DE LIJST

De eerste strijdzenders: Radio Brol, Radio Activité,...
De eerste regelmatige uitzendingen: Radio Capitale, Radio Relax
Radio Capitale
Radio 104
Radio Plus
Radio Huguette International
Radio z'Alternatives
Radio Contact
Radio Contact 2
Radio Contact - het Nederlandstalig netwerk - Club FM
Radio Contact - het Franstalig netwerk
Radio Maeva
Radio Seven / SIS Unique / SIS FM (NL)
FM Bruxel
Radio Iris
Studio K2
Radio SIS (FR)
Télé 6 - Top FM
Fréquence Elle
Europe 2
De Franstalige radio's en de politieke partijen
Radio Bruxelles Inter FM
Radio JMB
Radio Marolles
Radio Air Libre
Radio Panik
Radio Campus
Radio Air Libre
Radio Liberté
Radio Judaica
Radio Alma
Radio Freedom
Radio Action - Action FM - Radio Vibration
Radio Cristal - Club FM - Radio Contact 2 (FR) - Mint FM
Radio Chérie FM
Radio Spes
Radio Ring
Radio Mango
Radio Ro - Oldie Radio Brussel
Family Radio - Radio Contact 2 (NL)
Radio CRD - Fantastiek
Radio Crystal
De Radio
FM Brussel
BFM
RCF
Skyrock - Radio Contact Plus
Radio Contact Inter
Ciel FM
JET FM
Andere niet gedocumenteerde radio's uit Brussel
Radio Atlantis (Kraainem)
Radio Micron (Vilvoorde)
Radio Zoniën (Hoeilaart)
Radio Albatros (Asse)
Radio Viva (Asse)
Radio 24 (Asse)
Radio Ternat - TRO (Ternat)
Radio CityGold (Asse, mini-netwerk)
Radio Activity (Alsemberg)
Radio Victoria (Halle)
Radio Decibel (Vlezenbeek)
Radio Freeland (Opwijk)
Radio TROD (Opwijk)
Radio Succes - Spitsradio Succes - Goeiedag Radio (Opwijk)

DE HISTORIEK PER RADIO

De eerste strijdzenders: Radio Brol, Radio Activité, Radio Mona Lisa, Radio Quartiers Libres

Radio Brol was de benaming van de zender die op 9 november 1978 werd opgestart door studenten van de ULB. De radio ondersteunde de toenmalige manifestaties zoals de betoging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld.

Op 9 januari 1979 is de eerste uitzending te beluisteren van Radio Activité. Ze werd gecoördineerd door de vereniging Coordination Anti-Nucleaire de Bruxelles in samenwerking met Les Amis de la Terre-Bruxelles. Er werd uitgezonden op dinsdag tussen 19:00 en 0:00. Twee programma's waren te horen namelijk Ecoute, c'est du Belge en Les poubelles du nucléaire. Ook werden nieuwsberichten voorgelezen. Radio Activité verzorgde uitzendingen tot de lente van 1980. In februari 1979 startte Radio Mona Lisa met uitzendingen. De vereniging achter deze radio was Rock Against Racism - Bruxelles. Een maand later start Radio Blankendelle die snel haar naam zou veranderen in Radio Quartiers Libres. Radio Brol, Radio Activité, Radio Mona Lisa en Radio Quartiers Libres maakten gebruik van dezelfde zendinstallatie. Er werd uitgezonden vanuit de ULB (Université Libre de Bruxelles).

up

De start van de eerste regelmatige uitzendingen: Radio Capitale, Radio Relax, Radio 104,...

Begin 1979 waren in de agglomeratie Brussel ondermeer Radio Capitale, Radio Huguette International, Radio Relax en Radio 104 actief. Radio Capitale beweerde reeds al in 1972 met een eerste muziekuitzending in de lucht te zijn geweest en Radio 104 werd reeds in 1974 zijn opgericht. Het waren de gebeurtenissen in Louvain-La-Neuve die deze zenders de motivatie gaven om regelmatige uitzendingen te verzorgen in de Belgische hoofdstad.

up

Radio Capitale - 102,30 MHz

Radio Capitale werd opgericht door een toen 23-jarige radioliefhebber die gedurende enkele uren per week radiouitzendingen verzorgde. Hij kreeg snel versterking en in 1978 begon het station 24 uur op 24 uur uit te zenden.

Twee jaar later vestigde Radio Capitale zich in de (ondertussen afgebroken) Martini toren en zond uit met 1500 Watt. Tijdens de dag werden alle programma's live gebracht. In de studio stond een toen moderne broadcastmengtafel met 16 kanalen, voorzien van ingebouwde telefooninterfaces, limiters en een timer.

Martini Toren Rogierplein Brussel

Er werden ook Nederlandstalige programma's uitgezonden. Drie van de zeven dagen werden verzorgd door een Nederlandstalige ploeg. Eén van de medewerkers was Gust Decoster. De muziekgenres op Radio Capitale varieerden tussen Rock, New Wave, Reggae, Ska en experimentele muziek.

De radio had een overeenkomst met een artiestenbureau. Wanneer popartiesten op bezoek waren in Brussel tijdens een tournee werden ze begeleid naar Radio Capitale. Zo werden Marvin Gaye, Lena Lovich, Roger Clover, Mike Oldfield en vele groepen uit België uitgebreid geïnterviewd. Deze artiesten leverden van hun hit ook een versie met speciale Radio Capitale-teksten.

Op zoek naar populariteit werd de befaamde horizontale programmering ingevoerd. Het succes hiervan was reeds vroeger van op de Noordzee te beluisteren. Eén van de weinige Nederlandstalige programmamakers was een VUB-student rechten luisterend naar de naam Mario Van Styvendaele en eerder bekend als Luc De Groot. Deze Aalstenaar bouwde midden september 1979 de woensdag uit tot een complete Vlaamse dag met als medewerkers Ben Van Praag, Danny de Bruyn, Ton Schipper en Peter Hoogland. De zeezenderaanpak van de Nederlandstalige ploeg stak in schril contrast af met de overige dagen. De Nederlandstalige ploeg wilde vooral muziek uitzenden terwijl de Franstaligen vooral de nadruk legden op informatie. De groeiende verdeeldheid tussen beide groepen leidde in februari 1980 tot het vertrek van de Nederlandstalige ploeg. Ben Van Praag, Peter Hoogland, Rudy Van Vlaanderen en Bert De Groef vertrokken naar het toen vanuit Neder-Over-Heembeek uitzendend Radio Huguette International. Ook dit was een tweetalig station met een Vlaamse zondag- en woensdagavond. De motivatie was er omdat de Vlaamstalige medewerkers meer bewegingsvrijheid hadden dan op Radio Capitale. Het zendbereik van Radio Huguette International was vrij beperkt en er kwamen praktisch geen reacties van luisteraars. Een gedeelte van de ploeg werd enkele weken later gecontacteerd door Radio Contact.

Radio Capitale - studio

De radio maakte ook Engelstalige programma's. Chris Cole had een Engelstalig programma iedere werkdag tussen 15:00 en 17:00. Tijdens de Internationale Show, te beluisteren tussen 12:00 en 15:00, werd in drie talen gepresenteerd. De presentatoren waren Chris Cole, Thierry Leblanc en Jelle Boonstra. Producers waren Johan De Vlo en Fanny Sadouni. Volgens de ploeg was een gemengd taalprogramma het wapen om de toenmalige taalproblematiek op te lossen. Het programma kreeg honderden positieve reacties. De makers keken uit naar het moment om legaal reclame te maken. Want volgens hen had hun programma een groot bereik bij alle doelgroepen.

Tijdens het programma werden ook wedstrijdvragen gesteld. Niet enkel elpees konden worden gewonnen maar ook reizen naar buitenlandse bestemmingen. Men stelde vast dat de kandidaten beurtelings Nederlands-, Frans- en Engelstalig waren.

Radio Capitale werd door de overheidsdiensten volledig in beslag genomen. Francis Lemaire nam de VZW over en maakte er de automaatradio Radio Cristal van. Radio Cristal werd later Club FM, Contact 2 en Radio Mint.

Radio Capitale

up

Radio 104 - 104 MHz

Radio 104, gevestigd in Laken kortbij het Atomium werd in 1974 opgericht door Jacques Casier, een vriend van de ploeg rond Radio Huguette International. Er werd uitgezonden op 104,00 MHz vandaar ook de benaming van de radio. Door op deze frequentie uit te zenden werd er voor gezorgd om Radio Huguette International niet te storen. Op de radio werd veel aandacht besteed aan Franstalige muziek. De naam van de vereniging was l'Association de Développement des Mass Média (ADMM). Jacques Casier werd ook voorzitter van de vereniging ALO.

Op de radio waren ook enkele Nederlandstalige programma's te horen. Onder andere door Bert De Groef (Johan Henneman) verzorgde een programma.

Op 7 maart 1980 werd Radio 104 in beslag genomen. De uitzendingen werden dezelfde avond hervat. De radio werd daarna nog een paar keer opgepakt. In 1987 werd de naam veranderd in Radio Plus.

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.

Radio 104 - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.

up

Radio Plus - 101 MHz

Radio Plus was samen met Radio Air Libre en Radio z'Alternatives un radio associative et d'expression. De studio was gevestigd in de Josse Goffinlaan te Sint-Agatha Berchem. Het station had redelijk veel ambitie en technische middelen. Op de radio was hoofdzakelijk rock en zoals de medewerkers meldden: de anti-top 50 te horen. De radio zond geruime tijd uit op 101 MHz en de slogan was toen 101 Mégarock. Ook moest de radio verschillende keer verhuizen van frequentie, ook wanneer Studio Brussel eerst begon uit te zenden op 102,80 MHz.
De andere Brusselse radio's begonnen uit te zenden met een hoger vermogen en de frequentie van Radio Plus werd hierdoor verstikt. Uiteindelijk werden de programma's en medewerkers geïntegreerd in Radio Air Libre. Jacques Casier verkocht vervolgens de radio aan Francis Lemaire van Radio Contact.

up

Radio Huguette International 100,50 MHz - FM Inter

Het was einde jaren 1972. Drie studenten met name René, Yves en Jean-Marie kochten in de elektronicaonderdelenzaak Capitani te Evere een FM-zender kit van het merk Amtron die een vermogen zou geven van 0,6W. Ze kochten elk een exemplaar, staken de kit in elkaar en begonnen uit te zenden. Als benaming gebruikten ze Radio Los Angeles, Radio Belgique Culture en Radio Chamy. Ze zochten na een tijdje een gemeenschappelijke naam en lieten zich inspireren door de meisjesnamen Caroline en Veronica die de zeezenders toen gebruikten. Op 15 maart 1973 beslisten ze hun radio's de naam Radio Huguette International te geven.

Radio Huguette International

Omdat ze een als antenne een draadje gebruikten van 30 cm geraakte hun zendsignaal niet ver. Yves volgde lessen aan de ISIB en leerde hoe je een antenne kon construeren. De antenne werd gemonteerd op een mast van 3m op een hoog gebouw gelegen in Jette. Hij stelde vast dat zijn radio tot in Beersel, op zo'n 15km van de antenne, kon worden ontvangen. Er werd enkel tijdens drie dagen van de week uitgezonden omdat ze nog naar school gingen. Radio Huguette International was dus te beluisteren op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 18:00 en 20:00. Meestal werden er vooropgenomen programma's uitgezonden. Zo konden de initiatiefnemers tijdens de uitzendingen uitkijken of er geen peilwagens van de RTT rondreden.

In 1974 zond Radio Huguette International uit op 103,50 MHz. Een vriend van Jacques begon met Radio 104 en om elkaar niet te storen werd beslist om de zender van Radio Huguette International af te stellen op 100,50 MHz. Eind jaren 70 werd de vereniging l'Association pour la Libération des Ondes (ALO) opgericht en Radio Huguette International was niet welkom om deel uit te maken van deze vereniging omdat de programmatie te Amerikaans klonk.

Radio Huguette Fan Club

Tussen 1978 en 1980 zijn er geen uitzendingen want René en Jacques moesten hun dienstplicht vervuldigen. Daarna richtten ze een studio in, in een appartement in Neder Over Heembeek. Om inkomsten te genereren sponsorde een Katholieke vereniging de radio in ruil om tijdens het weekend een programma te mogen brengen.

Radio Huguette International werd ook een tweetalige radio. Zondag mochten Luc De Groot, Ben Van Praag en Peter Hoogland programma's maken. Tijdens de week was er hoofdzakelijk nonstop te horen.

Luc De Groot en Peter Hoogland
Luc De Groot (met blad papier), rechts Peter Hoogland

Luister hier naar het tijdsein van Radio Huguette International

Radio Huguette International

Vervolgens verhuisde de rado naar een appartementsgebouw in de Charles Woestelaan te Jette. Er werden gasten ontvangen zoals Richard die op dat moment in de belangstelling staat met de film "La Boum". Ook Belgische artiesten zoals Ivi en Tonic werden uitgenodigd op het radiostation. Het station verhuisde vervolgens naar een lokatie boven een café aan de Broustinlaan te Koekelberg. Medewerkers zoals Daniel De Hertog en Sintex zorgden er voor dat de radio meer structuur kreeg. Er werd geopteerd om de benaming van de radio te veranderen omdat de andere radio's zoals Radio Contact, Radio SIS en Radio Kiss beter klonken dan Radio Huguette International. Omdat Brussel de hoofdstad van de Europese Gemeenschap was, werd gekozen voor de benaming FM Inter, naar analogie met de Franse nieuwszender France Inter. Als slogan werd gekozen voor "FM Inter depuis le coeur de Bruxelles". Er werd opnieuw verhuisd kortbij de Europese Kwartier, namelijk naar de Nerviërslaan in Etterbeek kortbij de Cinquantenaire.

Ook kende het station tegenslagen. Zo werd de antennekabel gesaboteerd. Ook ontstonden er twee groepen tussen de medewerkers en op een avond haalde de eigenaar al het studiomateriaal terug mee. Lydia Faenza, de eigenares van de platenzaak Sonimag, had toen zin in een radioavontuur en richtte Antenne Sud op. In 1983 begon een deel van de medewerkers van FM Inter te werken voor Antenne Sud.

Anekdote: Het Nederlandstalig team kreeg op een dag een democassette van een toen nog volslagen onbekende jongeman die graag programma's wilde maken bij Radio Huguette International. Ben Van Praag en Peter Hoogland beluisterden het bandje en kwamen tot de slotsom dat de kandidaat niet slecht klonk, maar veel te BRT-achtig. En dus werd de kandidaat niet aangenomen. De kandidaat was Michel Follet.

Met dank aan www.archivesradios.be

up

Radio z'Alternatives

Radio z'Alternatives (R.Z.A.B.) werd opgericht in juni 1979. Het werd een samenwerking met Radio Brol, Radio Activité, Radio Mona Lisa en Radio Quartiers Libres. Radio z'Alternatives omschreef zich als un radios d'art, de musique alternative, de bruits et sons. Het initiatief kwam van medewerkers van de actieradio's Radio-Activités, Radio Mona Lisa en Radio Quartiers Libres. In de benaming van de radio zat de letter z om aan te tonen dat het ging om meerdere radio's. De VZW 22-Mars onder leiding van Roger Noël (Babar) werd opgericht. In de Rue de la Cible 82 te Schaarbeek werd op de bovenverdieping de radio geïnstalleerd. Op de gelijkvloers was er het café Le Mégahertz waarmee goed werd samengewerkt. In dit café gingen ook vaak de vergaderingen van de Association pour la Libération des Ondes (ALO) door. Op 10 maart werd op dit adres onder andere Radio Riposte opgericht op 104,50 MHz. (*) Er werd een programma verzorgd om te reageren tegen de inbeslagnames. Deze uitzending werd overgenomen door enkele andere radio's uit de buurt. Om zeker te zijn dat op het moment van de uitzending de radio niet in beslag zou worden genomen, vatten enkele honderden sympathisanten post in de straat.

Een dag later viel de rijkswacht binnen bij Radio z'Alternatives. Vijftig rijkswachters braken binnen zonder verzoekschrift in het café dat toen gesloten was. Tijdens de inval in de studio werd zelfs een deel van de trap vernietigd. Ze namen de platenspelers, mengtafel, microfoons, platen, brieven en adreslijsten mee. De zender was verstopt in een vuilbak en die werd niet gevonden. Ondertussen kwamen vele luisteraars en sympathisanten afgestormd en er ontstond een gevecht. Vijf arrestaties vonden plaats waaronder die van Roger Noël. Om 18 uur vond er een betoging plaats voor het commisariaat in de Leuvense Straat om de gearresteerden vrij te laten. Enkele uren later was Radio z'Alternatives terug in de lucht. De dag daarna hebben enkele medewerkers vreedzaam betoogd aan de deur van de minister verantwoordelijk voor de PTT.

affiche Le Mégahertz

Lijst van alle andere radio's die te horen waren op de frequentie 102 MHz vanuit Rue du Cible 82 te Schaarbeek:
Radio Caméléon (studenten): iedere maandag om 19:00
Radio Activités (anti-nucleaire actiegroep): iedere dinsdag om 19:00
Radio Mona Lisa (anti-racisme): iedere woensdag om 19:00
Radio Quartier Libre (milieuvereniging en wijkwerking): iedere donderdag om 19:00
Radio Vanessa: iedere vrijdag om 19:00
Radio Klet Mariette (feministen): iedere zaterdag tussen 10:00 en 14:00
Radio La Musique adoucit Les Moeurs: iedere zaterdag tussen 14:00 en 16:00
Radio Pas Si Fixe (pacifisten): iedere zaterdag tussen 16:00 en 17:00
Radio Marolles: iedere zaterdag tussen 17:00 en 18:00
Radio Zorro: iedere zaterdag vanaf 18:00
Radio Spartacus-Mandrin: iedere zondag vanaf 10:00
Radio Fantôme: op momenten wanneer het de radio paste en niemand anders uitzond.

Radio z'Alternatives antenne
De antenne van Radio Z'Alternatives

Radio Activités

up

Radio Relax

Radio Relax was één van de eerste radio's die halverwege 1979 te horen was in de Brusselse ether. De radio was gevestigd in een bouwvallige huizenrij kortbij het Atomium te Laken. Om toegang te krijgen tot de studio moest men aankloppen bij een nabijgelegen huis. Om tot de studio te geraken moest men de weg kennen langs allerlei gangen en deuren. Francis Lemaire, de latere directeur van Radio Contact, was één van de medewerkers.

Qua inhoud had de radio een onduidelijke programmatie echter het had wel een paar goede technici in huis. Radio Relax hield het begin 1980 al voor bekeken.

up

Radio Contact - 101,30 MHz

Het technisch materiaal van Radio Relax werd overgenomen door medewerker Francis Lemaire. Er werden begin februari 1980 proefuitzendingen verzorgd waarvan sinds in het begin de nationale ambities niet onder stoelen of banken werd gestoken. Op Wikipedia is vermeld dat Radio Kosmos aan de bron lag maar dat is niet juist volgens Luc De Groot.

Het was voor het eerst op 9 februari 1980 toen er op 101,30 MHz zestien uur lang nonstop muziek te horen was. 1 Maart 1980 was de eerste gepresenteerde uitzenddag van Radio Contact onder leiding van Francis Lemaire samen met Pierre Houtmans (toenmalig juridisch raadgever van de Commission française), Freddy Neyts (toenmalig directeur van Het Laatste Nieuws en gehuwd met Anne-Marie Neyts, toenmalig kabinetschef van de vice-gouverneur uit Brabant) en Catherine Servaes. Er kon beroep worden gedaan op 500.000 BEF afkomstig van bedrijven die de liberale partij sponsorden.

Luister hier naar een aaneenschakeling van de allereerste Radio Contact jingles en mededelingen

Luister hier de tune van de voormiddagshow van Clovis

Vermits de FM band toen nog weinig bezet was, kon met een zender van amper 50 Watt in stereo een aardig gedeelte van Vlaanderen en Wallonië worden bereikt. De programmatie was tweetalig, in een 70-30 verhouding Frans - Nederlands. De Vlaamse DJ's waren afkomstig van Radio Huguette International met name Ben Van Praag en Rudi Van Vlaanderen. Andere kwamen van Radio Plus zoals Luc de Groot, Ton Schipper, Danny de Bruyn aangevuld met ander talent zoals Wiet van Bever en Jan van Dijck. De eerste uitzendstudio's bevonden zich in de Mettewielaan 77 te Molenbeek.

Radio Contact was ook het eerste station waarvan de politieke profilering duidelijk was. In de beheerraad zaten toen liberale kopstukken en familieleden. Dit zou ondermeer de verklaring kunnen zijn waarom Radio Contact de zaken groots en professioneel aanpakte. Er waren meerdere studio's ingericht die allen waren uitgerust met vrij kostelijke Broadcast-mengtafels.

Luc De Groot antwoordde daarop dat Radio Contact enkel liberaal is in die zin dat de zender aan de mensen een beetje meer vrijheid bood. Het was het alternatief van de BRT, via het principe van de vrije concurrentie. Het had volgens Luc niets te maken met partijideologie.

Radio Contact begon toen al met de profilering die jarenlang werd gebruikt. Er wordt enkel gevarieerde hitmuziek gedraaid en dat de klok rond. In de zomer van 1980 werd er verhuisd naar de Ladderstraat 6 in het centrum kortbij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. De eigenaar van dit gebouw was de Societé Coopérative Maison des Oeuvres Libérales.

Ondanks het feit dat er maar voor 30% Nederlandstalige programma's waren, was Radio Contact het voorbeeld voor gans Vlaanderen, in die mate dat reeds in het najaar van 1980 enkele personen druk in de weer waren met de voorbereidingen van Vlaanderen's grootste en beroemdste familieradio ooit: Radio Maeva. Maar vooraleer Radio Maeva haar eerste uitzenddag verzorgde, kon Radio Contact volop verder gaan met het uitbouwen van haar succes.

Radio Contact
Luc De Groot en Ricky Fox

Op 7 mei 1980 worden de uitzendingen van Radio Contact regelmatig verstoord. Een zender slaagde er in om een sterker signaal te sturen in de relaisverbinding tussen de studio en de zender van Radio Contact. Een onbekende stem onderbrak voortdurend de programma’s met de mededeling dat het station van verschillende liberale burgemeesters uit het Brusselse gewest geld had ontvangen.

Op 28 juni 1980 werd een eerste grote show georganiseerd in Sint Agatha Berchem. Plastic Bertand was de hoofdact. Andere artiesten waren onder andere Lou & The Hollywood Bananas, Tonic, Mino en The News. Het spektakel was een succes dankzij het massaal opgekomen publiek. Er waren 2000 aanwezigen. 2000 anderen konden niet meer binnen. Wel was er een bommelding zodat iedereen even de zaal moest evacueren.

Tevens hadden onbekenden die avond in de studio ingebroken en de zender gestolen. Op zondag 29 juni 1980 omstreeks 16:00 werd een zender met minder vermogen in dienst gezet. Meteen werd actie "Open-hart-operatie" gestart. Sympathisanten konden de radio financieel steunen om 150.000 BEF (3750 Euro) bij mekaar te halen. Dat was nodig om een nieuwe, even sterke stereo-zender aan te schaffen.

Tijdens de Contact show van 20 September 1980, waar 7000 mensen aanwezig waren, werd zelfs heel het gebeuren uitgezonden via een rechtstreekse televisieuitzending in kleur. In een straal van 35km kon men via UHF kanaal 22 kijken naar de show. Tijdens die dag was Radio Contact omgevormd tot Radio Télé Contact. Men kon kijken en luisteren naar optredens van 20 artiesten zoals Eddy Grant, The Korgis, Adamo, Lio enz... Het bleef echter bij deze poging vermits op 1 oktober de RTT de zender liet terugschroeven van 400 Watt naar amper 2 Watt. Maar 24 uur later kreeg Radio Contact terug toestemming om met 400 Watt uit te zenden.

Radio Contact - Vorst Nationaal
Radio Contact Show in Vorst Nationaal

Programmarooster met Nederlandstalige programma's tijdens het najaar van 1980

MAANDAG  
15:00 - 17:00 Koffie met Koek met Wiets
20:00 - 22:00 Roots van Toots met Toots
DINSDAG  
07:30 - 09:00 Muziek in de File met Eddie Verney
19:00 - 21:00 Soul Show met Luk De Groot
WOENSDAG  
21:00 - 23:00 Radio Aktief met Kurt
DONDERDAG  
07:30 - 09:30 Muziek in de File met Tom Peters
14:00 - 15:00 Middag Matinee met Patrick
22:00 - 00:00 Tussen Laken en Fluwijn met Wiet
VRIJDAG  
14:00 - 15:00 Verney op Verzoek met Eddie Verney
15:00 - 17:00 Ramp Show met Luk De Groot
22:00 - 00:00 Grint in de Groeven met Ward
ZATERDAG  
07:30 - 09:00 Zicht op Zee met Ton Schipper
17:00 - 19:00 Countdown Top 40 met Luk De Groot
20:00 - 22:00 Blek Muziek met Chuck
ZONDAG  
12:00 - 14:00 Humor Tumor Show met Wiet en Toots
17:00 - 19:00 Zondag Namiddag Show met Danny De Bruyn
21:00 - 23:00 Klassiek met Linda

De radio had een overeenkomst met platenmaatschappijen. De maatschappijen betaalden een bijdrage en leverde platen. Radio Contact besliste wel welke platen er werden gedraaid zodat er geen gevaar was dat er afschuwelijke nummers werden geplugd.

In maart 1981 verhuisde de radio naar een appartementsgebouw in Vorst. De studio was gevestigd in een ruimte naast een winkelpand op het gelijkvloers.

Tijdens de zomer van 1981 werd uitgepakt met een heuse mobiele studio van op de King Beach te Blankenberge met de Radio Contact-aan-zee-actie. Verderop de zeedijk was BRT 2 ook aanwezig met een mobiele studio en had een pak minder toeschouwers. Het parket van Brugge nam studio- en zendapparatuur in beslag tijdens een inval in een appartement te Wenduine. Zo werd een FM zender van 50 Watt in beslag genomen. Het is niet duidelijk of het de bedoeling was om de uitzendingen aan zee lokaal uit te zenden of om het signaal via de zender aan te bieden aan de studio te Brussel. Het was ook niet duidelijk of er een straalzender in beslag werd genomen. De inval kwam er toen drie vrije radio's uit Oostende de handelswijze van Radio Contact aanklaagden bij toenmalig minister Willockx.

