OVERZICHT

VLAAMS BRABANT (I) - DE BRUSSELSE RAND

Het Brusselse rand is een ruim gebied en bevat de volgende 35 steden/gemeenten: BEVER, GALMAARDEN, HERNE, GOOIK, PEPINGEN, HALLE, BEERSEL, SINT-GENESIUS-RODE, HOEILAART, OVERIJSE, LINKEBEEK, SINT-PIETERS-LEEUW, DROGENBOS, LENNIK, ROOSDAAL, LIEDEKERKE, TERNAT, DILBEEK, TERNAT, AFFLIGEM, ASSE, WEMMEL, MERCHTEM, OPWIJK, LONDERZEEL, MEISE, KAPELLE-OP-DEN-BOS, GRIMBERGEN, ZEMST, VILVOORDE, STEENOKKERZEEL, MACHELEN, ZAVENTEM, KRAAINEM, WEZENBEEK-OPPEM
Radio Atlantis (Kraainem)
Radio Fly Box (Zaventem)
Radio Saventas (Zaventem)
Radio Micron (Grimbergen)
Hitradio Micron (Grimbergen, Vilvoorde, Mechelen)
Radio Moetoen (Vilvoorde)
Radio Mustang (Vilvoorde)
Radio Dol-fijn (Vilvoorde)
Radio Marina (Wolvertem, Steenhuffel)
Radio Seven (Zellik)
Radio Albatros (Asse)
Radio Viva (Asse)
Radio 24 (Asse)
Radio Ternat / TRO (Ternat)
Radio Be One (Ternat, netwerk)
Radio CityGold (Asse, mini-netwerk)
Radio AVO / AVO FM (Affligem)
Radio Zoniën (Hoeilaart)
Radio Activity (Alsemberg)
Radio Ro (Sint-Genesius-Rode)
Radio Top Turbo Commando (Sint-Genesius-Rode)
Radio Victoria (Halle)
Radio Milady (Halle)
Stadsradio Milady / Stadsradio Halle (Halle)
Radio Decibel (Vlezenbeek)
Radio Pajottenland (Lennik)
Radio Freeland (Opwijk)
Radio TROD (Opwijk)
Radio Succes - Spitsradio Succes (Opwijk)
Goeiedag Radio (Opwijk)
Radio Tamara (Londerzeel)
Radio Joy (Malderen)

DE HISTORIEK PER RADIO

DE BRUSSELSE RAND

up mail

Radio Atlantis (Kraainem)

Er zou een Franstalige radio zijn geweest genaamd Radio Atlantis in Kraainem die onderdak kreeg in een gebouw van de gemeente. Dat getuigt dit artikel uit La Lanterne gepubliceerd in juni 1982. Wie meer info heeft over dit project mag steeds reageren.


up mail

 

Radio Fly Box - 100,10 MHz - 100,35 MHz (Zaventem)

Tijdens de zomer van 1981 startte Radio Fly Box zoals de naam doet suggereren vanuit Zaventem via 100,10 MHz. Eerst werd enkel tijdens de vakantieperiode radio gemaakt maar men zag toch in om te evolueren naar een volwaardig lokaal radiostation met regelmatige uitzendingen.

De studio van Radio Fly Box was gevestigd in de Vilvoordelaan 165 te Zaventem. Telefonisch was de studio te bereiken via (02) 720.74.66. Om een beter bereik te bekomen werd de frequentie vervolgens veranderd naar 100,35 MHz.

In september 1983 waren er bij de bestuursleden echter onoverkomelijke meningsverschillen betreffende het gevoerde beleid. Dit zou uiteindelijk leiden tot het einde van de radio. Het werd de start van Radio Saventas een goede maand later.

Radio Fly Box

Radio Fly Box

Radio Fly Box

Radio Fly Box

up mail

 

Radio Saventas - 100,30 MHz - 104,60 MHz - 104,40 MHz - 100,50 MHz - 102,20 MHz - 107,70 MHz (Zaventem)

Radio Saventas is opgericht door een deel van medewerkers van Radio Fly Box. Een goede maand na het einde van Radio Fly Box startten de proefuitzendingen, namelijk op 13 november 1983. Dankzij de hulp en de financiële steun van enkele medewerkers kon snel worden gestart. Een nieuwe studio werd ingericht in een kleine ruimte achter het café St.-Michel in de Stationstraat 103 te 1930 Zaventem.. De frequentie van de zender werd ingesteld op 100,30 MHz.

De naam is gebaseerd op Saventas, de oude lokale munt die in de 12de eeuw werd gebruikt in het toen genaamde Saventa.

Het bestuur bestond onder andere uit voorzitter Etienne Van Hamme en secretaris Chris Pabbruwee

De officiële uitzendingen startten op 19 november 1983. Men maakte programma's tussen 07:00 en 0:00. De eerste weken verliepen echter niet van een leien dakje. Men moest zelfs tot 4 maal toe de uitzendingen voor één of meerdere dagen staken wegens technische problemen aan de zender. Dankzij de de hulp van 250 leden, enkele handelaars en gulle schenkers werd een betere zender gekocht.

Op de radio werd een zeer gevarieerde programmatie gebracht. Er was voor elk wat wils. Op woensdagnamiddag was er bijvoorbeeld een kinderprogramma en op vrijdagavond waren er verzoekprogramma’s. De zender werd vrij snel heel populair in Zaventem. Een opiniepeiling toonde aan dat na begin 1984 reeds 60% van de Zaventemse bevolking regelmatig afstemde op Radio Saventas.

Op 1 januari 1984 werden de uitzenduren uitgebreid naar een 24u programmatie. Meer medewerkers die bij Radio Fly Box programma hadden gemaakt vervoegden het team.

Radio Saventas

Radio Saventas

Radio Saventas

In de nacht van 30 op 31 maart 1984 veranderde Radio Saventas de frequentie van 100,30 MHz naar 104,60 MHz om zo een beter bereik te bekomen zonder het vermogen te verhogen. Ondanks de tijdig gestarte communicatiecampagne dachten de meeste luisteraars dat het echter om een april grap ging. De doelstelling was voornamelijk om heel Groot Zaventem te bereiken, inclusief deelgemeente Sterrebeek waar de ontvangst voorheen vrij slecht was. De doelstelling werd behaald want er kwamen vele telefonische reacties buiten Groot Zaventem.

In juni 1984 werd de frequentie echter bijgesteld naar 104,40 MHz. Echter op 10 november 1984 werd de frequentie terug onder de 104 MHz worden ingesteld omdat het nog niet was toegelaten om boven de 104 MHz uit te zenden. De zender werd achtereenvolgens ingesteld op 100,50 MHz en 102,20 MHz.

Enkele jaren later volgde de erkenning op de frequentie 107,70 MHz. De verkeersleiding van de luchthaven was echter niet zo blij met toegekende frequentie omdat ze tekort lag bij de luchtvaartband.

De radio verhuisde in oktober 1984 naar een gehuurde woning gelegen in de Leuvensebaan 417 te Nossegem, kortbij de oude vestiging van Ikea. De locatie lag 15 meter hoger dan de Stationstraat. Hierdoor verbeterde ook de ontvangst in de regio. Er was ook meer plaats in de woning. Een tweede studio werd ingericht om opnames te doen.

Op 8 en 9 december 1984 werd de eerste verjaardag gevierd. Op 8 december 1984 werd werd een groots opgezette drive-in show georganiseerd in zaal Rio. Op 9 december 1984 werd er een avond voor de derde leeftijd georganiseerd in het Koninklijk Atheneum. Vele vedetten zoals Bob Artoos, La Esterella Franky & Pascal Bodet en Jean Walter traden toen op. De verjaardag werd ook gevierd met een opendeurdag het weekend daarna.

Radio Saventas had ook een mini-voetbalteam. In het team zaten Ome Harry, Etienne Van Hamme, Lucky Star, Willy van de Walle, Ed van Dijck, Luc Van Toren, Alain Poppe en Eddy De Bruin. Het team speelde vrij goed en won verschillende matchen.

In 1998 moest men terug verhuizen maar dat verliep niet van een leien dakje. Het werd quasi onmogelijk een pand te vinden waar een zendmast mocht worden geplaatst in Zaventem in de schaduw van de luchthaven omdat de regels ondertussen strenger waren geworden. De frequentie werd ook meer en meer gestoord vanuit Brussel. Radio Saventas is gestopt met uitzenden op 24 juni 1998.

In 2018 werd in de Commissie Media gepraat over 26 onbenutte frequenties. De Zaventemse frequentie kwam ook aan bod maar werd niet meer gecoördineerd omdat Belgocontrol bezwaar maakte.

Radio Saventas

Radio Saventas

Radio Saventas

up mail

Radio Micron - 103,25 MHz (Grimbergen)

Oorspronkelijk was Radio Micron zoals de naam suggereerde een kleinschalige lokale radio uit Grimbergen die uitzond op 103,25 MHz. De radio was gelegen in de Hoge Steenweg en was enkel te beluisteren in de gemeente. Micron vzw werd opgericht op 1 februari 1982 en bestond onder andere uit beheerders Michel de Lombaerde en John Rummen. Perry Van Humbeek was ook één van de medewerkers.

Radio Micron

Radio Micron benefiet

Benefietsticker, het is niet duidelijk of de betreffende zender indertijd in beslag genomen was door de RTT of dat de zender effectief gestolen was.

In oktober 1984 werd de vzw overgenomen door Philippe Vangerven. Hij vormde de radio om tot Hitradio Micron FM.

up mail

 

Hitradio Micron - 103,25 MHz - 106,50 MHz - 106,20 MHz - 104,60 MHz - 101,00 MHz - 102,60 MHz (Grimbergen, Vilvoorde, Mechelen)

Oorspronkelijk was Radio Micron een lokale radio uit Grimbergen. In oktober 1984 werd de vzw overgenomen door Philippe Vangerven, op de radio gekend als Peter Brabants. Hij vormde de radio om tot Hitradio Micron FM.

De officiële startdatum van Hitradio Micron FM was op 26 oktober 1984. Net daarvoor werd er getest door gedurende enkele weken non-stop uitzendingen te verzorgen. De studio en zendmast werden opgericht in de Brusselsesteenweg 1 te Grimbergen. Een nieuwe zendmast met een hoogte van 40 meter werd voorzien van antennes die werden gericht naar Antwerpen.

jingle: "Hij is er..."

De hoge zendmast veranderde het dorpsaanzicht en bracht wel wat commotie onder de buurtbewoners met zich mee betreffende de mogelijk ongezonde straling. De zender werd ingesteld op de frequentie 106,50 MHz.

Peter Brabants maakte er samen met Danny De Bruyn, Johan Hogeveen, Joe Wells, Nick Verdij, Mike van Landsheer en wat later ook met Wiet Van Bever en Joost (Zebedeüs) Robberechts flitsende radioprogramma's. De radiostijl was jong, swingend en dynamisch. Je kon Hitradio Micron FM nog best vergelijken met Radio Seven. De luisteraar kon genieten van een opeenvolging van hits aan een hoog tempo. Dit mag letterlijk genomen worden want de singles werden zelfs iets sneller dan de gebruikelijke 45 toeren afgespeeld.

Radio Micron

Rond april 1985 verhuisde Hitradio Micron FM naar een villa in de Groene weg te Grimbergen. De plannen om de zendmast mee te verhuizen stootte op veel verzet waardoor deze uiteindelijk in het centrum van Grimbergen bleef staan. Een straalverbinding zorgde voor de transmissie van het audiosignaal naar de zendmast. Tijdens die periode bleef de radio niet gespaard van de inbeslagnames wegens het gebruik van een te hoog zendvermogen.

In de zomer van 1985 vervoegde Peter Hoogland zich bij het radioteam en zorgde zo voor een nieuwe extra boost in de programmatie.

Eind 1985 verhuisde de studio naar het Etrimo appartementsgebouw in de Tweeleeuwenweg 20 bus 58 te Vilvoorde. Er mocht geen zendmast op het dak worden gezet maar dit werd toch in het geniep gedaan. Er werd slechts één dipool aangesloten op de zender. Door de hoge ligging van de antenne was Hitradio Micron FM vanaf dan ook heel goed te ontvangen in de hele Brusselse regio, in praktisch gans Vlaams Brabant en een groot gedeelte van de provincie Antwerpen. Tijdens die periode werd de radio meerdere keer in beslag genomen omdat er te sterk werd uitgezonden.

