OVERZICHT

MIDDEN LIMBURG

MIDDEN LIMBURG bevat de volgende 17 steden/gemeenten: HASSELT, GENK, ZONHOVEN, HOUTHALEN-HELCHTEREN, HEUSDEN-ZOLDER, BERINGEN, HAM, TESSENDERLO, LUMMEN, HALEN, HERK-DE-STAD, NIEUWERKERKEN, ALKEN, DIEPENBEEK, ZUTENDAAL, AS, MAASMECHELEN

Radio Noordzee (Hasselt)
Hit FM (Hasselt)
FM Limburg - netwerk tussen 1995 en 2003 (Hasselt, netwerk)
FM Limburg - regionaal netwerk tussen 2003 en 2008 (Hasselt, netwerk)
Radio Centraal / RCL
Radio Radio (Hasselt)
Hasselt FM (Hasselt)
Radio Randstad (Hasselt)
Radio Stad FM / Radio Hasselt (Hasselt)
Radio Internationaal 305 308 (Hasselt)
Radio Meybroek (Kermt)
Radio Genk Regionaal (Genk)
Radio GRO / Radio GRK (Genk)
Radio Internazionale (Genk)
Radio Siesta (Zonhoven)
Radio Midden Limburg (RML) (Zonhoven)
Radio Omega (Houthalen)
Blitz FM (Houthalen)
Radio Mi Amigo - Hofstad (Zolder)
Radio Formule 1 (Zolder)
Radio Benelux (Beringen)
Radio Montana Regionaal (Beverlo)
Radio Ham (Ham)
Radio West Point / Martinique (Ham)
Trendy FM (Ham)
Radio Noordzee (Tessenderlo)
Radio Paradijs (Tessenderlo)
Radio Animo (Halen)
Radio Atlantis / Radio Lorali (Lummen / Halen / Ham)
Radio Demervallei / Radio VRD (Diepenbeek / Hasselt)

NOORD LIMBURG

NOORD LIMBURG bevat de volgende 12 steden/gemeenten: LOMMEL, LEOPOLDSBURG, HECHTEL-EKSEL, PELT, HAMONT-ACHEL, BOCHOLT, PEER, OUDSBERGEN, BREE, KINROOI, MAASEIK, DILSEN-STOKKEM

Radio Lommel vzw (Lommel)
Radio Bako (Lommel)
Radio Tornado (Leopoldsburg)
Radio Focus Fantastic (Leopoldsburg, mini netwerk)
Radio Atlantis / Radio ATL (Bocholt, Bree)
FM Goud (Hechtel-Eksel, Bree) (Bree / Kinrooi) (Oudsbergen / Peer / Hechtel-Eksel)
FM Goud Plus (Oudsbergen / Peer / Hechtel-Eksel)
Yolo Radio (Bree / Kinrooi)
Radio Signaal (Overpelt)
Radio Eastwave (Hamont Achel)
Radio Royaal Regionaal (Hamont Achel)
Vrije Radio Omroep Hamont / VROH (Hamont Achel)
Radio Santa Maria (Hamont Achel)
Radio Grensland (Kinrooi)
Radio Monza (Kinrooi)
Radio De Vrije Vogel (Maaseik)
Radio LRM (Maaseik)
Radio Veronica Anders (Maaseik)
Lokale Radio Grafiek Maaseik (Maaseik)

ZUID LIMBURG

ZUID LIMBURG bevat de volgende 13 steden/gemeenten: SINT-TRUIDEN, GINGELOM, WELLEN, BORGLOON, HEERS, KORTESSEM, HOESELT, TONGEREN, HERSTAPPE, BILZEN, LANAKEN, RIEMST, VOEREN

Radio Baccara (Sint-Truiden)
Radio Aktief (Sint-Truiden)
Radio Trudo FM (Sint-Truiden)
Radio Velm (Velm, Sint-Truiden)
Radio Heers (Heers)
Vrije Radio Wellen - VRW (Wellen)
Radio Telstar / Ariane (Kortessem)
Arcan Radio (Bilzen)
Hitradio Delta Vrij Bilzen (Hoeselt, Bilzen)
Radio Sport (Hoeselt)
Radio Clare (Tongeren)
Radio Vrij Clare (Tongeren)
Radio Tongeren (Tongeren)
Radio Zuid Limburg (Tongeren)
Radio Maasvallei (Lanaken)
Ping FM (Lanaken)
Radio Voeren Uilenspiegel (Voeren)

DE HISTORIEK PER RADIO

MIDDEN LIMBURG

up mail

Radio Noordzee - 103,00 MHz - 105,00 MHz - 106,00 MHz - 106,10 MHz (Hasselt)

Radio Noordzee startte in mei 1979 met lokale uitzendingen. Er werd eerst uitgezonden op zondagmiddag vanuit Tessenderlo. Mike The Tiger en Dirk Vanmeert waren de medewerkers van het eerste uur. Het waren lokale Dj's en CB fanaten.

Er werden contacten gelegd met Chris Barrow en Harry Vanhoof. Chris installeerde in zijn woning een opnamestudio om alle radioprogramma's op te nemen. Begin maart 1980 was Radio Noordzee voor het eerst te beluisteren in Hasselt vanuit Hotel Pax op de Grote Markt met een zendvermogen van 12 Watt. Op 23 maart 1980 werd de zender gelokaliseerd en werd de zendinstallatie in beslag genomen. Daarna werden de uitzendingen verzorgd in de woning van Chris ergens in Kuringen maar ook daar werd de apparatuur in beslag genomen.

Eerste gebruikte zender van Radio Noordzee
Eerste stuurzender (6 Watt) van Radio Noordzee.

Radio Noordzee trok toen de natuur in met een bestelwagen waarin zender en bandopnemer waren gemonteerd. De Ford Transit was een afgeschreven exemplaar van Paul Debats, ook wel Paulus de antennekabouter genaamd. De antennemast was opplooibaar en kon snel worden opgezet en afgebroken. Iedere zondag zond men een vier uur durend opgenomen programma uit in de bossen van onder andere Hoeselt, Diepenbeek en Vliermaal. Er werd uitgezonden op 103,00 MHz en later op 103,60 MHz. Onder andere Robin Banks bracht een verzoekprogramma. Luisteraars konden hun verzoekje sturen naar postbus 103 te Tongeren. Het was Hugo Sneyers die kon zorgen voor het nummer van de postbus omdat hij toen bij de post werkte.

Paul Debats
Paul Debats

Ook een hitparade was van in het begin in de programmatie opgenomen. De uitzendingen begonnen meestal met "Catch us if you can" van "Dave Clark Five". Gedurende de uitzendingen stonden vier medewerkers op uitkijk om te zien of de ordediensten de zender konden lokaliseren. Verdachte bewegingen werden met walkietalkies gemeld aan de medewerkers in de bestelwagen.

Elke week werd een andere locatie gekozen om de mogelijke opsporing van de Rijkswacht iets moeilijker te maken. Gedurende die tijd werd er gebruik gemaakt van een zender van 40 Watt (met eindbuis QQE06/40) die werd gevoed met een generator.

Op zondag 10 augustus 1980 omstreeks 17:55 kon de Rijkswacht en de RTT de zendlocatie achterhalen. Nabij Ten Bos te Grote-Spouwen werd de volledige installatie plus bestelwagen in beslag genomen door een indrukwekkende politiemacht. Eigenlijk was dit een spijtig voorval want om 17:30 werden de vier medewerkers, die op de uitkijk stonden, gevraagd om hun plaats te verlaten om mee een bak bier leeg te drinken ter ere van een verjaardag.

Het materiaal, dat door de toenmalige Rijkswacht in beslag was genomen, werd wegens plaatsgebrek verzegeld bij toeval geplaatst bij Paul Debats. Alle toestellen werden vakkundig door neptoestellen vervangen en enkele dagen later was Radio Noordzee terug in de lucht.

Twintig jaar later werd Paul gecontacteerd door de gerechtelijke diensten uit Tongeren. Hij mocht zijn bestelwagen terug komen afhalen. Gedurende die 20 jaar hoorde hij nooit iets over de zaak.

Beluister een fragment uitzending 14 september 1980 met Robin Banks (Chris Barrow - Chris Hermans).

Uitzending 17 augustus 1980 met Robin Banks gesplitst in 9 delen.

deel1

deel2

deel3

deel4

deel5

deel6

deel7

deel8

deel9

Uitzending 17 augustus 1980 met Harry Van Hoof gesplitst in 3 delen.

deel1

deel2

deel3

Telefonisch interview van Chris Barrow op Canadian Airforce Network over radiostoringen (halverwege de jaren 80)

Hugo Sneyers ondersteunde de mobiele uitzendingen en vond bandopnames terug waar Robin Banks (Chris Barrow) en Harry Van Hoof presenteerde.
Let op de opmerking die op het einde van het fragment "14 september 1980" werd gemaakt. De organisatie van het circuit van Zolder nodigde toen de Brusselse Radio Contact uit om radio te maken terwijl het logischer zou zijn geweest om Radio Benelux of Radio Noordzee het evenement te laten verzorgen.

Zelfs na de tweede inbeslagname wilden de medewerkers doorgaan. Het was steeds een vervelend karwei om de zendinstallatie op te bouwen ergens in de natuur en na een paar uur weer af te breken. Zo kwam het idee om zich te vestigen op een vaste locatie in het centrum van  Hasselt. Er werd geopteerd om een studio te bouwen in de Twee Torenwijk te Hasselt. De Twee Torenwijk bestond uit twee blokken waarin toen kantoren waren gevestigd. Radio Noordzee huurde enkele kantoren op de tiende verdieping in de hoogste toren kant Capucienenstraat. Het adres van de radio werd Torenplein 6 bus 11.

Twee Torenwijk

Er werden in het geniep twee studio's gebouwd wat alleen een beperkte groep medewerkers wisten. Een studio diende om de radio-uitzendingen te verzorgen. De andere was bedoeld om in beslag te worden genomen indien het station ongewenst bezoek zou krijgen. In dit lokaal werden enkele oude, afgeschreven bandopnemers gemonteerd. Op de deur werd een bordje "Studio Radio Noordzee" geplaatst.

Een groot voordeel was dat de TT-wijk toen een beveiligd gebouw was dat werd afgesloten in het weekend. De conciërge, die een echte fan was, werkte zelfs aardig mee. In de beginperiode werd alleen in het weekend uitgezonden en dan was de toren gesloten voor het publiek. Bij elke inval moest de Rijkswacht dus langs de portier. Voor ze boven waren, had de vrouw van de portier al lang gebeld naar de studio en was alles wat niet te heet of te zwaar was al verhuisd.

Eén keer kwam de Rijkswacht op bezoek om het materiaal op te vorderen. Toen de ordediensten het aftands materiaal zagen achter de deur van "Studio Radio Noordzee", vroegen ze of dit het gebruikte materiaal was. De Noordzee-medewerkers meldden dat alle programma's op band werden opgenomen en hier werden afgespeeld. De Rijkswacht liet het materiaal onaangeroerd want ze hadden geen zin om die oude brol mee te nemen.

Radio Noordzee: de muziek rijdt met je mee

In het begin werd er enkel in het weekend radio gemaakt. Op zaterdag werden programma's verzorgd tussen 10:00 en 18:00. Op zondag stond de zender iets langer aan namelijk tussen 9:00 en 19:00. Robin Banks was toen programmadirecteur en voorkwam mogelijke overlappingen in de programma's van de collega's.

Hieronder vind je het toenmalig zendschema terug.

WANNEER PROGRAMMA
ZATERDAG 11:00 12:00 met Jan de Ruyter Disco Radio Action
ZATERDAG 12:00 13:00 met Eddy Bols Flashback
ZATERDAG 13:00 15:00 met Tommy Davis Troef 30
ZATERDAG 15:00 18:00 met Robin Banks Top 60
ZONDAG 9:00 10:00 met Chicken George non-stop
ZONDAG 10:00 12:00 met Hugo Van Vlaenderen Kletsrestaurantje
ZONDAG 13:00 15:00 met Harry Van Hoof Just another weekend
ZONDAG 15:30 16:00 met Eddy Bols Belgische Top 10
ZONDAG 16:00 18:00 met John Flame De Flame Show
ZONDAG 18:00 19:00 met Tommy Davis Waar een leven is, is Davis

Het tijdsein dat jarenlang ieder uur was te horen.

Trapsgewijs werd de zendtijd uitgebreid. Eerst werd het weekend aangevuld met vrijdag en later kwam daar ook de woensdag bij. Bij de uitbreiding werd niet overhaast te werk gegaan omdat men niet wou onderdoen aan het kwalitatief niveau. Op maandag 21 maart 1983 werd gestart met een weekprogrammatie. Tommy Davis mocht de nieuwe programmatie aankondigen.

Radio Noordzee wou pers se in Hasselt blijven omdat er hoop was om gelegaliseerd te worden en omdat de hoofdplaats van Limburg nu eenmaal ideaal was. Er werd toen uitgezonden met een vermogen van 100 Watt uitgang zender met vier dipolen op de frequentie 103,00 MHz. Omdat de antennes op het dak waren gemonteerd was de radio te beluisteren over praktisch de ganse provincie en ver daarbuiten. Later, bij de legalisatie werd de frequentie 106,10 MHz (met een omweg langs de 105,00 MHz en de 106,00 MHz) toegekend met een zendvermogen van 12 Watt om het zendbereik te beperken tot ongeveer 8 kilometer.

Radio Noordzee richtte vzw Victoria op met ondernemingsnummer 424367773 op 27 januari 1983. De voorzitter werd Harry Van Hoof.

De organisatie zat vrij logisch in elkaar. Er was een team radiomakers, een promoteam en een team technici. Het promoteam organiseerde de drive in shows en andere activiteiten die geld in het laadje moest brengen. De drive in shows werden eerst georganiseerd in het Ontmoetingscentrum te Kermt. Met de opbrengsten werd vooral de huur van de kantoren bekostigd. Ook lidkaarten werden aan de man gebracht. Na drie weken telde men reeds 500 leden die elk 100 BEF (2,50 €) betaalden.

Het 5-jarig bestaan werd in de Grenslandhallen gevierd. Er werden 2.000 bezoekers verwacht. Het werden er 8.000.

Radio Noordzee jock 1

De radiomakers trachten een zo groot mogelijk publiek te winnen door kwalitatieve programma's te brengen. Er werd streng geselecteerd onder kandidaat radiomakers. Minimum vereiste was een goede stem te bezitten en kennis ter zake verworven te hebben. Er werd ook serieus gewerkt aan de samenstelling van de programma's. De hitnoteringen gebeurden op basis van cijfers uit de lokale verkoop en ook al eens afgaande op de kwaliteit. Er werden enkel platen gedraaid waarin het publiek en de radiomakers zelf in geloofden en dat was toen goed mogelijk omdat de radio totaal onafhankelijk was. (foto links: Robin Banks aan het werk)

Er ontstond het idee om tijdens de kerstperiode een Top 1000 te gaan uitzenden. De lijst werd samengesteld door een ingestuurde Top 3 van luisteraars. Coördinator en samensteller Rob Collins was na de eerste editie tevreden over deze marathon.

Duizenden brieven, kaartjes en telefoontjes overspoelden de redactie met eigen hitlijstjes, reacties en felicitaties. "Nights in white satin" stond op nummer 1 en werd na enkele jaren verdrongen door "Music" van "John Miles". De finale van de Top 1000 werd dan ook live gebracht vanuit de Grote zaal van het Cultureel Centrum.

Het Radio Noordzee team 1982

1982 - Enkele medewerkers van het Radio Noordzeeteam. Tussen de in het blauw geklede promo en/of administratieve dames (2de dame links: Domino) vinden we van links naar rechts Rob Collins (Robert Collin) Hugo Van Vlaenderen (Hugo Coomans) en Tommy Davis (Guy Grosemans).

In 1983 werd Radio Noordzee benaderd door Leo Delcroix, de media-man van Concentra. Concentra is uitgever van onder andere Het Belang Van Limburg. Leo Delcroix stelde voor om de radio te steunen in ruil voor een publiciteitscontract en politiek lobbyen in de erkenning. Hij bood Radio Noordzee nogal hardhandig een voorstel aan: mét Noordzee of zonder. "Denk er maar over na": zei hij. "Dat was blufpoker natuurlijk", aldus Hugo Coomans. Toch werd voor deze optie gekozen omdat toen het nieuws de ronde deed dat er slechts 17 Limburgse radio's zouden worden erkend.

De Hasseltse omroep besliste te opteren voor het voorstel, echter met behoud van autonomie over de radio. Enkel de reclame zou worden verzorgd door Concentra. Er werd een nieuwe vzw opgericht met drie leden van Radio Noordzee namelijk met Hugo Coomans, Harry Van Hoof en Robert Collin. Verder waren 3 leden van Concentra lid en in het bestuur zat ook 1 neutraal lid. Dit neutraal lid was de personeelsdirecteur van Philips te Hasselt, die dat echt goed deed volgens Hugo Coomans. De afgevaardigd beheerder (niet in de raad van beheer dus) werd Johan van Overbeke. Johan Van Overbeke was de zaakvoerder van het pas opgerichte reclamebureau COBRA (Concentra Broadcasting Agency). Na de ondertekening van de statuten bleek dat de Algemene Vergadering plots slechts uit drie Concentra-leden bestond, dus niet langer uit alle actieve leden van de vzw. Daardoor was het oorspronkelijk bestuur van Radio Noordzee uiteindelijk dan toch de macht kwijt. Er was in het begin veel interne discussie. Kort daarop hebben de 3 leden van de omroep en enkele belangrijke medewerkers de radio verlaten en de vzw van Radio Centraal overgenomen.

Beluister hier de historische woorden van Robin Banks tijdens de Top 60 van 29 september 1982. Robin versnelde de platen en liet ze ook minder lang uitspelen om meer tijd over te houden op het einde van de hitparade. Alzo spaarde hij ruim 16 minuten op en nam rustig de tijd om afscheid te nemen. Het fragment werd verkort door het muzikaal gedeelte wanneer Robin niet presenteerde er uit te knippen.

Twee jaar later, op 15 december 1984, verliet Tommy Davis de radio en haalde dezelfde stunt uit als Robin Banks. Hij spaarde 12 minuten tijd en uitte zijn ongenoegen over de stand van zaken. Beluister hier het ongenoegen van Tommy Davis tijdens de Top 60 van 15 december 1984. Het fragment werd verkort door het muzikaal gedeelte er uit te knippen wanneer Tommy niet presenteerde.

