DE LIJST

Radio Atlantis (Middengolf, 1962-1965)
Radio Aktief
Radio Toestel
Radio Atlantis
Radio Internationaal
Radio Caroline
Radio Marina
Radio Malinda radio / Radio Go
Radio 2000
Radio Plus
Radio Free
Radio Superstar / Radio One
Radio SIS / TOPradio
Radio Roeland
Radio Onyx
Radio Alowin
Radio Meetjesland (Gent, Sint-Kruis-Winkel)
Radio & Co (Wetteren)
Radio Apollo (Wetteren)
Radio Megavox (Deinze)
Radio Tequila (Deinze)
Radio Canteclaer (Deinze)
Radio Veronieka (Deinze)
Radio Splendid (Berlare)
Radio 't ROS (Dendermonde)
Radio Denderland (Buggenhout)
Radio Violet (Lebbeke)
Radio Hofstade (Gijzegem - Aalst)
Radio Caroline (Erembodegem - Aalst)
Radio Vrij Aalst (Erembodegem - Aalst)
Radio El Pirato (Denderhoutem)
Radio Saturnus (Denderleeuw)
Radio Atlantis / PROS (Haaltert)
Radio Star (Herzele)
Radio Groot Herzele (Herzele)
Radio Progres (Sint Niklaas)
Radio Seventy Seven (Sint Niklaas)
Vrije Radio Belsele (Belsele)
Radio Reynaert (Sint-Gillis-Waas)
Radio Noordzee (Watervliet)
Radio Alpine (Schendelbeke)
Radio Delmare (Zingem)
Radio 2000 / Radio Popcorn / Radio Micron (Maarkedal)

DE HISTORIEK PER RADIO

up

Radio Aktief

In Gent was er tijdens de studentenstrijd een radiozender in de lucht. Gedurende het academiejaar 1977-1979 werd Radio Aktief gecreëerd om de strijd aan te gaan tegen de aangekondigde verhoging van het inschrijvingsgeld tot 10.000 BEF (250 €). Aktief werd ook geschreven met een k volgens de toenmalige progressieve schrijfwijze.

De traditionele media had alleen oog voor de bloedige veldslagen. De initiatiefnemers voelden aan dat het ganse eisenpakket, dat meer bevatte dan de 10.000-maatregel, op een systematische wijze werd geweerd uit kranten, radio en televisie. Daarom werd Radio Aktief in het leven geroepen om te fungeren als belangrijk wapen in de strijd van de studenten voor een democratisch onderwijs. Radio Aktief was toen te beluisteren tijdens de avond vanaf 22:30 gedurende 30 minuten of langer op 103,50 MHz. Reeds na enkele uitzendingen kon de RTT de zender lokaliseren. De radio verhuisde naar het Studentenhuis in de Sint-Pieter-Nieuwstraat. Op 29 maart 1979 viel de overheid binnen in het studentenrestaurant De Brug om de zender in beslag te nemen. Omdat de apparatuur vrij mobiel was opgesteld, mislukte deze inbeslagname-aktie. Dhr. Hoste, de toenmalige rector, beschouwde dit optreden als een escalatie die zonder zijn medeweten was gebeurd. Door zijn openlijk protest had Radio Aktief een relatief veilig onderkomen in de gebouwen van de Rijksuniversiteit. Er werden geen programma's gemaakt tijdens de blok- en vakantieperiode.

Echter begin oktober 1979 werden de uitzendingen hervat. Enkel op maandag- en donderdagavond gedurende een anderhalf uur werden toen programma's gemaakt. Desondanks er ook wat muziek werd uitgezonden bleven de reportages en magazines centraal. Radio Aktief hield op met bestaan in april 1980 omdat de medewerkers sceptisch stond tegenover de plannen om de lokale radio te legaliseren. Zij waren er van overtuigd dat de wetgever het medium in handen van de politiek en de commercie zou gooien.

Radio Aktief

De zender opereerde iets later ook onder de naam Radio Pand tegen de gedwongen ontruiming van het Pand in het Gentse Patershol. De rechtstreekse opvolger van Radio Aktief was Radio Toestel In de volgende paragraaf leest u meer over Radio Toestel. Affiches, pamfletten, persartikelen en opnames uit die tijd worden bewaard in het Studentenarchief van de RUG, Sint-Pietersnieuwstraat 25, 9000 Gent. Hier volgen de twee pamfletten van februari 1979 en oktober 1979. Met dank aan Dirk Pille.

februari 1979

oktober 1979

Misschien bent u nog in bezit van opnames van de toenmalige programma's van Radio Aktief ? Neem dan contact op met vrijeradio.be per e-mail.

up

Radio Toestel - 100,30 MHz

Op 1 april 1980 gaf Radio Aktief de fakkel over aan Radio Toestel. Zij maakten gretig gebruik van het zendmateriaal en begonnen radioprogramma's te maken op de frequentie 100,00 MHz.

Radio Toestel

Tommie Thienpont was de initiatiefnemer samen Patrick Cohen en Bob Driege. De technische aspecten waren in handen van Jacob D'Hollander.

De uitzendingen begonnen in de Sint-Pietersnieuwstraat, naast De Brug. Daarna werd verhuisd naar de Overpoortstraat waar men onder de draaitafels van een café diende te kruipen om in de studio te komen. Dan werd verhuisd naar de Coupure, boven toenmalig Café 17. Tenslotte werd er uitgezonden in de kelders van Vooruit. Vooruitstrevend als ze waren, werkte Radio Toestel toen al met relaisverbinding. De eigenlijke zendmast stond op een bepaald moment boven op een flatgebouw aan de Groene Vallei.

De connectie met de RUG was er en was ook een link met Radio Aktief. Het accent bij Radio Toestel was meer gericht om een grote diversiteit aan muziek te brengen.

Radio toestel in beslag genomen
De Gazet van Antwerpen 28 juli 1981

Radio Toestel saisi
Radio Toestel saisie - Le Soir - 20 mei 1980

In de meeste gevallen werden de programma's thuis opgenomen op en C60 cassette. Tijdens de uitzending moesten medewerkers wel bij de cassettespeler blijven om die op tijd om te draaien. Tommie was samen met Free Sturtewagen nieuwslezer en presentator van het programma Jongens en Wetenschap.

Net zoals Radio Scorpio uit Leuven werd kritische-progressieve radio gemaakt dat hoofdzakelijk door de Gentse studenten werd beluisterd. Radio Toestel haalde de inkomsten om te overleven met de befaamde Toestelfuiven met het Toestel Sound System.

Eén van de hoogtepunten op Radio Toestel was in juli 1980 toen de volledige veertien dagen van de Gentse Feesten op de voet werden gevolgd. De radio bracht verslag uit over de activiteiten, deelde de programmawijzigingen mee, raamde rechtstreeks het aantal toeschouwers, gaf de plaatselijke weersomstandigheden door en liet tussen dit alles vooral feestvierders en bezoekers aan het woord. De regionale uren van BRT2 Omroep Oost-Vlaanderen verdwenen tijdens die periode volledig in de mist.

Ook cultuurprogramma's met een grote C waren te horen op Radio Toestel. Dichter Jean-Paul Den Haerynck en Luc van Peteghem brachten tussen 1984 en 1988 een literatuurprogramma.

Bij de erkenning kreeg Radio Toestel een volledige frequentie toegewezen. De toenmalige voorzitter Jacob d'Hollander was daar in het begin niet zo gelukkig mee want dat betekende dat er 24 op 24 uur radio moest worden gemaakt. Daarvoor werden enkel programma's gemaakt tussen 11:00 en 0:00.

Radio Toestel is door de zware financiële druk ter ziele gegaan.

Anekdote: De zender moest om veiligheidsredenen vaak van locatie veranderen en heeft indertijd ookeven in restaurant De Brug gestaan in de St.-Pietersnieuwstraat. De B.O.B. (Bijzondere Opsporingsbrigade) was ons echter op het spoor en er werden foto's genomen van al wie binnen en buiten ging. Dat was nogal een opdracht gezien het grote aantal studenten dat daar dagelijks overde vloer kwam. Nu werd ik op een dag gesommeerd om naar het bureau van de B.O.B. te komen om meer uitleg te geven want mijn bordeaux-rood R4-ke stond meerdere keren op de foto. Daar werd ik ondervraagd door Adjudant Brock (ik zal hem nooit vergeten...) die maar niet snapte dat er eenwezenlijk verschil was tussen Radio Toestel en Radio Aktief. Die ondervraging duurde vrij lang en beide zenders werden uitgebreid besproken, wat de verwarring alleen nog maar groter maakte. Tot op een gegeven moment de telefoon ging en de man opnam met : "Hallo met Radio Toe...euh, met Adjudant Brock!"

 

up

Radio Vrijdag - 100,20 MHz - 100,40 MHz

Nadat Radio Toestel in oktober 1980 de uitzendingen staakte, hebben enkele studenten en ex-medewerkers besloten om Radio Vrijdag op te richten. Zoals de naam doet vermoeden werd enkel op vrijdag uitgezonden en dit precies 24 uur lang. De programma's bestonden uit culturele informatie en programma's gemaakt voor en door minderjarigen. Er werd uitsluitend progressieve muziek gespeeld.

up

Radio Atlantis - 101,00 MHz

In de deelgemeente Ledeberg werd op 28 maart 1980 Radio Atlantis opgericht door Freddy Soetewey waar amusement centraal stond. Vanuit de Kerkstraat 47 werd uitgezonden op 101,00 MHz. Begin 1981 werd er dagelijks uitgezonden tussen 18:00 en 0:00. In het weekend werd de zender vroeg in de morgen aangestoken. De programmatie bestond grotendeels uit meezingers en smartlappen. In het al dan niet plat Gents werden telefonische groetjes de ether ingestuurd. Medewerkers waren onder andere Fred met de Pet, Jimmy de Cowboy, Gerard Valkhof, Mike Power, Dick De Leeuw en Frans de Meyer.

Radio Atlantis kende ook verschillende inbeslagnames. Bij een inbeslagname op 12 september 1980 werd het echtpaar Steurbout gearresteerd. Toen werd de zender niet gevonden en werden de radio-uitzendingen snel hervat. Na de zevende inbeslagname heeft Radio Atlantis een protestautokaravaan georganiseerd.

Op 28 maart 1981 vierde de radio haar eerste verjaardag. De ganse dag werden hoogtepunten van het afgelopen jaar uitgezonden. In augustus 1981 werd de studio verhuisd naar Langestraat 205. Vanaf dan zond Radio Atlantis dagelijks uit tussen 09:00 en 01:00. Overdag was hoofdzakelijk nonstop muziek hoorbaar. 's Avonds waren er gepresenteerde programma's. Omdat de radio storingen ondervond van Radio Contact uit Brussel werd het vermogen opgevoerd van 20W naar 70W. Tot juni 1982 was Radio Atlantis de enige Gentse vrije zender.

Un radio-libriste arrêté à Gand
Le Soir - 17 september 1980

up

Radio Internationaal

Radio Internationaal is ontstaan tijdens de zomer van 1980 en maakte programma's voor veertiger plussers. Er werd uitgezonden op zaterdag tussen 18:00 en 21:00. Een ex-Radio Mi-Amigo medewerker zou aan de basis hebben gelegen. De radio was redelijk goed te ontvangen buiten Gent. Een zelfgemaakte gezongen jingle met de woorden "Radio Internationaal, de zender waar muziek in zit" was om het uur te horen.

Bent u oud-medewerker van Radio Internationaal en herinnert u zich nog bepaalde details die interessant zijn om te publiceren. Laat het weten!

up

Radio Marina 102,00 MHz - Vrije Radio Omroep Gent 101,60 MHz

Radio Marina startte ongeveer gelijktijdig met Radio Atlantis en had ook een gelijkaardige programmatie. Op 12 september 1980 werd alles wat maar met muziek en uitzending te maken had, opgepakt. Het was toen al de derde keer dat er een inbeslagname plaats vond. De eigenaar, Rudy Moerman, werd samen met zijn vrouw en een medewerker voor 24 uur vastgehouden. Radio Marina heeft de erkenningronde niet gehaald.

De studio was gevestigd in de Jozef Vervaenestraat 42 te Ledeberg.

Radio Marina

In november 1980 startte Vrije Radio Omroep Gent met uitzendingen op 101,60 MHz in stereo. Men maakte programma's iedere zaterdag tussen 15:00 en diep in de nacht. Het station was redelijk ver te ontvangen omdat er werd uitgezonden met 250 Watt. Deze omroep was een voortzetting van Radio Marina. Zo maakten Mike Moorkens, Prins Willem en Peter De Graaf deel uit van de ploeg. Men kon de radio bereiken via Postbus 34 te Wondelgem.

Een andere groep medewerkers van Radio Marina startte met Radio VROG. Eén van de verantwoordelijken was Rob De Doper.

Gand Saisies Radio pirates
La Libre Belgique - 19/05/1980

up

Radio Malinda / Radio GO

In de zomer van 1981 werd Radio Malinda opgericht in de omgeving van het Sint-Pietersstation. Om een kans te maken op een legalisatie namen de medewerkers contact op met Jacky De Waele, beter bekend als Zaki. Zaki was toen reeds in loondienst bij de krantengroep VUM en zorgde voor de samenwerking. De vzw Radio Gent werd opgericht en de naam van de radio-omroep werd veranderd in Radio Go wat staat voor Gentse Omroep. De radio werd ingericht in het café dat Zaki en zijn echtgenoot toen uitbaatten.

Radio Malinda

Radio Go bestond eerst uit een verzameling van allerlei uiteenlopende programma's. Halverwege 1984 werd de VUM-radionieuwsdienst een feit. Het geheel werd ondersteund door het Hot Adult Contemporary format: populaire, toegankelijke muziek met een duidelijk profiel, voor een doelgroep van 18 tot 44-jarigen.

De radio kwam in handen van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij en extern consulent David Daggelinckx kreeg de opdracht om het radiostation regionaal uit te breiden. Lokale informatie gebeurde toen op een georganiseerde manier en de muzikale programma's werden professioneel gepresenteerd.

Radio GO

Radio Go diende in 2003 een aanvraag in bij het VCM om erkend te worden als provincieradio. De radio was de enige kandidaat voor de provincie Oost Vlaanderen en kreeg die erkenning.

up

Radio 2000 (Ledeberg)

Radio 2000 begon uit te zenden in december 1980. De studio was gelegen in de Lededries 6 te Ledeberg en werd opgericht door Pierre Smeesters. Hij wa vooral bekend als de organisator van enkele betogingen voor vrije radio in Gent.

Begin jaren 90 werd een tweede start genomen onder de naam Radio Airway. Eind jaren 90 veranderde de naam naar Studio EKZ. Er werd toen uitgezonden op 105,70 MHz.

Radio 2000

up

Radio Plus - 106,00 MHz - 102,80 MHz - 107,70 MHz

In oktober 1982 kwam Radio Plus er bij op de FM-band. Volgens de allereerste voorzitter Bart Van Den Driessche was er dringend behoefte aan een station dat correct Nederlands taalgebruik zou hanteren. Op andere radio's was dialect en Hollands schering en inslag. Omdat de nodige ervaring ontbrak bij de medewerkers, werd beroep gedaan op de medewerking van Radio Seven. Tijdens die periode was het radiostation te ontvangen over praktisch gans Oost Vlaanderen. Radio Plus verbrak direct de relatie met Radio Seven toen het duidelijk werd dat de bedoeling was om een netwerk te starten. Radio Plus besefte dat dit zeker nadelig zou zijn om de erkenningronde te halen.