Luister hier een collage van jingles en presentaties

Luister naar Hitradio Micron met Peter Brabants, Peter Hoogland, Mike van Landsheer, Wim Vanderlinden, Rudi Van Vlaanderen en Wiet Van Bever.

Na het Magic Seven Music avontuur eind 1986 vervoegden naast Mike van Landsheer, die reeds eerder programma's maakte op Hitradio Micron FM, ook Wim Vanderlinden en Rudi Van Vlaanderen het team.

Eind 1987 verhuisde Philippe Vangerven het station naar Mechelen.

up mail

Radio Moetoen - 102,00 MHz - 102,40 MHz - 107,70 MHz - 105,70 MHz (Vilvoorde)

Radio Moetoen startte met uitzendingen op 1 maart 1981. De naam Moetoen is gebaseerd op de munt Mouton d'Or ontstaan in de 14de eeuw en werd ook in Vilvoorde geslagen door Johanna en Wenceslas.

De zender werd ingesteld op 102,00 MHz en had een vermogen van 40 Watt. De studio was eerst gevestigd boven een mutualiteit in de Vlierkensstraat te Vilvoorde. De officiële oprichtingsreceptie en voorstelling van de radioploeg vond plaats op vrijdag 13 maart 1981 in herberg Den Eenhoorn, Lange Molensstraat 47 te Vilvoorde. Radio Moetoen zond dagelijks uit van 16:00 tot 20:00. De uitzendingen werden direct in stereo gebracht.

Radio Moetoen

Radio Moetoen Dj’s waren onder andere Peter Klein, Dirk De Ville, Suske Wiet, Felix De Popman, David de Vlieger, Frans De Brabander, en Patrick Van der Meer. De Tipplaat van de week noemde de-Super-45-toeren-plastic-kanjer-van-de-week.

Radio Moetoen tijdsein, gevold door de jingle Super 45 toeren plastic kanjer van de week

Radio Moetoen met Bert De Groef

Radio Moetoen - Top 30 met Bert De Groef (1988)

Later werd de zendtijd uitgebreid naar een stevige dagprogrammering, waarin Paul Peerlings (Rik Rons) te horen was tussen 12:00 - 13:00. Peter Vranckx (Peter Cook) was te horen tussen 13:00 - 14:00. Erik Vanhaecht (Erik De Noorman) was oorspronkelijk te horen op woensdagnamiddag in. Rudi Siebens (Rudy Van Toorn) en Erik Vanhaecht presenteerden een geruime tijd het nieuws op de radio.

In 1984 waren de studio’s van Radio Moetoen verhuisd naar de zolderruimte van het Koetshuis in het Domein 3 Fonteinen van Vilvoorde. Daar waren 2 studio’s ingericht gescheiden door een interview-ruimte. Het contactadres werd Radio Moetoen, postbus 20, 1800 Vilvoorde.

Medewerkers die het team vervoegden waren toen Benny Van Brabant, Felix De Kat, Frans Van Vlaanderen en Mike van Landsheer die eerst het middagprogramma presenteerde en even later de avondspits ‘Vilvoorde City’, een programma boordevol regionale en nationale informatie.

Radio Moetoen

Radio Moetoen

Radio Moetoen

Radio Moetoen tijdsein 102,40 MHz (stem: Paul Van Leemputten)

 

Radio Moetoen

Radio Moetoen werd eerst erkend op 107,70 MHz. In 1987 werd Radio Moetoen opgenomen in Radio Contact. De studio was nog steeds gehuisvest in het Koetshuis.

De programmaleider van Radio Contact Vilvoorde werd Erik Vinck. De dagprogrammatie zag er als volgt uit:
Benny Van Brabant (8:00 - 11:00), Didier Van Malderen (11:00 - 13:00), Geert Van Brabant (13:00 - 16:00), Erik Vinck (16:00 - 17:00), Mike Van Landsheer (17:00 - 20:00), Eric Van Dam (20:00 - 22:00).

Luister naar de Super 30 met Mike Van Landsheer op Radio Contact Vilvoorde (1989).

Tijdens de Radio Contact Vilvoorde periode moest de frequentie veranderen van 107,70 MHz naar 105,70 MHz.

Radio Moetoen tijdsein 105,70 MHz

 

Radio Moetoen

Radio Moetoen

Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. De naam van de zender werd terug Radio Moetoen.

In 1992 formuleerde de De Raad voor Lokale Radio’s een negatief advies tot intrekking van de erkenning van Radio Moetoen, dit om de erkenning in te trekken. De reden was dat de nieuwsuitzendingen van Radio Moetoen en Radio Contact volledig identiek zijn. Aan dit negatief advies werd geen gevolg gegeven omdat de dienst Media van oordeel was dat op basis van de voorliggende gegevens niet alle bewijsstukken hard konden worden gemaakt omdat de overtreding was stopgezet.

In de tweede helft van de jaren 90 werd enkel nog lokaal ontkoppeld tijdens het middaguur. Op 28 februari 2009 werd de vzw overgenomen door Club FM.

In 2017 was er terug een erkenningsronde. Paul Peerlings schreef het dossier en het radioproject werd erkend in Vilvoorde (105,70 MHz) en Kampenhout (107,40 MHz).

Radio Moetoen

De studio werd geïnstalleerd in het Bedrijvencentrum gelegen aan de Mechelsesteenweg 277. De zender in Kampenhout werd aangesloten op de bestaande mast in Kampenhout. In november 2018 was Radio Moetoen terug te horen in Vilvoorde toen de zendmast werd gemonteerd op de kanaalbrug van Vilvoorde.

De ploeg van vroeger startte terug met radioprogramma's te maken. Dat zijn Paul Peerlings, Rudi Siebens, Erik Vanhaecht, Roger Lissens, Peter Vranckx, Marc Roekens en Erik Devalk. Behalve Paul Peerlings, die radio is blijven maken op AVO FM en Radio CityGold, hebben de oude medewerkers zich wat moeten bijscholen om met de moderne technieken terug radioprogramma's te maken. Voor de muzieklijn werd gekozen voor een classic hit-format, aangevuld met enkele recente hits per uur.

Radio Moetoen tijdsein 2021

 

Radio Moetoen

Radio Moetoen

up mail

Radio Mustang - 101,60 MHz - 101,65 MHz (Vilvoorde)

Op 30 mei 1982 startte Radio Mustang de uitzendingen via 101,60 MHz. De studio was gevestigd op de bovenverdieping van een café op de hoek van de Vlierkensstraat 74 te Vilvoorde. De antennes stonden op het dak van het studiogebouw en waren gericht op het centrum van Vilvoorde en Houtem. Door de hoge ligging van het gebouw was Radio Mustang ondanks het lage zendvermogen en de storingen uit Brussel toch in een vrij groot deel van Vilvoorde en gedeeltelijk in Grimbergen en Machelen te ontvangen. De frequentie werd later ook verschoven naar 101,65 MHz om het zendbereik te optimaliseren.

Radio Mustang

F. De Roeck (Frans Baard) was de voorzitter en de programmaleider van het radiostation. Het café zelf werd uitgebaat door de echtgenote van F. De Roeck. Het was een zeer volkse radio die zich richtte tot een heel divers luisterpubliek. De Dj’s kregen zeer veel vrijheid waardoor er ook programma’s waren voor specifieke doelgroepen. Zo presenteerde de voorzitter Frans Baart in het weekend een programma voor de derde leeftijd. Verzoekjes kon men aanvragen via Tel: (02) 252.18.51.

Tijdsein en jingles

Voorstelling Dj's

Als radiotune gebruikte men de instrumentale versie van Sharon Brown – I Specialize in Love. De Tip van de week heette in eerste instantie de ‘Troetelschijf’, later wijzigde dit naar de ‘Paradeplaat’. In het prille begin had men in het weekend echter ook nog een ‘Tip’ plaat die men de ‘Weekend-Tip’ noemde.

De medewerkers die programma's maakten waren onder andere Lucky Star, Jan De Groot, Ronny van Vilvoorde, Frank Van Mechelen, Frans Baart, De Witte N., Paulus de Boskabouter, Rudi Van Toorn en Eric Van Praet.

Radio Mustang

Radio Mustang
Jan De Groot

De eerste sticker werd getekend door een mede-bestuurslid. Het paard is een verwijzing naar ‘pjeirefretters’ (paardenvreters), de bijnaam die de Vilvoordenaren in de 18de eeuw van de Brusselaars kregen. De kleuren rood en geel verwijzen naar de kleuren van de Stad Vilvoorde. Na zes maanden werd het logo vervangen door een nieuw exemplaar.

Radio Mustang

Radio Mustang

Er was al vrij snel een verloop van Dj’s naar de andere meer professionele Vilvoordse radiostations Radio Dol-fijn en Radio Moetoen. De radio werd niet erkend en stopte met uitzenden exact drie jaar na de eerste uitzending, namelijk op 30 mei 1985.

Het café en studiogebouw op de hoek van de Vlierkensstraat 74 werd ondertussen gesloopt en vervangen door een nieuwbouw.

up mail

Radio Dol-fijn - 103,30 MHz (Vilvoorde)

Op 10 november 1982 werd de vzw Alfa Noord opgericht. Alfa is gebaseerd op Alfa en Omega, een uitdrukking uit het christendom die Gods almacht symboliseert. In Halle werden de statuten van vzw Omega Zuid op dezelfde dag gepubliceerd, namelijk op 27 januari 1983.

Radio Dol-fijn startte met uitzendingen in 1983 op de frequentie 103,30 MHz. Radio Dol-fijn was de derde Vilvoordse radio naast de reeds bestaande radio’s Radio Moetoen en Radio Mustang. De studio was gevestigd op hoek van de Grimbergsesteenweg en de Breemputstraat te Vilvoorde. Dit was op slechts twee straten verwijderd van Radio Mustang.

Radio Dol-fijn

Verschillende presentatoren kwamen over van de andere twee Vilvoordse radio’s zoals Eric Van Praet, Nick Verdij, Jan De Groot, Kristof van Dam en Edd The Bull.

Radio Dol-fijn

In 1986 wijzigde Radio Dol-fijn de naam naar Centrum Radio Dolfijn afgekort CRD. Het werd erkend om de uitzendingen te verzorgen in de agglomeratie Brussel.

Radio Dol-fijn kreeg samen met Radio Contact 2 en Radio Ro ook een vergunning om met vermogen hoger dan 100 Watt uit te zenden. Aanleiding was dat 7 Franstalige Brusselse radio's een vergunning hadden met hogere vermogens. Deze afwijkingen op het „KB-Willockx" waren het gevolg van afspraken tussen de Minister van PTT en de Gemeenschapsministers van Cultuur. Nadien werden er nog vragen geformuleerd om een hoger vermogen toe te kennen maar de RTT kon hierop niet ingaan. Aan de reeds toegekende afwijkingen werd niet meer geraakt, dit teneinde de continuïteit te waarborgen.

up mail

Radio Marina - 103,50 MHz - 104,00 MHz (Wolvertem, Steenhuffel)

In april 1981 startte Radio Marina met uitzendingen in Wolvertem. De radio was te beluisteren op 103,50 MHz. De studio bevond zich op de zolder van het oude tramstation in Wolvertem. Dit was de voormalige stop- en startplaats van de tram die naar Brussel reed.

De initiatiefnemers moesten snel een andere frequentie vinden toen Radio Maeva te Ukkel met een krachtig signaal op dezelfde frequentie begon uit te zenden. In juni 1981 werd de nieuwe frequentie 104,00 MHz.

Later verhuisde Radio Marina in een oud gebouw gelegen in Over de Beek 16 te Steenhuffel. Daar hadden ze een livestudio, een opnamestudio en een praatcafé. Ze waren daar telefonisch te bereiken op het nummer 052 30 27 87.

De studio was zeer goed uitgerust met een AEQ mengtafel en platendraaiers van Technics type SL 1200. Tevens was er en een batterij cassettedecks en bandopnemers die automatisch startten wanneer nodig. Naast het gebouw werd een zelfdragende pyloon opgericht die een lengte had van 40 meter.

