De eerste Brusselse strijdzender: Radio Brol
Radio Activités
Radio Mona Lisa
Radio Blankedelle
Radio Capitale
Radio 104
Radio Plus
Radio Huguette International
Radio z'Alternatives
Radio Riposte
Radio Polyvalence
Radio Relax
Radio Système
De Brusselse radio's en de politieke partijen
Radio Contact - de tweetalige radio tussen 1 maart 1980 en begin november 1981
Radio Contact 2 - de Nederlandstalige radio
Radio Capital News / Contact News / Radio Plus
Radio SIS / Station Satellite - de Franstalige radio
Radio Judaïca
Radio Maeva
FM Bruxel
SIS Unique / SIS FM - de Nederlandstalige radio
Radio Cristal - Club FM - Contact Gold - Radio Contact 2 (FR)
Fréquence 1
Télé 6 - Top FM
Belle FM
Fréquence Elle
Europe 2
FooRire FM
Radio Bruxelles Inter FM
Radio FM Le Soir
BFM
RCF
Skyrock
Radio Contact Plus
Radio Contact Inter
Radio FG
Radio Mi Amigo - het Nederlandstalig netwerk tussen 1985 en 1987
Radio Contact - het Nederlandstalig netwerk tot 2009
Radio Contact - het Franstalig netwerk
RFM
Bel RTL
Radio SIS - het tweetalig netwerk
Radio Nostalgie - het nationaal netwerk tussen 1989 - 1990
Radio Nostalgie - het Franstalig netwerk vanaf 1990
Radio Chérie FM - netwerk
NRJ - het Franstalig netwerk
Fun Radio - het Franstalig netwerk
Family Radio - netwerk
Radio Contact 2 - het Nederlandstalig netwerk tussen 2001 en 2004
Radio Contact Vlaams Brabant - het regionaal netwerk tussen 2003 en 2008
Radio Mango - netwerk tussen 1999 en 2003
Ciel FM - netwerk
Radio BXL - tussen 2004 en 2007
Mint FM - netwerk
Twizz Radio - netwerk
BRUSSEL, SINT-JOOST-TEN-NODE (inclusief Martinitoren / Sheraton)
Radio Marolles
De Arabische omroepen in Brussel
Radio Al Wafa
Radio Al Watan
Radio As-Salaam / Radio Salam
Radio Culture 3
Radio Médi 1
Radio Médi Inter
Radio Al Manar
Arabel FM
FM Capitale
Radio JMB
Radio Josaphat
Radio Panik
Radio Schaerbeek
Radio Arc-en-Ciel
Radio Liberté
Radio HLM
Radio Cactus
Radio CTR Brugmann
Radio Micro-Climat
Radio Transit
Radio Neder
JET FM
Radio Pasa
Radio Ixelles
Radio Soleil
Radio Xygène
Radio Campus
Radio Sud Est
Radio Cinquantenaire
Radio Activité
Radio Gamma
Radio Iris
Radio BXL - tussen 1980 en 1982
Radio Louvain en Woluwe
Radio Virginia
Studio K2
Radio Freedom
Radio Action / Action FM
Radio Vibration
FM Inter
Antenne Sud
Radio City One
Radio Air Libre
Radio 1180
Radio Sud Inter
Radio 10
Radio Postillion
Radio Forest
Radio Alma
Radio Aurore
Radio Sunset
Radio Ouest
Radio Station Wayez Inter FM
Radio Véronique
Radio ABC
Radio Studio Phénix
Radio Kiss / Kiss FM
Radio W80
Radio Spes
Radio Ring
Radio CRD / Fantastiek
Radio Crystal
Trend FM
De Radio
FM Brussel
Een overzicht van de Brusselse radio's
Mr. Sauveniere van de RTT
Radio Brol was de benaming van de zender die op 9 november 1978 werd opgestart door studenten van de ULB. De radio ondersteunde de toenmalige manifestaties zoals de betoging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Radio Brol, Radio Activité, Radio Mona Lisa en Radio Quartier Libre gebruikten op de ULB hetzelfde zendmateriaal.
Radio Brol vervoegde in juni 1979 Radio z'Alternatives in Schaarbeek.
Op 9 januari 1979 is de eerste uitzending te beluisteren van Radio Activités vanuit de ULB. Ze werd gecoördineerd door de vereniging Coordination Anti-Nucleaire de Bruxelles in samenwerking met Les Amis de la Terre-Bruxelles. Er werd uitgezonden op dinsdag tussen 19:00 en 0:00. Twee programma's waren te horen namelijk Ecoute, c'est du Belge en Les poubelles du nucléaire. Er werden nieuwsberichten voorgelezen en tevens was er te horen wat de luisteraar moest doen indien er een kernexplosie zou plaatsvinden. Radio Activités verzorgde uitzendingen tot de lente van 1980. De radio werd in juni 1979 een onderdeel van Radio z'Alternatives.
Radio Activités was de eerste vrije zender met regelmatige uitzendingen. Radio Brol, Radio Activités, Radio Mona Lisa en Radio Quartier Libre gebruikten op de ULB hetzelfde zendmateriaal.
Radio Activités mag niet worden verward met Radio Activité uit Etterbeek.
In februari 1979 startte Radio Mona Lisa met uitzendingen vanuit de ULB. De vereniging achter deze radio was Rock Against Racism - Bruxelles. De radio bracht een programma tegen racisme. Het werd een onderdeel van Radio z'Alternatives. Radio Brol, Radio Activités, Radio Mona Lisa en Radio Quartier Libre gebruikten op de ULB hetzelfde zendmateriaal.
Begin 1979 was de ULB van plan om de sporthal ADEPS op te richten in de wijk Blankedelle te Oudergem, aan de rand van het Zoniënwoud. Dit was tegen de zin van de buurtbewoners die protesteerden tegen deze plannen omdat een deel van het bos moest worden gekapt. Het ging over ongeveer 6.500 volwassen bomen, hoofdzakelijk beuken, gespreid over 14 hectare om alzo een olympische site te verwezenlijken.
De buurtbewoners waren er in geslaagd om het project te laten uitstellen. Tegen alle verwachting in werd twee dagen voor een manifestatie zou plaatsvinden, gestart met de kap van het bos. In één dag werden 500 bomen toen door 10 houthakkers geveld.
De nationale pers gaf wat aandacht aan de zorgen, maar dit was te beperkt volgens het comité. Met behulp van Radio Activités werd Radio Blankedelle opgericht om zoveel mogelijk de buurt in te lichten. Er werd gedurende enkele uren per week uitgezonden.
Later zou de naam worden veranderd in Radio Quartier Libre en integreerde zich in Radio z'Alternatives.
Radio Capitale beweerde reeds al in 1972 met een eerste muziekuitzending in de lucht te zijn geweest. De radio werd opgericht door een 23-jarige radioliefhebber die gedurende enkele uren per week radio-uitzendingen verzorgde. Hij kreeg snel versterking en in 1978 begon het station regelmatig programma's te maken. De radio werd eerst geïnstalleerd in een hoog appartementsgebouw gelegen in de Mettewielaan, kortbij het stadium van RWDM. De studio was gebouwd in een zeer klein kamertje. De studio was echter uitgerust met technisch hoogstaand materiaal aangesloten op een 100 Watt zender.
Radio Capitale was een Franstalig radiostation, echter er werden ook Nederlandstalige programma's gebracht. Eén van de eerste Nederlandstalige medewerkers was Marcel Vanthilt. De muziekgenres op Radio Capitale varieerden van rock, new wave, reggae, ska tot experimentele muziek.
Op zaterdag 3 november 1979 was de groep Fisher Z te gast in de studio.
Tijdens de BRT-staking om en rond 10 november 1979 werd beslist om de uitzendingen te starten vanaf 14:00. Er werden toen ook medewerkers van de BRT uitgenodigd in de studio. Tijdens de interviews konden de luisteraars telefonisch vragen stellen. Men wilde weten of de staking wel verantwoord was.
Op maandag 19 november 1979 was Radio Capitale aanwezig op het BRT-stakersbal. Er werden onder andere interviews afgelegd van BSP-voorzitter Karel Van Miert en BRT-journalist Jan Schodts.
Begin januari 1980 werd de zender 's nachts niet meer uitgezet. Men had schrik dat de frequentie zou worden ingenomen door een andere radio.
Op woensdag 30 januari 1980 organiseerde de radio een party in de Ancienne Belgique. Om dit te verwezenlijken werd de volledige studio gedemonteerd en opgesteld in de zaal. Enkel een bandopnemer werd rechtstreeks aangesloten op de zender. Op een band die continu werd gespeeld werd promotie gemaakt voor de party. Op het programma stonden The Employees en Lavvi Ebbel onder leiding van Luckas Vander Taelen. Na de optredens kwam de Capitale Sound System in actie met Max Alexander. Er waren 800 danslustigen die kwamen opdagen. Na een uur waren alle zelfklevers uitverkocht. De party bracht genoeg geld op om een nieuwe studio te kopen zodat men deze niet telkens moest afbreken voor een evenement.
Pol Zorloge (Paul Driesen) werd die dag geïnterviewd door Actueel van de BRT-radio. Tijdens het interview vertelde hij dat Radio Capitale geen concurrentie wilde zijn van de BRT maar een aanvulling. De dag daarna was cultuurminister Rika De Backer aan het woord in Actueel. Uit het interview bleek dat ze toen nog steeds tegen vrije radio's was omdat ze niet op de hoogte was van de situatie.
Vrij snel werd een tweede Capitalfuif georganiseerd. De groepen die het spektakel kwamen opluisteren waren Colours, Simka's en Toy. Er waren 1500 mensen aanwezig. De opbrengst was 120.000 BEF (3.000 €).
In november 1980 werd de programmatie gewijzigd. De Nederlandstalige medewerkers en enkele anderen die rockprogramma's brachten waren niet gelukkig met de nieuwe commerciële richting. Zij vertrokken en richtten FM Bruxel op.
In de nieuwe programmatie werd een verzoekprogramma opgenomen om "anti-groetjes" te brengen. De Wereldse Top 20 werd een Top 40.
Twee jaar later vestigde Radio Capitale zich in de (ondertussen afgebroken) Martinitoren en zond uit met een zendsterkte van 1500 Watt. Tijdens de dag werden alle programma's live gebracht. In de studio stond een toen moderne broadcastmengtafel met 16 kanalen, voorzien van een ingebouwde telefooninterface, limiters en een timer.
De radio had een overeenkomst met een artiestenbureau. Wanneer popartiesten op bezoek waren in Brussel tijdens een tournee werden ze begeleid naar Radio Capitale. Zo werden Marvin Gaye, Lena Lovich, Roger Clover, Mike Oldfield en vele groepen uit België uitgebreid geïnterviewd. Deze artiesten leverden van hun hit ook een versie met speciale Radio Capitale-teksten.
De radio maakte ook Engelstalige programma's. Chris Cole had een Engelstalig programma iedere werkdag tussen 15:00 en 17:00. Tijdens de Internationale Show, te beluisteren op zondag tussen 12:00 en 15:00, werd in drie talen gepresenteerd. De presentatoren waren Chris Cole, Thierry Leblanc en Jelle Boonstra. Producers waren Johan De Vlo en Fanny Sadouni. Volgens de ploeg was een gemengd taalprogramma het wapen om de toenmalige taalproblematiek op te lossen. Het programma kreeg honderden positieve reacties. De makers keken uit naar het moment om legaal reclame te maken. Want volgens hen had hun programma een groot bereik bij alle doelgroepen.
Tijdens het programma werden ook wedstrijdvragen gesteld. Niet enkel elpees konden worden gewonnen, maar ook reizen naar buitenlandse bestemmingen. Men stelde vast dat de kandidaten beurtelings Nederlands-, Frans- en Engelstalig waren.
Radio Capitale werd door de overheidsdiensten volledig in beslag genomen. Francis Lemaire nam de vzw in het najaar van 1986 over en maakte er Radio Capital News van.
Folder met de aankondiging van de laatste party
Radio 104, gevestigd in Jette tegenover het kerkhof, werd in 1974 opgericht door Jacques Casier, een vriend van de ploeg rond Radio Huguette International. De radio heeft eerst onder andere benamingen uitgezonden, maar vanaf het voorjaar werd de naam gewijzigd Radio 104, verwijzend naar de uitzendfrequentie 104,00 MHz. Door op deze frequentie uit te zenden werd ervoor gezorgd om Radio Huguette International niet te storen.
Begin december 1979 werd een zender van 21 Watt geïnstalleerd om het bereik te vergroten.
Op de radio werd veel aandacht besteed aan Franstalige muziek. De naam van de vereniging was l'Association de Développement des Mass Média (ADMM). Jacques Casier werd ook voorzitter van de vereniging ALO.
Hier volgt een beschrijving komende van de voorzitter:
Radio 104 se veut une radio à vocation musicale. Elle désire d'abord délasser et ce dans la bonne humeur. Elle a aussi une vocation sociale pratiquant ainsi la politique du micro ouvert à tous. Chacun peut y annoncer ses petites informations, culturelles ou non, des offres d'emplois, etc... Nous ne sommes pas une radio politique qui prévalent entre les animateurs.
In het begin startten de programma's rond 18:00. Vele programma's werden opgenomen buiten de radio. Op de radio waren ook enkele Nederlandstalige programma's te horen. Onder andere Bert De Groef (Johan Henneman) verzorgde een programma.
Begin 1980 werd de zendkracht verhoogd tot 60 Watt om het bereik te vergroten. Er waren toen luisteraars die 40 km van de zender naar de radio konden luisteren. De zender werd ook ingesteld op 104,20 MHz want er waren in Brussel nieuwe nabijgelegen zenders die toen stoorden.
Om inkomsten te genereren kon beroep worden gedaan op de Radio 104 Roadshow.
Op vrijdag 7 maart 1980 kreeg Radio 104 een anoniem telefoontje met de melding dat er iets ergs ging gebeuren. Radio 104 was toen nog niet in de ether. Twee minuten later werd aangebeld. Twaalf mensen van de Rijkswacht en de RTT dienden zich aan. De zender werd gedemonteerd en de helft van het studiomateriaal werd in beslag genomen.
Het was in Brussel de eerste keer dat een vrije radio in beslag werd genomen. De reden was dat de dag daarvoor de luchtvaartlijn Brussel-Luxemburg uitzendend op 112 MHz even werd gestoord. De radiovereniging ALO nam contact op met de controletoren van de luchthaven. Er werd gemeld dat men niet zeker was wie de storing had veroorzaakt.
De uitzendingen werden dezelfde avond hervat met een zender van 1 Watt sterk. Het zwakke signaal werd o.a. overgenomen door Radio Plus, Radio Capitale en Radio Louvain en Woluwe. Op dat moment was Radio 104 perfect te beluisteren in gans Brussel. Op 8 en 9 maart 1980 werden enkele programma's van Radio 104 eveneens overgenomen.
De radio werd daarna nog een paar keer in beslag genomen.
Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.
Radio 104 - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.
Jacques Casier werd vervolgens ook de voorzitter van de radiovereniging ALO.
In 1987 werd de naam veranderd in Radio Plus die niets te maken had met de radio die uitzond tussen 1979 en 1984. Jacques Casier verkocht de radio vervolgens aan Francis Lemaire van Radio Contact. Het eerste jaar was Radio Contact Plus te horen op de frequentie. Toen Leader FM, de reclameregie achter het netwerk Radio SIS, in februari 1989 failliet was vreesde Francis Lemaire dat NRJ uit Frankrijk de frequenties zou overnemen en dus een concurrent zou worden voor Radio Contact. Pierre Houtmans had reeds de licentie gekocht om NRJ te brengen in België eind 1985. Het programma van NRJ werd toen uitgezonden op de frequentie van Radio 104 en dit met beperkte middelen. De bedoeling was de expansie van het Franse netwerk zoveel mogelijk af te remmen zodat Radio Contact als netwerk sneller zou groeien.
NRJ Belgique werd opgericht in juni 1994 en startte op 27 juni 1994 op een beperkt aantal frequenties met hitradio.
Radio Plus was samen met Radio Air Libre en Radio z'Alternatives une radio associative et d'expression. De radio werd opgericht door onder andere Patrick Daems. De studio was eerst gevestigd in 1979 in de Brusselse ULB en verhuisde daarna naar een appartement in de Josse Goffinlaan te Sint-Agatha Berchem. Het station had redelijk veel ambitie en technische middelen. Op de radio was hoofdzakelijk de muziekstijl rock te horen omdat deze muziekstijl praktisch niet was te horen op de openbare radio. Zo werd "de anti-top 50" gebracht met recente platen die niet in de hitlijsten voorkwamen van de officiële zenders.
De eerste zender had een vermogen van 25 Watt. Het bereik viel goed mee in de agglomeratie omdat de frequentie toen vrij was. De radio zond eerst geruime tijd uit op 102,90 MHz, maar moest wijken toen Studio Brussel begon uit te zenden op 102,80 MHz. De zender werd vervolgens ingesteld op 103,90 MHz echter moest na een paar weken terug een andere frequentie zoeken omdat het volgens de RTBF hun zender stoorde in Doornik. Uiteindelijk werd de zender ingesteld op 101,00 MHz. De slogan werd dan ook 101 Mégarock.
Op vrijdag 26 oktober 1979 was Radio Plus voor de honderdste maal in de lucht. Voor die gelegenheid waren alle medewerkers aanwezig in de studio. Er werden op dat moment Nederlandstalige en Franstalige programma's gemaakt. De medewerkers van het eerste uur vertelden over de moeilijkheden die ze kenden bij de opstart.
Begin januari 1980 werd een zwaardere zender van 400 Watt aangeschaft om nog kwalitatief te worden ontvangen in Brussel omdat meer en meer initiatieven opdoken. Het voordeel van het hoge vermogen was dat Radio Plus zelfs te ontvangen was tot in Gent. Patrick Daems meldde dat het grootste budget werd opgeslorpt door de zender. Er waren niet meer voldoende middelen om de studio te verbeteren.
De middelen kwamen van de medewerkers zelf. Elke medewerker betaalde een bepaald bedrag en met de inkomsten werden de onkosten betaald.
De initiatiefnemers hadden de radio opgericht om mensen aan het woord te laten komen. Alle medewerkers werden gevonden in het luisterpubliek. Een luisteraar kon gemakkelijk presentator worden als hij briefje schreef of belde naar de studio. In het begin telde de radio 5 medewerkers, maar het aantal steeg snel naar 50. Radio Plus slaagde erin genoeg medewerkers te hebben om 24u/24u programma's aan te bieden. Opmerkelijk was dat alle medewerkers een liefde hadden voor de muziek die werd gespeeld op de radio. Uiteindelijk telde de radio 70 medewerkers.
Radio Plus werd ook een tweetalige radio. Het was Luc De Groot (Mario Van Styvendaele) die in september 1979 kwam aandraven met een aantal Vlaamse Dj's die eerder programma's hadden gemaakt op de zeezender Mi-Amigo. Hij slaagde er in om een blok van 6 uur in het Nederlands te realiseren. Op 13 februari 1980 werd dit uitgebreid tot 24 uur: van woensdagmorgen 6:00 tot donderdagmorgen 6:00.
Het was ook de periode dat Dj Franky De Bauw werd uitgenodigd om een programma op woensdagmorgen te maken tussen 06:00 en 07:00. Enkele minuten voor de start van de eerste uitzending werd de gepaste schuilnaam Peter Hoogland gevonden door het telefoonboek open te slaan. In alle nervositeit meldde Peter dat er werd geluisterd naar Radio Cité. Hij was toen trouwens een grote fan van die radiozender.
Het volledige etmaal Vlaamse uitzendingen was van zeer korte duur. De Nederlandstalige ploeg verliet Radio Plus op 20 februari 1980 omdat ze de radio wilden omvormen tot een muzikale zender voor een groter luisterpubliek. Aanleiding was een interview met Luc De Groot in Het Laatste Nieuws van 18 februari 1980. Hij gaf toe dat hij wilde concurreren met de BRT door o.a. voor gans Vlaanderen te willen uitzenden. Het interview werden hem niet in dank afgenomen door de Franstaligen van de radio.
Het bestuur wilde meer informatieve programma's en wilde erkend worden als Franstalige zender. Uiteindelijk werd het volledige Nederlandstalig blok direct afgevoerd. Drie medewerkers, met name Luc De Groot, Danny Debruyn en Ton Schipper (Rainer F.A. Strummeyer) werden de basis van Radio Contact. Peter Hoogland, Ben Van Praag (Eric Van Houte) en Stein Guldemont (Marc Buyle) vertrokken naar Radio Huguette International.
Op vrijdag 7 maart 1980 kreeg Radio Plus een telefoontje dat het luchtverkeer van Zaventem zwaar werd gestoord door enkele vrije radio's. Radio Plus nam direct contact op met de radiovereniging ALO. Technici van de radiovereniging namen contact op met de controletoren van Zaventem om de details te horen. Het bleek dat de dag daarvoor de lijn Brussel-Luxemburg op de frequentie 112 MHz even zwaar werd gestoord.
Diezelfde avond werd Radio 104 in beslag genomen. Radio Plus kreeg een telefoontje dat de radio dezelfde avond in beslag zou worden genomen. Radio Plus mobiliseerde via de CB-frequentie 27 MHz de luisteraars om post te vatten voor de studio. De CB'ers namen meetwagens van de RTT waar in de buurt van de zender. Toen de meetwagens te kort bij de radio kwamen, werden de luisteraars gemobiliseerd om naar de studio te komen. Een kleine 100 luisteraars waren snel ter plaatse, samen met een journalist van De Standaard. De ordediensten merkten op dat een inbeslagname onmogelijk was en dropen af.
Vanaf die dag besloot Radio Plus de dag rond uitzendingen te verzorgen. De bedoeling was om als centrale voor vrije radio's te fungeren indien er zich terug moeilijkheden zouden voortdoen.
Echter, op vrijdag 21 maart 1980 om 9:55 bestormden 30 agenten de studio en namen alle apparatuur in beslag. Dit werd op een brutale wijze uitgevoerd en zelfs zonder bevel van een onderzoeksrechter. De elektriciteit en de telefoonlijnen werden ook afgesneden door de agenten. Vier medewerkers werden gearresteerd. Na de interventie bleef enkel de zendmast en de antennes overeind staan. De medewerkers werden om 13:00 losgelaten. Men meldde dat het ging om een vergissing. Zij vertelden voor de microfoon van Radio Capitale hun verhaal.
Enkele dagen later kon Patrick het studiomateriaal terug recupereren dat was ondergebracht in het Brusselse justitiepaleis. Ondertussen mocht het een zender van 25 Watt lenen van Radio Louvain-la-Neuve.
Radio Plus haalde de erkenningsronde niet en is gestopt met uitzenden in 1984. De meeste initiatiefnemers hadden zich teruggetrokken omdat ze zich niet meer thuis voelden in de toenmalige programmatie. De medewerkers die overbleven hadden geen goede kennis om de radio overeind te houden.
Luister hier naar een kort fragment
Enkele Nederlandstalige medewerkers met o.a. Peter Hoogland (Franky De Bauw), Ben van Praag, Danny Verhulst (Danny Debruyn), Luc de Groot (Mario Van Styvendaele) en Tom Denker (Jan Dooms) - najaar 1979
Het was eind jaren 1972. Drie studenten, met name René, Yves en Jean-Marie kochten in de elektronicaonderdelenzaak Capitani te Evere een FM-zender kit van het merk Amtron die een vermogen zou geven van 0,6W. Ze kochten elk een exemplaar, staken de kit in elkaar en begonnen uit te zenden. Als benaming gebruikten ze Radio Los Angeles, Radio Belgique Culture en Radio Chamy. Ze zochten na een tijdje een gemeenschappelijke naam en lieten zich inspireren door de meisjesnamen Caroline en Veronica die de zeezenders toen gebruikten. Op 15 maart 1973 beslisten ze hun radio's de naam Radio Huguette International te geven.