Radio Plus verhuisde toen naar de Peperstraat 2 in hartje Gent. Het radiostation werkte samen met Christelijke organisaties. Zo hadden de Christelijke mutualiteiten hun eigen programma. Elke vrijdag- en zondagochtend verzorgden zij het programma Ziekenzorg dat zelfs werd uitgezonden werd op het interne radionet van enkele Gentse hospitalen.

Radio Plus

In 1996 ging het financieel niet meer zo goed met Radio Plus en werd de frequentie overgenomen door de beheerders van SIS Gent. Philippe Persoons van Radio Scoplia uit het Brabantse Haacht werd gevraagd om de radio nieuw leven in te blazen. Dit lukte niet en de zender werd uitgezet. Radio Plus werd gehuisvest op hetzelfde adres van Radio SIS. De zender en zendmast werden geplaatst op een woonblok aan het Rabot. Nonkel Frans die een dansprogramma had bij Radio SIS werd aangesteld om te zorgen voor de programmatie. Radio Plus werd vijf jaar lang een hardcore dance-zender en kreeg de naam Danceradio Plus.

Vervolgens werd er een overeenkomst gesloten met VMMa om de programma's van Radio Mango te verspreiden. In 2002 toen Radio Mango ophield te bestaan werden nonstop eighties en ninetees geprogrammeerd. In 2003 kreeg Radio Plus een hoogvermogenfrequentie toegekend op de frequentie 102,80 MHz. De programmatie werd vervolgens geruild met de programmatie van Radio Zen. Radio Plus was vanaf toen te horen op de frequentie 107,70 MHz.

Radio Plus werd op vrijdag 1 december terug 9 jaar erkend op het frequentiepakket Gent 107,70 MHz - Merelbeke 106,80 MHz. Op 4 januari 2018 meldde Bruno Heyndrickx van TOPRadio dat er een overeenkomst was met Radio Plus. TOPRadio greep naast een netwerkpakket en was vanaf 4 januari te horen op de pas erkende frequenties van Radio Plus.

up

Radio Free - 103,55 MHz - 105,30 MHz

Pas in juli 1984 was er in Gent een degelijk popstation, genaamd Radio Free, te vinden op de FM-band. Gedurende de eerste drie maanden werd er nonstop gedraaid.

Radio Free

Luister hier naar een jingle gemaakt door Dirk De Vries die de testuitzendingen aankondigt

Luister hier naar een jingle gemaakt door Serge Haderman die de testuitzendingen aankondigt

Vanaf 6 oktober 1984 is men gestart met gepresenteerde programma's. Het was de KMO Aktim BVBA, gedirigeerd door Alfred Blokhuizen (Dirk De Vries), die de radio beheerde. Deze KMO maakte ook syndicated programs voor Radio Annick en 24 andere radio's.

Sinds van bij het begin werd er gewerkt met een format in plaats van radioprogramma's. Tijdens de week werd er geopteerd om een adult contemporary format te brengen. De programmatie tijdens het weekend zag er anders uit. Toen werd er radio gemaakt met een direktere betrokkenheid van de luisteraar. Zo was er op zondagvoormiddag een niet zo eenvoudig spelprogramma gebracht door de zanger Danny Sinclair. Robbie De Jong organiseerde een radio-zoektocht waarbij de luisteraar op zoek moest gaan naar een in Gent verborgen schat. Deze originele spelformules kenden toen een ongelooflijk succes. In het voorjaar 1985 heeft een onderzoeksbureau vastgesteld dat Radio Free de drukst beluisterde vrije radio was. Radio Free was reeds vanaf toen winstgevend. De studio's waren gevestigd aan de Afrikalaan/Scandinaviëstraat te Gent.

Radio Free mocht ook een podium opstellen aan de Veldstraat tijdens de Gentse Feesten. Er waren optredens van Vlaamse en buitenlandse artiesten die hun nieuwe single kwamen promoten. Verder was er een dagelijkse hamburgerwedstrijd gesponsord door de nabijgelegen McDonalds. De programma's werden opgenomen en programmaleider Rudy Mortier reed op en neer met de tapes tussen het podium en de studio zodat ze twee uur later op de radio waren te horen. Een straalverbinding opstellen was toen nog streng verboden. Ook was er een promotieteam die zelfklevers uitdeelden.

Bekijk hier enkele foto's om en rond de studio en om en rond Gent tijdens de periode 1984-1986. foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Radio Free met Nadine Vanhoecke

Terwijl men op het stuk van de commerciële televisie maar....

Bericht: Het Laatste Nieuws - 5 februari 1986

bezoek Guy Verhofstadt
Bezoek van Guy Verhofstadt, toen Minister van Begroting, op bezoek bij Radio Free tijdens de zomer van 1985.
Op de foto vlnr. Alfred Blokhuizen, Paula van Dam, Guy Verhofstadt, Kris van Uffelen (vennoot Aktim) en Geert Versnick (voorzitter VZW Free).

Radio Free - sticker 1985-1989

In 1989 werden de aandelen van de KMO overgelaten aan Luc De Coster. Veel trouwe medewerkers stapten redelijk snel op na zijn komst en Radio Free stopte ongeveer 2 jaar later. Dit was opmerkelijk want toen Alfred Blokhuizen stationsmanager was, draaide het station al 3 jaar met winst.

up

Radio Superstar - Radio One (Radio SIS) 102,30 MHz - 107,70 MHz

Gerard Valkhof had eerst een radioprogramma bij Radio Atlantis. Na een interview met de krachtpatser John Massis werd besloten om samen een eigen radiostation op te starten. Het motief voor het opstarten van een radiostation was dat volgens hen in Gent geen enkele radio te beluisteren was die kwaliteit bracht. John Massis had reeds enkele keren gemeld via de BRT dat het volk meer recht zou moeten hebben op vrije meningsuiting. In een café ergens in West Vlaanderen kon het tweetal voor 50.000 BEF twee platendraaiers, een cassettedeck, een mengpaneeltje en een 5 Watt-zender op de kop tikken. Het beginkapitaal werd door John Massis voorgeschoteld die ook financieel verantwoordelijk was in de beginperiode. De allereerste testuitzending was op 10 oktober 1980. Men vertelde toen dat Uw Gentse Vrije Radio vanuit Brussel uitzond. Om het de speurders van de toenmalige RTT nog wat meer te misleiden werd een postbusadres te Ruislede opgegeven.

Radio Superstar

Na enkele tests te hebben gedaan op frequenties zoals 100,00 MHz en 101,00 MHz werd vanaf 1981 definitief gekozen om het signaal te verspreiden via 102,30 MHz. Radio Superstar bleef uitzenden op deze frequentie tot de legalisatie er aan kwam op het einde van de jaren tachtig. Daarna werd de frequentie 107,70 MHz gecoördineerd voor de radio.

Vanaf eind oktober 1980 werd op woensdag en donderdag tussen 18:30 en 21:00 uitgezonden. De eerste medewerkers waren meestal vrienden en familieleden. Ook zanger Moustache was te horen op de radio. De zendantenne was op het balkon van een appartementsgebouw gemonteerd. Daardoor was Radio Superstar toen enkel in het zuidelijk gedeelte van Gent te ontvangen.

eerste studio

eerste studio

Radio Superstar kende ook heel wat moeilijke periodes. Reeds in 1980 nam de toenmalige RTT de 5 Watt zender in beslag. In december 1982 werd de 50 Watt Pascal-zender even verzegeld omdat de luchtvaartband werd gestoord maar enkele dagen later werd de zender terug vrijgegeven.

Om een zendvergunning te bekomen werd in januari 1983 gevraagd om een dossier met de gebruikte apparatuur en een lijst van de medewerkers op te stellen. Dit bleek echter een valstrik te zijn want alle medewerkers kregen toen een PV Pro-Justicia en werden veroordeeld tot een geldboete en zes maanden voorwaardelijk wegens etherpiraterij.

Tijdens de januaristorm begin jaren negentig brak de dertig meter hoge zendmast af. Alleen de antennekabel hield de afgeknapte mast vast over de rand van het 50 meter hoge appartementsgebouw. Het bestuur koos toen voor een stormbestendige opstelling en verhuisde de zender en antenne naar een appartementsgebouw aan de watersportbaan. Deze opstelling werd tot het einde gebruikt. De link tussen zender en de studio werd verwezenlijkt door een gehuurde audio-telefoonlijn.

Ondertussen werd het uitzendschema uitgebreid naar een dagprogrammatie van 8:00 tot 20:00. De toenmalige medewerkers waren toen Erwin De Gooyer, Bobby James, Frans Van Damme, Frans Babbelaar, Lily Castel, Koen Crucke, Jan Geysen, Jan Theys en vele anderen. Later kwamen er ook nog enkele vrouwelijke stemmen bij die later zelfs de meerderheid haalden. Radio Superstar mag zeker de naam dragen van de enige Vlaamse vrije radio die op een moment meer vrouwelijke medewerkers telde dan mannelijke medewerkers.

John Massis voor zijn woning

In 1982 meldde stichter John Massis om een TV-station te beginnen. De pers werd aangeschreven en Radio Superstar werd toen prompt omgevormd tot Radio Televisie Superstar (RTS). Televisie-uitzendingen zijn er echter nooit geweest en het leek meer een Massis-stunt te zijn om zijn radiostation en zichzelf in het nieuws te brengen. Toch bleef het station nog een tijdje onder RTS uitzenden.

Eind 1982 werd besloten om terug met de benaming Radio Superstar uit te zenden en de frequentie 102,30 MHz werd toen gedeeld met Radio One. Radio One gebruikte dezelfde infrastructuur en maakte radio voor de jeugd. Alzo werden de onderhoudskosten van zender, antenne en studio's gedrukt. Radio Superstar verzorgde de uitzendingen van 7:00 tot 19:00uur. Radio One nam de resterende 12 uur over.

Eind jaren tachtig tekenden beide radiostations een contract met de Franse keten SIS (Station Indépendante Satélite). Na het faillissement van de keten besloten Radio One en Radio Superstar hun eigen weg in te slaan. Er volgde toen gedurende vijf jaar een moeilijke periode voor Radio Superstar omdat ongeveer de helft van de medewerkers en vertegenwoordigers aansloten bij Radio One die de naam Radio SIS bleef gebruiken. Deze zender richtte zich toen tot dance-music.

De inkomsten van Radio Superstar waren in het begin afkomstig van lidkaarten en Drive-In Shows. Er twas toen wel steeds een groothandel te vinden die in ruil voor het vernoemen van de naam op de radio financiële steun gaf. Jaarlijks werd er een groot fanbal georganiseerd met een groot eetfestijn en optredens van bekende artiesten in Hotel De Lourdes. Er werden ook activiteiten georganiseerd zoals autozoektochten, wandeltochten, fietstochten, playback- en soundmixwedstrijden, sportevenementen, enz.... Ook werden allerhande acties georganiseerd zoals Mensen Helpen Mensen. Dit was een geldinzamelactie voor mensen uit de regio die het financieel moeilijk hadden. Deze actie had met groot succes zes maal plaats gevonden.

Het Radio Superstar-avondfeest was ook een stunt op zichzelf.

Begin juli 2003 was Radio Superstar nog de enige overblijvende volledig onafhankelijke stadsradio van Gent. Het bestuur besliste toen om de radio te vernieuwen. Na jaren met de slogan "Je hoort van ons elke dag" door het leven te gaan, was het begin van de grote vakantie een ideaal moment om het eindelijk allemaal eens over een andere boeg te gooien. Er werd toen beslist om de slogan "De kracht van muziek" te gebruiken.

Radio Superstar

Ook de programmatie werd aangepast. Radio Superstar werd tijdens de week 'De Nieuwsradio'. De hele dag door was er non stop muziek met een 4-tal nieuwsflitsen per uur uit binnen- en buitenland te horen. Tussen 12:00 en 13:00 was er Middagpauze met Gents Nieuws en tussen 13:00 en 16:00 presenteerde John Van Den Driessche het programma De Kracht Van De Middag, een programma boordevol nieuws, items, prijzen en muziek. In het weekend waren er van 's morgens vroeg tot middernacht live programma's te horen gaande van oldies op zondagmiddag, dance op zaterdagavond, uptempo op zaterdagavond en holebi programma's op zondagavond. Er werd een nieuw jinglepakket aangekocht. Zowat 80% van de oude jingles werden toen defintief geklasseerd.

Luister hier naar een enkele jingles

Radio SuperstarEchter op zondag 19 april 2004 was het gedaan met Radio Superstar. Toen werden de programma's van MaevaFM overgenomen. Eerst was men van plan om de naam te veranderen in Sun FM. Maar de heersende crisis hadden de inkomsten van de laatste maanden zodanig bepaald met als gevolg dat er snel werd gezocht naar een nieuwe radiopartner.

Radio Superstar in Gent 107,70 FM was de laatste onafhankelijk radio in Gent en was een begrip in de radiowereld. Het radiostation draaide steeds op eigen krachten en was dus onafhankelijk van derden of ketenvorming. Radio Superstar evolueerde van een familieradio naar een nieuwsradio waar de muziek werd afgewisseld met nieuws, weer en sport.

Met dank aan Johan Van Vlaanderen & Erwin De Smeytere.

O.a. heel wat meer foto's kunnen worden bekeken op de website www.radiosuperstar.be

up

Radio SIS - TOPRadio - 102,80 MHz - 99,40 MHz - radionetwerk - DAB+

Eind 1982 deelde Radio One een frequentie met Radio Superstar. Radio One maakte radio voor de jeugd dagelijks tussen 19:00 en 7:00. Radio One kreeg tijdens de erkenning een volledige frequentie en begon programma's te maken met de naam Radio SIS omdat het daarvoor was aangesloten tot het gelijknamig netwerk.

In 1998 werd een overeenkomst getekend met de VMMa. De VMMa had al geruime tijd ambities om te starten met een landelijke radio. De hoofdstudio werd opgericht in het VTM-gebouw aan de Medialaan. De betere TOPradio-medewerkers waren gedurende enkele uren te horen op de landelijke radio. In het begin was TOPRadio niet te beluisteren in de provincie Limburg.

Het meest beluisterde programma was toen "Het land van Hoogland" door Peter Hoogland. Iedere avond van de week kon de luisteraar naar de studio bellen om te praten over één bepaald onderwerp. Het radioprogramma werd ook live op Kanaal 2 gebracht. Het was toen trouwens de eerste keer dat een radioprogramma simultaan op TV werd uitgezonden. Tijdens de gloriedagen telde dit programma meer dan 100.000 luisteraars. Er werden ludieke acties ondernomen zoals Reclam opt Exam waar het bedoeling was om Het Land te vermelden op elk examen. Ook was er de frustrerende fietskettingactie waarbij willekeurige fietsen werden afgesloten met een cijferslot. De code werd dan meegedeeld tijdens het radioprogramma.

Toen Peter Hoogland de resultaten van een enquête betreffende de invloed van zijn programma op de jeugd te zien kreeg, beslistte hij te stoppen in september 2000.

Luister naar de intro Het Land van Hoogland.

Luister hier naar de inleiding van de holebiweek.

JimTVIn januari 2002 liet de directie van VMMa weten dat het tevreden was met de overeenkomst met TOPRadio en wilde daarmee doorgaan. Echter eind september 2002 meldde de VMMa dat TOPRadio zou worden veranderd tot JIMfm. De luistercijfers van TOPRadio vielen eerder tegen. VMMa wilde met JIMFm een radioplatform aanbieden aan het publiek 12-18 jaar. Het toen pas opgestarte Q-Music richtte zich meer op 18-35 jaar.

