val
Radio Palermo (Essen)
Radio EVRO (Essen)
Radio LRK (Kalmthout)
Radio Tirol (Castelré, Nederland)
Radio Cosmos (Meer, Hoogstraten)
Radio Vrij (Wortel, Hoogstraten)
Radio Continu (Hoogstraten, Wortel, Meerle)
Radio Valencia (Hoogstraten)
Radio KRT (Sint-Lenaerts)
Radio Ramona (Wuustwezel)
Radio Noord (Wuustwezel)
Radio Contrast Dance prg. C-Dance (Wuustwezel)
Radio SIS Kempen (Zoersel)
Radio Zoe / Zoe FM (Zoersel)
Radio Butterfly (Rijkevorsel)
Radio Liberty (Rijkevorsel)
Radio Atletico (Rijkevorsel)
Radio Bahena / Radio Rodeo (Baarle-Hertog)
Radio Kontrast (Turnhout)
Radio TOS (Turnhout)
Uniek FM (Turnhout)
Radio Violetta (Turnhout)
Rootsradio (Turnhout)
Radio Yora (Turnhout, Geel)
Radio Noorderkempen (Oud-Turnhout)
Stereo FM (Oud-Turnhout/Arendonk)
Radio Sint-Job / Radio Retie (Retie)
Radio Fantasy (Weelde)
Radio Paloma (Poppel)
Radio Eagle (Arendonk)
Radio Zatteliet (Geel)
Radio 2440 (Geel)
Radio Power (Geel)
Radio Kempen (Herentals)
Radio L.O.K. (Herentals)
Studio HALO (Herentals)
Radio Kick FM (Herentals)
Radio Noordzee / Radio Gompel (Mol)
Radio Milo (Millegem, Mol)
Radio Mol (Mol)
Radio Atlantis (Mol)
Radio Magic (Balen)
Radio Sunshine (Balen)
Radio Info (Kasterlee)
Radio Kiosk (Wortel)
Radio Capitol Gold (Tielen)
Radio Andorra (Lichtaart)
Radio Philadelphia / Lichtaart (Lichtaart)
Radio Montana (Grobbendonk)
Radio Sunshine (Vorselaar)
Radio Flamingo (Lille)
Radio Merlijn - VIO Radio Merlijn (Wechelderzande)
Radio Liberty (Laakdal)
Radio Aktief (Zoerle-Parwijs)
Radio Goldenflash (Heultje Westerlo)
Radio WFM (Heultje Westerlo)
Radio Telstar (Westmeerbeek)
extra: Zeven radio's teveel in Turnhout (28 april 1984)
Rinus Wetzer was eind jaren 70 een fervent CB’er. Samen met enkele truckers kwamen ze in contact met de Nederlandse Radio De Witte Duif die op zaterdag uitzond met een lampenzender van 20 Watt en waar menige truckers naar luisterden. Dat programma werd in de toenmalige discotheek Copacabana opgenomen. Na 3 maanden wilde Rinus zelf een radio beginnen bij hem thuis in de Heikantvenstraat te Essen en schafte een zender van 50 Watt aan die door een radioamateur in Rozendaal werd gebouwd. Een CB-antenne werd op maat gemaakt voor de FM-band door er stukken van af te zagen.
Er werd een dikke coaxkabel naar de badkamer geleid om de zender daar te verbergen. Toen alles was gemonteerd, werd een mengtafel, een platenspeler en een cassetterecorder aangesloten. De zender werd ingesteld op 102,20 MHz, de muziek werd ingeschakeld en tot grote verbazing werkte alles perfect.
Eerst werd er non-stop uitgezonden zonder de naam van de radio te vermelden. Tijdens de uitzending werd er met de auto rondgereden om te controleren hoe ver het bereik was. Het signaal reikte tot voorbij Dordrecht en in België werd Kapellen nog bereikt. Terug thuis stond de buurman voor de deur. Omdat de zender zijn televisieontvangst stoorde, werd besloten om enkel zaterdagvoormiddag radio te maken. Ook ‘s nachts werden er soms programma’s gemaakt want er waren toen nog geen nachtelijke Tv-uitzendingen.
De eerste liveprogramma's bestonden uit het voeren van gesprekken met andere Nederlandse zenders. Dat duurde niet lang want er was behoefte aan een goede familieradio met programma's.
In het begin waren enkel familieleden betrokken bij de omroep. Zo bestond de ploeg uit neef Frans de Groot, schoonbroer Remi de Meijer (Linke Leo) en vrouw Jeanne met de Kan. Remi stelde voor om Radio Palermo te gebruiken als roepnaam.
Op een zaterdagochtend op het moment dat men de zender wilde aanzetten werd vastgesteld dat er een andere zender actief was op 102,20 MHz namelijk Radio Blue Ocean. De zender kwam zo sterk binnen dat er werd afgevraagd wie achter deze radio zat. Snel bleek dat een paar straten verder twee jongens uitzonden met een zender van 5 Watt. Zij werden meteen weggeblazen toen Radio Palermo de 50 Watt sterke zender aanstak. Redelijk snel werd contact gezocht met Radio Blue Ocean. De initiatiefnemers waren Peter Witsenburg en Martin Abrahams. Deze twee zouden later Radio Palermo vervoegen als Mike Bosman en Peter van Iersel. Op dat moment telde de radio 7 medewerkers en werd er beslist om de uitzendingen op zaterdag plaats te laten vinden tussen 7:00 en 15:00.
In de woning was er een grote, vrij smalle garage waar nog geen vloer lag. Beton werd gestort en een studio werd ingericht. De garage werd in tweeën gesplitst. Het eerste gedeelte werd gebruikt voor het platenarchief en de zender. Achter een blinde wand werd de studio ingericht.
Andere medewerkers van onder andere Radio Neutraal uit het dorpje Nieuwmoer sloten zich aan bij Radio Palermo. Toen in Nederland veel radiostations uit de lucht werden gehaald, meldde onder andere Patrick Verbruggen uit Roozendaal zich aan. Hij werd later de programmaleider.
Het station werd groter en de uitzenduren werden uitgebreid. Op een gegeven moment waren honderd medewerkers actief. Het was een mix van radiopresentatoren, mensen die allerlei ondersteuning verleenden, medewerkers die onderhoud deden, personen die het fanblad samenstelden of de drive-inshows verzorgden.
Eén van de populaire Dj's was Linda Brossens. Zij presenteerde destijds samen met Patrick Verbruggen het programma Jackpot. Er werden willekeurig mensen uit de regio opgebeld. Als ze dan wisten welk plaatje er op dat moment op Radio Palermo werd gedraaid, wonnen ze de jackpot. Die was altijd goed gevuld met prijzen geschonken door lokale handelaars.
Radio Palermo fuseerde in 1990 met Radio Saturnus, eveneens uit Essen. De naam werd veranderd in Radio EVRO.
Radio EVRO ontstond in 1990 als familieradio na een fusie van Radio Palermo en Radio Saturnus. Tot eind 1998 werd onder deze roepnaam op zelfstandige basis radio gemaakt. Radio EVRO bracht een gevarieerde programmatie en stelde zich op als medium waarlangs verenigingen en lokale besturen hun aankondigingen gratis konden laten omroepen.
Omdat het financieel niet meer mogelijk was om in het beperkte uitzendgebied zelfstandig voort te bestaan, werd eind 1998 besloten om het programma C-Dance te verspreiden, dat toen populair was bij de jongeren. Er kon enkel nog gedurende enkele uren worden ontkoppeld een programma te maken in het C-Dance-format. Dat bleef zo tot oktober 2003 toen noodgedwongen verhuisd diende te worden van de toenmalige studio's in de Dreef te Essen naar een kleinere ruimte in de Melkerijstraat.
In oktober 2006 stopte C-Dance met zijn programmatie onder andere omdat de SABAM-kosten te hoog waren. De vzw werd overgenomen door medewerkers van Radio Suc6FM.
Sinds september 2012 werd het signaal van de Nederlandse internetomroep Feel Good Radio uitgezonden op de frequentie in Essen. Er werd tussen 06:00 en 21:00 live gepresenteerd met muziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90. In september 2013 werden de uitzendingen beëindigd omdat de zendmast werd afgebroken. Feel Good Radio was ook van oordeel dat er geen directe toegevoegde waarde was door op FM uit te zenden door de exponentiële groei van luisteraars via (mobiel) internet.
Radio LRK - Lokale Radio Kalmthout - is gestart met het verzorgen van uitzendingen op 4 februari 1995. De studio was ondergebracht in de Kapellensteenweg 250 net boven pizzeria Adel. Op het dak stond een vrij lage zendmast van ongeveer 12 meter waar twee dipolen werden gemonteerd. Er werd uitgezonden op 107,90 MHz. De erkenning was net daarvoor in handen van Radio Expo.
De medewerkers waren allemaal vrijwilligers. Op de radio werden programma's met gemeentelijke informatie gebracht. De radio had een eigen reclameregie.
Snel kwam er een samenwerking met TOPRadio.
De uitzendingen werden beëindigd op 26 oktober 2009.
De kans dat je ooit hebt gehoord van Castelré is klein. Dit idyllisch dorpje behoort tot Nederland en is een Nederlandse bijna-exclave. Met andere woorden, het is op 200m na volledig ingesloten door België. Dat er tijdens de jaren 80 een vrije radio werd opgericht op die plaats is dan ook niet uitzonderlijk. Omdat de stroomvoorziening tijdens de jaren 80 gebeurde door België, werd deze radio eigenlijk gevoed door België, alhoewel de wetten van Nederland er golden.
Radio Tirol was een vrijetijdsbesteding van landbouwer Gust 'Guyke' Gillis. Na een operatie aan de hand moest hij gedurende 10 jaar het boeren opgeven en zat de goede man met teveel vrije tijd. Hij begon op 20 december 1981 met een radiozender in de lucht te steken. Dat gebeurde bij hem thuis in Groeske 4.
De omroep zond uit op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10:00 en 13:00. In het begin werd ook programma gemaakt op zaterdagavond, maar dat werd te vermoeiend voor Gust. Vaak kwamen er toen nog veel telefoontjes na de uitzending tot soms diep in de nacht en dat werd er teveel aan.
Gust maakte vooral programma's voor de bewoners van de woonzorgcentra in Baarle-Hertog, Hoogstraten en Minderhout. Vele verzoekjes van luisteraars werden verwerkt in de programma's. Kee (Lady Tirol) noteerde de verzoekjes en bracht ze regelmatig tot bij Gust op zijn zolder.
Na 17 jaar was de zender nog steeds in de lucht, desondanks toen alle lokale radio's waren vergund. Volgens Gust mocht hij van de Nederlandse Marechaussee bezig blijven, op voorwaarde dat hij niet te sterk uitzond, dit deed op bepaalde tijdstippen en geen reclame bracht. Gust hield zich daar stipt aan, jaar in, jaar uit.
De luisteraars van Radio Tirol waren allemaal mensen van de derde leeftijd en waren allemaal fans van het Nederlandstalig lied. Gust zond trouwens niets anders uit. Hij was van mening dat de luisteraars dergelijke liederen goed verstonden en dat de artiesten moeilijk vuile teksten konden verstoppen onder de melodielijn.
De radio had ook een fanclub van 200 leden. De 200 leden kregen van Gust iedere laatste maandag een plaatje gepresenteerd.
Elk jaar op tweede kerstdag hield Radio Tirol ook nog een opendeurdag. Naast een bezoekje aan de studio, gelegen op de zolderverdieping, kreeg iedere bezoeker een kopje koffie aangeboden.
Gust stopte met Radio Tirol in 1999. De laatst gespeelde plaat was "Als ik ga moet je niet om mij huilen" van Henk Wijngaard. Gust overleed op 19 oktober 2009. Lees zijn biografie hier: https://www.amaliavansolms.org/archief-2/interviews/799-gust-gillis
Gust Gillis en vrouw Kee (foto heemkundige kring www.amaliavansolms.org)
Radio Cosmos is ontstaan in november 1981 en werd opgericht door Iev Hoskens. Hij slaagde er in om met een investering van een paar tienduizend Belgische frank een studio te installeren op de zolder in de Meerseweg 24 te Meer. De zender werd aangesloten op een primitieve antenne.
Op dinsdag en donderdag draaide hij verzoekplaten voor de Meerse luisteraars. De eerste uitzendingen duurden hoogstens een paar uur. Na enige tijd vervoegde Felix Schrauwen en Ed Van Den Ouweland de radio. Langzamerhand werd de zendtijd uitgebreid. Begin 1983 zond men uit van 16:00 tot 22:00 tijdens weekdagen. Vanaf juli 1983 werd ook op zaterdag radio gemaakt. Pas vanaf 26 september 1983 werd elke dag programma's gemaakt tussen 7:00 en 23:00. Deze uitbreiding kwam er omdat er in de gemeente Hoogstraten ondertussen meer en meer radio's actief waren.
Er werd vervolgens geïnvesteerd in professioneler studiomateriaal en een vzw werd opgericht. De voorzitter werd Jos Vorsselmans, secretaris werd Ed Van Delm en de penningmeester werd Fred Van Ostaeyen. De eerste inkomsten waren de gelden komende van leden. Er waren op een bepaald moment 1500 leden die elk een bijdrage betaalden van 100 BEF (2,5 €).
De radio telde een dertigtal medewerkers voor de muziekprogramma's. Er was ook een interviewteam bestaande uit vier mensen en het promoteam telde zeven mensen. Het promoteam stond wekelijks op de Meerse Markt om promomateriaal aan te bieden. De medewerkers waren allemaal afkomstig uit Meer, Minderhout en Hoogstraten
In augustus 1983 organiseerde Radio Cosmos in Meer aan 't Klooster de Cosmosfeesten die zorgden voor nogal wat inkomsten. Dit was nodig om onderhoud, herstellingen, platenaankopen en heel wat facturen te kunnen betalen.
Hier volgen enkele programma's uit het zendschema van 21 oktober 1983:
Maandag tot zaterdag tussen 07:00 en 8:00: Ochtendgluren met Iev van Gelderen.
Maandag tot vrijdag tussen 8:00 en 9:00: Weer uit de Veren met Mark van der Ven.
Maandag tot vrijdag tussen 9:00 en 10:00: De Stofdoekshow voor de huisvrouw.
Maandag tot vrijdag tussen 11:00 en 12:00: Tafeltje Dek Je met De Fred.
Maandag tot vrijdag tussen 16:00 en 17:00: Cosmos In The Air met afwisselend Max met de Kater, Herman De Vries en Herman Die.
Maandag tot vrijdag tussen 17:00 en 18:00: De Tony Prince Show.
Woensdag tussen 19:00 en 21:00: De Cosmos Tip 10 / De Cosmos Top 15 met Danny Brosens.
Tijdens het weekend waren er o.a. programma's van Paul Van Aard, Micky Stoffels, Bart Babbelaar, Ed van Praag, Anke de Swart, Cis van Veen, Mark van der Ven, Mike van Haeren, Erik de Smedt (van Radio Capitol Gold) en Cis de Groot.
Opmerkelijk was ook het kinderprogramma KICO op zondagvoormiddag. Twee medewerkers, Carlos en Herman D, zorgden voor een gevarieerd programma voor kinderen tussen 6 en 12 jaar.
De radio hield op te bestaan in 2004. Radio Radio Cosmos heeft net voor het einde de programma's van C-Dance verdeeld.
Radio Vrij is vermoedelijk ontstaan in 1984 en was eerst gevestigd in Wortel. René Martens en Rob Antonis richtten toen in allerijl de vzw Vrije Radio Hoogstraten op.
Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. De zenders kregen eerder reeds een gunstig erkenningsadvies van de Raad van Niet-Openbare Radio's. Ze leverden volgens het voorlopig frequentieplan van de RTT geen probleem op omdat ze in hun gebied de enige zender waren. Echter, Radio Vrij kreeg van de raad een negatief advies.
Minister Poma maakte een uitzondering voor 17 dossiers. Dit kwam omdat op sommige plaatsen toch nog zendmogelijkheden waren volgens het voorlopig frequentieplan. Radio Vrij was één van de 17 radio's die dan toch werd erkend.
Op 1 november 1985 verhuisde de radio naar het industriepark van Hoogstraten, meer bepaald naar Citroëngarage Van Riel, Sint-Lenaartsweg te Hoogstraten. Dit werd gevierd tijdens de opendeurdagen van zaterdag 2 en zondag 3 november 1985. Er werd dan getoond aan het publiek wat de mogelijkheden waren van een moderne lokale radio.
In tegenstelling met Radio Cosmos werd op Radio Vrij hitgevoelige muziek gespeeld die op een professionele manier werd gebracht. Om uit de kosten te geraken werd de plaatselijke handelaar aangesproken om reclame te maken.
Radio Vrij ging vervolgens samenwerken met Radio Continu.
Radio Continu ontstond toen Radio Vrij ging samenwerken met de Wuustwezelse Radio Continu, opgericht door Alfons Jagtman, Ruud Kegel en Jac Zom.
Na omzwervingen in Hoogstraten en Wortel kwam de radio in 1986 terecht te Meerle. In 1989 werd in een volledig huis gelegen in de Strijbeekseweg 25 een professionele studio ingericht.
Radio Continu richtte zich naar een volwassen actief publiek tussen 20 en 50 jaar. Door een goede ligging was de radio ook goed te beluisteren in een groot gedeelte van Nederland en had het volgens de beheerraad een luisterpotentieel van 450.000 mensen, waarvan een groot deel luisterde in Nederland. De zender was perfect te ontvangen in Breda en ook in Tilburg was de ontvangst nog redelijk goed.
De programma's waren gebouwd rond het brengen van informatie. Tussen 6:00 en 22:00 was er elk uur nieuws met extra nieuws om 6:30 en 7:30. Elke nieuwsuitzending begon met regionale berichten, gevolgd door het weerbericht, landelijk en internationaal nieuws.
De omroep profileerde zich zeer duidelijk tot Nederland echter men besliste om toch minimum de helft van de berichtgeving te focussen op België. Het brengen van informatie uit Hoogstraten en omgeving had ook een absolute prioriteit. Commercieel richtte de radio zich meer naar Nederland. Per uur bracht Radio Continu vier reclameblokken. In totaal waren 6 tot 7 minuten reclameboodschappen per uur te horen.
Elke zaterdagavond werd Continu Sport gepresenteerd en op zondagmorgen kon de luisteraar genieten van Continu Varia met uitgebreide tips over de evenementen in de regio. Organisatoren kregen ruim de kans om hun manifestatie voor te stellen. Door de week waren er verschillende rubrieken zoals de regioagenda, de uit-agenda, de filmagenda en een vacaturebank.
Radio Continu had drie vaste medewerkers in dienst om de berichten samen te stellen en te brengen. Verder werd beroep gedaan op drie ad-hoc-medewerkers en twee medewerkers voor het brengen van het sportnieuws.
Het bestuur vond het spijtig dat het in Nederland niet kon samenwerken met uitgevers. In België waren er wel samenwerkingsverbanden met de uitgevers zoals met de Maatschappij voor Ether Exploitatie of Vijfsterrenradio.
Het format werd volledig gerealiseerd door een computer. De muzieknummers werden nooit live aangekondigd. De radio vond dat de luisteraar geen boodschap had wat een Dj vond over een bepaalde plaat. De muziekselectie kwam uit een bestand van 2500 Cd's. Dit werd een succes. Ton Lathouwers kwam eens kijken en een tijd later is in Nederland de nationale zender Sky Radio ontstaan.
In september 1991 werd de frequentie veranderd van 105,40 MHz naar 103,00 MHz.
De laatste uitzending van Radio Continu was op zondag 14 september 1997. Radio Continu werd geen enkele keer in beslag genomen.
Radio Valencia ontstond op 20 februari 1981 in de keuken van May Laurijssen gelegen in de Eindsestraat 19. Via een vriend van haar echtgenoot Jozef Pluym had ze meteen de smaak te pakken. Er waren op dat moment reeds twee piratenradio's in de gemeente. Met een kleine zender gemaakt door knutselaar Jan Vermonden van Radio Hawaï, een eenvoudige antenne, slechts één platendraaier en 30 vinylplaten werd in de keuken de eerste uitzending gerealiseerd. In de begintijd werd op zondag tussen 10:00 en 16:00 om de beurt uitgezonden met de bevriende radio's Radio Hawaï en Radio Jacinda via de frequentie 103,80 MHz. Iedere radio zond 2 uur lang uit vanuit een eigen locatie. Radio Valencia was te horen tussen 12:00 en 14:00. Lady Valencia (Maria Lauryssen) presenteerde gedurende de twee uur. Schoonzus Lady Doe Maar (Rozin Pluym) nam de telefoon op en noteerde de verzoekjes. Omdat er maar één platendraaier was, moest Lady Valencia lang genoeg praten om de volgende plaat op te leggen en te starten.