Omdat ze als antenne een draadje gebruikten van 30 cm lang geraakte hun zendsignaal niet ver. Yves volgde lessen aan de ISIB en leerde hoe je een antenne kon construeren. De antenne werd gemonteerd op een mast van 3m op een hoog gebouw gelegen in Jette. Hij stelde vast dat zijn radio tot in Beersel, op zo'n 15 km van de antenne, kon worden ontvangen. Er werd enkel tijdens drie dagen van de week uitgezonden omdat ze nog naar school gingen. Radio Huguette International was toen te beluisteren op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 18:00 en 20:00. Meestal werden er opgenomen programma's uitgezonden. Zo konden de initiatiefnemers tijdens de uitzendingen uitkijken of er geen peilwagens van de RTT rondreden.
In 1974 zond Radio Huguette International uit op 103,50 MHz. Een vriend van Jacques begon met Radio 104 en om elkaar niet te storen werd beslist om de zender van Radio Huguette International af te stellen op 100,50 MHz. Eind jaren 70 werd de vereniging l'Association pour la Libération des Ondes (ALO) opgericht en de radio was niet welkom om deel uit te maken van deze vereniging omdat de programmatie te Amerikaans klonk.
Tussen 1978 en 1980 waren er geen uitzendingen want René en Jacques moesten hun dienstplicht vervullen. Daarna richtten ze een studio in, in een appartement te Neder Over Heembeek. Om inkomsten te genereren sponsorde een Katholieke vereniging de radio in ruil om tijdens het weekend een programma te mogen brengen.
Radio Huguette International werd ook een tweetalige radio toen een deel van Nederlandse ploeg overkwam van Radio Plus. Zondag mochten onder andere Luc De Groot, Ben Van Praag, Stein Guldemont en Peter Hoogland programma's maken. Peter Hoogland startte met een nachtprogramma. Hij vond dit een heerlijke tijd, ondanks er een telefoon ontbrak in de studio om contact te hebben met de luisteraars.
Anekdote: Het Nederlandstalig team kreeg op een dag een democassette van een toen nog volslagen onbekende jongeman die graag programma's wilde maken bij Radio Huguette International. Ben Van Praag en Peter Hoogland beluisterden het bandje en kwamen tot de slotsom dat de kandidaat niet slecht klonk, maar veel te BRT-achtig. En dus werd de kandidaat niet aangenomen. De kandidaat was Michel Follet.
De organisatie beloofde om een sterke zender aan te schaffen, maar daar kwam niets van in huis. Omdat het zendbereik vrij beperkt bleef, trok de Nederlandstalige ploeg in juli 1981 naar Radio Contact en Radio Maeva.
Luc De Groot (met blad papier), rechts Peter Hoogland
Luister naar het Nederlandstalig tijdsein van Radio Huguette International
Luister naar Ben Van Praag - Het Radio Huguette lunchpakket
Vervolgens verhuisde de radio naar een appartementsgebouw in de Charles Woestelaan te Jette. Er werden gasten ontvangen zoals Richard Sanderson die op dat moment in de belangstelling stond met de film "La Boum". Ook Belgische artiesten zoals Ivi en Tonic werden uitgenodigd in de studio.
Tijdens de lente van 1982 heeft een brand de studio verwoest.
Het station verhuisde vervolgens naar een locatie boven een café aan de Broustinlaan te Koekelberg. Medewerkers zoals Daniel De Hertog en Sintex zorgden ervoor dat de radio meer structuur kreeg. Er werd geopteerd om de benaming te veranderen omdat de andere radio's zoals Radio Contact, Radio SIS en Radio Kiss beter klonken dan Radio Huguette International. Omdat Brussel de hoofdstad van de Europese Gemeenschap was, werd gekozen voor de benaming FM Inter, naar analogie met de Franse nieuwszender France Inter.
Radio z'Alternatives (R.Z.A.B.) werd opgericht in juni 1979. Het werd een samenwerking met Radio Brol, Radio Activités, Radio Mona Lisa en Radio Quartier Libre. Radio z'Alternatives omschreef zich als des radios d'art, de musique alternative, de bruits et sons. Enkel muzieknummers die niet waren geregistreerd bij een auteursrechtenvereniging werden geprogrammeerd. In de benaming van de radio zat de letter z om aan te tonen dat het ging om meerdere radio's.
De vzw 22-Mars onder leiding van Roger Noël (Babar) werd opgericht. In de Rue de la Cible 82 te Schaarbeek werd op de bovenverdieping de radio geïnstalleerd. Op de begane grond was er het café Le Mégahertz waarmee goed werd samengewerkt. In dit café gingen ook vaak de vergaderingen van de Association pour la Libération des Ondes (ALO) door.
In augustus en september 1979 vervoegden nog meer groeperingen om deel uit te maken van Radio z'Alternatives. De volledige lijst staat onder de volgende afbeelding.
Op vrijdag 7 maart 1980 werd Radio 104 in beslag genomen omdat de dag daarvoor storingen werden waargenomen op een luchtvaartfrequentie. Diezelfde avond vond een persconferentie plaats in Le Mégahertz.
Op maandag 10 maart 1980 werd op dit adres onder andere ook Radio Riposte opgericht op 104,50 MHz. Er werd een programma verzorgd om te reageren tegen de inbeslagname.
Een dag later viel de Rijkswacht binnen bij Radio z'Alternatives. Een dertigtal Rijkswachters braken binnen zonder verzoekschrift in het café dat toen gesloten was. Tijdens de inval in de studio werd zelfs een deel van de trap vernietigd. Ze namen de platenspelers, mengtafel, microfoons, platen, brieven en adreslijsten mee. De zender was verstopt in een vuilbak en die werd niet gevonden. Ondertussen kwamen vele luisteraars en sympathisanten afgestormd en er ontstond een gevecht. Vijf arrestaties vonden plaats waaronder die van Roger Noël. Om 18 uur vond er een betoging plaats voor het commissariaat in de Leuvense Straat om de gearresteerden vrij te laten. Enkele uren later was Radio z'Alternatives terug in de lucht. De dag daarna hebben enkele medewerkers vreedzaam betoogd aan de deur van de minister verantwoordelijk voor de PTT.
Na de inbeslagname is Radio z'Alternatives terug beginnen te uitzenden op de frequentie 101,70 MHz.
Hier volgt een lijst van alle andere radio's die te horen waren op de frequentie:
Radio Kameleon: gebracht door studenten van de Vrije Universiteit Brussel, iedere maandag om 19:00 met Nederlandstalige uitzendingen. Later vonden de uitzendingen plaats tussen 16:00 en 3:00. Het objectief was de luisteraar de gelegenheid geven zich te mogen uitdrukken zonder vorm van censuur. Minderheden konden zich ongestoord richten tot anderen.
Radio Activités (anti-nucleaire actiegroep): iedere dinsdag om 19:00
Radio Mona Lisa (anti-racisme): iedere woensdag om 19:00
Radio Quartier Libre:
gebracht door milieuvereniging en wijkwerking iedere donderdag om 19:00
Radio Vanessa: iedere vrijdag om 19:00
Radio Klet Mariette: gebracht door feministen iedere zaterdag tussen 10:00 en 14:00. Ontstaan in augustus 1979
Radio La Musique adoucit Les Moeurs: iedere zaterdag tussen 14:00 en 16:00. Ontstaan in augustus 1979. In 1986 werd dit programma een onderdeel van Radio Air Libre.
Radio Pas Si Fixe: gebracht door pacifisten iedere zaterdag tussen 16:00 en 17:00
Radio Marolles: iedere zaterdag tussen 17:00 en 18:00. De samenwerking met Radio z'Alternatives werd gestaakt in januari 1980. De zender trok naar hun eigen wijk om er een studio en zendinstallatie in te richten.
Radio Zorro: iedere zaterdag vanaf 18:00
Radio Mandrin et Spartacus: iedere zondag vanaf 10:00. Ontstaan in augustus 1979
Radio Fantôme (of Phantom): op momenten wanneer het de radio paste en niemand anders uitzond. Het werd de eerste radio die 's nachts programma's maakte.
Een tijd lang werden overdag de uitzendingen van Radio Plus overgenomen.
De antenne van Radio Z'Alternatives
Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre. In de video is Radio Brol aan het werk te zien.
Radio z'Alternatives - Radio Brol - Schaerbeek (Bruxelles) from Vrije Radio on Vimeo.
In 1986 werd Radio z'Alternatives samen erkend met Radio Air Libre op de frequentie 107,60 MHz. Door een slechte organisatie heeft Radio z'Alternatives nooit een vergunning aangevraagd. Enkele programma's werden opgenomen in het schema van Radio Air Libre en later kreeg Radio Air Libre de volledige frequentie toegekend.
Op maandag 10 maart 1980 werd Radio Ixelles in beslag genomen omdat het uitzond op 105,00 MHz. Dat was toen absoluut niet toegelaten. Minister van PTT Baudson had verklaard dat alle zenders die zouden starten tussen 104,00 en 108,00 MHz zouden worden opgepakt omdat deze de luchtvaartfrequenties net boven 108,00 MHz zouden storen. Er waren enkele zenders zoals Radio Virginia, Radio W80, Radio Ixelles en Radio Kiss die tijdens het weekend van 8 op 9 maart te horen waren boven de 104,00 MHz.
Diezelfde avond organiseerde het ALO een persconferentie om te reageren tegen de inbeslagnames en om de bandbreedte tussen 104 en 108 MHz te openen voor lokale radio's. Journalisten van onder andere Le Soir en De Morgen waren massaal aanwezig.
Er werd medegedeeld dat de nieuwe Radio Riposte zou starten op de frequentie 104,50 MHz. Er werden programma's gemaakt in de studio van Radio z'Alternatives.
Er werd gestart met marsmuziek, blijkbaar om de overheid wat uit te dagen. Daarna werd het nieuw ALO-charter voorgelezen. Vervolgens kwamen de medewerkers van Radio 104 aan het woord die vertelden hoe hun inbeslagname was verlopen. Eveneens werd financiële steun gevraagd omdat de in beslag genomen zender een waarde had van 60.000 BEF (1.500 €). Tijdens de uitzending kwamen vertegenwoordigers van diverse Brusselse radio's aan het woord. Ook bedienden van de RTBF werden geïnterviewd. Opmerkelijk was dat de politie van Sint-Lambrechts-Woluwe naar de studio belde om hun solidariteit te tonen.
Het signaal werd verder verspreid door andere radio's uit Brussel. Zo was Radio Riposte zelfs te ontvangen in Namen op de frequentie 104,20 MHz.
Een honderdtal personen vatten post op in de straat voor de deur om een eventuele inbeslagname te verhinderen. Een meetwagen van de RTT werd opgemerkt, maar reed weer weg.
De radio zond maar één dag uit en er was geen poging om de radio in beslag te nemen. Echter, een dag later, op dinsdag 11 maart 1980, viel de Rijkswacht binnen bij Radio z'Alternatives om alles in beslag te nemen.
Het concept van Radio Riposte werd verschillende malen herhaald bij inbeslagnames in Brussel en daarbuiten. Op 13 maart 1980 verzorgde het een uitzending om de VUB-campus te Etterbeek. Er werd gevraagd aan de luisteraar om massaal te bellen naar het ministerie van PTT om te vragen waarom de vrije radio's niet mochten uitzenden boven de 104 MHz en waarom een aantal radio's waren opgepakt.
Op maandag 17 maart 1980 heeft Radio Riposte een uitzending verzorgd op de Place des Wallons in Louvain-La-Neuve. Er werd terug uitgezonden op 104,50 MHz. Op een ludieke wijze werden de verhalen van de inbeslagnames in Brussel verteld. Radio Louvain-la-Neuve nam de uitzending over en Radio 6 Vallées uit Corbais maakte een verslag van de belangrijkste passages.
Radio Polyvalence werd opgericht in juli 1979. Het zond uit in de jeugdclub La ferme V, Stationstraat te Sint-Lambrechts-Woluwe. Oorspronkelijk kon je op de zender enkel Franstalige programma's horen. De initiatiefnemers besloten om ongeveer een derde van de zendtijd te verzorgen in het Nederlands.
Er werd met een zender van 100 Watt uitgezonden die in Italië werd aangeschaft. In het begin was dit voldoende om in grote delen van Brussel een ontvangst te hebben.
De programmatie zat nogal slordig in elkaar. Op maandag werd gestart met programma's omstreeks 18:00. Op dinsdag werd de zender aangezet om 16:00. Op woensdag begon men nog twee uur vroeger. Ook in het weekend werd op een ander uur gestart.
Toen de FM-band verzadigd werd door commerciële omroepen begin jaren 80 is de radio gestopt omdat het niet meer te beluisteren was. De radio heeft wel nog meegedaan aan een stoordag die werd georganiseerd door het ALO. Toen werden bepaalde commerciële frequenties een ganse dag lang gestoord.
De zender werd daarna gebruikt door Radio Bruxelles Libre uit Kraainem om de belangen van de Franstaligen te behartigen.
Radio Relax was ook één van de eerste radio's die ontstond in 1976. Het was een student van 12 jaar die op regelmatige tijdstippen uitzendingen verzorgde. In 1979 werd reeds regelmatiger uitgezonden. Er werd ook samengewerkt met Radio Ouest.
De radio was gevestigd in een bouwvallige huizenrij kortbij het Atomium te Laken. Om toegang te krijgen tot de studio moest men aankloppen bij een nabijgelegen huis. Om tot de studio te komen moest men de weg kennen langs allerlei gangen en deuren. Francis Lemaire, de latere directeur van Radio Contact, was één van de medewerkers en kreeg daar het idee om zelf een radio op te starten.
Radio Relax heeft in december 1979 een nieuwe zender aangesloten. Er werd in stereo uitgezonden. Echter, men stelde snel vast dat deze de uitzendingen van Radio Capitale stoorden.
Qua inhoud had de radio een onduidelijke programmatie, maar het had wel een paar goede technici in huis.
Radio Relax hield het begin 1980 al voor bekeken. Francis Lemaire en een deel van de medewerkers startten met Radio Contact. Enkele andere medewerkers begonnen met Radio Système.
Radio Système werd opgericht door medewerkers van Radio Relax. Zij waren niet tevreden met het concept van Radio Contact. Zij maakten verder programma's met alternatieve muziekstijlen. De radio was te beluisteren op 103,80 MHz.
Er zat geen structuur in Radio Système. De radio hield vlug op met bestaan.
De Franse Gemeenschap heeft in 1987/1988 een eerste frequentieplan samengesteld. De Franstalige politieke partijen waren er bij de kippen bij om een aantal grote radio's onder hun vleugels te nemen.
De burgemeester uit Sint-Pieters-Woluwe François Persoons van het FDF begon in 1979 Radio Iris financieel te steunen via een taalproject. De PS steunde Radio Micro-Climat die eerst een studio en medewerkers had en vervolgens de Franse programma's van Radio Nostalgie en Fun Radio over te nemen. Later zou de PS ook nog Radio SIS ondersteunen. De PRL had ook zijn radio's. Dat was toen de Franstalige Radio Contact en de Nederlandstalige Radio Contact2. Tenslotte zou de PSC ook twee radio's ondersteunen, namelijk Télé 6 en Fréquence 1 / Fréquence Elle.
De vereniging ALO ondersteunde onder andere Radio Panik, Radio Air Libre en Radio 104. Radio 104 zou enkele jaren later hun vzw hebben overgelaten aan de groep rond Radio Contact.
De Joodse vereniging rond Radio Judaïca zag het eerder groot en werd lid van GRIB.
Le Soir - 20/12/1979
Over de verdeling van de frequenties in Brussel was er in april 1983 een akkoord tussen ALO/VEBE en VEBORA/GRIB.
ALO/VEBE: 1 agglomeratiefrequentie
VEBORA/GRIB: 2 agglomeratiefrequenties
ALO/VEBE: 3 lokale frequenties
VEBORA/GRIB: 1 lokale frequentie
Niet aangesloten radio's: 2 lokale frequenties
ALO/VEBE heeft zich verzet tegen dit akkoord. Uiteindelijk werd dit min of meer verwezenlijkt bij de legalisatie.
Francis Lemaire werkte eind jaren 70 in een elektronicabedrijf die onder andere de RTT als klant had. Omdat hij goed was bevriend met enkele medewerkers van de RTT kreeg hij op een dag een gebruikte FM-lampenzender van 60 Watt cadeau. Francis was reeds een grote fan van de piratenzenders die toen op de Noordzee opereerden. Met de zender wilde hij zelf in Brussel een radiostation opstarten. Hij had reeds enige ervaring met het brengen van een radioprogramma op Radio Relax. Toen daar de uitzendingen werden beëindigd, nam Francis het technisch materiaal over.
De eerste testuitzending met zijn lampenzender gebeurde op een hoog flatgebouw gelegen aan de Mettewielaan 77 te Molenbeek. De motivatie om daar een testuitzending te doen was er omdat de kamer van Francis uitgaf op het gebouw. Hij kocht bij elektronicazaak Cotubex een FM-antenne. Hij kroop zonder toestemming op het dak van het appartementsgebouw en installeerde de antenne. Aan de zender werd een bandopnemer aangesloten. Gedurende enkele uren werd opgenomen muziek uitgezonden. Tenslotte werd gecontroleerd tot waar de uitzending was te horen. Er werd vastgesteld dat de radio niet enkel in Brussel was te horen, maar ook in praktisch gans de provincie Brabant.
Hij besloot om zich te organiseren om een radio op te starten. In het stadhuis van Brussel stelde hij voor aan toenmalig burgemeester Pierre Van Halteren om met een Brusselse radio te beginnen. Pierre Van Halteren raadde hem aan om contact op te nemen met Pierre Houtmans die juridisch raadgever was aan de Franse Gemeenschapscommissie. Houtmans had wat ervaring met een radioproject op de ULB. Ze kenden elkaar een beetje want ze gingen uit naar dezelfde discotheek. Freddy Neyts, toenmalig directeur van Het Laatste Nieuws en gehuwd met Anne-Marie Neyts, werd er ook bij betrokken. Tenslotte werd ook beroep gedaan op Catherine Servaes, een jeugdvriendin van Francis Lemaire die van in het begin reeds was betrokken bij de testuitzending.
De oprichters hadden een uitgesproken liberaal politiek etiket. Ze slaagden er in om 500.000 BEF (12.500 €) te investeren in materiaal. Het geld was afkomstig van bedrijven die de liberale partij sponsorden.
Men besliste om de radio in te richten in het flatgebouw, gelegen aan de Mettewielaan 77, waar eerder de testuitzending werd gehouden. Een appartementje van 12 m² werd gehuurd en de eigenares gaf toestemming om op het dak de antennemast te mogen gebruiken.
De eerste studio bestond uit een eenvoudig mengpaneel, twee draaitafels en een microfoon opgesteld op een eenvoudige tafel. De zender stond in hetzelfde lokaal. De eerste uitzendingen vonden plaatst tussen 06:00 en 22:00. Het was de taak van de ochtend-dj om de zender aan te steken.
Het was voor het eerst op 9 februari 1980 toen er op 101,30 MHz zestien uur lang non-stop muziek te horen was. Op 1 maart 1980 vond de eerste gepresenteerde uitzenddag van Radio Contact plaats.
Luister hier naar een aaneenschakeling van de allereerste Radio Contact jingles en mededelingen
Luister hier naar de tune van de voormiddagshow van Clovis
Reclame voor de TD's
Vermits de FM-band toen nog weinig was bezet, kon met de zender van amper 60 Watt in stereo een aardig gedeelte van Vlaanderen en Wallonië worden bereikt. De programmatie was tweetalig, in een 70-30 verhouding Frans - Nederlands. Luc De Groot kwam overgestapt van Radio Huguette International. Anderen vervoegden het team zoals Ton Schipper, Danny de Bruyn aangevuld met ander talent zoals Wiet van Bever en Jan van Dijck. Ben Van Praag heeft toen ook drie maanden een programma verzorgd op Radio Contact.
Programmarooster met de Nederlandstalige programma's tijdens het najaar van 1980
MAANDAG | |
15:00 - 17:00 | Koffie met Koek met Wiets |
20:00 - 22:00 | Roots van Toots met Toots |
DINSDAG | |
07:30 - 09:00 | Muziek in de File met Eddie Verney |
19:00 - 21:00 | Soul Show met Luc De Groot |
WOENSDAG | |
21:00 - 23:00 | Radio Aktief met Kurt |
DONDERDAG | |
07:30 - 09:30 | Muziek in de File met Tom Peters |
14:00 - 15:00 | Middag Matinee met Patrick |
22:00 - 00:00 | Tussen Laken en Fluwijn met Wiet |
VRIJDAG | |
14:00 - 15:00 | Verney op Verzoek met Eddie Verney |
15:00 - 17:00 | Ramp Show met Luc De Groot |
22:00 - 00:00 | Grint in de Groeven met Ward |
ZATERDAG | |
07:30 - 09:00 | Zicht op Zee met Ton Schipper |
17:00 - 19:00 | Countdown Top 40 met Luk De Groot |
20:00 - 22:00 | Blek Muziek met Chuck |
ZONDAG | |
12:00 - 14:00 | Humor Tumor Show met Wiet en Toots |
17:00 - 19:00 | Zondag Namiddag Show met Danny De Bruyn |
21:00 - 23:00 | Klassiek met Linda |
Radio Contact was ook het eerste station waarvan de politieke profilering duidelijk was. In de beheerraad zaten toen liberale kopstukken en familieleden. Dit zou onder meer de verklaring kunnen zijn waarom Radio Contact de zaken groots en professioneel aanpakte. Luc De Groot antwoordde daarop dat Radio Contact enkel liberaal is in die zin dat de zender aan de mensen een beetje meer vrijheid bood. Het was het alternatief van de BRT via het principe van de vrije concurrentie. Het had volgens Luc niets te maken met partijideologie.
Radio Contact begon toen al met de profilering die jarenlang werd gebruikt. Er wordt enkel gevarieerde hitmuziek gedraaid en dat de klok rond. In de zomer van 1980 werd de studio verhuisd naar de Ladderstraat 6 in het centrum kortbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. De eigenaar van dit gebouw was de Societé Coopérative Maison des Oeuvres Libérales. Er kwamen snel meerdere studio's die werden ingericht met vrij kostelijke Broadcast-mengtafels.
De zendinstallatie bleef in de Mettewielaan. De zender werd vervangen door een exemplaar met een vermogen van 120 Watt en de antenne werd verbeterd om nog een beter bereik te bekomen. Met een relaiszender werd het signaal naar de zender gestuurd.
Hoewel er maar voor 30% Nederlandstalige programma's waren, was Radio Contact het voorbeeld voor gans Vlaanderen, in die mate dat reeds in het najaar van 1980 enkele personen druk in de weer waren met de voorbereidingen van Vlaanderen's grootste en beroemdste familieradio ooit namelijk Radio Maeva. Maar vooraleer Radio Maeva haar eerste uitzenddag verzorgde, kon Radio Contact volop verder gaan met het uitbouwen van haar succes.
