Radio Alpha (Kortrijk)
Radio Zuid (Kortrijk)
Radio Gemini - tussen 1979 en 1996 (Kortrijk)
Radio Gemini - tussen 2018 en 2019 (Kortrijk)
Radio Magic (Kortrijk)
Radio WLS (Kortrijk)
Studio Kortrijk / Radio Kortrijk (Kortrijk)
Radio WLO (Wevelgem)
Radio Pallieter / Jess FM (Menen)
Radio KLO (Kuurne)
Radio Clash (Sint-Denijs)
Radio Zelfstandig Harelbeke (Harelbeke)
Radio Voltage (Harelbeke)
Radio Molina / Radio Aksjen (Zwevegem)
Radio Montana / Radio Europe (Zwevegem)
Radio Wasabi FM (Zwevegem)
Radio GO / Gaveromroep (Deerlijk)
Radio Antares (Avelgem)
Radio Express / Radio Media (Anzegem)
Radio Diamant (Waregem)
Radio Trend (Waregem)
Radio Metropolys (Halluin, Frankrijk)
X-tra FM (Mont Cassel, Frankrijk)
Radio Intercity tussen 1981 en 1996 (Roeselare, Anzegem)
Radio Intercity tussen 2003 en 2017 (Kortrijk)
Radio Rolarius (Roeselare)
Radio Alpine (Roeselare)
Radio Uilenspiegel (Roeselare)
Radio Bingo (Roeselare)
Radio Mango (Roeselare, regionaal netwerk)
Radio Domino (Staden)
Radio Pas Partoe (Staden)
Radio Firenze (Hooglede)
Radio Ardos (Ardooie)
Radio Extra Gold (Koolskamp)
Radio UFO / Sympatiek (Izegem)
Radio Lineair (Izegem)
Radio Neptunus (Izegem)
FM Gold (Izegem)
Radio LBS (Ingelmunster)
Radio Amerika (Meulebeke)
Radio Caraad (Aarsele)
Radio Fiasco / RFW (Wielsbeke)
Molenland FM (Tielt)
Radio 227 (Dentergem)
Vrije Radio Space (Alveringem)
Westhoek Info Radio (Alveringem)
Radio West (Diksmuide)
Radio Tornado (Kortemark)
Radio Kantientje / Radio Cieper / WRadio (Geluveld, Roeselare)
Radio VRI (Ieper)
Radio Vrie (Ieper)
Eind jaren 70 studeerde Thierry Missiaen elektronica en bouwde een FM-zendertje. Hij noemde het station Radio Alpha. De uitzendingen gebeurden vanuit de slaapkamer bij zijn ouders thuis. Het meest duurzame dat hij gebruikte was een kleine Sanyo cassetterecorder.
Het signaal van de FM-zender ging maar een paar kilometers ver. Dat was net genoeg om zijn dichte vrienden en kennissen te bereiken. Het gaf Thierry toch het gevoel iemand te zijn. In 1979 werd het project stopgezet en een jaar later vervoegde Thierry Radio Gemini.
Eind jaren 70 stond in het gedrukt blad Radiovisie een advertentie voor een kleine FM-zender. Het was niet meer dan een hand groot en leverde hooguit 5 Watt vermogen. Ferry Van Loon uit Kortrijk bestelde er eentje. Samen met Geert Van Dijk werd er geëxperimenteerd met het zendertje.
De uitzendingen werden gevolgd door de mensen van Radiovisie die kortbij de uitzendlocatie woonden. Er werden gesprekken aangeknoopt en het project Radio Zuid was een feit. De naam van de radio was gebaseerd op Zuid-West-Vlaanderen.
Er zou worden uitgezonden op vrijdagavond, op zater- en zondagnamiddag en op maandagavond. De eerste officiële uitzending zou starten op zondag 1 april 1979. Het zou een lokale, niet-commerciële radio worden. De klemtoon zou liggen op het spelen van Belgische muziek.
In het regionale blad Atlas werd een advertentie geplaatst en tegelijkertijd werden medewerkers geronseld. Dit had succes want er was een grote opkomst. Tussen de kandidaten zaten zelfs ex-zeezender- en ex-BRT-medewerkers. In een privéstudio van een medewerker werden stemtesten opgenomen.
Jean-Luc Bostyn van Radiovisie werd uitgenodigd naar de studio van het toenmalige BRT 2 omroep West-Vlaanderen om wat meer uitleg te geven in het Splinternieuws. Het was niet meer dan een verhoor in opdracht van toenmalig radiodirecteur-productieleider Valère Arickx die helemaal niet was opgezet met dit vrije radioproject. Hij schakelde de toenmalige Bewakings- en Opsporingsbrigade van de Rijkswacht in, beter gekend als de B.O.B.
Op vrijdagavond 30 maart 1979, in de waan dat de eerste uitzending dan van start zou gaan, viel de B.O.B. met 5 inspecteurs onder leiding van G. Sintobin binnen in de privéstudio waar eerder de stemtesten werden gehouden. Omdat er een forse CB-antenne op het dak stond gemonteerd vermoedden de Rijkswachters dat er ook een FM-zender zou te vinden zijn. Er werd geen zender gevonden. Hooguit werd een walkie-talkie in beslag genomen. De namen van de aanwezigen werden genoteerd.
Op hetzelfde ogenblik was er ook een inval bij Ferry van Loon waar net Jean-Luc Bostyn een programma aan het inblikken was dat zou worden uitgezonden op zondag 1 april 1979. Een afgekoppelde zender werd wel gevonden in een bijgebouw.
Zo werd Radio Zuid nog voor de eerste officiële uitzending van start ging ook netjes verpakt als een 1 aprilgrap waar BRT 2 in was getrapt. Later kregen de medewerkers van de rechtbank het voorstel een CB-vergunning aan te schaffen als minnelijke schikking. De zender werd ook teruggegeven omdat experts hadden bepaald dat het ging om een 27 MHz-zender. Echter het was wel degelijk een FM-zender.
Radio Zuid heeft nooit een volwaardige uitzending verzorgd. De initiatiefnemers waren wel van plan om in mei 1979 van start te gaan vanuit Moeskroen. Uiteindelijk werd in juni 1979 gestart onder de benaming Radio Gemini met uitzendingen op zondag tussen 10:00 en 12:00.
Ferry Van Loon, Geert Van Dijk, Jean-Luc Bostyn en enkele andere medewerkers waren van plan om op 1 april 1979 te starten met Radio Zuid in Kortrijk. Het project werd net voor de officiële uitzending in de kiem gesmoord door de B.O.B, de Bewakings- en Opsporingsbrigade van de toenmalige Rijkswacht.
Omdat in Wallonië radioinitiatieven toen beter werden getolereerd, besloot men opnieuw te beginnen en de taalgrens over te steken. Een radiostation werd gehuisvest in een huurwoning te Herseaux kortbij Moeskroen.
Op 23 december 1979 vond de eerste volwaardige uitzending van Radio Gemini plaats met een zender van 25 Watt sterk. Er werd een 8 elementsantenne gemonteerd op een mast van 16 meter hoog gericht naar de regio Kortrijk. De radio-omroep bracht radioprogramma's in het Nederlands en het Frans. De naam - het Latijns voor tweeling - was zo maar niet uit de lucht gegrepen want het radiostation maakte programma's in beide landstalen. Daardoor werd de radio ook goed beluisterd in Henegouwen en het Noordelijk gedeelte van Frankrijk. Gemini stond ook voor "Radio Gemeenschappelijke En Muzikaal Informatief Neutrale Instelling".
Programmering
DINSDAG | |
19:45 - 20:00 | Tune: Equinoxe van Jean-Michel Jarre |
20:00 - 21:00 | Muziek Op Een Drafje met Ferrie Van Loon |
21:00 | Mededelingen |
21:00 - 22:00 | Muziek In De Avondschemering met Geert Van Dijk |
22:00 | Close down met tune |
ZONDAG | |
09:45 - 10:00 | Tune: Equinoxe van Jean-Michel Jarre |
10:00 - 11:00 | Nonstop muziek met Peter Barneveld |
11:00 - 12:00 | Ochtenddrama met Geert Van Dijk |
12:00 - 13:00 | Hitboemel met Tommy De Groot |
13:00 - 14:00 | Weekendmuziek met Ferry Van Loon |
14:00 - 15:00 | De Keyzer wordt niet Wijzer met Rob De Keyzer |
15:00 - 16:00 | Verzoekplaten met Ferry Van Loon |
16:00 - 18:00 | Live Radio is Goede Radio - Live vanuit de Norderney studio |
18:00 | Close down met tune. |
Luister naar een jingle van Radio Gemini in drie talen
Luister naar een Franstalige jingle van Radio Gemini (Willy Van Lee)
In maart 1980 werd besloten om te verhuizen naar Rue de Quevaucamps 26 te Dottignies. De antenne kon daar hoger worden opgesteld en dit resulteerde in een goede ontvangst in Zuid-West-Vlaanderen en een stuk van Noord Frankrijk.
Twee maanden later was de omroep reeds 19 uur per dag in de lucht. Medewerkers van toen waren Rob Ronder, Carl Andrews, Marc Jacobs en Peter Van Dam. De gebruikte zender gaf toen een vermogen van 50 Watt.
Luister naar het tijdsein van Radio Gemini (Willy Van Lee)
Radio Gemini kreeg bezoek van een Waalse taalpartij op 14 september 1980. Zij konden niet verdragen dat een Vlaamse zender was gehuisvest in het Franstalig gedeelte van het land en hebben de boel kort en klein geslagen.
Op 9 oktober 1980 om 16:13 werd Radio Gemini uit de ether gehaald door de 8 leden van de BOB en 12 politieagenten uit Moeskroen. Alle materiaal namelijk studioapparatuur, meubels, keukenapparaten en andere inboedel werd meegenomen. De gezamenlijke waarde van het materiaal bedroeg 500.000 BEF (12.500 Euro). Alle ramen en deuren van de woning werden verzegeld. Twee medewerkers werden overgebracht naar het politiekantoor voor een korte ondervraging. De ploeg van Radio Gemini organiseerde op dezelfde avond een persconferentie. Er werd toen gemeld dat ze een duidelijk vermoeden hadden dat burgemeester Jean-Pierre Detremmerie er voor had gezorgd dat Radio Gemini werd opgepakt. De burgemeester was betrokken in het Franstalige Radio MEC die de concurrentie liever weg wilde. Radio MEC, dat staat voor Mouscron - Estaimpuis - Comines, was net een week eerder van start gegaan. De kranten stonden bol van dit nieuws en zelfs toenmalig Minister De Croo bemoeide zich met de zaak.
Men bleef niet bij de pakken zitten want 's avonds waren de toenmalige medewerkers Daniël Curtis en Staf De Zesde terug te beluisteren via een nooduitzending op Radio Qui Chifel. Gelukkig was er nog een reservezender en vanuit een koude zolderkamer werd in Kortrijk terug radio gemaakt tijdens het weekend. De gebruikte zender was een zelfgemaakt exemplaar dat hier een daar andere zenders stoorde.
Ondertussen werd beslist om een blad uit te geven aan de vele honderden leden die de radio toen telde. Na enkele weken werd in het blad het verhaal van de inbeslagname geschreven en konden de fans een antwoordstrookje invullen en terugsturen.
Er werd terug verhuisd naar Moeskroen. Burgemeester Jean-Pierre Detremmerie was ondertussen bijgedraaid en bood zelfs een helpende hand aan door op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Op 7 november 1980 was Radio Gemini terug in de lucht vanuit een kamertje bij VANO in Moeskroen, een bedrijf dat onder andere industriële verlichting maakte. Deze keer werd er gebruik gemaakt van een professionele zender van 50 Watt.
In december 1981 telde de omroep ruim 100 medewerkers. Er zouden ongeveer 80.000 mensen luisteren naar de uitzendingen.
In maart 1981 doken de eerste interne problemen op omdat een deel van de medewerkers liever het radiostation als commercieel middel wilde inzetten. Zij vertrokken en richtten Radio WLS (West Lokale Stichting) op vanuit de Kluisberg. Radio WLS heeft zelf een tijdlang de uitzendingen van Radio Gemini gestoord met de bedoeling de luisteraars te laten weten dat er een alternatief was.
Luister naar een Engelstalige jingle van Radio Gemini (Benji Dunn)
Luister naar de jingle "Regionale radio voor de jaren 80"
Radio Gemini werd populairder omdat het zich profileerde als een informatieve radio die allerlei services aanbood. Onder andere een programma met werkaanbiedingen, een compleet studentenprogramma en een interactief nachtprogramma maakten deel uit van de programmatie. Dat hadden ze toen ook gehoord in Nederland want daar werd op het eerste Tv-net op 1 april 1981 een reportage over Radio Gemini uitgezonden. Op 5 juli 1981 was de radio zelfs live te beluisteren op het toenmalige Hilversum 1.
Eveneens in april 1981 werd terug een blad samengesteld en verstuurd naar de leden. Er werd gekozen om de naam Gemini Magazine te gebruiken. De fanclub groeide uit tot ruim tweeduizend leden.
Op 3 september 1981 werd de vzw Radio Gemini met ondernemingsnummer 420460752 opgericht.
Op 4 februari 1982 nam de RTBF de frequentie 100,40 MHz in gebruik waardoor de zender moest worden ingesteld op een andere frequentie. Radio Gemini zond toen uit op 100,30 MHz. Omdat de uitzendlocatie laag was gelegen en ook omdat de RTBF vanuit Doornik de frequentie 100,40 MHz in gebruik nam, was de radio praktisch niet meer te ontvangen via 100,30 MHz. Het uitgestraald vermogen van de zender moest toen ook worden teruggeschroefd.
Op 17 april 1982 verhuisde het station terug naar Kortrijk omdat toen de legalisatie voor de deur stond.
De omroep verhuisde naar de Hallen van Kortrijk. Er was geld nodig en dat werd gevonden bij enkele middenstanders en industriëlen. Die namen toen een groot deel van de beslissingen voor zich. De beheerder van de Hallen hoopte dat de radio een ideale promotie-zender zou worden voor de georganiseerde evenementen. De Franstalige programma's werden dan ook afgevoerd op 21 april 1982. De Waalse programmamakers konden terecht bij Radio MEC. De Franse medewerkers deden verder bij Radio Arc-en-Ciel uit Armentières. Gedurende enkele dagen werden twee verschillende programma's gebracht op een Vlaamse Gemini 1 en een Waalse Gemini 2. De Vlaamse Gemini 1 was toen te ontvangen via 103,60 MHz.
Het driejarig bestaan van de radio werd bekroond met een reeks optredens in de Kortrijkse Hallen. Zelfs Nicole die toen het Eurovisiesongfestival won, kwam "Ein bisschen frieden" zingen in Kortrijk.
Op 20 juni 1983 was de omroep even te beluisteren op Hilversum 2 in het Veronicaprogramma De Grote Verwarring tussen 20 en 21 uur. Hilversum 2 zond toen ook uit op de middengolf, dus was Radio Gemini gedurende een uur te beluisteren in een groot gedeelte van West Europa.
Jean-Luc Bostyn verliet in 1984 de radio omdat hij liever een sterke commerciële regioradio wilde maken.
De concurrentie van Radio WLS en Radio Magic, die toen ook een commerciële koers gingen varen, deed Radio Gemini niet goed. Toch hield de zender nog jaren stand en kreeg moeiteloos de langverwachte erkenning. Het dossier bleek zo sluitend dat het zelfs als toetssteen voor andere legalisatiedossiers werd gebruikt. De erkenning ging gepaard met een nieuwe frequentie namelijk de minder gunstige 106,00 MHz die op 1 januari 1986 in gebruik werd genomen. Inmiddels bleven de bekende programma's "Young America", "Beatline", "Half Zaterdag", "Hitcadoo" en de "Nederlandstalige top 15" goed beluisterd.
Begin 1987 toonden de luistercijfers aan dat Radio Gemini door meer dan 71.000 West-Vlamingen werd beluisterd. Hiermee behoorde de zender tot de tien drukst beluisterde omroepen van Vlaanderen en kon het van een voorkeursbehandeling van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij genieten. Het zou resulteren tot de aansluiting in het netwerk "Vijfsterrenradio" dat nieuws aanleverde aan de leden in ruil voor advertentieruimte.
Stilaan ging het met Radio Gemini bergaf. Er kwam een einde aan de samenwerking met Vijfsterrenradio. De aandeelhouders vonden dat Radio Gemini veel te duur werd en ook de Kortrijkse Hallen wilden de zender liever kwijt dan rijk.
Serge Allaert van het bedrijf Allaert Aluminium legde vers geld op tafel en er werd verhuisd naar de Schaapsdreef in Kortrijk. Eerst werd vanaf midden 1987 nog gepoogd door o.a. Bart Pieters, Steven Caulier, Luc Sierens en Jean-Luc Bostyn om het originele Radio Gemini te reanimeren met een concept dat gebaseerd was op dat van de Nederlandse Sky Radio en Radio 10 Gold. Zo verdween ook de druk beluisterde Top 40. De hernieuwde aanpak mocht er zijn echter de reclame-inkomsten werden steeds kleiner.
Enkele presentatoren stapten over naar Radio Magic die inmiddels enorm populair werd en uitzendingen verzorgde in het Ring Shopping Center. Helaas werden de financiële afspraken niet nagekomen door de nieuwe eigenaar. In november 1990 vertrok ook een deel van de medewerkers naar Studio Kortrijk. Eind 1994 besliste de nieuwe eigenaar om te gaan samenwerken met Radio Swing en Radio SIS onder de naam Dansradio Vlaanderen.
Enkele jaren later werd de naam veranderd in Dansradio Vlaanderen om vervolgens toe te treden tot het netwerk .
In 1996 werd een volgende stap gezet en ontstond het samenwerkingsverband Topradio. Dit was het definitieve einde van Radio Gemini. De vzw veranderde daarna nog verschillende maal van samenstelling.
Meer info en geluidsfragmenten via www.radiogemini.be
Hier volgt een lijst van medewerkers die ooit hebben deel uitgemaakt van de radio.
Ad Tetteroo (Johan de Jager) (Nl) |
Johan Gouhie (Nico Van Dorp) |
De historische vzw Radio Gemini met ondernemingsnummer 420460752 werd door Bruno Heyndrickx, Youri Beaumont en Frederic Geysens op 3 mei 2017 overgedragen aan Tom Steelgraeve en Pieterjan Vanden Broecke. De maatschappelijke zetel werd verhuisd naar Zwevegem. Er werd een dossier ingediend om terug erkend te worden als lokale radio-omroep.
Radio Gemini werd terug erkend op 1 januari 2018. Het had een dossier ingediend voor frequentiepakket 102: Zwevegem via 105,70 MHz en Kortrijk via 106,40 MHz. Radio Wasabi FM verloor de erkenning echter er kwam een overeenkomst om samen te werken.
Er werd gekozen voor een nieuw format, er kwamen nieuwe jingles en programma’s. Dit alles onder de slogan "De smaak is raak". De geluidskwaliteit werd geoptimaliseerd door een Omnia soundcompressor.
Radio Gemini zette in op een sterke verankering met de regio via live-uitzendingen en het integreren van sociale media in de programmatie. Veel activiteiten werden in de studio ook toegelicht door de organisatoren ervan. Opvallend was het programma Request. De luisteraar kon online een song kiezen uit de muziekdatabase die onmiddellijk werd gespeeld. Info van de nummers werd via RDS automatisch meegestuurd.
Na 8 maanden zijn de uitzendingen gestopt op zaterdagmiddag 19 januari 2019. Het was de financiële toestand die de radio de das omdeed. Er werden te weinig reclamegelden opgehaald om de kosten te dekken. Radio Gemini was daarmee de eerste lokale radio die is gestopt na het in voege gaan van het frequentieplan in 2018.
vzw Gemini zocht een overnemer. Gaveromroep hapte toe. De vzw Radio Gemini werd overgenomen. Franky Rogé werd de nieuwe voorzitter. Op 18 juli 2019 om 10:00 uur werden de programma's naar de twee zendersites doorgestuurd.
Radio Magic werd opgericht in Bissegem door P. Declerck en de gebroeders Debacker. Magic stond voor Modern, Algemeen, Goed, Informatief Centrum. De radio werd ondergebracht in "Den Elvis pub" gelegen op de Brugsesteenweg in Kortrijk. Er werd radio gemaakt voor een breed publiek.
Er werd vervolgens verhuisd naar de Gentsesteenweg waar de kantoren van verzekering F.R. Bossuyt waren gelegen. De sterkte van de zender was in het begin 100 Watt, maar werd snel vervangen door een exemplaar van 1000 Watt.
Radio Magic ging een commerciële koers varen en kreeg toelating om een studio en een zendmast te bouwen in het Ring Shopping Center te Kortrijk. Op een enorme zendmast werden 12 dipolen gemonteerd om een groot bereik te bekomen. Het werd toen een rechtstreekse concurrent van Radio Gemini. Radio Magic bracht een mix van hits en oldies.
Studio in het shopping center met Amix platendraaiers en jingle cart cartridges
Luister naar enkele jingles en reclames
De radio kende ook enkele tegenslagen. Het studiomateriaal werd gestolen in 1984. Een jaar later, toen in het shopping center werd uitgezonden, viel door een najaarsstorm de zendmast naar beneden. Gelukkig gebeurde dit op een zaterdagnacht en viel deze op de lege parking. Nog een jaar later werd de zender gestolen.
Vanaf de zomer van 1989 fungeerde Radio Intercity als een relaiszender voor Radio Magic uit Kortrijk. Via een huurlijn werd het studiosignaal van Radio Magic doorgestuurd naar Radio Intercity. Deze situatie was in strijd met de toen geldende wetgeving op de niet-openbare radio's. Beide radio's kregen vervolgens op 15 maart 1990 slechts een halve week zendtijd toebedeeld.