Stan HaagIn de programmatie van Radio Noordzee zat ook wijlen Jacob Pieter Constantijn, beter gekend als Stan Haag. Stan Haag was bekend van bij de omroep AVRO, Radio Luxembourg en de zeezender Radio Veronica. Op Radio Veronica presenteerde hij het verzoekprogramma Juke Box. Tony Vandyck, een medewerker die non-stopprogramma's in elkaar stak, ontmoette hem toevallig op vakantie in Spanje. Het bleek dat Stan Haag ondertussen in Diepenbeek woonde. En zo kwam het dat de radiolegende programma's begon te verzorgen op de Hasseltse omroep.

In ieder restaurant waar hij kwam, werd hij graag gezien. Dat meldde hij ook in zijn radioprogramma. Stan Haag zou bij de oprichting van Stad FM verder programma's op deze omroep maken. Stan Haag overleed in een rusthuis op 1 december 2001.

Hugo Van Vlaenderen (Hugo Coomans) produceerde toen ook het programma "De Mediamakers". In dit radioprogramma kon de luisteraar genieten van nationale en internationale gebeurtenissen die zich afspeelden binnen het radiowereldje. Er waren veel  exclusieve audiofragmenten te horen.

Verdere programmamakers die vrij populair waren en sommigen nog zijn, zijn Jan Brouwer, Tommy Davis, Eddy Bolls, Eddy Gijsbrechts, enz...

Radio Noordzee in 1983

Radio Noordzee - hoe doen ze 't?

winterprogrammatie

winterprogrammatie

Radio Noordzee studio's

zomershow

In 1988 werd de naam veranderd in Hit FM Radio Noordzee. Men wilde van die Noordzee af. In 1991 maakte toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy een decreet dat ketenradio verbood. Iedere radio moest een unieke benaming hebben. Radio Noordzee bestond reeds langer in Oostende. De naam werd toen ingekort tot Hit FM.

Tussen 24 juni en 2 juli 2011 was Radio Noordzee even terug in de ether op de frequentie 103,80 MHz van Family Radio. Onder het motto "Radio Noordzee - One more time" werd een ecologische studio gebouwd op de Grote Markt en hebben een twintigtal oude medewerkers terug hun radioprogramma gebracht. Programmaleider was Chris Barrow. (foto's RadioNoordzee.net). Om financieel alles in goede banen te leiden werd de vzw Radio Noordzee One More Time met ondernemingsnummer 836.624.703 opgericht op 10 juni 2011.

up mail

Hit FM - 106,10 MHz (Hasselt)

Eind jaren tachtig verloor Radio Noordzee aan populariteit ten voordele van Radio Centraal. Beide zenders hanteerden toen ook een programmering die was gericht op ongeveer dezelfde brede doelgroep.

Hit Fm Noordzee

De naam van de zender werd veranderd in 1991 in Hit FM en richtte zich tot een jonger publiek door hoofdzakelijk recente muziek te spelen. Het Skywave pakket van JAM Creative Productions in Dallas werd aangekocht om de nieuwe naam te promoten.

Radio Contact zat reeds geruime tijd te azen op een frequentie in de Limburgse hoofdplaats. Op dat moment had die ketenradio een frequentie in Zonhoven, een achttal kilometer verwijderd van Hasselt. Het bood toen al een som van ongeveer 2,5 miljoen BEF aan Radio Centraal en Hit FM om toch maar hun programma's aan te bieden in Hasselt.

Hit FM

Toenmalig voorzitter André Hemeryck kon het station in goede banen leiden. Eerst waren de programma's ook te beluisteren in Genk via de frequentie 105,40 MHz, de frequentie van Radio RML. Vervolgens werd een mini netwerk opgericht in de provincie met de naam FM Limburg. Op regelmatige tijdstippen werden gemeenschappelijke programma's uitgezonden.

Op 1 oktober 1992 verhuisde de radiostudio naar de Kempense Steenweg 105. De antennes bleven op het dak van de Twee Torenwijk.

In 2003 stond de Twee Toren Wijk leeg. Op de hoogste toren was toen nog steeds in het midden van het dak de zendmast van Hit FM opgesteld. Ondertussen was de studio verhuisd naar de Kempische Steenweg 105. De 18 verdieping tellende toren werd in hoogte gelijkgemaakt met de laagste toren die 11 verdiepingen telt. In de hoogste toren richtte RADISSON SAS hotelkamers in. De kleinere toren werd terug een kantorencomplex.

Twee Torenwijk Hasselt. Klik op de foto om een detail waar te nemen.

Halverwege februari 2003 installeerde de radio een zelfdragende mast tegen de zijkant richting noord. De overschakeling naar de tijdelijke antenne werd op 14 februari 2003 uitgevoerd.

Omstreeks 10:15 uur was er op 106,10 MHz plots een dubbel signaal te horen met wat ruis. Even na 12 uur werd het dan helemaal stil. Na een paar minuten kon Avril Lavigne haar "Sk8ter boy" nog even verder uitzingen, vermoedelijk al via de tijdelijke antenne. Later in de namiddag werd de centrale antennemast afgebroken en verdwenen ook alle andere antennes van de hoogste toren. De radio zond toen volledig uit via een tijdelijke antenne.

Hit FM - tijdelijke antenne

Met dank aan Hugo Coomans voor de foto's.

Op 6 februari 2003 werd Tony Dupont secretaris en Boudewijn Dupont penningmeester. Enkele maanden eerder werd Boudewijn Dupont gedelegeerd bestuurder van nv FM Limburg. Het kapitaal van de nv werd ook verhoogd tot 83.000 €. Nog meer positief nieuws kwam er op 19 december 2003. Hit FM behaalde de erkenning om met een directief zendvermogen van 1000 Watt te mogen uitzenden op de frequentie 104,70 MHz.

Op 9 januari 2004 - op een kleine 5 maanden van de indienststelling van het nieuwe frequentieplan - werd de vzw Victoria overgenomen door Marc Peersmans. Hij nam ook de benaming Hit FM over en startte met een nationaal netwerk. Een aantal stations, die begin 2000 het programma van Cool FM verdeelden, werden toen Hit FM.

up mail

FM Limburg - netwerk tussen 1995 en 2003 (Hasselt)

Het netwerk FM Limburg werd opgericht in 1995 en was een samenwerkingsverband tussen lokale omroepen. Het was te beluisteren op 11 frequenties. Dit gaf praktisch een volledige dekking in de provincie Limburg.

Benaming lokale omroep Uitzendlocatie frequentie (MHz)
Hit FM Hasselt 106,10
Radio RML (Radio Midden Limburg) Genk 105,40
Arcan Radio Bilzen 106,20
Radio Zuid Limburg Tongeren 106,60
Radio Baccara Sint-Truiden 106,30
Radio Mi Amigo Hofstad Heusden-Zolder 102,90
Radio Animo Halen 105,50
Martinique FM Oostham 104,90
Radio ATL Bree 105,90
Radio SOL Lommel 106,50
Radio LRM (Lokale Radio Maaseik) Maaseik 107,60

De vzw Facta Media met ondernemingsnummer 450.050.702 werd opgericht op 29 april 1993. De vzw stond in voor de aanlevering van nieuws en gezamenlijke programma’s voor de aangesloten stations. FM Limburg leverde elk uur een nieuw regionaal nieuwsbulletin aan elke aangesloten zender. Bovendien stond de programmering bol van Limburgse items en interviews met mensen uit eigen streek.

Hugo Van Vlaanderen
Januari 2000 - Hugo Van Vlaenderen in de toenmalige studio gelegen aan de Kempische Steenweg

Olivier Lodewijckx
Olivier Lodewijckx

Bis-Biz was de bvba met ondernemingsnummer 448.681.220 die werd opgericht op 4 december 1992. De bvba bepaalde de commerciële richting van Hit FM. De bvba werd opgericht door Jan Smets (Jan Brouwer) en André Hemeryck.

De aangesloten radio's betaalden daarvoor maandelijks een bedrag tussen 22.500 en 30.000 BEF (560 tot 750 €). De medewerkers die programma's aanleverden, werden dan betaald met de inkomsten.

De luistercijfers waren goed echter de adverteerder kwam niet massaal opdagen. Hierdoor was er geen garantie de keten in stand te houden. Vzw Facta Media was niet langer leefbaar was omdat de bvba Bis-Biz in rode cijfers zat.

In 2000 haakten Radio Baccara, Arcan Radio en Radio Animo af. In feite waren twee van deze radiozenders in beheer van Ludo Wijnen, die zijn eigen visie op FM Limburg had. Toen Ludo vond dat hij daarin niet genoeg te zeggen had, bood hij de drie stations aan voor 15 miljoen BEF (375.000 €). Dit was een prijs die hij ook reeds van Radio Contact zou krijgen omdat de nationale keten al lang iets wilde beginnen in het voor hen toen onbereikbare Limburg. Dat voorstel was voor FM Limburg niet haalbaar, noch leefbaar. Ludo Wijnen wilde al langer franchiser worden in plaats van eigenaar van radio's en probeerde dat te verzilveren.

De drie radio's werden Radio Contact. Het bleef de vraag hoeveel de keten hem uiteindelijk aanbood. Alleszins moest er ook een compensatie zijn geweest omdat hij eerst de job uitoefende als regionaal verantwoordelijke en vervolgens als nationaal directeur. Radio Animo werd Family Radio omdat de stad Diest reeds was voorzien van een Radio Contact-filiaal.

Begin september 2002 was FM Limburg uit elkaar gevallen en was enkel nog te beluisteren op slechts twee frequenties, namelijk in Hasselt en Genk.

In juli 2002 werden de 750 aandelen van bvba Bis-Biz verkocht aan Boudewijn Dupont (uit de droogkuis- en wasserijsector) en accountant Pascal Meyers in gelijke delen. Die hadden een speciale firma die noodlijdende bedrijven herprofileerden en dan meestal verder verkochten. André ging vervolgens in dienst bij Bis-Biz als manager. Er bestond een vermoeden dat de overname gebeurde met inclusief lopende rekeningen en achterstanden. Door de overname van Bis-Biz profileerde Hit FM en RML zich toen alleen als FM Limburg. De keten lag al langer overhoop omdat er geen eensgezindheid meer was. Toen Bis-Biz de boeken neerlegde, hielden de contracten op.

De programma's waren toen enkel te beluisteren in Hasselt en via de frequentie van Radio RML uit Genk. Dit was logisch want Radio RML was sinds geruime tijd in handen van FM Limburg.

Op 1 september 2002 werden de activiteiten van FM Limburg tot een minimum teruggeschroefd. Het was toen duidelijk dat de overheid in elke provincie één regionaal zendstation met groot bereik zou vergunnen.

Op 19 december 2002 werd de bvba Bis-Biz omgezet tot nv FM Limburg. Het kapitaal werd verhoogd met 37.800 €. Tevens werd het gebouw geherwaardeerd ten belope van 27.000 €. Het nieuwe kapitaal werd 83.800 €. Boudewijn Dupont werd gedelegeerd bestuurder. In zijn team zaten Tony Dupont, Sandra Boussu, André Hemeryck, Rudy Vervloesem en Chris Roex.

Hugo Van Vlaenderen Tijdens dezelfde week van september 2002 besliste radiolegende Hugo Van Vlaenderen te stoppen met het maken van radioprogramma's. Hij vond dat er teveel werd "gezeverd" over het format, een excuus voor het falen van creativiteit, luiheid, en zo meer. De muziek blijven aanpassen omdat de luisteraar afhaakt is niet de echte reden van falend succes van het radiostation. Creativiteit was toen nodig. En ook sfeer op de radio. Computerradio is te stijf, en dat lukt niet tegen de vele concurrentie. Bovendien vond hij dat de Limburgse droom nu wel echt voorbij was.

Radio Coco was toen Hugo's laatste radioprogramma. Het programma was vlot en spontaan gepresenteerd. De luisteraar werd getrakteerd met boeiende reportages die hier en daar voorzien waren van een vleugje humor. Het geheel was nauwkeurig ingewerkt met originele jingles. Ook de muzikale omlijsting was zorgvuldig uitgekozen. De luisteraar kon zelfs genieten van minder bekende en toch goed klinkende muziek. (Hugo Van Vlaenderen verzorgde terug een radioprogramma tussen 2013 en 2017 op Radio Diest). FM Limburg behaalde een provinciale erkenning. De nv FM Limburg werd hernoemd naar nv Hit FM op 15 maart 2004. Bijkomende bestuurders werden Tony Dupont en Geert Coelmont. Op 7 november 2003 had André Hemeryck reeds ontslag genomen.

Op Radio RML in Genk werd op 10 juli 2003 het programma van Cool FM gebracht. Marc Peersmans werd reeds bestuurder van vzw Gelora met ondernemingsnummer 424.481.797 op 9 januari 2004.

Op 17 februari 2005 werd nv Hit FM failliet verklaard dat ondertussen de naam nv M2 Management droeg.

up mail

FM Limburg - regionaal netwerk tussen 2003 en 2010 (Hasselt)

Tussen 1995 en 2003 was FM Limburg een samenwerkingsverband van lokale radio's.

De nv FM Limburg met ondernemingsnummer 448.681.220 werd opgericht op 19 december 2002. Op die dag werd eigenlijk de bvba Bis-Biz omgezet in de nv en werd het kapitaal verhoogd. Boudewijn Dupont was algemeen-directeur. Bis-Biz was de bvba die de commerciële richting van Hit FM bepaalde.

De nv FM Holding die handel dreef onder de benaming Media Group Limburg, werd erkend op 2003 als regionale omroep in Limburg. Op 26 mei 2004 om middernacht startte het regionaal netwerk op de nieuwe erkende frequenties. De benaming van het regionale netwerk werd FM Limburg.

In tegenstelling met de vier andere provinciale erkenningen was de radiolicentie in Limburg niet in handen gekomen van een mediagroep, maar van een aantal privépersonen.

Programmaschema
FM Limburg - programmaschema april 2005

fm limburg - frequenties
Nog niet alle frequenties waren in de lucht in april 2005

FM Limburg werd niet het succes dat werd gehoopt. Geen enkele provinciale radio werd een succes. Er werd een structuur opgesteld om samen te werken. Slechts 4 van de 5 regionale radio's sloot een overeenkomst af met de nieuwe structuur opgezet door Concentra Media Group.

Facta Media ging eerst in zee met Emmis Belgium Broadcasting terwijl de andere provinciale omroepen het gemeenschappelijke programma van Radio Nostagie uitzonden. Radio Be One was toen te beluisteren in praktisch gans de provincie Limburg. André Hemeryck werd adjunct-programmadirecteur van Radio Be One.

Op 18 december 2006 heeft de rechtbank van koophandel van Tongeren de nv FM Holding met maatschappelijke zetel in Bree failliet verklaard. Er was een schuldenlast van om en bij de 200.000 €.

FM Limburg sloot zich uiteindelijk aan tot het samenwerkingsverband van de provinciale radio's op 4 maart 2010.

FM Limburg

 

up


Radio Centraal / RCL - 100,50 MHz - 100,30 MHz - 104,10 MHz - 102,60 MHz (Hasselt)

Begin jaren startte Radio Centraal met uitzendingen in de Zandstraat 82. Dhr. Metten, een radioamateur en eveneens duivenliefhebber, bouwde een studio in zijn hobbylokaal en zag het wat volkser. Door de geringe hoogte van de antenne waren de uitzendingen enkel te horen om en rond het gehucht Godsheide via de frequentie 100,50 MHz. Er was een luisterpubliek dat regelmatig afstemde op de uitzendingen. De vzw Centraal Limburg werd opgericht op 25 november 1982. Een dossier werd ingediend en verrassend was dat de omroep ook in aanmerking kwam voor de legalisatie.

Radio Centraal 100,50 MHz

Toen Concentra het voor elkaar de vzw van Radio Noordzee over nam, zijn heel wat Radio Noordzee-medewerkers op zoek gegaan naar alternatieven. Enkelen van hen slaagden er in de vzw van Radio Centraal over te nemen. De radio vestigde zich één verdieping hoger, namelijk op de elfde verdieping van hetzelfde gebouw, waar Radio Noordzee toen was ingericht. De antennes werden eerst bevestigd op de mast die eigendom was van de Staatsveiligheid en waar Radio Noordzee reeds hun 4 dipolen had op gemonteerd. Om problemen te vermijden werd uiteindelijk beslist om in een hoek van dezelfde toren een aparte mast te plaatsen waar 2 dipolen werden gemonteerd.

Eerste logo Radio Centraal

De raad van bestuur werd aangepast. Chris Hermans (Chris Barrow) werd voorzitter van de vzw.

Het vernieuwde Radio Centraal is voor het eerst in de lucht gegaan op 8 december 1984. Die dag heeft de radio-omroep uitzendingen verzorgd tot 18:00. De reacties die het station kreeg van het luisterpubliek waren enorm. De volgende dagen bleef het stil op 100,50 MHz. De technici hadden toen het nodige gedaan om te controleren als nabijgelegen radiostations geen storingen ondervonden van hun zender. Er werd gevreesd dat BRT1 (Nu Radio 1) werd gestoord omdat er slechts 600 kHz tussen beide frequenties was. Een week later, op 15 december, werd er opnieuw gestart. Dagelijks waren er uitzendingen te horen tussen 7:00 en 0:00.
Op woensdagavond tussen 21:00 en 22:00 werd televisiemedewerker Luc Vandeput ingezet. Hij besprak de films die te zien waren in de toenmalige Trioscoop van Hasselt en Genk. In de eerste uitzendingen werden alvast abonnementen uitgedeeld om één maand gratis naar de bioscoop te gaan.

Radio Noordzee kon geen begrip vertonen voor deze stunt en daagde Radio Centraal voor de rechter op grond van het toebrengen van storingen aan hun zendsignaal omdat beide antennes te kort bij elkaar stonden opgesteld. Het was een eigenaardig proces. Een toen illegaal station verweet de illegaliteit van een ander illegaal station en eiste rechten op waarop het eerste station geen rechten had. Pas in hoger beroep kreeg Radio Centraal gelijk van de rechter.

Foto onder: montage van de antenne in de Twee Toren Wijk, studio op de 11de verdieping.