De zender was een doosje van 30 cm x 15 cm x 5 cm. Achteraan was wat zilverpapier bevestigd om storingen weg te werken.
Medewerkers reden tijdens de uitzending door het dorp om te zien of de RTT nergens stond te meten. Invalswegen werden in de gaten gehouden met verrekijkers. Bij onraad werden de collega van de andere radio's verwittigd.
In de loop van het eerste jaar verhuisde de zendapparatuur van de keuken naar de kelder en begon broer Staf Lauryssen met een non-stopprogramma op donderdagavond.
Er ontstond vlug een band tussen de radio en de luisteraars. Wanneer de zender één jaar oud werd, mochten de luisteraars een kijkje nemen in de studio. De omgeving van de studio werd een tweede thuis voor de liefhebbers van het genre. In de kelder werd snel een tafel en wat stoelen geplaatst om de bezoekers en artiesten te ontvangen.
De samenwerking tussen de radio's verliep zeer goed. De drie radio's lieten samen stickers drukken en organiseerden samen een eerste piratenbal in Zaal Victoria.
De vzw Radio Valencia met ondernemingsnummer 424.544.452 werd opgericht op 11 maart 1983 en gepubliceerd in het Staatsblad op 5 mei 1983.
In 1983 hield Radio Jacinda het voor bekeken. Initiatiefnemer Gustje Timmermans trad toe tot de raad van bestuur van Radio Valencia. De vrijgekomen uren van Radio Jacinda werden ook overgenomen door Radio Valencia.
Op 10 februari 1983, 10 dagen voor het tweejarig bestaan, verzegelde de RTT de apparatuur. Ze brachten zegels aan de antenne-uitgang van de zender. Maar na een uur stond er een andere zender klaar en ging de radio terug in de lucht. Bij een volgende inval op 8 maart 1983 was er een huiszoeking en nam de RTT ook de apparatuur in beslag. Alleen de platen bleven achter.
Op 21 maart 1983 werden Lady Valencia en Jef Pluym uitgenodigd in het gerechtshof om het te komen uitleggen. Even later was er nog tweede uitnodiging wegens het maar niet kunnen laten.
Vanaf februari 1984 werden tijdens de week vier uur en tijdens het weekend twaalf uur programma's gemaakt. Niet veel later werd ook de ganse nacht tijdens het weekend muziek gespeeld. De radio telde toen 21 presentatoren waarvan er maar een viertal in België woonden.
Op 6 mei 1984 participeerde de radio met de eerste Meermarkt. De Meermarkt is de ontmoetingsplaats voor de verenigingen en de inwoners van Meer. Radio Valencia verzorgde er ook de muziek. Begin 1985 werd een mobiele studio ingericht in een afgedankte bestelwagen waarvan de motor niet meer werkte. Vanaf toen werden alle uitzendingen op verplaatsing verzorgd vanuit "de piratenbus". Dat gebeurde ter plaatse met een kleine FM-zender die het signaal uitzond naar de studio.
De radio begon ook met ledenwerving. 1000 leden werden elk jaar aan huis bezocht wat een enorme klus was voor de medewerkers. Men is daarmee gestopt in 2004. De inkomsten werden vervangen door sponsorgiften.
Uit angst voor verdere inbeslagnames werden de uitzendingen in 1987 tot driemaal toe stilgelegd, soms voor een korte, soms voor een langere periode. Meestal viel de RTT binnen op momenten dat de zender niet in de lucht was. Maar uitzonderingen bevestigden ook hier de regel. Op 28 januari 1988 werd de zender afgezet tijdens een live-interview met Jack Jersey. Maar dat duurde gelukkig niet lang. De dag daarna was Radio Valencia terug in de ether.
Sinds de aanvang van de uitzendingen kunnen artiesten hun nieuwe producties bij de radio promoten. Radio Valencia werd een begrip voor de Nederlandstalige artiesten uit Oost- en West-Vlaanderen, Limburg en vooral uit Nederland. De lijst van vedetten die ooit een bezoek brachten, was na 25 jaar radio bepaald op meer dan 300 artiesten.
Vanaf 1986 werd er de klok rond uitgezonden. Tijdens de week waren er gepresenteerde live-uitzendingen tussen 12:00 en 22:00. Tijdens het weekend werd er tussen 8:00 en 0:00 programma's gemaakt. Buiten deze uren werd er non-stop gespeeld.
Op 8 december 1989 kwam de officiële erkenning om te mogen uitzenden. De uitzendfrequentie werd 105,00 MHz. Eerst moest de frequentie worden gedeeld met een andere radio. Radio Valencia mocht 84 uur per week uitzenden. Na de wijziging van aanvraag mocht 7 dagen op 7 worden uitgezonden. Omdat de zender niet langer illegaal was, kwam deze toen letterlijk boven de grond. Er werd gestart met de bouw van nieuwe studio's. Die werden gebouwd met onderdelen van een omgewaaide werfkeet die men ergens in Antwerpen kon kopen. Op 9 november 1990, na zes maanden werk, werd de nieuwe studio met kantine geopend. In de kantine werden per jaar een tiental vrije podia georganiseerd.
Eenmaal per jaar zijn er de Valencia-feesten. Voor die feesten wordt een grote tent geplaatst, waar 400 fans gedurende drie dagen kunnen genieten van allerlei optredens.
Tijdens een zware zuidwestenwind op 13 januari 1991 viel de zendmast omver. Gelukkig bleven de drie zenddipolen gespaard. Het duurde vijf dagen om de schade te herstellen. In 1994 werd verhuisd naar Gaarshof 5.
Dit zijn de medewerkers en hun programma in september 2001:
Lady Marie: Tussen de soep en de patatten
Stille Willie: Gouden uurtjes (overwegend Nederlandstalige muziek)
Woody Woodpecker: Kris kras door platenland
Dj Kurt: Platencocktail
Lady Valencia: o.a. een verzoekprogramma
Stanley Bunker: Jukebox (Nederlandstalig en oldies)
Dj Pol: Hitradio
Koos den Draaier: Een poos muziek met...
Jan den Hollander: Weekendvitamines (hoofdzakelijk country)
Jim Van Beek: Water en vuur
Ad de Zetter: Eindelijk weekend
Jack Brandhout
Dj Richard
John van Praag: Gevarieerde klanken
Ad Patat: De Badkuipshow (verzoekprogramma)
Stafke de Draaier: Nederlandstalige en anderstalige oldies
Dj Joske: alle genres
Adri van Rozendaal: Regionale Top 20
Guust Flater: gevarieerde muziek
Wouter de Huiskabouter: heeft zijn eigen stijl en laat zich beïnvloeden door de bezoekers
Lady Marcha en Jos: verzoekjes
Op 1 januari 2018 werd Radio Valencia eveneens erkend in Hoogstraten op 105,80 MHz. Er werd een overeenkomst gesloten om de nieuwe zender te plaatsen met Bart Sprangers die een zendmast had staan voor zijn loon- en grondwerkbedrijf.
Van links naar rechts, van onder naar boven: Kleine Piraat, Dj Frank en Lady Marcia - Lady Fanny, Lady Laat Maar, Stanley Bunker, Stafke Den Draaier, Jack Den Draaier, dj Fonne, Calimero en Donald Duck - Woody Woodpecker, Pink Panter, Patrick Van Wesenbeeck, Lucky Luke, Lady Valencia, Dj Johan, Jan Den Hollander, Marcel Den Draaier en Jens Den Draaier - Jef Pluym, Jan Donckers, Louis Goetschalckx en Jack Brandhout.
Op 5 augustus 1982 startte Radio KRT met de eerste uitzending. KRT stond voor Kreatieve Radio en Televisie. De vzw Info 2000 werd opgericht op 30 april 1981 om een erkenning te bekomen.
Emiel Blommaert werd verantwoordelijke van de radio. Hij vestigde de radio in Heihoefken 1A te Sint-Lenaarts. De radio was te horen in Sint-Lenaarts, Brecht en Sint-Job. Toen computers hun intrede maakten, werd zorgvuldig een format samengesteld. Het was een mix van gezongen en instrumentale muziek. De gezongen muziek was in diverse talen. Dit was nodig want de radio bracht vele uren non-stop muziek. In heel wat winkels, restaurants en tavernes werd dagelijks afgestemd op de radio.
Er werd een overeenkomst gesloten met de Maatschappij voor Ether Exploitatie (MEE). Deze maatschappij leverde de nieuwsbulletins die om 8:00, 10:00, 12:00, 17:00 en 19:00 werden gebracht. Lokale berichtgeving en nieuws over het verenigingsleven was iedere vrijdag te horen tussen 17:00 en 19:00. Het sportprogramma KRT-Sportshow werd verzorgd op zondag tussen 17:00 en 19:00.
Medewerkers die interesse hadden om een programma te maken, werden degelijk opgeleid. Om alles vlot te doen verlopen, werd een huisreglement gemaakt.
Emiel was ook dagelijks bezig met de radio. Het was de bedoeling dat een verzoekje direct in de uitzending kwam.
De radio werd erkend. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
Op 10 en 11 augustus 1985 werd een opendeurdag georganiseerd. Men kon toen kennismaken met de medewerkers, de studio's, het platenarchief en de kantoren. Gedurende deze twee dagen werden spelletjes gespeeld en uitsluitend verzoekjes gedraaid.
In 1986 was de studio opgebouwd met de volgende toestellen: twee Technics SL1200 platendraaiers, een mengtafel Marelco, drie microfoon RCF, een cassettedeck Philips F6612, twee cassettedecks Akai GX636 en een compressor Fostex 3070. De automatisatie werd verwezenlijkt met twee Technics Micom timers SH9038 en een Morelco computer controller. Alain Callens was toen technisch verantwoordelijke en zorgde dat alles bleef draaien.
Eind jaren 90 sloot de radio zich aan tot het netwerk C-Dance. De vzw Info 2000 kreeg na de erkenningsronde van 2003 terug een nieuwe erkenning. De vzw vroeg een vergunning aan, maar merkwaardig genoeg werd die in eerste instantie niet afgehaald, desondanks er radio-uitzendingen werden verzorgd. De vzw kreeg een waarschuwing van het VRM.
Na het C-Dance-avontuur werd in september 2007 Bjorn Van Zundert de nieuwe beheerder. In november 2011 werd Jeroen Goos de nieuwe bestuurder.
In september 1980 startten François Knaepkens en Eric Jansen te Gooreind met Radio Ramona. Het was voor hen toen nog nieuw, marginaal en vooral spannend. Gewapend met een eenvoudig zendertje was de hobby het enige motief.
De programma's werden eerst op voorhand opgenomen. Dat gebeurde bij François van de Zande op vrijdagavond. De uitzendingen vonden plaats in de garage van François Knaepkens op zondag.
Door de gestage groei werd de uitzendtijd uitgebreid op dinsdag tussen 19:00 en 22:30 en zondag tussen 9:00 en 23:00. De studio werd verhuisd naar de woning van Hubert Simons. Begin 1981 werd de installatie door de Rijkswacht in beslag genomen. Na veel trammelant stapten in maart 1981 François Knaepkens, Eric Jansen en Richard De Bodt (Faro Jo) op en begonnen met Radio Noord. De rest van de ploeg besloot om terug bij Van de Zande thuis uit te zenden.
Er moest regelmatig van frequentie worden veranderd. Zo werd op een dag een RTBF-zender weggedrukt en op een ander moment werd Radio Antigoon gestoord. Dit kwam het standvastig imago niet ten goede.
De programmatie bleef uitbreiden, echter na ruim een jaar werd de huislijke situatie voor François van de Zande onhoudbaar. De studio kreeg toen onderdak bij Sanitair Fonne Smulders te Kalmthout. Ondertussen werd in de tuin van Jos Simons te Gooreind een notarieel vastgelegd optrekje gebouwd. De zendinstallatie werd geplaatst door Jan Verbeuren, gebrevetteerd door de RTT.
De vzw VVIC Ramona met ondernemingsnummer 421038891 werd opgericht met in de beheerraad Jos Simons, Edward Hendrix, Wily Haest en Alex Stevens. Vijf mensen zaten in het bestuur namelijk Jan Verbeuren (techniek), Jean Donckers (penningmeester), Leo Mertens (promotie), Piet Van Camp (programmatie) en Nicole Leenberght (secretaresse).
Er werden twee identieke zendstudio's en een opnamestudio gebouwd. Hiervoor werd een stenenslag georganiseerd. Met elke 100 BEF (2,5 €) die werd geschonken, werd een Ytongblok aangekocht. De deuren, het glaswerk en andere bouwmaterialen werden ofwel gratis aangeboden ofwel gekocht tegen een vriendenprijsje. Het werk zelf gebeurde allemaal tijdens de vrije tijd van de medewerkers en verliep vlot.
Toen het gebouw af was, werden vanaf toen 24u/24u programma's gemaakt. Radio Ramona telde toen ook een vijftigtal medewerkers. De grote respons kwam van de leeftijdscategorie 30+. Er werden dan eerder programma's gemaakt voor deze leeftijdscategorie.
Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Ramona maakte deel uit van de lijst. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
Radio Ramona kende enkele merkwaardige hoogtepunten. Zo werd voor een solidariteitsactie voor Polen meer dan 100.000 BEF ingezameld. Op Moederdag konden luisteraars een bloemboeket afhalen en live op de radio meldden voor welke eenzame luisteraar het boeket was bestemd.
De strafste stunt was toen de zesde vlucht van het ruimteveer Columbia plaatsvond. Er werd na de vlucht een telefonisch interview afgelegd met de NASA in Houston.
Radio Ramona stopte met het brengen van radio-uitzendingen op donderdag 22 januari 1998.
Toen in maart 1981 François Knaepkens, Eric Jansen en Richard De Bodt het voor bekeken hielden bij Radio Ramona, sloten ze aan bij Radio Noord. Toen ze aansloten, werd eerst nog gesproken over Radio Onbekend. Met enkele verzoekprogramma's op zaterdagavond en zondagmiddag werd er radio gemaakt in De Doelen. Dankzij hun ervaring bij Radio Ramona waren ze een goede aanwinst. De kerngroep bestond uit Marc Peeters (Joost Proost), Jan Herrygers, Ria Smits, Willy Neefs en Rita Neefs.
Tijdens Kerstmis 1982 werd de studio verhuisd naar een huurhuis in de Dorpsstraat. Middenstanders en particulieren droegen bij om de verhuizing te bekostigen. Tevens werden de nodige kosten gedekt door de verkoop van stickers, kalenders en zonnestrips. De radio telde ook 100 ereleden die ieder jaar 1000 BEF (25 €) betaalden.
De radio had weinig uitzendtijd en het bestuur vond dat goed. Zodoende kon de radio selecteren in de medewerkers. Geen gebazel of oeverloos gezwets maar rustige, duidelijk afgewogen programma's werden gemaakt. Er werd toen radio gemaakt tijdens het weekend en tijdens de week tussen 18:00 en 23:00. Het gevolg was dat er 's avonds tijdens de week weinig werd geluisterd.
Radio Noord richtte de vzw VWB Noord op op 3 juni 1982. De afkorting VWB stond voor Vereniging voor het Welzijn van het Buurtschap en nieuwe organisatie voor de ontwikkeling van het regionaal denken. Een dossier werd ingediend om erkend te worden. Het dossier kreeg een gunstig advies.
In november 1983 werd beslist om overdag non-stop muziek uit te zenden. Om 9:00, 12:00 en 16:00 werden prikbordactiviteiten omgeroepen.
De programmatie zag er toen als volgt uit:
Maandag
07:00 - 18:00: non-stop
18:00 - 19:00: Goal ! (sportprogramma)
19:00 - 20:00: Country Town
20:00 - 21:00: Straffe Koffie (muziek uit de jaren 60 en 70)
21:00 - 23:00: Music Box (voor de jeugd)
Dinsdag
07:00 - 18:00: nonstop
18:00 - 20:00: Sport Actua (sportprogramma)
20:00 - 22:00: Zachtjes na Achten (huislijke onderwerpen)
22:00 - 23:00: een uurtje klassiek
Woensdag
07:00 - 14:00: non-stop
14:00 - 15:00: Prikuur non-stop.
15:00 - 17:00: Baken 29
17:00 - 20:00: non-stop
20:00 - 22:00: Noord Horizon (informatie)
22:00 - 23:00: Wis en Waarachtig (science fiction)
Donderdag
07:00 - 19:00: non-stop
19:00 - 20:00: Top 10
20:00 - 21:00: Radio Rebus (quiz)
21:00 - 23:00: Hitgolf
23:00 - 00:00: Bloes dichtgeknoopt (Blues)
Vrijdag
07:00 - 20:00: non-stop
20:00 - 21:00: De Appel... (spreuken)
21:00 - 22:00: Weekend in zicht (voor de vrouw)
22:00 - 00:00: Muziek bij kaarslicht
Zaterdag
07:00 - 10:00: non-stop
10:00 - 12:00: Welkom aan Boord (gemengde muziek)
12:00 - 13:00: non-stop
13:00 - 14:00: Prikuur
14:00 - 16:00: More Music Show
16:00 - 17:00: non-stop
17:00 - 18:00: Mainstreet (LP muziek)
18:00 - 19:00: Pop of the Bill (kolder)
19:00 - 20:00: De Lachboetiek (Nederlandstalig cabaret)
20:00 - 01:00: De Marathon (telefonische verzoeken)
Zondag
07:00 - 08:00: non-stop
08:00 - 10:00: De Dagbreker (muziek)
10:00 - 13:00: Hello (verzoekjes)
13:00 - 15:00: De Tafelruimers
15:00 - 16:00: Visite op Zondag (studiogast)
16:00 - 17:00: Neusje van de Zalm (muziek uit de jaren 50 en 60)
17:00 - 18:00: Het B-kantje
18:00 - 20:00: Sport
20:00 - 21:00: Avondrood (orgelmuziek)
21:00 - 23:00: Grasduinen (50 jaar geleden)
Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Noord maakte deel uit van de lijst. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
Tijdens de lente van 1985 werden de uitzendingen geschorst. In januari 1986 kwam de radio terug in de lucht op de erkende frequentie 107,60 MHz. In het begin waren de uitzendingen toen non-stopmuziekprogramma's. Op 10 januari 1986 werd een vergadering georganiseerd met de vroegere en de nieuwe medewerkers om te bepalen hoe de omroep zou evolueren.
De frequentie zou vervolgens wijzigen naar 106,10 MHz. De radio werd Radio Contrast dat de voorloper was van Radio Contrast Dance - C-Dance.
Op 3 september 2003 werd 2 verslagen gedeponeerd bij de griffie te Antwerpen. Er was een oud verslag gedateerd van 30 januari waar o.a. Indra 'T Jolle en Tom Apers bestuursleden werden. In een ander verslag gedateerd op 30 januari 2003 werden zij vervangen door o.a. Niels Eelens en Eric Demeijer. Op 24 januari 2008 wordt Jeroen Goos de voorzitter.
Op 1 maart 1996 werd Radio Contrast uit Wuustwezel Radio Contrast Dance. Deze radio bracht het programma C-Dance waar uitsluitend moderne house, trance en dance werden gespeeld. Dit bleek een succesformule te zijn want het programma werd snel verdeeld aan diverse lokale zenders in Vlaanderen. Ook enkele steunzenders in Nederland namen het programma over. C-Dance werd beheerd door de firma O-One SA uit Luxemburg en het bedrijf Publi Meco NV coördineerde de franchisingovereenkomsten met de lokale zenders. Er werd gemikt op de doelgroep 12-25 jaar.
De organisatie meldde dat C-Dance in geen geval een radiostation of een netwerk van radio's was maar wel degelijk een programma.
Van 1996 tot 1998 bracht C-Dance non-stop dancemuziek uit, met uitzondering van enkele vaste programma's. 's Morgens tussen 6:00 en 10:00 bracht Tony Van Dyck (Filip Van Gilst) TNT - Tony's Nasty Tunes. Op zondagavond was het populaire Talkradio te horen met Bjorn en Vince.
C-Dance kende een hoogtepunt tussen 1998 en 2002. Alles wat de actieve, danslustige en trendy jongeren, maar ook iedereen die zich überhaupt jong voelt, interesseerde, werd op de radio gebracht.
Er waren toen 16 lokale radiostations aangesloten die programma's maakten onder de naam C-Dance. Via een satellietontvanger werd het signaal komende van de centrale studio doorgezonden. Er werd een horizontaal gepresenteerde programmering uitgewerkt waarvoor diverse Dj's fulltime werden aangenomen. Dit waren onder andere Tony Van Dijck, Vince 't Jolle, Bjorn Van Zundert, Colin Banks en Steven Van De Walle.
