DE LIJST

Radio Gemini (Kortrijk)
Radio Magic (Kortrijk)
Radio WLS (Kortrijk)
Radio Clash (Sint-Denijs)
Radio Voltage (Harelbeke)
Radio Intercity (Roeselare, Anzegem, Izegem)
Radio Rolarius (Roeselare)
Radio Alpine (Roeselare)
Radio Uilenspiegel (Roeselare)
Radio Ardos (Ardooie)
Radio UFO (Izegem)
Radio Neptunus (Izegem)
Vrije Radio Space (Alveringem)
Westhoek Info Radio (Alveringem)
Radio Caraad (Aarsele)
Radio Express / Radio Media (Anzegem)
Radio Metropolys (Halluin)

DE HISTORIEK PER RADIO

Radio Gemini - 103,00 MHz - 100,30 MHz (Kortrijk)

In februari 1979 was een nieuw geluid te Kortrijk hoorbaar op 103,00 MHz. Geert Van Dijk en Ferry Van Loon brachten met een klein zendertje op onregelmatige tijdstippen radio-uitzendingen. De initiatiefnemers zochten al vrij snel naar financiële middelen en medewerkers om hun project uit te bouwen. Ze kwamen in contact met de uitgevers van het blad Radiovisie en richtten Radio Zuid op dat met uitzendingen zou starten op 1 april 1979. Er werd uitgezonden in de Roterijstraat. Er kwam informatie over het station in lokale adverteerbladen en de toenmalige BRT maakte een reportage over het station.

Het station kwam enkel even in de lucht met testuitzendingen via een zender van 5 Watt. Twee dagen voor de start viel de toenmalige Rijkswacht binnen en werd de zender in beslag genomen.

Het was een toenmalige medewerker die het niet eens was met de programmatie die ging verklikken bij de Rijkswacht.

Omdat in Wallonië radioinitiatieven toen beter werden getolereerd besloot men de taalgrens over te steken. Het radiostation werd gehuisvest in Herseaux kortbij Moeskroen in een huurwoning. Op 23 december 1979 vond de eerste uitzending van Radio Gemini plaats met een zender van 25 Watt sterk. Er werden 8 antennedipolen gemonteerd op een mast van 16 meter hoogte gericht naar Vlaanderen. De radio-omroep bracht radioprogramma's in het Nederlands en het Frans. De naam - het Latijns voor tweeling - was zo maar niet uit de lucht gegrepen want het radiostation maakte ook programma's in beide landstalen. Daardoor werd de radio ook goed beluisterd in Henegouwen en het Noordelijk gedeelte van Frankrijk.

Radio Gemini

Programmering

DINSDAG  
19:45 - 20:00 Tune: Equinoxe van Jean-Michel Jarre
20:00 - 21:00 Muziek Op Een Drafje met Ferrie Van Loon
21:00 Mededelingen
21:00 - 22:00 Muziek In De Avondschemering met Geert Van Dijk
22:00 Close down met tune
ZONDAG  
09:45 - 10:00 Tune: Equinoxe van Jean-Michel Jarre
10:00 - 11:00 Nonstop muziek met Peter Barneveld
11:00 - 12:00 Ochtenddrama met Geert Van Dijk
12:00 - 13:00 Hitboemel met Tommy De Groot
13:00 - 14:00 Weekendmuziek met Ferry Van Loon
14:00 - 15:00 De Keyzer wordt niet Wijzer met Rob De Keyzer
15:00 - 16:00 Verzoekplaten met Ferry Van Loon
16:00 - 18:00 Live Radio is Goede Radio - Live vanuit de Norderney studio
18:00 Close down met tune.

Luister hier naar een jingle van Radio Gemini in drie talen

Luister hier naar een Franstalige jingle van Radio Gemini (Willy Van Lee)

In maart 1980 werd besloten om te verhuizen naar Rue de Quevaucamps 26, te Dottignies. De antenne kon daar hoger worden opgesteld en dit resulteerde in een goede ontvangst in Zuidwest Vlaanderen en een stuk van Noord Frankrijk.

Twee maanden later was de omroep reeds 19 uur per dag in de lucht. Medewerkers van toen waren Rob Ronder, Carl Andrews, Marc Jacobs en Peter Van Dam. De gebruikte zender gaf toen een vermogen van 50 Watt.

Luister hier naar een het tijdsein van Radio Gemini (Willy Van Lee)

Radio Gemini kreeg bezoek van een Waalse taalpartij op 14 september 1980. Zij konden niet verdragen dat een Vlaamse zender was gehuisvest in het Franstalig gedeelte van het land en hebben de boel kort en klein geslagen.

Op 9 oktober 1980 om 16:13 werd Radio Gemini uit de ether gehaald door de 8 leden van de BOB en 12 politieagenten uit Moeskroen. Alle materiaal namelijk studioapparatuur, meubels, keukenapparaten en andere inboedel werd meegenomen. De gezamenlijke waarde van het materiaal bedroeg 500.000 BEF (12.500 Euro). Alle ramen en deuren van de woning werden verzegeld. Twee medewerkers werden overgebracht naar het politiekantoor voor een korte ondervraging. De ploeg van Radio Gemini organiseerde op dezelfde avond een persconferentie. Er werd toen gemeld dat ze een duidelijk vermoeden hadden dat burgemeester Jean-Pierre Detremmerie er voor had gezorgd dat Radio Gemini werd opgepakt. De burgemeester was betrokken in het Franstalige Radio MEC die de concurrentie liever weg wilde. Radio MEC, dat staat voor Mouscon - Estaimpuis - Comines, was net een week eerder van start gegaan. De kranten stonden bol van dit nieuws en zelfs toenmalig Minister De Croo bemoeide zich met de zaak.

Studio Radio GeminiMen bleef niet bij de pakken zitten want 's avonds waren de toenmalige medewerkers Daniël Curtis en Staf De Zesde terug te beluisteren via een nooduitzending op Radio Qui Chifel. Gelukkig was er nog een reservezender en vanuit een koude zolderkamer werd in Kortrijk terug radio gemaakt tijdens het weekend. De gebruikte zender was een zelfgemaakt exemplaar dat hier een daar andere zenders stoorde. Op 7 november 1980 werd terug verhuisd naar Moeskroen. Burgemeester Jean-Pierre Detremmerie was ondertussen bijgedraaid en bood zelfs een helpende hand aan door op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Op 7 november 1980 was Radio Gemini terug in de lucht. Deze keer werd er gebruik gemaakt van een professionele zender van 50 Watt.

In december 1981 telde de omroep ruim 100 medewerkers. Er zouden ongeveer 80.000 mensen luisteren naar de uitzendingen.

In maart 1981 doken de eerste interne problemen op omdat een deel van de medewerkers liever het radiostation als commercieel middel zouden inzetten. Zij vertrokken en richtten Radio WLS (West Lokale Stichting) op vanuit de Kluisberg. Radio WLS heeft zelf een tijdlang de uitzendingen van Radio Gemini gestoord met de bedoeling de luisteraars te laten weten dat er een alternatief was.

Luister hier naar een Engelstalige jingle van Radio Gemini (Benji Dunn)

Teletekst Radio Gemini Radio Gemini werd populairder omdat het zich profileerde als een informatief service station. Onder andere een programma met werkaanbiedingen, een compleet studentenprogramma en een interactief nachtprogramma zaten verwerkt in de programmatie. Dat hadden ze toen ook gehoord in Nederland want daar werd op het eerste TV-net op 1 april 1981 een reportage over Radio Gemini uitgezonden. Op 5 juli 1981 was de Zuidwest Vlaamse radio zelfs live te beluisteren op het toenmalige Hilversum 1.

Op 20 juni 1983 was de omroep even te beluisteren op Hilversum 2 in het Veronicaprogramma De Grote Verwarring tussen 20 en 21 uur. Hilversum 2 zond toen ook uit op de middengolf, dus was Radio Gemini gedurende een uur beluisterbaar in een groot gedeelte van West Europa.

Op 17 april 1982 verhuisde het station terug naar Kortrijk omdat toen de legalisatie voor de deur stond. Het uitgestraald vermogen van de zender moest ook op 4 februari 1982 worden teruggeschroefd. Radio Gemini zond toen uit op 100,30 MHz. Omdat de zendlocatie laag was gelegen en ook omdat de RTBF vanuit Doornik de frequentie 100,40 MHz in gebruik nam, was de radio praktisch niet meer beluisterbaar.

Studio in Kortrijk

De omroep verhuisde naar de Hallen van Kortrijk. Er was geld nodig en dat werd gevonden bij enkele middenstanders en industriëlen. Die namen toen een groot deel van de beslissingen voor zich. De beheerder van de Hallen hoopte dat de radio een ideale promotie-zender zou worden voor de georganiseerde evenementen. De Franstalige programma's werden dan ook afgevoerd op 21 april 1982. De Waalse programmamakers konden terecht bij Radio MEC. De Franse medewerkers deden verder bij Radio Arc-en-Ciel uit Armentières. Gedurende enkele dagen werden twee verschillende programma's gebracht op een Vlaamse Gemini 1 en een Waalse Gemini 2. De Vlaamse Gemini 1 was toen beluisterbaar via 103,60 MHz.