In 1991 hield Radio Magic, dat ondertussen de naam Magic FM droeg, het voor bekeken. Tijdens de laatste weken heeft Danny Vuylsteke zich nog bezig gehouden met de radio en programmeerde cassettes met programma's van X-tra FM.
Radio WLS werd officieel opgericht op zaterdag 18 april 1981 door Dirk Otte en Willy Van Lee. Willy Van Lee was net daarvoor een medewerker van de Kortrijkse Radio Gemini en verliet dit station omdat er een meningsverschil was. Het was Philippe Beernaert van Radio Zelfstandig Harelbeke die de radio technisch heeft opgestart.
Een studio werd gebouwd in discotheek Djinn op de Kluisberg. De zender en de mast waren, net zoals Radio Gemini, opgesteld net over de taalgrens in de provincie Henegouwen. De zender met een vermogen van 20 Watt werd geïnstalleerd een paar honderd meter verder in een waterciterne naast een huisje opgericht op het hoogste punt. Er liep een ondergrondse audiokabel tot in de discotheek die wat lager was gelegen. Het was de bedoeling indien de controlediensten zich zouden aanmelden de studio niet direct zou worden ontdekt.
Eerst waren er testuitzendingen op 103,10 MHz echter men ondervond dat deze frequentie niet ideaal was omdat men had af te rekenen met storingen van nabijgelegen radiostations. Er waren ook problemen met de zender. Tenslotte werd beslist om uit te zenden op 100,00 MHz. Willy kreeg een telefoon van een luisteraar uit Brussel die melde dat hij de radio 10/10 kon ontvangen.
Willy Van Lee had ook een stage gevold in een productiestudio te Chicago dat de naam WLS droeg. WLS staat voor World Largest Store en werd daar opgericht in 1924 van in de tijd dat radiostations waren gekoppeld aan expeditiebedrijven. Willy had een kwalitatieve demotape in bezit waar hij graag de jingles van zou gebruiken. Dus werd WLS als benaming gebruikt dat stond voor West Lokale Stichting.
In eerste instantie bestond de Dj-ploeg uit een mix van medewerkers die programma's maakten op de zeezenders Radio Mi-Amigo, Radio Caroline en Radio Veronica zoals Peter De Vries, Tony Winter, Nico Jansma, Ton Schipper en Peter Van Dam. Deze werden aangevuld met lokaal talent zoals Lieven Van Poucke, Dick Smit, Johnny Player, Selly, Norbert Van Slambrouck, Ad Robberts, Sebastiaan Pieters, Jaak Bisschops, Wim Vermeer, Steven Van Hove en Rob Van Roy.
Luister naar enkele jingles en presentaties
Radio WLS gebruikte snel een krachtige zender. Door de hoge ligging waren de uitzendingen hoorbaar tot ver in Frankrijk. Bij goede weersomstandigheden waren er luisterrapporten van het Engelse Hastings en het Nederlandse Breda. Dus begon men uitzendingen te maken met een internationaal karakter. Er werd gestart met Engelse en Franstalige programma's. Tussen 20:00 en 02:00 werd er in het Frans gepresenteerd door onder andere Baudoin, Stéphane en William Wallez. Tussen 02:00 en 06:00 werden de programma's gemaakt door enkele Amerikaanse militairen die overdag presenteerden in Casteau op AFN Shape.
De zender van Radio WLS werd verschillende keren in beslag genomen. De uitzendlocatie bij discotheek Djinn werd ook verzegeld. Dit kwam hoofdzakelijk door het internationaal karakter van de radio. Er werd even uitgeweken naar Villa Lucienne op een boogscheut gelegen van Djinn, maar dat was geen succes. Enige tijd later werden twee andere zenders opgericht om hetzelfde bereik te bekomen. Op de Mont St. Aubert bij Tournai werd een tweede Radio WLS opgericht die te horen was op 103,50 MHz voor Wallonië.
Ergens in 1986 werd Radio WLS International opgericht in de casino van de Franse Mont Cassel uitzendend op 101,90 MHz voor Frankrijk. Dit initiatief was ook goed te ontvangen in Zuid-West-Vlaanderen en de Westkust.
Er werd een erkenning aangevraagd in Kortrijk met de vzw Niet-Openbare Radio West Lokaal Station Kortrijk. Een gunstig advies werd verkregen in 1983. De radio werd erkend op de frequentie 106,40 MHz.
In 1986 werden de programma's van Radio Contact overgenomen. In 2003 kreeg Radio WLS geen nieuwe erkenning. De bestaande zendmast werd door vzw Intercity overgenomen om de uitzendingen mogelijk te maken van de nieuwe erkende Radio Intercity.
Dancing Djinn is ondertussen met de grond gelijkgemaakt. De neergehaalde mast en het zendlokaal lagen in 2020 nog steeds te degraderen midden in de natuur.
Bronnen: o.a. Archivesradios, Rob Van Roy, Rudy Gybels
Studio Kortrijk ging van start op 3 november 1990. De radio is ontstaan uit Radio Solar uit Bissegem. Er waren nieuwe middelen en een vernieuwd team wilde een professionele koers varen.
Studio Kortrijk omschreef zichzelf als een "easy radio". Er werd een mix gebracht van easy-listening muziek met korte interventies en klokvast nieuws. In een mum van tijd groeide Studio Kortrijk uit tot de populairste zender van Kortrijk. Gedurende vele jaren werden meer dan 100.000 luisteraars bereikt. Het verdwijnen van Radio Magic en Radio Intercity speelde hierbij zeker een rol.
In 1991 werd de naam gewijzigd in Radio Kortrijk onder impuls van de toenmalige BRT omdat zij reeds langer de benaming Studio Brussel gebruikten. Het recept bleef hetzelfde: een uitgelezen muziekselectie afgewisseld met regionale informatie. De kern van het team zou later ook op nationaal niveau actief zijn. Tussen de medewerkers zaten Marleen Van Hecke (VT4, VTM), Kris Borgraeve (Radio Energy, VTM), Diederik Decraene (VTM, VRT radio), Katia Devos (Radio Mango), Geert De Baere (Radio Mango) en Marijke Rodenbach (Radio Flandria, Radio Contact, 4FM).
Precies 5 jaar na de start groeide uit radio Kortrijk een de miniketen West-Vlaamse Radio. Er werd samengewerkt met Radio Zuid uit Roeselare, Radio Noord uit Brugge en Radio Noordzee uit Oostende. Het oorspronkelijke concept draaide al enkele jaren op Radio Kortrijk en werd gekopieerd in Roeselare, Brugge en Oostende. Deze samenwerking werd commercieel geëxploiteerd door Roularta Media Group.
Radio Kortrijk formuleerde het in oktober 1998 als volgt: "Op de golven van een melodieuze muziekkeuze dein je van het ene informatieve blok naar het andere. Rubrieken over feiten en actualiteit, over sport en cultuur, ze worden jou steeds op een toegankelijke en herkenbare manier gebracht. Het accent ligt uiteraard steeds op de gebeurtenissen in eigen regio."
Verder bracht Johan Persyn "From Pe to You" en wekelijks kon de luisteraar genieten van satire gebracht door de regionale cabaretier Karel De Clercq.
In augustus 1999 werd om West-Vlaamse Radio deel te laten uitmaken van het netwerk Radio Mango. Gezien het potentieel succes van de zender waren de beleidsvoerders voorstander om Radio Kortrijk een gedeeltelijke onafhankelijke koers te laten varen. Het format van Radio Kortrijk werd ook de basis van Radio Mango. Tevens maakten Katia Devos (De Zachte Zijde) en Geert De Baere (Tea Time / Mango Gast) programma's in de nationale programmering.
Desondanks de belangrijke inbreng van Radio Kortrijk in Radio Mango verminderde het succes. De meeste luisteraars hielden niet van het concept van Radio Mango.
In 2003 diende de vzw een dossier in voor de hoogvermogenfrequentie 92,70 MHz Harelbeke/Kortrijk. Het dossier werd niet erkend. Het was vzw Radio Zelfstandig Harelbeke die de erkenning kreeg. Op 2 juli 2004 werd beslist om vzw Radio Kortrijk te ontbinden en het nettoactief over te laten aan vzw Bryghensis Radio Stichting.
Leon Dewulf richtte begin jaren 80 de oprichter van Radio WLO wat stond voor Wevelgemse Lokale Omroep. Hij begon met de zender toen hij rijkswachter was in Brussel. De radio startte in ’t Zwingelkot in de Rootputstraat in Bissegem. Na drie maanden verhuisde de radio bij hem thuis in de Lauwestraat in Wevelgem. Daar was hij ook begonnen met café Granada. Hij veranderde de naam van het café in Wevelgemse Lokale Omroep.
Radio WLO was een typische volkszender. Iedereen draaide zijn eigen muziek en er waren veel programma's waar de luisteraars de groetjes mochten overmaken.
Een deel van de medewerkers had een andere mening en scheurde zich vrij snel af. Zij startten eveneens in Wevelgem met Radio De Molen.
Om erkend te worden werd op 6 januari 1983 de vzw Wevelgemse Lokale Omroep met ondernemingsnummer 424.381.037 opgericht. Leon Dewulf werd voorzitter. De radio werd erkend en kreeg een vergunning om uit te zenden op de frequentie 105,30 MHz.
Toen Leon in 1999 ziek werd moest hij stoppen met het café en de radio. Op 20 december 1999 werd Eline Raes de nieuwe voorzitter en de zetel verhuisde naar de Doornikstraat 30 te Kortrijk. Het programma van C-Dance werd overgenomen. In 2004 werd het programma van Radio Contact overgenomen. Op 18 maart 2005 was er een ambtshalve onderzoek van het VRM omdat er een wijziging was in de programmatie en werd aangesloten tot een ander samenwerkingsverband. Omdat in een nieuw luisteronderzoek de vastgstelde afwijking niet werd aangepakt, schorste het VRM de vergunning tussen 16 december 2005 en 15 februari 2006.
Op 31 december 2017 werd de vzw vereffend.
Radio Pallieter is ontstaan in 1981. Het waren Yves Demey, Eddy Schelstraete en Yves Billiet die de radio hebben opgericht. Eerst waren er contacten met het pas opgerichte Radio MRL om samen te werken, maar dat leverde niets op. Er werd vervolgens een studio ingericht op een zolderkamertje van Ons Dorp te Menen. De naam Pallieter verwees naar het café gelegen in de Moeskroenstraat van mede-oprichter Eddy Schelstraete. De vzw Lokale Klankomroep Pallieter met ondernemingsnummer 423.536.642 werd opgericht op 10 juni 1982 om erkend te kunnen worden.
Er ontstond onenigheid begin januari 1983. Toenmalig voorzitter Jean-Marie Ocula nam ontslag op 22 januari 1983. Omdat de zender stond opgesteld op het privéterrein van Jean-Marie, net naast de studio, hadden de leden van de vzw geen toegang meer tot de zender. Jean-Marie ontkoppelde het audiosignaal en richtte met een minimum aan materiaal samen met enkele vrienden Radio West op. Zo was opeens van de ene dag op de Radio West te horen op de toen gebruikte frequentie 102,80 MHz.
Yves Demey werd de nieuwe voorzitter en later in 1983 verhuisde Radio Pallieter naar de bovenverdieping van een pand in de Zandputstraat.
Op dinsdag 27 december 1983 werd de zender vakkundig gestolen. Het gebeurde vroeg in de morgen toen de zender afstond. De dief was goed op de hoogte waar de bijna 20 kg zware kristalgestuurde zender precies was geplaatst. Een nieuwe zender werd direct aangekocht en op woensdagnamiddag was de radio terug in de ether.
De politie trof voor de studio een bandenspoor aan. Uiteindelijk volgde een huiszoeking en bleek een eigen medewerker de zender te hebben meegenomen om zelf een radio te starten. Een grappige anekdote was dat David Parker op die bewuste dinsdagmorgen tussen 6:00 en 7:00 niets had opgemerkt en zijn ochtendprogramma rustig deed. Er was in de studio een radiootje maar hij dacht dat het stuk was. Toen een uur later Jan Steen zijn programma verzorgde, vond hij het vreemd dat er geen telefonische reacties kwamen. Om 7:15 werd een autoradio aangezet waar men vaststelde dat er geen zendsignaal was.
In eerste instantie kregen 370 lokale radio's een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd. Radio Pallieter behoorde tot die 370 radio's. In het Staatsblad van 22 januari 1985 verscheen de erkenning van Radio Pallieter.
Tijdens de gloriedagen van de lokale radio in de jaren 90 telde het station 50 actieve medewerkers.
Na een hevige storm in 1990 knakte de zendmast ter hoogte van de basis af. Gelukkig viel de mast naar achter richting tuintjes en er werd enkel schade aangericht aan een vijftal omheiningen.
In 1994 werd de benedenverdieping tot een nieuwe studioruimte omgebouwd met een afzonderlijke technische ruimte.
Enkele druk beluisterde programma's waren onder andere Swinging Time met Jo Van Torp (Mario Durieu), Rave Satellite met Dj Junne (Björn Claeys), het verzoekprogramma Slowmotion en Stamgasten (Francis, Peter en Anthony).
Ook in 2004 en 2011 werd de studio terug verbouwd met een open studioruimte. In 2018 werd ook een extra opnameruimte voorzien.
De omroep kende ook twee samenwerkingsverbanden. In 2000 trad de radio toe tot het netwerk Radio Mango van de Vlaamse Media Maatschappij. Toen op 31 mei 2003 Radio Mango door de VMMa werd opgedoekt werd de naam veranderd in Stadsradio Pallieter. Omdat er momenten waren dat er te weinig medewerkers actief waren, werd tussen 2009 tot 2014 gekozen om samen te werken met Club FM.
Tijdens de jaren van deze samenwerkingen bleef de lokale ploeg uitzendingen maken op verplaatsing. Zo werd onder andere een verkiezingsshow georganiseerd in 2012 met de toenmalige lijsttrekkers.
In december 2014 werd de samenwerking met Club FM stopgezet en werd beslist om verder een onafhankelijke koers te varen onder de naam Jess FM. De focus bleef liggen op een lokale verankering met uitzendingen om en rond de Wieltjesfeesten, de braderie in Wevelgem, Kerst in Lauwe, Zotte Maandag Wervik, Open Bedrijvendag, enz....
Om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken in de regio Menen, Wervik en Wevelgem werd het muziekformat van Jess FM hoofdzakelijk een gevarieerde mix van mainstream. De hele dag door werden feel-good pophits/klassiekers afgewisseld met recente hits. Enkel op zondagvoormiddag werd met ‘De Wonderjaren’ gericht op een specifieke doelgroep.
In 2021 werd Jess FM 40 jaar oud en kon toen rekenen op de inzet en het engagement van vijftien actieve medewerkers alsook een aantal freelancers die indien nodig hun bijdrage kunnen leveren aan de vzw.
Met dank aan www.jessfm.be
Radio KLO of voluit Kuurnse Lokale Omroep werd op 16 mei 1981 opgericht door enkele medewerkers zoals Bart Holvoet die eerder hun sporen hadden verdiend bij Radio Gemini. Ze wilden graag iets zelf starten en richtten in de Hoevedreef een studio in. De stijl week weinig af van dat van Radio Gemini namelijk het brengen van gevarieerde muziek met informatieberichten.
Radio KLO - uur en reclame
Radio KLO groeide snel. Eenmaal het radiostation erkend was, ontplooide men activiteiten op de Kuurnse en Lendeleedse kermis en werden opendeurdagen georganiseerd met diverse Nederlandse en Vlaamse artiesten.
Eén van de bekendste medewerkers van Radio KLO was Stefan Vandekerckhove alias Stefan Den Boemerang, genaamd naar de muziekgroep “De Boemerangs” waar hij ooit zanger was. Door zijn connecties werden gemakkelijk bekende artiesten in de studio ontvangen zoals Will Tura, Willy Somers en Chris van den Durpel.
Andere bekende stemmen waren onder andere Gerrit Grobben, Peter de Rooy, Bart Vandeplas, Jan Van Beveren, Bart Vandemast en Christ Van Dyck.
Het hoogtepunt was de viering van tien jaar Radio KLO. Er werd een grote tent opgesteld op de Tramstatie. Er waren optredens van onder andere Clouseau, Will Tura en Rob de Nijs. Voor het eerst trad Gerard Joling toen op in België. De luisteraars kwamen massaal opdagen.
Maar net zoals bij zovele lokale stations lagen de netwerkradio’s aan het spreekwoordelijke begin van het einde. Radio KLO trad tijdens de zomer van 1998 toe tot Family Radio. De studio’s in de Harelbeeksestraat 40 werden ontmanteld. De zender en de antennes verhuisden naar Kortrijk. Het programma werd in oktober 2001 vervangen door Contact 2. In 2003 kwam de vzw in handen van Francis Lemaire en Gust De Coster.
Eveneens in 2003 werd de radio weer erkend voor 9 jaar. Radio WLS die in Kortrijk het programma Radio Contact overnam werd niet erkend. Er werd overeengekomen dat Radio KLO het programma van Radio Contact zou overnemen.
In november 2017 trok het VRM de vergunning in omdat er geen uitzendingen meer plaatsvonden.
Op 28 juni 1982 startte in de Zwevegemse deelgemeente Sint-Denijs Radio Clash. De studio werd ingericht in de Koffiestraat 4. In 1983 nam de zender het initiatief om een jaarlijks sinterklaasfeest uit te bouwen in de gemeente.
De radio zond uit op de frequentie 102,10 MHz die ze deelde met Radio Montana. Na enige tijd verliet Radio Montana deze frequentie en kon Radio Clash beschikken over de volledige frequentie.
Alle muziekgenres kwamen bij het station aanbod: van de Nederlandstalige smartlap tot de toen erg populaire funkplaten. Ook heel veel verzoekjes van luisteraars werden omgeroepen.
De omroep werd in 1985 gelegaliseerd. Toen Studio Brussel in 1987 van start ging op de frequentie 102,10 MHz verhuisde Radio Clash naar 103,10, een frequentie die vanaf de zomer van 1988 opnieuw met Radio Montana werd gedeeld. Radio Clash mocht vanaf zondagmorgen tot woensdagmiddag 12 uur de programma's verzorgen terwijl de andere helft van de week voor de rekening van Radio Montana werd genomen.
Maar radio maken kost veel tijd en eind 1987 verlieten tal van vrijwilligers de vzw. Hoewel de zender zelf de stekker uittrok op 26 september 1988 is tot op heden (nvdr: 2008) het sinterklaasfeest blijven bestaan.
In 2018 tijdens de Ommegangsfeesten keerde Radio Clash terug via een evenementenfrequentie. Een tijdelijke studio werd opgezet op enkele stappen van de oorspronkelijke studio’s uit de jaren ‘80. Initiatiefnemers waren Midas Vanhessche, Aaron Dekeuckelier en Edouard Schneider.
Tijdens zijn jeugd was Philippe Beernaert hersteller van CB-apparatuur. Hij bezocht eind jaren 70 het Italiaanse DB Electronica, een bedrijfje waar PLL gestuurde FM-zenders werden gemaakt. Hij bestudeerde het ontwerp en bouwde zelf een kwalitatieve stuurzender met een sterkte van 20 Watt. Ook slaagde hij er in een eindversterker te bouwen die het vermogen kon opdrijven tot boven de 100 Watt.
In 1979 huurde hij een huis samen met zijn kersverse echtgenote in de Elfde-julistraat 18 te Harelbeke. In het voorjaar van 1980 installeerde hij op de zolder de gebouwde stuurzender en eindversterker. Hij bouwde een simpele studio met een mengpaneel, microfoon en cassetterecorder. De antenne was een verticale groundplane. Deze werd uit het dakraam gestoken tijdens de uitzendingen. Het eerste programma bestond uit het afspelen van een opgenomen cassette. Tijdens de beginperiode werd enkel uitgezonden tijdens het weekend via 103,30 MHz.
Als benaming werd Radio Harelbeke gebruikt. Even later vroeg hij aan zijn toenmalige vriend Vincent Casier of hij kon helpen met twee goede platenspelers. Vincent was namelijk de zoon van de winkel Radio TV Valère Casier. Vincent zorgde voor het nodige en vanaf toen maakte Philippe live zijn programma's.
Philippe had contacten met andere radio’s in de buurt. Hij maakte een frequentieplan op zodat de radio’s elkaar niet zouden storen. Dit plan werd in het begin van de erkenning van de radio’s grotendeels behouden in de regio Zuidwest Vlaanderen. Het resultaat was dat het signaal werd 40 km ver reikte.
Na een goed half jaar kreeg hij op een avond telefoon. Hij moest dringend komen naar Café Germinal. Er was daar namelijk een vergadering bezig met wijlen burgemeester Marc Boury. De burgemeester was een goede kennis van zijn ouders. Toen hij daar aankwam was achteraan in de zaal een groep mensen aanwezig. Ik mocht plaats nemen en er hem gevraagd naar de toekomstplannen van Radio Harelbeke. Hij vertelde dat hij Harelbeke op de kaart wilde zetten.
Daar werd voorgesteld de naam te veranderen in Radio Zelfstandig Harelbeke. Er was toen een politieke strijd bezig om verschillende gemeenten samen te brengen. Philippe kortte de benaming af tot RZH. In ruil zou er politieke bescherming zijn en op de hoogte worden gehouden indien er een inval zou zijn van de Dienst Nationale Spectrum van de RTT. Het toenmalig hoofd van de dienst was trouwens van Harelbeke en had dezelfde kleur als de burgemeester.