Luc De Groot en Ricky Fox
Ton Schipper
Op 7 mei 1980 werden de uitzendingen van Radio Contact regelmatig verstoord. Een zender slaagde er in om een sterker signaal te sturen in de relaisverbinding tussen de studio en de zender in de Mettewielaan. Een onbekende stem onderbrak voortdurend de programma’s met de mededeling dat het station van verschillende liberale burgemeesters uit het Brusselse gewest geld had ontvangen. Luister naar een fragment:
Op 28 juni 1980 werd een eerste grote show georganiseerd in Sint-Agatha-Berchem. Plastic Bertrand was de hoofdact. Andere artiesten waren onder andere Lou & The Hollywood Bananas, Tonic, Mino en The News. Het spektakel was een succes dankzij het massaal opgekomen publiek. Er waren 2000 tot 2500 aanwezigen. Ongeveer 1000 anderen konden niet meer binnen. Wel was er een bommelding zodat iedereen even de zaal moest evacueren. Alles werd live gebracht op de radio.
Tevens hadden onbekenden die avond in de Mettewielaan ingebroken en de zender gestolen. Op zondag 29 juni 1980 omstreeks 16:00 werd de zender van 60 Watt terug gekoppeld aan de antenne. Meteen werd actie "Open-hartoperatie" gestart. Sympathisanten konden de radio financieel steunen om 150.000 BEF (3750 €) bij elkaar te halen. Dat was nodig om een nieuwe 120 Watt stereo-zender aan te schaffen.
Door die hele toestand was ook de steun van de eigenares in de Mettewielaan verloren. Er werd verhuisd naar een appartementsgebouw in Vorst om de zender en antenne te installeren. Echter, na enkele weken werd daar de zender ook gesaboteerd.
Tijdens de Contactshow van 20 september 1980, waar 7000 mensen aanwezig waren, werd zelfs heel het gebeuren uitgezonden via een rechtstreekse televisie-uitzending in kleur. In een straal van een tiental kilometer kon men via UHF-kanaal 22 kijken naar de show. Tijdens die dag was Radio Contact omgevormd tot Radio Télé Contact. Men kon kijken en luisteren naar optredens van 20 artiesten zoals onder andere Eddy Grant, The Korgis, Odyssey, Adamo, Lio en The Bowling Balls. De televisie-uitzending werd pas op de dag zelf aangekondigd. Het videomateriaal werd geleend van enkele gespecialiseerde videobedrijven. In de zaal stonden twee camera's opgesteld. De beelden werden naar een productiewagen gestuurd die het signaal zonden naar een geheime locatie. Daar werd het signaal uitgezonden op de vrije UHF-frequentieblok 479,250 - 484,750 MHz (kanaal 22).
De televisie-uitzending duurde 4,5 uur. Veel kijkers zullen er niet zijn geweest omdat praktisch alle televisies toen al waren aangesloten op de kabel. Het bleef ook bij deze enige televisie-uitzending.
Met de opbrengst van de show werd onder andere een 400 Watt sterke zender in Italië aangeschaft.
Radio Contact Show in Vorst Nationaal
De nieuwe zender was te zwaar volgens de RTT en op 1 oktober 1980 werd de zender teruggeschroefd tot amper 2 Watt. Maar 24 uur later kreeg Radio Contact terug toestemming om met een hoger vermogen uit te zenden. Dat werd 200 Watt omdat de zender ondertussen nog eens werd gesaboteerd.
Het feit dat de zender op een onbewaakte plaats was geïnstalleerd bleef het zwakke punt van Radio Contact. Zo werd in december 1980 de relaisverbinding om de seconde voor een zeer korte tijd weggedrukt. Dit werd opgelost door een andere frequentie te gebruiken echter na een tijdje werd ook deze frequentie gestoord.
In februari 1981 besliste Francis Lemaire om de studio eveneens te installeren in Vorst en tevens werd de zender versterkt tot 1000 Watt.
In 1981 werd het logo van de radio veranderd in een dolfijn. Er waren twee redenen. Enerzijds is de dolfijn een sympathiek dier en is een goede vriend van de mens. Anderzijds zendt een dolfijn golven uit zoals een radiozender.
De radio had een overeenkomst met diverse platenmaatschappijen. De maatschappijen betaalden een bijdrage en leverde platen. Radio Contact besliste wel welke platen er werden gedraaid zodat er geen gevaar was dat er afschuwelijke nummers werden geplugd.
Op 21 februari 1981 werd de tweede Radio Contact Show georganiseerd in Vorst Nationaal. Op het programma stonden o.a. The Korgis, Eddy Grant, Laurent Voulzy, Plastic Bertrand, Lange Jo Jo, The Dolly Dots, The Veterans, Dozy Breaky Mick & Tich, Jimmy Frey, Racey, Scooter en The Warriors.
Toegangsticket Radio Contact Show m.d.a. archivesradios.be
In maart 1981 verhuisde de radio naar een appartementsgebouw in Vorst. De studio was gevestigd in een ruimte naast een winkelpand op de begane vloer.
Tijdens de zomer van 1981 werd uitgepakt met een heuse mobiele studio vlak bij de King Beach te Blankenberge met de Radio Contact aan zee-actie. De opnames werden opgenomen en per koerier naar de studio in Brussel gestuurd om ze de dag daarna uit te zenden. Verderop de zeedijk was BRT 2 ook aanwezig met een mobiele studio en had een pak minder toeschouwers.
Eerst werd een zender geplaatst in Oostende om het signaal van Brussel te relayeren. Daarna werd geprobeerd om de zender te plaatsen in Wenduine. Het parket van Brugge nam de studio- en zendapparatuur in beslag. De inval kwam er toen VRO de handelwijze van Radio Contact aanklaagde bij toenmalig minister Willockx.
artikel in Het Nieuwsblad - 17 juli 1981
Begin november 1981 werd een Nederlandstalige Radio Contact opgericht. De uitzendfrequentie werd 104,00 MHz. Tijdens de beginperiode was de naam Radio Contact 2.
Radio Contact werd een radionetwerk. Diverse lokale radio's in Vlaanderen en Wallonië begonnen samen te werken met Radio Contact. Eerst werden lokale programma's gemaakt met de naam Radio Contact. Later werd het signaal van Brussel per satelliet via de lokale frequentie uitgezonden al dan niet onderbroken met lokale programma's.
Vanaf 24 mei 1981 was Radio Maeva begonnen met een 24 uur-programmering wat na enkele weken reeds danig het succes van Radio Contact aantastte. Ook het feit dat nog steeds de frequentie diende gedeeld te worden met de Franstalige collega's was een domper op het uitbouwen van het succes. De Nederlandstalige ploeg stelde voor aan Francis Lemaire om het station in twee zenders te splitsen. Zuinige Lemaire had hier echter geen oren naar.
Luc De Groot
De voltallige Nederlandstalige ploeg besloot in september 1981 op te stappen en hun eigen station op te starten. Radio Seven werd opgericht. Het lang zoeken naar kapitaalkrachtige sponsors en het zoeken naar een gunstige uitzendlocatie hypothekeerde van in het begin reeds het station. Dat zoeken heeft weken aangesleept en dat was de reden dat een aantal mensen het vertrouwen in het Radio Seven-project verloren en aandrongen bij Francis Lemaire om een Nederlandstalige Radio Contact op te starten. Lemaire ging akkoord en begin november 1981 was Radio Contact 2 te beluisteren met een volledige programmatie.
Programmaleiders waren Danny De Bruyn en Ton Schipper. De Dj-ploeg werd gevormd door de eerste afvallers van Radio Maeva zijnde Kaz Robijn en Ad Van Zeyl, oudgedienden van Radio Contact. Verder waren Wiet van Bever, Eric Hofman en de Antwerpenaar Serge van Gisteren overgekomen van Radio Annick. Ook Luc van Kapellen en nieuw talent uit de Brusselse regio zoals KG (Will van Vliet), Jan de Ruyter en Filip Vandenbergh vervoegden het team.
Luister naar een fragment met Ton Schipper:
Omdat de FM-band tussen 100 en 104 MHz overbevolkt was, werd er een tijdlang uitgezonden op 99,3 MHz. Echter door op deze frequentie uit te zenden kwam er een klacht van het Koninklijk Meteorologisch Instituut omdat hun satellietcommunicatie werd gestoord. De zender werd ingesteld op 103,50 MHz want op dat moment was Radio Maeva uit de lucht na een inbeslagname. Omdat Radio Maeva snel terug in de ether kwam, werd vervolgens even uitgezonden op 102,30 MHz om na enige tijd te kiezen om de zender in te stellen op 104,00 MHz.
De frequentiewijzigingen enerzijds die te wijten waren aan de Brusselse etherverzadiging en anderzijds het groeiend succes van Radio Maeva hadden ervoor gezorgd dat Radio Contact 2 niet van dezelfde populariteit kon genieten als de Franstalige Radio Contact.
Radio Contact 2 haalde wel de nationale pers door op 1 juni 1982 de allereerste publicitaire spot uit te zenden. Deze stunt bekocht men echter met een inbeslagname van de zender en als klap op de vuurpijl werd op vraag van de RTBF Radio Contact 2 in kort geding voor de rechter gedaagd om zich te laten veroordelen. De openbare omroep eiste de onmiddellijke stopzetting van de publicitaire boodschappen en dit op straffe van een dwangsom van 100.000 BEF per dag dat men de wet overtrad. De rechtbank verklaarde zich echter onbevoegd in deze zaak.
Er werd ook gestart met het verzorgen van Engelstalige uitzendingen. Later werden deze uitzendingen simultaan gebracht op de Nederlandstalige en de Franstalige zender. Het ging om de hitparade en lokale infoberichten.
Op vrijdag 15 februari 1985 kreeg Radio Contact 2 samen met Radio Campus, Radio Contact, Radio Capital News en Radio Cristal bezoek van de RTT. De zenders werden in beslag genomen omdat er te sterk werd uitgezonden. Er werden eveneens signaalversterkers gevonden in de zendmast kortbij de antennes. Het was toen voor Radio Contact / Radio Contact 2 de veertiende inbeslagname. Alles werd meegenomen: platendraaiers, mengtafel, microfoons en cassettedecks, platen en cassettes.
10 augustus 1983
21 februari 1985
Radio Contact 2 kreeg samen met Radio Dol-fijn en Radio Ro ook een vergunning om met vermogen hoger dan 100 Watt uit te zenden. Aanleiding was dat zeven Franstalige Brusselse radio's een vergunning hadden met een hoger vermogen. Deze afwijkingen op het "KB-Willockx" waren het gevolg van afspraken tussen de Minister van PTT en de Gemeenschapsministers van Cultuur. Nadien werden er nog vragen geformuleerd om een hoger vermogen toe te kennen aan zenders buiten Brussel, maar de RTT kon hierop niet ingaan. Aan de reeds toegekende afwijkingen werd niet meer geraakt, dit om de continuïteit te waarborgen.
Luister naar een fragment met Ferry Eden (1 februari 1985)
Luister naar enkele fragment met Luc De Groot, Danny De Bruyn en Ron Van de Plas
Luister naar Wim Van der Linden
Luister naar Marc Huylebroeck en Rudy De Backer
Radio Contact 2 werd later terug Radio Contact genaamd (naast de Franstalige Radio Contact) en er werd gestart met een netwerk in Vlaanderen en Wallonië. De historiek van het Nederlandstalig netwerk is samengevat in het onderdeel Radio Contact (het Nederlandstalig netwerk).
Eerste erkenningen in Brussel
Radio Capitale werd rond 1983 door Francis Lemaire overgenomen. Hij maakte er een tijd later een zender van met non-stop nieuws gebracht door journalisten van Radio Contact. Marc Vossen was één van de eerste journalisten die bijdrages leverde. De naam van de radio werd Radio Capital News dat later Radio Contact News en Radio Contact Plus (*) werd.
Op vrijdag 15 februari 1985 kreeg Radio Capital News samen met Radio Campus, Radio Contact, Radio Contact 2 en Radio Cristal bezoek van de RTT. De zenders werden in beslag genomen omdat er te sterk werd uitgezonden. Er werden eveneens versterkers gevonden in de zendmast kortbij de antennes.
De radio werd erkend op 12 juni 1986 door de executieve van de Franse Gemeenschap, maar kreeg geen frequentie. Enkele maanden later moest de radio stoppen met uitzenden en werd definitief niet erkend.
(*) Radio Contact Plus mag niet worden verward met Radio Contact Plus die op 16 februari 2001 als oldiezender werd gelanceerd, eveneens door Francis Lemaire.
In 1980 hadden Lucifer, Ginger Joe en enkele andere medewerkers een populair programma op Radio Iris. Om 100% hun programma te kunnen doen zonder op de vingers te worden getikt door de beheerraad werd in het geheim een studio gebouwd op de zevende verdieping van een appartementsgebouw kortbij het Meiserplein in Schaarbeek. Met de opbrengsten van hun feestjes werd in Italië het nodige zendmateriaal gekocht. Verder werd het appartement gedecoreerd met een vals groen gazon en tegen de muur werd een gigantische poster met palmbomen bevestigd.
Toen de studio volledig klaar was, hebben ze hun afscheid bij Radio Iris op een originele wijze gebracht. Tijdens hun laatste uitzending meldden ze dat het radiosignaal van Radio Iris binnen enkele ogenblikken zou worden gestoord. Iemand anders legde op dat moment een krachtige zender aan op het adres waar de nieuwe Radio SIS was opgesteld. Die krachtige zender was ingesteld op dezelfde frequentie van Radio Iris. Praktisch alle medewerkers meldden vervolgens dat ze vanaf maandag 7 juli 1980 vanaf 6:45 zouden zijn te beluisteren op Radio SIS. In de beginperiode werd de naam Station Satellite gebruikt.
De eerste uitzendingen liepen niet meteen van een leien dakje. Omdat Radio SIS pal op de frequentie uitzond van Radio Iris, probeerde Radio Iris door middel van lobbyen hun frequentie terug vrij te krijgen. Ook was er iemand die het signaal van Radio SIS via een andere zender op 108 MHz uitzond om alzo de luchtvaartband te storen. Ook de bewoners van het gebouw dienden klacht in wegens nachtelijk lawaai. Zo vond mijnheer Sas het welletjes dat bezoekers altijd op zijn bel drukten omdat ze het verschil niet zagen met "Sis".
Op 3 september 1980 kreeg Radio SIS bezoek van de RTT en de BOB. Alles werd in beslag genomen. Enkel het groene gazon bleef achter. De radio mocht een laagvermogenzender gebruiken van Radio Contact echter na enkele dagen werd ook deze zender in beslag genomen.
De radioploeg wilde terug programma's maken, echter er moest terug een goede 100.000 BEF (2.500 €) worden gevonden om materiaal aan te schaffen. Toenmalig directeur van dancing Circus, Michel Solujik, en een vriend van hem, Serge Borenstein, zagen het zitten om de nodige fondsen te voorzien. In november 1980 werd eerst een antenne geplaatst op een gebouw aan de Legrandlaan te Ukkel. Omdat enkele schutters van concurrerende radio's op de antenne schoten, werd besloten om deze te verhuizen naar het dak van Shopping Rivoli-Bascule enkele straten verder. In november 1980 was Radio SIS terug te beluisteren op 101,55 MHz dankzij een zender van 1000 Watt.
In 1982 verhuisde de zender naar de Louizalaan. De studio werd geïnstalleerd op in een lokaal van de garage in de Blue Tower. De antennes werden gemonteerd op het dak dat 88 meter hoger lag. Het resultaat was dat er snel luisterrapporten kwamen uit het noorden van Frankrijk en het zuiden van Nederland. Op dat moment werden de Franstalige radio's getolereerd als ze met een uitgestraald vermogen van 100W uitzonden. Radio SIS heeft zich nooit aan deze beperking gehouden met als resultaat dat de zender vervolgens nog meerdere malen in beslag werd genomen.
Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.
Radio SIS Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.
In september 1982 richtte het bestuur een tweede radio op. De studio werd ingericht in hetzelfde lokaal. Belle FM werd een zender waar enkel vrouwenstemmen waren te horen. Onder de presentatrices zaten hoofdzakelijk de vriendinnetjes van de Dj's.
Het programma Le Ginger Joe et Lucifer Show was toen nog steeds populair. Eén van de hoogtepunten was het onderdeel Gémissez et gagnez. Koppels namen hun intieme belevingen op en deze werden op de radio uitgezonden. Gevolg was dat er een juridisch dossier werd geopend en beide programmamakers werden vervolgd.
Radio SIS begon ook gecamoufleerde reclameboodschappen uit te zenden omdat dit toen nog verboden was. Ze werden geproduceerd als culturele boodschappen. Een standaardboodschap bracht toen 300 à 500 BEF op. Met de opbrengsten konden de medewerkers worden betaald.
De radio had ook een ware nieuwsredactie opgericht waar een mix van professionele journalisten en studenten journalistieke nieuwsberichten samenstelden. De verantwoordelijken waren Jean-Jacques Deleuw en Stéphane Rosenblatt die later verantwoordelijken zouden worden van respectievelijk Bel RTL en RTL-TVi.
Radio SIS bleef verder drive in shows verzorgen. De shows waren rechtstreeks te horen op de radio, er werd gebruik gemaakt van reuzenschermen waarop videoclips werden vertoond en gedurende enkele shows waren er optredens van onder andere Mike Oldfield, Little River Band, Kool & The Gang, Maze, Aztec Camera en Murray Head.
Jaarlijks werd ook een ferryboot afgehuurd die overtocht maakte naar Londen. Gedurende de terugrit was de autoparking omgebouwd tot een gigantische dansvloer.
Radio SIS - le matin avec Lionel - 8 augustus 1983
In hetzelfde lokaal werden begin februari 1984 de studio's van SIS FM ingericht om Nederlandstalige uitzendingen te verzorgen.
Begin 1985 was Radio SIS één van de best beluisterde radio's in Brussel. Het succes was enorm. Er waren veel reclamecampagnes op de radio en gedurende de drive in shows moest men zelfs volk weigeren. Echter, de beheerkosten waren ook enorm hoog en men moest op zoek gaan naar een partner.
De verzekeringsmaatschappij Groupe Josi, geleid door Laurent Josi, werd vervolgens aandeelhouder. Het duurde niet lang of de nieuwe aandeelhouder begon zich te moeien met de programmatie. Het gevolg was dat de kern van de medewerkers vertrok en de nieuwe radio Télé 6 opstartte in de Martini Toren aan het Rogierplein.
De studio werd verhuisd naar de Waterloolaan te Brussel en werd een nieuwe ploeg samengesteld om een netwerk van radio's op te starten.
Radio SIS is sinds 21 januari 2021 opnieuw opgestart. Initiatiefnemer was de toenmalige oprichter en radiopionier Michel Brunelli, alias Lucifer. De comeback werd geen nostalgisch radioproject. De radio bracht een mix van vintage tot modern. Er werd een website gelanceerd met een stream, een YouTube-kanaal, een Facebook-pagina, een podcast en een mobiele app. De nieuwe SIS is dagelijks op FM te beluisteren tussen 10:00 en 14:00 in Waver via No Radio 101,90 MHz en in Charleroi via Buzz Radio op 94,30 MHz en 97,80 MHz.
Op 11 maart 1980 begon Radio Judaïca uitzendingen te verzorgen. De initiatiefnemers waren Arié Renous en Henri Benkoski, leden van de Joodse vereniging Cercle Ben Gourion. Ze hadden als doel de gemeenschappelijke solidariteit van het Joodse volk te bestendigen. Dit werd verwezenlijkt door programma's te brengen over de Joodse literatuur, muziek en cultuur doorspekt met nieuws uit het Midden-Oosten.
De frequentie van de zender werd ingesteld op 102,00 MHz. Het was een frequentie die werd gedeeld met Radio Aurore en Radio 1180. Er werd afgesproken welke radio op welk tijdstip uitzond op de frequentie. Het was Radio Judaïca die zich uiteindelijk niet meer hield aan de afspraak door dagelijks continu uit te zenden met een sterkere zender.
Vermits men alle Joden in België wilde bereiken - dus ook die gevestigd in Antwerpen - stak de organisatie het streven naar een landelijke bedekking niet weg. Radio Judaïca zou toen één van de sterkste radiozenders hebben geïnstalleerd die toen door niet-openbare omroepen werd gebruikt. Het drukte toen vele andere radio's weg uit Brussel en zeer ver daarbuiten. Op 19 januari 1982 werd de zendinstallatie in beslag genomen, samen met die van Radio Maeva, Radio Contact en Radio Contact 2.
Tijdens de beginperiode werden programma's gemaakt in het Frans, Nederlands, Hebreeuws, Jiddisch, Spaans en Engels.
Radio Judaïca was lid van GRIB omdat het onder andere een agglomeratiefrequentie wilde. In april 1983 was er een akkoord tussen ALO/VEBE en VEBORA/GRIB. Twee agglomeratiefrequenties werden gereserveerd voor VEBORA/GRIB. Radio Judaïca viel uit de boot om één van de twee agglomeratiefrequenties te krijgen. Dat werd creatief opgelost door Radio Judaïca te plaatsen op 101,10 MHz, een RTBF-frequentie die toen niet werd gebruikt.
Begin jaren 90 kreeg Radio Judaïca de hoogvermogenfrequentie 90,20 MHz.
foto's: podcast Judaïca
De volledige geschiedenis van Radio Maeva is ondergebracht in een aparte rubriek.
FM Bruxel begon met uitzenden op 1 november 1980. Het station ontstond na een afscheuring van Radio Capitale. Twee beheerders en een enkele medewerkers waren niet gelukkig met de commerciële richting van Radio Capitale. Tien ex-medewerkers haalden elk 10.000 BEF (250 €) uit hun portefeuille en met de pot werd vrij professioneel materiaal aangeschaft. Ook enkele medewerkers van Radio Plus vervoegden het team.
De initiatiefnemers wisten dat ze een budget nodig hadden van 700.000 BEF (17.500 €) om de radio drie jaar lang te financieren. Uiteindelijk werd 800.000 BEF (20.000 €) verzameld.
Politieke en commerciële sponsoring werd van het begin af geweerd omdat er anders inmenging zou zijn in het bestuur.
De radio had nog een naam nodig. De initiatiefnemers kwamen samen en iedereen mocht suggesties brengen. Zo werden de volgende namen genoteerd: Radio Mayonaise, Radio Radio, Radiopolis, Minimalradio, Conceptual Radio, Radio Stopcontact, Radio Napalm, Radio Matic, Swingwave, Megaswing, Radio TV, Radio Echo, Radio Blanco, Radio Nova, Radio Dada, Radio Saksen Coburg, Radio Popular, Radio Klandestien, Radio Kliek, Radio Bagdad, De La Radio en Radio Junta, Radio Uppercut, Radio Atoom, Radio Pipi, Radio Sinatra, Radio Schmügle, Final Days Radio en Radio Pinguïn. Uiteindelijk werd gekozen voor FM Bruxel.
FM Bruxel opgericht door onder andere Paul Driesen, Gust Decoster (Gus Tafari), Marcel van Tilt (Max Alexander), Ray Cokes, Peter De Groot, Dominique Deruddere (Jaak Stinkens), Willem Wallyn (Dr. Dada), Luckas Vander Taelen (Lucas Losbol) en Rick Tubbax. De initiatiefnemers richtten de vzw SCOBIA (Socio-Culturele Organisatie voor Brusselse Informatie en Animatie) met ondernemingsnummer 420942089 op. In de doelstellingen stond de oprichting van een Brusselse stadsradio beschreven.
Interview met Humo
O
Ondanks het radiostation zich als tweetalig uitgaf, waren de meeste programma's Nederlandstalig. Tussen de Franstaligen zaten onder andere Marc Ochinsky en Xavier Ess.
