w VrijeRadio VLAAMS BRABANT, BRUSSELSE RAND paj

VLAAMS BRABANT (I)

DE BRUSSELSE RAND

Het Brusselse rand is een ruim gebied en bevat de volgende 34 steden/gemeenten: BEVER, GALMAARDEN, HERNE, GOOIK, PEPINGEN, HALLE, BEERSEL, SINT-GENESIUS-RODE, HOEILAART, OVERIJSE, LINKEBEEK, SINT-PIETERS-LEEUW, DROGENBOS, LENNIK, ROOSDAAL, LIEDEKERKE, TERNAT, DILBEEK, TERNAT, AFFLIGEM, ASSE, WEMMEL, MERCHTEM, OPWIJK, LONDERZEEL, KAPELLE-OP-DEN-BOS, GRIMBERGEN, ZEMST, VILVOORDE, STEENOKKERZEEL, MACHELEN, ZAVENTEM, KRAAINEM, WEZENBEEK-OPPEM

Radio Atlantis (Kraainem)
Radio Micron (Vilvoorde)
Radio Moetoen (Vilvoorde)
Radio Zoniën (Hoeilaart)
Radio Albatros (Asse)
Radio Viva (Asse)
Radio 24 (Asse)
Radio Ternat - TRO (Ternat)
Radio Be One (Ternat, netwerk)
Radio CityGold (Asse, mini-netwerk)
Radio Activity (Alsemberg)
Radio Ro (Sint-Genesius-Rode)
Radio Top Turbo Commando (Sint-Genesius-Rode)
Radio Victoria (Halle)
Radio Decibel (Vlezenbeek)
Radio Pajottenland (Lennik)
Radio Freeland (Opwijk)
Radio TROD (Opwijk)
Radio Succes - Spitsradio Succes (Opwijk)
Goeiedag Radio (Opwijk)
Radio Tamara (Londerzeel)

DE HISTORIEK PER RADIO

DE BRUSSELSE RAND

up

Radio Atlantis (Kraainem)

Er zou een Franstalige radio zijn geweest genaamd Radio Atlantis in Kraainem die onderdak kreeg in een gebouw van de gemeente. Dat getuigt dit artikel uit La Lanterne gepubliceerd in juni 1982. Wie meer info heeft over dit project mag steeds reageren.


up

Radio Micron - 102,60 MHz - 106,20 MHz - 104,60 MHz (Vilvoorde)

Radio Micron uit Vilvoorde bereikte in 1986-1987 een groot stuk van Vlaams Brabant. Het was de radio van Philippe Vangerven (Peter Brabants). Samen met Wiet Van Bever, Piet Geluk, Jurgen Verstrepen en Peter Hoogland werden flitsende radioprogramma's gemaakt.

Philippe Vangerven verhuisde het station naar Mechelen in een appartementsgebouw in de Elektriciteitstraat. Medewerkers van toen waren onder andere Ronny Van Gelder, Jan Van Deyck en Peter De Groot. Later werd het station overgenomen door Eric Hofman die startte met Radio Bravo. Radio Bravo medewerkers waren o.m. Eric Hofman, Marc Hermans, Bert De Groef (Johan Henneman), Serge Van Gisteren, Jan Van Deyck en Ben Van Praag.

Luister hier een collage van jingles en presentaties

up

Radio Moetoen - 102,00 MHz - 107,70 MHz - 105,70 MHz (Vilvoorde)

Radio Moetoen startte met uitzendingen 1 maart 1981. De naam Moetoen is gebaseerd op de munt Mouton d'Or ontstaan in de 14de eeuw en werd ook in Vilvoorde geslagen door Johanna en Wenceslas.

De zender werd ingesteld op 102,00 MHz en had een vermogen van 40 Watt. De studio was eerst gevestigd boven een mutualiteit in de Vlierkensstraat te Vilvoorde. De officiële oprichtingsreceptie en voorstelling van de radioploeg vond plaats op vrijdag 13 maart 1981 in herberg Den Eenhoorn, Lange Molensstraat 47 te Vilvoorde. Radio Moetoen zond dagelijks uit van 16:00 tot 20:00. De uitzendingen werden direct in stereo gebracht.

Radio Moetoen

Later werd de zendtijd uitgebreid naar een stevige dagprogrammering, waarin Paul Peerlings (Rik Rons) te horen was tussen 12:00 - 13:00. Peter Vranckx (Peter Cook) was te horen tussen 13:00 - 14:00. Erik Vanhaecht (Erik De Noorman) was oorspronkelijk te horen op woensdagnamiddag in. Rudi Siebens (Rudy Van Toorn) en Erik Vanhaecht presenteerden een geruime tijd het nieuws op de radio.

Rond 1986-1987 werd Radio Moetoen opgenomen in Radio Contact. De studio was ondertussen verhuisd naar de zolderruimte van een boerderij in het Domein 3 Fonteinen.

Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. De naam van de zender werd terug Radio Moetoen.

In 1992 formuleerde de De Raad voor Lokale Radio’s een negatief advies tot intrekking van de erkenning van Radio Moetoen, dit om de erkenning in te trekken. De reden was dat de nieuwsuitzendingen van Radio Moetoen en Radio Contact volledig identiek zijn. Aan dit negatief advies werd geen gevolg gegeven omdat de dienst Media van oordeel was dat op basis van de voorliggende gegevens niet alle bewijsstukken hard konden worden gemaakt omdat de overtreding was stopgezet.

In de tweede helft van de jaren 90 werd enkel nog lokaal ontkoppeld tijdens het middaguur. Begin 2009 werd de VZW overgenomen door Club FM.

In 2017 was er terug een erkenningsronde. Paul Peerlings schreef het dossier en het radioproject werd erkend in Vilvoorde (105,70 MHz) en Kampenhout (107,40 MHz).

Radio Moetoen

De studio werd geïnstalleerd in het Bedrijvencentrum gelegen aan de Mechelsesteenweg 277. De zender in Kampenhout werd aangesloten op de bestaande mast in Kampenhout. In november 2018 was Radio Moetoen terug te horen in Vilvoorde toen de zendmast werd gemonteerd op de kanaalbrug van Vilvoorde.

De ploeg van vroeger startte terug met radioprogramma's te maken. Dat zijn Paul Peerlings, Rudi Siebens, Erik Vanhaecht, Roger Lissens, Peter Vranckx, Marc Roekens en Erik Devalk. Behalve Paul Peerlings, die radio is blijven maken op AVO FM en Radio CityGold, hebben de oude medewerkers zich wat moeten bijscholen om met de moderne technieken terug radioprogramma's te maken. Voor de muzieklijn werd gekozen voor een classic hit-format, aangevuld met enkele recente hits per uur.