Montage van de antennes

De studio in de Twee Torenwijk

studio TT wijk

Radio Centraal krantenknipsel

Artikel: Radio Noordzee voorlopig gered

Radio Centraal krantenknipsel

Radio Centraal studio

Radio Centraal verhuisde naar een dakappartement in de Diesterstraat 23 kortbij de kleine ring. Er was plaats voor een door glas omgeven uitzendstudio, een volwaardige opnamestudio, een montagestudio, een bureau, een terras en een zithoek. In het bureau werd de zender - een Pascal 50 - geïnstalleerd.

De omroep richtte zich vooral op een volwassen publiek. Overdag werd vooral aandacht besteed aan licht klassiek, jazz en oldies. 's Avonds en in het weekend werden enkele uren geprogrammeerd voor een jonger luisterpubliek.

Eddy Gijsbrechts (Eddy Bolls) en Hugo Van Vlaenderen waren enkele medewerkers die na de Concentra-overname van Noordzee de vaste medewerkers werden van Radio Centraal.

RCL

RCL

Drive in show

Artikel: you will hear from us

Stefan T Jolyn

Feestelijke receptie

Here they come

Here they come

Startblokken

Startblokken

Startblokken

Harry Van Hoof Stefan T jolyn

Jos De Groot

Hugo Goeleven

Jan De Ruyter

Jij bent Centraal

Zomeroproep

Volgende medewerkers waren in 1986 actief: Stefan T'Jolyn, Tom Flemming, Michael Ravin, Eddy Bols, Tonny Claes, Dominiek Antiek, Frank De Vries, Paul Hardy, Carlo Moens, Paul Van Dam, Toets Tielemans, Tommy Davis, Eric Colemonts, Hugo Van Goeleven, Luc Den Draaier, Djiepie, Frank Van Der Mast, Peter De Graaf, Lou Latour, Tony Van De Brug, Danny Franssens, Jo Sullot, Tommy Holliday, Karien De Greef, Rudy Van Rooy, Will Van De Brink, Bart Van De Velde, Tommy Davis, J. Schouterden, Dom. Hendrix, Roger Stulens, Peter Bakkers, Sabine Smits, Jan De Ruyter, Vanginderhuyzen, Geert Knuts, Peter "Zeppe" Van Brabant, Freddy Luyten, Willem De Groot, Tony Pullinckx en Jan Van De Stok

Een vermeldenswaard feit was de organisatie van de carnavalzitting van de Gamins en de Gamienekes, georganiseerd op 23 februari 1985 in het Cultureel Centrum te Hasselt. Tijdens de zitting was er een optreden van Lou & The Hollywood Banana's en Penny De Jaegher, de gekende danseres van AVRO's Toppop.

Tijdens de eindejaarsfeesten organiseerde Radio Centraal ieder jaar het Muziekalfabet. In de ochtend werd gestart met platen te draaien van artiesten waarvan de naam begon met de letter A. Bij zonsondergang was het de bedoeling om te eindigen met de Z. De dag daarna begon men terug opnieuw. Ieder uur werd een meerkeuzevraag gesteld en de luisteraars konden prijzen winnen. De uitzendingen werden live gebracht in de toenmalige speelgoedwinkel Broeckx, gelegen in de Koning Albertstraat.

Radio Centraal was ook het eerste station dat elk uur aankondigde met een juiste-tijd-jingle. Naast de studio was er een houten rekje met twaalf cassettes. Uit het rek werd de juiste-tijd-cassette genomen die op een precies aantal seconden voor het uur werd gestart. Kwestie om de laatste biep stipt te laten samenvallen met het uur. De sponsor was een winkel die uurwerken verkocht.

Radio Centraal 104,10 MHz

Radio Centraal Limburg

RCLOp 12 oktober 1990 om 12 uur stipt kreeg Radio Centraal de frequentie 102,60 MHz toegekend. De ontvangstkwaliteit verbeterde omdat 104,10 MHz redelijk werd gestoord door de Nederlandse omroep Radio 3 uitzendend in Hulsberg op 103,90 MHz.

In 1991 werd het decreet van kracht dat iedere lokale radio een unieke naam moest hebben. Omdat Radio Centraal al langer actief was in Antwerpen werd besloten om door te gaan met RCL, de afkorting van Radio Centraal Limburg.

Ook vermeldenswaard is dat het programma Funktastic door Frank De Baan 20 jaar te beluisteren was in Hasselt. Het programma was voor het eerst te horen op Hasselt FM. Daarna verhuisde het programma naar RCL. Iedere zaterdagavond kon de luisteraar genieten van de meest recente funk, soul en exclusieve UK- en US-import.

Begin 1999 had RCL een samenwerking met Family Radio.

Op 11 september 2000 werd de vzw ontbonden en werden twee vereffenaars aangeduid. Reeds op de jaarvergadering van 15 maart 1999 was de vereffening gepland. De beschikking over de destijds aan de VZW Centraal Limburg gegunde radiofrequentie 102,60 MHz werd door de vereffenaars gezien als niet behorende tot de noden van de vereffening van de ontbonden vereniging. Het VCM besliste dat door de ontbinding van de VZW Centraal Limburg en ten gevolge van de intrekking van de erkenning en van de zendvergunning een onderzoek naar een mogelijke overtreding van de artikelen 32, 95 en 16 van het besluit van 14 juli 1998.

Vervolgens startte Radio Contact in Hasselt met uitzendingen op de frequentie 102,60 MHz zonder erkenning. Op 1 augustus 2002 heeft het BIPT de zender het zwijgen opgelegd.

Tijdsein Radio Centraal eind jaren tachtig.

Enkele presentaties van Stefan T'Jolyn tijdens 1985

Tom Flemming (Hugo Foets): presentatie ochtendshow - 30 augustus 1985

10 jaar Hugo Van Vlaenderen (Hugo Coomans) op Radio Centraal Limburg in 30 minuten - 1983-1993

Voorbereiding van de eerste uitzending van de Centrale Televisie Maatschappij - 01/04/1989 - Eddy Bols en Tom Vossen

Een collage van enkele fragmenten tijdens de live-uitzending in de toen nieuwe elektrozaak So Watt op de Genkersteenweg 282

Een gesprek met Jan Brouwer van Hit FM ivm de nieuwe toegekende frequentie 102,60 MHz - Hugo Van Vlaenderen

Stefan T'Jolyn in een gesprek met Radio Centraal te Antwerpen over het ontstaan van de radio, de drijfveren en de bitse strijd om de zendfrequenties - 31 oktober 2015 (opname Radio Centraal)

Met dank aan Stefan T'Jolyn.

up mail

Radio Radio - 101,30 MHz - 104,00 MHz (Hasselt)

Radio Radio was een experimentele radio voor het eerst te beluisteren in 1982. De studio was ingericht op het Leopoldplein 40 te Hasselt.

Toch had de radio ambities om erkend te worden. De vzw Radio Radio met ondernemingsnummer 422620387 werd opgericht op 18 februari 1982. Radio Radio verdween daarna uit de ether. Pas als de erkenning een feit was werd van start gegaan met Hasselt FM.

Radio Radio

Radio Radio

up mail

Hasselt FM - 105,40 MHz - 104,50 MHz - 104,40 MHz (Hasselt)

Hasselt FM was een vervolmaking van het experimentele Radio Radio. Pas als de erkenning een feit was werd van start gegaan met Hasselt FM.

De studio werd geïnstalleerd in een ruimte op de zolder van het café Het Magazijn aan de Minderbroederstraat 9-11, toen eigendom van Steve Stevaert. Er was plaats voor een uitzendstudio, een opnamestudio en een zithoek. Een zendmast van ongeveer 30 meter hoog werd geïnstalleerd op de rand van het buitenterras van het café.

Hasselt FM richtte zich tot de luisteraar die hield van de betere popmuziek. De muziek van de programma's bestonden hoofdzakelijk uit alternatieve rock, funk, reggae, new-wave en punk.

De eerste stationmanager was Noël Slangen, later zaakvoerder van Slangen en Partners en tot 2002 communicatie-expert van Premier Guy Verhofstadt. Later werd deze taak overgedragen aan Ernest Bujok die later bij Concentra aan de slag ging. Ernest was de toenmalige secretaris van de Hasseltse Jeugdraad. De medewerkers waren allemaal vrijwilligers. De inkomsten kwamen van opbrengsten van fuiven en reclameverkoop.

programmarooster

haha fuif
Haha FM fuif op vrijdag 27 september 1985 in de Kwint te Zonhoven.

Haha FM fuif: Beluister de aankondiging van deze fuif.

HFM studentengids

In september 1986 heeft Hasselt FM een studentengids uitgegeven. Het vierenzestig bladzijden tellend boekje werd verspreid aan de Diepenbeekse Universiteit en alle Hasseltse hoge scholen. Men vond er heel wat praktische studietips en nuttige adressen in terug. Ook de studentenvereniging ASG en de Hasseltse Jeugdraad kwamen aan het woord. Alle cafés werden uitvoerig beschreven over een vijftal bladzijden. Ook de programmatie van Hasselt FM werd van naaldje tot draadje besproken.

In het huis-aan-huis blad Koerier van 15 september 1986 werd met Noël Slangen een interview afgelegd. Lees hieronder zijn toenmalige mening over radio in Hasselt.

Hasselt FM

Hasselt FM
De studio was ingericht net onder het schuine dak

In 1987 ging het bergaf met Hasselt FM. De reclameverkoop kon de kosten niet dekken. Er was voor enkele honderdduizend frank aan schulden gemaakt en de vzw was op zoek naar een overnemer. Concentra nam de vzw Radio Radio over op 5 maart 1987. Op de frequentie in de zomer van 1987 Stad FM gelanceerd. De programma's richtten zich tot een volwassen publiek.

Hier volgen een paar medewerkers die te horen waren op Hasselt FM: Rudi Reners, Frank De Baan, Stephan Bruninx, Corné Crijns, Patty de Hei, Yves Roucourt, Rico d'Aquino, Alain Graulus, Dirk Willems, Kurt Boes, André Convents, Dirk Boesmans, Luc Houben, Marc Houben, Paola Tanriverdi, Els Colement, Connie Keusters, Peter Termonia, Eddy Vanherle, Alex Stockman... De laatstgenoemde was sinds 1991 filmrecensent in Humo en werd freelance filmmaker. De film Verboden te zuchten uit 2000 staat op zijn naam.

Beluister jingles en promo's:

Hasselt FM 24 uur op 24: Jingle met o.a. de stem van Michel Follet.

Publiciteit op Hasselt FM was publiciteit met stijl.

Fonoplaten Gigaswing: Ook op de dag van vandaag is Gigaswing synoniem voor exclusiviteit (stem: Rudi Reners).

Dikke Nek: geproduceerd door Felice (Dré Steemans)

De Magazijnrap van Noël Slangen: Een promo van Het Magazijn, geproduceerd door Noël Slangen.

105,4 MHz

Hasselt FM
Eddy Gabriel, een striptekenaar uit het Hasseltse, ontwierp in 1984 dit logo.

Hier volgen enkele merkwaardige flyers en affiches:

pausbezoek

het gevaar

das krawal

bananen


André Convents in de vertrouwde studio boven Het Magazijn

Met dank aan Dirk Boesmans die in 2006 het radioprogramma G-Spot verzorgde op Radio Formule 1 (104,50 MHz, later 105,00 MHz - Heusden-Zolder).
Hasselt FM via facebook/

up mail

Radio Randstad - 101,60 MHz (Hasselt)

Radio Randstad werd opgericht in september 1981. De radio was eerst gevestigd boven de krantenwinkel Remy aan de Kempense Steenweg in een slaapkamertje. De eerste uitzendingen werden opgenomen en afgespeeld op een bandopnemer die rechtstreeks was aangesloten op een 15 Watt sterke zender.

De radio werd opgericht door ex-bestuursleden van BCBA. Dit was de vereniging die heeft bijgedragen tot de legalisatie van de CB radio. Er werd samengewerkt met Radio Vrije Tijd, een Hasseltse radio die in januari 1981 in de lucht was. Medewerkers van het eerste uur waren onder andere Peter Engels, Guy Oben, Tony Claes en Patrick Cosemans.

Radio Randstad

Radio Randstad

Radio Randstad

Om erkend te worden werd de vzw Radio Randstad met ondernemingsnummer 422519132 opgericht op 4 februari 1982.

Radio Randstad verhuisde vervolgens naar een kleine ruimte achteraan een klein cafeetje op dezelfde steenweg huisnummer 224 en begon eerst radio te maken tijdens het weekend. Een hogere zendmast werd opgericht. De uitzendingen waren te horen in groot Hasselt. Het bestuur was gelukkig met het zendbereik van ongeveer 8 km.

Op Radio Randstad kon men zowel genieten van onder andere hits, oldies, jazz en country. Tijdens de kerstperiode toen Radio Noordzee de Top 1000 aller tijden organiseerde, had het bestuur een ander idee. Na iedere plaat mocht een luisteraar naar de studio bellen. In ruil voor 100 BEF (2,5 €) werd de beller lid van de radio en kreeg hij of zij de gespeelde single cadeau. Dat was toen een stunt omdat een single toen de vaste prijs had van 95 BEF.

In maart 1987 werd de vzw overgenomen door Concentra. Enkele weken later nam Concentra ook de vzw van Hasselt FM over. Enkele maanden later heeft de beheerraad van de radio de toenmalige BRT gedagvaard in een kort geding. De openbare omroep zou alle frequenties onder de 104 MHz worden toegekend maar dit was nog niet in een Koninklijk Besluit verschenen. De BRT begon met testuitzendingen van Studio Brussel in Genk op 101,40 MHz en stoorde Radio Randstad. De rechter gaf de Hasseltse omroep gelijk en Studio Brussel moest stoppen met de testuitzendingen. De BRT ging toen direct in beroep.

De frequentie van Radio Randstad werd drie maanden lang gebruikt om de luisteraars door te verwijzen naar Stad FM. Dit werd gedaan met een bandje dat maandenlang continu de boodschap "...we zitten nu op 104.4...." vermeldde. Er werd vermoed dat Studio Brussel toch binnenkort zou gaan starten op 101,40 MHz en dat het verder gebruik van 101,60 MHz toch een verloren zaak zou zijn.

De erkenning van Radio Randstad werd ingetrokken in 1992 omdat er geen uitzendingen meer plaatsvonden.

Radio Randstad

up mail

Radio Stad FM / Radio Hasselt - 104,40 MHz - 103,40 MHz - 99,20 MHz (Hasselt)

In april 1987 had Concentra drie van de vier frequenties in handen te Hasselt. Deze strategie was perfect om geen concurrerend station toe te laten in de Limburgse hoofdstad. Tijdens de zomer van 1987 werd Stad FM gelanceerd op de frequentie van Hasselt FM. Het werd een station dat continu easy listening draaide, bestemd voor de volwassen luisteraar.

De studio werd ingericht in de op de tiende verdieping van de TT-wijk. Het was in dezelfde ruimte waar eveneens Radio Noordzee / HIT Fm was gehuisvest. In de linkerhoek werd een studio van enkele vierkante meter in elkaar gezet. De helft van die ruimte werd ingenomen door een opstelling van tien cassettedecks gekoppeld aan een automaat die de muziek, de reclame, de jingles en het tijdsein op gepaste tijden de ether instuurde. Dit was toen een primeur want de meeste stations gebruikten nog de klassieke bandrecorder om non-stop muziek te brengen.

Wim Van Gelderen en Stan Haag waren onder andere de vaste medewerkers van het radiostation. Stan Haag, die daarvoor op Radio Noordzee was te horen, was daar eigenlijk niet zo tevreden mee.

Stad FM

Stad FM programmatie

Stad FM kende een bescheiden succes. Toen Concentra zich terugtrok en André Hemeryck de stationmanager werd, waren er geruchten om de frequentie over te laten aan de keten Radio Nostalgie. Zover is het nooit gekomen.

Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. Omdat Radio Stad reeds langer in gebruik was in Antwerpen werd de naam veranderd in Radio Hasselt. Op dat moment zond de radio enkel non-stop muziek uit. Enkel Stan Haag verzorgde nog een gepresenteerd programma.

In 2003 werd de radio terug erkend. Het dossier zat zo goed in elkaar dat het een erkenning kreeg op de frequentie 99,20 MHz met een vermogen 501 Watt. Het programma van TOPRadio werd op de frequentie uitgezonden.

De vzw kwam in handen van nv FM Holding, Marc Peersmans en Wilhelmus Janssen op 25 februari 2005. Het programma van Cool FM was vanaf dan te horen op de frequentie.

Radio Hasselt

up mail

Radio Internationaal 305 308 - 105,60 MHz (Hasselt)

Radio Internationaal 305 308 heeft slechts twee weken in 1985 bestaan. Gunnar W had thuis in Blégny-Trembleur in zijn kamer een kleine studio en een zender van 5 Watt. Er werd meestal in het weekend enkele uren programma gemaakt. Tijdens de week studeerde hij in Hasselt en verbleef in het HRITO Internaat (later hernaamd naar De Zandberg), Elfde Liniestraat te Hasselt.

In november 1985 werd besloten om de zender, de voeding, een mini 4 kanaals REALISTIC mengtafel op batterij, een JVC microfoon en een cassetterecorder naar het internaat mee te nemen om tijdens de week enkele uitzendingen te maken.

Radio Internationaal 305 308

Het plan was om op dinsdag en donderdagavond een programma te maken omdat op die dagen de studiemeesters minder streng waren. Zo werd oogluikend toegestaan om na 20:00 met meer dan twee op een kamer te zijn zolang er niet teveel lawaai werd gemaakt. Ook het gebruik van het enige stopcontact was gereglementeerd. Volgens het reglement mocht enkel een scheerapparaat of haardroger er even op worden aangesloten. Een radio moest op batterijen werken. Ook op dinsdag en donderdag werd niet nauw gekeken wat er allemaal op het stopcontact was aangesloten.

Als benaming voor de radio werd gekozen voor Radio Internationaal 305 308 omdat er dus vanaf het internaat werd uitgezonden. Gunnar W zat op kamer 308 en medestudent Eddy, die zou meepresenteren, zat op kamer 305. Kamer 308 was vrij centraal gelegen op de derde verdieping aan de voorkant van het gebouw.

Op maandagavond werd de zender vlug getest. Als antenne werd met een stuk elektriciteitsdraad de vorm van een antennedipool gevormd en tegen het raam geplakt met tape. De uiteinden werden met een stukje TV-coaxkabel aan de zender bevestigd. Om de kabel wat verdoezelen werd de coaxkabel achter een tas gestoken. De zender werd verstopt achter de vuilnisbak.