Meerdere filiaalhouders hadden reeds in het verleden gemeld dat ze in de steek werden gelaten door de komst van Q-Music. VMMa dacht toen de oplossing te hebben gevonden door één sterk merk uit te bouwen dat zou worden gesteund door een gezamenlijke marketingaanpak en een gerichte programmatie voor een gelijkaardige doelgroep. JIMfm zou JIMtv aanvullen op de FM-band.

Bruno Hendrickx, toen eigenaar van een zestal belangrijke frequenties was niet van plan om het concept JIMfm te brengen. Bruno is ondermeer eigenaar van de toenmalige dansradio SIS Gent (102,80 MHz) dat toen het best beluisterde station was van Gent. In het verleden had de Gentse frequentie meerdere malen het signaal uit Vilvoorde ontkoppeld omdat het format niet meer in overeenstemming was met wat de Gentse luisteraar verwachtte. Bruno ging door met TOPRadio op zijn frequenties omdat de merknaam bovendien ook nog zijn eigendom is.

Voor programmamedewerker Youri Beaumont was de stop een verademing. De draad kon terug worden opgenomen waar die in 1998 werd achtergelaten. Het station kon terug op zelfstandige basis beslissen welke muziek zou worden geprogrammeerd. Tijdens de VMMa periode waren er soms lange discussies over wat dan niet op de radio moest worden gebracht.

Bepaalde lokale filialen mochten enkele uren ontkoppelen omdat dit voor hen een meerwaarde was.

Op 26 februari 2003 besliste VMMa om het project Jim FM niet te laten doorgaan. Enkel de landelijke commerciële zender Q-Music werd vanaf toen nog uitgebaat door het departement radio van de VMMa. Bruno Heyndrickx, de eigenaar van SIS-Gent (102,80 MHz) en een twintigtal andere TOPradio's uit belangrijke steden ging toen door met het vernieuwde TOPRadio.

Tijdens de erkenningsronde 2003 kregen de TOPRadio frequenties in Kortrijk en Brugge een betere frequentie met meer vermogen.

Norkring beheert de DAB+-uitzendingen in België. Om het signaal van een radio nationaal te verspreiden vraagt Norkring 120.000€/jaar. TOPRadio ging in op dit aanbod en was voortaan eveneens te beluisteren op DAB+.

TOPRadio op DAB+

In 2018 werden nieuwe erkenningen toegekend. Kandidaten konden een dossier indienden voor 4 netwerkpaketten. TOPRadio stelde zich enkel kandidaat voor netwerk 3. Op 15 september 2017 kreeg de radio te horen dat het niet werd erkend. De omroep startte meteen een onlinepetitie om TOPRadio in de lucht te houden. Ook werd een crowdfunding georganiseerd die 100.650 Euro opbracht, genoeg geld om de DAB+-factuur te bekostigen voor het jaar 2018.

TOPRadio moet blijven

Op 4 januari 2018 meldde Bruno Heyndrickx van TOPRadio dat er een overeenkomst was met Radio Plus. TOPRadio was vanaf 4 januari te horen op de pas erkende frequenties van Radio Plus.

TOPRadio op Radio Plus

up

Radio Roeland - 104,00 MHz - 103,80 MHz

Radio Roeland was de enigste Gentse zender die bij de legalisatie van 1982 nog niet uitzond. De vereniging werd al gesticht eind 1981 maar kwam voor de eerste keer in de ether in mei 1984. Radio Roeland zond uit vanuit de bovenste verdieping van de zetel van de Europabank. Deze bankinstelling financierde ook het programmablad Roeland Klept dat in 1983 werd uitgegeven.

Radio Roeland

Er was toen een kleine studio in het stadhuis van Gent geïnstalleerd en iedere dinsdag werden de vragen van luisteraars gesteld aan schepenen en burgemeester beantwoord en uitgezonden. De radio noemde zich de echte stadsradio van Gent omdat het een eigen nieuwsredactie bezat en tevens deed aan rechtstreekse sportverslaggeving vanop voetbalwedstrijden uit de provinciale klasse.

Radio Roeland had ook veel aandacht voor ontspanning en cultuur. Elke week nam Frank Peers een kijkje bij de verschillende theatergezelschappen en besprak hij de nieuwe films die toen in de bioscoop speelden. Johan Dhaene ging telkens op zoek naar Gentenaars die in de belangstelling stonden en hield ze voor een gesprek in zijn programma "Pliets Plets Live". Radio Roeland ging ook vaak live vanop diverse evenementen. Dat was bijvoorbeeld het geval tijdens de Gentse Feesten en de Zesdaagse in het Kuipke.

De omroep werd in het begin van de 21ste eeuw overgenomen door NV Vloram, de dochteronderneming van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM). Samen met Radio Go werd dezelfde studio gedeeld in het gebouw van regionale televisie AVS.

Net voor de uitreiking van de nieuwe erkenningen in 2003 is Radio Roeland gestopt met het brengen van programma's. Druppelsgewijs verlieten de programmamakers de radio. Volgens Kenneth De Buck was dit omdat er geen onzekerheid was over het nieuwe frequentieplan.

Bij de erkenningsronde van 2003 kreeg Radio Roeland een 2kW frequentie toegekend op de frequentie 103,80 MHz. Desondanks de goede frequentie werden begin 2004 alle gesproken programma's geschrapt. De VUM geloofde niet meer in regionale radio en ging zich terug vastpinnen aan hun core business en dat is print.

Tijdens de zomer van 2007 nam Philippe Vangerven van Radio City Music de VZW over.

Radio Roeland

In april 2017 kwamen verschillende oud-medewerkers samen en met de hulp van een externe investeerder werden de handen in elkaar geslagen om Radio Roeland te doen herrijzen op de huidige frequentie van Stadsradio Gent 106,40 MHz. In 2017 werd samengewerkt met Stadsradio Vlaanderen dat in Gent is te beluisteren op 103,80 MHz.

up

Radio Onyx - 100,50 MHz

Radio Onyx omschreef zich als een familieradio en zond uit in Ledeberg. Onder andere Geert De Meyer en Pascal Van Geem hebben radioprogramma's verzorgd op deze omroep. Radio Onyx werd Family Radio en vervolgens Contact 2. De VZW kreeg in 2003 geen nieuwe erkenning en werd vervolgens ontbonden.

Radio Onyx

up

Radio Alowin

Over Radio Alowin is zo goed als niets geweten op de dag van vandaag. Toch kwam deze omroep in de media toen de eerste radio's werden gelegaliseerd. Dat kwam omdat voormalig BRT-journalist Jan Ceuleers aanhaalde dat de raad van bestuur van de VZW van Radio Alowin banden had met het katholiek onderwijs.

Radio Alowin

Radio Alowin

Radio Alowin

up

Radio Meetjesland - 103,80 MHz - 107,30 MHz (Gent, Sint-Kruis-Winkel)

Radio Meetjesland ontstond midden 1981 in Assenede om ontspanningsmuziek te brengen en zond uit op de frequentie 103,80 MHz. Enkele spelprogramma's zoals de telefoonkwis en rebus kenden onmiddellijk een groot succes.

Op 24 augustus 1982 vierde de radio één jaar familieradio. Met een feestprogramma zoals er zelden in Assenede werd aangekondigd werden de feestelijkheden een bladzijde in de geschiedenis van de radio. Oprichter Guido Saey, toen beter gekend als Jo zonder Baard, was echt trots zijn op zijn creatie.

Radio Meetjesland

Radio Meetjesland werd opgepakt door de ordediensten en het bleef enige tijd stil. Bij de eerste erkenningsronde diende de radio een dossier in en kwam terug in de ether. Ze kondigde zich aan als "Sabrina en familie" te horen op 107,3. Sabrina (Yvette Scheir) was de echtgenote van Guido Saey. De zaken werden realistischer aangepakt. Achterin de woning van het gezin in de Barkstraat werd een uitzendruimte opgetrokken.

De programma's werden razend populair. Er werd zich gericht op luisteraars van de tweede en derde leeftijd met liedjes die herkenbaar waren, aldus Sabrina die de populairste van allen was. Met haar programma "De muzikale fruitmand" scoorde ze met een ongekend succes. Ze werd de Lutgart Simoens van het Meetjesland genaamd. Iedere dag van 10 tot 12 uur presenteerde Sabrina haar programma en dat 33 jaar lang. Sabrina had vooral een sociale functie: "Bij mijn luisteraars zaten veel bejaarden, zieken en gehandicapten". Daarnaast was ze in het weekend aanwezig in haar feestzaal te Zelzate of trad ze zelf op bij een collega artiest(e).

Sabrina Sabrina Sabrina

Het zendbereik van de radio omvatte de gemeenten Wachtebeke, Evergem, Zelzate, Assenede, Ertvelde, Wippelgem, Oostakker en een stukje Sint-Amandsberg, een deel van Lochristi en Zaffelare.

Guido Saey protesteerde enorm toen de billijke vergoeding een feit werd. Veel inkomsten had de radio niet. Er werden lidkaarten verkocht aan 3 € per stuk. De meeste onkosten werden betaald met geld uit eigen zak.

De grond en de woning waar de radio was gevestigd werd in 2008 verkocht en Radio Meetjesland diende haar uitzendingen te staken.

De frequentie van Radio Meetjesland werd opgenomen in het netwerk Family Radio. Sabrina deed nog even voort met haar programma maar na een tijdje vond Family Radio dat haar programma niet meer paste in het profiel van het netwerk.

up

Radio & Co (Wetteren)

De eerste vrije radio in Wetteren was Radio & Co. De studio was ingericht boven café "Den Breugel" (de huidige Barak op de markt). De zaak werd toen uitgebaat door de gebroeders Filip en Johan De Groote. Er mocht op de bovenverdieping een kamer worden gebruikt om een studio uit te bouwen en van daaruit de uitzendingen te verzorgen. De medewerkers van toen waren Dirk De Winter, Katia Van der Elst en haar broer, Tommy T, Alain Baelman, Chris Donners en Peter De Ridder.

De inkomsten werden gegenereerd uit de stickerverkoop en fuiven. Er werd vooral alternatieve muziek geprogrammeerd.

up

Radio Apollo - 101,10 MHz - 106,10 MHz (Wetteren)

Pascal Dierens (Bart Van Egmond), Yves De Visscher (Yvan De Coninck) en hun vrienden hadden het idee om met een vrije radio te beginnen. Ze babbelden en ze fantaseerden, maar ze vroegen ook links en rechts een catalogus aan, wonnen inlichtingen in en spraken andere mensen aan.
Op vrijdag 9 juli 1982 werd de Belgische grens overgestoken richting Amsterdam. In een obscuur winkeltje, gelegen in een bijzonder ongure buurt, werd voor enkele gulden een zender aangekocht. Er werd gevraagd om de zender in te stellen op 101,10 MHz en na enkele uren werd de reis terug aangevat naar Wetteren.

Omstreeks half zes zag het zwart van het volk op de slaapkamer van Bart Van Egmond, gelegen in de Molenstraat. Met twee platenspelers, een mengpaneel, een cassettedeck en een microfoon werd een eerste geïmproviseerde studio opgericht. Met de antenne door het raam slaagden ze er in om 200m verder de Markt van Wetteren te bereiken. De ploeg vond dat toen een ganse prestatie en het enthousiasme groeide.

Radio Apollo

Er werd vervolgens een woning gehuurd in de Hekkerstraat. Een aantal jongvolwassenen werd aangetrokken en er werden stickers gedrukt. De start van Radio Apollo was een feit. Op 21 juli 1982 werd de VZW opgericht en later kreeg de radio een vergunning. In 1988 werd verhuisd naar het sportcomplex Marcel De Kerpel waar ook een hogere zendmast werd opgericht.

Tijdens de jaren 90 werd een samenwerking met Radio Contact aangegaan. In 2003 werd de VZW overgenomen door Contact NV, Contact Vlaanderen NV en DDB Productions VZW.

www.radio-apollo.be

up

Radio Megavox - 103,70 MHz - 107,10 MHz (Deinze)

De allereerste radio in Deinze was Radio Megavox.

Het begon allemaal toen Bernard Van Deinze op jonge leeftijd aan het experimenteren was met FM zendertjes. Hij kon in een electronicazaak in de Tolpoortstraat te Deinze een zendertje van 3 Watt op de kop tikken. Hij sloot daar een omgebouwde TV antenne op aan en begon 2 maanden lang radio te maken met de naam Radio Public. Hij was vervolgens op zoek naar een nieuwe naam. Het woord Mega was toen al een trend en voegde daar Vox aan toe. Dat achtervoegsel werd geïnspireerd op het knopje Voice Operating Control Switch, afgekort VOX, dat op zijn mengtafel stond.

Samen met buurman Chris Vandergote kochten ze in 1980 het materiaal op van Radio Calypso. Het ging onder andere om een ingebouwde 5 Watt FM zender en een dipoolantenne. Eerst werd er geëxperimenteerd op heel wat FM frequenties. Toen een goede frequentie werd gevonden werd er gestart met uitzendingen op vrijdagavond en zaterdagnamiddag. Er werd hoofdzakelijk LP-werk en new wave uitgezonden. Het tweetal kreeg heel wat positieve reacties van luisteraars. Van een deftig radiostation was er toen nauwelijks sprake. Het gebeurde soms dat de zender er voor 2 weken uit lag. Ondertussen had Frank Jacobs het tweetal vervoegd.

Radio Megavox studio

Met Paul Van Der Schaeghen waren ze met vier medewerkers. Hij kon voor zo’n 4.000 BEF een eindversterker aanschaffen die het zendbereik vergrootte. Zo kon men Radio Megavox ontvangen in Waregem. De studio bleef in de kamer van Bernard. In 1981 verhuisde de studio naar het tuinhuis maar koning winter zorgde er voor dat de studio terug werd ingericht in de kamer. De radio had toen nog geen concurrentie van andere stations. Op dat moment was Radio Contact uit Brussel en Radio Marina uit Gent te ontvangen. Wel was er in Aarsele Radio Caraad die ook alternatieve muziek programmeerde.

Tijdens de lente van 1982 nam Bernard contact op met Yves Mertens (Ivo De Graaf) en Nicolas De Safel (Ron Van Hoof) van Radio Splendid. De twee radio’s fusioneerden. De naam Megavox bleef behouden en de radio verhuisde naar de Guido Gezellelaan.

Ondertussen ontstonden in Deinze drie andere radio's namelijk Radio Tequila, Radio Canteclaer en Radio Veronieka. Deze radio's groeiden sneller. Radio Megavox had in 1983 niet zo een groot bereik en lanceerde pas in 1984 een 24 uren programmering. Er werd een VZW opgericht om een erkenning te krijgen. Voorzitter was Stefaan Van Cauwenberghe, David De Luycker werd ondervoorzitter en Veerle De Saffel werd penningmeester. Andere medewerkers waren toen Mike Van der Linden, Ed Van Euverzwijn, Chris Van Loo, Jo Van Vlaanderen, Nico De Kraker, Ron Van Hoof en Ivo De Graaf.

Radio Megavox

De studio verhuisde vervolgens naar de Emiel Clauslaan 155. De zender was in het begin nog steeds niet optimaal. Omdat de buurman storingen ondervond van de zender werd de antenne lager geplaatst.