Radio Moetoen

Radio Moetoen

up

Radio Zoniën - 102,50 MHz - 105,80 MHz (Hoeilaart)

Radio Zoniën uit Hoeilaart is gestart met het verzorgen van radioprogramma's op 3 juni 1980. Jan van Assche was de grondlegger van de omroep. De radio was een kwaliteitsvolle, informatieve lokale radio die mee aan de basis lag van de legalisering van de lokale radio. Zo werd gestreefd om de audio zo zuiver mogelijk op de radio te brengen.

Opgenomen programma's gebeurden via de Revox B-77 bandopnemer aan 19cm/s. In 1986 kwam de eerste Video 8 recorder in de studio. Op dat toestel kon audio digitaal worden opgenomen. Er waren 6 sporen en per spoor kon tot 3 uur worden opgenomen. Het is dankzij de Video 8 recorder dat Radio Zoniën in het najaar van 1986 tijdens de weekdagen vroeger kon starten met uitzendingen.

Veel medewerkers van Radio Zoniën hebben het gemaakt in de media. Peter Verhulst en Lennart Segers zijn vertrokken richting Radio 2, Dirk Guldemont en Stefan Ackermans kwamen terecht bij Radio Nostalgie. Erik Van Eycken werd reporter voor Het Nieuwsblad en Bruno Bilic werd commercieel directeur Bruno Bilic van het persagentschap Belga.

Radio Zoniën is gestopt met uitzenden in juni 1998 en was toen van plan enkel nog internetradio te maken. Reden was dat ook zij teveel werden gestoord door de Waalse radio's. Maar internetradio sloeg toen nog niet aan en vervolgens hielden enkele medewerkers zich nog uitsluitend bezig met de internetsite http://www.zonien.be waar lokaal nieuws over de regio is te lezen.

Luister hier naar de voorstelling, live gebracht voor een publiek, toen de nieuwe studio werd ingehuldigd. De opname is onvolledig. Er ontbreekt een stuk in het begin. Waarschijnlijk gaat het om de verhuis in 1986 naar de Felix Sohiestraat. (met dank aan archivesradios.be)

Op 5 november 1999 werd de zendvergunning door het VCM ingetrokken.

Radio Zoniën

Radio Zoniën

up

Radio Ternat - TRO - 100,50 MHz - 107,50 MHz (Ternat)

Radio Ternat begon met op woensdagnamiddag uitzendingen te verzorgen vanaf 14 april 1974. Dit gebeurde met een zender van 5 watt. Na enige tijd kwam daar ook de zaterdagnamiddag bij. De programmatie werd gevoelig uitgebreid in december 1980 met de oprichting van de VZW.

De studio's waren in de loop der jaren op verschillende plaatsen gevestigd. Van 1974 tot 1980 waren ze geïnstalleerd in de Keizerstraat in Ternat. In 1980 is de studio dan eerst naar de Kerkhofweg overgebracht om daarna terug te keren naar de Keizerstraat. Daarna werd verhuisd naar Hoevestraat en de Stationsstraat om daarna definitief terug te keren naar de Keizerstraat. Maar de studio's en zendinstallatie is wel altijd op het grondgebied van de gemeente Ternat gebleven.

Toen de studio was geïnstalleerd in de Stationsstraat had de mast een hoogte van liefst 36 meter. Een rode lamp was toen zelfs op de top gemonteerd zodat de mast in het donker zichtbaar was voor het vliegverkeer. Het mengpaneel was zelf gemaakt. Het was vrij groot maar zeer degelijk! Er werd met zo'n 350 Watt uitgezonden en net voor de legalisatie werd er zelfs uitgezonden met 2400 Watt met een antennewinst van 14 dB. In die tijd kon men zelfs het signaal oppikken in Noord Frankrijk, Zuid Nederland en zelfs in Engeland.

Radio Ternat

De radio kende ook enkele tegenslagen. Zo werd de zender verzegeld gedurende 3 maanden in 1981.

Toen de frequentie 107,50 MHZ werd toegekend, werd het vermogen van de zender ingesteld op 42 Watt. De antennehoogte bedroeg 50 meter.

Enkele namen uit de beginperiode waren Serge De Maseneer (Station Manager), Titus (Conciërge en programmamaker), Theo De Brabander (later overgestapt naar Radio Maeva) en Van Iseghem (medewerker).

De muziek bestond voornamelijk uit hits en Neder Belpop. "Het was toen een toffe periode maar de zender werd vele keren opgepakt", vertelde medewerker Yvan De Schrijver. "Eens kwam ik aan in een lege ruimte zonder dat iemand van het bestuur mij had verwittigd".

Jaarlijks was er een pannekoekenfestijn en er werd live verslaggeving gedaan van talrijke wielerwedstrijden. Er waren ook informatieve programma's. Zo was er wekelijks een rechtstreekse verslaggeving vanuit het Europees parlement. Er waren programma's puur op entertainment gericht en verzoekplatenprogramma's ontbraken ook niet.

Verantwoordelijke Serge De Maseneer zou de radio later omdopen tot Radio TRO of Ternatse Regionale Omroep. De wettelijke verplichtingen deden hem echter de das om en Radio TRO verdween in de loop van 2001 voorgoed uit de ether. Het stopzetten gebeurde omdat de frequentie flink werd gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.

Radio TRO

up

 

Radio Be One - netwerk (Ternat)

Reeds in de zomer van 2003 begon de Amerikaanse mediagroep Emmis enkele stadsradio's over te nemen. Het ging om VZW Radio Ring - Radio Ring uit Brussel, VZW Radio Activity Borsbeek - Radio Souvenir uit Antwerpen en VZW Vrije Radio Leuven - Radio VRL uit Leuven. In de raad van beheer zaten steeds dezelfde drie Amerikanen, nl. Scott Enright uit Indianapolis, Paul W. Fiddick uit Arlington en Jeffrey H. Smulyan uit Indianapolis. Daarnaast kwamen ook Jan D'Haese en Luc Sterckx in de beheerraad. In Leuven sprak men van een miljoenendeal waarbij het vorige bestuur de helft van het bedrag zou krijgen als een hoogvermogenfrequentie zou worden binnengehaald.