Vincent Casier kreeg problemen met zijn vader toen die ontdekte dat hij 2 platenspelers had gegeven. Valère moest die toen direct terug hebben. Intussen had Philippe Claude Lagaise leren kennen, de zoon van Roger Lagaise van Radio TV Lagaise. Roger stelde voor de zender te installeren in zijn zaak achteraan het magazijn gelegen in de Forestierstraat. In de nabijheid was er reeds een hoge mast aanwezig. Men stelde vast dat het bereik verbeterde toen de antenne op de mast, die 20 meter hoog was, werd gemonteerd.
Roger kende veel mensen om de radio te versterken. Hij zorgde voor de eerste jonge Dj’s en namen de regie in handen. Een ander pluspunt was dat ze alle platen hadden. Omdat Roger er continu mee bezig was begon Radio Zelfstandig Harelbeke een gezicht te krijgen. Het duurde niet lang of de radio was 24 uur op 24 in de lucht.
Later werd gepland om terug te verhuizen naar de Schoolstraat op het Eiland van Harelbeke. Dat was bij Paul Vanwijnsberghe (Dj Paul Snoeck) thuis. Op het laatste moment ging dit niet door echter, Romain Vervaeke had wel interesse om de zender bij hem te installeren. Er werd verhuisd naar Arendstraat.
Tot dan maakte iedere medewerker zijn eigen programma. Op de radio waren toen diverse muziekstijlen te horen. Toen de radio zich vestigde in de Arendstraat werd er orde gebracht en kwamen er gerichte programma’s. Op dat moment had Philippe reeds de radio verlaten maar de zender was nog steeds zijn eigendom. Hij bleef wel betrokken bij de radio. Zo bouwde hij de eerste 24/24 uur computergestuurde cassette-automaat voor de radio.
Om erkend te worden werd op 29 juli 1982 de vzw RZH Radio Zelfstandig Harelbeke met ondernemingsnummer 423.567.821 opgericht.
In eerste instantie kregen 370 lokale radio's een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd. Radio Zelfstandig Harelbeke behoorde tot de lijst. Op 22 januari 1985 werd de erkenning gepubliceerd in Het Staatsblad.
Radio Zelfstandig Harelbeke werd Radio Voltage begin jaren 90.
Met dank aan Philippe Beernaert.
Begin jaren 90 deden enkele radiomakers met name Christophe Vandenbroucke, Nick Soubry, Steven Caulier en Frank Vanmarcke, afkomstig van Radio Magic, Radio Gemini en Radio WLS, een voorstel aan de beheerraad van Radio Zelfstandig Harelbeke.
De raad was akkoord om de omroep te herstructureren. Onder de roepnaam Radio Voltage bracht de zender een mix van oldies en betere eigentijdse platen. Zoals op het logo was te zien werd alles bliksemsnel aan elkaar gekoppeld. Slechts gedurende enkele uren van de dag werden er gepresenteerde programma's gebracht zoals de Bliksemsnelle 50 op zaterdag tussen 9:00 en 12:00 en een dagelijks avondprogramma tussen 18:00 en 20:00. Op weekdagen werd ook een nieuwsbulletin gebracht.
De nieuwe radio werd bekostigd met eigen middelen. Radio Voltage beschikte niet over een gedreven reclameverkoper en had het financieel zwaar. Er was ook niemand die fulltime bezig met de radio.
Tijdens een vergadering in 1997 ontstond paniek onder de bestuurders toen bleek dat de vzw nogal wat schulden had. Nick Soubry stelde voor het Kortrijks reclamebureau MBP, dat reeds eerder was betrokken bij o.a. Radio Zuid, Radio Gemini, Radio WLS, Radio Magic en Radio Kortrijk ter hulp te roepen. Nog diezelfde avond verlieten alle bestuurders met uitzondering van de secretaris de radio.
Al snel bleek de vzw geen schulden te hebben maar wel een pak onbetaalde facturen. Tevens was er ook een aanzienlijke misrekening gemaakt in de boekhouding i.v.m. aftrekbare BTW over de afgelopen jaren.
De nieuwe voorzitter optimaliseerde de radio. Er werd een nieuwe zender besteld van C.B.T uit Terneuzen met een effectief uitgestraald vermogen van 72 Watt. De klank werd optimaal door het plaatsen van een Optimod 2200. De antennedipolen werden gemonteerd op een hoge Proximus-zendmast bovenop het appartementsblok, gelegen op de Markt van Harelbeke. Desondanks de hoge opstelling was het zendbereik nogal matig.
De studio bestond een mengpaneel van Eela en microfoons van Shure. Er werd een Frans automatisatiepakket geïnstalleerd die destijds zeer populair was bij de Noord-Franse zenders en zijn tijd ver vooruit was.
De muziekkeuze werd uitgestippeld door Fredo Gevaert van Temple of Tune, die eveneens instond voor het format. Gesproken programma's en non-stop werden afgevoerd en vervangen door een geheel van muziek, reclameblokken en informatieve items zoals VoltaScoop, Voltage Digitaal en KortUit.
Luister naar enkele jingles
Luister naar KortUit
Omdat de nieuwe digitale automatisering nogal wat opslagcapaciteit vergde, en harde schijven toen amper 30 Gigabyte groot waren, werd een deal gesloten met Interface, de IT-spin-off van sanitairgigant Van Marcke. Een andere belangrijke sponsor was Meubelen Gaverzicht / OKay uit Deerlijk.
Begin 2000 werd er besloten dat lokale radio's een eigen nieuwsredactie moesten uitbouwen. Iets wat gelet op de inkomsten zo goed als onmogelijk was. Net op dit moment kwamen C-Dance en NRJ polsen. Zij hadden beiden een frequentie nodig in het Kortrijkse. Het bestuur koos in mei 1999 om samen te werken met NRJ.
De harde muziek van NRJ stond in schril contrast met het format dat Radio Voltage eerder bracht. Hierdoor haakten heel wat adverteerders af. De Vlaamse Zendmaatschappij, die de frequentie wilde veiligstellen, deed een commercieel bod op de beheersvergunning van MBP. Het bod werd aanvaard.
Enkele medewerkers van De Vlaamse Zendmaatschappij, het bedrijf achter Radio Energy, namen de vzw over op 4 november 2000. Zodoende bleef Radio Energy in de lucht na 15 juni 2001.
In januari 2002 legde De Vlaamse Zendmaatschappij de boeken neer en werd de vzw eerst overgenomen door Mark Peersmans. Hij bracht op 27 september 2002 het programma Cool FM op de frequentie. Daarna zocht Emmis naar samenwerkingsakkoorden en werd de vzw overgenomen door medewerkers van Emmis Belgium Broadcasting NV op 28 augustus 2003.
Op 19 december 2003 schoot de vzw de hoofdvogel af tijdens de erkenningsronde. Het kreeg een erkenning op de frequentie 92,70 MHz. voor Kortrijk/Harelbeke met een vermogen van 2000 Watt. Het werd de start om Radio Be One te brengen op de golflengte.
Radio Molina is aanvankelijk gestart in 1981. Vrij onregelmatig werden uitzendingen verzorgd in een zolderkamertje. Als benaming werd Radio RSR Zwevegem gebruikt. De volledige installatie was zelfbouw.
Begin 1983 waren de uitzendingen regelmatiger en werd de naam Radio Molina Heestert gebruikt. Vanaf toen werd enkel tijdens het weekend uitgezonden op de frequentie 100,80 MHz. De studio was geïnstalleerd in de kelder van een huis in de Stampkotstraat. Echter een blikseminslag vernielde de zender en de radio bleef voor enkele maanden uit de lucht.
Initiatiefnemers Eric Rogé (op de radio gekend als Rik Lodewijks), echtgenote Simonne Demerie en hun zoon Frank herenigden de krachten met nieuwe apparatuur en op 19 augustus 1983 werden terug programma's gemaakt op de frequentie 102,10 MHz. Dat was toevallig op dezelfde dag dat zeezender Radio Caroline vanop de Ross Revenge terug begon uit te zenden. Er werd een groter gebied bereikt met een zender van 30 Watt. Tevens werd een eerste zelfklever gemaakt en verdeeld.
Kort daarna moest een nieuwe frequentie worden gezocht omdat in Egem de programma's werden gestart van Studio Brussel op dezelfde frequentie met 50.000 Watt. Er werd beslist om verder radio te maken op de frequentie 102,70 MHz.
In 1984 werd gestart met programma's te maken tijdens de week. De studio was toonaangevend wat automatisering en audioprocessing betrof voor die jaren. Alle speciale apparatuur werd door Frank Rogé gebouwd. Reclame, nieuws, jingles en opgenomen programma's werden automatisch gestart met behulp van een home computer. Dit was toen enig omdat computers helemaal nog niet waren ingeburgerd. Er was zelfs een routine voorzien die een reserveband startte indien er iets fout zou lopen.
In 1985 verhuisde de radio naar de Trompestraat te Sint-Lodewijk Deerlijk. De naam werd veranderd in Radio Aksjen, dezelfde naam als de opgerichte vzw met ondernemingsnummer 430.266.165. Kort daarna werd de naam gewijzigd in Radio GO. De nieuwe zendmast stond op het hoger gelegen punt Wulfsberg. Het zendsignaal was toen ver buiten Deerlijk te ontvangen.
De radio werd driemaal in beslag genomen. Telkens moest Rik Lodewijks zweren aan de vrederechter dat hij het niet meer ging doen, maar na enkele uren werd opnieuw gestart.
In 1986 werd de radio niet erkend en werden de uitzendingen beëindigd. Na enkele maanden werd een overeenkomst aangegaan met vzw Solidar en kon Radio GO terug programma's brengen.
Met dank aan www.gaveromroep.be
Radio Montana en Radio Clash deelden in de beginperiode dezelfde frequentie, namelijk 102,10 MHz. Na enige tijd verliet Radio Montana de gemeenschappelijke frequentie om meer uitzenduren te kunnen verzorgen.
Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. Alle radio's moesten ook een unieke naam hebben. Radio Montana uit Grobbendonk bestond iets eerder, dus moest de zender uit Zwevegem een andere naam verzinnen. De naam werd veranderd in Radio Europe.
Radio Europe bracht een mix van familie- en hitradio. Met programma's als "Een uur puur cultuur" en "In de kijker" probeerde de radio de voeling met de luisteraars en de regio te onderhouden. Gepresenteerde programma's werden vooral tijdens het weekend gebracht. Tijdens de weekdagen werd voornamelijk non-stop gespeeld.
Infokiosk Geert Deknudt: maandag 18:00 - 19:00
Kris Van Loo: ma-woe-vrij 19:00 - 20:00
Johan De Sloovere met New Wave: maandag 21:00 - 22:00
Regionale info / In de Kijker: woensdag 14:00 - 15:00
ZATERDAG
Eddy Van Bredene: 10:00 - 12:00
Johan De Sloovere: 13:00 - 14:00
Frederik Delombaerde met de Internationale Top 40: 14:00 - 16:00
Frank Vander Linde: 16:00 - 18:00
ZONDAG
Gospel Time: 7:00- 8:00
Vico Duprez met sport en actualiteit: 10:00 - 11:00
Geert Deknudt met Infokiosk: 11:00- 12:00
Geert Deknudt: 12:00 - 13:00
Pedro Vandewoestijne: 13:00 - 14:00
Sport op zondag: 15:00 - 18:00
Als onafhankelijke niet-openbare radio met een lokaal karakter kreeg Radio Europe in oktober 2003 een nieuwe erkenning voor negen jaar. In Zwevegem was geen enkele andere kandidaat geïnteresseerd.
Radio Europe stopte met uitzenden in 2010. Het VRM startte een procedure wegens niet-uitzenden. Er werd opnieuw programma's gemaakt in februari 2011 als Happy FM.
Radio Wasabi FM is gestart als internetradio officieel op zaterdag 23 augustus 2014. James Vanwalleghem, Danny Vandyck en Jan Van Beveren waren de initiatiefnemers achter dit nieuw station. Alle drie hadden ze reeds vele jaren ervaring in de radiosector. Danny was begin jaren 80 actief op Radio KLO. James verzorgde radioprogramma's op Radio Century, Radio MRL en Radio Pallieter uit Menen. Jan startte eind jaren 70 bij Radio Gemini en kwam terecht bij Radio KLO en Radio Happy FM.
De naam wasabi is geïnspireerd op een groene wortel die wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het achtervoegsel FM werd al vanaf de start gebruikt omdat het trio hun radio op een dag op de FM-band wilde onderbrengen om een groter en lokaler luisterpubliek aan te trekken. Hun studio was gevestigd in Kuurne. De liveprogramma's werden gemaakt tijdens het weekend. Als format gebruikten ze een mix van wat loopt op Q-Music en Joe FM. De slogan was "Steeds de heetste hits".
Op internet werd hun radio ondergebracht in Radionomy, een platform dat de auteursrechten regelde.
Ze namen in het voorjaar 2015 de vzw over van Radio Happy FM uit Zwevegem. Radio Happy FM had op dat moment nog een vergunning om in Zwevegem programma's te verzorgen via 105,70 MHz. Enkele medewerkers vervolledigden de programmatie en er werd tijdens de weekdagen regionale informatie uitgezonden. De regionale informatie was een zeer sterk punt van de radio. Ontelbare gasten werden uitgenodigd in de studio en geïnterviewd.
Het uitzendschema zag er op 9 maart 2016 als volgt uit:
De radio zond veel uit op verplaatsing zoals op de 19de verjaardagsmarkt van Zwevegem, Zwevegem - Dorp van de Ronde, de jaarmarkt van Kuurne, de ArtMarkt en zomerbraderie Kuurne, het Sint-Pietersfestival en De Ommegang Zwevegem.
Lang duurde het avontuur niet want eind 2017 verliepen alle radiovergunningen. Een dossier werd ingediend voor het frequentiepakket 102: Kortrijk - Zwevegem. Het was Radio Gemini die werd erkend om te mogen uitzenden op deze frequenties. Radio Gemini en Radio Wasabi FM hebben wel nog enkele maanden samengewerkt tot 19 januari 2019.
Met dank aan www.wasabifm.be. De website bestaat niet meer.
Radio GO is ontstaan uit Radio Molina Heestert. De radio, ondersteund door vzw Radio Aksjen met ondernemingsnummer 430.266.165, werd in 1986 niet erkend. Na enkele maanden werden terug radioprogramma's gemaakt. Dat kwam omdat vzw Solidar met ondernemingsnummer 424.366.288 wel een erkenning kreeg, maar geen zendinfrastructuur had. Er was een akkoord om samen te werken vanaf 20 mei 1987, echter de programma's waren beperkt want vzw Solidar had een erkenning voor een halve frequentie.
Eind 1989 kreeg Radio GO wel de volledige frequentie 107,70 MHz toegekend.
In 1992 werden de studio's verhuisd van de Otegemse steenweg 32 naar de iets verder gelegen Otegemse steenweg 48 te Deerlijk Sint-Lodewijk waar een woning werd aangekocht. De zender en mast bleef wel op huisnummer 32. Om de studio met de zender te verbinden werd een zeer lange audiolijn getrokken. De studio werd ingezegend door deken Aneca. Hij dankte toen het bestuur om het stipt uitzenden van het godsdienstig uurtje. Toenmalig burgemeester Terryn opende officieel de nieuwe studio's. Hij prees de inzet van alle vrijwilligers voor het brengen van programma's en streeknieuws.
De radio verzorgde toen dagelijks uitzendingen tussen 6:00 en 23:00. Het aantal medewerkers was toen 40. Rik maakte praktisch gans het weekend programma's terwijl Simonne instond voor de reclame, boekhouding en het openhouden van de bar.
De inkomsten kwamen van reclame, ledenwerving en het organiseren van kaartings.
De meeste liveprogramma's werden verzorgd tijdens het weekend. Zo was er een tuinrubriek, een informatief programma over vrije tijd en recreatie, een jongerenprogramma, een programma door en voor vrouwen, een uitzending van het dekenaat Harelbeke, streekinformatie, een telefoonspel en een praatuurtje.
Omdat in 1991 iedere lokale radio een unieke naam moest hebben, werd de benaming veranderd in Gaveromroep omdat Radio GO was gereserveerd aan de Gentse Omroep.
Eind 2002 werd gestart met een totale upgrade van de audio chain en de automatisering die toen nog steeds zelfbouw was. Een jaar later werd in stereo uitgezonden en eind december werd een RDS-coder toegevoegd.
In augustus 2012 werd de installatie opnieuw zwaar getroffen door een blikseminslag. Op 18 juli 2015 overleed de stichter Eric Rogé. Nog meer slecht nieuws kwam in december 2017. Toen besliste de minister dat Gaveromroep geen erkenning meer kreeg en de FM-uitzending moest opschorten. Vanaf toen werd er enkel via internet uitgezonden dat veel praktische problemen kende voor het luisterpubliek. Dankzij de vele huisbezoeken van de medewerkers werden veel internetradio's geïnstalleerd en afgesteld op de omroep.
In maart 2018 kwam er een nieuwe mini-erkenningsronde voor enkele open frequenties. Er werd een dossier ingediend voor de ongebruikte frequentie Avelgem 107,00 MHz. De radio werd erkend op 27 april 2018. Op 1 mei 2018 was Gaveromroep terug te beluisteren ten zuiden van de studio namelijk in de regio tussen Oudenaarde, Ronse, Kluisbergen, Anzegem, Zwevegem en Deerlijk. Het mocht de oude zendmast van Radio Media te Avelgem gebruiken.
Maar het zou beter zijn mocht de omroep terug te beluisteren zijn terug in de volledige regio rond Deerlijk. Toen begin 2019 de vzw Gemini op zoek ging naar een overnemer nadat de beheerders nogal snel hadden besloten dat er geen financiële overlevingsmogelijkheden waren, hapte Gaveromroep meteen toe. De vzw Radio Gemini met ondernemingsnummer 420460752 werd overgenomen door voorzitter Franky Rogé.
Gaveromroep kreeg plots twee frequenties in hun regio namelijk Kortrijk via 106,40 MHz en Zwevegem via 105,70 MHz. De switch gebeurde op 18 juli 2019 om 10:00 uur. De datum was geen toeval want precies vier jaar eerder overleed de oprichter Eric Rogé.
De frequentie 107,00 MHz in Avelgem ging terug naar Radio Media beheerd door vzw Solidar met ondernemingsnummer 424366288, de originele vzw van Gaveromroep.
Programmarooster februari 2021:
Met dank aan www.gaveromroep.be
Op 28 augustus 1982 startte Radio Antares als weekendradio te Avelgem haar uitzendingen. Er werd uitgezonden op de frequentie 104,70 MHz. De studio was gevestigd in de Bosstraat. De vzw Antares met ondernemingsnummer 423585538 werd op 4 november 1982 opgericht om erkend te worden. In 1983 kreeg de radio een gunstig advies. In 1986 kreeg Radio Antares een erkenning.
Radio Express uit het nabijgelegen Anzegem had immers geen dossier tot een erkenning bij de bevoegde instanties ingediend. De meeste medewerkers liepen tevens ook over naar Radio Express. Toen Radio Express in beslag werd genomen, werd beslist om samen te werken. vzw Antares beheerde toen de nieuwe Radio Express.
Een tweestrijd tussen de verantwoordelijken zorgde ervoor dat een aantal medewerkers Radio WLS verlieten om een paar maanden later op de proppen te komen met Radio Intercity. Maar ook bij Radio Intercity waren er meningsverschillen en een deel van de medewerkers richtte een nieuwe zender op.
De vzw Express werd opgericht en tijdens de zomer van 1982 waren er testuitzendingen.
Toen Radio Express in beslag werd genomen, werd beslist om samen te werken met Radio Antares. Vzw Antares met ondernemingsnummer 423585538 beheerde toen de nieuwe Radio Express.
Op 21 januari 1983 startte Radio Express met de eerste uitzending vanuit Anzegem onder leiding van Willy Vervoort en Gino Lietaer (ex-Radio WLS). De eerste uitzendingen werden gemaakt in de gebouwen van Vanlancker Textiel in de Holstraat 50. Radio Express was meteen een succes dankzij een grote verscheidenheid aan programma's met een lokaal karakter gepresenteerd door een aantal deejays die hun sporen reeds hadden verdiend bij Radio WLS en Radio Intercity. Dat waren Selly Lippens, Wim Vermeer en Rob Van Roy aangevuld met onder andere Clo Clo, Jo Jacobse, Jan Van Praet en Patrick Van Dyck.
De graadmeter voor de populariteit van 't muzikaal kloppend hart uit Anzegem was het eerste fanbal op 12 mei 1983 met diverse optredens. Duizend aanwezige fans kwamen opdagen in feestzaal 't Park te Tiegem. Het tweede Express-familiefeest in de zomer van 1984 lokte zelfs ruim 1.500 sympathisanten. Op 15 december 1983 volgde een vedettennacht in Tiegem. Vele internationale radio- en Tv-vedetten zoals John Spencer, Henk Wijngaert, Jose van de meidengroep Luv en Ben Cramer passeerden die avond de revue. Dat de lokale radio ook grote internationale tenoren inspireerde, bleek uit een bezoek van de Duitse schlagerzanger Freddy Breck die in de zomer van 1985 afzakte naar de studio. Hij verzorgde toen met Dj Selly Lippens een radiospecial. Ook Frans Bauer bracht al een paar keer een bezoek aan het radiostation.
Radioreclame werd nog niet toegelaten en om nieuwe investeringen mogelijk te maken en de kas wat te spijzen werden regelmatig feestactiviteiten georganiseerd. Op vrijdag 20 september 1984 werd een vedettennacht georganiseerd. In het gemeentelijk sportcomplex La Moderne in Kluisbergen werden ruim 1300 aanwezigen getrakteerd op optredens van Salim Seghers, Jack Jersey en Benny Neyman onder begeleiding van het orkest Lou Roman. De verrassingsact was toen Rod Saint Clair.