Tijdens het praatcafé verzorgde Peter Hoffman op zondagnamiddag live uitzendingen met publiek. Tijdens de uitzendingen werden verschillende artiesten geïnterviewd. De toen onbekende Jo Vally was één van die artiesten. Peter Hoffman richtte in dezelfde periode Radio Mechelen Zuid op.

Daar Radio Marina niet voor een erkenning in aanmerking kwam, werden de uitzendingen beëindigd rond 1986.

Radio Marina

up mail

Radio Seven - 101,20 MHz - 101,00 MHz - 105,20 MHz (Zellik)

Op zaterdag 21 november 1981 ging er in Asse een persconferentie door, waar Radio Seven werd voorgesteld. Een week voordien, op 14 november 1981, was er zelfs een scoop in de kranten van de Standaard-Groep te lezen: "Nieuw vandaag: de vrije radio die heel Vlaanderen bestrijkt". (zie artikel onder). Radio Seven werkte samen met de politieke partij Christen Democraten (CVP nu CD&V) en werd onder andere gesponsord door bouwbedrijf Amelinckx geleid door Koen en Peter Blijweert en de toenmalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM).

Radio Seven
Radio Seven

Radio Seven

De uitzendstudio van Radio Seven was gelegen aan de Gentsesteenweg 498 te Zellik. (nvdr: de naam van de steenweg is ondertussen veranderd in Brusselsesteenweg. Het huis dat ondertussen is afgebroken was gelegen kortbij de plaats waar de Brusselsesteenweg wordt afgesneden door de kleine ring rond Zellik).

Alhoewel er de intentie was onmiddellijk met een hoog vermogen gans Vlaanderen te bestrijken, liepen de eerste uitzendingen niet van een leien dakje. Er was wel een solide structuur uitgebouwd om van het hele project een succes te maken maar het station kende enkele startproblemen. Zo werd de bestelde 3kW-zender niet geleverd. Achteraf bleek dat Patrick Valain van Radio Maeva de leverancier Noël D'hondt onder druk zette. De leverancier was eigenlijk dezelfde als die van Radio Maeva. Noël leverde regelmatig nieuwe zenders aan Radio Maeva en had er alle belang bij om goede klant te blijven van Patrick Valain.

Radio Seven

De NV Seven met ondernemingsnummer 422539522 werd geleid door Jan D'Haese, Arnold Bouchez en de gebroeders Blijweert.

De eerste officiële uitzenddag voor Radio Seven was op zondag 22 november 1981. Om 15:00 werd het eerste programma gepresenteerd door ex-Contact-Dj en programmaleider Luc De Groot. Om de ambities volledig waar te maken had men bij Radio Maeva Ron van der Plas, Jo Coene en Wout Wolkema weggeplukt. Ook zes medewerkers van Radio Denderland uit Buggenhout versterkten de ploeg. Verder kwamen Rudi Van Vlaanderen en Wiet van Bever ook over van Radio Contact. Oorspronkelijk hadden ook Ton Schipper en Danny De Bruyn toegezegd maar omwille van de startproblemen keerden ze terug naar Radio Contact.

Radio Seven - ploeg 1981

Radio Seven

Radio Seven in the air, everywhere...

Radio Seven bleef niet gespaard van inbeslagnames en ongelukken. Op donderdag 26 november 1981, enkele dagen na de eerste uitzending, kondigde omstreeks 12:15 Ron Van de Plas aan dat de zender een kwartier buiten dienst zou worden gezet om de frequentie aan te passen van 101,20 MHz naar 101,00 MHz. Echter het bleef een geruime tijd stil omdat het parket sommeerde de zender af te schakelen omdat andere delen van FM-band werden gestoord.

Op 19 januari 1982 werden de Brusselse radio's die met een sterke zender uitzonden uit de lucht gehaald door de overheid. Dat waren Radio Judaica, Radio Maeva, Radio Contact en Radio Contact 2. Radio Seven bleef toen gespaard omdat het waarschijnlijk niet uizond in het Brussels gewest en geen deel uitmaakte van de geplande actie. De radio heeft toen uit voorzorg de zender gedurende enkele dagen uitgezet.

Op donderdagochtend 4 maart 1982 is de 48 meter hoge zendmast naar beneden gevallen. Een eerste onderzoek wees uit dat verschillende bouten die de mast op een betonnen blok rechthielden plots los zaten. Het gevaarte kwam terecht op de woning van Celine Mangeleer, Assesteenweg 504. Gelukkig werd niemand gewond. Enkel een dakgoot werd vernield en een elektriciteitsleiding werd doorbroken. Vijfentwintig jaar later is uitgekomen, volgens Ton Schipper, dat Radio Contact achter deze sabotagedaad zat.

Radio Seven

Vermits Radio Seven op dat moment sterk aan populariteit won, kwam het neerkomen van die mast andere concurrerende zenders niet slecht uit. Het vermogen van de zender moest immers gehalveerd worden. Van 4 kW ging het naar 2 kW. Dit was echter van zeer tijdelijke aard. De mast stak in geen tijd weer boven de vijftig meter uit en werd enkele maanden later nogmaals verhoogd tot meer dan zeventig meter.

Een anekdote uit die periode is de volgende: Bij een RTT-raid werd de zender verzegeld. De volgende nacht kwamen onbekenden de verzegelde zender stelen. Even later doken andere technici op om een nieuwe zender te plaatsen die slechts enkele uren draaide want nog diezelfde dag werd de gestolen zender opeens teruggevonden zonder zegels. De originele zender werd opnieuw en op vol vermogen aangekoppeld. En uiteraard had Radio Seven die zegels niet verbroken, want de zender werd immers gestolen. Men kon toen onmogelijk controleren of het om dezelfde zender ging.

Intussen experimenteerde het station even op de 97,10 MHz en zelfs met een vermogen van 50 kW ERP waarmee men zelfs in Amsterdam was te ontvangen. Ook Contact 2 was toen even te beluisteren onder de 100 MHz. De RTT reageerde onmiddellijk en gaf het bevel om weer boven de 100 MHz met een normaal vermogen te gaan uitzenden. De nieuwe frequentie werd eerst 101,00 MHz. Later werd de zender afgesteld op 101,10 MHz. Dankzij hun goede politieke bindingen bleef het bij deze vingerwijziging en werd er niks meer in beslag genomen.

Ondertussen had Rudi Van Vlaanderen de taak van programmaleider overgenomen. Dit resulteerde in enkele stunts zoals de populaire BRT-stem Wiet van Broeckhoven die werd aangetrokken en een dagelijks programma verzorgde. Ook was er Nederlandse inbreng van onder andere Peter Koelwijn en Joost den Draaier. Zij stuurden opgenomen programma's op.

Hang ze op

Radio Seven
Paul Turner (Paul Kellens)

Een ernstige mededeling: lichtalfabet gezocht.

Een gezongen jingle door Rudi Van Vlaanderen.

Radio Seven Song door Rudi Van Vlaanderen.

Radio Seven gevonden door een Limburger.

Luc De Groot.

Ton Schipper met De Wijze 50 - 5 november 1982.

Herbert Visser met het nieuws voorafgegaan door reclame.

Compilatie met: Luc De Groot (18u-19u), Danny De Vriendt (De Groetenboer) (19u-20u), Joost Robberechts (20u-21u), Ed Van Veen en Wout Wolkema (Pronostiek) (21u-23u).

Het was niet eenvoudig om een nationale dekking te realiseren met een zender van 1 tot 2 kW. Daarom werd dit geprobeerd door een keten op te richten onder de noemer Magic Seven Music. Dit initiatief was een matig succes vermits er slechts twee radio's aan meewerkten namelijk Radio Plus te Gent en Radio Aktief uit Zoerle Parwijs bij Westerlo. Radio Plus heeft slechts gedurende een korte periode de programma's van Radio Seven overgenomen omdat zij vermoedden dat een dergelijke samenwerking een obstakel zou zijn voor een legalisatie.

Luister hier naar het tijdsein van Magic Seven Music

De term Magic Seven Music was eigenlijk de term die werd gebruikt om de programma's nationaal te verspreiden. Vele medewerkers verzetten zich tegen deze nieuwe manier van radio maken. Opeens moesten alle programma's worden opgenomen op cassette en niet iedereen was daar gelukkig mee. Enkele medewerkers namen toen even het initiatief om zich op te sluiten in de radiostudio en terug live programma's te verzorgen. Dit werd toen enkele uren uitgehouden tot de voordeur werd geforceerd. De initiatiefnemers konden toen net vluchten langs een venster.

Luister hier naar een mededeling van Magic Seven Music voorafgegaan door een reclamespot voor JVC autoradio's, gezongen door Rudi Van Vlaanderen.

Luister naar Magic Seven Music met Rudi Van Vlaanderen, Erik Vinck, Mike van Landsheer, Dirk Vandemast, Ton Schipper en Joost Robberechts.

Radio Seven
Opnamestudio in de Mollestraat te Asse waar Rudi Van Vlaanderen boodschappen en jingles opnam. Links staat Arnold Bouchez

Men vermoedde dat Radio Seven de allereerste erkenningsronde niet zou halen. Hoofdreden was dat Radio Seven als nv werd opgericht terwijl werd opgelegd dat een vzw toen een lokaal radiostation moest beheren indien men wilde worden erkend. In de nv Radio Seven zat wel een vzw. Er werd geopteerd voor een nv omdat er werd gepland om commerciële verrichtingen uit te voeren. zo werd er onder andere het regionale advertentieblad Seven Express uitgegeven.

Radio Seven had zo haar eigen kijk op de legalisatie. Zij hadden dan ook op eigen initiatief een dossier voorgelegd aan verschillende politici. Hierin werd beschreven dat de FM-band moest worden verdeeld in drie stukken, namelijk een deel voor de nationale zenders (tussen 87,5 en 100 MHz), een stukje voor de regionale omroepen (tussen 100 en 102 MHz) en de rest voor de lokale omroepen (tussen 102 en 108 MHz). Verder werd er gesuggereerd om strenge toekenningvoorwaarden en een betaling op te leggen voor de licentie afhankelijk van het type station.

Eind 1982 werd duidelijk dat de nv vrijwel failliet was. Hoofdreden was dat de opbrengsten van Seven Express beneden alle verwachtingen waren. Ook werd Magic Seven Music aan een te hoge prijs verkocht aan de deelnemende stations. Het vertrouwen in de beheerraad was verdwenen en Radio Seven verdween uit de ether op 13 januari 1983. De zender werd toen door de ordediensten meegenomen omdat de luchtvaartband werd gestoord op 129 MHz. De nv gung in vereffening op 6 juli 1983.

Radio Seven Express

Op 11 januari 1983 nam Radio Seven een nieuwe start onder leiding van Rudi van Vlaanderen. De nieuwe vzw Radio Seven met ondernemingsnummer 424427161werd ingediend op 31 maart 1983 en een huursom per dag werd aan de curator betaald. Men opteerde om een beperkte Dj ploeg van 6 personen in dienst te nemen die 24u/24u gesproken programma's life presenteerden. Het project werd terug Magic Seven Music gedoopt en werd een razend succes.

Het door Rudi Van Vlaanderen opgezette Magic Seven Music format was gebaseerd op het Californische rockstation The Mighty Six Ninety (Mighty 690). Dit was een Amerikaanse radiozender die vanuit de Mexicaanse grensgemeente Rosarito uitzond op de AM band met een vermogen van maar liefst 77 kW gericht naar California. Alzo werd de in California geldende uitzendnorm omzeild.

Dit format werd trouwens ingefluisterd door Ben Bode van de Nederlandse zeezender Radio Paradijs. Rudi Van Vlaanderen verwerkte het format de programmatie. Het fomat omvatte een constante stroom van hits aan een hoog tempo met flitsende jingles. Ook nieuw was het toepassen van de Canadian mix, namelijk het kort afmixen van de plaat en tegelijkertijd de volgende laten starten. Dit gaf nog een extra boost aan het programma.