Het driejarig bestaan van de radio werd bekroond met een reeks optredens in de Kortrijkse Hallen. Zelfs Nicole die toen het Eurovisiesongfestival won, kwam "Ein bisschen friede" zingen in Kortrijk. Jean-Luc Bostyn verliet in 1984 de radio omdat hij er graag een sterke commerciële regioradio van Radio Gemini wilde maken.

Radio Gemini 106 MHz De concurrentie van Radio WLS en Radio Magic, die nu ook een commerciële koers gingen varen, deed Radio Gemini niet goed. Toch hield de zender nog jaren stand. Later kreeg de radio moeiteloos de langverwachte erkenning. Het dossier bleek zo sluitend dat het zelfs als toetssteen voor andere legalisatiedossiers werd gebruikt. De erkenning ging gepaard met een nieuwe frequentie namelijk de minder gunstige 106,00 MHz dat op 1 januari 1986 in gebruik werd genomen. Inmiddels bleven de bekende programma's "Young America", "Beatline", "Half Zaterdag", "Hitcadoo", "Nederlandstalige top 15" goed beluisterd. Begin 1987 toonden de luistercijfers aan dat Radio Gemini door meer dan 71.000 West-Vlamingen werd beluisterd. Hiermee behoorde de zender tot de tien drukst beluisterde omroepen van Vlaanderen en kon het van een voorkeursbehandeling van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij genieten. Het zou resulteren in het netwerk "Vijfsterrenradio" die nieuws aanleverde aan de aangesloten leden in ruil voor advertentieruimte.

Stilaan ging het met Radio Gemini bergaf. De programmatie veranderde bijna continu en in de zomer van 1987 verdween de druk beluisterde Top 40. Enkele presentatoren stapten over naar Radio Magic dat inmiddels enorm populair aan het worden was en de uitzendingen verzorgde in het Ring Shopping Center. In november 1990 vertrok terug een deel van de medewerkers naar Studio Kortrijk.

De radio verliet de Kortrijkse Hallen en vestigde zich in de nabije Schaapsdreef 38a. Na een lange non-stop-periode werd nog even gedacht om Radio Gemini om te vormen in een oldiesstation. De hernieuwde aanpak mocht er zijn echter de reclame-inkomsten werden steeds kleiner. Enkele jaren later werd Radio Gemini Dansradio Vlaanderen om vervolgens toe te treden tot het netwerk Topradio.

Meer info en geluidsfragmenten via www.radiogemini.be

up

Radio Magic - 103,10 MHz - 104,10 MHz

Radio Magic werd opgericht in Bissegem door P. Declerck en de gebroeders Debacker. Magic stond voor Modern, Algemeen, Goed, Informatief Centrum. De radio werd ondergebracht in "Den Elvis pub" gelegen op de Brugsesteenweg in Kortrijk. Er werd radio gemaakt voor gans de familie.

Er werd vervolgens verhuisd naar de Gentsesteenweg waar de kantoren van verzekering F.R. Bossuyt zijn gelegen. Er werd toen uitgezonden met 1000 Watt. Radio Magic ging een commerciële koers varen en begon uit te zenden in een studio in het Ring Shopping Center te Kortrijk. Het was toen een rechtstreekse concurrent van Radio Gemini. Radio Magic bracht een mengeling van hits en oldies.

Radio Magic

De radio kende ook enkele tegenslagen. Het studiomateriaal werd gestolen in 1984. Een jaar later, toen in het shopping center werd uitgezonden, viel door een najaarsstorm de zendmast naar beneden. Nog een jaar later werd de zender gestolen.

Vanaf de zomer van 1989 fungeerde Radio Intercity als een relaiszender voor Radio Magic uit Kortrijk. Via een huurlijn werd het studiosignaal van Radio Magic doorgestuurd naar Radio Intercity. Deze situatie was in strijd met de toen geldende wetgeving op de niet-openbare radio's. Als straf kregen beide radio's vanaf 15 maart 1990 slechts een halve week zendtijd toebedeeld.

In 1991 hield Radio Magic, dat ondertussen de naam Magic FM droeg, het voor bekeken. Het BIPT was langs geweest om de zender te controleren en het vermogen stond veel te hoog ingesteld.

Radio Magic

Radio Magic richtlijnen deel 1

Radio Magic richtlijnen deel 2

radio magic verslag

up

Radio WLS - 100,00 MHz (Kluisbergen) - 106,40 MHz (Kortrijk)

Radio WLS werd opgericht op zaterdag 18 april 1981 door Dirk Otte en Willy Van Lee. Willy Van Lee was net daarvoor een medewerker van de Kortrijkse Radio Gemini en verliet dit station omdat er een meningsverschil was. Er werd uitgezonden vanuit discotheek Djinn op de Kluisberg op de frequentie 100 MHz. De locatie was, net zoals Radio Gemini, net over de taalgrens in de provincie Henegouwen.

Eerst waren er testuitzendingen op 103,10 MHz echter men ondervond dat deze frequentie niet ideaal was omdat men had af te rekenen met nabijgelegen radiostations.

Radio WLS - 100 MHz

Willy Van Lee had ook een stage gevold in een productiestudio te Chicago dat de naam WLS droeg. WLS staat voor World Largest Store en werd daar opgericht in 1924 van in de tijd dat radiostations waren gekoppeld aan expeditiebedrijven. Willy had een kwalitatieve demotape in bezit waar hij graag de jingles van zou gebruiken. Dus werd WLS als benaming gebruikt dat stond voor West Lokale Stichting.

In eerste instantie bestond de DJ-ploeg uit een mix van medewerkers van de zeezenders Radio Mi Amigo, Radio Caroline en Radio Veronica zoals Peter De Vries, Tony Winter, Nico Jansma, Ton Schipper en Peter Van Dam. Deze werden aangevuld met lokaal talent zoals Lieven Van Poucke, Dick Smit, Jhonny Player, Selly, Norbert Van Slambrouck, Ad Robberts, Sebastiaan Pieters, Jaak Bisschops, Wim Vermeer, Maarten Broekman, Steven Van Hove en Rob Van Roy.

Radio WLS gebruikte een zware zender en door de hoge ligging waren de uitzendingen hoorbaar tot ver in Frankrijk. Bij goede weersomstandigheden waren er luisterraporten van het Engelse Hastings en het Nederlandse Breda. Dus begon men uitzendingen te maken met een internationaal karakter. Men ging van start met Engelse en Franstalige programma's. Tussen 20:00 en 02:00 werd er in het Frans gepresenteerd door onder andere Baudoin, Stéphane en William Wallez. Tussen 02:00 en 06:00 werden de programma's gemaakt door enkele Amerikaanse militairen die overdag presenteerden in Casteau bij AFN Shape.

De zender van Radio WLS werd verschillende keren in beslag genomen. De uitzendlokatie bij discotheek Djinn werd ook verzegeld. Dit kwam hoofdzakelijk door het internationaal karakter van de radio. Er werd even uitgeweken naar Villa Lucienne op een boogscheut gelegen van Djinn maar dat was geen succes. Enige tijd later werden twee andere zenders opgericht om hetzelfde bereik te bekomen. Op de Mont St Aubert bij Tournai werd een tweede Radio WLS opgericht die te horen was op 103,50 MHz voor Wallonie. Vervolgens werd Radio WLS International opgericht op de Franse Mont Cassel uitzendend op 101,90 MHz voor Frankrijk.

Radio WLS International

Dirk Otte richtte in april 1981 Radio WLS op in Kortrijk. In Kortrijk werden in 1986 de programma's van Radio Contact overgenomen. In 2003 kreeg Radio WLS geen nieuwe erkenning. De zendmast werd door Luc van Braekel overgenomen en hij startte met Radio Intercity.

Bronnen: Archivesradios, Rob Van Roy, Rudy Gybels 

up

Radio Clash - Sint-Denijs

In 1982 startte in de Zwevegemse deelgemeente Sint-Denijs Radio Clash. De omroep werd zelfs in 1985 gelegaliseerd. In 1983 nam de zender het initiatief om een jaarlijks Sinterklaasfeest uit te bouwen in de gemeente. Ondanks het feit dat de zender er zelf de stekker uittrok in het najaar van 1988 is tot op heden het Sinterklaasfeest blijven bestaan.

up

Radio Zelfstandig Harelbeke / Radio Voltage - 102,90 MHz - Harelbeke

Eind 1981 startte Radio Zelfstandig Harelbeke met uitzendingen. Begin jaren 90 deden enkele radiomakers met name Christophe Vandenbroucke, Nick Soubry, Steven Caulier en Frank Vanmarcke, afkomstig van Radio Magic, Radio Gemini en Radio WLS, een voorstel aan de beheerraad.

