MHz - 103,00 MHz (Kontich)

Radio Barracuda is ontstaan in oktober 1978 en was de eerste vrije radio in de regio Antwerpen. Eerst werd op bepaalde tijdstippen geëxperimenteerd met het medium.

De eerste zender had een sterkte van 4 Watt. De zendlocatie was ook niet ideaal. Het gebruik van een winstantenne met een waarde van 9 dB gericht naar de stad Antwerpen leverde geen verbetering. Men wilde kost wat kost te beluisteren zijn om en rond de stad.

De uitzendingen werden verzorgd op zondag tussen 11:00 en 14:00. De klemtoon lag op het brengen van muziek. Daarnaast werd ook lokale informatie gebracht.

11:00 - 12:00: Ochtenddrama
12:00 - 13:00: Weekendmuziek
13:00 - 14:00: De Keyzer wordt niet wijzer

Er werd een postbus gehuurd in Zwevegem. De luisteraar kon in ruil voor een meegestuurde postzegel een sticker verkrijgen.

Pas begin 1980 is men de zaken professioneel gaan aanpakken. Men was naarstig op zoek naar een betere locatie om een nieuwe zender van 40 Watt te kunnen gebruiken.

Er werd vervolgens ook uitgezonden op zaterdag tussen 14:00 en 20:00. Alle presentatoren deden ook de techniek. Er werden geen non-stop programma's uitgezonden, tenzij in uiterste nood. De gespeelde muziek varieerde van Top 40, oldies, rock, reggae en LP-tracks.

In juli 1980 werd Radio Barracuda lid van VEBE. Toch stopte de radio met uitzendingen enige tijd later.

Radio Barracuda

up mail

Radio Camino (Kontich)

Radio Camino begin begin jaren 80 programma's te maken in Kontich.

Om erkend te worden werd de vzw Camino-Kontich met ondernemingsnummer 424045101 opgericht op 16 december 1982.

Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. De zenders kregen eerder reeds een gunstig erkenningsadvies van de Raad van Niet-Openbare Radio's. Ze leverden volgens het voorlopig frequentieplan van de RTT geen probleem op omdat ze in hun gebied de enige zender waren. Echter Radio Camino kreeg van de raad een negatief advies.

Minister Poma maakte een uitzondering voor 17 dossiers. Dit kwam omdat op sommige plaatsen toch nog zendmogelijkheden waren volgens het voorlopig frequentieplan. Radio Camino was één van de 17 radio's die dan toch werd erkend.

Radio Camino ging samenwerken met Radio Aktief en samen werden ze Radio ACE.

Radio Camino

up mail

Radio Aktief / Radio ACE - 102,50 MHz (Kontich)

Radio Aktief was begin jaren 80 een goed beluisterde radio in Kontich. Er werd uitgezonden op 102,50 MHz en de studio was gevestigd in de Duivenstraat boven een garage aan de bioscoopzaal Trianon. De radio werd opgericht door Rudi Schaefer (Luk Van Brabant) en maakte gebruik van een 100W zender. Op een bepaald moment was het station zelfs te beluisteren tot in Blankenberge toen met 1600 Watt werd uitgezonden. De RTT heeft toen snel de zender en het studiomateriaal in beslag genomen.

Het station had een aantal bekende radiomedewerkers in dienst zoals Geert De Groef, Michel Orthier en Carl Schmitz.

De vzw Aktief met ondernemingsnummer 426143269 werd opgericht op 20 september 1984. Dit was te laat om een erkenning in de wacht te slepen omdat de deadline januari-februari 1983 was. Radio Camino, de andere radio uit Kontich, had de papieren wel op tijd ingediend.

De maanden voor Radio Aktief waren geteld omdat de erkenningsronde werd gemist. Radio Camino kreeg uitzonderlijk wel een erkenning in juni 1984.

Radio Aktief is vervolgens samengesmolten met Radio Camino. Het bestuur van Radio Camino wilde de naam Aktief niet in de nieuwe benaming hebben. Dus werden de eerste letters van Aktief, Camino en Eén genomen en werd Radio ACE geboren. Op 15 juli 1990 werd Radio ACE Radio Metropolys. De radio werd erkend in Antwerpen. De programma's van Radio Contact werden overgenomen tot in 1991 toen toenmalig mediaminister Eric Van Rompuy een decreet uitvaardigde dat ketenradio verbood.

Op 15 februari 2001 vond een buitengewone vergadering plaats. Alle beheerders behalve Philippe Jackus werden ontslagen. Isabelle Van der Cammen en Stany Gerard werden nieuwe bestuursleden. De zetel werd verhuisd naar De Keyserlei 58/60 te Antwerpen.

Luister naar de laatste uitzending van Radio ACE

Met dank aan Rudi Schaefer en Dirk (DDM)

I love Radio Ace

up mail

MECHELEN

Radio Freeway / Radio Nova - 104,70 MHz - 99,70 MHz (100 MHz) (Reet)

Radio Freewave uit Reet bij Rumst was een weekendradio die uitzond op de frequentie 104,70 MHz tussen 1981 en 1987. Het format bestond enkel uit de toenmalige discotheekmuziek. Tijdens de beginjaren was de radio over een groot gebied te beluisteren. Omdat het toen nog niet was toegelaten om boven de 104,00 MHz uit te zenden werd met slechts 5 Watt het zuiden van Antwerpen en het noorden van Brussel bereikt.

Radio Freewave

Na enkele jaren werd de zendernaam gewijzigd naar Radio Nova. Een compleet jinglepakket van Radio Nova uit Nederland werd aangekocht en ook werd gebruik gemaakt van de jingles van Radio Nova uit Dublin. Toen meer en meer radio’s begonnen uit te zenden boven de 104 MHz werd er eerst nog geprobeerd een goed bereik te halen met een zender van 50 Watt. Na een tijdje werd er overgeschakeld naar 99,70 MHz maar er werd gecommuniceerd dat er werd uitgezonden op 100 MHz. De frequentie 99,70 MHz was vrij en mocht in principe niet worden gebruikt door de vrije radio's.

Na de legalisatie van de vrije radio's is er nog een paar jaar sporadisch uitgezonden onder de naam Radio Nova op de korte golf in de buurt van de frequentie 6,308 MHz. Diverse rapporten uit heel Europa werden ontvangen. De radio ontving zelf cassettebandjes met programma’s uit landen achter het toenmalige ijzeren gordijn met de vraag om ze uit te zenden. Ook is er enkele keer een relaisprogramma uitgezonden op vraag van de FRSH (Free Radio Service Holland), een toen actieve piratenzender uitzendend op de korte golf.

Radio Nova

up mail

Radio Mega - 105,80 MHz - 106,50 MHz (Aartselaar, Hemiksem, Schelle)

Radio Mega werd gesticht toen enkele vrienden samen aan tafel kwamen in augustus 1981. De vrienden waren cibisten en waren lid van BNL27, de Belgische Nationale Ligue van 27 MHz. Eind augustus werd gestart met de restauratie van een bouwvallige schuur in de Reetsesteenweg om er de studio in te richten.

Op 3 oktober 1981 werd voor het eerst uitgezonden met een zender van 100 Watt. Nog geen 2 uur later was de eindversterker defect en werd uitgezonden met de stuurzender van 20 Watt. Na een week werd terug uitgezonden met de 100 Watt-versterker, maar na een week was deze weer stuk.

Op 10 november 1981 werd alles, behalve de platenverzameling in beslag genomen omdat de zender het luchtverkeer stoorde, meer bepaald de luchtvaartnavigatieband (110,060 MHz) en de luchtvaartcommunicatieband (118,070 MHz).

Vierentwintig uur later werd er terug uitgezonden met 25 Watt. Maar toen meldde de huisbaas dat ze moesten vertrekken. De huisbaas en zijn zoon begonnen ook regelmatig materiaal te stelen en medewerkers lastig te vallen.

De radio verhuisde naar de Bredestraat en vervolgens naar Hotel Scheldeboord in Hemiksem. Er werden daar twee prachtige studio's, een ingerichte keuken en een grote bergplaats gebouwd. Er waren toen 40 medewerkers die elk een maandelijkse bijdrage betaalden. Buiten de Nederlandstalige programmering was er ook het Franstalig programma Vive La France. Ook een Spaanstalig en een Duitstalig programma maakten deel uit van de programmatie. Verder kon de luisteraar genieten van een hitparade, een Nederlandstalige Top 10, een dierenprogramma, een roddelprogramma door en voor dames, een klassiek programma en verder programma's waar new-wave, jazz en andere muziekstijlen waren te horen.

Radio Mega
Studio hotel Scheldeboord te Hemiksem

Radio Mega

Op 27 januari 1982 verleende Radio Mega zendtijd aan Radio Maeva. Radio Maeva was toen in beslag genomen en via Radio Mega werd omgeroepen om die avond te manifesteren op de Brusselse Grote Markt. De dag daarna werd Radio Mega uit de ether gehaald door de overheid.

De vereniging BNL27 richtte eveneens Radio Mega op in Sint-Genesius-Rode met Franstalige uitzendingen. Deze radio vestigde zich in november 1981 in de winkelgalerij Passage Wellington.

Tijdens de jaren 90 werden de programma's van C-Dance uitgezonden. Ook zou Channel X te horen zijn geweest op Radio Mega. De radio was toen verhuisd naar Schelle. Voor de erkenningsronde in 2003 werd de vzw vereffend.

Radio Mega

up mail

Radio Reflex - 102,80 MHz - 100,10 MHz - 107,30 MHz - 102,70 MHz - 104,80 MHz - 106,20 MHz (Mechelen) - 106,90 MHz (Boom)

Radio Reflex ontstond op 1 november 1980 toen een aantal medewerkers Radio Mechelen verlieten. Vijftien medewerkers verzorgden radioprogramma's in een ruimte die de grootte had van vijf meter op twee gelegen boven een bakkerij in de Adegemstraat. Er gebruik gemaakt van tweedehandsmateriaal en er werd uitgezonden met een zender van 8 Watt.

Eind december 1980 beviel de onderzoeksrechter van Mechelen om te stoppen met uitzenden omdat er een grote opruimactie was gepland. Kort daarna werd besloten om terug programma's te maken.

Vervolgens werd verhuisd naar de paters in de Kroonstraat. Op 19 november 1981 werd Radio Reflex in beslag genomen. Men vond dit eigenlijk niet zo erg omdat men op dat moment toch van plas was nieuw en beter studiomateriaal aan te schaffen. Korte tijd later was de omroep terug in de lucht. Men verhuisde naar een piepklein zolderkamertje, terug in de Adegemstraat. Een geïmproviseerde straalverbinding van het zolderkamertje naar de zender bij de paters zorgde dat het radiosignaal aan de zender geraakte. Er werd dan terug verhuisd naar een andere locatie in de Adegemstraat. De studio werd dan verbonden met de zender met behulp van een lange audiokabel.

Radio Reflex

Aanvankelijk zaten de programma’s nogal amateuristisch in elkaar echter het radiostation werd populair en het amateurisme verdween geleidelijk aan. Na vier locaties vestigde Radio Reflex zich in het Euroshoppinggebouw en maakte populaire en professionele popradio met de nodige informatie gericht aan een groot publiek. Het resultaat was dat de radio praktisch in alle winkels, restaurants en cafés te horen was. De antenne stond boven op het shoppingcenter en zorgde voor een goed bereik.

In 1984 telde de omroep 3000 leden. De radio meldde toen dat dit er veel meer waren dan gelijk welke politieke Mechelse partij. Sinds 1985 werden reclameboodschappen uitgezonden. Men vroeg toen 12 BEF (30 cent) per seconde. De reclame werd geproduceerd door het agentschap AVP. Radio Reflex had een professionele journalist in dienst die zorgde voor nationaal en lokaal nieuws. Verder telde de radio toen 80 medewerkers die programma’s maakten op vrijwillige basis.