Op vrijdag 21 februari 1986 werd het derde carnavalsbal in feestzaal 't Park in Tiegem een schot in de roos. Die avond waren onder meer de Havenzangers present. Maar de feeststemming werd overschaduwd door minder positief nieuws. Diezelfde dag moesten de uitzendingen van Radio Express worden gestaakt toen de apparatuur in beslag werd genomen. Om kwart voor tien 's ochtends kwam de toenmalige RTT de antennes verzegelen. De zendinstallatie werd in beslag genomen. Radio Express miste eigenlijk de boot om in 1983 een erkenningsdossier in te dienen. Omdat het niet werd erkend was het toen illegaal bezig. Een proces-verbaal bracht zelfs een aantal medewerkers voor het gerecht.
Maar Radio Express kwam terug in de ether op 12 juni 1987 opnieuw in de ether. De studio was gevestigd in de Ruggestraat 20 in Avelgem via de frequentie 105,70 MHz. Na een maandenlange voorbereiding werd ploeg van Radio Express geïntegreerd in de vzw Antares van Dj Geert Hofman zodat de radio kon heropgestart worden op een legale manier. Radio Antares was een klein lokaal station uit Avelgem dat wel werd erkend. In het verleden trokken meer en meer medewerkers van Radio Antares naar andere stations. Een deel was al aan het werk bij Radio Express. Er zat voor Radio Antares eigenlijk niets anders op om samen te werken met Radio Express.
Op vrijdag 11 september 1987 had Radio Express opnieuw de organisatiemicrobe te pakken. In het kader van de Mira-feesten organiseerde de radio een showavond met optredens van onder andere Paul Severs.
Op 16 oktober 1987 waaide de zendmast om door een najaarsstorm. Deze kwam terecht op enkele aanpalende woningen. Ook deze keer gaven de radiomakers de moed niet op en reeds in november 1987 zond Radio Express terug uit voor Avelgem en omstreken. Door het nieuwe radiodecreet kreeg de radio een nieuwe frequentie. Op 13 oktober 1990 werd 107,00 MHz de nieuwe frequentie. In 1992 moest Radio Express van naam veranderen. Iedere radio uit Vlaanderen moest een unieke naam hebben. Aangezien er in Antwerpen ook een Radio Expres - met één s - die iets langer bestond, moest Radio Express op 25 februari 1992 de naam wijzigen en werd gekozen voor Radio Media.
Op 8 juni 1997 werd een groot gedeelte van de studio gedigitaliseerd. Cassettedecks werden vervangen DAT- en MD-spelers en ook een PC werd aangesloten op de mengtafel.
Op 1 oktober 1998 begon Radio Media een samenwerking met de Contact-groep. Er was een overeenkomst met Family Radio dat later Contact 2 werd. Gedurende die periode werd er veel ontkoppeld en ook de eigen roepnaam werd regelmatig gemeld.
Eind 2003 kreeg de omroep opnieuw voor 9 jaar een erkenning voor een 100 Watt-frequentie te Avelgem. Daarmee werd het voortbestaan van de radio verzekerd. Ondertussen werd reeds 3 jaar lang in stereo uitgezonden. In het najaar van 2004 werd de overeenkomst met Radio Contact 2 verbroken en werd Radio Media opnieuw zelfstandig. Het was het moment om terug veel aandacht te besteden aan sport-, regionale en nationale nieuwsuitzendingen. Er wordt ook dagelijks een lokaal weerbulletin samengesteld. Op diverse radionieuwsgroepen kwamen hierop heel wat positieve reacties. Het was het bewijs dat Radio Media de juiste keuze had gemaakt.
In 2010 kreeg het station een nieuwe opdoffer ter verwerken toen de eigenaar van het huurpand de vzw liet weten dat hij de woning terug in zijn bezit zou nemen en er een nieuwe woning op zou plaatsen. Onderhandelingen werden aangegaan met de gemeentebesturen van Avelgem en Kluisbergen voor een locatie maar dat leverde niets op. Het gemeentebestuur van Anzegem bood wel een kleine financiële hulp aan. Het einde van de radio was in zicht tot gelukkig industrieel Willy Naessens een voorstel deed. Willy had voor zijn legerdienst drie dagen samengezeten in het Klein Kasteeltje met weerman Robert "Roberto" Verstraeten en Radio Media had voor Willy Naessens in 2006 optredens georganiseerd van onder andere Frans Bauer, Eddy Wally, Abba Gold, Will Tura en Swoop. Dat zorgde voor goede contacten met de zakenman. Toen Willy Naessens hoorde dat het einde in zicht was, bood hij een nieuw onderkomen aan in een unieke locatie te Kluisbergen-Berchem. In de Pontstraat 63 had Willy een oude loods gekocht van de ter ziele gegane voederfabriek Ovior met als bedoeling er ooit een koetsenmuseum van te maken. Hij liet zijn werkmensen aanrukken en in een paar weken tijd beschikte de radio terug over een studiocomplex.
Op 10 november 2010 was het zo ver. In het bijzijn van Willy Naessens en de plaatselijke burgemeesters werden de nieuwe studio’s ingehuldigd.
Ondertussen werden reeds drie succesvolle zomerbarbecues georganiseerd en bleef het station ondanks de crisis en de verminderde reclame-inkomsten doorgaan.
De stichters gaven op 26 december 2015 de fakkel door aan de nieuwe voorzitter Ludo Daelman.
In 2015 bestond de ploeg uit volgende medewerkers: Koen Van Der Zanden, Ron De Wit, Maarten De Wit, Marc Verleyen, Ludo Daelman, Rob Van Roy, Geert Van Dyck, Chris Van Toren, Lex De Groot, Gunnar Walgraeve, Jo Maes, Selly Lippens, Jeroen Vercuysse, Wim Vermeer, Roberto, Willy Vervoort, Erik Demeijer, Dirk Moerman, Ton Van Dyck en James. De technische ploeg bestond toen uit Gino Lietaer, Luc Baert en Marc Samyn.
Luister hier naar de jingle Radio Media - dit is jouw favoriete radio
Luister hier naar de jingle Radio Media - altijd bij jouw in de buurt
Kerstspecial op 25 december 2015 met Ludo Daelman, Geert Van Dyck, Selly Lippens, Maarten De Wit en Rob Van Roy.
Foto van de medewerkers genomen tijdens de tweede georganiseerde zomerbarbecue in 2012
Op 1 december 2017 werd vzw Antares erkend voor twee frequentiepaketten. Het kreeg een erkenning in Waregem 105,40 MHz / Deerlijk 107,70 MHz en tevens ook in Oudenaarde / Ronse. Merkwaardig genoeg had de vzw geen dossier ingediend voor Avelgem 107,00 MHz. In Waregem/Deerlijk werd gestart met Waregem 1. Op de frequenties Oudenaarde 106,30 MHz / Kluisbergen 105,00 MHz kwam de nieuwe zender Vlaamse Ardennen 1.
Op 18 juli 2019 werd beslist om Radio Media terug te brengen in Avelgem via 107,00 MHz toen Gaveromroep de frequentie in Avelgem ruilde voor een frequentiepakket in Zwevegem en Kortrijk. Gaveromroep nam toen de vzw Radio Gemini over die was erkend in Zwevegem op 105,70 MHz en Kortrijk op 106,40 MHz. De vzw Solidar, waarvan Heidi Rogé de ondervoorzitter is, bleef verantwoordelijk voor het beheer van de Avelgemse frequentie.
Eerst werd in Avelgem Radio Media Gold gebracht. Na enige tijd werd het terug Radio Media.
Op 1 juli 2022 werden per mail alle medewerkers bedankt voor bewezen diensten. De raad van beheer zag zich genoodzaakt tot deze drastische beslissing wegens onenigheden en onvrede tussen enkele medewerkers. Op de facebookpagina verscheen een maand later het volgend bericht:
Radio Media 2.0 gaat voluit !
Alleen maar de beste muziek, geen blababla... maar wel alle nieuws en info uit de regio.
Geniet vooral van de muziek en blijf up-to-date, gewoon Media 2.0
www.radiomedia.be met dank aan Rob Van Roy.
Radio Diamant werd opgericht op 2 mei 1982. De radio diende een erkenningsaanvraag in. Het resultaat was dat Radio Diamant toen als enige radio in Waregem een erkenning kreeg.
Er werd uitgezonden in een studio in de Desselgemseweg. De uitzendingen waren te horen op 103,50 MHz. Er werd gestreefd om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het sterkste punt was dat er aan lokale berichtgeving werd gedaan. Eén van de veelbesproken programma's was het culturele programma van Arthur Goemaere die in totaal een honderdtal bijdragen maakte rond taal en taaleigen.
Eind jaren 90 waren er niet zoveel medewerkers meer en werd op zoek gegaan naar een geschikte partner. In 1998 werd een samenwerking aangegaan met Family Radio. Onder dit tweede net van de Contact-groep voelde de Radio Diamant zich niet zo goed thuis zodat 3 jaar later afstand werd gedaan van Family Radio. De programma's van Radio Contact werden toen overgenomen. De lokale ontkoppelingen verdwenen snel. Het best beluisterde programma "Waregem Flash" met Lucien De Bels verdween op vrijdag 15 juni 2001.
In 2003 werd de vzw Radio Diamant overgelaten aan VOFR NV o.l.v. Gust De Coster en Contact NV o.l.v. Francis Lemaire. Een nieuw erkenningsdossier werd ingediend. Het dossier werd niet erkend. De enige beschikbare frequentie in Waregem werd toegekend aan vzw Lokale Radio Trend die in 1991 werd erkend met Radio Trend.
Radio Trend werd opgericht in de zomer van 1991 te Waregem, onder leiding van Pascal Standaert. De vzw Lokale radio Trend met ondernemingsnummer 435875933 werd opgericht op 4 november 1988.
Praktisch de ganse tijd was de radio een relaisstation van diverse radionetwerken. Eerst werd het programma verdeeld van Spitsradio, een netwerk dat op diverse lokale radio's te horen was in Oost- en West-Vlaanderen.
Toen Spitsradio werd ontbonden in mei 2001 werd samengewerkt met Topradio op het moment dat de programma's werden verdeeld in Vilvoorde. Op 26 februari 2003 besliste VMMa om enkel de landelijke commerciële zender Q-Music uit te baten. Bruno Heyndrickx, eigenaar van Topradio deed verder met een vernieuwde formule, echter Pascal Standaert besliste om niet meer mee te doen.
In 2003 werd de radio terug erkend voor 9 jaar dat uiteindelijk 14 jaar werd. Er werd gestart met Stadsradio Waregem voor een breed publiek tot in het voorjaar programmadirecteur Steven Ampe van het mini-netwerk Crazy FM aan de mouw trok van Pascal. Er werd besloten om samen te werken om de doelgroep tussen 15 en 35 jaar te bereiken. Toen Crazy FM het voor bekeken hield, werd het programma van RGR FM gebracht op de frequentie.
Programmaschema Stadsradio Waregem. De fout 16h-17h werd nooit verbeterd.
Op 24 september 2019 werd de vzw ontbonden.
In de tweede helft van de jaren 80 werd private radio populair in Frankrijk. Er werd ook niet naar een paar Watt gekeken want vele Franse radiostations zoals Skyrock, NRJ en Fun Radio waren toen in grote delen van Oost- en West-Vlaanderen probleemloos te beluisteren. Zo was ook Radio Metropolys vanuit Lille te beluisteren op 92,00 MHz.
Het idee om een Nederlandstalige radio op te starten in Frankrijk kwam van Danny Vuylsteke maar concreet kwam er niet veel van in huis. Initiatiefnemer Norbert Slambrouck en Diederick Decraene van Media One NV richtten in september 1987 in de grensgemeente Halluin in de Rue Lille 151 de Vlaamstalige Radio Metropolys op. De toenmalige Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) ondersteunde het project onrechtstreeks. De Vlaamse Radio Metropolys was administratief een onderdeel van de Franstalige Radio Metropolys.
De studio werd opgesteld in een achterkamer van een juwelierswinkel. Met een straalverbinding werd het signaal naar de antenne gebracht die 4 km verderop was opgesteld. In de studio stonden onder andere 2 platenspelers die waren gerecupereerd van zeezender Radio Mi-Amigo. Desondanks was het geluid van goede kwaliteit omdat er werd gebruik gemaakt van een signaalprocessor van het merk Orban. Er werd uitgezonden op 90,00 MHz en met een vermogen van 2000 Watt werd probleemloos de stad Gent bereikt. Ook in het Nederlandse Zeeland kon er nog worden geluisterd naar Radio Metropolys.
Overdag werd in het Nederlands gepresenteerd. Mike Verdrengh, Luc De Groot, Zaki, Peter Baert, Nico Deboodt en Diederik Decraene waren toen enkele namen van Dj’s die overdag programma's brachten. s’ Avonds was er niets meer te horen op de frequentie. Men zou iets later vanaf 19:00 uur de uitzendingen van de Franstalige Radio Metropolys overnemen.
Op de radio werden de betere Britse en Amerikaanse hits gespeeld. De radio had ook veel luisteraars in Frankrijk omdat nieuwe platen er eerder te horen waren dan op de Franse radio's.
Flanders Golden Hitradio deed het goed tot in 1988 toen het Franse Conseil Supérieur de l'Audiovisuel (CSA) de regels aanpaste. Er mocht niet meer in het Nederlands worden uitgezonden vanuit Frankrijk. De VUM trok zich terug en dat was ook het einde van de Nederlandstalige uitzendingen op Radio Metropolys.
Luister naar een kort fragment
.
Toen in 1983 Radio Seven uit Zellik niet werd erkend, bleven Rudi Van Vlaanderen en Luc De Groot toch nog dromen van een nationale popzender. Uiteindelijk zou het deze droom zijn die leidde tot de oprichting van een eigen netwerk genaamd X-tra FM. Het opzet was trouwens meteen vrij professioneel. Door een akkoord met de Franse radioketen Radio Septentrion kon X-tra FM immers van bij de start eind 1988 beschikken over een stereo-zender van 1200 Watt en richtantennes geplaatst op het oude casino van het Franse Mont Cassel. Via deze zender werd West-Vlaanderen volledig bereikt. Ook in een groot deel van Oost-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen kon het signaal uit Frankrijk worden ontvangen. Dit kwam omdat de antennemast stond opgesteld op 171 meter boven de zeespiegel. De andere provincies werden bereikt via lokale radio's die de opgenomen videocassettes afspeelden. De samenwerking met de lokale radio's begon iets eerder dan de opstart in Mont Cassel.
De naam X-tra FM was gebaseerd op een Amerikaans radiostation dat vanuit Tijuana (Mexico) uitzond op 690 kHz.
De programmatie zag er net na de opstart als volgt uit:
weekprogrammatie
07:00-09:00 Rudi Van Vlaanderen
09:00-12:00 Luc De Groot
12:00-14:00 lokaal - Michiel of Remco
14:00-17:00 Jonathan Seagull
17:00-19:00 Xtravaganza met Rudi Van Vlaanderen
19:00-21:00 lokaal - Michiel of Remco
zaterdag
11:00-14:00 Xtraparade met Rudi Van Vlaanderen
14:00-15:00 Xtra editie (Vlaamse Top 10) met Willy Sommers
zondag
11:00-12:00 Xtra Belgium met Erik Maryse
Het zendschema werd nog regelmatig aangepast en aangevuld met onder andere Dj's zoals Peter Van Dam, Johnny Rock 'n' Roll (Peter Hoogland) en Mark Van Kapellen.
Luister naar een jingle
De BVBA XTRA FM was gevestigd in de Victor De Nayerstraat 19 te Denderleeuw waar ook de programma's werden opgenomen. De muzieksamensteller was Rudi Van Vlaanderen. De playlist bevatte hoofdzakelijk Engelstalige uptempo hits.
De programma's werden gecodeerd in PCM en opgenomen op videocassettes. De cassettes werden met de wagen geleverd in de studio te Mont Cassel. Dat leverde één keer een probleem op voor de koerier die werd tegengehouden aan de Franse grens. Die werd enkele uren vastgehouden omdat de douane een sterk vermoeden had dat de inhoud van de cassettes gecodeerde porno was.
Een aantal programma's werden ook opgenomen bij Radio SIS Kempen in Zoersel. Vaste Dj's waren onder meer gedurende een korte periode Luc De Vriendt en Koen Van Hoof.
De reclameregie was in handen de firma "Cream" uitgebaat door Danny Vuylsteke.
Twee Nederlandse presentatoren met name Michiel en Remco stonden ook in voor het onder andere starten van de programma's en het mixen van de publiciteit.
Na de hevige voorjaarsstorm van januari 1990 werd de mast beschadigd door het omwaaien van de mast van Radio Uilenspiegel. Na het plaatsen van de nieuwe mast begonnen de problemen met storingen van andere stations.
Het radioavontuur vanuit Frankrijk heeft nog geen jaar lang geduurd. Er kwam toen een nieuw frequentieplan in Frankrijk en het was toen niet meer mogelijk om met een hoog vermogen uit te zenden richting België. Tevens werd onder andere BRT 2 gestoord in het Waasland dat vanuit Antwerpen uitzendt op 97,50 MHz. De Franse Rijkswacht heeft de uitzendingen laten beëindigen.
Er werd wel nog verder programma's gemaakt via de lokale frequenties. Het probleem was dat er geen samenwerkingen waren met zenders uit grote steden zoals Brussel, Gent, Hasselt en Antwerpen.
De samenwerking met de lokale zenders is na ongeveer een jaar gestopt. Er waren veel deelnemende radiostations die voelden dat het nieuwe er af was en hun bijdrage uiteindelijk niet meer betaalden. Ook de reclame-inkomsten vielen tegen. Zo was er geen enkele nationale reclame te horen.
Een aantal lokale radio's hebben de benaming X-tra FM nog even blijven gebruiken.
Patrick Commeine is de zoon van de conciërge in het KBC-gebouw aan de Botermarkt, waar later de politie intrek zou nemen. Samen met Filip Dewaegemaecker van ziekenomroep Horizon richtten ze Radio Roeselare op. Er werd iedere zaterdag uitgezonden. De radio was geïnstalleerd in de Mariastraat, in de oude fabriek van de firma Hoornaert. De zender stond in een liftkamer.
Om te starten met een radio die regelmatiger te horen zou zijn werd getoetst om meer mensen in het project te krijgen. Het was het begin van Radio Intercity.
Patrick Commeine had samen met Filip Dewaegemaecker Radio Roeselare opgericht. Er werd gestreefd om meer mensen bij het project te betrekken. Jean-Marie Claeren, die pas was afgestudeerd, contacteerde Filip Dewaegemaecker en belegde de eerste vergadering bij hem thuis. Ook Michel Lafon en Rik Debusschere werden uitgenodigd. Daar kwam in eerste instantie niet concreets uit. Kort nadien werd er in de toenmalige discotheek ‘De Karre’ in Rumbeke een tweede vergadering belegd waar ook Pol Vermeersch, Ronny Saelen en Wilfried Declercq werden uitgenodigd. Deze drie mannen kenden elkaar van de discotheek. Ronny en Wilfried waren er Dj en Pol was de eigenaar.
Door deze samenwerking is Radio Intercity ontstaan. De studio’s werden ondergebracht in een oude chicoreifabriek in de Mariastraat en waren amper 20 m² groot. De zendmast werd opgericht achter de winkel van Pol en Freddy Hoornaert die de ruimte ter beschikking stelden.
Na een maand van testuitzendingen op de frequentie 102,20 MHz werd besloten om voorlopig alles te stoppen omdat er acties van de RTT op komst waren. De initiatiefnemers hadden gelijk want in mei 1981 werden alle vrije radio's uit het arrondissement Kortrijk opgepakt. Ondertussen werd de vzw Intercity met ondernemingsnummer 421.898.629 opgericht op 4 mei 1981.
Na enkele maanden werd uitgekeken naar een betere uitzendlocatie van waaruit meer luisteraars konden worden bereikt. Tevens werd gezocht naar investeerders die het station meer financiële ademruimte konden geven.
Begin februari 1982 werd een investeerder gevonden in de persoon van Christiaan Dewaele die in Avelgem discotheek The Punch exploiteerde. Onder zijn impuls werd de zender verplaatst naar de Grijslokeheuvel te Anzegem, hoog en centraal gelegen in het gebied tussen Kortrijk en Oudenaarde. Er werd een voorlopige studio geïnstalleerd in een stacaravan en op de heuveltop werd een mast neergezet van 30 meter hoog. Verschillende antennesystemen werden uitgetest om een zo optimaal mogelijke ontvangst te verzekeren. Uiteindelijk werd geopteerd voor een array van 16 gevouwen dipolen, twee aan twee opgesteld in V-vorm. Een nieuwe zender van 900 Watt werd aangekocht en meteen werd ook de frequentie veranderd naar 101,20 MHz. Door de hoogte van de uitzendlocatie, de sterke zender en het uitgekiende antennesysteem, was de ontvangst in heel Zuid-West-Vlaanderen optimaal. De oorspronkelijke initiatiefnemers die in Roeselare waren gestart, hadden intussen Radio Alpine opgestart dat vanuit Roeselare uitzond.
In de loop van 1982 groeide de populariteit van Radio Intercity zienderogen. Einde 1982 ontstond een breuk tussen eigenaar Christiaan Dewaele en de populaire deejays Selly en Clo-clo. Deze laatsten startten enige tijd later met een eigen station genaamd Radio Express vanop een locatie op een halve kilometer gelegen van Radio Intercity.
Op 24 februari 1983, om kwart over tien 's morgens, vielen RTT en gerecht binnen in de studio en verzegelden de zender en de zendmast. Vier dagen later kon de omroep de uitzendingen hervatten met nieuwe apparatuur en een mobiele zendmast. In de daaropvolgende maanden volgden nog vier inbeslagnames. Dergelijke inbeslagnames waren niet echt uitzonderlijk in die periode. Vrije radio was nog illegaal, maar werd gedoogd door de justitie. Er werd enkel ingegrepen na klachten. Concurrerende radiostations maakten er soms een sport van om klachten tegen elkaar in te dienen.