Radio Zelfstandig Harelbeke

De raad was akkoord om de omroep te herstructureren. Onder de roepnaam Radio Voltage bracht de zender een mix van oldies en betere eigentijdse platen. Zoals op het logo was te zien werd alles bliksemsnel aan elkaar gekoppeld. Slechts gedurende enkele uren van de dag werden er gepresenteerde programma's gebracht zoals de Bliksemsnelle 50 op zaterdag tussen 9:00 en 12:00 en een dagelijks avondprogramma tussen 18:00 en 20:00. Op weekdagen werd ook een nieuwsbulletin gebracht. De nieuwe radio werd bekostigd met eigen middelen. Radio Voltage beschikte niet over een gedreven reclameverkoper en had het financieel zwaar. Er werd tenslotte beroep gedaan op Maarten Broekman. Hij werd opgenomen in de beheerraad en zijn firma MB Producties bouwde de commerciële kant stevig uit. Ook technisch werd het beter. Op het appartementsgebouw aan het Marktplein werd een serieuze mast opgericht en er werd met 300 Watt in stereo uitgezonden. Een digitale Optimod zorgde voor de nodige compressie en in de studio werd een mengtafel van Eela, microfoons van Neumann en een automatisering van Mediamatt opgesteld.

Spijtig genoeg was er bijna niemand die full time bezig was met de radio. Vanaf 1997 werden alle programma's afgevoerd en werd enkel nog een mix van easy-listening gebracht. MB Producties installeerde een toen vooruitstervend computersysteem die de resterende medewerkers overbodig maakte. Enkel nog korte vooropgenomen interventies werden tussen de platen gemixt.

Radio Voltage

Commercieel ging het steeds minder goed en in mei 1999 werd toegetreden tot Radio Energy Vlaanderen. De overeenkomst met Radio Energy was toch niet dat wat de beheerraad zich had voorgesteld en het contract werd onderbroken. De Vlaamse Zendmaatschappij, het bedrijf achter Radio Energy nam vervolgens de VZW over. In januari 2002 legde De Vlaamse Zendmaatschappij de boeken neer en werd de VZW na enkele omwegen overgenomen door Emmis Belgium Broadcasting NV.

up

Radio Roeselare - Radio Intercity - 102,20 MHz - 107,00 MHz (Roeslare, Anzegem, Kortijk )

Patrick Commeine is de zoon van de conciërge in het KBC-gebouw aan de Botermarkt, waar later de Politie zijn intrek zou nemen. Samen met Filip Dewaegemaecker van ziekenomroep Horizon richtten ze Radio Roeselare op die op zaterdag te horen was. De zender stond in de liftkamer.

Jean-Marie Claeren, die pas was afgestudeerd, contacteerde Filip Dewaegemaecker en belegde de eerste vergadering bij hem thuis. Ook Michel Lafon en Rik Debusschere werden uitgenodigd. Daar kwam in eerste instantie niet concreets uit. Kort nadien werd er in de toenmalige discotheek ‘De Karre’ in Rumbeke een tweede vergadering belegd waar ook Pol Vermeersch, Ronny Saelen en Wilfried Declercq werden uitgenodigd. Deze drie mannen kenden elkaar van de plaatselijke discotheek. Ronny en Wilfried waren er DJ en Pol was de eigenaar.

Daaruit is Radio Intercity ontstaan, de eerste echte radio die naam waardig in Roeselare. De studio’s werden ondergebracht in een oude cichorie-ast in de Mariastraat en waren amper 20 m2 groot. De ast bevond zich achter de winkel van Pol en Freddy Hoornaert, die de ruimte ter beschikking had gesteld.

Na een maand van testen en uitzenden werd besloten om voorlopig alles te stoppen omdat er acties van de RTT op komst waren. En inderdaad, in mei 1981 werden alle vrije radio's uit het arrondissement Kortrijk opgepakt.

De VZW Intercity werd opgericht op 4 mei 1981 door een deel van de initiatiefnemers van Radio Roeselare. Aanvankelijk werden de uitzendingen vanuit Roeselare de ether ingestuurd op 102,20 MHz. Na enkele maanden werd uitgekeken naar een betere uitzendlocatie van waaruit meer luisteraars bereikt konden worden. Tevens werd gezocht naar investeerders die het station meer financiële ademruimte konden geven.

Radio Intercity Roeselare

Christiaan Dewaele

Begin februari 1982 werd een investeerder gevonden in de persoon van Christiaan Dewaele die in Avelgem discotheek The Punch exploiteerde. Onder zijn impuls werd de zender verplaatst naar de Grijslokeheuvel te Anzegem, hoog en centraal gelegen in het gebied tussen Kortrijk en Oudenaarde. Er werd een voorlopige studio geïnstalleerd in een stacaravan en op de heuveltop werd een mast neergezet van 30 meter hoog. Verschillende antennesystemen werden uitgetest om een zo optimaal mogelijke ontvangst te verzekeren. Uiteindelijk werd geopteerd voor een array van 16 gevouwen dipolen, twee aan twee opgesteld in V-vorm. Een nieuwe zender van 900 Watt werd aangekocht en meteen werd ook de frequentie veranderd naar 101,20 MHz. Door de hoogte van de uitzendlocatie, de sterke zender en het uitgekiende antennesysteem, was de ontvangst in heel Zuid-West-Vlaanderen fantastisch. De oorspronkelijke initiatiefnemers die in Roeselare waren gestart, hadden intussen een ander station opgestart, Radio Alpine, dat vanuit Roeselare uitzond.

In de loop van 1982 groeide de populariteit van Radio Intercity zienderogen. Einde 1982 ontstond een breuk tussen eigenaar Christiaan Dewaele en de populaire deejays Selly en Clo-clo. Deze laatsten startten enige tijd later met een eigen station, Radio Express, vanop een locatie op een halve kilometer van Radio Intercity. Op 24 februari 1983, om kwart over tien 's morgens, vielen RTT en gerecht binnen in de studio en verzegelden de zender en de zendmast. Vier dagen later kon de omroep de uitzendingen hervatten met nieuwe apparatuur en een mobiele zendmast. In de daaropvolgende maanden volgden nog vier inbeslagnames. Dergelijke inbeslagnames waren niet echt uitzonderlijk in die periode. Vrije radio was nog illegaal maar werd gedoogd door de justitie. Er werd enkel ingegrepen na klachten. Concurrerende radiostations maakten er soms een sport van om klachten tegen elkaar in te dienen.

Radio Intercity

Begin 1984 begon Radio Intercity als eerste station in Zuid-West-Vlaanderen met het radioreclame uit te zenden. In Brussel, Antwerpen en Wallonië waren er wel meer radiostations die dit deden maar de Procureur des Konings in Kortrijk hanteerde een strikt reclameverbod op de vrije radio. De radio baseerde zich op een uitspraak van de toenmalige minister van cultuur, Karel Poma, die uitdrukkelijk verklaard had dat de wet verbood dat de staatsomroep reclame uitzond, maar dat de wet niet verbood dat de vrije radio's reclame uitzonden. Deze uitspraak van de minister werd zelfs verwerkt in een promo-spotje dat veelvuldig op de omroep werd uitgezonden.

Radio Intercity was toen het enige station dat reclame uitzond in Zuid-West-Vlaanderen en dat zorgde enerzijds voor veel inkomsten maar anderzijds ook voor veel afgunst bij de concurrentie. Op een gegeven ogenblik ontving eigenaar Christiaan Dewaele het bevel om zich op een bepaalde datum en een bepaald uur te gaan aanbieden bij de rijkswacht om verhoord te worden over het uitzenden van handelspubliciteit op zijn radiostation. Informatie ingewonnen bij het gerecht leerde dat het menens was en dat hij het risico liep ter plaatse te worden aangehouden. In overleg met advocaten werd een lijvig dossier opgesteld met talrijke bewijzen van het feit dat radiostations elders in Vlaanderen ook radioreclame uitzonden. Op het ogenblik dat Christiaan Dewaele zich op het gestelde uur bij de rijkswacht aanbood, ontving de rijkswacht een telefoontje van de procureur.  Hij besefte dat het zinloos was het reclameverbod te handhaven. Vanaf dat ogenblik zou hij ook het uitzenden van radioreclame gedogen in zijn arrondissement. Radio Intercity had door zijn vasthoudendheid als pionier de weg vrijgemaakt voor de andere radiostations.

Radio Intercity - een Wortegemsen
Christiaan Dewaele en Marcel Lippens (Selly
)

Christiaan Dewaele startte intussen ook een bedrijf op dat zogenaamde "syndicated programs" produceerde. Dat waren cassettebandjes met kant-en-klare radioprogramma's gepresenteerd door ervaren deejays, meestal Nederlanders. Enkele deejays die bij Intermedia, want zo heette het initiatief, onder contract stonden, waren Rob Stenders (vervolgens nethoofd van de Nederlandse popzender 3FM), Hans van der Ven, Tony Winter, Maarten de Jong en Ton van Dijk.

