OVERZICHT

KUST

regio KUST is ruim genomen en bevat de volgende 14 steden/gemeenten: KNOKKE-HEIST, BLANKENBERGE, DE HAAN, BREDENE, OOSTENDE, MIDDELKERKE, NIEUWPOORT, KOKSIJDE, DE PANNE, VEURNE, KOEKELARE, ICHTEGEM, GISTEL, OUDENBURG

Radio Marina (Oostduinkerke)
Radio The Voice (Oostende)
Radio Noordzee (Oostende)
Radio Studio One (Oostende)
Radio Vrije Radio Oostende - VRO (Oostende)
Radio Contact aan zee (Oostende)
Radio 't Vissertje (Oostende)
Radio Carina (Eernegem)
Radio Kompas tussen 1981 en 1989 (Oostende, Koekelare)
Radio Nova (Ichtegem)
Radio Kompas vanaf 1989 (Ichtegem)
Radio Romantica (Oostende)
Radio Andromeda / Radio Melodie (Oostende)
Radio Galaxy (Oostende)
Radio Carolientje (Bredene)
Radio Relax (Bredene)
Radio Horizon / Radio Beach (Nieuwpoort)
Radio Marina (Oostduinkerke)
Radio Westpoint (Oostduinkerke, Bray Dunes)
Weekend Music Radio - WMR (Oostduinkerke, Koksijde)
Radio Westpoint (Adinkerke, Koksijde)
Radio Extra Gold (netwerk, Koksijde)
Radio Contact aan zee (Wenduine)
Radio Blankenberge (Blankenberge)
Radio Valko (Knokke-Heist)
Radio Dynamo (Knokke-Heist)
Radio Paradijs (Knokke-Heist)
Kneistiradio (Knokke-Heist)

DE HISTORIEK PER RADIO

up mail

Radio Marina (Oostduinkerke)

Tijdens de jaren 70 was Radio Marina de allereerste radio die te horen was aan de Belgische kust gebracht door een bediende van de gemeente. De radio was af en toe te horen in het weekend in Oostduinkerke en omgeving. Er werd radio gemaakt in een appartement aan de Zeedijk met een zendertje van 5 Watt. De radio was zelfs te horen tot Ieper en Kortrijk. Radio Marina bleef in de lucht tot eind 1979. In 1981 ontstond aan de Westkust Nieuwe Radio Marina.

up mail

Radio The Voice (Oostende)

Martin Ruysschaert had in 1979 een FM-zendertje gekregen van een leraar. De zender was gebouwd in een sigarettendoosje. Hij maakte daarmee zijn eerste uitzendingen in Brugge. De uitzendingen stelden niet veel voor.

Hij verhuisde naar Oostende in de Rietstraat. Om een nieuwe zender te bouwen kocht hij de onderdelen in de winkel Micro World te Oostende. Hij stak alles zelf in elkaar. Een richtantenne kocht hij tweedehands in de Langestraat te Brugge van een radio die ermee was gestopt. Door alles goed af te regelen werd een zendsterkte van 7 Watt bekomen.

Hij startte met Radio The Voice. De naam was gebaseerd op een nummer uit 1981 van The Moody Blues.

De pret was snel gedaan toen werd vastgesteld dat de zender de televisieontvangst stoorde. Boven in het appartementsgebouw woonde er trouwens iemand die bij RTT werkte. Martin verhuisde vervolgens naar Bredene waar hij startte met Radio Relax.

up mail

Radio Noordzee - 102,00 MHz - 101,20 MHz - 104,50 MHz (Oostende)

Op 10 oktober 1980 was Radio Noordzee, de eerste vrije radio in Oostende te horen. De eigenaar technicus Lucien Samaey. De eerste programma's werden verzorgd door Mark Terrenga, Dominique Van Dam, Mike West, Tom Brants, John Davis en Tom Vorsters. Er werd in het begin op willekeurige momenten radio gemaakt omdat men schrik had om in beslag te worden genomen. De programma's werden op voorhand opgenomen. Er werd beslist om telkens vanop een andere locatie uit te zenden.

Op maandag 24 november 1980 werd aangekondigd dat Radio Noordzee iedere zondagnamiddag te beluisteren zal zijn tussen 12:00 en 17:00 via de frequentie 102,00 MHz. Het schema zag er toen als volgt uit: tussen 12:00 en 14:00 was Mike West te horen met een gevarieerd programma. Tussen 14:00 en 16:00 verzorgde Mark Terrenga de Top 20. De Flashbackshow met Tom Brants was daarna te horen tot 17:00. Soms werd een zondag overgeslagen omdat men schrik had om te worden opgepakt. De programma's waren gericht aan een breed publiek door popmuziek te spelen die iedereen aansprak.

De ploeg werd geleidelijk aangevuld met onder andere Filip De Groot, De Liedjesman en Steve Delmare.

Radio Noordzee was perfect te beluisteren tussen De Panne en Knokke omdat de radio was gevestigd op de achtste verdieping van de Europatoren. Met de antenne op het dak van de 104 meter hoge building en een beperkt vermogen kon men ook in grote delen van Brugge luisteren naar de programma's.

Radio Noordzee terug in de lucht

Begin april 1981 ging het verkeerd bij Radio Noordzee. Er was ruzie tussen medewerkers en de opnames van Mark Terrenga werden niet meer gedraaid. Dit kwam op het moment dat Mark Terrenga de platenzaak "Het Oostendse Platencentrum" uit de Kapellestraat vernoemde in het begin van de Top 20. Samen met Mike West, Frans Vandersmissen, Steve Delmare en Filip De Groot verliet hij de radio. De meesten onder hen richtten Radio Kompas op. Er bleven nog drie medewerkers over namelijk Lucien Samaey, Tom Vorsters en Dominique Van Dam.

Radio Noordzee

Er waren toen syndicated programma's te beluisteren van onder andere Dirk De Vries, Ton van Dijk en Kas Robijn. De eigenaar was van mening dat het beter was om dergelijke programma's uit te zenden omdat ze beter klonken.

In april 1981 werd de samenwerking VRO opgericht. Er werd overeengekomen dat Radio Noordzee afwisselend uitzond op zaterdag en zondag tussen 11:00 tot 22:00. In juni 1981 was Radio Noordzee te beluisteren iedere dinsdag, donderdag en zaterdag.

Radio Noordzee 102

In september 1981 werden de studio's verhuisd naar de Torhoutsesteenweg 198. Op dat moment werd beslist om uit VRO te stappen en terug onafhankelijk programma's te maken.

De ploeg werd verder uitgebreid met onder andere Jerry McQueen, Tony Fisher, Jan De Graaf, Chris Konings, Mike Kent, Rudy Visser en Marc De Waker. De uitzendingen werden toen dagelijks verzorgd tussen 8:00 en 22:00. Op woensdag werd uitgezonden tot middernacht. Tijdens het weekend werden de klok rond programma's gemaakt.

In oktober 1981 werd het eenjarig bestaan gevierd in het sportcentrum. Enkele honderden luisteraars daagden toen op.

De eerste inbeslagname volgde op 5 november 1981 toen praktisch alle vrije radio's uit de omgeving werden opgepakt. Het studiomateriaal en de zender werden meegenomen. Zelfs de posters op de muren werden afgescheurd en meegenomen door de Rijkswachters. Ze hadden meer dan 5 uur nodig om alles in te laden. Ondertussen verzamelden heel wat luisteraars voor de studio. Daarna vond in de lokalen van Radio Galaxy een algemene vergadering plaats om te bepalen hoe het verder moest gaan.

vzw Radio Noordzee werd opgericht om te worden erkend. Deze werd opgericht op 5 november 1981. Dit was toevallig dezelfde dag als de inbeslagname.

te sterke zenders

Radio Noordzee sloot zich eerst aan bij het regionaal netwerk West-Vlaamse Radio samen met Radio Noord, Radio Zuid en Radio Kortrijk. Daarna werd het opgenomen in het netwerk Radio Mango van de VMMa (nu Medialaan). Na het Radio Mango-avontuur op 20 november 2002 werd het roer volledig omgegooid door de programma's te brengen van C-Dance. Toen C-Dance het voor bekeken hield kwam in februari 2008 de vzw in handen van Jeroen Goos en Bjorn Van Zundert. Daarna werden de programma's van Radio Extra Gold overgenomen.

Op 7 augustus 2015 kwam de vzw in handen van Christophe Moens, Nathalie Bomeré en Vlaccaro BVBA.

Na de erkenningsronde van 2017 was Radio Noordzee in 2018 terug te horen in Oostende via de frequentie 105,00 MHz. Echter het was de vzw Noordzee Media bestuurd door Alain Tournoy die de erkenning verkreeg.

Radio Noordzee

up mail

Radio Studio One (Oostende) - 104,00 MHz

Begin 1981 ontstond in Oostende Radio Studio One en was beperkt te beluisteren op 104,00 MHz. De initiatiefnemer was Danny Verhuizen. De medewerkers die programma's maakten waren Jimmy Jackson, Tommy Cooper en Pauli Ghetto. De radio programmeerde enkel dansmuziek.

Radio Studio One

up mail

VRO - Vrije Radio Oostende - 102,00 MHz (Oostende)

In april 1981 leek het even dat er een ware radio-oorlog zou uitbreken tussen de drie Oostendse radiozenders die elkaar op allerlei manieren het leven probeerden zuur te maken. Vrije Radio Oostende of afgekort VRO werd opgericht onder leiding van Jo Deensen, toen de hoofdredacteur Zeewacht. Hij probeerde een overeenkomst te sluiten tussen Radio Carolientje, Radio Noordzee en Radio Studio One. Deze bestond dat men onder de nieuwe gezamenlijke naam VRO afwisselend radio zou maken op de frequentie 102,00 MHz.

Er werd overeengekomen dat Radio Noordzee afwisselend uitzond op zaterdag en zondag tussen 11:00 tot 22:00. De andere twee radio's zonden uit op andere tijdstippen. Op 20 juni 1981 werden 24u/24u programma's aangeboden door de drie radio's. Radio Noordzee kreeg drie dagen toegewezen namelijk dinsdag, donderdag en zaterdag.

Deze samenwerking is maar van korte duur geweest want de drie stations hebben in het najaar van 1981 terug onder hun originele naam op een andere frequentie verder uitzendingen verzorgd.

up mail

Radio Contact aan zee - 100,20 MHz (Oostende)

Op vrijdag 12 juni 1981 startte de Brusselse zender Radio Contact met Radio Contact in Oostende. De opzet was om gedurende de ganse zomerperiode programma's op te nemen in Blankenberge en uit te zenden aan de Belgische kust. De opgenomen programma's zouden razendsnel worden geleverd aan de studio in Brussel en daar worden uitgezonden.

Radio Contact - toen uitzendend in Brussel op 101,30 MHz - was niet zo goed te ontvangen aan de Belgische kust. Op de hoogste verdieping van het Europacentrum kon men wel het signaal ontvangen. Door middel van een tuner aangesloten op een ontvangstantenne werd de uitzending van Brussel terug in Oostende uitgezonden op de frequentie 100,20 MHz. Een andere bron meldde dat de uitzendingen te horen waren op 100,55 MHz.

De Oostende VRO begon direct te reageren door een stoorzender te installeren. Tevens was de eigenaar van het gebouw niet op de hoogte van deze opstelling. Hij stelde zelf vast dat de opstelling in een gemeenschappelijk lokaal was geïnstalleerd en er werd elektriciteit afgetapt. Het bleek zelfs dat de antennes niet perfect waren gemonteerd. De eigenaar diende meteen klacht in. Op zondag 14 juni 1981 omstreeks 11:15 kwamen rijkswachters kijken en namen foto's. Het was de bedoeling om later op de dag terug te keren en de zender in beslag te nemen. Toen ze terugkwamen bleek de installatie gestolen te zijn door onbekenden. Radio Contact diende zelf klacht in tegen deze diefstal.

Een maand later probeerde Radio Contact terug aan de kust in de lucht ze zijn door een zender te plaatsen in Wenduine.

Radio Contact aan zee

up mail

Radio 't Vissertje - 105,40 MHz - 105,00 MHz (Oostende)

Radio 't Vissertje is ontstaan in 1982 in de Landbouwerstraat 22 te Mariakerke. De radio was geen oldiesstation en ook geen easy-listening station maar in de eerste plaats een radio die de mensen doet meezingen of meeneurieën. Zo werd onder andere het repertoire van de Oostendse Lucy Loes - de Koningin van het Visserslied - gretig gedraaid op de radio.

Het doelpubliek was de Oostendse vissersgemeenschap. Er werden dan ook speciale praatprogramma’s bedacht zoals "Klaps van de Koaie" waarin Roy Jean mensen uit de visserij "een klapke" liet doen. Omdat het aantal luisteraars toenam buiten de visserijwereld werden de programma's aangepast met verzoek- en spelprogramma’s. Op zondagochtend werd ook een misdienst uitgezonden.

Om erkend te worden werd de vzw 't Vissertje met ondernemingsnummer 424068855 opgericht op 16 december 1982.

In 1983 werd de radio positief geadviseerd door de Raad van Niet-Openbare Radio's. Enkele jaren later volgde de erkenning.


Tijdens de beginperiode werd ' t Vissertje geschreven in het oude Nederlands

De inkomsten kwamen van lokale reclame, de verkoop van lidkaarten en stickers. De radio had één huisstem die de reclameberichten stuk voor stuk opnam. Radio 't Vissertje organiseerde ook een jaarlijkse rommelmarkt tijdens de zomer.

Midden jaren 90 verhuisde de zendmast naar het hoge gebouw Residentie Royal Ascot waardoor het zendbereik nog groter werd. 

Medewerkers die op Radio 't Vissertje programma's hebben gemaakt waren onder andere Johan Verstreken, Gino Ester, Pascal Brys, Anouck Meyer en Roger Schreurs.