De studio werd opgericht in de Louizalaan 203. Het radiostation speelde alternatieve muziek zoals punk, new wave, cold wave, reggae, hard rock en early electronic. Op korte tijd werd de radio een begrip als een a-politieke, studentikoze stadsradio. Het was ook een voorbeeld voor andere radio's, die buiten Brussel opereerden, zoals Radio Toestel (Gent), Radio Centraal (Antwerpen) en Radio Scorpio (Leuven).
Paul Driesen en Gust De Coster in het onthaal
Alain Hige (Alan Foolish), Philippe Sion, Gust De Coster en Barbara Montgomery
Graffiti Internationale op zondagavond met Jan De Troyer
Bij de opstart werd uitgezonden met 20 Watt. Het bestuur merkte snel op dat de radio in vele delen van Brussel niet was te beluisteren. Er werd een sterkere zender aangeschaft en op 5 december 1980 werd met 500 Watt uitgezonden op 103,10 MHz. De medewerkers spraken over 103.1 Megaswing. In bepaalde delen van Brussel was de radio nog steeds niet te ontvangen, onder andere in Ukkel waar Radio Maeva ook met een hoog vermogen uitzond. Echter, buiten Brussel was de radio wel goed te beluisteren zoals bijvoorbeeld in Heist-op-den-Berg en Herzele.
Gust Decoster ontpopte zich vooral als de promotor van de Belgische popmuziek. Hij lanceerde de term "Belpop". Hij slaagde er zelf in om nieuwe internationale releases als eerste op een Belgische omroep te brengen. Dat werd onder andere gedaan door programma's op te nemen van John Peel (BBC/VPRO), bepaalde nummers er uit te knippen en te brengen op FM Bruxel.
Luister naar de intro met Gust De Coster
Marcel Vanthilt en Dominique Deruddere hadden een programma op woensdagnamiddag met als titel "Met een stijve naar het front". Het programma bestond uit luisterspelen en zottigheid. Het duo presenteerde ook soms De Mondaine Top 50, een hitparade samengesteld door de luisteraars. Zij waren zeer interactief met de luisteraar en verzonnen allerlei spelletjes en quizzen. Eén ervan was om het snelst spreuken en zinnen omgekeerd af te ratelen zoals "Reipapnenepmeen!". In 1981 profiteerde Marcel ook om de single "Ik sta scherp" van zijn pas opgerichte rockgroep "Arbeid Adelt" grijs te draaien.
Welke onbekende zegswijze moet je omgekeerd uitspreken?
Wat bekom je door een doorschijnende pinguïn in de zon te leggen?
De vraag is wat "To be or not to be" is?
Wat is een hengst die muziek maakt door middel van een magnetisch bandje?
Luckas Vander Taelen presenteerde een uur lang op een Eddy Wally-achtige manier Vlaamse schlagers. Dat was de enige uitzondering in de alternatieve programmatie. Bij de Franstaligen was er onder andere Marc Ochinsky die het programma "Souvenir de Nice" bracht. In dit programma werd de actualiteit ironisch gebracht. Andere medewerkers waren Xavier Ess in "Mystères" en Nadine Milo met "De Mondaine Top 50 Mondain".
Na een luisteronderzoek in 1981 telde de radio 40.000 luisteraars.
Aankondiging verjaardagsfuif FM BX op 10 november 1981.
Dit was het programmarooster in november 1981.
uur | Maandag | Dinsdag | Woensdag | Donderdag |
07:00 - 09:00 | Ron Bos | Dominique | Blote voeten op het koude zeil met Hugo en Marleen | Easy listening met Michel |
09:00 - 11:00 | Napalm in the morning met Dr. Dada (Willem Wallyn en Dirk Deferme) | Venus in furs met Nadine Milo | Le chant des cygnes met Dirk Bazyn | |
11:00 - 12:00 | FM Info - Modern Style | FM Info met Philippe | FM Info - FM Expo | FM Info - Roze eter |
12:00 - 14:00 | De goed en kwaad show - Het bureau Marc-onderzoek | In de ban van Tom Bombadil | Voor lift en supermarkt met Der Kommisar | Kapstock on the rocks met Kris |
14:00 - 16:00 | Het jaar 2000 met Ayatollah Joe | Capita Selecta | Foori met Rudi | |
16:00 - 18:00 | De laatste aflevering met Flash Cadillac (Dirk Deferme) | Liederen van huis vlijt | Novatex met Malcolm | Vrije storing met Kamiel |
18:00 - 19:00 | Lift Off met Paul Fokker | Lift Off met Gus Tafari (Gust De Coster) | Lift Off met Soeur Sourire | Lift Off met Engert Nootenbalck |
19:00 - 20:00 | FM Info - Bruxel ondersteboven | FM Info met de ombudsman, Pol & Freddy | FM Info - The end | FM Info - Het sinokkel van Eduard |
20:00 - 21:00 | Les chevaliers de l'armoire ronde | Prise de vue met Romeo Depasse en Jim Fire | Leve de mensheid met Lucas Losbol | Aerosol Greymachine met Guy & Ludo |
21:00 - 22:00 | De ridders van het ronde meubel | Music for pleasure - Alan Foolish | Erwin Rumour & Simon Templar | Double Dose met Philippe en C° |
22:00 - 0:00 | This station rules the nation | Studio Improvista met Dennis The Menace & Wicked Wanda | Megaswingitis met Zustine & Van Malskoe | Delikatessen met Saint-Jean Louis |
0:00 - 02:00 | Sergeant Nachtalarm | Trivit met Pierre | Charmes et Plaisirs avec Bernard et Piero | |
02:00 - 04:00 | Flip Flash met Alex | Prof Simple Mind | ||
04:00 - 07:00 |
uur | Vrijdag | Zaterdag | Zondag |
07:00 - 09:00 | Sing c'est la vie met Willem | Evangelische Omroep met Boer Koekoek | FM Info, de stem van de immigrant (08:00 - 10:00) |
09:00 - 11:00 | Marc | Engert op kousevoeten | Piet Fluwijn (10:00 - 13:00) |
11:00 - 12:00 | FM Info - Werkloosheid | FM Info - Sport | Piet Fluwijn (10:00 - 13:00) |
12:00 - 14:00 | Direct Drive | Eigen werk met Guy Slash | The Trouser press met Pseudo Niem (13:00 - 15:00) |
14:00 - 16:00 | Prefab met Bobo en C° | De mondaine top 50 mondain met Dr. Dada (14:00 - 17:00) | Ray-C Show (15:00 - 17:00) |
16:00 - 18:00 | Op safari met Gus Tafari | Souvenir de Nice met Marc Ochinsky (17:00 - 18:00) | Black Jett (17:00 - 18:00) |
18:00 - 19:00 | Lift Off met Piet Fluwijn | Lift Off met Nadine Milo | Lift Off met Peter |
19:00 - 20:00 | FM Info - Jeugdzonde of Radio Juridica | FM Info - theatre ou littérature | FM Info - Graffiti International |
20:00 - 21:00 | Rictus met Michel & Jacques | Mystère met Barbara Montgomery & Monsieur K (20:00 - 21:30 | Granieten Onderbuik met Lou (20:00 - 21:30) |
21:00 - 22:00 | Night Harmony avec Mathieu, Phil & Alain | Jazz (21:30 - 0:00) | West Coast Connection met Stetford (21:30 - 0:00) |
22:00 - 0:00 | Stetson & C° met Walter | Jazz (21:30 - 0:00) | West Coast Connection met Stetford (21:30 - 0:00) |
0:00 - 02:00 | Nachtneon avec Jean-Paul Soigne | Champagne Cigare avec Sain Jean-Louis et les autres | In het holst van de leeuw met Marc & Hugo |
02:00 - 04:00 | Bata Bata met Kling Kling & Jean Fafifournik | Baby Snakes met Jan | L'émission pour le but des autres avec Art Loi et Julie Merode |
04:00 - 07:00 | Baby Snakes met Jan |
Op 7 juli 1983 werd FM Bruxel samen met Radio Seven uit de ether gehaald door de overheid wegens een te hoog zendvermogen. De zender en alle studioapparatuur werd in beslag genomen. FM Bruxel zond uit met 60 Watt en dat was iets teveel. De radio kwam terug in de lucht met 20 Watt en met behulp van noodapparatuur.
Toen de radio een taalkeuze moest maken werd gekozen voor het Nederlands omdat de meerderheid van de medewerkers Nederlandstalig was. Eveneens waren de kansen groter om gelegaliseerd te worden omdat er niet veel Nederlandstalige radio's in Brussel te horen waren.
In de programmaraad zaten 7 leden die elk voor een bepaalde dag verantwoordelijk waren. De raad van beheer kwam samen om de 6 weken.
De radio werd hoofdzakelijk gefinancierd door de FM Bruxel Sound System die voor feesten en concerten kon worden gehuurd. De radio liet zalen zoals l'Ancienne Belgique en Plan K vollopen. De lening van de medewerkers werd snel terugbetaald.
De inkomsten waren na een tijd onvoldoende om te overleven. Onder andere SABAM vroeg 1.000.000 BEF (25.000 €) voor de auteursrechten. De Franstalige organisatie van Plan K verbrak ook de samenwerking.
Ondanks de idealen groot waren zou FM Bruxel net als vele andere vrije radio's die al dan niet een erkenning haalden, moeten buigen voor de economische wetten. Radio was nu eenmaal niet enkel leefbaar door het organiseren van fuiven en het verkopen van stickers.
Om te kunnen overleven gingen de oprichters van FM Bruxel op zoek naar nieuw kapitaal. Onder impuls van het reclameagentschap Leader FM werd ex-Radio Atlantis en Radio Contact Dj Luc Van Kapellen de beheerder vanaf medio 1985. In 1987 werd gekozen om de Nederlandstalige SIS Unique op de frequentie te brengen.
Met dank aan de facebookgroep van FM Bruxel.
Begin februari 1984 klonken de eerste klanken van een nieuw Brusselse zender die verdacht veel op Radio Seven (Magic Seven Music) leek. Vanuit de Louizalaan, waar ook de studio's van het Franstalige Radio SIS waren gehuisvest, begon SIS FM, de opvolger van SIS Unique uitzendingen te verzorgen. Het was de bedoeling dat SIS FM een nieuw tegengewicht werd voor Radio Contact. SIS FM lanceerde als eerste in Brussel het format hitradio.
Bovenop de 88 meter hoge Blue Tower bevonden zich de antennes. De studio’s waren gevestigd op de benedenverdieping. Het gevolg was dat de radio goed was te ontvangen in de regio echter niet zo goed in de eigen studio’s.
Het programmaschema was praktisch identiek als dat van Magic Seven Music: Erik Vinck (7:00 tot 10:00), Ton Schipper (10:00 tot 11:00), Rudi van Vlaanderen (11:00 tot 14:00), Danny de Bruyn (14:00 tot 15:00), Peter Hoogland (15:00 tot 19:00) en vervolgens de vertrouwde herhaling de ganse nacht door. Peter Hoogland werd even later vervangen door Luc De Groot en Chris Van Brabant. De weekenduitzendingen in de beginperiode werden verzorgd door onder andere Mike van Landsheer en Nick Verdij.
Luister naar het tijdsein van de Nederlandstalige SIS FM
Luister naar een montage van jingles
Luister naar een fragment met Luc De Groot en Chris Van Brabant
SIS FM werd op 1 januari 1987 opgenomen in het netwerk Radio SIS voor Brussel, Wallonië en Vlaanderen.
Toen de vzw van Radio Arc-en-Ciel werd overgenomen door Francis Lemaire maakte hij er de automaatradio Radio Cristal van. Op de frequentie was toen hoofdzakelijk non-stop muziek te horen en het station veranderde regelmatig van naam. In 1992 werd de naam vervangen door Club FM. Er waren twee gepresenteerde programma's te horen. 's Avonds was er Dance Club en zondagvoormiddag hoorde je Coco Van Babbelgem (René Goyens) met een programma in het Brussels.
In 1996 werd een radionetwerk van zes radio's opgestart die de naam Contact Gold gebruikten. Dat werd dan later in Contact 2. De ganse dag werd non-stop gespeeld behalve op zondagvoormiddag. Coco Van Babbelgem verzorgde toen zijn programma's live in een Brussels café. De presentatie gebeurde over de telefoon, de muziek werd gedraaid in de studio.
Het is pas rond 2006 dat een volwaardige programmatie te horen was toen het concept Mint FM werd gelanceerd. Coco Van Babbelghem verhuisde met zijn programma naar de nieuwe zender Contact Plus.
Beluister een collage van geluidsfragmenten toen in 1992 iedere avond op Club FM - Dance Club was te beluisteren.
De groep medewerkers rond Ginger Joe en Lucifer waren in 1985 niet meer gelukkig met het vernieuwde Radio SIS onder leiding van de aandeelhouder Groupe Josi. Ze trokken naar de Martini Tower aan het Rogierplein te Sint-Joost-ten-Node, huurden daar een groot deel van de hoogste verdieping samen met de medewerksters van Radio Fréquence Elle. Op 6 februari 1985 startten Alain Blue Jeans, dIP, Ginger Joe, Hubert Cut, Lucifer en Stéphane Shaw de omroep Télé 6. Télé van telecommunicatie omdat de groep van 6 medewerkers ervan overtuigd was dat radio weldra zou evolueren. Om hun project te ondersteunen werd een grote campagne gestart in samenwerking met de vervoersmaatschappij MIVB. Op vele bussen en trams was hun slogan "Radio Action, Radio Passion" te lezen.
Eveneens werd het reclameagentschap Let's Go opgericht die ook reclamespots, jingles, enz... maakten voor andere radiozenders. Dit agentschap zou later muzikale producties maken. Zo heeft het de rapper Benny B ondersteund tijdens zijn succes "Mais vous êtes fou".
Op donderdag 21 februari 1985 kregen Télé 6 en Fréquence Elle bezoek van de RTT. De zenders werden in beslag genomen omdat er te sterk werd uitgezonden. Achter een valse muur werd ook een zendversterker gevonden.
Om in 1987 officieel te worden erkend, ging Télé 6 samenwerken met het reclameagentschap HMT die op dat moment het magazine Parc Mail distribueerde. De politieke partij PSC nam Télé 6 en Fréquence Elle / Fréquence 1 onder haar vleugels en de twee omroepen werden erkend. HMT nam ook Fréquence Elle en Fréquence 1 over die samen de frequentie 104,30 MHz deelden. De twee zenders kregen ook een nieuwe gemeenschappelijke benaming namelijk Top FM Sud. Télé 6 werd Top FM Nord.
De medewerkers maakten op verschillende tijdstippen programma's op beide radio's. Dankzij dit nieuw concept was het eenvoudiger om promotiecampagnes te verkopen. De adverteerder kon bepalen in welke regio hij een promotie wilde maken.
De namen zouden vervolgens worden veranderd in Top FM 100 en Top FM 104,3
In 1987, toen de stijl New Beat populair werd, besloot Top FM iedere avond een uitzending te wijten aan dit genre. De radio organiseerde ook talrijke new beat concerten en fuiven.
In 1988 werd beslist om de studio te verhuizen naar het Anspach Center omdat de Martini Toren zou worden ontmanteld. De antennes en de zender werden verhuisd naar de Brusilia toren te Schaarbeek. Er werd ook gebruik gemaakt van het automatiseringsprogramma Selector om playlisten te genereren en af te spelen.
Bekijk hier een korte videoreportage in de studio gemaakt door archivesradios.be in 1991. De presentator van dienst was Marc Ligot.
Radio TOPFM 100 - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.
In 1992 werd gebruik gemaakt van 077-diensten om extra inkomsten te genereren. Zo konden luisteraars via een 077 nummer praten met hun lievelingspresentator. Weldra zou ook de dienst Phone Café ontstaan waar jongeren o.a. met elkaar kennis konden maken.
In 1993 ging het niet meer zo goed met Top FM 100. Top FM 104,3 werd al in 1992 van de hand gedaan aan Fréquence Media die er het programma Europe 2 op bracht. Het publiciteitsagentschap HMT gaf toe dat de verkoop van radiospots niet haar sterkste kant was. De groep rond de krant Vers l'Avenir nam de frequentie over.
Het best beluisterde programma op Top FM was "10 sur 10". Waarom precies verduidelijken de fragmenten.
Het tijdsein van Top FM, gevolgd door de intro van "10 sur 10".
Presentatie van Lucifer
Het Vlaams is een nationale taal.
Hélène doet echt haar best
Hélène mag ook het programma afsluiten.
5 februari 1993 was de laatste dag dat er in Brussel Top FM was te horen. Daarna werd programma gemaakt met het format van Radio Nostalgie. Hier volgt de laatste presentatie op Top FM 100 door Xavier Houters.
Fréquence 1 is ontstaan begin 1984 toen de kern van Radio Sud Inter samen met oprichter Bruno Bonaert zich afscheurde van Radio Kiss op het moment dat er gezamenlijk in de Galeries Rivoli werd uitgezonden. Fréquence 1 werd opgericht in een kleine ruimte te Vorst kortbij Hoogte 100. Enkele ex-medewerkers van Radio Kiss zoals Jean Lou Bertin en Philippe Demuyser beslisten eveneens om programma's te maken op de nieuwe radio.
De naam werd gebaseerd op Europe 1, de toenmalige Franse langegolfzender die ook in België werd beluisterd. Er werd "music and news" gebracht. De nieuwsberichten werden verzorgd door journalisten. Het format van de radio was "Contemporary Hitradio".
De slogan werd «La FM se décapsule ». Fréquence 1 maakte programma's voor een jong publiek.
De antenne werd geplaatst op het dak van de Galeries Rivoli. Een hoge mast werd opgericht waar in de vier richtingen Yagi-antennes werden gemonteerd. Het was de bedoeling om zo goed mogelijk in de Brusselse agglomeratie te worden ontvangen. Tussen vrijdagavond 18:00 en zondagnacht werd het vermogen van de zender gevoelig opgedreven om zelfs luisteraars in Vlaanderen te bereiken. Het resultaat was dat de radio tijdens het weekend zelfs te ontvangen was in Groothertogdom Luxemburg en delen van Nederland. Er kwamen snel klachten en tot drie keer toe werd de zender in beslag genomen.
De programma's werden verzorgd door een team waarvan enkele doorbraken in de nationale media zoals Jean-Lou Bertin, Pierre Walkiers, Philippe Deraymaker, Frédéric Herbays, Philippe Demuyser, Yves Duchemin, Daniel Sax en Xavier Houters. Het beheer van de radio was in handen van Erik Silance die daarvoor actief was bij Radio SIS.
Fréquence 1 had een overeenkomst met La Libre Belgique, La Dernière Heure en de Belgische versie van Paris Match. Olivier Maroy werd de directeur van de nieuwsdienst. Journalisten van La Dernière Heure verzorgden iedere morgen telefonisch het nieuws. De radio werd snel één van de best beluisterde radiostations van Brussel.
Fréquence 1 programmeerde het syndicated program "Arrêtez le temps" dat door Aktim PVBVA werd verdeeld. Het programma was te horen tussen 19:00 en 20:00 op zondag. Dit programma was welkom omdat het inkomsten opleverde.
Luister hier naar een collage van presentaties uit een opname.
Toen tijdens de zomer van 1984 de FM-band toegankelijk werd tussen 104 en 108 MHz installeerde de radio zich eerst op 106,75 MHz en daarna op 106,30 MHz. Deze wijziging van frequentie werd eerst niet geapprecieerd door de medewerkers omdat ze vreesden dat er praktisch niemand in staat zou zijn deze frequentie te kunnen ontvangen.
Ondertussen kreeg Bruno Bonaert het moeilijk om de medewerkers op tijd te vergoeden omdat er meer uitgaven waren dan inkomsten. Het resultaat was dat Erik Silance terugkeerde naar Radio SIS. Jean Lou Bertin en Fréderic Herbays vertrokken naar Radio Contact. Xavier Houters en Jean Paul Pessemier werden aangeduid om de programmatie te garanderen. Even werd gedacht om samen te werken met een Nederlandstalige radio die zich installeerde in het lokaal ernaast. Alles werd op alles gezet om te overleven.
In 1987 werd Fréquence 1 erkend, maar moest het de nieuwe frequentie 104,30 MHz delen met Fréquence Elle omdat de Franse Gemeenschap van oordeel was dat beide radio's gemeenschappelijke punten hadden. Beide radio's kwamen niet overeen en begonnen slecht te presteren.
HMT, de reclameregie van het eveneens erkende Télé 6, nam Fréquence Elle en Fréquence 1 over. Er werd beslist om verder te gaan met de gemeenschappelijke naam Top FM Sud. Télé 6 werd vervolgens Top FM Nord.
Belle FM (vermoedelijk eerst met te horen onder de naam Radio Fémina) was een radio die werd opgericht door Radio SIS in september 1982. De studio werd eveneens opgericht in een lokaal in de garage van de Blue Tower te Elsene. Programmadirecteur werd Dominique Chevalier (Dominique Brynaert), toen presentator van Délirium Matinum op Radio SIS. De radio was een concept waar enkel vrouwelijke stemmen op te horen waren. Er werd een mix geprogrammeerd van rustige platen, melodieën, Franstalige muziek en goedklinkende hits, afhankelijk van het tijdstip.
Aan Lydia Faenza, die toen eigenares was van de platenzaak Sonimag, werd gevraagd om bestuurder te worden van de radio. Lydia had eigenlijk zin in een eigen radioavontuur en richtte Antenne Sud op in Etterbeek. Ene Fréderique, die een modellenbureau had, werd de coördinator.
Zes maanden later waren er 14 meisjes tussen 18 en 30 jaar die programma's 24u op 24u verzorgden. De meisjes waren hoofdzakelijk vriendinnetjes van de medewerkers van Radio SIS. De programmatie werd een mix van muziek en een afwisseling van zachte, sensuele en/of gevoelige stemmen. Tevens werd een horizontale weekprogrammatie ingevoerd zodat de luisteraar werd vertrouwd met de stemmen. Iedere medewerker stond zelf in voor de presentatie, techniek en het beantwoorden van telefonische oproepen.
In februari 1983 werd in zaal Arlequin een ontmoetingsavond georganiseerd. Zodoende kon de luisteraar een gezicht plakken op hun favoriete presentatrice.
Na zes maanden werd vastgesteld dat Belle FM de derde best beluisterde Brusselse omroep was. Er kwamen veel brieven en telefonische oproepen binnen. Er wamen ook brieven binnen van meisjes die wilden presenteren. Zelfs meisjes van 14 jaar oud wilden een programma verzorgen.
Op zaterdagmorgen was er een moeder die samen met haar dochter van 5 jaar oud een programma maakte. Ze praatten tegen elkaar alsof ze twee vriendinnen waren wat charmant overkwam.
Belle FM werd geen commercieel succes en hield op te bestaan. Het concept van een vrouwelijke radio werd wel terug bovengehaald bij de oprichting van Fréquence Elle.
Fréquence Elle was een radio waar enkel vrouwelijke stemmen waren te horen en was gebaseerd op het concept Belle FM. Het was Marina Vinci die de beheerder werd.
In december 1984 werd de studio geïnstalleerd in de Martinitoren. Marina Vinci samen met medewerksters Graziella, Joëlle, Fanfan, Charley, Patricia, Fanny en Marie-Bernard nodigden toenmalige ministers mevrouw Goor en Mayence uit om de studio officieel te openen.
Op donderdag 21 februari 1985 kregen Télé 6 en Fréquence Elle bezoek van de RTT. De zenders werden in beslag genomen omdat er te sterk werd uitgezonden. Achter een valse muur werd ook een zendversterker gevonden.