Radio Reflex

Radio Reflex

De radio verhuisde in 1995 naar een pand aan de Meysbrug 2. Tot medio 2005 werd er radio gemaakt in een comfortabel gebouw van 250 m² waarvan de inrichting zo'n 75.000 € heeft gekost. Drie volwaardige radiostudio's, een eindregiekamer, een discotheek, het secretariaat, een vergaderruimte, drie kantoren, een redactielokaal, een keuken en een bergruimte werden er ingericht.
Tijden veranderden en dat was ook zo met de manier van radiomaken. Technische toestellen werden compacter waardoor ook de ruimtes voor studio's en eindregie konden worden aangepast. Dit in combinatie met de bouwplannen van de eigenaar van het pand aan de Meysbrug, bracht de omroep naar de Olivetenvest.

In het najaar van 2017 werd nogmaals verhuisd voor een plaatsje in het toen gloednieuwe stadion van KV Mechelen. De studio bevindt zich letterlijk enkele meter van het grasveld. 

Tussendoor werden tal van evenementen georganiseerd. De radio animeerde en organiseerde tal van fuiven waarvan de Nachten van Reflex zeker de meest bekende was.

Radio Reflex

Radio Reflex was niet alleen van het ene gebouw naar het andere verhuisd. Ook op de FM-band was een vaste stek nooit voor altijd een vaste stek. Oorspronkelijk was de frequentie 102,80 MHz de frequentie waar Radio Reflex op begon uit te zenden. Als deze frequentie op 1 mei 1983 werd vrijgemaakt voor Studio Brussel, kreeg de radio de frequentie 100,10 MHz toegewezen. Op 7 oktober 1990 werd dat 103,30 MHz en een paar weken later moest er worden verhuisd naar 107,30 MHz.
Op 1 november 1990 moest worden verhuisd naar 102,70 MHz.

De radio vierde in november 1995 haar vijftiende verjaardag met een verjaardagsfuif in zaal The Atrium en een dag later met een concert van Clouseau.

Op 26 mei 2004 werd Radio Reflex erkend met een vermogen van 316 Watt op de frequentie 104,80 MHz. Ondanks Radio Reflex de antenne mocht installeren boven op de Sint-Romboutstoren werd de ontvangst ferm gestoord door de Brusselse Fun Radio die uitzendt op 104,70 MHz.
Toen op de Sint-Romboutstoren de skywalk in de lente van 2009 werd geïnstalleerd, werd de zendantenne gemonteerd op de watertoren in Mechelen-Zuid.

Radio Reflex is het oudste onafhankelijke radiostation uit de stad Mechelen. Enkele medewerkers van toen waren David Naert, Mark Uytterhoeven, Jacques Vermeire, Yves Desmet, Pat Donnez, Jo Van Belle en Carl Schmitz. Momenteel zijn er praktisch geen medewerkers meer. In de programmatie vind je hoofdzakelijk blokken waar de jaren 80, 90 en 00 non-stop worden gespeeld.

Op 1 januari 2018 werd Radio Reflex erkend in Mechelen op 106,20 MHz en in Boom op 106,90 MHz. Bij de ingebruikname van 106,20 MHz werd de zendmast geplaatst op het terrein van UGC Mechelen. In Boom wordt sinds februari 2018 uitgezonden vanaf het hoogste punt uit de wijde omgeving, namelijk de Flash Design Tower langs de A12.

Op 1 november 2020 werd de zendmast in Mechelen opnieuw verhuisd. Deze werd geplaatst in de Polderstraat.

Met dank aan www.radioreflex.be

Radio Reflex

up mail


Hitradio Micron - 106,60 MHz (Mechelen)

Oorspronkelijk was Radio Micron een lokale radio uit Grimbergen. In oktober 1984 werd de vzw overgenomen door Philippe Van Gerven, op de radio gekend als Peter Brabants. Hij vormde de radio om tot Hitradio Micron FM.

Eind 1985 verhuisde de studio naar het Etrimo appartementsgebouw in de Tweeleeuwenweg 20 bus 58 te Vilvoorde. Eind 1987 verhuisde Philippe Van Gerven het station naar Mechelen. De radio werd geïnstalleerd in een appartementsgebouw in de Elektriciteitstraat 33. Medewerkers van toen waren onder andere Ronny Van Gelder, Jan Van Deyck, Herbert Visser en Peter De Groot.

Reclamewerving op Hitradio Micron FM

Tijdens die periode was er ook een tijd lang een synchrone uitzending via de voormalige Radio Mi Amigo frequentie 103,20 MHz in Tervuren. Kort na de verhuizing naar Mechelen stapte Philippe Van Gerven mee in het Radio SIS-netwerk en veranderde de naam naar SIS Micron.

Luister naar een SIS Micron presentatie:

In de loop van het bestaan wijzigde Hitradio Micron FM regelmatig van frequentie. Vooral de eerste jaren was er een zoektocht naar een leeg plekje in de overbevolkte FM-band. Later gebeurde dat omwille van de verplichte officiële licenties en toegekende frequenties. Dat waren 106,50 MHz vanaf december 1984, 106,20 MHz tijdens het eerste kwartaal van 1985, 104,60 MHz in maart 1985, 101,00 MHz in 1986, 102,60 MHz in oktober 1986 en tenslotte 106,60 MHz. Vanaf toen mocht er enkel nog met 100 Watt PAR worden uitgezonden.

Presentaties met de aankondiging van frequentiewissels

In mei 1988 werd het station overgenomen door Eric Hofman die startte met Radio Bravo. Radio Bravo-medewerkers waren o.m. Eric Hofman, Marc Hermans, Bert De Groef (Johan Henneman), Serge Van Gisteren, Jan Van Deyck en Ben Van Praag.

Mike van Landsheer heeft het onderstaande logo in 1985 ontworpen. De mosterd werd gehaald bij het SIS FM-logo door een geïmproviseerd gelijkaardig lettertype te gebruiken. Radio Micron uit Maarkedal kopieerde het logo in het rood.

Radio Micron

Met dank aan Mike van Landsheer

up mail

Radio Randstad FM - ... - 106,60 MHz - 106,20 MHz - 99,00 MHz (Zemst, Mechelen)

Radio Randstad is oorspronkelijk ontstaan in 1982 te Zemst. De radio vestigde zich in een oude melkerij gelegen op de Brusselsesteenweg 3 eind jaren 80. De studio werd ingericht in de oude conciërgewoning. De vzw Radio Tele Randstad werd opgericht. Bart Ver Elst (Bart De Groef) werd voorzitter.

Geert Bollé, die toen dancing Space uitbaatte, nam de radio over. De radio verhuisde naar het centrum van Mechelen, Leopoldstraat 78. Geert hield zich ook bezig met het verkopen van reclamecampagnes.

De radio bracht hoofdzakelijk hits in een horizontale programmatie. Programma's werden live gebracht of met voice track opgenomen. Medewerkers van toen waren onder andere Geert Bollé, Chantal Peeters, Turbo Lucas, Wim Corneillie, Rik Vermeir en Frank Van Dam.

Radio Randstad werd in 1986 erkend op de frequentie 106,60 MHz. Het moest eerst de frequentie delen met Radio Bravo. Radio Randstad was enkel te beluisteren tijdens het weekend. Toen in januari 1989 Radio Bravo ophield te bestaan mocht Radio Randstad de volledige frequentie benutten.

De studio's werden vervolgens ingericht in de woning van Geert Bollé, gelegen in de Hoge Weg.

Het sterkste punt van Radio Randstad was het regelmatig brengen van live-uitzendingen op locatie en het verslaan van persconferenties in Mechelen en omstreken. De medewerker stelde vaak vast dat hij of zij steeds de enige aanwezige was die werkzaam was op een Mechelse lokale radio.

Na de erkenningsronde van 2003 mocht Radio Randstad uitzenden op 99,00 MHz met 1000 Watt aan antennevermogen. De radio was toen perfect te beluisteren tussen Sint-Niklaas, Antwerpen, Lier, Heist-op-den-Berg en Brussel dankzij een uitstekende antenneopstelling op de Sint- Romboutstoren. Toen op de Sint-Romboutstoren de skywalk in de lente van 2009 werd geïnstalleerd, was er een overeenkomst met de stad Mechelen en mocht een 59-meter hoge pyloon worden opgericht op de grond van technische diensten kortbij Nekkerhallen.

Jingle Randstad FM - Feel the Music

De komende jaren werden ook lokale radio's overgenomen zoals de twee radio's die ROB FM beheerde in Leuven en Tienen. De nieuwe afkorting van ROB FM werd Randstad Oost-Brabant. In 2011 werd ook vzw BOR overgenomen uit Begijnendijk. Enkele jaren later werden de radio's gegroepeerd tot Stadsradio Leuven, Stadsradio Tienen en Stadsradio Aarschot.

Op hetzelfde moment werd ook aan Cross Media gedaan door het beeld van persconferenties te brengen op TV Mechelen en verslag uit te brengen via een tweemaandelijks Stadsmagazine. Ook werd Randstad Immo opgericht. Huizen werden verkocht door ze te promoten op alle radiofrequenties.

Tijdens de erkenningsronde 2017 werd zowel een dossier ingediend voor een lokaal frequentiepakket in Mechelen als voor drie netwerkpakketten. Geert Bollé slaagde er enkel in om netwerkpakket 4 te krijgen en startte met Stadsradio Vlaanderen. De infrastructuur in Mechelen werd toen gebruikt voor het verzorgen van de uitzendingen van Stadsradio Vlaanderen.

ROBFM

up mail


Radio Bravo - 106,60 MHz (Mechelen)

In mei 1988 werd de vzw Micron van Hitradio Micron FM overgenomen door Eric Hofman die startte met Radio Bravo. Medewerkers van toen waren o.m. Eric Hofman, Marc Hermans, Bert De Groef (Johan Henneman), Serge Van Gisteren, Jan Van Deyck en Ben Van Praag. De vormgeving werd bepaald door Eric Hofman. De reclameregie werd verzorgd door Hofman & Henneman.

De meeste programma's werden live gebracht. De non-stop werd op band opgenomen door Jan Goossens. De jingles waren een productie van Top Format. De zendmast stond in Zemst. De ontvangst in Mechelen was niet perfect.

Radio Bravo

Radio Bravo

Radio Bravo deelde de frequentie 106,60 MHz met Radio Randstad. Tijdens de weekdagen was Radio Bravo te beluisteren.

Enkele jingles

Enkele presentaties en een nieuwsbericht

Ondanks de radio professioneel klonk werden de uitzendingen vrij snel gestaakt. De laatste uitzending vond plaats in januari 1989.

Radio Bravo

up mail

Radio Mars / Studio Mechelen - ... - 105,00 MHz - 105,90 MHz (Sint-Katelijne-Waver, Mechelen)

Radio Mars werd opgericht door Stef Omloop. Stef Omloop was ook eigenaar van Studio ST.OM (Studio Stef Omloop).

Mars was de afkorting van Mechelse Agglomeratie Radio Stichting. De studio's waren eerst gevestigd in Sint-Katelijne-Waver, Mechelsesteenweg 341b. In het begin werd dagelijks uitgezonden van 7:00 tot 23:00. Daarna verhuisde de radio naar de Frans Halsvest 91 te Mechelen.

De vzw Mechelse Agglomeratie Radio Stichting met ondernemingsnummer 423539117 werd opgericht op 3 juni 1982.

Radio Mars kreeg eerst een gunstig advies en was in 1984 bij de eerste 104 gelukkigen die een erkenning kreeg.