Op 19 maart 1983 werd de zendinstallatie uit de nieuwe studio ontvreemd. Op dat moment werd uitgezonden met 200 Watt.
Begin 1984 begon Radio Intercity als eerste station in Zuid-West-Vlaanderen met radioreclame uit te zenden. In Brussel, Antwerpen en Wallonië waren er wel meer radiostations die dit deden, maar de Procureur des Konings in Kortrijk hanteerde een strikt reclameverbod op de vrije radio. De radio baseerde zich op een uitspraak van de toenmalige minister van Cultuur, Karel Poma, die uitdrukkelijk verklaard had dat de wet verbood dat de staatsomroep reclame uitzond, maar dat de wet niet verbood dat de vrije radio's reclame uitzonden. Deze uitspraak van de minister werd zelfs verwerkt in een promo-spotje dat veelvuldig op de omroep werd uitgezonden.
Radio Intercity was toen het enige station dat reclame uitzond in Zuid-West-Vlaanderen en dat zorgde enerzijds voor veel inkomsten, maar anderzijds ook voor veel afgunst bij de concurrentie. Op een gegeven ogenblik ontving eigenaar Christiaan Dewaele het bevel om zich op een bepaalde datum en een bepaald uur te gaan aanbieden bij de Rijkswacht om verhoord te worden over het uitzenden van handelspubliciteit op zijn radiostation. Informatie ingewonnen bij het gerecht leerde dat het menens was en dat hij het risico liep ter plaatse te worden aangehouden. In overleg met advocaten werd een lijvig dossier opgesteld met talrijke bewijzen dat radiostations elders in Vlaanderen ook radioreclame uitzonden. Op het ogenblik dat Christiaan Dewaele zich op het gestelde uur bij de Rijkswacht aanbood, ontving de Rijkswacht een telefoontje van de procureur. Hij besefte dat het zinloos was het reclameverbod te handhaven. Vanaf dat ogenblik zou de procureur het uitzenden van radioreclame gedogen in zijn arrondissement. Radio Intercity had door zijn vasthoudendheid als pionier de weg vrijgemaakt voor de andere radiostations om reclameboodschappen uit te zenden.
Christiaan Dewaele en Marcel Lippens (Selly)
Luister naar enkele reclamespots
Christiaan Dewaele startte intussen ook het bedrijf Intermedia op dat zogenaamde "syndicated programs" produceerde. Dat waren cassettebandjes met kant-en-klare radioprogramma's gepresenteerd door ervaren deejays, meestal Nederlanders. Enkele Dj's die bij Intermedia onder contract stonden, waren Rob Stenders, Hans van der Ven, Tony Winter, Maarten de Jong en Ton van Dijk.
Radio Intercity kreeg een officiële erkenning. De erkenning verscheen in het Staatsblad van 22 januari 1985. In 1986 kreeg de radio de toegekende frequentie 107,00 MHz. Het zendvermogen werd bepaald op 50 Watt ERP. De zender werd ingesteld op 16 Watt en werd aangesloten op 4 dipolen.
In juni 1987 besloot de radio om toe te treden tot een netwerk. Op dat ogenblik bestond reeds het Radio Contact-netwerk en het netwerk van de Vijfsterrenradio's. Een derde netwerk dat in 1987 ontstond, was Radio SIS. Dit was een initiatief van Leader FM, een reclameregie die deel uitmaakte van de Cobepa-holding. Het netwerk werd geleid door Luc Van Kapellen en Ton Schipper. Radio Intercity sloot aan tot Radio SIS maar dit bleek niet het verhoopte commerciële succes op te leveren.
Rudi Van Vlaanderen en Luc De Groot hadden ondertussen het radionetwerk X-tra FM opgestart dat gebruik maakte van vooruitstrevende Amerikaanse technologie namelijk computergegenereerde playlists en digitale opnametechnieken. Topdeejays zoals onder andere Peter van Dam, Rudi van Vlaanderen, Peter Hoogland en Erik Marijsse namen dagelijks drie uur programma op die werden verdeeld op een videocassette. Tevens was ook Willy Sommers te horen als Dj. Radio Intercity sloot zich aan tot dit netwerk echter dit verhaal eindigde met het faillissement van reclamebureau van Danny Vuylsteke, een kennis van Christiaan Dewaele, die het netwerk coördineerde. Daarna ging Radio Intercity uitzenden met de benaming SIS Intercity.
Vanaf de zomer van 1989 fungeerde Radio Intercity als een relaiszender voor Radio Magic uit Kortrijk. Via een huurlijn werd het studiosignaal van Radio Magic doorgestuurd naar Radio Intercity. Deze situatie was in strijd met de toen geldende wetgeving op de niet-openbare radio's. Als straf kreeg de radio vanaf 15 maart 1990 slechts een halve week zendtijd toebedeeld namelijk van woensdagmiddag tot zaterdagnacht. De rest van de zendtijd op de 104,10 MHz werd aan Radio Magic toebedeeld. Radio Magic hield het evenwel bekeken eind 1991.
Inmiddels werd het station uitgebaat door de gebroeders Delbeke. Op de radio was housemuziek te horen. Vanaf juli 1993 zond Radio Intercity, zonder toestemming van de overheid, terug zeven dagen per week uit. Die toestemming kwam er pas op 20 oktober 1994.
Door stormschade aan de zendmast ging het station vanaf eind 1994 met een sterk verminderd zendbereik uitzenden. Op 1 augustus 1996 staakte Radio Intercity definitief de uitzendingen nadat de overheid de erkenning had ingetrokken omdat het met te weinig vermogen uitzond.
In 2003 kreeg vzw Intercity met ondernemingsnummer 421.898.629 die sinds 2 augustus 2003 werd beheerd door Luc Van Braekel een erkenning in Kortrijk. Op de nieuwe Radio Intercity werd in Kortrijk op de frequentie 106,40 MHz de grootste hits en de mooiste love songs geprogrammeerd. Het muziekformat werd afgewisseld met internationaal, nationaal en lokaal nieuws. Het station mikte op de doelgroep van luisteraars tussen 20 en 49 jaar.
Radio Intercity nam de zendmast over van vzw Niet-Openbare Radio West Lokaal Station Kortrijk die tussen 1986 en 2003 de programma's overnam van Radio Contact.
Tijdens het Pinksterweekend in 2004 werd uitgebreide informatie gebracht over de Kortrijkse Sinksenfeesten onder de naam Sinksenradio. Meermaals per uur werden de luisteraars geïnformeerd over de evenementen en activiteiten van de Kortrijkse Sinksenfeesten.
De nieuwe Radio Intercity werd geen succes. Enkele jaren later was op de frequentie achtereenvolgens Radio Extra Gold, Radio Mi-Amigo en Hit FM te horen.
Op 6 oktober 2010 kwam het bestuur samen en werden Luc Van Braekel en Francis Devriendt vervangen Reggy Devos en Danick Delsoir. Ook de maatschappelijke zetel werd verhuisd naar Roeselare. Het verslag werd gepubliceerd in het Staatsblad. Dat bleek een frauduleuze akte te zijn die werd rechtgezet op 20 november 2010. Een klacht werd ingediend bij het parket. (bron: akte 10155381 en 10188314)
De vzw Intercity werd ontbonden op 8 augustus 2019.
Pol Vermeersch, Ronny Saelens en Wilfried Declercq hadden Radio Intercity opgericht. In juli 1981 ontstond er een breuklijn tussen de medewerkers. De ene groep wou de populaire toer op. Ze wilden radio maken stijl Radio Mi-Amigo met vlotte Dj presentatie en dito muziek. De andere groep wilde de ‘betere’ muziek horen en een meer strakkere presentatie.
Die laatste groep met Ronny Saelens, samen met Peter Kiepe, Jean-Marie Claeren, kunstenaar Geert Van Allemeersch waren van plan een nieuwe radio op te richten. Geert stelde de naam Radio Rolarius voor als naam voor het nieuwe station. Rolarius was de naam van een reus en tevens een symbool voor de stad Roeselare.
De eerste uitzendingen vonden plaats in de zomer van 1981. Een geïmproviseerde studio in een rijhuis in de Steenstraat 34 op de bovenverdieping was de eerste uitzendlocatie.
Radio Rolarius was in het begin een weekendradio. De uitzendingen bleven beperkt op vrijdagavond van 17:00 tot 23:00 en op zaterdag en zondag tussen 8:00 en 20:00. Een eerste persartikel uit september 1981 spreekt over een zender van 20 Watt om heel Roeselare en omliggende gemeenten te bereiken en dit via de frequentie 103,50 MHz.
Het contact met de zender kon toen enkel via Postbus 81 in Roeselare. Deze postbus werd in eerste instantie gehuurd door De Nachtridders, een groepje CB-enthousiastelingen uit Roeselare. Luisteraars konden via het postbusadres voor de prijs van 20 BEF (0,5 euro) en een toegevoegde postzegel van 9 BEF een sticker bestellen.
Er werd in die eerste maanden ook gezocht naar een manier om zich te onderscheiden van de vele andere zenders die als paddenstoelen uit de grond schoten. Zo heeft kunstenaar Geert Van Allemeersch een perkament gemaakt en een zegelring in keramiek ontworpen. Deze zegelring werd aangeboden aan de luisteraars die zich aansloten als erelid.
Op datzelfde moment werd ook een tiendaagse georganiseerd. Dit was een zeer ambitieuze onderneming die een grote circustent oprichtte op de locatie van de Bank Van Roeselare (nu De Munt). Iedere avond traden vedetten van toen op zoals Doris Day and The Pins, Peter Koelewijn, Eddy Wally en Willy Sommers. De bedoeling was om met de winst een volwaardige zendinstallatie aan te schaffen en een professionele studio uit te bouwen. Echter dat plan viel in het water door een te lage opkomst.
Het eerste jaar van Radio Rolarius was er tevens één van enkele grappige anekdotes. Franky Walker geraakte niet langs een te smalle trap voor hem tot boven in de studio's. Wim Wester (Willy Deswarte) hoorde zichzelf niet, maar luisterend Roeselare kon Willy wél zeer goed horen. En een bezoek van voetbalvedette Jan Ceulemans bracht een ware volkstoeloop teweeg.
In 1982 verhuisde de radio naar de Ardooisesteenweg, in het huis naast waar op de dag van vandaag (2022) nog steeds videotheek Roxy Center is gevestigd.
Twee studio's - een live studio en een nieuwsstudio - werden ingericht achteraan het woonhuis. Ondertussen kende de radio een gigantische groei qua medewerkers. Zowel jongeren als oudere medewerkers vonden hun weg. Op een bepaald moment telde de zender meer dan 70 actieve presentatoren. Echter, het grote aantal medewerkers was tevens ook de zwakte van Radio Rolarius. Je kon op de radio alle mogelijke soorten muziek horen met een verschillende presentatiestijl. Een rockprogramma werd bijvoorbeeld gevolgd door een uur klassieke muziek. Jonge mensen kregen hun kans om hun hobby uit te oefenen. Om iedereen een kans te geven was een horizontale programmering geen optie.
Toch waren enkele programma's bijzonder geestig en populair. Zo was er het legendarische duo Jefke Vissers en Nonkel Maurits (zie foto) die op zondagmorgen een verzoekprogramma presenteerden in het olijke Roeselaarse dialect (Roeselaors met haor ip). Het programma was populair tot in Canada ! Wekelijks werd het programma op cassette opgenomen en opgestuurd, waar de Canadese Belgen dan gretig per brief op reageerden.
Er was tevens De Badshow op zaterdag met de vlotte Peter Van Veen (Peter Kiepe). En het populaire programma Stichting Rolarius 30 was in feite een tweespan. Het werd gebracht door Cis Deruyter (Francis Veranneman) en Tom van Zanten (Filip Bruwier).
Maurice Lepouttere (Nonkel Maurits) met op tafel de richtlijnen voor de telefonist: 1) Noteer volledig het adres van de luisteraar + telefoonnummer
2) Controleer telkens of de luisteraar een eerste keer belt (mag indien iemand toch een tweede keer zou bellen of er niemand anders van het gezin kan overnemen)
3) Spreek onder alle omstandigheden Nederlands.
4) Na het draaien van de elfde plaat worden er geen gokken meer aanvaard.
Christophe Breemersch
De nieuwsdienst onder impuls van Toon Ladder (Jean-Marie Claeren) en Bob Peeters (Peter Seys) brachten dagelijks bulletins met vooral lokaal nieuws; Verkiezingen gingen toen nooit voorbij zonder dat de zender er telkens een marathonuitzending van maakte met vele interviews.
Als enige in de streek bracht de omroep ook de wekelijkse hitparade uit op papier naar het voorbeeld van het Nederlandse Radio Veronica. De wekelijkse lijst werd verdeeld onder de plaatselijke platenhandelaars.
Begin 1988 vond een noodgedwongen verhuis plaats van de studio's in de Ardooisesteenweg naar de Kattenstraat. De huisvesting boven videotheek 'Videoland' bood veel ruimte en mogelijkheden. Echter een zendmast kon er in de onmiddellijke omgeving niet worden geplaatst. Als oplossing werd een telefoonkabel getrokken tot aan de kop van de vaart waar een mast op de gebouwen van het bedrijf AVIX werd gezet.
In november 1991 werd het tienjarig bestaan gevierd met o.a. een avond vol rockmuziek in de legendarische zaal 'De Beurs' aan het Stationsplein in Roeselare. Onder meer Rudolf Hecke en Poésie Noire kwamen er die avond optreden.
Toen al had het radiostation een stem in de verslaggeving van voetbal-, wieler- en rallywedstrijden. Vooral het rally-radio-concept was nieuw en toonaangevend door de live-verslaggeving dankzij de opkomst van de mobilofoon. Dit leidde veel later tot 'Power & Passion', een radioprogramma over rally dat anno 2019 nog steeds wordt gemaakt en wordt uitgezonden op Radio IRO en te herbeluisteren blijft via internet op Mixcloud.
Het verhaal van Radio Rolarius liep op z'n einde in april 1995 wanneer de VMMa (nu Medialaan) de licentie overnam en het concept West-Vlaamse Radio startte. Eerst koos Peter Huyghe voor de naam Radio Zuid vermits de gelinkte West-Vlaamse zenders ook iets hadden met windrichtingen. Zo was de naam van Radio Roya in Brugge gewijzigd in Radio Noord en in Oostende deed Radio Noordzee mee.
Later trad de radio toe tot Radio Mango. De studio werd verhuisd naar het WTV-gebouw. Geen enkele van de medewerkers stapte toen mee in dat verhaal.
Radio Rolarius ging de geschiedenis in als de Roeselaarse lokale radio met de op één na langste staat van dienst. Nog steeds komen medewerkers jaarlijks samen om die herinnering te herbeleven.
Met dank aan Ivan Willaert.
Radio Alpine begon zijn uitzendingen in 1982 en is ontstaan toen een groep medewerkers die zich afscheurden van Radio Intercity toen er onenigheid ontstond toen de radio wegtrok uit Roeselare. De medewerkers van het eerste uur waren onder andere Frank Van Meer, Fitty Pauwer, Franky Walker, Paul Vandenbossche, Peter van Vlaanderen, Luc Babbelut, Eric met de banaan, Bob Van Duyck, Bob Freelinck, John Devries, Tony Winter, Peter Petersen, Dirk Dijkstra en Lex Schuiten.
De antenne werd door de medewerkers zelf opgetrokken. Er werd meteen gestart met twee nieuwsuitzendingen per dag, namelijk 's morgens om 6:30 en 's avonds om 19:30.
De radio was meteen een schot in de roos. Vele medewerkers waren plaatselijke vedetten en de radio behoorde tot één van de drukst beluisterde in de provincie. Ook het jaarlijkse fanbal, de Nacht van Alpine, trok in feestzaal La Palma telkens enkele duizenden fans. In de glorierijke jaren 80 installeerde Radio Alpine de studio's in de Mariastraat, nadien in de Ardooisesteenweg boven de Alpine Club en later in de Wallenstraat.
De vzw Alpine Regionale Omroepstichting werd opgericht om erkend te worden.
Hier volgt een artikel uit Radioscopie waar Rik Hoornaert werd geïnterviewd op het moment dat het uitzenden van reclamespots nog niet was gereglementeerd. Geert Messiaen vertelt vervolgens over zijn programma Servicetelefoon.
Toen in februari 1989 de eerste Vlaamse commerciële tv-zender werd opgestart betekende dit het einde van de opgang van de lokale radio's. De grote nationale publiciteitsregieën dropten ineens al hun campagnes bij VTM, die overigens een onverwacht groot succes kende. Daardoor kregen de inkomsten van de radio's uit nationale campagnes een eerste ferme deuk en raakten meteen een aantal grote lokale radio's flink in de financiële problemen. Radio Alpine die altijd sterk op de regionale publiciteitsmarkt had gewerkt, kon deze opdoffer beter opvangen.
Er werd een alternatief gevonden in de opstart van de regionale publiciteitskrant Peegie. Het was een gewaagde onderneming die nochtans vrij snel succesvol werd. De combinatie radio en krant was geslaagd, maar wekte uit diverse hoeken steeds meer tegenstand op. Deze "externe factoren" waren er de oorzaak van dat Peegie eind 1997 werd opgedoekt.
In 2004 werd de radio terug erkend. Het moest wel veranderen van frequentie. De nieuwe frequentie werd 106,70 MHz.
De programmatie zag er toen als volgt uit.
Op maandag- en donderdagnamiddag tussen 14 en 15 uur: "Schlagerparadijs", een vol uur Vlaamse schlagers van vroeger en nu.
Op dinsdag- en vrijdagnamiddag tussen 14 en 15 uur: "Aimez-vous la France", een volledig uur met Frans chanson.
Op zaterdagvoormiddag tussen 10 en 11 uur: de "Vlaamse Top 10".
Op zondagmorgen tussen 7 en 9 uur is er "Grijs Goud" met muziek uit de jaren 30, 40 en 50 voor het oudere luisterpubliek.
Op zondagmiddag tussen 12 en 13 uur: "Alpine Klassiek" met licht verteerbare, populaire klassieke muziek.
Radio Alpine verzorgde bovendien elk uur van de dag een nieuwsbericht. Het bevatte nationaal en regionaal nieuws met gemiddeld 12 tot 15 items. Het werd samengebracht in vier of vijf nieuwsblokken die in een willekeurige volgorde telkens op het uur werden uitgezonden. Daarnaast bracht Radio Alpine ook het socio-cultureel nieuws uit de regio. Twee maal per uur, twintig minuten voor en twintig minuten na de gewone nieuwsberichten werd een bericht aangekondigd uit het cultureel of verenigingsleven uit de streek. De organiserende verenigingen konden trouwens gratis beroep doen op de radio om hun activiteiten aan te kondigen.
Radio Uilenspiegel startte met uitzendingen op 1 april 1982 en is na Radio Roeselare de oudste radio uit de stad Roeselare. De radio werd gesticht door onder andere Guido De Boever en Pol Vermeersch die ook Radio Intercity mee oprichtte.
Na enkele weken werd een programmaschema opgesteld. Twintig medewerkers verzorgden toen de programma's. De luisterdichtheid groeide want de radio maakte ook overdag programma's gericht aan de huismoeders. 's Avonds werden dan meer programma's gemaakt gericht aan de jeugd.
Na enkele maanden werd de zender en de studio verzegeld door de RTT omdat er met een te hoog vermogen werd uitgezonden en men eveneens de luchtvaartband stoorde. Na enkele weken was Radio Uilenspiegel terug te beluisteren met een lager vermogen. Omdat op dat moment de band tussen 100 en 104 MHz propvol zat met andere vrije radio's werd in juni 1984 als eerste West-Vlaamse radio de frequentie 106,10 MHz ingenomen. Op dat moment was het nog niet toegelaten om op frequenties uit te zenden boven de 104 MHz. Door die wijziging had de radio terug een groot zendbereik en stemden meer luisteraars af op Radio Uilenspiegel. Men stelde vast dat er na enkele weken ook andere radio's begonnen uit te zenden in het stuk 104 - 108 MHz.
In december 1984 had de radio reeds 50 medewerkers die zeer gevarieerde programma's brachten. Dagelijks bracht men toen ook drie nieuwsberichten. Ook werd er tijd uitgetrokken om een bepaald nieuwsfeit uitgebreider aan bod te laten komen.
Radio Uilenspiegel kreeg ook een gunstig preadvies van de raad van niet-openbare radio's. Echter de radio stopte met uitzenden niet veel later.
De medewerkers van het eerste uur noemden hun radio Radio Bingo. Bingo was de herdershond die in een kooi zat achter de zendmast. De hond werd snel de mascotte van de radio.
De radio is ontstaan op 9 mei 1982 in Beitem in het gehucht Rumbeke. Men was toen nog niet te ontvangen in het centrum van Roeselare. De oprichters vertikten het om uit te zenden met een hoog vermogen om alzo de ontvangst te verbeteren in het centrum. Desondanks was men in bezit van een kristalgestuurde zender die een voortreffelijk zuiver signaal genereerde.
Aanvankelijk werd radio gemaakt iedere zaterdag en zondag tussen 8:00 en 0:00. Tijdens de week werden programma's gemaakt tussen 16:00 en 21:00, behalve op woensdag en vrijdag. Op die twee dagen werd twee uur eerder gestart.
Op 17 juli 1982 startte men met een 24 uur-programmatie. Er werd toen ook gestart met het omroepen van socio-culturele berichten. Tevens werden twee nieuwsuitzendingen verzorgd om 11:50 en 17:50. Deze had een lengte van 10 minuten en bevatte nieuws uit het binnenland, buitenland, streeknieuws en het weerbericht. Het radiostation telde toen 26 medewerkers waaronder 8 Nederlanders.