Radio Intercity kreeg een officiële zendvergunning. Het station verhuisde in 1986 naar de officieel toegewezen frequentie 107,00 MHz. Het zendvermogen was beperkt tot 50 Watt ERP. De zender werd afgesteld op 16 Watt en verdeeld over 4 dipolen. In juni 1987 besloot de radio om toe te treden tot een netwerk.

Op dat ogenblik bestonden reeds het Radio Contact-netwerk en het netwerk van de Vijfsterrenradio's. Een derde netwerk dat in 1987 ontstond, was het Radio SIS-netwerk. Dit was een initiatief van Leader FM, een reclameregie die deel uitmaakte van de Cobepa-holding. Het netwerk werd geleid door Luc Van Kapellen en Ton Schipper. Het SIS-netwerk bleek niet het verhoopte commerciële succes op te leveren. Een kennis van Christiaan Dewaele, Danny Vuylsteke, had intussen het netwerk XTRA FM opgestart dat gebruik maakte van vooruitstrevende Amerikaanse technologie namelijk computergegenereerde playlists en digitale opnametechnieken. Vier topdeejays met name Peter van Dam, Rudi van Vlaanderen, Peter Hoogland en Erik Marijsse maakten dagelijks drie uur programma. Dit verhaal eindigde met het faillissement van reclamebureau Cream uit Denderleeuw dat het XTRA-netwerk coördineerde. Daarna ging Radio Intercity weer uitzenden als SIS Intercity.

Vanaf de zomer van 1989 fungeerde Radio Intercity als een relaiszender voor Radio Magic uit Kortrijk. Via een huurlijn werd het studiosignaal van Radio Magic doorgestuurd naar Radio Intercity. Deze situatie was in strijd met de toen geldende wetgeving op de niet-openbare radio's. Als straf kreeg de radio vanaf 15 maart 1990 slechts een halve week zendtijd toebedeeld: van woensdagmiddag tot zaterdagnacht. De rest van de zendtijd op de 104,10 MHz werd aan Radio Magic toebedeeld. Radio Magic hield het evenwel bekeken eind 1991.

Inmiddels werd het station uitgebaat door de gebroeders Delbeke die er een house-station van maakten. Vanaf juli 1993 zond Radio Intercity, zonder toestemming van de overheid, terug zeven dagen per week uit. Die toestemming kwam er pas op 20 oktober 1994. Door stormschade aan de zendmast ging het station vanaf eind 1994 met een sterk verminderd zendbereik uitzenden. Op 1 augustus 1996 staakte Radio Intercity definitief zijn uitzendingen, nadat de overheid de erkenning had ingetrokken omdat het met te weinig vermogen uitzond.

In 2003 kreeg VZW Intercity, die toen in handen was van Luc Van Braekel, een erkenning in Kortrijk. Op de nieuwe Radio Intercity werd op de frequentie 106,40 MHz hitradio geprogrammeerd. Enkele jaren later was op de frequentie achtereenvolgens Radio Mi-Amigo en Radio Extra Gold te horen.

up

Radio Rolarius - 103,50 MHz - 103,30 MHz - 106,30 MHz (Roeselare)

Pol Vermeersch, Ronny Saelen en Wilfried Declercq hadden Radio Intercity opgericht. In juli 1981 ontstond er een breuklijn tussen de medewerkers. De ene groep wou de populaire toer op. Ze wilden radio maken stijl Mi Amigo met vlotte DJ presentatie en dito muziek. De andere groep wilde de ‘betere’ muziek horen en een meer strakkere presentatie.

Die laatste groep met Ronny Saelen, samen met Peter Kiepe, Jean-Marie Claeren, kunstenaar Geert Van Allemeersch waren van plan een nieuwe radio op te richten. Geert stelde de naam Radio Rolarius voor als naam voor het nieuwe station. Rolarius was de naam van een reus en tevens een symbool voor de stad Roeselare.

De eerste uitzendingen vonden plaats in de zomer van 1981. Een geïmproviseerde studio in een rijhuis in de Steenstraat 34 op de bovenverdieping was de eerste uitzendlocatie.

Radio Rolarius was in het begin een weekendradio. De uitzendingen bleven beperkt op vrijdagavond van 17:00 tot 23:00 en op zaterdag en zondag tussen 8:00 en 20:00. Een eerste persartikel uit september 1981 spreekt over een zender van 20 Watt om heel Roeselare en omliggende gemeenten te bereiken en dit via de frequentie 103,50 MHz.

Het contact met de zender kon toen enkel via Postbus 81 in Roeselare. Deze postbus werd in eerste instantie gehuurd door De Nachtridders, een groepje CB-enthousiastelingen uit het Roeselare. Luisteraars konden via het postbusadres voor de prijs van 20 BEF (0,5 euro) en een toegevoegde postzegel van 9 BEF een sticker bestellen.

Er werd in die eerste maanden ook gezocht naar een manier om zich te onderscheiden van de vele andere zenders die als paddenstoelen uit de grond schoten. Zo heeft kunstenaar Geert Van Allemeersch een perkament gemaakt en een zegelring in keramiek ontworpen. Deze zegelring werd aangeboden aan de luisteraars die zich aansloten als erelid.

Radio Rolarius zegelring

Op datzelfde moment werd ook een tiendaagse georganiseerd. Dit was een zeer ambitieuze onderneming die een grote circustent oprichtte op de locatie van de Bank Van Roeselare (nu De Munt). Iedere avond traden vedetten van toen op zoals Doris Day and The Pins, Peter Koelewijn, Eddy Wally en Willy Sommers. De bedoeling was om met de winst een volwaardige zendinstallatie aan te schaffen en een professionele studio uit te bouwen. Echter dat plan viel in het water door een te lage opkomst.

Het eerste jaar van Radio Rolarius was er tevens één van enkele grappige anekdotes. Franky Walker geraakte niet langs een te smalle trap voor hem tot boven in de studio's. Wim Wester (Willy Deswarte) hoorde zichzelf niet, maar luisterend Roeselare kon Willy wél zeer goed horen. En een bezoek van voetbalvedette Jan Ceulemans bracht een ware volkstoeloop teweeg.

radio Rolarius

In 1982 verhuisde de radio naar de Ardooisesteenweg, in het huis naast waar op de dag van vandaag nog steeds videotheek 'Roxy Center' is gevestigd.

Twee studio's - een live studio en een nieuwsstudio - worden ingericht achteraan het woonhuis. Ondertussen kende de radio een gigantische groei qua medewerkers. Zowel jongeren als oudere medewerkers vonden hun weg. Op een bepaald moment telde de zender meer dan 70 actieve presentatoren. Echter het grote aantal medewerkers was tevens ook de zwakte van Radio Rolarius. Je kon op de radio alle mogelijke soorten muziek horen met een verschillende presentatiestijl. Een rockprogramma werd bijvoorbeeld gevolgd door een uur klassieke muziek. Jonge mensen kregen hun kans om hun hobby uit te oefenen. Om iedereen een kans te geven was een horizontale programmering geen optie.

Radio Rolarius studio

Toch waren enkele programma's bijzonder geestig en populair. Zo was er het legendarische duo Jefke Vissers en Nonkel Maurits (zie foto) die op zondagmorgen een verzoekprogramma presenteerden in het olijke Roeselaarse dialect (Roeselaors met haor ip). Het programma was populair tot in Canada ! Wekelijks werd het programma op cassette opgenomen en opgestuurd, waar de Canadese Belgen dan gretig per brief op reageerden.

Er was tevens De Badshow op zaterdag met de vlotte Peter Van Veen (Peter Kiepe). En het populaire programma Stichting Rolarius 30 was in feite een tweespan. Het werd gebracht door Cis Deruyter (Francis Veranneman) en Tom van Zanten (Filip Bruwier).

Jefke Vissers

De nieuwsdienst onder impuls van Toon Ladder (Jean-Marie Claeren) en Bob Peeters (Peter Seys) brachten dagelijks bulletins met vooral lokaal nieuws; Verkiezingen gingen toen nooit voorbij zonder dat de zender er telkens een marathonuitzending van maakte met vele interviews.

Als enige in de streek bracht de omroep ook de wekelijkse hitparade uit op papier naar het voorbeeld van het Nederlandse Radio Veronica. De wekelijkse lijst werd verdeeld onder de plaatselijke platenhandelaars.

Radio Rolarius bestelwagen

Begin 1988 vond een noodgedwongen verhuis plaats van de studio's in de Ardooisesteenweg naar de Kattenstraat. De huisvesting boven videotheek 'Videoland' bood veel ruimte en mogelijkheden. Maar een zendmast kon er in de onmiddellijke omgeving niet worden geplaatst. Als oplossing werd een telefoonkabel getrokken tot aan de kop van de vaart waar een mast op de gebouwen van het bedrijf AVIX werd gezet.