Beluister de aankondiging voor de oudejaarsfuif 1984

In 1986 sloot Radio Megavox zich tot het Gaverse Spitsradionetwerk. Die beslissing werd genomen nadat het bestuur de radio herstructureerde. Spitsradio speelde enkel dansmuziek. Zo werd de gespeelde muziek van discotheek La Strada en danscafe Esta Loca life op antenne gebracht. Tot 2001 was Spitsradio te horen in Deinze. Daarna verhuisde de studio nogmaals en werd het signaal van Topradio doorgestraald. In 2003 kreeg de VZW geen nieuwe erkenning.

www.megavox.be

up

Radio Tequila - 101,80 MHz - 105,10 MHz (Deinze)

De eerste uitzending van Radio Tequila was te beluisteren op Paaszondag 11 april 1982. Er werd uitgezonden op de Kruishoutemberg, net buiten het centrum van Deinze. Op 3 juni vielen de RTT en de Rijkswacht binnen in de studio's. De zender werd meegenomen en alle materiaal ter waarde van 500.000 BEF (12.500 Euro) werd in beslag genomen. Er werd besloten om verder radio te maken en in 1983 werd een boerderijtje gehuurd kortbij de Florizoone waterplas. Een nieuwe zendmast werd opgetrokken en tijdens de zomer werden nieuwe studio's ingericht. Een jaar later werd de radio erkend en mocht beginnen uitzenden op 101,80 MHz. Om inkomsten te genereren werd een kantine ingericht.

Radio Tequila

In de tweede helft van de jaren 80 kende Radio Tequila enkele hoogtepunten. Zo werd op zaterdag 1 april 1989 de Hi Tech Dance Night georganiseerd. 3000 danslustigen dansen op acts van onder andere Guy De Pré. De jaren 90 begonnen in mineur voor de omroep. Tijdens de hevige januaristormen werd de antenne beschadigd.

Radio Tequila

In 1992 werden de non-stop uitzendingen verzorgd door een CD-automaat. Met dit systeem werden ook berichten en publiciteit geprogrameerd. Vier jaar later werd geïnvesteerd in een volledig computergestuurde automatisering. Ondertussen werden nieuwe activiteiten georganiseerd zoals de DJ Dance Night die op O.L. Hemelvaart 1997 1500 jongeren aantrok.

In 2001 werd nogmaals de antenne afgerukt door een hevig stormweer. In 2002 werd het twintig jarig bestaan gevierd met onder andere een fototentoonstelling opgehangen in handelszaken en openbare plaatsen. In 2003 kreeg Radio Tequila terug een erkenning voor 9 jaar en werd verhuisd naar de Brede Straat 107 in Deinze-Petegem. De uitzendantennes werden gemonteerd op het hoogste punt in het centrum namelijk op de silo van De Molens.

In 1983 werden in Deinze vier radio's vergund namelijk Radio Canteclaer (ex-Radio Anoniem), Radio Veronieka, Radio Megavox en Radio Tequila. Radio Megavox werd Topradio en werd in 2003 niet meer erkend. Radio Canteclaer werd Club FM en Radio Veronieka gaf de vergunning door aan VBRO. Radio Tequila is de langst levende onafhankelijke radio in Deinze.

Vanaf 1 januari 2018 mocht Radio Tequila uitzenden op twee frequenties namelijk 106,20 MHz voor de regio Deinze en 107,80 MHz voor de regio Aalter. In de jaren ’90 zat de radio ook al eens in Deinze op 106,20 MHz.

www.radiotequila.be

up

Radio Canteclaer - 105,10 MHz - 107,10 MHz (Deinze)

Radio Canteclaer startte regelmatige uitzendingen in 1981vanuit een tuinhuis in Vinkt. De v.z.w. Vrije Lokale Radio Canteclaer werd in november 1981 opgericht. Na enkele bestuurswissels en evenveel beleidsvisies, werd het beheer van de v.z.w. in 1985 overgenomen door de beheerraad van de uit Nazareth afkomstige Radio SIS - FM Anoniem. Deze radio kende in 1984 en 1985 een grote bloei, maar diende omwille van het feit dat in Nazareth slechts één frequentie beschikbaar was, een frequentie te delen met Radio Arona. De beleids- en programmavisie van deze twee radiostations was echter zo verschillend, dat Radio SIS - FM Anoniem op zoek ging naar een andere partner. Deze werd gevonden bij Radio Canteclaer uit Deinze.

Radio Canteclaer

Op 2 januari 1986 werden Radio SIS - FM Anoniem uit Nazareth en Radio Canteclaer uit Deinze Radio SIS - Deinze Dit station sloot medio 1986 een franchise-overeenkomst met de NV Leader FM, een dochter van de groep Josi, en trad toe tot het netwerk Radio SIS. Door de in 1991 gewijzigde wetgeving met betrekking tot de niet-openbare radio's in Vlaanderen, die bepaalde dat elke lokale radio een unieke naam diende te dragen, en na overleg met de collega SIS-radio's, werd de roepnaam van de radio met ingang van 16 maart 1992 opnieuw gewijzigd in Radio Canteclaer.

Door deze verandering van roepnaam werd meteen gebruik gemaakt om het radiostation meer af te stemmen op de lokale gemeenschap. De herkenbaarheid met de stad Deinze werd, omwille van de naam alleen al, vergroot. Driejaarlijks werd in Deinze immers "De stoet van Canteclaer" georganiseerd. Dit folkloristisch spektakel met regionale uitstraling ontleent zijn figuren aan het dierenepos "Van den vos Reinaert" waarin de haan Canteclaer de hoofdrol speelt. Deze haan staat symbool voor de rol van Deinze als zetel van de "Nationale Prijzencommissie voor het Pluimvee" die elke woensdagmorgen de richtprijzen bepaalt voor de gehele Europese Gemeenschap.

Begin jaren 90 vestigde de radio zich in een oud fabrieksgebouw langs de Gentsesteenweg 204. Vroeger huisde daar een verdeler van ijsjes. In 2000 werkten een dertigtal medewerkers op de radio. Twintig onder hen maakten regelmatig radioprogrammas. De anderen hielden zich bezig met promotie, techniek en administratie.

Op maandag 25 april 2011 werd Radio Canteclaer Club FM omdat de reclameinkomsten niet meer voldoende waren.

up

Radio Veronieka - 104,20 MHz - 106,20 MHz (Deinze)

Radio Veronieka was de vierde lokale radio uit Deinze en richtte zich meer op de oudere luisteraar. De radio werd opgericht in 1982 en ontstond in het centrum van Zeveren. Daarna vond het een onderkomen aan de Kouter en daarna vestigde het zich voor goed in de Izegemstraat - nog steeds in Zeveren. In 2012 wilde de radio de 30ste verjaardag vieren maar zo ver kwam het niet.

Radio Veronieka

Radio Veronieka

Radio Veronieka

Radio Veronieka

Radio Veronieka kon niet meer op de locatie aan de Izegemstraat 104 terecht. Een verhuizing leek onmogelijk en de grote technische investering zou loodzwaar hebben doorgewogen. Het stadsbestuur bood nog een lokaal in zaal Te Lande aan, maar ook hier zouden grote technische veranderingen voor de radio onbetaalbaar zijn geweest. De financiën zijn beperkt omdat de geldschieter Willy Van Putten toen onlangs was overleden.

De zender werd uitgezet op zondag 8 januari even na 23:00. De laatste plaat die te horen was was "It's a really good feeling" van "Peter Kent". Later was op de frequentie VBRO te horen.

Radio Veronieka - 25 jaar

Radio Veronieka

Radio Veronieka

Radio Veronieka Radio Veronieka

Radio Veronieka
Goed voor Rita en de luisteraars want het was Radio Megavox die niet meer werd erkend in 2003

up

Radio Splendid - 104,30 MHz (Berlare)

Radio Splendid werd opgericht in februari 1982. Na enkele maanden verwierf de radio de sympathie van de luisteraars uit de Scheldestreek. Er werden gevarieerde programma's gemaakt iedere dag tussen 8:00 en 23:00. Op vrijdagavond tussen 21:00 en 23:00 verzorgde Bert Van Bareldonk een populair verzoekprogramma.

Na een jaar telde de radio 14 trouwe medewerkers.

Radio Splendid

Radio Splendid

up

Radio 't ROS - 103,90 MHz - 106,30 MHz (Dendermonde) (105,20 MHz - Hamme)

Radio 't ROS begon uit te zenden op 1 juli 1982. De naam is afgeleid uit de folkloregeschiedenis van de stad Dendermonde. Het initiatief kwam van 5 mensen die toen actief waren bij andere zenders. In december 1982 was de ploeg al uitgebreid tot 32 medewerkers. Zij zorgden er voor dat 24 uur muziek werd gespeeld op de radio.  De radio was gevestigd in het centrum van Dendermonde. In 1984 werd verhuisd naar de Breestraat 14B te Sint Gillis en werd een samenwerking gestart met Radio Watertoren. Er werd toen een nieuwe raad van beheer en een nieuwe programmaleiding samengesteld. In Sint-Gillis werd de studio gebouwd in een afgedankte fabriekshal. In en ruimte werd een ruime live-studio gebouwd. Ook twee opnamestudio’s, een secretariaat en een ontvangstruimte werden geïnstalleerd. Begin 1986 werd er ingebroken en werd de live-studio leeg geroofd.

Radio 't ROS had een programmaleidster die verantwoordelijk was voor een horizontale programmering. Tevens was er een programma dat de socio-culturele activiteiten aan bod liet komen. Ook de stadsberichten werden omgeroepen. Op dinsdagavond tussen 20:00 en 22:00 en zaterdag tussen 10:00 en 13:00 waren er eveneens informatieve programma’s . Men heeft even geprobeerd het BRT-nieuws samen te vatten en zelf te brengen maar dat liep in het honderd. Op woensdagnamiddag werd de jeugd aangesproken. Tijdens het weekend waren er gespecialiseerde programma’s te horen zoals Pop Geschiedenis Rock en Made in Belgium. Omdat Dendermonde een jazzstad is, was er een populair jazzprogramma. Ook werden er enkele syndicated programma’s uitgezonden zoals Automagazine en Capioca.

Sedert oktober 1984 werd reclame uitgezonden en in 1986 werd de nationale reclame aangeworven door IPB. De richtprijs was toen 150 BEF (3,75 Euro) per boodschap van 30 seconden. Voor lokale reclame betalen de adverteerders tussen de 5000 en de 9000 BEF per maand.De opbrengst wordt volledig in de radio gestoken. Er werkte toen niemand full time op de radio. Enkel een BTK-er was in dienst.

In 1985 werd Radio TROS officieel  erkend en mocht uitzenden op 103,90 MHz.

Radio 't ROS

TROS en TOPRADIO

Radio TROS sloot zich aan tot het netwerk TOPRadio. Die overeenkomst werd beëindigd omdat in 2018 radio's onderling niet meer mochten samenwerken. De radio bracht toen een eigen format van dance, r&b, house en andere trendy muziek. De naam werd gewijzigd in TROS FM.

TROS FM

Radio TROS - Studio

TROS FM kreeg in 2018 een nieuwe erkenning en mocht toen ook uitzenden in Hamme op 105,20 MHz.

up

Radio Denderland - 103,30 MHz (Buggenhout)

Radio Denderland werd opgericht in juni 1981 die vrij snel populair werd. In november 1981 werd de naam veranderd naar Radio Dender en verhuisde de radio naar Opwijk. De reden was dat plotseling zes medewerkers het radiostation hebben verlaten en zijn gaan werken voor Radio Seven in Zellik.

Zeventien andere medewerkers bleven trouw aan de voorzitter en bleven radioprogramma's maken in Opwijk.

Radio Denderland

Radio Denderland

up

Radio Violet - 100,30 MHz (Lebbeke)

Een grap van Luc Van campenhout ligt aan de grondslag van het ontstaan van Radio Violet. Op een avond was hij samen met een vriend in Jeugdhuis Nijdrop te Opwijk. Hij strooide het bericht rond dat hij de volgende dag in de ether zou zijn met een nieuwe vrije radio. Daar was niets van waar maar Steven McDonald kwam de dag daarna wel af om als DJ een programma te maken. Er werd gepraat maar er werd vastgesteld dat het financieel niet haalbaar was.

Het groepje geïnteresseerden was snel gegroeid tot acht. Iemand uit het groepje wist te verstellen dat ze in Nederland goedkope zendertjes verkochten.

Er werd naar nederland getrokken werd een klein zendertje van 80 Watt, niet groter dan twee pakjes Belga, gekocht voor 13.000 BEF (325 €). Alle spaarcenten waren er aan maar er was nog geen antenne om aan te sluiten. Dankzij adviezen van technicus Roger Vereertbrugge werd er zelf een antenne gemaakt. Het werd een rondstraalantenne die door de pannen van het dak werd geduwd op de zolder van Café Taxi, Hogeweg te Lebbeke. De uitzendingen werden gestart op 1 januari 1982. Er waren toen negen medewerkers.

Er werd doelbewust gekozen om in Oost-Vlaanderen uit te zenden omdat men de bepalingen van 1981 wilde naleven, namelijk maximum 100 Watt op antenne op een hoogte van 33 m. De Rijkswacht is een paar keer komen controleren maar de zender werd niet in beslag genomen.

Luisteraars konden schrijven naar Postbus 30 te Opwijk. Men wilde eerst een Postbus huren in Lebbeke maar er was er geen beschikbaar. Dus werd er één gehuurd in de Vlaamsbrabantse gemeente.

Weldra bleek dat de studio die was gevestigd op zolder moeilijk te bereiken was. Om die te bereiken moesten de medewerkers steeds langs de woon- en badkamer van de eigenaar. Er werd besloten om te verhuizen naar de Snijdersstraat 75 te Lebbeke. Tegen een voordelige prijs werd daar een ruimte gehuurd. Er werd een zendmast geplaatst. Het zendbereik nam toe. RV was toen te beluisteren in Dendermonde, Baasrode, Opstal en Buggenhout.

De buurt heeft Radio Violet uitermate hartelijk ontvangen. Tijdens de installatie hebben de buurtbewoners een flink handje toegestoken. Met alles en nog wat kwamen ze aanzeulen. Sommigen kwamen zelf regelmatig de afwas doen.

Iedereen was steeds welkom op de radio. Voor weinig geld kon je een drankje benuttigen, televisie kijken, een partijtje biljart spelen en ondertussen door het raam de medewerkers aan het werk zien.

Radio Violet
Boekhouder Swat Van Vlaanderen en secretaris Reinaert De Vos

Na zes maanden uitzendigen was het aantal medewerkers gestegen tot veertig. Het ledenaantal was toen 1250 waarvan 95% woonde in Lebbeke. In ruil voor 50 BEF (1,25 €) kon men lid worden. De verkoop van lidkaarten was trouwens een belangrijke bron van inkomsten. Andere inkomsten werden gegenereerd uit de stickerverkoop en de opbrengsten van drive-in shows. Verder waren er enkele zakenlui die zonder enige vorm van tegenprestatie wat geld toestaken.

De radio richtte zich tot een ouder publiek. Elke dag werd drie uur lang Nederlandstalige muziek gespeeld, afgewisseld met accordeon- en orgelwalsjes.

Radio Violet

up

Radio Hofstade - 104,00 MHz - 106,70 MHz (Gijzegem - Aalst)

Op 1 september 1981 ging Radio Hofstade in de lucht. Initiatiefnemers waren Hans Molenaar en Freddy Van Gendt. Hans Molenaar was daarvoor al te horen op Radio Action. De jongens van Radio Caroline kwamen zelf bij hem raad vragen om op te starten.

Er werd een studio geïnstalleerd in een afgedankt volkswagenbusje dat werd opgesteld in de Huisebaan 5. In het busje kon nauwelijks één persoon radio maken. Kort nadien werd de radio ondergebracht in een kleine caravan. Dit was een verbetering echter de behuizing bleef bekrompen. De presentator werd toen steeds door de aanwezigen gestoord.

Een grote verbetering kwam er toen een grote, meterslange stacaravan in gebruik werd genomen. Er was plaats voor een ruime studio, een kast voor de zender en apparatuur, een comfortabele bezoekers-vergaderruimte, een complete keuken met koelkast en allerlei bergplaatsen.