De opnames werden uiteindelijk opgenomen en per koerier naar de studio in Brussel gestuurd om ze de dag daarna uit te zenden.


artikel in Het Nieuwsblad

up

Radio Contact 2 - De Nederlandstalige Radio Contact

Vanaf 24 mei 1981 was Radio Maeva begonnen met een 24 uur-programmering wat na enkele weken reeds danig het succes van Radio Contact aantastte. Ook het feit dat nog steeds de frequentie diende gedeeld te worden met de Franstalige collega's was een domper op het uitbouwen van het succes. De Nederlandstalige ploeg stelde voor aan Francis Lemaire om het station in 2 zenders te splitsen. Zuinige Lemaire had hier echter geen oren naar.

Luc De Groot
Luc De Groot

De voltallige Nederlandstalige ploeg besloot in september 1981 op te stappen en hun eigen station op te starten. Radio Seven was in oprichting, echter het lange zoeken naar kapitaalkrachtige sponsors en het zoeken naar een gunstige uitzendlocatie hypothekeerde van in het begin reeds het station. Dat zoeken heeft weken aangesleept en dat was de reden dat een aantal mensen het vertrouwen in het Radio Seven-project kwijtraakten en aandrongen bij Radio Contact om Radio Contact 2 op te starten. Lemaire ging akkoord en begin november 1981 was Radio Contact 2 te beluisteren met een volledige programmatie.

Programmaleiders waren Danny De Bruyn en Ton Schipper. De DJ-ploeg werd gevormd door de eerste "afvallers" van Radio Maeva zijnde Kaz Robijn en Ad Van Zeyl, oudgedienden van Contact. Verder waren er Wiet van Bever, Eric Hofman, de Antwerpenaar Serge van Gisteren overgekomen van Radio Annick en Luc van Kappellen plus nieuw talent uit de Brusselse regio zoals KG (Will van Vliet), Jan de Ruyter en Filip Vandenbergh.

Omdat de FM-band tussen 100 en 104 MHz overbevolkt was, werd er een tijdlang uitgezonden op 99,3 MHz. Ook andere frequenties werden uitgeprobeerd onder de 100 MHz. Uiteindelijk werd gekozen voor 104 MHz.

De frequentiewijzigingen enerzijds die te wijten waren aan de etherverzadiging en anderzijds het groeiend succes van Radio Maeva hadden ervoor gezorgd dat Radio Contact 2 niet van dezelfde populariteit kon genieten als de Franstalige Radio Contact.

Radio Contact 2 haalde wel de nationale pers door op 1 Juni 1982 de allereerste publicitaire spot uit te zenden. Deze stunt bekocht men echter met een inbeslagname van de zender en als klap op de vuurpijl werd op vraag van de RTBF Radio Contact 2 in kortgeding voor de rechter gesleept om zich te laten veroordelen. De openbare omroep eiste de onmiddellijke stopzetting van de publicitaire boodschappen en dit op straffe van een dwangsom van 100.000 BEF per dag dat men de wet overtrad. De rechtbank verklaarde zich echter onbevoegd in deze zaak.

Radio Contact 2 werd later terug Radio Contact genaamd en er werd gestart met een netwerk in Vlaanderen. De historiek van het Nederlandstalig netwerk is samengevat in het onderdeel Radio Contact Vlaanderen.

eerste erkenningen Brussel
Eerste erkenningen in Brussel

up

Radio Contact Vlaanderen (het Nederlandstalig netwerk) / Club FM

Op 1 oktober 1986 werd de Contact Franchising CV opgericht. Radio Annick (Antwerpen), Radio Mons Borinage, Radio WLS (Kortrijk) en Radio Contact (Brussel) creeërden het eerste privé radionetwerk van Vlaanderen. In 1987 werden reeds 500.000 luisteraars gemeten. In 1988 telde Radio Contact veertig Nederlandstalige en Franstalige filialen welke samenwerkten onder de naam Radio Contact. Samen was dit goed voor maar liefst één miljoen dagelijkse luisteraars. In 1987 kreeg Radio Contact een erkenning. Voor de erkenning werd de zender van Radio Contact 17 keer in beslag genomen.

Begin 1989 verhuisde Radio Contact naar een nieuw gebouw, gelegen aan de Telemachuslaan 33 te Vorst. Hier was plaats voor administratie en management. Er werden 7 studio's gebouwd verdeeld, waarvan 5 live studio's over 4 verdiepingen. Enkele jaren later zouden 5 radio's hier worden ondergebracht namelijk Radio Contact (FR), Radio Contact (NL), Club FM (Contact Gold, Contact 2), Radio Ro (Radio Contact 2) en de financiële nieuwszender Radio BFM.

In 1990 bestond Radio Contact 10 jaar. Deze verjaardag werd onder andere gevierd door Manneken Pis het 486ste kostuum te schenken. Het was het kostuum van de vrije radiomaker. Er was een dolfijn genaaid op zijn hemd, er werd een koptelefoon op zijn hoofd gezet en op zijn borst werd een microfoon gespeld.

In 1991 begint Radio Contact met satellietuitzendingen om het signaal van Brussel door te sturen naar de meewerkende radiostations. Toen werd ook Radio Donna (nu MNM) opgericht dat direct een gelijkaardig format als Radio Contact bracht. De eerste jaren kende Radio Donna geen succes. Radio Contact werd volgens diverse politici te populair. In 1991 werd vastgesteld dat Radio Contact reeds 1,5 miljoen luisteraars had. Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy (CVP nu CD&V) maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. Ondanks het protest en een marathonuitzending was er niets aan te doen. De naam Radio Contact was enkel voorbehouden voor het Brussels filiaal. Toch bleven de meewerkende radiostations uniforme jingles draaien zoals "Jouw beste lokale radio".

In 1994 werd de naam Radio Contact terug gebruikt in Vlaanderen. Men had een achterpoortje ontdekt door de Radio Contact-jingles te draaien als reclamespotjes. Het decreet kon hier niets aan doen en op 7 juli 1998 beslisten de Vlaamse politici dat ketenradio officieel werd toegelaten. Radio Contact Vlaanderen had ondertussen veel van zijn pluimen verloren omdat Radio Donna programmatorisch stukken verbeterd was.

Luister hier naar de jingle Radio Contact - 13 jaar

Radio Contact
Francis Lemaire (foto: Luc Van Braekel - 2003)

In 1995 besliste het Radio Contact management een andere koers te gaan varen. Toen werden Bekende Vlamingen aangetrokken om radioprogramma's te maken op de omroep. De toen voor VTM-werkende medewerkers Geena Lisa, Veronique De Cock en Kurt Rogiers werden zomaar voor de micro geplaatst. Deze mensen hadden totaal geen ervaring met het medium radio. Vaste waarden zoals Peter Decodier en Marc Huylebroeck werden weggehaald. Ook het format werd heel wat softer. Radio Contact had toen het doel om nationale BV-radio te maken. Het radionetwerk stopte ook met de lokale ontkoppelingen.
De BV's namen vervolgens één voor één hun ontslag. Dit kwam omdat VMMa een brief had rondgestuurd naar de medewerkers om te stoppen om voor Radio Contact te werken. De VMMa ging toen samenwerken met TOPradio.

Het marktaandeel bij de Vlaamse Radio Contact begon te slinken. In de jaren 90 werd nog een marktaandeel van 8% bereikt, goed voor 734.000 luisteraars. Desondanks de nieuwe koers werd de positie van Danny Debruyn als directeur nooit in vraag gesteld door gedelegeerd bestuurder Francis Lemaire. Door de val aan reclame-inkomsten werd het personeel afgeslankt tot een minimum.

Begin 2002 werd geconstateerd dat de Radio Contact-filialen een beter bereik hadden. Het BIPT deed geen preventieve controles meer. Enkel als er een klacht werd neergelegd bij het VCM ging de etherpolitie de zaak gaan controleren. Zo ging de Brusselse Radio Contact (103,10 MHZ) op 18 april 2003 voor drie dagen  uit de ether. Aanleiding waren verschillende klachten die Radio Antigoon (Antwerpen - 103,20 MHz ) had neergelegd bij het VCM. Op 14 juni 2002 werd Radio Contact Brussel reeds veroordeeld met een boete van 1500 euro. Blijkbaar hield Radio Contact zich nog steeds niet aan het opgelegde zendvermogen want Radio Antigoon legde opnieuw klacht neer op 6 augustus 2002. Omdat tijdens de laatste controle het vermogen was ingesteld op 140W i.p.v. 114W en vier cycloïde antennes werden gebruikt i.p.v. 2 dipolen hebben de magistraten van het VCM beslist dat Radio Contact uit de ether moest op 12, 13 en 14 mei 2003. Een gedetailleerd verslag lees je in de rubriek het VCM en het VRM. Radio Contact legde een verzoekschrift tot heroverweging in en bleef uitzenden op de drie bewuste dagen.

Het VCM besliste dat er geen nieuwe elementen waren ingebracht om de schorsing van drie dagen te schorsen. Er werd beslist dat Radio Contact de stekker van de Brusselse zender moest uittrekken van maandag 28 augustus 0:00 tot woensdag 30 augustus 23:59:59. Radio Contact legde zich neer bij de uitspraak en gedurende drie dagen was enkel ruis te horen op de Brusselse 103,10 MHz.

Bij de radiostations in Vlaanderen die eigendom zijn van Radio Contact worden de lokale ontkoppelingen op 1 mei 2002 geschrapt. Ludo Wynen volgt Rudi Dierickx op als algemeen directeur. Na het schrappen van de live-nachtuitzendingen tijdens het weekend worden ook de uitzendingen beperkt tot 03:00 tijdens de week. Twee dagen later komt Radio Contact terug op deze beslissing. Er mag terug twee uur per dag worden ontkoppeld en de nachtuitzendingen worden terug verzorgd tot 05:00. Op 11 met 2002 wordt de programmering terug herzien en wordt terug 4,5u ontkoppeld.

Op 13 mei 2002 bleef Francis Lemaire met 50,1% hoofdaandeelhouder. RTL dat toen al 35% van de aandelen bezat, kocht de aandelen van Pierre Houtmans en van Freddy Neyts en kwam zo op 49,9%.

Voor de erkenningsronde in 2003 had Radio Contact 90 aanvragen ingediend. Slechts 50 dossiers werden erkend. Toch nam het bereik van het netwerk toe omdat er tussen de behaalde erkenningen enkele hoogvermogenfrequenties tussen zaten.

Radio Contact te Egem, uitzendend met 5 kW op 93,60 MHz werd beboet omdat het geen enkele lokale inbreng had en enkel het signaal uit het moederhuis in Neder-over-Heembeek uitzond. Het VCM concludeerde dat dit compleet in strijd was met wat in het vergunde dossier stond. Radio Contact diende een bezwaarschrift in, maar dit werd op 2 oktober 2005 verworpen. Op 16 november om 09:40 werd zonder enige vorm van aankondiging de zender in Egem uitgezet.

Maandag 4 december 2006: De Brusselse frequentie 102,80 MHz van Radio Contact heeft van de VRM een boete opgelegd gekregen van 1.250 euro alsook een voorwaardelijke schorsing van de zendvergunning voor zeven dagen. Na een klacht van Antwerpen 1 (102,90 MHz) had het BIPT vastgesteld dat Radio Contact te Brussel niet conform de bepalingen van de zendvergunning uitzond. Aangezien de VRM reeds eerder een overtreding had vastgesteld werd een geldboete en een voorwaardelijke schorsing uitgesproken. De schorsing van de zendvergunning komt echter te vervallen indien Contact Brussel binnen een jaar geen overtredingen meer pleegt.

Woensdag 4 april 2007: Diverse VZW's die onrechtstreeks eigendom waren van Contact Vlaanderen NV werden ontbonden, vereffend en gesloten. Zo werden de VZW's van Radio WLS Kortrijk, Stadsradio Contact2 Izegem/Roeselare, Radio Firenze en Vrije Radio Diamant ontbonden.

Ondertussen haalde Radio Contact nog een marktaandeel van 1%. Op 12 december 2008 werd aangekondigd dat het netwerk in Vlaanderen ging stoppen. Er werd toen nonstop oldies uitgezonden onder de noemer Contact Plus.

1 januari 2009: Radio Contact Vlaanderen is gestopt met uitzenden. Eerst werd geprobeerd een overeenkomst te bezegelen met Be One. Uiteindelijk werden de meeste frequenties van het netwerk overgenomen door Radio Club FM onder leiding van Eeklonaar Christophe Moens. Club FM was in het voorjaar van 2008 gestart met een vijftiental zenders in Oost- en West-Vlaanderen. Door de integratie van de 35 Contact frequenties werd Club FM opeens het grootste radio netwerk, althans toch in het aantal zenders. Christophe Moens heeft gedurende een anderhalf jaar onderhandeld met de drie eigenaars van Radio Contact, namelijk RTL, de reclameregie IPB en Lemaire Electronics.

club fm

De opnamestudio is gelegen in de bovenverdieping van de vroegere meubelzaak Gheerebaert waar de medewerkers de presentaties opnemen. Deze voicetracks worden doorgestuurd naar de 60 PC's die op hun beurt de muziek met de presentaties lokaal verdelen. Later werd gebruik gemaakt van een satelietverbinding.

up

Radio Contact (het Franstalig netwerk)

In 1988 waren in Wallonië de volgende radio's aangesloten tot Radio Contact Franchising: Radio Minimax uit Moeskroen, Radio WLS uit Doornik, Radio Mons-Borinage uit Bergen, Radio Pays Noir uit Charleroi, Radio TLM uit La Louvière, Radio Bois de Brux uit Luik, Radio Meuse uit Verviers, Radio Ardenne uit Bastogne, Radio Brüll uit Arlon en Radio Intercity uit Namen.

In ruil voor 10% van hun inkomsten mochten ze de know-how en de naam Radio Contact gebruiken. De radio's konden gebruik maken van play lists die in Brussel door de computer werden gemaakt. Ook nieuwsberichten werden geleverd aan de partners. De nationale publiciteit werd verzorgd door het agentschap Transistor.


In 1990 heeft Radio Contact een eerste internationale zender opgericht. In Boekarest, de hoofdstad van Bulgarije, weerklonken de tonen van een lokale Radio Contact net na de val van dictator Ceaucescu.


De Brusselse Blue Tower aan de Louizalaan met op het dak de enorme zendmast van o.a. Radio Contact 102,20 MHz (foto Google maps)

up


Radio Maeva - 103,50 MHz

Het volledige verhaal van Radio Maeva is ondergebracht in een aparte rubriek.

up

Radio Seven - 101,00 MHz - SIS Unique/SIS FM - 104,50 MHz

Op 21 november 1981 ging er in Asse een persconferentie door, waarop Radio Seven werd voorgesteld. Een week voordien, op 14 november, was er zelfs een scoop in de kranten van de Standaard-Groep te lezen: "Nieuw vandaag: de vrije radio die heel Vlaanderen bestrijkt". (zie artikel onder). Radio Seven werkte samen met de politieke partij Christen Democraten (CVP nu CD&V) en werd onder andere gesponsord door de toenmalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM).

Radio Seven
Radio Seven

Alhoewel er de intentie was onmiddellijk met een hoog vermogen gans Vlaanderen te bestrijken, liepen de eerste uitzendingen niet van een leien dakje. Er was wel een solide structuur uitgebouwd om van het hele project een succes te maken maar het station kende enkele startproblemen. Zo werd de bestelde 3kW-zender niet geleverd. Achteraf bleek dat Patrick Valain van Radio Maeva de leverancier Noël D'hondt onder druk zette. De leverancier was eigenlijk dezelfde als die van Radio Maeva. Noël leverde regelmatig nieuwe zenders aan Radio Maeva en had er alle belang bij om goede klant te blijven van Patrick Valain.

Radio Seven

De NV Seven werd geleid door Jan D'Haese, Arnold Bouchez en de gebroeders Blijweert. De eerste officiële uitzenddag voor Radio Seven was 22 november 1981. Om 15 uur werd het eerste programma gepresenteerd door ex-Contact-DJ en programmaleider Luc De Groot. Om de ambities volledig waar te maken had men bij Radio Maeva Ron van der Plas, Jo Coene en Wout Wolkema weggeplukt. Ook zes medewerkers van Radio Denderland uit Buggenhout versterkten de ploeg. Verder kwamen Rudi Van Vlaanderen en Wiet van Bever over van Radio Contact. Oorspronkelijk hadden ook Ton Schipper en Danny De Bruyn toegezegd maar omwille van de startproblemen keerden ze terug naar Radio Contact.

Radio Seven bleef niet gespaard van inbeslagnames en andere "ongelukken". De uitzendstudio's van Radio Seven waren gelegen aan de Gentsesteenweg 498 te Zellik. Op donderdagochtend 4 maart 1982 is de 48 meter hoge zendmast naar beneden gevallen. Een eerste onderzoek wees uit dat verschillende bouten die de mast op een betonnen blok rechthielden plots los zaten. Het gevaarte kwam terecht op een huis. Gelukkig werd niemand gewond. Enkel een dakgoot werd vernield en een elektriciteitsleiding werd doorbroken. Vijfentwintig jaar later is uitgekomen, volgens Ton Schipper, dat Radio Contact achter deze sabotagedaad zat.

Vermits Radio Seven op dat moment sterk aan populariteit won, kwam het neerkomen van die mast andere concurrerende zenders niet slecht uit. Het vermogen van de zender moest immers gehalveerd worden. Van 4 kW ging het naar 2 kW. Dit was echter van zeer tijdelijke aard. De mast stak in geen tijd weer boven de vijftig meter uit, en werd enkele maanden later nogmaals verhoogd tot meer dan zeventig meter.

Een anekdote uit die periode is de volgende: Bij een RTT-raid werd de zender verzegeld. De volgende nacht kwamen "onbekenden" de verzegelde zender stelen. Even later doken andere technici op om een nieuwe zender te plaatsen die slechts enkele uren draaide want nog diezelfde dag werd de gestolen zender opeens teruggevonden zonder zegels. De originele zender werd opnieuw en op vol vermogen aangekoppeld. En uiteraard had Radio Seven die zegels niet verbroken, want de zender was immers gestolen. Men kon toen onmogelijk controleren of het om dezelfde zender ging.

Intussen experimenteerde het station even op de 97,70 MHz en zelfs met een vermogen van 25 kW, waarmee men zelfs in Amsterdam was te ontvangen. Ook Contact 2 was toen even te beluisteren onder de 100 MHz. De RTT reageerde onmiddellijk en gaf het bevel om weer boven de 100 MHz met een "normaal" vermogen te gaan uitzenden. De nieuwe frequentie werd eerst 101,00 MHz. Later werd de zender afgesteld op 101,10 MHz. Dankzij hun goede politieke bindingen met de CVP (nu CD&V), bleef het bij deze vingerwijziging en werd er niks meer in beslag genomen.

Ondertussen had Rudi Van Vlaanderen de taak van programmaleider overgenomen. Dit resulteerde in enkele stunts zoals de populaire BRT-stem Wiet van Broeckhoven die werd aangetrokken en een dagelijks programma verzorgde. Ook was er Nederlandse inbreng van onder andere Peter Koelwijn en Joost den Draaier.

Het was niet eenvoudig om een nationale dekking te kunnen realiseren met een zender van 1 tot 2 kW. Daarom werd dit geprobeerd door een keten op te richten onder de noemer Magic Seven Music. Dit initiatief was een matig succes vermits er slechts twee radio's aan meewerkten namelijk Radio Plus te Gent en Radio Aktief uit Westerlo. Radio Plus heeft slechts gedurende een korte periode de programma's van Radio Seven overgenomen omdat zij vermoedden dat een dergelijke samenwerking een obstakel zou zijn voor een legalisatie.

Luister hier naar het tijdsein van Magic Seven Music

De term Magic Seven Music was eigenlijk de term die werd gebruikt om de programma's nationaal te verspreiden. Vele medewerkers verzetten zich tegen deze nieuwe manier van radio maken. Opeens moesten alle programma's worden opgenomen op cassette en niet iedereen was daar gelukkig mee. Enkele medewerkers namen toen even het initiatief om zich op te sluiten in de radiostudio en terug live programma's te verzorgen. Dit werd toen enkele uren uitgehouden tot de voordeur werd geforceerd. De initiatiefnemers konden toen net vluchten langs een venster.

Luister hier naar een mededeling van Magic Seven Music voorafgegaan door een reclamespot voor JVC autoradio's, gezongen door Rudi Van Vlaanderen.

Een ernstige mededeling: lichtalfabet gezocht.

Luister hier naar nog meer zangtalent in deze jingle.

Luc De Groot.

Luc De Groot, tijdsein 7 uur gevolgd door De Groetenboer.

Men vermoedde dat Radio Seven de allereerste erkenningronde niet zou halen. Hoofdreden was dat Radio Seven als N.V. werd opgericht terwijl iedereen wist dat een V.Z.W. toen een lokaal radiostation moest beheren indien men de erkenning wilde. In de N.V. Radio Seven zat wel een V.Z.W. Er werd geopteerd voor een N.V. omdat er werd gepland om commerciële verrichtingen uit te voeren. Er werd onder andere het regionale advertentieblad Seven Express uitgegeven.

Radio Seven had zo haar eigen kijk op de legalisatie. Zij hadden dan ook op eigen initiatief een dossier voorgelegd aan verschillende politici. Hierin werd beschreven dat de FM-band moest worden verdeeld in drie stukken, namelijk een deel voor de nationale zenders (tussen 87,5 en 100 MHz), een stukje voor de regionale omroepen (tussen 100 en 102 MHz) en de rest voor de lokale omroepen (tussen 102 en 108 MHz). Verder werd er gesuggereerd om strenge toekenningvoorwaarden en een betaling op te leggen voor de licentie afhankelijk van het type station.

Eind 1982 werd duidelijk dat de N.V. vrijwel failliet was. Hoofdreden was dat de opbrengsten van Seven Express beneden alle verwachtingen waren. Ook werd Magic Seven Music aan een te hoge prijs verkocht aan de deelnemende stations. Het vertrouwen in de beheerraad was verdwenen en Radio Seven verdween uit de ether op 13 januari 1983. De zender werd toen door de ordediensten meegenomen omdat de luchtvaartband werd gestoord op 129 MHz.

Op 11 januari 1983 nam Radio Seven een nieuwe start onder leiding van Rudi van Vlaanderen. Een nieuwe VZW werd opgericht en een huursom per dag werd aan de curator betaald. Men opteerde om een beperkte DJ ploeg van 6 personen in dienst te nemen die 24u/24 gesproken programma's life presenteerden. Het project werd (terug) Magic Seven Music gedoopt en werd een razend succes. De luisteraars van toen herinneren zich nog de vaste programmablokken. Het ochtendblok (7:00 tot 11:00) werd achtereenvolgens door Luc de Groot, Peter Hoogland en Wim Vanderlinden verzorgd. In de voormiddag (11:00 tot 15:00) zat steevast Erik Vinck. Vervolgens kwam Rudi Van Vlaanderen aan de beurt (15:00 tot 19:00) en Ton Schipper was te horen tijdens de avond (19:00 tot 20:00). Na 19:00 uur werden de programma's de ganse nacht herhaald tot 7:00.

Twee dagen later kreeg de radio een nieuwe inbeslagname te verwerken. Op 6 juli 1983 werd bekend dat het ingediende dossier van Radio Seven niet voor erkenning in aanmerking kwam omdat de statuten van de VZW te laat werden ingediend.

Begin februari 1984 klonken de eerste klanken van een nieuw Brusselse zender die verdacht veel op Radio Seven leek. Vanuit de Louizalaan, waar ook de studio's van het Franstalige Radio SIS waren gehuisvest, begon SIS Unique zijn uitzendingen. Het programmaschema was praktisch identiek als dat van Magic Seven: Erik Vinck (7:00 tot 10:00), Ton Schipper (10:00 tot 11:00), Rudi van Vlaanderen (11:00 tot 14:00), Danny de Bruyn (14:00 tot 15:00), Peter Hoogland (15:00 tot 19:00) en vervolgens de vertrouwde herhaling de ganse nacht door. SIS Unique werd de voorloper van het beroemde SIS FM Brussel dat op zijn beurt een nieuw tegengewicht was voor Radio Contact. SIS FM Brussel lanceerde als eerste het fenomeen "Hitradio" en vormde in 1986 een complete nationale keten. De keten zou politiekonafhankelijk hebben geopereerd.

Luister naar het tijdsein van de Nederlandstalige SIS FM

Luister naar een tweede fragment van SIS FM

Het programma van SIS FM werd vervangen door Radio Nostalgie (NL)

Met dank aan Luc Nackaerts voor zijn belangrijke inbreng. Met dank aan www.archivesradios.be.

up

FM Bruxel - 103,10 MHz

FM Bruxel begon met uitzenden op 15 november 1980. Het station ontstond na een afscheuring van Radio Capitale. Twee beheerders en een handvol medewerkers waren niet gelukkig met de commerciële richting van Radio Capitale. Tien ex-medewerkers haalden elk 10.000 BEF (250€) uit hun portefeuille en konden daarmee vrij professioneel materiaal aanschaffen. De initiatiefnemers wisten dat ze een budget nodig haden van 700.000 BEF (17.500 Euro) om de radio drie jaar lang te financieren. Politieke en commerciële sponsoring werd van het begin af geweerd omdat er anders inmenging zou zijn in het bestuur.

Alzo werd FM Bruxel opgericht door onder andere Paul Driesen, Gust Decoster (Gus Tafari), Marcel van Tilt (Max Alexander), Ray Cokes, Peter De Groot, Dominique Deruddere (Jaak Stinkens), Willem Wallyn, Lucas Vander Talen (Lucas Losbol) en Rick Tubbax. De initiatiefnemers richtten eerst de VZW SCOBIA (Socio-Culturele Organisatie voor Brusselse Informatie en Animatie) op. In de doelstellingen stond de oprichting van een Brusselse stadsradio.

Desondanks het radiostation zich als tweetalig uitgaf, waren de meeste programma's Nederlandstalig. Tussen de Franstaligen zat onder andere Marc Ochinsky en Xavier Ess. De studio werd opgericht in de Louizalaan 203.Het radiostation speelde alternatieve muziek zoals punk, new wave, cold wave, reggae, hard rock en early electronic. Op korte tijd werd de radio een begrip als een a-politieke, studentikoze stadsradio. Het was ook een voorbeeld voor andere radio's, die buiten Brussel opereerden, zoals Radio Toestel (Gent), Radio Centraal (Antwerpen) en Radio Scorpio (Leuven).

Bij de opstart werd uitgezonden met 20 Watt. Het bestuur merkte snel op dat de radio in vele delen van Brussel niet was te beluisteren. Er werd een sterkere zender aangeschaft en op 5 december 1980 werd met 500 Watt uitgezonden op 103,10 MHz. De medewerkers spraken over 103.1 Megaswing. In bepaalde delen van Brussel bleef de zender onbeluisterbaar, onder andere in Ukkel waar Radio Maeva ook met een hoog vermogen uitzond. Echter buiten Brussel was de radio wel goed te beluisteren zoals bijvoorbeeld in Heist-op-den-Berg.