Emmis begon ook op zoek te gaan naar samenwerkingsakkoorden. Die werden gevonden met Mark Peersmans die in bezit was van VZW Zelfstandig Harelbeke uit Harelbeke en VZW Radio Airway in Gent. Op beide zenders was toen het programma Cool FM te horen. In andere commercieel interessante steden werden VZW's opgericht zoals in Hasselt, Brugge en Oostende. In Oostende werd gesjoemeld met de maatschappelijke zetel van de daar opgerichte VZW Seaside Radio. In de statuten werd het adres opgegeven van het Stedelijk Zwembad, Koninginnelaan 1, omdat niemand van de bestuurleden zijn privéadres ter beschikking wilde stellen. Op 3 oktober 2003 werd de zetel verhuisd naar de Karel Janssenslaan waar één van de bestuursleden woont.

De ingediende dossiers voor de radio's beheerd door Emmis kregen allemaal hoogvermogen erkenningen, behalve in Hasselt, Brugge Oostende en Antwerpen. Op 27 mei 2004 werd het duidelijk dat Radio Be One de benaming van het nieuwe radionetwerk werd.

Emmis Communications Corporation verkocht vervolgens zijn belangen in Votionis. Votionis is een Argentijns mediabedrijf dat één AM- en één FM-station in Buenos Aires heeft. De deal leverde Emmis een slordige zeven miljoen dollar op. Het Amerikaanse Emmis had in Vlaanderen licenties voor negen radiostations in bezit. Het kon het deel van dat geld aan de nieuwe projecten besteden. Men schatte dat er zo’n drie miljoen dollar van de Votionis-verkoop naar Vlaanderen zou vloeien.

Met de Argentijnse verkoop verhuisde Emmis zijn kapitaal naar een politiek en economisch stabieler klimaat. Niet dat het geen succes boekte in Argentinië: AM-omroep Radio 10 is de grootste nieuwszender van het land en Mega 98.3 introduceerde in 2000 het baanbrekende “rock nacional”-format. Ook in Hongarije vestigde Emmis International z’n naam met Slager Radio, een van de populairste nationale radiozenders. Emmis Belgium Broadcasting werd opgericht op 31 juli 2003 en vestigde zich in Ternat om de VZW's te beheren van de 9 radiostations die werden erkend.

Benaming lokale omroep Uitzendlocatie frequentie (MHz) Vermogen (W)
Rio [Emmis] Be One Aalst 90,00 501
Souvenir [Emmis] Be One Antwerpen 107,40 64
I.R.B. [Emmis] Be One Brugge 105,30 100
Ring [Emmis] Be One Brussel 94,60 501
Studio E.K.Z. [Emmis] Be One Gent 92,70 1995
[Emmis] Be One Hasselt 106,10 35
Voltage [Emmis] Be One Kortrijk / Harelbeke 92,70 1995
V.R.L. [Emmis] Be One Leuven 104,20 5012
Seaside Radio [Emmis] Be One Oostende 107,40 100

In Ternat werd ook de studio geïnstalleerd.

Luister naar de aankondiging

Radio Be One draaide voornamelijk muziek uit de jaren '80 en '90 en er was veel aandacht aan regionaal nieuws. Het radionetwerk richtte zich met dat muziekaanbod op actieve luisteraars in de steden, tussen 20 en 50 jaar oud.

Om de keuze van de gespeelde muziek te optimaliseren werden luistersessies georganiseerd in verschillende grote steden. Een geselecteerd luisterpubliek werd uitgenodigd om twee avonden lang naar honderden fragmenten van hits te luisteren. Aan iedere luisteraar werd gevraagd om een quotering per muzieknummer te noteren. Door de resultaten te analyseren kon Radio Be One bepalen welke muzieknummers het meest werden geapprecieerd.

Hier volgt een overzicht van de programma's gebracht tijdens de eerste maanden:

06:00 - 10:00: Goeiemorgen Goeiedag. Niki De Sitter maakt je wakker van 6 tot 10, in Goeiemorgen Goeiedag. Ze werd geflankeerd door Benedikte van Eeghem, Els Van de Veire, André Hemeryck, Dirk Roels en Davy Van Swael. Niki zong zelf enkele liedjes en in het programma zaten sketches.

Boer Archill koopt de schuur van de Kampioenen

Helikopter André trotseert de Antwerpse files

Kusgymnastiek

Niki zingt de allereerste keer [verkort fragment]

 

10:00 - 14:00: One Life met Dieter Troubleyn. Programma die de overgang maakt van de voor- naar de namiddag.

Radio Be One

14:00 - 16:00: Lokale informatie in Gent on One, Brugge on One, Oostende on One, Kortrijk on One, Hasselt on One, Brussel on One, Leuven on One en Aalst on One.

16:00 - 19:00: Vier-Zeven met Kristin Moers. Een relaxed programma vol poprockhits en berichtjes uit de samenleving.

19:00 - 22:00: Liv lokaal met Liv Van Aelst.

Het programmarooster werd meerdere keer gewijzigd.

Be One
Be One ochtend jock Niki

Radio Be One

Radio Be One

Op 28 november 2005 was Radio Be One ook in Genk te beluisteren. Er was enkele maanden eerder een mini-erkenningsronde om onder andere de onbenutte frequentie 105,40 MHz in Genk te erkennen. VZW Toxic met bestuurder Michel Vanderfeesten kreeg de erkenning maar heeft de frequentie nooit geëxploiteerd. Een paar maanden later werd VZW Toxic overgelaten aan de NV Emmis Belgium Broadcasting die op die manier de stad Genk kon toevoegen in het netwerk.

Eveneens in november 2005 besliste voorzitter Jozef De Clercq van Radio Blankenberge om de radio over te laten aan Emmis Belgium Broadcasting die er een filiaal van Radio Be One liet installeren. De keten verwierf daarmee zijn tiende radiostation in Vlaanderen. 

Op 25 februari 2006 werd de Antwerpse hoogvermogenfrequentie 104,60 MHz overgenomen door Interclub BVBA o.l.v. Jan D'Haese en Emmis Belgium Broadcasting. Deze frequentie was in gebruik door Traffic FM. Radio Be One was toen in Antwerpen simultaan te horen op 104,60 MHz en 107,40 MHz.

In december 2007 nam Emmis Belgium Broadcasting het provinciale netwerk van Limburg over. Radio Be One was toen in praktisch gans Limburg te horen via de frequenties van FM Limburg. De vraag om samen te werken kwam van FM Limburg zelf. André Hemeryck werd adjunct-programmadirecteur van Radio Be One.