Rond de eeuwwisseling sloten de andere Oostendse radio's aan tot radionetwerken. Radio 't Vissertje bleef onafhankelijk radio maken voor een trouw luisterpubliek. In 2003 werd de radio opnieuw erkend op de frequentie 105,00 MHz.

Na 2000 was het grote enthousiasme evenwel weggeëbd. Er bleef nog slechts een beperkte ploeg medewerkers over.

Het programmaschema zag er als volgt uit in 2009:
Maandag - vrijdag:
00:00 - 07:00: De Grootste Hits allertijden
07:00 - 09:00: Rudy
09:00 - 12:00: Tonni Brink
12:00 - 14:00: Roy
14:00 - 16:00: Tonni Brink
16:00 - 19:00: Rudy
19:00 - 00:00: De Grootste Hits allertijden

Zaterdag - Zondag:
De Grootste Hits Allertijden

De radio bracht wel dagelijks twaalf lokale nieuwsberichten tussen 07:00 en 22:00. Ook lokale stadsinformatie en een weerbericht kon je toen iedere dag beluisteren.

De erkenningen voor lokale radio verliepen op 31 december 2017. Tijdens het voorjaar 2017 werd terug een erkenningsronde georganiseerd. De beheerraad van Radio 't Vissertje wist niet dat het dossier digitaal via een portaal moest worden ingevoerd. Roger Schreurs dacht dat de minister van cultuur moest worden aangesproken. Omdat er geen dossier werd afgeleverd via de portaalsite KIOSK werd de radio niet meer erkend in 2018.

De laatste uitzending vond plaats op 31 december 2017. Op die dag werd eveneens de vzw ontbonden.

 

up mail

Radio Carina - 102,30 MHz - 102,50 MHz (Eernegem)

Op 1 januari 1981 startte Radio Carina met radio-uitzendingen. Hiervoor werd de vzw Vereniging Radiowereld opgericht. Op die dag werd er enkel muziek uitgezonden tussen 12:00 en 19:00. Er werd uitgezonden vanuit de Aartrijkestraat 34 te Eernegem. In een ruimte stonden enkel twee cassettedecks aangesloten op een mengpaneel. De programma's werden opgenomen in de privéstudio's van de Dj's. De gebruikte zender was van het merk Rohde & Schwarz.

Radio Carina

Om naar de uitzendingen te luisteren moest de luisteraar op zondag afstemmen op 102,30 MHz tussen 9:00 en 19:00. Noël Cordier, Jo Silver, Marc Van Gent (Marc De Coster) en Maarten Broeckman stonden achter dit radioproject.

Radio Carina had een postbusadres, namelijk Postbus 7 te 8420 Gistel. De respons was goed want wekelijks kwamen een stapel brieven binnen met leuke reacties. De 500 Watt sterke Rohde & Schwarz FM-zender werd aangesloten op één rondstraalantenne. Later stelde men vast dat een directe buur last had van enkele strepen op televisiebeelden terwijl werd uitgezonden. Dit werd verholpen door een filter te bouwen tussen de Tv-antenne en de televisie van die buur. Maar dit bleek toch niet voldoende te zijn want op 11 januari had Noël beslist om de uitzendingen te staken omdat de zender toch niet voldeed. De technicus Chris Van Rapebusch deed gewoon verder.

Radio Carina

Op 22 februari werd de omroep opgepakt wegens het verspreiden van storingen. De kernploeg van Radio Carina viel uit elkaar en ging zich vestigen bij onder andere Radio Kompas en Vrije Radio Torhout.

Enkele berichten die verschenen in de kranten toen Radio Carina werd in beslag genomen.

Radio Carina

De Morgen - 23 februari 1981

Radio Carine - La Cité 23/02/1981

La Cité - 23 februari 1981


Torhoutse Bode - 27 februari 1981

Radio Carina
Tips - 27 februari 1981

Radio Carina had nog een drive in-show georganiseerd op 28 februari 1981. Desondanks de radio niet meer uitzond, is deze danspartij toch doorgegaan.

Radio carina

Radio Carina  - Veldtraat 121  - Ichtegem

Eén jaar later kwam Radio Carina terug in de lucht vanuit de Veldstraat 121 te Ichtegem. Initiatiefnemer was Chris Car. Er waren medewerkers van Radio Decibel uit Middelburg die wilden meewerken omdat de radio goed was te ontvangen in hun gemeente. Op de dag dat er terug werd gestart met uitzendingen zat alles tegen. De 100 Watt zender begaf het toen. Ook Chris zag het niet meer zitten en stapte op.

De eerste weken werd er met 65 Watt uitgezonden. Desondanks het lage vermogen waren de uitzendingen te ontvangen in een groot deel van West Vlaanderen en Zuid Nederland. Dit kwam omdat de zendmast op 85 meter boven de zeespiegel was opgesteld.

In juni 1982 werd een nieuwe zender gekocht die aan alle eisen voldeed. Er werd toen 24 uur op 24 uur uitgezonden met een effectief vermogen van 600 Watt op 102,50 MHz. Peter de Wit, Barend Beekman, Simon Stip en Karel Van de Wal waren toen medewerkers die tijdens de week te horen waren tussen 11:00 en 18:00. Zo presenteerde Barend Breekman De Karnemelkshow.

Op 26 juni werd het eerste Carina Bal georganiseerd. Naast de studio werd hiervoor speciaal een circustent opgesteld. Ongeveer 800 fans zakten toen af naar het bal.

Radio Carina studio

Simon Stip

Tijdens de zomer van 1982 was de Nederlander Barend Beekman de nieuwe programmaleider. Hij introduceerde het format, liet professionele jingles in elkaar steken en verbeterde de studio. De liefde met Radio Carina was blijkbaar zo groot dat hij 2 maanden lang in de studio heeft gewoond.

Op de foto hierboven is de Nederlandse ploeg te zien. Alle jongens, afkomstig uit Middelburg en tevens werkzaam bij Radio Decibel, waren Dj's. De meisjes zijn zussen of vriendinnen. Staand van links naar rechts: Peter de Wit, Barend Breekman, de 3 meisjes en Simon Stip. Zittend: Kees de Kraker en Karel van der Wal.

Simon Stip en Barend Breekman zijn bij Radio Carina terecht gekomen omdat ze reageerden op een advertentie van Free Radio Magazine. Toen ze werden aanvaard bij Radio Carina hebben ze de ploeg Nederlanders uitgebreid. Die ploeg verzorgde hoofdzakelijk de dagprogramma's. Deze programma's werden thuis op cassette gemaakt en opgestuurd naar de radio. Soms zakten ze allen af tijdens het weekend om live radio te maken of met de roadshow op pad te gaan.

Facebookliefhebbers kunnen ook hier terecht op de Radio Carina pagina:
facebook.com/groups/359291507417788/

up mail

Radio Kompas tussen 1981 en 1989 - 101,70 MHz - 105,80 MHz (Oostende, Koekelare)

Op 13 april 1981 komen Mark Terrenga, Steve Delmare, Filip De Groot en Bert Ree samen om een radiostation op te starten dat gericht is op de toeristen. Het zou een radio voor de gehele kust moeten worden met naam die in alle talen vlot moest klinken. Uiteindelijk koos Filip Degroot voor de naam Radio Kompas. Mike West, die bij het initiatief werd betrokken, kocht een zender. De eerste testuitzending startte op 24 april 1981 vanop de zevende verdieping van een appartement dichtbij het stadhuis van Oostende. Maar al na een paar minuten kwam er een fluitsignaal op de Kompas-frequentie te zitten. Dit bleek afkomstig te zijn van de VRO (Vrije Radio Oostende) die de eerste uitzending wilde saboteren. Zij konden niet verdragen dat er anderen op de FM-band zaten en probeerden met een hoger vermogen de collega's te storen. Ook Radio Galaxy werd twee weken voordien uit de lucht geblazen door VRO.
Radio Kompas deed een tweede test op 1 mei 1981 met een zender van 1 Watt. De ontvangst was nog steeds zwak. Ook werd er op 15 mei 1981 getest in het nabijgelegen Mariakerke.

De ploeg kwam in contact met Walter Decru van de elektrowinkel Elko. Walter was al sinds hij kind was geïnteresseerd in radio. Zo adverteerde hij op zeezender Mi Amigo als "de elektroreus van West Vlaanderen". Er werd toen een vzw opgericht met als bestuurders Mark Terrenga, Noël Cordier, Mike West en Rudy Defraye. Walter Decru kon in het begin nog geen bestuurder worden omdat er nog een gerechtelijk onderzoek was dat liep tegen Radio Mi Amigo.

Via de radiomagazines RadioVisie en Radio Infoon werd aangekondigd dat een toeristische kustradio vanaf mei 1981 zou worden opgericht en dat geïnteresseerden om mee te helpen zich konden aanbieden. Er kwamen reacties van onder andere Willy Leecoo, Ricky John, Willy Van Praet, Maarten Broekman, Jo Prins, Steve Delmare, Frans Van Der Smissen, Filip De Groot en John Davis. Er kwamen ook reacties uit Nederland van onder andere Paul Meuldijk, Tom De Bree, Joop Berger, Ron Van Dijk en Hugo Meulenbroek.

De bedoeling was dat er zoveel mogelijk live zou worden gepresenteerd. De Nederlandse medewerkers zouden ook opgenomen programma's op cassette leveren. Ook werden er medewerkers gezocht om 's nachts non-stop te draaien en op tijd de opgenomen programma's te starten.

Radio Kompas
Hier gebeurden de eerste testuitzendingen

Radio Kompas
Hier gebeurden de laatste testuitzendingen

Eerste zender
Eerste zender van Radio Kompas

Begin juni 1981 werd besloten om uit te zenden net buiten Oostende. Dit werd beslist om te vermijden dat eventuele geproduceerde storingen voor hinder zou zorgen. Er werd gezocht naar een afgelegen woonst waar een zendmast kon worden opgericht. Te huur staande woningen te Leffinge, Gistel, Zandvoorde, Westkerke en Oudenburg worden bezocht maar deze bleken allemaal niet geschikt.

Een vervallen boerderijtje werd gevonden in Zande. In slechts 10 dagen tijd slaagden de medewerkers er in elektriciteit aan te sluiten, verbouwingen uit te voeren, de muren te behangen en een studio in elkaar te timmeren.

Radio Kompas te Zande

Er was plaats voor een studio, een living, een ontvangstruimte en een ruimte waar de platen werden gearchiveerd. Er was echter geen stromend water.

Een niet te vergeten feit was de ruim 250 meter lange toegangsweg naar het boerderijtje. In droge tijden was het een goed te berijden stukje onverharde weg. Na een regenbui veranderde dit in een lange modderpoel. Medewerkers op de fiets kwamen dan altijd onder de modder de studio binnen en douchen kon dus niet. Ook met de auto naar de studio rijden was na een regenbui geen eenvoudige opgave. Vanaf het begin van het weggetje moest in de modder met volle gas tot aan de studio worden gereden en op tijd worden afgeremd om de bocht naar links te nemen.

Eind juni 1981 kraakte bij het opzetten van de uitschuifbare antennemast een gedeelte af. Het gevolg hiervan is dat de antennes op slechts 12 meter hoog werden opgesteld en bij de testuitzendingen bleek dat de ontvangst aan de kust veel te zwak was.

Radio Kompas - locatie Zande
Studio locatie Zande

Radio Noordzee
Marc Terrenga en Gino De Coster

Radio Noordzee
Mike West

Radio Noordzee
Frans Van Der Smissen

Na heel wat testen en andere sabotagedaden is Radio Kompas gestart met non-stopmuziek op 2 juli 1981 om 20 uur via de frequentie 101,70 MHz. De dag daarna om 12 uur werd officieel gestart. Het was meteen ook het eerste radiostation in West Vlaanderen dat 24 uur op 24 uur te beluisteren was. De ploeg bestond uit Mark Terrenga, Marc Van Vlaanderen (Marc De Coster), Frans Vandersmissen, Noël Cordier, Bert Ree, Joop Berger, Paul Meuldijk en vele anderen. Toch was er terug een sabotagedaad twee dagen later. Toen werden de elektriciteitskabels doorgeknipt. Een aantal medewerkers hielden vanaf toen 's nachts de wacht.

Ronny Saelens, destijds in dienst als technicus bij Elko, mag hier ook worden vermeld. Hij heeft op de meest onmogelijke momenten de zolder van de bouwvallige woning beklommen om aan de zender te werken.

Nadat men was gestart met een veel te lage antennemast werd op 26 juli 1981 een nieuwe mast opgericht met een hoogte van 27 meter. De mast was een slagboom die gemakkelijk naar beneden kon worden gekanteld zodat men indien nodig aan de antennes kon werken. In de mast werden 4 dipolen gemonteerd.

De nieuwe antenneopstelling zorgde voor een goede verbetering van de ontvangst. Radio Kompas was dan langs de kust goed te beluisteren tussen Blankenberge en Koksijde. Ook in het binnenland was de ontvangst goed tussen Brugge en Roeselare.

Het enige probleem was bij het kantelen van de mast. De antennes hingen dan net boven de grond van de buurman. De boer was om onduidelijke reden niet zo blij met Radio Kompas als buur. Het werken aan de antennes moest dan ook snel gebeuren want als de boer zag dat men op zijn land stond, kwam hij met zijn tractor iedereen wegjagen.

Door de hogere zendmast waren de programma's ook zwakjes te ontvangen in het Nederlandse Vlissingen en omgeving. Dit was motiverend voor de Nederlandse medewerkers die vanaf toen de veerboot namen en live programma's verzorgden.

Radio Kompas was in eerste plaats een toeristische omroep die informatie in vier talen bracht tijdens het hoogseizoen speciaal voor de toeristen. Er kwamen veel positieve reacties en de toeristische diensten in Noordwest Vlaanderen stuurden heel wat informatie door naar "het nieuwe medium". De komst van de toeristische kustradio werd zowel via de diverse dag- en weekbladen als via het BRT-journaal aangekondigd.

Radio Kompas

Het muziekgenre was zeer uiteenlopend van punk tot klassiek. Zo was er voor elk wat wils in de kustregio.