Radio Rolarius

In november 1991 werd het tienjarig bestaan gevierd met o.a. een avond vol rockmuziek in de legendarische zaal 'De Beurs' aan het Stationsplein in Roeselare. Ondermeer Rudolf Hecke en Poésie Noire kwamen er die avond optreden.

Toen al had het radiostation een stem in de verslaggeving van voetbal-, wieler- en rally-wedstrijden. Vooral het rally-radio-concept was nieuw en toonaangevend door de live-verslaggeving dankzij de opkomst van de mobilofoon. Dit leidde veel later tot 'Power & Passion', een radioprogramma over rally dat anno 2019 nog steeds wordt gemaakt en uitgezonden op Radio IRO en herbeluisterbaar blijft via internet op Mixcloud.

Radio Rolarius

Het verhaal van Radio Rolarius liep op z'n einde in april 1995 wanneer de VMM (nu Medialaan) de licentie overnam en het concept West-Vlaamse Radio startte. Eerst koos Peter Huyghe voor de naam Radio Zuid vermits de gelinkte Westvlaamse zenders ook iets hadden met windrichtingen. Zo was de naam van Radio Roya in Brugge gewijzigd in Radio Noord en in Oostende deed Radio Noordzee mee.

Later trad de radio toe tot Radio Mango. De studio werd verhuisd naar het WTV-gebouw. Geen enkele van de medewerkers stapte toen mee in dat verhaal.

Radio Rolarius ging de geschiedenis in als de Roeselaarse lokale radio met de op één na langste staat van dienst. Nog steeds komen medewerkers jaarlijks samen om die herinnering te herbeleven.

Met dank aan Ivan Willaert.

up

Radio Alpine (Roeselare)

Radio Alpine begon zijn uitzendingen in 1982 en was meteen een schot in de roos. Vele medewerkers waren plaatselijke vedetten en de radio behoorde tot één van de drukst beluisterde in de provincie. Ook het jaarlijkse fanbal, de Nacht van Alpine, trok in feestzaal La Palma telkens enkele duizenden fans. In de glorierijke jaren '80 had Alpine zijn studio's in de Mariastraat, nadien in de Ardooisesteenweg boven de Alpine Club en later in de Wallenstraat.

Radio Alpine

Hier volgt een artikel uit Radioscopie waar Rik Hoornaert wordt geïnterviewd op het momeht dat het uitzenden van reclamespots nog niet was gereglementeerd. Geert Messiaen vertelt vervolgens over zijn programma Servicetelefoon.

up

Radio Uilenspiegel (Roeselare) - 100,60 MHz - 106,10 MHz

Radio Uilenspiegel startte met uitzendingen op 1 april 1982 en is na Radio Roeselare de oudste radio uit de stad Roeselare. De radio werd gesticht door onder andere Pol Vermeersch die ook Radio Intercity mee oprichtte.

Na enkele weken werd een programmaschema opgesteld. Twintig medewerkers verzorgden toen de programma's. De luisterdichtheid groeide want de radio maakte ook overdag programma's gericht aan de huismoeders. 's Avonds werden dan meer programma's gemaakt gericht aan de jeugd.

Na enkele maanden werd de zender en de studio verzegeld door de RTT omdat er met een te hoog vermogen werd uitgezonden en men eveneens de luchtvaartband stoorde. Na enkele weken was Radio Uilenspiegel terug te beluisteren met een lager vermogen. Omdat op dat moment de band tussen 100 en 104 MHz propvol zat met andere vrije radio's werd in juni 1984 als eerste Westvlaamse radio de frequentie 106,10 MHz ingenomen. Op dat moment was het nog niet toegelaten om op frequenties uit te zenden boven de 104 MHz. Door die wijziging had de radio terug een groot zendbereik en stemden meer luisteraars af op Radio Uilenspiegel. Men stelde vast dat er na enkele weken ook andere radio's begonnen uit te zenden in het stuk 104 - 108 MHz.

In december 1984 had de radio reeds 50 medewerkers die zeer gevarieerde programma's maakten. Dagelijks bracht men toen ook drie nieuwsberichten. Ook werd er tijd uitgetrokken om een bepaald nieuwsfeit uitgebreider aan bod te laten komen.

Radio Uilenspiegel

Radio Uilenspiegel kreeg ook een gunstig preadvies van de raad van niet-openbare radio's.

up

Radio Ardos (Ardooie) - 102,10 MHz - 107,20 MHz

In de lente van 1981 zat Jaak Lammertyn te knutselen op zijn zolderkamer in de Koning Albertstraat. Hij is elektrotechnicus van beroep en binnen de kortste tijd stak hij een zender in elkaar, hing er een antenne aan vast, schoof een dakpan opzij en ... daar verrees het eerste FM-signaal in de gemeente Ardooie. Enige tijd later fietste Didier Feys voorbij, merkte de kleine antenne op en sprak Jaak aan. Kort daarop deelden ook Luc Dejonghe en Pol Haspeslagh zijn enthousiasme en zaten ze elke zondagmiddag muziek aan te kondigen voor een klein publiek aangezien het signaal van de zender niet verder ging dan 200 meter.
Programma's werden opgenomen op cassetttes van 90 minuten wat dus betekende dat er na 45 minuten er een korte pauze was. Iemand moest het bandje vlug omdraaien om de laatste 15 minuten te laten afspelen. Jaak Lammertyn begon ook al vlug interviews af te nemen en het programma "Wiene en wadde in Ardooie?", uitgezonden op zondagmiddag, werd direct een succes.

Een jaar later had de radio een naam gekregen. Het werd Radio Ardos wat stond voor de Ardooise Omroep Stichting. De omroep telde toen reeds heel wat medewerkers en er werd uitgekeken naar een geschikte locatie om een studio in te richten. Die werd gevonden naast de hangar van zeepboer Paul De Meulenaere in de Tombrugstraat. Er werd een chalet gebouwd met 2 knusse studio's. Daarnaast werd een mast opgericht. Het aantal medewerkers steeg explosief en vooral de jeugd was in eerste instantie meer dan bereidwillig om een uurtje te presenteren. Er waren op een bepaald moment meer dan 50 mensen betrokken bij het initiatief. Wim Vanlerberghe (Valère Van Keerbergen) en Luc Devisch (Hugo De Groot) waren twee bekende stemmen uit die periode. Er werd een vedettenparade georganiseerd en het was ook de tijd van de drive-in shows. Zo kwam er geld in het laatje en floreerde de werking van de eerste vrije radio in Ardooie.

Radio Ardos - studio Tombrugstraat

De BRT lanceerde vervolgens Studio Brussel en in Radio Ardos, toen uitzendend op 102,10 MHz, moest verhuizen van frequentie. Enige tijd later waren de programma's van Radio Ardos te horen op 107,20 MHz.

In 1985 zocht men een betere huisvesting en kon men het leegstaande café 't Motje huren van de brouwerij Vandenbussche. Er werden nieuwe studio's gebouwd. Intussen hadden heel wat jongeren afgehaakt eens het nieuwe er van af was en bleven een 30-tal gemotiveerde medewerkers over om het tweede deel van het radioavontuur aan te vatten. Medewerkers van toen waren onder andere Wilfried Meerschaert (Smurf), Martin Vandenberghe (Jo met de Micro) en Rik Wullaert (Ricky Stardust).  Een vzw werd intussen opgericht en de radio kreeg een officiële zendvergunning. Nog datzelfde jaar werd overgeschakeld op weekendradio omdat de radio slechts een halve frequentie kreeg. Uitzendingen liepen van vrijdagmiddag 12:00 tot zondagavond 0:00.

Radio Ardos

Eind jaren '80 werd reclame toegestaan en de lokale middenstand was gretig om te adverteren op de omroep. De reclameregie werd nooit uitbesteed en onder impuls van Dirk Duyvejonck kon de radio altijd rekenen op continue inkomsten. Samen met de uitbating van het café, dat ook als clublokaal van enkele andere verenigingen diende, werd met de opbrengst de onkosten betaald.

Ondertussen was Marc Duynslaeger (Moby Dick) voorzitter geworden en zette zijn schouders onder tal van activiteiten om de radio meer naar buiten te laten komen. Er werd meegewerkt aan Het Kampioenschap van Vlaanderen, aan de Sint-Maartensstoet en de traditionele Jaarbeurs. Zijn grootste verwezenlijking was op dat moment ongetwijfeld de jaarlijkse Truckrun die in 1989 in Ardooie werd georganiseerd. Samen met Geert Devriese en de bestuursploeg bezorgde hij de bewoners van het MPI Klerken een onvergetelijke dag met een hartelijke ontvangst in Ardooie.