Op 16 mei 1985 werd de vzw Fréquence Elle met ondernemingsnummer 425253245 opgericht om te worden erkend.
In 1988 moest Fréquence Elle de frequentie 104,30 MHz delen met Fréquence 1. De beide radio's werden vervolgens overgenomen door Télé 6. De radio behaalde volgens de CIM 50.000 luisteraars.
Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.
Radio Fréquence Elle - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.
Op 29 februari 1992 was het reclameagentschap HMT, via Fréquence Media, eigenaar van de frequentie. Ook was het eigenaar van frequenties in Mons, Charleroi, Liège, La Louvière en Waals-Brabant. Het bedrijf startte met het brengen van het programma Europe 2. Als format werd gekozen om pop/rock/chanson française te brengen.
In 1994 verliep de erkenning en Fréquence Media diende terug een dossier in. De vzw Fréquence Elle deed dit ook en kreeg de erkenning.
Op 26 december 1995 was Fréquence Elle terug te horen op 104,30 MHz. De samenwerking met HMT om de programma's van Europe 2 te verspreiden werd beëindigd.
Marina Vinci verklaarde toen dat het accent werd gelegd op humor en dialoog. De meerderheid van de medewerkers waren vrouwen en er waren ook programma's met duo-presentaties waar mannen te horen waren. Marina vertelde toen ook dat vrouwen praktisch niet zijn te horen in de radioprogramma's. Je hoort ze enkel tijdens nieuwsberichten.
De radio werd toen ook goed beluisterd door mannelijke luisteraars. Dat kwam omdat de programmatie vrij breed was. Je kon dagelijks tussen 06:30 en 18:00 de Brusselse agenda horen, tips over de gezondheid enzoverder. Tijdens de middag tussen 12:00 en 14:00 waren Chuck en Charly te horen, twee Amerikaanse medewerkers die een programma maakten voor de expats.
Er werd eerst uitgezonden vanuit een leegstaande winkel in de winkelgalerij City 2 op de eerste verdieping. Later werd de studio verhuisd naar een woning in Sint-Gillis. Op 17 juni 1997 werden de uitzendingen gestaakt omdat er onvoldoende reclame-inkomsten werden gegenereerd om de kosten te dekken.
De vzw Fréquence Elle werd door Marina Vinci ontbonden op 20 augustus 1998.
Begin 1992 was het reclameagentschap HMT, via Fréquence Media, eigenaar van Top FM Nord (100,00 MHz) en Top FM Sud (104,30 MHz). De programma's van Top FM Sud werden op 29 februari 1992 vervangen door het programma van de Franse omroep Europe 2. In Frankrijk werd deze radio voorgesteld als een programmabank die voorbehouden was aan onafhankelijke radio's. Deze radio's draaiden tijdens deze programma's jingles met de melding « programme Europe 2 ». Europe 2 was dus eigenlijk geen radiostation, maar een verzameling radioprogramma's met een conceptnaam. De programma's werden ondersteund door een adult contemporary format.
Luister naar de start van Europe 2 te Brussel
Fréquence Media beheerde de Belgische franchise Europe 2 en had een contract met de vzw Fréquence Elle om de programma's uit te zenden. Het kwam tot spanningen tussen Fréquence Media en vzw Fréquence Elle. In 1994 dienden beiden een dossier in toen de erkenning verliep. Op 26 december 1995 verkreeg de vzw Fréquence Elle terug de erkenning en lanceerde terug het concept Fréquence Elle met programma's die hoofdzakelijk waren gericht op een vrouwelijk publiek.
Europe 2 was ook te beluisteren in Luik, La Louvière, Charleroi en Bergen.
FooRire FM was een themazender die draaide rond humor. Het was ook een medium om Belgische comedians te ontdekken. Het station werd opgericht in 2007 door twee Fransen met het pseudoniem Alain Deloin et Larry Golade. De vzw M.G.B. Associés werd opgericht.
De radio werd op 17 juni 2008 erkend op 104,30 MHz. Net voor de erkenningsronde zond FooRire FM even uit op 94,90 MHz.
Het doelpubliek waren volwassenen tussen 18 en 45 jaar oud. De bedoeling was om 40% van de programmatie te voorzien van grappen. De overige 60% zou worden gevuld met muziek uit de jaren 80, 90 en 00.
De radio kon rekenen op budgetten komende van partners zoals o.a. Laurent Carpentier en de vereniging La Ligue des Optimistes. De eerste uitzending vond plaats op 1 augustus 2008.
Het programmarooster tijdens de weekdagen zag er als volgt uit:
06:00 - 07:00 Reveillez-FOO! met Larry Golade.
07:00 - 09:00 Le 7 - 9 met Marc Vernon.
10:00 - 12:00 Le JustBlagging! met Rabéa.
12:00 - 13:00 100% Sketches met Hugues.
13:00 - 15:00 Next Generation met Justin.
18:00 - 19:00 l'Interview met Larry Golade, Alain Deloin en Marc Vernon.
19:00 - 20:00 100% Sketches met Olivier Gilain.
Er werd een overeenkomst gesloten met de publiciteitsregie RMB, maar die verbrak het contract in juli 2010 omdat de luistercijfers tegenvielen. FooRire FM beschuldigde ook RTBF en RTL dat het exclusiviteitscontracten had met de meeste comedians. FooRire FM verzorgde verder de uitzendingen met non-stopmuziek tot december 2011. Het CSA trok de erkenning in omdat het dossier niet werd gevolgd.
Luister naar enkele grappen - 2 maart 2011
De studio van Radio Bruxelles Inter FM was gelegen in het Rogiercentrum waar ook Radio JMB was gevestigd. De radio, ontstaan begin 1983, richtte zich tot de luisteraars uit een hogere sociale klasse en werkte vanaf de start met een adult contemporary format. In de play list zaten hoofdzakelijk mid tempo pop en rock waarvan twee Franstalige nummers per uur. Er werd hoofdzakelijk nummers gespeeld van blanke Amerikaanse artiesten. Het resultaat was dat de radio nogal Amerikaans klonk. Er werd samengewerkt met het agentschap Belgian Broadcast Production.
Per uur was er een infoblok van ongeveer 5 minuten. Tevens werden 3 korte reclameblokken geprogrammeerd. In het begin waren er niet zoveel presentatoren. Het resultaat was dat dezelfde presentatoren meerdere keren per dag waren te horen.
Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.
Radio Bruxelles Inter FM from Vrije Radio on Vimeo.
De uitzendingen zijn gestopt toen FM Le Soir met testuitzendingen begon op dezelfde frequentie. Op 5 juni 1985 werd Belgian Broadcast Production ontbonden.
Mededeling van de storingen.
Het was Catherine Servaes, de partner van Francis Lemaire van Radio Contact, die in 1985 een ander idee had hoe radio toen moest worden gemaakt. Zij had reeds contacten met de pers en stapte naar de groep Rossel. Ze had een dossier samengesteld en stelde haar project voor aan Marie-Thérèse Rossel. Zij ging akkoord met het project. Catherine kreeg een serieuze enveloppe om professioneel van start te gaan.
Ze ging vervolgens journalisten rekruteren in de ploeg van Radio Contact. Dit kwam voor de groep Rossel goed uit want de krant Vers l'Avenir had reeds een tweetal jaar ervaring met het medium. Vers l'Avenir had een radio in Namen sinds 2 mei 1983 en leverde aan een aantal Waalse lokale radio's het nieuws en het programma "Clefs en main". Vijf journalisten namen alles op, op cassettes en verdeelden deze aan de deelnemende radio's.
FM Le Soir begon met radio-uitzendingen op 1 oktober 1985. De studio werd geïnstalleerd in het Leuvenseplein waar ook de redactie van Le Soir was gehuisvest.
De radio werd meteen erkend en mocht met een vermogen van 1000 Watt uitzenden.
In het begin werden programma's gemaakt voor de doelgroep 16 tot 35 jaar. Het was het profiel van het leespubliek van de gelijknamige krant. De groep stelde snel vast dat dit luisterpubliek in grote maten trouw was aan Radio Contact. Na een jaar werden de programma's aangepast aan een meer volwassen publiek.
Enkele presentaties op FM Le Soir.
In de voormiddag werd de huisvrouw aangesproken. Rond de middag kon de luisteraar deelnemen aan allerlei spelletjes. In de namiddag werd radio gemaakt voor de jonge luisteraar in "Opera Swing". 's Avonds werd het accent gelegd op nieuwe producties en 's nachts werd beroep gedaan op een sexy stem die vrij intieme radio maakte.
In oktober 1987 werd FM Le Soir opgenomen in netwerkradio RFM wat stond voor Rossel FM. Het nieuwe netwerk bestond uit een achttal radio's.
Catherine Servaes is dan vertrokken naar Radio SIS.
In oktober 1994 richtte Francis Lemaire samen met BFM France en de gebroeders Daniel en Jacques Casier BFM Belgique op. De verhouding van het kapitaal was als volgt: Francis Lemaire 30%, BFM France 49% en Jacques Casier 20%.
Het signaal uit Frankrijk werd geplukt van de satelliet en Radio BFM werd eerst rechtstreeks uitgezonden via 101,40 MHz in Brussel. Deze frequentie was in 1987 erkend aan ASBL Radio Plus dat vroeger ASBL Radio 104 was. Tussen 1987 en 1994 was er achtereenvolgens NRJ en Radio Contact Plus te horen, dit in afwachting om er iets rendabeler op te zetten.
Statuten Radio BFM 04085171 en Radio BFM 05184970
De samenwerking met BFM France was een goede zet. De programma's waren professioneel gemaakt, concurreerden niet met de andere radio's van Francis Lemaire en er moesten geen auteursrechten worden betaald want er werd enkel gesproken woord uitgezonden. Enkele jaren later zouden een groep journalisten worden aangeworven die voor Radio Contact en Radio BFM nieuwsberichten samenstelden. De die te beluisteren waren gedurende enkele uren tijdens de morgen en de namiddag.
De etherchaos in Brussel en Wallonië begon in mei 2000 toen erkenningsbesluiten van een tiental radiostations werden vernietigd. Radio BFM was de eerste die illegaal begon uit te zenden in Namur op de frequentie 107,10 MHz. Op dat moment lagen de Vlaamse en Waalse gemeenschap met elkaar in de clinch. In november 2000 besliste de Conseil Supérieur de l'Audiovisuel om Radio BFM te vervolgen omdat het illegaal in Namur aan het uitzenden was.
Décision CSA - BFM Plus Namur 107,10 MHz - 10 januari 2001
Radio BFM erkende de feiten, maar maakte gewag van een noodzakelijkheidsituatie omdat er op dat moment geen frequentieplan bestond. Het had een aanvraag bij het CSA gedaan om een vergunning in Namur te krijgen. Deze aanvraag bleef onbeantwoord. Dus nam de omroep zelf de beslissing om de frequentie 107,10 MHz in te palmen. Hun uitleg was dat er reeds socio-economische belangen waren verworven door in de stad uit te zenden. Ook waren er belangrijke investeringen gedaan. Er werd gebruik gemaakt van een gecoördineerde frequentie te Champion dat op 10 km is verwijderd van Namur. Radio BFM vroeg mondeling een uitzendvergunning in afwachting van een definitieve vergunning. (foto Alain Mahaux - reportage TLB)
Het BIPT was gemachtigd om op gelijk welke legale manier het station uit de ether te halen. Dit werd nooit gedaan. Ondertussen werd het uitzendvermogen op de Brusselse zender geleidelijk aan verhoogd. Het signaal van Radio Prima (MFM) uit Zottegem, Radio CityGold uit Asse en Radio Ten uit Begijnendijk werd flink gestoord.
Bekijk hier de kwaliteitsmeting (pdf) van Radio Ten uitgevoerd op 22 december 2005 toen de omroep werd gestoord door de uitzendingen van Radio BFM. Pas twee jaar later werd Radio BFM beboet.
Bron: De Standaard - 11 mei 2007
Het BIPT publiceerde een besluit over de radiostoringen van Radio BFM.
Besluit van de Raad van het BIPT van 24 april 2007 betreffende het opleggen van een administratieve boete aan de radiozender BFM Plus SA: Radio BFM-Decision-Amende_administrative_NL.pdf
Décision du conseil de l'IBPT du 24 avril 2007 concernant l'imposition d'une amende administrative au radiodiffuseur BFM Plus SA: Radio BFM-Decision-Amende_administrative_FR.pdf
BFM-Decision-Amende_administrative_NL.pdf blz. 15
Op 17 juni 2008 heeft het CSA beslist welke radiostations zijn toegelaten in het nieuwe Waalse frequentieplan. Radio BFM greep naast het pakket U2. Dat kwam omdat een anonieme brief geadresseerd aan het CSA meldde dat enkele bedrijven van Francis Lemaire een optie hadden op de helft van het kapitaal van de vennootschap van Radio BFM. Een jaar daarvoor werd de holding Radio H opgericht door RTL en had Radio BFM zich gesepareerd van Radio Contact. Het CSA was ervan overtuigd dat Francis Lemaire na de erkenning de aandelen zou verkopen aan RTL. Op dat moment zou RTL een te groot aandeel hebben in de erkenningen.
Op 11 juli 2008 heeft Radio BFM geprobeerd via de Raad van State gelijk te krijgen, echter op 14 augustus 2008 nam de Raad van State een beslissing in hun nadeel. Op 27 augustus 2008 verklaarde Radio BFM dat er geen link meer was met RTL. Beide partijen hadden hiervoor een akkoord getekend.
Hieronder zijn enkele fragmenten van de persmededeling vermeld. Radio BFM stelde zich samen met Radio Mint en Radio Ciel kandidaat voor de open positie U2 in de mini-erkenningsronde FM2008bis.
(bron BFM.be - reportage TLB)
Op donderdag 2 oktober 2008 publiceerde het CSA dat radio Ciel FM de open positie U2 kreeg toegewezen. Dit betekende een definitief einde van Radio BFM op de Belgische FM-band. De radio had wel nog intenties om enkel voort te doen op internet.
(bron BFM.be)
In 2013 kwam in Brussel de hoogvermogenfrequentie 104,30 MHz terug vrij. Radio BFM diende een dossier in. Dit dossier werd tijdens de eerste ronde niet ontvankelijk verklaard.
met dank aan Radio Ten uit Begijnendijk en www.archivesradios.be
Radio RCF, de radio van vzw Radio Basilique, kreeg in februari 1995 een vergunning kreeg van de Franse Gemeenschap. Eerst werd de frequentie 89,90 MHz toegekend, een frequentie die de radio kon huren van de RTBF. Ook de uitzendlocatie was ondergebracht op een site van de RTBF namelijk op de Financietoren te Brussel.
Radio RCF begon in Brussel programma's te maken op 2 februari 1996. Initiatiefnemer was Père Tommy Scholtès, gedelegeerd voor de media. De uitzendingen werden overgenomen van RCF Lyon. Per dag werd er 4 uur ontkoppeld. De programma's werden gemaakt door onder andere Joël Ghislain, Richard Leidgens, Frédérique Petit en Enzo Bordonaro.
De VRT verhinderde het gebruik van de frequentie 89,90 MHz omdat deze de uitzendingen zouden storen van Radio 3 (nu Radio Klara) uitzendend in Genk. Toenmalig minister Mahoux kende vervolgens op 20 juli 1998 aan Radio RCF de frequentie 107,40 MHz toe. Gevolg was dat Radio RCF, Radio Campus (107,20 MHz) en Radio BFM (107,60 MHz) stoorde omdat de frequenties te kort bij elkaar zaten. Vreemd genoeg mocht Radio RCF toen de frequenties 104,30 of 101,40 niet gebruiken die al jarenlang onbenut waren. Volgens bepaalde bronnen zou Bel RTL (104,00 MHz) hebben verhinderd dat er nog langer op 104,30 MHz zou worden uitgezonden.
Radio RCF organiseerde een petitie om een betere frequentie te krijgen. 17000 luisteraars zouden deze petitie hebben ondertekend.
Bron: Het Nieuwsblad - 17 november 2006
In september 2002 stond RCF voor Radio Chrétienne Francophone. In 2003 kreeg Radio RCF ook een erkenning om in Luik, Namen, Bastogne en Louvain-La-Neuve uit te zenden. In Brussel kreeg Radio RCF de frequentie 107,60 MHz toegekend en zond al sinds de eerste dag met overdreven vermogen uit. Radio Ten uit Begijnendijk en Radio CityGold uit Asse dienden dan ook direct klacht neer.
Klacht tegen Radio RCF behandeld door het CSA en het BIPT
In 2001 was de Brusselse frequentie 104,30 MHz ongebruikt. Deze frequentie werd het laatst gebruikt door Fréquence Elle tot 1997. In 1994 had Action FM deze frequentie ook even gebruikt om hun programma's zonder storingen te verdelen. Op vrijdag 16 februari 2001 kwam daar verandering in. Er werden non-stop oldies uitgezonden en op het RDS-scherm van een radio-ontvanger verscheen CONTACT +. Op zondagvoormiddag 18 februari 2001 was de Brusselse radiolegende Coco Van Babbelgem live te horen. In de namiddag werd terug overgeschakeld op non-stop. Op zondagavond werd de zender terug uitgedraaid en werd het weer stil op de Brusselse 104,30 MHz.
De volgende zondag werd de zender terug aangezet en was Coco Van Babbelgem terug live te horen. Omdat het radiostation geen vergunning bezat om te mogen uitzenden op deze frequentie werd er blijkbaar geopteerd om enkel de zender aan te zetten tijdens het weekend.
Op zaterdag 10 maart 2001 waren er twee radiosignalen door elkaar hoorbaar op deze frequentie. Niet enkel Radio Contact Plus was te horen. Ook in Vorst werd een zender aangestoken op dezelfde frequentie. Op dit tweede signaal, dat uiteraard sterk werd gestoord door Radio Contact Plus, waren de programma's van de Franse hiphopzender Skyrock hoorbaar. De initiatiefnemer van Radio Contact Plus verhoogde het vermogen zodanig zodat de zondag daarna Radio Contact Plus veel beter was te ontvangen in Brussel en omgeving. De zender drukte bijna volledig de naburige collega's weg. Vanaf toen werd de zender niet meer afgezet tijdens de week.
Achteraf is gebleken dat iemand de zenderruimte van de Alberttoren was binnengedrongen, een ongebruikte zender heeft aangezet en het satellietsignaal van het Franse Skyrock op de zender heeft aangesloten. Skyrock was daarna niet meer hoorbaar. Het bleef bij die ene poging.
In 2001 was de Brusselse frequentie 104,30 MHz ongebruikt. Deze frequentie werd het laatst gebruikt door Fréquence Elle tot 1997. Op vrijdag 16 februari 2001 kwam daar verandering in. Er werden non-stop oldies uitgezonden en op het RDS-scherm van een radio-ontvanger verscheen CONTACT +. Op zondagvoormiddag 18 februari 2001 was de Brusselse radiolegende Coco Van Babbelgem live te horen. In de namiddag werd terug overgeschakeld op non-stop. Op zondagavond werd de zender terug uitgedraaid en werd het weer stil op de Brusselse 104,30 MHz.
Het weekend daarna heeft een onbekend individu op dezelfde frequentie een zender aangezet in de Alberttoren te Vorst en werd het Franse Skyrock uitgezonden. Radio Contact Plus verhoogde het vermogen en zou vanaf dan de frequentie illegaal blijven bezetten.
Radio Contact Plus werd een radio met muziek uit de jaren 50 / 60 en waar hoofdzakelijk Coco Van Babbelgem (René Goyens) een programma verzorgde. Hij mocht eerder zijn programma niet meer verzorgen op Contact 2 omdat zijn presentatiestijl en muziekkeuze niet meer paste in het format. Tijdens zijn programma kon de Brusselse senior groetjes overmaken die in het Brussels werd gepresenteerd. Tijdens weekdagen was Ricky Fox hoorbaar tussen 06:30 en 10:00.
En wat deed het BIPT ? Die liet blijkbaar deze gebeurtenissen toen toe. Het BIPT kwam toen pas tussen als het Vlaamse Commissariaat voor de Media (VCM) of het Conseil Supèrieur de l'Audiovisuel (CSA) een instructie gaf. Het CSA kwam op dat moment niet meer tussen. Het BIPT verklaarde dat het niet meer bevoegd was om op te treden tegen dergelijke storingen. Het Brusselse Hof van Beroep vernietigde eerder al het Koninklijk Besluit van 1992 met betrekking tot de 'functioneringsmodaliteiten' van het BIPT en de twee gemeenschappen. Met als logisch gevolg dat het BIPT niet langer tussenkwam ook al gaven het CSA en/of het VCM adviezen. Dus werd er de mogelijkheid gecreëerd om terug probleemloos op illegale wijze radiozenders op te starten.
20 maart 2002: Het CSA formuleerde in "Décision n° 3/2002 du 20 mars 2002" het volgende:
avoir diffusé, depuis le 4 mars 2001 au moins, sans autorisation du gouvernement de la Communauté française, un programme de radio appelé "Contact Plus" sur le 104.3 MHz à Bruxelles, en contravention à l'article 32, alinéa 2 du décret du 24 juillet 1997 relatif au Conseil supérieur de l'audiovisuel et aux services privés de radiodiffusion sonore de la Communauté française et à l'article 30, alinéa 3 du décret du 17 juillet 1987 sur l'audiovisuel".... Il appartient à l'IBPT - Institut belge des postes et des télécommunications, auquel la présente décision est transmise, de procéder à la mise hors service, par tous les moyens légaux, de l'émetteur qui utilise illégalement la fréquence 104.3 MHz à Bruxelles.
Radio Contact Plus moest dus zo vlug mogelijk uit de ether worden gehaald, maar de radio bleef nog 6 jaar illegaal lang uitzenden. Ondertussen was Radio Contact Plus ook te horen in Bassenge (105,90 MHz), Bastogne (106,40 MHz), Beauraing (94,70 MHz), Bertrix (107,30 MHz), Charleroi (91,90 MHz), Liège (107,80 MHz) en Namur (99,70 MHz).
In januari 2006 huurde Radio FG frequentieruimte op Radio Contact Plus. Dj-sets waren te horen vanaf 22:30.
Op 30 januari 2008 veroordeelde het BIPT Radio Contact Plus met een boete van 5000 €. Het radiostation werd veroordeeld omdat het tenminste sinds 28 november 2005 storingen veroorzaakte aan Radio Be One (104,20 MHz) te Leuven. Document BIPT administratieve boete Radio Contact Plus
Radio Contact Plus stelde zich kandidaat voor een frequentie in het Waalse frequentieplan FM2008. Het CSA besliste op 17 juni 2008 geen erkenning toe te kennen aan Radio Contact Plus. Op 1 augustus 2008 werd Radio Contact Plus 104,30 MHz definitief uit de ether gehaald.
Op 17 januari 2009 was Radio Contact Plus even terug te horen op de Nederlandstalige frequentie van Radio Contact.
Document Radio Contact Plus - 27 janvier 2011 - Caducité d'une autorisation
Luister naar twee fragmenten die de stopzetting van Radio Contact Plus aankondigt.