De studio van Radio Bingo - 1983 (foto's Tom Van Dauven)
Op zaterdag werd een top 30 uitgezonden. De zaterdag werd ook rustig afgesloten met een programma met klassieke en instrumentale muziek. Regelmatig kwamen ook artiesten langs in de studio die een uur lang werden geïnterviewd..
Op 9 mei 1983 bestond Radio Bingo één jaar. Er werd een groot feest georganiseerd in de sporthal te Roeselare. Twintig artiesten traden toen op.
De radio gaf ook een fanblad uit genaamd Bingootje.
Enkele Dj's van het Nederlandse Radio Lelystad maakten programma's op cassette. Regelmatig kwamen zij ook live programma's maken. Enkelen onder hen hebben ook hulp verleend om de antennemast te verhogen tot 38 meter.
De radio heeft samengewerkt tussen 1999 en 2002 met Radio Energy - NRJ
In 2018 verdween de radio van de FM band omdat het geen erkenning kreeg tijdens een nieuwe erkenningsronde. De radio was wel even te horen op een evenementenfrequentie tijdens de Batjes. Echter twee jaar later werd de frequentie 97,40 MHz vrijgegeven door het CJSM. Radio Bingo slaagde er in de erkenning te behalen.
Met dank aan www.radiobingo.be
In september 1999 richtte de VMMa een tweede netwerkradio op. Radio Mango werd een samenwerkingsverband tussen lokale radio's dat bleef bestaan tot 2003. In 2003 werd NV Prometheus, Inc erkend met regionale frequentiepakket in West-Vlaanderen en gebruikte de benaming Radio Mango.
Radio Mango profileerde zich onder de slagzin "Meer mooie muziek". De studio werd ingericht in het Accent Business Park te Roeselare, van waaruit alles werd gestuurd doorheen de hele provincie. De zender steunde op drie grote pijlers: nieuws, muziek en het West-Vlaamse regionale karakter. Karl Vandenberghe werd hoofdredacteur van het radionieuws.
Het was een regionaal radionetwerk met eigen lokale persmedewerkers die berichten brachten over het West-Vlaams verenigingsleven, culturele sector en sport.
Radio Mango bereikte dagelijks 42.800 luisteraars (CIM, mei 2005) met een marktaandeel van 14.9% voor de doelgroep 18-44. Per dag luisterde men gemiddeld 346 minuten naar de regionale radio. Medewerkers die programma's verzorgden waren onder andere Geert De Baere, Lorenzo Dejonghe, Michel Dewilde, Tijs Neirynck, Tom Taffin, Sofie Gellynck, Isabelle Uselli, Mathieu De Blauwe en Jeroen Vercruysse.
Hier volgen de gepresenteerde programma's en de beschrijving
Iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00: De Wilde Wekker met Michel De Wilde. In De Wilde Wekker hield men de luisteraar op de hoogte van de actualiteit in de provincie en ver erbuiten. Er was regionaal nieuws om het half uur. Michel vlooide de kranten uit op zoek naar het belangrijkste nationale en internationale nieuws. Omstreeks 7:20 en 8:20 voorspelden de medewerkers van Meteo West-Vlaanderen het weer en gaven ze de toestand op zee. Ook het meest actuele verkeersoverzicht werd gegeven: de files, de werkzaamheden en de snelheidscontroles. Net voor acht uur feliciteerde Michel de jarige luisteraars.
Iedere werkdag tussen 10:00 en 12:00: Dolce Vita. Isabelle Uselli presenteerde doorheen smakelijke muziek en luchtige items. Het programma bestond uit ludieke mediaberichten en roddels, een vooruitblik op de tv-avond, interviews met opvallende West-Vlamingen.
Iedere werkdag tussen 14:00 en 16:00: West@Work. Steven Leemans zorgde voor de beste muziek tijdens de namiddag, op kantoor, thuis of in de winkel.
Iedere werkdag tussen 16:00 en 18:00: Buiten Westen. Tom Taffin presenteerde veel weetjes uit de pop en showbizz, de verkeersinformatie, de West-Vlaamse actualiteit, de hoofdpunten uit de journaals van WTV en Focustv. Elke dag was er de 'Westweter', een actuaquiz waarin je tot 10 bioscooptickets kon winnen.
Iedere werkdag tussen 20:00 en 22:00: Mango Classics. Geert De Baere liet het beste horen uit 40 jaar popmuziekgeschiedenis. Patrick Caen gaf rond 20:30 extra uitleg geven bij een echte classic.
Iedere zaterdag en zondag tussen 12:00 en 13:00: Verenigd West-Vlaanderen. Lorenzo Dejonghe liet één uur lang de favoriete muziek horen van een West-Vlaamse vereniging. Op zondagmiddag liet hij de medewerkers van de 21 projecten van een 'Hart voor West-Vlaanderen' een uurtje de muziek kiezen. Het 'Hart voor West-Vlaanderen' was een inzamelactie van het Streekfonds, de Roularta media-groep en de provincie ten voordele van projecten voor kinderen tussen 0 en 12 jaar die het sociaal niet gemakkelijk hebben.
Iedere zaterdag en zondag tussen 16:00 en 18:00: Kruistocht. In Kruistocht zette Jeroen Vercruysse de belangrijkste gebeurtenissen uit het West-Vlaamse nieuws van de voorbije week nog eens op een rijtje.
Medio 2007 werd Prometheus, Inc. NV verkocht aan Concentra Media Group en ging op in een samenwerkingsverband tussen andere provinciale radio's in een nieuwe structuur om landelijk Radio Nostalgie te brengen.
Het eerste radioverhaal in Staden vangt aan in de zomer van 1980 wanneer twee tieners Ivan Deloose (Ferry De Groot) en Gunther Plancke (Lex Zwart) een eigen zendertje installeren en starten met een vrije zender. Deze zou de naam Radio VRS hebben gedragen wat zou hebben gestaan voor Vrije Radio Staden.
Korte tijd later kwam Patrick Debaere (Patrick Anarchius) erbij. Radio Domino werd de naam en de frequentie van de zender werd ingesteld op 102,70 MHz. De vader van Patrick, Emiel Debaere, installeerde een zender en antenne op zijn zolderkamer in de Molenwalstraat. Van daaruit werden de eerste programma's uitgezonden in Staden centrum. Het signaal reikte niet verder van de Markt tot aan het station.
Eind 1980 werd een studio gebouwd in de Ieperstraat. Daar mochten ze het kippenhok gebruiken van een oudere dame genaamd Madeleine Vancoillie. Daar startten de eerste live-uitzendingen die beperkt bleven tot avondprogramma's in de week en een iets uitgebreider zendschema tijdens het weekend. Alles gebeurde op dat moment nog in volledige illegaliteit. De politie vergezelt van de R.T.T. deden hier en daar een inval, waarbij ook Radio Domino geviseerd werd. Wanneer op een dag een razzia gebeurde bij radio's in Ieper en Passendale had men het gevoel dat Radio Domino de volgende in het rijtje zou worden. Halsoverkop werd alle materiaal losgemaakt en veilig opgeborgen. De politie kon uiteindelijk nergens beslag op leggen.
Wanneer het stof was gaan liggen, werden de plannen concreet voor een verhuis naar de Kasteelstraat in het gehucht Stadenberg. In 1983 kreeg een oud huis een opfrisbeurt en er werden studioruimtes gebouwd om de programma's te verzorgen. De radio trad uit de anonimiteit en er volgde een grandioze opening met aanwezigheid van het gemeentebestuur. Luisteraars waren welkom een kijkje te komen nemen in de gloednieuwe studio's en kennis te maken met de trotse medewerkers. Gunther Plancke en Peter Vandenameele (Peter De Klein) genoten zelfs van enige bekendheid en draaiden in de plaatselijke discotheek Green's. Ook de Domino drive-in show werd veelvuldig gevraagd op de plaatselijke bals en fuiven
In Stadenberg werd iedere zomer een tent geplaatst en werden de drie dolle Dominodagen georganiseerd. Dat waren drie dagen feest met optredens, een quiz, spelprogramma's en een vinkenzetting. Zo kwam er geld in het laatje om alle onkosten te betalen.
In de programmatie sprongen er twee programma's uit. In 'Op zoek naar de sleutel' presenteerde Roger Verhoest (Hans Vermeer) en diens zoon een soort Fort Boyard voor Stadenaars, een boeiend spelprogramma. Een grote houten sleutel werd ergens binnen of buiten de gemeente verborgen en via cryptische omschrijvingen en tips kon de sleutel worden gevonden. Na een aantal weken stonden op zondagmiddag zowel automobilisten als fietsers met hun portable radio klaar op de markt van Staden om deel te nemen aan de zoektocht. De te winnen prijs was niet min. Daar zorgde het reisbureau van Roger zijn echtgenote voor. Om deel te kunnen nemen moest je wel in het bezit zijn van een steunkaart van de radio.
Ivan Vandeportaele (Tom Prinsen) presenteerde op zaterdagmorgen 'In de wereld der wakkeren'. Ivan begon de dag met het uitschrijven van het volledige nieuwsbulletin van de toenmalige BRT. Even later was 'de nieuwsdienst' van Radio Domino al klaar met de recentste berichten.
Op de radio werd er ook aandacht geschonken aan de plaatselijke activiteiten, werden verzoekjes omgeroepen en werd er een quiz gehouden. Maurits Debaere maakte elke week een nieuwe rebus. Bakker Victor Moerkerke zorgde elke zaterdag voor een vers groot koekebrood als eerste prijs.
Om gelegaliseerd te worden werd de vzw Niet-Openbare Radio Domino met ondernemingsnummer 424082416 opgericht op 2 december 1982. De radio werd vijf jaar later erkend.
Tijdens de jaren 90 organiseerde Radio Domino jaarlijks de 'Holiday Showbissquiz'. Dit was een quizavond met echtparen, waarbij na een aantal praktische en theoretische proeven een winnend koppel tal van prijzen won. Dit ging telkens door in zaal Blommenhof en werd gepresenteerd door all-rounder Ivan Vandeportaele.
Ondertussen was het radiostation terug verhuisd. De radio werd geïnstalleerd op de site van de oude brouwerij in De Carninstraat. Daar werden moderne studio's gebouwd en gebruikte men een praktisch systeem om cassettes automatisch aan te sturen als er geen live-uitzendingen plaatsvonden. Actieve medewerkers zoals Stefaan Vancoillie (Stef van de Wijk) namen een groot deel van de reclameboodschappen op.
Radio Domino bestond uit een mooie vriendengroep. De meeste medewerkers stonden 100 % achter hun hobby en hun radio. Iedereen zette er zijn beste beentje voor, zowel tijdens de uitzendingen, bij het helpen bij een verhuis, bij het opknappen van de studio's of bij het organiseren van feestelijkheden. Een niet te onderschatten figuur in het hele Domino-verhaal was Ivan Deloose. Hij was al betrokken vanaf het prille begin en tot het eind een rots in de branding. Vooral op technisch vlak was hij een crack.
Radio Domino stopte met het verzorgen van uitzendingen in 1994.
Met dank aan Ivan Willaert
Een half jaar na de start van Radio Domino begon er een tweede radiostation in Staden. Het initiatief kwam van drie jeugdvrienden: Patrick Provoost, Gerry Pype en Ludo Coppenolle. Patrick was elektrotechnicus en had verstand van zenders en Gerry kon bij zijn werkgever een ruimte verkrijgen om een studio te bouwen. Zo verscheen er in de Soetestraat op de terreinen van Stagaco een nieuwe zendmast van 30 meter hoog. Radio Pas Partoe was in in de ether te beluisteren op de frequentie 103,50 MHz.
Tijdens de zomer van 1981 groeide het aantal medewerkers explosief tot tegen de 50. Radio Domino had er een te duchten concurrent bij en dat zorgde voor enige animo.
Tijdens de weekdagen werden programma's verzorgd van 16:00 tot 0:00. Tijdens het weekend werd continu uitgezonden. Er waren een aantal opvallende programma's. In navolging van de zeezender Radio Mi-Amigo kwam ook Radio Pas Partoe met een soort evangelisch programma op zaterdagavond. Pater Dees mocht gedurende twee uur programma maken met aangepaste, klassieke muziek en diepzinnige bindteksten. Ook Marcel Trybou, toenmalig sportredacteur bij de Weekbode en Stadenaar, presenteerde er zijn eigen sportprogramma op zondagmiddag. Tevens op zondag was er het programma 'Op schoot bij Luc'.
Om gelegaliseerd te worden werd de vzw Radio Pas Partoe met ondernemingsnummer 424055393 opgericht op 18 november 1982.
Van radioreclame was er nog geen sprake en dus organiseerde de radio regelmatig een vedettenparade met plaatselijke artiesten zoals Hans Hanssens, Anja Yelles en Kamiel. Radio Pas Partoe zorgde ook dat Johan Verminnen kwam optreden in het Blommenhof.
Er werden jaarlijks opendeurdagen gehouden waar luisteraars een kijkje konden nemen in de studio en verbroederen met de Dj's. Ook de Pas Partoe drive-in show, meestal met Ludo Coppenolle aan de draaitafels, werd regelmatig geboekt en zorgde voor de nodige inkomsten.
Men vond de locatie van de zendmast niet ideaal want het zendbereik liet de wensen over laat. De medewerkers vonden dat vooral het hinterland tussen Staden en Ieper open lag om meer luisteraars te bereiken. Daarom werd af en toe aan de zender gesleuteld om aan dat euvel iets te verhelpen.
Na een zestal jaren werd verhuisd naar het centrum van de gemeente. Op de zolderverdieping boven jeugdkroeg 't Steentje in de Sint-Jansstraat werden nieuwe studio's ingericht. Enkele mensen verlieten toen de radio en anderen vervoegden het team. Er kwam onder meer een programma door en voor senioren.
Het einde van Radio Pas Partoe situeert zich eind jaren 80.
De vzw werd overgenomen door Mireille Decroix, Het Vlaams Radiobedrijf NV geleid door Sebastien Vansever en Immodos NV geleid door Roland Otte op 9 september 2003. Er werd een dossier ingediend om een erkenning te halen voor de frequentie 94,00 MHz met een vermogen van 2000 Watt in Egem. Het dossier werd niet erkend.
Op 15 oktober 2004 werd de vzw ontbonden.
Met dank aan Ivan Willaert
In Hooglede was ook een lokale radio gevestigd. Radio Firenze was een initiatief van Hans Vandenbulcke en werd opgericht in 1981. De studio's waren gevestigd in de Kleine Hazewindestraat 5, en later in de Kortemarkstraat in een huis dat ter beschikking werd gesteld door de familie Desimpel.
Op 18 november 1982 werd de vzw Radio Firenze opgericht met ondernemingsnummer 424048861. Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Firenze maakte deel uit van de lijst.
Eind jaren 80 nam Radio Firenze de programma's over van Radio Contact.
Op 9 september 2003 werd de beheerraad gewijzigd. Steven Caulier werd voorzitter. Contact Vlaanderen NV vertegenwoordigd door Danny Verhulst werd secretaris en penningmeester. Contact NV vertegenwoordigd door Francis Lemaire werd afgevaardigd bestuurder.
De radio werd op 19 december 2003 erkend in Roeselare op de frequentie 96,20 MHz met een vermogen van 501 Watt.
Op 20 mei 2005 trok het VCM de erkenning in omdat het commissariaat had vastgesteld dat er op dat moment reeds ongeveer 18 maanden geen gebruik werd gemaakt van de vergunning. Op 27 maart 2003 werd de vzw ontbonden.
In de lente van 1981 zat Jaak Lammertyn te knutselen op zijn zolderkamer in de Koning Albertstraat. Hij was elektrotechnicus van beroep en binnen de kortste tijd stak hij een zender in elkaar, hing er een antenne aan vast, schoof een dakpan opzij en ... daar verrees het eerste FM-signaal in de gemeente Ardooie. Enige tijd later fietste Didier Feys voorbij, merkte de kleine antenne op en sprak Jaak aan. Kort daarop deelden ook Luc Dejonghe en Pol Haspeslagh zijn enthousiasme en zaten ze elke zondagmiddag muziek aan te kondigen voor een klein publiek aangezien het signaal van de zender niet verder ging dan 200 meter.
Programma's die elk een uur duurden werden opgenomen op cassettes van 90 minuten wat dus betekende dat er na 45 minuten een korte pauze was. Iemand moest het bandje vlug omdraaien om de laatste 15 minuten te laten afspelen. Jaak Lammertyn begon ook al vlug interviews af te nemen en het programma "Wiene en wadde in Ardooie?", uitgezonden op zondagmiddag, werd direct een succes.
Een jaar later had de radio een naam gekregen. Het werd Radio Ardos wat stond voor de Ardooise Omroep Stichting. De omroep telde toen reeds heel wat medewerkers en er werd uitgekeken naar een geschikte locatie om een studio in te richten. Die werd gevonden naast de hangar van zeepboer Paul De Meulenaere in de Tombrugstraat. Er werd een chalet gebouwd met 2 knusse studio's. Daarnaast werd een zendmast opgericht. Het aantal medewerkers steeg explosief en vooral de jeugd was in eerste instantie meer dan bereidwillig om een uurtje te presenteren. Er waren op een bepaald moment meer dan 50 mensen betrokken bij het initiatief. Wim Vanlerberghe (Valère Van Keerbergen) en Luc Devisch (Hugo De Groot) waren twee bekende stemmen uit die periode. Er werd een vedettenparade georganiseerd en het was ook de tijd van de drive-in shows. Zo kwam er geld in het laatje en floreerde de werking van de eerste vrije radio in Ardooie.
De vzw Ardooise Omroep Stichting - Ardos met ondernemingsnummer 423422915 werd opgericht op 21 oktober 1982.
De BRT lanceerde op 1 april 1983 Studio Brussel en Radio Ardos, toen uitzendend op 102,10 MHz, moest verhuizen van frequentie.
Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Ardos maakte deel uit van de lijst en kreeg officieel de frequentie 107,20 MHz toegekend.
In 1985 zocht men een betere huisvesting en kon men het leegstaande café 't Motje huren van de brouwerij Vandenbussche. Er werden nieuwe studio's gebouwd. Intussen hadden heel wat jongeren afgehaakt eens het nieuwe er van af was en bleven een 30-tal gemotiveerde medewerkers over om het tweede deel van het radioavontuur aan te vatten. Medewerkers van toen waren onder andere Wilfried Meerschaert (Smurf), Martin Vandenberghe (Jo met de Micro) en Rik Wullaert (Ricky Stardust). Een vzw werd intussen opgericht en de radio kreeg een officiële zendvergunning. Nog datzelfde jaar werd overgeschakeld op weekendradio omdat de radio slechts een halve frequentie kreeg. Uitzendingen liepen van vrijdagmiddag 12:00 tot zondagavond 0:00.
Eind jaren 80 werd reclame toegestaan en de lokale middenstand was gretig om te adverteren op de omroep. De reclameregie werd nooit uitbesteed en onder impuls van Dirk Duyvejonck kon de radio altijd rekenen op continue inkomsten. Samen met de uitbating van het café, dat ook als clublokaal van enkele andere verenigingen diende, werd met de opbrengst de onkosten betaald.
Ondertussen was Marc Duynslaeger (Moby Dick) voorzitter geworden en zette zijn schouders onder tal van activiteiten om de radio meer naar buiten te laten komen. Er werd meegewerkt aan Het Kampioenschap van Vlaanderen, aan de Sint-Maartensstoet en de traditionele Jaarbeurs. Zijn grootste verwezenlijking was op dat moment ongetwijfeld de jaarlijkse Truckrun die in 1989 in Ardooie werd georganiseerd. Samen met Geert Devriese en de bestuursploeg bezorgde hij de bewoners van het MPI Klerken een onvergetelijke dag met een hartelijke ontvangst in Ardooie.
Toen men in 1991 tien jaar radio Radio Ardos ging vieren, werden er grote plannen gesmeed. De verjaardag vond plaats gedurende een volledig weekend in september. In een sporthal, toen gelegen in de Koning Albertstraat, ging de eerste Honeymoonquiz door. Enkele dagen daarvoor werd een rockavond met Dirk Blanchart georganiseerd en op zondag werd iedereen uitgenodigd om de live-uitzendingen mee te volgen en een glas te heffen op het tienjarig bestaan.
Intussen was de groep medewerkers geslonken tot een twintigtal. Waar veel lokale radio's op dat moment ophielden te bestaan, kon Radio Ardos echter rekenen op een aantal doorzetters onder impuls van de twee programmaleiders Alex Loncke (Patrick van Looy) en Tino D'Heygere (Gert van De Ven). De weekendradio had een jaarlijkse afspraak om uitzonderlijk een hele week uit te zenden tussen kerst en nieuw en bouwde een traditie op om gepresenteerde nachtprogramma's te brengen tussen zaterdag en zondag.
Een aantal medewerkers anno 1996. Staand: Alex Loncke, Ronny Defour, Steven Vermandel, Erik Vandevyver, Antoon Vandecasteele, Marc Duynslaeger.
Zittend: Tino D'Heygere, Erwin Bourgeois, Nico Declercq, Francis Depypere, Donald Benoot, Ivan Willaert
In 1993 en 1994 werd het café 't Motje niet alleen als clublokaal gebruikt, maar ook als live-studio wanneer Ivan Willaert (Rob Verhoyen) er zijn Praatcafé organiseerde op zondagavond. Vooral als bekend volk over de vloer kwam, zat het café afgeladen vol om de vedetten en personaliteiten bezig te zien en te horen.