Dit waren de radio's die in 2002 het programma C-Dance overnamen:
Radio WLO te Wevelgem via 105,30 MHz (tot 29 mei 2003)
Radio Excellent te Roeselare via 105,60 MHz
Radio 't ROS te Dendermonde via 103,90 MHz
Radio Radioka te Schellebelle via 104,80 MHz
Radio USA te Merelbeke via 106,80 MHz
Radio Megavox te Deinze via 107,10 MHz (tot 29 november 2002)
Radio Internationaal te Eeklo via 107,20 MHz (vanaf 19 oktober 1998)
Radio 800 te Willebroek via 103,80 MHz (tot 17 september 2002)
Radio EVRO te Essen via 105,50 MHz
Radio Cosmos te Hoogstraten via 105,80 MHz
Radio Contrast te Wuustwezel via 106,10 MHz
Radio Mega Primavera te Schelle via 106,50 MHz
Radio KRT te Brecht via 107,60 MHz
Radio Channel X te Antwerpen via 107,80 MHz
Radio CBS te Sint-Niklaas via 104,00 MHz (vanaf 8 april 2003)
Hitradio Delta Vrij Bilzen te Bilzen via 102,40 MHz
Radio Haspengouw te Heers via 103,20 MHz
Radio OT te Oud-Turnhout via 106,20 MHz (tot 1 december 2004)
Radio Noordzee te Oostende via 105,40 MHz (vanaf 10 juli 2004)
Volgens de selectiviteitsindex van het reclamebureau IP scoorde C-Dance 302 punten in de doelgroep 12 tot 24 jaar. Dit was nooit eerder voorgekomen. In de officiële CIM-cijfers piekte C-Dance met een marktaandeel van 0,7%, goed voor meer dan 40.000 dagelijkse luisteraars en dit met bescheiden en vooral zeer beperkte FM-frequenties.
Eind 2001 besloot C-Dance het kabelstation Radio Roxy van Gust De Coster en Luc Alloo over te nemen. Vanaf 1 januari 2002 was C-Dance ook nationaal te ontvangen als Cable Dance via de kabel in gans Vlaanderen.
In 2004 zag het programmarooster er als volgt uit:
Maandag tot vrijdag
06:00 - 09:00 Breakfast Beats met Erik en Kris Jacobs
09:00 - 10:00 C-Classix
10:00 - 13:00 C-Dance@work met Emmanuela
13:00 - 16:00 Planet C-Dance met Wouter
16:00 - 19:00 Beat in the Traffic Heat met Steve
19:00 - 20:00 Marcky in the mix
20:00 - 22:00 Tim Schippers met de Party Zone (vrijdag: Trance & Dance met Reggi)
22:00 - 06:00 C-Dance International with the biggest national dj's
Weekend
00:00 - 06:00 Highstreet LIVE (zondag: The-Site LIVE)
06:00 - 09:00 C-Classix
09:00 - 12:00 The Morning After met Emmanuela
12:00 - 15:00 The Launch met Eric
15:00 - 18:00 Ultratop 30 Dance met Steve (zondag: C-Sunday met Steve)
18:00 - 21:00 C-Interactivety met Tim (zondag: Airplay Top 40 met Tim)
21:00 - 22:00 C-Guest
22:00 - 24:00 C-Dance International with the biggest national dj's
Tussen de programma's waren ook de volgende items te horen: Party Line-up met Kris Jacobs, Hot Gossip met Emmanuela, Jan de Internetman, CD van de week met Tim Schippers, C-Movie met Michel Vanderfeesten, Game news met Kris Nicolaï. De C-Dance Plug en Play was tijdens de week te horen om 8:00, 12:00, 15:00, 18:00 en 21:00. Een kwartier lang hi-tek mixing was te horen tijdens de week om 7:35, 12:35 en 17:35.
In 2005 probeerde C-Dance een betere FM-dekking te krijgen en ging het een samenwerking aan met Radio Contact. C-Dance verzorgde de avonduitzendingen met het programma Contact-Dance op Radio Contact tussen 19:00 en 05:00.
Na de erkenningsronde in 2003 was C-Dance nog te horen op 9 frequenties.
In oktober 2006 beëindigde het radiostation het maken van programma's omdat het financieel niet rendabel was. Vooral de exuberante SABAM-kosten voor het kabelnetwerk waren de doodslag voor het toenmalige FM- en kabelnetwerk.
Tussen 2010 en 2012 werd de merknaam C-Dance in gebruik genomen door een andere partij en was de zender terug te beluisteren via enkele FM-radiofrequenties. Vanwege strubbelingen tussen de ontlener en de merkeigenaar werd het project stopgezet.
Enkele hoogtepunten uit het bestaan van de dansketen waren de live-uitzendingen vanuit Ibiza, het behalen van de top drie van de Ultratop Compilatielijst met 'Phuture Classicz' en de lancering van het C-Dance vinyl label.
Radio SIS Kempen is ontstaan uit Radio Tempo, eerder gekend als Radio Omega. Radio Omega werd erkend op 23 januari 1985. De radio sloot zich aan tot het netwerk Radio SIS. Vrij snel deed het radiostation in Zoersel onafhankelijk verder als Radio SIS Kempen. De verantwoordelijke was Diederik Van Der Veken. De radio bleef zich richten op een doelgroep van 15 tot 35 jaar. De programmatie bestond uit het spelen van hits afgewisseld met flitsende presentaties en het brengen van radiospelletjes. Het resultaat was dat Radio SIS Kempen enorm populair werd in de regio tussen Turnhout en Wijnegem.
Dagelijks werd 12 uur live radio gemaakt. De programmatie was tijdens de week horizontaal. In tegenstelling met andere radio's werden de blokken vrij kort gehouden zodat de luisteraar meer afwisseling ervoer.
De studio was zeer modern. Er werd gebruik gemaakt van een broadcastmengtafel met ingebouwde telefoonmodule. Enkele cartridgemachines zorgden voor het spelen van de jingles.
Radio SIS Kempen bracht eveneens regionale informatie in het programma Dwars door de Kempen. Met behulp van een eigen reportagewagen werd regelmatig een uitzending op verplaatsing gemaakt. Monique Van Oost presenteerde een informatieprogramma op zondagmiddag tussen 12:00 en 13:00. In het programma zat een rubriek met activiteiten die de gemeente Zoersel toen organiseerde.
Wekelijks werd een plaat als superster gebracht. Door deze plaat vrij regelmatig te spelen, stelde men vast dat de betreffende plaat de deur uitvloog in praktisch alle platenwinkels in de buurt.
Dj's van die tijd waren onder andere Luc Hofman, Ton Schipper, Luc De Vriendt, Kathy Pauwels, Alexandra Potvin, Monique Van Oost, Koen De Bruyn, Diederik Van der Veken, Peter Brabants, Rudi De Haan, Bart Moeyersoms en Ronny Caslo.
Een aantal programma's van X-tra FM werden opgenomen in de studio van Radio SIS Kempen.
In 1991 werd de naam veranderd in Radio Zoe omdat het toenmalig decreet ketenvorming verbood en iedere lokale radio een unieke naam moest hebben. De keten Radio SIS was reeds opgehouden te bestaan in februari 1989 echter in Gent was er Radio SIS - de voorloper van TOPRadio - die toen de benaming eveneens gebruikte.
Radio Zoe is ontstaan uit Radio SIS Kempen toen in 1991 het decreet Van Rompuy van kracht werd. Iedere lokale radio moest een unieke roepnaam hebben.
Ben Bode werd gevraagd als externe vormgever en Peter Van Dam werd music-director. Peter nam ook een deel van de programmatie op zijn naam. Het station werd geprofileerd als een hitradio. Als eerste radiostation in Vlaanderen werden jingles besteld in de Verenigde Staten. Met dit concept was de radio meteen een schot in de roos. Radio Zoe werd binnen de kortste tijd nog populairder dan Radio SIS Kempen.
Dj Luc De Vriendt (Michel Jorissen) - vrij van auteursrecht mits vermelding van copyright GvA / Stadsarchief Antwerpen
Vanaf 1995 werd de slogan Zoe Supergoud - "Zoe-pergold". Het format werd gewijzigd met het programmeren van classics. Nieuwe Dj's waren onder andere Peter De Groot (Peter Benoot), Ilse Hertoge, Erik Reynaert, Yves De Wolf en Serge Van Gisteren (Serge Hadermann).
In augustus 2000 werd beslist om samen te werken met Radio Verena. Radio Verena zou het vervolg moeten worden van Radio Maeva dat op verschillende lokale radio's zou worden gebracht, maar dat lukte niet.
Op 3 december 2000 werd het roer terug omgegooid. Het bestuur besloot om deel uit te maken van het netwerk NRJ. Toen de firma achter het netwerk NRJ in vereffening was gegaan op 7 maart 2002 werd besloten om terug onafhankelijk radio te maken. Er werd geopteerd om programma's met een minimum aan presentatie en een maximum aan muziek te brengen.
In september 2001 begon Christoph Thys als stagiair te werken en werd even later mede-programma-verantwoordelijke samen met Diederik Van der Veken. Na verloop van tijd kwamen er nieuwe medewerkers bij zoals Marnix Van der Veken, Nadia Barremans en Kathleen Swaans
Een eigen redactie zorgde dagelijks voor regionaal nieuws dat werd uitgezonden tussen 07:30 en 18:30. De redactie bestond uit Tine Justens, Staf Willemsen, Mariette Mortier, Koen Aerts, Melissa Driessen, Gilbert Hertoge en Louise Van Der Veken.
In 2004 werden de programma's ook verdeeld in Beerse via 106,90 MHz en twee jaar later kon men ook in de regio Rijkevorsel luisteren via 105,40 MHz, maar die frequentie werd snel afgeschakeld. Vanaf 28 mei 2011 werd het zendbereik uitgebreid via 107,80 MHz om het bereik in Turnhout te verbeteren. Op 3 juni 2014 werd ook Kalmthout toegevoegd via de frequentie 107,90 MHz.
In het voorjaar verhuisde de radio naar het Lindepaviljoen te Zoersel. Radio Zoe / Zoe FM kreeg er een kantoor- en redactieruimte, studiofaciliteiten en een archiefruimte. De overeenkomst kreeg haar definitieve goedkeuring op de gemeenteraad van dinsdag 22 april 2014. Met die beslissing bouwde de zender verder aan de toekomst als regionale radio in de regio Antwerpen-Turnhout en kreeg daarbij het vertrouwen van de gemeente Zoersel.
Met het nieuwe frequentieplan op 1 januari 2018 veranderde het uitzendgebied van Zoe FM. De radio werd erkend voor de locatie Zoersel op 104,90 MHz en Brecht op 107,60 MHz.
Zoe FM kreeg op 9 september 2019 een nieuwe vormgeving. De muziek bleef vrijwel ongewijzigd namelijk de klok rond de grootste classics met hits uit voornamelijk de jaren ’70 en ’80. Voor de nieuwe vormgeving werd beroep gedaan op het Nederlandse bedrijf Pors Impact Creative. Mediamix uit Zoersel en Move Media uit Wuustwezel werkten het concept volledig uit. Het technische studiogebeuren werd verzorgd door het Duitse mAirlist.
Het lokale nieuws wordt gemaakt door een eigen redactie, met journaliste Elke Lamens. De lokale info krijgt een plek in de programma’s en op de website. Het wereldnieuws wordt verzorgd door Belga en is elk uur vanaf 06:00 uur tot middernacht te beluisteren.
Vanaf 07:00 uur opent Rudi Van Vlaanderen de werkdag met een gevarieerde ochtendshow, waarna Toos Smet het overneemt tot 11:00. Ton Schipper volgt van 11:00 tot 13:00. Tim Peeters presenteert het blok tussen 13:00 en 15:00. Diederik Van Der Veken vervolgt 17:00. Tot slot rondt Mark Holemans de dag af tussen 17:00 en 19:00.
Radio Butterfly is ontstaan in juli 1982. Initiatiefnemers waren Eric Driessen en Chris die eerder met CB bezig waren. Ook Oma Driessen was een drijvende kracht achter de radio. Om erkend te worden werd de vzw Radio Butterfly opgericht op 16 december 1982 met ondernemingsnummer BE 0424045002.
Er werd een studio ingericht in een bus. Een kleine zender werd aangeschaft, maar die sloeg door op alle frequenties. De dag daarna werd reeds uitgekeken naar een andere zender. Toen die werd gevonden, werd er direct gestart met het maken van regelmatige uitzendingen. Er werden programma's gemaakt voor hoofdzakelijk ouderen en zieken. De gespeelde muziek was hoofdzakelijk Nederlandstalig.
De radio werd ook ingezegend door mijnheer pastoor. Het bestuur geloofde daar wel in. In begin stond niets kerkelijks in de bus en toen werd de zender verzegeld door de RTT. Daarna werd er een beeldje met wijwater van Lourdes in de bus gezet. Na een week mocht er terug opnieuw worden uitgezonden en werd niets meer verzegeld. Dat kon misschien wel toeval zijn. In elk geval werd de nieuwe studio ook ingezegend.
Na een jaar moest worden uitgekeken naar een nieuwe uitzendlocatie. Die werd gevonden in de vervallen steenbakkerij De Volharding. Alles werd opgeknapt door de medewerkers van de radio. Er werd gekozen voor een eenvoudige inrichting. Geen gesofistikeerde apparatuur en geen moeilijke studio-indeling. De mengtafel, draaitafels, platen, telefoon en een kachel werden geïnstalleerd in één kamer. Toen de studio klaar was, werd 's nachts de antenne verhuisd. De luisteraar heeft van de verhuizing niets gemerkt.
Er werd eerst uitgezonden op de frequentie 104,60 MHz. De RTT verzegelde de zender omdat er toen niet boven de 104,00 MHz mocht worden uitgezonden. Het bestuur van Radio Butterfly besliste toen om verder programma's te maken op de frequentie 103,30 MHz.
De inkomsten kwamen van de bijdrage van de 2600 leden die elk 49 BEF betaalden. Verder verzorgde Radio Butterfly ook kaartprijskampen en drive-inshows. De radio kreeg ook steun links en rechts. Zo was er een luisteraar die tijdens de opendeurdag een cheque overhandigde van 4.000 BEF (100 €). Hij vond dat de radio dit waard was.
De radio werd erkend tijdens de eerste ronde van de legalisatie. Maar met de toenmalige voorzitter liep alles wat scheef. Die hield van alles achter. Er werd toen besloten om van alles een dubbel te sturen naar minister Poma.
In 1983 zag het zendschema er als volgt uit. De uitzendingen vonden plaats iedere werkdag tussen 10:00 en 21:00. Tijdens het weekend werden programma's gemaakt tussen 8:00 en 00:00. Er waren continu verzoekprogramma's behalve wanneer de volgende programma's werden gepresenteerd:
Maandag: Koken tussen 17:00 en 18:00, Truckers tussen 19:00 en 19:30.
Dinsdag: Sportvariété tussen 18:00 en 19:00
Woensdag: Sprookje tussen 12:30 en 14:00
Donderdag: Dj Manda met een twee uur durend programma voor de zieken en invaliden.
Zondag: Kwis tussen 12:00 en 14:00
Gelieve ons te contacteren per email mocht er iemand nog geluidsfragmenten bezitten.
DJ Manda en Oma Driessen
In maart 1982 startte Eddy Torremans met Radio Liberty. In het begin was hij de enige medewerker. In december 1983 telde de radio 18 medewerkers.
De radio had toen 500 leden. Ook werd geld ingezameld door het organiseren van bals en het verkopen van stickers.
De radio kreeg in 1983 geen gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's. Het bestuur zag dat toen niet zo somber in. Mocht die erkenning er wel komen; dan zou de uitzendtijd drastisch worden uitgebreid.
Op zaterdag 26 maart 1983 werd het eerste verjaardagsbal georganiseerd met Danny Best en Go-Go-Girls, Zangeres Elsje, de Rijkevorselse Elvis Presley en Ricky Rocky.
Vanaf maandag 21 november 1983 bracht Radio Liberty een tiendelige reeks over de Tweede Wereldoorlog. Deze reeks werd verzorgd door Cyriel Verbiest, de schrijver van het boek "Rijkevorsel 40-45".
In 1983 waren de volgende programma's opgenomen in het zendschema.
Maandag tussen 18:00 en 19:00: Stomping Music, een jeugdprogramma met Dj Fred van Stomping Fats.
Maandag tussen 19:00 en 21:00: Liberty Sportief, gevold door 't Is OK (interview of een reportage).
Maandag tussen 21:00 en 22:00: Tenderness voor verliefden.
Dinsdag tussen 18:00 en 19:00: Vrije Platenpoets.
Dinsdag tussen 20:00 en 21:00: Radio Liberty Telefoonkwis.
Woensdag tussen 17:30 en 18:00: Hevige Wim (hardrock met Wim Van Vorsel).
Vrijdag tussen 19:00 en 20:00: Rock 'n' Roll Revival.
Zaterdag tussen 10:00 en 11:00: Met Mon recht uit de slaapjapon (Mon Telefon)
Zaterdag tussen 12:00 en 14:00: Hallo met Galaxy (totaalprogramma met huishoudelijke tips, concertagenda, sketch van de week,...)
Zaterdag tussen 15:00 en 17:00: RL Tip 10 en RL Top 15.
Zaterdag tussen 17:00 en 18:00: Music Locomotion (disco, funk en new wave).
Zaterdag tussen 18:00 en 19:00: Sportsprokkels (sportuitslagen).
Omdat de radio geen gunstig advies kreeg van Raad voor Niet-Openbare Radio's werden de uitzendingen beëindigd in 1984.
Radio Atletico werd opgericht door Louis Van Loon. De studio was ingericht in de Kievitshei 5 te Sint-Jozef Rijkevorsel. Op de radio waren hoofdzakelijk Nederlandstalige muziekjes te horen. De radio had veel trouwe luisteraars en vele leden.
Op zondag werd tussen 12:00 en 13:00 in uitgesteld relais de heilige mis van St.-Jozef Rijkevorsel uitgezonden.
De radio werd erkend en bleef uitzendingen verzorgen tot 1990.
Op 18 februari 1981 startten Pietje Mengpaneel (Patrick Van Bergen) en Jefke Soldeerbout (Frans Van Rooij) met Radio Bahena, een afkorting van Baarle Hertog Nassau. De studio werd ingericht in de slaapkamer van Patrick. De zender werd ingesteld op 102,00 MHz. In het begin werd het programma op zondagvoormiddag opgenomen en uitgezonden op zondagmiddag tussen 13:00 en 14:00. Er werd veel Nederlandstalige muziek gespeeld die toen niet hoorbaar was op de Nederlandse radio.
Patrick was al vanaf 1978 een CB'er en legde al contacten met mensen die zendapparatuur hadden. Zo startte hij na drie jaar op FM om een breder luisterpubliek te bekomen. Toch werd nog verder via de CB gecommuniceerd om aan populariteit te winnen.
Twee weken later kwamen ze via de CB in contact met andere radiopiraten uit de omgeving. De radio maakte regelmatig radioprogramma's en nam zelfs ieder jaar deel aan een lokale carnavalsoptocht.
Tijdens de winter werd het te koud in de slaapkamer en er werd beslist om te verhuizen. Via de contacten op de CB was er iemand bereid uit de Hollande wijk om de studio bij hem in te richten en een betere antenne op het dak te monteren. De radio kon worden ontvangen in de Nederlandse gemeenten Alphen en Chaam. De uitzenduren werden uitgebreid van 9:00 tot 18:00. Vijf medewerkers maakten programma's.
Na drie jaar besliste de eigenaar om van de studio een babykamer te maken omdat er een kindje op komst was. De studio verhuisde naar Schaluinen waar in de boerderij van Frans' ouders de studio werd ingericht. De uitzendtijd werd ook uitgebreid met programma's op woensdag- en vrijdagavond.
Via de CB werden verder contacten gelegd met radiopiraten uit gans Nederland. Zo werden regelmatig andere radiopiraten bezocht en tegelijkertijd Nederlandstalige platen aangekocht.
Op 27 december 1985 moest Frans zich aanbieden bij de politie. De plaatselijke politie verzocht Radio Bahena om vrijwillig te stoppen op 1 januari 1986. Dit kwam op verzoek van een radiozender uit Baarle-Nassau die al driemaal uit de lucht was gehaald. Dat zou eerlijk zijn ten opzichte van de andere plaatselijke radiopiraat, alsdus de politie. Frans ondertekende een papier om te stoppen op 1 januari 1986. Er werd toen 4 dagen dag en nacht uitgezonden.
Er kwamen vele telefonische en schriftelijke verontwaardigde reacties op de radiostilte. Zelfs werden er brieven geschreven naar het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur door luisteraars en stonden er ingezonden brieven in het regionaal blad Ons Weekblad.