Het netwerk werd uitgebreid met deze frequenties:

Beringen 92,80 MHz
Bree 103,00 MHz
Genk 94,70 MHz
Hasselt 96,80 MHz
Lommel 95,90 MHz
Overpelt 104,20 MHz
Sint-Truiden 96,90 MHz
Tongeren 94,80 MHz

In mei 2009 werd de NV overgenomen door Gabriel Fehervari van de EXQI groep. Radio Be One kwam in handen van Alfacam. Radio Be One werd Exqi FM.

up

Radio Albatros - 100,90 MHz - 106,40 MHz (Asse)

De gemeente Asse, aangrenzend aan Brussel, telde in het begin van de jaren 80 zo maar even 7 lokale radio's. Twee van die radio’s, namelijk Radio Maeva en Radio Seven, gebruikten zeer krachtige zenders. Hun uitzendingen waren zelfs te horen buiten de Belgische grenzen.

Eén van de andere omroepen uit Asse was Radio Albatros waar de medewerkers bestonden uit een hartelijke vriendenkring die dag in dag uit muziek verzorgde voor het luisterpubliek.
Radio Albatros draaide veel plaatjes uit de jaren 60 en 70, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Vele luisteraars maakten hun verzoekjes over en in het Albatroscafé werd soms tot in de late uurtjes tussen pot en pint gepraat over hoe Radio Albatros verder zou evolueren.
Een tijdje bleef het echter stil rond de radio. Een overlijden en andere voorvallen zorgden voor dat de radio even stopte met uitzenden. Radio Albatros werd later Radio Viva.

Radio Albatros

up

Radio Viva - 106,40 MHz (Asse)

Radio Viva uit Asse werd geleid door Philippe Vangerven, op de radio bekend als Peter Brabants. Na het Radio Micron-avontuur startte hij met een hitradio samen met reporter Rudy De Saedeleir. Rudy zorgde onder andere voor de lokale berichtgeving. Hij zag een gat in de markt want in de geschreven pers werd er praktisch niets geschreven over de actualiteit in Asse.

Zij zetelden in het bestuur van VZW Radio Albatros en slaagden er in om in 1991 24/24u te mogen uitzenden op 106,40 MHz in Asse. Daarvoor werd die frequentie gedeeld onder andere met Radio Maeva, Radio 24 en Radio Phoenix.

Erkenningen Asse

Bekende namen die bij de radio programma’s hebben gemaakt waren onder andere Rudi Van Vlaanderen, Piet Geluk, Ives Van Nunen, Kris Heyvaert en Johan Devriendt. Enkele jaren later startte Philippe het mininetwerk City Music op enkele frequenties in de regio Aalst, Ninove en Asse.

radio Viva

up

Radio 24 (Asse)

Radio 24 werd in 1980 opgestart door Unie-HiFi, Willy De Groot, Danny 'D Hollander en Stein Guldemont. Deze zender was uiterst populair en ging ook vaak de baan op voor live-uitzendingen in de regio. Ook road shows werden georganiseerd en trokken steeds volle zalen.

De zender heeft 4 jaar bestaan. Door diverse invallen van de RTT en de concurrentie van Radio Seven en later Radio Maeva is de radio aan een stille dood gestorven.

Stein Guldemont

Stein Guldemont is blijven spelen in diverse discotheken zoals Falcon Ninove en Miss America Haaltert. Hij was ook te horen bij diverse andere zenders zoals Radio Aktief, Radio Modern en Radio Liars. Stein presenteerde een show tussen 18:00 en 19:00 genaamd Timetrotter en de D-day "waar pop muziek leeft". Hij was ook de leverancier van menig radio jingles in Vlaanderen. Luister hier naar drie van zijn jingles:

up

Radio Ternat / Radio CityGold - 107,50 MHz (Ternat-Asse, mini-netwerk)

Wanneer de frequenties werden herverdeeld in 2003 waren er 15 frequenties waar geen enkele radiovereniging in was geïnteresseerd. Zo werd ook geen enkel dossier opgemaakt voor de frequentie 107,50 MHz te Ternat. Deze frequentie was eigenlijk een slechte frequentie want ze werd toen ronduit gestoord door Radio BFM 107,60 MHz en Radio RCF 107,40 MHz, beiden uit Brussel.

Op 17 februari 2004 werd een tweede ronde georganiseerd. Toen werden drie dossiers ingediend voor de frequentie uit Ternat. Eerder had Pieter Van Loo de pas slapende VZW Regionale Media Info overgenomen en diende met deze vereniging een dossier in voor deze frequentie. De zender kreeg de naam Radio Ternat en er werd ook de website radioternat.be aangemaakt waar reeds naar een muziekstream kon worden geluisterd.

De radio kreeg de erkenning en was op zoek naar een geschikte locatie. Radio Ternat meende die ook gevonden te hebben op de Steenweg in Ternat, achter een taverne. De studio van Radio Viva zou, volgens plan, in hetzelfde gebouw worden gehuisvest. Aanvragen werden gedaan, alles was in kannen en kruiken, tot Radio Be One haar oog op de taverne liet vallen. Radio Be One had een goed bod gedaan op de taverne en het gebouw.

Een verhuis van de zendmast werd aangevraagd naar de gemeente Asse. Daar stond de steunzender Radio City Music op de watertoren van de gemeente. Pieter maakte een overeenkomst met uitbater en reclameverkoper Philippe Van Gerven. Het VRM verleende de toelating om van daar uit te zenden met een richtantenne naar Ternat. Op de mast, eigendom van Van Gerven, mocht Pieter twee richtantennes monteren. De studio werd geïnstalleerd bij Pieter thuis, toen in Kapelle-op-den-Bos. Een straalverbinding zorgde voor de overdracht van het audiosignaal.

Luister hier naar de melding van testuitzendingen (stem Paul Peerlings)

Luister hier naar een Radio CityGold jingle

De radio werd uiteindelijk Radio CityGold genaamd en er werd een oldie format gehanteerd. Het was de bedoeling dat Philippe Van Gerven eveneens reclame zou verkopen voor Radio CityGold. Zover is het nooit gekomen omdat de voorwaarden niet interessant waren. Toen de watermaatschappij eiste dat de zendmast moest worden vervangen, kon er geen overeenkomst met Philippe Van Gerven worden gemaakt wie wat ging betalen. Radio CityGold bleef vervolgens vele maanden uit de lucht.

Radio Citygold

De 2 richtantennes van Radio Citygold op de watertoren te Asse. Bovenaan de 2 antennes van City Music.

Radio CityGold richtte vervolgens een vrij lage zendmast op in de tuin van Rapid Print in de Stationsstraat. Door de storingen komende van de twee eerder genaamde Brusselse zenders raakte het signaal met moeite buiten de gemeente.