De luisteraars van toen herinneren zich nog de vaste programmablokken. Het ochtendblok (7:00 tot 11:00) werd achtereenvolgens door Luc de Groot, Peter Hoogland en Wim Vanderlinden verzorgd. In de voormiddag (11:00 tot 15:00) zat steevast Erik Vinck. Vervolgens kwam Rudi Van Vlaanderen aan de beurt (15:00 tot 19:00). Ton Schipper, Dirk Vandemast en Mike van Landsheer waren te horen tijdens de avond (19:00 tot 20:00). Na 20:00 werden eerst de programma's de ganse nacht herhaald tot 7:00. Later werd de programmatie ook na 20:00 uitgebreid met o.a. Joost Robberechts (20:00 tot 21:00) en Gunther Baeckelandt (Microngenon) (21:00 tot 22:00).

Op zaterdagavond speelde Mike Thomson tussen 22:00 en 0:00 live vanuit dancing De Zipper.

Op 13 januari 1983 later kreeg de radio een nieuwe inbeslagname te verwerken. De zender werd toen door de ordediensten meegenomen omdat de luchtvaartband werd gestoord op 129 MHz.

Op 6 juli 1983 werd bekend dat het ingediende dossier van Radio Seven niet voor erkenning in aanmerking kwam omdat de statuten van de vzw te laat werden ingediend. Desondanks bleef Rudi Van Vlaanderen doorzetten met het Magic Seven Music project. Uiteraard bleef de zender ook tijdens die periode niet gespaard van inbeslagnames.

Na verschillende in beslagnames wilde men de RTT te slim af zijn. Men bouwde een nepzender. Uiterlijk zag deze er uit als een echte zender maar intern zat enkel een loodzware, defecte transformator. De nepzender werd geïnstalleerd op de plaats waar normaal de zender stond en werd in beslag genomen. De RTT was nog niet ver weg of de echte zender werd terug aangesloten en Radio Seven was terug in de lucht met vol vermogen.

Begin 1984 startte men ook met het Magic Seven Music-format vanuit Brussel op SIS FM. Verschillende Dj’s maakten op verschillende tijdstippen programma’s op beide radio’s. Het Magic Seven Music radioavontuur in Zellik zou uiteindelijk nog tot in 1986 duren. Men wisselde in die tijd wel van frequentie. De zender werd toen ingesteld op 105,20 MHz.

Rudi Van Vlaanderen, Wim Vanderlinden, Peter Hoogland en Mike van Landsheer verzorgden toen ook programma's op Hitradio Micron FM.

De woning waar de studio was geïnstalleerd bestaat vandaag niet meer. Het huis ging eind jaren ’80 onder de sloophamer toen de Pontbeek werd aangelegd.

Anekdote:

Om in de studio van Radio Seven binnen te geraken was een groot schuifdeurraam gemonteerd. Dat kon enkel vastgemaakt worden aan de binnenkant. Ronny Van Gelder liep altijd rond tijdens zijn programma. Op een dag glipte Rudi Van Vlaanderen ongezien binnen, sloot de schuifdeur en verstopte zich onder het studiomeubel. Groot was zijn paniek, toen Ronny terugkwam en het raam niet kon openen. Als een bezetene stond hij er aan te trekken en liep hij vervolgens buiten om te zien om iemand hem kon helpen in het gebouw ernaast. Ondertussen legde Rudi Van Vlaanderen een ander plaatje op, opende het raam en wandelde naar boven. Ronny was in alle staten toen hij met hulp terugkeerde en het raam open zag.

Met dank aan Luc Nackaerts, Stein Guldemont en www.archivesradios.be voor hun belangrijke inbreng.

up mail

Radio Ternat / TRO - 100,50 MHz - 107,50 MHz (Ternat)

Radio Ternat begon met op woensdagnamiddag uitzendingen te verzorgen vanaf 14 april 1974. Dit gebeurde met een zender van 5 watt. Na enige tijd kwam daar ook de zaterdagnamiddag bij. De programmatie werd gevoelig uitgebreid in december 1980 met de oprichting van de vzw.

De studio's waren in de loop der jaren op verschillende plaatsen gevestigd. Van 1974 tot 1980 waren ze geïnstalleerd in de Keizerstraat in Ternat. In 1980 is de studio dan eerst naar de Kerkhofweg overgebracht om daarna terug te keren naar de Keizerstraat. Daarna werd verhuisd naar Hoevestraat en de Stationsstraat om daarna definitief terug te keren naar de Keizerstraat. Maar de studio's en zendinstallatie is wel altijd op het grondgebied van de gemeente Ternat gebleven.

Toen de studio was geïnstalleerd in de Stationsstraat had de mast een hoogte van liefst 36 meter. Een rode lamp was toen zelfs op de top gemonteerd zodat de mast in het donker zichtbaar was voor het vliegverkeer. Het mengpaneel was zelf gemaakt. Het was vrij groot maar zeer degelijk! Er werd met zo'n 350 Watt uitgezonden en net voor de legalisatie werd er zelfs uitgezonden met 2400 Watt met een antennewinst van 14 dB. In die tijd kon men zelfs het signaal oppikken in Noord Frankrijk, Zuid Nederland en zelfs in Engeland.

Radio Ternat

De radio kende ook enkele tegenslagen. Zo werd de zender verzegeld gedurende 3 maanden in 1981.

Toen de frequentie 107,50 MHZ werd toegekend, werd het vermogen van de zender ingesteld op 42 Watt. De antennehoogte bedroeg 50 meter.

Enkele namen uit de beginperiode waren Serge De Maseneer (Station Manager), Titus (Conciërge en programmamaker), Theo De Brabander (later overgestapt naar Radio Maeva) en Van Iseghem (medewerker).

De muziek bestond voornamelijk uit hits en Neder Belpop. "Het was toen een toffe periode maar de zender werd vele keren opgepakt", vertelde medewerker Yvan De Schrijver. "Eens kwam ik aan in een lege ruimte zonder dat iemand van het bestuur mij had verwittigd".

Jaarlijks was er een pannekoekenfestijn en er werd live verslaggeving gedaan van talrijke wielerwedstrijden. Er waren ook informatieve programma's. Zo was er wekelijks een rechtstreekse verslaggeving vanuit het Europees parlement. Er waren programma's puur op entertainment gericht en verzoekplatenprogramma's ontbraken ook niet.

Verantwoordelijke Serge De Maseneer zou de radio later omdopen tot Radio TRO of Ternatse Regionale Omroep. De wettelijke verplichtingen deden hem echter de das om en Radio TRO verdween in de loop van 2001 voorgoed uit de ether. Het stopzetten gebeurde omdat de frequentie flink werd gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.

Radio TRO

up mail

 

Radio Be One - netwerk (Ternat)

Reeds in de zomer van 2003 begon de Amerikaanse mediagroep Emmis enkele stadsradio's over te nemen. Het ging om vzw Radio Ring - Radio Ring uit Brussel, vzw Radio Activity Borsbeek - Radio Souvenir uit Antwerpen en vzw Vrije Radio Leuven - Radio VRL uit Leuven. In de raad van beheer zaten steeds dezelfde drie Amerikanen, nl. Scott Enright uit Indianapolis, Paul W. Fiddick uit Arlington en Jeffrey H. Smulyan uit Indianapolis. Daarnaast kwamen ook Jan D'Haese en Luc Sterckx in de beheerraad. In Leuven sprak men van een miljoenendeal waarbij het vorige bestuur de helft van het bedrag zou krijgen als een hoogvermogenfrequentie zou worden binnengehaald.

Emmis begon ook op zoek te gaan naar samenwerkingsakkoorden. Die werden gevonden met Mark Peersmans die in bezit was van vzw Zelfstandig Harelbeke uit Harelbeke en vzw Radio Airway in Gent. Op beide zenders was toen het programma Cool FM te horen. In andere commercieel interessante steden werden vzw's opgericht zoals in Hasselt, Brugge en Oostende. In Oostende werd gesjoemeld met de maatschappelijke zetel van de daar opgerichte vzw Seaside Radio. In de statuten werd het adres opgegeven van het Stedelijk Zwembad, Koninginnelaan 1, omdat niemand van de bestuurleden zijn privéadres ter beschikking wilde stellen. Op 3 oktober 2003 werd de zetel verhuisd naar de Karel Janssenslaan waar één van de bestuursleden woont.

De ingediende dossiers voor de radio's beheerd door Emmis kregen allemaal hoogvermogen erkenningen, behalve in Hasselt, Brugge Oostende en Antwerpen. Op 27 mei 2004 werd het duidelijk dat Radio Be One de benaming van het nieuwe radionetwerk werd.

Emmis Communications Corporation verkocht vervolgens zijn belangen in Votionis. Votionis is een Argentijns mediabedrijf dat één AM- en één FM-station in Buenos Aires heeft. De deal leverde Emmis een slordige zeven miljoen dollar op. Het Amerikaanse Emmis had in Vlaanderen licenties voor negen radiostations in bezit. Het kon het deel van dat geld aan de nieuwe projecten besteden. Men schatte dat er zo’n drie miljoen dollar van de Votionis-verkoop naar Vlaanderen zou vloeien.

Met de Argentijnse verkoop verhuisde Emmis zijn kapitaal naar een politiek en economisch stabieler klimaat. Niet dat het geen succes boekte in Argentinië: AM-omroep Radio 10 is de grootste nieuwszender van het land en Mega 98.3 introduceerde in 2000 het baanbrekende “rock nacional”-format. Ook in Hongarije vestigde Emmis International z’n naam met Slager Radio, een van de populairste nationale radiozenders. Emmis Belgium Broadcasting werd opgericht op 31 juli 2003 en vestigde zich in Ternat om de vzw's te beheren van de 9 radiostations die werden erkend.

Benaming lokale omroep Uitzendlocatie frequentie (MHz) Vermogen (W)
Rio [Emmis] Be One Aalst 90,00 501
Souvenir [Emmis] Be One Antwerpen 107,40 64
I.R.B. [Emmis] Be One Brugge 105,30 100
Ring [Emmis] Be One Brussel 94,60 501
Studio E.K.Z. [Emmis] Be One Gent 92,70 1995
[Emmis] Be One Hasselt 106,10 35
Voltage [Emmis] Be One Kortrijk / Harelbeke 92,70 1995
V.R.L. [Emmis] Be One Leuven 104,20 5012
Seaside Radio [Emmis] Be One Oostende 107,40 100

In Ternat werd ook de studio geïnstalleerd.

Luister naar de aankondiging

Radio Be One draaide voornamelijk muziek uit de jaren '80 en '90 en er was veel aandacht aan regionaal nieuws. Het radionetwerk richtte zich met dat muziekaanbod op actieve luisteraars in de steden, tussen 20 en 50 jaar oud.

Om de keuze van de gespeelde muziek te optimaliseren werden luistersessies georganiseerd in verschillende grote steden. Een geselecteerd luisterpubliek werd uitgenodigd om twee avonden lang naar honderden fragmenten van hits te luisteren. Aan iedere luisteraar werd gevraagd om een quotering per muzieknummer te noteren. Door de resultaten te analyseren kon Radio Be One bepalen welke muzieknummers het meest werden geapprecieerd.

Hier volgt een overzicht van de programma's gebracht tijdens de eerste maanden:

06:00 - 10:00: Goeiemorgen Goeiedag. Niki De Sitter maakt je wakker van 6 tot 10, in Goeiemorgen Goeiedag. Ze werd geflankeerd door Benedikte van Eeghem, Els Van de Veire, André Hemeryck, Dirk Roels en Davy Van Swael. Niki zong zelf enkele liedjes en in het programma zaten sketches.

Boer Archill koopt de schuur van de Kampioenen

Helikopter André trotseert de Antwerpse files

Kusgymnastiek

Niki zingt de allereerste keer [verkort fragment]

 

10:00 - 14:00: One Life met Dieter Troubleyn. Programma die de overgang maakt van de voor- naar de namiddag.

Radio Be One

14:00 - 16:00: Lokale informatie in Gent on One, Brugge on One, Oostende on One, Kortrijk on One, Hasselt on One, Brussel on One, Leuven on One en Aalst on One.

16:00 - 19:00: Vier-Zeven met Kristin Moers. Een relaxed programma vol poprockhits en berichtjes uit de samenleving.