Gust Decoster ontpopte zich vooral als de promotor van de Belgische popmuziek. Hij lanceerde de term "Belpop". Hij slaagde er zelf in om nieuwe releases als eerste op een Belgische omroep te brengen. Dat werd onder andere gedaan door programma's op te nemen van John Peel (BBC/VPRO), bepaalde nummers er uit te knippen en te brengen op FM Bruxel.

Marcel Vanthilt en Dominique Deruddere hadden een programma op woensdagnamiddag met als titel "Met een stijve naar het front". Het programma bestond uit luisterspelen en zottigheid. Zij waren zeer interactief met de luisteraar en verzonnen allerlei spelletjes en quizen. Eén ervan was om het snelst spreuken en zinnen omgekeerd af te ratelen zoals "Reipapnenepmeen!". In 1981 profiteerde Marcel ook om de single "Ik sta scherp" van zijn pas opgerichte rockgroep "Arbeid Adelt" grijs te draaien.

Lucas Vander Talen presenteerde een uur lang op een Eddy Wally-achtige manier Vlaamse schlagers. Dat was de enige uitzondering in de alternatieve programmatie. Onder de Franstaligen was er onder andere Marc Ochinsky die het programma "Souvenir de Nice" bracht. In dit programma werd de actualiteit ironisch gebracht. Andere medewerkers waren Xavier Ess in "Mystères" en Nadine Milo met "De mondaine top 50 mondain".

Dit was het programmarooster in november 1981

uur Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag
07:00 - 09:00 Ron Bos Dominique Blote voeten op het koude zeil met Hugo en Marleen Easy listening met Michel
09:00 - 11:00 Napalm in the morning met Dr. Dada Venus in furs met Nadine Milo Le chant des cygnes met Dirk Bazyn  
11:00 - 12:00 FM Info - Modern Style FM Info met Philippe FM Info - FM Expo FM Info - Roze eter
12:00 - 14:00 De goed en kwaad show - Het bureau Marc-onderzoek In de ban van Tom Bombadil Voor lift en supermarkt met Der Kommisar Kapstock on the rocks met Kris
14:00 - 16:00 Het jaar 2000 met Ayatollah Joe   Capita Selecta Foori met Rudi
16:00 - 18:00 De laatste aflevering met Flash Cadillac Liederen van huis vlijt Novatex met Malcolm Vrije storing met Kamiel
18:00 - 19:00 Lift Off met Paul Fokker Lift Off met Gus Tafari Lift Off met Soeur Sourire Lift Off met Engert Nootenbalck
19:00 - 20:00 FM Info - Bruxel ondersteboven FM Info met de ombudsman, Pol & Freddy FM Info - The end FM Info - Het sinokkel van Eduard
20:00 - 21:00 Les chevaliers de l'armoire ronde Prise de vue met Romeo Depasse en Jim Fire Leve de mensheid met Lucas Losbol Aerosol Greymachine met Guy & Ludo
21:00 - 22:00 De ridders van het ronde meubel Music for pleasure - Alan Foolish Erwin Rumour & Simon Templar Double Dose met Philippe en C°
22:00 - 0:00 This station rules the nation Studio Improvista met Dennis The Menace & Wicked Wanda Megaswingitis met Zustine & Van Malskoe Delikatessen met Saint-Jean Louis
0:00 - 02:00 Sergeant Nachtalarm   Trivit met Pierre Charmes et Plaisirs avec Bernard et Piero
02:00 - 04:00 Flip Flash met Alex   Prof Simple Mind  
04:00 - 07:00        
uur Vrijdag Zaterdag Zondag
07:00 - 09:00 Sing c'est la vie met Willem Evangelische Omroep met Boer Koekoek FM Info, de stem van de immigrant (08:00 - 10:00)
09:00 - 11:00 Marc Engert op kousevoeten Piet Fluwijn (10:00 - 13:00)
11:00 - 12:00 FM Info - Werkloosheid FM Info - Sport Piet Fluwijn (10:00 - 13:00)
12:00 - 14:00 Direct Drive Eigen werk met Guy Slash The Trouser press met Pseudo Niem (13:00 - 15:00)
14:00 - 16:00 Prefab met Bobo en C° De mondaine top 50 mondain met Dr. Dada (14:00 - 17:00) Ray-C Show (15:00 - 17:00)
16:00 - 18:00 Op safari met Gus Tafari Souvenir de Nice met Marc Ochinsky (17:00 - 18:00) Black Jett (17:00 - 18:00)
18:00 - 19:00 Lift Off met Piet Fluwijn Lift Off met Nadine Milo Lift Off met Peter
19:00 - 20:00 FM Info - Jeugdzonde of Radio Juridica FM Info - theatre ou littérature FM Info - Graffiti International
20:00 - 21:00 Rictus met Michel & Jacques Mystère met Barbara Montgomery & Monsieur K (20:00 - 21:30 Granieten Onderbuik met Lou (20:00 - 21:30)
21:00 - 22:00 Night Harmony avec Mathieu, Phil & Alain Jazz (21:30 - 0:00) West Coast Connection met Stetford (21:30 - 0:00)
22:00 - 0:00 Stetson & C° met Walter Jazz (21:30 - 0:00) West Coast Connection met Stetford (21:30 - 0:00)
0:00 - 02:00 Nachtneon avec Jean-Paul Soigne Champagne Cigare avec Sain Jean-Louis et les autres In het holst van de leeuw met Marc & Hugo
02:00 - 04:00 Bata Bata met Kling Kling & Jean Fafifournik Baby Snakes met Jan L'émission pour le but des autres avec Art Loi et Julie Merode
04:00 - 07:00   Baby Snakes met Jan  

Fm Brussel - studio

Op 7 juli 1983 werd FM Bruxel samen met Radio Seven even uit de ether gehaald door de overheid wegens te hoog zendvermogen. De zender en alle studioapparatuur werd in beslag genomen. FM Bruxel zond uit met 60 Watt en dat was iets teveel. De radio kwam terug in de lucht met 20 Watt en met behulp van noodapparatuur. Toen de radio een taalkeuze moest maken werd gekozen voor het Nederlands omdat de meerderheid van de medewerkers Nederlandstalig was. Eveneens waren de kansen groter om gelegaliseerd te worden omdat er niet veel Nederlandstalige radio's in Brussel te horen waren.

De radio werd hoofdzakelijk gefinancierd door de "FM Bruxel Sound System" die voor feesten en concerten kon worden gehuurd. Dit was onvoldoende om te overleven. Desondanks de idealen groot waren zou FM Bruxel net als vele andere vrije radio's die al of niet een erkenning haalden, moeten buigen voor de economische wetten. Radio was nu eenmaal niet enkel leefbaar door het organiseren van fuiven en het verkopen van stickers. Om te kunnen overleven gingen de oprichters van FM Bruxel op zoek naar nieuw kapitaal. Onder impuls van het reclameagentschap Leader FM werd ex-Radio Atlantis en Radio Contact deejay Luc Van Kappelen de beheerder vanaf medio 1985. In 1987 werd gekozen om de Nederlandstalige SIS op de frequentie te brengen.

up

Radio Iris - 105,40MHz - 100,20 MHz

Het was François Persoons van de politieke partij FDF (Front Démocratique des Francophones), toenmalig staatssecretaris van de Franse Cultuurgemeenschap die een subsidie toekende van 200.000 BEF (5000€) aan de VZW "Centre des jeunes de langue française" (CJLF) om een project te promoten om activiteiten om te roepen. Radio Iris werd geboren en werd dus beschouwd als omroep van de FDF.

Het was Ginger Joe die de radio technisch heeft opgestart. De radio was eerst gevestigd in de kelder van la Maison de Francité, daarna was het gevestigd in de Centre Sportif de Woluwe St Lambert samen met Radio Sud Est waarmee ze de frequentie deelde.

Ginger Joe exploiteerde op dat moment een platenzaak kortbij de beurs in het centrum van Brussel. Hij presenteerde op Radio Iris een muzikaal programma met het laatste popnieuws. Hij kwam in contact met Michel Brunelli en nodigde hem regelmatig uit in zijn programma. Alzo evolueerde zijn programma tot een humoristiche talk show. Op een zondagavond werden de luisteraars uitgenodigd naar de studio te bellen om "Lucifer" zo luid mogelijk door de telefoon te schreeuwen, dit naar aanleiding omdat de film Faust de avond ervoor op de televisie werd getoond. Alzo nam Michel Brunelli de alias Lucifer aan en werd de naam van het programma veranderd in "Ginger Joe et Lucifer Show".

Lucifer en Ginger Joe profiteerden van hun zendtijd om hun zelf georganiseerde drive in shows te promoten. Hierdoor kwamen ze in contact met onder andere Stéphane Shaw van Zoom (Place Jamblinne de Meux), John van Vaudeville (Galerie de la Reine), Kevin Gover van Roosevelt Club (Avenue Roosevelt) en Clément van Circus (Chausée de Waterloo). Ze maakten na korte tijd allen deel uit van de programmatie.

De beheerraad van de FDF begon langzamerhand genoeg te krijgen van deze turbulente bende die eigenlijk wel een groot luisterpubliek bereikten. Lucifer en Ginger Joe voelden de spanningen van de beheerraad en richten in het geheim Radio SIS op.

Radio Iris hield op te bestaan op 18 januari 1980.

création radio libres du PS et FDF
La libre Belgique - 21/12/1979, met dank aan sisradio.net

up

Studio K2

Studio K2 was een kleine lokale radio in de gemeente Kraainem. De radio mocht van de gemeente gebruik maken van een lokaal in een jeugdcentrum.

Radio K2

Radio K2

Volgens archivesradios.be werd Studio K2 niet gesteund door het FDF maar werd een vergissing gemaakt met Radio Freedom. Studio K2 werd ook door de luisteraars Studio K7 [Studio Cassette] genaamd omdat praktisch alle programma's vooraf waren opgenomen op cassette.

up

Radio SIS (FR) - 100,20 MHz - 100,30 MHz - 100,35 MHz - 101,55 MHz

Lucifer, Ginger Joe en enkele andere medewerkers hadden een populair programma bij Radio Iris. Om 100% hun ding te kunnen doen zonder op de vingers te worden getikt door de beheerraad werd in het geheim een studio gebouwd op de zevende verdieping van een appartementsgebouw kortbij het Meiserplein in Schaarbeek. Met de opbrengsten van hun feestjes werd in Italië het zendmateriaal gekocht. Verder werd het appartement gedecoreerd met een vals groen gazon en tegen de muur werd een gigantische poster met palmbomen bevestigd.

Radio SIS

Toen de studio volledig klaar was, hebben ze hun afscheid bij Radio Iris op een originele wijze gebracht. Tijdens hun laatste uitzending meldden ze dat het signaal van Radio Iris binnen enkele ogenblikken zou worden gestoord. Iemand legde op dat moment de krachtige zender aan van Radio SIS die was ingesteld op dezelfde frequentie . Practisch alle medewerkers meldden vervolgens dat ze vanaf toen zouden zijn te beluisteren op Radio SIS vanaf maandag 7 juli om 6:45.

De eerste uitzendingen liepen niet meteen van het leien dakje. Omdat Radio SIS pal op de frequentie uitzond van Radio Iris, probeerde Iris door middel van lobbying hun frequentie terug vrij te krijgen. Ook was er iemand die het signaal van Radio SIS via een andere zender op 108 MHz uitzond om alzo de luchtvaartband te storen. Ook de bewoners van het gebouw dienden klacht in wegens nachtelijk lawaai. Zo vond mijnheer Sas het welletjes dat bezoekers altijd op zijn bel drukten omdat ze het verschil niet zagen met "Sis".

Op 3 september kreeg Radio SIS bezoek van de RTT en de BOB. Alles werd in beslag genomen. Enkel het groene gazon bleef achter. De radio mocht een laagvermogenzender gebruiken van Radio Contact echter na enkele dagen werd ook deze zender in beslag genomen.

Court Circuit

De ploeg rond Radio SIS wilde terug radio maken, echter er moest terug een goede 100.000 BEF worden gevonden om materiaal aan te schaffen. Toenmalig directeur van dancing Circus, Michel Solujik, en een vriend van hem, Serge Borenstein, zagen het zitten om de nodige fondsen te voorzien. In november 1980 werd eerst een antenne geplaatst op een gebouw aan de Legrandlaan te Ukkel. Omdat enkele schutters van concurrerende radio's op de antenne schoten, werd besloten om deze te verhuizen naar het dak van Shopping Rivoli-Bascule enkele straten verder. In november 1980 was Radio SIS terug beluisterbaar op 101,55 MHz dankzij een zender van 1000 Watt.

In 1982 verhuisde de zender naar de Louizalaan. De studio werd geïnstalleerd op het gelijkvloers van de Blue Tower. De antennes werden gemonteerd op het dak. Het resultaat was dat er snel luisterrapporten kwamen uit het Noorden van Frankrijk en het Zuiden van Nederland. Op dat moment worden de Franstalige radio's getolereerd als ze met een uitgestraald vermogen van 100W uitzonden. Radio SIS heeft zich nooit aan deze beperking gehouden met als resultaat dat de zender vervolgens nog meerdere malen in beslag werd genomen.

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.

Radio SIS Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.

Het programma Le Ginger Joe et Lucifer Show was toen nog steeds populair. Eén van de hoogtepunten was het onderdeel Gémissez et gagnez. Koppels namen hun intieme belevingen op en deze werden op de radio uitgezonden. Gevolg was dat er een juridisch dossier werd geopend en beide programmamakers werden vervolgd.

Radio SIS begon ook gecamoufleerde reclameboodschappen uit te zenden omdat dit toen nog verboden was. Onder de mom van culturele boodschappen waren de eerste reclameboodschappen te horen. Een standaardboodschap bracht toen 300 à 500 BEF op. Met de opbrengsten konden de medewerkers worden betaald.
De radio had ook een ware nieuwsredactie opgericht waar een mix van professionele journalisten en studenten journalistiek nieuwsberichten samen stelden. De verantwoordelijken waren Jean-Jacques Deleuw en Stéphane Rosenblatt die later verantwoordelijken zouden worden van respectievelijk BelRTL en RTL-TVI.
Radio SIS bleef verder drive in shows verzorgen. De shows waren rechtstreeks te horen op de radio, er werd gebruik gemaakt van reuzeschermen waarop videoclips werden vertoond en gedurende enkele shows waren er optredens van onder andere Mike Oldfield, Little River Band, Kool & The Gang, Maze, Aztec Camera en Murray Head.

SIS - Murray Head


Jaarlijks werd ook een ferryboat afgehuurd die overtocht maakte naar Londen. Gedurende de terugrit was de autoparking omgebouwd tot een gigantische dansvloer.

Begin 1985 was Radio SIS één van de best beluisterde radio's in Brussel. Het succes was enorm. Er waren veel reclamecampagnes op de radio en gedurende de drive in shows moest men zelfs volk weigeren. Echter de kosten waren ook enorm hoog. De verzekeringsmaatschappij Groupe Josi werd vervolgens aandeelhouder. De nieuwe aandeelhouder begon zich te moeien met de programmatie. Het gevolg was dat de kern van de medewerkers vertrok en een nieuwe radio opstartte in de Martini Toren aan het Rogierplein.
Ondertussen werd de studio van Radio SIS verhuisd naar de Waterloolaan te Brussel en werd een nieuwe ploeg samengesteld.

Op 1 januari 1987 startte Radio SIS met een radionetwerk in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. In de beheerraad zaten Groupe Josi en Groupe Cobepa. De maatschappij Leader FM hield zich bezig met de promotiecampagnes. In 1985 had Leader FM reeds Radio Métropole uit Charleroi, FM56 uit Luik en Radio SIS uit Brussel overgenomen. Een jaar later telde het radionetwerk 19 Nederlandstalige en 14 Franstalige radiozenders. 8 radiozenders waren in hun bezit, de anderen waren franchises. Om deel uit te maken van het netwerk moest een radiostation maandelijks 40.000 BEF (1.000 Euro) betalen. De opbrengsten van nationale reclamecampagnes waren integraal voor Leader FM. 70% van de programmatie werd door het netwerk aangeleverd.

Een jaar later werden reeds voor 150 miljoen BEF (42.500 Euro) schulden gemaakt. Onder andere de facturen van SABAM bleven onbetaald. Propublic, een franchise van het Franse Radio Nostalgie uit het Noorden van Frankrijk nam de zaak over. Radio Nostalgie was vanaf toen te horen op de radiozenders die in hun bezit waren.

up

Télé 6 - Top FM - 100,00 MHz

De groep medewerkers rond Ginger Joe en Lucifer waren in 1985 niet meer gelukkig met het vernieuwde Radio SIS onder leiding van de aandeelhouder Groupe Josi. Ze trokken naar de Martini Tower aan het Rogierplein, huurden daar een groot deel van de laatste verdieping samen met de meisjes van Radio Fréquence Elle. Op 6 februari 1985 startten Alain Blue Jeans, dIP, Ginger Joe, Hubert Cut, Lucifer en Stéphane Shaw de omroep Télé 6. Télé van telecommunicatie omdat de groep van 6 medewerkers ervan overtuigd was dat radio weldra zou evolueren. Om hun project te ondersteunen werd een grote campagne gestart in samenwerking met de vervoersmaatschappij MIVB. Op vele bussen en trams was hun slogan "Radio Action, Radio Passion" te lezen.

Télé 6

Eveneens werd het reclameagentschap Let's Go opgericht die ook reclamespots, jingles, enz... maakten voor andere radiostations. Dit agentschap zou later muzikale producties maken. Zo heeft het de rapper Benny B ondersteund tijdens zijn succes "Mais vous êtes fou".

Om in 1987 officieel te worden erkend, ging Télé 6 samenwerken met het reclameagentschap HMT die op dat moment het magazine Parc Mail distribueerde. HMT nam ook Fréquence Elle en Fréquence 1 over die samen de frequentie 104,30 MHz deelden. De politieke partij PSC nam Télé 6 en Fréquence Elle/Fréquence 1 onder haar vleugels en de twee omroepen werden erkend. De twee zenders kregen ook een nieuwe benaming namelijk Top FM Nord 100 en Top FM Sud 104,3. Dankzij dit nieuw concept was het eenvoudiger om reclamemiddelen binnen te rijven. In 1987, toen de stijl New Beat populair werd, besloot Top FM 100 iedere avond een uitzending te wijten aan dit genre. De radio organiseerde ook talrijke new beat concerten en fuiven.

In 1988 werd beslist om de studio te verhuizen naar het Anspach Center omdat de Martini Toren zou worden afgebroken. De antennes en de zender werden geplaatst op de Brusilia toren in Schaarbeek. Er werd ook gebruik gemaakt van het automatiseringsprogramma Selector om playlisten te genereren en af te spelen. In 1992 werd gebruik gemaakt van 077-diensten om extra inkomsten te genereren. Zo konden luisteraars via een 077 nummer praten met hun lievelingspresentator. Weldra zou ook de dienst Phone Café ontstaan waar jongeren o.a. met elkaar kennis konden maken.

Top FM soirée New Beat

TOP FM

TOP FM

In 1993 ging het niet meer zo goed met Top FM 100. De frequentie 104,30 werd al in 1992 van de hand gedaan aan een groep die er het programma Europe 2 op brachten. Het publiciteitsagentschap HMT gaf toe dat de verkoop van radiospots niet haar sterkste kant was. De groep rond de krant Vers l'Avenir nam de frequentie over. Na enkele weken was Radio Nostalgie hoorbaar op 100,00 MHz. Eerst werden de programma's komende van Frankrijk nog op bepaalde tijdstippen ontkoppeld door enkele oude Top FM-medewerkers. Zo was het programma 10 sur 10 op zondagavond hoorbaar. Na enkele weken werd ook dit afgevoerd en werd geleidelijk aan een Belgische Radio Nostalgie gemaakt. Het best beluisterde programma op Top FM was "10 sur 10". Waarom precies verduidelijken de fragmenten.

Het tijdsein van TOP FM, gevolgd door de intro van "10 sur 10".

Presentatie van Lucifer

Het Vlaams is een nationale taal.

Hélène doet echt haar best.

Hélène mag ook het programma afsluiten.

Bekijk hier een korte videoreportage in de studio gemaakt door archivesradios.be (1991). De presentator van dienst is Marc Ligot.

 

Radio TOPFM 100 - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.

up

Fréquence Elle - 100,90 MHz - 104,30 MHz

Fréquence Elle was een radio waar enkel vrouwelijke stemmen waren te horen. In 1988 moest Fréquence Elle de frequentie 104,30 MHz delen met Fréquence 1. De beide radio's werden vervolgens overgenomen door Télé 6. De radio was gevestigd in de Martini toren en behaalde volgens de CIM 50.000 luisteraars.

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.

Radio Fréquence Elle - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.

Op 26 december 1995 was Fréquence Elle terug te horen op 104,30 MHz. Dat kwam omdat de VZW in 1994 terug een vergunning had gekregen. De samenwerking met HMT om de programma's van Europe 2 te verspreiden werd beëindigd.

Marina Vinci verklaarde toen dat het accent ging worden gelegd op humor en dialoog. De meerderheid van de medewerkers waren vrouwen en er waren ook programma's met duo-presentaties waar mannen te horen waren. Marina vertelde toen ook dat vrouwen praktisch niet zijn te horen in de radioprogramma's. Je hoort ze enkel tijdens nieuwsberichten.

De radio werd toen ook goed beluisterd door mannen. Dat kwam omdat de programmatie vrij breed was. Je kon dagelijks tussen 06:30 en 18:00 de Brusselse agenda horen, tips over de gezondheid enzoverder. Tijdens de middag tussen 12:00 en 14:00 waren Chuck en Charly te horen, twee Amerikaanse medewerkers die een programma maakten voor de expats.

Er werd eerst uitgezonden vanuit een leegstaande winkel in de winkelgallerij City 2 op de eerste verdieping. Later werd de studio verhuisd naar een woning in Sint Gillis. Op 17 juni 1997 werden de uitzendingen gestaakt omdat er onvoldoende reclameinkomsten werden gegenereerd om de kosten te dekken.

up

Europe 2 - 104,30 MHz

Op 29 februari 1992 was het reclameagentschap HMT eigenaar van Top FM Nord (100,00 MHz) en Top FM Sud (104,30 MHz). Top FM Sud werd van de hand gedaan en men startte er het netwerk Europe 2. In Frankrijk werd deze radio voorgesteld als een programmabank die voorbehouden was aan onafhankelijke radio's. Deze radio's draaiden in deze programma's jingles met de melding « programme Europe 2 ». Europe 2 was dus eigenlijk geen radiostation maar een verzameling radioprogramma's met een conceptnaam. De programma's werden ondersteunt door een adult contemporary format.

HMT beheerde de Belgische franchise Europe 2 en had een contract met de VZW Fréquence Elle om de programma's uit te zenden. Het kwam tot spanningen tussen HMT en Fréquence Elle en beiden dienden een dossier in 1994, toen de radiofrequenties verliepen Op 26 décembre 1995 verkreeg de VZW Fréquence Elle terug een radiofrequentie en lanceerde terug het concept Fréquence Elle met programma's die waren gericht op een vrouwelijk publiek.

Programme Europe 2

up

De Franstalige radio's en de politieke partijen

De Franse Gemeenschap heeft in 1987/1988 een eerste frequentieplan samengesteld. De Franstalige politieke partijen waren er bij de kippen bij om een aantal grote radio's onder hun vleugels te nemen.

François Persoons van het FDF begon in 1979 Radio Iris financieel te steunen via een taalproject. De PS steunde de VZW Micro Climat die eerst Radio Nostalgie zou uitzenden maar dan koos om het signaal van Fun Radio over te nemen, een zender uit Frankrijk van de Franse groep Hersant die eerder rechtsgezind was. Later zou de PS ook nog Radio SIS ondersteunen. De PRL had ook zijn radio's. Dat waren toen Radio Contact en Radio RFM. Later zou daar nog Radio Capitale/Cristal bijkomen. Tenslotte zou de PSC ook twee redelijk goede frequenties onder hun hoede hebben namelijk de frequenties waar de toenmalige zenders Télé 6 en Fréquence 1/Fréquence Elle op uitzonden.

De kleinere partijen en belangenverenigen kregen frequenties waar met lager vermogen mocht worden uitgezonden. De vereniging ALO kon beschikken over frequenties voor Radio Panik, Radio Air Libre en Radio 104. Radio 104 zou enkele jaren later de vereniging hebben overgelaten aan de groep rond Radio Contact. De Joden kregen toch een goede frequentie om Radio Judaica te brengen. De studentengemeenschap kregen een frequentie om Radio Campus te verspreiden. Verder was er een Arabische frequentie die werd gedeeld door een vijftal radiostations. De onafhankelijke omroep Radio Freedom vanuit Sint Pieters Woluwe moest het doen met 20W die trouwens flink werd gestoord door de Arabische omroepen.

Nouvelles radios libres et la politique
Le Soir - 20/12/1979

kort:
Radio Microclimat werd opgestart met steun van de politieke partij PS.
Radio Ixelles kreeg geld voorgeschoten van toenmalig burgemeester Albert Demuyter.

up

Radio Bruxelles Inter FM - 103,70 MHz

De studio van Radio Bruxelles Inter FM was gelegen in het Rogiercentrum waar ook Radio JMB was gevestigd. De radio, ontstaan begin 1983, richtte zich tot de luisteraars uit een hogere sociale klasse en werkte van de start met een rockformat. Het resultaat was dat de radio nogal Amerikaans klonk. Er werd samengewerkt met het agentschap Belgian Broadcast Production. De uitzendingen zijn gestopt toen FM Le Soir met testuitzendingen begon op dezelfde frequentie. Op 5 juni 1985 werd Belgian Broadcast Production ontbonden.

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.

Radio Bruxelles Inter FM from Vrije Radio on Vimeo.

up

Radio JMB - 105,70 - 105,80 MHz

Op 15 september 1985 startte Jean-Michel Nihoul Radio JMB op. JMB werd uitgesproken op zijn Engels en was de afkorting van Jean Michel Bruxelles. Jean-Michel Nihoul, die toen zakenman was, richtte dit station op net nadat hij stopte te werken voor de jongerenzender Radio Activités uit Etterbeek. Op Radio Activités verzorgde hij het programma "60 minuten om je te overtuigen". Nihoul ontving in zijn programma vooraanstaanden uit alle beroepen en van alle slag, 'van tippelaarster tot minister, via de advocaat en de oplichter', zegt hij zelf. Zijn doel: 'Mensen beter leren kennen, met hun gevoelens, hun emoties en te weten komen waarom ze die weg in hun leven gekozen hebben. En vooral: relaties leggen die van pas kunnen komen.