Hans en Freddy waren de eerste twee DJ's die bij de opstart een paar avonduren per dag uitzonden. Na exact één jaar waren er vijftien medewerkers die elkaar aflosten tot middernacht.

Er werd meteen een VZW opgericht met het oog op een erkenning. De motivatie kwam er toen de rijkswacht een bezoek bracht op 1 juli 1982. De rijkswacht gaf de verantwoordelijken toen drie maanden de tijd om onder andere de VZW op te richten.

Tussen de populaire programma's was er een verzoekprogramma met Frank. Het programma Sportsprokkels werd gebracht door Luc Kramer en Jo Van De Velde. Andere programma's waren onder andere 3 maal 20 voor de derde leeftijd en de Info Show met nieuws over Hofstade en omstreken.

Om inkomsten te genereren werd een discobar in elkaar gestoken en werden fuiven gegeven.

Radio Hofstade

Op 10 maart 2002 verzocht de eigenaar van de Huisebaan 5 de radio om de zendmast binnen de veertien dagen weg te halen van de woning. Dit was tevens ook het einde van de uitzendingen.

up

Radio Caroline 100,30 MHz - (Nieuwerkerken - Erembodegem - Aalst)

Radio Caroline was de eerste vrije radio in de regio Aalst. Het waren vrienden die samen kwamen en beslisten om te beginnen met een radio. De uitzendingen zijn gestart op 1 februari 1981 in Nieuwerkerken. In april 1981 kon je naar de programma's luisteren tijdens de weekdagen van 17:00 tot 22:00. Op zaterdag begonnen de uitzendingen reeds om 13:00 en op zondag om 9:00.

De uitzendingen waren gericht tot luisteraars van alle leeftijden. Op de radio werden toen alle muziekgenres gebracht zoals rock, disco, soul en Nederlandstalig. Er werd direct gestart met het brengen van informatieve programma's. Zo was er iedere woensdagavond tussen 20:00 en 22:00 "Het Aalsters Panorama". Daar werd het streeknieuws overlopen. Onderwerpen zoals cultuur, politiek, sport en film kwamen aan bod. Verder was er zaterdag tussen 18:00 en 20:00 het programma "Caroline Info". De luisteraars konden beroep doen op de radio om hun tweedehandsspullen te verkopen of om bijvoorbeeld een lift aan te bieden naar een bepaalde bestemming.

De Scholieren Top 10 met scholierennieuws was te beluisteren op woensdag om 18:00. Tenslotte vermeldenswaard was dat er een programma liep voor de Alsterse zieken. In twee ziekenhuizen lagen formulieren om verzoekplaten aan te vragen.

Radio Caroline

Op 22 juli 1981 klopten rijkswacht en RTT-ambtenaren aan bij Radio Caroline. De zender en de volledige installatie ter waarde van 250.000 BEF (6.250 Euro) werden in beslag genomen. De antenne en de zendmast werden verzegeld.

De radio had de toen toegewezen frekwentieband tussen 100 en 104 MHz verlaten en zat uit te zenden op verboden terrein. Dat kwam omdat de gebruikte frequentie 100,30 MHz regelmatig werd gestoord door collega radio's. Omdat onderhandelingen met deze radio's niets opbrachten, werd de zender ingesteld op 99,70 MHz. Dat was meteen een reden voor de inbeslagname.

Op 1 oktober 1982 was Radio Caroline terug in de lucht. Ondertussen had men in de Tramstraat een café omgebouwd tot praathuis waar ook de nieuwe studio's werden ingericht. Omdat de zender niet stabiel was, kwam de RTT terug op bezoek. Er werd geadviseerd een kristalgestuurde zender aan te schaffen.

Toen de vereniging werd opgericht, werd in de statuten opgenomen dat de radio zich tot doel gebruikmakend van het medium "niet-openbare radio", informatie zal verstrekken aan de bevolking over het cultureel werk, het gemeenschapsleven te Aalst en de contacten tussen de bevolkingsgroepen zal bevorderen.

Het verstrekken van informatie beperkte zich toen tot het uitzenden van een infoagenda, interviews met Vlaamse zangers en het weergeven van sportuitslagen. Politiek nieuws kreeg geen plaats in de programmering.

In 1988 opteerde men om de radio te hervormen. De naam werd veranderd in Stadsradio FM Aalst.

telefooncel-1

telefooncel-2

up

Radio Vrij Aalst - 103,70 MHz (Erembodegem - Aalst)

Op 10 juli 1981 startten de uitzendingen van Radio Vrij Aalst met een zendertje van 5 Watt. De initiatiefnemers stelden vast dat het zendbereik niet voldeed en een paar dagen werd een zender van 20 Watt gebruikt. Er werd ook nog een booster aangeschaft die het vermogen vervijfvoudigde.

Na een jaar was de radio al dagelijks te beluisteren. Er waren programma's te beluisteren tussen 7:00 en 0:00. De organisatie vond dat een oorzaak omdat ze vast stelden dat hun luisteraars maar al te graag met hun muziek werden ontwaakt en de meesten de ganse dag doorluisterden. Tevens was de respons op de avondprogrammatie ook groot.

Radio Vrij Aalst

Om de continuïteit te verzekeren werd beroep gedaan op ongeveer 32 vrijwillige medewerkers. Zij maakten programma's voor een breed luisterpubliek. De genres disco, funk, pop en Vlaamse muziek liepen als een soort rode draad doorheen de programmatie. Maar ook jazz-, accordeonwalsjes- en operetteliefhebbers kwamen ruim aan hun trekken.

Er werd tevens een nieuwsuitzending in elkaar gestoken waarin streeknieuws primeerde. De berichten werden drie keer bericht ververst en waren net voor het uur te beluisteren. Voor de garing baseerde men zich op het BRT-nieuws, teletekst, nationale kranten en eigen bronnen. Tevens werden regelmatig rechtstreekse telefonische verslagen op de radio gebracht.

Dagelijks tussen 10:00 - 11:00 en herhaald tussen 19:00 - 20:00 werd de luisteraar op de hoogte gebracht van de talrijke berichten die verenigingen organiseerden.

Naast dit alles waren er ook nog wekelijkse terugkerende informatieve programma's waar met gasten in de studio literatuur, film en sportmanifestaties werden besproken.

Radio Vrij Aalst

Op 15 december 1982 werd de zender van Radio Vrij Aalst door de overheid verzegeld en net na nieuwjaar werd de zendversterker in beslag genomen door de rijkswacht.

Radio Vrij Aalst opgepakt
De Nieuwe Gazet - 11 februari 1983

De vele fans van het radiostation vonden het jammer dat hun favoriete zender niet meer kon worden beluisterd.

Het bestuur organiseerde een steunactie. De fans waren talrijk om hun steentje bij te dragen tot de aanschaf van de nieuwe zendinstallatie. De nieuwe zender werd op zondag 6 februari 1983 op een ludieke manier ingehuldigd. Onder de ogen van vele aanwezigen werd het traditioneel wit-rood lint doorgeknipt door gemeenschapsminister Marc Galle en de toen kersverse prins carnaval Balou.

Rechtstreeks waren korte gelegenheidstoespraken te horen van de minister en de prins. Het woord werd ook verleend aan onder andere schepen Remi Van Vaerenbergh en de dienstdoende burgemeester Eddy Monsieur. Alle sprekers wensten het vernieuwde station het allerbeste toe. De aanwezigen werden getrakteerd op schuimwijn door een nieuw promotieteam.

up

Radio El Pirato - 101,80 MHz (Denderhoutem)

Radio El PiratoRadio El Pirato was sedert eind 1979 in de ether met testuitzendigen 's avonds, enkele maanden nadat Radio Contact en Radio Capitale vanuit Brussel aan het uitzenden waren. Vanaf 8 maart 1980 ging de officiële programmatie van start. Elke avond werden van 20:00 tot middernacht radioprogramma's gemaakt in een woning gelegen in de Advocaat De Backerstraat te Denderhoutem. Tijdens het weekend vonden uitzendingen plaats tussen 10:00 en middernacht. Er werd uitgezonden op 101,80 MHz met een zelfgebouwd zendertje dat een vermogen had van 5 Watt. Tevens werd direct in stereo uitgezonden. Het zendertje werd gekoeld met een gewone huisventilator en soms werd een vermogen van 7 Watt gehaald. Met dit vermogen kon men de radio zelf ontvangen in Dendermonde. Uiteraard kwam dat omdat de FM band toen nagenoeg leeg was tussen 100 en 108 MHz.

Het was een initiatief van verschillende radiofreaks uit de streek. Deze freaks waren CB-ers die tevens een voorliefde hadden met muziek. Na de stopzetting van de zeezender Radio Mi-Amigo was er in het Vlaamse radiolandschap een leegte ontstaan.

Terwijl de talloze vrije zenders elders in het land vrijwel ongemoeid werden gelaten, maakte de overheid in de provincie Oost-Vlaanderen korte metten met piratenzenders. Op woensdag 23 juli omstreeks 20u10, toen de zender pas werd aangestoken en de uitzendingen begonnen waren, doken drie politiecombi's, vele rijkswachters en BOB'ers opeens uit het niets op. In totaal stormden een 15 tal agenten op het gebouw van de radio af. De zender, platendraaiers, fonoplaten en een bandrecorder werden in beslag genomen. Vier of vijf medewerkers, waaronder Jempi Starlight, werden meegenomen voor ondervraging naar de rijkswachtkazerne in Haaltert. Jempi had bij de inval net genoeg tijd om zijn bandje met de begin-en eind tune van zijn programma 'Het Muziekmuseum' nog in zijn zak te kunnen steken. Later op de avond werden de opgepakte medewerkers reeds vrijgelaten.

Met de inbeslagname kwam er ook een einde aan de uitzendingen van Radio El Pirato.

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

up

Radio Saturnus – 102,20 MHz – 105,40 MHz – 105,10 MHz (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

Na de inbeslagname van Radio El Pirato was de Denderstreek (even) vrij van piratenzenders. Enige tijd later doken nieuwe initiatieven op zoals Radio TernatRadio Del Sol en Radio Saturnus om er een paar op te sommen.

Na de inbeslagname van Radio El Pirato was men in Denderleeuw ook al van plan om met Radio Saturnus te starten en meteen als een volwaardige radio.

John Livingstone, Patrick Van De Laar, Patrick Breydel en Guido Dela Bastita namen toen het initiatief. Jempie Starlight van Radio El Pirato had zich bij de ploeg van Radio Saturnus aangesloten. In afwachting van het proces hield hij zich op de achtergrond en nam zijn programma’s op op band. Hij veranderde daarom zijn naam in Pieter Van Banden.

Als benaming werd eerst Radio Denderstreek naar voren geschoven. Maar het werd Radio Saturnus omdat men zich niet aan een bepaalde regio zou binden.

Radio Saturnus

Er werd een leegstaand pand gevonden in de Koopwarenstraat in Denderleeuw. De volledige inrichting van het huis en de installatie van de studio’s werd een zware lichamelijke en geestelijke inspanning. Alle medewerkers, de meesten waren nog student, haalden ook een groen briefje van 5000 BEF (125€) uit hun portefeuille om het nodige te financieren. Tevens zou aan iedere medewerker per week 100 BF (2,5€) gevraagd worden als bijdrage om nieuwe fonoplaten aan te kopen. Het was de bedoeling om van start te gaan op 1 september 1980.

Tijdens de opbouw en testen van de zender waren er veel tegenslagen. Allereerst ontplofte de mazoutkachel. Het resultaat was dat alle ruimtes onder het roet lagen en er was juist geverfd en behangen. Eén van de jongste medewerkers had de volledige boel gestofzuigd. Na het werk constateerde hij dat een vrouwelijke collega er pikzwart uitzag. Er bleek geen stofzak in de stofzuiger te zitten.

Er was een praktisch onafgebroken alarm in verband met een mogelijke gerechtelijke actie. Herhaaldelijke keren werd de studio gedemonteerd en ontruimd want men wilde kost wat kost vermijden dat alles in beslag zou worden genomen. Ook werd in eerste instantie een (test-) antenne gemonteerd op een mast die gewoon door het open dakvenster werd gestoken. Het deed de medewerkers meteen denken aan een periscoop van een duikboot. De zender werd inmiddels een paar keer getest op de frequentie 102,20 MHz zonder muziek te spelen.

Radio Saturnus

Op 1 september 1980 was het dan zo ver. De éérste officiële plaat op Radio Saturnus ging de ether in. Het was Windsurfin’ van The Surfers. Technicus John Mix had de eer om die plaat te starten. Er werd gespeeld met de Lenco L78 platenspelers. Op de achtergrond hoorde je urenver de rumble. Je hoorde zelf goed 'de klik' bij het starten van iedere plaat omdat er nog geen ontstoorde quickstart aanwezig was op de platenspelers.

Volgens de organisatie voldeed de zender aan de strengste normen. Het vrij sterke signaal stoorde niet de luchtvaart-en de televisiebanden. Dat was misschien ook één van de redenen waarom Radio Saturnus nooit werd opgepakt.

In het begin werden enkel programma’s gemaakt tussen 19:00 en middernacht. Tijdens het weekend stond de zender de ganse dag aan. De verantwoordelijken vonden toch dat het niet zo veilig was om radio te maken in Oost Vlaanderen. Er werd besloten om uit te wijken naar het Vlaams Brabantse Essene omdat de instanties daar toleranter waren. De studio werd goed weggestoken op een zolder van Manège Klerckenshof. Alles moest dus terug opgebouwd worden en dat bleek mee te vallen want de medewerkers hadden daar ondertussen toch wel een goede ervaring mee.

Radio Saturnus in de manège
Medewerker Wiet Van Baekelandt in de studio te Essene

Na enige tijd werd de weekprogrammatie uitgebreid van 13:00 tot 01:00. Het noodlot bleef echter toeslaan want op een bepaalde dag bleek de zender gestolen te zijn. Gelukkig werd deze vrij snel in Brussel terug gevonden. Het bleek dat de eigenaar van de zender hem had verwijderd om een tot hiertoe onbekende reden. Na de nodige reparaties kon Radio Saturnus terug in de lucht. Op 27 december 1980 organiseerde de omroep het eerste fanbal. Dit ging door in zaal Sportwereld te Hekelgem. Onder andere Emily Starr, Paul Anderson, Danny Ficher en Patty Devick traden toen op.

De locatie in Essene was minder gunstig voor het ontvangstbereik. Er kwamen klachten van een groot aantal luisteraars die de radio minder goed konden ontvangen. Er werd besloten om terug te verhuizen en vrij vlug vond men toevallig een veel hoger pand gelegen in de Daalstraat te Teralfene boven op de Schettenberg. Er werden twee studio’s geïnstalleerd en de onder andere de 2 Lenco‘s werden vervangen door Technics platenspelers. De zender werd aangesloten aan antennes gemonteerd op een moderne hoge zendmast. Het resultaat was dat het ontvangstgebied heel wat groter werd.

Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast

Na enkele weken werd de zender blijkbaar terug gestolen. Reclame-inkomsten genereren was toen nog verboden dus er werd geld gezocht om een nieuwe zender aan te schaffen. Ondertussen mocht Radio Saturnus een lichte zender lenen van Radio Del Sol uit Ninove.

Er werd een nieuwe zender besteld in Italië. Er werd terug in stereo uitgezonden en de zender was zo krachtig dat de uitzendingen nog waren te horen in De Haan en Cadzand.