Op 1 september 2002 richtte de Contactgroep alweer een omroep op die op een niet-gecoördineerde Brusselse frequentie werd neergepoot. Op 94,50 MHz was toen Radio Contact Inter te beluisteren. De gebruikte zender was er een met een hoog vermogen want op 40 kilometer van Brussel kon men nog steeds probleemloos afstemmen op Radio Contact Inter. De omroep richtte zich op de Marokkaanse en de Turkse gemeenschap uit het Brusselse. Eerst werden de programma's van Radio Médi 1 (Radio Méditerranée) van de satelliet 24u/24u doorgezonden. Dit is een radiostation gevestigd in de Boulevard d'Algérie 7 te Parijs. De presentatie gebeurde hoofdzakelijk in het Frans en het format is adult contemporary.
Nadya Elm Tahri werd de directrice van deze nieuwe Brusselse radio. Er werd gestreefd om de filosofie van Radio Contact over te nemen, namelijk Music and News. Het nieuws zou worden verzorgd door drie journalisten. Drie medewerkers zouden de programmatie verzorgen.,
De VRT had een kort geding ingespannen op 4 november 2003 tegen de Contact Groep. Radio Contact Inter zond eerst uit via 94,50 MHz. Daarmee werd het bereik van Studio Brussel gestoord om en rond Gent dat daar een steunzender heeft op dezelfde frequentie. De VRT legde eveneens klacht neer tegen Radio Contact Inter bij het BIPT. Radio Contact Inter schakelde over naar de 94,60 MHz. Dit zorgde dan voor storingen op Radio Donna in Leuven, uitzendend op 94,80 MHz. De VRT nam contact op met de verantwoordelijke van de zender, maar die gesprekken bleven zonder gevolg. Het enige effect dat die gesprekken opleverden was opnieuw een switch van 94,60 MHz naar de 94,50 MHz.
De VRT trok dan naar de Brusselse rechter en vroeg in kort geding dat de uitzendingen van Radio Contact Inter gestaakt zouden worden want het station beschikte niet over een officiële licentie. De rechter stelde vast dat Radio Contact Inter een illegale radio was en legde een dwangsom op van 10.000 € per dag dat Radio Contact Inter in de ether bleef.
Radio Al Manar diende ook klacht in bij het CSA. Op dat moment was Radio Al Manar een goede 10 jaar aan het uitzenden op een vergunde frequentie. De radio legde klacht neer omdat Radio Contact Inter oneerlijke concurrentie voerde.
Radio Contact Inter ging door met uitzenden, maar dan met een sterk gereduceerd vermogen. In het nieuws van Radio Contact op 20 november 2003 om 12:30 was er een reactie te horen van Francis Lemaire. Hij vertelde dat de VRT de zender niet meer in de lucht wilde. Ook directeur Mostafa van Radio Contact Inter kwam aan het woord. Hij vertelde dat het een probleem is en dat hij het eigenlijk niet begrijpt. De uitzendingen werden gestaakt.
De persconferentie van Contact Inter (foto: Luc Van Braekel)
Begin september 2005 was Radio Contact Inter even terug in de lucht. Eerst werd uitgezonden met hoog vermogen op de frequentie 92,10 MHz. Maar op donderdag 24 november 2005 werd de zender afgeregeld op 88,80 MHz. Dat is de toegekende frequentie van de RTBF-zender Pure FM. Zo werd in volledige agglomeratie van Brussel de uitzendingen van Pure FM weggedrukt door Radio Contact Inter. Op de internetsite van Pure FM stond dezelfde dag nog het volgende te lezen (rode lopende tekst):
Depuis ce jeudi matin, la fréquence 88.8 de Pure Fm pour Bruxelles Centre est victime d'un brouillage par la radio "Contact Inter". L'équipe de Pure Fm tient à s'excuser auprès de tous ses auditeurs bruxellois pour l'absence totale ou la mauvaise réception de ses programmes sur cette fréquence dans le centre de la Capitale et tente de régler le problème.
Op de website kon de luisteraar van Pure FM toen ook reageren indien hij of zij de storingen zou ondervinden. De dag daarna was Pure FM terug zonder storingen te ontvangen.
De motivatie om het signaal van Pure FM te storen was omdat deze frequentie eerder door de Franse Gemeenschap was vrijgegeven en deze direct door de RTBF werd gebruikt. De privéspelers waren niet gelukkig dat de RTBF de Brusselse 88,80 MHz gebruikte, samen met 26 andere nationale frequenties om het netwerk Pure FM uit te baten. Er werd een klacht ingediend om de frequentie 88,80 MHz samen met de andere frequenties vrij te maken en op een eerlijke manier te verdelen.
Radio FG is ontstaan in Parijs-Montmartre in 1978. FG stond voor Fréquence Gaie en was gericht op de holebigemeenschap. De radio programmeerde een mix van muziek, gerichte informatie naar het doelpubliek en contactberichtjes. Het waren vooral de contactberichtjes die geweldig veel succes hadden. In 1987 werd de programmatie gemaakt voor een breder publiek. De afkorting stond toen voor Future Génération en evolueerde naar een radio waar elektronische dansmuziek werd geprogrammeerd. Het werd ook een radionetwerk en richtte zijn pijlen naar België.
Op 9 juli 2004 was Radio FG voor het eerst te beluisteren in Brussel. De Belgische partner meldde dat Radio FG de allereerste onafhankelijke radio zou zijn met gerichte informatie naar de stedelijke luisteraar in de regio Brussel. Door de samenwerking met de zender uit Parijs zouden internationale artiesten worden gepromoot tussen de twee Europese hoofdsteden.
Ze installeerden een krachtige zender op de ITT-toren, gelegen aan de Louizalaan 480-482. De frequentie werd ingesteld op 99,60 MHz. Deze frequentie lag tekort bij de RTBF-frequentie 99,30 MHz van Viva Bruxelles.
Na twintig dagen werd de zender het zwijgen opgelegd. De organisatie sprak toen van dat de testen op die frequentie waren beëindigd. Gedurende die twintig dagen werd het programma uit Parijs integraal overgenomen.
Een tweede persmededeling verscheen in oktober 2004 en sprak over een test op de frequentie 96,50 MHz. Het was deze keer Radio Klara, uitzendend in Antwerpen op 96,40 MHz, die klacht neerlegde. Na twee dagen werden de uitzendingen beëindigd op 96,50 MHz. Dit was ook de laatste poging van Radio FG om Franstalige uitzendingen te verzorgen op een niet-gecoördineerde frequentie.
In januari 2006 huurde Radio FG frequentieruimte op Radio Contact Plus die toen illegaal zat uit te zenden op 104,30 MHz. Dj-sets waren te horen vanaf 22:30. Dat duurde tot 2008 tot Radio Contact Plus moest stoppen met uitzenden.
In 2010 werd in Antwerpen een Nederlandstalige versie van Radio FG gebracht. Op 29 februari 2012 was de Nederlandstalige versie ook te horen in Brussel op 106,50 MHz. Dit duurde tot 2016.
In 1984 maakten o.a. Ben Van Praag en Marc Hermans programma's op Radio Mi Amigo te Duisburg. Eind 1984 werd de overeenkomst stopgezet omdat de inkomsten daalden. Ben en Marc maakten daarna syndicated programma's. Dankzij Achiel en Denise van het Radio Maeva-promoteam werd een studio gebouwd in Sint-Jans Molenbeek waar zij hun programma's konden opnemen. Ben en Marc namen respectievelijk Wekkerwacht en Lunch Express op in de studio. Achiel behandelde onder andere de Vlaamse Top 15 en de verzoekjes en mixte die in de muziek. Andere medewerkers zoals onder andere Fred Vandenbos, Bert De Groef en Eric Hofman namen thuis programma's op.
De eerste opnames startten tijdens de zomer van 1985. Er werd voor een ganse week opnames gemaakt die werden uitgezonden tijdens de prime time-momenten.
Achiel maakte na de studio-opname de nodige kopieën. De cassettes werden verdeeld op acht lokale radio's die de gemeenschappelijke roepnaam Radio Mi Amigo gebruikten. Deze waren gevestigd in Mortsel, Laakdal, Balen, Laakdal, Duisburg, Brugge, Gent en Koksijde. De radiofan Johan Vandevoorde uit Peizegem stelde zelf voor om in zijn tuin een zendmast op te richten zodat men ook in de regio Dendermonde naar de programma's kon luisteren. Via een illegale straalverbinding werd zelfs gedurende geruime tijd live programma's van Molenbeek naar Dendermonde.
De programma's werden opgenomen met de nodige breaks zodat de lokale zenders zelf de reclame konden invullen. 's Namiddags en 's avonds werden lokale programma's uitgezonden.
Dit concept stopte in 1987 toen de radio-erkenningen werden uitgedeeld. Enkel de zenders in Balen en Dendermonde werden erkend. Radio Mi Amigo Dendermonde zou een ander initiatief zijn geweest dat werd erkend.
Het Radio Mi Amigo-netwerk was het allereerste radionetwerk in Vlaanderen.
bron: Tivoli Road
Op 1 oktober 1986 werd de Contact Franchising CV opgericht. Radio Annick (Antwerpen), Radio Mons Borinage, Radio WLS (Kortrijk) en Radio Contact (Brussel) werkten toen samen en maakten het eerste privé-radionetwerk in België. In 1987 werden reeds 500.000 luisteraars gemeten. In 1988 telde Radio Contact veertig Nederlandstalige en Franstalige filialen die eerst nog lokaal programma's maakten onder de naam Radio Contact. Samen was dit goed voor maar liefst één miljoen dagelijkse luisteraars. In 1986-1987 kreeg de Brusselse Radio Contact en de meeste filialen een erkenning. Vermeldenswaardig is dat voor de erkenning de zender in Brussel 17 keer in beslag werd genomen.
Het beheer in Brussel stuurde playlisten door naar de filialen. Om dynamischer te klinken werden alle platen 2% sneller gespeeld. Om het uniform te laten klinken werd ook een spreekformat samengesteld.
In 1988 nam de RTL groep (CLT) een participatie van 35 %. Francis Lemaire behield 40 % van de aandelen. Freddy Neyts en Pierre Houtmans hadden toen elk een participatie van 12,5 %.
Begin 1989 verhuisde de radio naar een nieuw gebouw, gelegen aan de Telemachuslaan 33 te Vorst. In het 650 m² grote gebouw was plaats voor administratie en management. Er werden 7 studio's gebouwd, waarvan 5 live studio's over 4 verdiepingen. Enkele jaren later zouden 5 radio's daar opereren namelijk Radio Contact (FR), Radio Contact (NL), Club FM (FR) (Contact Gold, Contact 2), Family Radio (NL) en de financiële nieuwszender Radio BFM.
Francis Lemaire bij de eerstesteenlegging tijdens de bouw van de studio te Vorst
In maart 1990 bestond Radio Contact 10 jaar. Deze verjaardag werd gevierd door de inhuldiging van het radiohuis in Vorst en door Manneken Pis het 486ste kostuum te schenken. Het was het kostuum van de vrije radiomaker. Er was een dolfijn genaaid op zijn hemd, er werd een koptelefoon op zijn hoofd gezet en op zijn borst werd een microfoon gespeld.
In 1991 begon Radio Contact met satellietuitzendingen om het signaal van de studio in Brussel door te sturen naar de meewerkende radiofilialen. Francis Lemaire was tevens ook een elektronicagenie. In het begin stak hij zelf de zenders in elkaar. Bij de komst van de PC maakte hijzelf de radio-automatisering. Zijn Digital Station Controller zorgde ervoor dat ongeveer 5000 muziektitels beschikbaar waren op één PC.
Radio Contact werd volgens diverse politici te populair. Volgens hen moest lokale radio in eerste instantie dienen om lokaal radio te maken. In 1991 werd gemeten dat het netwerk reeds 1,5 miljoen luisteraars had. Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy (CVP nu CD&V) maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. Ondanks het protest en een marathonuitzending was er niets aan te doen. De naam Radio Contact was enkel voorbehouden voor het Brussels filiaal. Toch bleven de meewerkende filialen uniforme jingles draaien zoals "Jouw beste lokale radio".
Gazet Van Antwerpen - 15 juli 1991
Op 28 maart 1992 startte de publieke omroep met Radio Donna (nu MNM) die direct een gelijkaardig format als Radio Contact bracht. De eerste jaren kende Radio Donna geen succes.
In 1994 werd de naam Radio Contact terug gebruikt in Vlaanderen. Men had een achterpoortje ontdekt door de Radio Contact-jingles te draaien als reclamespotjes. Het decreet kon hier niets aan doen en op 7 juli 1998 beslisten de Vlaamse politici dat ketenradio officieel werd toegelaten. De Vlaamse Radio Contact had ondertussen veel luisteraars verloren omdat Radio Donna programmatorisch stukken verbeterd was.
Luister hier naar de jingle Radio Contact - 13 jaar
In 1995 besliste het Radio Contact management een andere koers te varen. Toen werden Bekende Vlamingen aangetrokken om radioprogramma's te maken op de omroep. De toen voor VTM-werkende medewerkers Geena Lisa, Veronique De Cock en Kurt Rogiers werden zomaar voor de microfoon geplaatst. Deze mensen hadden totaal geen ervaring met het medium radio. Vaste waarden zoals Peter Decodier en Marc Huylebroeck werden weggehaald. Ook het format werd heel wat softer. Radio Contact had toen het doel om nationale BV-radio te maken. Het radionetwerk stopte ook met de lokale ontkoppelingen.
Toen Eric Claeys algemeen directeur werd van de Vlaamse Mediamaatschappij wilde hij Radio Contact overnemen. De aandeelhouders van de radio zagen dat helemaal niet zitten en de samenwerking werd voorgoed opgeschort. De BV's namen vervolgens één voor één hun ontslag. De VMMa had een brief had rondgestuurd naar de medewerkers om te stoppen om voor Radio Contact te werken. De VMMa ging toen samenwerken met TOPRadio.
Het marktaandeel bij de Vlaamse Radio Contact begon te slinken. In de jaren 90 werd nog een marktaandeel van 8% bereikt, goed voor 734.000 luisteraars. Ondanks de nieuwe koers werd de positie van Danny Debruyn als directeur nooit in vraag gesteld door gedelegeerd bestuurder Francis Lemaire. Door de val aan reclame-inkomsten werd het personeel afgeslankt tot een minimum.
In 1997 verhuisde de studio naar Neder Over Heembeek in de Vuurkruisenlaan 94 waar het bleef tot in 2007.
Begin 2002 werd door diverse lokale radio's geconstateerd dat de Radio Contact-filialen een beter bereik hadden en werden klachten ingediend. Het BIPT deed geen preventieve controles meer. Enkel als er een klacht werd neergelegd bij het VCM ging de etherpolitie de zaak gaan controleren. Zo ging de Brusselse Radio Contact (103,10 MHZ) op 18 april 2003 voor drie dagen uit de ether. Aanleiding waren verschillende klachten die Radio Antigoon (Antwerpen - 103,20 MHz ) had neergelegd bij het VCM. Op 14 juni 2002 werd Radio Contact Brussel reeds veroordeeld met een boete van 1500 €. Blijkbaar hield Radio Contact zich niet aan het opgelegde zendvermogen want Radio Antigoon legde opnieuw klacht neer op 6 augustus 2002. Omdat tijdens de laatste controle het vermogen was ingesteld op 140W i.p.v. 114W en vier cycloïde antennes werden gebruikt i.p.v. 2 dipolen hebben de magistraten van het VCM beslist dat Radio Contact uit de ether moest op 12, 13 en 14 mei 2003. Een gedetailleerd verslag lees je in de rubriek het VCM en het VRM. Radio Contact legde een verzoekschrift tot heroverweging in en bleef uitzenden op de drie bewuste dagen.
Het VCM besliste dat er geen nieuwe elementen waren ingebracht om de schorsing van drie dagen te schorsen. Er werd beslist dat Radio Contact de stekker van de Brusselse zender moest uittrekken van maandag 28 augustus 2003 om 0:00 tot woensdag 30 augustus 2003 om 23:59:59. Radio Contact legde zich neer bij de uitspraak en gedurende drie dagen was enkel ruis te horen op de Brusselse 103,10 MHz.
Programmaschema in 2001
Bij de Vlaamse lokale radio's die toen eigendom waren van Radio Contact werden de lokale ontkoppelingen op 1 mei 2002 geschrapt. Ludo Wynen volgde Rudi Dierickx op als algemeen directeur. Na het schrappen van de live-nachtuitzendingen tijdens het weekend werden ook de uitzendingen beperkt tot 3 uur tijdens de week. Twee dagen later kwam Radio Contact terug op deze beslissing. Er mocht terug twee uur per dag worden ontkoppeld en de nachtuitzendingen werden terug verzorgd tot 05:00. Op 11 met 2002 werd de programmering terug herzien en werd terug 4,5 uur ontkoppeld.
Op 13 mei 2002 bleef Francis Lemaire met 50,1% hoofdaandeelhouder. RTL, dat toen al 35% van de aandelen bezat, kocht de aandelen van Pierre Houtmans en van Freddy Neyts over en kwam zo op 49,9%.
Voor de erkenningsronde in 2003 hadden de radio's om en rond Radio Contact 90 dossiers ingediend. Slechts 50 dossiers werden erkend. Toch nam het bereik van het netwerk toe omdat er tussen de behaalde erkenningen enkele hoogvermogenfrequenties zaten.
Radio Contact te Egem, toen uitzendend met 5 kW op 93,60 MHz werd beboet omdat het geen enkele lokale inbreng had en enkel het signaal uit het moederhuis in Neder-over-Heembeek uitzond. Het VCM concludeerde dat dit compleet in strijd was met wat in het vergunde dossier stond. Radio Contact diende een bezwaarschrift in, maar dit werd op 2 oktober 2005 verworpen. Op 16 november om 09:40 werd zonder enige vorm van aankondiging de zender in Egem uitgezet.
Op maandag 4 december 2006 kreeg Radio Contact (102,80 MHz te Brussel) van de VRM een boete opgelegd van 1.250 euro alsook een voorwaardelijke schorsing van de zendvergunning voor zeven dagen. Na een klacht van Antwerpen 1 (102,90 MHz) had het BIPT vastgesteld dat Radio Contact te Brussel niet conform de bepalingen van de zendvergunning uitzond. Aangezien de VRM reeds eerder een overtreding had vastgesteld werd een geldboete en een voorwaardelijke schorsing uitgesproken. De schorsing van de zendvergunning kwam echter te vervallen indien Contact Brussel binnen een jaar geen overtredingen meer pleegde.
De keten werd langzaam maar zeker opgevrijd door de groep RTL. In 2006 volgde de totale integratie van Radio Contact in RTL. Francis Lemaire had toen nog een participatie van 24,9 procent in de nieuwe radiogroep.
Op woensdag 4 april 2007 werden diverse vzw's die onrechtstreeks eigendom waren van Contact Vlaanderen NV ontbonden, vereffend en gesloten. Zo werden de vzw's van Radio WLS Kortrijk, Stadsradio Contact2 Izegem/Roeselare, Radio Firenze en Vrije Radio Diamant ontbonden.
In 2007 verhuisde de studio naar het gebouw van RTL te Sint-Lambrechts-Woluwe.
Ondertussen haalde Radio Contact nog een marktaandeel van 1%. Op 12 december 2008 werd aangekondigd dat het netwerk in Vlaanderen ging stoppen. Er werd toen non-stop oldies uitgezonden onder de noemer Contact Plus. Het Vlaamse Radio Contact is gestopt met programma's maken op 1 januari 2009. Eerst werd geprobeerd een overeenkomst te bezegelen met Radio Be One. Uiteindelijk werden de meeste frequenties van het netwerk overgenomen door Club FM onder leiding van Christophe Moens.
Francis Lemaire trok zich terug en vestigde zich in Luxemburg en Tenerife. In Tenerife houdt hij zich bezig met immobiliën. Zijn kapitaal wordt geschat op meer dan 43.000.000 €.
In 1988 waren in Wallonië de volgende radio's aangesloten tot Radio Contact Franchising: Radio Minimax uit Moeskroen, Radio WLS uit Doornik, Radio Mons-Borinage uit Bergen, Radio Pays Noir uit Charleroi, Radio TLM uit La Louvière, Radio Bois-de-Breux uit Luik, Radio Meuse uit Verviers, Radio Ardenne uit Bastogne, Radio Brüll uit Arlon en Radio Intercity uit Namen.
In ruil voor 10% van hun inkomsten mochten ze de knowhow en de naam Radio Contact gebruiken. De radio's konden gebruik maken van playlists die in Brussel door de computer werden gemaakt. Ook nieuwsberichten werden geleverd aan de partners. De nationale publiciteit werd verzorgd door het agentschap Transistor.
In 1990 heeft Radio Contact een eerste internationale zender opgericht. In Boekarest, de hoofdstad van Bulgarije, weerklonken de tonen van een lokale Radio Contact net na de val van dictator Ceausescu.
Op 1 juni 1990 werd beslist om in Brussel in stereo uit te zenden. Resultaat was dat de zender voor de 18de keer in beslag werd genomen. Op 6 juni 1990 mocht in stereo worden uitgezonden na een discussie op politiek niveau.
Op 1 september 1991 werd het signaal uit Brussel per satelliet uitgezonden. Via Eutelsat kon elk franchise het signaal ontvangen en lokaal uitzenden. Het bedrijf ContactSat exploiteerde de uitzending per satelliet. ContactSat verzorgde ook de transmissie van andere radio's zoals voor Fun Radio. Twee jaar later werd de transmissie gedigitaliseerd.
Radio Contact vergrootte het radionetwerk door enerzijds via SA Contact vzw's over te nemen en anderzijds overeenkomsten aan te gaan met franchisenemers. Het bedrijf Cobelfra uit Nannine werd verantwoordelijk voor de levering van programma's en de exploitatie van de omroep in overeenstemming met de merkconcessieovereenkomst die werd verleend door SA Contact. Naast SA Contact had Cobelfra de franchisenemers als aandeelhouders. Om de onafhankelijkheid van de nieuwsuitzendingen te garanderen werd de vzw Infor FM opgericht die de nieuwsgaring deed en de journalisten uitbetaalde.
In 1999 telde Radio Contact 40 frequenties in Brussel en Wallonië. Het marktaandeel bedroeg toen 24,4 % en telde iets meer dan 1.200.000 luisteraars. Het werd in Wallonië de best beluisterde radio.
ARLON 107,50 MHz, ATH 105,10 MHz, AYWAILLE 106,90, BASTOGNE 105,70 MHz, BRAINE LE COMTE 107,80 MHz, BRUXELLES 102,20 MHz, CHARLEROI 104,00 MHz, COMINES 107,80 MHz, COUVIN / PHILIPPEVILLE 104,70 MHz, DINANT 105,20 MHz, ELSENBORN ( D ) 90,10 MHz, ENGHIEN 105,00 MHz, THUIN 105,00 MHz, EUPEN (D) 107,00 MHz, FAMENNE-DURBUY 105,30 MHz, FLORENNES 105,00 MHz, GEMBLOUX 106,10 MHz, HANNUT 105,10 MHz, HUY 104,80 MHz, JODOIGNE 106,10 MHz, LA LOUVIERE 105,10 MHz, LIBRAMONT 107,80 MHz, LIEGE 104,50 MHz, MALMEDY 106,90 MHz, MARCHE 106,60 MHz, METTET 107,30 MHz, MONS 102,00 MHz, MOUSCRON 105,50 MHz, NAMUR 100,40 MHz, NIVELLES 106,40 MHz, ROCHEFORT 100,10 MHz, SAMBREVILLE 107,80 MHz, SPA 107,50 MHz, TOURNAI 101,00 MHz, VERVIERS 101,60 MHz, VIELSALM 107,80 MHz, VIRTON 105,10 MHz, WAREMME 100,70 MHz, WATERLOO 106,90 MHz, WAVRE 105,10 MHz, WELKENRAEDT 104,90 MHz
.