Na een drietal weken werd beslist om terug uit te zenden onder de naam Radio Rodeo vanaf Belgisch grondgebied. Dat was de naam die Frans gebruikte tijdens zijn CB-uitzendingen. Later werd de naam terug veranderd in Radio Bahena.
In oktober 2003 kreeg de radio bezoek van het Nederlandse Agentschap Telecom. De studio stond in Nederland, maar er werd niets in beslag genomen omdat de zender op Belgisch grondgebied stond. Op 16 november 2003 iets na 16.00 uur viel men opnieuw binnen in de studio. Zowel Het Nederlandse Agentschap Telecom als het Belgische BIPT waren daarbij aanwezig. Dat moest ook wel, want de grens liep dwars door de studio. De zender werd in beslag genomen. Een boete van 500 € moest worden betaald aan de Belgische overheid.
Begin 2004, na bijna 25 jaar onafgebroken als radiopiraat te hebben uitgezonden, beseften de eigenaars en Dj's dat het voorbij was. Er kon worden teruggekeken naar een lange en mooie tijd. Maar de luisteraars bleven vragen naar een terugkomst. Deze plaatsten verschillende oproepen in Ons Weekblad en zetten acties op touw om de radio terug in de lucht te krijgen. Frans besloot om een aanvraag in te dienen om de radio legaal terug in de lucht te krijgen. Als eerste stap nam hij contact op met lokale omroep De Stille Genieter uit Baarle-Nassau. Een samenwerking zou de beste weg zijn maar dat zag de Nederlandse omroep helemaal niet zitten.
Frans besloot om het dan zelf te doen omdat er in Baarle ook twee tennisverenigingen, twee voetbalverenigingen, twee kerken, twee politiediensten en twee gemeentehuizen zijn. Hij beet zich vast in de moeilijke materie. Het kostte hem enkele jaren en veel energie om zowel de Vlaamse als Nederlandse overheidsdiensten op één lijn te krijgen. In februari 2007 werd Radio Bahena officieel erkend. Voormalig Vlaams minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Geert Bourgeois noemde het dossier zelfs een symbooldossier voor een positieve en pragmatische Vlaams-Nederlandse samenwerking.
De frequentie moest worden gegeven door Nederland. Vooral het Nederlandse Agentschap Telecom lag dwars. Via rechtszaken in Breda, Rotterdam en Den Haag is hij er toch in geslaagd om in het voorjaar 2015 een vergunning te krijgen voor de frequentie 106,70 MHz.
Radio Kontrast is ontstaan op zaterdag 12 april 1980 en was de eerste radio in Turnhout. Er werd wekelijks maar een paar uur uitgezonden. De financiële middelen waren vrij beperkt,
In november 1981 zond de radio uit op vrijdag en zaterdag tussen 18:00 en 21:00, en zondag tussen 12:00 en 19:00. Op zondag zag de programmatie er als volgt uit:
12:00 - 14:00: Tussen de soep en de patatjes met Jojo. Dit is een vlot programma met actuele hits. Tevens wordt de dagagenda gepresenteerd met wat er om en rond Turnhout te beleven valt. Ook brieven van luisteraars worden behandeld.
14:00 - 15:00: Popparels met Lucas. Het accent ligt op een keuze van platen uit de jaren 60, 70 en 80. Tussendoor is er de weekagenda en het klavertje vier. In klavertje vier worden vier platen gespeeld van dezelfde uitvoerder.
15:00 - 16:00: Jong, oud en belegen met Pitt. In dit programma worden vooral nieuwe platen gepresenteerd. Tussendoor wordt er tijd vrijgemaakt voor de muziekkalender en concertagenda.
16:00 - 17:00: Info-brokjes met Simon met lokaal nieuws, korte reportageflitsen en agendanieuws.
17:00 - 18:00: LP-stukjes met Walter
18:00 - 19:00: Kontrast Big Band met Dries. Minder commerciële muziek wordt gespeeld, aangevuld met cabaret.
Andere medewerkers waren Jos de portier, Vera van de vestiaire, Josefien met de koffie, Marcel aan de generator en de technici Peter - Johan - Dominique.
Op 4 december 1981 organiseerde Radio Kontrast de eerste Kontrast superfuif in zaal Oase in de Otterstraat.
Radio Kontrast had ook een berichtenblad om de voeling met de luisteraars te verbeteren.
In 1983 kreeg de radio een gunstig advies tot erkenning. Op 6 juli 1983 kwamen leden van de Turnhoutse gerechtelijke politie en de RTT met een huiszoekingsbevel zich aanmelden in de studio. De zendapparatuur werd gecontroleerd en was conform.
De radio hield op te bestaan in 1986.
Tijdens de zomermaanden van het jaar 1983 werd de studio van de Turnhoutse Omroepstichting - Radio TOS gebouwd op een zolder aan het pand Goris in de Herentalsstraat. De zendantenne werd rechtgezet op 26 augustus 1983. Het aanwerven van radiomedewerkers was volop aan de gang.
Zoals gepland ging de eerste Radio TOS-uitzending in de ether op 1 oktober 1983. Op 6 januari 1984 werd daarbij gestart met een dagelijkse nieuwsuitzending. Diverse redactieleden losten elkaar af om studiopermanentie te realiseren. Sommige speelden het klaar om zonder vergoeding weken van 70 uur te presteren. Ondertussen kreeg de studio meer vorm. Grote sommen werden besteed aan het ombouwen van de zolder tot zendstudio. De eerste uitzending vond plaats in een lege studio. Er was geen afgewerkt plafond. Het studiomeubel bestond uit een cafetariatafel en uit kartonnen dozen. Indien de deur werd gesloten sprong gegarandeerd de naald van de platendraaier. Allerlei storingen waren toen een normaal verschijnsel.
Het broodnodige geld werd geschonken door Turnhoutse verenigingen, door de verkoop van lidmaatschaps- en steunkaarten, door medewerkers van de radio en door tooghangers. In de daaropvolgende maanden was de opbrengst van de bar de enige bron van inkomsten. Reclame werd pas toegestaan op 15 juni 1985. Nochtans floreerde de cafetaria zo goed dat vrij snel de studiomeubelen voor studio 1 en studio 2 konden worden in elkaar gestoken. Zodra het duidelijk was dat Radio TOS geen eendagsvlieg zou worden, kwamen medewerkers van andere radio's over. Eind 1985 was het aantal medewerkers opgelopen tot een honderdtal. TOS-feesten, een medewerkerstijdschrift en ontelbare vergaderingen zorgden voor de nodige eenheid binnen de vereniging.
Tijdens de volgende jaren werd de techniek verder ontwikkeld, in functie van financiële mogelijkheden. Op het einde van 1985 werd een nieuwe zender aangekocht en werden de mengpanelen vervangen. Met de erkenning door het Ministerie van Cultuur in 1985 en de aflevering van de voorlopige zendvergunning was Radio TOS definitief de kinderschoenen ontgroeid.
In 1989 kwam er de definitieve erkenning als niet-openbare radio. Het jaar zou echter vooral gekenmerkt worden door de aankoop van het pand "De Druif" aan de Herentalsstraat 75 in Turnhout.
Na 10 jaar Radio TOS naderde in 1993 de voltooiing van het nieuwe studiogebouw, uitgebouwd zoals er bij de niet-openbare radio’s wellicht geen tweede in Vlaanderen te vinden is. Terwijl de concurrenten het financieel steeds moeilijker kregen, had Radio TOS het geluk dat de investeringsfase achter de rug was. De aandacht kon nu gaan naar de opwaardering van de uitzendingen, het stroomlijnen van de programmatie en de verdere uitbouw van de redactie.
Op 28 november 2002 voerde de Vlaamse Federatie voor Lokale Radio’s een inspectie uit in de TOS-studio’s. In het verslag is te lezen: "Qua huisvesting behoort Radio TOS zeker tot een van de besten in Vlaanderen. Ook qua inzet van medewerkers, allen onbezoldigd, scoort de radio zeer goed. Bijna nergens vinden we nog zo een grote enthousiaste ploeg vrijwilligers. Radio TOS is volgens ons een van de beste onafhankelijke vrijwilligersradio’s in Vlaanderen."
Op vrijdag 19 december 2003 verlengde minister Marino Keulen de erkenning van de omroep voor een periode van 9 jaar. Het toegestane zendvermogen steeg hierdoor van 100 Watt naar 501 Watt. Dat was een beloning voor 20 jaar inspanning in de geest van het decreet op de lokale radio's. Door deze promotie was de radio perfect te ontvangen op 103,90 MHz in het stedelijk gebied Turnhout en in de omliggende gemeenten.
In afwachting van de nieuwe vergunning werd het instrumentarium van Radio TOS volledig aangepast. De radio begon in stereo en met RDS uit te zenden. Ook de computerinstallatie werd vernieuwd.
In 2019 kreeg de radio een nieuwe vergunning om 9 jaar lang uit te zenden. Het moest de hoogvermogenfrequentie 103,90 MHz inruilen voor 2 laagvermogenfrequenties. Vanaf toen was Radio TOS te beluisteren in Turnhout op 105,50 MHz en in Kasterlee op 106,60 MHz.
Bekijk hier een fotoreportage van Radio TOS genomen in 2006.
Uniek FM werd op zondag 1 juni 1986 de nieuwe benaming voor Radio Pink Panther. Jeroen Straeter nam de vzw over en installeerde de radio in hetzelfde gebouw in de Victoriestraat waar Radio Contact Turnhout op de eerste verdieping was gevestigd. Onder andere Ben Van Praag, Marc Hermans, Paul Paalman, Benny Baeten, Chris Van Opstal en Mike Collins verzorgden programma's.
Jeroen Straeter deed de commerciêle kant voor de radio. Om kosten te besparen vroeg hij aan Ben Van Praag om na zijn ochtendprogramma de copyrighting te verzorgen. Ben was akkoord en startte met Impakt Reklame. Hij kreeg een kantoorruimte achter de studio op het gelijkvloers. Stevie Timmermans werd aangeworven om het technisch aspect te verzorgen.
Uniek FM was tussen maandag 7 mei 1990 en midden 1991 aangesloten bij radioketen Radio Nostalgie en zond in die periode ook uit onder die naam. Toen de overeenkomst met Radio Nostalgie werd opgeschort werd nog even opnieuw uitgezonden onder de naam Uniek FM.
In 1990 verscheen het decreet Van Rompuy. Dit decreet bepaalde dat elke lokale radio een unieke roepnaam moest hebben. Er was een zender in Vlierzele die deze naam gebruikte. In het najaar van 1991 vond een naamsverandering plaats. Uniek FM werd Muziek FM.
Radio Violetta begon met radio-uitzendingen te verzorgen in mei 1980. Op vrijdag 26 april 1985 werd een eng lokaal gelegen in de Otterstraat gewisseld voor een professionele studio achter de vroegere VITA zalen. Er werd tevens een cafetaria ingericht dat iedere morgen vanaf 10:00 luisteraars verwelkomde.
In oktober 1981 verzorgden 6 medewerkers de volgende programmatie:
maandag
18:00 - 19:00: Ontspanningsmuziek met Calypso
19:00 - 20:00: De Nederlandstalige Top 15
20:00 - 21:00: Willempie's Oldies Club.
dinsdag
18:00 - 19:00: Ontspanning en info met Calypso
19:00 - 20:00: Non stop en culturele info met Little Joe
20:00 - 21:00: Pinokkioshow
woensdag
17:00 - 19:00: Formule J (voor de jeugd) met Little Joe
19:00 - 21:00: Verzoekplatenprogramma met Blue Boy
donderdag
18:00 - 19:00: Nederlandstalige Oldies met Jackie Verbruggen
19:00 - 20:00: De Turnhoutse Top 15 met Pinokkio
20:00 - 21:00: De Laatste Nieuwe en info met Willempie
De inhuldiging van de nieuwe studio en tevens de viering van het vijfjarig bestaan werd verwezenlijkt met een namiddag voor de derde leeftijd. Op het programma stond Ron Elly en zijn orkest. De dag daarna werd verder gevierd met een optreden van onder andere The Other Voice, Joe Harris, Mieke, John Spencer en de Vosselaarse Sonja. De driedaagse werd afgesloten met een optreden van Vick Beasley en Moustache.
Op woensdag 8 juni 1994 werd terug verhuisd naar de Brugstraat 67. Twee jaar later werden de uitzendingen beëindigd. raat De zender en de inboedel werden openbaar verkocht. Enkel de zendmast bleef nog meer dan 10 jaar staan achter het gebouw.
Rootsradio is ontstaan uit Radio Dimension ondersteund door de gelijknamige vzw met ondernemingsnummer 432.345.826. Op 1 juni 2002 werd Arthur Van Roy de nieuwe voorzitter. Arthur Van Roy zette zich in voor de radio als een uit de hand gelopen hobby. Zijn voorkeur ging uit naar rootsmuziek. In 2003 werd tijdens de erkenningsronde de radio erkend om uit te zenden in Turnhout via 105,10 MHz.
Het nodige audiomateriaal bevond zich in De Merodelei 79. Op het dak van het appartementsgebouw werd de zendmast gemonteerd.
Rootsradio werd opgericht als een muzikale gids en wilde zijn luisteraars laten proeven van kwalitatieve Americana en rootsmuziek. Op de radio werd continu blues, jazz, folk en world geprogrammeerd. Regelmatig werden nieuwe albums in de playlist gestoken.
Eind december 2017 verliep de vergunning. De vzw werd op 14 februari 2024 ambtshalve doorgehaald wegens niet vervullen UBO-verplichtingen.
Arthur Van Roy opende begin 2024 in de Victoriestraat de platenzaak Groefwerk waar enkel vinylplaten zijn te vinden.
Voorbeeld van de playlist op 30 april 2007
Met dank aan www.rootsradio.be
Radio Yora is ontstaan begin 2005 toen Stadsradio Turnhout, ondersteund door vzw Radio Pink Panther, ging samenwerken met Radio Power (ex-Radio 2440) , beheerd door VZW Radio 2440. De radio was toen te beluisteren in Turnhout op 95,10 MHz en in Geel op 103,80 MHz, beiden met een gericht zendvermogen van 1.000 Watt.
Op Radio Yora werden geen radioprogramma's gemaakt. Het geheel was een mix van muziek met nieuwsberichten. Het concept werd gedirigeerd door Walter Broeckx.
Volgens de gegevens van januari 2007 van alle Kempense radio's had volgens het CIM Radio Yora het grootste aantal dagelijkse luisteraars, het hoogste dagbereik en marktaandeel. Wekelijks stemden 30.000 luisteraars frequent op de zender af.
Desondanks het zeer goede luisterbereik kon dit niet worden vertaald in een blijvend succes. In april 2010 stopte het concept. Een jaar lang werd het programma van Voodoo Radio uit Antwerpen overgenomen. Op 2 augustus 2011 werd Marc Holemans voorzitter van vzw Radio Pink Panther. De programma's van RGR FM werden overgenomen. Een jaar eerder, op 20 september 2010, was vzw Radio 2440 ook reeds in handen van Marc Holemans.
Radio Noorderkempen is ontstaan uit Radio Mi Amigo (vzw Radio Mi-Amigo met ondernemingsnummer 424.054.801). In 1990 verscheen het decreet Van Rompuy. Dit decreet bepaalde dat elke lokale radio een unieke roepnaam moest hebben. De benaming van de radio moest toen worden veranderd. De radio richt zich tot de jeugd met hitmuziek.
Tijdens de beginperiode - toen het uitzenden van reclame nog verboden was - werden inkomsten gegenereerd in het aanliggend Café De Radio, uitgebaat door Marc Jansens. Zijn vader richtte het café op in 1985 gelegen in de Steenweg op Sevendonk 82. In een deel van het café werd de studio ingericht.
Radio Noorderkempen was één van de eerste radio's die werkte met een geautomatiseerde radiostudio. Non-stopmuziek was toen te horen vanaf een computer terwijl andere radio's nog gebruik maakten van cassettes of banden.
In 2016 werd de studio verhuisd naar een achterliggende garagebox zodat het café kon worden uitgebreid. De studio werd compacter omdat alle medewerkers hun voice tracks thuis opnemen.
In 2018 werd Radio Noorderkempen erkend op twee frequenties. In Oud-Turnhout en Beerse is de radio respectievelijk te beluisteren via 106,20 MHz en 107,80 MHz.
In juni 2017 diende de vzw Radio Mi-Amigo met ondernemingsnummer 424.054.801 twee dossiers in om terug erkend te worden in 2018. De vzw had op dat moment een erkenning met de hitradio Radio Noorderkempen. Voorzitter van de vereniging is Marc Jansens, uitbater van café De Radio in de Steenweg Op Sevendonk 82 waar ook de studio is gelegen. Programmadirecteur is Stefan De Wilde.
In december 2017 werd vzw Radio Mi-Amigo erkend voor twee frequentiepakketten. Een format met de naam Stereo FM werd in elkaar gestoken om een ander luisterpubliek te bereiken. In 1993 kende Stereo FM in Begijnendijk een kort bestaan en was eveneens een geesteskind van Stefan.
Stereo FM begon met radio-uitzendingen te verzorgen op 1 juni 2018 in Oud-Turnhout via 107,50 MHz. In oktober 2018 werd in Arendonk een zendmast opgericht om uit te zenden op de frequentie 106,80 MHz.
Er werd in eerste instantie gedacht om een oldiezender op te starten. Daar stapte men vanaf omdat er reeds dergelijke zenders in de regio actief waren. Men ging zich richten tot de jong volwassen luisteraar. Om hen te bereiken wordt muziek geprogrammeerd uit de periode tussen 2005 en 2015, aangevuld met één oldie en één recente hit per uur. Het concept is dat luisteraar gemakkelijk kan overstappen naar Stereo FM indien de muziek op Radio Noorderkempen hem of haar niet meer bevalt.
De klank wordt geregeld door een Optimod 8200 FM. De playlist wordt samengesteld met zelfgeschreven software. De meeste medewerkers die reeds actief zijn bij Radio Noorderkempen nemen hun voice tracks thuis op.
Jingles (demo)
De beheerraad legde de lat hoog. Tijdens de eerste week was het de bedoeling om 2.000 luisteraars te bereiken om dan door te groeien naar 20.000 tot 30.000 luisteraars. De adverteerders waren in elk geval overtuigd want er werden snel enkele jaarcontracten getekend. In april 2019 moest reeds per uur een derde reclameblok worden ingevoerd.
Zenddipolen en straalverbinding voor Stereo FM in Arendonk
Oprichting zendmast in Arendonk
Radio Sint-Job is van start gegaan op 5 februari 1982 in het gehucht Schoonbroek. Initiatiefnemer was Jos Claes. Er werd eenvoudig gestart met een zender, een microfoon, een mengtafel, platendraaiers en enkele medewerkers. De radio groeide al snel uit tot een volwaardig radiostation.
Om erkend te worden werd de vzw Radio Sint-Job met ondernemingsnummer 424.056.482 opgericht op 23 december 1982.
Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Sint-Job maakte deel uit van die lijst.
Op een bepaald moment telde de radio 65 vrijwillige medewerkers. Radio Sint-Job werd ook Radio Retie genaamd.
In augustus 1988 werd een huis gekocht in de Turnhoutsebaan 5 vlak bij het centrum van Retie. De woning werd omgebouwd tot een café en een studio. Het materiaal werd langzaam maar zeker moderner. De radio was op dat moment goed te beluisteren tussen Turnhout en Mol.
Het aantal medewerkers nam eind jaren 90 af. In 2005 waren er nog twaalf medewerkers actief. Het programmarooster zag er als volgt uit:
Elke weekdag van 08:00 tot 09:00 en elke zaterdag van 08:00 tot 10:00 met Jos Claes: een klare kijk op de informatie en enkele faits-divers. Op zaterdag nam Jef Van Ballaer deze taak op zich.
Elke dinsdag van 11:00 tot 13:00. Jonger dan je denkt: een programma voor de derde leeftijd gepresenteerd door Lizette Maes. Iedere week werden er bloemen weggeschonken aan iemand die jarig is, vijftig jaar getrouwd, of zelfs zestig jaar is getrouwd. Verzoekjes konden worden aangevraagd.
Elke woensdag van 19:00 tot 21:00 en elke zondag van 15:00 tot 17:00: Non-stop Gevarieerd. Stefan Everaert bracht oldies-rock, new age en punk.
Elke woensdag van 21:00 tot 22:00. Koen Meulemans bracht de beste instrumentale platen in Non-stop Instrumentals.
Elke vrijdag van 14:00 tot 16:00. Maria Mollen gooide de oude klassiekers zo door uw radio de huiskamer binnen in haar non-stopprogramma: Non-stop met Maria Mollen.