Rond 1998 hing er heel wat onduidelijkheid in de lucht over de toekomst van de lokale radio's. De meeste lokale radio's waren ofwel opgehouden te bestaan, ofwel overgenomen door een netwerk. Radio Ardos was op dat moment één van de laatst overgebleven zelfstandige, onafhankelijke radio's die met beperkte middelen toch het hoofd boven water hield. Maar het tij keerde en in januari 1999 werd unaniem beslist om de stekker uit het stopcontact te trekken.
Bijna 18 jaar lang heeft Radio Ardos een wezenlijke bijdrage geleverd aan het culturele en ontspanningsleven in Ardooie en deelgemeente Koolskamp. De ambities om op te boksen tegen de professionele werking van de 'groten' waren er niet. De inzet en eendracht om een echte lokale radio te verzorgen was er tot de laatste dag.
De vereniging werd overgelaten aan de organisatie die toen Topradio beheerde. De radio richtte zich toen op Roeselare.
Met dank aan voorzitter Ivan Willaert.
Tijdens de erkenningsronde in 2003 kreeg de toen nieuwe vzw Nieuwsradio uit Gistel met ondernemingsnummer 860729203 een erkenning in Egem op 94,00 MHz met een vermogen van 2000 watt. De omroep zou de naam Radio Y dragen. De plannen werden snel veranderd. De naam werd gewijzigd in Radio 94 Extra Gold. De studio werd geïnstalleerd in Torhout en de zendmast werd opgericht op de watertoren in Koolskamp. De zendersite van de VRT te Egem bleek te duur te zijn om er de antennes te plaatsen. De watertoren was een stuk lager gelegen en dit gaf impact op het zendbereik. Voor de erkenningsronde van 2003 was 4FM de gebruiker van de frequentie en had met antennes in Egem een beter bereik.
Voor de lancering van het station werd kosten noch moeite gespaard. De persconferentie werd gehouden op het rondvaartschip Seastar en kreeg nodige media-aandacht. Het was trouwens ook de plaats geweest waar een jaar eerder het plan voor de start van de nieuwe radio uit de doeken werd gedaan. De voorzitter van de vzw was Agnes Muylle die werd bijgestaan door Noël Cordier. Er kwam een overeenkomst met On Air Support onder leiding van Ron Van de Plas als algemeen directeur. Hij stond in om de radio uit te baten. Luc De Groot en Ronny Van Gelder werden respectievelijk station manager en commercieel directeur.
Begin juli 2004 begon Radio 94 Extra Gold proef te draaien. Op 1 augustus 2004 even na 12 was het dan zover. De openingsshow van Ron van der Plas werd met muziek van The Dire Straits gestart. Meteen werd duidelijk dat de grote klassiekers centraal stonden. In de programmatie waren Dj's opgenomen met klinkende namen zoals Luc De Groot en Ben Van Praag.
Radio 94 Extra Gold had echter van in het begin met allerlei tegenslagen te maken. Zo was er geruime tijd een niet werkende kabelverbinding tussen de studio's en de antennes, het geregeld wegvallen van het signaal en gezondheidsproblemen binnen de organisatie.
Met de zendmast liep het ook even fout. Op aandringen van de watermaatschappij moest op de watertoren een nieuwe zendmast worden geplaatst omdat deze niet roestvrij was. Een samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat er in september 2004 even terug werd overgeschakeld op non-stop uitzendingen.
Zo zag het programmaschema er uit in december 2004:
Op 1 september 2005 werd de overeenkomst met On Air Support beëindigd omdat het niet goed boterde tussen de vzw Nieuwsradio en On Air Support. De studio werd verhuisd naar danscafé Escado te Koksijde. Investeerder en eigenaar Will de Jong werd beheerder van het radiostation. Radio (94) Extra Gold werd eveneens opgenomen in een mini-netwerk. Hoe dit verder verliep, is hier beschreven.
In 1981 richtten enkele mensen Radio LBS in Ingelmunster op wat stond voor Lokale Belgische Stichting. Tijdens de zomer van 1982 besliste Radio LBS een commerciële toer te varen waarbij reclameboodschappen het muziekaanbod zou afwisselen. Deze ommezwaai viel bij enkele medewerkers in slechte aarde. Zij besloten dan maar zelf een eigen radiostation op te starten.
In ijltempo werd alles in gereedheid gebracht. Enkele maanden later was Radio UFO geboren en begon uit te zenden op 101,90 MHz. UFO stond voor Uw Familie Omroep.
Om erkend te worden werd de vzw Radio Sympatiek opgericht met ondernemingsnummer 424045891 op 16 december 1982.
Toen de radio werd erkend moest een frequentie worden gedeeld met Radio Columbia uit Ledegem. De twee radio’s smolten samen en de naam van het station werd Radio UFO Columbia.
In 1988 waren er geen Radio Columbia medewerkers meer en werd de benaming terug Radio UFO.
In 1985 werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. De studio's waren immers ondergebracht bij een medewerker in een bewoond pand wat op d’een duur storend was voor de privacy van de eigenaars. In de Wallemotestraat in Izegem werd een bouwvallig huisje gevonden dat door enkele medewerkers volledig werd opgeknapt. Er werd verhuisd halverwege 1986. Intussen groeide Radio UFO uit tot een begrip in Izegem en ver daarbuiten.
Op 1 juni 1991 veranderde het bestuur en dankzij Koen Beirnaert werd er flink geïnvesteerd in nieuw materiaal. Zo had de radio één van de modernste studio’s uit West-Vlaanderen. De naam van het station werd omgedoopt tot Radio Sympatiek zoals de benaming van de vzw. De nieuwe vergunde frequentie werd 107,60 MHz. Nieuwe programma’s waren toen te horen zoals The Country Round Up dat eerder speelde op Radio Gemini.
Radio Sympatiek koos om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven, maar uiteindelijk was er geen ontsnappen meer aan. Radio Sympatiek sloot zich eind jaren 90 aan tot Family Radio.
Op 9 september 2003 werd de structuur van de vzw veranderd. Contact NV o.l.v. Francis Lemaire, Contact Vlaanderen NV o.l.v. Danny Verhulst en Christophe Breemersch werden de nieuwe bestuursleden. Een goede zet want op 19 december 2003 werd de vzw erkend in Egem op de frequentie 93,60 MHz met een vermogen van 5012 Watt. Het signaal van Radio Contact werd van de meet af aan verspreid op de frequentie. Het zendbereik van de frequentie was praktisch gans West Vlaanderen.
Radio Lineair heeft slechts enkele dagen uitgezonden in augustus 1980. De studio was gevestigd in een gekraakt pand gelegen in de Stationsstraat te Izegem. Het pand was een oud café. Er werd uitgezonden op de frequentie 102,00 MHz met behulp van een 5 Watt zendertje. Het signaal was zelfs te ontvangen tot aan de Franse grens.
Enkele maanden later startte Radio Neptunus programma's te maken op dezelfde frequentie.
Radio Neptunus startte de eerste uitzending op 2 november 1980 om 12 uur 's middags op de frequentie 101,60 MHz. Gedurende zes maanden werden uitzendingen verzorgd iedere zondag tussen 12:00 en 18:00.
Op 3 mei 1982 werd de zender, de voeding, een cassettedeck en een portable radio in beslag genomen door de toenmalige RTT. Tijdens de inbeslagname werd een procedurefout gemaakt. De inbeslagname werd betekend door een eerste opperwachtmeester van de Rijkswacht echter volgens de wet moet dit gebeuren door de gerechtelijke politie of een B.O.B.-afgevaardigde. De voorzitter van de rechtbank verklaarde dat de inbeslagname nietig was. Het inbesaggenomen materiaal werd terug gegeven.
Een nieuwe zender werd aangeschaft volledig aan de normen die door de toenmalige RTT was opgelegd. Een zendvermogen van 5 Watt en antennes opgesteld in een mast van 20 meter hoog zorgden voor een zendbereik van 8 km. Dit was voldoende voor de radio om de ganse agglomeratie Izegem te bereiken.
Er werd terug uitgezonden op 102,00 MHz tijdens de zondagnamiddag. De programma's bestonden hoofdzakelijk uit populaire muziek. Tussen de muziek werden de socio-culturele activiteiten uit de regio omgeroepen. De radio werd financieel recht gehouden door vrijwillige bijdragen van de medewerkers en luisteraars.
De radio stopte met uitzendingen verzorgen toen de erkenningsronde volgde in 1982.
Op 31 juli 2003 werd de vzw Radio FM Gold met ondernemingsnummer 859.763.656 opgericht door voorzitter Francis Depypere. Er werd een dossier ingediend om met FM Gold te starten in Izegem. Het dossier werd erkend en in 2004 startten de uitzendingen. De radio richtte zich tot een volwassen publiek door muziek te spelen uit de jaren 60 en 70.
De medewerkers bij de start van FM Gold waren Geert Allemeersch, Luc Bouckhuyt, Franky Cannoot, Wim Van Daele, Bart Verstraete, Chris Vervaeke, Jeroen Pollet, Stefaan Rommel, Frederic Vanbosseghem, Nico Van Melckebeke en Peter Vens. Het ging om een aantal oudgedienden met radio-ervaring van de Meulebeekse Radio Amerika.
De studio werd geïnstalleerd in de Vondeltoren waar ook Radio Amerika onderdak had. De uitzendingen zijn pas gestart op zaterdag 4 september 2004. Dat kwam omdat er werd gezocht naar een locatie voor de zendmast. Die moet effectief in Izegem staan. Uiteindelijk kon de zendmast terecht bij café Quicky in de Ingelmunsterstraat 15 in Emelgem. Uitbaatster Tineke, voor velen bekend van de vroegere Radio Excellent in Izegem, zag dat wel zitten. Via een straalverbinding werd de audio vanuit de studio in Meulebeke naar de zender in Emelgem gestuurd.
Op 8 februari 2012 werd Bart Verstraete de nieuwe voorzitter. Op 8 maart 2012 werd de zendinstallatie naar de slangentoren van de brandweerkazerne verhuisd. Op vrijdag 18 februari 2022 bleek de antennemast niet bestand tegen de storm Eunice. Vijf dagen later werd een lagere noodmast geplaatst. Er werd beperkt uitgezonden via één dipool. Op 26 maart 2022 werd een nieuwe zendmast geïnstalleerd op de toren.
Op 14 juli 2017 kreeg vzw Amerika met ondernemingsnummer 0423.417.470 een nieuwe erkenning. FM Gold zou vanaf dan worden beheerd door vzw Amerika en kreeg een vergunning in Meulebeke op 106,90 MHz en in Izegem op 105,60 MHz. De vzw Radio FM Gold werd ontbonden op 3 maart 2018.
In september 1981 richtten enkele mensen Radio LBS in Ingelmunster op wat stond voor Lokale Belgische Stichting. Het werd een samenwerking van Radio 1.0.2. uit Kruishoutem en Radio De Mandel uit Ingelmunster. De benaming was geïnspireerd op de LBS - Luc Bianca Stella - die toen een hit hadden met... LBS.
Luister naar de Top of The Hour met een sample van het nummer LBS
De eerste uitzendlocatie was in een bakkerij in de Meulebekestraat. Na enkele maanden werd de zendmast verhuisd naar de 21 meter hoge Doornmolen in de Heirweg-Zuid 91. De eigenaar van de Doornmolen vond het goed dat de antenne werd gemonteerd op de bakstenen molen. De studio werd ingericht in de Heirweg-Zuid 64, aan de overkant van de straat in het huis van Noël Priem. Noël Priem was toen Dj en had een platencollectie.
De zender stond hoog in de molen geïnstalleerd. Het was dan ook een halsbrekende toer om met een touw naar boven te klimmen om de zender te reinigen van de duivenpoep.
In 1982 telde de radio 40 medewerkers. Er werd ook aan ledenwerving gedaan. Op korte tijd werden 2400 luisteraars lid van de radio. De programma's waren razend populair in Ingelmunster.
De vzw LBS met ondernemingsnummer 423520212 werd opgericht. Het bestuur bestond uit voorzitter Luc Debuy (Antony Power), ondervoorzitter Freddy Lamzaire (Don Fredo), penningmeester Filip Carron (Nico De Groot), public relationsman Patrick Depypere en Noël Priem (Tonny Summer).
De radio organiseerde ook heel wat feesten. Tijdens de LBS-Zomernacht in juni 1981 waren zo'n 1300 mensen afgezakt naar zaal Aviflora. Het éénjarig bestaan van de radio in september werd bijgewoond door 1000 mensen. Tijdens het sinterklaasfeest waren 600 luisteraars aanwezig.
Tijdens de zomer van 1982 besliste Radio LBS een commerciële toer te varen waarbij reclameboodschappen het muziekaanbod zou afwisselen. Deze ommezwaai viel bij enkele medewerkers in slechte aarde, waarna ze besloten Radio UFO op te starten.
De radio verhuisde naar een andere locatie in de buurt van de molen. Later werd verhuisd naar het centrum.
De radio kreeg in 1983 een gunstig advies om erkend te worden. De erkenning verscheen in het Staatsblad van 22 januari 1985. Radio LBS stopte enkele jaren later met uitzenden.
Radio Amerika is ontstaan op 12 april 1982 toen Rudi Verhelst samen met 10 andere medewerkers zich afsplitsten van Radio LBS die uitzond in Ingelmunster. Rudi zorgde voor het technisch luik terwijl bakker Van Harelbeke zorgde voor de nodige opstartkosten. Amerika stond voor Algemeen Meulebeeks Radio Instituut voor Kultuur en Animatie.
De uitzendingen startten op de frequentie 103,10 MHz vanuit de Pittemstraat 27 te Meulebeke. Het was een woonst die vroeger als stempellokaal werd gebruikt. De woning werd kosteloos door de gemeente ter beschikking gesteld. De antenne stond eerst op de toren van de brandweer. Later werd de zendmast gebouwd achteraan de studio.
Er werd een bestuur gevormd en op 21 oktober 1982 werd de vzw Amerika opgericht met ondernemingsnummer 423417470. De radio werd erkend op 8 november 1984 en mocht programma's verzorgen op een halve frequentie van vrijdag 10:00 tot zondag 0:00 op 107,60 MHz. Een jaar later mocht door de gemeenschapsminister van cultuur reeds programma's worden verzorgd op vrijdag vanaf 07:00.
Dankzij weloverwogen investeringen en de belangeloze inzet van tientallen medewerkers werd Radio Amerika een begrip in de regio Ardooie, Pittem, Egem, Tielt, Ingelmunster, Oostrozebeke en Dentergem.
Toen de radio op 16 juli 1986 een voorlopige ministeriële vergunning kreeg, werd de erkenning op 4 februari 1988 verlengd. De Vlaamse Raad gaf een erkenning op 2 februari 1989 en op 11 december 1989 kwam een positief advies over de aanvraag om erkenning als niet-openbare radio door de raad van niet-openbare radio's. Toen op 1 maart 1990 het erkenningsbesluit door gemeenschapsminister van cultuur verscheen, kreeg de radio op 1 oktober 1990 de vergunning om op 106,90 MHz uit te zenden.
Op 5 februari 1991 kwam er een zendtijduitbreiding van woensdag 8.00 tot zondag 0.00u en op 27 juni 1992 mocht Radio Amerika uiteindelijk 7 dagen op 7 uitzenden.
In de regio was Radio Amerika de eerste die een computer integreerde om muziek te verzorgen. Toch konden de medewerkers hun eigen programma blijven verzorgen. In West-Vlaanderen was de radio de eerste die begon te werken met het automatiseringsprogramma Carmen. Het systeem liet toe om live-radio te maken en 's nachts op automatische piloot te draaien.
Radio Amerika werd op 20 augustus 1997 een echte jongerenzender. Eerst werd samengewerkt met Spitsradio tot 15 april 2001. Daarna trad het toe tot Topradio. Dagelijks werd vijf uur ontkoppeld. Radio Amerika bracht het sportprogramma Focus. Daarin werd de voetbalcompetitie van Meulebeke en Ingelmunster op de voet gevolgd. Ook op zaterdagavond werden sommige matchen live gebracht.'
Toen VMMa de samenwerking stopzette met Topradio besliste het bestuur op 5 april 2003 om autonoom verder te gaan. De muziekkeuze bleef doelbewust gericht op een jong publiek.
Radio Amerika bood toen een programmatie met een opbouwende hitgevoeligheid naar de avond toe. De medewerkers van toen waren Francis, Danny De Brouwer, Geert Allemeersch, Pavlov DJay, Marc Decoutere, Renzo, Marino WVP, Kenny Declerck, Freek, Peter Dijkstra, Luc Heerent, Els Van Opstal, Chris Vervaeke, Christophe De Bruyne, Nico Van Melckebeke, Frank Van Vlaanderen, Tommy Van Steenwinkel, Mathieu Wullaert, Davy Vercamer, Jeroen Pollet, Tim Schippers, Yorne Dj en Davy Debruyn.
Danny De Brouwer
Els Van Opstal
Peter Dijkstra
Davy Vercremer
De radio organiseerde regelmatig fuiven waar steeds ongeveer 1800 jongeren aanwezig waren.
Op 9 april 2004 verhuisde de studio naar de vierde verdieping van OC Vondel, Karel Van Manderstraat 26 te Meulebeke. Het lokaal werd ter beschikking gesteld van de gemeente.
Op 25 november 2005 werd samengewerkt met FM Gold, een zender uit Izegem. Vanaf toen werd radio gemaakt voor een volwassener publiek. In de playlist zitten vooral nummers uit de jaren 60, 70 en 80 aangevuld met hedendaagse schlagers en Nederlandstalige muziekjes. De radio werkt met een jaarbudget van 30.000 à 40.000 euro. De zwaarste kosten zijn Sabam en de telefoonrekening want tijdens het weekend zijn er verschillende interventies met verantwoordelijken van sportwedstrijden uit de buurt.
Op 5 januari 2011 werd Wim Van Daele de nieuwe voorzitter van de vzw. Bart Verstraete, die op 8 februari 2012 voorzitter werd van vzw Radio FM Gold, maakte toen ook deel uit van de raad van bestuur.
Op 14 juli 2017 kreeg de vzw een nieuwe erkenning en vanaf 1 januari 2018 werd de nieuwe roepnaam FM Gold.
Radio Caraad was tijdens de jaren 70 eerst te beluisteren op de middengolf. De naam werd geïnspireerd op een toenmalig radio- en Tv-merk uit de streek. Op 5 augustus 1980 werden de eerste uitzendingen op de FM band gemaakt vanuit Aarsele.
De zender had een vermogen van 30 Watt. Omdat er nog niet veel vrije radio’s uitzonden was het signaal toen te beluisteren tot voorbij Gent. De studio’s waren ondergebracht bij apotheek Verbanck in de Jules Van Ooststraat in Aarsele. Met een minimum aan materiaal werden toch kwalitatieve programma’s gemaakt.
Voor de legalisatie zond Radio Caraad uit op verschillende frequenties namelijk 101,50 MHz, 100,75 MHz en 102,40 MHz. Het programmeerde bij de opstart uitsluitend alternatieve muziek op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Bekijk hier enkele nieuwsbrieven die naar de leden werden gestuurd.
Om meer luisteraars te bereiken werd na een tijdje overgeschakeld naar een breder format gericht op de ganse familie. De luisterdichtheid ging met grote sprongen de hoogte in. Om geld in het laadje te brengen werd radiopubliciteit geprogrammeerd en werden feesten georganiseerd.
Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Caraad maakte deel uit van de lijst.
In 1986 kreeg Radio Caraad een gedeelde vergunning om programma’s te verzorgen op woensdag, vrijdag en zaterdag via de frequentie 106,50 MHz. Er werd toen met een uitgestraald vermogen van 100 Watt uitgezonden. Maar in hetzelfde jaar kende de radio tegenslag. De 21 meter hoge zendmast knakte af ten gevolge van een blikseminslag. Snel werd tot de bouw van een nieuwe mast een noodmast geplaatst om de uitzendingen verder te garanderen.
Een jaar later moest Radio Caraad door de verhuis van apotheker Verbanck op zoek gaan naar een andere locatie. Ondanks het gebrek aan onderdak voor Aarseelse verenigingen werd toch een nieuwe thuishaven gevonden in een oude fermette in de Westhoekstraat te Aarsele. Na het inrichten van de studio’s en de nieuwe zendmast werden de uitzendingen definitief gestart als weekendradio met uitzendingen op vrijdag, zaterdag en zondag.
In 1988 werd nogmaals een nieuwe frequentie toegewezen namelijk 105,80 MHz. Terwijl er in 1998 in de media uitvoerig aandacht werd besteed aan het nieuwe frequentieplan werd toch beslist om te investeren in nieuw studiomateriaal. Zo werd de studio uitgerust met een volledig nieuwe computerinstallatie.
In juli 1998 kreeg de radio een zendtijduitbreiding tot 24/24 programmatie. Nieuwe medewerkers werden aangetrokken met als resultaat op 5 augustus 1998 de definitieve start als een voltijds radiostation precies 18 jaar na de allereerste uitzending. Nieuw in de programmatie waren o.a. de nieuwsuitzendingen en informatieprogramma’s. Er werd ook een samenwerking gestart met Spitsradio, een overkoepelend orgaan voor heel wat radio’s in Oost- en West-Vlaanderen.
Eind april 2001 stopte Spitsradio met het toeleveren van programma’s en nieuwsuitzendingen. Om de kwaliteit van de programma’s te garanderen werd een samenwerking aangegaan met Radio Contact op 1 mei 2001. Het was de start van een succesrijke periode. Nieuwe medewerkers werden aangetrokken met als doel het regionale karakter van de frequentie te behouden.
Het was toen ook de tijd om een nieuwe uitzendlocatie te zoeken. Op de grond waar de studio was gevestigd, werd een nieuwbouwwoning gebouwd. In 2002 werd een nieuwe studio opgericht in de Sterrestraat 34 te Aarsele.