Op 5 november 1981 werd de vzw Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Audio Service - KOMPAS met ondernemingsnummer 422077682 opgericht.

Radio Kompas klonk anders dan de andere vrije radio's. Dit was te danken aan de professionele aanpak en de originaliteit van de programma's. De omroep telde snel 95 medewerkers. Iedere dag tussen 7:00 en 0:00 werden gepresenteerde programma's verzorgd. Tijdens de nacht werd er live non-stop muziek gebracht door 3 medewerkers.

Vandersmissen alias "de playboy van het station" had vooral de jonge dames aan zijn kant tussen 14:00 en 16:00. In zijn programma konden zij meedoen met de talloze leuke telefoonspelletjes en tegelijkertijd genieten van veel Vlaamse muziek. Op woensdagnamiddag was er een jeugdprogramma tussen 14:00 en 17:00. Lex Quincy nodigde popgroepen uit en speelde veel Belgische popmuziek in zijn programma. Ook was er een popjournaal en een overzicht van de buitenlandse hitlijsten. Ook de jeugd was regelmatig te horen op woensdagnamiddag. Onderwerpen zoals drugsverslaving, eenzaamheid, jeugdverdriet, schoolproblemen kwamen uitvoerig aan bod.

Op zondagmiddag was er het programma Radio Kompas Totaal. Allerhande activiteiten gingen live op antenne zoals de cyclocross te Zevekote, de hobbybeurs te Koekelare en de autosprint te Gistel die plaatsvond in oktober 1981. Gemeentebesturen uit de ganse regio reageerden positief op deze initiatieven. De organisatie van Radio Kompas Totaal was in handen van Rudy Defraye. Dat programma was toen de enige bron van inkomsten.

Radio Kompas moet vrij

Sinds de start werden jingles gespeeld die waren ingesproken door Joop Berger. Vervolgens deed men beroep op zangers Terry Lanka en Sandy Lencie. In ruil werden hun platen gepromoot op de radio. Terry Lanka zou niet veel later zelf Radio Melinda opstarten in Middelkerke.

Op 13 september 1981 ging Radio Kompas uit de lucht in afwachting van de publicatie van het Koninklijk Besluit in verband met de technische voorwaarden om erkend te worden. Tijdens deze radiostilte werd de studio verbouwd zodat ook interviews konden plaatsvinden vanuit een tweede studio.

Op 5 november 1981 om 14u30 werd Radio Kompas samen met 5 andere collega radiostations uit de ether gehaald door de RTT. De volledige studio, zendapparatuur en platencollectie werd toen in beslag genomen. De ploeg van Radio Kompas bleef niet stil zitten. Op 11 november 1981 werd er met meer dan 2000 auto's betoogd in het centrum van Oostende. Twee jaar later werden de toenmalige medewerkers beboet met 6000 BEF (150 €) en werd alle materiaal van de radio verbeurd verklaard.

De 1000 Watt sterke antenneversterker

Op 18 december 1981 was Radio Kompas terug in de lucht en op 26 december 1981 werd er in zaal Zuudhove te Koekelare de eerste drive in show georganiseerd. Het werd een groot succes want de zaal waar het evenement werd georganiseerd, was veel te klein. Er werden zelf fans geweigerd omdat er echt niemand meer bij kon.

Op 26 februari 1982 werd er De Nacht van Kompas in het Thier-Brau Hof te Torhout georganiseerd. Reeds enkele uren voor de deuren open gingen, stonden reeds mensen aan te schuiven. 3000 feestvierders konden genieten van optredens van (Vlaamse) artiesten zoals Doris D. & The (New) Pins, John Terra, Paul Severs, Paul Bruna, Roger Verkempinck, Paul Anderson, Danny Fabri, Benny Scott, Eddy Marno en Mary Scott. De Nacht van Kompas was een schot in de roos.

Nacht van Radio Kompas

In het eerste kwartaal van 1982 heeft Radio Kompas de hulpactie van Medi-Solidarinosc gesteund. Deze actie, gepromoot door Willy Leecoo, was een actie van de drie Oostendse ziekenhuizen voor het verzamelen van medisch materiaal en voedsel voor Polen. Er gingen twee Kompas-medewerkers mee naar Polen om tweemaal per dag telefonisch verslag te brengen. De mensen van het persagentschap Belga luisterden zelfs mee om zelf zoveel mogelijk nieuws over het konvooi te verzamelen.

Ondertussen kwamen activiteiten zoals de Omni-Sportdag te Ichtegem, de Nacht van Vlaanderen (18 juni 1982) en de Zomerhappening (3 juli 1982) in het programma Radio Kompas Totaal.

Promotiespot Ober Bayernfeesten in Sint-Michiels Brugge (1982), stem Norbert Van Slambrouck

Eind maart werd aangekondigd dat Radio Kompas de vele bezoeken en inbeslagnames van de RTT beu was en zich zou terugtrekken op de Noordzee om een zeezender te worden. Er werd gevraagd aan de luisteraar om af te zakken naar de haven van Oostende om de boot Santa Maria uit te wuiven. Dit bleek een aprilgrap te zijn waarin heel wat mensen zich hebben laten vangen. Zelfs het persagentschap Belga heeft dit bericht verspreid en vroeg om meer uitleg aan de medewerkers van Radio Kompas.

Er waren vervolgens plannen om te verhuizen. Tijdens de lente van 1982 had men in de Bisschopshoek 41 te Koekelare een ruim pand gevonden. Er was plaats voor drie studio's. De living zou de ontvangstruimte worden en er was plaats om te douchen, te slapen en te koken. Er was ook een mooie tuin om live reportages te maken en optredens te organiseren. Tevens waren er ook plannen om een hogere zendmast te bouwen zodat de uitzendingen ver buiten de landsgrenzen zouden reiken.

Radio Kompas

Op het Eurosongfestival 1982 in het Verenigd Koninkrijk had Radio Kompas ook een verslaggever die niet alleen interviews kon afnemen van de vele artiesten maar ook Luc Appermont (toen BRT-verslaggever) en Adriaan Van Landschoot (Zeezender Radio Atlantis) interviewde.

Op 22 mei 1982 had de radio-omroep de Rocknacht georganiseerd met Tenpole Tudor Van Dale en Le Moniteur Belge Dans L'Espace. Dit concert ging door in de sporthal te Koekelare. Op 5 juni 1982 trad de Bruggeling Willy Lustenhouwer op ten voordele van het radiostation. De opkomst was zo groot dat men meer dan 200 mensen moest weigeren. Tijdens de Mundial '82 was er iedere dag een verslag van de wereldbeker met telkens een interview met een voetbalkenner uit West Vlaanderen. Eind juni 1982 was Radio Kompas te bekijken op de toenmalige BRT-televisie. De zender had een programma gemaakt rond de West-Vlaamse vrije radio's.

Radio Kompas
Live-studio

Radio Kompas
Opnamestudio

Radio Kompas lokatie Koekelare

Tijdens de nacht van 16 op 17 juli 1982 werd verhuisd naar Koekelare. Ook de nieuwe zendmast, die 41 meter hoog was, werd in dienst genomen. Er werden maar liefst 16 gerichte dipoolantennes gemonteerd in de mast.

Radio Kompas

Radio Kompas

Radio Kompas

Op 21 augustus 1982 haalde Radio Kompas opnieuw de nationale pers. Omdat de vrije radio vrijwel in de gehele provincie toen te ontvangen was, werd aan hen gevraagd om medewerking te verlenen aan een rampoefening van de hulpdiensten. De opzet was een vliegtuig dat was neergestort op het industrieterrein te Koekelare. Dit werd op de dag van de oefening gemeld op de radio in een nieuwsflash en was tevens het startsein van de oefening. Radio Kompas was ook ter plaatse om live reportages te brengen.

Het ganse gebeuren werd toevallig opgevangen door een correspondent van persagentschap Belga. Het resultaat was dat de nationale pers het bericht bestempelde als een kwakkel van een vrije radio. Dit werd tevens overgenomen in het toenmalige TV-journaal van de BRT. Ook de kranten smeerden dit uit over hun pagina's de dag nadien. Dit terwijl deze actie reeds weken lang was aangekondigd op Radio Kompas en grondig was voorbereid met de politie, de Rijkswacht, de hulpdienst 900 (nu 100/112), de ziekenhuizen, de brandweer, het Rode Kruis, de civiele bescherming en het gemeentebestuur.

Radio Kompas

Lees hier de berichten die toen in de kranten verschenen.


Le Soir - 24 augustus 1982

Op 9 september 1982 werd de zendinstallatie terug in beslag genomen. Iedereen dacht dat het te maken had met die vliegtuigramp maar dat was niet het geval. Omdat de ontvangst vrij slecht werd in het centrum van Oostende en de nieuwkomer Radio Romantica uitzond op de nabijgelegen frequentie 101,40 MHz werd het vermogen opgedreven van 700 Watt tot 900 Watt. Het uitgestraalde vermogen werd toen ruim 5000 Watt. Nu bleek het dat de frequentie 101,70 MHz in Londen toen werd gebruikt door de taxi's en dat Radio Kompas het transmissiesignaal stoorde. De klacht kwam dus via het parket van Brugge.

Op 24 november 1982 werd ook per vergissing door de RTT de zender verzegeld. De uitzendingen werden op 16 december 1982 hervat. Met een zendsterkte van 100 Watt had de radio toch nog 200.000 potentiële luisteraars in de regio tussen Oostende, Middelkerke, Torhout en Diksmuide. Tijdens het jaar 1982 had Radio Kompas ook 7000 luisterleden. Er werd toen promotiemateriaal verspreid zoals T-shirts, sweaters, badges en dergelijke dat vlot werd verkocht.

In oktober 1982 was er de erkenningsronde. Om de ontvangst in Oostende terug te garanderen werd beslist een nieuwe vzw op te richten om een erkenning in Oostende te bemachtigen. Bert Ree, Willy Leecoo en twee vertegenwoordigers van het Andromeda gebouw richtten vzw Andromeda op. Het zou de bedoeling zijn om alle medewerkers programma's te laten maken op beide radio's.

Op 9 april 1983 startte Radio Andromeda op 100,65 MHz net toen in Koekelare wegens een technisch probleem met de zender niet werd uitgezonden. Een deel van de medewerkers verzorgde toen programma's bij Radio Andromeda. Toen de zender in Koekelare was hersteld, waren Bert Ree, Jean Brettel, Jurgen Schaut en Eric Daem te horen op beide frequenties. Toen de samenwerking werd beëindigd tussen de twee zenders, waren daarna heel wat medewerkers die bij Radio Andromeda bleven programma's maken.

Luister naar Bert Ree tijdens een testuitzending op 12 februari 1983

Ondertussen bleef Radio Kompas groeien. Er was een nieuwsploeg die op regelmatige basis de actualiteit op antenne bracht. Sporthappenings zoals de wandeltocht De Nacht Van Vlaanderen en De Nacht van het Paard, een internationale paardenrace vanuit Oostende, werden live op antenne gebracht. Ondertussen was Kompas Totaal live aanwezig op vele jaarbeurzen en tentoonstellingen. De grootste krachttoer was toen er een mobiele studio stond opgesteld in de Hollandse Beekse Bergen en de uitzending live op radio was te horen. Deze stunt werd gerealiseerd op een zondagnamiddag tijdens het programma Kompas Totaal. Er waren toen tal van optredens met o.a. Albert West. De gebroeders Ruud en Rob Reedijk verzorgden ook interviews met bezoekers en personeelsleden. Een krachtige straalverbinding zorgde toen voor de transmissie tussen de Beekse Bergen en de studio in Koekelare.

Rond die periode waren ook Johan Blakenstein, Ron Van Dijk, Mike West, Ricky John, Jean Bretel, Peter Valberg, Bart Bouwman, Jean Pol en Willy Leecoo vaste medewerkers van de omroep. Veel beluisterde uitzendingen waren toen "Ramen open" op zondagmorgen. Dit programma werd ook uitgezonden in vier ziekenhuizen in Oostende, twee in Brugge, één in Veurne en één in Torhout.

Radio Kompas
Kurt Van Holen (1982)

Radio Kompas
Ron Van Veen (1983)

Op 9 juli 1983 vierde Radio Kompas zijn tweede verjaardag. Er werd gefeest in Torhout met 1500 bezoekers en in Gistel met 500 bezoekers. Er waren optredens van Benny Scott, Danny Joe, Laurentius, Free Russel, Paul Anderson, Bernadette, Second Life en The Platters.

Op dinsdag 3 april 1984 werd de zender door de RTT gecontroleerd. Tot ieders verbazing stond het uitgangsvermogen te hoog ingesteld. De zender en de zendkabels werden verzegeld. Het bleef toen even stil op de frequentie. Op woensdag 18 april controleerde de RTT terug de zender en er werd nog een slechte instelling vastgesteld. Pas de dag daarna, na een derde controle, mocht terug worden uitgezonden.

Radio Kompas

Eind april 1984 verscheen het fanblad "Het Kompassertje" dat om de twee maanden zou verschijnen. Er verscheen een maand later een uitgebreid artikel in het Nederlandse Free Radio Magazine. Ook werd toen de derde verjaardag gevierd met een optreden van Rob de Nijs.

Op 11 april 1984 werd het Koninklijk Besluit Willockx aangepast door de beschikbare frequentieband voor lokale radio's uit te breiden tot 108 MHz. Op maandag 22 oktober 1984 besloot Radio Kompas de vertrouwde frequentie 101,70 MHz te ruilen voor 106,40 MHz in de hoop beter te kunnen worden ontvangen. De omroep werd in november 1984 officieel erkend en begon op 5 augustus 1985 uit te zenden op 105,80 MHz met een zendbereik van ongeveer 8 km.