19:00 - 22:00: Liv lokaal met Liv Van Aelst.

Het programmarooster werd meerdere keer gewijzigd.

Be One
Be One ochtend jock Niki

Radio Be One

Radio Be One

Op 28 november 2005 was Radio Be One ook in Genk te beluisteren. Er was enkele maanden eerder een mini-erkenningsronde om onder andere de onbenutte frequentie 105,40 MHz in Genk te erkennen. vzw Toxic met bestuurder Michel Vanderfeesten kreeg de erkenning maar heeft de frequentie nooit geëxploiteerd. Een paar maanden later werd vzw Toxic overgelaten aan de NV Emmis Belgium Broadcasting die op die manier de stad Genk kon toevoegen in het netwerk.

Eveneens in november 2005 besliste voorzitter Jozef De Clercq van Radio Blankenberge om de radio over te laten aan Emmis Belgium Broadcasting die er een filiaal van Radio Be One liet installeren. De keten verwierf daarmee zijn tiende radiostation in Vlaanderen. 

Op 25 februari 2006 werd de Antwerpse hoogvermogenfrequentie 104,60 MHz overgenomen door Interclub BVBA o.l.v. Jan D'Haese en Emmis Belgium Broadcasting. Deze frequentie was in gebruik door Traffic FM. Radio Be One was toen in Antwerpen simultaan te horen op 104,60 MHz en 107,40 MHz.

In december 2007 nam Emmis Belgium Broadcasting het provinciale netwerk van Limburg over. Radio Be One was toen in praktisch gans Limburg te horen via de frequenties van FM Limburg. De vraag om samen te werken kwam van FM Limburg zelf. André Hemeryck werd adjunct-programmadirecteur van Radio Be One.

Het netwerk werd uitgebreid met deze frequenties:

Beringen 92,80 MHz
Bree 103,00 MHz
Genk 94,70 MHz
Hasselt 96,80 MHz
Lommel 95,90 MHz
Overpelt 104,20 MHz
Sint-Truiden 96,90 MHz
Tongeren 94,80 MHz

In mei 2009 werd de NV overgenomen door Gabriel Fehervari van de EXQI groep. Radio Be One kwam in handen van Alfacam. Radio Be One werd Exqi FM.

up mail

Radio Albatros - 100,90 MHz - 106,40 MHz (Asse)

De gemeente Asse, aangrenzend aan Brussel, telde in het begin van de jaren 80 zo maar even 7 lokale radio's. Twee van die radio’s, namelijk Radio Maeva en Radio Seven, gebruikten zeer krachtige zenders. Hun uitzendingen waren zelfs te horen buiten de Belgische grenzen.

Eén van de andere omroepen uit Asse was Radio Albatros waar de medewerkers bestonden uit een hartelijke vriendenkring die dag in dag uit muziek verzorgde voor het luisterpubliek. Medeoprichter was Jan Van den Brande.

Radio Albatros draaide veel plaatjes uit de jaren 60 en 70, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Vele luisteraars maakten hun verzoekjes over en in het Albatroscafé werd soms tot in de late uurtjes tussen pot en pint gepraat over hoe Radio Albatros verder zou evolueren.

Een tijdje bleef het echter stil rond de radio. Een overlijden en andere voorvallen zorgden voor dat de radio even stopte met uitzenden. Radio Albatros werd later Radio Viva.

Radio Albatros

up mail

Radio Viva - 106,40 MHz (Asse)

Radio Viva uit Asse werd geleid door Philippe Vangerven, op de radio bekend als Peter Brabants. Na het Radio Micron-avontuur startte hij met een hitradio samen met reporter Rudy De Saedeleir. Rudy zorgde onder andere voor de lokale berichtgeving. Hij zag een gat in de markt want in de geschreven pers werd er praktisch niets geschreven over de actualiteit in Asse.

Zij zetelden in het bestuur van vzw Radio Albatros en slaagden er in om in 1991 een erkenning te krijgen om dagelijks te mogen uitzenden op 106,40 MHz in Asse. Daarvoor werd die frequentie gedeeld onder andere met Radio Maeva, Radio 24 en Radio Phoenix.

Erkenningen Asse

Bekende namen die bij de radio programma’s hebben gemaakt waren onder andere Rudi Van Vlaanderen, Piet Geluk, Ives Van Nunen, Kris Heyvaert en Johan Devriendt.

Enkele jaren later startte Philippe het mininetwerk City Music op enkele frequenties in de regio Aalst, Ninove en Asse. Radio Viva werd in 2003 City Music.

radio Viva

up mail

Radio 24 (Asse)

Radio 24 werd in 1980 opgestart door Unie-HiFi, Willy De Groot, Danny D' Hollander en Stein Guldemont. Deze zender was uiterst populair en ging ook vaak de baan op voor live-uitzendingen in de regio. Ook road shows werden georganiseerd en trokken steeds volle zalen.

De zender heeft 4 jaar bestaan. Door diverse invallen van de RTT en de concurrentie van Radio Seven en later Radio Maeva is de radio aan een stille dood gestorven.

Stein Guldemont

Stein Guldemont is blijven spelen in diverse discotheken zoals Falcon Ninove en Miss America Haaltert. Hij was ook te horen bij diverse andere zenders zoals Radio Aktief, Radio Modern en Radio Liars. Stein presenteerde een show tussen 18:00 en 19:00 genaamd Timetrotter en de D-day "waar popmuziek leeft". Hij was ook de leverancier van menig radio jingles in Vlaanderen. Luister hier naar drie van zijn jingles:

up mail

Radio Ternat / Radio CityGold - 107,50 MHz (Ternat-Asse, mini-netwerk)

Wanneer de frequenties werden herverdeeld in 2003 waren er 15 frequenties waar geen enkele radiovereniging in was geïnteresseerd. Zo werd ook geen enkel dossier opgemaakt voor de frequentie 107,50 MHz te Ternat. Deze frequentie was eigenlijk een slechte frequentie want ze werd toen ronduit gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.

Op 17 februari 2004 werd een tweede ronde georganiseerd. Toen werden drie dossiers ingediend voor de frequentie uit Ternat. Eerder had Pieter Van Loo de pas slapende vzw Regionale Media Info overgenomen en diende met deze vereniging een dossier in voor de frequentie in Ternat. De zender kreeg de naam Radio Ternat en er werd een website gehost op het adres radioternat.be. Op de website kon men luisteren naar een muziekstream. Het format bestond uit oldies uit de jaren 60, 70 en 80.

De radio kreeg de erkenning en werd gezocht naar een geschikte locatie. Radio Ternat meende die ook gevonden te hebben op de Assesteenweg 65 te Ternat, achter een taverne. De studio van Radio Viva zou, volgens plan, in hetzelfde gebouw worden gehuisvest. Aanvragen werden gedaan, alles was in kannen en kruiken, tot Radio Be One haar oog op de taverne liet vallen. Radio Be One had een goed bod gedaan op de taverne en het gebouw.

Een verhuis van de zendmast werd aangevraagd naar de gemeente Asse. Daar stond de steunzender Radio City Music op de watertoren van de gemeente. Pieter maakte een overeenkomst met uitbater en reclameverkoper Philippe Van Gerven. Het VRM verleende de toelating om van daar uit te zenden met een richtantenne naar Ternat. Op de mast, eigendom van Van Gerven, mochten twee richtantennes worden gemonteerd.

De studio werd geïnstalleerd bij Pieter thuis, toen in Kapelle-op-den-Bos. De automatisering werd gerealiseerd met Radiohost. Alle programma's werden met voice tracks opgenomen. Het audiosignaal werd met een straalverbinding gezonden naar Asse.

Luister hier naar de melding van testuitzendingen (stem Paul Peerlings)

Luister hier naar een Radio CityGold jingle

De radio werd uiteindelijk Radio CityGold genaamd en er werd een oldie format gehanteerd. Het was de bedoeling dat Philippe Van Gerven eveneens reclame zou verkopen voor Radio CityGold. Zover is het nooit gekomen omdat de voorwaarden niet interessant waren. Toen de watermaatschappij eiste dat de zendmast moest worden vervangen, kon er geen overeenkomst met Philippe Van Gerven worden gemaakt wie wat ging betalen. Radio CityGold bleef vervolgens vele maanden uit de lucht.

Radio Citygold

De 2 richtantennes van Radio Citygold op de watertoren te Asse. Bovenaan de 2 antennes van City Music.

Radio CityGold richtte vervolgens een vrij lage zendmast op in de tuin van Rapid Print in de Stationsstraat. Door de storingen komende van de twee eerder genaamde Brusselse zenders raakte het signaal met moeite buiten de gemeente.

Tussen de medewerkers zat een gedeelte van de ploeg van het terziele gegane Radio Forest uit Hamme. Zij maakten thuis voice tracks, regioberichten en nieuws die aan de hoofdstudio in Kapelle-op-den-Bos werden geleverd.

Ondertussen ontstonden samenwerkingsverbanden met vzw LRI te Zottegem (105,20 MHz), vzw VRS te Sint-Lievens-Houtem (105,40 MHz) en vzw BOR te Begijnendijk (ex Radio Ten - 107,60 MHz). Op deze plaatsen werd een PC geïnstalleerd met de Radiohost Broadcast-module. De playlisten en de opgenomen voicetracks werden wekelijks geprogrammeerd in het automatiseringsprogramma.

Later zou vzw VRS de medewerking beëindigen en werd tijdens een mini-erkenningsronde in Gooik de frequentie 103,90 MHz verkregen.

In Asse werd een betere plaats gevonden om de zendantennes te installeren. Er was een overeenkomst om de antennes te installeren op een bestaande mast van de politiekazerne. Tevens werd gekozen om twee nieuwe richtantennes naast elkaar te monteren. Het uitzendgebied werd toen terug iets beter.

Het sterke punt van de radio waren de themauitzendingen zoals de top 1000-aller-tijden, de top 800-van-de-jaren-80, de nummer-1-dag op 1 januari en de themaweken rond Sinterklaas en Kerstmis.

Er kwam een einde aan Radio CityGold toen Pieter Van Loo zich ging vestigen in Luxemburg. Op 2 oktober 2010 nam Paul Peerlings ontslag uit de raad van bestuur. Enkele weken later verbrak vzw LRI in Zottegem de overeenkomst met Radio CityGold en startte een samenwerking met Philippe Van Gerven. Het merendeel van de medewerkers zoals Paul Peerlings, Kurt Van den Bogaert, Bart De Boeck en Sarina verhuisden met hun programma's naar AVO FM uit Affligem. De frequenties in Asse en Gooik werden op 30 april 2011 overgelaten aan Spits FM. vzw BOR uit Begijnendijk telde nog twee actieve medewerkers en beslisten in augustus 2011 om de vzw over te laten aan Geert Bollé.

Radio CityGold
Radio CityGold
Radio CityGold
Radio CityGold

Radio CityGold Radio CityGold


radio CityGold

up mail

Radio AVO / AVO FM - 100,80 MHz - 105,10 MHz - 107,10 MHz (Affligem)

Radio AVO dat stond voor Affligemse Vrije Omroep is ontstaan in 1981 toen een tiental medewerkers zich afscheurden van Radio Saturnus. De radio kwam onder beheer van Lucien Cooman en zijn familie die in de Daalstraat te Teralfene een verf- en behangwinkel uitbaatten. De studio werd ingericht in een oud huisje tegenover de winkel.

Radio AVO

Radio AVO

Radio AVO

In 1995 werd de vzw overgenomen door Emiel Van Mol die in dezelfde straat ook een evangelisch centrum had opgericht. De bedoeling was om de plaatselijke jeugd nuttig bezig te houden in plaats van hen op straat te laten rondhangen. Tegelijk was er de kans om het evangelisch centrum te promoten. Zo was er elke zondag een evangelisch uurtje op de radio. De rest van de zendtijd werden programma's met hedendaagse muziek gemaakt voorzien van streekgebonden nieuws.

Radio AVO

Radio AVO

Midden 2010 kwamen Paul Peerlings, Kurt Van den Bogaert en Bart De Boeck over van Radio CityGold. Zij gaven een nieuw elan aan AVO FM.