Tussen de medewerkers zat een gedeelte van de ploeg van het terziele gegane Radio Forest uit Hamme. Zij maakten thuis programma's, regioberichten en nieuws die aan de hoofdstudio in Kapelle-op-den-Bos werden geleverd. Ondertussen was Radio CityGold ook te beluisteren op lokale radio's in Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Gooik en Begijnendijk. De zendantennes werden in Asse verhuisd naar een bestaande mast van de politiekazerne. Het uitzendgebied werd daar toen terug iets beter.

Er kwam een einde aan de radio toen Pieter Van Loo uitweek naar Luxemburg. Het merendeel van de medewerkers zoals Paul Peerlings, Kurt Van den Bogaert, Bart De Boeck en Sarina verhuisden met hun programma's naar Radio AVO uit Affligem. De frequenties in Asse en Gooik werden op 30 april 2011 overgelaten aan Spits FM.

Radio CityGold
Radio CityGold
Radio CityGold
Radio CityGold

Radio CityGold Radio CityGold


radio CityGold

up

 

Radio Ro - 100,40 MHz (Sint-Genesius-Rode)

Radio Ro was gevestigd in de Gehuchtstraat 112 te Sint-Genesius-Rode. De VZW Vrije Golf werd opgericht. Eddy Van Caeneghem werd voorzitter en beoefende deze functie 18 jaar.

radio ro

Omdat het brengen van reclame op de radio nog niet was toegelaten, werd samengewerkt met lokale verenigingen. Dat was de reden waarom heel wat medewerkers telde. In 1983 waren er dat een zeventigtal. Onder hen was er Daniel Vandermeulen, Patrick Soete, Luc Skajé, Didier Laporte (de latere Didier Van Malder), Eddy Rodei, Duson, Jan Hertog (Erik Winnelinckx) en Tarzoon (Luc Vandervelde).

Ook Bob Savenberg was gedurende enige tijd medewerker van Radio Ro. Tijdens zijn programma imiteerde hij Inspector Clouseau en gebruikte ook deze schuilnaam. Later zou hij deze benaming gebruiken voor zijn muziekgroep.

Radio Ro - Eddy Van Caeneghem

De bekende filmclub Projecta had op zondagmiddag een programma. De meeste mensen van de cultuurraad waren medewerker van de radio. Eigenlijk hadden belangrijke verenigingen uit de omgeving iets te maken met de radio. Zo waren er tijdens Eddy Van Caeneghem's programma Het Cultuurvolk op zaterdagochtend honderden verenigingen langs geweest die werden geïnterviewd.

Radio Ro organiseerde ook regelmatig een galabal om inkomsten te verwerven. Dat was onder ander nodig om een gehomologeerde zender aan te schaffen. Een zender kostte in die tijd ongeveer 120.000 BEF (3.000 Euro).

In de beginperiode van het fietsevenement De Gordel deed Radio Ro dienst als radio om bijzondere mededelingen om te roepen.

De studio was in het begin uitgerust met platendraaiers en cassettedecks. De studiowand was toen vol geplakt met eierkarton om de akoestiek te verbeteren. Toen de computer de eerste automatisering kon verwezenlijken, werd een PC geïnstalleerd om bandjes te starten wanneer dat moest. De akoestiek werd ook aangepakt door isolerende wandplaten te plaatsen.

In mei 1982 ontstond in de regio een tweede radio genaamd Radio Activity. Na de eerste allereerste erkenningsronde smolt de radio samen met Radio Ro omdat Radio Activity geen erkenning kreeg.

Luister hier naar een jingle van Radio Ro.

Radio Ro werd even X-tra FM en in 1991 werd het Radio Top Turbo Commando.

up

 

Radio Top Turbo Commando - 102,50 MHz (Sint-Genesius-Rode)

Radio Ro werd in 1991 Radio Top Turbo Commando, een radioproject waar Marc Holemans, Rudi Van Vlaanderen en Peter Hoogland horizontaal programma's maakten. De slogan van het station was "Minder reclame, meer muziek" en dat was ook zo. Per uur was er maar één reclameblok. De reclameagent was Danny Vuylsteke. Hij slaagde er in om enkele regionale adverteerders te strikken zoals de meubelzaak Vastiau Godeau.

Het format en de presentatiestijl werden geïnspireerd op een hitradio uit de Verenigde Staten. Er werd aan een razend tempo gepresenteerd en de tijd werd om de haverklap gemeld in militair formaat.

Luister hier naar een fragment met Peter Hoogland en Marc Holemans.

Radio Top Turbo Commando bestond maar één jaar. Daarna kwam de VZW in handen van Francis Lemaire en hij kon de frequentie verhuizen naar Brussel. Tot halverwege de jaren 90 werd op de frequentie 102,50 MHz enkel non stop oldies geprogrammeerd met af en toe een jingle die meldde dat je naar Oldie Radio Brussel aan het luisteren was.

studio Top Turbo Commando

stdio Top Turbo Commando

Marc Holemans in de studio van Top Turbo Commando

up

Radio Activity (Alsemberg)

Radio Activity begon met uitzenden in mei 1982 toen enkele mensen op de idee kwamen om ook in Alsemberg een vrije radio op te starten. De initiatiefnemers waren Willy Wauters, Anthony Swalens, Marc Bossin, André Vandenberghe en Philip De Vriendt. Om aan het nodige startkapitaal te geraken werden vooraf enkele fuiven georganiseerd.

De eerste programma’s werden op 20 juni 1982 uitgezonden van uit ‘Repos des Chasseurs’, eerder gekend als De Mettekou, gelegen in de Sanatoriumstraat in Alsemberg. Er werd direct gestart om 24 uur op 24 uit te zenden.

In juni 1983 werd in de Beemd in Huizingen het eenjarig bestaan gevierd met o.m. Paul Severs, Jerry Blondel, Willy Sommers en Paula Jong.

Half december 1983 moest de zender noodgedwongen uit de lucht. Gelukkig was dit slechts voor een zestal weken. De familie Fons Onnockx stelde dan hun tuinhuisje ter beschikking van waar kon uitgezonden worden.

Radio Activity

In april 1984 werd op de Destelheide in Dworp een huisje gehuurd dat werd omgebouwd tot studio. In augustus 1985 werd het 3 jarig bestaan van Radio Activity gevierd samen met 10 jaar Shopping Vastiau Godeau. Vedetten die toen optraden waren onder meer Claude Barzotti, Jo Vally, Paul Severs en Jimmy Frey.

Op 1 juni 1986 moest Radio Activity stoppen met uitzenden daar men van de toenmalige gemeenschapsminister van cultuur Patrick Dewael geen erkenning kreeg. De radio smolt toen samen met Radio Ro.