Radio Mars

Mars
Het logo, duidelijk gebaseerd op de welbekende chocoladereep

In de jaren 80 sloot Radio Mars aan tot Radio Contact. Toenmalig mediaminister Eric Van Rompuy in 1991 een decreet uitvaardigde dat ketenradio verbood. De naam van de zender werd Studio Mechelen en werd een non-stopradio tot 1995. Vanaf dan werden de programma's overgenomen van TOPRadio. Om en rond 1995 had de radio een overeenkomst met de Vlaamse Audiovisuele Maatschappij of kortweg VLAM. Dit was een vennootschap die programma's, publiciteit en diensten toeleverde. De oprichter was Frank Leysen.

Enkele jaren later werden de uitzendingen beëindigd.

Studio Mechelen

up mail

Radio Mechelen Zuid (Mechelen)

Peter Hoffman begon reeds begin jaren 80 radioprogramma’s te maken voor Radio Contact uit Brussel en Radio Marina uit Steenhuffel.

Hij had ondertussen een lief gevonden en in de buurt waar zij woonde luisterden veel mensen naar Radio Agora. Samen met enkele andere mensen richtte hij Radio Mechelen Zuid op ergens in 1981. Voor 6000 BEF (125 €) schafte hij een laagvermogenzender aan. Ook een antenne werd gekocht die werd geïnstalleerd door zijn oom en toekomstige schoonvader. Naast de slaapkamer in de Groenstraat 14 te Mechelen werd een studio gebouwd. De zender werd aangezet en Radio Mechelen Zuid was geboren. Samen met nonkel Edmond, zijn toekomstig schoonvader Frans, zijn lief Nicky, de neef van Nicky en de nicht Lieve werden programma’s gemaakt.

De radio was te ontvangen om en rond de Brusselse Poort. Na enkele maanden wilden de buurtbewoners dat hun kennissen aan de andere kant van Mechelen ook naar Radio Mechelen Zuid konden luisteren. Het succes van de radio was te wijten dat er heel veel Nederlandstalige producties werden gespeeld. 60% van de playlist waren Nederlandstalige platen.

Het bestuur was van mening om een sterkere zender aan te schaffen en hiervoor waren centen nodig. Een tombola werd georganiseerd om dit te verwezenlijken. Dit had ongelooflijk veel succes. Na drie weken waren alle lotjes verkocht. Er werden vlug lotjes bijgedrukt en na een maand was er genoeg geld om een sterkere zender en een nieuwe mengtafel te kopen.

De nieuwe zender werd aangesloten. Het resultaat was dat gans Mechelen kon luisteren naar de programma’s. Na een jaar telde de radio 30 medewerkers. Het eerste jaar werd gevierd met een groot eetfestijn. De zaal was te klein om iedereen binnen te laten.

Schone liedjes duren niet lang. De radio had geen erkenning gekregen en kreeg bericht dat alles zou worden opgedoekt indien de uitzendingen niet zouden worden gestopt. In september 1983 werd alles uit de studio gehaald en werd enkele weken later op een andere locatie geïnstalleerd om toch verder te kunnen doen. Ook dit mocht niet baten. Na drie weken werd alles in beslag genomen.

up mail

Radio Agora (Mechelen) - 103,90 MHz - 106,20 MHz

In 1981 is Radio Agora ontstaan. De radio werd opgericht door Fons Rombauts. Een geïmproviseerde studio werd eerst gebouwd in de Frans Halsvest te Mechelen. Later werd verhuisd naar de hoek van de Plankstraat en de Guido Gezellelaan.

De medewerkers waren vrij in de keuze van de muziek. Er werd een breed format gebracht gericht op de familiale sfeer.

Hier volgt een lijst van toenmalige medewerkers: Diana Aerst, Richard Bekaert, Walter Cauwenberg, Nadine Claes, Pierre Coen, Dirk Croes, Jean Pierre De Cree (Jean Pierre Van Der Velde), Jean Paul De Hondt (Polle Pap), Jan De Prins, François De Schouwer (Franky Martelli), Daniel De Souter, Alain Devis, Herman Dusquese, Annelore Elvira (Vera), Henri Geens (Ricky James), Jeanine Goemaere, Freddy Gooremans (Fred Van Beneden), Luc Heremans (Luc De Laet), Peter Hoffman, Lies Holsbeek (Liesje), Bo Holstock, Joe Bom (J.B. Harry), Marc Pelgrims, Bart Pepermans, Daniel Provincial, Albrecht Rombauts, Karin Rombauts, Liliane Rombauts, Odette Rombouts (Tamara), Jose Schierl (Jos), Danny Schoenmakers (Danny De Visser, Rudi Smids (Tony Hill), Patrick Spoelders, Luc Steenhuyzen (Fons Van Steen), Marc Stessens (Fideel), Peter Sweeck (Peter De Groot), Patrick Van Dam (Patrick De Saeger), Rita Van Den Bossche, Jozef Van Den Broek, Els Van Den Eynde, Jan Van Dijck, Marc Van Krieken (Gigi), Edward Van Laeken, Henri Van Lenberge (Joost), Danny Van Paesschen, Ben Van praet, Carlo Van Ranst (Carlos), Eric Van Rensel (Erik De Groot), Jan Van San (Jan Zonder Vrees), Leo Van San, Yves Verschaeren, Renee Verworst (Wannes), Patrick Wolfs (Jimmy McDonalds).

De eerste verjaardag werd gevierd in de feestzaal in de Mahatma Ghandistraat te Mechelen. Medewerkers, vrienden, sympathisanten en zelf politici waren met groten getale aanwezig. Negen artiesten verzorgden het feest. Enkel Will Tura meldde zich ziek. Er werden bloemen aangeboden aan de ouders wier kind toen eveneens 1 jaar oud werd.

Toen de radio zich vestigde in de Sint-Katelijnestraat werd een cafetaria ingericht. De hoofdstudio werd geïnstalleerd op het gelijkvloers. De mengtafel werd meeverhuisd echter de platenspelers werden gemoderniseerd. Tevens werd achter een glazen wand een presentatieruimte ingericht om gasten te ontvangen. Op de eerste verdieping werd een kleine studio gebouwd. Er kon probleemloos worden geschakeld tussen de twee studio's. Beide studio's waren ook voorzien van een telefoon.

In het Staatsblad van 23 januari 1985 verscheen dat Radio Agora was erkend. De vergunning volgde. De officiële frequentie 106,20 MHz werd toegekend.

Radio Agora sloot aan tot Maatschappij voor Ether Exploitatie (MEE). De radio kreeg gratis nieuws toegeleverd van De Gazet Van Antwerpen in ruil voor promotie.

De radio beëindigde de uitzendingen op woensdag 31 december 1986.

Radio Agora

Radio Agora

up mail

Radio Dynamite (Mechelen) - 104,75 MHz - 100,40 MHz

Tijdens de lente van 1981 is Radio Dynamite ontstaan in Leest bij Mechelen. De radio was binnen een straal van 6 km te ontvangen via de frequentie 104,75 MHz.

Enkele jongeren uit de omgeving maakten iedere zondag tussen 12:00 en 18:00 enkele radioprogramma's. Om 12:00 startte Tommy James met het wekelijks verzoekplatenprogramma. Om 14:00 draaide Ruud Van Kapellen platen uit de jaren 50, 60 en 70. Tenslotte verzorgde Joop Van Egger tussen 16:00 en 18:00 actuele muziek. Tussen de platen werden ook lokale berichten gepresenteerd. Verenigingen konden hun activiteiten gratis laten omroepen. Hiervoor moest worden geschreven naar een postbusadres. Reclame werd uit principe geweerd.

In april 1982 veranderde de radio van frequentie. Het was toen nog absoluut verboden om de frequentie in te stellen boven de 104,00 MHz. Vanaf toen werd uitgezonden op 100,40 MHz met een zendsterkte van 80 Watt. Op dat moment was de programmatie nog steeds dezelfde als van bij de start. De drie medewerkers waren nog steeds elk twee uur lang te horen iedere zondag tussen 12:00 en 18:00. Toch werden nieuwe medewerkers gezocht om de programmatie uit te breiden.

Op zaterdag 5 februari 1983 vond de eerste dansavond van Radio Dynamite plaats in de parochiezaal Kouter Leest. Alle Dj's van de radio waren aanwezig.

Radio Dynamite heeft geen erkenningsdossier ingediend en stopte met uitzenden.

Radio Dynamite

up mail

Radio Action (Mechelen) - 103,10 MHz

In mei 1982 vonden proefuitzendingen plaats van Radio Action . De radio is op 1 juni 1982 gestart met regelmatige uitzendingen. Met de zender kon een straal van vier kilometer worden bereikt. De initiatiefnemers vonden dat dit voldoende was.

Er werden gezellige programma's gemaakt dagelijks tussen 14:00 en 22:00. In het weekend werd reeds gestart vanaf 9:00. Er waren 20 medewerkers actief waaronder De Snor, Flora Mie, Anna Conda, Ture Flater, Sus Antigoon, Long John, Danny De Beuckelaar, Nino D'Angio, John McCartney en Gunther Sax.

De statuten van de vzw werden gepubliceerd op 16 juni 1983. De radio kreeg geen erkenning en staakte de uitzendingen.

up mail

Cool FM (Mechelen, netwerk)

Eind februari 2003 startte Mark Peersmans met de uitbating van het non-stop netwerk Cool FM. Dat netwerk was toen reeds te beluisteren op enkele ex-NRJ en ex-Nostalgie-frequenties. Cool FM zat reeds vanaf 23 september 2002 op de kabel ter vervanging van Radio Magdalena. Het format van Cool FM was Adult Contemporary, een muziekkeuze met hits uit de jaren 70, 80 en 90 waarbij extreme en onbekende nummers werden vermeden. Mark wilde het succes van het Nederlandse Sky Radio in Vlaanderen maken.

De opzet was eenvoudig. Tussen de non-stop werden nieuwsberichten gebracht. Aan elke zender stond rechtstreeks een computer gekoppeld waar om het uur een playlist via het automatiseringsprogramma Radiohost werd afgespeeld. Op De PC stond ook de soundprocessing MBL4 geïnstalleerd. Via een internetlijn werden regelmatig nieuwe playlisten en nieuwsberichten geplaatst. Het werd een soort kopie van het succesvolle Sky Radio uit Nederland dat daar toen het grootste marktaandeel had.

Cool FM was eerst te beluisteren te Mechelen (ex-Nostalgie 105,50 MHz), Kruibeke (ex-Nostalgie 107,20 MHz), Antwerpen (ex-NRJ 106,70 MHz), Gent (ex-NRJ 105,70 MHz op 25 september 2002), Kortrijk (ex-NRJ 102,90 MHz) en Oostende (ex-NRJ 106,30 MHz). In Hasselt (ex-TOPRadio 103,40 MHz) was het netwerk te horen vanaf 29 mei 2003. Aalst (107,80 MHz) kwam er bij op 1 september 2003. Genk (105,40 MHz) kwam er bij op 10 juli 2003. Op 17 augustus 2004 was Cool FM te beluisteren op 106,60 MHz (ex-Radio Skyline) om en rond Waarschoot.

Cool FM

Op 22 februari 2006 werd bvba Cool FM met ondernemingsnummer 879544134 opgericht. De deelgenoten van Cool FM bvba werden Georges Baudeweyns, Fabrice Baudeweyns, Peter Benoot, nv Think Media en afgevaardigd bestuurder Marc Peersmans. De mediagroep nv Think Media was in januari 2000 medeoprichter van 4FM, maar verkocht het belang in november 2002 aan de groep Déficom.