Radio Kompas - erkenning

Door het kleine zendbereik verminderden ook de inkomsten. In de beheerraad bestond toen onenigheid over hoe het verder moest gaan. Er werd besloten om te gaan samenwerken met Radio Alpine uit Roeselare. Twee van de vier leden uit de beheerraad verkochten hun zetel aan Alpine-voorzitter Rik Hoornaert en advocaat Patrick Crabbe. Rik Hoornaert was goed bevriend met Rik Denolf van Roularta en men was van plan om een klein radionetwerkje in West Vlaanderen uit te bouwen om op gebied van reclame samen te kunnen werken. In ruil kreeg Radio Kompas enkele medewerkers in dienstverband.

In 1989 kregen de inkomsten een flinke deuk door de komst van televisiezender VTM. De grote nationale publiciteitsregieën verhuisden naar de nieuwe commerciële omroep. Ook de artiesten lieten de lokale radio meer en meer links liggen. Zij deden beroep op het succesvolle VTM-programma "Tien om te zien" om hun nieuwe platen te promoten.

Er kwam daarbij dat de eigenaar van het pand aan de Bisschophoekstraat het geheel zou verkopen omdat hij elders van zijn pensioen wilde genieten. Volgens de twee Radio Alpine-bestuurders was dit het ideale moment om te verhuizen naar Oostende omdat er een nieuwe erkenningsronde aankwam. De meeste medewerkers wilden in Koekelare blijven omdat er door de jaren heen een band met de gemeente was gevormd. Er werd vervolgens afgezien van de medewerking met Radio Alpine.

Eind jaren 80 werd een samenwerking aangegaan met X-tra FM, een nieuwe radio gesticht door onder andere Rudi Van Vlaanderen en Luc De Groot. Zij waren reeds gestart met een nationaal radionetwerk waar tal van lokale zender de opgenomen programma's afspeelden. De naam werd veranderd in Kompas X-tra FM. Twee bestuursleden waren met deze gang van zaken niet tevreden omdat er onder andere geen plaats meer was voor lokale programma's. Op dinsdagmiddag 24 oktober 1988 werd al het studio- en uitzendmateriaal door hen meegenomen omdat ze flink hadden geïnvesteerd in Radio Kompas. Er zou worden gestart met een nieuwe Radio Kompas, eerst op de frequentie van Radio Nova.

sticker 3

sticker 4

sticker 2


Enkele Radio Kompas-zelfklevers

Radio Kompas Oostende

up mail

Radio Nova - 100,55 MHz - 105,10 MHz - 105,80 MHz (Ichtegem)

Radio Nova ontstond in 1984 in Ichtegem. De radio diende een dossier om erkend te worden. In 1983 kreeg Radio Nova een positief advies van de Raad van Niet-Openbare Radio's om erkend te worden.

In Ruidenberg, Vinkenveldstraat 4 werd een livestudio en twee opnamestudio's ingericht. De antenne stond daar op een hoog punt namelijk op een goede 40 meter boven de zeespiegel. Omdat de Ruidenberg het één na hoogste punt is in West Vlaanderen werd een flink gebied bestrijkt met een vermogen van 100 Watt verdeeld over 4 dipolen. Zelfs in Frankrijk was de radio te ontvangen. De eerste testuitzending werd gehouden midden augustus 1984 en een maand later werd officieel gestart op 100,55 MHz.

Het format was toen ook uniek. Men draaide enkel platen uit de jaren 60 en 70 met af en toe een actuele plaat. Het waren enkel rustige nummers die werden gespeeld en de stijl van presentatie was ook vrij rustig. De medewerkers maakten programma's van vier uur lang.

Ook merkwaardig was dat het tijdsein werd gespeeld om het uur dertig. Op het volle uur werd steeds een Nederlandstalig nummer gedraaid. Om de twee uur werd om kwart na het uur steeds het weerbericht gegeven.

Toen het station werd erkend in 1985 kreeg het de frequentie 105,10 MHz toegekend.

De vzw kwam in handen van Radio Noordzee uit Oostende en na een tijdje werd gestopt met uitzenden. Toen Radio Kompas startte met het overnemen van de programmatie van X-tra FM verlieten twee bestuursleden de radio. Op dinsdagmiddag 24 oktober 1988 namen ze al het studio- en uitzendmateriaal mee omdat ze flink hadden geïnvesteerd in Radio Kompas.

De vergunning van Radio Nova was nog enkele maanden geldig. Er werd overeengekomen om onder de naam X-tra FM Houtland radio te maken in Ichtegem. Halverwege de jaren 90 was de vergunning verlopen. Er werd illegaal gebruik gemaakt van de vertrouwde 105,80 MHz omdat deze toen nog niet werd gebruikt door de radio in Oostende die was erkend.

In 1991 had de vzw Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Audio Service - KOMPAS terug een erkenning op zak. Er werden terug programma's gemaakt met de naam Radio Kompas.

 

up mail

Radio Kompas / Radio Houtland - periode vanaf 1989 - 105,80 MHz (Ichtegem)

Een deel van de medewerkers verliet Radio Kompas omdat met de samenwerking met X-tra FM geen plaats meer was voor lokale programma's. Er werd terug een oplossing gevonden om verder programma's te maken. Radio Nova uit Ichtegem, dat toen in handen was van Radio Noordzee uit Oostende, was gestopt met uitzenden. De zendvergunning was ook nog een enkele maanden geldig. Er werd toen afgesproken onder de medewerkers wie wat zou betalen. Er werd eveneens gekozen om door te gaan met de naam X-tra FM Houtland omdat de naam Radio Kompas in handen was van Patrick Crabbe van Radio Alpine. Ook de naam van het fanblad werd veranderd in X-tra Houtlandertje. De programmatie bestond uit aangeleverde programmacassettes en eigen producties.

De vergunning verliep halverwege 1990 en er werd illegaal gebruik gemaakt van de vertrouwde 105,80 MHz omdat deze toen nog niet werd gebruikt door de radio in Oostende die was erkend.

In 1991 had de vzw Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Audio Service - KOMPAS terug een erkenning op zak. De medewerkers slaagden er in om terug samen te werken met de vzw. Er werd besloten om terug via de frequentie 105,80 MHz programma's te maken met de naam Radio Kompas. Men wilde snel terug in de ether zijn want Radio Contact uit Oostende ging de naam Radio Kompas gebruiken omdat ketenradio zou worden verboden. In augustus 1991 werd in het centrum van Koekelare een voorlopige antenne geïnstalleerd.

Ondertussen bracht een andere groep van Kompas-medewerkers verder het Xtra Houtlandertje uit. Zij gingen starten met Radio Baccara en maakten dus volop promotie voor deze radio die in Ichtegem werd geïnstalleerd.

In 1992 was de Radio Contact niet opgezet met de Koekelaarse omroep die eveneens Radio Kompas als benaming gebruikte. Radio Contact had ondertussen Radio Activity (vzw Activity) uit Oudenburg overgenomen en gebruikten de naam Radio Kompas in het centrum van Oostende. De eis om Radio Kompas te verbieden in Koekelare werd in een kortgeding verworpen.

Ondertussen werd de grote mast terug opgezet op de Ruidenberg te Ichtegem en werd een voorlopige studio gebouwd. Op 24 februari 1992 was Radio Kompas terug te horen in het Houtland. Een paar oude bekenden zoals Marc Terrenga en Tom De Bree besloten om terug te kiezen voor Radio Kompas. Eind juni 1992 werd in Sterrestraat in Koekelare de nieuwe studio in gebruik genomen.

Ondertussen werd voor de rechtbank de radio in Koekelare in ongelijk gesteld. Omdat in Koekelare op het moment van de start van Radio Kompas Oostende nog niet uitzond voor de regio waarvoor het toestemming had en omdat het station uit Oostende een patent had genomen op de naam Radio Kompas kende de rechter in beroep de naam toe aan vzw Activity. De Houtlanders hadden geen zin om een andere naam te kiezen en er werd een tijdlang naamloos uitgezonden. De vzw Kulturele Onafhankelijke Maatschappelijke Publieke Audio Service - KOMPAS werd overgelaten aan Radio Baccara, de groep die eveneens Xtra Houtlandertje uitgaven. Op 1 juli 1992 startte men op 105,80 MHz met Radio Houtland. Er werd nog steeds verwezen naar Radio Kompas door de Kompas-ster en koptelefoon te verwerken in het logo.

Radio Houtland

In 2000 was Radio Houtland zeven jaar oud. In dat jaar werd beslist om samen te werken met de VMMa en werden de programma's van Radio Mango doorgestuurd. Toen de VMMa stopte met Radio Mango werd samengewerkt met TOPRadio. Op 16 september 2007 nam Radio Houtland de programma's over van Radio Extra Gold.

Deze historiek kwam er dankzij Marnix Tack (Kurt Vanholen). Hij had verschillende taken zoals het verzorgen van de promotie, het leiden van het promoteam, het verkopen van de toen broodnodige lidkaarten, het draaien van de live non-stop, het organiseren van activiteiten, het samenstellen van het fanblad, het rekruteren van nieuwe medewerkers, het verzorgen van rubrieken diverse programma's zoals Kompas Totaal, het kookprogramma en de huis-tuin-keuken info.

Ook dank aan Marc De Coster voor het fotomateriaal en Ron Van Veen voor de herziening van de geschiedenis, uitgevoerd in juli 2012.

up mail

Radio Romantica - 101,40 (Oostende)

Radio Romantica bevond zich boven het rusthuis "Les étoiles" in de Koningstraat 86 in Oostende. De radio werd opgestart tijdens de zomer van 1982. Hubrechtsen Darwin herinnert zich nog enkele details over zijn vader Pierre die toen 52 jaar oud was en elektronica ingenieur was. Pierre was ook liefhebber van Zuid Amerikaanse muziek zoals merengue, salsa,... Als Dj van het station kon de luisteraar tijdens zijn programma hoofdzakelijk genieten van deze muziekgenres.

Om erkend te worden werd de vzw Romantica met ondernemingsnummer 424059056 opgericht op 18 november 1982.

Het was in 1985 toen Pierre als kind van 4 jaar mee mocht op een namiddag naar de radio. Hij herinnerde dat er ongeveer een drietal medewerkers waren.  De uitbater van het station was een zekere Ernest. Ernest reisde veel en nam steeds platen mee die hij vond in het buitenland.

Het radiostation is gestopt toen de legalisatie er aankwam voor lokale radio's. Alles werd toen in beslag genomen omdat er geen erkenning was.

Radio Romantica

up mail

Radio Galaxy - 103,00 MHz - 103,50 MHz (Oostende)

Toen Jo Deensen VRO oprichtte en druk uitoefende om samen te werken, richtte Mike Collins op 12 april 1981 Radio Galaxy op. Daarvoor was hij medeoprichter van Radio Studio One.

Radio Galaxy was iedere zaterdag en zondag in de ether tussen 9:00 en 21:00. Alles werd door hem verzorgd. De studio, gevestigd in hotel Margate van de familie Verpoort in de Lange Straat, was zeer simpel opgebouwd. Er werd uitgezonden met een 5 Watt zendertje.

Radio Galaxy

Op 5 november 1981 werden in Oostende praktisch alle vrije radio's in beslag genomen. In de lokalen van Radio Galaxy vond een spoedvergadering plaats. Er werd daar een persmededeling gegeven aan de aanwezige journalisten.

Radio Galaxy

Radio Galaxy was vier uur na de inbeslagname terug aan het uitzenden. De familie Verpoort had nog een huis in een zijstraat net naast hun hotel. Via een kast kreeg je toegang tot dat huis. Daar stond een reservestudio en -zender opgesteld. Na de koppeling met de antenne werden er terug programma's gemaakt.

In 1983 kreeg de radio een gunstig advies tot erkenning die door de overheid moest worden geëvalueerd. De erkenning volgde en werd gepubliceerd in het Staatsblad van 22 januari 1985.

Radio Galaxy bleef programma's maken tot in 1991.

up mail

Radio Andromeda / Radio Melodie - 100,65 MHZ - 103,10 MHz - 105,00 MHz (Oostende)

Halverwege de jaren 80 wilden enkele Radio Kompas-medewerkers terug radio maken in Oostende. De reden was dat Radio Kompas toch niet echt goed meer was te ontvangen in de badstad.

Er waren gesprekken met Hotel Andromeda aan de Zeedijk. De vzw Radio Andromeda werd opgericht op 27 januari 1983. In de vzw zaten Bert Ree, Willy Leecoo en twee vertegenwoordigers van het hotel. De studio's werden ingericht in de kelder van het hotel. Andromeda was ook een afkorting die stond voor Algemene Neutrale Dagelijkse Radio Omroep.

Het duurde tot april 1983 vooraleer men begon uit te zenden. Tijdens de acht maanden durende voorbereiding geschiedde een intense voorbereiding. Tussen de medewerkers zaten ook ex-Radio Noordzee medewerkers en buitenstaanders zoals Johan Verstreken. Ook moest men zoeken naar een goede locatie waarin men de studio's zou onderbrengen.

Toen de radio programma's begon te maken sloeg het in als een bom. Er werd afgeweken van het klassieke stramien. In plaats van leuke plaatjes te draaien werd er gefocust op informatie. Naast de nieuwsuitzendingen bood Radio Andromeda dagelijks omstreeks 18:45 regionaal nieuws. Dat werd toen verzorgd door ex-Kompas-medewerker Willy Lecoo. Het regionaal nieuws was een onderdeel van het programma Blikopener. Tussen 18:00 en 19:00 kon de luisteraar vernemen welke activiteiten in de regio werden georganiseerd. Op zaterdag tussen 12:00 en 14:00 was er De Kunstkroeg met onder andere Walter Degroot. In dat programma werden alle feiten uit het toneelleven, de jazz- en klassieke concerten, de filmprogrammering en de lopende tentoonstellingen besproken.

Bovendien informeerde Radio Andromeda aan de lopende band. John Vantoren verzorgde toen tussen 9:00 en 11:00 het programma Deze zomer. In dit programma werd toeristische informatie gebracht in vier talen. Elk infoblokje werd zelfs aangevuld met een plaat in dezelfde taal om de toeristen te plezieren. John Vantoren stelde iedereen tevreden. Zo programmeerde hij steeds vier snelle platen, gevolgd door vier rustige nummers. Als grote Presley-fan opende hij steeds iedere programma met een Elvis-hit.