Maar Nihoul wilde zijn eigen zender. Hij wilde een grote radio maken zoals Radio Contact, RFM en Radio SIS. Om dat te verwezenlijken investeerde hij 1 miljoen BEF (25.000 Euro) in zijn project. De helft van dit bedrag leende hij van zanger Claude Barzotti. Hij installeerde Radio JMB op de 26ste verdieping van de Rogiertoren, een verdieping van 140m², net boven de verdieping waar de politieke partij PRL was gehuisvest. Hij liet er twee studios, een bureau en een clubhuis installeren. Ook een aanhangwagen van 16 meter lang werd in elkaar gestoken om mobiele uitzendingen te verzorgen. Nihoul werd de voorzitter van de VZW, Marie-Bernard Dore hield zich bezig met het nieuws samen met Jean-Louis Bogaerts, persattaché van de toenmalige minister van defensie José Demaret.

De zender werd eerst ingesteld op 105,70 MHz met een vermogen van 1000 Watt. Later werd de frequentie veranderd naar 105,80 MHz. Tweeëntwintig medewerkers, hoofdzakelijk afkomstig van Radio Activités, verzorgden de programmatie. Er werd radio gemaakt voor een ruim publiek. 60% van de muziek was Franstalig en het nieuws werd onmiddelijk gebracht door middel van newsflashes.

Op 21 december 1985 werden door de Franstalige Gemeenschap 162 erkenningen toegekend aan Brusselse en Waalse radio's. Radio JMB kreeg geen erkenning. Dat lag waarschijnlijk omdat zijn radio vrij recent was opgericht. Er werd ook geen erkenning gegeven toen op 19 maart 1986 nog eens 129 radio's werden gelegaliseerd.

Jean-Michel vroeg eerst hulp aan Jean-Pierre Brouhon die in het kabinet van Charles Piqué zat maar dat leverde niets op. Nihoul meldde vervolgens voorzichtig aan de krant La Lanterne dat het feit dat zijn radio niet werd erkend te wijten was aan een administratieve fout. Hij meldde ook dat hij van plan was nog meerdere miljoenen in de radio te investeren indien hij met een kilowatt mocht uitzenden.

En het bleef bij dit artikel. Radio JMB behaalde het record van een grote radio te zijn met de kortste levensduur op de Brusselse FM band. Claude Barzotti zag zijn geld nooit terug, ondanks een gerechtelijke beslissing in zijn voordeel.

Er werd ook geen frank betaald voor de huur van de verdieping. De toenmalige eigenaar van het gebouw, de firma Véronimmo, verkreeg een uitzettingsbevel en het materiaal werd in beslag genomen. Nihoul won het pleit voor de handelsrechtbank en verkreeg zelf een dwangsom tegen de uitbater van het Rogiercentrum zolang die de sleutels niet terug gaf. Dat kwam omdat Nihoul volk kende in de handelsrechtbank.

Radio JMB

Het rapport van de Commissie Dutroux schreef het volgende over Radio JMB: "Radio-activité, een in Brussel gevestigde vrije radio, bood met name via zijn politiek praatprogramma, aan de feitelijke spilfiguur, te weten Nihoul, een schitterende gelegenheid om zijn relatiekring uit te breiden tot politici en andere personen die voor zijn activiteiten van nut konden zijn. Zonder dat die contacten wederzijds te noemen waren, werd het wel door Nihoul als dusdanig voorgesteld. Bovendien heeft hij zich een aantal introducties weten te forceren bij een aantal hooggeplaatste ambtenaren. Dat zijn invloed op politici niet dient te worden overschat blijkt uit het feit dat in weerwil van een aantal tussenkomsten die hij deed bij vooraanstaanden uit verscheidene politieke partijen, hij er niet in slaagde om zijn vrije radio te laten erkennen" (bron De Kamer). Tijdens het onderzoek in de zaak Dutroux werd ook Marleen Decockere opgepakt in verband met een trafiek van drugs. Volgens de krant La Dernière Heure woonde zij ooit zes maanden samen met Michel Nihoul, in het kasteel van Faulx-les-Tombes. Zij was in 1985 ook de schatbewaarder van Radio JMB, daarna van de SPRL DCN (een vennootschap van Nihoul). Volgens diezelfde krant had Marleen Decockere ondertussen afstand genomen van Michel Nihoul (bron: http://www.juliemelissa.be/spip/article.php3?id_article=155).

(Met dank aan Hugo Coomans, met dank aan www.archivesradios.be en Het dossier Nihoul van Herwig Lerouge)

up

Radio Marolles - 100,50 MHz

Radio Marolles zond tijdens de jaren 80 uit voor Brusselse Marollenwijk.

Martine, coördinatrice van de radio, meldde het volgende in het magazine Payrus n°3 - 01/05/1980

"La radio est pour nous un moyen d'expression parmi d'autres, un essai d'éducation permanente surtout. Nous prêtons notre matériel à différents groupes qui préparent leurs émissions: les Espagnols et les Marocains habitant dans le quartier. Chaque midi nous diffusons une messe pour les malades. La radio s'adresse tant à un public jeune qu'au troisième âge, pourvu qu'ils soient marolliens! Radio Marolles émet aussi une séance de disques dédicacés, le dimanche matin, qu'organise une bande de jeunes du quartier. A cela il faut ajouter des cours de marollien, un journal parlé et en prévision une émission pour les enfants".

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre. Direct daarna volgt een nieuwsbericht gepresenteerd door Claude Delacroix van Radio 21

Radio Marolles - Bruxelles from Vrije Radio on Vimeo.

up

Radio Air Libre - 100,30 MHz - 105,50 MHz - 104,70 MHz - 107,60 MHz - 87,70 MHz

Radio Air Libre is ontstaan in 1980 en is ontstaan uit de actiezenders die toen in Brussel actief waren. Net zoals Radio Panik is de omroep une radio d'expression, une radio associative. De radio staat open voor degenen die hun stem wil laten horen en deze mogelijkheid niet hebben via andere media. Vandaar dat een groot deel van de programma's worden gemaakt door verschillende culturen. Op Radio Air Libre, gevestigd in Vorst, is er eveneens geen reclame of sponsoring te horen. In het begin werd Radio Air Libre hoofdzakelijk gefinancierd door de oprichters. Momenteel moeten alle medewerkers een maandelijks bedrag betalen. In 2018 was dit 20€ per maand. Met een budget van ongeveer 800€ per maand kan de radio alle facturen betalen.

Radio Air Libre

Air Libre - Musique
fragment uit het charter: "Radio Air Libre - une voix différente dans la jungle des ondes"

Toen Radio Air Libre in 1988 een erkenning kreeg, moest het de frequentie delen met Radio 1180 en Radio Z'alternatives.

Eén van de ophefmakende programma's was "Passe Muraille" waar de gedetineerden uit Sint Gillis en Vorst centraal stonden. Het programma liep op zondag tussen 18:00 en 24:00 op een moment dat er geen bezoek was toegelaten. Buiten het draaien van verzoeknummers en het telefonisch op de radio brengen van gedetineerden werden ook gasten uitgenodigd die het onder andere hadden over het isolement in de gevangenissen. Per week kreeg de ploeg van Passe-Muraille zo'n 120 brieven. Omdat de gedetineerden telefonisch op de radio waren te horen in hun eigen taal werd het programma aandachtig geanalyseerd door de overheid. Het gebeurde regelmatig dat er in de gevangenissen rellen ontsonden toen bijvoorbeeld een bepaald nummer was te horen. Toen televisietoestellen in de cellen werden geïnstalleerd, kwamen er opeens minder berichten binnen van de gedetineerden. Tijdens de jaren 90 werd het een maandelijks programma. In 2010 verdween het van de radio omdat er geen belangstelling meer was.

up

Radio Panik - 101,80 MHz - 106,60 MHz - 105,40 MHz

Radio Josaphat, opgericht door Jeunesse Ouvrière Chrétienne (JOC), was één van de vele vrije radio's die Brussel kende begin der jaren tachtig. Deze radio was de basis van de multiculturele omroep uit Schaarbeek, Radio Panik. Urenlang werd er tijdens een vergadering beraadgeslagen hoe de vernieuwde omroep moest heten. Radio Tam Tam werd toen voorgesteld. Enkele Afrikaanse medewerkers vonden deze benaming te discriminerend. Net toen men uit pure miserie de vergadering ging afsluiten zonder enig resultaat riep iemand "Panic". Nog geen minuut later waren alle leden akkoord om de omroep de naam Radio Panik geven.

Radio Panik heeft haar studio geopend op 21 november 1983 toen Roger Nols burgemeester was van Schaarbeek. Roger Nols voerde een anti-Nederlandstalig en anti-migrantenbeleid in zijn gemeente. Zo verbood hij dat migranten zich inschreven in Schaarbeek. Radio Panik was dus een omroep waar vreemdelingen welkom waren en dus hun stem konden laten horen. Marcel Xhaufflaire, één van de vele kunstenaars uit Schaarbeek en lid van JOC, was in het begin de voorzitter van het station. Een kleine vijftien jaar heeft hij onafgebroken het station ondersteund. Radiomedewerker Philippe Dubois was toen medewerker van het eerste uur die een muzikaal programma bracht. Hij verzorgde het jazzprogramma Kilomètre Zero.

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre. In het fragment werd een kort interview afgenomen met de makers van het holebiprogramma Singulier Pluriel.

Radio Panik - émission Singulier Pluriel from Vrije Radio on Vimeo.

De frequentie 101,80 MHz werd eerst toegekend met een vrij laag vermogen. Eigenlijk was dit een zeer slechte frequentie want het werd gestoord door twee radio's die uitzonden met een hoog vermogen. Radio SIS zond toen uit op 101,70 MHz en Radio Judaica zond ook uit met zeer hoog vermogen via 101,90 MHz. Resultaat was dat het signaal van Radio Panik maar een paar honderd meter comfortabel te ontvangen was. Radio Panik was eerst gehuisvest op het gelijkvloers van een woning in de Gillonstraat te Sint-Joost-Ten-Node. De eigenares was een zeer oude dame en had toen nooit begrepen dat er een radiostation was gehuisvest in haar pand. Ze dacht dat er radio's werden hersteld. Enkele jaren later overleed deze dame en moest Radio Panik verhuizen omdat het gebouw werd verkocht.

Het radiostation vestigde zich vervolgens in de Thomas Vinçottestraat 29 te Schaarbeek. Ondertussen werd ook de frequentie 105,40 MHz toegekend door de Franstalige Gemeenschap. Met een toegelaten vermogen van 42 Watt uitgang zender en een geringe hoogte was het station beluisterbaar in Schaarbeek en enkele gemeenten daar rond.

Radio Panik

Radio Panik

Radio Panik

In 1992 werd het pand in de Thomas Vinçottestraat door de eigenaar verkocht en moest er weer worden gezocht naar een nieuwe locatie. Op enkele honderden meters daarvan stond de Koning Boudewijn kazerne op het Daillyplein reeds tien jaar te verkommeren. Reeds enkele verenigingen zoals OXFAM, Infor Jeunes en een toneelvereniging mochten daar verblijven met de toelating van de Huisvestingsmaatschappij van het Gewest Brussel. De Daillykazerne had nog geen bestemming gekregen en verenigingen kregen gratis onderdak op voorwaarde dat zij zorgden voor het onderhoud van hun lokalen. Deze kazerne was goed gelegen. Als de antenne zou worden geplaatst op het dak, zou de comfortzone gemakkelijk verdubbelen. Marcel deed een aanvraag bij de maatschappij en enkele maanden later mocht Radio Panik zich huisvesten in de volledige rechtervleugel van het gebouw. De huisvesting zou worden herbekeken wanneer het gebouw een bestemming zou krijgen. Deze vleugel bestond uit vijf bruikbare verdiepingen met acht ruime kamers per verdieping. Maar er was heel wat werk aan de winkel: de tien jaar lange verkrotting had reeds flink werk geleverd. De bestaande elektriciteits-, gas- en waterleidingen waren onbruikbaar geworden. Enkel de ruwe muren waren nog intact. Een groep jongeren uit allerlei landen en enkele medewerkers hebben de muren geplaasterd en beschilderd. Ook alle nutsvoorzieningen werden vernieuwd.

De veiligheid was daar wel optimaal. Ongewenste bezoekers zouden het moeilijk hebben gehad om binnen te dringen. Alle vensters waren reeds voorzien van tralies en de zware eiken voordeur werd voorzien van drie sloten. In totaal waren tien sleuteldraaien nodig om de deur open te krijgen. En als dat niet volstond kon een ongewenste bezoeker direct achter de tralies. In de kelderverdieping kortbij de elektriciteitsmeter waren er nog een paar cellen aanwezig die vroeger werden gebruikt om opstandige militairen te laten afkoelen.

Op de eerste verdieping links was één van de kamers voorzien van een gesloten kluisdeur. Het was onmogelijk om deze deur langs de buitenkant te openen. Omdat de nieuwsgierigheid veel te groot was, heeft men langs de zijkant een gat gemaakt door de muur. Na heel wat uren werk kwam men tot de vaststelling dat er geen wapenarsenaal of andere grote schat aanwezig was. Wel heeft men er een grote voorraad intact A4-kopieerpapier gevonden.

Men kon wel uren rondlopen op het volledige domein dat uitgespreid was over enkele hectaren. Tijdens één van tochten door de gebouwen werd er ontdekt dat de muren van enkele lokalen in het zuidwestelijk gedeelte voorzien waren van geluiddempende, gipsen panelen. De akoestiek in deze lokalen was perfect en men had direct het geniaal idee om de studio te voorzien van deze structuur. Enkele medewerkers hebben zich geamuseerd om deze panelen voorzichtig te demonteren en terug te monteren in de ruimte waar de nieuwe studio zou worden geïnstalleerd. Zelfs het glaswol en het houten geraamte werd zorgvuldig gedemonteerd en terug geïnstalleerd.

Les Accords Perdus van Laurence Brogniez: drie fragmenten.

Danstempel met Hendrik en Vera.

Patrick Verdrengh, een technisch medewerker van de VRT, heeft zelfs een volledige studio gebouwd. Hierbij werd heel wat professioneel materiaal aangeschaft. Spijtig genoeg een beetje te professioneel want vele medewerkers hadden geen behoefte om professioneel te werken. Omdat er toen geen aandacht werd besteed aan de opvolging van de medewerkers werd het materiaal slecht gebruikt en moest het voortdurend worden hersteld.

Radio Panik is een multicultureel station. De radio stond open voor iedere gemeenschap. Het was toen een traditie dat het weekend uitsluitend werd gebruikt om  multiculturele programma's uit te zenden. Sinds het ontstaan van het station waren er continu onder andere Turkse, Griekse, Congolese en Albanese programma's te horen. Ook waren er in het verleden radiocreaties geweest van Spaanse, Portugese en Iraanse groeperingen.

Radio Panik is wel enig in het beheer. In 1992 betaalde iedere programmamaker 200 BEF (5 €) per gemaakt programma. Dit waren zowat de enige inkomsten om de SABAM, gas- en elektriciteitsrekeningen te betalen. Er was een overeenkomst met ORBEM (Office Régional Bruxellois de l'Emploi). Twee vrijwilligers mochten elk half-time werken op de radio.

Op 31 maart 1999 moesten de verenigingen de Prins Boudewijn kazerne verlaten want het gebouw werd openbaar verkocht. Begin 2003 had de radio al enige tijd te kampen met financiële problemen. Vele medewerkers betaalden hun bijdrage niet meer. Marcel Xhaufflaire was toen nog lid van de VZW, maar zetelde niet meer in de Raad van Bestuur. Bovendien was de huisvesting een ernstig probleem geworden. Het gebruik van de Daillykazerne was slechts een tijdelijke oplossing. De hele kazerne werd uiteindelijk begin 2003 openbaar verkocht en de nieuwe eigenaar was op dat moment bezig de voorgevel aan het renoveren. Het station had in juni 2003 al bericht gekregen dat het ten laatste op 12 juli 2003 moest verhuizen. Een lege kas maakte het echter onmogelijk om een andere locatie op te zoeken. Noodgedwongen werden de uitzendingen gestaakt.

In oktober 2003 werd de raad van bestuur volledig vernieuwd. Radio Panik was op zoek naar een nieuwe structuur en lokalen. Gelukkig vond de rado financiële steun. De studio's werden ondergebracht in het centrum van Sint-Joost-Ten-Noode. Men kon de antennes plaatsen op het flatgebouw Brusilia te Schaarbeek. Radio Panik was toen hoorbaar over bijna de volledige Brusselse agglomeratie.

Table de mixageBekijk hier meer foto's:
foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 30 31 32 33
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 34 47 48 49 50 51
52 53 54 55 56 57 58 59

Radio Panik-medewerkers herdenken nog steeds Philippe Dubois (jazz programma Kilomètre Zero, overleden eind jaren 90) en Philippe Lievrouw (bestuur, overleed halverwege jaren 90).

In 5 januari 2016 vierde Nico Bogaerts de 24ste verjaardag van zijn Moacreal Sloa door 24 uur lang programma te maken. Hij nodigde heel wat muzikanten en oude medewerkers uit om de radiomarathon te ondersteunen. Meer dan 20 muzikanten daagden op om een live sessie te brengen. De uitzending startte stipt op dinsdag 5 januari 2016. Onder andere Ann Appermans, Karin Verelst, Rekha Kaula, Bob Coecke en Herr Dokter Frans werden voor de microfoon gehaald of werden vanop afstand geïnterviewd.


Twee sympathieke technici van dienst

Gunnar Walgraeve verzorgde in 1993 het programma "Brussels needs to move" op Radio Panik. Zijn programma was toen net na Moacreal Sloa geprogrammeerd op dinsdagavond. Hij ging even langs tijdens de middagpauze. Het was het moment om nog eens kennis te maken met Nico en te zien hoe Radio Panik nu er uit zag.

"Aan de inrichting en de staat van de studio's merk je op dat er op Radio Panik nog steeds intensief radio wordt gemaakt zoals tijdens de jaren 80 en 90. De D&R mengtafel bijvoorbeeld. Dat is een toestel die waarschijnlijk 10 jaar geleden werd aangekocht toen het populair was. Maar het ziet er uit dat het al twee oorlogen heeft meegemaakt. Dat is een goed teken want dat is een bewijs dat er nog zeer veel live-radioprogramma's worden gemaakt."

Bekijk hier de fotoreportage foto: foto1 2 3 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

up

Radio Campus 103,30 MHz - 107,20 MHz - 91,20 MHz

Het was mei 1980. Patrick Degrez, toen student politieke wetenschappen laat aan de verantwoordelijken van de ULB (Université Libre de Bruxelles) weten dat hij een radio wil opstarten op de campus Solbosch aan de Paul Hégerlaan 22. Een anderhalf jaar na het ontstaan van Radio Louvain La Neuve begonnen de uitzendingen op 14 mei 1980 vanop de 9de verdieping van het gebouw D. Tijdens de eerste uitzendingen was er geen naam van de radio te horen. De radio was toen te ontvangen op 103,30 MHz en er werd uitgezonden met 30 Watt. Het was Christian Dejean die heeft voorgesteld om de radio Radio Campus te laten heten.

Sinds het begin was de ULB betrokken in de radio. In de Algemene Vergadering zetelden 5 medewerkers van de radio en 5 vertegenwoordigers van de universiteit. De objectieven waren van in het begin duidelijk, namelijk een uithangbord te zijn voor de universiteit door kwalitatieve radio te brengen op een niet-commerciële manier. De radio wilde onafhankelijk blijven. Er werd geweigerd om deel uit te maken van de verenigingen ALO en GRIB.

Op Radio Campus is de programmatie vrij divers. Er wordt gesproken over allerlei culturele activiteiten en in de play list worden hoofdzakelijk onafhankelijke producties gespeeld. Ook multiculturele verenigingen waren welkom om programma's te brengen.

In 1985 werden per dag 6 uur gereserveerd om informatie te brengen en de radio bood eveneens de mogelijkheid aan studenten journalistiek om er een stage te doen. De radio werd gefinancierd door de universiteit, echter in 1985 werden ook publiciteire boodschappen uitgezonden om te overleven.

De radio is één keer verhuisd naar een gebouw op de Buyllaan. Daarna mocht het terugkeren naar de Solbosh campus op de vijfde verdieping van gebouw F1. De studio werd met de zender verbonden met een 4 aderige kabel van 800m voorzien van transformators van 600 ohm.

Radio Campus

In 1991 kreeg Radio Campus een vermogen toegekend van 75 Watt. Met dit vermogen kon moeilijk het centrum van Brussel worden bereikt. In juni 1994 schreef de algemene vergadering van Radio Campus een brief naar de Franse Gemeenschap. Met succes want in januari 1996 was er een informaal akkoord komende van de toenmalige Minister van Media Laurette Onkelinx om met 200 Watt te mogen uitzenden (*). Radio Campus kon maar kort genieten van haar nieuwe comfortzone want Radio RCF installeerde zich kort daarna op 107,40 MHz, slechts 200 kHz verwijderd van hun toenmalige frequentie.

In het jaar 2000 vierde Radio Campus haar twintigste verjaardag. De radio telde toen nog meer dan 100 medewerkers die 52 verschillende programma's maakten. De radio kreeg toen een budget van 2,5 miljoen BEF per jaar (62.500 €) van de universiteit. De reclameboodschappen werden geproduceerd bij Liberty en brachten jaarlijks tussen de 100.000 en 250.000 BEF netto op.

In 2008 kreeg Radio Campus de hoogvermogenfrequentie 92,10 MHz toegekend.

(*) Gebruikte zender: Elenos TEX 20W stuurzender verbonden met Elenos SF300 eindtrap. Uitgang zender ingesteld op 109W om 200W PAR te bekomen.

Radio Campus

up

Radio Cristal - Club FM - Radio Contact2 (de Franstalige radio) - Mint FM (106,10 MHz)

Radio Cristal kwam snel in handen van Francis Lemaire. Op de radio was hoofdzakelijk nonstop muziek te horen en het veranderde regelmatig van naam. In 1992 werd de naam Cristal vervangen door Club FM. Er waren twee gepresenteerde programma's te horen. 's Avonds was er Dance Club en zondagvoormiddag hoorde je Coco Van Babbelgem (René Goyens) met een programma in het Brussels. Toen in 1994 jingles van Contact2 waren te horen op 106,10 MHz had enkel nog Coco Van Babbelgem een radioprogramma. Hij deed zijn programma's in café's en tavernes. De presentatie gebeurde over de telefoon, de muziek werd gedraaid in de studio. Coco Van Babbelghem had vervolgens een programma op Contact Plus.

Het is pas rond 2006 dat een volwaardige programmatie te horen was toen het station de naam Mint FM kreeg.

Beluister een collage van geluidsfragmenten toen in 1992 iedere avond op Club FM Dance Club was te beluisteren.

Radio Arc-en-Ciel - Schaarbeek

In de betonnen Sint-Suzannakerk aan de Latinislaan te Schaarbeek werd Radio Arc-en-Ciel opgericht. De initiatiefnemers mochten van priester Emile De Munck de antenne bovenaan op het betonnen kruis bevestigen.

Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.

Radio Arc-en-Ciel - Schaerbeek from Vrije Radio on Vimeo.

Plaatsing van de antenne op het kruis van de Ste. Suzannakerk (foto archivesradios.beRadio Arc-en-Ciel antenne

up

Radio Liberté - Schaerbeek

Radio Liberté was een radio die zeer dicht bij de luisteraar stond. Bekijk hier een fragment van een videoreportage gemaakt door Videobus en Le Crayon Libre.

Radio Liberté - Schaerbeek from Vrije Radio on Vimeo.

up

Radio Judaica (101,90 - 101,20 - 90,20 MHz)

Op 11 maart 1980 begon Radio Judaica haar uitzendingen met een zender met zwaar vermogen. De initiatiefnemers waren Arié Renous en Henri Benkoski, leden van de Joodse vereniging Cercle Ben Gourion. Ze hadden als doel de gemeenschappelijke solidariteit van het Joodse volk te bestendigen. Dit werd verwezenlijkt door programma's te brengen over de Joodse literatuur, muziek en cultuur doorspekt met nieuws uit het Midden Oosten.

Vermits men alle Joden in België wilde bereiken - dus ook die gevestigd in Antwerpen - stak de organisatie het streven naar een landelijke bedekking niet weg. Radio Judaica zou toen één van de sterkste radiozenders hebben geïnstalleerd die toen door niet-openbare omroepen werd gebruikt. Op 19 januari 1982 werd de zendinstallatie in beslag genomen, samen met die van Radio Maeva, Radio Contact en Radio Contact 2.

Begin jaren 90 kreeg Radio Judaica de hoogvermogenfrequentie 90,20 MHz.

Radio Judaica

Studio

Studio

Studio
foto's: podcast Judaica

up

Radio Alma (101,90 MHz)

Radio AlmaRadio Alma werd in 1978 opgericht door een vader wiens zoon in de gevangenis te Sint-Gillis belandde. Tijdens het programma "Passe Muraille" werd contact gehouden met zijn zoon en met alle andere gevangenen. Later zou dit programma verhuizen naar Radio Air Libre.

Radio Alma werd overgenomen door vijf jongeren in maart 1986 toen de radio stopte met uitzenden. De radio richtte zich op de Zuideuropese gemeenschap. In de programmatie werden ook programma's opgenomen, die zouden worden verzorgd in het Spaans, Portugees, Grieks en Italiaans.

Maar de radio kreeg geen frequentie in 1986 toen radio's werden gelegaliseerd. Desondanks was de radio toch erkend door de Franse Gemeenschap. De radio verzamelde zelfs gedurende één weekend 4500 handtekeningen, echter een vergunning werd niet uitgereikt. In 1993 heeft de radio toch gedurende 3 maanden uitgezonden zonder vergunning. Eind 1994 nam de vereniging terug contact op met de Franse Gemeenschap en mocht het een frequentie delen met Radio Si.

Toen Radio Si de uitzendingen beëindigde, mocht Radio Alma 24/24 uitzenden. De studio is gevestigd in Vorst, kortbij Hoogte 100.

up

Radio Freedom - 106,90 MHz

Radio Freedom is ontstaan uit Radio Iris, een radio die connecties had met de politieke partij FDF. Radio Freedom werd erkend als wijkradio en kreeg de frequentie 106,90 MHz met een vermogen van 20W. De zender kon enkel in Sint-Pieters Woluwe en de omliggende gemeenten worden beluisterd omdat in het centrum van Brussel 106,80 MHz werd toegekend aan de Arabische radiozenders.