Radio Saturnus 1981
Guido Dela Bastita
Radio Saturnus 1981
Harry Tiger
Radio Saturnus Radio Saturnus Radio Saturnus

Eind 1981 kwam er spijtig genoeg een breuk onder de bestuursleden en medewerkers. Er was een discussie over onder andere de exploitatiemogelijkheden van het radiostation. De grootste reden van de spanning was de beslissing om een kinderprogramma in te lassen op woensdagnamiddag. Er werd geen compromis gesloten en enkele medewerkers vertrokken en richtten kort nadien Radio AVO op, eveneens in de Daalstraat in Teralfene

In september 1984 werd reclame toegelaten en het format groeide uit tot Middle of the Road. De programmatie bestond uit drie onafhankelijke delen. Tussen 06:00 en 19:00 was er de Daverende 13. Radio Saturnus Gemeenschapsradio vond plaats tussen 19:00 en 23:00. Tenslotte was er het Nachtstation tussen 23:00 en 06:00.

Er werd samengewerkt met ORN die voor het nieuws zorgde. Tussen 6:00 en 19:00 werden tijdens de week 11 nieuwsberichten verzorgd. In het weekend waren dat er 6.

De radio kreeg een erkenning en eerst werd de frequentie 105,40 MHz toegekend met een antennevermogen van 100W. In 1986 moest worden verhuisd naar 105,10 MHz. Toeval wilde dat op die frequentie concurrent Radio AVO uitzond. Die moest verhuizen naar de frequentie 107,00 MHz. De frequentiewijziging was niet vanzelfsprekend.Ondertussen was Radio Saturnus Radio Laser geworden met de studio gelegen in Aalst. Later zou Radio Laser toetreden tot het Radio Contact netwerk.

Het aantal potentiële luisteraars was bepaald op 250.000. De radio bereikte een gebied tussen Dendermonde, Aalst, Opwijk, Asse, Denderleeuw, Ninove, Erpe-Mere en Lede.

In september 2005 besloten Danny De Vos, Pieter Van Banden, Frank Haantjes,Gertje Gerrits en Erwin De Slijter om een Radio Saturnus reunie te organiseren. Op 24 maart kwamen in zaal Martinique te Ninove om 20:00 de oud-medewerkers samen. Na een audiomontage van authentieke radiofragmenten was er een kwis over Radio Saturnus. Verder kon bij een glaasje vele foto’s uit de oude doos worden bekeken.

Radio Saturnus

Dit waren enkele medewerkers die bij Radio Saturnus actief waren: Marc Van der Steen,Marnix Van Beverloo, Danny Van Kapellen, Guido Dela Bastita, Günther De Corte, Danny Van Hartevelde, Frank Haentjes, Danny De Vos, Frederico Van Bovenburg, John Mix, Luc Quadraat, Johan Visser, Yvo Van Leeuwen, Patrick Van De Laar, Erwin De Slijter, Rudy De Vlieger, wijlen Dirk De Groot,wijlen Patrick Breydel, Bob De Lichte, Diedrixon, Dirk De Vries, wijlen Peter De II-de, Jan Cramer, Dirk Winters, Luc Darling, Dorien, Mieke Dubois, Tony Anderson, Wiet Van Baeckeland, Will Van Den Steen, Luc Van De Putte, Bart Van Den Berg, Erwin De Visser, Ron Ter Landen, Katia, Marc Van Dijck, Chris Van Leuven, Gertje Gerits, Patrick Van Loo, Harry Tiger, Herman De Lange, Filip De Bruyn, Gunther Van Vlaanderen, Filip Van Gent, wijlen Jo Van Vlaanderen, Dirk Van Vlaanderen, wijlen Marleen Van Liedekerken, Ingrid Van Brabant, John Livingstone, Ingrid Breydel, Ann, Tony Van Gelder, Danny De Bree, Roger De Klein, Peter De Vos, Raf Haegeman, Jan Van Bruge, Nico Dubois, Frank Hansen, Pieter Van Banden.

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

up

Radio Atlantis / Radio PROS - 103,80 MHz - 105,80 MHz (Haaltert / Denderhoutem)

Op 7 februari 1982 ging Radio Atlantis in de lucht dankzij Eduard De Schrijver, alias Lambic. De medewerkers van het eerste uur waren onder andere Patrick Vermassen, Hans Van Brakel, Big Jim, Steve Steward, Robert Thielman en Steve Steward. Radio Atlantis werd op korte tijd vrij populair en werd versterkt met onder andere Steve Benson, John Alt, Marjan en Stefaan Van Gelder. Het eerste bal werd in het casino van Denderhoutem gegeven. Er waren 28 zangers uitgenodigd uit Vlaanderen en Wallonië. Het bal had een ongelooflijk succes.

Radio Atlantis lidkaart

Begin 1983 werd de mast van 21 meter verhoogd tot de 33 meter. Radio Atlantis Denderhoutem kreeg ook af te rekenen met haatgevoelens van concurrenten. De mast werd gesaboteerd en viel op het huis. In 1990 werd de naam van de radio veranderd in Radio PROS. De naamsverandering was verplicht omdat ketenvorming werd verboden. PROS staat voor Populaire Regionale Omroep Stichting. Halverwege de jaren 90 was ketenvorming geen probleem meer en de omroep toe tot het netwerk Radio Energy. Toen Radio Energy failliet werd verklaard, begon Radio PROS terug zelfstandig radio te maken. Ondertussen werd Yvan De Schrijver voorzitter van de radio. In 2004 kreeg de radio een nieuwe erkenning en kreeg de frequentie 105,80 MHz toegekend.

Radio PROS

Wegens gezondheidsredenen besliste Yvan in 2011 met zijn familie zich in de Filipijnen te vestigen. De VZW werd in 2011 overgelaten aan Peter Schepens, Frank De Swaef en Wendy De Ridder. De plaats waar Radio PROS was gevestigd, namelijk Anderenbroek 94 te Haaltert en eigendom was van Yvan, werd verkocht en het nieuwe bestuur vestigde zich in een huisje in de Leistraat te Heldergem. Vele jaren geleden zat in dit huisje ook nog een lokale radio, namelijk Radio Accent.

Op 2 januari 2013 om 18:00 vond de eerste uitzending plaats in Heldergem. De bestaande mast in Haaltert werd afgebroken. Een nieuwe mast werd geplaatst op de radarsite van de gemeente Haaltert. Het signaal van de radio vertrekt met een straalverbinding naar de zendmast.

Ondertussen werd de studio aangepakt. Er werd onder andere een digitale mixer aangekocht. Voorzitter Peter Schepens meldde dat de radio klaar is om uitzendingen te verzorgen op DAB+.


De studio van Radio Pros met Jan Backer - rechts voorzitter Peter Schepens (04/09/2017)

Op vrijdag 1 december 2017 vernam Radio PROS dat het binnen de maand de FM-uitzendingen moet staken. Radio PROS had zich tijdens de erkenningsronde kandidaat gesteld voor 3 frequentiepaketten. De drie ingediende dossiers scoorden minder goed dan de andere kandidaten.

Voor frequentiepakket 3 - Haaltert en Aalst scoorde de vereniging Music and Info 97,47%. Radio PROS behaalde slechts 67,66% en verloor veel punten met onder andere de concrete invulling van het programma-aanbod.

Media

Voor frequentiepakket 72 - Geraardsbergen, Ninove en Zottegem scoorde Radio MIG 87,30%. Radio PROS behaalde slechts 59,40% en verloor veel punten met onder andere het beschreven format.

Media
Overzicht volgens grootorde totaalscore (bron CJSM)
Media
Motivatie beschrijving format, inhoud-mix-diversiteit van de programma's en concrete invulling programma-aanbod voor Radio PROS (bron CJSM)

 

Radio Pros
Reactie Radio Pros in HLN.be


Vele fans stuurden hun steunbetuiging aan de radio. Eén van de steunbetuigingen wordt hier gepubliceerd.

Beste Radio P.R.O.S,

Ik heb onderstaande mail gestuurd naar Premier Charles Michel.
Van zodra ik een antwoord bekomen heb zend ik u dit ook door.

Groetjes,
Veerle

From: Veerle Peirlinckx
Sent: maandag 4 december 2017 15:17
To: charles.michel premier.fed.be
Subject: Betreft: Afschaffing van uitzendingen vrije (streek)radio’s door minister Sven Gatz

Mijnheer de minister,

Ik richt mij tot u om mijn ongenoegen te uiten betreffende het afschaffen van vrije (streek)radio’s door minister Gatz, en vooral betreffende het niet toekennen van een frequentie voor radio P.R.O.S. te Haaltert
Eerst had ik graag geweten waarom vrije radio’s geen frequentie meer krijgen om te kunnen uitzenden via de radio? Waarop werd de afschaffing gebaseerd?  Ik begrijp wel dat er een opkomst is van DAB radio’s, maar waarom krijgen vrije radio’s dan ook verder geen kansen?

Radio P.R.O.S is een radio die al 35 jaar uitzendt en die zich gedurende al die tijd ook enorm inzet voor zijn luisteraars.
Minister Gatz beseft echt niet hoeveel  mensen, jong en oud,  hij kwetst door radio P.R.O.S geen frequentie meer te bezorgen.
Ikzelf ben chronisch ziek, ik heb mucoviscidose en ben getransplanteerd van 2 longen. Tot vorig jaar ging ik nog voltijds werken, maar nu sta ik op de wachtlijst voor een niertransplantatie (dialyse is nabij) . En geloof mij ik kijk zeker niet uit naar de dialyse  maar luisteren naar radio P.R.O.S  via de radio en/of internet geeft mij dagelijks de moed om verder te gaan.
Nu denk ik ook aan al de andere  luisteraars van radio P.R.O.S., vooral zij die gepensioneerd, arm en/of ziek zijn en voor wie Radio P.R.O.S hun vaste radio is. Deze mensen zijn zo gelukkig dat ze elke dag naar radio P.R.O.S kunnen luisteren, maar helaas 31 december 2017 is dat voor velen onder hen de laatste keer. En dan..., is er die stilte,... die leegte.... want radio P.R.O.S vult bij vele luisteraars die leegte in huis, radio P.R.O.S is voor de luisteraars  hun steun en toeverlaat. Radio P.R.O.S is als een familie.
Mijnheer de minister, betalen wij als Belgen  dan nog niet genoeg belastingen? Ik bekijk het nu vanuit het standpunt van ons de gewone werkende Belg die constant meer en meer belastingen moet betalen. En van wie constant alles wordt afgenomen.
Mijn excuses dat ik het zo uitdruk, maar zo voelt het wel aan voor ons Belgen. Ik bekijk het nu alleen vanuit het standpunt van de gewone mensen en niet vanuit uw standpunt. Ik weet dat het voor jou ook niet gemakkelijk moet zijn om constant voor een gulden middenweg te zorgen.

Toch hoop ik dat u ervoor kan zorgen dat radio P.R.O.S en ook de andere vrije radio’s  nog een frequentie kunnen bekomen om te kunnen  blijven uitzenden via de radio vanaf 1 januari 2018. Zij verdienen ook een kans ( zoals radio contact, nostalgie, radio 2 , .... ) om te blijven bestaan. Radio P.R.O.S bestaat al 35 jaar en is niet zo maar een radio die na 9 jaar opgeeft of verandert van naam. Radio P.R.O.S is niet zo maar een radio die je kan vervangen door naar een andere radio te luisteren.
Mijnheer de minister, ik hoop van ganser harte dat u dit toch even van nabij wilt bekijken en voor een oplossing kan zorgen?
In afwachting van uw positief antwoord dank ik u bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Veerle Peirlinckx,
Trouwe luisteraar van radio P.R.O.S


Bekijk hier een fotoreportage genomen in de studio op 29 november 2011 en enkele foto's van georganiseerde evenementen met onder andere Eddy Wally, Yves Seghers,...

foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

up

Radio Star - 102,80 MHz - 102,50 MHz - 106,50 MHz (Herzele)

Op 12 maart 1982 stichtten Hervé Bauwens, Adriaan Bauwens, Karel Daem, Dirk Dierickx en Marie-Jeanne De Vuyst vzw STAR. Een zendmast en studio werd opgericht in de Kauwstraat vlakbij het café De Tramstatie, ook gekend als Bij Mietjen. Radio Star was in het begin een weekendzender die uitzond op vrijdag van 16:00 tot 0:00, op zaterdag van 08:00 tot 03:00 en op zondag van 08:00 tot 0:00 uur.

De apparatuur was in het begin heel eenvoudig. Er waren twee platendraaiers, twee cassettespelers, een microfoon en een mengtafel. De uitzendingen gebeurden allemaal live in een klein kotje aan de achterkant van het café. Er was geen verwarming en in de winter konden de vingers van de medewerkers bijna aan de platen vastvriezen.

De VZW was amper 10 maanden oud of een nieuw bestuur trad aan. Marc Dubois werd voorzitter en verder zaten in het bestuur Cyriel De Cock, Willy De Moor, Dirk van Reepingen en André Remy. Het nieuwe bestuur bracht meteen nieuw leven in de brouwerij want verschillende vrijwilligers versterkten het team.
Radio Star verhuisde in 1983 naar de Peperstraat 17 in Herzele en het jaar daarna werd degebruikte frequentie 102,80 MHz plots gestoord door Studio Brussel. Radio Star begon toen uit te zenden op 102,50 MHz. Eveneens werd het uitzendschema uitgebreid door iedere werkdag programma’s te verzorgen vanaf 17:00. Iets later werden programma’s gemaakt vanaf 08:00.

Eind 1984 kreeg Radio Star zijn eerste erkenning en werd een gewacht op de officiële zendvergunning. Een nieuwe gekeurde zender werd aangekocht worden alsook een cassettesysteem voor non-stop uitzendingen. De nieuwe frequentie 106,50 MHz werd eerst gedeeld met het nieuwe Radio Torengalm. Radio Torengalm kreeg 3 uur zendtijd, echter deze radio heeft nooit de uitzendingen gestart.

Radio Star

Gedurende 10 jaar organiseerde KAJ Herzele Ontdek De Ster. Het was een fenomeen in Herzele waarbij iedereen die dacht dat hij kon zingen een nummertje mocht brengen onder de begeleiding van het orkest The Honny's. De beste act werd dan beloond met een prijzenpakket.  Omdat de organisatie te omslachtig werd viel de manifestatie stilaan in duigen. Omdat het paste bij onze naam, nam Radio Star de organisatie over. Met succes want "Ontdek De Ster" werd nog 15 keer herhaald telkens in de maand november

Op 21 mei 1990 werd het bestuur terug vernieuwd. Cyriel De Cock en Willy De Moor maakten plaats voor Guy De Moor, Luc De Jaeger, Herman Goossens en Bruno Van Steenberghe. Op die dag werd André Schouppe voorzitter. Vijf jaar later verlieten Bruno Van Steenberghe en Danny Hoebeke het bestuur en werd hun taak overgenomen door Erwin Van De Weghe en Kris De Poorter. Nog drie jaar later stapten Marc Dubois en Danny Hoebeke uit het bestuur.

De zendmast van Radio Star werd zo vaak verplaatst dat het ministerie er in geloofde dat er wielen onder stonden. In 1982 stond de antenne in Sint-Lievens-Esse. Toen werd ze verplaatst naar de Peperstraat en in 2000 werd ze gemonteerd op het dak van de Wattenfabriek. In 2005 werd ze 100 meter verplaatst op de parking van de nieuwe bibliotheek.

up

Radio Groot Herzele (Herzele)

Radio Groot Herzele werd opgericht in 1983. Marcel De Smet (Bert Van Dam) & Wout Wolkema waren de initiatiefnemers. De radio vestigde zich in de kelder van de vroegere dancing Kolios op de Groenlaan. Radio Groot Herzele werd Radio Uniek en verhuisde vervolgens naar Vlierzele.

up

Radio Progres (Sint-Niklaas) - 100,50 MHz

Radio Progres startte op 2 november 1980 als weekendradio. De oorsprong lag bij Radio Noord uit Nieuwkerken en Radio Sportief uit Sint-Gillis. Het was Radio Sportief die zorgde voor de eerste zender.