In april 2013 kwamen de meeste medewerkers nog eens samen. Ze droomden terug hun radio op te starten bij de volgende erkenningsronde maar hebben dit in 2017 uiteindelijk niet gedaan.

up

Radio Victoria - 102,10 MHz - 104,80 MHz - 103,40 MHz - 105,20 MHz (Halle)

Radio Victoria is ontstaan op zondag 23 maart 1980. De radio richtte zich al van in het begin op de inwoners van Halle door plaatselijk nieuws, informatie en interviews te brengen, afgewisseld met muziek. Eerst werd er uitgezonden iedere zondag tussen 09:30 en 14:00. De radio sloot zich aan bij VEBE, de vereniging ter bevrijding van de ether.

In november 1980 bestond de ploeg uit 5 vaste medewerkers. Zij hadden elk hun verantwoordelijkheid. Isidoor De Lange was de man die de programmatie technisch ondersteunde zoals het beheer van studio-opnames. Kurt Van Dijk specialiseerde zich in informatie voor de jeugd door onder andere filmnieuws te brengen. Jan Baert was verantwoordelijk voor het nieuws en de interviews. Gaston Van Den Heuvel was de verantwoordelijke van de zender en de installatie. Frans Van De Velde was de programmaleider.

eerste erkenning Radio Victoria
Eerste erkenning Radio Victoria

Het programmarooster zag er toen als volgt uit.

ZONDAG  
09:30 - 10:00 Non stop muziek
10:00 - 11:00 Victoria's agenda: informatie over alles wat er in Groot-Halle afspeelt met Jan Baert
11:00 - 12:00 Verzoekprogramma met Gaston Van Den Heuvel
12:00 - 13:00 Middag-pop: jeugdinformatie, filmnieuws en de best verkochte platen in Halle met Kurt Van Dijk
13:00 - 14:00 Afwasbaar met Frank Van De Velde

Radio Victoria

Radio Victoria sloot zich aan bij Radio Contact en daarna bij TOPRadio. Momenteel maakt de radio terug 100% eigen programma's op de frequentie 105,20 MHz.

Radio Victoria

up

Radio Decibel - 107,40 MHz (Vlezenbeek)

Vijf myopathiepatiënten uit het instituut "De Bijtjes" (nu Inkendaal) te Vlezenbeek hebben in 1983 Radio Decibel opgericht. Myopathie is een spierziekte die langzaam alle vitale functies aantast. De patiënten worden over het algemeen niet ouder dan 25 jaar. In elke kamer van het instituut werd naar de radio geluisterd. Aanvankelijk werd er als test uitgezonden tot aan de grenzen van het domein rond het instituut echter men wilde een groter bereik. Via de frequentie 107,40 MHz werd Vlezenbeek en omstreken bereikt en toen een heuse antennemast werd opgericht werd een groot deel van het Pajottenland bereikt. Door het grote luisterbereik was er noodzaak aan mensen van buitenhuis om de ploeg te versterken.

Radio Decibel

De Dj-kern werd uitgebreid met een ganse boel vrijwilligers om de radioprogrammatie tussen 8 en 23 uur te versterken. De mannen van het eerste uur waren onder andere Patrick Van Dijck, Chris Van Brabant, Pascal Van Brabant, Tom Van de Velde, Hugo Degroot, Bert Vandermast, Stefaan Van Overstaeten en Rik "Kempi" Kemps. Achteraf versterkten Jempi Van Vlaenderen, Rik Van Brussel, Stefaan Van Obbergen, Geert Van Bever en Bert Van Aerde de ploeg. Ook Elvire, de vrouwelijke charme van de radio mag niet worden vergeten.

Er werden programma's gemaakt zoals Zondag Centraal met interviews, de Verzoekbus, de Vlaamse Top 15, Siësta en het zondagvoormiddagprogramma van Rik Kemps voor de oudere luisteraar. Het werd het officiële begin van Familieradio Decibel met als leuze "Met Radio Decibel in de ether is je leven zoveel beter".

In 1985 werd de radio steeds populairder. Dit werd praktisch dagelijks vastgesteld door de stijging van de binnenkomende telefoontjes en de brieven van de luisteraars. De rem die het hen onmogelijk maakte om verder te groeien was de aanvraag van een officiële radiolicentie. Deze is twee jaar blijven zitten in de onderste schuif van het bureau van de directie van het instituut. Toch gaven de medewerkers de moed niet op. Om de populariteit nog een duw te geven, werd besloten om iets speciaals te organiseren voor de luisteraars. Er werd een steak-frietweekend georganiseerd in restaurant Casy in het centrum van Vlezenbeek. Dit eetfestijn werd een fantastisch succes dat boven alle verhoopte verwachtingen lag. De luisteraars hadden massaal op hun afspraak ingegaan. Urenlang stond er een lange file voor het restaurant om een plaatsje te bemachtigen in het restaurant.

Op 24 oktober 1986 ging Radio Decibel uit de ether.

Bekijk de VRT Terloops uitzending van 12/01/1985 over Radio Decibel.
Bron Sint-Pieters-Leeuw

Beluister hier een kort fragment "J'écoute Radio Décibel" van Didier Gossiaux.

up

 

Radio Pajottenland - 100,50 MHz - 102,40 MHz - 103,90 MHz (Lennik)

Radio Pajottenland is ontstaan in september 1980 te Lennik. Enkele tieners bouwden een radiostation en installeerden de studio in de slaapkamer van één van de medewerkers. Er werd uitgezonden van vrijdagavond tot zondagavond op 100,50 MHz.

Later verhuisde de studio naar een aangekochte caravan omdat de ouders niet meer wilden dat er radio werd gemaakt in de slaapkamer. Daarna werd een studio ingericht in een tuinhuis bij Petrus in de Puttekensveldweg. De programma's werden ook uitgebreid naar andere dagen van de week. Tijdens de caravanperiode werd uitgezonden met een legerzender die een sterkte had van 800 Watt. Men wilde de zender niet kwijt spelen tijdens een eventuele inbeslagname. De zware zender werd telkens afgebroken na de laatste uitzending en weggevoerd. Die rit werd zelfs uitgevoerd met drie wagens. De zender werd vervoerd in de tweede wagen.

Radio Pajotenland

Het was ook niet evident om die zender aan de praat te krijgen. Het gebeurde dat de eerste uitzending niet meteen in de lucht kwam. In elk werd de radio razend populair en werden massa's brieven gestuurd met verzoekjes.

De tijd van de legerzender was van korte duur. Desondanks waren er luisterrapporten uit Frankrijk en Nederland.