Naast de uitgebreide informatie in de uitzendingen bracht Radio Andromeda een grote verscheidenheid aan muzikale genres. Op dinsdag tussen 19:00 en 20:00 probeerde Nicole klassieke muziek zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jonge mensen in Sjattoo 9. Op donderdagavond was er een rockprogramma van Erik De Noorman waar aandacht werd besteed aan technocratische muziek. De dag daarna was Tony Baeckelandt te horen tussen 20:00 en 21:00 met een mix van new wave, garagerock en harde punk. Gerard DS presenteerde een uur later postindustriële muziek. Volgens Gerard was deze muziek toen een klankbeeld van onze huidige maatschappij met grote contrasten: zowel machine als natuurklanken met sirenes, kabbelende beekjes, machinegeratel en vogeltjes waren te horen in allerlei creaties.

Andere programma's zorgden dan weer voor kosmische muziek, filmmuziek, jazz, kleinkunst, Vlaamse muziek, blues, oldies en zo meer. De omroep zorgde toen ook voor culturele animatie in evenementen zoals het Ostend Jazz Festival en de Paulusfeesten.

Luister naar fragment van een terrasuitzending van 7 juli 1983 met Johan Verstreken (Johan Vermeulen) waar Benny Scott en Jimmy Frey werden geïnterviewd.

Radio Andromeda was de eerste Belgische lokale radio die met computergestuurde tapedecks werkte. Vooraf opgenomen programma's werden hierdoor automatisch verwerkt met reclame en nieuws. Ook was Radio Andromeda de eerste West-Vlaamse radio die 24 uur op 24 programma's maakte. Na enkele jaren ging Radio Andromeda samenwerken met het toenmalige VUM-netwerk Vijf Sterren Radio.

Lees hier enkelen berichten die in 1987 in de kranten verschenen:

artikel artikel

Radio Andromeda artikel

De Zeewacht - Radio Andromeda

Radio Andromeda werd in 1991 Radio Melodie tot 1999. In 1999 nam voorzitter Roland Vandenberghe ontslag en werd vervangen door Stéphane Dujardin. Het werd ook de start van een samenwerking met achtereenvolgens Family Radio en Radio Contact 2. Na de erkenningsronde van 2003 werd het dossier van vzw Andromeda niet meer erkend.

Met dank aan Herman Van Synghel.

Luister naar een fragment met Henk Van Der Wijck. (12 mei 1983)

up mail

Radio Carolientje - 102,00 - 106,70 MHz (Bredene)

Op 1 maart 1981 startte Radio Caroline met uitzendingen op 102,00 MHz. Vijftien dagen later werd de naam gewijzigd in Radio Carolientje omdat de zeezender Radio Caroline terug met uitzendingen begon van op de Noordzee.

Radio Carolientje

Luk Huilmand was de oprichter van het radiostation. In het huis van zijn ouders, gelegen aan de Gerststraat 22 te Oostende, maakte hij radio in zijn kamer gelegen op de tweede verdieping.

Ronald Blomme (Ron Belami) was gepassioneerd door de opkomst van de vrije zenders en schuimde regelmatig de FM-band af om te luisteren naar hun programma's. Ronald was eigenaar van De Cosmo, een café-restaurant in de Kapellestraat te Bredene en het kiekenkot De Koekoek, een eetgelegenheid waar uitsluitend kip werd geserveerd. Dit lag op de hoek van de Lange Straat onder het Europa Centrum te Oostende.

Hij merkte op dat Radio Carolientje het zwakst door kwam. Toch was hij geboeid op de manier waarop de initiatiefnemer radio maakte. Ronald nam contact op met Luc en stelde voor om samen te werken. Luc was akkoord en het eerste wat werd aangepakt was om het uitzendgebied groter te maken. De 35 Watt zender, die nog werkte op lampen, werd vervangen door een zwaarder exemplaar met transistors. In Kortrijk werd een 100 Watt zender gekocht. Maar deze zender sloeg in op de televisieontvangst van de buren en er werd gezocht naar een andere locatie.

In de Kwade Weg 3 te Bredene werd een boerderijtje opgeknapt. De twee kamers werden omgebouwd tot twee radiostudio's en de keuken werd verbouwd tot een ontvangstzaal. De studio werd ingericht met twee Lenco-platenspelers en een Revox-bandopnemer. Buiten werd een hefboom-zendmast van tien meter hoogte opgericht. De vier dipolen werden gericht naar Oostende

Radio Carolientje richtte zich tot een ouder publiek. Er waren hoofdzakelijk oldies hoorbaar op de radio. Ook levensliederen en accordeonwalsjes werden regelmatig gedraaid. Iedere zondagnamiddag was er het populaire programma "Vrije Entree" met Joop Prelude (Jo Deensen) waar luisteraars persoonlijk groetjes in de studio kwamen inspreken. Dit was een formule die een groot succes kende. "Vrije Entree" werd ook mogelijk gemaakt dankzij vele medewerkers zoals Meme Carolientje, Dave Maxwell (Camiel), Marc Van Vlaanderen, Ron Fleming, Bily Boy, Dewilde, Jean Trop Court, Philippe, Manu Houweland (Marc Hallez), enz...

Radio Carolientje

Zelfs zanger Eric Marijse kwam speciaal tweemaal per week af naar Radio Carolientje om programma's te maken. Iedere week nam hij interviews af met artiesten zoals Marva, Eddy Wally, Willy Sommers, enz...

"De Prins" was een andere medewerker die een populair middagprogramma had. "De Prins" was niemand anders dan Maurits De Prins, de man achter videotheekketen Superclub die betrokken was bij een gigantisch fraudeschandaal eind jaren 80.

Het hoogtepunt was de organisatie van "De 2 grandioze nachten van Radio Carolientje" op vrijdag 6 augustus en zaterdag 7 augustus 1982 in een feesttent te Bredene. Tijdens de eerste avond was er een reuze vedetten gala met juist geteld 51 artiesten. Enkele namen die toen op de affiche stonden waren James Lloyd, Danny Fabri, Tonny Lenders, Jimmy Frey, Mike Dorian, Bobby Ranger, Dave Maxwell, Bobby Marti, Terry Lanca, Lucy Loes, enz... De mensen van om en rond Bredene spraken er een jaar later nog over. Naast de tent stonden twee caravans die werden gebruikt als kleedkamer. Ook twee frigowagens stonden in de buurt om het bier koel te houden. Dat was nodig want er werd gefeest tot diep in de nacht. De tweede dag was het de beurt aan de Peter Stuyvesant Super Sonic Video Discovery. Dit was een totale show op zijn Amerikaans met onder andere Go-go girls en lichteffecten. In die tijd was dat een volledige belevenis.

Radio Carolientje

Verschillende keren heeft Radio Carolientje bezoek gekregen van de RTT. Omdat het boerderijtje in het midden van een veld stond gebouwd, kon men de mannen van de RTT reeds van ver zien afkomen. Vier maal zijn de medewerkers er in geslaagd om te gaan vluchten met de zender langs de achterzijde van het gebouw.

Echter op 5 november 1981, toen een raid was georganiseerd op alle vrije zenders in West Vlaanderen, werd de 100 Watt zender in beslag genomen. Ook alle platen werden meegenomen. Die avond werd het allereerste 35 Watt zendertje terug uit de schuif gehaald om terug programma's te maken. Radio Carolientje was toen even de enige vrije zender op de West-Vlaamse FM-band. Het resultaat was dat men met 35 Watt zelfs te ontvangen was in Zelzate. Ron Bellamy en Albrecht De Groeve hebben toen de ganse nacht radio gemaakt. Ron had toen gewoon 3 grote bakken met een deel van zijn collectie platen in de studio staan. Eén voor één haalde hij een plaat uit de hoes en draaide die, blijkbaar zonder eigenlijk te kijken wat het was. Ron kende echter de volgorde van zijn platen van buiten en wist eigenlijk precies welke plaat waar zat.

De vzw Radio Carolientje met ondernemingsnummer 423562574 werd opgericht op 3 juni 1982.

Radio Carolientje bleef op dezelfde wijze radio maken. Toen een aantal nieuwe mensen werden aangetrokken zoals Patrick Boviet, werd de naam veranderd in RCB. Het format werd gewijzigd en werd er beslist om jongere muziek te draaien. Het gevolg was dat de goede krachten richting Radio Andromeda vertrokken of er gewoon mee stopten. Gelukkig werd er na enkele weken terug overgestapt naar het oude format en werd de naam Radio Carolientje terug bovengehaald. Ondertussen was het station in bezit van een vergunning en werd er met een gekeurde 50 Watt zender uitgezonden op 106,70 MHz.

Radio Carolientje verhuisde toen naar de wijk "Blauwe Sluis". Daar werd een nieuw gebouw opgericht dat de naam Radio Carolientje kreeg. Op het gelijkvloers was er een feestzaal met podium, een bar, vier kleedkamers, twee badkamers en enkele bureaus. Boven de keuken en het buffet van de feestzaal werd een loft gebouwd en daar werden drie volledige radiostudio's ingericht. In de feestzaal werden onder andere playbackshows en bekende Tv-spelen georganiseerd. Alle evenementen werden ook op de radio gebracht.


Enkele medewerkers met in het midden Willy Sommers

In het voorjaar van 1985 nam oud-Radio Kompas medewerker Tom de Bree contact op met Ronald Blomme. Samen met Peter Stevens van Radio Nova wilde hij een succesvol radiostation oprichten voor de Middenkust. Volgens hen was het radioaanbod toen erg minimaal.

De naam van het station werd veranderd in KISS FM. De naam werd geïnspireerd op het station KIIS FM 102,70 uit Los Angeles. Ron Belami kende dit station en liet zich niet afschrikken door de ingrijpende gevolgen voor zijn radiostation. Tom stuurde een vijftiental trouwe medewerkers op straat omdat ze niet goed waren. Van de oud-Carolientje medewerkers bleven uiteindelijk William van Dam, Meme Carolientje, Marc van Vlaanderen, Manu Houweland, Philippe Dewilde en Ria over. Er werd fors geïnvesteerd in een nieuw automatiseringssysteem en een gepast jinglepakket. Johan Janssen (De Oostendenaar Frank Vermang) was samen met Tom de Bree verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Vanaf begin augustus 1985 was er toen een nieuw geluid te horen op de radiofrequentie. De ingrediënten bestonden uit korte intropresentaties om de twee, drie platen waarin steeds de naam van het station was verwerkt en een strakke muziekkeuze van hits uit de jaren tachtig met om het kwartier een grote hit uit de jaren zeventig. Er werd radio gemaakt in blokken van vier uur en er waren regelmatig nieuwsfeiten te horen.

Enkel op zondag was er een live-programmatie. Het contact met de luisteraar werd beperkt met enkele telefoonspelletjes. De reacties op deze spelletjes waren zeer positief. Het enthousiasme onder de kleine groep was erg groot. KISS FM was begin 1986 een goed beluisterd radiostation in de Middenkust. Echter Ron Belami slaagde er niet in om het succes ook commercieel te benutten. Er was een afspraak dat Johan en Tom de programma's beheerden en hij zou zorgen om iemand in dienst te nemen om de commerciële kant van de zaak te laten draaien. Desondanks er toch gesprekken waren met een aantal goede kandidaten slaagde hij er niet in om iemand te overtuigen om de reclamewerving te verzorgen. Ron was van mening dat iemand die reclame voor een radiostation moest verkopen dat met hart en ziel moest doen. Zijn voorstel naar de kandidaten toe bestond uit een laag garantieloon en de rest op basis van procenten op verkochte reclame. Vervolgens ging hij het zelf doen. Dit bracht niet het verwachte resultaat op.

Men vond op een bepaald moment dat de kwaliteit van de programma's zo slecht was. Er werd besloten om met X-tra FM in zee te gaan. Opgenomen programma's op cassette waren toen uitsluitend te horen tot een half jaar later X-tra FM ophield te bestaan.

De wens van Johan en Tom om de studio's en zendapparatuur naar Oostende over te brengen werd toen opeens wel uitgevoerd. De studio werd geïnstalleerd boven De Koekoek en de antenne werd geplaatst op het Europacentrum. De samenwerking met Danny Vuylsteke was alles behalve en er werd besloten om met de SIS-radiogroep van Luc De Coster samen te werken. Johan, Tom, William en Marc verlieten het station en het SIS-avontuur zou uiteindelijk slecht aflopen.

Toen was er de belangstelling van Norbert Van Slambrouck van VBRO om samen te werken. Norbert wilde samen met enkele zakenlui een radioketen uitbouwen en samen met een volledig team werd besloten om verschillende vergunde lokale radio's samen te groeperen. De voorzitters van alle deelnemende radiostations zouden in het hoofdbestuur zetelen en samen de nodige beslissingen nemen.

Ron besloot mee te doen. Het materiaal werd verkocht aan de nieuwe vereniging. Maar kort daarop begonnen de problemen. De nieuwe vereniging werkte hoofdzakelijk met grote leningen bij de Kredietbank (nu KBC). Omdat de nieuwe vereniging eerder amateuristisch handelde, trok Ron Belami zich terug uit de overkoepelende vereniging. Zes maanden later was die vereniging in faling verklaard te Brugge. Alles werd openbaar verkocht om een deel van de schulden te dekken.

Ronald Blomme overleed op 74 jarige leeftijd te Oostende.

up mail

Radio Relax - 104,50 MHz (Bredene)

Radio Relax maakte radioprogramma's in Bredene tussen 1983 en begin 1987. Het was een kleinschalige radio en zond uit op de frequentie 104,50 MHz. De studio was gelegen in de Blekkaertstraat 20 te Bredene. De initiatiefnemer was Martin Ruysschaert, op de radio gekend als Etienne Van De Kapelle die daarvoor nog programma's maakte op Radio Carolientje. Ook de vriend van Martin, Jacky Verlee alias Jimpy De Groot, hielp mee.