De radio bracht aanvankelijk programma's voor gehandicapten omdat het was gevestigd in de "Cité de l’amitié" in Sint-Pieters-Woluwe. In 1990 was de radio zo goed als failliet omdat de reclameinkomsten ferm tegen vielen. Het bestuur vervolgens gewijzigd. De nieuwe leden waren allemaal leden van de politieke partij FDF en de voorzitter was een politieker uit het Brusselse parlement van dezelfde partij.

up

Radio Action - Action FM - Radio Vibration - 106,90 MHz - 107,20 MHz

Radio Action is ontstaan uit Radio Freedom die op zijn beurt is ontstaan uit Radio Iris, een radio die connecties had met de politieke partij FDF.

De radio specialiseerde zich in Franstalige muziek echter in 1996 werd het roer volledig omgedraaid door enkel RnB en Rap te programmeren. Action FM werd continu gestoord door de nabijgelegen frequentie in Brussel-centrum. Het was zelfs geweten dat de zender in Brussel-centrum nooit werd gecontroleerd door het BIPT.

Action FM

Action FM werd vervolgens Radio Vibration en kreeg in 2008 de frequentie 107,20 MHz toegekend.

up

Radio Chérie FM - 104,00 MHz

Chérie FM is een Frans netwerk dat in België werd gelanceerd in 1990. Het bedrijf Pro Public bezat frequenties in Luik, Charleroi en Brussel waar de programma's van Radio Nostalgie sinds een jaar waren te horen. De groep rond het netwerk NRJ nam de frequenties en het materiaal over voor 46 miljoen BEF (iets meer dan 1 miljoen euro) en startte met een Belgische versie van Chérie FM. De radio hanteerde een Adult Contemporary Format gericht op de vrouwelijke luisteraar.

Chérie FM slaagde er in om het netwerk uit te breiden tot 10 frequenties. De zender in Brussel had een groot vermogen en was zelfs besluisterbaar buiten de provincie Vlaams Brabant. In 1993 diende een Vlaamse zender klacht in en slaagde er in dat de zender in Brussel even het zwijgen werd opgelegd. In 1994 kreeg de radio minder interessante frequenties tijdens een nieuwe frequentieronde. In Luik en Charleroi kreeg het netwerk slechts een lokale frequentie.

De radio trok naar de Raad Van State omdat hun netwerk slechts frequenties kreeg met een vermogen van 100W tot 750W terwijl de concurrentie uitzendingen mocht verzorgen met een vermogen van 1000 tot 5000 Watt. De Raad Van State gaf Chérie FM gelijk maar de Franse Gemeenschap liet het frequentieplan zoals het was.

Op 27 juni 1994 besliste de groep NRJ om het programma van Chérie FM te vervangen met NRJ.

Bekijk hier een video opgenomen in 1993 in de studio van Chérie FM

Radio Chérie FM Bruxelles 104 MHz from Vrije Radio on Vimeo.

met dank aan www.archivesradios.be

up

Radio Spes - 105,00 MHz

Ook de Christelijke gemeenschap kon niet achter blijven en begon vanop de basiliek van Koekelberg de uitzendingen van Radio Spes. Het idee kwam er toen in de jaren 80 een commerciêle omroep vroeg om haar antennes op het hoogste punt van de basiliek mocht plaatsen. Dit werd geweigerd door Mgr. De Hovre, toen bevoegd voor de media. Hij vroeg zich wel af of de evangelische boodschap van hoop niet via een eigen kerkelijke radio verkondigd kon worden. De vzw Spes werd opgericht en na dagen van intense voorbereiding ging de eerste uitzending van Radio Spes op 27 maart 1987 de ether in. Naast het verplicht cultureel, educatief en ontspannend aanbod, voorzag de radio eigen godsdienstige programma's met een bezinnend en/of informatief karakter. Frans Dircken, toenmalig rector van de basiliek, en Lina Van Obergen stonden mee aan de wieg van dit initiatief.

Radio Spes

De doelstelling van de radio is dat de luisteraars een blijde optimistische boodschap ervaren. Er wordt geprobeerd hen te benaderen op een eenvoudige manier met een bemoedigend woordje. Dagelijks kan je luisteren naar het ochtendgebed, de morgenwijding en de avondwijding. Op deze manier is het de bedoeling de mensen aanzetten tot gebed en misschien zelfs tot terug leren bidden. Het geheel wordt verzorgd met rustige muziek.

Radio Spes

Iedere zondag wordt de homilie van de rector in de basiliek uitgezonden. De zender laat ook de anderstalige katholieken uit Brussel toe. Niet alle programma's zijn godsdienstig getint. De andere programma's hebben een algemeen educatieve inslag met de bedoeling de luisteraar over zelf de diepere betekenis van het leven ontdekken. Het programma Licht Op Groen bijvoorbeeld is te beluisteren op het spitsuur en probeert de mens op te roepen om respect te hebben voor de medemens.

Een heel memorabele periode op Radio Spes was die van het overlijden van paus Johannes-Paulus II en de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe paus Benedictus XVI in het voorjaar van 2005. Toen heeft de radio drie weken lang, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, live berichtgeving en internationale interviews verzorgd en voorbereid. Het leek soms of de medewerkers woonden op de radio. Het was ook een erg boeiende periode, waarin nationale en andere lokale media de radio voortdurend in het voetlicht plaatsten en voor hun eigen berichtgeving beroep deden op Radio Spes. De radio had immers gemakkelijk toegang tot de nodige bronnen en contactpersonen. De omroep kon ook de hand leggen op een bijzonder Onze Vader, dat door de overleden paus indertijd zelf was ingezongen. Daar kreeg Radio Spes heel wat ontroerende reacties op.

De radio zond ook live het internationaal katholiek congres rond evangelisatie "Kom en zie" uit, dat tijdens de Allerheiligenvakantie 2006 in Brussel plaatsvond: opvallend veel luisteraars volgden toen via internet de openingsceremonie, conferenties, gebedsmomenten, diepte-interviews en de zendingsviering. Radio Spes organiseerde toen ook twee opendeurnamiddagen.

Radio Spes - presentatie

Tot 31 december 2017 was het radiostation te beluisteren via 105,00 MHz. Omdat Radio Spes vergat een erkenningsdossier samen te stellen en in te dienen werden de uitzendingen in 2018 voortgezet op het internet.

antenne radio spes
Radio Spes: twee richtantennes tegen het kruis op de basiliek van Koekelberg.

up

Radio Ring / Ring FM - 107,90 MHz

Radio Ring is ook ontstaan in 1980. Voor de naamgeving moest niet ver worden gezocht. Toen het station werd opgericht was het gehuisvest in een woning kortbij de Ninoofse Steenweg aan de werf van de toen in aanbouw westelijke omsluiting van de Brusselse Ring. Wegens afbraak werd er verhuisd naar het oude gemeentehuis van Dilbeek. Maar toen daar moest worden weggetrokken, werd er gekozen voor een zolderkamer boven Café "In de Zavelput", gelegen op de Groot Bijgaardenstraat 245 te Sint-Agatha-Berchem. Eigenlijk was deze ligging nog niet zo slecht want het is zowat het hoogste punt van de westelijk gelegen gemeenten van de agglomeratie.

Radio Ring

Radio Ring

Radio Ring

Eén van de medewerkers van het "tweede uur" was Frank Vermoesen. In 1987 vervoegde hij het station toen hij nog student was aan de V.U.B. Na een easy-listening programma en een infoprogramma tijdens de avondspits was hij vooral te horen in het ochtendblok. Het programma bestond o.a. uit tal van interviews met cultuurverantwoordelijken en allerlei Brusselaars. Men telde toen een dertigtal medewerkers. Het aantal lag zelfs driemaal hoger enkele jaren daarvoor.

Einde jaren 80 werd er beslist om tegen de stroom in te varen met wat hardere muziek. Aanleiding was de explosieve groei van Nederlandstalige meezingers die volop werden gepromoot door de kersverse televisiezender VTM en dus ook werden gedraaid op naburige radiostations. Op de playlist stond toen geen house of rap (want die genres waren toen ook geweldig in opmars) maar wel de betere, creatievere pop en rock. Het station veranderde de roepnaam in Ring FM.

In 1989 is de antennemast tijdens een hevige storm omver gewaaid. Frank was toen in de studio en het was eigenlijk wel behoorlijk "grappig": opeens "zilderil-klang-boem"...wat bakstenen door de schouw en 't was gebeurd!! De mast hing toen schuin over het dak en Ring FM was toen ineens heel goed te ontvangen op plaatsen waar dat voorheen niet was...en minder goed op vele andere plaatsen natuurlijk!

Begin jaren 90 werd het tijd voor meer automatisatie. Zo heeft Frank jaren massa's berichtjes ingesproken om de radio toch aan te kleden. Er werd ook gekozen voor een zachte muzieklijn. De hele platencollectie werd plaat voor plaat doorgelicht het "Comité Réduit" en meer dan de helft van de verzameling verhuisde naar de zolder. Het is zelfs goed mogelijk dat ze daar nog steeds liggen onder heel wat stof en baksteengruis. Het format bestond vooral uit klassiekers met af en toe een alternatief ding.

Ondertussen werkten enkele mensen aan een nieuwe start voor Ring FM. Er werd gebouwd aan een heel nieuw imago. Nogal wat ideeën werden toen opgedaan in de States. Stemmen zouden centraal staan i.p.v.de disc-jockey. Verder zou de muziek volledig worden gerespecteerd. Er werd dus geopteerd om geen intro's in te blaffen of outro's af te breken zoals op Studio Brussel. Het tijdsein en het nieuws zouden zelf enige minuten moeten wijken indien een plaat nog maar halverwege zat tijdens "het uur nul". Het tijdsein zou zelfs worden verbannen. Er werd gepolst naar nieuwe stemmen en een jinglepakket werd aangemaakt.

Eric Sacré en enkele andere medewerkers staken zelfs een zeer performant automatische radiostudio in elkaar. Het bestond uit een digitaal systeem dat kon concurreren met het beste wat toen op de markt te verkrijgen was! Het zou zorgen voor permanent muziek, info en presentaties. Het systeem zou zowel dienen voor live-uitzendingen als voor vooraf opgenomen programma's met zogenaamde "stemblokjes". Zo zou een perfecte horizontale programmatie gemakkelijk kunnen worden gehaald. Iedereen kon zelf zijn stemwerk inspreken, want de programmasamenstelling zou lang van te voren reeds kunnen worden vastgelegd.

Radio Ring

Toen werd echter in een wip beslist om het station te verkopen voor een appel en een ei, t.t.z. voor slechts één miljoen BEF, omdat er teveel schulden ten bedrage van 400.000 BEF werden gemaakt. De schulden bestonden bijna uitsluitend uit de opeenstapeling van de betalingen aan de auteursrechtenvereniging SABAM. De voorzitter Piet Ronsijn wou het risico niet lopen zo verder te blijven schipperen.

Luc De Coster, in radiokringen gekend als Luc Van Kapellen, nam het station over en kwam af met vage beloften zoals het samenwerken met bestaande, vaak onbekende radionetwerken. Ondertussen bleef het station lopen met een eeuwige non-stop en nog een bescheiden vervolg van de automatische infodienst verzorgd door Eric De Schutter. Eind 1994 was het genoeg voor Frank en hij stopte met de berichtgeving met veel droefheid in het hart ondanks de mooie maar loze beloften van de nieuwe eigenaar. Men was er zeker van dat als men hen had laten doen, ze vandaag dé lokale radio van Brussel - in volle onafhankelijkheid - zouden zijn geworden.

De jingletjes die Frank had aangemaakt bleven nog jaren spelen en dat deed hem toch raar en tegelijkertijd frustrerend aan. Ondertussen werd de frequentie even verhuurd aan een organisatie die tijdens het tweejaarlijkse autosalon Car FM in de ether bracht. Dit bracht geld op en dat was eigenlijk het objectief van Luc De Coster. De non-stop bleef duren tot de frequentie werd verkocht aan een Vlamco, de eigenaars van de Top- en Mangofrequenties in o.a. Gent en Antwerpen, uiteraard voor meerdere miljoenen.

Met dan aan Frank Vermoesen voor zijn belangrijke inbreng.

up

Radio Mango - 107,90 MHz - netwerk

In 1999 richtte de VMMa een tweede netwerkradio op. Radio Mango werd de naam en hanteerde een soft pop format. In Brussel was het station te beluisteren op de ex-frequentie van Radio Ring. Het netwerk had een slechte luisterdichtheid. Tijdens de laatste CIM-metingen had het een marktaandeel van slechts 1,2%

Op 2 januari 2002 was Michel Follet voor het eerst te horen op het netwerk-met-meer-mooie-muziek. Hierdoor stegen de luistercijfers lichtjes maar de reclame-inkomsten deden dit niet.

20 november 2002: het netwerk Radio Mango hield op te bestaan. De gepresenteerde programma's bleven gegarandeerd tot 31 december 2002. Daarna liep er nog een "non-stop-band" tot 31 mei 2003. De non-stop was nodig omdat de meeste contracten met de filialen afliepen op 31 mei 2003. Philippe Persoons van Radio Scoplia (Haacht, 104,20 MHz) heeft nog enkele maanden voortgedaan met Radio Mango. Samen met Radio Ten (Begijnendijk - 107,60 MHz) en Radio Extra (Lier - 106,40 MHz) werden er gezamenlijke programma's gemaakt onder de noemer Mango FM. Radio Extra haakte snel af en begon toen het signaal van MaevaFM door te sturen. Tenslotte moest in juli 2003 worden afgestapt van de geregistreerde merknaam die in handen was van de NV Promotheus.

De vier lokale radio's (in Roeselare, Kortrijk, Brugge en Oostende) in handen van de NV Promotheus bleven verder programma's maken onder de roepnaam Radio Mango. Radio Mango kreeg een provinciale licentie in november 2003 en werd in 2004 beluisterbaar over gans West Vlaanderen.

up

Radio Ro - Sint-Genesius Rode - 100,40 MHz / Radio Top Turbo Commando - Oldie Radio Brussel

Radio Ro was gevestigd in de Gehuchtstraat 112 te Sint-Genesius-Rode. De VZW achter de radio was Vrije Golf en Eddy Van Caeneghem was 18 jaar lang voorzitter.

radio ro

Omdat brengen van reclame bij het ontstaan niet mocht op de radio werd samengewerkt met lokale verenigingen. Daardoor had de radio heel wat medewerkers. In 1983 waren er dat een zeventigtal. Daniel Vandermeulen was er één van, maar ook Patrick Soete, Luc Skajé, Didier Laporte (de latere Didier Van Malder), Eddy Rodei, Duson en Tarzoon (Luc Vandervelde). Ook Bob Savenberg was medewerker van Radio Ro. Tijdens zijn programma imiteerde hij Inspector Clouseau en gebruikte ook deze schuilnaam. Later zou hij de benaming Clouseau gebruiken voor zijn muziekgroep. Een andere medewerker was Erik Winnelinckx.

Radio Ro - Eddy Van Caeneghem

De bekende filmclub Projecta had op zondagmiddag een programma. De meeste mensen van de cultuurraad waren medewerker van de radio. Eigenlijk hadden alle grote verenigingen iets te maken met de radio. Het plaatselijke gemeenschapsleven speelde zich voor een stuk af op de radio. In Eddy Van Caeneghem's radioprogramma Het Cultuurvolk op zaterdagochtend zijn honderden verenigingen langs geweest. Radio Ro organiseerde ook regelmatig een galabal. Of andere, soms wekelijkse, activiteiten om de broodnodige inkomsten te verwerven. Een zender kostte in die tijd immers al gauw 120.000 BEF. In de beginperiode van de Gordel deed Radio Ro dienst als Gordelradio om bijzondere mededelingen om te roepen. De studio was in die tijd nog uitgerust met platendraaiers, maar al snel deed de computer zijn intrede om bandjes te starten wanneer dat moest. De studiowand was toen vol geplakt met kartonnen eiverpakkingen. Later werden dat isolerende wandplaten. Op een bepaald moment waren er in Rode zelfs twee vrije radio’s: Radio Ro en Radio Activity, met een basis in Alsemberg. Na de eerste allereerste erkenningsronde smolten die twee radio’s samen omdat Radio Activity geen erkenning kreeg.

Luister hier naar een jingle van Radio Ro. Met dank aan archivesradio.be

Radio Ro werd in 1991 Radio Top Turbo Commando, een project waar Marc Holemans, Rudi Van Vlaanderen en Peter Hoogland in waren te horen. De slogan van het station was "Minder reclame, meer muziek" en dat was ook zo. Per uur was er maar één reclameblok. De reclameagent was Danny Vuylsteke. Hij slaagde er in om enkele regionale adverteerders te strikken zoals de meubelzaak Vastiau Godeau. Het format en de presentatiestijl werden geïnspireerd op een hitradio uit de Verenigde Staten.

Luister hier naar een fragment met Peter Hoogland en Marc Holemans.

Daarna kwam de VZW in handen van Francis Lemaire. Tot halverwege de jaren 90 werden op de frequentie 102,50 MHe enkel non stop oldies geprogrammeerd met af en toe een jingle die meldde dat je naar Oldie Radio Brussel aan het luisteren was.

up

Family Radio - Contact2 - 102,50 MHz

Halverwege de jaren 90 was op de Brusselse frequentie 102,50 MHz Family Radio te beluisteren. Er werd ook gestart met franchisestations over gans Vlaanderen. Tijdens de eerste jaren was er heel wat bekend volk hoorbaar in de programmatie zoals Ben Van Praag, Rani De Coninck, Willy Sommers, enz... Vervolgens verdwenen alle stemmen stuk voor stuk en was een non stop hoorbaar tot oktober 2001. Toen werd Family Radio omgedoopt tot Contact 2.

Contact 2 was eveneens een non stop programmatie met een live ochtendblok, middagblok en avondblok. Eigenlijk was er niet veel te beleven tijdens de gepresenteerde momenten verzorgd door onder andere Gust De Coster en Jan Vanvinckenroye. Naast de aankondiging van titel en uitvoerder werd soms een CD weggegeven die je kon winnen als je het antwoord op een simpele naar een betaalnummer SMS'te. Deze vraag werd bij iedere presentatie gedurende een gans uur steeds herhaald.

Contact 2

Als luisteraar kon je ook genieten van enkele vooropgenomen itmes die werden geplukt van het internet. Tevens werden die items op verschillende uren en dagen herhaald. Zo werd er bijvoorbeeld drie dagen lang gemeld dat het logo van de bank BBL binnenkort een oranje leeuw gaat dragen. Enkele van die berichten werden ingesproken door Myriam Thijs, nog bekend als stem in De Taalstrijd op Radio 1.

's Avonds waren er gespecialiseerde non-stop programma's. Zo was er "Rock Town" en "Harlem Shuffle" waar de betere rockklassiekers aan bod kwamen. Daarna was er "Cool Town" met allerlei filmmelodieën en instrumentale nummers.

Het accent van Contact 2 lag toch op de betere en de minderbekende rock van de afgelopen jaren. Men hoorde goed dat Gust De Coster de playlist samenstelde. Nummers van onder andere Yello, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud waren regelmatig terug te horen.


Brussel, 14 mei 2004.

Geachte franchisenemer,
Beste,

Betreft : Samenwerkingverband Contact2.

Zoals U weet, eindigen de zendvergunningen in de nacht van 26 op 27 mei eerstkomende, en worden zij mogelijks vervangen door een nieuwe voor de komende 9 jaar.

Zoals U samen met ons gevolgd hebt in de media en op verschillende websites, werden er nog slechts enkele Contact2 radio's vergund in Vlaanderen.
Zomaar even 19 radio's, behorend tot het Contact2-samenwerkingsverband dienen met andere woorden te stoppen op deze datum of zijn onlangs reeds vroeger gestopt uit economische overwegingen.

Dat betekent dat het samenwerkingsverband Contact2 niet langer financieel bij machte is, om zijn product te verspreiden zoals vroeger via een satelliet-verbinding met zijn aangesloten radio's. Concreet betekent dit dat het signaal, met daarop het product C2, met ingang van 27 mei om 00u00 niet langer meer zal verspreid worden, maar zal vervangen worden door het signaal van Topradio.

Gezien het feit dat de naam 'Contact2' binnenkort zeer waarschijnlijk zal gebruikt worden, als benaming voor de regionale zender in Brussel en Vlaams Brabant, zijn wij genoodzaakt om met de ons nog resterende frequenties toe te treden tot het samenwerkingsverband van Topradio.

Het staat U uiteraard vrij te kiezen voor de al dan niet toetreding tot dit verband. Indien U interesse hebt, mag U ons steeds contacteren, of misschien beter nog, rechtstreeks contact opnemen met de heer Bruno Hendrickx, bestuurder bij Topradio op het nummer 0475/57.67.64.

Wij zijn deze veranderingen en omschakelingen spijtig genoeg verplicht om te doen, gezien de economische toestand en de niet-vergunning van zovele radio's, toebehorend tot ons samenwer-kingsverband.

Wij hopen dan ook dat U deze situatie begrijpt. Uiteraard blijven wij ter uwer beschikking staan voor suggesties hieromtrent.

Met dank voor de samenwerking.

Groeten,

Jan Dooms - Danny Verhulst

Contactgroep Vlaanderen
Oorlogskruisenlaan 94
B-1120 Brussel
telefoon: 02 / 244 27 11
fax: 02 / 244 27 64

up

CRD - Radio Fantastiek - 103,40 MHz

De studio van Radio Fantastiek was tot 1998 gelegen in een huis op de hoek van de Breemputstraat en de Grimbergsesteenweg. De radio had een erkenning in Brussel en de antennes stonden toen op het Sint Michielshospitaal te Etterbeek. De radio was eerst in handen van Franky De Bauw, beter bekend als Peter Hoogland. Daarna werd de VZW overgelaten aan Bruno Hendrickx van TOPRadio.

Luister naar een fragment met Peter Hoogland en Rudi Van Vlaanderen

up

Radio Crystal - 106,50 MHz

Begin jaren 90 had de groepering rond Radio Contact nog een onbenutte laagvermogen frequentie in handen. De Nederlandstalige frequentie 106,50 MHz die was erkend als Radio Crystal was ook niet zo ideaal want op de 106,40 MHz was Radio Viva (Radio Mango, Radio Citymusic) vergund in Asse dat zeer goed beluisterbaar was in het noordelijk gedeelte van de hoofdstad. Waarschijnlijk was dit de reden waarom de groep rond Radio Contact de frequentie van de hand had gedaan. Wim van discotheek La Rocca uit Lier kocht deze frequentie over voor 3.200.000 BEF. Rudy Ryckewaert (Lazer Hot Hits, Lazernet) werd aangesteld om het dagelijkse bestuur te verzorgen. De bedoeling was een "house"-zender voor de hoofdstad op te richten.

In 1993 was er op 106,50 MHz opeens housemuziek te horen in een gedeelte van de hoofdstad. De luisteraar kon eerst genieten van nonstop muziek zonder jingles en zonder identificatie. Gedurende vele maanden werd de dubbele CD "Serious Beats 18" in full random afgespeeld.

Eerst werd er uitgezonden op het hoge appartementsgebouw aan het Meiserplein. Dit kwam goed uit want er stond daar nog een ongebruikte zendmast met vier dipolen. Er werd daar een appartement gehuurd waar de automaat was geïnstalleerd. De zender stond boven in de liftkoker. In afwachting werd er gezocht naar een locatie dichter bij het centrum. Zo bleef "Serious Beats 18" maanden lang continu draaien.

Tijdens de lente van 1994 was er opeens wat verandering op de 106,50 MHz. De zender, de CD-speler, de CD "Serious Beats 18" en drie dipolen - de vierde hing waarschijnlijk te hoog en werd samen met de mast achtergelaten - werden verhuisd naar het zeventiende verdieping op het hoge appartementsgebouw aan de Quai de Batelage in het centrum kortbij het metrostation Ijzer. Na een weekje radiostilte op 106,50 MHz waren er opeens non-stop cassettes van onder andere DJ Delirium te beluisteren. Ook waren er jingles te horen. De naam van het station bleef bij de oude benaming Radio Crystal. Er werd een studio gebouwd en Nicolas Deckmyn, de programmamaker van het bekende programma "Some like it House" op Radio Campus werd aangesteld als programmaverantwoordelijke. (foto noctis.com)

Na enkele weken werd het station officieel geopend en kwamen DJ's al dan niet "live" hun platen in de mix spelen. Probleem was dat praktisch niemand wilde presenteren. Enkel Nicolas was dus op regelmatige tijdstippen te horen in het Frans. Omdat Radio Crystal een frequentie is van de Vlaamse Gemeenschap, moest dringend worden gezocht naar een Nederlandstalige kracht. Na enkele maanden werden de presentaties in beide talen gedaan. Een Nederlander genaamd Robby Samson zorgde voor de Nederlandstalige invulling. Vanaf dat moment werden alle activiteiten omgeroepen in duopresentatie: Nicolas in het Frans en Robby in het Nederlands.

Radio Crystal Programmarooster 1995

Nicolas slaagde er zelf in om zijn "Some like it House" simultaan te laten uitzenden op Radio Crystal. Ook kreeg hij het voor elkaar om enkele programmamakers van Radio Campus zoals Alex voor de mengtafel van Radio Crystal te sleuren.

Radio Crystal

Desondanks het succes van het radiostation was het zendbereik niet optimaal. Aan de basiliek van Koekelberg werd het signaal volledig weggedrukt door Radio Viva (106,40 MHz) uit Asse. Er werd toen uitgezonden met 17 watt uitgang zender aangesloten op twee dipolen. Er was toen geen sprake om het vermogen op eigen houtje op te drijven. Rudy is enkele malen gaan praten met de beheerder van Radio Viva om tot een oplossing te komen maar tevergeefs. Uit principe werd er nooit een klacht ingediend tegen Radio Viva.

De meeste radiostations uit die tijd beperkten zich tot het draaiden van de stijlen Trance en Gabber. Op Radio Crystal waren ook andere stijlen te horen zoals jungle, deep en ambiant house. Ook andere muziekstijlen waren te horen zoals roots reggae, hiphop en funk.

Volgende DJ's kwamen regelmatig op bezoek om een set te verzorgen: Little Pat, Jos & Olivier Gosseries, Geoffroy, Koenie, Danny V, D-Jack, Mi-K, Steve Cop en Skander.

Luister naar enkele jingles en reclameboodschappen

Het station bleef echter op verlies draaien. Nicolas en Robby kwamen ook niet meer overeen. Nicolas ging zich in juli 1995 terug concentreren op Radio Campus. Acht maanden later verliet Rudy de radio. Wim van La Rocca heeft toen de vergunning aan iemand anders verhuurd. De vergunning werd toen ingetrokken omdat de huurder, namelijk Radio Anastasia, van op een andere locatie gingen uitzenden.