De zender was afgesteld op de vrije frequentie 105,60 MHz. Wel het was ongeveer 105,60 MHz want de frequentie verliep voortdurend. Op het internaat was er geen nauwkeurige tuner voor handen om fijntjes te kunnen corrigeren.

De zelf gebricoleerde antenne was verre van ideaal. Omdat de zender veel te warm en er een bromtoon was te horen omdat het audiomateriaal op slechts een meter van de antenne was opgesteld, werd het vermogen gereduceerd tot ongeveer 0,5 Watt. Een wandeltest met een portabele radio door volledige de gang van het internaat om te luisteren of de draaggolf goed was te ontvangen was bevredigend. Enkel op het uiteinde kant Demer was de ontvangst al wat moeilijker omdat de vele muren van de kamers hinderden.

Na de testuitzending op maandagavond werd alles terug opgeborgen in de kast. De antennekabel tegen het venster bleef bevestigd. Toen omstreeks 22:30 alle kamers werden gecontroleerd merkte dhr. Rogiers de bevestigde kabel op tegen het raam. Hij vroeg wat dat in hemelsnaam had te betekenen. Er werd gemeld dat het een antenne was om meer posten te kunnen ontvangen op de radio. Dhr. Rogiers sommeerde toen om dat onmiddellijk te verwijderen.

Op dinsdagavond na 20:00 werd gestart met de officiële uitzendingen. Omdat er maar een cassetterecorder was aangesloten op de mengtafel moesten de presentaties soms wat lang worden getrokken. Het geluid van de eject op de cassetterecorder moest er maar worden bijgenomen.

Na een uur had de ganse derde verdieping door dat er radio werd gemaakt op het internaat. Sommigen kwamen af naar kamer 308 met een verzoeknummer. Dat kon als ze zelf het nummer hadden en dat ze op hun kamer de cassette op de juiste positie hadden geplaatst.

Er werd van alles door elkaar gespeeld wat de studenten graag hoorden: Billy Ocean, The Cure, New Order, Tangerine Dream, enz... De presentaties berperkten zich tot het aankondigen van de muziek en het brengen van eventuele groetjes in duopresentatie. Vrij snel werden steken gegeven aan andere studenten die op hun beurt even kwamen vertellen wat er moest worden gerepliceerd.

Om 22:30 werden de uitzendingen beëindigd want dan moest het licht uit en dat werd grondig gecontroleerd. Er werd dan ook origineel afgesloten met de woorden "iedereen een goede nacht gewenst en wat je nu nog krijgt, is ruis" waarna de stroom vliegensvlug werd onderbroken en alles werd ontmanteld.

De week daarna werd de studio iets professioneler. Eddy had een vrij groot mengpaneel meegebracht die praktisch gans de tafel bedekte. De mengtafel had ook een galm en een echokamer op de microfooningang om de presentatie nog vetter te maken. Ook een tweede cassetterecorder werd aangesloten. Dat kon tijdens de eerste week niet worden gerealiseerd omdat er geen juiste audiokabel (DIN naar cinch) voor handen was. Die kabel werd het afgelopen weekend vlug in elkaar gesoldeerd.

De laatste donderdag zaten er gemakkelijk 8 studenten in kamer 308. Tegen 22:30 had dhr. Froidmont het jolijt opgemerkt, kwam de kamer binnen en had direct door dat er radio werd gemaakt. Iedereen dacht dat er een sanctie ging volgen, maar dat was niet het geval. Dhr. Froidmont nam de microfoon in de hand en vroeg om de schuif open te zetten. Hij meldde dat het nu tijd was om te gaan slapen en dat er nog één muziekje mocht volgen.

Daarna werd de studio ontmanteld en terug meegenomen naar huis. De kerstexamens kwamen er aan en dat had toen prioriteit.

Radio Internationaal 305 308

up mail

 

Radio Meybroek - 102,60 MHz (Kermt)

Radio Meybroek is ontstaan begin jaren 80. Er werden enkel uitzendingen verzorgd tijdens het weekend. De studio was gelegen in de Lammerweg. Op het dak van de woning werd een korte mast opgericht waar één zenddipool werd gemonteerd.

De radio had ongeveer een bereik van een drietal kilometer. De luisteraars bevonden zich in Kermt, Kuringen, Stokrooie en Stevoort. Op de radio werden veel verzoekjes gebracht. De radio richtte zich tot een ouder publiek.

Radio Meybroek heeft nooit een vzw opgericht en dus nooit erkenning aangevraagd. Omdat de zender enkel in het weekend werd aangezet en het zendbereik vrij beperkt was, kon het nog programma's maken tot begin 1987. Opmerkelijk was dat enkele weken voor het einde nog een tweede dipoolantenne werd gemonteerd om een betere ontvangst te bekomen.

foto's: René Putzeys

Radio Meybroek

Radio Meybroek

Radio Meybroek

Radio Meybroek

Radio Meybroek

Radio Meybroek

Radio Meybroek

up mail

Radio Genk Regionaal (Genk)

Radio Genk Regionaal was een heel erg lokale zender die uitzond van uit het café tegenover het kerkhof van Genk. De radio had een bereik van enkele kilometer en was dus niet overal in Genk te ontvangen. De omroep is ontstaan in de jaren 80 en heeft ongeveer 5 jaar bestaan. De oprichter was een zekere Bèr die ook enkele illustere programma's maakte zoals Wat zit er in de zak van Bèr? Ook verzorgde hij ook vele verzoekprogramma's. Naar het schijnt heeft Bèr ooit het wereldrecord spelletjes op de radio brengen verbroken.

up mail

Radio GRO / Radio GRK - 102,70 MHz - 107,40 MHz (Genk)

In 1980 werd Radio GRO opgericht door Jozef Stultjens, Johan De Graaf, Nino Condi. De afkorting stond voor Genker Radio Omroep. Tijdens de beginperiode was de radio slechts enkele uren per week te horen via de frequentie 102,70 MHz.

De radio werd snel populair. De toenmalige kern Walter De Cock, Odiel Hoste, Freddy Birset, Piet Aelberts en Stefan Lijnen slaagden er in om Louis Croonen van Koerier te overtuigen om het radioproject financieel te ondersteunen. Louis stemde in en de naam werd veranderd in Radio GRK wat stond voor Radio Genker Koerier.

Het concept van Radio GRK was het brengen van cultuur, informatie en animatie. Na enkele jaren telde de radio ruim 100 medewerkers. Een deel van de medewerkers verliet de radio en werd aangetrokken door Radio RML.

De radio verhuisde naar het oud ziekenhuis op de Weg naar Genk en installeerde een studio op de vierde verdieping. Het aantal medewerkers steeg naar 140. De programmaleider was toen Jos Deckers. Enkele toonaangevende programma's waren toen Croongetuige, Sportkontakt, Telejukebox, Telekien, Dondersport en Sport op Maandag.

Radio GRK werd een begrip in de sportwereld toen een voetbalmatch van KFC Winterslag live werd uitgezonden. Vanaf dan zou voetbalverslaggeving de rode draad worden in de programmatie.

Radio GRK

Toen Michel Decat voorzitter was werd de radio een franchise van Radio Contact. De afkorting werd toen Genker Radio Kontakt. Toen Radio Contact meer en meer begon te eisen in de programmatie werd de overeenkomst stopgezet.

De voorzitter werd Eddy Thijs. Hij besloot om meer in te zetten op de lokale binding met verenigingen om en rond Genk.

Na 8 jaar radio te hebben gemaakt in het Oude Ziekenhuis werd besloten te verhuizen naar een leegstaande bakkerij op de Weg naar As.

In 2010 werd opnieuw verhuisd. Radio GRK bouwde een moderne digitale studio terug in een oud ziekenhuis, gelegen in de Noordlaan 6A te Winterslag.

In januari 2018 startte een officiële samenwerking met internetradio MFY uit Houthalen-Helchteren. Bedoeling was om Radio GRK te voorzien van jonge medewerkers. Voorzitter van Radio MFY werd de programmaleider Lenn Melotte. De programmatie werd naargelang het moment van de dag een mix van de betere classics en jonge muziek.

In 2018 voldeed het besturingssysteem niet meer. Het bestuur heeft het pakket Powerstudio aangeschaft.

Op 2 en 3 juli 2021 organiseerde Radio GRK en de Genkse academie GA voor Kunst een radiocursus voor de jeugd. Een twintigtal kinderen leerden op twee dagen interviewen, brainstormen en zelfs een beetje techniek. Op de tweede dag werd al die theoretische kennis dan omgezet in de praktijk. Zo werden ze volledig ondergedompeld in de wereld van de radio. Vooral de interviewmomenten maakten indruk bij de kinderen.

Radio GRK studio

Radio GRK - mobiele studio
foto's facebookpagina

up mail

Radio Internazionale - 101,00 MHz - 102,80 MHz - 105,80 MHz (Genk)

In 1982 startte de vader van Luciano Ercole en een partner met Radio Internazionale. De inspiratie kwam van Italië waar in die tijd reeds veel private radiostations actief waren. In 1982 waren er ook reeds vele vrije radio's actief in België.

Er werden programma's gemaakt gericht op de talrijke Italiaanse gemeenschap. Buiten het brengen van informatie werd ook de nodige entertainment gebracht.

Radio Internazionale

Na drie maanden nodigden de priesters van de Italiaanse missie de radio om het station in de Italiaanse kerk gelegen in de Risstraat 3 te vestigen. Zij zagen dat het de gemeenschap samenbracht, zeker de Italianen die toen nog geen Nederlands spraken. Priester Don Gregorio Aiello werd zelfs de voorzitter van het radiostation

Radio Internazionale werd meteen een groot succes omdat er op dat moment geen Italiaanse radiostations of televisiezenders te ontvangen waren in Genk. Vrij snel waren er vijf Italiaanse radiostations aanwezig in de regio. Radio Internazionale was de enige die overleefde.

Radio Internazionale maakt programma's in het Italiaans en allerlei andere talen. Het is het enige radiostation in Vlaanderen dat daar toestemming voor heeft.

Op zondag 8 februari 2015 werd een nieuwe studio ingehuldigd met een eucharistieviering en een multiculturele receptie achteraf. De vloer werd 70 cm lager gemaakt om een comfortabele hoogte te bekomen. Hiervoor werden nieuwe funderingen aangelegd.

Tijdens de Covid 19-periode werd de mobiele applicatie ontwikkeld. Op de applicatie kan men eveneens kijken naar een videostream en programma's van de medewerkers herbeluisteren.

In oktober 2022 heeft Radio Internazionale de testmux voor DAB+ in Limburg vervoegd. Er kwam meteen respons van een priester uit Roccourt tegen Luik die de programma's goed kon ontvangen.

Op de dag van vandaag is er een team van ongeveer 30 medewerkers actief, inclusief presentatoren. Alle medewerkers werken op vrijwillige basis. In de programmatie zitten ook programma's gericht aan onder andere Spanjaarden, Polen en Grieken.

Hier volgen enkele namen van medewerkers: Gregorio Aiello, Fortunato Santelia, Lina Luro, Dj Raverz, Nino Condi, Tonino Ciccottelli, Silvia Tamburriello, Alberto Prisco, Giuseppe Allegro, Pasquale Maio, Pierino Ammendola, DJ Moreno, Manal & Hayat, Anna & Cheylina, Sonia Mammone, Tony Caputo, Vasilis Panagoulias, Natalio Derosas, Javier Lucca, Ilse Bizuet, Dardacha WA basma, Hugo Eerdekens, Don Leon, Stefanos Mathioudakis, Marieke Pierre, Pietro Aragona, Michele Santelia, Thierry Calemi en Kapllani Ylli. Sommige medewerkers maken reeds van het allereerste uur radioprogramma's.

Beluister hier enkele fragmenten.

Interview met Laura Pausini (2013)

Promospot C Mine (2013)

Radio Internazionale

Radio Internazionale

Radio Internazionale

Radio Internazionale

Radio Internazionale

Radio Internazionale

up mail

Radio Siesta / Radio Midden Limburg - RML - 103,50 MHz - 106,10 MHz - 105,00 MHz (Zonhoven)

In 1981 startte Radio Siesta met uitzendingen in de Hulskensweg 13 te Zonhoven op 103,50 MHz. Er werd uitgezonden met een vermogen van 100 Watt. De zendmast had een hoogte van 20m. Er waren 15 medewerkers die programma's maakten.

Een vzw met ondernemingsnummer 422949989 werd opgericht op 14 april 1982. De radio kreeg in 1983 een positief advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's. Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen waarvan Radio Siesta deel uitmaakte.

In 1985 zag de omroep het niet meer zitten. De vzw zocht een overnemer.

Er waren verschillende kandidaten geïnteresseerd waaronder de gemeente Zonhoven om de radio over te nemen. Uiteindelijk kwam de radio in beheer van zakenman Vital Mallot. Hij veranderde de naam in Radio Midden Limburg.

Radio Siesta

up mail

Radio Midden Limburg - RML - 106,10 MHz - 105,00 MHz (Zonhoven)

Vital Mallot nam de vzw Radio Systeem van Radio Siesta over. Hij nam vier mensen in dienst die hoofdzakelijk afkomstig waren van radio’s uit Hasselt. In de originele vergunning mocht enkel dagelijks tussen 11:00 en 23:00 worden uitgezonden. De beheerraad is er snel in geslaagd om 24 uur op 24 uur radio te mogen maken.

In een grote hangar in de Ramakersveldweg 10 te Zonhoven werd een studio ingericht. Omdat Zonhoven in het midden van Limburg ligt, werd gekozen om de roepnaam Radio Midden Limburg - RML te gebruiken.

Op 1 mei 1985 vond de eerste officiële uitzending plaats nog steeds op de frequentie 103,50 MHz. De radio werd erkend en kreeg de frequentie 106,10 MHz toegekend. Er werden kaartjes, stickers en affiches gedrukt waarop deze frequentie werd vermeld. Kort daarop kreeg RML bericht dat er een fout in het frequentieplan zat en dat RML moest verhuizen naar 105,00 MHz. Radio Noordzee uit Hasselt verhuisde toen van 105,00 naar 106,10 MHz.

Bij de start had RML voor 2 miljoen BEF (50.000 €) investeringen gedaan. Er was een live studio en een interviewstudio en een productiestudio. Bij de opstart bezat de radio reeds 4000 platen. De zendmast werd verhoogd en een sterkere zender werd in dienst gezet. Het bereik werd veel groter en drukte zelf een radio gedeeltelijk weg in Luik, namelijk Radio Manhattan (104,90 MHz) in Queue-du-Bois.

Bij de officiële start waren er een vijftiental medewerkers werkzaam. Na een jaar was dit nummer gegroeid tot zeventig. Er was een bestuur, presentatoren, technici, promoteam, losse medewerkers en enkele producers. De producers hielden het team samen. Er waren producers voor aanwerving, cultuur, animatie, jeugdprogramma’s, algemene programma’s, techniek en sport. Eenmaal per week vergaderden de producers met de beheerraad en werden de problemen besproken. Voor dringende zaken moest de producers zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

In het begin richtte de radio zich tot een ruim luisterpubliek. Tijdens de week waren er iedere ochtend informatie en regionale berichten te horen. Tijdens de middag werd er licht verteerbare muziek geprogrammeerd. In de vooravond werd het accent gelegd op hits. ’s Avonds waren er gerichte programma’s te horen. Op zaterdagnamiddag werd de jeugd aangesproken. Op zondagvoormiddag waren klassiek en oldies te horen. Op zondagnamiddag was er een drie uur durend sportprogramma.

Op gebied van countrymuziek verrichte RML een pioniersrol. Er werd een succesvol optreden georganiseerd met Jenny Dee Trio. Op 18, 19 en 20 juli 1986 werd een truck show en Countryfestival georganiseerd.

Bij RML koste een reclamespot 10 BEF (25 cent) per seconde. De spots werden zelf geproduceerd behalve als de adverteerder verkoos om de spot te laten produceren door een gespecialiseerde firma.

RML had een deal met ORN van Het Laatste Nieuws. In ruil voor adverteerblokken kreeg de radio nieuws toegeleverd. Het nieuws werd in het begin driemaal per dag gebracht namelijk om 9:00, 12:00 en 19:00.

RML sloot zich aan bij het netwerk Radio SIS en later bij Radio Contact. Omdat dit radionetwerk geruime tijd geen frequentie bezat in Hasselt, gaf de omroep uit Zonhoven zich uit voor Radio Contact Hasselt.

Toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy maakte in 1991 een decreet dat ketenradio verbood. De nieuwe benaming werd Radio Systeem.

De vzw verhuisde op 24 juni 2002 naar de Sint-Truidersteenweg 358 te Hasselt waar de studio werd ingericht. Eerder op 10 augustus 2001 had de vzw een "overeenkomst tot overdracht van het handelsfonds ondertekend in de hoop de frequentie te mogen overnemen van het eerder failliet verklaarde Centraal Limburg. Het Vlaams Commissariaat stelde immers tijdens het beraad na de hoorzitting van 25 februari 2002 vast dat een eventuele goedkeuring van de overdracht een wijziging zou meebrengen van het huidige verzorgingsgebied van de begunstigde.

Op 11 augustus 2003 bleef Luc Janssens voorzitter, maar werden de twee andere leden Contact Vlaanderen NV en Contact NV.

Op 19 december 2003 werd de vzw erkend in Hasselt op de frequentie 103,80 MHz met een maximum vermogen van 1000 Watt. De frequentie werd een doorgeefluik van Contact 2.

Op 17 oktober 2005 stelde de administratie Media vast dat er op de vergunde zendlocatie geen antennes meer aanwezig waren. De antennes bleken op een afstand van meer dan één kilometer van de vergunde zendlocatie te zijn geïnstalleerd. Op 18 oktober 2005 vroeg de vzw een gewijzigde zendvergunning aan met vermelding van de nieuwe zendlocatie waar de administratie de antennes had opgemerkt. Op 30 november 2005 kende het Commissariaat een gewijzigde zendvergunning toe. De overtreding werd opgelegd met een geldboete van 1250 euro.

Op 9 oktober 2007 werd Luc Janssens vervangen door DDB productions, NV Lemaire Electronics en VZW Actualiteiten Radio Dienst.

Op 20 april 2010 werd Christophe Moens de nieuwe voorzitter van de vzw. Het programma van Family Radio werd overgenomen tot 31 december 2017 toen de erkenning verliep.