De beursgenoteerde mediagroep Think Media nam een belang van 33% in Cool FM bvba. Die bvba beheerde toen achttien radiostations. Sommige stations waren eigendom van Marc Peersmans, andere waren aangesloten als franchisenemers. Alle radiozenders werden toen franchisehouder van de bvba.

Het netwerk werd uitgebreid met de volgende frequenties: Aalter 107,40 MHz, Antwerpen 105,40 MHz, Bree 105,90 MHz, Brugge 106,00 MHz, Eeklo 105,60 MHz, Genk 88,00 MHz, Gent 104,90 MHz, Hasselt 99,20 MHz, Hoeilaart 105,80 MHz, Knokke 106,20 MHz, Kortemark 106,60 MHz, Lier 107,50 MHz, Lokeren 106,60 MHz, Maldegem 105,90 MHz, Mechelen 105,90 MHz, Oostende 106,30 MHz, Schepdaal 105,90 MHz, Sint-Niklaas 105,50 MHz, Torhout 107,50 MHz.

Cool FM kende commercieel gezien geen succes. Het format werd vervolgens veranderd. Er werd dansmuziek geprogrammeerd. De slogan werd "Let's go dancing". Maar ook die richting kende geen succes. Een deel van de stations sloot zich op 1 september 2008 aan bij Hit FM dat opnieuw werd uitgebaat door Mark Peersmans. Peter Benoot, eigenaar van de naam Cool FM en beheerder van de toen Antwerpse frequentie 105,40 MHz, deed alleen verder tot hij de naam en het format veranderde in 2010 tot Antwerpen FM.

Op 7 juni 2016 werd bvba Cool FM failliet verklaard.

up mail

Radio Carina (Sint-Katelijne-Waver) - 102,00 MHz - 101,10 MHz - 105,50 MHz

De oprichter van de radio was Wilfried Verlinden alias Barend Van Lint. De naam werd ontleend aan de naam Catharina van Alexandrië, de heilige die wordt geassocieerd met Sint-Katelijne-Waver. Hij had eerst de benaming van het gehucht Elzestraat in gedachten omdat de studio daar was gelegen.

Hij liet Radio Elzestraat vallen omdat hij er van overtuigd was dat de radio ging groeien. Een beter idee was Radio Catharina, maar die naam was te lang. Tenslotte werd die ingekort tot Radio Carina.

De studio werd ingericht in de Clemenceaustraat 5 bij Erwin De Belder. Die was zeeman en was veel op reis. Hij stelde zijn appartement ter beschikking.

De eerste uitzending van Radio Carina vond plaats op zaterdag 27 september 1980 via 102,00 MHz. Het eerste programma werd op band opgenomen. De opname bestond uit non-stop muziek met af en toe een melding met de naam van de radio. De eerste programma's werden opgenomen met behulp van een discobar. Men stelde deze twee uur op voorhand op in een zaal om eerst een programma op te nemen. De luidsprekers stonden niet te luid zodat de eerste aanwezigen niet echt wisten wat er werd gedaan.

De eerste gebruikte zender was helemaal niet stabiel. De frequentie verliep continu en moest regelmatig worden afgesteld door de voedingsspanning te regelen of de trimmer van de zender te verdraaien. Na de proefuitzending promootte Erwin De Belder Radio Carina in heel wat herbergen van Sint-Katelijne-Waver.

Gedurende de eerste maanden werd enkel in het weekend uitgezonden tussen 15:00 en 18:00. Een reporter van het blad De Netegids kwam in contact met Erwin De Belder en schreef regelmatig over de nieuwe zender.

Radio Carina

Op 2 oktober 1980 om 15:00 ging de eerste uitzending in de lucht. Eerst werd gestart met 90 minuten non-stop muziek. Daarna bracht Barend Van Lint anderhalf uur programma dat op voorhand werd opgenomen. Vrij snel werd vastgesteld dat er live moest worden gespeeld. Men wilde streek- en sportinformatie brengen en ook verzoekjes op de radio brengen. Mensen konden schrijven naar een Mechelse postbus, maar die bleef leeg de eerste weken. Er werden verzoekjes geronseld in de cafés. De verzoekjes werden gewoon op bierviltjes geschreven.

Om de programma's live te brengen had Barend een discobar overgenomen voor 20.000 BEF (500 €). Het was vanaf toen mogelijk om andere mensen te betrekken bij de radio. De eerste twee die er bij kwamen waren Lucas Vanderstraeten en Bruno Andries. Lucas presenteerde het eerste anderhalf uur in plaats van het non-stop programma. Bruno bracht een avondje folk op zondagavond tussen 18:00 en 19:00. Omdat er meer medewerkers kwamen opdagen werd de programmatie vrij vlug uitgebreid.

Om de kosten te dekken werden leden aangeworven. Om lid te worden werd 100 BEF (2,5 €) gevraagd. Indien er overschot was, werd de audio-installatie verbeterd.

Het eerste live sportverslag gebeurde op 23 november 1980. De voetbalwedstrijd VK Elzestraat - FC Red Boys werd gepresenteerd door Freddy De Praeter. De live verslaggeving gebeurde met een CB-zender. Op 30 november 1980 werd voor het eerst een Katelijnse groenteprinses verkozen. Radio Carina slaagde er in om binnen te dringen in de kleedkamers en alle kandidaat groenteprinsessen te interviewen.

De medewerkers werden bekend en ook bij het parket. Eind november 1980 moest Wilfried Verlinden zich aanbieden op het parket te Mechelen in verband met de illegale uitzendingen. De substituut meldde dat Mechelen het door de vingers zal zien omdat ze dat ook deden in Brussel. Er werden wel zaken opgelegd zoals geen reclame uitzenden. Het parket zou Wilfried verwittigen wanneer er zou worden opgetreden. Dat was voor Wilfried een hele opluchting. Het was meteen de motivatie om de zendtijd verder uit te breiden.

Radio Carina

De eerste vrouwelijke medewerker was Karin Verwey die de radionaam Carolientje zonder Naam gebruikte. Ze mocht een uur lang Nederlandstalige muziek brengen op zaterdagnamiddag. Ze vertelde bewust niet aan haar ouders dat ze op een vrije radio presenteerde want die zouden dat afkeuren. Ze zegde telkens dat ze ging gaan zwemmen of een taak ging afwerken bij een klasgenoot. Haar ouders luisterden niet naar Radio Carina, maar de buren wel. Zij hadden haar herkend en meldden dat aan de ouders. Na een maand te hebben geluisterd naar hun dochter spraken ze haar aan. Ze raadden Karin af om daar verder mee te doen omdat het illegaal was. Karin zette door en haar ouders begonnen het te appreciëren. Ze kreeg haar ouders zover dat die zich begonnen in te zetten voor de radio.

Eind december 1980 kreeg Wilfried Verlinden telefoon van de onderzoeksrechter van Mechelen om te stoppen met uitzenden. Het was menens want er stond een opruimactie gepland. Het weekend van 27 en 28 december 1980 werd nog uitgezonden. Ook de reeds aangekondigde uitzending op oudejaarsavond ging door. Op 3 januari 1981 was er een afscheidsuitzending tussen 14:00 en 15:00. Het adres van de uitzendlocatie werd gemeld en er werd gevraagd om massaal af te komen. Een microfoon werd opgesteld op straat. Er kwamen massaal veel luisteraars af die konden vertellen wat ze wilden.

Om toch in contact te blijven met de luisteraars maakte de radio een fanblad. Dat werd voor het eerst verdeeld in februari 1981.

Het bleef stil in de Mechelse ether tot de lente aanbrak. Men stelde vast dat Radio Mechelen terug uitzendingen verzorgde begin april 1981. De medewerkers van Radio Carina werden bijeengeroepen en er werd beslist om op zaterdag 4 april 1981 een testuitzending te verzorgen. De dag daarna werd terug gestart met de oude programmatie, op zaterdag en zondag tussen 14:00 en 19:00.

Op 16 mei 1981 was er een live-uitzending op de Elzenstraatse Spullenmarkt. Lucas, Barend en Carolientje verzorgden het programma. De verbinding tot de zender werd gerealiseerd met een kabel die een lengte had van 1 kilometer.

De radio moest kort daarna verhuizen. Erwin De Belder zegde zijn appartement op. Voorlopig werd dan de slaapkamer van Wilfried Michiels, gelegen in de Sint-Michielsstraat, omgebouwd tot studio.

Ondertussen werd er gesproken over legalisatie. Radio Carina werd lid van VEBE. De radio droomde om gelegaliseerd te worden en wilde het uitzendschema uitbreiden. De moeder van Wilfried Michiels was echter niet akkoord om radiovolk iedere dag in haar huis te ontvangen. Op 27 september 1981 werd er verhuisd naar Café Buda waar de studio op de bovenverdieping werd ingericht. Er werd gestart met dagelijkse uitzendingen. Op weekdagen was Radio Carina te beluisteren tussen 17:00 en 20:00.

Op zaterdag 31 oktober 1981 werd een verjaardagsbal georganiseerd ter ere van de eerste verjaardag. Het bal vond plaats in zaal Bristol. Alle medewerkers waren toen aanwezig. Het bal was een daverend succes.

Op donderdag 19 november 1981, net toen Radio Carina een nieuwe zender aan het uittesten was, werden Radio Reflex en Radio Mechelen opgepakt. Men besliste om de studio's te ontmantelen en het materiaal in veiligheid te brengen. De oude zender werd gekoppeld aan de oude installatie en er werden enkel opgenomen programma's uitgezonden. Echter de ordediensten lieten Radio Carina met rust. Na een paar dagen werden de normale uitzendingen hervat.

Er was redelijk veel brom te horen die sommige luisteraars ervoeren als hinderlijk. Er werd een tijd lang geprobeerd om de zender te voeden met accu's omdat het audiosignaal met die methode zuiver was te horen. Om dit te verwezenlijken moest de accu regelmatig worden omgeschakeld en terug worden opgeladen. Dit systeem was niet houdbaar toen er werd beslist om continu uit te zenden.

Vanaf 1 maart 1982 begon Radio Carina 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 uit te zenden. Het was de eerste radio uit de regio Mechelen die de klok rond was te beluisteren. Er werden heel wat nieuwe presentators aangeworven om de nieuwe programmatie te verzekeren. Op dezelfde dag om 15:30 kwam de Rijkswacht en de RTT op bezoek en werd de zender verzegeld. De zender zou de luchtvaartband hebben gestoord. De klacht was drie weken oud. Net op die dag werd ook de nieuwe zender in dienst gezet. De uitleg dat er net een nieuwe zender was geïnstalleerd hielp niet. Op 4 maart 1982 werd dan terug uitgezonden met de oude zender.

Om erkend te worden werd op 28 april 1982 een vzw opgericht. Wilfried Verlinden, vader Jos Verlinden en Erwin De Belder werden lid van de beheerraad van de vzw Carina.

De tweede verjaardag werd gevierd op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september 1982 in een Feesttent op de parking van Novobric. Op vrijdag 24 september was er een live-optreden van de popgroep Polizei. Op zaterdag was er een namiddaghappening met onder andere een wedstrijd mini racewagens, een hondenafrichtingsclub en kleiduifschieting. De avond werd afgesloten met een vedettenparade met onder andere Jo Dens, Ruth McKenny, Joe Harris, Johnny Walker, Jaak Vermeire, Stan Howie, Nicole Mery, Tony Barrow, Danny Fischer, De Radio Carinasingers en - toen voor de eerste maal in België - Vanessa. Op zondag was er eerst een mis opgedragen door e.h. Fierens. In de namiddag konden de aanwezigen genieten van een grote barbecue.