De beste herinneringen van de Crystal-medewerkers waren hoogstwaarschijnlijk dat er 's avonds vanuit de studio op het zeventiende verdieping kon worden genoten van "Brussels by Night". Ondanks een dure isolatie, valse vloeren en plafond werd regelmatig het bovenste gedeelte van het appartementsgebouw wakker gehouden... House Dj's like it loud.

up

De Radio (De R@dio) - 99,70 MHz

November 1995: een paar medewerkers, die iets met de VUB te maken, waren al lang van plan om een universiteitsradio op te starten. Onder hen zat ook Jan Caerts (nu gedelegeerd bestuurder 4FM). Omdat er officieel geen vergunning werd toegekend, werd er een illegale radio opgestart. Zij kregen van de toenmalige rector toelating om een klein lokaaltje op het gelijkvloers van de gebouwen "F en G" (links van de kopiezaak Crazy Copy Center) te gebruiken. Een zelfgemaakte zender van 30 Watt en een antenne werd opgesteld op de hoge toren van het gebouw. De proefuitzendingen zijn gestart op woensdag 8 november 1995. Op maandag 13 november werd er officieel gestart.

De Radio

Omdat er werd uitgezonden op een relatief vrije frequentie was de ontvangst vrij goed over de volledige agglomeratie. Zelfs in Leuven kon men nog net meeluisteren.

De Sociale Raad van de VUB had 100.000 BEF voorgeschoten om wat basismateriaal aan te schaffen. Tussen het zeer eenvoudig basismateriaal zaten twee draagbare Mini Disk Recorders. Hiermee werden hoofdzakelijk reportages binnen de VUB gemaakt. 's Nachts werd één van de MD's aangesloten op de mengtafel en deed dienst als non-stop.

De Radio

Het radiostation werd gedoopt met de naam De Radio en er werd uitgezonden op de vrije frequentie 99,70 MHz. Iedereen die zin had, kon gedurende enkele uren een programma maken. Tussen de muziekprogramma's zaten ook enkele interessante programma's waarin interne diensten van de universiteit aan het woord kwamen.

De initiatiefnemers wisten dat er een risico aan verbonden zat om eventueel opgepakt te worden. Zij hadden wel de troef dat het domein van de VUB een privé-domein is. Politie, rijkswacht en andere openbare diensten moeten steeds de toelating krijgen van de rector indien zij de campus willen betreden. De medewerkers hadden ook een plan afgesproken om het zendmateriaal te verstoppen indien de ordediensten bevel hadden gekregen om de radio op te pakken. De tekst van het plan kon men raadplegen op de hoogste verdieping waar de zender stond opgesteld.

Enkele dagen later was er een reportage over De Radio te zien op de regionale televisie TV-Brussel. Dit zal zeker aanleiding hebben gegeven op het bezoek van het BIPT en de gerechtelijke politie tien dagen na de officiële start. De overheidsdiensten hebben enkele uren moeten wachten alvorens zij konden worden ontvangen door de rector. Ondertussen werd er druk heen er weer gebeld wie zich kon vrijmaken om de zender in veiligheid te brengen.

De overheidsdiensten kregen uiteindelijk toelating. Net voor hun neus kon een medewerker het zendmateriaal ontkoppelen en zich verschansen in het nabijgelegen Kultuur Kaffee. Ondertussen was ook TV-Brussel gewaarschuwd. Een deel van deze hilarische toestand werd door een cameraploeg in beeld gebracht. De ordediensten hadden het Kultuur Kaffee omsingeld en na onderhandeling werd de zender afgegeven. Verder werd de zendantenne afgebroken en in het lokaal geworpen. Daarna werd het lokaal verzegeld. De gerechtelijke politie heeft de initiatiefnemers ondervraagd en in een naburig lokaal een PV opgesteld.

FM Brussel
FM Brussel vraagt uitzondering - eind november 1995, bron VUM

FM Brussel FM Brussel
FM Brussel FM Brussel
FM Brussel FM Brussel

De Moeial interviewt Jan Caerts over de plannen van FM Brussel - 15 december 1995, bron De Moeial - 12de jaargang - nummer 5

up

FM Brussel (FM BSSL) - Bruzz - 106,50 MHz - 98,80 MHz

Op 3 oktober 1997 was er een bekendmaking door publicatie in het Belgisch Staatsblad van de terbeschikkingstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van de frequentie 106,50 MHz voor een nieuw te erkennen lokale radio. Deze frequentie was vrijgekomen omdat de frequentie van Radio Crystal eind 1995 was ingetrokken. Jan Caerts en andere enkele medewerkers hadden de VZW FM Brussel opgericht. Er werd een dossier samengesteld en ingediend op 23 oktober 1997. Hun aanvraag was de enige aanvraag.

FM BSSL

Op 9 juli 1999 werd hun project erkend. De VZW had geopteerd om terug gebruik te maken van de naam FM Brussel (FM BSSL).
Ondertussen werd er eerst geprobeerd om subsidies los te krijgen. Er werd een aanvraag ingediend om een subsidietoelage van 25 miljoen BEF (zo'n 625.000 €) te verkrijgen van de Vlaamse Gemeenschap via Bert Anciaux maar dat werd begin 1999 afgekeurd.

Eind 1999 haakte Jan Caerts af en startte kabelradio 4FM op. Er werd dan uiteindelijk een technisch dossier ingediend en op 26 februari 2000 begon FM Brussel uit te zenden op 106,50 MHz. De studio's werden geïnstalleerd in het RITS, de school voor Audiovisuele Techniek en Dramatische Kunst aan de Dansaertstraat 66 te Brussel.

De vereniging had beslist om uit te zenden vanuit de Blue Tower (SIFI-toren) aan de Louizalaan te Brussel. Omdat deze wolkenkrabber enorm hoog is, mocht er maar met 2 Watt uitgang zender - 11 Watt PAR worden uitgezonden. Dit was bitter weinig want met een dergelijk vermogen geraak je in de Brusselse agglomeratie maar een paar straten ver.

Er werd dus samengewerkt met Francis Lemaire die eigenaar is van de zendinrichting op de Blue Tower. De bovenste verdieping van de blauwe toren is namelijk volledig in zijn bezit. FM Brussel huurde dus het nodige via Francis Lemaire. Voor de straalverbinding tussen de school en de toren werd 8000 BEF (200 €) per maand gevraagd. Ook de huur van zender en antenne waren niet goedkoop. Om een signaal in mono de ether in de sturen moest 40.000 BEF (1.000 €) per maand op tafel worden gelegd. Enkele maanden later werd nog een supplement betaald om de stereocoder en RDS aan te schakelen.

De eerste uitzending op 26 februari 2000 klonk nog wat dofjes omdat de straalverbinding nog niet actief was. Er werd toen even gebruik gemaakt van een ISDN-modem die blijkbaar niet goed was afgesteld. Op donderdagavond 2 maart 2000 omstreeks 19:00. was de straalverbinding tussen Dansaertstraat 66 en Blue Tower toren in werking getreden.
Het zendbereik was behoorlijk goed ondanks het opgelegde lage vermogen in de zendvergunning. FM Brussel was perfect te ontvangen in de volledige agglomeratie, behalve dan in de gemeenten Koekelberg, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem waar de uitzendingen van Radio Viva (Radio Mango) vanuit Asse op de 106,40 MHz het signaal volledig wegdrukten. Ook in het lager gedeelte van Evere zoals in de wijk Bordet werd het signaal gestoord. In 2004 kreeg de radio de hoogvermogenfrequentie 98,80 MHz toegekend. Ineens was FM Brussel beluisterbaar in volledig Vlaams Brabant en ver daarbuiten.

Dit waren de programma's van het eerste uur:
Out of the Box, een groove van Funky BEATS - Freestyle BreakBEATS - Kinky BEATS - Hip Hop BEATS - Big BEATS, dit alles doorspekt met nostalgische samples, die het geheel becommentariëren, nuanceren en vooral relativeren. Een Non-Stop-Music die af en toe onderbroken wordt. Master of Ceremony Hans Bocxstael draait z'n persoonlijke kijk op Brussel als grootstad, en verwijst zonder schaamte naar z'n plattelandsjeugd.

Horizon, oor en oog van de burger, elke dinsdagavond, van 21 tot 22 uur, gepresenteerd door François, Emmanuel en Carine. De mening en de ervaring van de stadsburger zijn de ruggegraat van minidebatten, geïllustreerd met interviews van "specialisten". Vertelkunst, ondernemingscursussen voor immigranten, daklozen, stress en lawaai, estethische chirurgie, vakantie, ... een waaier aan sociale onderwerpen in overeenstemming met de Belgische en Brusselse realiteit: tweetaligheid en multiculturalisme. Onze nieuwsgierigheid reikt ook tot overzee, naar de sociale, culturele en muzikale verhalen van "achter de horizon". Horizon, een brede kijk op de maatschappij!! Dit alles doorspekt met roots-muziek van "toen en nu", van "hier en ginder".

Hektik Eklektik, expect the unexpected. Hektik Eklektik, the ultimate elektronica/avant-show on fmbssl offers you brand new and exclusive music. Hektik Eklektik bekijkt muziek vanuit een alternatief perspectief, namelijk: hoe benadert deze of gene artiest het concept geluid? De eindeloze mogelijkheden van klank worden vandaag gretig benut door een schare hongerige geluidsavonturiers. Genres zijn daarbij van geen tel. Of het om elektronica-hybrides als glitch gaat, om avant hop, sound art, freejazz of noise, Hektik Eklektik legt al die klankbrouwsels graag onder de loep. Daarbij wil het programma niet vervallen in elitarisme, een kwaad waaraan vandaag zoveel marginale genres ten prooi vallen. Wij geven zoveel mogelijk info omtrent stijl, achtergrond, platenlabels en wetenswaardigheden zodat elke luisteraar op zoek kan gaan naar de door ons geprogrammeerde muziek. Compiled by Sasha Van der Speeten. Corrupted by noise. Collapsed within seconds.

De Karper, net wanneer u dacht dat er nog hoop was voor het gezond verstand hoorde u gestommel op de gang en iets dat leek op een geitje dat de polka danst. Maak u geen zorgen, we krijgen het er ook wel eens koud van. Vanaf heden futuristische verhalen uit de buik van de hond en verbale interventies om de mensheid te misleiden en aldus op het rechte spoor te brengen. Al dat moois geserveerd in een wekelijks menu doorspekt met muziek die zich niet in één hokje laat steken.

Casa Chaos, Rustgevend, maar soms ook onrustig. Relaxerend en melancholisch. Wegdromen op zachte klanken en wakker geschud worden door de stad. De muziek die geserveerd wordt, is een bonte mix van ambient, elektronica, 70's synths, filmmuziek en minimalisme. De makers zijn niet aan hun proefstuk toe. Naast jarenlange ervaring bij de Leuvense lokale Radio Scorpio, stonden ze ook meerdere keren in de chill-out rooms op techno-festivals.

Maocreal Sloa,een programma waarbij aangetoond wordt dat de relativiteitstheorie toch niet volledig correct is. In een mum van tijd wordt er een reis gemaakt tussen verschillende continenten, periodes, stijlen, … Als luisteraar wordt men telkens gedompeld in een bad van heel wat bizarre muziekjes. Het volledige aanbod is gesitueerd tussen 4'33" van John Cage en de Japanse Noise van Merzbow. Heel wat van de muziek die men hier kan beluisteren wordt pas jaren later ontdekt door de zogezegde kenners. Alle muziekstijlen opnoemen die aan bod komen zou wat te veel van het goede zijn, daarom hier enkele om u een beetje te oriënteren : Rock In Opposition, Japanse Noise, No Wave, Russische Avant-Garde Jazz, improviserende muziek, Die Neue Deutsche Welle, Industrial, Bruitage, Experimentele muziek, Plunderphonics Anderzijds wordt er ook geregeld aandacht geschonken aan zeer interessante muziekfestivals: LMC's Annual Festival of the Experimentel Music (Londen, UK), Jazz à Mullhouse (Mullhouse, Fr), Free Music (Antwerpen, Be), Festival Densitées (Fresnes-en Woëvre, Fr), Music D'Action (Nancy, Fr), Time Festival (Gent, Be), … Het programma wordt wekelijks gerealiseerd door Our Man From Brussels. Met meer dan 10 jaar ervaring in het experimentele muzieklandschap slaagt hij er telkens weer in om de meeste bizarre combinaties tot een glansrijk geheel te mixen. Als u op zoek bent naar ongehoorde zaken dan is dit het ideale programma voor u. Opgepast : Het programma is niet geschikt voor mietjes!!! U weze gewaarschuwd.

In het beleidsplan 2004 stelde toenmalig minister-president Bart Somers voor de Hoofdstedelijke Aangelegenheden voor. Daarin werden drie mediapartners vermeld voor de berichtgeving rond Vlaamse campagnes in Brussel Hoofdstad, namelijk TV Brussel, het weekblad Brussel deze Week en de radio FM Brussel. Het was de bedoeling om op die manier de band Vlaanderen/Brussel te versterken en de uitstraling van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel verhogen. De beleidsbrief 2004 voorzag dat de radio-omroep na een eventuele erkenning verhuisde naar het Flagey-gebouw, waar ook de twee andere media zijn gehuisvest. FM Brussel kreeg in juli 2003 al een subsidie van 250.000 euro toegekend.

FM Brussel
Slide uit de presentatie Brave New Radio door Jeroen Roppe

Op dinsdag 9 juni 2015 kondigde FM Brussel aan op te houden met het maken van programma's. Op 1 januari 2015 werden de drie vzw's van FM Brussel, TV Brussel en de krant Brussel Deze Week gefuseerd in de overkoepelende vzw Vlaams-Brusselse Media. Er werd beslist dat een herstructurering nodig was en in de toekomst meer zal worden ingezet op televisie en internet.

Volgens de raad van bestuur was geldtekort de reden om de omroep af te schaffen. De aangekondigde besparingen van de Vlaamse Regering met een half procent minder subsidies zou geen pijn hebben gedaan. Een vakbondsafgevaardigde consulteerde de jaarrekeningen bij de Nationale Bank en stelde vast dat FM Brussel een negatief resultaat boekte. Er waren eenmalige uitgaven die werden gedaan in het kader van de fusie van de verschillende vzw's. Door het aanstellen van een crisismanager, de fusiekosten en verschillende rechtszaken tegen de radio lagen de uitgaven veel hoger. Daardoor was er een financiële put geslagen door eenmalige kosten volgens de vakbondsafgevaardigde.

Bekijk hier de jaarrekening 2014 (pdf) van de vzw FM Brussel.

FM Brussel - absurde einde

Open brief van FM Brussel

Het absurde einde van FM Brussel?

Dinsdagochtend krijgt Anne Brumagne, hoofdredacteur van stadkrant BDW, te horen dat ze moet opstappen.

Twee uur later krijgt het voltallige personeel van de Vlaams-Brusselse Media vzw te horen dat er nog ontslagen zullen volgen. En dat stadsradio FM Brussel volledig wordt opgedoekt.
Case closed.

Dat we met verstomming zijn geslagen is een understatement. We krijgen te horen dat FM Brussel als regionale radiozender geen nationale adverteerders kan aantrekken, en dus te duur is. En geld is belangrijk. Er moet bezuinigd worden en er is een gat in de boekhouding.

Uiteraard zijn wij ook voor een financieel gezonde vzw. En dat er besparingen nodig zijn, begrijpen we. Maar de overheidssubsidie is amper met 0,47% gedaald en voor dure consultants was er de voorbije maanden wél geld. Maar soit.

Dat de medewerkers van FM Brussel niet betrokken waren bij het nadenken over de toekomst, en dat de mededeling op de meest onhandige, grove manier gebeurde is ook niet belangrijk.
Dat FM Brussel uitstekend scoorde in het luisteronderzoek dat enkele maanden geleden werd uitgevoerd ook niet.

Belangrijk is dat met FM Brussel niet enkel een radiozender verdwijnt. We zullen meer kwijt zijn dan enkel een mogelijke halte op de FM-band.

Zonder FM Brussel zijn Brusselaars een belangrijke informatiebron over hun stad kwijt. Zonder FM Brussel wordt de hoofdstad weer een blinde vlek voor duizenden pendelaars. Zonder FM Brussel kan iedereen weer achter z'n eigen taalgrens gaan hurken. Zonder FM Brussel verliezen de Belgische media hun belangrijkste kweekvijver van jong talent.

Op een moment dat iedereen zich in die media buigt over hoe diverser, jonger, opener, en meertaliger te zijn, wordt ruw de stekker getrokken uit een zender die al die dingen met bonkend hart doet.

Met deze brief willen de ondertekenende personeelsleden van de Vlaams-Brusselse Media duidelijk laten weten dat ze niet achter de beslissing staan om FM Brussel op te doeken.

Dit is niet onze Raad van Bestuur.
Dit is niet onze CEO.
Maar dit is wel onze stadsradio.

Johan De Smet, Jo Wuyts, Kim Ponsaerts, Lotte Van Den Bogaert, Melina Verbeeck, Koen Van Dijck, Maarten Coosemans, Koen Verbert, Karel Feys, Lore Devos, Lore Quintelier, Hannah Eeckhoudt, Sean Vanonckelen, Filip Van der Elst, Nadia Scheys, Bram Van de Velde, Sasha Van der Speeten, Saïd Al-Haddad, Joachim Nijs, Liesbeth Bernolet, Jonas Leribaux van FM Brussel

Peter Dhondt, Laurent Vermeersch, Sandra Schreurs, Marthe Paklons, Sara De Sloover, Gerd Hendrickx, Danny Vileyn, Steven van Garsse, Kim Verthé, Inge Gracies, Eric Laureys, Annelies Boddez, Nico Cardone, Leen Billiouw, Elfi Thoelen, Jean-Marie Binst, Filip De Rycke, Peter Van den Broeck, Utte Otten, Christophe Degreef, Kurt Snoekx, Heleen Rodiers, Tom Zonderman, Jasmijn Post, Estelle Spoto, David Nassel, Jasper Fonteyn en Thierry Roman, solidaire collega's van de Vlaams-Brusselse Media

(einde open brief)

FM Brussel studio

Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz die enkele jaren geleden in de raad van Bestuur zat van Brussel Deze Week, verdedigde de beslissing van de VZW Vlaams-Brusselse Media om de radiozender FM Brussel op te doeken. Op Radio 1 in het programma De Ochtend verduidelijkte de minister de beslissing. "Onze media zijn ontstaan om vooral de Brusselse Vlaming te bereiken maar dat tijdperk is nu voorbij. Ook de anderstalige Brusselaars, de Europeanen die we nauwelijks bereiken en ook de Nederlandstaligen buiten Brussel moeten worden aangesproken". "We willen een nieuwsblad maken dat drietalig is, met video- en audiofragmenten".

FM Brussel De Redactie
hoofdpagina De Redactie (VRT Nieuwsdienst) - 10 juni 2015

Bleri Lleshi is medewerker van FM Brussel, politiek filosoof en auteur van o.a De neoliberale strafstaat, EPO, 2014. Hij schreef het volgende in zijn blog:

Een meertalige stad als Brussel heeft meertalige media nodig. De oplossing voor FM Brussel is niet om het op te doeken, maar om het te behouden en het meertalig te maken.

Wat vooraf ging

FM Brussel is ooit gestart als een studentenradio en is intussen uitgegroeid tot een stadsradio. Dit dankzij subsidies en vooral dankzij het werk en enthousiasme van de Brusselse radiomakers de afgelopen 15 jaar.

Vorig jaar is FM Brussel samen met andere Nederlandstalige media in Brussel ondergebracht onder de vzw Vlaams-Brusselse Media (VBM). Reclameman Marc Michils werd de eerste voorzitter. Te gast bij Polspoel op TV Brussel liet hij weten: ‘Wij gaan niet besparen en dat is mij gegarandeerd door de bevoegde ministers’. Een jaar later wordt dit een heel ander verhaal. Maar goed, wie verschiet hiervan? Weinigen, denk ik.

Het afgelopen jaar heeft VBM aan een ‘strategische oefening’ gewerkt. Hierbij waren de journalisten van VBM niet betrokken. Dat vond de raad van bestuur niet nodig.

Op 9 juni kwam geheel onverwacht het nieuws dat Anne Brumagne, hoofdredactrice van Brussel Deze Week, werd ontslagen. Ze zou niet passen in de nieuwe plannen van Michils en Michel Tubbax, CEO van VBM en toevallig ook een reclameman. Brumagne wil inhoud en verdieping behouden, de reclamemannen willen dat VBM meer inkomsten genereert en zich meer met Vlaamse pendelaars bezighoudt dan met Brussel zelf. Indien het over Brussel zou gaan, dan is dat om Brussel in Vlaanderen te verkopen.

Concreet betekent dat voor Brussel Deze Week: de krant moet een pak dunner worden, luchtiger en reclame mag niet langer achteraan komen, maar moet helemaal vooraan.

Brumagne kon haar oren en ogen niet geloven dat de heren marketeers dat van plan waren en liet weten dat ze niet akkoord kon gaan met dergelijke plannen waarvan journalistiek de dupe is. Ze mocht per direct vertrekken.

Het nieuws was nog helemaal vers toen een uur later naar buiten kwam dat FM Brussel eind deze maand wordt opgedoekt. Bovendien werd er bevestigd dat minstens vijf tot zeven vaste medewerkers van VBM ontslagen zullen worden tegen eind juni, de tientallen freelancers wil VBM deze zomer ook allemaal kwijt, zo ook de nog talrijkere vrijwilligers bij FM Brussel die verschillende weekendprogramma’s in elkaar steken.

Tafel op drie poten

De dag na het nieuws was er een vergadering met Michilis en Tubbax nadat het voltallige team van VBM het ontslag had gevraagd van CEO Tubbax. De opening van de vergadering van Michilis was eentje om niet snel te vergeten. Hij liet weten dat dit geen gemakkelijk gesprek zou worden omdat de werknemers ‘emotioneel waren’. Hijzelf en Tubbax niet natuurlijk, zij zijn rationeel. Misschien omdat ze geen voeling hebben met de journalisten en de mediawereld.

In feite zag CEO Tubbax in Radio Donna, die overigens sinds 2009 niet langer bestaat, een directe concurrent voor FM Brussel. Het viel me ook op dat voorzitter Michils als hij het over VBM had steeds het woord bedrijf gebruikte, terwijl VBM een vzw zonder winstoogmerk is. Trouwens een vzw met CEO is toch maar raar als je het mij vraagt. Het meest treffende vond ik echter dat op de vraag waarom FM Brussel opgedoekt werd de beide heren geen antwoord konden (of wilden) bieden op de twee en een half uur durende vergadering.

De heren marketeers hadden een derde marketeer ingeschakeld om aan de werknemers en het publiek uit te leggen waarom ontslagen moeten volgen en FM Brussel best wordt begraven. Die derde marketeer was niemand minder dan Jan Callebaut. CEO Tubbax verzekerde de journalisten van VBM dat ze de beste man hadden gehaald ‘tegen een heel goede prijs’. Van de presentatie van de ‘strategische oefening’ van Callebaut werd niemand in de zaal een gram wijzer. En toen dit in alle rust aan Callebaut werd meegedeeld dreigde hij om te vertrekken. Hij nam zijn jas en deed die aan maar besefte uiteindelijk dat hij best bleef zitten.

Gedateerde feiten

Op de vraag waarom die vierde pot van VBM stuk wordt geslagen, had Sven Gatz, minister van media en Brussel, een paar uur eerder wel een antwoord gegeven. ‘FM Brussel heeft niet genoeg bereik’ zei hij in alle media. ‘Het dagbereik van FM Brussel ligt volgens de CIM-cijfers rond de 2000 personen. Feiten, geen mening’ zei de minister. Case closed.

Laten we het over die feiten hebben. Om te beginnen zijn de CIM-cijfers die Gatz aanhaalt maar ‘vergeet’ te vermelden gedateerd van 2009 en gaat het niet om 2000 personen maar minstens 3000 personen per dag. Michaël Debels, project manager bij CIM, liet aan De Morgen weten dat het cijfer dat Gatz aanhaalde gedateerd en niet representatief was, want ‘Onze methodes zijn niet geschikt voor kleinere radiostations. Daarom voeren we sindsdien geen metingen meer uit voor FM Brussel.’

Bovendien weet ,wie bekend is met de CIM-cijfers, dat je deze cijfers, gezien de methodologie en zeker als het gaat over metingen bij Nederlandstaligen in Brussel, best met een korreltje zout neemt.

Gatz en zijn marketeers hebben op basis van gedateerde en niet representatieve cijfers de beslissing genomen om FM Brussel te begraven. Een blunder van formaat.

Verwacht van mij geen bereikcijfers maar als Brusselaar die regelmatig naar FM Brussel luistert, kan ik Gatz en zijn marketeers verzekeren dat honderden andere Brusselaars, ook niet-Nederlandstaligen naar die radio luisteren. Vooral tijdens het weekend luisteren zij naar muziekprogramma’s die gemaakt worden door een divers team vrijwilligers. Ik ben een van die vrijwilligers die elke zaterdagavond een uur lang muziek uit de hele wereld op FM Brussel speelt. Op welke andere radio in België kan je een uur lang Afrikaanse, Arabische of Braziliaanse muziek luisteren? Geen enkele.

Feiten zijn kwantitatief, maar ook kwalitatief. Hierover geen woord bij Gatz en de marketeros. Het grootste radiotalent vandaag bij Studio Brussel, Radio 1, Radio 2 enzovoorts heeft hun eerste stappen in de radiowereld bij FM Brussel gezet. Want zoals Gatz zelf ook toegaf: FM Brussel werkt in de diepte. FM Brussel is belangrijk in Brussel omdat het een medium is dat de Brusselaars verbindt. Het heeft oog voor allerlei projecten in de stad rond jongeren, integratie, sport, kunst… FM Brussel gaat op zoek naar de Brusselaars met programma’s zoals ‘De vliegende reporter’.

Twee centrale argumenten van de marketeers zijn digitalisering en besparingen. Ze denken dat je een radiostation zoals FM Brussel kan vervangen door af en toe audiofiles te uploaden op een internetpagina. De besparingen noemen ze ‘onvermijdelijk’ alsof ze een natuurkracht zijn.

Wat dan wel?

Het voltallige team van VBM heeft het plan van de marketeers verworpen en zij vragen dat er een nieuw plan komt waar ze wel inspraak krijgen.

Dit is een hele belangrijke stap vooruit. Het is niet de raad van bestuur en ook niet de marketeers die elke dag de krant, radio en tv zullen maken, maar de journalisten. Indien er verandering komt, is hun inbreng essentieel.

Ten tweede is digitalisering nodig, maar je moet natuurlijk opletten dat je geen mensen uitsluit. Niet iedereen in Brussel is mee met die digitalisering. Bovendien hangt de digitalisering grotendeels aan de merknaam. Audiofiles op een pagina plaatsen is niet hetzelfde als audiofiles van FM Brussel die op ether zijn uitgezonden online plaatsen. Ik spreek hier uit eigen ervaring met mijn radio programma. De oplossing is dus een en/en verhaal. Je behoudt de ether en je verbetert de digitalisering. Hiermee ga je meer mensen bereiken in en buiten Brussel.