Er werd geen reclamewerving gedaan omdat de rekeningen steeds konden worden betaald. Op het einde kwamen er steeds meer kosten en werd het moeilijker om uit de kosten te geraken. In 2017 besliste mediaminister Sven Gatz om de frequentie van Affligem samen te voegen met twee andere frequenties in de buurt. Het uitbaten van twee extra zendpunten zou te kostelijk zijn geweest.

Het bestuur nam de beslissing om na 36 jaar de stekker uit te trekken op 31 december 2017, de dag dat het toenmalige frequentieplan verviel. Begin december 2017 werd nog een top 800 gebracht van de jaren 80. De laatste twee weken werd op AVO FM enkel non-stop muziek gespeeld met veel kerstplaten.

up mail

Radio Zoniën - 102,50 MHz - 105,80 MHz (Hoeilaart)

Radio Zoniën uit Hoeilaart is gestart met het verzorgen van radioprogramma's op disndag 3 juni 1980. Jan van Assche was de grondlegger van de omroep. De radio was een kwaliteitsvolle, informatieve lokale radio die mee aan de basis lag van de legalisering van de lokale radio. Zo werd gestreefd om de audio zo zuiver mogelijk op de radio te brengen.

Er werd samengewerkt met het gerenommeerde weekblad De Serrist. Om de radio kenbaar te maken werd heel wat redactionele ruimte verkregen waardoor de Druivenstreek snel op de hoogte was van de activiteiten van Radio Zoniën.

Opgenomen programma's gebeurden via de Revox B-77 bandopnemer aan 19cm/s. In 1986 kwam de eerste Video 8 recorder in de studio. Op dat toestel kon audio digitaal worden opgenomen. Er waren 6 sporen en per spoor kon tot 3 uur worden opgenomen. Het is dankzij de Video 8 recorder dat Radio Zoniën in het najaar van 1986 tijdens de weekdagen in de ochtend vroeger kon starten met uitzendingen.

1986 en 1987 waren voor Radio Zoniën crisisjaren. Radio Zoniën en Radio Welkom werden samen erkend op één frequentie. De zendtijd moest worden verdeeld. Maandenlang werden bladzijdenlange artikels geschreven in De Serrist vol argumentatie om deze beslissing terug te draaien. Elke letter verscheen want De Serrist kende geen censuur. Ook toen beide gemeenteraden zich in een motie uitspraken voor Radio Zoniën, bleef de inkt vloeien tot Radio Zoniën in 1987 eindelijk een volledige frequentie terugkreeg.

Veel medewerkers van Radio Zoniën hebben het gemaakt in de media. Peter Verhulst en Lennart Segers zijn vertrokken richting Radio 2, Dirk Guldemont en Stefan Ackermans kwamen terecht bij Radio Nostalgie. Erik Van Eycken werd reporter voor Het Nieuwsblad en Bruno Bilic werd commercieel directeur Bruno Bilic van het persagentschap Belga.

Radio Zoniën is gestopt met uitzenden in juni 1998 en was toen van plan enkel nog internetradio te maken. Reden was dat ook zij teveel werden gestoord door de Waalse radio's. Maar internetradio sloeg toen nog niet aan en vervolgens hielden enkele medewerkers zich nog uitsluitend bezig met de internetsite www.zonien.be waar lokaal nieuws over de regio is te lezen.

Luister hier naar de voorstelling, live gebracht voor een publiek, toen de nieuwe studio werd ingehuldigd. De opname is onvolledig. Er ontbreekt een stuk in het begin. Waarschijnlijk gaat het om de verhuis in 1986 naar de Felix Sohiestraat. (met dank aan archivesradios.be)

Op 5 november 1999 werd de zendvergunning door het VCM ingetrokken.

Radio Zoniën

Radio Zoniën

up mail

 

Radio Ro - 100,40 MHz - 102,50 MHz (Sint-Genesius-Rode)

Radio Ro was gevestigd in de Gehuchtstraat 112 te Sint-Genesius-Rode. De vzw Vrije Golf werd opgericht om erkend te worden. Eddy Van Caeneghem werd voorzitter en beoefende deze functie 18 jaar uit.

radio ro

Omdat het brengen van reclame op de radio nog niet was toegelaten, werd samengewerkt met lokale verenigingen. Dat was de reden waarom de radio heel wat medewerkers telde. In 1983 waren er dat een zeventigtal. Onder hen was er Daniel Vandermeulen, Patrick Soete, Luc Skajé, Didier Laporte (de latere Didier Van Malder), Eddy Rodei, Duson, Jan Hertog (Erik Winnelinckx) en Tarzoon (Luc Vandervelde). Enkele jaren later zou het aantal medewerkers pieken tot 100.

Bob Savenberg was gedurende enige tijd medewerker van Radio Ro. Tijdens zijn programma imiteerde hij Inspector Clouseau en gebruikte ook deze schuilnaam. Later zou hij deze benaming gebruiken voor zijn muziekgroep.

De bekende klankman Pascal Braeckman is ook actief geweest bij Radio Ro.
Hij was er bekend onder het pseudoniem Hans Molenaar. De naam vond hij in een boek van een Hollander die over voetbal schreef.
Een hoogtepunt in zijn radiocarrière waren de interviews die werden afgenomen tijdens de Drie Dolle Dagen.
Tijdens dat evenement werden interviews afgenomen van onder andere Toy en Scooter.

De bekende filmclub Projecta had op zondagmiddag een programma. De meeste mensen van de cultuurraad waren medewerker van de radio. Eigenlijk hadden alle belangrijke verenigingen uit de omgeving iets te maken met de radio. Zo waren er tijdens Eddy Van Caeneghem's programma Het Cultuurvolk op zaterdagochtend in totaal honderden verenigingen langs geweest die werden geïnterviewd.

Radio Ro - Eddy Van Caeneghem

Radio Ro organiseerde ook regelmatig een galabal om inkomsten te verwerven. Dat was onder ander nodig om een gehomologeerde zender aan te schaffen. Een zender kostte in die tijd ongeveer 120.000 BEF (3.000 Euro).

In de beginperiode van het fietsevenement De Gordel deed Radio Ro dienst als radio om speciale mededelingen om te roepen.

De studio was in het begin uitgerust met platendraaiers en cassettedecks. De studiowand was toen vol geplakt met eierkarton om de akoestiek te verbeteren. Toen de computer de eerste automatisering kon verwezenlijken, werd een PC geïnstalleerd om bandjes te starten wanneer dat moest. De akoestiek werd ook aangepakt door isolerende wandplaten te plaatsen.

In mei 1982 ontstond in de regio een tweede radio genaamd Radio Activity. Na de allereerste erkenningsronde smolt de radio op 1 juni 1986 samen met Radio Ro omdat Radio Activity geen erkenning kreeg.

Luister hier naar een jingle van Radio Ro.

Na de gloriejaren ging het stilletjes aan bergaf. De programma's werden eerst even vervangen door de aangeleverde cassettes van X-tra FM en in juni 1991 werd het Radio Top Turbo Commando.

up mail

 

Radio Top Turbo Commando - 102,50 MHz (Sint-Genesius-Rode)

Radio Ro werd in juni 1991 Radio Top Turbo Commando, een radioproject waar Marc Holemans, Rudi Van Vlaanderen, Peter Hoogland, Dirk de Vries, Dirk Vandemast en Mike van Landsheer horizontaal programma's maakten.

De studio bevond zich in de Kerkstraat 125 te Sint-Genesius-Rode. De slogan van het station was "Minder reclame, meer muziek" en dat was ook zo. Per uur was er maar één reclameblok. De reclameagent was Danny Vuylsteke. Hij slaagde er in om enkele regionale adverteerders te strikken zoals de meubelzaak Vastiau Godeau.

Het format en de presentatiestijl werden geïnspireerd van een hitradio uit de Verenigde Staten. De programmatie werd overgoten met een militair jasje. Er werd aan een razend tempo gepresenteerd en de tijd werd om de haverklap gemeld in militair formaat. Het moest de indruk wekken dat er een militair commando de Vlaamse Top FM-frequentie bezette. Mike van Landsheer was de Onbekende soldaat, Dirk de Vries was KRO Vriesco, Rudi van Vlaanderen was Kleine Korporaal. Verzoeken konden aangevraagd worden via de Commandofoon op hetr nummer 02 380 40 80. De sticker was echter de officiële Top FM-sticker. Dit was een gezamenlijke sticker voor zowel de Franstalige als de Vlaamse Top FM- zenders zonder enige specifieke vermelding van het Vlaamse Top Turbo Command-initiatief. Een gecamoufleerde militairgetinte sticker zou ook niet echt opvallen en zijn doel voorbijschieten.

Naast de rits van hits kreeg men om de tien minuten allerlei nieuws en informatie te horen zoals het nieuwsbericht, verkeersinfo, het weer (Top Turbo Meteo) en sportnieuws (Top Sport nieuws).

Luister hier naar een fragment met Peter Hoogland en Marc Holemans.

Luister naar een compilatie met Marc Holemans, Peter Hoogland, Rudi Van Vlaanderen, Mike Van Landsheer, Dirk Vandemast en Dirk De Vries.

Radio Top Turbo Commando bestond maar één jaar, tot juni 1992. Daarna kwam de vzw in handen van Francis Lemaire en hij kon de frequentie verhuizen naar Brussel. Tot halverwege de jaren 90 werd op de frequentie 102,50 MHz enkel non stop oldies geprogrammeerd met af en toe een jingle die meldde dat je naar Oldie Radio Brussel aan het luisteren was.

Top Turbo Commando

Top Turbo Commando

Top FM Brussel

up mail

Radio Activity (Alsemberg)

Radio Activity begon met uitzenden in mei 1982 toen enkele mensen op de idee kwamen om ook in Alsemberg een vrije radio op te starten. De initiatiefnemers waren Willy Wauters, Anthony Swalens, Marc Bossin, André Vandenberghe en Philip De Vriendt. Om aan het nodige startkapitaal te geraken werden vooraf enkele fuiven georganiseerd.

De eerste programma’s werden op 20 juni 1982 uitgezonden van uit ‘Repos des Chasseurs’, eerder gekend als De Mettekou, gelegen in de Sanatoriumstraat 193 in Alsemberg. Er werd direct beslist om 24 uur op 24 uit te zenden.

In juni 1983 werd in de Beemd in Huizingen het eenjarig bestaan gevierd met o.m. Paul Severs, Jerry Blondel, Willy Sommers en Paula Jong.

Half december 1983 moest de zender noodgedwongen uit de lucht. Gelukkig was dit slechts voor een zestal weken. De familie Fons Onnockx stelde dan hun tuinhuisje ter beschikking van waar kon worden uitgezonden.

Radio Activity

In april 1984 werd op de Destelheide in Dworp een huisje gehuurd dat werd omgebouwd tot studio. In augustus 1985 werd het 3 jarig bestaan van Radio Activity gevierd samen met 10 jaar Shopping Vastiau Godeau. Vedetten die toen optraden waren onder meer Claude Barzotti, Jo Vally, Paul Severs en Jimmy Frey.

Op 1 juni 1986 moest Radio Activity stoppen met uitzenden daar men van de toenmalige gemeenschapsminister van cultuur Patrick Dewael geen erkenning kreeg. De radio smolt toen samen met Radio Ro.

In april 2013 kwamen de meeste medewerkers nog eens samen. Ze droomden terug hun radio op te starten bij de volgende erkenningsronde maar hebben dit in 2017 uiteindelijk niet gedaan.

up mail

Fréquence Libre - 107,80 MHz (Linkebeek)

Fréquence Libre is ontstaan uit de Ukkelse zender Radio Postillion. Radio Postillion had een studio in café Postillion. Het probleem was dat de lokatie te laag was en de radio een slechte dekking had. Een betere lokatie werd gevonden op de verdieping van een drukkerij in de faciliteitengemeente Linkebeek. Met een sterkere zender werden toen ook meerdere gemeenten bereikt.