Radio Midden Limburg

up mail

Radio Omega - 102,70 MHz (Houthalen)

Het idee om multiculturele radio te maken in het multiculturele Houthalen is bij Guido, Geert en Sic ontstaan op een donderdagavond in het buurthuis Meulenberg tijdens het najaar van 1980. De eerste concrete stap gebeurde 6 maanden later door Etienne uit te nodigen. Hij was medewerker van de Waalse Radio Borinage en die radio, waar 40 medewerkers actief waren, maakte toen al programma's in verschillende talen.

Sic hakte de knoop door in september 1981 en in een paar weken waren de locatie, de naam Radio Omega, de programma's, de nodige medewerkers en de financiële middelen gevonden. Twee medewerkers stonden een deel van hun huis af. Drie andere medewerkers stonden een deel van hun materiaal af. De vzw Buurtopbouwwerk zorgde voor de middelen om een zender aan te schaffen. In ruil mocht de vzw zendtijd gebruiken.

Op 7 november 1981 werd een eerste uitzending gerealiseerd. Er werden toen programma's gemaakt in het Spaans, Turks, Italiaans, Joegoslavisch en Nederlands.

De radio verdween snel. Er werd geen erkenning toegekend.

Radio Omega

up mail

Blitz FM - 107,00 MHz (Houthalen)

Blitz FM is gestart op 1 mei 1997. De erkenning was in handen van vzw Radio Azzurra met erkenningsnummer 424.362.429 opgericht op 27 januari 1983. Mario Schraepen werd de nieuwe voorzitter. De uitzendingen werden gericht op een jong publiek.

De studio was in het begin gelegen in het ouderlijk huis van Mario Schraepen, Hovenstraat 9 te 3530 Houthalen.

Legendarisch waren ook de georganiseerde party's zoals de Godzilla Party en de Beachparty van 1999 in Kelchterhoef. Meer dan 1000 mensen zakten toen naar dit evenement af. Blitz FM ging ook de straat op. Zo was er de Valentijnsactie van 1998 waarbij mensen thuis werden verrast.

Tussen eind jaren 90 en 6 april 2002 werd het programma van NRJ met hoofdstudio in Antwerpen overgenomen. Er werd daarna beslist om de programma's over te nemen van TOPRadio op het moment dat er vanuit Vilvoorde programma's werden gemaakt. Er kwamen echter een heleboel negatieve reacties van luisteraars. Bovendien bleven ook de adverteerders weg. Men besliste toen om terug lokale programma's te maken met de originele benaming.

Op 21 juni 2003 werd Katrien Jamees de voorzitter van de vzw.

Blitz FM werd onderdeel van Trendy FM op 8 december 2008. Op 5 augustus 2009 trad Marc Windmolders toe tot de vzw. Op 8 juli 2013 werd Marc voorzitter van de vzw.

De erkenning liep af op 31 december 2017. De vzw werd ontbonden op 30 april 2018.

Blitz FM

up mail

 

Radio Mi Amigo - Hofstad - 104,60 MHz - 102,90 MHz (Heusden - Zolder)

Radio Mi Amigo - Hofstad is ontstaan uit een fusie van Radio Mi Amigo uit Kuringen en Radio Hofstad uit Beringen. Eerder kregen beide zenders al een gunstig advies in 1983 door de Raad voor Niet-Openbare Radio's. Er werd gekozen om een studio op te richten in de Lambert Hoelenstraat 41b in Bolderberg zodat de radio zich ook kon richten op Hasselt en Beringen. Op zondag 1 januari 1984 werd de eerste uitzending gemaakt onder de gemeenschappelijke benaming. De oprichters waren Ronny Maes en Carlo Hendrickx. De vzw die de radio ondersteunde was Lokale Radio Mid West Limburg met ondernemingsnummer 422547341.

Op de radio waren diverse programma's te horen. Naast de eigentijdse muziek waren er een aantal religieuze programma zoals Druppeltje levenselexier op zondag. Er was het programma Tussen Musen en Musici met Antoine Hendrickx waar poëzie centraal stond. Ingrid Hoogmartens deed er een informatief programma met interviews.

De radio was heel populair. Men kon de radio ontvangen tussen Zonhoven, Beringen, Hasselt en Lummen.

Jaarlijks werd het evenement De Nacht van Mi Amigo - Hofstad georganiseerd op domein Bovy. Er werd een barbecue georganiseerd en er traden tal van aantal artiesten op. Tijdens de twaalfde editie op zaterdag 31 juli 1993 traden Isabelle A, Wim Ravell, Christoff, Robin Nills, Shanady, Marina, Marco en Karolien Quintens op. Het jaar daarna, op zaterdag 6 augustus 1994, waren er gastoptredens van onder andere John Terra, Yasmine, Lisa Del Bo, Bobby Setter's Enjoy Band Orchestra, Glow, Ninon en Paco.

Radio Mi Amigo - Hofstad kende ook tegenslag. Er waren een aantal inbraken met telkens schade. Apparatuur werd er niet gestolen.

In 1997 vond het bestuur dat er iets moest gebeuren. Er waren toen te weinig medewerkers. Er werd samengewerkt met FM Limburg. De benaming werd Radio MWL. Het jaarlijks evenement werd De Nacht van de Ambiance. Op zaterdag 31 juli 1999 was er een optreden van The Locals.

Begin september 2002 was FM Limburg uit elkaar gevallen en was enkel nog te beluisteren op slechts twee frequenties, namelijk in Hasselt en Genk. Radio MWL sloot zich aan tot het netwerk Cool FM.

In 2003 werd de radio niet meer erkend. De vzw werd niet ontbonden. Op 8 maart 2004 werd Ronny Maes de voorzitter van de vzw.

In 2017 diende de vzw terug een dossier in voor het frequentiepakket 78: Hasselt 107,20 MHz en Kortessem 107,60 MHz. Het werd erkend met de benaming Hasselt 1 op 1 januari 2018.

Radio Mi Amigo Hofstad

up mail

Radio Formule 1 - 103,00 MHz - 104,50 MHz - 104,60 MHz - 105,00 MHz (Zolder)

Radio Formule 1 was gevestigd in de Edward Staintonstraat 74/1 in Heusden-Zolder achteraan het huis van voorzitter Georges Vanpol. Op 16 januari 1982 vond de eerste officiële uitzending plaats. Van bij de aanvang waren er een 40-tal medewerkers actief.

Op 29 juli 1982 werd de vzw Formule 1 met ondernemingsnummer 423493288 opgericht.

Ondertussen werd Radio Formule 1 stelselmatig opgebouwd en verbouwd. Ook aan de zendmast werd aandacht geschonken. Op 28 mei 1983 werd 5 kubieke meter beton gegoten om een zendmast van 30 meter te dragen. Op 14 juni 1983 werd de mast verhoogd tot 37 meter. Rond die periode werd ook een goedgekeurde zender van 50 Watt aangeschaft.

Ook naar buiten toe werd gedacht om de radio in het daglicht te stellen. Een promoteam werd samengesteld en begin 1984 werd een discobar aangekocht om feestjes te organiseren. Tegelijkertijd werd ook een nieuwe mengtafel in de studio geïnstalleerd. Men zag direct in dat de toenmalige studio niet voldeed aan de criteria en een nieuwe indeling was noodzakelijk. Er werd een ontvangststudio gebouwd die tegelijkertijd dienst kon doen om debatten en interviews te voeren. Een opnamestudio werd ook voorzien om nieuwsberichten en lokale informatieberichten in te lezen. Ook werd een computer voorzien op het bureau. Het programma Jetformat werd aangekocht om de platen en de programmatie te beheren. Een tweede computer zorgde voor onder andere de reclameplanning. Tenslotte werden lessen dictie georganiseerd die de medewerkers dienden te volgen.

Het resultaat mocht er zijn. Radio Formule 1 klonk veel beter en de reclamecampagnes stroomden binnen.

Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. De zenders kregen eerder reeds een gunstig erkenningsadvies van de Raad van Niet-Openbare Radio's. Ze leverden volgens het voorlopig frequentieplan van de RTT geen probleem op omdat ze in hun gebied de enige zender waren. Echter, Radio Formule 1 kreeg van de raad een negatief advies.

Minister Poma maakte een uitzondering voor 17 dossiers. Dit kwam omdat op sommige plaatsen toch nog zendmogelijkheden waren volgens het voorlopig frequentieplan. Radio Formule 1 was één van de 17 radio's die dan toch werd erkend.

In 2004 kreeg de radio de frequentie 105,00 MHz toegekend. Omdat deze frequentie was gecoördineerd in Zonhoven moest met de huidige antenneconfiguratie zwakker worden uitgezonden om geen storingen toe te brengen aan naburige radio's. De reclame-inkomsten verminderden en de radio besloot om ermee te stoppen.

Op woensdag 31 december 2008 vond de laatste uitzending plaats. De vzw werd op 25 februari 2010 overgenomen door Marc Peersmans.

Radio Formule 1 Bekijk hier een fotoreportage van 19 maart 2005. foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

up mail

Radio Benelux - 102,80 MHz - 103,60 MHz - 106,40 MHz - 107,50 / 105,50 / 105,00 MHz - 104,90 MHz (Beringen)

Radio Benelux was één van de eerste lokale radio's in Limburg die begon met uitzendingen. Op paasdag 6 april 1980 startte Radio Benelux met de eerste officiële uitzending. De maanden ervoor werd door de buurjongens Jos Kenens en Johan Vanhees geëxperimenteerd met een eigen gebouwde 5 Watt radiozender. Jos en Johan waren geïnteresseerd in CB en techniek. Experimenteren met radio-uitzendingen op de FM-band was dus een logisch gevolg.

Radio Benelux

Als eerste Dj werd Walter Jacobs alias Tom Vandermeer aangesproken. Gewapend met een cassettespeler, een primitieve zender en een vishengel als antenne werden op de Klitsberg te Paal de eerste liedjes de ether ingestuurd. De Tom Van Der Meer Show ging wekelijks in de lucht tussen 14:00 en 16:00. Het duurde echter niet lang om de programmatie uit te breiden met het verzoekprogramma Postbus 30, tevens het aanschrijfpunt van Radio Benelux. Vervolgens werden de uitzenduren nogmaals uitgebreid met John Beton, een Amerikaan die een stage deed in de buurt. Met zijn Vlaams-Amerikaans accent hield hij vele betonliefhebbers aan hun radiotoestel gekluisterd.

Na het avontuur op de Klitsberg werd gezocht naar een ware studio. Die werd eerst geïnstalleerd in het tuinhuisje bij Peter Vandebergh in de Kapelstraat, later in het kolenkot van Frans Kenens, de pa van Jos. De zender werd vervangen door een exemplaar van 25 Watt om het bereik in Beringen te verbeteren.

"Het succes was onvergetelijk", herinnert Peter Vandebergh zich. "Ons verzoekplatenprogramma Postbus 30  bijvoorbeeld was een schot in de roos. Onze postbus in Beringen puilde dagelijks uit van de gele briefkaarten met verzoekjes, steunbetuigingen en liefdesverklaringen", lacht Peter.

Op 3 april 1981 werd de eerste verjaardag gevierd. Dit werd georganiseerd in dancing Het Klaverblad te Lummen. De hoofdact was Salim Seghers. De zaal was uitverkocht.

Radio Benelux groeide al snel uit tot een volwaardig station met een volledige dagprogrammatie. Van in het begin werd de lat hoog gelegd. Er werd gestreefd naar kwaliteit. De radio speelde ook een pioniersrol met een aantal spraakmakende programma's.  "Het roze uurtje", een programma voor en door holebi's was een primeur in België. Ook bracht Radio Benelux programma's voor migranten gericht op de Italiaanse, Spaanse, Turkse en Poolse gemeenschap.

In het programma "Laat ons een bloem" kregen de eerste milieupartijen zoals Bero in Beringen en Belt in Tessenderlo een forum. Er werd geageerd tegen de mercaptanen van Philips Petroleum die jarenlang stank produceerde om en rond Tessenderlo. De presentator noemde zichzelf Patrick voor het Groenewoud.


Studio Radio Benelux (1981)

Het kolenkot werd uiteindelijk te klein. Met gesponsorde materialen werd de garage van Frans Kenens ingepalmd en omgebouwd tot een echte radiostudio. Verschillende Dj's en presentatoren werden aangetrokken om programma's te maken. Vele jongens en meisjes hebben de eerste mediastappen gezet bij Radio Benelux. Het lijstje is lang.

Annemie Peeters presenteerde eerst op Radio Benelux vooraleer ze één van de coryfeeën werd van Radio 1. Haar broer Marnix is uitgegroeid tot een gerenommeerde journalist en werkt voor Het Laatste Nieuws. Gert Gommé werd door zijn sportverslaggeving op Radio Benelux opgemerkt door de VRT en werkte lange tijd voor Radio 1. Later vertrok Gert naar TV Limburg en werd vervolgens tennisverslaggever bij Sporza.

Hans Put was ook één van de medewerkers van het eerste uur en werkte mee aan het milieu- en natuurprogramma. Hij werkte daarna freelance voor Concentra, Havana en Kanaal Z. Op dit moment (februari 2010) is hij verantwoordelijk voor het economisch programma Limburgatwork bij TV Limburg.

Luc Moons begon zijn carrière bij concurrent Radio Actief uit Koersel, maar kwam uiteindelijk bij Radio Benelux terecht. Hij werkte voor ConcentraRTL Nederland en is nu videojournalist en eindredacteur bij TV Limburg. Luc verwoordt het zo: "Radio Benelux was voor mij zonder meer het opstapje naar mijn huidige job. Hard gewerkt, met veel bezieling en vol overgave, bijna dag en nacht maar nooit met tegenzin. Ik heb er zoveel uren gepresenteerd en geïnterviewd. Ik heb er het vak geleerd en zonder Radio Benelux werkte ik nu niet voor TV Limburg. Ik ben Radio Benelux dankbaar voor de kansen, de vriendschappen, de lol die we mochten beleven. En jong en onbezonnen als we waren moet ik ook Achiel Vanhees bedanken voor het geduld met die jonge welpen.

Cris Jansen begon zijn lange mediacarrière ook in het kolenkot van Frans Kenens en is nu (februari 2010) actief bij mediabedrijf Concentrate. Gert Reynders is coördinator van de GoedNieuws katern van Het Belang van Limburg. Koen van Parijs groeide uit tot een echte mediaspecialist en is stafmedewerker bij Concentra Media.

Hugo Foets werkt bij management- en boekingskantoor King en is manager van o.a. Dana Winner en Frans Bauer. Chantal Torbeyns begon als promomeisje en nieuwslezeres bij Radio Benelux en kreeg zo de smaak van het mediawereldje te pakken. Ze werkte voor de zenders TV Limburg en VTM. Zij is nu (februari 2010) aan de slag bij productiehuis Havana in Hasselt.  Verschillende andere medewerkers zijn nu nog actief als radiopresentator, voice-over of Dj bij Radio Benelux of andere stations.

Toen de vrije radio's werden gelegaliseerd werd de omroep een officiële lokale radio. Dat had zijn gevolgen. Het zendbereik werd beperkt tot een goede 8 km. Amper genoeg om de agglomeratie Beringen volledig te dekken. Storingen van Waalse, Duitse of andere lokale zenders bezorgden Radio Benelux kopzorgen, maar taai als ze waren, bleven zij vechten voor hun station.

Radio Benelux bleef ontzettend populair na de officiële erkenning. Roadshows, bals, allerlei evenementen en een volwaardige programmering zorgden voor een solide basis. De radio was betrokken bij alle grote evenementen in de regio. Spraakmakende debatprogramma's bleven de aandacht trekken. Zo presenteerde Mike Morris vele jaren lang het praatprogramma Galgestraat 8. Ook Gert Gommé en Luc Moons zetten Radio Benelux op de journalistieke kaart met Galgestraat 8. Zo haalde het KS-Debat (KS = Kempense Steenkoolmijnen) in 1987 het nationaal nieuws. Een grote verkiezingsshow in 1988 in OC De Buiting lokte zowel kijkers als luisteraars. De sportredactie van Radio Benelux groeide uit tot een goot team van enthousiaste medewerkers.  Eén van de gekende namen was Gilbert Vanutte, nu (februari 2010) nog altijd een eminentie op het gebied van rally- en autosport  en werkzaam bij Sporza Radio en Rallyworld.


Rod De Nijs, Chantal Torbeyns en Hans Put (1988)

De officiële CIM luistercijfers waren goed. In 1985 was Radio Benelux één van de grootste lokale stations in België. De grote uitgevers en reclamemakers lieten toen hun oog laten vallen op de lokale radio's die een heleboel reclamegeld binnenhaalden. Zo werd binnen de groep Concentra COBRA opgericht om de reclamebelangen van verschillende Limburgse lokale radio's te behartigen. COBRA zorgde ook voor een volwaardig radionieuws.

Radio Benelux blies tien kaarsjes uit in 1990 met een groot concert van Clouseau in de sporthal van Beverlo. In die periode schafte de radio zich vier opvallende bedrijfswagens en een promobus aan. Radio Benelux was toen op zijn hoogtepunt, maar stond ook op een keerpunt. Ondertussen werd de concurrentie nog aangescherpt. Radio Donna zag het levenslicht en was een doorn in het oog voor de meeste lokale radio's.

In de jaren negentig kregen de lokale radio's het steeds moeilijker. Medewerkers werden weggetrokken door commerciële tv-stations zoals VTM en VT4. Ook bij de regionale Tv-stations kon men goede krachten wel gebruiken.  Zo waren de pioniers van TV Limburg hoofdzakelijk afkomstig van lokale radio's. Cris Jansen stond mee aan de wieg van TV Limburg als journalist. Chantal Torbeyns was er een tijdje nieuwsanker. Later volgden Gert Gommé, Luc Moons, Carine Helsen en Hans Put.


Achiel Vanhees, Dana Winner, Joppe Steengoed en Luc Moons (1993)

Vele lokale radio's hielden het in die periode voor bekeken en sloten aan bij een netwerk. In die woelige periode wist Radio Benelux zich echter overeind te houden. COBRA hield op te bestaan en voor de reclamewerving moest voortaan zelf gezorgd worden.  Het grote succes van de eerste tien jaar was voorbij. De naam en faam van Radio Benelux echter was groot genoeg om steeds nieuwe en bekwame mensen aan te trekken. Dikwijls kwamen zij van andere lokale radio's die gestopt waren of die zich aansloten bij ketens. Radio Benelux bleef de luisteraar boeien en bleef in de kijker door evenementen en happenings te organiseren met een rondtrekkende show en een mobiele studio.