Als men in 1991 tien jaar radio Radio Ardos ging vieren, werden er grote plannen gesmeed. Een heel weekend in september werd er gevierd. In een bomvolle sporthal, toen gelegen in de Koning Albertstraat, ging de eerste Honeymoonquiz door. Enkele dagen daarvoor werd een rockavond met Dirk Blanchart georganiseerd en op zondag werd iedereen uitgenodigd om de live-uitzendingen mee te volgen en een glas te heffen op het tienjarig bestaan.

Intussen was de groep medewerkers geslonken tot een twintigtal. Waar veel lokale radio's op dat moment ophielden te bestaan, kon Radio Ardos echter rekenen op een aantal doorzetters onder impuls van de twee programmaleiders Alex Loncke (Patrick van Looy) en Tino D'Heygere (Gert van De Ven). De weekendradio had een jaarlijkse afspraak om uitzonderlijk een hele week uit te zenden tussen kerst en nieuw en bouwde een traditie op om gepresenteerde nachtprogramma's te brengen tussen zaterdag en zondag.

Radio Ardos - medewerkers uit 1996
Een aantal  medewerkers anno 1996. Staand: Alex Loncke, Ronny Defour, Steven Vermandel, Erik Vandevyver, Antoon Vandecasteele, Marc Duynslaeger.
Zittend: Tino D'Heygere, Erwin Bourgeois, Nico Declercq, Francis Depypere, Donald Benoot, Ivan Willaert

In 1993 en 1994 werd het café 't Motje niet alleen als clublokaal gebruikt, maar ook als live-studio wanneer Ivan Willaert (Rob Verhoyen) er zijn Praatcafé organiseerde op zondagavond. Vooral als bekend volk over de vloer kwam, zat het café afgeladen vol om de vedetten en personaliteiten bezig te zien en te horen.

Rond 1998 hing er heel wat onduidelijkheid in de lucht over de toekomst van de lokale radio's. De meesten waren ofwel opgehouden te bestaan, ofwel overgenomen door een netwerk. Radio Ardos was op dat moment één van de laatst overgebleven zelfstandige, onafhankelijke radio's die met beperkte middelen toch het hoofd boven water hield. Maar het tij keerde en in januari 1999 werd gezamenlijk beslist om de stekker uit het stopcontact te trekken.

Bijna 18 jaar lang heeft Radio Ardos een wezenlijke bijdrage geleverd aan het culturele en ontspanningsleven in Ardooie en deelgemeente Koolskamp. De ambities om op te boksen tegen de professionele werking van de 'groten' waren er niet. De inzet en eendracht om een echte lokale radio te verzorgen was er tot de laatste dag.

De frequentie werd overgelaten aan Topradio.

Met dank aan Ivan Willaert

up

Radio UFO (Izegem) - 101,90 MHz - 102,50 MHz

Eind jaren zeventig richtten enkelen mensen Radio LBS in Ingelmunster op wat stond voor Lokale Belgische Stichting. Tijdens de zomer van 1982 besliste Radio LBS een commerciële toer te varen waarbij reclameboodschappen het muziekaanbod zou afwisselen. Deze ommezwaai viel bij enkele medewerkers in slechte aarde, waarna ze besloten dan maar zelf een eigen radiostation op te starten.

In ijltempo werd alles in gereedheid gebracht. Enkele maanden later werd Radio UFO geboren en begon uit te zenden op 101,90 MHz. UFO stond voor Uw Familie Omroep. De omroep moest een frequentie delen met Radio Columbia uit Ledegem. De twee radio’s smolten samen en de naam van het station werd Radio UFO Columbia. In 1988 schoten er geen Radio Columbia medewerkers meer over en werd de radio terug Radio UFO genaamd.

Radio UFO

In 1985 werd uitgekeken naar een nieuwe locatie.  De studio's waren immers ondergebracht bij een medewerker in een bewoond pand  wat op d’een duur storend was voor de privacy van de eigenaars. In de Wallemotestraat in Izegem werd een bouwvallig huisje gevonden dat door enkele medewerkers volledig werd opgeknapt. Er werd verhuisd halverwege 1986. Intussen groeide Radio UFO uit tot een begrip in Izegem en ver daarbuiten.

In 1991 veranderde het bestuur en er werd flink geïnvesteerd in nieuw materiaal. Zo had de radio één van de modernste studio’s uit West-Vlaanderen. Ondertussen werd het station omgedoopt tot Radio Sympathiek en maakte gebruik van de nieuwe frequentie 107,60 MHz. Nieuwe programma’s waren toen te horen zoals The Country Round Up dat eerder speelde op Radio Gemini.
Radio Sympathiek koos ervoor zo lang mogelijk zelfstandig te blijven maar uiteindelijk was er geen ontsnappen meer aan. Radio Sympathiek sloot zich aan tot Familyradio.

Radio Sympathiek

up

Radio Neptunus (Izegem) - 102,00 MHz

Radio Neptunus startte de eerste uitzending op 2 november 1980 om 12 uur 's middags. Gedurende zes maanden werden uitzendingen verzorgd iedere zondag tussen 12:00 en 18:00. Op 3 mei 1982 werd de zender in beslag genomen door de toenmalige RTT.

Een nieuwe zender werd aangeschaft volledig aan de normen die door de toenmalige RTT werden opgesteld. Een zendvermogen van 5 Watt en antennes opgesteld in een mast van 20 meter zorgden voor een zendbereik van 8 km. Dit was voldoende voor de radio om de ganse agglomeratie Izegem te bereiken.
Er werd terug uitgezonden op 102,00 MHz tijdens de zondagnamiddag. De programma's bestonden hoofdzakelijk uit populaire muziek. Tussen de muziek werden de socio-culturele activiteiten uit de regio omgeroepen.
De radio werd finacieel recht gehouden door vrijwillige bijdragen van de medewerkers en luisteraars.

Radio Neptunus -zendschema

up

Vrije Radio Space (Alveringem) - 102,80 MHz - 102,60 MHz

Vrije Radio Space startte op 11 september 1982 om 16:30 precies. De naam van de radio is ontstaan uit discobar Studio Space die toen al enkele jaren zeer populair was in Alveringem en omstreken. De medewerkers van de discobar waren Dirk Debacker, Luc Delancker en Hugo Senesael.
De studio werd ingericht in de toen verlaten Gemeentelijke Jongensschool te Hoogstade, Kerkstraat 6. De ingenomen ruimte kreeg al vlug het eigen huisnummer 6b.

Het was de bedoeling om te starten op 1 juli 1982, de start van de grote vakantie. Echter de zendmast moest worden opgetrokken, een FM-zender moest worden gevonden en de studio moest worden ingericht. De datum werd vele keren uitgesteld.

De FM-zender werd gemaakt door een radioamateur. Die zender werd ingesteld op de frequentie 102,80 MHz en had een vermogen van 50W. Het geheel bestond uit twee delen: de FM-modulator met stuurversterker van 5W en een  eindversterker tot 50W. Een ventilator hield het geheel op kamertemperatuur.
De antenne was een open dipoolantenne.

Het mengpaneel was een uniek handgemaakt exemplaar. Het was voor die tijd  zeer revolutionair: Het had ingangen voor twee platendraaiers, twee cassettedecks, twee bandopnemers en drie micro's. Het ontwerp was monoraal.

Ondertussen kreeg het bestuur toestemmingen van de gemeente om de lokalen van de oude gemeentelijke school te gebruiken.

Vrije Radio Space

De start van de radio werd onder ruime belangstelling van het gemeentebestuur Alveringem, de pers en de medewerkers officieel gemaakt op 11 september 1982 om 16 uur 30. De toespraken gebeurden op de speelplaats van de Gemeentelijke Jongensschool. Op deze oppervlakte werd de zeer imposante slanke pyloon van 30m opgezet door Dirk Debacker. Bovenop deze pyloon werd de zendantenne geplaatst. Deze werd in allerijl afgehaald van een reeds bestaand radiostation uit Kuringen bij Hasselt.
De sprekers waren Luc Delancker, Dirk Debacker, Roger Dezeure toen schepen
gemeentebestuur van Alveringem en de voorzitter van Radio Horizon.

Opening Vrije radio Space

Luister hier naar de openingstoespraak:

Vrije Radio Space was een weekendradio die gericht was op het brengen van streeknieuws, interviews en muziek. Tijdens de weekdagen was er veel werk om ieder weekend opnieuw boeiend van start te kunnen gaan. De omroep had een groot luisterpubliek. Er werd een erkenningsdossier samengesteld en de omroep kreeg een voorlopige uitzendvergunning. In 1984 worden de radio's aan een strengere regelgeving onderworpen. Artikels in de kranten zoals “Eerste jaar wettig zenden kost meer dan 300.000 BEF, “Einde van het ether-avontuur” demotiveert het radiobestuur. De kosten werden als volgt geraamd: RTT erkende apparatuur: 200.000 BEF, keuringskosten: 30.000 BEF, jaarlijkse vergunning: 9.600 BEF voor een zendstraal van 8km. Voor de organisatie was dit de doodsteek. Dergelijke bedragen waren met de eenvoudige weekendradio niet te halen. De bestaande reclame- en fuifinkomsten waren onvoldoende om de werkingskosten te dragen.