Op een bepaald moment wilde een deel van de medewerkers een eigen radiostation starten terug in Brussel. Zij richtten Radio Studio Equinoxe op, boven een copyshop op de Général Jacqueslaan te Elsene.

up mail

Radio Victoria - 102,10 MHz - 104,80 MHz - 103,40 MHz - 105,20 MHz (Halle)

Radio Victoria is ontstaan op zondag 23 maart 1980. De radio richtte zich al van in het begin op de inwoners van Halle door plaatselijk nieuws, informatie en interviews te brengen, afgewisseld met muziek. Eerst werd er uitgezonden iedere zondag tussen 09:30 en 14:00. De radio sloot zich aan bij VEBE, de vereniging ter bevrijding van de ether.

In november 1980 bestond de ploeg uit 5 vaste medewerkers. Zij hadden elk hun verantwoordelijkheid. Isidoor De Lange was de man die de programmatie technisch ondersteunde zoals het beheer van studio-opnames. Kurt Van Dijk specialiseerde zich in informatie voor de jeugd door onder andere filmnieuws te brengen. Jan Baert was verantwoordelijk voor het nieuws en de interviews. Gaston Van Den Heuvel was de verantwoordelijke van de zender en de installatie. Frans Van De Velde was de programmaleider.

eerste erkenning Radio Victoria
Eerste erkenning Radio Victoria

Het programmarooster zag er toen als volgt uit.

ZONDAG  
09:30 - 10:00 Non stop muziek
10:00 - 11:00 Victoria's agenda: informatie over alles wat er in Groot-Halle afspeelt met Jan Baert
11:00 - 12:00 Verzoekprogramma met Gaston Van Den Heuvel
12:00 - 13:00 Middag-pop: jeugdinformatie, filmnieuws en de best verkochte platen in Halle met Kurt Van Dijk
13:00 - 14:00 Afwasbaar met Frank Van De Velde

Radio Victoria

Radio Victoria

Radio Victoria sloot zich aan bij Radio Contact en daarna bij TOPRadio. Momenteel maakt de radio terug 100% eigen programma's op de frequentie 105,20 MHz.

Radio Victoria

up mail

Radio Milady (Halle)

Radio Milady was de tweede radio in Halle en werd uitgebaat door een zekere Luc die een platenzaak en een discotheek in Sint-Rochus uitbaatte. De radio werd slecht geleid, had weinig financiën en kreeg ook geen erkenning. Radio Milady werd de basis van Stadsradio Milady, beheerd door vzw Omega Zuid. De statuten van vzw Omega Zuid werden gepubliceerd op 27 januari 1983.

Radio Milady

up mail

Stadsradio Milady / Stadsradio Halle - 105,60 MHz (Halle)

De vzw Niet-openbare Radio Omega Zuid werd tijdens de eerste erkenningsronde erkend in Halle. Het was het ACW, de koepel van de Christelijke Arbeidersbeweging van Brussel-Halle-Vilvoorde die de vzw beheerde. Chris Vanderoost en Dirk De Greef traden toe tot de vzw en er werd beslist om Stadsradio Milady te brengen.

In april 1986 verhuisde Stadsradio Milady van Essenbeek naar Dworp. De radio werd geïnstalleerd op het KAJ domein. De verhuis vond plaats in het holst van de nacht dankzij de vele handen van onder andere Willy Leunen, Cecile Leunens en Stef Gits.

In juni 1986 waren de nieuwe studio’s klaar voor gebruik. Pascal Braeckman heeft nog op het laatste de studio afgewerkt. Jean-Luc Dehaene, toen Minister van Sociale Zaken, opende officieel de radiostudio. De naam van de radio werd ook veranderd in Stadsradio Halle.

Stadsradio Halle

Tot in 1989 bracht Stadsradio Halle live programma’s tussen 7:00 en 0:00. Daarna werd de klok rond uitgzonden.

Stadsradio Halle verhuisde in 1992 naar de Bergensesteenweg 94 in Halle. André Segers, de man van de techniek, kocht een oude bakkerij en richtte die in voor de radio. De vzw betaalde een maandelijkse huur aan André. Zijn echtgenote Nicole runde toen het secretariaat en de commerciële cel samen met Fried Ringoot.

Stadsradio Halle trad toe tot Radio Contact. Eind jaren 90 werd samengewerkt met TOPRadio. Begin jaren 2000 koos het bestuur om terug onafhankelijk radio te maken gericht naar de meer volwassen luisteraar. Er werd gekozen om een soft popformat te programmeren.

Midden jaren 2000 flakkerde de populaire muziek uit Vlaanderen en Nederland weer op dankzij een nieuwe versie van schlagermuziek zoals onder andere het succes van Laura Lynn. Het bestuur besloot om uitsluitend Nederlandstalige muziek te brengen. Toen die hype even over het hoogtepunt was werd het format aangevuld met oldies uit de jaren 50, 60 en 70. Jaren later werd de muziekkeuze nog verder verbreed.

Stadsradio Halle
De verzoeklijn live in Klein Bijgaarden (23 september 2012)

Stadsradio Halle

up mail

Radio Decibel - 107,40 MHz (Vlezenbeek)

Vijf myopathiepatiënten uit het instituut "De Bijtjes" (nu Inkendaal) te Vlezenbeek hebben in 1983 Radio Decibel opgericht. Myopathie is een spierziekte die langzaam alle vitale functies aantast. De patiënten worden over het algemeen niet ouder dan 25 jaar. In elke kamer van het instituut werd naar de radio geluisterd. Aanvankelijk werd er als test uitgezonden tot aan de grenzen van het domein rond het instituut echter men wilde een groter bereik. Via de frequentie 107,40 MHz werd Vlezenbeek en omstreken bereikt en toen een heuse antennemast werd opgericht werd een groot deel van het Pajottenland bereikt. Door het grote luisterbereik was er noodzaak aan mensen van buitenhuis om de ploeg te versterken.

Radio Decibel

De Dj-kern werd uitgebreid met een ganse boel vrijwilligers om de radioprogrammatie tussen 8 en 23 uur te versterken. De mannen van het eerste uur waren onder andere Patrick Van Dijck, Chris Van Brabant, Pascal Van Brabant, Tom Van de Velde, Hugo Degroot, Bert Vandermast, Stefaan Van Overstaeten en Rik "Kempi" Kemps. Achteraf versterkten Jempi Van Vlaenderen, Rik Van Brussel, Stefaan Van Obbergen, Geert Van Bever en Bert Van Aerde de ploeg. Ook Elvire, de vrouwelijke charme van de radio mag niet worden vergeten.

Er werden programma's gemaakt zoals Zondag Centraal met interviews, de Verzoekbus, de Vlaamse Top 15, Siësta en het zondagvoormiddagprogramma van Rik Kemps voor de oudere luisteraar. Het werd het officiële begin van Familieradio Decibel met als leuze "Met Radio Decibel in de ether is je leven zoveel beter".

In 1985 werd de radio steeds populairder. Dit werd praktisch dagelijks vastgesteld door de stijging van de binnenkomende telefoontjes en de brieven van de luisteraars. De rem die het hen onmogelijk maakte om verder te groeien was de aanvraag van een officiële radiolicentie. Deze is twee jaar blijven zitten in de onderste schuif van het bureau van de directie van het instituut. Toch gaven de medewerkers de moed niet op. Om de populariteit nog een duw te geven, werd besloten om iets speciaals te organiseren voor de luisteraars. Er werd een steak-frietweekend georganiseerd in restaurant Casy in het centrum van Vlezenbeek. Dit eetfestijn werd een fantastisch succes dat boven alle verhoopte verwachtingen lag. De luisteraars hadden massaal op hun afspraak ingegaan. Urenlang stond er een lange file voor het restaurant om een plaatsje te bemachtigen in het restaurant.

Op 24 oktober 1986 ging Radio Decibel uit de ether.

Bron Sint-Pieters-Leeuw

Beluister hier een kort fragment "J'écoute Radio Décibel" van Didier Gossiaux.

up mail

 

Radio Pajottenland - 100,50 MHz - 102,40 MHz - 103,90 MHz (Lennik)

Radio Pajottenland is ontstaan in september 1980 te Lennik. Enkele tieners bouwden een radiostation en installeerden de studio in de slaapkamer van één van de medewerkers. Er werd uitgezonden van vrijdagavond tot zondagavond op 100,50 MHz.

Later verhuisde de studio naar een aangekochte caravan omdat de ouders niet meer wilden dat er radio werd gemaakt in de slaapkamer. Daarna werd een studio ingericht in een tuinhuis bij Petrus in de Puttekensveldweg. De programma's werden ook uitgebreid naar andere dagen van de week. Tijdens de caravanperiode werd uitgezonden met een legerzender die een sterkte had van 800 Watt. Men wilde de zender niet kwijt spelen tijdens een eventuele inbeslagname. De zware zender werd telkens afgebroken na de laatste uitzending en weggevoerd. Die rit werd zelfs uitgevoerd met drie wagens. De zender werd vervoerd in de tweede wagen.

Radio Pajotenland

Het was ook niet evident om die zender aan de praat te krijgen. Het gebeurde dat de eerste uitzending niet meteen in de lucht kwam. In elk werd de radio razend populair en werden massa's brieven gestuurd met verzoekjes.

De tijd van de legerzender was van korte duur. Desondanks waren er luisterrapporten uit Frankrijk en Nederland.

Op zondag 19 april 1981 werd de radio gestoord door Radio Contact 2 uit Brussel. Radio Contact 2 moest in Brussel verhuizen omdat het uitzond op 99,30 MHz. Het verhuisde naar 102,30 MHz en stoorde de toenmalige frequentie 102,40 MHz van Radio Pajottenland. De radio wilde niet verhuizen van frequentie omdat er heel wat promotiemateriaal was gedrukt met de toen gebruikte frequentie. Er werd telefonisch contact opgenomen met Radio Contact 2 met de vraag om te verhuizen. Het resultaat was dat Radio Contact 2 zich installeerde op 102,40 MHz. Toen was het hek helemaal van de dam want de radio was haast niet meer te ontvangen in hun eigen gemeente. Het resultaat was dat duizenden luisteraars continu belden naar Radio Contact 2. Dat hielp niet en de luisteraars begonnen zich te mobiliseren. Dat was gelukkig niet nodig want enige tijd later verhuisde Radio Contact 2 van frequentie.

De medewerkers van het eerste uur gebruikten allen een schuilnaam. Enkel Geert Vanhassel gebruikt zijn echte naam.

De vzw Regionale Omroepstichting Pajottenland R.O.P. werd opgericht op 18 juni 1981. De radio werd lid van VEBE.

Na de caravan- en de tuinhuisperiode werden studio's ingericht, eerst in Godveerdegem, vervolgens in Tuitenberg en later aan het Nelleken.

Radio Pajotteland

Radio Pajottenland

Radio Pajottenland was ook de bakermat voor heel wat talent. Marc Huylebroeck (Ferry Collins) ging onder meer aan de slag bij VTM en Paul Schoukens (Paul Nijgh) startte een carrière bij BMG Ariola. Michael Van Droogenbroeck werd journalist bij de VRT, Geert Heremans kwam terecht bij Sporza en Geert Vanhassel werd het gezicht van Ring TV.

Eind jaren 80 kreeg Radio Pajottenland het steeds moeilijker om te overleven. Er beslist om verder programma's te maken als Radio EVA. In 1992 gingen de boeken toe.

Toch werd het initiatief heropgestart maar het werd geen succes meer. In 1999 trad de radio tot Radio Mango. Op 18 maart 2003 stopte die samenwerking. Er werd dan gedurende enkele jaren non-stop muziek gespeeld. De playlist bestond uit een twintigtal nummers die continu werden gespeeld.

 

up mail

Radio Freeland - 100,20 MHz - 102,70 MHz - 106,00 MHz (Opwijk)

Op 24 juli 1980 precies om 7 uur 's avonds start de eerste Opwijkse radio officieel met uitzendingen. Radio Freeland was toen één van de eerste illegale radiostations in de regio. De pogingen om uit te zenden waren eigenlijk al zes maanden aan de gang. Een stel jongeren uit de Denderstreek en het Pajottenland hadden met 30.000 BEF (750 Euro) het nodige materiaal aangeschaft.

De 10 Watt sterke zender was ingesteld op 100,20 MHz maar dit bleek een slechte keuze want de frequentie werd gestoord door Radio SIS uit Brussel. Het zendvermogen werd opgedreven tot 20 Watt. Uiteindelijk werd verhuisd naar de frequentie 102,70 MHz.