In tegenstelling tot de vele andere Radio Contact-filialen werd er in Tielt nog veel ontkoppeld, vooral 's avonds en in het weekend. Hier volgt het schema uit 2003.
Benny Baeten
Danny De Graaf
Maarten De Wit
Stef Van Beveren
Het Radio Contact netwerk hield op te bestaan in 2008. Er een samenwerking gestart met Crazy FM tot eind maart 2010. Daarna werd samengewerkt met City Music. De samenwerking met City Music werd opgeheven op 1 januari 2017. De naam van de radio werd toen gewijzigd in Caraad FM. Op 31 december 2017 stopten de FM-uitzendingen. Caraad FM kreeg toen geen nieuwe erkenning.
Radio Fiasco is ontstaan in het voorjaar van 1982 door Jos Lagast. Jos was manager en tekstschrijver van verschillende Vlaamse zangers zoals Eddy Dovan. Hij schreef in die tijd ook artikels voor een West-Vlaamse krant. Vanuit die job besloot hij een vrije radio op te richten. Er werd gestart met uitzendingen op de frequentie 100,70 MHz.
Om erkend te worden werd vzw Fiasco opgericht op 8 juli 1982 met ondernemingsnummer 423490320
De eerste vijf jaar verbleef de radio in het tuinhuis achter het huis van oud-burgemeester Noël Demeulemeester. Dat tuinhuis droeg de naam Fiasco. De inspiratie naar een naam voor de radio moest dus niet ver worden gezocht.
In oktober 1982 werd het programma-aanbod uitgebreid. Er werd toen elke dag uitgezonden tussen 17:00 en 21:00. Tevens werd de zendmast vernieuwd en het bestuur werd uitgebreid. Om een beter bereik te bekomen werd verhuisd 103,80 MHz.. Nog geen jaar later maakte Radio Fiasco reeds programma's tussen 7:00 en 0:00. Met het oog op een gunstige beslissing in de strijd naar de legalisatie toe werd na de zomer van 1985 de zendapparatuur volledig vernieuwd.
In 1987 verhuisde Radio Fiasco naar de Markt 20 te Wielsbeke. De radio werd een gevestigde waarde in de gemeente.
Een tijdlang had de radio een samenwerking met Radio Contact. Daarna werd samengewerkt met Radio Mango. Toen Radio Mango in 2003 werd erkend met een provinciaal frequentiepakket in West-Vlaanderen besliste het bestuur om terug onafhankelijke radioprogramma's te maken.
Er werd beslist om verder te gaan als RFW wat stond voor Radio Fiasco Wielsbeke. Een van de paradepaardjes van RFW was het populaire zondagvoormiddagprogramma De Wakkere Wekker met Lucien De Bels, Tom Vanhoutte en Jo De Groot. In het programma kon de luisteraar genieten van een samenvatting van het wekelijkse nieuws uit de streek. Tevens was er een "Wakkere Wekgast" in de studio. Ook werden interviews afgenomen uit het Waregemse. Op zaterdagmiddag tussen 13:00 en 14:00 was er een voorbeschouwing op de Wakkere Wekker van zondag.
Op zondagnamiddag was er Sportwijzer met Danny Van Vliet, Jerry Haas, Willy Vandenbroucke, Herman Verhaeghe, Ivan Vanhoucke, Mario Verhelle en Wouter Vandeginste. In dit sportprogramma werden alle rust- en einduitslagen van het provinciaal en nationaal voetbal gegeven. Er waren tevens telefonische reportages van de voetbalploegen SC Wielsbeke, Racing Waregem en Zulte-Waregem.
Tijdens de weekdagen was er tussen 7:00 en 10:00 Klokradio met Jeroen Vercruysse. Dit was een gevarieerd informatief ochtendprogramma doorspekt met lokale nieuwtjes.
Tussen 10:00 en 12:00 was het tijd voor Markt 20. Jo Degroot, Lucien De Bels en Tom Van Houtte verzorgden interviews met lokale verenigingen en sportclubs uit de streek.
Muziekexpress was dagelijks te beluisteren tussen 13:00 en 14:00. Presentator Danny Van Vliet sprak over de activiteiten die om en rond Wielsbeke werden georganiseerd. Het programma werd herhaald tussen 19:00 en 20:00.
Peter Vanlaeke bracht vervolgens tussen 16:00 en 17:00 In the Spotlight waar hij interviews verzorgde met lokale beroemdheden.
Daarna presenteerde Wim Wouters twee uur lang de betere hits uit de jaren 80, 90 en 2000 in Hitbox.
Op dinsdag en woensdag tussen 20:00 en 21:00 brachten Tijs Neirynck en Emmanuel Vercruysse Mojo FM. Dit was een humoristisch variétéprogramma met een ludieke kijk op lokale gebeurtenissen. Tevens werd wekelijkse iemand uitgenodigd uit de showbizz.
In 2006 draaide de radio nog break-even. Er werd beslist om te stoppen omdat de studio gelegen op de Markt 20 te Wielsbeke werd opgedoekt omdat de eigenaar nieuwe bouwplannen had.
De vzw werd op 14 september 2007 overgedragen en Willy Walgraef werd voorzitter. De programma's van Club FM waren toen te horen op de frequentie tot de nieuwe erkenningsronde op 1 januari 2018. vzw Fiasco met ondernemingsnummer 423490320 werd stopgezet op 6 november 2019.
Molenland FM werd opgericht door Eric Verhenne. Eric was begin jaren 80 een freelance medewerker van BRT 2 West–Vlaanderen. In de jaren tachtig werd hij gevraagd om een programma te maken bij Radio Alpine in Roeselare. Eric stemde in en gebruikte de schuilnaam Rik Van de Velde. Tijdens de erkenningsronde van 2003 richtte Eric samen met Gert Van de Steene de vzw Radio Molenland met ondernemingsnummer 860307549 op. Er werd een stevig dossier samengesteld. Het dossier werd erkend en de radio werd vergund op de frequentie 106,50 MHz.
De studio- en zendapparatuur kon worden overgenomen vzw Ifoor die het programma Topradio doorzond en niet werd erkend. Na enkele proefuitzendingen ging de officiële uitzending in op donderdag 27 mei 2004. Op zondag 30 mei was er de eerste officiële verwelkoming door presentator Rik Vandevelde. Het eerste nummer op de radio was toen Atlantis van The Shadows.
Molenland FM was dertien jaar lang de regionale radio voor de regio. De studio verhuisde vanuit de gebouwen van café Het Molenhof naar het voormalige RVT in de Hoogweg in Wingene. Daar werd door de medewerkers een nieuwe professionele studio gebouwd.
Op 1 januari 2018 behaalde de radio een erkenning voor het frequentiepakket 120. Buiten de bestaande frequentie in Tielt werd daar nog de frequentie 107,30 MHz toegevoegd voor de regio Wielsbeke/Waregem. Het bestuur veranderde ook de benaming in Radio Oost West.
Radio 227 was een middengolfzender die stond opgesteld in Dentergem bij Walter Galle. De benaming was gebaseerd op de gebruikte golflengte in meter.
De eerste uitzending werd gemaakt op 1 mei 1977. Radio 227 was enkel te beluisteren op zondag tussen 9:45 en 16:00.
De zender had een sterkte van 10.000 Watt die was ingesteld op 3.000 Watt. De T-antenne, die in principe enkele tientallen meter lang moest zijn, was eigenlijk te kort om een optimaal bereik te bekomen. Dat was vooral gedaan om niet op te vallen. Een minder lange draad viel sowieso minder op. Er waren nog meer mankementen. De stroomvoorziening was niet ideaal terwijl ook de aarding de wensen overliet.
De medewerkers waren o.a. Paul Vincent (Roland Bucket), Jeremy Bender (Pierre Deseyn), Lex Vosselaer (Walter Galle), Maarten B, Ton Schipper (Gerard Bruin), Tom Bremer (Jean-Luc Bostyn) en Rob Ronder (Alfons Jagtman).
De programma's werden her en der opgenomen. Van alle presentatoren waren Gerard Bruin en Jean-Luc Bostyn de enige die geen studio hadden. De opnames gebeurden bij Roland Bucket in Kortrijk. Hij had als elektro-technicus een mengpaneel in elkaar geknutseld. Bovendien beschikte hij over een Revox A77 bandopnemer. Jean-Luc bezat een platenspeler en een microfoon. Ton Schipper had veel platen en ook een pick-up. Iedere zaterdagochtend werd verzameld bij Roland en werd alles in elkaar gezet. Ieder nam dan zijn programma op.
Eenmaal de programma's waren opgenomen werd alles weer afgebroken. De programmaband werd in Dentergem in een ton gedropt.
Radio 227 kwam heel snel in de belangstelling. Na enkele weken had iemand van BRT 1 de radio ontdekt en wilde er een reportage over maken. Dat werd gedaan in één van de studio's te Ledeberg.
Sneller dan verwacht kwam er een einde aan het project. Er waren klachten over storingen op de luchtvaartfrequenties gebruikt door het toenmalige vliegveld van Sint-Denijs Westrem. Het initiatief werd meteen gestopt. De zender was zes weken in de lucht geweest.
Radio 227 met Gerard Bruin. Er werd de indruk gegeven dat er werd uitgezonden op een schip.
Vrije Radio Space startte op 11 september 1982 om 16:30 precies. De naam van de radio is ontstaan uit discobar Studio Space die toen al enkele jaren zeer populair was in Alveringem en omstreken. De medewerkers van de discobar waren Dirk Debacker, Luc Delancker en Hugo Senesael.
De studio werd ingericht in de toen verlaten Gemeentelijke Jongensschool te Hoogstade, Kerkstraat 6. De ingenomen ruimte kreeg al vlug het eigen huisnummer 6b.
Het was de bedoeling om te starten op 1 juli 1982, de start van de grote vakantie. Echter, een zendmast moest worden opgetrokken, een FM-zender moest worden gevonden en de studio moest worden ingericht. De datum werd vele keren uitgesteld.
De FM-zender werd gemaakt door een radioamateur. Die zender werd ingesteld op de frequentie 102,80 MHz en had een vermogen van 50 Watt. Het geheel bestond uit twee delen: de FM-modulator met stuurversterker van 5 Watt en een eindversterker tot 50 Watt. Een ventilator hield het geheel op kamertemperatuur. De antenne was een open dipoolantenne.
Het mengpaneel was een uniek handgemaakt exemplaar. Het was voor die tijd zeer revolutionair: Het had ingangen voor twee platendraaiers, twee cassettedecks, twee bandopnemers en drie micro's. Het ontwerp was monoraal.
Ondertussen kreeg het bestuur toestemmingen van de gemeente om de lokalen van de oude gemeentelijke school te gebruiken.
De start van de radio werd onder ruime belangstelling van het gemeentebestuur Alveringem, de pers en de medewerkers officieel gemaakt op 11 september 1982 om 16:30. De toespraken gebeurden op de speelplaats van de Gemeentelijke Jongensschool. Op deze oppervlakte werd de zeer imposante slanke pyloon van 30m opgezet door Dirk Debacker. Bovenop deze pyloon werd de zendantenne gemonteerd. Deze werd in allerijl gedemonteerd van een radiostation die ophield te bestaan uit Kuringen bij Hasselt. De sprekers waren Luc Delancker, Dirk Debacker, Roger Dezeure (toen schepen van gemeentebestuur van Alveringem) en de voorzitter van Radio Horizon.
Luister hier naar de openingstoespraak
Vrije Radio Space was een weekendradio die gericht was op het brengen van streeknieuws, interviews en muziek. Tijdens de weekdagen was er veel werk om ieder weekend opnieuw boeiend van start te kunnen gaan. De omroep had een groot luisterpubliek.
De vzw Vrije Radio Space met ondernemingsnummer 423625328 werd opgericht op 28 oktober 1982.
Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. De zenders kregen eerder reeds een gunstig erkenningsadvies van de Raad van Niet-Openbare Radio's. Ze leverden volgens het voorlopig frequentieplan van de RTT geen probleem op omdat ze in hun gebied de enige zender waren. Echter Vrije Radio Space kreeg van de raad een negatief advies.
Minister Poma maakte een uitzondering voor 17 dossiers. Dit kwam omdat op sommige plaatsen toch nog zendmogelijkheden waren volgens het voorlopig frequentieplan. Radio Vrije Radio Space was één van de 17 radio's die dan toch werd erkend.
In 1984 werden de radio's aan een strengere regelgeving onderworpen. Artikels in de kranten zoals "Eerste jaar wettig zenden kost meer dan 300.000 BEF" en "Einde van het ether-avontuur" demotiveerde het radiobestuur. De kosten werden toen als volgt geraamd: RTT erkende apparatuur: 200.000 BEF, keuringskosten: 30.000 BEF, jaarlijkse vergunning: 9.600 BEF voor een zendstraal van 8km. Voor de organisatie was dit de doodsteek. Dergelijke bedragen waren met de eenvoudige weekendradio niet te halen. De bestaande reclame- en fuifinkomsten waren onvoldoende om de werkingskosten te dragen.
Het toenmalig bestuur besliste de laatste uitzending van de radio te laten doorgaan op 11 november 1984 om 22 uur. Hoewel de beheerraad de sluiting van de radio strikt geheim hield, hadden enkele Dj's toch een flauw vermoeden dat de stekker zou worden uitgetrokken. Toen het bericht werd verspreid onder de medewerkers was er een totale verslagenheid onder hen. De laatste 4 minuten en 20 seconden werd een opname gestart analoog als op de zeezender Radio Veronica.
Luister hier naar de laatste 4 minuten 20 seconden
Vrije Radio Space kwam tijdens de kermis van 14 tot 17 september 2012 met een evenementenvergunning terug in de ether op 94,90 MHz.
Westhoek Info Radio was de opvolger van Vrije Radio Space. De vzw Radio Space bleef bestaan. Een nieuwe groep enthousiaste medewerkers nam de vzw met ondernemingsnummer 423625328 en de inboedel over en starten Westhoek Info Radio of kortweg WIR. Willem Lanszweert werd de nieuwe voorzitter.
Op 24 september 1985 ontving Westhoek Info Radio de vergunning. De toegekende frequentie werd 104,90 MHz met een zendvermogen 25 Watt en een antennehoogte van 20 meter.
De frequentieband werd nadien meermaals herschikt waarbij telkens heel wat radio’s moesten stoppen. Westhoek Info Radio mocht blijven uitzenden. Op 16 november 1990 werd de zendinstallatie door de toenmalige RTT onderworpen aan de technische controle en werd goed bevonden.
Op financieel vlak werd het opnieuw moeilijk. Westhoek Info Radio stopte met uitzenden in 1991. De studio's werden ontmanteld en de lokalen werden terug ter beschikking gesteld aan de gemeente Alveringem.
Radio West is opgericht door Bart Schapman en met de hulp van Sjaak van Dijck die nog een technicus is geweest voor de zeezender Radio Mi-Amigo. De studio werd ingericht in een nogal verkrot lokaal van het Vrij Technisch Instituut, gelegen in de Ijzerlaan 33. Er was zelfs geen verwarming in het lokaal.
De zender werd aangekocht in Nederland dankzij een aanbod dat was gepubliceerd in Free Radio Magazine.
Halverwege 1980 waren er na heel wat werkzaamheden testuitzendingen hoorbaar. De officiële start was op 1 januari 1981 via de frequentie 102,00 MHz.
De radio werd op maandag 23 maart 1981 in beslag genomen door de Rijkswacht. Op dinsdag 24 maart 1981 werd weer uitgezonden op de vertrouwde frequentie, waarschijnlijk op een andere locatie.
Om erkend te worden werd op 5 augustus 1982 de vzw Radio West Diksmuide met ondernemingsnummer 423628989 opgericht.
In 1985 waren er 60 medewerkers actief die programma's maakten tussen 6:00 en 0:00. Tijdens het weekend werd er zelfs 24u/24u uitgezonden. De radio stond open voor Dj's die programma's aanleverden op een C-120 cassette.
Radio West is gestopt met uitzenden op woensdag 7 juli 1999. De programma's van Radio Contact werden overgenomen.
Op 8 december 1999 namen Walter Schapman, Jacqueline Schollaert, Simone Ryckewaert, Bart Schapman, Rudy Veryser en Benny Es ontslag uit de vzw. Nieuwe leden werden voorzitter Marnick Bolle, secretaris Rudy Desmedt, penningmeester Ann Derous en bestuurder Els Vanneste. Drie jaar later werden Delphan Deroo, Sylvia Vanslambrouck en Céderic Deroo de bestuurders van de vzw.
Radio Tornado is ontstaan in 1982 en werd opgericht door Tinneke Dubois en haar man Tony Lenko. Tornado betekende Totale Ontspanningsradio Naast Alle Dagelijkse Onderrichtingen. De studio werd ingericht in de Gouden Hoofdstraat 36 te Handzame in een caravan die achteraan in de tuin stond opgesteld. Er werden programma's gemaakt voor de ganse familie. Om inkomsten te genereren werd Beauty Sound opgericht. Beauty Sound verhuurde klank- en lichtinstallaties.
Op 7 oktober 1982 werd de vereniging Radio Tornado met ondernemingsnummer 423566633 opgericht.
Het best beluisterde programma op Radio Tornado was ongetwijfeld Het Geheimzinnig Dingetje. Honderden luisteraars belden om te achterhalen wat het geluid was dat moest worden geraden.
Op 5 december 1988 werd door Willem Vermandere een uitzending van medewerker Piet Van Loo opgenomen, wegens zijn aparte, stuntelige stijl van presenteren. De opname circuleerde lange tijd in het Vlaamse muzikantencircuit. Uiteindelijk stond de opname model voor het typetje Marcel in het VRT Tv-programma Willy's en Marjetten.
Op zaterdag 6 april 1991 werd het tienjarig bestaan gevierd met de Vlaamse Hitmakersshow. De volgende artiesten traden toen op: Chester Ferari, Frank Valentino en Sanne met Eric Van Neygen, Tony Servi en Jo Vally.
De radio ging in september 1998 samenwerken met Family Radio en stopte met uitzenden in 2004.
Radio Cieper is ontstaan uit Radio Kantientje waarvan de vzw met ondernemingsnummer 428707930 werd opgericht op 31 januari 1985 en programma's verzorgde in Geluveld. In 1990 werd Gilbert Paesschesoone voorzitter en werd de naam gewijzigd. Radio Cieper is officieel gestart op 1 maart 1991. De vzw verhuisde ook naar Voormezele.
De radio verhuisde in 1993 naar de Bellestraat 14 te Vlamertinge. De zendmast werd opgericht achter de sporthal te Wijtschate. Cristiana Boudry werd de nieuwe voorzitter.
Op 11 maart 1999 werd Christophe Dozie de nieuwe voorzitter. Enkele maanden later werd een samenwerking aangegaan met Radio Contact. Hij zorgde ook voor de reclame-inkomsten. In 2005 werd de studio geïnstalleerd in een garage, gelegen in de Veurnseweg 631 te Elverdinge.
Toen in 2008 Radio Contact ophield te bestaan, werd de radio een onderdeel van Crazy FM. In 2010 hield Crazy FM het voor bekeken. Christophe Dozie, die mede-eigenaar is van café De Vage Belofte in Ieper, zorgde ook voor de mogelijkheid dat de gespeelde Dj-sets eveneens op de radio te horen waren.
Na Crazy FM werd samengewerkt met Topradio tot maart 2016 omdat vanaf 1 januari 2018 geen gemeenschappelijke programma's meer mogen worden gebracht op de radio's.
In 2016 besliste hij om zelfstandig verder te gaan met Westhoekradio, afgekort tot Wradio. Het format bleef gericht tot de jeugd. Om het oudere publiek eveneens aan te spreken wordt per uur een plaat uit de jaren 80 of 90 geprogrammeerd. Hier volgt het zendschema:
In 2018 werd de radio erkend op de frequentie Zonnebeke 105,00 MHz en Roeselare 106,30 MHz
Met dank aan www.wradio.be
Radio VRI was een bescheiden initiatief in Ieper die was gevestigd in de dancing Palinghoeve. Op 19 februari 1982 werd de radio opgepakt door de Rijkswacht en de opsporingsdienst van de RTT uit Liedekerke. De zender was ingebouwd in een stereo-installatie. De ganse installatie werd ontmanteld en opgeladen.
Radio Vrie is ontstaan uit Radio VRI. Dit was een bescheiden initiatief dat snel werd verzegeld door het parket.
Radio Vrie werd opgericht door Jan Breyne en Roger Quaghebeur, tevens regisseur van de Kattenstoet. De vzw Vrie met ondernemingsnummer 423618497 werd opgericht op 17 juni 1982.
In een minimum van tijd was Radio Vrie uitgegroeid tot een populaire zender. In november 1982 meldde Radio Vrie dat het meer uren in de ether was dan BRT radio, namelijk er werden toen programma's gemaakt tot middernacht.
In juni 1999 hebben Radio Cieper en Radio Vrie een gemeenschappelijk programma gemaakt. De uitzending kwam er naar aanleiding van de Rally van Ieper.
Tijdens het najaar van 1999 sloot Radio Vrie zich aan tot Radio Mango. De radio kon overleven op de inkomsten van de cafetaria in de Elverdingestraat, maar de reclame-inkomsten droogden op. Toen Radio Mango een regionaal netwerk werd in 2004 werd terug het concept van Radio Vrie uit de kast gehaald. Overdag werd non-stop muziek gespeeld. Alle gepresenteerde programma's werden verschoven tijdens de week na 18:00 of tijdens het weekend. Zo kon de radio zijn sociale rol blijven spelen door een gratis forum voor verenigingen en organisatoren aan te bieden in de Westhoek.
Op 26 januari 2008 werd Christophe Moens de nieuwe voorzitter. De zetel verhuisde naar Eeklo. In april 2008 werden de programma's overgenomen van Club FM.