Elke vrijdag van 20:00 tot 22:00. Jef Van Ballaer legde de luisteraar op de rooster over algemene kennis, aardrijkskunde, taal, enz. Het uiteindelijke doel was een woord vormen van een opgegeven aantal letters. Wanneer een vraag goed werd beantwoord, mocht een letter worden gevraagd. De prijzen werden geschonken door Dagbladhandel De Mus.
Elke zaterdag van 10:00 tot 11:00 met heruitzending op woensdag van 14:00 tot 15:00. De Vlaamse Top Tien met Patrick Van Bijlen. De tien populairste Vlaamse hits werden gepresenteerd en op het einde werd de Radio Retie supertip voorgesteld.
Elke zaterdag van 11:00 tot 12:00: Te gast bij Radio Retie. Een programma waarin Patrick Loots elke week vragen stelt aan een of meerdere gasten. Zo waren onder andere te gast: Supportersclub Club Brugge, Tina Rosita, Luc Van Meeuwen, Light Earth Jazz, Wim Ravell, Johnny White, Juul Kabas, Dr. Luc Beaucourt, Corry Konings, Dennie Damaro en Bart Van Den Bossche.
Elke zaterdag van 15:00 tot 18:00: Jeugdgericht. Stefan Everaert liet de boxen van je radio knallen met de modernste muziek.
Elke zondag van 10:00 tot 11:00: Klaveren 3. Marc Dex gaf een vrij podium voor iedereen.
Elke zondag, een kwartier na het beëindigen van de voetbalwedstrijden, gaf Jos Claes een toelichting en de uitslagen met het klassement weer.
Elke zondag van 18:00 tot 19:00: Hits van de Eighties. Platen uit de jaren 80 kwamen thuis door uw luidsprekers. Met de complimenten van Koen Meulemans.
Radio Sint-Job verdween op 31 december 2005. Jos had een ziekte en bovendien waren de voortdurende investeringen onhoudbaar geworden.
De vzw werd overgelaten op 12 december 2005. Robert Schoeters werd de nieuwe voorzitter. Het programma van TOPRadio werd begin 2006 verdeeld.
Op 6 januari 2007 werd Marc Windmolders de voorzitter van de vzw. De programma’s van Trendy FM werden twee weken later verspreid op de frequentie.
Radio Fantasy ontstond in augustus 1980 op initiatief van de broers André (André de Zwijger) en Erik Havermans (Erik de Vos). Het was vooral Erik die de radio uitbouwde in een caravan in de tuin van Louis en Maria Jonkers in de Schoolstraat 66 te Weelde. De naam van de radio is geïnspireerd op de single Fantasy van Earth, Wind & Fire.
In het begin werd uitgezonden op 102,80 MHz tijdens enkele uren van het weekend. De RTT kwam de zender peilen, maar op spectaculaire wijze werd de inbeslagname verijdeld. Er werd beslist om voorlopig te stoppen met radio maken.
In mei 1981 werd beslist om terug radioprogramma's te verzorgen. In september 1981 nam het aantal medewerkers toe en de radio was het volledige weekend te beluisteren. Ook aan het zendvermogen werd iets gedaan. Het gevolg was dat de radio in grote delen van Nederlands Brabant te horen was.
Nederlandse Dj's zoals Koos den Hollander, Jack van der Plas, Frans de Wit, Rob van der Meer en Dirk Landing kregen oog voor de zender. Met de komst van deze Dj's werd er gestart met uitzendingen tijdens de weekdagen tussen 07:00u en 00:00.
Men stelde vast dat bij een regenbui water in de caravan insijpelde. Er werd besloten om de caravan in een loods te plaatsen. Omdat er plaatsgebrek was, kwam er een tweede caravan bij.
Op 12 juni 1982 sloeg de bliksem in op de antenne waardoor de zender werd verwoest. Op 27 oktober 1982 verzegelde de RTT de zender, de studio en de antenne omdat werd vastgesteld dat het uitzendvermogen te hoog was.
Er werd een noodzender geïnstalleerd om de luisteraars in te lichten. Van alle kanten kwam financiële en materiële hulp. Op 30 oktober 1982 was Radio Fantasy terug volwaardig in de lucht..
In 1983 was het radiostation 24 uur per dag in de ether, waarbij men zich aanvankelijk richtte op een zeer ruime bevolkingsgroep. Een kleine, maar hechte groep van lokale medewerkers werd aangevuld met enkele goedklinkende Nederlandse stemmen.
De luisteraar kon genieten van muziek afgewisseld met radiospelletjes, regionale berichten en nieuwsuitzendingen. Enkele populaire programma's waren “Raad u het, dan krijgt u het”, “De Wakkerbelservice”, “Fantasy’s Prijzenfestival” en “De Felicitatiedienst”.
Radio Fantasy verzorgde vaak ook uitzendingen op locatie zoals op de Boerenmert bij de Boerenschuur in Riel, de Disma-vakantiebeurzen in het Willem II-stadion, Tilburg Kermis of de grote voorjaarsbeurs van Tilburg. Verder was er de bijzonder populaire drive-inshow waarmee vooral Huub Rozenberg menige tenten, maneges en zalen in rep en roer wist te zetten.
De radio was ook een kweekvijver van talent. Zo kwam Rob Stenders van 3FM hier als tiener zijn plaatjes draaien en ook Toine Van Peperstraeten van NOS Studio Sport kwam in de Schoolstraat jarenlang radio maken.
Radio Fantasy werd erkend op de frequentie 107,10 MHz. Dat was goed nieuws behalve voor het zendvermogen. De radio verloor trouwe luisteraars in Nederland. Dat werd opgelost door geruime tijd het radiosignaal te laten verspreiden op verschillende Nederlandse kabelnetten.
De laatste 5 jaar werd de radio beheerd door Govert Wouterse, gekend op de radio als Rob Van der Meer. Om Radio Fantasy een nieuwe boost te geven besliste hij in september 2005 het muziekformat te veranderen. Er werd uitsluitend muziek uit de jaren 50, 60 en 70 geprogrammeerd. De naam werd veranderd in Fantasy Classic Gold. Het format had succes echter de reclame-inkomsten verminderden dag op dag.
Op vrijdag 31 december 2010 werd beslist om te stoppen. De radio was toen net 30 jaar oud.
In mei 1980 stapten een aantal bevlogen radiomakers de grens bij Goirle over met de Nederlandse Radio Controle Dienst op hun hielen. Gepakt met zendapparatuur meldden zij zich op het erf van Fons en Gina Gijsemans in het gehucht Aarle te Poppel.
Radio Paloma werd opgericht en op 16 mei 1980 startte de eerste uitzending. Er werd een vzw opgericht, een dossier tot erkenning ingediend. De radio werd in 1986 officieel erkend. Radio Paloma telde toen 35 medewerkers. Tussen deze medewerkers zat Rob Stenders die daarna aan de slag ging op onder andere Hilversum 3.
Op vrijdag 30 mei, zaterdag 31 mei en zondag 1 juni 1986 werd het zesjarig bestaand gevierd in de gemeentezaal. Op vrijdag vond een familiebal plaats. Er waren optredens van Annabel, Andy De Wit en Peter Smulders. Tevens vond er die avond een tombola plaats met 25.000 BEF (625 €) aan prijzen. Zaterdag werd een jeugdbal georganiseerd verzorgd door de eigen medewerkers. Tenslotte was er op zondag een kindernamiddag met onder andere een animatie met poppenkast Pierlala.
Door de gunstige ligging is Radio Paloma in een groot deel van de Nederlandse provincie Noord-Brabant ook te ontvangen. Zo is de radio te ontvangen in de denkbeeldige cirkel tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Turnhout en Breda.
In de nacht van 2 op 3 mei 2001 werd tijdens een onweersbui de antenne van Radio Paloma geraakt door de bliksem. De zender werd beschadigd. Na 17 storingsvrije jaren, was dit het derde jaar op rij dat de bliksem de radio te parten speelde. Enkele dagen later werd de zender hersteld.
In 2001 bracht Radio Paloma een mix van hits van gisteren, vandaag en morgen. Zo werd een zo breed mogelijk publiek aangesproken. De ochtend was meer gericht op huisvrouw/man en bracht gezellige muziek met een zwoele sfeer, wat zowel het stofzuigen als de koffie moet veraangenamen. De middag werd meer op jeugd gericht. Op de woensdagmiddag werd er sinds het prille begin de Aanloopstrook (de tipparade), de Optimale Daverende Dertig (top 30) en vervolgens het programma Popfront geprogrammeerd.
De avondprogrammering bracht verzoekplatenprogramma's met muziek voor jong en oud. Elke avond was er een thema-uur zoals De Red Hot Country Show op maandag, de Bluebeat Reggae Show op dinsdag, Paloma's Classic Rock op donderdag en het Duitstalig uur op vrijdag. Donderdag kon je luisteren naar het interactieve radioprogramma "De Willem II Clubshow. Daarin was alle informatie te horen over voetbalclub Willem II. Regelmatig kwamen spelers en leden van de technische staf naar de studio voor een gesprekje.
De medewerkers van toen waren Marco Madio, Rita de Rijk, John de Groot, Luc van Dam, Tony Turner, Koos den Hollander, Gerard Zwartjes, Theo van Bijnen, Cees Verhulst, Ad van de Linde, John van de Berg, Anton Nagtzaam, Henry de Lange, Mark Vos, Marcel Gijsemans, Katja v.d. Linden, Kim Dycks, Gina, Kees van Alphen, Klaas Sars, Leon Melisse, Bart van de Helden, Michel de Graaf, Leon Hoogendoorn, Bart de Jong, Peter van de Heuvel, Rick van de Velde, Jan Klapper, Paul Visser, Henry De Lange en Wim van de Berg.
Tot juli 2008 werden dagelijks programma's gemaakt van 06:00 tot 0:00 uur. Vanaf juli 2008 was men 24u/24u te beluisteren.
In 2017 werd de radio terug erkend voor (hetzelfde) frequentiepakket nummer 116.
In 2020 bestond Radio Paloma 40 jaar. Om dit te vieren werd vanaf Hemelvaartsdag de Radio Paloma Top 4000 uitgezonden. Deze was te beluisteren iedere dag van 6:00 tot 19:00, 25 dagen lang.
Radio Eagle is ontstaan op 26 september 1981. Het verzorgde uitzendingen op de frequentie 103,80 MHz tijdens het weekend. Op zaterdag waren er programma's te horen tussen 10:00 en 20:00. Op zondag werd er uitgezonden tussen 8:00 en 20:00.
De zendtijd bestond in het begin praktisch volledig uit muziekuitzendingen. De keuze van de muziek was trouwens erg breed zodat alle lagen van de bevolking hun gading konden vinden. Zo waren er oldies, meezingers, Nederlandstalige muziek en zelfs operette te horen.
De radio stond ook open voor allerlei mededelingen rond sportieve en culturele manifestaties. Op andere momenten konden luisteraars een verzoeknummer aanvragen en groeten overbrengen aan vrienden en kennissen.
Er werd de vzw Antenne opgericht op 23 maart 1982 om een erkenning te krijgen. Die werd ook gekregen en de radio mocht officieel uitzenden op 107,90 MHz. Radio Eagle begon zich ook te profileren als grensradio omdat het veel luisteraars had in Nederland.
Radio Eagle-lied
In 2018 kreeg de omroep terug een erkenning voor 9 jaar en mag het eveneens uitzenden in Retie (107,20 MHz). Op de radio is hoofdzakelijk non-stop muziek te horen.
Radio Zatteliet is ontstaan in 1979. Eric de Noorman en enkele jonge mannen knutselden een zendertje in elkaar. Ze begonnen uit te zenden in de Stationsstraat 4 te Geel. En studio werd geïnstalleerd in de kelder. De zender had een zwak vermogen. Het zendsignaal ging niet verder dan de Brandweer in de Lebonstraat, de Politie in de Nieuwstraat en halverwege de Stationsstraat. Maar er werd wel degelijk geluisterd want er kwamen reacties binnen. Toen in april 1980 Radio Zatteliet een uitbreiding van zijn zendvermogen naar 20 Watt aankondigde, werd besloten om samen te werken met Radio Breeven. Samen werd Radio 2440 opgestart.
Radio 2440 ontstond uit een samenwerking van Radio Breeven en Radio Zatteliet. De naam werd geïnspireerd op de postcode van Geel.
Er werd een sterkere zender aangesloten en de studio verhuisde naar de slaapkamer van Patrick Van Troje. Door het betere zendbereik had de radio meer luisteraars. De eerste medewerkers waren onder andere Patrick Van Troje, Ferry Seven-Eleven, Bert Van Vlaanderen, Guy, Marc Van Praag, Mark Verheyen en Basje.
Na enige tijd moest worden verhuisd. Een huisje werd gevonden in Larum. Een studio werd ingericht, maar toen de zender werd aangesloten op de antenne werd het centrum van Geel niet bereikt. Dat was spijtig want zaten nu net al de luisteraars. De vriendelijke cafébaas van De Concordia hoorde over de moeilijkheden en bood een kamertje aan op de markt in Geel. Eric de Noorman en Geert Singel kwamen het gezelschap vervoegen en met z'n achten werd 12 uur programma per week gemaakt.
Regelmatig hadden de medewerkers schrik toen in de straat een rijkswachtcombi werd opgemerkt. De agenten kwamen soms de studio binnen, maar gelukkig was dit om een verzoekplaatje aan te vragen.
Om erkend te worden werd de vzw Radio 2440 met ondernemingsnummer 421.915.158 opgericht op 10 september 1981. In 1982 kregen 370 lokale radio's een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd. Radio 2440 kreeg een gunstig advies.
Radio 2440 werd een begrip in Geel. Met Palmenmarkt werd voor de eerste maal een uitzending op verplaatsing gemaakt. Daarna vroeg de middenstand van de Nieuwstraat de radio om muziek en de animatie op hun braderie te verzorgen. Wat later volgde de eerste uitzending te velde op de 14de Centraalkempische handelsbeurs. De aanvragen bleven binnenstromen van de middenstand want ook de braderies van de Pas, de Stationsstraat en de Avondmarkt werden ondersteund door Radio 2440.
Er werd op zoek gegaan naar nieuwe medewerkers omdat er meer handen nodig waren. Het gevolg was dat Radio 2440 elke dag uitzendingen verzorgde tussen 07:00 en 22:00. Het kamertje boven het café werd te klein en er moest weer worden verhuisd. De radio installeerde zich in de Technische Schoolstraat 2A.
Om de uitzendingen op verplaatsing gemakkelijker te doen verlopen werd de "Radio 2440 Caravan" in elkaar gestoken. Een oude caravan werd opgekocht en gedemonteerd tot op de vloer. In de garage van "Jerommeke" aan de Diestseweg werd er een studio ingebouwd.
Radio 2440 kreeg een erkenning en heeft tot eind 1984 programma's verzorgd. De zware financiële kosten en de concurrentie deden het bestuur beslissen om toe te treden tot X-tra FM.
De vzw kwam in handen van Rudy Dierickx. De studio werd verhuisd naar Grote Steenweg 132E. In de ruimte was ook de studio van Radio Power ondergebracht.
Tussen 2002 en 2004 vond een revival plaats van Radio Power op het programma beheerd door vzw Radio 2440. Hier volgt een zendschema.
In 2003 werd de radio terug erkend voor 9 jaar op de frequentie 103,80 MHz met een directief vermogen van 1.000 Watt.
Begin 2005 werd samengewerkt met vzw Radio Pink Panther uit Turnhout onder de naam Radio Yora.
Op 20 september 2010 verhuisde de zetel naar Rotselaar en werd de vzw overgelaten aan Marc Holemans en werd het programma vervangen door dat van RGR FM.
In november 2012 waren de programma's van Story FM te horen op de frequentie. Op 14 juni 2013 vervoegen onder andere Aimé Van Hecke en Yves Berlize de raad van bestuur.
Op 5 augustus 2015 werd Christophe Moens de nieuwe voorzitter en verhuisde vzw Radio 2240 naar Eeklo. De programma's van Club FM werden overgenomen tot eind 2017. Toen verliep de erkenning.
Radio Power is ontstaan op donderdag 19 november 1981.
Om erkend te worden werd de vzw Power met ondernemingsnummer 422.936.034 opgericht op 10 september 1981.
In 1982 kregen 370 lokale radio's een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd. Radio Power kreeg een gunstig advies. De erkenning volgde vier jaar later.
De radio had een divers zendschema met onder andere het programma Vrouwenwerk gebracht door Marleen Smans.
De studio's bevonden zich in Zammel, boven de Spar. De zendmast stond eerst in Zammel vlak bij de kerk, op 200 meter van de studio. De audioverbinding werd toen gerealiseerd met een ISDN-verbinding. Daarna verhuisde de zendmast naar de watertoren kortbij de E313.
De naam van de radio werd veranderd in Radio Power Zuiderkempen.
Tijdens de jaren 90 werd het programma van Radio Contact overgenomen met ontkoppelingen. De studio en de reclameregie RAPP verhuisden halverwege de jaren 90 naar de Grote Steenweg 132E waar ook de programma's van Radio 2440 werden gerealiseerd.
Tussen 2002 en 2004 vond een revival plaats van Radio Power op de frequentie 106,30 MHz, beheerd door vzw Radio 2440.
Op 26 juni 2003 vond er een bestuurswijziging plaats. Rudy Dierickx nam ontslag. De nieuwe leden werden Contact Vlaanderen nv, ARD vzw, DDB Productions vzw en Contact nv.
Op 28 januari 2010 werd Christophe Moens bestuurder en verhuisde vzw Power naar Eeklo. De programma's van Club FM werden overgenomen tot eind 2017. Toen verliep de erkenning.
Radio Kempen is ontstaan in november 1981 en was te ontvangen in Herentals, Olen, Sint-Jozef-Olen, Onze-Lieve-Vrouw Olen, Lichtaart, Herenthout, Noorderwijk en Vorselaar. De programma's waren te horen alle weekdagen tussen 17:00 en 20:00. Op zaterdag en zondag werd uitgezonden tussen 10:00 en 20:00.
Er werden programma's gemaakt voor jong, oud, verenigingen en sportclubs. Activiteiten van verenigingen werden kosteloos omgeroepen.
Er werden drie studio's geïnstalleerd zodat ook opnames konden worden gemaakt.
De radio werd niet gelegaliseerd en verdween vermoedelijk een jaar later. De radio mag niet worden verward met Radio SIS Kempen uit Zoersel.
Radio L.O.K. is ontstaan tijdens de jaren 80 te Herentals en stond voor Lokale Omroep Kempen. Er werden in het begin enkel programma's gemaakt tijdens het weekend. De uitzenduren werden snel uitgebreid omdat meer en meer vrijwilligers zich aanboden om programma's te maken.
De vzw Lokale Omroep Kempen Media (met nummer 0424076278) werd opgericht op 16 december 1982. De radio werd vijf jaar later officieel erkend.
De radio werd eind jaren 80 een Radio Contact-filiaal onder beheer van Jeroen Straeter. Ben Van Praag en Marc Hermans hebben in 1991 de vzw overgenomen en deden vanaf toen het beheer van de radio. De nieuwe benaming werd Kick FM.
Studio HALO is ontstaan op maandag 23 augustus 1982. HALO staat voor Herentalse Alternatieve Lokale Omroep. De radio is pas begonnen toen de eerste erkenningsronde werd georganiseerd. In 1983 kreeg het ingediend dossier een gunstig advies.
Tussen de medewerkers zat Christophe Lambrecht. In 1985 nam hij contact op als dertienjarige om een programma te mogen presenteren. Mits akkoord van zijn ouders mocht hij direct de hitparade presenteren.
Ook Trevor Neath, gekend als Tam, was één van de medewerkers. Hij presenteerde een Engelstalig programma onder andere gericht aan de Britse gemeenschap.
Drie jaar later werd de radio erkend op de frequentie 107,00 MHz. Even later moest worden verhuisd naar 105,00 MHz.
Vanaf toen besliste stationmanager Guy Verellen om uitsluitend easy listening muziek te programmeren zodat de radio continu kon spelen in de meeste zaken.
In 1988 werd de naam veranderd in Radio HRO wat stond voor Herentalse Radio Omroep. De radio sloot aan bij Family Radio en vervolgens Radio Contact 2. In 2003 werd de radio niet meer erkend.
Het Herentalse Kick FM is ontstaan toen in 1991 elk Radio Contact-filiaal een eigen naam moest hebben. Het station was in handen van Jeroen Straeter die het dagelijks beheer overliet aan Ben Van Praag en Marc Hermans. De naam van de vzw was Lokale Omroep Kempen Media. De periode voor de samenwerking met Radio Contact-werden programma's gemaakt met de roepnaam Radio L.O.K.