Ten derde is er een sterk punt in het strategisch plan van de marketeers. Als het goed is, moet het ook gezegd worden. Dat is het aspect van de meertaligheid. Afgaand op het succes van Agenda Magazine dat drietalig werkt, Nederlands, Frans en Engels, willen ze meertaligheid gebruiken voor de tv en de website. Dit is tegelijk ook de oplossing voor FM Brussel. Het bied meer ruimte voor meertaligheid en zorgt ervoor dat de website ook meertalig is. De meertaligheid zal voor een serieuze boost aan luisteraars zorgen.

Ten vierde moet er bij Brussel Deze Week, Agenda Magazine, TV Brussel en FM Brussel ook meer aandacht komen voor de diversiteit van de stad. Van menselijke tot muzikale diversiteit. Een kans die ze beter kunnen benutten.

Deze keuzes vragen een kleine investering, maar ze zijn het waard. Dus beste Sven Gatz en Pascal Smeet neem je verantwoordelijkheid. Meertaligheid is niet alleen de toekomst van VBM, het is ook de toekomst van Brussel.

(einde blogbericht)

Mocht FM Brussel verdwijnen, dan zou dat goed uitkomen voor het ministerie want dan kan de radiofrequentie worden gebruikt voor een vierde commerciële landelijke radio. Hoge vermogenfrequenties in de hoofdstad voor Vlaamse radio's zijn zeer schaars.

Op vrijdag 12 juni 2015 werd er in het Brussels parlement gedebatteerd over FM Brussel. Johan Van Den Driessche (N-VA) vond dit een domme en oneerlijke beslissing. Elke Roex (SP.A) meldde dat het een staaltje was van ijskoud managent. Rauwer kon de boodschap niet worden overgebracht. Arnaud Verstaete (GROEN) sprak over een poging tot moord en de kennismaking van de huurmoordenaar Michel Tubbax die al snel een onhandige Harry blijkt te zijn er een grote knoeiboel van maakt.

Ministers Sven Gatz en Pascal Smet kwamen op donderdag 11 juni 2015 in allerijl samen en gaven een persconferentie in de Beursschouwburg in Brussel. Sven Gatz, die de dagen daarvoor de beslissing van de raad van bestuur van FM Brussel verdedigde, meldde toen dat hij had gevraagd aan de raad van bestuur de hele hervorming van de Vlaams-Brusselse Media te onderzoeken samen met de medewerkers in welke vorm de radio verder kan blijven bestaan. Er werd gemeld dat het om een vraag ging en dat ze zich niet zouden bemoeien met de beslissingen van de raad van bestuur. De ministers vragen ook om de radio in de lucht te houden zolang de denkoefening loopt.

persconferentie Sven Gatz - Pascal Smet
screenshot TV Brussel

Dag na dag bereikte FM Brussel het nationale nieuws. De Brusselse stadskrant Brussel Deze Week bracht op de hoofdpagina allerlei promobonnen. In de aanbieding onder andere 1 CEO bij aankoop van 1 botte bijl, de frequentie 98,80 MHz te koop en 2x handwaswater = 2 politici gratis. In de stadskrant werd volop doorgegaan op de gebeurtenissen, met veel lezersbrieven en opiniestukken.


Op dinsdag 16 juni 2015 meldde de Raad Van Bestuur van Vlaams-Brusselse Media dat CEO Michel Tubbax opstapt. De plannen om de zender op te doeken en de hele organisatie te herstructureren, werden on hold gezet tot 15 oktober 2015. Een werkgroep onder leiding van algemeen hoofdredacteur Jeroen Roppe kreeg tot 15 oktober de tijd om een nieuwe strategie uit te werken. Dat was het moment waarop een nieuw jarenplan voor de subsidies moet worden ingediend. In afwachting van de nieuwe voorstellen, bleef FM Brussel bestaan in zijn huidige vorm.

Op 20 oktober 2016 ging het nieuwe concept van start. Bruzz werd het nieuwe Brusselse mediamerk voor print, online, tv en radio. Het nieuwe concept werd ondersteund door de slogan “You are the city”. Het nieuwe Brusselse mediamerk Bruzz doet het met minder mensen en minder middelen. Vanuit één gecentraliseerde redactie wordt content aangeboden aan alle platformen. De vier belangrijkste doelgroepen zijn Nederlandse Brusselaars, expats, pendelaars en anderstalige Brusselaars.

up

Radio BFM Business FM - Radio orientation économique et financière - 101,40 - 107,60 MHz

In november 1994 richtte Francis Lemaire samen met BFM France en de gebroeders Daniel en Jacques Casier BFM Belgique op. Het signaal uit Frankrijk werd geplukt van de satelliet en werd eerst rechtstreeks verspreid via 101,40 MHz in Brussel. Deze frequentie was de oude frequentie van Radio 104 die in 1987 Radio Plus werd. Tussen 1987 en 1994 was er achtereenvolgens NRJ en Contact Plus te horen, dit in afwachting om er iets rendabeler op te zetten.

Statuten Radio BFM 04085171 en Radio BFM 05184970

BFM Bruxelles

 

De samenwerking met BFM France was een goede zet. De programma's waren professioneel gemaakt, concurreerden niet met de andere radio's van Francis Lemaire en er moesten geen auteursrechten worden betaald want er werd enkel gesproken woord uitgezonden. Enkele jaren later zouden een groep journalisten lokaal nieuwsberichten samenstellen die te beluisteren waren gedurende enkele uren tijdens de morgen en de namiddag.

Radio BFM

Radio BFM

De etherchaos in Brussel en Wallonië begon in mei 2000 toen erkenningbesluiten van een tiental radiostations werden vernietigd. Radio BFM was de eerste die illegaal begon uit te zenden in Namur op de frequentie 107,10 MHz. Op dat moment lagen de Vlaamse en Waalse gemeenschap met elkaar in de clinch. In november 2000 besliste de Conseil Supérieur de l'Audiovisuel om Radio BFM te vervolgen omdat het illegaal in Namur aan het uitzenden was.

Décision CSA - BFM Plus Namur 107,10 MHz - 10 januari 2001

bfm alain mahaux

Radio BFM erkende de feiten maar maakte gewag van een noodzakelijkheidsituatie omdat er op dat moment geen frequentieplan bestond. Het had een aanvraag bij het CSA gedaan om een vergunning in Namur te krijgen. Deze aanvraag bleef onbeantwoord. Dus nam de omroep zelf de beslissing om de frequentie 107,10 MHz in te palmen. Hun uitleg was dat er reeds socio-economische belangen waren verworven door in de stad uit te zenden. Ook waren er belangrijke investeringen gedaan. Er werd gebruik gemaakt van een gecoördineerde frequentie te Champion dat op 10 km is verwijderd van Namur. Radio BFM vroeg mondeling een uitzendvergunning in afwachting van een definitieve vergunning. (foto Alain Mahaux - reportage TLB)

Het BIPT was gemachtigd om op gelijk welke legale manier het station uit de ether te halen. Dit werd nooit gedaan. Ondertussen werd het uitzendvermogen op de Brusselse zender geleidelijk aan verhoogd. Het signaal van Radio Prima (MFM) uit Zottegem, Radio CityGold uit Asse en Radio Ten uit Begijnendijk werd flink gestoord.

Bekijk hier de kwaliteitsmeting (pdf) van Radio Ten uitgevoerd op 22 december 2005 toen de omroep werd gestoord door de uitzendingen van Radio BFM. Pas twee jaar later werd Radio BFM beboet.

De financiële radiozender BFM Plus uit Brussel kreeg van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) een boete wegens het storen van twee radiozenders die in Vlaanderen uitzenden (Radio Ten uit Begijnendijk en Radio Prima uit Zottegem). De boete bedraagt 16.672 euro, of 3% van de omzet die BFM in 2005 boekte.
Bron: De Standaard - 11 mei 2007

Het BIPT publiceert uiteindelijk een besluit over de radiostoringen van Radio BFM.

Besluit van de Raad van het BIPT van 24 april 2007 betreffende het opleggen van een administratieve boete aan de radiozender BFM Plus SA: Radio BFM-Decision-Amende_administrative_NL.pdf
Décision du conseil de l'IBPT du 24 avril 2007 concernant l'imposition d'une amende administrative au radiodiffuseur BFM Plus SA: Radio BFM-Decision-Amende_administrative_FR.pdf

bfmOp 17 juni 2008 heeft het CSA beslist welke radiostations zijn toegelaten in het nieuwe Waalse frequentieplan. Radio BFM greep naast het pakket U2. Dat kwam omdat een anonieme brief geadresseerd aan het CSA meldde dat enkele bedrijven van Francis Lemaire een optie hadden op de helft van het kapitaal van de vennootschap van Radio BFM. Een jaar daarvoor werd de holding Radio H opgericht door RTL en had Radio BFM zich gesepareerd van Radio Contact. Het CSA was er van overtuigd dat Francis Lemaire na de erkenning de aandelen zou verkopen aan RTL. Op dat moment zou RTL een te groot aandeel hebben op de media.

Op 11 juli 2008 heeft Radio BFM geprobeerd via de Raad Van State gelijk te krijgen, echter op 14 augustus 2008 nam de Raad Van State een beslissing in hun nadeel. Op 27 augustus verklaarde Radio BFM dat er geen link meer was met RTL-Radio Contact. Beide partijen hadden hiervoor een akkoord getekend.

Hieronder ees je enkele fragmenten van de persmededeling. Radio BFM stelde zich samen met Radio Mint en Radio Ciel kandidaat voor de open positie U2 in de mini erkenningsronde FM2008bis.

Radio BFM

bfm pet

christian miroir

christian miroir
(bron BFM.be - reportage TLB)

Op donderdag 2 oktober 2008 publiceerde het CSA dat radio Ciel FM de open positie U2 kreeg toegewezen. Dit betekende een definitief einde van Radio BFM op de Belgische FM-band. De radio had wel nog intenties om enkel voort te doen op internet.

bfm pour rebondir vers les nouveaux médias
(bron BFM.be)

In 2013 kwam in Brussel de hoogvermogenfrequentie 104,30 MHz terug vrij. Radio BFM diende een dossier in. Dit dossier werd tijdens de eerste ronde reeds niet ontvankelijk verklaard.

met dank aan Radio Ten uit Begijnendijk en www.archivesradios.be

up

RCF - Radio Catholique Francophone - 89,90 MHz - 107,40 MHz - 107,60 MHz

Radio RCF, de radio van VZW Radio Basilique, kreeg in februari 1995 een vergunning kreeg van de Franse Gemeenschap. Eerst werd de frequentie 89,90 MHz toegekend, een frequentie die de radio kon huren van de RTBF. Ook de zendlokatie was ondergebracht bij de RTBF namelijk op de Financietoren.

RCF

Radio RCF begon in Brussel programma's te maken op 2 februari 1996. Initiatiefnemer was Père Tommy Scholtès, gedelegeerd voor de media. De uitzendingen werden overgenomen van RCF Lyon. Per dag werd er 4 uur ontkoppeld. De programma's werden gemaakt door onder andere Joël Ghislain, Richard Leidgens, Frédérique Petit en Enzo Bordonaro.

De VRT verhinderde het gebruik van de frequentie 89,90 MHz omdat deze de uitzendingen zouden storen van Radio 3 (nu Radio Klara) uitzendend in Genk.Toenmalig minister Mahoux kende vervolgens op 20 juli 1998 aan Radio RCF de frequentie 107,40 MHz toe. Gevolg was dat Radio RCF, Radio Campus (107,20 MHz) en Radio BFM (107,60 MHz) stoorde omdat de frequenties te kort bij elkaar zaten. Vreemd genoeg mocht Radio RCF toen de frequenties 104,30 of 101,40 niet gebruiken die al jarenlang onbenut waren. Volgens bepaalde bronnen zou Radio BEL RTL (104,00 MHz) hebben verhinderd dat er nog langer op 104,30 MHz zou worden uitgezonden.
Radio RCF organiseerde een petitie om een betere frequentie te krijgen. 17000 luisteraars zouden deze petitie hebben ondertekend.

Lokale radio's schreeuwen om gerechtigheid - 17/11/2006
Bron: Het Nieuwsblad - 17 november 2006

In september 2002 stond RCF voor Radio Chrétienne Francophone. In 2003 kreeg Radio RCF ook een erkenning om in Luik, Namen, Bastogne en Louvain-La-Neuve uit te zenden. In Brussel kreeg Radio RCF de frequentie 107,60 MHz toegekend en zond al sinds de eerste dag met overdreven vermogen uit. Radio Ten uit Begijnendijk en Radio CityGold uit Asse dienden dan ook direct klacht neer.

Klacht tegen Radio RCF behandeld door het CSA en het BIPT

up

Skyrock - Contact Plus - 104,30 MHz

Vrijdag 16 februari 2001: Er was terug een radiosignaal te ontvangen op de 104,30 MHz. Op het display van een RDS-ontvanger verscheen toen CONTACT +. Deze frequentie werd het laatst gebruikt door Fréquence Elle in 1997.

Contact Plus

Op vrijdag en zaterdag waren non stop oldies te horen. Op zondagvoormiddag 18 februari 2001 was de Brusselse radiolegende Coco Van Babbelgem te horen. Hij mocht eerder zijn programma niet meer verzorgen op Contact 2. Tijdens zijn programma kon de Brusselse senior terug groetjes overmaken die in het Brussels werden behandeld door Coco Van Babbelgem. In de namiddag werd terug overgeschakeld op non-stop. Op zondagavond werd de zender terug uitgedraaid en werd het weer stil op 104,30 MHz.

De volgende zondag werd de zender terug aangezet en was Coco Van Babbelgem terug te horen. Omdat het radiostation geen vergunning bezat om te mogen uitzenden op deze frequentie werd er blijkbaar geopteerd om enkel de zender aan te zetten tijdens het weekend.

Op zaterdag 10 maart 2001 waren er twee signalen hoorbaar op deze frequentie. Niet enkel Radio Contact Plus was te horen. Ook ergens anders in de hoofdstad werd een zender aangestoken op dezelfde frequentie. Op dit tweede signaal, dat uiteraard sterk werd gestoord door Radio Contact Plus, waren de programma's van de Franse Skyrock hoorbaar. Op die zaterdag was hoofdzakelijk Skyrock hoorbaar. De initiatiefnemers van Radio Contact Plus verhoogden het vermogen zodanig zodat op de zondag daarna Radio Contact Plus veel beter te ontvangen in Brussel en omgeving. De zender drukte bijna volledig de naburige collega's weg. Vanaf toen werd de zender niet meer afgezet tijdens de week. Tijdens weekdagen was Ricky Fox hoorbaar tussen 06:30 en 10:00

En het BIPT ? Die lieten blijkbaar deze gebeurtenissen toe. Zij kwamen toen pas tussen als het Vlaamse Commissariaat voor de Media (VCM) of het Conseil Supèrieur de l'Audiovisuel (CSA) een instructie gaf. Het CSA kwam op dat moment niet meer tussen. Het BIPT verklaarde dat het niet meer bevoegd was om op te treden tegen dergelijke storingen. Het Brusselse Hof van Beroep vernietigde eerder al het Koninklijk Besluit van 1992 met betrekking tot de 'functioneringsmodaliteiten' van het BIPT en de twee gemeenschappen. Met als logisch gevolg dat het BIPT niet langer tussenkwam ook al gaven het CSA en/of het VCM adviezen. Dus werd er de mogelijkheid gecreeërd om terug probleemloos illegaal radiostations op te starten.

logo radio contact plus20 maart 2002: Het CSA formuleerde in "Décision n° 3/2002 du 20 mars 2002" het volgende:
avoir diffusé, depuis le 4 mars 2001 au moins, sans autorisation du gouvernement de la Communauté française, un programme de radio appelé "Contact Plus" sur le 104.3 MHz à Bruxelles, en contravention à l'article 32, alinéa 2 du décret du 24 juillet 1997 relatif au Conseil supérieur de l'audiovisuel et aux services privés de radiodiffusion sonore de la Communauté française et à l'article 30, alinéa 3 du décret du 17 juillet 1987 sur l'audiovisuel".... Il appartient à l'IBPT - Institut belge des postes et des télécommunications, auquel la présente décision est transmise, de procéder à la mise hors service, par tous les moyens légaux, de l'émetteur qui utilise illégalement la fréquence 104.3 MHz à Bruxelles.

Duidelijk omschreven van het CSA. Radio Contact Plus moest dus zo vlug mogelijk uit de ether worden gehaald maar Radio Contact Plus bleef nog 6 jaar illegaal lang uitzenden. Ondertussen was Radio Contact Plus te horen in Bassenge (105,90 MHz), Bastogne (106,40 MHz), Beauring (94,70 MHz), Bertrix (107,30 MHz), Charleroi (91,90 MHz), Liège (107,80 MHz) en Namur (99,70 MHz)

30 januari 2008: Radio Contact Plus kreeg een boete van 5000 euro. Dat heeft het BIPT uiteindelijk beslist. Het radiostation werd veroordeeld omdat het ten minste sinds 28 november 2005 storingen veroorzaakte aan Radio Be One (104,20 MHz) te Leuven die er slachtoffer van was.

Document BIPT administratieve boete Radio Contact Plus

Radio Contact Plus stelde zich kandidaat voor een frequentie in het Waalse frequentieplan FM2008. Het CSA besliste op 17 juni 2008 geen erkenning toe te kennen aan Radio Contact Plus. Op 1 augustus 2008 werd Radio Contact Plus 104,30 MHz definitief uit de ether gehaald.
Op 17 januari 2009 was Rado Contact Plus even terug te horen op de Nederlandstalige frequentie van Radio Contact.

Document Radio Contact Plus - 27 janvier 2011 - Caducité d'une autorisation

up

Radio Contact Inter - 94,50 MHz - 94,60 MHz

1 september 2002: De Contactgroep richtte alweer een omroep op die op een illegale frequentie werd neergepoot. Op 94,50 MHz was Radio Contact Inter hoorbaar. De gebruikte zender was er eentje met een hoog vermogen want op 40 kilometer van Brussel kon men nog steeds probleemloos afstemmen op Radio Contact Inter. De omroep richtte zich op de Marokkaanse en de Turkse gemeenschap uithet Brusselse. Eerst werden de programma's van Radio Médi 1 (Radio Méditerranée) van de satteliet 24u/24u doorgezonden. Dit is een radiostation gevestigd in de Boulevard d'Algérie 7 te Parijs. De presentatie gebeurde hoofdzakelijk in het Frans en het format is adult contemporary.

Contact Inter

4 november 2003: De VRT had een klacht ingediend tegen Radio Contact Inter omdat het storingen toebracht aan Studio Brussel die op dezelfde frequentie uitzendt in Gent. Een paar maanden daarvoor was Radio Contact Inter al uitgeweken naar 94,60 MHz maar was even later terug beluisterbaar op de frequentie 94,50 MHz. Een rechter veroordeelde de Radio Contact Inter tot een dwangsom. Per dag dat er werd uitgezonden moest er 10.000 € worden betaald.

Radio Contact Inter ging door met uitzenden maar dan met een sterk gereduceerd vermogen. In het nieuws van Radio Contact op 20 november 2003 om 12:30 was er een reactie te horen van Francis Lemaire. Hij vertelde dat de VRT de zender niet meer in de lucht wilde. We hoorden ook directeur Mostafa van Radio Contact Inter aan het woord. Hij vertelde dat het een probleem is en dat hij het eigenlijk niet begrijpt.

Directeur Mostafa en Francis Lemaire
De persconferentie van Contact Inter (foto: Luc Van Braekel)

De VRT had een kortgeding ingespannen tegen de Contact Groep. Radio Contact Inter zond eerst uit via 94,50 MHz. Daarmee werd het signaal van Studio Brussel gestoord om en rond Gent. De VRT legde klacht neer tegen Radio Contact bij het BIPT. Radio Contact Inter schakelde over naar de 94,60 MHz. Dit zorgde dan weer voor storingen op Radio Donna. VRT nam contact op met Radio Contact, maar die gesprekken bleven zonder gevolg. Het enige effect dat die gesprekken opleverden was opnieuw een switch van de 94,60 MHz naar de 94,50 MHz.
VRT trok dan naar de Brusselse rechter en vroeg in kortgeding dat de uitzendingen van Radio Contact Inter gestaakt zouden worden want het station beschikte niet over een officiële licentie. De rechter stelde vast dat Radio Contact Inter eigenlijk een illegale radio was en legde een dwangsom op van 10.000 Euro per dag dat Radio Contact Inter in de ether bleef.

Rechtstaande dame bij Contact Inter (snapshot Cam)

Lemaire strikes back! Begin september 2005 was Radio Contact Inter even terug in de lucht. Eerst werd uitgezonden met hoog vermogen op de frequentie 92,10 MHz. Maar op donderdag 24 november 2005 werd de zender afgeregeld op 88,80 MHz. Dat is de toegekende frequentie van de RTBF-zender Pure FM. Zo werd in volledige agglomeratie van Brussel de uitzendingen van Pure FM weggedrukt door Radio Contact Inter. Op de internetsite van Pure FM stond dezelfde dag nog het volgende te lezen (rode lopende tekst):

Pure FM gestoord door Contact Inter

Depuis ce jeudi matin, la fréquence 88.8 de Pure Fm pour Bruxelles Centre est victime d'un brouillage par la radio "Contact Inter". L'équipe de Pure Fm tient à s'excuser auprès de tous ses auditeurs bruxellois pour l'absence totale ou la mauvaise réception de ses programmes sur cette fréquence dans le centre de la Capitale et tente de régler le problème.

Op de website kon de luisteraar van Pure FM toen ook reageren indien hij of zij de storingen zou ondervinden. De dag daarna was Pure FM terug op normale wijze te ontvangen.

De reactie Radio Contact Inter om het signaal van Pure FM te storen kwam er ook omdat deze frequentie eerder door de Franse Gemeenschap was vrijgegeven en deze direct door de RTBF werd gebruikt. De privé-spelers waren niet gelukkig dat de RTBF de Brusselse 88,80 MHz kaapte, samen met 26 andere nationale frequenties om het netwerk Pure FM uit te baten. Een andere radio genaamd Jazzy FM zou rond die periode eveneens storingen hebben toegebracht op 88,80 MHz. Er was ook de vereniging "Radios" waar enkele radionetwerken en onafhankelijke zenders zich hebben gegroepeerd. Zij hebben toen klacht ingediend om de frequentie 88,80 MHz samen met andere frequenties vrij te maken en op een eerlijke manier te verdelen.

up

Ciel FM - 101,40 - 97,80 MHz

Ciel FM4 september 2002 : Het CSA heeft beslist om Ciel FM te Brussel uit de lucht te halen. Sinds januari 2002 werd illegaal gebruik gemaakt van de frequentie 97,80 MHz. Het was al langer geweten dat de omroep uit Seraing in Wallonië en Brussel een comeback wilde maken. Toen had het netwerk vijf frequenties in gebruik. Terwijl het station vroeger te ontvangen was in Brussel op de 101,40 MHz was het voorlopig niet meer mogelijk om op deze frequentie nog uitzendingen te gaan verzorgen omdat Contact deze frequentie blokkeerde. Terwijl de Contactgroep in Wallonië en Brussel toen de ene na de andere illegale zender uit de grond stampte, werd Ciel FM op de vingers getikt. Ciel FM verdedigde zich enerzijds dat concurrerende stations meer en meer de markt inpalmden. Anderzijds melde Ciel FM dat er toen nog geen frequentieplan was opgesteld. Tenslotte haalde de zender aan dat de gebruikte frequentie niemand schade zou berokkenen. Toch had het CSA gevraagd aan het BIPT om op te treden en de zender uit de ether te halen. Enkele dagen later werd de 97,80 MHz terug vrijgemaakt.

Begin November 1999 was er op 101,40 een non-stop dance-programma hoorbaar met jingles van C-Dance. Begin januari 2000 werd de non stop er weer afgehaald en werden ze vervangen door Franse Family Radio-spotjes. Men had dus de intentie om een Franstalige Family op te starten. Maar na een maand werd de muziek en de Family Radio jingles geruild met het signaal van Radio BFM. Nog later was er een non-stop te horen met rockklassiekers.

up

JET FM (100,30 MHz - 98,50 MHz)

De etherchaos in Wallonië begon in mei 2000 toen erkenningbesluiten van een tiental radiostations werden vernietigd. Het BIPT wilde niet optreden omdat het geen frequentieplan bezat van de Franse Gemeenschap. Het duurde niet lang of ieder leeg plekje op de FM-band werd ingepalmd door een bestaand radionetwerk die zijn comfortzone wilde uitbreiden of een nieuw lokaal initiatief die programma's begon te maken.

Eén van die radio's in Brussel was BEL FM die begon uit te zenden op 27 april 2006. De naam werd snel veranderd naar JET FM omdat BEL RTL die variant had geregistreerd.

Van uit de Rue du Brabant kortbij het Noordstation werd een studio in gericht boven de CD-winkel Gold. Desondanks de zeer slechte ligging - de Rue du Brabant ligt op één van de laagste punten van Brussel - werd op het dak een zendmast geplaatst. Zendspecialist en tevens lijnvliegtuigpiloot Zoltan Aradszki en enkele medewerkers startten met uitzendingen op 100,30 MHz en later simultaan op 98,50 MHz.

Er werd een muzikaal programma gebracht met een basis van de stijlen RnB, Reggae en Moderne Latino. Verder werd de programmatie op bepaalde tijdstippen aangevuld met Pop/Rock en Dance/House/Soul/Funk/Jazz. In de playlist zaten 20.000 muzieknummers.

Jet FM

zenders en antennefilter

JET FM deed mee aan de erkenningsronde 2008 maar werd niet erkend.

In vergelijking met de bestaande Brusselse onafhankelijke radio's was JET FM geen thema- of gemeenschapsradio. De radio zou de enige onafhankelijke zijn geweest met het format Music & News.

Gold FM, een zender die zich voornamelijk richt tot een Turks luisterpubliek en is gehuisvest in hetzelfde lokaal werd wel erkend en kreeg een vergunning voor de frequentie 106,10 MHz. De medewerkers maakten vervolgens hun programma op Gold FM.

antennes golf fm - JET FM
Rechts de antennemast met vier dipolen van JET FM. Als u goed kijkt, ziet u meer naar links nog een lagere zendmast met dipolen. Dit was de zendmast van Pasa FM die uitzond recht tegenover JET FM.

uitzendschema

Hier volgt een presbericht van 18 juin 2006 gepubliceerd op tuner.be

Présente depuis le 27 avril 2006 dans le paysage radio à Bruxelles, Jet FM était candidate comme radio indépendante à Bruxelles. Zoltan Aradszki, président de l´asbl DJS nous fait part de sa déception. Tristesse ce 18 juin dans les locaux de Jet FM, la radio apprenait qu´elle n´était pas reprise dans le nouveau plan de fréquences.