Op zondag 19 april 1981 werd de radio gestoord door Radio Contact 2 uit Brussel. Radio Contact 2 moest in Brussel verhuizen omdat het uitzond op 99,30 MHz. Het verhuisde naar 102,30 MHz en stoorde de toenmalige frequentie 102,40 MHz van Radio Pajottenland. De radio wilde niet verhuizen van frequentie omdat er heel wat promotiemateriaal was gedrukt met de toen gebruikte frequentie. Er werd telefonisch contact opgenomen met Radio Contact 2 met de vraag om te verhuizen. Het resultaat was dat Radio Contact 2 zich installeerde op 102,40 MHz. Toen was het hek helemaal van de dam want de radio was haast niet meer te ontvangen in hun eigen gemeente. Het resultaat was dat duizenden luisteraars continu belden naar Radio Contact 2. Dat hielp niet en de luisteraars begonnen zich te mobiliseren. Dat was gelukkig niet nodig want enige tijd later verhuisde Radio Contact 2 van frequentie.

De medewerkers van het eerste uur gebruikten allen een schuilnaam. Enkel Geert Vanhassel gebruikt zijn echte naam.

De VZW Regionale Omroepstichting Pajottenland R.O.P. werd opgericht op 18 juni 1981. De radio werd lid van VEBE.

Na de caravan- en de tuinhuisperiode werden studio's ingericht, eerst in Godveerdegem, vervolgens in Tuitenberg en later aan het Nelleken.

Radio Pajotteland

Radio Pajottenland

Radio Pajottenland was ook de bakermat voor heel wat talent. Marc Huylebroeck (Ferry Collins) ging onder meer aan de slag bij VTM en Paul Schoukens (Paul Nijgh) startte een carrière bij BMG Ariola. Michael Van Droogenbroeck werd journalist bij de VRT, Geert Heremans kwam terecht bij Sporza en Geert Vanhassel werd het gezicht van Ring TV.

Eind jaren 80 kreeg Radio Pajottenland het steeds moeilijker om te overleven. Er beslist om verder programma's te maken als Radio EVA. In 1992 gingen de boeken toe.

Toch werd het initiatief heropgestart maar het werd geen succes meer. In 1999 trad de radio tot Radio Mango. Op 18 maart 2003 stopte die samenwerking. Er werd dan gedurende enkele jaren non-stop muziek gespeeld. De playlist bestond uit een twintigtal nummers die continu werden gespeeld.

 

up

Radio Freeland - 102,70 MHz - 106,00 MHz (Opwijk)

Op 24 juli 1980 precies om 7 uur 's avonds start de eerste Opwijkse radio officieel met uitzendingen. Radio Freeland was toen één van de eerste illegale radiostations in de regio. De pogingen om uit te zenden waren eigenlijk al zes maanden aan de gang. Een stel jongeren uit de Denderstreek en het Pajottenland hadden met 30.000 BEF (750 Euro) het nodige materiaal aangeschaft.

Aanvankelijk werd er uitgezonden tussen 19:00 en 22:00 met uitsluitend muzikaal amusement. Tijdens het weekend werd de zender kort na de middag aangezet. Na negen maanden werd er gestart met een 24 uur programmatie die zich richtte naar de jongeren. Er werden programma's gemaakt zoals Service 80, Muziek voor de fabriek, Zondagsmenu en het jazz programma van de Honkey Tonk Jazzclub. Informatie was echter ook heel belangrijk. Rubrieken als Aktividata waren te horen en ook aan sportverslaggeving werd gedaan. De sportverslagen gebeurden regelmatig live. De radio organiseerde ook regelmatig in verschillende zalen de Freeland Fuifmasjien.

Dankzij een verdienstelijke public-relations, enkele organisaties en radioprestaties had Radio Freeland zich in de streek opgewerkt tot een vaste waarde. Een alternatieve aanpak vermeed daarbij de druk van buitenuit, zowel commercieel als ideologisch. De radio was toen de enige in de streek die met een voorbeeldig stramien naar VEBE-normen werkte.

Radio Freeland

Om erkend te worden maakte Radio Freeland in 1983 programma's gericht naar alle lagen van de bevolking. Naast muzikale ontspanning begon men ook het socio-culturele gebeuren in de streek te belichten. In september 1983 werd gestart met het concept Studio 44.

Studio 44 was de naam van een totaalpakket programma's dat te horen was tussen maandag en vrijdag, telkens tussen 6:00 en 19:00. Het werd gepromoot door Paul Van Riet. Hierbij werd doorlopend gemikt op een zo breed mogelijk luisterpubliek. Er werd toen commerciële muziek geprogrammeerd die werd gebracht door een aantal ervaren mensen uit het regionale radiowezen.

Dit was de programmatie van Studio 44

06:00 - 07:00: Dum-Dum
07:00 - 08:00: Pitoe
08:00 - 09:00: Ruth McDonald
09:00 - 11:00: Studio 44 aan het werk (semi non-stop hoofdzakelijk op aanvraag van bedrijven en winkels)
11:00 - 12:00: Ed Bakker
12:00 - 13:00: Ron Van der Plas
13:00 - 14:00: Non stop met Frank Vercauteren.
14:00 - 15:00: Eddy Van Beekveld
15:00 - 16:00: Studio 44 souvenirs met Ronald Splinter
16:00 - 17:00: Peter Pacific
17:00 - 18:00: Danny De Vriend
18:00 - 19:00: Eddy Van Brabant

Het rockliefhebbend luisterpubliek kwam toen aan zijn trekken na 19:00

Radio Freeland kreeg een erkenning in 1984 maar staakte de uitzendingen eind 1986. Financieel was één en ander niet zo rooskleurig, vooral omdat te lang werd gewacht met commerciële uitzendingen. De omroep had echter wel een vergunning en had recht op vijf dagen uitzending op de frequentie 106,00 MHz. Op zondag en maandag moest de zender uit worden geschakeld en kwam Radio TROD in de ether.

Hier volgen enkele foto's van de studio's.

Radio Freeland

Bekijk hier meer foto's van de studio's in de verschillende locaties: foto 2 3 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

up

Radio TROD (Opwijk)

Radio TROD werd opgericht op 13 maart 1982 en maakte radio voor de derde leeftijd. De studio was gevestigd in de Schoolstraat 89 te Opwijk. Voor de legalisatie werd meteen uitgezonden op 95,00 MHz in stereo. In 1984 kreeg de radio een gedeelde frequentie samen met Radio Freeland. Radio TROD mocht enkel op zondag en maandag uitzenden op 106,00MHz. De omroep begon ook voor een ruimer publiek uit te zenden. Na vijf jaar stopte Radio TROD met uitzendingen.