Intitiatiefnemers Patrick De Bock en Rudy De Tender waren niet tevreden over de programmatie van de openbare radio-omroep. Nationaal was er toen zo goed als geen muziek te horen die doen trendgevoelig was bij de jeugd. Men wilde met Radio Progres meer muziek als rock, punk en new wave spelen. De berichtgeving was kritisch en zou het station vlug het etiket "linkse radio" geven.

Vijf maanden lang was de Radio Progres enige vrije radio in Sint-Niklaas. Het aantal medewerkers nam snel toe en het programmaschema breidde uit tot 4 à 5 uur per dag. Echter begin 1982 was het aantal medewerkers zo ferm gedaald dat er slechts één uur per week werd uitgezonden. Het bestuur kwam niet overeen om commerciëler en professioneler te werk te gaan. De studio verhuisde meerdere malen van plaats. Ook het materiaal werd enkele keer gestolen. Er waren snel geldproblemen.

In juni 1982 verdween Radio Progres even uit de ether na een inbeslagname. Het bestuur besloot toen hun energie te steken in de erkenningsaanvraag. De feitelijke vereniging werd een VZW met Rudy De Tender als voorzitter. "In de toekomst wil Radio Progres alle progressieve en informatiebeluste mensen van eender welke leeftijd, geslacht, beroep, ideologie of nationaliteit bereiken" was er in de erkenningsaanvraag te lezen.

Minister Poma gaf een gunstig advies echter de radio kon niet opnieuw uitzenden bij gebrek aan financiële middelen. De VZW voorzag wel steunende leden die een onbeperkte financiële inbreng konden doen.

Radio Progres

Radio Progres heeft geruime tijd zonder vergunning uitgezonden tot in 1992. In 2003 hebben enkele mensen van een jeugdhuis terug een dossier ingediend om een frequentie te bekomen in Sint-Niklaas. Hun dossier kwam toen niet in aanmerking.

up

Radio Seventy Seven (77) / VRK (Sint-Niklaas)

Radio Seventy Seven Radio Seventy Seven is gestart in juli 1982 en was gevestigd op de zesde verdieping van een appartementsgebouw. Oprichter was Wil Van Der Steen die afkomstig was van Radio Tiger te Stekene. Wil wilde een station oprichten dat professioneel wilde klinken. In het begin viel dat tegen maar dat verbeterde naarmate de tijd vorderde. Men zond enkel uit overdag. Na een maand werd de zender op een nacht gestolen. Dat viel niet op omdat er 's nachts niet werd uitgezonden. In diezelfde periode werd ook de antennemast geraakt door een bouwkraan. Ook werd op een andere dag de mengtafel vernield door een blikseminslag.

De benaming is gebaseerd op radiozender WABC77 uit New York. In het begin werden ook de jingles gebruikt van dat station.

Het station begon direct met het uitzenden van reclame. Rond die periode werd Radio Annick in beslag genomen omdat het reclame uitzond. De initiefnemers waren verbaasd dat zij geen ongewenst bezoek kregen. Om een goede comfortzone te verkrijgen werd gebruik gemaakt van de ESSE-CI 20 Watt stuurzender gekoppeld aan de RFB400 om een stuurvermogen van 375 Watt te bekomen. Er werd uitgezonden op 101,45 MHz.

Op 28 maart 1983 werd besloten om uit te zenden op 100,20 MHz omdat die frequentie minder werd gestoord. Echter Radio Spoetnik zette RadioSeventy Seven zo onder druk dat er na enkele dagen terug werd gekeerd naar 101,45 MHz. De radio werd in dezelfde maand ook in beslag genomen omdat het reclame uitzond.

Radio 77 - brandbom

De radio slaagde er in om een overeenkomst te sluiten met de Nederlandse kabelleverancier Casema. Het signaal van Radio Seventy Seven werd in de gemeente Hulst verspreid op de kabel via 100,80 MHz. Alzo kon de Belgische omroep ook worden beluisterd in het grootste gedeelte van Zeeuws Vlaanderen. Het enige wat niet mocht van Casema is dat Radio Seventy Seven relame zou uitzenden gericht op Nederland.

Eén van de best beluisterde programma's was de Regionale Hitparade. Aan de hand van de verkoopsresultaten van platenzaken uit het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen werd wekelijks een lijst samengesteld. Het was een lijst met verrassingen omdat de verkoop in Vlaanderen en Nederland soms grote verschillen toonde.

Foto (Mike West): Flanders International Travel Fair in de stadsfeestzalen te St.Niklaas. Presentator Rik Baker en Technieker Kurt Verbruggen met wijlen Dhr. De Cauwer van het gelijknamige reisbureau omgeven door het prachtige decor van Radio Seventy Seven, wat overal als men buiten de studio kwam werd opgesteld.

Omdat de reclame-inkomsten goed opbrachten, werden alle medewerkers betaald. De radio had een overeenkomst met het reclameagentschap IPB. Ook werd er in de live studio een moderne televisie tegen de muur gebouwd die een printer bevatte. Zo kon men probleemloos de teksten van teletekst afdrukken en gebruiken om het nieuws samen te stellen.

Radio Seventy Seven was ook de eerste Belgische zender die hun jingles liet produceren in Dallas, de stad bij uitstek waar jingles worden gemaakt. Ze kochten van de firma TM het pakket The Magic FM. Ook hanteerde de radio vanaf 1984 voor het HHOT format. Dat staat voor Hit-Hitback-Oldie-Tip.

Met behulp van een promotiewagen werd regionaal nieuws gemaakt. De wagen was voorzien van een autotelefoon om rechtstreeks reportages op de radio te brengen. Deze dure aangelegenheid werd verwezenlijkt door een sponsor.

Begin 2000 sloot de radio zich aan tot het netwerk TOPRadio. In 2003 werd de radio niet meer erkend.

http://www.mike-west.eu/radio_77.htm

up

Vrije Radio Belsele (Belsele)

Vrije Radio Belsele werd opgericht begin 1980. De toen 12-jarige Lieven Verwulgen was helemaal in de ban van de vrije radio’s. De magie van de radio liet Lieven niet los en hij wilde ook zelf uitzenden. Met een kleine elektronicabouwdoos maakte hij zelf een FM-zendtoestel. Hij begon uit te zenden met de naam Radio FM De Kouter  en had een bereik van amper 200 meter.
 
De jaren nadien bleef hij op kleine schaal experimenteren tot hij in 1984 zijn neef Bob Smet kon overtuigen om hem te helpen een radiostation op te zetten dat in heel Belsele te beluisteren zou zijn. Lieven en Bob kochten bij een ervaren elektronicaspecialist uit Belsele een eerste ‘echt’ zendtoestel, met een vermogen van 20 watt. De testuitzendingen konden beginnen! Met een transistorradio in de hand legden Lieven en Bob ettelijke fietskilometers af om te kijken tot waar ze hun radiostation konden ontvangen. Het nummer “Happy station” van “Fun Fun” werd tijdens de test continu herhaald. Na een paar uur rondrijden stelden ze vast dat ze in een straal van 10 km waren te ontvangen.

Op zaterdag 18 maart om 14:00 ging Vrije Radio Belsele officieel de lucht in vanuit de Eindestraat 5. De studio bevond zich in de slaapkamer van Lieven. De radio zond elke zaterdag van 12:00 tot 18:00 en elke zondag van 12:00 tot 19:00 uit. Een droom kwam uit maar niet zonder problemen. De zender veroorzaakte storingen op de tv-toestellen in de buurt. Toch lieten de buren Lieven en Bob begaan. Zelfs de papa van Lieven kon op zaterdagnamiddag niet meer naar zijn favoriete films kijken op de toenmalige BRT maar hij zag het door de vingers.

De uitzendingen werden gepresenteerd door Lieven en Bob. Op de radio heetten ze respectievelijk Georges Den Draaier en Bram Van Oosterdaele. Omdat ze niet voldoende zakgeld hadden om singles te kopen namen ze de muziek op van andere radio’s. Af en toe kregen ze van een vriend, Geert Stuer, wel cassettes met daarop de meest recente hits.

De uitzendingen van Vrije Radio Belsele veroorzaakten ook een drukte van jewelste op de slaapkamer. Er kwamen elk weekend een pak ‘medewerkers-supporters’ over de vloer en dat konden de ouders van Lieven niet altijd appreciëren. In september 1984 beslisten daarom Lieven en Bob om de studio en de antenne te verhuizen naar de Vijverstraat 18, het huis waar schoolvrienden Geert en Ivan Laheyne woonden.

Vrije Radio Belsele

Geert en Ivan waren bovendien toen al bijzonder handig en dat kwam van pas bij de bouw van het studiomeubel. Maar een nieuwe studio kostte uiteraard ook een pak geld en dat was niet evident voor een groep tieners. Zo kochten de medewerkers met een deel van hun zakgeld de meeste recente singles. Gelukkig hadden ze af en toe extra inkomsten. Zo organiseerden ze een heuse playbackshow in de toenmalige Zaal Van  Remoortel in de Molendreef in Belsele. Iedereen stond klaar om te helpen bij de organisatie: de dj’s, hun partners, ouders, vrienden, familieleden,… De playbackshow bracht maar liefst 80.000 BEF (2000€) op.

Daarnaast gingen de DJ's ook op pad met hun eigen discobar De Keelshow. Die groeide uit tot een begrip in het Waasland en bracht ook geregeld geld in het laatje. Het maken van de uitzendingen zelf liep ondanks de extra inkomsten niet altijd van een leien dakje. Zo veroorzaakte de zender nog altijd storingen en hoorde je op de radio geregeld een vervelend bromgeluid doorheen de muziek. Andere Wase radio's investeerden in betere apparatuur.

Vrije Radio Belsele

Het werd tijd om er een echte technicus bij te halen. Hij hielp ons waar hij kon en zo konden we ondanks alles toch blijven uitzenden. Dat was ook een middenstander uit Belsele opgevallen. De bekende bloemist Frans Van Remoortel besloot te investeren in de radio. Met het geld kon Vrije Radio Belsele eindelijk een professioneel en goedgekeurd zendtoestel en degelijke antennes kopen die dan ook door professionals werden geïnstalleerd. In ruil draaide de radio reclamespots voor Frans Van Remoortel. Met het nieuwe zendtoestel vergrootte ook het zendbereik, maar dat was buiten de toenmalige RTT gerekend. Vrije Radio Belsele had zoals nog andere radio's in die tijd geen zendvergunning en was dus illegaal bezig, met als gevolg een inbeslagname van het materiaal De inbeslagname veroorzaakte ook wrevel in de groep over de aanpak van de radio. Er werden nog zogenaamde nooduitzendingen gestart, maar het Vrije Radio Belsele-gevoel was verdwenen. In het voorjaar van 1986 ging de stekker er uiteindelijk uit het stopcontact.

Ondanks het stopzetten van de uitzendingen bleven de DJ's van Vrije Radio Belsele dromen van een eigen, legale radiozender. Daarom werd in 1987 met de hulp van enkele volwassenen een vzw opgericht. Die had je toen nodig om te worden erkend en een zendvergunning aan te vragen.

In 1989 kwam ook Jan Keymolen bij de VRB-vriendenkring. Hij hield net als de anderen van muziek en dus ook van radio. Om de aanvraag voor een zendvergunning niet in gevaar te brengen maar toch te kunnen uitzenden, werd Radio Decibel gelanceerd. Die zond illegaal uit vanop de zolder van het ouderlijke huis van Jan Keymolen in de Kouterstraat in Belsele. Er werd gekozen voor een zender met een laag vermogen. Radio Decibel was alleen in Belsele te beluisteren. Veel medewerkers van de originele Vrije Radio Belsele waren terug van de partij. Radio Decibel had snel opnieuw veel fans en de zolder in de Kouterstraat groeide uit tot een ontmoetingsruimte voor jongeren. Waar jongeren samenkomen, ontstaan al eens meningsverschillen. Dat leidde uiteindelijk tot een volgende verhuizing.

Dit keer vonden de radiojongens onderdak in een huis van de toenmalige bakker Rooman in de Koutermolenstraat in Belsele. Het huis was niet in optimale staat en voor de elektriciteit deden ze een beroep op de toenmalige kruidenierswinkel Centra. Iedereen stak de handen uit de mouwen en in een mum van tijd was het huis opnieuw bewoonbaar. Een nieuwe locatie betekende ook een nieuwe naam nameijk Radio Belsele. De DJ’s vonden dat er toch een verwijzing naar het dorp moest zijn. De Belseelse radio was snel terug op kruissnelheid en het aantal luisteraars groeide gestaag maar de DJ’s vergaten dat ze nog altijd illegaal uitzonden. In 1990 werd de radio terug in beslag genomen.

De initiatiefnemers wilden kost wat kost terug in de ether. In 1990 werd alles op alles gezet om een officiële zendvergunning te bekomen voor Vrije Radio Belsele. Niets was de ploeg te veel. Daar hoorden zelfs uitstapjes naar Brussel bij om de documenten van de ene naar de andere overheidsdienst te brengen. Zo waren ze er zeker van dat geen enkel document verloren ging.

Vier jaar na het verschijnen van de statuten van de vzw in het Staatsblad was het eindelijk zover. Op 28 december 1990 ondertekende de toenmalige minister van Cultuur Patrick Dewael de documenten. Vrije Radio Belsele kreeg de toelating om elke week uit te zenden van woensdag 12:00 tot zaterdag 23:59 en dat via de frequentie 107,90 MHz. Die frequentie was oorspronkelijk volledig toegewezen aan Radio Solymar uit Sint-Niklaas. Die radio moest dus de helft van de uitzendtijd afstaan aan Vrije Radio Belsele en dat viel niet in goede aarde. Radio Solymar vocht de beslissing met alle mogelijke middelen aan maar de minister bleef bij zijn standpunt dat Vrije Radio Belsele de helft van de frequentie mocht gebruiken.

Om de radio opnieuw op te starten was geld nodig, veel geld. De Belseelse handelaars geloofden nog altijd in het project en dat leidde tot een lening bij het plaatselijke BAC-kantoor. Voor een lening is natuurlijk een borg nodig en die kwam er in de vorm van kasbons die werden aangekocht door onder meer de ouders van de medewerkers, handelaars en andere sympathisanten. De voorzitter van de vzw, Kris Boelens, stelde ook een uitzendlocatie ter beschikking namelijk een herberg in de Kleemstraat. De medewerkers begonnen meteen met de verbouwingswerken en vrij snel werd een uitzendklare studio opgebouwd. De antennemast werd afgebroken in een tuin te Sint-Niklaas en terug opgebouwd in de Kleemstraat.

Vrije Radio Belsele

In juli 1990 was het dan eindelijk zover: Vrije Radio Belsele ging officieel als legale lokale radio van start. Er werd meteen een opendeurweekend georganiseerd om de band met de Belseelse bevolking terug aan te halen. De radio werd meteen heel populair om en rond Belsele. De discobar werd geregeld dubbel geboekt op één avond. Er was toen ook een koerier die de singles van de ene fuifzaal naar de andere bracht.

De meest spectaculaire fuif die de omroep organiseerde was de zogenaamde Videofuif in De Klavers in Belsele. OP een scherm werden tegelijkertijd de videoclips getoond van de hits. De fuif was zo'n groot succes dat de politie om 1 uur 's nachts de fuif stopzette omdat door de grote drukte de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd.