Schema Radio Contact (FR) - 2002
De Brusselse Blue Tower aan de Louizalaan met op het dak de enorme zendmast van o.a. Radio Contact 102,20 MHz (foto Google maps)
Studio Neder Over Heembeek
Studio te Sint-Lambrechts-Woluwe
In 2006 werd Radio Contact geïntegreerd in de holding Radio H, eigendom van RTL-Group (50,2%) , Lemaire Electronics (24,9%) en Groupe Rossel (24,9%). Éric Adelbrecht werd algemeen directeur van Radio Contact.
Radio Contact verhuisde in 2007 naar een pand aan de Georginlaan en beleefde zijn hoogtijdagen rond 2010, met pieken van 660.000 luisteraars.
RFM was een initiatief van de persgroep Rossel die de dagbladen Le Soir en Sudpresse verdeelde. RFM was dan ook de afkorting van Rossel FM. Het was een keten van 8 radiozenders waar ook andere de krantengroepen aan deelnamen. Deelnemers waren FM Le Soir (Brussel), RFM Mons, Radio 9 (Charleroi), FM + (La Louvière), FM Namur, FM La Meuse (Luik), Radio Galène News (Louvain-La-Neuve) en Radio WNC (Nivelles) . Het duurde twee jaar om dit netwerk tot acht radio's uit te breiden. Pas in oktober 1987 werd radio gemaakt onder de gemeenschappelijke naam RFM. Het netwerk werd gedirigeerd door Francis Goffin van Radio Galène News. RFM steunde op de pijlers muziek, informatie en ontspanning. Er werd beroep gedaan op de reclameregie Transistor, later IPB.
Het nationaal nieuws werd in Brussel samengesteld. Het regionaal nieuws werd door de radio's zelf gebracht.
In september 1991 veranderde de naam naar Bel RTL en werd het netwerk geleidelijk uitgebreid.
Bel RTL is op 1 september 1991 ontstaan uit RFM dat in Brussel uitzond op 104,70 MHz. Het was het gevolg toen de groep Rossel zich wilde terugtrekken uit het radionetwerk. De groep RTL zag zijn kans om de Belgische markt te veroveren. Bij de start werd de vennootschap Inadi opgericht en was het kapitaal als volgt verdeeld: Groep Rossel 46%, CLT-UFA 21,6% en RTL TVi 32,4%.
Luister hier naar de opening
Bel RTL borduurde verder op het concept van RFM. Er werd beroep gedaan op journalisten en presentators van de televisiezender RTL TVi. Zo wordt een uitgebreid journaal om 8:00 verzorgd. Concepten van het Franse RTL werden overgenomen zoals het humoristische programma Les grosses têtes, het nachtprogramma van Georges Lang en Stop ou encore waar de luisteraar telefonisch de lengte van een afspeellijst van een bekende artiest kan bepalen.
Als logo wordt hetzelfde logo gebruikt als RTL TVi, namelijk de klassieke grote letters met een afbeelding van een rode luchtballon.
De zendmast van Bel RTL op het dak van The Hilton (The Hotel) te Brussel
Bel RTL gebruikte eveneens een variant van de welbekende herkenningsmelodie die op alle RTL-radios is te horen. De jingle werd in 1964 gecomponeerd door Michel Legrand. Het is een canon van koperblazers.
Luister hier naar de opening
De synergie tussen Bel RTL en RTL TVi werd de volgende jaren groter. In 1992 werden bepaalde radioprogramma's op de televisie getoond en een jaar later werd de radio- en televisiestudio samengebracht in een nieuw gebouw, gelegen in de Arianelaan te Sint-Lambrechts-Woluwe.
Begin jaren 90 werd de radio in Brussel erkend op 104,00 MHz.
In 1996 was Bel RTL te horen op 12 frequenties. De radio bleef zich concentreren op het brengen van informatie en ontspanning. Bel RTL was een concurrent voor de RTBF, zowel voor de nieuwszender La Première en Fréquence Wallonie (nu Vivacité).
Programmaschema mei 2000
Op 8 januari 2007 werden alle Belgische RTL-activiteiten gegroepeerd in RTL House, gelegen in de Jacques Georginlaan te Schaarbeek.
RTL Belgium werd op 31 maart 2022 verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel voor een bedrag van 154 miljoen euro. Binnen RTL Belgium werd het zeer winstgevende Cobelfra toen de enige radio-entiteit. Cobelfra dat tot eerder enkel de exploitant was van Radio Contact, nam Inadi over, de exploitant van Bel RTL. Inadi was verlieslatend in de coronajaren 2020 en 2021, waar Cobelfra slechts een beperkte terugslag ondervond van de coronacrisis. Die eenmaking moet vooral langs de administratieve kant bezuinigingen opleveren.
New Contact SA werd ook opgeslokt door RTL Belgium. Dat was de constructie waarin stichter Francis Lemaire zijn laatste aandelen in RTL Belgium beheerde. Tevens werd Radio H SA, dat fungeerde als de holding boven Bel RTL en Radio Contact, opgeheven.
foto facebook 2021
Op 1 januari 1987 startte Radio SIS als radionetwerk in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. In de beheerraad zaten Groupe Josi en Groupe Cobepa. In 1985 waren reeds Radio Métropole uit Charleroi en FM56 uit Luik overgenomen. Er werd gemeld dat Radio SIS stond voor Station Indépendante Satéllite.
Het reclameagentschap Leader FM zag het daglicht op 14 april 1986 dat zich bezig hield met de promotiecampagnes voor alle aangesloten radio's. Groupe Josi had 49,9% van de aandelen van Leader FM. Groupe Cobepa had eveneens 49,9% in bezit.
Een jaar later telde het radionetwerk 19 Nederlandstalige en 14 Franstalige radiozenders. Acht radiozenders waren in eigen beheer, de andere zenders waren franchises. Om deel uit te maken van het netwerk moest een radiostation maandelijks 40.000 BEF (1.000 €) betalen. De opbrengsten van nationale reclamecampagnes waren integraal voor Leader FM.
Aalst - 103,60 MHz (Radio Vrij Aalst)
Aarschot - 104,90 MHz
Antwerpen - 103,90 MHz (Studio SIS)
Brugge - 104,30 MHz
Brussel - 106,50 MHz
Deinze - 105,10 MHz (Radio SIS FM Anoniem)
Gent - 107,70 MHz (Radio One / Radio Superstar)
Kortrijk - 107,00 MHz
Meetjesland - 105,90 MHz
Zonhoven - 105,00 MHz (Radio RML)
Oostende - 106,70 MHz
Boom - 106,90 MHz (Radio Rupel / Radio Select)
Tienen - 107,00 MHz
Turnhout - 107,50 MHz
Tongeren - 104,00 MHz (Radio Zuid Limburg)
Zuidoost Vlaanderen - 106,70 MHz
Zoersel - 105,30 MHz (Radio Omega)
West-Limburg - 107,90 MHz
(Radio Speedy - Herk-de-Stad)
70% van de programmatie werd door het netwerk aangeleverd. Deze programma's werden in Brussel opgenomen en verdeeld aan de zenders. Het nieuws werd eveneens samengesteld in Brussel en verstuurd met videotext naar de radio's.
Op de zender van Luik was het aandeel van eigen programma's veel groter. Lees de historiek (in het Frans) en beluister enkele fragmenten onder FM56.
Een jaar later werden reeds voor 150 miljoen BEF (3,75 miljoen €) schulden gemaakt. Onder andere de facturen van SABAM bleven onbetaald. NV Leader FM werd failliet verklaard in februari 1989. Ondanks hadden de radio's in Brussel, Charleroi en Luik een grote luisterdichtheid. NV Propublic, een franchise van het Franse Radio Nostalgie, gevestigd in het noorden van Frankrijk, stichtte NV Propublic Benelux en nam de zaak over. Radio Nostalgie was vanaf toen te horen op de radiozenders die werden overgenomen.
Radio Nostalgie werd in Frankrijk in 1984 opgericht door Pierre Alberti. Het bedrijf Propublic, geleid door Jean-Pierre Vitti de Kerraoul is een franchise van Radio Nostalgie van een aantal zenders uit het noorden van Frankrijk. Hij recupereert een aantal radio's van het failliete NV Leader FM die behoorden tot het netwerk Radio SIS en stichtte Propublic Benelux.
In mei 1989 was Radio Nostalgie te horen op 6 Franstalige radio's te Brussel, Doornik, Verviers, Luik, Bergen en Charleroi. In Vlaanderen werd Radio Nostalgie beheerd door de Vlaamse Audiovisuele Maatschappij (VLAM), de radio was eerst in Brussel (106,50 MHz) en Antwerpen (107,40 MHz) te horen.
De Franstalige kant had toen een zeer sterke ploeg namelijk onder andere Pierre Joye, Sophie Lanvin, Martine Cornil en Marc Vossen.
De Nederlandstalige radio zat in Brussel op 106,50 MHz, een toen al zeer ongelukkige frequentie omdat ze te dicht lag bij 106,40 MHz waar Radio Viva uit Asse was te beluisteren. De studio was eveneens slecht gelegen. Ze bevond zich in de doorgang naar de Franstalige studio. De gemeenschappelijke programma's werden opgenomen door Alexandra Potvin en Guy de Vinck. Ze werden opgenomen in Antwerpen en verdeel op VHS-cassettes van 180 min.
Een eerste uitbreiding in Wallonië vond plaats toen er een overeenkomst was in september 1989 met de groep Vers l'Avenir. Deze groep bezat op dat moment enkele radio's in belangrijke steden namelijk Radio Vers l'Avenir te Namen, Radio Antipode te Louvain-La-Neuve, Radio 2000 te Marche-en-Famenne, FM Tournai te Doornik en REV Le Jour te Verviers. De groep had ook een overeenkomst met 7 Franstalige radio's waar ze een overeenkomst had om nieuws te verspreiden. De radiofilialen van Vers l'Avenir behielden wel hun oorspronkelijke naam.
Na een jaar, meer bepaald in september 1990, werd Propublic Benelux failliet verklaard. Een deel van het patrimonium kwam in handen van de Franse groep NRJ. Het ging om de frequenties te Brussel, Luik en Charleroi. Zij beslisten om op deze frequenties het programma Chérie FM te introduceren.
In september 1990 wordt Propublic Benelux failliet verklaard. Het bezat een aantal radio's die programma's maakten onder de naam Radio Nostalgie. De groep rond NRJ nam de frequenties in Brussel, Luik en Charleroi over. Het bedrijf SA Sofer dat werd opgericht in december 1990 was voor 51% in bezit door Vers l'Avenir en voor 49% door Nostalgie France. Zij namen de resterende frequenties over en de studio werd geïnstalleerd in een lokaal van de krant Vers l'Avenir te Namen. SA Sofer nam vervolgens de frequentie Top FM 100 te Brussel over om in de hoofdstad terug een bereik te hebben.
Eerste presentatie vanuit Frankrijk.
Eerste presentatie vanuit Brussel.
Eén van de best beluisterde programma's was "10 sur 10" op zondagavond. Na enkele weken werd ook dit afgevoerd en werd geleidelijk aan een volledige Belgische Radio Nostalgie uitgebouwd.
In 1993 verliet de radio de gebouwen te Namen en installeerde het zich in Brussel op de Leuvensesteenweg.
In 2018 slaagde het netwerk er in om het beste luistercijfer van Wallonië/Brussel te halen, ondanks de minder goede dekking ten opzichte van de andere Franstalige radionetwerken. Radio Nostalgie is maar voor 87% van de populatie op FM te ontvangen terwijl Radio Contact en Bel RTL te beluisteren zijn voor meer dan 95% van de bevolking in Wallonië en Brussel. Het dagbereik was toen bepaald op 577.000 luisteraars.
Chérie FM is een Frans netwerk dat in België werd gelanceerd in oktober 1990. Het bedrijf Pro Public bezat onder andere frequenties in Luik (103,60 MHz), Charleroi (102,20 MHz) en Brussel (104,00 MHz) waar de programma's van Radio Nostalgie sinds een jaar waren te horen. De groep rond het netwerk NRJ nam in september 1990 die drie frequenties en het materiaal over voor 46 miljoen BEF (iets meer dan 1 miljoen euro) toen Propublic failliet werd verklaard. Het startte met een Belgische versie van Chérie FM. De radio hanteerde een Adult Contemporary Format gericht op de vrouwelijke luisteraar tussen 25 en 45 jaar.
In Brussel werden ook gemeenschappelijke programma's gemaakt die werden opgenomen op videocassette. Deze werden daarna verdeeld naar de andere zenders. Er was ook een redactie die zorgde voor de samenstelling van het nieuws.
Chérie FM slaagde er in om het netwerk uit te breiden tot 10 frequenties. De zender in Brussel had een groot vermogen en was zelfs te beluisteren buiten de provincie Vlaams-Brabant. In 1993 diende een Vlaamse zender klacht in en slaagde er in dat de zender in Brussel even het zwijgen werd opgelegd. In 1994 kreeg de radio minder interessante frequenties tijdens een nieuwe erkenningsronde. In Luik en Charleroi kreeg het netwerk slechts een lokale frequentie. Het ging toen om 15 frequenties.
De radio trok naar de Raad van State omdat hun netwerk slechts frequenties kreeg met een vermogen van 100 tot 750 Watt terwijl de concurrentie uitzendingen mocht verzorgen op zenders met een vermogen van 1000 tot 5000 Watt. De Raad van State gaf Chérie FM gelijk, maar de Franse Gemeenschap liet het frequentieplan zoals het was.
In juni besliste de groep NRJ om het programma te wijzigen in NRJ. Luister naar de laatste uitzending op 26 juni 1994.
Op 27 juni 1994 net na het korte nieuws van 6:00 werd het roer omgegooid. De laatste plaat op Chérie FM was "Yesterday" van "The Beatles". Na het nieuws werd de presentatiestijl aangepast en werd er direct ingevlogen met "Mr Vain" van "Culture Beat". Luister naar deze overgang:
In Luik en Charleroi werd Chérie FM nog gebracht tot 2008.
Bekijk hier een video opgenomen in 1993 in de studio van Chérie FM
Radio Chérie FM Bruxelles 104 MHz from Vrije Radio on Vimeo.
Op 14 februari 2015 was Chérie FM terug te beluisteren via een internetstream. Axelle Red werd meter van de radio. De programmatie bestaat hoofdzakelijk uit non-stop muziek. In 2017 werd de benaming herleid tot Chérie.
met dank aan www.archivesradios.be
NRJ is de afkorting van Nouveau Radio Jeune en werd opgericht in Frankrijk in 1981 door Jean-Paul Baudecroux en Max Guazzini. NRJ Group nam in september 1990 van het failliete Propublic de frequenties Brussel 104,00 MHz, Luik 103,60 MHz en Charleroi 102,20 MHz plus het materiaal over voor 46 miljoen BEF (iets meer dan 1 miljoen €). Het startte met een Belgische versie van Chérie FM.
NRJ Belgique werd opgericht in juni 1994. Het netwerk telde toen 15 frequenties. Er werden toen 12 frequenties gehuurd van Ciel Développement. Op 27 juni 1994 besliste NRJ Belgique om hitradio te brengen onder de naam NRJ. Om 6:00 meldden Jean-Michel Zecca, Sophie-Charlotte en Luc Maton plots dat NRJ het programma Chérie FM overnam en werd een eerste danshit gespeeld. Het volledige team werd ingezet om vanaf dat moment hitradio te brengen. Luister naar het fragment en let op hoe de presentatiestijl plots veranderde.
In de groep zitten NRJ France voor 49% en de andere 51% werden verdeeld tussen IPM en Déficom. IPM was eigenaar van La Libre Belgique en La Dernière Heure. IPM zette toen zijn eerste stappen in de radiowereld. RMB stond in voor de reclamewerving.
Het netwerk groeide gestaag. In Brussel werd de studio gevestigd in de Kapitein Crespelstraat 53 te Elsene. 's Nachts werden de programma's overgenomen van Parijs. Na enkele jaren werd de klok rond programma gemaakt zonder beroep te doen op de verbinding met Frankrijk.
In Vlaanderen werd in 1998 gestart met de Vlaamse versie Radio Energy. De Vlaamse Zendmaatschappij, de firma achter de Vlaamse NRJ was in vereffening gegaan op 7 maart 2002. Gebrek aan inkomsten en vooral onenigheid binnen de groep van aandeelhouders lagen aan de grondslag van de faling.
frequentielijst juni 2002
Fun Radio in ontstaan in Frankrijk. Het waren Eric Pechadre, Jean-Baptiste Blanchemain en Pierre Lattès die een nieuw Frans netwerk startten op 6 franchise radiozenders die het programma van NRJ uitzonden. Op 2 oktober 1985 werd in alle discretie gestart in Montpellier, Bordeaux, Carcassonne, Toulouse, Nancy en Grenoble. Het was zelfs een verrassing voor de medewerkers die niet op de hoogte waren.
Het netwerk, dat snel groeide tot 54 radiostations verbonden per satelliet, werd beheerd door het bedrijf Cofirad, maar werd twee jaar later verkocht aan de groep Hersant, eigenaar van het netwerk Chic FM. In 1993 nam CLT een deel van het kapitaal over en een jaar later was CLT eigenaar van Fun Radio.
In 1989 werd Benoît Sillard CEO van Fun Radio. Hij besliste om radionetwerken op te starten in Roemenië, Polen (RMF) en België. In Brussel nam de vzw Micro-Climat op 30 juni 1990, dat toen geen studio, noch een visie had, het Franse programma eerst integraal over van Frankrijk.
Begin jaren 1990 was Fun Radio een hitradio die toen quasi non-stop muziekprogramma's maakte. Het station was zelfs zo fier dat het continu meldde zes hits na elkaar te spelen zonder presentatie, noch reclame. In Brussel was de radio te beluisteren op de frequentie 103,70 MHz.
In 1991 kwam daar verandering in. Jacques Essebag, gekend als Arthur, kwam over van Radio Skyrock en begon een ochtendshow te presenteren op Fun Radio. De ochtendshow zat vol met grappen en spelletjes. Luisteraars mochten de radio opbellen om deel te nemen aan spelletjes zoals la corrida des cuisines, la couscoussière aux cadeaux en l'orgasmotron.
Arthur werd het gespreksonderwerp op straat, in de school en op het werk. Hier volgen enkele fragmenten uit de ochtendshow
La corrida des cuisines: twee kandidaten moeten zoveel mogelijk lawaai maken in hun keuken.
Chez le voisin: Jenny op bezoek bij de inspecteur / Philippe op bezoek bij Sandrine.
Feu rouge: Een autobestuurder staat voor het rode licht.
Criez Arthur: Ook op de andere radio's wordt reclame gemaakt voor Arthur, zelfs op de Belgische Radio Contact.
Aurore 8 ans.
Chez la voisine: Sylvie moet bij de buurvrouw voor een zeer speciale opdracht.
Le fouet d'Arthur.
L'orgasmotron (deel1): het hoogtepunt van de ochtendshow: Véronique contre Bernadette, Cathy contre Martine.
L'orgasmotron (deel2): Een andere finale tussen twee sterke kandidaten.
L'orgasmotron - en even uitblazen met Madonna....
Delphine, 20 jaar oud, verdient onder andere een paar zweepslagen.
Arthur even aan de knoppen.
Ondertussen werden filialen opgestart in onder andere Luik, La Louvière, Charleroi en Beauraing. Ook werd er gestart met lokale ontkoppelingen. In 1991 werd 's morgens op het moment dat het nieuws te horen was een lokaal bulletin live gebracht dat ongeveer even lang duurde. 's Middags werd een volledig uur ontkoppeld. De lokale programmatie werd geleidelijk uitgebreid.
Begin jaren 90 was de klank vrij slecht. Het analoge satellietsignaal klonk te scherp omdat het werd onderdrukt door een filter. Pas eind jaren 90 werd de klank geperfectioneerd en werd er gestart met stereo-uitzendingen.
Begin jaren 90 werd de radio in Brussel erkend op de frequentie 104,70 MHz.
Zendmast Fun Radio te Vorst
Toen Arthur in 1992 verhuisde naar Europe 1 werd Lovin' Fun geprogrammeerd tijdens de avonduren. Het was het begin van het fenomeen libre antenne waar luisteraars over hun (seksuele) problemen konden praten op de radio. Het programma werd ondersteund door Christian Spitz (alias Doc), een kinderarts in opleiding. Fun Radio werd snel de best beluisterde radio na 20:00.
Het muziekformat werd ook aangepakt omdat het luisterpubliek te jong was om grote adverteerders te strikken. Er werd overgeschakeld naar een rock/grunge format. Omdat de radio een rebels karakter had, werd het libre antenne-concept gevoelig uitgebreid. De luistercijfers bleven laag tot het moment dat het Franse CSA het programma Lovin' Fun censureerde. Er kwam een enorm protest en de radio kwam in de nationale pers. Dit gaf een boost aan de luisterdichtheid. Dit kwam tengoede aan de reclame-inkomsten.
In 1994 werd Fun Belgique opgericht. Aandeelhouders waren SA Contact (25%), Fun France (25%) en de franchises (50%).
Toen Radio Contact in 1997 verhuisde naar Neder Over Heembeek nam Fun Radio plaats in de Telemachuslaan 33 te Vorst.
De luistercijfers evolueerden niet goed. Het format werd in 1998 veranderd in dansmuziek. De programma's met het concept libre antenne werden terug gereduceerd. De slogan werd Fun Radio, la première radio groove and dance. In 2005 evolueerde het format naar soul / r&b. De slogan werd Fun Radio, le son dancefloor.
Toen de Vlaamse Mediamaatschappij tijdens het najaar van 1998 de samenwerking met Radio Contact stopte, heeft de beheerraad razendsnel beslist om zelf met een tweede net te starten. Er werd gestart met Family Radio op de Brusselse frequentie 102,50 MHz in september 1998. Het was eerst de bedoeling om Radio Maeva te gebruiken als benaming, maar die deal met Patrick Valain ging niet door.
Enkele maanden later was het nieuwe netwerk eveneens te beluisteren in Diest 105,10 MHz (Radio Palermo), Antwerpen 102,80 MHz (Radio Expres), Hoevenen 105,90 MHz (Radio Dockside), Herentals 105,00 MHz (Radio HRO), Hoogstraten 105,80 MHz (Radio Cosmos), Kasterlee 105,90 MHz (Radio Kastel), Nijlen 107,10 MHz (Radio Rush), Balen 105,60 MHz (Radio Magic), Westerlo 105,40 MHz (Radio Carré), Turnhout 106,20 MHz (Radio OT), Aalst 104,20 MHz (Radio Vrij Aalst), Torhout 107,50 MHz (Radio VTRO Herona), Avelgem 107,00 MHz (Radio Media), Lochristi 106,60 MHz (Radio You), Dendermonde 106,30 MHz (Radio Beiaard), Sint-Niklaas 104,00 MHz (Radio CBS), Maldegem 105,90 MHz (Radio Saturnus), Ninove 105,50 MHz (Radio RDS), Oosteeklo 107,60 MHz (Radio Aktief), Vlierzele 105,40 MHz (Radio Uniek), Zottegem 107,60 MHz (Radio VRO), Oostkamp 104,90 MHz (Radio Oostkamp), Kortrijk 104,90 MHz (Radio KLO), Nieuwpoort 106,10 MHz (Radio Beach), Waregem 103,50 MHz (Radio Diamant), Roeselare (Radio Sympathiek), Genk 105,80 MHz (Radio Gaga), Hasselt 102,60 MHz (Radio RCL), Stevoort 107,20 MHz (Radio 2000), Hoeselt 106,90 MHz (Radio HOS), Tongeren 107,30 MHz (Radio Tongeren), Kinrooi 107,90 MHz (Radio Nivo), Maaseik 105,60 MHz (Lokale Radio Grafiek Maaseik) en Meeuwen-Gruitrode 106,30 MHz (Radio Heidebloem).