Het toenmalig bestuur besliste de laatste uitzending van de radio te laten doorgaan op 11 november 1984  om 22 uur. Hoewel de beheerraad de sluiting van de radio strikt geheim hield, hadden enkele DJ's toch een flauw vermoeden dat de stekker zou worden uitgetrokken. Toen het bericht werd verspreid onder de medewerkers was er een totale verslagenheid onder hen. De laatste 4 minuten en 20 seconden werd een opname gestart analoog als op de zeezender Radio Veronica.

Luister hier naar de laatste 4 minuten 20 seconden:

Vrije Radio Space kwam tijdens de kermis van 14 tot 17 september 2012 met een evenementvergunning terug in de ether op 94,90 MHz.

www.radiospace.be

up

Westhoek Info Radio (Alveringem) - 102,60 MHz - 104,90 MHz

Westhoek Info Radio was de opvolger van Vrije Radio Space. De VZW Radio Space bleef bestaan. Een nieuwe groep enthousiaste medewerkers nam de VZW en de inboedel over en starten Westhoek Info Radio of kortweg WIR. Willem Lanszweert werd de nieuwe voorzitter.
Op 24 september 1985 ontving WIR de vergunning. De toegekende frequentie werd 104,90 MHz met een zendvermogen 25W en een antennehoogte van 20 meter.

De frequentieband werd nadien meermaals herschikt waarbij telkens heel wat radio’s moesten stoppen. Westhoek Info Radio mocht blijven uitzenden. Op 16 november 1990 werd de zendinstallatie door de toenmalige RTT onderworpen aan de technische controle en werd goed bevonden. Maar financieel werd het opnieuw moeilijk. Westhoek Info Radio stopte met uitzenden in 1991. De studio's werden ontmanteld en de lokalen werden terug ter beschikking gesteld van de gemeente Alveringem.

up

Radio Caraad (Aarsele) - 102,40 MHz - 101,50 MHz - 106,50 MHz - 105,80MHz

Radio Caraad was tijdens de jaren 70 eerst te beluisteren op de middengolf. De naam werd geïnspireerd op een toenmalig radio en tv merk. Op 5 augustus 1980 werden de éérste uitzendingen op de FM band gemaakt vanuit Aarsele.

De zender had een vermogen van 30 Watt. Omdat er nog niet veel radio’s uitzonden was het signaal toen te beluisteren tot voorbij Gent. De studio’s waren ondergebracht bij apotheek Verbanck in de Jules Van Ooststraat in Aarsele. Met een minimum aan materiaal werden toch kwalitatieve programma’s gemaakt.
Radio Caraad zond eerst uit op 101,50 MHz en programmeerde bij de opstart uitsluitend alternatieve muziek op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Om meer luisteraars te bereiken werd na een tijdje overgeschakeld naar familievriendelijke radio. De luisterdichtheid ging met grote sprongen de hoogte in. Om geld in het laadje te brengen werd radiopubliciteit geprogrammeerd en werden feesten georganiseerd.

In 1986 kreeg Radio Caraad een gedeelde vergunning om programma’s te verzorgen op woensdag, vrijdag en zaterdag via de frequentie 106,50 MHz.
Er werd toen met een uitgestraald vermogen van 100 Watt worden uitgezonden. Maar in hetzelfde jaar kende de radio tegenslag. De 21m hoge zendmast knakte af ten gevolge van een blikseminslag. Snel werd tot de bouw van een nieuwe mast een noodmast geplaatst om de uitzendingen verder te garanderen.

Radio Caraad Radio Caraad

Een jaar later moest Radio Caraad door de verhuis van apotheker Verbanck op zoek gaan naar een anderelokatie. Ondanks het gebrek aan onderdak voor Aarseelse verenigingen werd toch een nieuwe thuishaven gevonden in een oude fermette in de Westhoekstraat in Aarsele. Na het inrichten van de studio’s en de nieuwe zendmast werden de uitzendingen definitief gestart als weekendradio met uitzendingen op vrijdag, zaterdag en zondag.

In 1988 werd nogmaals een nieuwe frequentie toegewezen namelijk 105,80 MHz. Terwijl er in 1998 in de media uitvoerig aandacht werd besteed aan het nieuwe frequentieplan werd toch beslist om te investeren in nieuw studiomateriaal. Zo werd de studio uitgerust met een volledig nieuwe computerinstallatie.

Radio Caraad Radio Caraad

In juli 1998 kreeg de radio een zendtijduitbreiding tot 24/24 programmatie. Nieuwe medewerkers werden aangetrokken met als resultaat op 5 augustus 1998 de definitieve start als een voltijds radiostation precies 18 jaar na de allereerste uitzending. Nieuw in de programmatie waren o.a. de nieuwsuitzendingen en informatieprogramma’s. Er werd ook een samenwerking gestart met Spitsradio, een overkoepelend orgaan voor heel wat radio’s in Oost & West Vlaanderen.
Echter op woensdag 25 april 2001 stopte Spitsradio met het toeleveren van programma’s en nieuwsuitzendingen. Om de kwaliteit van de programma’s te garanderen werd een samenwerking aangegaan met Radio Contact op 1 mei 2001. Het was de start van een succesrijke periode. Nieuwe medewerkers werden aangetrokken met als doel het regionale karakter van de frequentie te behouden.

Het was toen ook de tijd om een nieuwe uitzendlocatie te zoeken op de grond zou een nieuwbouwwoning worden bouwen. In 2002 werd een nieuwe studio gebouwd in de Sterrestraat 34 te Aarsele. Het Radio Contact netwerk hield op te bestaan in 2008. Er een samenwerking gestart met Crazy FM tot eind maart 2010. Daarna werd samengewerkt met City Music.

Radio Caraad

De samenwerking met City Music werd opgeheven op 1 januari 2017. De naam van de radio werd toen gewijzigd in Caraad FM. Op 1 januari 2018 stopten de FM-uitzendingen. Caraad FM kreeg toen geen nieuwe erkenning.

up

Radio Express / Radio Media (Anzegem) - 105,70 MHz - 107,00 MHz

Een tweestrijd tussen de verantwoordelijken zorgde ervoor dat een aantal medewerkers Radio WLS verlieten om een paar maanden later op de proppen te komen met Radio Intercity. Maar ook bij Radio Intercity waren er meningsverschillen en een deel van de medewerkers richtten een nieuwe zender op.

De VZW Express werd opgericht en tijdens de zomer van 1982 waren er testuitzendingen. Op 21 januari 1983 startte Radio Express met zijn eerste uitzending vanuit Anzegem onder leiding van Willy Vervoort en Gino Lietaer (ex-Radio WLS). De eerste uitzendingen gebeurden vanuit de gebouwen van Vanlancker Textiel in de Holstraat 50. Radio Express was meteen een succes dankzij een grote verscheidenheid aan programma's met een lokaal karakter gepresenteerd door een aantal deejays die hun sporen reeds verdienden bij Radio WLS en Radio Intercity. Dat waren Selly Lippens, Wim Vermeer en Rob Van Roy aangevuld met onder andere Clo Clo, Jo Jacobse, Jan Van Praet en Patrick Van Dyck.

De graadmeter voor de populariteit van 't muzikaal kloppend hart uit Anzegem was het eerste fanbal op 12 mei 1983 met diverse optredens. Duizend aanwezige fans kwamen opdagen in feestzaal 't Park te Tiegem. Het tweede Express-familiefeest in de zomer van 1984 lokte zelfs ruim 1.500 sympathisanten. Op 15 december 1983 volgde een vedettennacht in Tiegem. Vele internationale radio- en TV-vedetten zoals John Spencer, Henk Wijngaert, Jose van de meidengroep Luv en Ben Cramer passeerden die avond de revue. Dat de Anzegemse vrije radio ook grote internationale tenoren inspireerde, bleek uit een bezoek van de Duitse schlager zanger Freddy Breck, die in de zomer van 1985 afzakte naar de studio. Hij verzorgde toen met DJ Selly Lippens een radiospecial. Ook Frans Bauer bracht al een paar keer een bezoek aan het station.

Radioreclame werd nog niet toegelaten en om nieuwe investeringen mogelijk te maken en de kas wat te spijzen volgden de feestactiviteiten zich in snel tempo op. Op vrijdag 20 september 1984 werd een volgende vedettennacht georganiseerd. In het gemeentelijk sportcomplex La Moderne in Kluisbergen werden ruim 1300 aanwezigen getrakteerd op optredens van Salim Seghers, Jack Jersey en Benny Neyman onder begeleiding van het orkest Lou Roman. De verrassingsact was toen Rod Saint Clair.