Op 1 augustus 1982 werd een eigen nieuwsdienst opgestart door Marc Verniers en Lucas Vanderstraeten. Vanaf dan waren er dagelijks nieuwsuitzendingen om 8, 11, 14, 17 en 20 uur. Meestal las Leen Van De Put of Kris Andries het nieuws. Voor sportberichtgeving werd samengewerkt met Radio Willebroek.

Radio Carina
Marc Verniers

Op 12 januari 1983 werd de eerste lijst van de werkende leden neergelegd op de griffie. Er waren toen 22 werkende leden. Dat waren Koen Andries, Karin Baelenberghs, Gonda Coppens, Rik Cremie, Wilfried Cremie, Erwin De Belder, Marc De Hert, Herbert De La Ruelle, Wilfried Pellgrims, Nicole Rousseau, Harry Thijs, Hildegarde Thijs, Allard Van Breedam, Jozef Verlinden, Wilfried Verlinden, Luc Verstraeten, Marc Verniers, Jurgen Verstrepen en Karin Verwey.

Op 7 april 1983 besprak de Raad Voor Niet-Openbare Radio's de 11 dossiers die in het kanton Mechelen waren ingediend. De beslissing om het dossier van Radio Carina een positief preadvies te geven werd uitgesteld omdat het bewijs van een statutenwijziging ontbrak. Dat preadvies door de raad werd gegeven op 9 juni 1983. Op 25 augustus 1983 kreeg de radio bericht van minister Poma dat Radio Carina in aanmerking kwam voor erkenning. Op 18 december 1984 wordt de radio definitief erkend.

Radio Carina was de eerste lokale radio die de Tour de France volgde. Dat kwam omdat Lucien Van Impe regelmatig te gast was in het sportprogramma. Lucien Van Impe nodigde 4 medewerkers uit om hem te bezoeken tijdens de Tour de France editie 1983. Op 8 juli 1983 vertrok een reportagewagen die vier dagen lang de Tour volgde. De medewerkers logeerden in dezelfde hotels als de ploeg Van Impe.

De derde verjaardag werd gevierd op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september 1983 in de hal van Novobric. Op vrijdag vond er een drive-in show plaats. Op zaterdagmiddag was er een infobeurs waar 30 verenigingen te gast waren. 's Avonds waren er optredens van o.a. Conny Neefs, Bobby Ranger, Jo Dens, Tony Barrow, Jaak Vermeire, Antigoon, Moustache, Soeur Sourire en hoofdact Josée. Op zondag was er een muzikale mis gevolgd door een kindernamiddag. Het weekend werd afgesloten met een vrij podium.

Op 4 oktober 1983 verhuisde de radio naar de Stationsstraat 206 kortbij de watertoren. Alles werd verhuisd tijdens de nacht van 3 op 4 oktober. De antennemast was reeds gemonteerd op het dak. De studio werd geïnstalleerd op de eerste verdieping. Op 22 oktober 1983 werd op het gelijkvloers het praathuis officieel geopend waar de luisteraar ook iets kon drinken.

Tijdens de nacht van 26 en 27 november 1983 heeft een storm het bovenste gedeelte van de zendmast krom doen plooien. De uitzendingen werden gestaakt wegens veiligheidsredenen. Op 27 november 1983 omstreeks 18:00 werden de uitzendingen hervat. De zender werd even aangesloten op de oude antenne op de vorige zendlocatie die het onweer had overleefd.

Radio Carina

De vierde verjaardag werd gevierd op 21, 22 en 23 september 1984. Er waren optredens van o.a. Jimmy Frey, Danny Fabry, John Terra, Marc Dex, Venus en Bonnie St. Claire. Op 1 november 1984 sloot zich toen aan bij Maatschappij voor Ether Exploitatie (MEE). Er werden geschreven nieuwsbulletins geleverd in ruil voor reclamespots. Opeens was er dus reclame te horen op Radio Carina. De eerste gespeelde reclamespot was van Tv Ekspres.

Op 1 mei 1985 werd een nieuwe programmatie doorgevoerd. Eerder werd op 9 februari 1985 een grote gespreksdag voor de medewerkers in Oostmalle georganiseerd. Tot dan maakte iedere medewerker zijn uurtje programma zonder rekening te houden wat er daarvoor of daarna kwam. Zo waren er gemakkelijk 20 verschillende programma's per dag te horen. De luisteraar hoorde dan eigenlijk 20 verschillende radio's. Er was behoefte om structureel te werken. Het bestuur besliste om komaf te maken met presentaties die vedettenallures vertoonden. Er kwam een programmatie met een rechtlijnige structuur. Zo kwam er een ochtend-, voormiddag-, middag-, namiddag- en avondblok met ieder een eigen vorm. Ieder blok werd gecoördineerd door een werkgroep.

Radio Carina
Weekschema mei 1985 met horizontale programmatie

Op 4 juli 1985 werd de vergunning gegeven. De frequentie 105,50 MHz werd toegekend. De zender was een Impala type ppm-3500. De antenne had een hoogte van 29 meter. De zender moest worden ingesteld op 32 Watt.

De radio telde toen meer dan 80 medewerkers.

Op 25 juli 1985 sloeg de bliksem in op de elektriciteitsleiding. De schade beperkte zich tot de bandopnemer, de mengtafel en de telefooninstallatie.

Radio Carina hield op te bestaan in de zomer van 1989. De vzw werd overgenomen door Marc Peersmans en heeft nadien met de vergunning nog radio gemaakt onder de naam FM Antenne en tot begin 2000. Daarna werd het programma van de Antwerpse Radio Nostalgie (roepnaam Radio Retro) overgenomen.

Bekijk en beluister de Radio Carina Story in 8 delen hier (deel 1 gaat over het ontstaan van de vrije radio in het algemeen)

Radio Carina

Radio Carina
Radio Carina in de Stationsstraat 206 in 1983 en wat er van overblijft in 2020

up mail

Vrije Radio Rupel (Reet, Schelle) - 103,00 MHz - 103,10 MHz - 103,90 MHz - 106,90 MHz

Vrije Radio Rupel is ontstaan in februari 1981. De naam van de radio was een verwijzing naar de rivier Rupel die op die plaats uitmondt in de Schelde. De radio was een initiatief van de radio-operatorsclub Skylab, toen gevestigd in het lokaal Overdekte Wip in Niel.
De eerste uitzendingen gebeurden in een caravan. Er werd eerst uitgezonden op 103,00 MHz. Enige tijd later werd even opgeschoven naar 103,10 MHz.

De uitzendingen waren aanvankelijk te horen tijdens het weekend. Er werden programma's gemaakt met diverse muziekgenres zoals disco, reggae, hits en jazz. Er werden ook veel Nederlandstalige platen gespeeld. De Vlaamse zangers en vooral de zangers uit de regio kregen een stapje voor. Zangers uit de streek die regelmatig waren te horen waren toen Peter Wiedemeyer, Paul Nelson en Nico Simons.

De initiatiefnemers wilden niet dat hun radio zou in beslag worden genomen. Daarom werd niet met een overdreven vermogen uitgezonden en werden geen reclameboodschappen geprogrammeerd. De radio was te horen in Niel, Boom, Reet, Schelle, Aartselaar, Hemiksem, Rumst, Terhagen, Ruisbroek, Eikevliet en gedeelten van Puurs, Bornem en Willebroek. Om gelegaliseerd te worden werd de vzw Rupel Radio opgericht op 12 maart 1981.

Om inkomsten te genereren werden stickers en T-shirts verkocht. Er werd ook aan ledenwerving gedaan. Stickers kosten tussen de 10 en 100 BEF. Een T-shirt konden leden kopen voor 250 BEF. Niet-leden betaalden 300 BEF.

In december werd ook tijdens de week uitgezonden. Om 08:00 werd gestart met "Muziek bij de koffie". Er werd afgesloten omstreeks middernacht. Op woensdagnamiddag was er een kinderprogramma. Er was tevens een verzoekprogramma die heel wat succes had.

Tijdens de kerstperiode 1981 werd verhuisd naar Laarhofstraat 179 te Schelle. Er werd ook een antennemast opgericht die een hoogte had van 35 meter. De mast werd manueel opgericht door een vijftiental medewerkers. Het resultaat mocht er zijn. De radio was in de streek veel beter te ontvangen. Ook de frequentie werd aangepast naar 103,90 MHz.

Op maandagmorgen 9 mei 1983 werd Vrije Radio Rupel in beslag genomen door de overheid.

In 1983 kreeg de radio een gunstig advies tot erkenning. De naam van de radio werd ingekort tot Radio Rupel. Een jaar later sloot Radio Rupel aan bij de Maatschappij voor Ether Exploitatie. De omroep kreeg gratis nieuws toegeleverd van De Gazet Van Antwerpen in ruil voor promotie.

Radio Rupel werd erkend. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.

Vrije Radio Rupel

Vrije Radio Rupel

Vrije Radio Rupel

Vrije Radio Rupel

Radio Rupel sloot aan tot Radio SIS en even later tot Radio Contact. De studio werd verhuisd naar Bornem. In 1991 werd de naam veranderd in Radio Select. Op 1 april 2010 werden Marc Peersman en CFM eigenaar van de vzw.

Vrije Radio Rupel

up mail

Radio Vaartland (Tisselt)

Op 7 juni 1979, iets na 12:00 werd de eerste vrije radio in de regio Willebroek opgestart met de naam Radio Vaartland. De vereniging van Tisseltse handelaars NCMV organiseerde die zaterdag FOMATI, wat stond voor Folklore Markt Tisselt en speelde zich af op en rond het Sint-Jansplein te Tisselt. Eén van de drijvende krachten achter dit geslaagde initiatief was toenmalig postmeester Peter Rypens.

Als lid van KAJ had Marc Van Praet het idee om die dag met een vrije radio in de ether te komen. Enkele andere KAJ-leden waaronder Willem Huysmans, Eddy Van Loo en Ronny Nuytkens gaven hun medewerking bij de uitwerking ervan.

De gepresenteerde programma's werden op voorhand op cassette opgenomen in het KAJ-lokaal. De dag zelf werd de zender, een lange sprietantenne, een cassettespeler en een autobatterij als voeding voor de zender meegezeuld naar het hoogste geografische punt van Tisselt. Dat was het asbeststort op de Kersdonk aan de Westdijk dat toen nog gewoon toegankelijk was voor het publiek en zelfs een afspreekplaats was voor tal van verliefde koppeltjes.

Tot ongeveer 18:00 werden de cassettes gespeeld. De bewaking gebeurde afwisselend door Eddy Van Loo, Willem Huysmans, Ronny Nuytkens en Marc Van Praet. Beurtelings werd een kijkje genomen op de KAJ-stand om reacties te verzamelen. In de KAJ-stand stond een grote radio afgestemd op de frequentie zodat de bezoekers konden meeluisteren. Daarbij stond ook een bord met de tekst "Luister hier naar Radio Vaartland".

Omstreeks 18:00 cirkelde een laagvliegende helikopter boven het asbeststort. Paniek brak uit bij de zenderbewakers uit vrees dat men ontdekt was en zou worden opgepakt. Alle apparatuur werd vliegensvlug gedemonteerd, ingepakt en men trok weg van het asbeststort. Dat was ook het plotse einde van Radio Vaartland.

Uiteindelijk bleek dat de rondcirkelende helikopter gewoon werd ingezet voor luchtdopen tegen betaling.

up mail

Radio Willebroek - 102,50 MHz - 101,30 MHz - 103,80 MHz (Willebroek)

Radio Willebroek startte met het verzorgen van uitzendingen in Blaasveld bij café Bruin De Beer van Hans Flater. Hij was één van de pioneers van de radio samen met Marc Geeroms. Toen werd er enkel op zaterdagavond uitgezonden.