Er moest eerst een nieuwe naam worden verzonnen. Eerst hadden Ben en Marc de naam OK FM in gedachten. Jeroen vond dat zo goed dat hij de naam wilde hebben voor zijn eigen Contactfiliaal in Turnhout. In ruil voor die naam kreeg de radio een compleet jinglepakket aangeboden. Marc Hermans dacht aan Kick FM omdat de jeugd er een kick moest van krijgen.
De reclameverkoper vond het in begin maar niets dat Ben en Marc eigenaars van het station werden, maar draaide na een week bij.
Een kijkstudio was gevestigd in een winkelpand in het Lantaarnpad. Kick FM liet zich ook regelmatig zien in het straatbeeld. Zo werd live radio gemaakt tijdens de jaarlijkse braderij.
Het duo maakte van Kick FM op heel korte tijd een station dat populairder dan Radio Contact in Herentals was geweest. Dat bewezen in elk geval toen de luistercijfers. De medewerkers van toen waren onder andere Peter de Groot, Luc Van Turnhout, Luc Van Brabant, Thomas Hoefkens, Bert Gios, Cyriaque De Peuter, Benny van de Cobra en Stijn Colemont.
Marc deed de hele programmatie en muzikale kant van het station terwijl Ben zich bezig hield met de computers. Zo werd in Clipper een eigen playlistgenerator gebouwd. Het was de bedoeling om zo onafhankelijk mogelijk te werken.
Het einde van Kick FM kwam er toen de reclameverkoper minder campagnes verkocht toen hij voor meerdere radio's verantwoordelijk werd voor de reclamevoering. Ben en Marc hebben toen de vzw overgedragen. Luc De Cuyper werd de nieuwe voorzitter.
Toen ketenvorming terug werd getolereerd werden de programma's van Radio Contact grotendeels overgenomen. De lokale studio verhuisde naar Grote Steenweg 132 te Zammel.
Vanaf 1 januari 2009 werden de programma's van Club FM uitgezonden. Op 18 maart 2003 werd Christophe Moens officieel de nieuwe beheerder van de vzw. De uitzendingen werden gestaakt eind 2017 toen de erkenning verliep.
met dank aan Ben Van Praag.
De man achter Radio Gompel was Jan Mertens. In 1979 werd aan hem gevraagd om mee te helpen om Radio Mi Amigo op te richten in Balen. Dat deed hij met plezier maar het liedje duurde echter niet lang en na strubbelingen binnen de ploeg van Radio Mi Amigo besloot Jan de radio te verlaten. De radiomicrobe liet hem niet los en hij besloot zelf een eigen radiostation op te richten.
Op 24 april 1982 richtte hij Radio Noordzee op. In buurgemeente Tessenderlo was er ook reeds een Radio Noordzee actief sinds 1979. De gebruikte frequentie was 100,90 MHz.
De studio was opgesteld in Onze-Lieve-Vrouwstraat 110 te Mol waar nu nog steeds de studio van Radio Gompel is gelegen. In die tijd was de apparatuur opgesteld in een berghok in de tuin. Radio Noordzee was van in de beginperiode een succes en had veel luisteraars. De Pioniers van Radio Noordzee waren Jan, Eddy, John Lee, Benny en Pedro. Drie van de vijf grondleggers van de radio maken vandaag nog steeds deel uit van het team van Radio Gompel.
In de beginperiode werden enkel programma’s gemaakt op zaterdag en zondag. Omdat de gebruikte zender de televisiesignalen stoorde, werd om 15:00 gestopt met uitzenden.
Radio Noordzee: eerste medewerkers (foto Radio Gompel)
Om de kas te spijzen en zo de radio in de lucht te houden werd elk jaar een bal georganiseerd dat doorging op de tweede paasdag. De opkomst was groot en er waren genoeg inkomsten om verder radio te maken.
In de periode van de radiopiraterij werd Radio Noordzee ooit één keer in beslag genomen. Dat gebeurde in 1987. De controleurs namen het materiaal mee dat een waarde had van 30.000 BEF (743,00 €). Echter, even later was Radio Noordzee terug in de lucht.
In 1990 verscheen het decreet Van Rompuy. Dit decreet bepaalde dat elke lokale radio een unieke roepnaam moest hebben. Er waren verschillende Vlaamse zenders die deze naam gebruikten, namelijk ook in Tessenderlo, in Hasselt en in Oostende. In Mol moest de radio veranderen van naam en er werd gekozen om Radio Gompel te gebruiken.
Op 13 oktober 1990 rond middernacht kreeg Radio Gompel de frequentie 105,20 MHz toegekend. Er mochten toen programma's worden gemaakt tussen 08:00 en 22:00.
Na 10 jaar dienst besliste men om de studio te herinrichten. Er werd een volledig nieuwe studio gebouwd achter het bestaande berghok. Alle apparatuur en benodigdheden werden op één nacht verhuisd. Om 08:00 was men klaar en konden de uitzendingen terug worden hervat alsof er niets aan de hand was.
In 2003 werd maar één frequentie gecoördineerd in de stad Mol en dat was de frequentie van Radio Gompel. Hans Van Dyck en Jan Mertens hebben dag en nacht gezwoegd om een goed dossier te maken. Ondanks de inspanningen werd de frequentie toegewezen aan Radio Mol die eveneens een sterk dossier had samengesteld.
Nieuwe studio in 1992 (foto Radio Gompel)
Op 1 april 2004 meldde presentator Peter De Jong dat Radio Gompel in de toekomst over zou stappen op DAB om toch te kunnen blijven uitzenden. Om de programma’s te kunnen ontvangen was een eenvoudig apparaatje nodig dat moest worden aangesloten op een bestaande muziekinstallatie. Een firma uit Keulen, die de apparaatjes produceerde, had in Vlaanderen hun station uitgekozen om een promotiecampagne te voeren. Vijftig ontvangsttoestellen zouden gratis worden weggeven. De luisteraar moest een nummer in Brussel bellen en melden dat Radio Gompel moet blijven bestaan. Het bleek het telefoonnummer te zijn van het kabinet van Minister Keulen.
Op 2 mei 2004 werd er een infodag georganiseerd om de luisteraar te informeren over wat toen binnenkort ging gebeuren. Op 26 mei 2004 moest Radio Gompel de stekker uit het stopcontact halen en mocht Radio Mol de uitzendingen starten op 105,20 MHz. De laatste uitzending werd gepresenteerd door Jan De Graaf en Peter De Jong. Zij beloofden de luisteraars dat ze niet zouden stilzitten tot hun omroep terug was te beluisteren.
Verschillende stappen werden ondernomen om Radio Gompel terug in de ether te krijgen. Onder andere dankzij de bereidwillige medewerking van volksvertegenwoordiger Servais Verherstraeten en Vlaams parlementslid Kris Van Dijck werd een oplossing gevonden. In de gemeente Balen waren twee frequenties gecoördineerd die beiden door Radio Contact werden gebruikt. Eén van die frequenties, namelijk 105,60 MHz, verdeelde de programma’s van Radio Contact 2. Toen Radio Contact 2 ophield te bestaan werd besloten om eveneens het programma van Radio Contact uit te zenden. Het BIPT kwam ter plaatse en stelde vast dat de zendinstallatie niet optimaal functioneerde. Het teruggekaatste vermogen was groter dan het uitgestuurde vermogen.
Er werd uiteindelijk een overeenkomst gesloten met Peter Van Loy die lid was geworden van de vzw Radio Magic. Van Loy had gesprekken gevoerd met Radio Contact. Hij slaagde erin om tot een overeenkomst te sluiten om de maatschappelijke zetel te verhuizen naar zijn adres in Balen. De overeenkomst bepaalde onder meer dat Radio Gompel toelating kreeg om in te staan voor de programmatie voor vzw Radio Magic, weliswaar onder bepaalde voorwaarden en een aantal gedetailleerde afspraken.
Er werd een radiolijn gehuurd om de audio naar de zender opgesteld aan het tuincentrum Van Gastel te Balen te sturen. Op 30 september 2005, dit was na 16 maanden stilte, was Radio Gompel terug te beluisteren in Balen en Mol.
Op 4 december 2017 was Radio Gompel plots uit de ether verdwenen. Het stopzetten van de uitzendingen was eigenlijk niet gepland, maar was het gevolg van een ruzie over een geannuleerde boeking van een artiest. Peter Van Loy had die bewuste dag, na tal van onenigheden met oprichter Jan Mertens, de zender uitgezet omdat de vzw reeds was ontbonden. Van Loy bezat als enige de sleutel om de zenderkast te openen. Jan Mertens was niet geïnteresseerd om de vzw over te nemen en hield zich volgens Peter niet meer aan de afgesproken voorwaarden.
Jan Mertens bleef niet bij de pakken zitten en vroeg een nieuwe erkenning aan via de nieuwe vzw Lokale Radio Gompel. Die werd verkregen. Vanaf 1 januari 2018 kon Radio Gompel opnieuw uitzenden op 105,60 MHz.
Oprichter Jan Mertens overleed in juni 2021. Radio Gompel werd een schip dat gestuurd werd zonder kapitein. Uiteindelijk werd Guillaume Hoeben de nieuwe voorzitter van de vzw.
In september 2022 werd ex-medewerker Hans Van Dyck terug aangesproken om te komen helpen met de radio die enkele jaren eerder internetradio Sanne FM had uitgebaat. Hij ging meteen akkoord en werd radiovormgever. Een nieuw logo werd ontworpen, de huisstijl werd aangepakt en de website werd vernieuwd. Zo kwam er een eenvoudig formuliertje om een verzoekje aan te vragen. Ook was er een formulier beschikbaar om een activiteit te laten omroepen.
In april 2022 werd het 40-jarig bestaan gevierd in een feesttent. Er waren optredens van coverband The Dukes Band en Bobby Prins. Tegelijkertijd werd Jan Mertens herdacht.
De oude gebouwen in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 110 te Gompel werden verkocht en er moest op zoek worden gegaan naar een nieuw onderkomen. Tegelijkertijd werd vastgesteld dat de studio intussen sterk was verouderd.
Er werd in het najaar van 2023 een overeenkomst gesloten om een studio te installeren in het lokaal van Radio Mol. Benny was op een avond bij de radio-collega's van Radio Mol, gelegen in de Emiel Becquaertlaan 2 te Mol. Daar werd vastgesteld dat ze de opnamestudio niet meer gebruikten en viel er als grap "Wat als Radio Gompel deze studio nu in beslag zou nemen?". De grap werd werkelijkheid en is ook een unicum omdat er vanaf toen drie Molse radio’s in hetzelfde gebouw waren gehuisvest namelijk Radio Mol, Radio Gompel en ook vrij recent Radio Louis. Ook de zendantenne werd verhuisd naar de Emiel Becquaertlaan 2.
Een digitale studio werd ingericht in studio 2 waar Radio Mol nog een opnamestudio had ingericht met de oude analoge mengtafel. De nieuwe studio was een realisatie van technicus Patrick Thijs. De nieuwe audiovormgeving werd gemaakt door HVD Mediaworks uit Broechem met de vaste stem van Jan Van Deyck. De muziekdatabase werd van 9000 naar 42000 liedjes opgedreven door alle CD’s om te zetten in audiobestanden en vinylplaten te digitaliseren.
Radio Milo was een kleine landelijke radiozender gelegen in het gehucht Millegem te Mol. De eerste uitzending dateert van vrijdag 12 maart 1982.
Radio Milo werd erkend. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
De radio probeerde zelfstandig te overleven op de inkomsten van het café en activiteiten. De studio's van Radio Milo werden ondergebracht in de Milostraat 15 naast een café zodat elke bezoeker de live-uitzendingen kon bewonderen. Als uitbaters van het café zorgden Rosette en Eric voor de dagelijkse beslommeringen. Er werd dagelijks radio gemaakt tussen 10:00 en 22:00.
Twintig jaar lang heeft Radio Milo een uitzendlicentie gehad op de FM-band. De laatste toegewezen frequentie was 103,10 MHz. Net zoals vele andere radiostations werd de radio weggecijferd uit de ether via het frequentieplan in 2003. In Mol was toen slechts één beschikbare frequentie voor twee bestaande radiozenders. Het was Radio Mol die toen de erkenning kreeg.
Bart Renders
Het duo Kwak en Boemel
Interview met William Mylar
Pluto en Marc
Rosette
Anna Van Helmond
Stef
Groepsfoto
Eric en Rosette
Radio Milo heeft nog webradio gemaakt tussen 17 december 2009 en 1 oktober 2012.
Fons Zwinnen, Marleen Smolders en Erik Sannen richtten in Achterbos Radio Mol op. Er werd uitgezonden met een zender van enkele Watt en “Up on the roof” van Viola Wills was de eerste plaat die werd gedraaid op 18 april 1981. Het radiostation, dat voornamelijk tot doel had om lokale informatie te verspreiden, zond aanvankelijk op zaterdagmiddag twee uren uit per week via de frequentie 104,00 MHz.
Het onwettelijke karakter van de uitzendingen van Radio Mol zorgde voor de nodige spanning. De programma’s werden dan ook steeds op voorhand opgenomen. Tegelijkertijd konden de programmamakers dan de horizon afspeuren om te zien of er nog geen peilwagens van RTT of politie in aantocht waren om de zendapparatuur op te sporen en in beslag te nemen.
Naast een overzicht van de activiteiten van het plaatselijke verenigingsleven, opgenomen in het Sprokkelnieuws, waren de muzikale intermezzo’s heel vaak verbonden aan verzoekjes of verjaardagswensen van de eerste luisteraars en sympathisanten. Vanaf juni 1981 begon het medewerkersbestand van Radio Mol langzaam maar zeker uit te breiden en nam ook het aantal uitzenduren stilaan toe.
Na een eerste jaar van voorzichtige studioactiviteiten trok Radio Mol naar onder andere de Molse Handelsbeurs om daar live-uitzendingen te maken.
De voornaamste bron van inkomsten waren lidgelden. In de loop van 1982 telde de radio het duizendste betalend lid.
Tot 1983 vonden de uitzendingen plaats in een slaapkamer ten huize van voorzitter Zwinnen. In het weekend van 16 en 17 april 1983 werden nieuwe studio’s in gebruik genomen. De vestigingsplaats was het sportcomplex Racket-Center, dat werd opgetrokken in de afgedankte vloerfabriek Helsen in het centrum van Mol.
Vanaf 1 juli 1983 werden er ook programma’s voorzien op dinsdag en donderdag. Later was Radio Mol alle dagen te beluisteren tussen 07:00 en gemiddeld 02:00. Tijdens de werkdagen waren de uitzendingen overdag beperkt tot non-stopmuziek.
Radio Mol wierf in 1984 zijn eerste vaste personeelslid aan in de vorm van een vrijwilliger die vrijgesteld werd van stempelcontrole. De programma’s van de radio kregen steeds meer vaste vorm. Er werd gestart met horizontale programmatie van maandag tot vrijdag. De non-stop programma’s werden hoe langer hoe meer vervangen door gepresenteerde uitzendingen. Verder werd, na lange principiële tegenstand van de Raad van Beheer, gestart met het uitzenden van reclamespots. Het werd stilaan de belangrijkste bron van inkomsten.
Ontzetting was er in december 1984 wanneer de diensten van het parket en de RTT de zendinstallatie verzegelden wegens een te hoog uitzendvermogen. Terwijl andere radiostations zonder gevolg bleven uitzenden ging Radio Mol 24 uur later terug de ether in, zij het met een opmerkelijk kleiner zendvermogen. Enkele weken later kreeg de radio de eerste officiële erkenning.
Het bedrag van het lidgeld was vanaf het ontstaan ongewijzigd gebleven op 100 BEF/jaar (2,5 €). Vanaf 1985 werd het opgetrokken naar 150 BEF (3,75 €) maar als tegenprestatie leverde de radio een ledenblad af met de naam Close-up. De samenstelling en lay-out werden verzorgd door de eigen medewerkers.
Radio Mol werd erkend. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
Er was ook slecht nieuws in 1985. Op 9 juni werd voor een eerste keer de zendinstallatie gestolen. Dat gebeurde nogmaals op 15 september 1985. Radio Mol ging twee keer voor zeer korte tijd uit de lucht. Het ongemak kon gelukkig snel worden hersteld uiteraard na het betalen van een dure rekening voor de aanschaf van een nieuwe zender. De daders werden nooit gevonden.
In 1986 werd een gehuchtenkwis georganiseerd ter ere van de vijfde verjaardag. In dat jaar werd ook voor de eerste keer de Stranddag georganiseerd aan het Zilvermeer.
Op de tiende verjaardag knutselden enkele medewerkers een fraaie tentoonstelling in elkaar die werd opgezet in zaal Zonnebloem. Er werd ook een druk bezochte kinderzoektocht georganiseerd en de gehuchtenkwis was aan toen zijn tweede editie toe. Een swingende feestavond met o.m. Mieke, One From Yellow en Helmut Lotti was de kers op de verjaardagstaart.
Radio LRG (nu Geel FM) en Radio Mol werkten in 2000 even samen. Ronduit Radio werd de gemeenschappelijke naam. Bij wijze van test werden enkele programma’s door beide radiostations tegelijkertijd uitgezonden. Deze samenwerking eindigde in 2002.
Op 18 januari 2002 om 16:00 nam Radio Mol een nieuwe studio in dienst. Om 16u06 werd overgeschakeld van PC-Radio naar het nieuwe automatiseringssysteem Carmen.
Een van de belangrijkste erkenningsdossiers uit de Radio Mol-geschiedenis werd in 2003 samengesteld en ingediend. Het was de aanvraag voor een nieuwe erkenning voor de komende 9 jaren. Dat was toen belangrijk want er was maar één frequentie beschikbaar in Mol en Radio Gompel was ook kandidaat. Radio Mol kreeg de erkenning en Radio Gompel moest stoppen. Zestien maanden later zou Radio Gompel terug uitzenden vanuit Balen.
Bekijk hier een fotoreportage van Radio Mol genomen in 2008.
Radio Mol - jingle
Radio Mol - tijdsein 10 uur
In 2013 kreeg de radio te horen dat het gebouw aan de Keirlandse Zillen waar de radio toen was gevestigd zou worden gesloopt. Radio Mol vond in 2014 een onderkomen in Verlipark, een oude flessenfabriek gelegen in de Emiel Becquaertlaan 2 dat als bedrijvenruimte was ingericht. Praktisch alle medewerkers hebben bijgedragen aan de verhuizing. In een beperkte ruimte slaagde de ploeg twee studio’s, een serverruimte, een bureau, een platenarchief en een keukentje te installeren. Door deze verhuis was Radio Mol minder goed te ontvangen in het winkelcentrum van Mol.
Studio 2 in opbouw in het bedrijvencentrum Verlipark
Studio 1
Bekijk hier een film opgenomen tijdens de inhuldiging van de nieuwe studio op vrijdag 13 november 2015.
Radio Mol - 13 november 2015 - inhuldiging nieuwe studio Verlipark from Vrije Radio on Vimeo.
Op 1 januari 2018 kreeg de radio terug een erkenning om 9 jaar programma's te maken op FM. Radio Mol mocht toen ook uitzenden op de frequentie 107,60 MHz met een antenne geplaatst in Balen. Om dit te verwezenlijken werd de bestaande zendmast van Club FM gehuurd. De antennes en de zender werden overgenomen. Vanaf toen was de radio terug perfect te ontvangen in het centrum van Mol.
In 2018 gaf voorzitter Frank Hus na 20 jaar de fakkel door aan zijn opvolger. Jeroen Jacobs werd de derde voorzitter op het moment toen Radio Mol 37 oud was.
In het najaar van 2023 moest Radio Gompel verhuizen omdat de oude gebouwen in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 110 te Gompel werden verkocht. Er werd in het najaar van 2023 een overeenkomst gesloten om een studio te installeren in het lokaal van Radio Mol. Een digitale studio werd ingericht in studio 2 waar Radio Mol nog een opnamestudio had ingericht met de oude analoge mengtafel.
Radio Atlantis is in Mol ontstaan op zondag 8 maart 1981. De radio was gelegen in de Paviljoenstraat 24a.
Er werden programma's gemaakt enkel op zondag tussen 10:00 en 17:00. Dit werd verwezenlijkt door 7 Dj's. Dj Pepe zocht naar meer ervaren medewerkers om het team te versterken en de programmatie uit te breiden.
Radio Atlantis kende een kort bestaan.
Enkele jongelui vroegen tijdens de zomer van 1980 aan Emiel Snijders om een radiostudio in te richten in zijn tuinhuisje. Na enkele dagen te hebben nagedacht gaf Emiel Snijders hierop een positief antwoord. Op 20 juni 1980 kwamen ze zich installeren en gingen de eerste uitzendingen in de lucht. Lang duurde het niet want na enkele weken ontstond er ruzie en de uitzendingen werden stopgezet.