Op vrijdag 21 februari 1986 werd het derde karnavalbal in feestzaal 't Park in Tiegem een schot in de roos. Die avond waren onder meer de Havenzagers present. Maar de feeststemming werd overschaduwd door minder positief nieuws. Diezelfde dag moesten de uitzendingen van Radio Express worden gestaakt, toen de apparatuur in beslag werd genomen. Om kwart voor tien 's ochtends kwam de toenmalige RTT de antennes verzegelen. De zendinstallatie werd in beslag genomen. Radio Express werd eerder niet erkend en was toen illegaal bezig. Een proces-verbaal bracht zelfs een aantal medewerkers voor het gerecht. Het optimisme bleef groot maar de Radio Express ploeg kon in 1986 het muzikaal kloppend hart van Anzegem niet meer reanimeren.

Op 12 juni 1987 was Radio Express opnieuw in de ether. De studio was gevestigd in de Ruggestraat 20 in Avelgem via de frequentie 105,70 MHz. Na een maandenlange voorbereiding werd ploeg van Radio Express geïntegreerd in de vzw Antares van Dj Geert Hofman zodat de radio kon heropgestart worden op een legale manier. Radio Antares was een klein lokaal station uit Avelgem dat was erkend. In het verleden trokken meer en meer medewerkers van Radio Antares naar andere stations. Een deel was al aan het werk bij Radio Express. Er zat voor Radio Antares eigenlijk niets anders op om te fusioneren met Radio Express.

Op vrijdag 11 september 1987 had Radio Express opnieuw de organisatiemicrobe te pakken. In het kader van de Mira-feesten organiseerde de radio een showavond met optredens van onder andere Paul Severs.

Op 16 oktober 1987 waaide de zendmast om door een najaarsstorm. Deze kwam terecht op enkele aanpalende woningen. Ook deze keer gaven de radiomakers de moed niet op en reeds in november 1987 zond Radio Express terug uit voor Avelgem en omstreken. Door het nieuwe radiodecreet kreeg de radio een nieuwe frequentie. Op 13 oktober 1990 werd 107,00 MHz de nieuwe stek. In 1992 bij het volgende radiodecreet Van Rompuy dat ketenvorming verbood, moest Radio Express van naam veranderen. Iedere radio uit Vlaanderen moest een unieke naam hebben. Aangezien er in Antwerpen ook een Radio Expres - met één s - die iets langer bestond, moest Radio Express op 25 februari 1992 de naam wijzigen en werd gekozen voor Radio Media.

Op 8 juni 1997 werd een groot gedeelte van de studio gedigitaliseerd. Cassettedecks werden vervangen DAT- en MD-spelers en ook een PC werd aangesloten op de mengtafel.

Op 1 oktober 1998 begon Radio Media samenwerken met de Contact-groep. Eerst werd het project Family Radio uitgezonden dat later Contact 2 werd. Gedurende die periode is de omroep uit Anzegem nooit een lege doosradio geworden. Er werd veel ontkoppeld en ook de eigen roepnaam werd regelmatig gemeld.

Eind 2003 kreeg de omroepopnieuw voor 9 jaar een erkenning toegewezen voor een 100W frequentie te Avelgem. Daarmee werd het voortbestaan van de radio verzekerd. Ondertussen werd reeds 3 jaar lang in stereo uitgezonden. In het najaar van 2004 werd de overeenkomst met Radio Contact verbroken en werd Radio Media opnieuw zelfstandig. Het was het moment om terug veel aandacht te besteden aan sport-, regionale en nationale nieuwsuitzendingen. Er wordt ook dagelijks lokaal weerbulletin samengesteld. Op diverse radionieuwsgroepen kwamen hierop al heel wat positieve reacties. Het was het bewijs dat Radio Media de juiste keuze had gemaakt.

Radio Media

In 2010 kreeg het station een nieuwe opdoffer ter verwerken toen de eigenaar van het huurpand de VZW liet weten dat hij de woning terug in zijn bezit zou nemen en er een nieuwe woning op zou plaatsen. Onderhandelingen werden aangegaan met de gemeentebesturen van Avelgem en Kluisbergen maar dat leverde niets op. Het gemeentebestuur van Anzegem bood wel een kleine financiële hulp aan. Het einde van de radio was in zicht tot gelukkig de industrieel Willy Naessens een voorstel deed. Willy had voor zijn legerdienst drie dagen samengezeten in het Klein Kasteeltje met weerman Robert "Roberto" Verstraeten en Radio Media had voor Willy Naessens in 2006 optredens georganiseerd van onder andere Frans Bauer, Eddy Wally, Abba Gold, Will Tura en Swoop. Dat maakte dat er goede contacten waren met de zakenman. Toen Willy Naessens hoorde dat het einde in zicht was, bood hij een nieuw onderkomen aan in een unieke locatie te Kluisbergen-Berchem. In de Pontstraat 63 had Willy een oude loods gekocht van de ter ziele gegane voederfabriek Ovior met als bedoeling er ooit een koetsenmuseum van te maken. Hij liet zijn werkmensen aanrukken en in een paar weken tijd beschikte de radio terug over een studiocomplex gelegen aan de Scheldeoever.

Op 10 november 2010 was het dan zo ver. In het bijzijn van Willy Naessens en de plaatselijke burgemeesters werden de nieuwe studio’s ingehuldigd.

Ondertussen werden reeds drie succesvolle zomerbarbecues georganiseerd en blijft het station ondanks de crisis en de verminderde reclame-inkomsten doorgaan.

In 2015 bestaat de ploeg uit volgende medewerkers: Koen Van Der Zanden, Ron De Wit, Maarten De Wit, Marc Verleyen, Ludo Daelman, Rob Van Roy, Geert Van Dyck, Chris Van Toren, Lex De Groot, Gunnar Walgraeve, Jo Maes, Selly Lippens, Jeroen Vercuysse, Wim Vermeer, Roberto, Willy Vervoort, Erik Demeijer, Dirk Moerman, Ton Van Dyck en James. De technische ploeg bestaat uit Gino Lietaer, Luc Baert en Marc Samyn.

Luister hier naar de jingle Radio Media - dit is jouw favoriete radio

Luister hier naar de jingle Radio Media - altijd bij jouw in de buurt

Kerstspecial
Kerstspecial op 25 december 2015 met Ludo Daelman, Geert Van Dyck, Selly Lippens, Maarten De Wit en Rob Van Roy.


Foto van de medewerkers genomen tijdens de tweede georganiseerde zomerbarbecue in 2012

www.radiomedia.be met dank aan Rob Van Roy.

up

Radio Metroplys - 90,00 MHz (Halluin)

In de tweede helft van de jaren 80 werd private radio populair in Frankrijk. Er werd ook niet naar een paar Watt gekeken want vele Franse radiostations zoals Skyrock, NRJ en Fun Radio waren toen in grote delen van Oost en West Vlaanderen probleemloos te beluisteren. Zo was ook Radio Metropolys vanuit Lille te beluisteren op 92,00 MHz.

Het idee kwam van Danny Vuylsteke maar concreet kwam er niet veel van in huis. Initiatiefnemer Norbert Slambrouck en Diederick Decraene van Media One NV richtten in september 1987 in de grensgemeente Halluin in de Rue Lille 151 de Vlaamstalige Radio Metropolys op. De toenmalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) ondersteunde het project onrechtstreeks. De Vlaamse Radio Metropolys was administratief een onderdeel vande Franstalige Radio Metropolys .

Radio Metropolys

De studio werd opgesteld in een achterkamer van een juwelierswinkel. Met een straalverbinding werd het signaal naar de antenne gebracht die 4 km verderop was opgesteld. In de studio stonden onder andere 2 platenspelers die waren gerecupereerd van zeezender Mi Amigo. Desondanks was het geluid zeer goed omdat er werd gebruik gemaakt van een signaalprocessor van het merk Orban. Er werd uitgezonden op 90,00 MHz en met een vermogen van 2000 Watt werd probleemloos de stad Gent bereikt. Ook in het Nederlandse Zeeland kon er nog worden geluisterd naar deze omroep.

Radio Metropolys

Overdag werd in het Nederlands gepresenteerd. Mike Verdreng, Luc De Groot, Zaki, Peter Baert, Nico Deboodt en Diederik Decraene waren toen enkele namen van DJ’s die te horen waren. s’ Avonds was er niets meer te horen. Men zou iets later vanaf 19:00 uur de uitzendingen van het Franstalige Radio Metropolys overnemen. Flanders Golden Hitradio deed het goed tot in 1988 toen het Franse Conseil supérieur de l'Audiovisuel (CSA) de regels aanpaste. Er mocht niet meer in het Nederlands worden uitgezonden vanuit Frankrijk. De VUM trok zich terug en dat was ook het einde van de Nederlandstalige uitzendingen op Radio Metropolys.

Radio Metropolys