Bij de start was de uitzendfrequentie 102,50 MHz wat na verloop van tijd moeilijk werd door de vele lokale radio’s die in de buurt begonnen uit te zenden. Zo werd Radio Willebroek verdrongen door andere zenders en werd de radio gestoord op enkele kilometer van Willebroek.

Op 13 augustus 1981 werd de vzw Radio Willebroek met ondernemingsnummer 421779853 opgericht. Voorzitter was Marc Geeroms, secretaris was Hendrik Aerts, schatbewaarder was Herman Tierens.

De lokale omroep vestigde zich vervolgens achteraan een clublokaal in de Nieuwstraat 26. De studio werd helemaal achteraan in het gebouw geïnstalleerd. Achter de uitzendstudio was nog een ruimte voorzien waar de zendinstallatie stond. De zender van het type Pascal zorgde voor het wettelijke uitgestraald vermogen van 100 Watt om een straal te bereiken van ongeveer 8 km. De zendmast stond opgesteld in de achtertuin van Willem Lemmens gelegen in de Nieuwstraat 22. Hij was de technicus en voormalig suikerbakker. De zendkabel moest wel over het dak van woning in de Nieuwstraat 24 lopen waar Brak Interieur was gevestigd. Dat was geen probleem voor de eigenaar.

Radio Willebroek

Op de eerste verdieping werd een tweede studio ingericht waar opnames en reclamespots werden gemaakt. In diezelfde kamer bevonden zich ook de rekken met de platencollectie.

Radio Willebroek

In het clublokaal werd ook veel gelachen en gepraat met de fans en met medewerkers onder elkaar. Het was er steeds enorm gezellig tot in de late uurtjes.

Radio Willebroek

Radio Willebroek groeide uit tot een populaire familieradio met in de piekperiode meer dan 20 medewerkers. De radio werd ook druk beluisterd. Tijdens het Vlaanderenspel met Danny Van Vlaanderen en Tom Montano werden meer dan 100 telefonische oproepen verwerkt op een tijdspanne van 2 uur. Dat kwam omdat er reizen waren te winnen zoals een weekend naar de Ardennen voor 2 personen. Zo een reisje ging elke week zeer vlot de deur uit als de luisteraar het juiste antwoord gaf op de gestelde vraag in het programma.

Toen Studio Brussel in 1983 begon uit te zenden op 102,80 MHz werd beslist om te verhuizen naar 101,30 MHz. Dat duurde niet lang want de zender werd opgepakt door de toenmalige RTT onder het wakende oog van de Rijkswacht. Enkele dagen later was Radio Willebroek terug in de ether met testuitzendingen. De terugkomst was een ware opluchting voor de luisteraars.

In 1986 werd Radio Willebroek erkend op de frequentie 103,80 MHz. Later zou die moeten worden gedeeld met Radio 800.

Op 8 juni 1988 werd de studio vernield door een brand.

Eind jaren 80 bracht de radio ook programma's in de lucht via een computer in de lucht. Deze werd zodanig ingesteld dat er overdag niemand meer aanwezig moest zijn. Voor een live programma werd er automatisch naar studio 1 overgeschakeld.

Radio Willebroek is gestopt in 1989 en enkele jaren daarna stopte ook Radio 800 met de uitzendingen.

Met dank aan http://www.willebroek.info

Radio Willebroek

up mail


Radio 800 - 103,00 MHz - 103,80 MHz (Willebroek)

Radio 800 is ontstaan vanuit Jidoc met als kern Jef Heymans, Ludo Van Looy, Jan Willems, Jos Willems, Theo Hugal, Willy Vermeiren, Patrick De Ruysser en Luc Van Aken.

De eerste uitzending vond plaats eind juni 1980. De eerste zender was een makelij van elektrozaak Stan Maes uit Willebroek. De eerste antenne was een CB-antenne waarvan een stuk werd afgezaagd om te kunnen gebruiken op de FM-band.

De benaming is gebaseerd op het 800-jarig bestaan van Willebroek in 1980. Het bestuur van Radio 800 vond dat de radio de meest informatieve lokale radio was in de streek.

Radio 800 werd erkend en heeft gedurende enkele jaren de frequentie 103,80 MHz moeten delen met Radio Willebroek.

De radio heeft vervolgens de programma's van C-Dance overgenomen. Op 17 maart 2002 was de Antwerpse Radio Atlantis te beluisteren op de frequentie. Op 2 maart 2003 sloot Radio 800 zich aan bij TOPRadio.

up mail


Radio Sint Jan - 102,00 MHz - 104,90 MHz (Tisselt)

Op 1 mei 1982 is Radio Sint Jan ontstaan. De initiatiefnemers waren van oordeel dat de gemeente Tisselt te weinig aan bod kwam in de programma's van Radio Willebroek en Radio 800. Radio Sint Jan had als objectief streeknieuws, een cultuurkalender en verkeersinformatie brengen. De verkeersinformatie was gericht op de omleidingen ten gevolge van de brugwerken die al jaren bezig waren.

Er werd uitgezonden in een woning gelegen in de Blaasveldstraat 18. De zender was een makelij van elektrozaak Stan Maes. De eerste antenne was een spriet van het merk Colomfree. De zender voldeed niet en stoorde de luchtvaartband. De zender werd in beslag genomen en kort daarna werd een gekeurde Pascal 50 aangeschaft.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Sint-Jan opgericht met ondernemingsnummer 424.056.284 op 2 december 1982

In het begin werden enkel programma's gemaakt iedere zaterdag voor jong en oud. Radio Sint Jan werd al snel populair en een resem vrijwilligers meldde zich om programma’s te maken of mee te werken achter de schermen.

Radio Sint Jan

Radio Sint Jan

Radio Sint Jan

Radio Sint Jan

Radio Sint Jan

Een voorlopige erkenning werd verkregen in juni 1985. De studio werd toen geïnstalleerd in Baeckelmansstraat 52 op de terreinen van de firma Reyniers.

In het voorjaar van 1989 kon een klein leegstaand pand in de Hoogstraat 90 voor een symbolisch bedrag worden gehuurd. De antennemast werd met een kraan voorzichtig naar beneden gehaald en op de grond gelegd. De 28 meter lange mast werd vervolgens door 32 medewerkers op de schouder gedragen en onder begeleiding naar de nieuwe locatie verhuisd. Hiervoor moest zelf het kanaal worden overgestoken. Net zoals tijdens een wielerwedstrijd stond op ieder hoek van de straat een seingever om het verkeer even stil te leggen.

Na de verhuizing vond onder andere een pekelharingfestival, een bal en een benefiettoneel plaats. Het bal bracht 101.000 BEF (2.525 €) op.

Eind jaren 90 waren er financiële problemen. De nieuwe voorzitter werd Brigitte Ceupens op 24 augustus 2003. De zender en antennes werden verhuisd en gemonteerd op de kanaalbrug van de N16. Op 19 december 2005 werd Geert Bollé de nieuwe voorzitter.

Radio Sint Jan werd in 2005 Randstad FM Classics. Op zondag 18 december 2016 werd de naam veranderd in Radio Rivierenland.

Radio Sint Jan

up mail

Radio Caroline - 104,10 MHz (Mariekerke)

Begin jaren tachtig ontstond Radio Caroline, een lokale radio die uitzond vanuit Mariekerke en hoorbaar was in een groot deel van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Na enkele jaren kwam er een einde aan het verhaal want Radio Caroline kreeg geen erkenning. Omdat het station toch bleef uitzenden, viel de toenmalige rijkswacht binnen in de studio's en nam alle apparatuur in beslag. Dj's van het eerste uur waren Pascal Delplanque en Francis Bijl.

up mail

Radio Carat - 100,30 MHz (Boom)

Tijdens het najaar van 1992 richtte Christophe Mertens Radio Carat op. De radio werd opgericht op het moment dat Rudy Ryckewaert succes had met Lazer FM / Lazer Hot Hits, een radio die non-stop housemuziek programmeerde en een grandioos succes was.

Vanuit Boom zond Radio Carat uit in stereo met een zeer hoog vermogen. De frequentie 100,30 MHz was een lege, niet-erkende frequentie. Alzo kon in een groot deel van midden Vlaanderen de radio worden beluisterd. De radio draaide 24 uur per dag house, techno en dance en was daardoor zeer populair bij jongeren. Regelmatig waren jingles te horen geproduceerd door Michel Orthier.

Het initiatief werd stopgezet in het voorjaar van 1993.

up mail

Radio EVA - 94,60 MHz - 87,70 MHz (Boom)

In de periode 1994-1995 was Radio EVA actief. De radio had geen erkenning en was te beluisteren was op 94.60 MHz. De frequentie waarop werd uitgezonden werd eerder gebruikt door Channel X die aan het Scheldeboord te Hemiksem housemuziek programmeerde.

Eerst werd uitgezonden in een glasfabriek te Boom en later van uit het industrieterrein Krekelenberg. In Krekelenberg werd een beter zendbereik bekomen. Er was een vlekkeloze ontvangst tussen Antwerpen en Brussel. De muziek bestond uit hoofdzakelijk uit Dj-mixen gemaakt door onder andere Yves De Ruyter en Franky Kloeck. Tijdens het weekend werden deze mixen opgenomen op DAT om een goede kwaliteit te behouden. 

Radio EVA zond dagelijks uit tussen 8:00 tot 18:00. Volgende jingles waren hoorbaar: "Magic frequency 9 4 6" en "Vertel het door, Eva is back",...

Na verloop van tijd was deze frequentie niet echt ideaal meer voor uitzendingen met een vermogen van 100W. Er werd dan verhuisd naar 87,50 MHz. Op die frequentie werden de uitzendingen gestoord door Lazer FM van René Van Boom die sporadisch in de ether kwam vanuit Borgerhout op 87,70 MHz met een vermogen van 300 Watt.

Na onderling overleg tussen beide stations besloot Lazer FM zijn uitzendingen te stoppen en het materiaal te verkopen aan Radio EVA die dan ook de frequentie van Lazer FM overnam. Lang heeft het niet meer mogen duren want enkele weken later op een zondagavond kreeg de radio bezoek van het BIPT die alle zendapparatuur in beslag nam. Ook de volledig ingerichte studio werd meegenomen. Het signaal van de studio werd met een laagvermogenzender van 200 mW ingesteld op een andere frequentie naar de 300 Watt zender gestuurd die een honderdtal meter verder was opgesteld.

Met dank aan Dieter Claes.

up mail

Radio Pallieter - 100,30 MHz - 107,50 MHz (Lier)

Op 5 maart 1981 was Radio Pallieter voor het eerst in de lucht. De naam is gebaseerd op een hoofdpersonage uit een roman van Felix Timmermans.

De studio was geïnstalleerd in de huiskamer van Jan Ceulemans. De eerste uitzending die twee uur lang duurde was meteen een succes.

Radio Pallieter

Radio Pallieter

De radio was in het begin een familiezaak. Talloze vrijwilligers meldden zich aan om programma's te maken. Het waren hoofdzakelijk studenten en technici die interesse hadden om medewerker te worden.

Er werd beslist om een studio op te richten in de Rivierstraat 71. Dit studio bleef op dit adres tot het einde.

Het meest populaire programma op Radio Pallieter was het verzoekplatenprogramma Hallo Jackemo van Jan Ceulemans die ook de voorzitter werd van de vzw.

Na één jaar Radio Pallieter werd in ’t Sas een Vedettenparade georganiseerd. Er werden een 500-tal toeschouwers verwacht. Het werden er 1200. De zaal was duidelijk te klein. De ordediensten moesten toen even orde op zaken komen stellen.