Kort nadien kwamen er opnieuw enkele jongeren vragen aan Emiel Snijders (Dj Ome Miel) om een radio te starten. Na wat nadenken werd een positief antwoord gegeven, maar Emiel Snijders nam nu de touwtjes zelf in handen. De allereerste uitzending onder de benaming Radio Magic was een feit op 1 augustus 1980. Via 102,50 MHz kon de gemeente Balen en omgeving kennis maken met een nieuwe radio.
De programmatie werd uitgebreid omdat er heel wat medewerkers werden aangeworven om radio te maken. Ergens in 1981 kreeg Radio Magic bezoek van de RTT. Gelukkig werd niets meegenomen. Ze waren zelfs zeer vriendelijk en zegden tegen Emiel Snijders dat hij niets hoefde te vrezen daar hij met zijn radio duidelijk geen geldgewin als doel had. Om de radio te financieren werd er van alles georganiseerd, zoals wafelslag, zettersprijskamp, tombola's, sinterklaasfeest, enz...
Op 1 augustus 1985 werd de vijfde verjaardag gevierd met een groot feest.
Op 13 januari 1986 ontving de ondertussen erkende radio de zendvergunning. In deze zendvergunning stond onder meer dat Radio Magic de frequentie 104,70 MHz moest gebruiken. De radio staakte toen gedurende vijftal uren de uitzendingen om van frequentie te veranderen. Toen de zender werd aangezet op de nieuwe frequentie werd direct gevraagd aan de luisteraars om de radio te bellen. Zo kon worden gecontroleerd of de luisteraar de radio terug had gevonden. Men telde toen 200 telefoontjes wat bewees hoe populair Radio Magic wel was in die tijd.
In 1989 werd er een heuse nieuwsstudio in gebruik genomen en werd drie keer per dag nieuwsberichten in de programmatie ingelast. In datzelfde jaar bestond de Balense parochie Gerheide 25 jaar. Voor die gelegenheid werd een speciale mis opgedragen. Deze werd rechtstreeks uitgezonden op Radio Magic. Achteraf kreeg de radio enkele honderden positieve reacties op die uitzending wat alweer bewees hoe druk de zender was beluisterd.
In 1990 werd een nieuwe frequentie toegekend. De omroep ging enkele uren uit de lucht om de zender in te stellen op 105,60 MHz.
Op 1 augustus 1990 werd de tiende verjaardag gevierd.
In 1994 was het aantal medewerkers reeds ferm gereduceerd. Mieke, één van de medewerkers die zich dagelijks met hart en ziel inzette voor de radio werd ziek en moest in de maand december voor een lange tijd het ziekenhuis in. Begin 1995 ging het ook voor Emiel Snijders niet goed op gebied van zijn gezondheid. Op 5 maanden tijd verbleef hij 3 keer in het ziekenhuis wegens zware hartklachten. Dit was de reden waarom het feest naar aanleiding van 15 jaar Radio Magic op 1 augustus 1995 niet doorging. Er werd gezocht naar een overnemer.
Op 17 november 1995 was de laatste dag dat Radio Magic uitzond. Emiel Snijders sloot om 20:22 af met een heuse speech vol dankwoorden aan de gewezen medewerkers, steunende handelaars, luisteraars, enz...
In 1996 werd Radio Magic heropgestart door een aantal andere mensen. De studio was gelegen in de 1ste Escadron Licht Vliegwezen in Balen. Radio Magic kende een kort tweede leven tot zondag 30 maart 1997. Vervolgens werd de frequentie gebruikt om het programma Family Radio en Radio Contact 2 uit te zenden. In 2005 werd een overeenkomst gesloten met Radio Gompel.
Op maandag 1 september 1980 werd Radio Sunshine te Balen opgericht. De zender was iedere zaterdagnamiddag te beluisteren. Om 12:00 startte peter Van Doorn een programma met een telefoonspel en een stickerslag. Tussen 13:00 en 15:00 was er een verzoekplatenprogramma met Jan Vandermast. Music Express vond plaats tussen 15:00 en 16:00 en werd gepresenteerd door Bart van de Ven. In dit programma moest een radiorebus worden opgelost. De zaterdag werd beëindigd met Service Radio door Pepe. Dit was een informatief programma voor en door de gemeente Balen.
De initiatiefnemers gebruikten een kwalitatieve FM-zender met een uitgangsvermogen van 25 Watt wat ruim voldoende was om Balen en omstreken te bereiken. Echter, met de toenemende concurrentie voelde Radio Sunshine dat het signaal meer en meer werd gestoord.
De radio werd meteen lid van VEBE, de Vereniging ter Bevrijding van de Ether. Radio Sunshine kreeg ook de steun van de Neringdoeners die er voor zorgden dat de omroep met een carnavalwagen de stoet van 1981 kon openen.
Volgens de radio luisterde 64% van de bevolking van Balen naar hun programma. Er waren toen 10 medewerkers. Er werd teven een gratis fanblad uitgegeven genaamd "Un-Express". In dit blad werd onder andere beschreven hoe het er aan toe ging achter de schermen.
Radio Sunshine werd niet erkend en staakte de uitzendingen halverwege de jaren 80.
Radio Info werd opgericht op dinsdag 13 juli 1982. Er werd dagelijks uitgezonden tussen 9:00 en 21:00. Het bereik was goed dankzij een antennemast van 33 meter hoogte.
De radio was de eerste maanden een succes want er werden vele groetjes overgemaakt aan dorpsgenoten. Na enige tijd merkte men op dat er veel stopwoorden werden gebruikt zoals "natuurlijk". Enkele Dj's presenteerden alsof ze achter een discobar stonden.
De oprichters meldden dat ze in elk geval de nationale radio niet wilden imiteren. Ze wilden programma's brengen voor de lokale luisteraars.
Radio Info kreeg een gunstig advies tot erkenning in 1983. Radio Heikant uit dezelfde gemeente kreeg op dat moment ook een gunstig advies. Beide radio's smolten samen tot Radio Heikant-Info en werd enkele jaren later erkend.
Radio Heikant-Info sloot aan tot MEE. De radio kreeg gratis nieuws toegeleverd van De Gazet Van Antwerpen in ruil voor promotie.
Later werd de benaming terug Radio Heikant. Er was in Berlaar een radio met dezelfde naam. In 1990 verscheen het decreet Van Rompuy. Dit decreet bepaalde dat elke lokale radio een unieke roepnaam moest hebben. In 1991 werd de naam veranderd naar Radio Kastel.
In 1978 was het Radio Mi-Amigo-avontuur zo goed als ten einde. Tien mensen kwamen in een donkere buurt ergens in Schaarbeek samen. In de woonkamer van een pand waar een flauw lichtje brandde en waar de rolluiken dicht waren, werden plannen gesmeed om in Vlaanderen radio te maken. Walter Grootaerts, gekend van de rockgroep De Kreuners was de voorzitter op die meeting. Er waren genodigden uit Antwerpen, Leuven en Oostende. Erik De Smedt was één van de gasten en was van plan om een radiostation enkele weken later op te starten.
Op 12 maart 1978 was het zover. Erik startte samen met Peter Van Dam, Jules Keersmaekers en Danny Brosens Radio Kiosk op in Wortel, een gemeente kortbij Hoogstraten. Vanuit de Oude Melkerij werd om 23:30 met een 25 Watt zender in stereo uitgezonden op 101,00 MHz. Het radiostation was te beluisteren over de volledige regio Kempen. De eerste plaat was "Whole lotta love" van "Led Zeppelin". Andere Dj's die op Radio Kiosk programma's maakten waren Jeroen Soer (die later Radio Ten Gold heeft opgericht), Alfred Lagarde, bekend van de vele drive-inshows en Danny Brosens.
Leuk detail was dat de zender in elkaar werd gestoken en werd geïnstalleerd door technici van de Nederlandse NOS. Zij zijn toen speciaal afgekomen met een materiaalwagen en in ruil werden ze een weekend lang verwend met Belgisch bier, friet en stoofvlees.
Radio Kiosk werd een vrij professioneel station dat prima programma's had. In het begin was de programmatie beperkt maar langzaam werd het aantal zenduren uitgebreid. Tijdens de gloriedagen was de radio te beluisteren van maandag tot vrijdag van 16:00 tot 20:00 uur. Behalve popmuziek werd er ook culturele en sportinfo gebracht uit de regio. Een aantal programma's werden live gebracht, andere werden opgenomen op band.
Ook John Peel van de BCC heeft toen een volledig weekend in Wortel gelogeerd en programma's verzorgd op Radio Kiosk.
Op 1 november 1980 werd het radiostation door de politie uit de lucht gehaald. Op die dag stond er bij iedere medewerker een politiecombi voor de deur. In totaal waren er zo een 30 tal politiemensen opgetrommeld. Enkel bij Erik De Smedt was er geen politie te bespeuren. Hij hoorde toen op de radio dat er geen uitzending meer was en ging gaan kijken. Daar aangekomen wist hij hoe laat het was en moest hij de in beslag genomen apparatuur stuk voor stuk beschrijven en uitleggen waarvoor het diende. Daarna werd het betreffende apparaat omwikkeld met grijze, brede plakband. Zo beschreef Erik enkele AKAI-cassette decks, twee THORENS platenspelers, twee microfoons, een RODEC mengpaneel, een speciale jinglemachine met loop tapes, enkele bakken singles en LP's, cassettes,...
Tijdens de uitleg merkte Erik op dat de lederen koffer van de onderzoeksrechter naast hem stond. Opeens kreeg hij toen een geniaal idee. Hij nam de koffer, overhandigde die aan de agent die de inventaris deed en meldde onschuldig: "...lederen koffer...". De agent wikkelde de koffer eveneens in met de goedplakkende tape. De onderzoeksrechter merkte het ongelukje te laat op. De tape werd voorzichtig verwijderd, maar desondanks bleven de sporen goed zichtbaar.
Gelukkig had Erik zijn bandopnemer REVOX A700 de dag daarvoor naar huis gebracht omdat er een paar zaken moesten worden opgenomen. In die tijd kostte dat toestel reeds 90.000 BEF, remote inbegrepen. Alle apparatuur, die in Wortel werd gevonden, werd verbeurd verklaard en in de kelders van de rechtbank te Turnhout ondergebracht.
Het bericht dat er een radiopiraat actief was in de Kempen haalde alle kranten. Zelfs in het BRT-nieuws werd dit gemeld met een korte reportage van ongeveer 30 seconden.
Radio Kiosk uit de lucht verdwenen uit de krant van woensdag 1 november 1978.
De initiatiefnemers moesten zich verantwoorden voor de rechtbank in november 1981. Peter Van Dam was ook de spreekbuis tijdens de rechtszaak. Hij was er toen van overtuigd dat de vrije radio weldra zou worden gelegaliseerd. Alle medewerkers kregen een voorwaardelijke boete van 8.000 BEF op voorwaarde dat ze zich verder zouden onthouden om illegaal radio te maken. Voor Peter Van Dam was er een effectieve geldboete van 10.000 BEF omdat hij reeds werd veroordeeld als medewerker van Radio Mi-Amigo. In 1976 kreeg hij reeds na het Radio Mi-Amigo-avontuur een boete van 80.000 BEF.
Jaren later kreeg Erik een brief dat alle in beslag genomen apparatuur terug mocht worden opgehaald. Maar aangekomen op de rechtbank bleek dat alles was verdwenen. Er werd hem afgeraden om te procederen tegen het gerecht want dat kon wel eens jaren lang duren. Later in een tweedehands platenwinkel vond Erik een LP terug met zijn label. Het bestond uit zijn initialen EDS gevolgd door zijn telefoonnummer, omcirkelt met de melding "friends of free radio".
De ploeg van Radio Kiosk ging desondanks de verwittiging toch door met het maken van radio. Omdat bij de inbeslagname al het audiomateriaal werd meegenomen, werd toen iets voorzichtiger radio gemaakt. De programma's werden hoofdzakelijk opgenomen op cassette en werden afgespeeld op een cassettedeck die rechtstreeks op de zender was aangesloten. De frequentie werd ook gewijzigd naar 102,00 MHz.
Peter Van Dam deed toen ook programma's bij de Nederlandse KRO en TROS en nam wekelijks enkele plugplaten mee uit Hilversum. Er vertrokken ook opgenomen cassettes naar Radio Stad uit Antwerpen en Radio Cosmos uit Hoogstraten.
In 1989 werd de naam veranderd in Radio Capitol Gold.
Na het Radio Kiosk-avontuur in Wortel werd een vzw opgericht dat dezelfde naam droeg van het radiostation. KIOSK stond voor Kulturele Informatie Organisatie Streek Kempen. In 1982 werd verhuisd van Wortel naar Tielen. In 1984 werd een officiële erkenning verkregen om te mogen uitzenden op 102,90 MHz.
De radio werd ingericht boven de supermarkt Spar in het centrum die ook eigendom was van Erik. In de programmatie zaten de herkenbare klassiekers uit de jaren 60, 70 en 80 aangevuld met rocknummers die zo goed als niet meer te horen zijn op andere radio's.
De hoofdstudio was centraal gelegen en bevatte alle elementen om op een professionele manier radio te maken. Rond de studio waren allerlei affiches, foto's, gouden platen en andere memorabilia tentoongesteld. De bezoeker waande zich in een museum. Er was eveneens een redactieruimte en in een hoekje konden bezoekers zich wat verpozen in knusse zetels met zicht op het dorpsplein.
De gebruikte platenspelers in de studio waren de TECHNICS MKII SP10. Volgens Erik zijn dit nog steeds ware moordpick-ups. Hij was er fier op om de serienummers 00001 en 00006 te bezitten.
In 1989 werd de naam van het station veranderd in Radio Capitol Gold. Erik had goede connecties met Radio Capital uit Londen via Dj Tony Blackburn. De radiogroep van Radio Capital programmeert ook oldies op Radio Capital Gold via de middengolf op 1548 kHz. Hij mocht dezelfde naam gebruiken en veranderde Capital in Capitol, de naam van de bekende platenmaatschappij.
Zoals eerder werd gemeld was het radiostation meer een gezellig radiomuseum. Erik was een fervent verzamelaar van memorabilia en ging regelmatig naar een veiling om een bod te doen op een waardevol stuk van één of andere rocklegende. Aan de muren hingen talrijke gesigneerde affiches en exclusieve foto's van o.a. The Beatles, John Lennon, The Rolling Stones en Cream. Erik bezat ook drie gesigneerde gitaren van respectievelijk Stevie Ray Vaughan, Pete Townsend en Cream. Ook de platina plaat Quadrophenia uit 1972 van Roger Daltrey van The Who hing daar aan de muur.
Begin maart 2005 nam Erik De Smedt een nieuwe productieruimte in gebruik. De studio kon zowel worden gebruikt voor live-radio als productiestudio. Er was ook nog een tweede studio waar eveneens aan productie kon worden gedaan. Op dat moment waren reeds 24.000 nummers gedigitaliseerd in het MPEG1-layer-II-formaat. In totaal waren er toen 40.000 audiotracks beschikbaar. Er moesten toen nog 3000 Cd's worden ingevoerd.
De Cd's die nog niet waren omgezet in mpeg-bestanden waren reeds opgenomen in de programmatie. In het automatisatiesysteem zaten hiervoor ook enkele Cd-multiladers. Het radiostation bezat ook 14.000 LP's en 12.000 singles die op bepaalde tijdstippen werden gedraaid.
Het is de applicatie PC Radio van de firma Broadcast Partners (CBT) die de radio bestuurde. Reeds 20 jaar lang werkte Erik toen samen met deze firma uit Terneuzen. Net voor de internethype reed hij maandelijks naar Terneuzen om op te hoogte te blijven over de nieuwste producten en ook om kostbare feedback te geven.
De programmatie van Radio Capitol Gold zat in 2005 als volgt in elkaar: 's morgens werd de luisteraar verwend met lichte pop en klassiekers. 's Namiddags werd er overgeschakeld naar een meer algemene programmatie. Omstreeks 16:00 werden rock- en bluesaccenten gelegd en 's avonds werd de jazzliefhebber aangesproken. 's Nachts werd er stevig gedraaid. Ook in het weekend waren er specials. Zo was er iedere zondagmorgen een fiftiesspecial.
Op 12 maart 2005 vanaf 21:00 vierde Radio Capitol Gold de 27ste verjaardag. Dit werd gevierd met een party om en rond de radiostudio. Omstreeks 22:00 waren er reeds een vijftigtal gasten aanwezig in een grote ruimte naast de radiostudio. Die was voor de gelegenheid omgevormd tot een sfeervolle inrichting met een geluidsinstallatie, allerlei lichteffecten en tafeltjes. Enkele dames zorgden dat de gasten niets te kort kwamen, althans wat drank en snacks betrof. Uiteindelijk hebben een honderdtal trouwe luisteraars en vrienden tot vroeg in de ochtend van 14 maart 2005 gedronken, gegeten en gedanst.
Bekijk hier een fotoreportage - foto 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32 tijdens het bezoek op 12 maart 2005.
Radio Capitol Gold behaalde geen erkenning meer in 2018. vzw BOR uit Begijnendijk diende eveneens een dossier in voor het frequentiepakket Kasterlee - Lille - Herentals en behaalde een betere score. Op 17 januari 2018 overleed Erik De Smedt. Er werd een overeenkomst getekend met de dochter om de bestaande zendmast te mogen gebruiken.
Radio Andorra werd opgericht door Dj Black Jack. Zijn echte naam was Hedwig Huybrechts. De radio was gelegen in de Boterbloemlaan 3 te Lichtaart. De radio was op nog geen honderd meter gelegen van de toenmalige rijkswachtkazerne. De radio werd snel gelokaliseerd en in beslag genomen. Dit gebeurde ongeveer op hetzelfde moment toen Radio Flamingo in beslag werd genomen eind maart 1981.
Hedwig Huybrechts overleed op 29 maart 2023. Hij werd zeventig jaar oud.
Eind 1981 kwamen enkele mensen op het idee om zoals toen het de mode was met een vrije radio te beginnen. Toevallig stond er op de keukentafel die dienst deed als vergadertafel een doosje met smeerkaas van het merk Philadelphia. En zo werd Radio Philadelphia in Lichtaart geboren.
In 1987 werd de naam van de radio gewijzigd in Radio Lichtaart. Omdat de radio geen erkenning had, werd de radio even uit de ether genomen door de ordediensten.
Een dossier werd ingediend en in 1991 kreeg de vzw Radio Lichtaart een erkenning met een voltijdse uitzendmogelijkheid. Op 20, 21 en 22 maart 1992 werd de nieuwe studio in de Zagerijstraat officieel ingehuldigd. Het gebouw werd ter beschikking gesteld van sponsor Staf Lauwers. Een zendmast van 36 meter werd aangeschaft en opgericht. De wens van het bestuur was om samen in een goede sfeer en met gezond verstand Radio Lichtaart uit te bouwen.
Eén van de bekende programma’s was het vier uur durende programma "Ziekenbezoek" van Paula.
In 2006 werd verhuisd naar een woning in de Herentalsesteenweg en werd een antennemast van 18m hoogte opgericht op het dak van een garage. De vorige zendmast van 36 meter kon niet meer worden gebruikt.
Omdat na ongeveer 6 jaar de tand des tijds aanvrat aan de garage, moest de mast worden afgebroken. De radio was toen geruime tijd enkel te beluisteren via het internet. Echter eind december 2012 mocht de zendmast worden geplaatst achter het gemeentehuis van Kasterlee.
De studio werd in 2015 ingericht op de benedenverdieping van een huis in de Leistraat te Lichtaart.
Radio Lichtaart kreeg geen nieuwe erkenning in 2018. Er werd eveneens per ongeluk een dossier ingediend voor een andere locatie. De FM-uitzendingen moesten worden gestopt op 1 januari 2018. Maar de radio zond uit vanuit het terrein van het gemeentehuis dat op nieuwjaarsdag was gesloten. Dus werd er nog een dag langer uitgezonden omdat de zender niet kon worden uitgezet.
Radio Lichtaart deed vervolgens verder via een internetstream.
Radio Montana te Grobbendonk is opgericht in 1980. Een groep mensen uit de gemeente stelde vast dat er in Brussel illegale radio werd gemaakt en dat men daar hoge vermogens gebruikte. Tim Kinsley, Ben Van Dromme, Erik, Mark Millis, Bob en Ellen wilden het ook wel doen, lokaal in hun eigen gemeente. Tim, Mark en Ben hadden reeds CB-ervaring.
De initiatiefnemers mochten een leeg lokaaltje gebruiken bij een dancing. Ze mochten het gratis gebruiken van de uitbater op voorwaarde dat zij zouden instaan voor de inrichting. Ze maakten een mooie geluiddichte studio en uitbater beloofde zelfs hen te helpen met de aanschaf van het studiomateriaal. Het was de bedoeling te beginnen in juli 1980, maar daar kwam uiteindelijk niets van in huis.