Radio TROD

up

Radio Succes - Spitsradio Succes - Spits FM - Goeiedag Radio - 106,00 MHz - 87,80 MHz (Opwijk)

Radio Succes ontstond op 1 april 1987 toen Radio Freeland 24 uur op 24 op 106,00 MHz mocht uitzenden. Daarvoor werd de frequentie gedeeld met Radio TROD. Radio Succes begon programma's te maken voor een ruim publiek samen met de oude medewerkers van Radio TROD. De VZW van Radio Succes was wel degene die Radio TROD had opgericht. In de programmatie was ook ruimte voorzien voor nieuws, culturele informatie en sportuitzendingen. Toen Radio Dender ophield te bestaan, kwamen heel wat medewerkers van die radio de ploeg versterken.

Radio Succes

Op 15 augustus 1999 werd samengewerkt met het netwerk Spitsradio. Dit was een samenwerkingsverband van de gebroeders Standaert uit Waregem. Op 1 mei 2001 werd het netwerk opgedoekt en de omroep uit Opwijk koos om de website, het logo van de spitsmuis en het format verder te gebruiken.

Spitsradio

Spitsradio had in Opwijk bewezen leefbaar te zijn. De oproep had duizenden luisteraars en ook adverteerders geloofden in he product. Vanaf 1 mei 2001 kreeg de radioslogan 'De mannen die keihard doorgaan' voor de medewerkers een dubbele betekenis.

Op vrijdag 24 oktober 2003 kreeg de radio een nieuwe erkenning en werd de frequentie 87,80 MHz toegekend. De Radio liet ook de naam veranderen naar Spits FM om duidelijk te maken geen banden te hebben met Spitsradio uit Gavere. Op 8 april 2005 werd een nieuwe zendmast opgesteld tussen de Karenveldstraat en de Kalkestraat. De ontvangst was duidelijk verbeterd waardoor naast de Oost-Vlaamse regio Lebbeke, Buggenhout, Dendermonde en Aalst ook goed de regio Asse, Merchtem, Meise en Londerzeel werden bediend.

Samen met de gemeente Opwijk organiseerde de radio op zaterdag 25 juni Singelpop. Op de affiche stond Astrid (Rolls Voice 2005), Laura D. Born, Joerie (beiden Idolen 2005), Milk Inc en Ian Van Dahl. Met Singelpop werd samen met de luisteraar 25 jaar lokale radio in Opwijk gevierd.

Spits FM nam op 30 april 2011 de frequenties in Asse-Ternat (107,50 MHz) en Gooik-Galmaarden (103,90 MHz) van Radio CityGold over.

Financieel werd het moeilijker voor de omroep. In 2014 werd het gemeentebestuur aangesproken omdat de studio's in een ruim winkelpand langs de Nanovestraat niet langer betaalbaar was. Het gemeentebestuur regelde dat de radiozender de benedenverdieping van de pastorie in Nijverseel kon betrekken. In ruil moest de radio dan wel enkele Opwijkse evenementen promoten.

Op 1 september 2015 nam het driewekelijks huis-aan-huisblad Goeiedag Spits FM over.

up

Goeiedag Radio - 87,80 MHz (Opwijk)

Op 1 september 2015 nam het driewekelijks huis-aan-huisblad Goeiedag Spits FM over. De programma's werden uitgezonden in Opwijk (87,80 MHz, Ternat (107,50 MHz), Galmaarden (103,90 MHz) en Aalst (107,80 MHz). Daardoor bereikte het nieuwe radionetwerk Goeiedag Radio een vrij grote regio en kunnen de advertenties niet alleen via het huis-aan-huisblad, maar ook via de radio worden verspreid. Niet alle medewerkers stapten mee in het Goeiedag-verhaal. Pionier Jos De Groeve, die de radio in 1980 mee oprichtte, hield het voor bekeken omdat de radiozender volgens hem te commercieel werd.

Goeiedag Radio

Ives De Bondt van Goeiedag meldde dat er veel aandacht zal worden geschonken aan lokaal nieuws, regionale sport en het verenigingsleven. Van de ploeg van twintig medewerkers maakten er vijftien de overstap naar Goeiedag Radio. Goeiedag betaalt een maandelijks bedrag van 1.000 euro aan de vzw die de Opwijkse frequentie beheert. In ruil voor die huurprijs worden de programma's van Goeiedag Radio uitgezonden.

up

Radio Tamara - 105,30 MHz (Londerzeel)

Radio Tamara werd opgericht door Paul Vertongen, gekend als Paul Den Baard. Op 8 september 1982 richtte hij samen met echtgenote Anita Van Den Driessche een studio in een garage achter zijn café te Steenhuffel. Hun dochtertje had de naam Tamara en het koppel vond dat Radio Tamara goed klonk.

Om kwart voor twaalf 's middags startte het eerste programma. Het was DJ Koen Van Duffel die het eerste plaatje mocht presenteren. In die beginperiode telde de radio een zestal medewerkers. Na twee weken telde Radio Tamara reeds een veertigtal medewerkers.

Radio Tamara

De radio maakt programma’s voor een brede laag van de bevolking. Vijfmaal per dag werden culturele feiten en verenigingsnieuws omgeroepen, afgewisseld met veel Vlaamse muziek en A-nummers.

De werkingsmiddelen werden gehaald uit de opbrengst van twee grote eetfestijnen. Zo organiseerde de radio tijdens een weekend in februari twee eetdagen in het zaaltje aan de Jozef van Doorslaerstraat te Steenhuffel. Het zaaltje bood plaats aan 125 mensen, maar liep meerdere malen vol.

Radio Tamara

Op zaterdag 29 september 2007 werd de 25ste verjaardag gevierd in een feesttent te Steenhuffel. Tegelijkertijd werd 12,5 jaar burgemeesterschap van Jozef De Borger gevierd. Paul Den Baard heeft altijd een goede band gehad met burgemeester De Borger en er moest niet lang worden getwijfeld om het evenement samen te organiseren. Op het programma stonden optredens van John Dennis, Gunter Van Brabant, Udo en Eddy Wally. Er namen 2.000 luisteraars deel aan het feest.

Op 31 december 2017 werd de radio niet meer erkend. De erkenning ging naar een nieuw radioproject genaamd Family Radio Enjoy FM. Radio Tamara deed verder met het brengen van programma's via een internetstream.

Radio Tamara vroeg enkele keer een evenementenfrequentie aan. Zo was de radio terug even te beluisteren op FM op zondag 9 augustus 2020