In 1983 kreeg de radio een gunstig advies tot erkenning en werd enkele jaren later erkend op de frequentie 106,40 MHz. Door de verschuiving van de FM-band moesten heel wat oudere radiotoestellen aangepast worden om Radio Pallieter te kunnen ontvangen. Secretaris Melchior ging van huis tot huis en kwam onder andere bij een oud vrouwtje die het vreselijk vond dat ze de radio niet meer kon ontvangen. Na de aanpassing kon de vreugde niet op: twee dikke tranen liepen over haar gerimpeld gelaat.

In 1983 hoopte Radio Pallieter op 100.000 BEF (2.500 euro) steun van zijn luisteraars voor het steunfonds Alexandra en Peter, twee leukemiepatiëntjes. Duizenden luisteraars reageerden. Het recordbedrag bedroeg dan ook 864.000 BEF.

Radio Pallieter kende ook veelbesproken programma's. Zo bracht Melchior Andries bracht veel omstreden kwissen die heel Lier in spanning hielden en waarvan de finales ook in overvolle zalen doorgingen. Dé Lierse spraakwaterval Sooike Roelans bracht iedere maandagochtend het programma Het Liers Vlaaike. Hij speelde in op de Lierse actualiteit met zijn moppen en iedereen lag meermaals in een deuk van het lachen aan zijn toestel.

Vele artiesten werden uitgenodigd in de studio. Luke Walter jr. van Blue Blot kwam zijn nieuwe cd’s in de studio voorstellen. Ook Yasmine kwam haar eerste single aan de luisteraars horen. Ook grote vedetten zoals Rob de Nijs, Stef Bos, Boudewijn de Groot, Soulsister, de Dolly Dots en vele anderen werden uitgebreid geïnterviewd.

De populariteit nam af in 1989 en er werd beslist om deel uit te maken van het netwerk X-tra FM. Na dit korte avontuur bleef de benaming Radio X-tra.

Ook in de jaren 90 werden nog succesvolle programma's gemaakt. In 1996 en 1997 oogstte Marc Van Riel met het cultureel informatief programma De Schapekop een groot succes. Ook het programma Kafee X-tra i.s.m. het Theaterkafee werd warm onthaald. Tal van opnames werden er gemaakt. Niet enkel met de volledige politieke Lierse wereld, maar ook theater en amusement kwamen aan bod. Er werden tal van extra voorstellingen ingelast van o.a. zanggroep Harbalorifa en vertellingen van Felix Timmermans door Karel Vingerhoets.

Er werd toch op zoek gegaan naar een ander partner omdat het aantal medewerkers niet meer voldoende was om onafhankelijk te blijven. Zo maakte de radio tussen 1990 en 2004 deel uit van onder andere Radio Mango, Radio Scoplia en Maeva FM.

Radio Pallieter

Er werd nog één programma gemaakt in de studio te Lier. In De Peperbus werden lokale activiteiten omgeroepen. Dit programma liep in samenwerking met de stad Lier.

In 2003 werd het ingediende dossier niet erkend. De studio en zendmast werden vervolgens ontmanteld.

In 2017 diende de vzw terug een dossier in en werd erkend in Lier 106,40 MHz en Nijlen 105,30 MHz. Een nieuwe studio werd ingericht op het Zimmerplein 19.

Radio Pallieter

Radio Pallieter

Radio Pallieter

Radio Pallieter

up mail

 

Radio Relax / Bevel - 103,20 MHz - 105,30 MHz (Bevel)

Radio Relax is ontstaan begin jaren 80. Er werden programma's gemaakt voor Jan en Alleman. De studio bevond zich in Kontersland 6 te Bevel.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Relax met ondernemingsnummer 423565742 opgericht op 14 oktober 1982. De radio kreeg als enige radio in Nijlen in 1983 een gunstig advies tot erkenning.

In 1986 volgde de vergunning. De nieuwe frequentie werd 105,30 MHz. Er mocht enkel worden uitgezonden tussen dinsdag en zaterdag.

In 1991 moest de radio van naam veranderen omdat volgens het decreet Van Rompuy iedere radio een unieke naam moest hebben. Er werd beslist om de naam van de gemeente te gebruiken , namelijk Radio Bevel.

In 2003 werd Radio Bevel niet meer erkend. Op woensdag 26 mei 2004 vond de laatste uitzending plaats.

Radio telax

up mail

Radio Mercur - 102,00 MHz - 101,70 MHz (Berlaar)

Sinds het verdwijnen van zeezender Radio Veronica had Rudy Van Amstel zin om zelf een radiostation op te richten. Toen de vrije radio's als paddenstoelen uit de grond schoten, besloot Rudy om samen met drie vrienden een radio op te starten. Na enkele problemen met de zender vond de eerste uitzending plaats op 1 september 1980 op de frequentie 102,00 MHz. Er werd gebruik gemaakt van zendertje van 5 Watt aangesloten met een antenne die op 12 meter hoogte werd opgesteld. De ontvangstresultaten waren vrij goed omdat de FM-band toen nog redelijk leeg was. Als naam werd Radio Mercur gebruikt. Na twee maanden schakelde men over op een zender van 40 Watt en men zond dagelijks uit tussen 16:00 en 21:00. Er werd vervolgens ook gebruik gemaakt van een stereocoder, maar toen het besluit Willockx verscheen, werd deze uitgezet.

In 1981 organiseerde de radio tweemaal een fanbal waar veel volk op afkwam. Men stelde vast dat na elk fanbal een aantal medewerkers afhaakten. Deze liepen over naar andere stations die hun medewerkers betaalden. Gelukkig waren er andere geïnteresseerden die programma's begonnen te maken op de radio. Begin 1983 slonk wel het aantal medewerkers van 36 naar 4. Men slaagde er in om met 3 effectieve medewerkers een jaar lang programma's te maken. Deze 3 medewerkers waren Rudy Van Amstel, zijn vader en Tineke Van Dam. De gepresenteerde programma's gebeurden 's avonds. Overdag werden non-stopbanden gespeeld.

Om erkend te worden werd de vzw Radio-Mercur met ondernemingsnummer 423565148 opgericht op 7 oktober 1982.

Omdat meer en meer radio's het zendbereik van Radio Mercur begonnen te storen, werd besloten om uit te zenden op 106,00 MHz. Na drie weken bleek dit geen succes te zijn en schakelde men de zender terug in op 102,00 MHz. In februari 1986 werd er met 150 Watt uitgezonden, maar toen de RTT langs kwam, moest het vermogen terug worden ingesteld op 40W.

De omroep begon ook reclame uit te zenden. Men vroeg 5.200 BEF (130 €) per maand om een spot driemaal per dag te spelen. In het begin kwam er niet veel reactie van de middenstand.

In de omgeving was er nog een lokale radio die werd erkend namelijk Radio Horizon uit Berlaar. De twee stations maakten afspraken om samen een erkenning aan te vragen voor dezelfde frequentie. Radio Mercur zou maandag, woensdag en vrijdag uitzenden tussen 06:00 en 0:00 en op zaterdag tussen 12:00 en 0:00. Op de andere momenten zou Radio Horizon uitzenden. Radio Mercur zou ook reclame aanwerven voor Radio Horizon. Maar op het laatste zag Radio Horizon het anders. Zij stelden voor dat Radio Mercur enkel 's nachts uitzendingen zou verzorgen. Radio Mercur pikte dit niet en liet de zender toen ook overdag aanstaan.

Radio Mercur werd erkend ondanks een negatief advies van de Raad van Niet-Openbare Radio's. Het werd in eerste instantie niet erkend, maar kreeg dertig dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Dit wierp vruchten af voor Radio Mercur. Op 27 oktober 1983 werd de radio dan toch erkend. Het moest wel dezelfde frequentie delen met Radio Horizon.

Ondertussen was de vergunning voor beide stations aangekomen en de uitzendfrequentie was voor beiden 101,70 MHz. Het gevolg was dat beide stations op dezelfde frequentie uitzonden wat voor de nodige storingen zorgde. De antennekabel van Radio Mercur werd zelfs tweemaal doorgeknipt.

De erkenning van Radio Mercur werd ingetrokken in 1992 omdat er geen uitzendingen meer plaatsvonden.

Radio Mercur

up mail


Radio Horizon - 101,10 MHz - 101,20 MHz - 101,70 MHz - 103,00 MHz - 107,10 MHz (Berlaar)

Radio Horizon is ontstaan toen het na twee jaar in 1982 fuseerde met een radio die Patrick Verlinden had opgericht. Patrick was gestart als DJ met een programma op vrijdagnacht tussen 01:00 en 03:00. De radio was gehuisvest op de zolder van "de witte villa", een woning gelegen in de Misstraat 112 waar verzekeringskantoor Van Dessel was gehuisvest en waar Patrick CEO was.

Radio Horizon

Toen de erkenningsronde een feit werd, maakte Radio Horizon een afspraak met Radio Mercur uit Nijlen. De twee stations maakten afspraken om samen een vergunning aan te vragen voor dezelfde frequentie. Radio Mercur zou maandag, woensdag en vrijdag uitzenden tussen 06:00 en 0:00 en op zaterdag tussen 12:00 en 0:00. Op de andere momenten zou Radio Horizon uitzenden. Radio Mercur zou ook reclame aanwerven voor Radio Horizon. Maar op het laatste zag Radio Horizon het anders. Zij stelden voor dat Radio Mercur enkel 's nachts uitzendingen zou verzorgen. Radio Mercur pikte dit niet en liet de zender toen ook overdag aanstaan. Ondertussen was de vergunning voor beide stations aangekomen en de uitzendfrequentie was voor beiden 101,70 MHz. Het gevolg was dat beide stations op dezelfde frequentie uitzonden wat voor de nodige storingen zorgde. Later zou Radio Horizon 24u/24u programma's verzorgen op de erkende frequentie 103,00 MHz.

studio Top Turbo Commando

stdio Top Turbo Commando

Marc Holemans in de studio van Radio Horizon

Radio Horizon
Patrick Verlinden (foto: kantoor Van Dessel)

Tijdens de jaren 90 werd Patrick Verlinden programmadirecteur, verzorgde hij liveprogramma’s en het nieuws. Na de uren verzorgde hij ook fuiven. Tijdens de topjaren behaalde Radio Horizon een omzet van 750.000 BEF per jaar.

Patrick trok zich in 1996 terug. De organisatie werd overgelaten aan Jef. Radio Horizon bleef nog wel een tijdje op de zolder uitzenden, maar het ging snel bergaf toen de andere drijvende krachten ermee ophielden. De radio had vervolgens een overeenkomst met TOPRadio.

Radio Horizon werd in 2005 RGR FM. Eén van de laatste programma's was Lierse Live, een programma gewijd aan voetbalclub Lierse SK.

Op 6 november 2012 werden de programma's van Story FM op de frequentie uitgezonden.

Radio Horizon

up mail

Radio Sound Explosion - 103,70 MHz (Berlaar)

Radio Sound Explosion werd opgericht door Dzjango en Macho en zond tijdens de jaren 80 uit in Berlaar met een vermogen van 20 Watt. Omdat de zendmast maar een hoogte had van 7,5 m werd geen groot bereik behaald. De radio deed testuitzendingen op 103,70 MHz en bleef ook op deze frequentie uitzendingen verzorgen.

De radio zond enkel uit gedurende enkele uren in het weekend. Op zaterdag werd er een programma gemaakt tussen 20:00 en 22:00 door de twee initiatiefnemers. Zondag tussen 13:00 en 18:00 werd de ploeg versterkt met Veronica, Miss Poes en Old Interim.