De naam is gebaseerd op de hit van Frankie Goes To Hollywood. De eerste zender had een sterkte van 7 Watt. De antennemast had een hoogte van 13 meter.

De radio was 24u/24u te beluisteren. 's Nachts werden er banden gespeeld. Tijdens de programma's werd uitsluitend muziek gepresenteerd. Eventjes waren er verzoekjes te horen maar men is daar snel mee gestopt omdat het niet lag in de stijl van de uitzendingen.

Ronald Blomme van Radio Carolientje was eerst niet opgezet dat er concurrentie was in Bredene. Er werd overeengekomen om geen programma's te maken voor hetzelfde publiek.

Na een korte tijd werd de zender verzwaard tot 50 Watt. Om het geluid zo goed mogelijk te laten weerklinken werd een nieuwe microfoon en een Realistic equalizer aangeschaft.

Radio Relax bracht tijdens het eerste jaar programma's met de hits uit de Top 30. Daarna werd het roer omgegooid en was men van plan om via de Amerikaanse norm gaan draaien, namelijk om zich te richten tot één bepaald luisterpubliek. Omdat de stijl New Wave toen wel in was bij de jeugd, besliste men om enkel platen te draaien van dit genre.

Radio Relax werkte met vier medewerkers. Er waren ook twee vrouwelijke medewerkers. Het was een goed team die op elkaar was afgestemd. Men kreeg veel steun van ver buiten Bredene.

Tijdens de zomer van 1983 werd gedurende een maand werd samengewerkt met Radio Free uit Ingelmunster. Programma's werden opgenomen en de cassettes werden in Ingelmunster gespeeld.

In 1985 ging de mast tegen de grond door een hevig stormweer. Toen was de radio enkele dagen uit de eter. De mast viel goed want er was gelukkig geen schade bij de buren.

Een vriend van de vader van Martin werkte bij de RTT. Hij vernam dat Radio Relax zou worden in beslag genomen. Er werd beslist om de naam even te veranderen naar Radio Lena. Ook de zender werd ingesteld kortbij de 108,00 MHz.

De radio werd dan toch opgedoekt tijdens de nacht van 1 januari 1987. Het station deed nog een poging om in 1991 een studio in te richten in de Fritz Vynckelaan te Bredene, maar kreeg de radio niet in de lucht.

up mail

Radio Horizon / Radio Beach - 103,00 MHz - 103,60 MHz - 107,20 MHz - 106,10 MHz (Nieuwpoort)

Met zes man werd Radio Horizon opgericht op 28 februari 1981. Vanuit Nieuwpoort-Bad onder impuls van radiofreak Luc Beauprez werd uitgezonden op 103,00 MHz. Eerst werden enkel programma's gemaakt op woensdag en tijdens het weekend. Er werd bij de start uitgezonden met een zender van 1,5 Watt die was gemonteerd in een koekendoos.

Na enkele maanden werd de zendtijd gevoelig opgedreven. Er werden dan programma's gemaakt tussen 7:00 en middernacht. De uitzendstudio werd verhuisd naar de gemeente Mannekensvere maar na een tijdje werd terug gekozen om radio te maken in Nieuwpoort. De radio trok naar de Astridlaan 124. Er werd een ledencafé geopend op de benedenverdieping terwijl op de eerste verdieping de studio's en het platenarchief werd geïnstalleerd. Een verdieping hoger was er plaats voor het secretariaat en een keukentje. In de tuin werd een mast opgericht waar vier antennes op werden gemonteerd.

Om erkend te worden werd de vzw Horizon met ondernemingsnummer 422145186 opgericht op 19 november 1981.

De programmatie was gericht op een volwassen publiek. 's Avonds waren er gespecialiseerde programma's te horen. Er werd live radio gemaakt tussen 07:00 en 23:00.

Radio Horizon

In 1983, toen 24 uur op 24 uur werd uitgezonden, was er een filmrubriek in de programmatie. De medewerkers besloten naar aanleiding van de film The Day After om een luisterspel te maken. In dit luisterspel met een tijdsduur van 3 minuten, dat duidelijk op voorhand werd medegedeeld, werd een atoomaanval op België gesimuleerd. Een reporter van de krant Het Volk schreef dat de radio een atoomaanval had nagebootst en dit werd zonder de bron te controleren overgenomen door de nieuwsdienst van de BRT. Eerst werd door een rijkswachter de cassette waar het programma was opgenomen in beslag te nemen. Vervolgens kwam de BOB met 10 personen naar de radio om de ganse studio in beslag te nemen. Er werd voor ongeveer 1 miljoen Belgische Frank (25.000 €) in beslag genomen.

Op 5 maart 1983 werd het tweejarig bestaan gevierd met een rockfuif in de Vismijn. Er waren optredens van The Boxcars, Rick Tubbax & De Taxis en Der Polizei.

Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Horizon maakte deel uit van de lijst.

Vanaf 1985 werd er officieel reclame uitgezonden. Daarvoor maakte men op allerlei manieren verdoken reclame om inkomsten te genereren. Voor een reclamespot vroeg de radio 10 BEF (0,25 €) per seconde. Tijdens de zomermaanden werd 15 BEF (0,37 €) per seconde gevraagd omdat dankzij de toeristen er meer luisteraars waren. De adverteerder betaalde toen ook 300 BEF (7,50 €) aan productiekosten wat in vergelijking met andere radio's heel goedkoop was.

Radio Horizon had ook twee part-time mensen in dienst.

Na de erkenning in 1985 werd uitgezonden op 107,20 MHz. In juli 1989 werd er samengewerkt met Radio Nostalgie, maar in 1991 werd er terug met de benaming Radio Horizon uitgezonden. Er werd in 1991 ook verhuisd naar de Astridlaan 90.

Door het Van Rompuydecreet moest de naam van de radio worden veranderd want er was al een Radio Horizon in Berlaar kortbij Lier die de vzw eerder had opgericht. De nieuwe naam werd Radio Beach. In 1998 werd samengewerkt met Family Radio. Toen Family Radio Contact 2 werd, besliste het bestuur om terug onafhankelijk radio te maken met de benaming Radio Beach.

Radio Beach
Gino Ester

Gino Ester behoort tot de pioniers die dagelijks een flinke portie nieuws over de Westhoek en van "over de schreve" in de huiskamers bracht. Gino bracht dagelijks twee regionale nieuwsbulletins en een specifiek weerbericht voor de kust, dit met de medewerking van Meteo West-Vlaanderen uit Koksijde. Wekelijks vulde hij ook de toeristische en culinaire rubriek "Gastronomie & Toerisme"  van journalist en globetrotter Georges Keters in. Dit programma vond plaats elke vrijdag van 10 tot 11 u en ook op zondag van 10 tot 11.

Radio Beach
Mark De Graaf

Een andere vertrouwde radiofiguur bij Radio Beach was Marc Lecomte, alias Marc De Graaf, radioman in hart en nieren. Hij startte in 1982 bij Radio Horizon. Hij was tegelijk de grondlegger van de zeer professioneel uitgewerkte Sportnamiddag op zondag van 16 tot 18 uur. Dit programma zag al heel wat prominente figuren de revue passeren.

Radio Beach

Radio Beach kreeg in 2018 een erkenning voor twee frequenties, namelijk in Nieuwpoort via de frequentie 106,10 MHz en in De Panne via 107,60 MHz

Radio Beach

up mail

Radio Marina - 102,00 MHz - 101,00 MHz (Oostduinkerke)

Vanuit café Sint Elooi - Dorpstraat te Oostduinkerke werden in 1980 plannen gesmeed om een vernieuwde Radio Marina in de lucht te brengen. Radio Marina was een zeezenderproject uit de jaren 60 van Valère Broucke dat nooit in de lucht is gekomen.

Initiatiefnemers waren visser-reder Jean Pierre Legein en een collega visser Marion Vercoutter. Ook Pascal Teintenier en Eric Lafontaine, twee bekenden uit het CB-wereldje, deden mee. Alle vier legden samen om apparatuur te kopen. Er werd eerst getest met drie zelfgemaakte FM-zendertjes. De printplaten waren van niet zo'n goede kwaliteit. Zo was het uitgangsvermogen 40 Watt i.p.v. de toegeschreven 55 Watt. Desondanks was het zendbereik zeer goed.

Uiteindelijk werd beslist om in het Nederlandse Dordrecht bij een medewerker van Free Radio Magazine een voor die tijd volwaardige zender aan te kopen. Echter een zender kopen in Nederland was toen een avontuur. Er waren nog grenscontroles en er bestond de kans dat bij een controle de zender in beslag zou worden genomen. Omdat de zender goed leek op een autoradio werd het deksel er af gehaald en open en bloot op de achterbank gezet. Een eventuele uitleg zou zijn dat het ging om een kapotte autoradio die nog zou kunnen dienen voor wisselstukken. Maar er was geen controle en de zender kwam goed aan in Oostduinkerke.

In juni 1980 begon men met een reeks testuitzendingen onder de naam Radio Marina en Radio Atlantis. Dit werd gedaan om de overheid proberen te misleiden om alzo een indruk te geven dat de uitzendingen vanop zee gebeurden. De testuitzendingen werden verzorgd door Norbert (Dj Jonathan). Leuk detail was ook dat de titel Marina van zanger Alex Andry werd gebruikt als herkenningsplaat.

Begin 1981 waren de officiële uitzendingen gestart. De naam Radio Marina mocht niet worden gebruikt van een onderzoeksrechter uit Veurne. Er werd beslist om samen te werken met Radio Westpoint.

up mail

Radio Westpoint - 102,00 MHz - 101,00 MHz (Oostduinkerke, Bray Dunes)

WMR studioRadio Westpoint is ontstaan uit Radio Marina. Toen de zender in beslag werd genomen stelde Jean-Pierre Legein voor om net voorbij de grens België-Frankrijk radio te maken. De helft van de medewerkers vond dat een goed idee en alzo werd een oude legertruck naar Frankrijk gesmokkeld. De truck werd geschonken door een commandant van de vliegbasis van Koksijde. In deze truck werd een studio geïnstalleerd en deze werd geparkeerd in Frankrijk kortbij de grens op het einde van de Duinhoekstraat te Adinkerke, op het eigendom van Camping Le Perroquet. De truck werd geparkeerd naast een oude bunker. Op die oude bunker werd de antennemast rechtgezet.

De inwoners van het naburig dorpje konden hun ogen niet geloven. Een Belgische legertruck stond op hun grondgebied en was daar illegaal radio aan het maken. In Frankrijk was men trouwens toen nog niet vertrouwd met radiopiraten.

(foto: Hugo De Groot monteert een antenne)

Gedurende de volgende dagen zijn de Franse gendarmes en de Franse douane verschillende keren komen kijken, echter het bleef bij een bezoek. De douaniers waren trouwens fan van de radio want in hun kantoor stond de radio afgestemd op Radio Westpoint. Ook de inwoners van Bray Dunes, hoofdzakelijk de jeugd, waren fan van de radio. Dat kwam omdat er tussen 20:00 en 0:00 programma's werden gemaakt in het Frans.

installatie antenneOmdat dieven en vandalen tot driemaal toe vensters insloegen van de legerwagen werd besloten om op 5 december 1981 te verhuizen naar een chalet in de camping. Er werd toen uitgezonden met een zender van 50W die eerder nog werd gebruikt bij Radio Contact. De mast was toen 23 meter hoog en er werd gewerkt met richtantennes.

Later waren er ook problemen tussen Radio Westpoint en de uitbater van de camping. Radio Westpoint trok weg en in dezelfde chalet begonnen de Fransen met Radio Neptune. Er werd naar Oostduinkerke getrokken om te straten met Weekend Music Radio - WMR.

up mail

Weekend Music Radio - WMR - 103,70 MHz - 102,80 MHz (Oostduinkerke, Koksijde)

Weekend Music RadioWeekend Music Radio - WMR is ontstaan toen Radio Westpoint de uitzendingen beëindigde in het Franse Bray Dunes. De helft van de medewerkers trokken begin november 1981 naar Oostduinkerke om daar een radio op te starten. Een studio werd gebouwd in de Pirsonlaan 4 te Oostduinkerke. Vanaf 6 november 1981 werd er getest en twee dagen later startte men met een programma tussen 18:30 en 22:35 op de frequentie 103,70 MHz. De professionele  jingles van WMR uit Utrecht werden toen gebruikt tussen de platen door.

Na een tijdje verplichtte de huiseigenaar hen de antenne van het dak te halen. Deze werd heropgebouwd op een nabijgelegen gebouwd.

De medewerkers van toen waren Jan de Witt, Pol De Groot, Bart van der Meer, Dirk Hoogland en Johan van de Velde. Verder werden ook regelmatig programma's gemaakt door Robbie van 't Groenewoud, Eric Jaeger, Jan van Miert en Peter van der Kerk.

Op woensdag 25 november 1981 stond de BOB voor de deur. Eric de Jaeger was net een programma aan het verzorgen en lanceerde om 14:00 een noodoproep. Er was ook een nieuwe medewerker in de studio. De BOB was getipt door een oude dame die dacht dat een Franse Noord-Afrikaanse inbrekersbende in de villa huisde. Die bende had eerder al ingebroken in zes andere villa's in de buurt. De BOB had niet door dat er een radiostudio in de woning was gevestigd en nam de nieuwe medewerker mee voor verhoor omdat deze goed leek op één van de bendeleden. Erik de Jaeger verstopte ondertussen het materiaal en verbond een 7 watt zender met een simpele cassetterecorder.

Toen de BOB terugkwam met een huiszoekingsbevel namen ze de laagvermogenzender, wat kabels en de cassetterecorder in beslag. Mario Vercoutter (Andy Anderson) kon op tijd alle platen en het studiomateriaal verbergen buiten de villa in het struikgewas van de duinen.