Ze besloten hun studio opnieuw in te richten bij een medewerker thuis. Er werd minder aandacht geschonken om de studio in te richten want er was al genoeg tijd verloren. De medewerkers haalden 10.000 BEF (250 €) uit hun eigen zak en daarmee werden twee occasie platenspelers en een mengtafeltje aangeschaft. Ze kwamen snel tot de vaststelling dat geen enkel van de apparaten functioneerde. Een medewerker had toch nog een oude mengtafel liggen die hij na een tijdje aan de praat kon krijgen. Iedereen legde terug geld bijeen en daarmee werden 2 splinternieuwe draaitafels, cassettedecks, microfoons en een jinglemachine aangekocht. Het geheel werd ingebouwd en met een voorlopige minizender werd met een beperkt vermogen uitgezonden. Het was september 1980 en de uitzendingen waren toen amper een straat verder te horen.
Ze bestelden een zender en het was de bedoeling om begin oktober officieel te beginnen. Er werd met veel moeite een pyloon opgericht die 19 meter hoog was. De antenne werd gemonteerd en de zender werd ingesteld op 102,60 MHz. Een week voor de officiële datum werd de zender even aangestoken en werd aangekondigd dat de eerste officiële uitzending zou starten op zondag 26 oktober 1980 om 12:00.
De eerste plaat die te horen was, was "Just another guy" van "Danny Fisher". Die dag maakten Tim, Mark Mills en Ben Van Dromme hun eerste programma's. Om te weten dat er luisteraars waren, werd gevraagd even met de wagen in de straat voorbij te rijden en te toeteren. Er werd al goed geluisterd want ze hoorden regelmatig iemand die toeterde. Ook werd het postbusadres vermeld en dag daarna waren kwamen 15 brieven aan. Op woensdag 29 oktober 1980, het moment dat de radio terug zou uitzenden, ontving men nog eens 20 brieven. Er waren dus genoeg berichtjes om het nieuwe programma "Verzoekboetiek", gepresenteerd door Tim, te vullen.
Radio Montana werd erkend. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
De radio kreeg een halve frequentie toegewezen op 104,00 MHz. Er werd uitgezonden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 06:00 en 0:00. Op zondag 28 juli 2002 om 18:00 stopte de radio met uitzendingen omdat Radio Montana sinds 1994 werd gestoord door Bel RTL dat vanuit Brussel met 5000 Watt op dezelfde frequentie de uitzending ferm stoorde. Herhaaldelijke klachten en vragen om wijziging van frequentie werden door het BIPT steeds afgewezen. Het BIPT weigerde tussen te komen !
De medewerkers van het laatste uur waren Sonja Bertels, Robert Buysen, Jan De Bruyn, Peter De Vlaminck, Erik D'hamers, Peter Lemmens, Wim Sterckx, Walter Valckx, Michel Van Immerseel, Ilse Van Laer, Perry Van Meensel, Dirk Van de Vel, Erik Van de Vel, Werner Van de Vel en Flor Verbist.
Bobby Prins
Ruth McKenny
Ruth McKenny
Ilse Van Laer
Gedurende geruime tijd koesterden Peyo, Jonny Reggae en Rik Jingle plannen om ofwel drive-inshows te organiseren ofwel een vrije radio op te starten. In 1983 werd één van hun dromen waar. Nadat Lucien de Groof het drietal extra moed en steun gaf, werd er gestart met een vrije radio genaamd Radio Sunshine. Met financiële steun van Verzekeringen/Spaarkas De Groof - Vertommen kocht Rik Jingle een kleine zender en een antenne. Deze werden meteen tijdens de testuitzendingen gebruikt. Tijdens de kerstvakantie van 1983 werden de eerste uitzendingen gemaakt. Het drietal kreeg ook ondersteuning van Djill Conners en Bob Non Stop.
Het radioteam realiseerde dat hun zendbereik veel te klein was omdat de zender veel te zwak was en de antenne veel te laag stond opgesteld. Met hulp van PVBA Datasoft, een bedrijfje van Jonny Reggae dat onder andere Commodore 64 computers verkocht, werd een betere zender aangeschaft en kon de antenne hoger worden opgesteld. Het team werd uitgebreid met Esther van Doorn, Cliff, Boudewijn de Koninck en Jim de Coster.
In maart 1984 werden de eerste officiële uitzendingen gestart. Er werd uitgezonden op woensdagnamiddag en tijdens het weekend. De programma's waren gericht op een jong publiek.
Er werd ook een compleet fanblad samengesteld en verdeeld. Hiervan werden twee nummers verdeeld.
Op 30 juni 1984 vond de Sunshinefuif plaats in de parochiezaal van Vorselaar. Deze fuif werd een groot succes.
Uiteindelijk heeft dit radioavontuur niet lang geduurd. De radio vraagde geen erkenning aan.
Hier volgt het programmarooster
Radio Flamingo was één van de eerste zenders in Groot Lille. De radio is van start gegaan op zaterdag 21 februari 1981. De dag daarvoor werden pamfletten rondgedeeld in de brievenbussen van alle inwoners van de vier dorpen van groot-Lille om dit grote nieuws mede te delen.
De radiostudio werd geïnstalleerd in de kelder van een woning. De zender werd ingesteld op de frequentie 102,60 MHz. Er werd uitgezonden op dezelfde frequentie die Radio Montana gebruikte. Er werd overeengekomen om uit te zenden wanneer Radio Montana geen programma's maakte.
De volledige zaterdagnamiddag kregen de luisteraars het genoegen om eigen streeknieuws te horen of om verzoeken aan te vragen. Vijf medewerkers zorgden voor uitzendingen. Kid Nouga was een populaire Dj die gekend was in de regio. Hij mocht op zaterdag om 12:00 de spits afbijten met het programma "Smakelijk eten". Daarna verzorgde Ed Van Brakel "Juke box". Vervolgens bracht Nico Van Sinte het programma "Old Rocks and New Rolls". De zaterdagnamiddag werd afgesloten met "Tussen Pot en Pint" door Piet Swart.
Radio Flamingo - plezier tijdens de allereerste uitzending
Op vrijdagnamiddag werden eveneens programma's gemaakt. Om 17:00 startte Kid Nouga met "Klanken van vroeger". Daarna was er een verzoekplatenprogramma door Veronique. Piet Swart presenteerde daarna "Hutsepot" en Ed Van Brakel rondde de vrijdag af met "Brikkeljon".
Na een kleine maand op een zaterdagmiddag viel de Rijkswacht binnen om alles in beslag te nemen. Kid Nouga kon nog net in de microfoon melden dat de radio werd overvallen. Hier volgt een artikel toen de radio in beslag werd genomen.
Op 14 april 1981 organiseerde de radio een fanbal in De Bierhoeve te Poederlee. Bobby Ranger, Hilde, Kitty Amitty, Jos Wuyts, Ed Garry en The Silver Wings en het orkest The Silver Stars traden op. Dit fanbal werd georganiseerd om alles rond te krijgen wanneer de vrije radio's volledig legaal zouden mogen werken.
De vzw Flamingo werd opgericht in december 1981 en Radio Flamingo werd erkend om uit te zenden in Lille. De studio werd geïnstalleerd in de Hoogstraat 27 te Lichtaart. In 1987 hield de radio op met bestaan. De vzw werd ontbonden op 2 april 1987.
In oktober 1981 werd Radio Merlijn opgericht. Medewerker Merlijn richtte de radio op. De benaming was gebaseerd op de naam van de magiër / astroloog uit de Rode Ridderverhalen. Samen met Petro, Piet Prutser en Django werden programma's gemaakt op vrijdag tussen 18:00 en 20:00 en tevens op zondag tussen 09:00 en 13:00. In de programmatie zat een discoprogramma voor de jeugd, een verzoekplatenprogramma voor iedereen en een programma boordevol streeknieuws en sport.
Tijdens de eerste uitzending liep het fout. De zender werd goed afgesteld, echter de audio was niet te horen. Het bleef dus stil tijdens de eerste uren. Daarna werden de audioverbindingen gecontroleerd en werd de fout snel gevonden. De initiatiefnemers maakten al vanaf de eerste week hun eigen T-shirts.
Toen de radio de vzw VIO oprichtte werd de naam van de radio veranderd in VIO Radio Merlijn.
Ter ere van de Tweede Grote Bal- en Showavond werd in november 1982 een twaalf bladzijden tellend advertentieblad uitgegeven door medewerkers Carl Geentjens en Leo Geerts. Op 26 november 1982 traden in zaal De Zandfluiter te Wechelderzande Ed Garry & The Silver Wings, Danny Derby, La Dolce Vita, Chrissy, Jos Wuyts, Lugy en Willy Sommers op. In het blad werd ook het toenmalig zendschema gepubliceerd.
Radio Merlijn werd erkend. De publicatie verscheen in het Staatsblad van 23 januari 1985.
Tussen eind jaren 90 en 6 april 2002 werd het programma van NRJ met hoofdstudio in Antwerpen overgenomen.
Op 28 oktober 2004 werd de vzw overgelaten aan onder andere Hans Van Gageldonk, de beheerder van Radio Stad uit Antwerpen. De frequentie werd toen gebruikt om het audiosignaal van TOPRadio door te sturen.
In 2010 stelde het VRM vast dat er geen gebruik meer werd gemaakt van de frequentie. Er werd enige tijd later terug programma's gemaakt, echter in 2012 werd terug vastgesteld dat de frequentie terug werd ongebruikt. Het VRM heeft toen de erkenning ingetrokken.
Op donderdag 5 maart 1981 startte Radio Liberty met uitzendingen. De studio werd geïnstalleerd in de Rozenstraat 26 te Vorst in een hok achteraan de tuin. Enkele jaren later telde de radio 35 medewerkers.
In mei 1983 werd het zendmateriaal in beslag genomen door de Rijkswacht. De waarde van het materiaal bedroeg 200.000 BEF (5.000 €). Toen een maand later de Laakdalse politie een inventaris kwam opmaken, besloot voorzitter Pedro de uitzendingen voor een korte tijd te staken.
In 1986 is de studio afgebrand. Er werd toen besloten te stoppen met uitzenden. Radio Liberty kreeg ook geen gunstig advies tot erkenning.
Op donderdag 2 april 1981 startten de uitzendingen van Radio Aktief. De oprichters waren vader Frans, zoon Frans en echtgenote Mieke. Ze werden bijgestaan door heel wat medewerkers. De studio was te vinden in Aspergevelden 8 te Zoerle-Parwijs, deelgemeente van Westerlo. De radio was te beluisteren op 103,40 MHz.
De radio kende van de meet af aan heel veel succes. In juni 1981 kwamen er wekelijks 500 verzoekjes binnen. Op zaterdag 27 juni 1981 werd reeds een eerste fanbal georganiseerd in de sporthal Zoerle.
Radio Aktief bracht ook informatie over allerhande manifestaties. Regelmatig werd een verslag gegeven over een sportwedstrijd. Tussendoor werd informatie gebracht over Westerlo en omstreken. Hier volgt het programmaoverzicht van februari 1982.
De vzw Radio Carré werd opgericht op 8 oktober 1981. Radio Aktief werd erkend op de frequentie 105,40 MHz.
Kort daarna werd het roer omgegooid. De medewerkers werden bedankt voor bewezen diensten. Eerst werden in 1982 de programma's van Magic Seven Music overgenomen. Dit was een initiatief van Radio Seven om hun programma's nationaal te brengen.
Technicus Patrick Thijs, gekend van het automatisatiepakket Carmen, heeft in de studio zijn allereerste radio-automatisering gebouwd, waardoor het station dag en nacht in de lucht kon blijven.
In 1988 werden de programma's overgenomen van Radio Focus Fantastic, een mini-netwerk van drie lokale radio's. De programma's werden opgenomen in een studio te Leopoldsburg. De cassettes werden op regelmatige basis geleverd en afgespeeld.
Radio Focus Fantastic heeft maar één jaar bestaan. Net daarna werd de roepnaam in Zoerle-Parwijs veranderd in Quality FM tot 1991. Daarna werd het Radio West en Radio Carré, tevens ook de benaming van de vzw. De raad van bestuur werd ook regelmatig gewijzigd.
In 1995 werd in Zammel het mini-netwerk FM Kempen opgericht. De studio was geïnstalleerd in de Grote Steenweg 132E. De programma's werden o.a. verdeeld naar de zender in Zoerle-Parwijs. In 1998 was er een overeenkomst om de programma's te brengen van achtereenvolgens Family Radio en Radio Contact 2. In 2003 werd het radioconcept van vzw Radio Carré, die net in handen was gekomen van NV Contact - NV VOFR - ARD vzw - vzw DDB Productions, niet meer erkend.
Op donderdag 1 april 1982 startte Radio Goldenflash met uitzendingen. De radio werd opgestart door Sylvain Van Kerkhoven onder impuls van zoon Patrick. Een studio werd ingericht op het gelijkvloers in hun huis, gelegen in de Renderstraat 104. Er was zelfs plaats om een kantine in te richten.
De respons in Westerlo en omstreken was overweldigend. Na een anderhalf jaar kreeg de Westelse radio een voorlopige erkenning. Op dat moment waren er 17 medewerkers. De uitzenduren waren toen nog vrij beperkt. Er werd programma gemaakt op maandag- en donderdagavond tussen 18:00 en 22:00, op woensdag tussen 14:00 en 22:00, op vrijdag tussen 17:00 en 22:00 en zaterdag tussen 10:00 en 22:00.
De radio organiseerde door de jaren vele fanbals met nationale vedetten. De fanbals werden telkens bezocht door duizenden mensen. Radio Goldenflash werd dan ook een vaste waarde dank zij trouwe sponsors en medewerkers. De eerste verjaardag werd gevierd op vrijdag 27 mei 1983 in zaal Molenhof te Heultje. Op het programma stond Eddy Smets, Letty Lanka en De Amigo's. De gastvedette was Bobbejaan Schoepen.
Op donderdag 27 oktober 1983 maakte minister Poma een uitzondering voor 48 dossiers die in 1983 negatief werden geadviseerd door de Raad van Niet-Openbare Radio's. Dit kwam omdat op sommige plaatsen toch nog zendmogelijkheden waren volgens het voorlopig frequentieplan. Radio Goldenflash was één van de 48 radio's die dan toch werd erkend.
De tweede verjaardag ging door op 30 maart 1984 in kantine van FC Immerfoort. Op het programma stond een optreden van Eddy Smets en De Amigo's.
In 1986 werd Radio Goldenflash erkend maar moest de frequentie delen met een andere radio uit de buurt. Pas in 1990 werd de radio erkend op een volledige frequentie.
Het muziekbestand werd regelmatig verder aangevuld met klassiekers. Om dit te verwezenlijken werd onder andere regelmatig gewinkeld in platenzaken. Er werd uitgekeken of bepaalde Cd's nummers bevatten die nog niet in het platenbestand zaten.
Bij de herverdeling van de lokale frequenties in 2003 was er slechts één frequentie beschikbaar in Westerlo voor drie lokale radio's. Het was Radio WFM die de frequentie 105,40 MHz kreeg toegekend. Radio Goldenflash deed beroep op het advocatenkantoor Van Hende-Rummens en trok naar de Raad van State. Er werd een verzoekschrift tot nietig verklaring ingediend maar werd negatief geadviseerd op 8 september 2004. De laatste officiële uitzending op FM vond plaats op 27 mei 2004. Er werd daarna nog wat geëxperimenteerd met een zeer laag vermogen echter na een controle van het VRM werd definitief gestopt met uitzenden op FM. De zender werd verkocht en later werd ook een deel van de zendmast afgebroken.
Radio Goldenflash moet stoppen
Patrick Van Kerkhoven wilde verder doen en startte onmiddellijk met internetradio. De studio’s werden vernieuwd en werden 100% digitaal. Op dat moment waren er dertig medewerkers die programma's maakten voor een trouw luisterpubliek. Op het internet ontstaan regelmatig internetradio's die na een goede 6 maanden de handdoek in de ring gooien. Radio Goldenflash was in december 2021 reeds meer dan 15 jaar actief als webradio.
Op 7 november 2022 overleed Patrick Van Kerkhoven. Hij was toen 55 jaar. Het werd ook het einde van de radio.
jingle Radio Goldenflash
Een kijkje om en rond de studio's van Radio Goldenflash in 2006 en 2014
Op 23 januari 1982 startte de radio met de benaming Radio VRH wat staat voor Vrije Radio Heultje. De medewerkers van het eerste uur waren Tom Bakker, Pats Van Laer, Gerry Verbeeck, Lucky Luc en Cis Bond. Er werd eerst uitgezonden in het weekend. Snel kwam er uitbreiding naar de rest van de week. Nieuwe medewerkers vervoegden het team zoals Black Jack, Jan Van Gent, Duk De Groot, John Foster Dullas, Paul De Jong, Mark Van Vlaanderen, Sofie en Tineke. Eind 1986 werd gestopt met uitzenden.
Op 20 oktober 1990 werden de uitzendingen terug hervat. De naam werd veranderd in Radio Heultje. Na vele vergaderingen werd de naam op 15 februari 1997 veranderd in Radio Double You omdat de naam Heultje te beperkt was voor een radio in volle bloei. Er werd hitradio gemaakt en de uitzendingen verliepen computergestuurd. De programma's waren gericht op een jeugdig luisterpubliek.
Enkele medewerkers uit de periode 2003-2004
Bart Van Bergen
Jef Dierckx
Kristof Mertens
Paul De Jong
Medewerkers Phone Zone
Willy Mertens
In 2004 kreeg Radio Double You, dat ondertussen Radio WFM werd, de frequentie 105,40 MHz toegekend. De antenneconfiguratie werd geoptimaliseerd omdat deze frequentie was gecoördineerd in buurgemeente Zoerle-Parwijs. Vanaf toen werd de programmatie aangepast om ook volwassen luisteraars aan te trekken. In de non-stop werden ook platen uit de jaren 70 en 80 geplaatst en programma's voor een iets ouder publiek werden toegelaten.
Bekijk hier een fotoreportage genomen op 2 december 2005: foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
In 2018 kreeg de radio ook een erkenning in Herentals op de frequentie 105,70 MHz.
Radio Telstar uit Westmeerbeek, deelgemeente van Hulshout ging voor de eerste keer op antenne op 4 april 1981. Op 9 september 1982 werd de vzw Verenigde Hulshoutse Radioliefhebbers Telstar opgericht om erkend te worden.
Het logo, gebaseerd op de single hoes "Her mother's choice" van The Monotones - Mono
Tot aan de toetreding tot het netwerk NRJ in 1999 werd er gekozen om een familieradio/oldiesradio-format te hanteren. Met de samenwerking werd uitsluitend hitradio gebracht. De radio richtte zich toen tot de stad Aarschot.
Ook na de teloorgang van het NRJ-netwerk bleef Radio Telstar een hitradio, maar richtte zich weer tot de regio Hulshout-Herselt. Er werd ook veel aandacht besteed aan alles wat er lokaal gebeurde. Verenigingen, gemeentebesturen, jeugdorganisaties en lokale bands vonden in Radio Telstar het ideale forum voor hun activiteiten. Elke werkdag werd er om het uur dertig lokale activiteiten omgeroepen. Op zondagvoormiddag was er een uitgebreider infoprogramma te horen. Medewerkers van toen waren Chris Mertens, Danny Piot, Guy De Graaf, Jorick Laureys, Mario De Vriendt, Niki Van Stiggelen en Staf De Bruyn.
Hier volgt het programmarooster uit april 2003.
In 2003 kreeg de radio een nieuwe erkenning voor 9 jaar en begon direct te investeren in toekomst. Zo werd het licht op groen gezet voor het uitvoeren van het investeringsplan zoals opgegeven in de erkenningsaanvraag. Er werd geïnvesteerd in een digitale studio.
In 2004 deed de omroep mee aan de ROEFEL, een evenement waar kinderen uit de lagere school even mogen proven van de grote-mensen-wereld. Enkele kinderen maakten toen een radioprogramma.
foto's genomen tijdens de ROEFEL 2004 met Mario De Vriendt
In februari 2008 nam Marc Holemans van RGR FM de vzw over van voorzitter Gustaaf Stoelen en gebruikte de frequentie om de programma’s van RGR FM uit te zenden. Het was toen de enige frequentie die het programma uitzond. Op 2 januari 2018 werd de zender uitgeschakeld omdat de frequentie 106,50 MHz was toegekend aan Radio Christina.
De vzw VHR Telstar werd ontbonden in 2019.
In 2018 kreeg de radio ook een erkenning in Herentals op de frequentie 105,70 MHz.