Ondanks de financiële moeilijkheden, hoge SABAM kosten en nieuwe belastingen zoals de billijke vergoeding  bleef de omroep ook in de 21ste eeuw overeind dankzij de inzet van een groep enthousiaste groep vrijwilligers. Gelukkig waaide er bij de omroep een nieuwe wind dankzij een aantal jonge medewerkers gesteund door een aantal oude rotten.  De tweede generatie trad toen in de voetsporen van hun vaders.  Martijn is de zoon van Johan Reymen en heeft de radiomicrobe geërfd. "Radio Benelux is voor mij de plek om ervaring op te doen in de media, niet alleen op vlak van radio maken, maar alles wat er bijkomt, vooral dan op technisch vlak. Radio Benelux is een hobby maar het stelt me in staat om toch wel op de hoogte te blijven van wat er zich afspeelt in de muziekwereld", getuigt Martijn.


Huisbaas Frans Kenens, Voorzitter Achiel Vanhees en Kamiel (2010)

Radio Benelux was prominent aanwezig bij het Moulin Rock Festival in Tessenderlo en bij Putrock in Paal. Ook het succes van de wekelijkse Durangosessies deed het hart van iedere radiomaker sneller kloppen. Iedere dinsdagavond presenteerde Durango twee live-bands in de studio. Opnieuw was Radio Benelux een pionier om jong talent een kans te geven.


Durango sessions (2010)

Radio Benelux

Op 1 januari 2017 verhuisde de studio naar de vroegere Sint-Jozefzaal naast het kerkje van Brelaar-Heide aan de Deurnestraat. De verhuis was noodzakelijk omdat het pand in de Galgestraat werd verkocht. Radio Benelux kreeg de zaal van de kerkfabriek in erfpacht met de uitdrukkelijke vraag de buurt te betrekken bij de werking van de lokale radio.

Op 1 januari 2018 kreeg Radio Benelux de frequenties Lummen - 107,50 MHz, Zonhoven - 105,00 MHz en Halen - 105,50 MHz toegekend. Het tweede dossier ingediend door de vzw werd tegen alle verwachtingen eveneens erkend. De beheerraad stelde voor aan Radio Lorali om hun programma te brengen op de erkende 104,90 MHz te Ham.

Eind oktober 2021 besliste de beheerraad om het frequentiepakket van Radio Lorali en Radio Benelux te wisselen. Het programma van Radio Benelux was vanaf toen te horen op 104,90 MHz in de regio Ham - Beringen. De VRM keurde deze wissel goed.

up mail

 

Radio Montana Regionaal - 100,50 - 103,50 MHz - 103,00 MHz (Beverlo)

Radio Montana Regionaal werd opgericht op 26 juni 1981. De stichters waren Marc Volders, Rudy Reynders en Patrick Pauwels. Eigenlijk wilde Patrick al in 1979 starten maar vond toen niet het geschikte materiaal.

Op het moment dat er werd gestart was er nog genoeg ruimte op de FM-band. Enkel Radio Aktief en Radio Benelux verzorgden toen uitzendingen. Er werd uitgezonden met een zender van 100 Watt. De antenne werd gemonteerd in een mast die 26 meter hoog was. De uitzendfrequentie veranderde een aantal keren.

In februari 1982 werden iedere dag programma's gemaakt. Tussen maandag en donderdag was de radio te horen tussen 17:00 en 22:00. Op vrijdag werd uitgezonden tussen 17:00 en 0:00. Tijdens het weekend was Radio Montana Regionaal te horen tussen 8:00 en 0:00. De programma's werden verzorgd door 12 Dj's. Zij maakten programma's voor jong en oud.

De Dj's hanteerden geen typische discobarstijl. Er werd niet gepraat tijdens het nummer zodat de luisteraars de plaat volledig kon opnemen.

De radio hield op te bestaan ergens in 1982.

Radio Montana Regionaal

up mail

Radio Ham - 102,70 MHz - 106,00 MHz - 104,90 MHz (Ham)

Radio Ham werd opgericht op 2 augustus 1981. De eerder bescheiden start had niet zozeer te maken met financiële middelen, maar meer met gebrek aan kennis. Het beginkapitaal was 6.000 BEF (150 €) dat werd samengelegd door de initiatiefnemers Mathieu Mondelaers (Joe Noega) en gebuur Patrick Boon. Nadien kwam daar nog Victor De Boel en Walter Jamar bij.

radio ham

De eerste uitzendingen vonden plaats in de vroegere Marvichoeve. Toen deze zaak sloot, werd de studio overgebracht naar Wasseven 20 te Oostham. Na de gebruikelijke beginpijnen groeide Radio Ham op een jaar tijd uit tot de top van de vrije radio's in de regio.

Door het succes kwam onder invloed van de jeugd een splitsing. Een deel andersdenkenden startte met Radio West Point.

Door het trouw blijven aan zijn naam en aan zijn luisteraars werd Radio Ham een herkenbaar station met een eigen imago. Het station groeide uit tot een radio waar het familiale karakter sterk naar voor kwam. De radio bracht gepresenteerde programma's, waar de diskjockey alle vrijheid had. De doelgroep was daarom ook zeer breed, van jong tot oud met muziek van vroeger tot hedendaagse hits. Het accent lag op Nederlandstalige muziek.

Op zondag tussen 11:00 en 12:00 werd de mis uitgezonden. De diaken spoedde zich na de mis met een opgenomen minidisk naar de studio. Alzo konden de ouderen en mensen die slecht te been zijn ook naar de zondagse mis luisteren.

Radio Ham had gemiddeld meer dan 10.000 luisteraars per dag en stond op de tweede plaats in de lijst van Vlaamse lokale radio's na Radio Minerva uit Antwerpen. Daarbij kwamen sinds het brengen van een internetstream nog eens bijna 7.000 internetluisteraars bij.

Op 18 december 2016 werden de uitzendingen van Radio Ham beëindigd. Er werd geen overnemer gevonden. De overschot van het geld werd aan een vzw geschonken in Ham die zich inzet voor gehandicapte kinderen. De medewerkers en sympathisanten hebben in de kantine de drankvoorraad leeggedronken en taart gegeten. Om middernacht werd de zender afgezet.

Het studiomateriaal werd geschonken aan een radiostation in het dorpje Bondo te Congo. De Congolese radio verloor toen alle materiaal door een blikseminslag en was dus gediend met de schenking van Radio Ham.

Joe Noega
Joe Noega, voorzitter sinds 1981

Charly Webster
Charly Webster, medewerker sinds 2003

Vic Blondeel
Vic Blondeel, medewerker sinds 1983

Peter Vertongen
Peter Vertongen, medewerker sinds 2009

Radio Ham had een goeddraaiende kantine die regelmatig vol zat.

Radio Ham

Radio Ham

bron: www.radioham.be

up mail

Radio West Point / Martinique - 103,70 MHz - 104,90 MHz - 106,00 MHz (Ham)

Op 17 juli 1982 startte Radio West Point haar uitzendingen in een klein gebouw langs de Nijverheidsweg 47 In Oostham. De initiatiefnemer was Walter Jamar die zijn eerste radio stappen zette bij Radio Ham.

Radio West Point

Walter was jarenlang de voorzitter van vzw West Point. Hij zorgde ook voor de eerste officiële zendvergunning. De radioploeg breidde snel uit en een verhuis was meer dan noodzakelijk. Ruim een jaar na de start werd een geschikt pand gevonden in de Stationsstraat 11 in het centrum van Oostham. De uitzendingen startten er op 2 september 1983. Tijdens de eerste levensjaren waren de programma's vrij gevarieerd met een familiaal karakter. De muziek varieerde van Nederlandstalig tot hardrock. Ook werd er veel nadruk gelegd op informatie.

In augustus 1987 kwam een samenwerking tot stand met X-tra FM. Door deze ingreep werd het format jonger. De samenwerking met X-tra FM eindigde in 1990. Omwille van het decreet Van Rompuy mocht de naam Radio West Point niet meer worden gebruikt. Er bestond reeds Radio Westpoint in Adinkerke en die was eerst in Het Staatsblad verschenen. De naamsverandering kostte veel geld aan de omroep. Gelukkig werd dit deels gereduceerd omdat Walter Jamar een drukker was. De nieuwe naam werd toen Radio Martinique. De reden van deze zuiders klinkende benaming was dat de muziek zonnig moest klinken, niet enkel voor de jeugd maar ook voor het oudere luisterpubliek.

Radio Martinique

Beheerder Walter Jamar ging met pensioen en maakte plaats voor Marc Windmolders die voordien bij een aantal radio's werk leverde onder de radionaam Marco Polo. Onder zijn hoede kreeg de radio een jonger imago met eveneens de nodige aandacht voor het genre dance. De studio werd verbouwd en geautomatiseerd zodat de reclame stipt op tijd werd gespeeld en de nachtuitzendingen vlotter verliepen.

Op 1 oktober 1998 werd Radio Martinique de 11de radio die deel uitmaakte van het samenwerkingsverband FM Limburg. Een aantal programmaonderdelen en het nieuws werden vanuit het radiohuis in Hasselt verzorgd. Radio Martinique vulde de lokale uren tijdens de ontkoppeling mooi op vanuit de eigen uitzendstudio. Na een herstructurering besliste het moederhuis in Hasselt om geen programma’s meer te leveren aan de aangesloten radio’s.

Radio Martinique en Radio S.O.L. uit Lommel besloten om toch op de ingeslagen weg verder te gaan en startten op 1 september 2002 een nauwe samenwerking. Er werden ook wat nieuwe stemmen aangetrokken om de lege uren op te vullen. De medewerkers vormden een tof en hecht vriendenclubje en dat kwam de radio ten goede.

Marc Windmolders startte vervolgens een mini-netwerk en veranderde de naam in Trendy FM.

up mail

Trendy FM - 106,00 MHz, netwerk

Marc Windmolders van Radio Martinique breidde zijn radio uit over de provincie Limburg door andere radio's over te nemen en veranderde de naam in Trendy FM. Het regionale netwerk ging zich voortaan richten tot de doelgroep 16 tot 39 jaar.

Radio Trendy FM

In de loop van 2006 werd flink geïnvesteerd in de verdere professionalisering van de studio. Na een grondige analyse kozen de verantwoordelijken ervoor om over te gaan tot de aankoop van de Radiohost playoutsoftware. Na maanden van hard werk achter de schermen, werd het nieuwe computersysteem op 1 januari 2007 in gebruik genomen.

Samen met de ingebruikname van Radiohost, werd ook het jinglepakket van Trendy FM opgefrist. Zoals het bij het profiel van de zender past, werd er gekozen voor een jong, catchy en dynamisch jinglepakket dat duidelijk opvalt. Voor de productie werd beroep gedaan op de jarenlange ervaring van Mediamix.

De vernieuwingsoperatie bij Trendy FM werd vervolgd met de ingebruikname van een gloednieuwe studio. Het oude meubilair was dringend aan vervanging toe en de nieuwe opstelling in de studio zorgde ervoor dat de medewerkers vlotter en efficiënter hun programma’s konden presenteren.

Op 18 januari 2007 werd het zendgebied van het netwerk vergroot met de ingebruikname van de frequentie 107,20 MHz in Retie, de oude frequentie van Radio Sint-Job. Op 28 maart 2007 werd besloten om via Radio Meer Goud in Meerhout het signaal van Trendy FM te verspreiden via 106,70 MHz. Op 29 maart 2007 werd Radio Animo in Halen eveneens toegevoegd tot het netwerk. Op 8 december 2008 werd de zesde frequentie aan het lijstje toegevoegd. De programma’s van Trendy FM waren toen ook te beluisteren in Houthalen via 107,00 MHz, de frequentie van Blitz FM

.

Enkele foto's van medewerkers genomen in 2001.

Radio Martinique
B.Van Lauweren

Radio Martinique
Carine Helsen

Radio Martinique
Chris Van Laer

Radio Martinique
Dirk De Bruyn

Radio Martinique
Jo Brabants

Radio Martinique
Joris Gijsemans

Radio Martinique
Kris Cypers

Radio Martinique
Kris Dens

Radio Martinique
Luc Van Loon

Radio Martinique
Ludo Willems

Radio Martinique
Marc Windmolders

Radio Martinique
Olivier Lodewijckx

Radio Martinique
Pascal Vaes

Radio Martinique
Patrick De Rocker

Radio Martinique
Peter Van Antwerpen

Radio Martinique
Peter Van Gelder

Radio Martinique
Willy Maes

Radio Martinique
Studiofoto's

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Na de erkenningsronde in 2017 zag het mini-netwerk van Trendy FM er zo uit:

up mail


Radio Noordzee - 101,20 MHz - 102,10 MHz (Tessenderlo)

In mei 1979 werd Radio Noordzee opgericht in Tessenderlo. De gebruikte frequenties waren 101,20 MHz en 102,10 MHz. De studio was opgesteld in Baalmolenstraat 12 te Tessenderlo en er werd eerst uitgezonden op zondagmiddag. Mike The Tiger en Dirk Vanmeert waren de medewerkers van het eerste uur. Het waren lokale Dj's en CB fanaten.

Radio Noordzee uit Tessenderlo mag niet worden verward met Radio Noordzee uit buurgemeente Mol dat werd opgericht door Jan Mertens. Het is momenteel niet duidelijk of er ook een link was met de Hasseltse Radio Noordzee die eerst in Tessenderlo uitzond.

Radio Noordzee uit Tessenderlo is later verhuisd naar de Sportlaan 9. De radio kreeg in 1983 een gunstig advies tot erkenning.

Radio Noordzee uit Tessenderlo beëindigde de uitzendingen op 31 december 1989.

Radio Noordzee

up mail

Radio Paradijs - 106,70 MHz (Tessenderlo)

Radio Paradijs uit Tessenderlo is ontstaan in 1993. De studio was ingericht in de Diesterstraat. De radio maakte gebruik van de erkende frequentie 106,70 MHz die was toegekend aan Radio Taxandria uit Meerhout. Toen Radio Taxandria stopte met het brengen van programma’s op zondag 17 februari 1991 bleef de frequentie twee jaar lang onbenut.

Radio Paradijs was heel populair en was onder andere te beluisteren in heel wat handelszaken in Tessenderlo. De ontvangst was zelfs goed in Diest. Er werd enkel tijdens het weekend uitgezonden. Rudy Gybels maakte o.a. een opgenomen programma

Radio Paradijs hield op te bestaan in 1997. De radio heeft vier jaar lang zonder erkenning uitgezonden tijdens het weekend.

up mail

Radio Atlantis / Radio Lorali - 106,50 MHz - 107,50 MHz (Lummen / Halen / Ham)

Op 28 december 1980 startte in Lummen Radio Atlantis met uitzendingen dankzij enkele hobbyisten. De benaming is geïnspireerd op de zeezender en de jingles stonden op plaat. Op de Willekensberg werd een antenne in een hoge boom geplaatst, gekoppeld met een zendertje van 5 Watt. Het programma was opgenomen op een cassette van 90 minuten en werd afgespeeld met een draagbare cassettespeler. De radio was door de goede ligging te ontvangen tot ver in Nederland.

Radio Atlantis

In 1984 maakte Gilbert Ignoul deel uit van de opgerichte vzw. Hij was tussen 1977 en 1982 burgemeester van Herk-de-Stad.

Luister naar enkele fragmenten

In 1986 werd de naam noodgedwongen veranderd in Radio Lorali. De naam is de afkorting van Lokale Radio Linkhout. De radio werd toen ook erkend om uit te zenden op 107,50 MHz.

Radio Lorali

In 1990 werden Dana Winner en Jo Vally meter en peter van Radio Lorali. Sinds 1995 werd Gilbert Ignoul voorzitter en eigenaar van al het materiaal omdat er moest worden verhuisd wegens een sterfgeval van de oude verhuurbaas. Op die manier werd Gilbert ook de financier op momenten als het niet ging. Hij heeft ook de politiek vaarwel gezegd omdat hij meende dat hij op de lokale radio meer goed kon doen dan in de politiek en vooral onafhankelijker kon bewegen zonder nodeloze verplichtingen.

De radio was gevestigd op verschillende plaatsen te Lummen, o.a. in de Goerenstraat 31 halverwege de jaren 90 en in de Linkhoutstraat 217 begin jaren 2000.

In 2006 werd de zendmast opgesteld in het centrum boven op de liftkoker van het OCMW-Woon- en zorgcentrum Meerlehof. De antennes staan ongeveer 40 meter hoger dan de vorige opstelling wat zorgde voor een betere ontvangst.

Radio Lorali

Na 25 jaar werd de nieuwe studio ondergebracht op de eerste verdieping van het voormalige gemeentehuis van de Herkse deelgemeente Donk. De locatie in Donk was ideaal voor de radio. Er was genoeg plaats om een grote studio in te richten. Tevens was er plaats om een vergaderzaal en een ruimte op de computers en transmissieapparatuur onder te brengen. De vzw betaalde de stad 250 € per maand voor de huisvesting.

Radio Lorali

De zendantenne werd opgesteld bij betonmagnaat Everaerts in Linkhout. Radio Lorali was toen te beluisteren in Nieuwerkerken, Geetbets, Lummen, Herk-de-Stad en delen van Hasselt, Beringen en Diest.

Radio Lorali was sterk om levendige radio te maken. Er wordt gepraat met de mensen. Ze bellen naar de radio en komen rechtstreeks op antenne komen. Het was de ideale formule om een familieband te smeden en een hechte vriendenkring te vormen. Zo werd maandelijks getrokken naar gemeenschapscentrum De Markthallen in Herk-de-Stad waar een programma van één uur werd opgenomen met diverse artiesten.

Radio Lorali
Programmaschema juli 2011

In 2017 kreeg Radio Lorali geen erkenning meer na de nieuwe ronde. Radio Benelux was erkend op een frequentiepakket waar ook de frequentie in Lummen was inbegrepen. De radio was gedoemd te verdwijnen op 1 januari 2018. Echter Radio Benelux diende twee dossiers in en kreeg twee erkenningen. Radio Benelux bood de frequentie 104,90 MHz aan in Ham. Radio Lorali aanvaardde dit, echter verloor een deel van de trouwe luisteraars omdat het zendgebied met 5 kilometer westwaarts opschoof. Het zal zeker de leegte invullen die ontstaan is na het verdwijnen van Radio Ham. In ruil mocht Radio Benelux de zendantennes gebruiken in Lummen.