Zelfs de antenne kon worden gered. Later bleek dat deze in alle haast werd gedumpt in de tuin van de chef van de BOB. Het materiaal werd 's avonds veilig opgeborgen.

Eind 1981 werd besloten om WMR terug in de ether te brengen. Er werd eerst uitgezonden vanuit een huis in de Dorpstraat. De ploeg was terug voltallig en in 1982 werd de studio en zender geplaatst in een oorlogsbunker in het Hannekaertbos te Oostduinkerke. De politie vond snel de locatie van de zender. Gelukkig waren dit allemaal fans en liet men de radiomakers begaan.

Om gelegaliseerd te worden werd de vzw Westelijke Muziekinformatie Radio-omroep opgericht.

Eind 1982 werd een meer comfortabele locatie gevonden kortbij het Cultureel Centrum Casino, Félicien Ropsweg 11 te Koksijde. De studio bestond uit een QR-mengtafel, twee Technics platenspelers, twee cassettedecks en een Sennheiser microfoon. Er was ook een opnamestudio met een Rodec-mengtafel, twee Sony platenspelers, twee cassettedecks en een Akai bandopnemer.

Er volgde terug een huiszoeking van de BOB, echter hun opdracht was een onderzoek naar illegaal ingevoerde drank in de wijnhandel die was gevestigd op het gelijkvloers.

WMR organiseerde dansfeesten om inkomsten te genereren. Zo werd begin juli 1983 de eerste kermis-TD georganiseerd. Desondanks de examenperiode waren er 700 jongeren die opdaagden. Verder was de radio aanwezig op openluchtbals, avondmarkten en bierfeesten.

Tijdens de zomer van 1983 telde de radio ook minder medewerkers. De weinige overgebleven medewerkers draaiden ook teveel uren. Er werd contact opgenomen met Aktim PVBA. De volgende syndicated programs waren toen te horen:

09:10 - 10:00 Ochtendpauze met Luk Van Kapellen
10:00 - 11:00 Stofzuiger met Dirk De Vries
14:00 - 15:00 Platenbak met Kas Robijn
16:00 - 17:00 Tussendoor met Luc Van Toren
17:00 - 18:00 Radio Revue met Peter van de Lande

Verder was Will de Jongh te horen met Lunch Express tussen 12:00 en 13:00 en Gouden van Dagen gepresenteerd door Rocky was te horen tussen 15:00 en 16:00.

Het parket van Veurne waarschuwde dat er maatregelen zouden worden getroffen indien WMR reclameboodschappen zou draaien. Dit was een vreemde situatie omdat Radio Horizon toen ongemoeid publiciteitsboodschappen uitzond. WMR haalde de inkomsten hoofdzakelijk uit Drive In Shows die werden georganiseerd in CC Casino. Toen in 1985 WMR geen shows met drankomzet meer mocht organiseren in het Casino begonnen de inkomsten te slinken.

Drie jaar later werd er verhuisd naar de Zeelaan en werd er samengewerkt met Radio Mi-Amigo. Tijdens de dag waren Mi-Amigo cassettes hoorbaar. 's Avonds werden live programma's gemaakt. Eerder gemaakte afspraken met Radio Mi-Amigo zoals de inkomsten verdelen van reclame en drive in shows werden niet nagekomen en er werd gestopt met radio maken. Er werd ook met teveel vermogen uitgezonden en buren hadden last van storingen op hun televisie.

WMR was sinds het ontstaan het populairste station gericht naar de ganse familie. De verantwoordelijke stelde ook vast dat de toenmalige burgemeester nooit het verslag heeft overgemaakt aan toenmalig Vlaams minister van Cultuur Karel Poma, dit om hoogstwaarschijnlijk een concurrerend station te bevoordelen.

Er werden daarna nog radiostations zoals Radio Mi-Amigo in Nieuwpoort en Radio Atlantis in Koksijde opgericht door ex-WMR-medewerkers. Deze kenden maar een kort bestaan.

up mail

Radio Westpoint - 101,20 MHz (Adinkerke, Koksijde)

Radio Westpoint werd opgericht tijdens de zomer van 1981. Het heeft gedurende een drietal weken samengewerkt met de medewerkers van Radio Marina. Het vestigde zich even in Frankrijk net over de grens, maar trok terug naar België toen de studio daar werd geplunderd.

De radio vestigde zich op 19 mei 1982 in Adinkerke. De bedoeling was om radio te maken voor Veurne, De Panne en Koksijde. Daarna werd de studio en zendmast geplaatst in de Langgeleedstraat 1 te Adinkerke. Dit was ideaal om met een werkzone van 8 km de drie gemeenten te bereiken.

Radio Westpoint

De radio gevestigd in de Moeresteenweg eind 1982.

In maart 1983 beschikte Radio Westpoint over een programmaleiding van vier mensen en werd radio gemaakt met een twintigtal medewerkers. Toen werden dagelijks gepresenteerde programma's gemaakt van 07:00 tot 0:00. Daarna werd nog 2 uur non-stop uitgezonden.

Het brengen van regionale informatie was belangrijk voor de radio. Op zaterdag was er extra aandacht voor streekinformatie. Andere programma's die doorspekt waren van informatie waren De Melkboer, De Middagpauze en Klaar en Wegwezen.

Op donderdagavond werden voorname gasten uitgenodigd in het programma Babbelut. Op dinsdagnamiddag werd Serum gepresenteerd, een programma gericht op zieke luisteraars. Verder waren er diverse programma's gericht aan de vrouwelijke luisteraar.

De radio verhuisde naar Koksijde net naast het postkantoor op het Guido Gezelleplein.

Op Radio Westpoint werd muziek gespeeld voor jong en oud. De radio hield op te bestaan in 1991.

Radio West Point

up mail

Radio Extra Gold - 94,00 MHz (netwerk, Koksijde)

Radio 94 Extra Gold is ontstaan in 2004 toen de vzw Nieuwsradio werd erkend met 2000 Watt in Egem op 94,00 MHz. De studio werd geïnstalleerd in Torhout en de zendmast werd opgericht op de watertoren in Koolskamp. De radio werd beheerd door Ron Van de Plas via On Air Support. Radio 94 Extra Gold startte met uitzendingen op 1 augustus 2004 en kende vele problemen.

Op 1 september 2005 werd de overeenkomst met On Air Support beëindigd omdat het niet goed boterde tussen de vzw en On Air Support. De studio werd verhuisd naar danscafé Escado te Koksijde. Eigenaar Erik Strijkers alias Will de Jong werd toen beheerder van het radiostation. Investeerder Reggy Devos werd erbij gehaald. Hij kon de radio goed gebruiken om zijn geïmporteerde producten zoals Ferrari Pils te promoten.

Luister naar een samenvatting van de eerste aflevering van de Grote Nummer 1 Show met Serge Hadermann, gesponsord door o.a. Ferrari Pils.

Het format werd aangepast en werd gebaseerd op het Nederlandse Radio 10 Gold-format. Om dit te verwezenlijken werd de muziekdatabase uitgebreid. Wekelijks werden uit de duizenden nummers 800 songs in rotatie gezet. De studio's in Koksijde werden gebouwd door Tom Callebaut.

Radio Extra Gold ging in zee met de uitgever van het West-Vlaamse huis-aan-huis-blad Effect. Hun verkopers namen het oldiesstation mee in de reclameverkoop. Chris Van Opstal van Radio Diest verzorgde drie keer per dag een West-Vlaams nieuwsbulletin.

Om de programma's van Koksijde in Koolskamp in de lucht te krijgen werd een straalverbinding gerealiseerd. De straalverbinding had een lengte van 48 kilometer.

Radio Extra Gold

Om het zendbereik in West-Vlaanderen te vergroten werd een samenwerking aangegaan met vzw Westhoek Radio uit Koksijde die een erkenning had sinds 2003. Een nieuwe versie van Radio Westpoint was te horen op de erkende 104,80 MHz maar kende geen groot succes.

De leden van het bestuur werden ook regelmatig gewisseld. Op 1 maart 2007 kwam de vzw in handen van Erik Strijkers.

Erik Strijkers nam op 1 maart 2007 de vzw Brugge Music over die in Oostkamp was erkend op de frequentie 104,90 MHz.

Erik Strijkers en Reggi Devos geraakten in discussie over het format. Reggi wilde de radio jonger laten klinken door meer nieuwe songs toe te voegen in de playlist. Het geluid moest vrolijker worden, met meer fun, up-tempo en geen cheap talk. Daarom ging Erik met zijn vzw Westhoek Radio, een onafhankelijke koers varen, waarbij de oldies bleven primeren. Reggi, die de frequenties in Koolskamp, Kortrijk en Oostende beheerde en/of bezat schrapte de sixties en seventies songs en verving ze met actuele hits. De achterliggende gedachte was vooral commercieel. Reggy Devos hoopte via een jonger concept zijn producten beter te kunnen verkopen. Reggi ging samenwerken met Radio City Music.

In het najaar van 2007 werd contact opgenomen met vzw Kultureel Onafhankelijke Maatschappij Publieke Audio-Service (KOMPAS) die via de frequentie 105,80 MHz in Ichtegem het programma van TOPRadio doorstuurden. Op 16 september 2007 besliste de vzw KOMPAS om de programma's over te nemen van Radio Extra Gold. Op dat moment was Radio Extra Gold te beluisteren in de regio Koksijde/Westkust, Oostkamp/Brugge en Ichtegem/Koekelare.

94 Extra Gold

Alles ging goed tot Erik Strijkers betrokken geraakte in een serieus incident eind 2012. Erik trok zich terug uit het radioproject.

Reggy Devos nam de vzw Nieuwsradio over op 1 januari 2009. De BVBA Vlaamse Media Consulting nam de vzw Brugge Music over op 10 juni 2014.

up mail

Radio Contact aan zee - 100,20 MHz (Wenduine)

Op vrijdag 12 juni 1981 startte de Brusselse zender Radio Contact met Radio Contact aan zee in Oostende maar werd twee dagen later uit de lucht gehaald. Toen de Rijkswachters de zender in beslag wilde nemen, was alles weg.

Radio Contact had een geïmproviseerde studio gebouwd in dancing King Beach te Blankenberge. Het was de bedoeling om overdag opnames te maken en deze de dag later uit te zenden in Brussel. Begin juli 1981 werd een zender van 50 Watt geïnstalleerd op een appartement in aanbouw te Wenduine. Het was de bedoeling om het signaal van Brussel op te pikken en terug uit te zenden over de oostkust.

Tijdens de avond van woensdag 15 juli heeft de gerechtelijke politie de volledige installatie inclusief antennes in beslag genomen. Ook het opnamemateriaal in de King Beach werd in beslag genomen. Radio Contact betwistte dat de in beslag genomen apparatuur in de King Beach zouden gediend hebben voor de uitzendingen.

up mail

Radio Blankenberge - 104,00 MHz - 107,60 MHz (Blankenberge)

Radio Blankenberge is ontstaan uit Radio Kamoen. Deze radio verzorgde uitzendingen in Blankenberge in 1981 op 101,50 MHz. De radio had veel succes maar na enkele maanden werden de uitzendingen in Blankenberge gestaakt omdat het bereik tegenviel. Tevens viel het zendbereik voor een groot gedeelte in de Noordzee en men wilde daar iets aan doen door landinwaarts te trekken..

De studio verhuisde naar Zuienkerke net tussen Blankenberge en Brugge. Het was de bedoeling om zowel radio te maken voor Blankenberge als voor Brugge om alzo nog meer luisteraars te bekomen. Het werd toch geen succes en er kwam snel onenigheid binnen het bestuur. De radio verhuisde terug naar Blankenberge en installeerde zich in een kleine ruimte in taverne Rio op het Leopold III-plein. De naam werd veranderd in Vrije Radio Blankenberge. De uitzendingen in de taverne gingen van start op 15 augustus 1982.

Radio Blankenberge

Net na de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar van 1982 werd de zender opgepakt door de ordediensten. Op 1 december 1982 werd terug gestart. Om erkend te worden werd de vzw Radio Info Blankenberge met ondernemingsnummer 424236032 opgericht op 24 maart 1983.

Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. De zenders kregen eerder reeds een gunstig erkenningsadvies van de Raad van Niet-Openbare Radio's. Ze leverden volgens het voorlopig frequentieplan van de RTT op frequentievlak geen probleem op omdat ze in hun gebied de enige zender waren. Echter Radio Blankenberge kreeg van de raad een negatief advies.

Minister Poma maakte een uitzondering voor 17 dossiers. Dit kwam omdat op sommige plaatsen toch nog zendmogelijkheden waren volgens het voorlopig frequentieplan. Radio Blankenberge was één van de 17 radio's die dan toch werd erkend.

In december 1984 verhuisde Radio Blankenberge naar restaurant De Griffioen. Kort na de start ging men samenwerken met Radio Dynamo uit Knokke-Heist.

In 1986 werd de radio erkend op de nieuwe frequentie 107,60 MHz.

Begin jaren negentig verdween de grote zendmast van het dak van De Griffioen en de radio verhuisde naar de Baron Ruzettelaan 25. De radio was fier dat alle programmamakers vanuit eigen streek waren en veel streeknieuws bracht. Tijdens de weekdagen werden 11 nieuwsuitzendingen per dag omgeroepen en tevens was er een uitgebreid overzicht van de activiteiten uit de stad en de streek te horen. Alles werd ondersteund met een mix van actuele muziek en muziek van de afgelopen jaren.

In het programma Ter Discussie kon iedereen zijn of haar mening kwijt over de Blankenbergse actualiteit. Op de website was er een lijst van aangeboden onderwerpen. Reacties of citaten konden zo aan bod komen tijdens de uitzending.

Hier volgen enkele thema's die aan bod kwamen.

- Privé-agenten in de uitgaansbuurten? Het stadsbestuur van Blankenberge wil, net zoals Knokke-Heist, de uitgaansbuurten laten bewaken door een privé-bewakingsfirma. Een goede oplossing?