Aanvankelijk werd er uitgezonden tussen 19:00 en 22:00 met uitsluitend muzikaal amusement. Tijdens het weekend werd de zender kort na de middag aangezet. Na negen maanden werd er gestart met een 24 uur programmatie die zich richtte naar de jongeren. Er werden programma's gemaakt zoals Service 80, Muziek voor de fabriek, Zondagsmenu en het jazz programma van de Honkey Tonk Jazzclub. Informatie was echter ook heel belangrijk. Rubrieken als Aktividata waren te horen en ook aan sportverslaggeving werd gedaan. De sportverslagen gebeurden regelmatig live. De radio organiseerde ook regelmatig in verschillende zalen de Freeland Fuifmasjien.

Dankzij een verdienstelijke public-relations, enkele organisaties en radioprestaties had Radio Freeland zich in de streek opgewerkt tot een vaste waarde. Een alternatieve aanpak vermeed daarbij de druk van buitenuit, zowel commercieel als ideologisch. De radio was toen de enige in de streek die met een voorbeeldig stramien naar VEBE-normen werkte.

Radio Freeland

Radio Freeland

Om erkend te worden maakte Radio Freeland in 1983 programma's gericht naar alle lagen van de bevolking. Naast muzikale ontspanning begon men ook het socio-culturele gebeuren in de streek te belichten. In september 1983 werd gestart met het concept Studio 44.

Studio 44 was de naam van een totaalpakket programma's dat te horen was tussen maandag en vrijdag, telkens tussen 6:00 en 19:00. Het werd gepromoot door Paul Van Riet. Hierbij werd doorlopend gemikt op een zo breed mogelijk luisterpubliek. Er werd toen commerciële muziek geprogrammeerd die werd gebracht door een aantal ervaren mensen uit het regionale radiowezen.

Dit was de programmatie van Studio 44

06:00 - 07:00: Dum-Dum
07:00 - 08:00: Pitoe
08:00 - 09:00: Ruth McDonald
09:00 - 11:00: Studio 44 aan het werk (semi non-stop hoofdzakelijk op aanvraag van bedrijven en winkels)
11:00 - 12:00: Ed Bakker
12:00 - 13:00: Ron Van der Plas
13:00 - 14:00: Non stop met Frank Vercauteren.
14:00 - 15:00: Eddy Van Beekveld
15:00 - 16:00: Studio 44 souvenirs met Ronald Splinter
16:00 - 17:00: Peter Pacific
17:00 - 18:00: Danny De Vriend
18:00 - 19:00: Eddy Van Brabant

Het rockliefhebbend luisterpubliek kwam toen aan zijn trekken na 19:00

Radio Freeland kreeg een erkenning in 1984 maar staakte de uitzendingen eind 1986. Financieel was één en ander niet zo rooskleurig, vooral omdat te lang werd gewacht met commerciële uitzendingen. De omroep had echter wel een vergunning en had recht op vijf dagen uitzending op de frequentie 106,00 MHz. Op zondag en maandag moest de zender uit worden geschakeld en kwam Radio TROD in de ether.

Hier volgen enkele foto's van de studio's.

Radio Freeland

Bekijk hier meer foto's van de studio's in de verschillende locaties: foto 2 3 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

up mail

Radio TROD - 95,00 MHz - ... - 106,00 MHz (Opwijk)

Radio TROD werd opgericht op 13 maart 1982 en maakte radio voor de derde leeftijd. De studio was gevestigd in de Schoolstraat 89 te Opwijk. Voor de legalisatie werd meteen uitgezonden op 95,00 MHz in stereo. In 1984 kreeg de radio een gedeelde frequentie samen met Radio Freeland. Radio TROD mocht enkel op zondag en maandag uitzenden op 106,00MHz. De omroep begon ook voor een ruimer publiek uit te zenden.

Na vijf jaar stopte Radio TROD met uitzendingen. De vzw werd de basis van Radio Succes.

Radio TROD

up mail

Radio Succes - Spitsradio Succes - Spits FM - Goeiedag Radio - 106,00 MHz - 87,80 MHz (Opwijk)

Radio Succes ontstond op 1 april 1987 toen Radio Freeland 24 uur op 24 op 106,00 MHz mocht uitzenden. Daarvoor werd de frequentie gedeeld met Radio TROD. Radio Succes begon programma's te maken voor een ruim publiek samen met de oude medewerkers van Radio TROD. De vzw van Radio Succes was wel degene die Radio TROD had opgericht. In de programmatie was ook ruimte voorzien voor nieuws, culturele informatie en sportuitzendingen. Toen Radio Dender ophield te bestaan, kwamen heel wat medewerkers van die radio de ploeg versterken.

Radio Succes

Op 15 augustus 1999 werd samengewerkt met het netwerk Spitsradio. Dit was een samenwerkingsverband van de gebroeders Standaert uit Waregem. Op 1 mei 2001 werd het netwerk opgedoekt en de omroep uit Opwijk koos om de website, het logo van de spitsmuis en het format verder te gebruiken.

Spitsradio

Spitsradio had in Opwijk bewezen leefbaar te zijn. De oproep had duizenden luisteraars en ook adverteerders geloofden in he product. Vanaf 1 mei 2001 kreeg de radioslogan 'De mannen die keihard doorgaan' voor de medewerkers een dubbele betekenis.

Op vrijdag 24 oktober 2003 kreeg de radio een nieuwe erkenning en werd de frequentie 87,80 MHz toegekend. De Radio liet ook de naam veranderen naar Spits FM om duidelijk te maken geen banden te hebben met Spitsradio uit Gavere.

Spits FM

Het bestuur bestond toen uit Davy Moortgat (verantwoordelijke S-Xpress), Henk Willockx (voorzitter), Ignace Heyvaert (verantwoordelijke nieuws/sport), Kamiel De Hertogh (secretaris, reclameverantwoordelijkeà, Patrick van den Heuvel (programmaleider), Rudy Van Zeebroeck (technisch verantwoordelijke) en Stefaan Maes (penningmeester, webmaster)

Spits FM

Op 8 april 2005 werd een nieuwe zendmast opgesteld tussen de Karenveldstraat en de Kalkestraat. De ontvangst was duidelijk verbeterd waardoor naast de Oost-Vlaamse regio Lebbeke, Buggenhout, Dendermonde en Aalst ook goed de regio Asse, Merchtem, Meise en Londerzeel werden bediend.

Samen met de gemeente Opwijk organiseerde de radio op zaterdag 25 juni Singelpop. Op de affiche stond Astrid (Rolls Voice 2005), Laura D. Born, Joerie (beiden Idolen 2005), Milk Inc en Ian Van Dahl. Met Singelpop werd samen met de luisteraar 25 jaar lokale radio in Opwijk gevierd.

Spits FM nam op 30 april 2011 de frequenties in Asse-Ternat (107,50 MHz) en Gooik-Galmaarden (103,90 MHz) van Radio CityGold over.

Financieel werd het moeilijker voor de omroep. In 2014 werd het gemeentebestuur aangesproken omdat de studio's in een ruim winkelpand langs de Nanovestraat niet langer betaalbaar was. Het gemeentebestuur regelde dat de radiozender de benedenverdieping van de pastorie in Nijverseel kon betrekken. In ruil moest de radio dan wel enkele Opwijkse evenementen promoten.

Op 1 september 2015 nam het driewekelijks huis-aan-huisblad Goeiedag Spits FM over.

up mail

Goeiedag Radio - 87,80 MHz (Opwijk)

Op 1 september 2015 nam het driewekelijks huis-aan-huisblad Goeiedag Spits FM over. De programma's werden uitgezonden in Opwijk (87,80 MHz, Ternat (107,50 MHz), Galmaarden (103,90 MHz) en Aalst (107,80 MHz). Daardoor bereikte het nieuwe radionetwerk Goeiedag Radio een vrij grote regio en kunnen de advertenties niet alleen via het huis-aan-huisblad, maar ook via de radio worden verspreid. Niet alle medewerkers stapten mee in het Goeiedag-verhaal. Pionier Jos De Groeve, die de radio in 1980 mee oprichtte, hield het voor bekeken omdat de radiozender volgens hem te commercieel werd.

Ives De Bondt van Goeiedag meldde dat er veel aandacht zal worden geschonken aan lokaal nieuws, regionale sport en het verenigingsleven. Van de ploeg van twintig medewerkers maakten er vijftien de overstap naar Goeiedag Radio. Goeiedag betaalt een maandelijks bedrag van 1.000 euro aan de vzw die de Opwijkse frequentie beheert. In ruil voor die huurprijs worden de programma's van Goeiedag Radio uitgezonden.

Goeiedag Radio

up mail

Radio Tamara - ... - 105,30 MHz (Londerzeel)

Radio Tamara werd opgericht door Paul Vertongen, gekend als Paul Den Baard. Op 8 september 1982 richtte hij samen met echtgenote Anita Van Den Driessche een studio in een garage achter zijn café te Steenhuffel. Hun dochtertje had de naam Tamara en het koppel vond dat Radio Tamara goed klonk.

Om kwart voor twaalf 's middags startte het eerste programma. Het was DJ Koen Van Duffel die het eerste plaatje mocht presenteren. In die beginperiode telde de radio een zestal medewerkers. Na twee weken telde Radio Tamara reeds een veertigtal medewerkers.

Radio Tamara

De radio maakt programma’s voor een brede laag van de bevolking. Vijfmaal per dag werden culturele feiten en verenigingsnieuws omgeroepen, afgewisseld met veel Vlaamse muziek en A-nummers.

De werkingsmiddelen werden gehaald uit de opbrengst van twee grote eetfestijnen. Zo organiseerde de radio tijdens een weekend in februari twee eetdagen in het zaaltje aan de Jozef van Doorslaerstraat te Steenhuffel. Het zaaltje bood plaats aan 125 mensen, maar liep meerdere malen vol.

Radio Tamara

Op zaterdag 29 september 2007 werd de 25ste verjaardag gevierd in een feesttent te Steenhuffel. Tegelijkertijd werd 12,5 jaar burgemeesterschap van Jozef De Borger gevierd. Paul Den Baard heeft altijd een goede band gehad met burgemeester De Borger en er moest niet lang worden getwijfeld om het evenement samen te organiseren. Op het programma stonden optredens van John Dennis, Gunter Van Brabant, Udo en Eddy Wally. Er namen 2.000 luisteraars deel aan het feest.

Op 31 december 2017 werd de radio niet meer erkend. De erkenning ging naar een nieuw radioproject genaamd Family Radio Enjoy FM. Radio Tamara deed verder met het brengen van programma's via een internetstream.

Radio Tamara vroeg enkele keer een evenementenfrequentie aan. Zo was de radio terug even te beluisteren op FM op zondag 9 augustus 2020.

Radio Tamara

up mail

Radio Joy - 103,10 MHz - 103,30 MHz (Malderen)

Radio Joy is ontstaan tijdens de zomer van 1981. Radio Joy was een hitradio avant la lettre. De radio ook een recente platencollectie in de studio. De radio werd in een minimum van tijd zeer populair.

Na verloop van tijd werd een nauwe band opgebouwd met drie radiostations uit Nederland. Er werden regelmatig programma's uitgewisseld. Het voordeel was dat Radio Joy reeds vroeg de nieuwste Nederlandse muziek kon promoten.

Na enkele weken is de BOB van Dendermonde samen met de Rijkswacht op een vrijdagavond binnengevallen in de lokalen van de radio. Naast de zender, werd ook de mengtafel, een bandopnemer, een cassetterecorder en een reeks LP's in beslag genomen. Omdat de platendraaiers op het moment van de inval niet draaiden, werden deze achtergelaten. Ook de antenne werd niet meegenomen.

Radio Joy

Men had zich kunnen afvragen waarom LP's werden meegenomen? Deze konden onmogelijk draaien omdat de platendraaiers toen niet draaiden...

Radio Joy richtte een vzw op op 18 november 1982 echter werd niet erkend en verdween halverwege de jaren 80. De vzw werd ontbonden in 1986.

Jeroen Gorus was één van de medewerkers van het radiostation.

Radio Joy