In november 2021 besloot de beheerraad om het programma van Radio Lorali en Radio Benelux te verwisselen. Vanaf toen was Radio Lorali niet enkel terug te beluisteren in Lummen via 107,50 MHz. Ook luisteraars in Halen en Heusden-Zolder konden afstemmen op respectievelijk 105,50 MHz en 105,00 MHz. Het VRM keurde deze wissel goed.

Radio Lorali
Studio in 2024

up mail

 

Radio Animo - 105,50 MHz (Halen)

In 1991 is Radio Animo ontstaan. Het werd de nieuwe naam voor Radio Loksbergen die eerder programma’s maakte voor een volwassen publiek. De studio was ingericht in Hagelandstraat 4 te Loksbergen. De radio werd ondersteund door VZW Fanclub Radio Loksbergen voor Organisatie van Regionale Culturele Informatie met ondernemingsnummer 422934747

Er werden nieuwe personen aangetrokken in het bestuur zoals Henk Stark die eerder programma’s maakte op Radio Palermo Het was de bedoeling om eerder programma’s te maken voor de jeugd op een professionele manier. Zo werd een horizontale programmering gerealiseerd. Om dit te realiseren werd beroep gedaan op onder andere Carl Vanginderhuysen, Bart Bekaert, Jurgen Vandermeer, Rudy Gybels en Louis Tielens. Tevens werd dagelijks een twee uur durend programma verzorgd waar informatie uit de regio werd omgeroepen.

Op het adres werd tevens een café ingericht waar luisteraars welkom waren.

Eind jaren 90 werd samengewerkt met FM Limburg. In 2000 werd de overeenkomst met FM Limburg beëindigd. Er werd een samenwerking gestart met Family Radio.

Op 28 februari 2002 nam beheerder Koen Backx ontslag uit de vereniging en werd vervangen door Nicole Buvens.

Tijdens de luistercontrole op 25 juni 2004 heeft de administratie Media vastgesteld dat er een programma van het samenwerkingsverband Contact 2 werd uitgezonden terwijl Radio Animo in zijn erkenningsaanvraag had opgegeven niet in een samenwerkingsverband te zullen uitzenden. Op 22 september 2005 werd vastgesteld dat er terug werd uitzendingen onder de benaming Radio Animo.

Op 29 maart 2007 werden de programma’s overgenomen van Trendy FM.

De erkenning verviel eind 2017. De vzw werd ambtshalve doorgehaald op 29 januari 2024 wegens niet vervullen van de Ultimate Beneficial Owners-verplichtingen.

 

up mail

Radio Demervallei / Radio VRD / PXL Radio - 106,50 MHz - 106,10 MHz (Diepenbeek / Hasselt)

In Diepenbeek werd in 1981 Vrije Radio Demervallei opgericht door Jef Vanhex.

Om erkend te worden werd de vzw Vrije Radio Demervallei met ondernemingsnummer 422620189 opgericht op 25 februari 1982.

In 1983 werd Radio Demervallei negatief geadviseerd door de Raad van Niet-Openbare Radio's. Radio Demervallei tekende beroep aan. Minister Poma erkende op 27 oktober 1983 48 radio's die beroep aantekenden tegen het advies van de Raad. Radio Demervallei behoorde tot de lijst van 48 radio's.

De radio verhuisde naar de Paanhuisstraat 9. Er werd een zendmast opgericht met een hoogte van 28 meter.

De radio bracht tijdens de beginjaren een resem programma's voor jong en oud. Er was een ruime verscheidenheid aan programma's. Op een bepaald moment telde de radio 50 medewerkers. Op zondag werd de eucharistieviering uitgezonden met muziek voor de oudere generatie.

Buiten de uitzendingen werden er tal van activiteiten op touw gezet zoals fuiven, animaties, kinderanimaties, feesten en tal van culturele activiteiten waarbij nauw werd samengewerkt met het bestuur van de gemeente Diepenbeek.

Radio Demervallei

De naam werd veranderd in Radio VRD in 1991.

In 1996 werden de nieuwe studio's op de benedenverdieping in gebruik genomen. Deze studio's werden gebouwd met een grote en vooral kosteloze inzet van de eigen medewerkers. Er werd toen voor die tijd gebruik gemaakt van modern en technisch, hoogwaardige apparatuur zoals de mengtafel D&R Airmix Professional, een volledig computernetwerk van 7 Pc's, professionele Cd- en Minidiskspelers, DAT-recorders en Shure SM-7 microfoons. Het computersysteem zorgde ervoor dat de uitzendingen dag en nacht gegarandeerd waren.

De radio wordt bestuurd door een raad van bestuur. Deze is verkozen voor drie jaar en wordt telkens opnieuw gekozen door de medewerkers van de radio. In 1999, 2003 en 2005 was de voorzitter Koen Claes. In 2011 en 2014 was Tom Coppens de voorzitter. Erwin Jacobs werd in 2017 verkozen tot voorzitter. In 2020 werd de voorzitter Esidorio Javier Del Rio Fernandez.

Vanaf de jaren 90 bracht de radio informatie over activiteiten in Diepenbeek en omstreken tussen 11:00 en 14:00 in VRD Informatief. In een beurtrolsysteem verzorgden een aantal medewerkers elk hun eigen dag van de week om dit programma te presenteren. Dit gebeurde aan de hand van opgenomen Md's die door de Pc-sturing in het programma werden gemixt.

Radio VRD

Radio VRD
Programmaschema 2005

vrijeradio.be was op bezoek bij Radio VRD op 13 augustus 2006. Bekijk hier enkele foto's. foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Desondanks de centrale ligging van de radio was het ontvangstgebied niet optimaal. Gedurende vele jaren droomde het bestuur om de zendantennes te plaatsen op de nabijgelegen Sint-Servaaskerk. Op 28 april 2014 besliste de gemeenteraad het in concessie geven van de Sint-Servaaskerktoren aan de radio voor onbepaalde duur aan een symbolische euro per maand.

Radio VRD is sinds het voorjaar van 2018 onderdeel van Regio Radio. De radio werd in december 2017 eveneens erkend in Hasselt op de frequentie 106,10 MHz.

Radio VRD

Radio VRD

De naam werd veranderd in PXL Radio op 19 september 2022. Er werd samengewerkt met de hogeschoo PXL. De PXL-studenten journalistiek starten bij de start van het academiejaar met een eigen radiostation. De Hasseltse school PXL was in 2021 reeds een week lang te horen op Radio VRD in tussen 19 en 24 april 2021.

up mail

NOORD-LIMBURG

Radio Lommel vzw - 101,50 MHz (Lommel)

Radio Lommel vzw is begonnen in 1982 als Radio Lommel die werd opgericht door één persoon en zelf programma's maakte in zijn salon gelegen in de Schansstraat 118. Na een jaar was hij dit min of meer beu om alleen verder te gaan en er werd een raad van beheer opgericht. De leden waren kennissen en vrienden.

De groep splitste in twee in augustus 1983. De initiatiefnemer vertrok echter de overblijvers begonnen 24u/24u programma's maken in een oude, afgedankte bus. De initiatiefnemer begon in januari 1984 terug radio maken onder dezelfde naam en op dezelfde frequentie. De beheerraad besloot om de naam te behouden, maar verder te gaan als Radio Lommel vzw omdat zij een vzw hadden opgericht met als doel gelegaliseerd te worden. De originele initiatiefnemer is er dan ook na twee maanden mee gestopt.

Radio Lommel

Het radiostation stond op 4 km van de Nederlandse grens opgesteld in de Norbert Neeckxlaan 67. Er werd dan ook veel aandacht besteed aan de Nederlandse luisteraar. Zo was het programma Holland Info gepresenteerd door Henk Junior gericht op de luisteraar uit Zuidoost-Brabant. Ook Pater Leopold Verhagen maakte deel uit van de medewerkers. Deze medewerker was jaren daarvoor een medewerker van de Katholieke Radio Omroep (KRO).

Volgens de beheerraad had Radio Lommel vzw een perspectief voor de toekomst omdat zij de enige radio uit de regio waren die ook culturele en politieke info brachten.

De radio kreeg geen erkenning en beëindigde de uitzendingen enkele jaren later.

Radio Lommel

up mail

Radio Bako - 104,80 MHz - 103,50 MHz - 105,80 MHz (Lommel)

Radio Bako was gevestigd in Barrier-Kolonie. De benaming werd dan ook geïnspireerd op de locatie. Toen de zender werd overgenomen door horeca-ondernemer Bert van Wattum verhuisde het station al snel naar een nieuwe locatie, namelijk een café aan de Luikersteenweg. Daarna werd verhuisd naar het Lunastrand in de Boskantstraat 34. De studio werd ingericht boven de kantine. De antennemast had een hoogte van 34 meter.

Radio Bako

De zender speelde populaire top 40 muziek afgewisseld met wat nederpop. De radio zond 24u/24u uit en richtte zich op Nederland. In het begin was Radio Bako in Eindhoven redelijk te ontvangen. Er werd snel een zware eindversterker aangeschaft. Dat resulteerde in een ontvangst tot zelfs in Utrecht.

Bert van Wattum nam populaire disk jockeys aan en ging zich richten op Zuidoost Brabant. Al heel snel werd het station razend populair en groeide zo uit tot een grote concurrent voor Radio Royaal uit Hamont-Achel. De toenmalige programmaleider was René Franken alias Theo Toerental.

Radio Bako

Radio Bako

De radio had ook een plaat die ieder uur werd gedraaid als extra promotie. De naam van die plaat was de explosiefschijf. De allereerste explosiefschijf was Godley and Creme met Cry.

Om erkend te worden werd de vzw Barrier Kolonie Bako met ondernemingsnummer 424045693 op gericht op 18 november 1982.

Radio Bako kreeg een erkenning op 105,80 MHz. Het uitgangsvermogen van de zender Pascal 50 was bepaald op 30 Watt zodat het antennevermogen 100 Watt bedroeg.

In het voorjaar van 1987 werd de studio verwoest door een brand. Het gebouw was zelfs niet meer te redden. Er was schade voor ongeveer 6.000.0000 BEF (150.000 €). Een vrachtwagen werd geparkeerd kortbij de zendmast die als voorlopige studio werd gebruikt. In de vrachtwagen werd een toren van cassettedecks geplaatst om de programma's uit te zenden. De medewerkers namen toen tot de wederopbouw thuis de programma's op.

Radio Bako

Radio Bako

Op dezelfde plaats werd een nieuwe studio gebouwd.

De radio werd overgenomen door een zender uit Arnhem. De roepnaam werd gewijzigd in Bako Super 106. De nieuwe studio gaf uit op het buitenzwembad. Het voordeel was dat de Dj's vrij populair werden. Tijdens de openingsuren van het zwembad waren er heel wat meisjes in badpak die even de studio binnenliepen voor een (muzikaal) verzoekje. De medewerkers van toen waren onder andere Raymond Balsink, Ron Muller en Dave Donkervoort. Herbert Visser was toen de nieuwslezer.

Er werden lucratieve reclamecontracten afgesloten met grotere regionale bedrijven. Zo waren contracten met een bedrag van 30.000 € voor 6 maanden reclame geen uitzondering. Bovendien kon je in die tijd de promotiebus regelmatig in en om Eindhoven tegenkomen bij feesten, braderijen en optredens. Het station was binnen de kortste tijd even populair als Radio Royaal Regionaal.

Radio Bako

Radio Bako

Lang duurde het succesverhaal niet. Radio Bako is gestopt met uitzenden in januari 1988. Op de frequentie werd plaats gemaakt voor Radio Focus Fantastic, een mini-netwerk van drie lokale radio's. De vzw werd ontbonden op 20 december 1990.

up mail

Radio Tornado - 103,30 MHz (Leopoldsburg)

Radio Tornado werd opgericht in februari 1981. Het was Louis die de zender oprichtte en hij verzorgde ook de eerste drie maanden alleen de programma's. In mei 1981 deed Louis een oproep om het station te versterken. Na enkele maanden was er een ploeg van 15 man die programma's verzorgden. Er werden toen programma's gemaakt iedere dag tussen 9:00 en 18:00.

De meest beluisterde programma's waren de informatierubrieken en de verzoekplatenprogramma's. Woensdag- en zaterdagnamiddag werden 3 uur lang verzoekjes omgeroepen. Dagelijks werd ook veel Vlaamse muziek gespeeld. Tijdens de andere uren werd gevarieerde muziek gespeeld.

Op zaterdag 20 februari 1982 gaf Radio Tornado hun tweede fanbal ter ere van het eenjarig bestaan. Vele Vlaamse artiesten gaven hun medewerking zoals Bob Morelli, Eddy Warco en Bobby Ranger.

De radio werd niet erkend en verdween uit de ether.

Radio Tornado

up mail

Radio Focus Fantastic (Leopoldsburg, mini netwerk)

Radio Focus Fantastic was een mini-netwerk van drie lokale radio's en is ontstaan in januari 1988. De programma's werden opgenomen in een studio te Leopoldsburg, gelegen in de Nicolaylaan. Later werden ook programma's opgenomen in het Nederlandse Bloemendaal. Een van de oprichters was Ritchy Olij die ook de bedenker was van PC Radio dat toen nog werkte met cassettes.

Radioprogramma's werden gepresenteerd en opgenomen door onder andere Klaas van het Hof, Gaston Starreveld, Ger van de Brink en Mark van Dale. Er werd 24 uur per dag programma's gemaakt met middle of the road-muziek gericht aan een breed publiek. Het nieuws werd live gebracht. Het station was zo populair dat de Dj's ieder weekend werden gevraagd voor feesten en party's.

De programma's werden verdeeld aan de drie lokale radio's:

Radio Aktief (105,40 MHz) uit Zoerle-Parwijs bij Westerlo.
Radio Bako (105,80 MHz) uit Lommel
Een radio uit Dessel (107,60 MHz of 107,40 MHz)

Radio Focus Fantastic

Het signaal uit Dessel was ook te ontvangen in de Nederlandse provincie Brabant. Bij de start was er op het kabelnet van Eindhoven nog een frequentie vrij. Men kon redelijk snel kabelexploitanten in Tilburg en Den Bosch overtuigen om Radio Focus Fantastic te verdelen. In Tilburg was de kabelexploitant in eerste instantie niet geïnteresseerd, maar toen een tweede keer over de prijs werd onderhandeld was het geen probleem meer.

Er waren commerciële beperkingen om als Belgisch radiostation op de Nederlandse kabel te worden toegelaten. Daarom werden geen reclameblokken geprogrammeerd. Er werden wel programma's gesponsord door bedrijven. Ook waren er overeenkomsten met enkele grote platenmaatschappijen. Bepaalde uren werden voorbehouden voor hen waar regelmatig artiesten werden geïnterviewd. Tevens waren er bedrijven die prijzen voor de luisteraars ter beschikking stelden. Tenslotte werden programma's op locatie verzorgd op vraag van winkelcentra.

Het mini-netwerk hield op te bestaan in 1990. In Zoerle-Parwijs werd verder radio gemaakt met de benaming Quality FM.

up mail

Radio Atlantis / Radio ATL - 103,50 MHz - 105,90 MHz (Bocholt, Bree)

Radio Atlantis is gestart met uitzendingen in de Schoolstraat te Bocholt bij Jo en Wies.

Omdat de studio in een woonhuis was gevestigd, moest er een andere locatie worden gezocht. In april en mei 1983 werden geen radioprogramma's gemaakt. Men heeft toen de studio verhuisd naar Bree.

Radio Atlantis Bree

De organisatie bestond een programmaraad, een adviesraad en een productieraad. Eén keer per maand vergaderde elke raad. De productieraad zag toe op de Dj's. Deze raad bestond uit 2 presentatoren en 2 sponsors.

In september 1983 koos de Regionale Omroep Zuid-Limburg (R.O.Z) uit Nederland om samen te werken met Radio Atlantis. R.O.Z. had te veel materiaal om uit te zenden. Echter, de omroep kreeg maar dagelijks een paar uur zendtijd op de frequentie 95,30 MHz waar toen de programma's van de toenmalige Hilversum 3 op waren te horen. Radio Atlantis had beperkte middelen om nieuws te verzamelen, maar had wel veel zendtijd. Omdat ongeveer 70% van de luisteraars Nederlanders waren, was dit vrij gunstig voor R.O.Z.

In 1984 had Radio Atlantis één van de meest professionele studio's in Noord-Limburg. De studio's waren toen gevestigd in de kelder van de parochiezaal. Een jaar later werd de radio erkend op de frequentie 105,90 MHz.

In 1991 is de radio van naam moeten veranderen omdat slechts één radio in Vlaanderen deze naam mocht gebruiken. De nieuwe naam werd toen Radio ATL

In 1995 had de radio een samenwerking met FM Limburg. In 2004 werd de radio een onderdeel van het netwerk Cool FM.

Radio ATL

up mail

FM Goud - 107,70 MHz & 105,90 MHz (Hechtel-Eksel, Bree) - 99,30 MHz / 107,90 MHz (Bree / Kinrooi) - 106,30 MHz / 106,60 MHz / 107,30 MHz. (Oudsbergen / Peer / Hechtel-Eksel)

Op 19 december 2003 kreeg de vzw FM Goud met ondernemingsnummer 860.325.266 een erkenning om in Houthalen-Helchteren een lokale radio te starten op de frequentie 107,70 MHz. De vzw werd opgericht door uit Michel Vanderfeesten, Cindy Piessers en Karel Vanderfeesten. Ze sloten een overeenkomst met meubelzaak De Prijzenklopper in Hechtel-Eksel. In ruil voor reclame kregen ze een ruimte waar een studio en een keukentje werd geïnstalleerd. Interessant voor de radio was dat op het parkeerterrein achteraan een zendmast van Mobistar (nu Orange) was geplaatst. FM Goud mocht een rondstraalantenne plaatsen bovenop de mast. Orange deed daar eerst moeilijk over echter de zaakvoerder had wel een overeenkomst om in de zendmast een reclamepaneel te monteren. De zaakvoerder meldde aan Mobistar dat een radioantenne ook een voorwerp was om promotie te maken via radiogolven.

Om het audiosignaal tot daar te brengen werd een lange audiokabel gespannen van het gebouw tot de zendmast.