Het waren toen gouden jaren voor Vrije Radio Belsele. Zo goed als alle uitzenduren waren gevuld met rechtstreeks gepresenteerde programma's. Ook de handelaars waren enthousiast en boekten veel reclamecampagnes op de radio. Een deel van de medewerkers was er dan ook van overtuigd dat er nog meer uit de radio kon worden gehaald maar dan hadden ze een groter zendgebied nodig. Dat zou dan moeten leiden tot meer inkomsten uit reclame.

Vrije Radio Belsele

In 1994 werd dan ook beslist om Vrije Radio Belsele te verhuizen naar Sint-Niklaas. De studio werd ingericht in het voormalige gebouw van de Nationale Bank in de Prins Albertstraat. Een foute keuze bleek achteraf. Veel medewerkers zagen de verplaatsingen naar Sint-Niklaas na verloop van tijd niet meer zitten en gaven er de brui aan. In 1995 schakelde de radio dan ook over op non-stopmuziekprogramma's. Ook de inkomsten uit reclame verminderden fors.

De radio kreeg het almaar moeilijker om te overleven. Het bestuur van de vzw kon dan ook niet anders dan een drastische beslissing te nemen. De vzw droeg de zendvergunning over aan Pierre Cant, de eigenaar van de toenmalige Radio Seventy Seven. Ook met Radio Solymar ging het ondertussen niet meer zo heel goed en Pierre Cant kon ook het bestuur van Radio Solymar overtuigen om de zendvergunning over te dragen. De fusie leidde in 1996 tot Goldies Radio. Dat radiostation zendt nu nog altijd uit via 107,90 MHz.

De jaren verstreken en veel medewerkers van Vrije Radio Belsele waren ook echte vrienden en hielden contact. Tijdens die ontmoetingen werd uiteraard over radio gepraat. Kwam daarbij dat ook de Vlaamse Regulator voor de Media de mogelijkheid bood aan evenementenradio's om een vergunning te verkrijgen voor een korte periode. Het duurde niet lang vooraleer opnieuw wilde plannen werden gesmeed onder impuls van DJ Geert De Fré. De DJ's van toen namen contact op met de plaatselijke verenigingen, handelaars en politici en in 2010 was de eerste uitzendweek inclusief allerhande evenementen tijdens de zomerkermis een feit.

bron: Lieven De Maertelaere van www.vrijeradiobelsele.be. Beluister Vrije Radio Belsele tijdens de jaarlijkse kermis op de tijdelijke frequentie 97,20 MHz

up

Radio Reynaert (Sint-Gillis-Waas) - 105,30 MHz

Radio Reynaert zond voor het eerst uit in 1981. Initiatiefnemers waren Anton Van Damme en Rudy Hillaert. Er werd eerst tijdens het weekend uitgezonden omdat er gewoon te weinig mensen waren om alle uren op te vullen. De radio was oorspronkelijk gevestigd in de Oude Molenstraat te Sint-Gillis-Waas, om begin 1984 te verhuizen naar de leegstaande fabriek "Prefabel" in de Bergstraat.

In 1986 werd de radio opgepakt. Vier jaar lang heeft de radio toen gelegen. Radio Reynaert slaagde er in om een erkenning te krijgen en er kwam een doorstart op vrijdag 28 december 1990. Er werd verhuisd naar een groot tuinhuis terug in de Oude Molenstraat waar een nieuwe studio werd ingericht. Alles stond toen onder leiding van Franky Vermeulen.

Radio Reynaert legde al die jaren de klemtoon op regionale informatie en probeerde de luisteraars te betrekken bij de uitzendingen. Verzoekjes konden de luisteraars deponeren in verzoekbussen die overal waar Radio Reynaert kon ontvangen worden waren opgesteld in cafés en winkels.

Enkele hoogtepunten waren zonder twijfel het spelprogramma "Op zoek naar de schat van Koning Nobel" waar de luisteraar aan de hand van tips op zoek moest gaan naar een verborgen schat. Verder was er de solidariteitsactie “Hoop voor Annouk” die in 1991 werd georganiseerd. Het meisje had een zeldzame hersentumor en kon enkel worden geopereerd in Amerika. Haar grootouders waren verbonden aan de voetbalclub in De Klinge waar geld werd ingezameld. De omroep is mee op de kar gesprongen en verzamelde na enkele weken 1,3 miljoen BEF (32.500 Euro) . Jammer genoeg stierf het meisje enkele maanden later.

Eric De Keyzer was destijds aan de slag als douanier. Hij maakte furore door enkele notoire smokkelaars te overtuigen om een interview af te leggen in zijn programma De Canapé. Hij legde ook heel wat bekende politici op de rooster zoals Marianne Thyssen, Miet Smet en Freddy Willockx.

Omdat het runnen van een kleine lokale radio steeds moeilijker werd tijdens de jaren 90 tussen alle commerciële initiatieven besloot de ploeg van Radio Reynaert op 28 december 2000 - één jaar voor het verstrijken van de vergunning – zelf de stekker uit het stopcontact te trekken,

Tussen donderdag 9 april en zondag 12 april was Radio Reynaert terug te beluisteren op de frequentie 102,60 MHz. Er werd een tijdelijke vergunning aangevraagd om na 15 jaar terug even uitzendingen te verzorgen. Aanleiding was de inwijding van de ‘Doodendraad’, de ingebruikname van een nieuw fietspad en de opening van een belevenissenparcours aan het Klingspoor. Om deze uitzendingen te realiseren werd er samengewerkt met de gemeenten Hulst en Sint-Gillis-Waas, de VriendenKling van het Klingspoor en het zangkoor Sint-Cecilia De Klinge.

http://www.radioreynaert.be

up

Radio Noordzee - 103,20 MHz (Watervliet)

Jan Van De Wege is eind jaren 70 begonnen met piratenuitzendingen om en rond Groede in het Nederlandse Zeeland. Zijn zender werd tijdens een uitzending bij hem thuis in beslaggenomen. Hij begon dan met uitzendingen op verplaatsing. Er werd regelmatig veranderd van locatie. Zo werd uitgezonden op een graansilo, een verlaten boerenschuur of bij vrienden thuis. Ondertussen werd de naam Radio Noordzee gebruikt. Na drie inbeslagnames werd beslist om de radio in België te installeren.

In 1981 werd een radiostudio opgericht in Watervliet, op 500m van de Nederlandse grens. De radio begon met een weekendprogrammatie.

Er werd een VZW opgericht om een erkenning te verkrijgen. De VZW werd opgericht dankzij Fittipaldi van Radio Alpine uit Roeslare. Vijf jaar later kreeg de radio een erkenning en verkreeg een vergunning om uit te zenden op 103,20 MHz. De radio groeide uit tot een professioneel radiostation voor de regio Watervliet en een deel van Zeeland.

Radio Noordzee

Oorspronkelijk zond Radio Noordzee uit via een getuide mast. Deze werd snel vervangen door een zelfdragende mast met een hoogte van 33 meter. Er werden 8 dipolen gemonteerd die werden gericht naar Nederland. Oorspronkelijk werd met een klein vermogen uitgezonden echter een slim kwikcontact zorgde er voor dat er met een veel hoger vermogen werd uitgezonden.

Radio Noordzee - antennemast

Loslopende DJ’s die zomaar plaatjes draaien werden opgeleid tot volwaardige medewerkers. Mensen in opleiding mochten eerst ‘s avonds hun programma verzorgen. Er werd geopteerd om een format te hanteren met muziek uit de jaren 60 en 70, afgewisseld met enkele hits. Iedereen was vrij in de platenkeuze echter de programmaleider volgde de medewerkers op dat ze niet te extreme muziek speelden.

De programmatie zat als volgt in elkaar. ‘s Morgens werden activiteiten omgeroepen verwerkt in rustige muziek. Daarna startte een programma gericht op de huisvrouw. In dit programma zat streeknieuws verwerkt afgewisseld met items of interviews over het verenigingsleven. De namiddag werd gestart met Lunch Tijd. Dit was een humoristisch programma. Vervolgens werden verzoekplaten gespeeld en ook jeugdprogramma’s waren van de partij.
Ieder uur zorgde een nieuwsredactie voor nieuwsberichten. De klemtoon lag op het brengen van lokale nieuwsberichten.

Radio Noordzee

Om de kosten te dekken werden reclameboodschappen uitgezonden. 60% van de adverteerders waren Nederlandse bedrijven. De VZW Publi Noordzee werd in Nederland opgericht zodat de Nederlandse adverteerders keurig konden worden gefactureerd.

foto's: http://www.janvandewege.nl/radio.html

up

Radio Alpina - 102,30 MHz (Schendelbeke)

Radio Alpina werd opgericht door wijlen Frank Ketsman en enkele cafévrienden. Als benaming werd dezelfde naam gebruikt als het café gelegen aan het station van Schendelbeke. De uitzendingen op 102,30 MHz zijn gestart op 28 november 1982. De studio werd opgesteld in de Dagmoedstraat 61 te 9506 Schendelbeke bij Geraardsbergen. Eerst werd de antenne op het dak geplaatst. Een pyloon van 18 meter werd met tuidraden gespannen en hierin werden 4 dipolen met impedantie 300 ohm gemonteerd. Deze bleek niet aan de verwachting te voldoen omdat er werd uitgezonden in de Dendervallei.

Een funderingsput werd gegraven en een De Kerfmast van 36 meter werd opgetrokken. Ook werden de vier dipolen vervangen door vier exemplaren van 75 ohm die richting noordoost werden georientieerd. Als zender werd een digitale Suono zender met bijbehorende booster van 300 W aangesloten. Ook de studio werd aangepakt zodat er 24/24 uur kon worden uitgezonden.

Radio Alpina

Enkele bekende DJ's van het eerste uur waren Peter Steenland, Bill, Eddy de Backer (Eddy Jones), Flurck De Schurk, Wannes De Jager die later werden aangevuld met onder andere Tom Hoogland, Chris Van Vliet, Chrisy. De muziek die werd gedraaid was een mix van Vlaams, country pop -en rockmuziek. Enkele programma's die waren te horen waren Country Show, Sportshow, Met vallen en opstaan. Om het uur werden de luisteraars geinformeerd over het regionale nieuws en was er publiciteit. Ook was er de Alpina's toetsplaat, een single die een week lang intens werd gedraaid.

Radio Alpina kende ook tegenslagen. Bij een hevig onweer werd de antenne door de bliksem getroffen. De bliksem kwam via de zender op het elektriciteitsnet en zette het ganse dorp zonder stroom.

Zoals vele vrije radio's ging het niet zo goed meer met Radio Alpina en verdween de omroep in de tweede helft van de jaren 80.

Eddy De Backer

up

Radio Delmare - 102,50 MHz - 102,40 MHz - 105,90 MHz (Zingem)

De oorsprong van Radio Delmare moet worden gezocht begin 1979. Toen was Radio Benelux te horen om en rond Oudenaarde. Het project werd snel gestopt omdat men schrik had om opgepakt te worden. Het idee bleef bestaan en op 19 september 1981 richtten enkele Beneluxmedewerkers Radio Delmare op. De studio werd geïnstalleerd in een huisje op zolder aan de rand van het dorp Zingem. Er werd gekozen om de naam van de zeezender te gebruiken omdat men de jingles kon gebruiken die men terug vond op een LP. In de beginperiode zond men enkel uit in het weekend met een vrij beperkt ontvangstgebied. Enkele maanden later begon men dagelijks uit te zenden tussen 15:00 en 23:00. Later ging de radio de klok rond in de ether.

In tegenstelling met andere radio's is Radio Delmare nooit in beslag genomen. Wel kreeg men in april 1985 een waarschuwing van de RTT. Er werd toen met 400W uitgezonden en het vermogen werd dan gereduceerd tot 100W.

Na enkele jaren werden de zeezenderjingles opgeborgen en werden professionele jingles opgenomen door het bedrijf Probe. In 1985 telde de radio 35 medewerkers waarvan er 25 programma's maakten. Overdag werd er radio gemaakt voor een breed publiek. 's Avonds werden er meer gespecialiseerde programma's gemaakt.

Een sterk punt van de radio was het brengen van regionaal nieuws. Zo werd aandacht besteed aan de overstroming ergens in 1984-1985. De reporters van de kranten luisterden naar Radio Delmare om hun berichtgeving aan te vullen. Ook had de omroep een sportprogramma. De sportuitslagen uit de regio werden sneller verzameld door Radio Delmare dan door de toenmalige BRT.

Het naar buiten treden was een sterk punt. Men was zoveel mogelijk aanwezig op allerlei evenementen. Hiervoor maakte men gebruik van een speciale studiobus. De familiezender organiseerde nevenactiviteiten zoals drive-in-shows, live-uitzendingen op de Zingemse handelsbeurs, de Nachten van Delmare, catch- en boksgala's, quiz- en filmnamiddagen. De hechte band met de luisteraars was de troef van Radio Delmare.

Vanaf het najaar van 1984 werd gestart met het brengen van radiopubliciteit. Voor één maand reclame met dagelijks vier spots werd toen 10.000 BEF (250 Euro) gevraagd. Toen de radio werd vergund moest het de frequentie 105,90 MHz delen met Radio Silver City uit Huise. Radio Delmare mocht de frequentie gebruiken van zondag 0:00 tot woensdag 23:59. Begin 1990 mocht Radio Delmare volledig beschikken over de frequentie.

Radio Delmare

De radio ging in 1992 samenwerken met Radio KOLM uit Gavere, kwam in handen van Pascal Standaert, werd geruime tijd voorzien van klassieke muziek en stond vervolgens te koop voor vemoedelijk 5000 Euro.

Het werd stil op de frequentie 105,90 MHz te Gavere. Geen enkele vereniging was geïnteresseerd om de frequentie nog langer te gebruiken.

up

Radio 2000 / Radio Popcorn / Radio Micron - 102,00 MHz - 107,40 MHz (Maarkedal)

In november 1980 vond een eerste uitzending van een lokaal radiostation in Ronse plaats. De radio had als naam Radio Chaplin. Een maand later gaan de uitzendingen van start van Radio 2000, de voorloper van Radio Micron. Men besliste op 1 mei 1982 om de naam te veranderen naar Radio Popcorn en uit te zenden op 102,00 MHz. De lokalen in de Kafhoek in Maarkedal/Nukerke werden vervolgens in gebruik genomen. Een nogal primitieve zender werd gebruikt en afgekoeld met een gewone ventilator.

Op 25 augustus 1982 werden de statuten van vzw Popcorn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Op 12 september 1982 publiceerde concurrent Hofstadt Radio haar statuten eveneens. Eén van de pioniers van dit station zou later de drijvende kracht worden van Radio Micron.

In december 1983 kreeg Radio Popcorn haar eerste erkenning en mocht gebruik maken van de frequentie 107,40 MHz. Op 1 september 1987 werd het format geïntroduceerd. Een uniek automatisch computersysteem zorgde toen voor de programmatie. De naam van de radio werd veranderd in Radio Micron wat staat voor Muziek Informatie & Cultuur voor RONse.

Radio Micron

Op 10 maart 1990 viel tijdens een zware storm de zendmast omver. Als bij wonder werden de studiogebouwen en een naastliggende villa gevrijwaard van schade. DJ Bobby Larkin merkte van de hele zaak niks op in de studio en deed rustig verder met zijn programma tot verontruste luisteraars er hem via de telefoon op attent maakten dat er niets meer te horen was op de radio.

Op 6 september 1999 stapte de omroep over in het samenwerkingsverband Radio Mango en daarna werd het signaal van TOPRadio verspreid.

Radio Micron

Radio Micron

Radio Micron

Radio Micron