Op 1 augustus 1999 was Family Radio ook te beluisteren op Brugge 106,00 MHz (VBRO), Oostende 105,00 MHz (Radio Melodie), Kortemark 106,60 MHz (Radio Tornado), Poperinge 107,50 MHz (Radio Poperinge) en Torhout 107,50 MHz (Radio VTRO). De teller van aangesloten radio's stond toen op 39. Echter enkele maanden later trok VBRO zich terug.
De doelgroep van Family Radio was het publiek van 25 tot 55 jaar te bereiken. De muziekmix was een mengeling van hits door de jaren heen namelijk de grootste hits uit de sixties, seventies, eighties en nineties, aangevuld met populaire en actuele "middle-of-the-road" hits, met veel aandacht voor Nederlandstalige muziek. Het concept van Family Radio was om de succesformule Radio Maeva terug op te pikken. Family Radio moest ook een alternatief worden voor Radio 2. Kosten noch moeite werden gespaard om dit objectief te bereiken. Klinkende namen zoals Toos Smet, Ben Van Praag, Marc Huylebroeck, Marc D’Hollander, Ton Schipper, Rani De Coninck, Willy Sommers, Frank Dingenen en Inge Moerenhout werden ingezet om programma's te verzorgen.
Naar aanleiding van de verkiezingen op 13 juni 1999 werden een aantal speciale verkiezingsprogramma's uitgezonden. Een debat over tewerkstelling werd uitgezonden op zondag 23 mei tussen 10:00 en 11:00 met Theo Kelchtermans (CVP), Johan Vandelanotte (SP) en Rik Daems (VLD). Op zondag 30 mei 199 tussen 10:00 en 11:00 was er een debat over veiligheid met Renaat Landuyt (SP), Hugo Coveliers (VLD) en Gerolf Annemans (VB). Op zondag 6 juni 199 tussen 10:00 en 11:00 was er een debat over de kwaliteit van het leven met Marc Van Peel (CVP), Jos Geysels (Agalev) en Vincent Van Quickenborne (VU-ID21).
Op zaterdag 21 juni 1999 nam Family Radio een honderdtal van haar luisteraars mee voor een trip naar het voormalige zendschip van Radio Caroline, Radio Monique en Radio 819 te Southend-on-Sea. Aan boord van de Ross Revenge werden een zes uur programma opgenomen op dinsdag 31 augustus 1999 werden uitgezonden, ter gelegenheid van de herdenking van The Day The Music Died.
08:00 - 09:00 Ben van Praag (met o.a. Radio Noordzee - Het laatste uur)
09:00 - 10:00 Danny Debruyn (met o.a. Radio Veronica - Het laatste uur)
10:00 - 11:00 Ton Schipper (met o.a. Radio Veronica - Het eerste uur op Hilversum 3)
13:00 - 14:00 Marc Huylebroeck (met o.a. Radio Mi Amigo - De beruchte aprilgrap)
20:00 - 22:00 Peter Decordier (met o.a Ton Schipper over Radio Noordzee)
Hier is het zendschema tijdens het jaar 2000:
MAANDAG - VRIJDAG
07:00-10:00: Mark D'hollander - De hits in de ochtendspits
10:00-11:00: Grim Vermeire - De gouden morgen
11:00-14:00: Toos Smet - De middag Toos
14:00-16:00: Marc Huylebroeck
16:00-19:00: Jan Vanvinckenroye - De hits in de avondspits
19:00-20:00: Het mooiste jaar centraal - non-stop
20:00-23:00: Peter Decordier - Tussen 70 en 80, op vrijdag Funky Town
23:00-00:00: Toos Smet - Liefde voor muziek
00:00-07:00: De Nachtwakers
ZATERDAG
07:00-10:00: Ben Van Praag - De hits van de eeuw
10:00-12:00: Willy Sommers - Rendez-vous
12:00-15:00: Ton Schipper - De hitlijsten
15:00-19:00: Els Coppens en Stefaan Blauwaert
19:00-20:00: Het mooiste jaar centraal - non-stop
20:00-00:00: Jan De Rop - Het feestpaleis
ZONDAG
08:00-10:00: Grim Vermeire - Vlaanderen verzoekt
10:00-12:00: Rani De Coninck - Rani op d'r best
12:00-15:00: Toos Smet - De Millenniumstars
15:00-19:00: Jan de Rop - De jaren van verstand
19:00-20:00: Het mooiste jaar centraal - non-stop
20:00-00:00: Be cool - non-stop
Bijna twintig jaar later kwam Radio Maeva terug op de FM band, echter heel eventjes.
Op zaterdag 1 april 2000 waren opeens op alle frequenties van netwerkradio Family Radio jingles te horen van Radio Maeva. De medewerkers spraken overtuigend over de come back van het legendarische station dat ooit half Vlaanderen op zijn kop had gezet begin van de jaren tachtig. Een handvol ex-medewerkers zouden terug de typische Maevaprogramma's maken. Onder andere Fred Van Den Bosch, Eric Hofman en Ben Van Praag presenteerden muziek die toen ook op de legendarische Radio Maeva was te horen.
Men meldde dat vanaf toen Radio Maeva terug nationaal te beluisteren zou zijn via de frequenties van Family Radio. Echter 's avonds speelden terug de reguliere jingles van Family Radio. Reclameregie IP vond het helemaal niet grappig en heeft zelf Danny De Bruyn op de vingers getikt.
Het gehoopte succes van Family Radio werd niet gehaald en de bekende medewerkers zoals Willy Sommers en Rani De Coninck verdwenen stuk voor stuk. Er werd overgeschakeld op een non-stop die werd uitgezonden tot 22 oktober 2001. Toen werd het programmaconcept aangepast en veranderde de benaming in Contact 2.
Het concept Family Radio werd in maart 2010 terug boven gehaald door Christophe Moens.
In oktober 2001 startte Contact 2 op de radio's die een samenwerking hadden met Family Radio.
Het concept van Contact 2 was om lifestyle radio te maken. De muziekkeuze werd breder en er werd gevarieerde informatie gebracht. De programmatie bestond overdag hoofdzakelijk uit non-stop muziek uit de jaren 80, 90 en een selectie van hedendaagse hits.
Er werd een live ochtendblok (De Vroegmarkt), middagblok (Broodje Gezond) en avondblok (De Avondmarkt) verzorgd. De gepresenteerde momenten werden verzorgd door onder andere programmadirecteur Gust De Coster, Marc Deschuyter, Kristin Moers en Jan Vanvinckenroye. Tijdens het weekend waren 's namiddags ook Els Coppens en Kurt Vanoothegem te horen.
Er waren overdag rubrieken te horen zoals Wetstraatpraat, Uit de kast gevallen, Man bijt krant, Radiotest, Sport is ongezond, Triptips en Mens Sana. De berichten werden op verschillende momenten herhaald. Enkele van die berichten werden ingesproken door Myriam Thijs, toen nog bekend als stem in De Taalstrijd op Radio 1.
's Avonds waren er gespecialiseerde non-stop programma's. Zo was er "Soul Town", "Rock Town" en "Harlem Shuffle" waar de betere rockklassiekers aan bod kwamen. Daarna was er "Cool Town" met een selectie van soft rock ballads.
Luister hier naar enkele rubrieken: Radiotest (met Ivo Mechels) en Triptips (met Romina Keller)
Dit waren de frequenties van Contact 2 in 2001: 104.2 MHz Aalst, 105.9 MHz Antwerpen-Noord, 102.8 MHz Antwerpen, 107.0 MHz Avelgem, 104.9 MHz Brugge, 102.5 MHz Brussel, 106.3 MHz Dendermonde, 105.8 MHz Diest, 105.4 MHz Geel, 105.8 MHz Genk, 105.3 MHz Gent, 105.5 MHz Halen, 107.2 MHz Hasselt, 105.0 MHz Herentals, 106.9 MHz Hoeselt, 105.9 MHz Kasterlee, 107.9 MHz Kinrooi, 106.6 MHz Kortemark, 104.9 MHz Kortrijk, 107.1 MHz Lier, 105.6MHz Maaseik, 105.9 MHz Maldegem, 106.3 MHz Meeuwen Bree, 105.6 MHz Mol, 106.1 MHz Nieuwpoort, 107.6 MHz Meetjesland, 105.0 MHz Oostende, 105.5 MHz Pajottenland, 107.6 MHz Roeselare, 105.6 MHz Sint-Truiden, 107.3 MHz Tongeren, 105.4 MHz Vlierzele, 107.5 MHz Waasland, 107.6 MHz Zottegem.
Na de nieuwe erkenningsronde in 2003 waren er nog 19 frequenties die het programma van Contact 2 verdeelden. Dat was te weinig om commercieel leefbaar te blijven. In mei 2004 werden de samenwerkingsverbanden met de franchises beëindigd.
De vzw Vrije Golf kreeg in 2003 een erkenning om Radio Contact Vlaams Brabant te brengen in de provincie Vlaams-Brabant.
Er werden jingles besteld, een website werd geregistreerd die beperkt online is gekomen en in het begin waren 's morgens enkele presentaties te horen van Rudi Van Vlaanderen die snel verdwenen. Ook de regionale nieuwsbulletins werden geschrapt uit de programmatie. Uiteindelijk was er op de frequenties uitsluitend non-stop muziek te horen.
Voorzitter Danny De Bruyn wachtte op een visie van de Contact Groep hoe het verder moest gaan. Uiteindelijk kwam er een samenwerking tussen de regionale omroepen om Radio Nostalgie te brengen.
Luister hier naar enkele jingles
In september 1999 richtte de VMMa een tweede netwerkradio op. Radio Mango werd een samenwerkingsverband tussen lokale radio's. De radio hanteerde een adult contemporary format. Het format was gebaseerd op het format van Radio Kortrijk. Er werden samenwerkingsverbanden gemaakt met lokale radio's. In Brussel was het station te beluisteren op de ex-frequentie van Radio Ring. In de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen was het programma goed te beluisteren op vele deelnemende stations. In de provincie Limburg was er enkel Radio Holiday uit Peer die de programma's overnam.
De slogan van Radio Mango was "Meer mooie muziek". In het programma-aanbod zaten programma's zoals "Mango's fiësta" en "De zachte zijde", "De Mango-gast". Presentatoren waren o.a. Anne De Baetzelier, Katia De Vos, Bart Van Den Bossche en Carl Schmitz.
RadioYou in Beervelde via 106,60 MHz vervoegde het netwerk op 3 december 2001.
In het derde jaar van het bestaan van Radio Mango werd Michel Follet aangesteld als algemeen coördinator op 2 januari 2002. Onder zijn leiding werd de muziekstijl iets ruimer en toegankelijker voor een iets ouder publiek. De jaren '70 kregen een groter aandeel. Het contact met de luisteraar werd uitgebreid door allerhande acties en telefoonspelletjes. Hierdoor stegen de luistercijfers lichtjes naar 1,2% marktaandeel. Echter, de reclame-inkomsten werden niet beter.
Op 20 november 2002 werd aangekondigd dat het netwerk Radio Mango ophield te bestaan. De gepresenteerde programma's bleven lopen tot 31 december 2002. Daarna liep er nog een non-stopprogrammatie tot 31 mei 2003. De non-stop was nodig omdat de meeste contracten met de filialen afliepen op 31 mei 2003.
Philippe Persoons van Radio Scoplia (Haacht - 104,20 MHz) heeft nog enkele maanden voortgedaan met Radio Mango. Samen met Radio Ten (Begijnendijk - 107,60 MHz) en Radio Extra (Lier - 106,40 MHz) werden er gezamenlijke programma's gemaakt onder de noemer Mango FM. Radio Extra haakte snel af en begon toen samen te werken met Maeva FM. Tenslotte moest in juli 2003 worden afgestapt van de geregistreerde merknaam die in handen was van de NV Promotheus.
De vier lokale radio's (in Roeselare, Kortrijk, Brugge en Oostende) in handen van de NV Promotheus bleven verder programma's maken onder de roepnaam Radio Mango. Radio Mango kreeg een provinciale licentie in november 2003 en was in 2004 te beluisteren over gans West-Vlaanderen.
In 1995 verkreeg Ciel Développement 15 frequenties. Het netwerk gebruikte slecht 12 frequenties om Ciel FM uit te baten. De rest werd in juni 1994 verhuurd aan NRJ. In Brussel was de radio te beluisteren op 101,40 MHz.
Ciel FM verloor de frequentie te Brussel tijdens een erkenningsronde. De frequentie ging naar Radio Plus (het vroegere Radio 104) waar het programma van BFM werd uitgezonden. Het wild een comeback maken en in januari 2002 werd illegaal gebruik gemaakt van de frequentie 97,80 MHz
Op 4 september 2002 heeft het CSA beslist om Ciel FM te Brussel uit de lucht te halen. Dat was merkwaardig want terwijl vele andere illegale initiatieven blijkbaar werden getolereerd werd Ciel FM op de vingers getikt. Ciel FM verdedigde zich enerzijds dat concurrerende stations meer en meer de markt inpalmden. Anderzijds meldde Ciel FM dat er toen nog geen nieuw frequentieplan was opgesteld. Tenslotte haalde de zender aan dat de gebruikte frequentie niemand schade berokkende. Toch had het CSA gevraagd aan het BIPT om op te treden en de zender uit de ether te halen.
Op 27 september 2004 werd door de Groep RTL en Groep Rossel (o.a. van de kranten Le Soir en La Meuse) Radio BXL gelanceerd op de frequentie 101,40 MHz die werd gehuurd van de vzw Radio Ciel Bruxelles. Om de samenwerking te verwezenlijken werd de joint venture Inadi opgericht. Het initiatief van RTL was gelijksoortig aan het Vlaamse FM Brussel.
Er werd samengewerkt met de lokale televisiezender Télé Bruxelles (TLB). De Commission Communautaire Française maakte ook een subsidie van 200.000 € vrij zodat Télé Bruxelles twee journalisten kon aanwerven.
De datum was niet toevallig gekozen. Het was de feestdag van de Franse Gemeenschap.
Sinds 29 februari 2004 had de RTBF beslist om de stadszender Radio Bruxelles Capitale (99,30 MHz) te integreren in Radio VivaCité. Radio Bruxelles Capitale was in Brussel de tweede best beluisterde radio, goed voor een aandeel van 15%. Het objectief was de leemte op te vullen en terug een Brusselse stadsradio te brengen met nieuws uit de stad.
Tevens waren de luistercijfers van Bel RTL niet zo goed in Brussel in vergelijking met de gemiddelde cijfers in Wallonië. De Groep RTL kon dus met Bel RTL en Radio BXL een beter bereik bekomen in de hoofdstad.
Luister naar de aankondiging
Er kwam meteen reactie op de samenwerking tussen de RTL en Rossel. De RTBF diende klacht in omdat het gebruik van de frequentie 101,40 MHz illegaal was. Tevens was de slogan "La City Radio" volgens hen gebaseerd op VivaCité en Radio Cité, de vorige benaming van Radio 21.
De frequentie was verre van ideaal om Radio BXL in de volledige agglomeratie storingsvrij te ontvangen. Ondanks de zendantenne eveneens hoog was opgesteld op de zendmast van het Hilton-hotel werden de uitzendingen gestoord door Studio Brussel die in Genk op dezelfde frequentie is gecoördineerd.
De radio richtte zich tot een luisterpubliek tussen 18 en 54 jaar en tot de luisteraar uit de hoge sociale klasse.
Het jinglepakket was gebaseerd op het pakket van de Franse zender RTL2.
Het zendschema bestond uit vier delen. Tijdens de morgen lag het accent op het brengen van economische, politieke en socio-culturele berichten uit de hoofdstad. Het geheel werd ondersteund met vlotte muziek hoofdzakelijk uit de jaren 80. Tijdens de middag lag het accent op de stijlen pop-rock ondersteund op korte berichten. 's Avonds werd de programmatie gericht op de multiculturele samenleving. Tijdens het weekend kon de luisteraar genieten van muzikale thema's.
De ochtend werd simultaan uitgezonden op Télé Bruxelles via de Brusselse kabel. Ook analoog via kanaal 36 kon men meekijken om en rond de agglomeratie Brussel, tenminste als de televisie nog was aangesloten op een (buiten-) antenne.
De luistercijfers werden regelmatig geanalyseerd. Op 12 januari 2007 werd beslist om te stoppen met Radio BXL. De radio telde dagelijks gemiddeld slechts 20.000 luisteraars. Na 12 dagen non-stop muziek werd Radio Mint gelanceerd.
Extra: de voorstelling van Radio BXL
Tout Bruxelles dans les oreilles: une radio, sa vie, sa ville
Bruxelles a sa radio. Sa radio régionale francophone, portée sur les fonts baptismaux le jour de la fête de la Communauté Française.
Se substituant à la radio publique disparue « Bruxelles Capitale » et rivalisant avec la flamande « FM Brussel », « BXL, la City Radio » fait bouger Bruxelles et ses habitants. Moteur de sa région, catalyseur d’initiatives, activateur d’optimisme, déclencheur d’enthousiasmes : BXL, un cœur qui bat au rythme de sa région.
La meilleure façon de décrire une nouvelle radio est évidemment de… l’écouter. Ah Bruxelles, tu ris de te voir si belle en ce miroir !…
On a coutume de définir la personnalité d’une radio en parlant de son « format ». Il y a des radios musicales, généralistes, music & news… toute une nomenclature qui définit la programmation, le public auquel elle s’adresse, le genre de musique qu’elle passe, la fréquence et le type des infos.
Vous apprécierez la synthèse régulière de l’info, la pertinence dans l’impertinence
BXL trouvera oreille à son pied de micro dans le public urbain de 18 à 44 ans, actif dans sa vie et dans sa ville. Vous. Consommateur de loisirs, vous apprécierez la synthèse régulière de l’info, la pertinence dans l’impertinence, la musique pop-rock des 25 dernières années et la présence de chroniqueurs, connus ou pas encore, au cœur ancré dans les artères de la ville.
La mobilité, cruciale pour la vie citadine, sera au centre des préoccupations de la radio. Des scooters sillonneront les rues, places, avenues, drèves et boulevards pour vous prévenir, à tout instant et en primeur, des situations imprévues qu’elles soient cocasses, problématiques ou simplement utiles.
BXL – la City Radio sait combien le Bruxellois aime vivre sa ville. Curieux, ouvert, vous trouverez à l’antenne des voies de découverte, des chemins de traverse et des autoroutes éclairées.
Le matin, vous serez à l’écoute de ceux qui font bouger Bruxelles : chefs d’entreprises, créateurs, fondateurs d’associations, graines de star, sportifs confirmés, responsables politiques. Le soir, BXL vous offrira les clés d’univers moins connus, ceux des « tribus », parfois ville dans la ville, parfois disséminées dans la multitude : gays, maroxellois, eurocrates, latinos, blacks, nightclubbers, taximen…
Entre les deux, pendant la journée, de la musique et des infos ; les infos de Bruxelles, capitale du pays et de l’Europe.
Op 25 januari 2007 lanceerde de RTL-groep Mint FM op de bestaande frequenties van Contact 2 omdat het objectief niet werd bereikt. Het format werd veranderd in pop/rock en richtte zich tot een luisterpubliek tussen 25 en 44 jaar. Jean Lou Bertin werd de stationmanager.
Na 1 jaar werden reeds 120.000 luisteraars gemeten. Dit was 25% meer dan het opgelegde objectief.
In 2008 diende het netwerk een dossier in voor netwerk U2. Het werd niet weerhouden omdat de RTL-groep reeds twee netwerken bezat, namelijk Radio Contact en Bel RTL. Met Mint FM zou de groep een te groot aandeel hebben gehad op de radiomarkt. Een georganiseerde petitie, die 70.000 handtekeningen opleverde, veranderde niets aan de situatie. Op dat moment was een tweede zender te Brussel aangezet die simultaan de uitzendingen uitzond op de frequentie 92,10 MHz. Het BIPT heeft op 29 juli 2008 de twee Brusselse zenders uitgeschakeld.
Op 30 oktober 2008 verloor Mint FM de zaak aangespannen bij de Raad van State. Alle overige zenders in Wallonië werden toen afgeschakeld. Mint FM zette de uitzendingen verder via een webstream. Het werd ook een beperkte programmatie met hoofdzakelijk non-stopmuziek.
Op 4 januari 2016 startte Mint FM met enkele uren programma te brengen op de provinciale netwerken Must FM en Maximum FM in de provincies Luik en Luxemburg. Andere radio's dienden klacht in bij het CSA en dit initiatief werd vlug stopgezet. De twee netwerk zouden wel nog enkele voice tracks uitzenden onder de noemer Mint FM op bepaalde momenten. Op 30 mei 2016 werden ook enkele Mint FM tracks uitgezonden op de Brusselse radio BX FM.
In 2019 diende het netwerk terug een dossier in om te mogen uitzenden op FM en DAB+. Ook dit werd terug niet erkend door het CSA. De RTL-Groep besliste toen om definitief te stoppen met het verzorgen van uitzendingen via het internet.
Op 24 februari 2010 ontstond Twizz Radio als netwerk in Brussel en Wallonië. Het kapitaal is voor 60% in handen van Groupe IPM. 40% is in handen van Télécoms Tecteo bestaande uit VOO en BeTV. Het werd erkend op het frequentiepakket U2 tijdens de tweede ronde. Twizz Radio was een concept waar de T stond voor Tonus, de W stelde het ritme voor, de I stond voor Informatie en tenslotte ZZ stond voor muziek. 40% van de gespeelde muziek was Franstalig. Het accent lag op pop-rock-muziek. De radio was te luisteren op 23 frequenties.
De radio wilde de luisteraars van Mint FM recupereren. Jean Lou Bertin werd programmadirecteur. Tussen de medewerkers zaten onder andere Maxence Lacombe, Stéphan Shaw en Philippe Deraymaeker.
(foto facebook)
Het nieuws werd verzorgd door 7 journalisten onder leiding van Charles Van Dievoort.
Om het aantal luisteraars een boost te geven werd vanaf 23 september 2010 samengewerkt met Europe 1. Zo werd het programma On va s'gêner gebracht door Laurent Ruquier, waren reportages van Europe 1 te horen in het nieuwsbericht en werd de kroniek Le 26 bis, rue François 1er in de ochtend geprogrammeerd.
Twizz Radio startte met het brengen van podcasts in februari 2011 zodat luisteraars op gelijk welk moment programma's konden herbeluisteren.
De ploeg stelde vast dat de samenstelling van de podcasts en de samenwerking met Europe 1 meer werk met zich bracht terwijl de luistercijfers onvoldoende bleven. In mei 2010 werd beslist om de ploeg van 15 te reduceren tot 11 medewerkers. Er werd beslist om het format aan te passen. Er werden toen meer recente Belgische producties geprogrammeerd.
Begin 2013 lag het marktaandeel nog steeds te laag. Slechts 25.000 luisteraars stemden af op de radio. Op 20 januari 2014 werd beslist om het concept te veranderen. De radio werd DH Radio. De nadruk werd voortaan gelegd op sportnieuws en informatie in plaats van muziek.
Si vous disposez de l'info sur ces radios où d'autres, veuillez-nous contacter. Merci d'avance.