Radio Sound Explosion

up mail

Radio Midnight - 100,20 MHz (Beerzel - Berlaar)

Radio Midnight werd opgericht op maandag 25 mei 1981 en begon uit te zenden in de Heestenheidestraat in Beerzel. Het zou pas later verhuizen naar de Aarschotsebaan in Berlaar-Heikant. Daar werd de studio geïnstalleerd in de tuin van de familie Peeters-Suetens.

De radio had te kampen met heel wat sabotagedaden toen het zich installeerde in Berlaar-Heikant. Zo werd de antennekabel in de mast op een hoogte van 18 meter doorgesneden. Het duurde zelfs verschillende dagen toen dat werd ontdekt. Er werd tevens verschillende maal in de studio ingebroken. Er verdwenen toen kleine, maar essentiële voorwerpen. Voor de medewerkers was het duidelijk dat het wel degelijk ging om sabotage-inbraken en niet om inbraken om te stelen. Radio Midnight veronderstelde dat de daders van andere vrije radio's afkomstig waren. De radio zond uit op 100,20 MHz en dat was toen vlak in de buurt van de frequentie van Radio Christina.

In december 1982 werd definitief gestopt. De resterende apparatuur werd verkocht en de meeste medewerkers gingen aan het werk bij Radio Rubens uit Heist-op-den-Berg, Radio West uit Heist-op-den-Berg en Radio Ten uit Begijnendijk.

Radio Midnight
Juul Rijmenants en Jan Winkelmans

radio Midnight

up mail

Radio Apollo - 101,70 MHz - 106,80 MHz (Wiekevorst, Heist-op-den-Berg)

Radio Apollo is het product van een sluimerende wereld van fantasie tot leven gewekt door een groep jonge enthousiastelingen. Het begin van Radio Apollo was een lentesprookje ontstaan in april 1982. Een gedurfd initiatief, want het was niet evident om een radiostation op te starten in een amper 3000 inwoners tellend dorpje. Het idee om een vrije radio in de lucht te krijgen bracht veel jonge geestesgenoten in vervoering, maar het in praktijk omzetten was natuurlijk een ander paar mouwen. Gelukkig was er Flora Vercammen die kon helpen. Zij stelde een stuk van haar erf ter beschikking aan de radio. De studio werd ingericht in het patattenkot. Wat zij waarmaakte, kreeg algemeen applaus en Flora werd voor het leven bedacht met de titel "moemoe Apollo", een eretitel die klank heeft gekregen.

De meeste jongens waren tussen 14 en 18 jaar jong, met o.a. Danny Verstrepen, Benny en Jozef Deckers, Patrick en Luc Scheerens, Danny Laeremans, Jan Van Den Bergh, Rudy Caes en Patrick Vermeulen. Zij waren de eerste negen personen die persoonlijk ieder 2000 BEF bijeenlegden. Hiermee werd het nodige technisch materiaal aangekocht.

Het eerste programma werd uitgezonden op 1 mei 1982 via de frequentie 101,70 MHz. Na een aantal maanden bleek dat de populariteit gestoord werd door een andere zender uit de streek waarop men besloot te verhuizen naar een andere frequentie.

Het patattenkot werd in de loop der jaren uitgebreid en professioneler ingericht. De radio organiseerde regelmatig een showdag in de tuin waar lokaal talent kwam optreden.

Radio Apollo

Op 1 januari 2018 moest Radio Apollo stoppen met het verzorgen van uitzendingen op FM omdat het niet meer werd erkend. De radio bleef uitzendingen verzorgen via het internet en verhuisde naar de oude pastorie van Wiekevorst. Een verhuis was nodig omdat de eigendom van Flora Vercammen werd verkocht. Zij overleed op 30 april 2020.

Op zaterdag 4 september 2021 werd de studio geïnstalleerd in het Woon-zorgcentrum Sint-Jozef in Wiekevorst. Deze locatie was geen succes.

Op 16 januari 2024 werd verhuisd naar de bovenverdieping van de nieuwe Spar-winkel gelegen in de Lindestraat 5 te Wiekevorst. De eigenaar van de winkel zag het zitten dat de radio zich boven de winkel vestigde. Naast de studio is er een cafetaria ingericht om extra inkomsten te genereren.

In mei 2024 telde de radio 43 programmamakers.

Radio Apollo

Radio Apollo

Radio Apollo

up mail

Radio Christina - 102,00 MHz - 106,10 MHz (Heist-op-den-Berg)

Radio Christina is ontstaan op 21 juli 1980. Op de Belgische nationale feestdag konden de Heistenaren voor de eerste keer hun eigen vrije radio beluisteren. Radio Christina was onmiddellijk een beestige radio. In de geitenstal van Emiel De Keuster werden de eerste piraatuitzendingen de ether ingestuurd. Bert Bibber (Bert De Keuster), Polle Box (Paul Van den Broeck), Mister X (Herman Dockx), Paulus Pry (Paul Laurens) en Joost (Jean-Paul De Bie) namen het initiatief.

Radio Christina live in de geitenstal

Radio Christina stopte met uitzenden toen de zomervakantie voorbij was. Vele medewerkers waren studenten en gingen terug naar school in september 1980. Er ontstond wel meteen het idee om te starten met TV Karina.

Na het TV Karina-avontuur werd beslist om de radiodraad terug op te nemen. In 1981 verhuisde de geïmproviseerde studio naar de kelders van taverne Bergbos. Daar zit Radio Christina nog altijd. De radio wordt beheerd door Jean-Paul De Bie. Hij richtte het reclamebureau De Bie op.

In 2018 kreeg de omroep terug een erkenning voor 9 jaar en mag het eveneens uitzenden in Aarschot (107,20 MHz) en Hulshout (106,50 MHz).

Radio Christina

Radio Christina

Radio Christina zendmast

Radio Christina zendmast (beeld Ben De Voeght)

up mail

Radio West - 103,50 MHz (Heist-op-den-Berg)

Radio West begon met proefuitzendingen op 27 mei 1981. De naam werd geïnspireerd op de naam van de radio uit het toen populaire Tv-feuilleton Shoesring. De radio is ontstaan uit de kleine Hallaarse zender Radio Albino dat slechts twee dagen heeft uitgezonden. De studio was ingericht in de Kerkhofstraat. De initiatiefnemers, waarvan Dirk Van den Broeck deel uitmaakte, werkten met zeer professioneel materiaal dat een waarde had van 400.000 BEF (10.000 €).

Een week later werd gestart met uitzendingen die werden verzorgd door 20 medewerkers. Tevens telde de radio ook 9 administratieve medewerkers om de radio te ondersteunen. De jongste medewerker was 16 jaar oud, de oudste was 35. Er werd meteen een vzw opgestart en een erkenning aangevraagd. Radio West kreeg in hetzelfde jaar een gunstig advies.

Op 12 februari 1982 werd de eerste verjaardag gevierd in dancing Eden. De volgende artiesten hadden hun medewerking beloofd: Moustache, Bobby Prins, Ruth McKenny, Bobby Ranger, Jos Wyts, Buster Watson, Ed Gary, Bob Rocky, Bing Barlow en The Marlets.

De radio was te ontvangen tussen Aarschot, Emblem, Putte en Westerlo. In september 1982 werd de zender versterkt en waren de programma's zelfs te beluisteren tot tegen Antwerpen. Dit was nodig omdat de radio in de zuidwestelijke richting flink werd gestoord door Radio Maeva die uitzond op dezelfde frequentie. De radio begon toen ook met 24u op 24u programma's te maken.

Om erkend te worden werd de vzw West R.W. met ondernemingsnummer 423567722 opgericht op 3 juni 1982. De radio kreeg een gunstig advies om te worden erkend, maar hield op te bestaan enkele jaren later.

Radio West

up mail

Radio Rubens - 102,00 MHz (Heist-op-den-Berg)

Radio Rubens werd opgericht door Bob Vervloesem in september 1980. De radio was gelegen in een elektriciteitszaak in de Bergstraat 42 te Heist-op-den-Berg. Achteraan in een tuin was een studio ingericht in een houten chalet. De zender was aangesloten op zendantennes die gemonteerd waren in een mast van 25 meter hoogte.

De radio had een zendbereik van ongeveer 10 km en bracht hoofdzakelijk muziek van streekartiesten afgewisseld met streeknieuws. Er werd 40 uur per week uitgezonden. Volgens de initiatiefnemer had de radio gemiddeld 25.000 luisteraars.

Op 28 april 1981 omstreeks 9:45 hebben leden van de gerechtelijke politie van Mechelen beslag gelegd op een gedeelte van de zendapparatuur. De zender en het voedingsblok werd in beslag genomen. De zendkabel, platendraaiers, mengtafel en discotheek werden verzegeld. De gerechtelijke politie trad op omdat er een klacht van enkele bewoners uit de omgeving werd neergelegd. Hun radiotoestel werd gestoord door Radio Rubens.

Radio Rubens kwam daarna even terug in de lucht, maar werd niet erkend. Er werd wel de vzw PP Rubens met ondernemingsnummer 421914861 opgericht op 17 september 1981.

Radio Rubens

up mail

Radio Cardinaal - 101,70 MHz (Heist-op-den-Berg)

Radio Cardinaal is gestart met uitzendingen op 4 oktober 1982. De eigenaars waren Frans van dancing Eden en Wim Panken van de Nissan-garage. De studio was ingericht in een hokje naast de garage. In de studio werd een mengtafel, twee platendraaiers, enkele cassettedecks en een microfoon geïnstalleerd.

De opzet was radioprogramma's te brengen voor het ganse gezin met heel veel aandacht voor muziek. Er werd direct begonnen met een horizontale programmatie. Zo kon de luisteraar op hetzelfde moment dezelfde stem horen.

De radio maakte veel uitzendingen op verplaatsing. De mobiele studio was ingericht in een typische Engelse dubbeldekbus. De radio verzorgde ook gastoptredens, drive-in shows en presentatiewerk.

Jingle en tijdsein Radio Cardinaal

De viering van de eerste verjaardag op vrijdag 7 oktober 1983 op het domein Van De Ven te Olen liep fout af. Er was een optreden van Will Tura gepland voor 2500 enthousiastelingen maar het gebeuren bleef beperkt tot een babbeltje met Patrick Valain van Radio Maeva. Will Tura heeft daarna toegegeven op de radio wat er fout is gelopen.

Eind 1983 hebben Ben Van Praag en Marc Hermans op vraag van Wim even Wekkerwacht en Lunchexpress verzorgd. Ze waren dat snel beu omdat de studio te klein was en zelf geen vensters had.

Eind 1984 was het bestuur van oordeel dat radiomaken een dure aangelegenheid is. De kosten liepen hoog op. Met de ontvangsten van radioreclame werden lang niet alle rekeningen betaald, ondanks de inzet van de talrijke medewerkers.

Radio Cardinaal kreeg geen pré-advies en werd ook niet erkend. De benaming van de radio werd wel opnieuw gebruikt in het nabijgelegen Aarschot.

Radio Cardinaal

up mail

Extra's

Commissie voor Mediabeleid Vergadering van 29/05/1996, Vraag om uitleg van mevrouw Yolande Avontroodt tot de heer Eric Van Rompuy, Vlaams minister van Economie, KMO, Landbouw en Media, over de uitzendmoeilijkheden van de lokale radio´s in Antwerpen.

De situatie van de Antwerpse FM-band in het jaar 2001.

Fotoreportage: Introductie digitale televisie (DVB-T) te Antwerpen - foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

De VRT verving de zendmast op 6 en 7 februari 2002 door een exemplaar voorzien van DVB-T-paneelantennes. DVB-T werd vervolgens in gans Vlaanderen buiten dienst gezet op 1 december 2018.

zendmast voor installatie DVB-T
29 januari 2002 - De zendmast van de VRT te Antwerpen