« En créant Jet FM, notre souhait de développement se profilait sur 5 axes » souligne Zoltan Aradszki.

L’information/services (artistique régionale internationale);
La culture (débats, programmes thématiques, événementiel);
L´animation (divertissement/jeux);
La musique (généraliste large public, avec des programmes de niche)
et la proximité (une radio active au sein de sa ville).

Lors de la rédaction de notre note d´intention, nous déplorions déjà l´absence d´une radio locale indépendante généraliste sur Bruxelles en termes de diversité, nous avions déjà tiré la sonnette d´alarme. Notre projet ambitieux ne pouvait voir le jour que moyennant une régulation du secteur, donc la mise en oeuvre du plan FM2008.

Ce mercredi 18 juin, le collège d´autorisation et de contrôle a tranché à notre grand regret et n´a pas retenu les arguments de notre candidature: le projet n´étant pas ´prioritaire´ aux yeux du CSA. Clairement, dans le cadre que le législateur lui a imposé, le CSA a privilégié les radios s´adressant à des minorités culturelles et profils communautaires au détriment d´un projet à l´approche plus horizontale de la diversité qui fait la fierté de notre capitale, intégrant toutes les cultures se conformant totalement au décret de l´audiovisuel et défendant la langue française.

Nous souhaitons maintenant analyser correctement dans les détails les motivations du CSA et d´évaluer la pertinence d´actions en recours.

up

Andere, nog niet gedocumenteerde radiostations uit Brussel

Radio CTR Brugman (Laeken), Radio Système (Laeken), Radio Ouest (Ganshoren), Radio Plus (Berchem Ste Agathe), Radio Kiss (Koekelberg), Radio W80 (Koekelberg), Radio Synthèse (Bruxelles centre), Radio Micro Climat (St Josse Ten Noode), Radio Blues (Schaerbeek), Radio Sud Est (Etterbeek), Radio Ixelles (Ixelles), Radio Kephren (Auderghem), Radio Aurore (Watermael Boitsfort), Radio Cactus (Uccle), Radio 1180 (Uccle),...

Si vous disposez de l'info sur ces radios où d'autres, veuillez-nous contacter. Merci d'avance.

up

Radio Atlantis (Kraainem)

Er zou een Franstalige radio zijn geweest genaamd Radio Atlantis in Kraainem die onderdak kreeg in een gebouw van de gemeente. Dat getuigt dit artikel uit La Lanterne gepubliceerd in juni 1982. Wie meer info heeft over dit project mag steeds reageren.


up

Radio Micron (Vilvoorde)

Radio Micron uit Vilvoorde bereikte in 1986-1987 een groot stuk van Vlaams Brabant. Het was de radio van Philippe Vangerven (Peter Brabants). Samen met Wiet Van Bever, Piet Geluk, Jurgen Verstrepen en Peter Hoogland werden flitsende radioprogramma's gemaakt.

Philippe Vangerven verhuisde het station naar Mechelen in een appartementsgebouw in de Elektriciteitstraat. Medewerkers van toen waren onder andere Ronny Van Gelder, Jan Van Deyck en Peter De Groot. Later werd het station overgenomen door Eric Hofman die startte met Radio Bravo. Radio Bravo medewerkers waren o.m. Eric Hofman, Marc Hermans, Bert De Groef (Johan Henneman), Serge Van Gisteren, Jan Van Deyck en Ben Van Praag.

Luister hier een collage van jingles en presentaties

up

Radio Zoniën - 105,80 MHz (Hoeilaart)

Radio Zoniën uit Hoeilaart is gestopt met uitzenden in juni 1998 en was toen van plan enkel nog internetradio te maken. Reden was dat ook zij teveel werden gestoord door de Waalse radio's. Maar internetradio sloeg toen nog niet aan en vervolgens hielden enkele medewerkers zich nog uitsluitend bezig met de internetsite http://www.zonien.be waar lokaal nieuws over de regio is te lezen.

Luister hier naar de voorstelling, live gebracht voor een publiek, toen de nieuwe studio werd ingehuldigd. De opname is onvolledig in het begin (met dank aan archivesradios.be)

Op 5 november 1999 werd de zendvergunning door het VCM ingetrokken.

Radio Zoniën

Radio Zoniën

up

Radio Ternat - TRO - 107,50 MHz (Ternat)

Yvan De Schrijver is begonnen op Radio Ternat. De studio's waren ondergebracht in een garagebox net tegenover het station van Ternat. De mast had een hoogte van liefst 40 meter en een rode lamp was toen zelfs op de top gemonteerd zodat de mast in het donker zichtbaar was voor het vliegverkeer. Het mengpaneel was zelf gemaakt. Het was vrij groot maar zeer degelijk! Er werd met zo'n 350 Watt uitgezonden. In die tijd kon men zelfs het signaal oppikken in Noord Frankrijk en Zuid Nederland. Enkele namen uit de beginperiode waren Serge De Maeseneer (Station Manager), Titus (Conciërge en programmamaker), Theo De Brabander (later overgestapt naar Radio Maeva) en Van Iseghem (medewerker).
De programma's waren gevarieerd maar het accent lag toch wel op Nederlandstalige muziek. "Het was toen een toffe periode maar de zender werd vele keren opgepakt", vertelt Yvan. "Eens kwam ik aan in een lege garage zonder dat iemand van het bestuur mij had verwittigd".

Verantwoordelijke Serge De Maeseneer zou de radio later omdopen tot Radio TRO of Ternatse Radio Omroep. De wettelijke verplichtingen deden hem echter de das om en Radio TRO verdween in de loop van 2002 voorgoed uit de ether.

Radio TRO

up

Radio Albatros - 100,90 - 106,40 MHz (Asse)

De gemeente Asse, aangrenzend aan Brussel, telde in het begin van de jaren 80 zo maar even 7 lokale radio's. Twee van die radio’s, namelijk Radio Maeva en Radio Seven, gebruikten zeer krachtige zenders. Hun uitzendingen waren zelfs te horen buiten de Belgische grenzen.

Eén van de andere omroepen uit Asse was Radio Albatros waar de medewerkers bestonden uit een hartelijke vriendenkring die dag in dag uit muziek verzorgde voor het luisterpubliek.
Radio Albatros draaide veel plaatjes uit de jaren 60 en 70, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Vele luisteraars maakten hun verzoekjes over en in het Albatroscafé werd soms tot in de late uurtjes tussen pot en pint gepraat over hoe Radio Albatros verder zou evolueren.
Een tijdje bleef het echter stil rond de radio. Een overlijden en andere voorvallen zorgden voor dat de radio even stopte met uitzenden. Radio Albatros werd later Radio Viva.

Radio Albatros

up

Radio Viva - 106,40 MHz (Asse)

Radio Viva uit Asse werd geleid door Philippe Vangerven, op de radio bekend als Peter Brabants. Na het Radio Micron-avontuur startte hij met een hitradio samen met reporter Rudy De Saedeleir. Rudy zorgde onder andere voor de lokale berichtgeving. Hij zag een gat in de markt want in de geschreven pers werd er praktisch niets geschreven over de actualiteit in Asse.

Zij zetelden in het bestuur van VZW Radio Albatros en slaagden er in om in 1991 24/24u te mogen uitzenden op 106,40 MHz in Asse. Daarvoor werd die frequentie gedeeld onder andere met Radio Maeva, Radio 24 en Radio Phoenix.

Erkenningen Asse

Bekende namen die bij de radio programma’s hebben gemaakt waren onder andere Rudi Van Vlaanderen, Piet Geluk, Ives Van Nunen, Kris Heyvaert en Johan Devriendt. Enkele jaren later startte Philippe het mininetwerk City Music op enkele frequenties in de regio Aalst, Ninove en Asse.

radio Viva

up

Radio 24 (Asse)

Radio 24 werd in 1980 opgestart door Unie-HiFi, Willy De Groot, Danny 'D Hollander en Stein Guldemont. Deze zender was uiterst populair en ging ook vaak de baan op voor live-uitzendingen in de regio. Ook road shows werden georganiseerd en trokken steeds volle zalen.

De zender heeft 4 jaar bestaan. Door diverse invallen van de RTT en de concurrentie van Radio Seven en later Radio Maeva is de radio aan een stille dood gestorven.

Stein Guldemont

Stein Guldemont is blijven spelen in diverse discotheken zoals Falcon Ninove en Miss America Haaltert. Hij was ook te horen bij diverse andere zender zoals Radio Aktief, Radio Modern en Radio Liars. Stein presenteerde een show tussen 18:00 en 19:00 genaamd Timetrotter en de D-day "waar pop muziek leeft". Hij was ook de leverancier van menig radio jingles in Vlaanderen. Luister hier naar drie van zijn jingles:

up

Radio Ternat / Radio CityGold - 107,50 MHz (Ternat-Asse, mini-netwerk)

Wanneer de frequenties werden herverdeeld in 2003 waren er 15 frequenties waar geen enkele radiovereniging in was geïnteresseerd. Zo werd ook geen enkel dossier opgemaakt voor de frequentie 107,50 MHz te Ternat. Deze frequentie was eigenlijk een slechte frequentie want ze werd toen ronduit gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.

Op 17 februari 2004 werd een tweede ronde georganiseerd. Toen werden drie dossiers ingediend voor de frequentie uit Ternat. Eerder had Pieter Van Loo de pas slapende VZW Regionale Media Info overgenomen en diende met deze vereniging een dossier in voor deze frequentie. De zender kreeg de naam Radio Ternat en hij had ook de website radioternat.be aangemaakt waar reeds naar een stream kon worden geluisterd.

De radio kreeg de erkenning en was op zoek naar een geschikte locatie. Radio Ternat meende die ook gevonden te hebben op de Steenweg in Ternat, achter een taverne. De studio's van Radio Viva zouden, volgens plan, in hetzelfde gebouw worden gehuisvest. Aanvragen werden gedaan, alles was in kannen en kruiken, totdat... Radio Be One haar oog op de taverne liet vallen. Radio Be One had een goed bod gedaan op de taverne en het gebouw.

Een verhuis van de zendmast werd aangevraagd naar de gemeente Asse. Daar staat een steunzender Radio City Music op de watertoren van de gemeente. Pieter maakte een overeenkomst met uitbater en reclameverkoper Philippe Van Gerven. Het VRM verleende de toelating om van daar uit te zenden met een richtantenne naar Ternat. Op de mast, eigendom van Van Gerven, mocht Pieter twee antennes monteren.

Luister hier naar de melding van testuitzendingen (Paul Peerlings)

Luister hier naar een Radio CityGold jingle

De radio werd uiteindelijk Radio CityGold genaamd en er werd een oldie format gehanteerd. Het was de bedoeling dat Philippe Van Gerven eveneens reclame zou verkopen voor Radio CityGold. Zover is het nooit gekomen. Toen de watermaatschappij eiste dat de zendmast moest worden vervangen, bleef Radio CityGold vele maanden uit de lucht.

Radio CityGold richtte vervolgens een lage zendmast op in de tuin van Rapid Print in de Stationsstraat. Door de storingen komende van de twee eerder genaamde Brusselse zenders raakte het signaal met moeite buiten de gemeente.

Tussen de medewerkers zat een gedeelte van de ploeg van het terziele gegane Radio Forest uit Hamme. Zij maakten thuis programma's, regioberichten en nieuws die aan de hoofdstudio in Kapelle-Op-Den-Bos werden geleverd. Ondertussen was Radio CityGold ook te beluisteren op lokale radio's in Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Gooik en Begijnendijk.

Er kwam een einde aan de radio toen Pieter Van Loo uitweek naar Luxemburg. Het merendeel van de medewerkers zoals Paul Peerlings, Kurt Van den Bogaert, Bart De Boeck en Sarina verhuisden met hun programma's naar Radio AVO uit Affligem. De frequenties in Asse en Gooik werden op 30 april 2011 overgelaten aan Spits FM.

Radio CityGold
Radio CityGold
Radio CityGold
Radio CityGold

Radio CityGold Radio CityGold


radio CityGold

up

Radio Activity (Alsemberg)

Radio Activity begon met uitzenden in mei 1982 toen enkele mensen op de idee kwamen om ook in Alsemberg een vrije radio op te starten. De initiatiefnemers waren Willy Wauters, Anthony Swalens, Marc Bossin, André Vandenberghe en Philip De Vriendt. Om aan het nodige startkapitaal te geraken werden vooraf enkele fuiven georganiseerd.

De eerste programma’s werden op 20 juni 1982 uitgezonden van uit ‘Repos des Chasseurs’ eerder gekend als De Mettekou gelegen op de Sanatoriumstraat in Alsemberg. Er werd direct gestart om 24 uur op 24 uit te zenden.

In juni 1983 werd in de Beemd in Huizingen het éénjarig bestaan gevierd met o.m. Paul Severs, Jerry Blondel, Willy Sommers, Paula Jong, enz...

Half december 1983 moest de zender noodgedwongen uit de eter, gelukkig slechts voor een zestal weken. De familie Fons Onnockx stelde dan hun tuinhuisje ter beschikking van waar kon uitgezonden worden.

In april 1984 werd op de Destelheide in Dworp een huisje gehuurd dat werd omgebouwd tot studio. In augustus 1985 werd het 3 jarig bestaan van Radio Activity gevierd samen met 10 jaar Shopping Vastiau Godeau. Vedetten toen op de afspraak waren onder meer Claude Barzotti, Jo Vally, Paul Severs en Jimmy Frey.

Op 1 juni 1986 moest Radio Activity stoppen met uitzenden, daar men van de toenmalige gemeenschapsminister van cultuur Patrick Dewael, geen erkenning kreeg. De meeste medewerkers vonden hun weg naar Radio Ro.

In april 2013 kwamen de meeste medewerkers nog eens samen. Ze droomden terug hun radio op te starten bij de volgende erkenningsronde maar hebben dit in 2017 uiteindelijk niet gedaan.

up

Radio Victoria - 102,10 MHz - 104,80 MHz - 103,40 MHz - 105,20 MHz (Halle)

Radio Victoria is ontstaan op zondag 23 maart 1980. De radio richtte zich al van in het begin op de inwoners van Halle door plaatselijk nieuws, informatie en interviews te brengen, afgewisseld met muziek. Eerst werd er uitgezonden iedere zondag tussen 09:30 en 14:00. De radio sloot zich aan bij VEBE, de vereniging ter bevrijding van de ether. In november 1980 bestond de ploeg uit 5 vaste medewerkers. Zij hadden elk hun verantwoordelijkheid. Isidoor De Lange was de man die de programmatie technisch ondersteunde zoals het beheer van studio-opnames. Kurt Van Dijk specialiseerde zich in informatie voor de jeugd door onder andere filmnieuws te brengen. Jan Baert was verantwoordelijk voor het nieuws en de interviews. Gaston Van Den Heuvel was de verantwoordelijke van de zender en de installatie. Frans Van De Velde was de programmaleider.

eerste erkenning Radio Victoria
Eerste erkenning Radio Victoria

Het programmarooster zag er toen als volgt uit.

ZONDAG  
09:30 - 10:00 Non stop muziek
10:00 - 11:00 Victoria's agenda: informatie over alles wat er in Groot-Halle afspeelt met Jan Baert
11:00 - 12:00 Verzoekprogramma met Gaston Van Den Heuvel
12:00 - 13:00 Middag-pop: jeugdinformatie, filmnieuws en de best verkochte platen in Halle met Kurt Van Dijk
13:00 - 14:00 Afwasbaar met Frank Van De Velde

Radio Victoria

Radio Victoria sloot zich aan bij Radio Contact en bij TOPradio. Momenteel maakt de radio terug 100% eigen programma's op de frequentie 105,20 MHz.

Radio Victoria

up

Radio Decibel - 107,40 MHz (Vlezenbeek)

Vijf myopathiepatiënten uit het instituut "De Bijtjes" (nu Inkendaal) te Vlezenbeek hebben in 1983 Radio Decibel opgericht. Myopathie is een spierziekte die langzaam alle vitale functies aantast. De patiënten worden over het algemeen niet ouder dan 25 jaar. In elke kamer van het instituut werd naar de radio geluisterd. Aanvankelijk werd er als test uitgezonden tot aan de grenzen van het domein rond het instituut echter men wilde een groter bereik. Via de frequentie 107,40 MHz werd Vlezenbeek en omstreken bereikt en toen een heuse antennemast werd opgericht werd een groot deel van het Pajottenland bereikt. Door het grote luisterbereik was er noodzaak aan mensen van buitenhuis om de ploeg te versterken.

Radio Decibel

De DJ-kern werd uitgebreid met een ganse boel vrijwilligers om de radioprogrammatie tussen 8 en 23 uur te versterken. De mannen van het eerste uur waren onder andere Patrick Van Dijck, Chris Van Brabant, Pascal Van Brabant, Tom Van de Velde, Hugo Degroot, Bert Vandermast, Stefaan Van Overstaeten en Rik "Kempi" Kemps. Achteraf versterkten Jempi Van Vlaenderen, Rik Van Brussel, Stefaan Van Obbergen, Geert Van Bever en Bert Van Aerde de ploeg. Ook Elvire, de vrouwelijke charme van de radio mag niet worden vergeten. Er werden programma's gemaakt zoals Zondag Centraal met interviews, de Verzoekbus, de Vlaamse Top 15, Siësta en het zondagvoormiddagprogramma van Rik Kemps voor de minder jongeren. Het werd het officiële begin van Familieradio Decibel met als leuze "Met Radio Decibel in de ether is je leven zoveel beter".

In 1985 werd de radio als maar populairder. Dit werd praktisch dagelijks vastgesteld door de stijging van de binnenkomende telefoontjes en de brieven van de luisteraars. De rem die het hen onmogelijk maakte om verder te groeien was de aanvraag van een officiële radiolicentie. Deze is twee jaar blijven zitten in de onderste schuif van het bureau van de directie van het instituut. Toch gaven de medewerkers de moed niet op. Om de populariteit nog een duw te geven, werd besloten om iets speciaals te organiseren voor de luisteraars. Er werd een steak-frietweekend georganiseerd in restaurant Casy in het centrum van Vlezenbeek. Dit eetfestijn werd een fantastisch succes dat boven alle verhoopte verwachtingen lag. De luisteraars hadden massaal op hun afspraak ingegaan. Urenlang stond er een lange file voor het restaurant om een plaatsje te bemachtigen in het restaurant.

Op 24 oktober 1986 ging Radio Decibel uit de ether.

Bekijk de VRT Terloops uitzending van 12/01/1985 over Radio Decibel.
Bron Sint-Pieters-Leeuw

up

Radio Freeland - 102,70 MHz - 106,00 MHz (Opwijk)

Op 24 juli 1980 precies om 7 uur 's avonds start de eerste Opwijkse radio officieel met uitzendingen. Radio Freeland was toen één van de eerste illegale radiostations in de regio. De pogingen om uit te zenden waren eigenlijk al zes maanden aan de gang. Een stel jongeren uit de Denderstreek en het Pajottenland hadden met 30.000 BEF (750 Euro) het nodige materiaal aangeschaft.

Aanvankelijk werd er uitgezonden tussen 19:00 en 22:00 met uitsluitend muzikaal amusement. Tijdens het weekend werd de zender kort na de middag aangezet. Na negen maanden werd er gestart met een 24 uur programmatie die zich richtte naar de jongeren. Er werden programma's gemaakt zoals Service 80, Muziek voor de fabriek, Zondagsmenu en het jazz programma van de Honkey Tonk Jazzclub. Informatie was echter ook heel belangrijk. Rubrieken als Aktividata waren te horen en ook aan sportverslaggeving werd gedaan. De sportverslagen gebeurden regelmatig live. De radio organiseerde ook regelmatig in verschillende zalen de Freeland Fuifmasjien.

Dankzij een verdienstelijke public-relations, enkele organisaties en radioprestaties had Radio Freeland zich in de streek opgewerkt tot een vaste waarde. Een alternatieve aanpak vermeed daarbij de druk van buitenuit, zowel commercieel als ideologisch. De radio was toen de enige in de streek die met een voorbeeldig stramien naar VEBE-normen werkte.

 

Radio Freeland

Om erkend te worden maakte Radio Freeland in 1983 programma's gericht naar alle lagen van de bevolking. Naast muzikale ontspanning begon men ook het socio-culturele gebeuren in de streek te belichten. In 1983 werd gestart met het concept Studio 44 in september 1983.

Studio 44 was de naam van een totaalpakket programma's dat te horen was tussen maandag en vrijdag, telkens tussen 6:00 en 19:00. Het werd gepromoot door Paul Van Riet. Hierbij werd doorlopend gemikt op een zo breed mogelijk luisterpubliek. Er werd toen commerciële muziek geprogrammeerd die werd gebracht door een aantal ervaren mensen uit het regionale radiowezen.

Dit was de programmatie van Studio 44

06:00 - 07:00: Dum-Dum
07:00 - 08:00: Pitoe
08:00 - 09:00: Ruth McDonald
09:00 - 11:00: Studio 44 aan het werk (semi-non stop hoofdzakelijk op aanvraag van bedrijven en winkels)
11:00 - 12:00: Ed Bakker
12:00 - 13:00: Ron Van der Plas
13:00 - 14:00: Non stop met Frank Vercauteren.
14:00 - 15:00: Eddy Van Beekveld
15:00 - 16:00: Studio 44 souvenirs met Ronald Splinter
16:00 - 17:00: Peter Pacific
17:00 - 18:00: Danny De Vriend
18:00 - 19:00: Eddy Van Brabant

Het rockminnend luisterpubliek kwam toen aan zijn trekken na 19:00

Radio Freeland kreeg een erkenning in 1984 maar staakte de uitzendingen eind 1986. Financieel was één en ander niet zo rooskleurig, vooral omdat te lang werd gewacht met commerciele uitzendingen. De omroep had echter wel een vergunning en had recht op vijf dagen uitzending op de frequentie 106,00 MHz. Op zondag en maandag moest de zender uit worden geschakeld en kwam Radio TROD in de ether.

up

Radio TROD (Opwijk)

Radio TROD werd opgericht op 13 maart 1982 en maakte radio voor de derde leeftijd. De studio was gevestigd in de Schoolstraat 89 te Opwijk. Voor de legalisatie werd meteen uitgezonden op 95,00 MHz in stereo.In 1984 kreeg de radio een gedeelde frequentie samen met Radio Freeland. Radio TROD mocht enkel op zondag en maandag uitzenden op 106,00MHz. De omroep begon ook voor een ruimer publiek uit te zenden. Na vijf jaar stopte Radio TROD met uitzendingen.

Radio TROD

up

Radio Succes - Spitsradio Succes - Spits FM - Goeiedag Radio - 106,00 MHz - 87,80 MHz (Opwijk)

Radio Succes ontstond op 1 april 1987 toen Radio Freeland 24 uur op 24 op 106,00 MHz mocht uitzenden. Daarvoor werd de frequentie gedeeld met Radio TROD. Radio Succes begon programma's te maken voor een ruim publiek samen met de oude medewerkers van Radio TROD. De VZW van Radio Succes was wel degene die Radio TROD had opgericht. In de programmatie was ook ruimte voorzien voor nieuws, culturele informatie en sportuitzendingen. Toen Radio Dender ophield te bestaan, kwamen heel wat medewerkers van die radio de ploeg versterken.

Radio Succes

Op 15 augustus 1999 werd samengewerkt met het project Spitsradio. Dit was een samenwerkingsverband van de gebroeders Standaert uit Waregem. Op 1 mei 2001 werd het netwerk opgedoekt en de omroep uit Opwijk koos om het logo van de spitsmuis en het format verder te gebruiken.

Spitsradio

Spitsradio had in Opwijk bewezen leefbaar te zijn. De oroep had duizenden luisteraars en ook adverteerders geloofden in he product. Vanaf 1 mei 2001 kreeg de radioslogan 'De mannen die keihard doorgaan' voor de medewerkers een dubbele betekenis.

Op vrijdag 24 oktober 2003 kreeg de radio een nieuwe erkenning en werd de frequentie 87,80 MHz toegekend. De Radio liet ook de naam veranderen naar Spits FM om duidelijk te maken geen banden te hebben met Spitsradio uit Gavere. Op 8 april 2005 werd een nieuwe zendmast in dienst genomen die was opgesteld tussen de Karenveldstraat en de Kalkestraat. De ontvangst was duidelijk verbeterd waardoor naast de Oost-Vlaamse regio Lebbeke, Buggenhout, Dendermonde en Aalst ook goed de regio Asse, Merchtem, Meise en Londerzeel worden bediend.

Samen met de gemeente Opwijk organiseerde de radio op zaterdag 25 juni Singelpop. Op de affiche stond Astrid (Rolls Voice 2005), Laura D. Born, Joerie (beiden Idolen 2005), Milk Inc en Ian Van Dahl. Met Singelpop werd samen met de luisteraar 25 jaar lokale radio in Opwijk gevierd.

Spits FM nam op 30 april 2011 de frequenties in Asse-Ternat (107,50 MHz) en Gooik-Galmaarden (103,90 MHz) van Radio CityGold over.

Financieel werd het moeilijker voor de omroep. In 2014 werd het gemeentebestuur aangesproken omdat de studio's in een ruim winkelpand langs de Nanovestraat niet langer betaalbaar was. Het gemeentebestuur regelde dat de radiozender de benedenverdieping van de pastorie in Nijverseel kon betrekken. In ruil moet de radio dan wel enkele Opwijkse evenementen promoten.

Op 1 september 2015 nam het driewekelijks huis-aan-huisblad Goeiedag de programmatie over. De programma's worden uitgezonden vanuit Opwijk (87,80 MHz, Ternat (107,50 MHz), Galmaarden (103,90 MHz) en Aalst (107,80 MHz). Daardoor bereikt het nieuwe radionetwerkje Goeiedag Radio een vrij grote regio en kunnen de advertenties niet alleen via het huis-aan-huisblad, maar ook via de radio worden verspreid. Niet alle medewerkers stapten mee in het Goeiedag-verhaal. Pionier Jos De Groeve, die de radio in 1980 mee oprichtte, hield het voor bekeken omdat de radiozender volgens hem te commercieel werd.

Goeiedag Radio

Ives De Bondt van Goeiedag meldde dat er veel aandacht zal worden geschonken aan lokaal nieuws, regionale sport en het verenigingsleven. Van de ploeg van twintig medewerkers maakten er vijftien de overstap naar Goeiedag Radio. Goeiedag betaalt een maandelijks bedrag van 1.000 euro aan de vzw die de Opwijkse frequentie beheert. In ruil voor die huurprijs worden de programma's van Goeiedag Radio uitgezonden.