- Camera’s zullen de Casinostraat in Blankenberge bewaken. Het stadsbestuur wil daarmee de uitgaansbuurt verder veilig maken. Wat is jouw mening?

- Het stadsbestuur maakt komaf met de meeuwenproblematiek in de zomer door nachtophalingen van het huisvuil te organiseren. De huisvuilzakken in zone 1 zullen worden opgehaald vanaf half één. De ultieme oplossing de meeuwenoverlast?

- Meer macht voor de gemeenteraad? De gemeenteraden zullen meer macht krijgen. Zo mag de burgemeester de raad niet langer voorzitten. Er komt ook een vragenuurtje voor de burger. De gemeenteraad: eindelijk een volwaardig orgaan?

Dankzij A.J. Beirens kwam er ook een groot nieuwsarchief op de website. Op de site konden maar liefst meer dan 5500 nieuwsartikelen over Blankenberge en de regio, aangemaakt in de periode juni 1999 - september 2005, worden geconsulteerd.

In november 2005 namen voorzitter Jozef De Clercq, Christian De La Rue, Jean-Pierre Dehenauw, Jeannine Voets, Georgette Van Poucque, Maria Girschick, Alain Mengé, Filip Vynck, Olivier Monbaliu, Greetje Claeys en Freddy Lamote ontslag. Jan D'Haese en nv Emmis Belgium werden de nieuwe bestuurders. De frequentie werd een filiaal van Radio Be One. De keten verwierf daarmee zijn tiende station in Vlaanderen. 

Op 18 oktober 2006 werd in het bestuur nv Emmis Belgium vervangen door nv Emmis Belgium Broadcasting vertegenwoordigd door Jan D'Haese.

Op 2 januari 2007 werd Jan D'Haese vervangen door bvba Media Management Partners vertegenwoordigd door David Daggelinckx.

Op 1 juni 2009 verliet bvba Media Management Partners en werd nv SIGMACAM en Gabriël Fehervari opgenomen in het bestuur. Het signaal van Exqi FM overgenomen op de frequentie.

Rond 22 maart 2011 is Radio Maria te horen op de frequentie. Het ganse bestuur neemt ontslag en werd vervangen door vzw Radio Maria, Renaat Truijen en Emanuele Ferrario.

De vzw werd ontbonden op 6 december 2021 omdat er geen nieuw dossier werd ingediend in 2017.

Medewerkers die op Radio Blankenberge programma's hebben gemaakt waren onder andere Norbert Minne, Bart De Graaf, Filip Vynck, Patrick Van Landeghem, Eva-Maria Bisschop en Mario Wyme.

Radio Blankenberge
Fragment van de website

up mail

Radio Valko - 101,20 MHz - 102,10 MHz (Knokke-Heist)

Radio Valko was de allereerste vrije radio in Knokke-Heist en stond voor Vrije Algemene Land en Kust Omroep. De radio was voor het eerst te horen op 19 juli 1981. Onder impuls van Robert Lingier werd gestart met proefuitzendingen op 101,20 MHz tussen 18:00 en 20:00. De uitzendingen werden eind augustus en in september 1981 verder uitgebreid. De plaats waar de radio was gevestigd was op de hoek van de Koningslaan en Bayauxlaan in de kelders van het voormalig wassalon Gudrun van Robert en Daisy. Later werd verhuisd naar het gebouw op de hoek van Elisabethlaan en Paul Parmentierlaan waar Pizza Hut was gevestigd. Daar werden boven de studio’s geïnstalleerd en beneden werd een ontmoetingscafé ingericht. Later werd het de Valko-Pub genaamd.

Radio Valko

De inwoners van Knokke-Heist reageerden massaal positief op de nieuwe radio die het wapenschild van de gemeente Knokke-Heist in het logo opnam. Het enthousiasme en de spirit was er en aanvankelijk werd geen publiciteit op de radio gevoerd.

In januari 1988 hield Radio Valko het voor bekeken.

Radio Valko

Dit waren onder andere de vroegere medewerkers: voorzitter Robrecht Van Bethune (Robert Lingier) en echtgenote Daisy, Annick Carette, Patrick Parez, Johnny Carpels (Johnny Black), Marc Van Es (Marc Schlüter), telefoniste Yvette, Johnny Silver, Rudy White, Caroline Van Tyckom, Franky Boy, Fons de Spons, Kaux Yvan (Brett St.-Claire), Dirk Demeulemeester, Carlos Albatros (Albert Brennet), Marc Coucke (Geert Deman), Jan Eeckeman (Little John), Pascal d’Anvers (Alain Gaelens), Rufin Duwel, Saskia (mama van Alain Gaelens), Sissen en Stiene (Yvan Delannoy en Martine Callewaert), Perrie en Arie, Stephan Kaiser (Duitstalig programma), Bart De Graaf, Mario Willemsen (Mario Dolby), Kleine Nono (David Verbiest), Big Daddy (Pierre Serreyn), Danny Van der Mast (techniek), Martin Waeghe, Alain Daam, Philippe Noël, Jean-Jacques Noël, Patrick Degroot, telefoniste Sandra Timmerman, Luc Waeghe (Luc Van den Brande), Jan Van Bouwel (Jan Knokkaert), Geert Vertriest, Didier Scorpio, Fleur de Lotus (Marie-Louise Deschacht), Peter Warlop, Peter De Vlieghe, Dominiek Segaert,

Luister naar een fragment van Radio Valko

Met dank aan www.archivesradios.be

up mail

Radio Dynamo - 100,10 MHz - 105,80 MHz (Knokke-Heist)

Radio Dynamo werd opgericht op 1 april 1982. Men had dit eerder aangekondigd in Tam Tam en de lezers dachten dat het ging om een aprilgrap. De uitzendingen werden toen verzorgd vanuit een zomerhuisje op het terrein van het autopark van wijlen Staf Lierman in Westkapelle. Het was een initiatief van enkele plaatselijke zakenlui die een culturele avondprogrammatie wilden brengen. Spoedig werd echter overgestapt om 24 uur op 24 uit te zenden. Alzo kreeg de muziek de boventoon. In 1983 werd reeds uitgepakt met een eigen nieuwsdienst namelijk Onafhankelijk Radionieuws Oostkust (ORO). Bij internationale gebeurtenissen werd geluisterd via de korte golf naar de omroep van het betreffende land om aan nieuwsgaring te doen.

De radio richtte zich tot de jeugd en het format was gebaseerd op dat van de Amerikaanse Mighty 690 uitzendend kortbij San Diego. Het format werd wel aangepast aan de plaatselijke smaak.

Radio Dynamo

Het was Albert Josef Beirens (ook gekend op de radio als Chris Hoogveld), toenmalig programmadirecteur, die een succes maakte van de omroep. Beirens had eerder al ervaring op allerlei kortegolfzenders in Engeland, Nederland en Italië. Hij begon reglementen in te voeren en trad streng op bij de medewerkers. Die moesten melden dat er onder andere live vanuit de Rancheria radio werd gemaakt ipv van de Dynamo-studio's.

Radio Dynamo
A.J. Beirens (1988)

De pioniersrol van de Knokke-Heistse lokale omroep was inderdaad ook ver buiten de grenzen niet onopgemerkt gebleven. Toen tijdens een zware storm de zelfdragende mast in Westkapelle naar beneden donderde, haalde dit zelfs het nieuws van de Engelstalige uitzendingen van de Zweedse Radio in Stockholm. Ook werd samen met de Voice of America en de Jordaanse Radio een Amerikaanse astronaut live geïnterviewd toen deze in een spaceshuttle boven België passeerde. Ten tijde van de ramp met de Herald of Free Enterprise in april 1987 gebeurde veel van de verslaggeving op de Britse BBC radio door de Onafhankelijk Radionieuws Oostkust. Het Britse commerciële TV station TVS kwam zelfs filmen hoe Radio Dynamo nieuws maakte over de scheepsramp. Het was toen ook het moment dat er werd verhuisd naar een pand in de Lippenslaan.

Ondertussen was de lokale omroep binnen een strikt keurslijf ook gelegaliseerd en mocht reclame worden uitgezonden. Door de uitstekende locatie waren er goede contacten met de plaatselijke middenstand en radio luisterend Knokke-Heist.

Medewerkers Inge Desmedt en Tony Jacobs zetten het Benelux uitzendrecord van het Guinness Book of Records toen een heel stuk scherper door gedurende 100 uur en 18 minuten continu over één enkel onderwerp uit te zenden namelijk de badstad Knokke-Heist. De plaatselijke omroepen Radio Dynamo en Radio Paradijs speelden ook een rol bij de val van de Berlijnse muur. Samen met een team van toenmalig schepen Luc Lierman trok onder meer Bart De Graaf destijds met zwaar materiaal naar Berlijn om een stuk van de muur te slopen. De honderden kilo's muurstenen werden vervolgens via de radio in Knokke-Heist verkocht ten behoeve van het noodlijdende Roemenië dat net zijn dictator Ceaucescu aan de kant had gezet.

Door de digitalisering tijdens de jaren 90 kon alles in een veel kleinere ruimte worden geborgen. In 1997 werd beslist om te verhuizen naar een kleinere ruimte in de Duivenlaan.

Radio Dynamo sloot zich vervolgens aan bij Radio Contact.

Bron: Oronieuws

up mail

Radio Paradijs - 105,10MHz (Knokke Heist)

Radio Paradijs begon haar uitzendingen in Knokke-Heist om 19u00 op vrijdag 26 oktober 1990. Dit gebeurde vanop de  bovenste verdieping van het pand op de hoek van de Lippenslaan met de Casierstraat. De eerste woorden werden destijds gesproken door de toenmalige voorzitter Frank Morbee. Met de geboorte van Radio Paradijs kreeg de in 1982 opgestarte lokale Radio Dynamo een tweelingzus die uit dezelfde informatiebronnen putte. Aan het opstarten van Radio Paradijs zou vier jaar voorbereiding zijn vooraf gaan. Om erkend te worden werd de vzw Reformat opgericht.

Hoe de naam Paradijs gekozen werd is een verhaal apart. Begin jaren 80 werd in Dublin door een vijftal Vlaamse financiers uit de textiel-, meubel- en voetbalwereld een nieuw zendschip voorbereid dat voor Scheveningen moest ankeren en Nederlandstalige programma's ging uitzenden naar Nederland en Vlaanderen. De geheime kantoren van de zeezender in spé waren gevestigd in een villa langs de Graaf Jansdijk in Knokke en later in Cadzand Bad. Een Gents reclamebureau werd ingehuurd om voor 50.000 frank een naam te bedenken.  Het werd Radio Paradijs. Het logo van de zeezender werd een paradijsvogel. De initiatiefnemers namen het concept over.

Radio Paradijs

Om een continu muziekaanbod voor de hele bevolking van Knokke-Heist te voorzien werd het duidelijk dat er twee complementaire radiostations nodig waren, elk gericht op een eigen publiek. Radio Dynamo had zich ondertussen een rotsvaste plaats veroverd bij de jeugd. Het was dus logisch dat Radio Paradijs zich zou richten op een volwassen doelgroep. Radio Paradijs putte grotendeels uit dezelfde informatiebronnen om regionaal nieuws te brengen.

Eind jaren 90 begon langzaam maar zeker de digitalisering zijn intrede te doen bij de lokale omroepen. Dit maakte het mogelijk de studio compacter te maken.  De zendmast verhuisde van de Lippenslaan naar de Bayauxlaan. In april 2005 werd er beslist om Radio Paradijs een nieuw elan te geven. Een stevige investering in soft- en hardware verzekerde een nieuwe toekomst voor de omroep. Toen werd nog sneller ingespeeld op de actualiteit en kon de muziekkeuze en de variatie in de uitzendingen werden geoptimaliseerd. Er werd toen gekozen om muziek te programmeren uit de voorbije zestig jaar.

Radio Paradijs werd ook even een mini-netwerk door onder andere samen te werken met Radio Gondola uit Brugge.

Tijdens de zomer van 2013 stopte Radio Paradijs met uitzendingen te brengen op de FM-band. Er waren nog gesprekken geweest met een Finse groep maar die leverden niet het gewenste resultaat op. De vzw met Philippe Maenhout als voorzitter besliste om vanaf toen samen te werken met de groep achter de Kneistikrant.

up mail

Kneistiradio - 105,10MHz (Knokke Heist)

Kneistiradio is gestart in juni 2013 en kwam tot stand toen vzw Reformat besliste om samen te werken met de groep achter de Kneistikrant. Het was dus de bedoeling dat de radio een verlengde werd van de krant. Kneistiradio volgde de muziekkeuze van Radio Paradijs en programmeerde een Adult Contemporary format gericht op een doelpubliek tussen de 20 en 54 jaar. Er waren een twintigtal vrijwilligers actief. De vzw had enkele bestuursleden die een politiek engagement hadden.

Kneistiradio

Vier jaar later namelijk op 3 mei 2017 ging de vzw Reformat in vereffening. Volgens Kneistikrant hebben enkele handelaars nog 17.000 € verzameld, maar de garantie dat de vzw dan schuldenvrij was, kwam er niet. De vzw werd ontbonden en vervolgens trok het VRM de erkenning in. Op 17 juli omstreeks 22:00 werd de zender uitgezet

De toenmalige Kneistiradiomedewerkers hadden na de faling van de vzw meteen beslist om zelf een vzw op te richten en een nieuw erkenningsdossier in te dienen. Ze stelden zich kandidaat met vzw Sea Fun voor pakket 98 met 1 frequentie voor Knokke-Heist via 106,20 MHz. De erkenning werd behaald en er werd gestart met Radio C-Fun. Het werd een nieuw project met een gemeentelijke verankering.

up mail

Extra

In 1985 werd een adviserend rapport samengesteld door de Culturele Raad Oostende. In dit rapport, gericht aan de Gemeenschapsminister van cultuur Karel Poma (PVV), kan men lezen op welke punten de toenmalige Oostendse radiostations werden gekeurd.

Rapport Culturele Raad Oostende (pdf-formaat)