FM Goud

Op 16 juli 2004 om 20 uur startten de testuitzendingen en op 7 augustus 2004 om 11:55 werd officieel gestart met een marathonuitzending die 24 uur lang duurde. Diverse bekende gasten kwamen langs of werden telefonisch geïnterviewd zoals Raf van Brussel, Frank Galan, Dana Winner en burgemeester Raf Truyens. Het startmoment werd door een blikseminslag de nacht ervoor, maar nipt gehaald. Er werd gestart met het nummer Alive and kicking van The Simple Minds. Zoals de naam van de radio doet vermoeden worden hoofdzakelijk de grootste klassiekers geprogrammeerd.

In 2003 richtten dezelfde leden van vzw FM Goud de vzw Toxic FM op en deden een gooi naar een frequentie in Hasselt. Dat lukte niet echter in 2005 diende vzw Toxic een dossier in om de onbenutte frequentie 105,40 MHz in Genk te bemachtigen. Toxic kreeg de erkenning, maar heeft de frequentie nooit geëxploiteerd. Een paar maanden later, op 28 november 2005 werd vzw Toxic overgelaten aan de NV Emmis Belgium Broadcasting die op die manier Radio Be One kon verspreiden in de stad Genk.

Om meer reclame-inkomsten te genereren sloot FM Goud zich aan bij reclameregie IP. De radio werd opgenomen in de CIM-metingen zodat IP een idee zou hebben van het luisterbereik. Vanaf dat moment werd de door FM Goud verschuldigde billijke vergoeding berekend op basis van de luistercijfers. Resultaat was dat de omroep opeens een factuur van 4730 € moest betalen in plaats van het forfait van 448 €. Om geen jaarlijkse monsterfacturen van SIMIM te blijven ontvangen stapte de radio uit het CIM-luisteronderzoek.

In 2009 start Michel Vanderfeesten Stadsradio Peer. In ruil voor een subsidie werd een samenwerking gestart met de communicatiedienst van de stad Peer. FM Goud en Radio Holiday, toen de enige radio uit Peer, verdeelden de subsidie en brachten simultaan Stadsradio Peer. Gedurende 60 minuten werd een gevarieerd aanbod aan informatie, muziek en interessante praatgasten gebracht iedere zaterdag live tussen 13 en 14 uur en in herhaling op zondag tussen 12 en 13 uur. Later werd Stadsradio Peer gereduceerd tot drie infoblokjes.

FM Goud sloot zich ook aan tot het netwerk Family Radio op 1 juni 2010. De roepnaam werd Family Radio FM Goud. Er was een overeenkomst om toch nog eigen programma’s te maken. Voordeel voor de radio was dat de kosten voor SABAM werden berekend op het volledige netwerk en dus enkel een verhouding moest worden betaald. De naam van de vzw werd veranderd in FamilyRadio FM Goud op 23 juni 2011.

FM Goud was na een jaar niet tevreden met de samenwerking met Family Radio. Uit het netwerk stappen bleek moeilijker te gaan. Pas op 25 mei 2012 maakte de rechter een uitspraak in het voordeel van FM Goud.

Voor 2011 was Michel Vanderfeesten nog werkzaam in het onderwijs en was zelfstandige in bijberoep. Hij maakte in 2011 de beslissing om het onderwijs achter zich te laten en fulltime aan de slag te gaan voor de radio.

In hetzelfde jaar verhuisde de studio van FM Goud van De Prijzenklopper naar het Bruegelhuis op de Markt 15 te Peer. De antennemast bleef op de Mobistar-zendmast. Om het signaal van het Bruegelhuis naar de mast te krijgen, werd een straalverbinding geplaatst van De Belie. Het voordeel van deze opstelling is dat de gebruikte frequentie van de straalverbinding vrij is van rechten. FM Goud fungeerde als teststation want het was toen de eerste radio in België die een dergelijke verbinding gebruikte.

In 2012 werd de vzw Stadsradio Bree overgenomen. Vanaf 4 september 2012 kon men via 105,90 MHz om en rond Bree eveneens luisteren van de uitzendingen van FM Goud. Met die twee frequenties kon FM Goud de uitzendingen brengen in een groot deel van Noord-Limburg.

Begin 2018 werd FM Goud opnieuw erkend via de vzw FM Goud Bree met ondernemingsnummer 860.350.309. Het was toen eerst te beluisteren via het frequentiepakket 38 in Bree via 99,30 MHz (1000 Watt sterk gericht naar het oosten) en Kinrooi via 107,90 MHz (100 Watt). Het dossier voor FM Goud + ingediend door vzw Planet Rock met ondernemingsnummer 890.339.640 was erkend op frequentiepakket 79 in Oudsbergen via 106,30 MHz, in Peer via 106,60 MHz en Hechtel-Eksel via 107,30 MHz.

Op 1 april 2022 werd het programma FM Goud verhuisd van het frequentiepakket 38 naar frequentiepakket 79. Omdat de playlist tussen FM Goud + en FM Goud praktisch identiek was, heeft de luisteraar zo goed als niets gemerkt.

Op 1 september 2021 startte FM Goud Kempen in Mol via de frequentie 100,40 MHz. FM Goud Kempen kon rekenen op namen als Peter De Winter, Johan Waterschoot, Jan Vanvinckenroye en Koen Matthijs. De huisstem kwam van Dieter Troubleyn. Om het signaal te verspreiden werd een antenne geplaatst op een pyloon van het netwerk Astrid. Echter op zondag 26 december 2021 werd de stekker in Mol uitgetrokken en de vergunning teruggestuurd naar het VRM.

Sinds eind maart 2021 is FM Goud Maasland gestart in Maaseik via de frequentie 95,00 MHz. Hier wordt het accent gelegd op de grootste hits aller tijden met focus op muziek uit de jaren 80 en 90.

up mail

FM Goud Plus - 106,30 MHz / 106,60 MHz / 107,30 MHz (Oudsbergen / Peer / Hechtel-Eksel)

De vzw Planet Rock met ondernemingsnummer 890.339.640 werd in december 2017 erkend in Oudsbergen via 106,30 MHz, in Peer via 106,60 MHz en Hechtel-Eksel via 107,30 MHz. Het was de bedoeling om op de drie frequenties monsterhits uit de vorige eeuw te brengen met Dino Radio, maar er werd meteen gestart met FM Goud +. De muziek was een soortgelijk format van FM Goud.

FM Promotion bvba legde op 24 april 2018 bij de VRM klacht neer tegen de omroepverenigingen FM Goud Bree vzw en Planet Rock vzw. De klager was van oordeel dat beide vzw's het verbod niet naleefden beschreven in artikel 145 van het Mediadecreet op rechtstreekse bindingen tussen beide vzw’s.

FM Goud en FM Goud+

Er werd door een deurwaarder onder andere vastgesteld dat beide internetdomeinnamen op naam van Michel Vanderfeesten staan, dat indien men in de zoekmachine Google zoekt op FM Goud + men terechtkomt op de website van FM Goud, dat dezelfde persoon als contactpersoon voor beide radio’s wordt vernoemd op de officiële lijst van de VRM, beide radio’s hun studio in hetzelfde pand hebben, enz...

FM Goud kaartje zendbereik

De VRM had echter geen probleem met de manier waarop beide vzw’s samenwerken.

Uit de memorie van toelichting bij het ontwerp dat tot artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet heeft geleid, blijkt dat de decreetgever met deze bepaling het cross-ownership tussen lokale radio-omroeporganisaties en/of de achterliggende vennootschappen heeft willen verbieden, maar bepaalde vormen van samenwerking niet volledig heeft willen uitsluiten. Daarnaast wordt zeggenschap in de parlementaire stukken omschreven als rechten, overeenkomsten of andere middelen die afzonderlijk of gezamenlijk met inachtname van alle feitelijke en juridische omstandigheden, het mogelijk maken een bepalende invloed uit te oefenen over meer dan twee landelijke radio-omroepen.

De in de klacht beschreven feitelijkheden kunnen beschouwd worden als vormen van niet-verbonden samenwerking tussen de radio’s FM Goud en FM Goud Plus. Voorts brengt het loutere bestaan van huwelijkse, relationele en/of familiale banden in de bestuursorganen van de betrokken organisaties – hoewel het bestaan ervan bij de klager begrijpelijkerwijs de indruk kan wekken dat beide rechtspersonen niet volledig onafhankelijk opereren – op zich niet mee dat er sprake is van rechtstreekse of onrechtstreekse bindingen en/of zeggenschap in de zin van artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet. De klager wijst geen handelingen of daden aan waarmee dergelijke bindingen of zeggenschap concreet wordt aangetoond.”

Op basis van de gegevens waarover de VRM thans beschikt, kan dan ook geen inbreuk op artikel 145, 2°, a), van het Mediadecreet worden vastgesteld. Om deze reden beslist de VRM de klacht van FM Promotion BVBA ontvankelijk doch ongegrond te verklaren.

Op 1 april 2022 werd de plus weggelaten. FM Goud + werd FM Goud. Tegelijkertijd werd het programma van FM Goud in Bree via 99,30 MHz en Kinrooi via 107,90 MHz vervangen door van Yolo Radio.

 

up mail

Yolo Radio - 99,30 MHz / 107,90 MHz (Bree / Kinrooi)

Op 1 april 2022 werd op de frequenties van FM Goud - Bree via 99,30 MHz en Kinrooi via 107,90 MHz - een nieuw programma gebracht. Yolo Radio bracht vanaf toen praktisch non stop muziek uit de jaren 90.

Op bepaalde tijdstippen werden speciale programma's gemaakt zoals De Ultieme 100 van Yolo op vrijdag 23 december 2022. Verder waren er sessies te horen op vrijdagavond tussen 21:00 en 23:00 Yolo Retro met Steve en Raff en op zaterdagavond tussen 21:00 en 23:00 90s Forever met Dj Kicken.

Op 30 september 2024 werden de FM-uitzendingen van Yolo Radio gestaakt. Er werd gemeld dat radio in een rotvaart aan het digitaliseren is en steeds minder mensen via de klassieke FM-band luisteren.

Radio Yolo

up mail

Radio Signaal - 100,30 MHz (Overpelt, nu Pelt)

Radio Signaal is gestart in september 1982. De studio werd ingericht in de Holvenstraat 223 in een gebouw met de naam Marhaba wat Mijn Droom betekent. Het complex met de typische Oosterse bogen was omgeven door een grote tuin die eveneens op zijn Oosters was ingericht. In het complex werden drie studio's gebouwd. Er was een live-studio, een opnamestudio en een kleine studio om berichten in te spreken of jingles te maken. Buiten werd een zendmast met een hoogte van 42 meter opgericht. In de mast werden 4 dipolen gemonteerd. Een vzw werd opgericht. De voorzitter werd Toon Geurts.

Om het nieuwe radiostation aan het publiek te presenteren werd er met een lange stoet auto's door Overpelt en andere buurgemeenten gereden.

Tijdens de hoogdagen telde de radio 115 medewerkers ondersteund door een beheerraad van 9 medewerkers. De leden van de beheerraad hadden geen enkele politieke of confessionele binding. Er was ook een programmaraad die eveneens bestond uit 9 medewerkers. Deze raad vergaderde wekelijks en was onderverdeeld in cultuur, sport, techniek, muziek en nieuws.

Nieuws was er om 08:00, 09:00 en 18:00 uur. Om 10:00 was er een korte samenvatting. Het nieuws werd samengevat uit het nieuws van de openbare zenders. Ook de gemeente leverde lokaal nieuws. Een eigen weerman bracht elke dag per telefoon een regionaal weerbericht. De programma's waren op woensdag- en zaterdagnamiddag gericht op de jeugd. Een sportprogramma was te horen op zondagnamiddag. Men deed beroep op 12 reporters die het sportnieuws verzamelden. Eén van de culturele programma's was Tussen Berg en Brem. Er werd gepraat over de vredesacties, derdewereldproblematiek, enz.... Voor de zieke en bejaarde mensen werden eveneens uitzendingen gemaakt. Ook de kleuters en de peuters kwamen aan bod met een speciaal programma.

Omdat in 1983 het voeren van reclame nog illegaal was, werd een fanclub opgestart. Er werden stickers verkocht, er was een drive-in show met de naam "Moving Sound" en de bar bracht ook geld op. Het blad Signaal Revue werd verdeeld aan de leden.

De muziek werd bevoorraad door een lokale platenzaak d.m.v. sponsoring. Men kreeg ook het een en ander toegezonden door Nederlandse en Belgische platenmaatschappijen.

Radio Signaal

Radio Signaal

Radio Signaal

Radio Signaal
Radio Signaal: bar met zicht op de studio's (foto FRM)

Radio Signaal werd in 1991 Radio Mystique. Er werd verhuisd naar Fabriekstraat 23b te Overpelt. De studio werd ingericht boven supermarkt De Peltri. Radio Mystique werd vervolgens Radio Contact.

up mail

Radio Eastwave - 101,00 MHz - 100,80 MHz (Hamont Achel)

Radio Eastwave is opgericht door Nederlander Peter van der Sande (John de Jong) die eind jaren 70 wilde starten met een radiozender. Hij vroeg aan Johan D om een zender in elkaar steken. Omdat Peter besefte dat het gemakkelijker was om uit te zenden in België werd beslist om bij zijn vriend Toin in zijn villa een studio in te richten. Toin woonde in Hamont-Achel op 100 meter van de grens. De slaapkamer werd ingericht als studio. Het allereerste programma duurde 2 uur en werd op voorhand opgenomen. Het werd uitgezonden op vrijdag 9 oktober tussen 20:00 en 22:00. Daarna werd Toin zijn opgenomen programma afgespeeld. Hij presenteerde onder de naam Ton van der Lucht.

Dat het programma succesvol was, bleek als er in de tweede week het telefoonnummer van discotheek Riva werd vernoemd waar de vriendin de gesprekken beantwoordde.

Na een maand was het Dj-team gegroeid tot 6 man en 1 dame. Dat waren Yvonne de Ruiter, Hein van de Velde, Hans Konings, Hans Verhagen, Johan de Zwart, Ton van der Lucht en John de Jong. Dankzij de medewerking van de discotheek hadden de medewerkers de recente muziek in handen. Om nog meer luisteraars te bereiken werd besloten om een betere zendantenne te plaatsen.

Radio Eastwave

Toin's slaapkamer werd verbouwd tot een studio om live uitzendingen mogelijk te maken. Met het toenemen van de hoeveelheid medewerkers werd na 2 weken al besloten om vrijdag al te starten om 18.00 en door te gaan tot minimum middernacht. Vervolgens werd besloten om de ganse vrijdag programma's aan te bieden. Het duurde niet lang of ook op zondagvoormiddag werden programma's gemaakt.

Op dat moment was er een samenwerking met Radio Royaal Regionaal. Radio Eastwave verzorgde uitzendingen op 101,00 MHz op zondag tot 13:00. Daarna nam Radio Royaal Regionaal over op dezelfde frequentie.

In het voorjaar van 1983 kwamen Radio Royaal Regionaal en Radio Eastwave samen in de Lucky Bar te Budel. Bert de Vries van Radio Royaal Regionaal stelde voor om samen te werken. Omdat er in Hamont-Achel slechts één station zou worden gelegaliseerd stelde hij voor om beide radio's samen te smelten tot Radio Royaal Regionaal. De grote meerderheid zag dit zitten. Echter, later zou er toch veel argwaan zijn. Op het laatste moment besloten Ton van de Lucht en enkele andere medewerkers waaronder Hans Konings Radio Eastwave toch door te zetten.

De sfeer werd binnen de kortste keren grimmig tussen de twee radio's. Er werd over en weer geschoten op de antennes, de kabels van de antenne werden doorgeknipt en telefoontjes werden gepleegd met doodsbedreigingen.

Een van de medewerkers die vanaf het prille begin Radio Eastwave trouw was gebleven was Hans Konings. Hij pakte de draad terug op. Johan de Zwart, Ton van de Lucht, Hans Verhagen en John de Jong besloten om door te gaan. Snel werd de vzw Radio Eastwave opgericht. Ton werd voorzitter, Johan werd secretaris en John werd penningmeester. Ook werd het Dj-team snel uitgebreid met Leon van de Donk, Leon S, en John de L.

Met de uitbreiding van het Dj-team werd ook besloten om 24u/24u uit te gaan zenden. Een cassettewisselaar van 10 cassettedecks verzorgde de non-stop programma's. Er werd een studio ingericht in de kelder van de villa.

Radio Eastwave

Voorzichtig werd begonnen met de verkoop van radioreclame om inkomsten te genereren. Omdat het goed liep werd besloten om met de opbrengst nieuwe apparatuur aan te schaffen. De populariteit groeide door het aantal telefoontjes die de hele dag binnenkwamen voor verzoekjes. De poetsvrouw werd zelfs stapelgek van alle telefoontjes wanneer het station non-stop draaide. Ze besloot uiteindelijk op eigen houtje verzoekjes te gaan draaien en te presenteren. Meteen was een verzoekplatenprogramma geboren.

Vervolgens werd de zendmast die een hoogte had van 10 meter vervangen door een hogere mast van 20 meter hoog. De twee oude dipolen werden vervangen door 4 nieuwe dipolen die werden vervaardigd bij Philips in de metaalwerkplaats. Toen de vier dipolen werden aangesloten nam de ontvangst toe tot ver achter Eindhoven. De honger naar nog meer luisteraars was niet te stillen en de mast werd vervangen door een professioneel exemplaar van 36 meter hoog. De uitbater van discotheek Riva en een lokale keukeninrichter sponsorden 3.000 € om de nieuwe driepootmast te bekostigen. Wanneer de antennes in de zendmast werden gemonteerd groeide het ontvangstgebied dieper in Nederland.

De honger naar nog meer luisteraars was nog steeds niet gestild en er werd beslist om een eindversterker van 1000 Watt aan te schaffen. Hiervoor werd een lening aangegaan van 3.000 €. De eindversterker, die in Antwerpen werd aangekocht, had een gewicht van 50 kg. De versterker werd geïnstalleerd in de kleedruimte van het zwembad naast de villa. Toen de zender was aangesloten, was Radio Eastwave te ontvangen tot voorbij Den Bosch. Dit kwam ten goede van reclame-inkomsten die soms tot 3.000 € per maand opbrachten.

Radio Eastwave

Tijdens de zomer van 1985 werd de 1.000 Watt versterker in beslag genomen door de Rijkswacht. Er werd verder uitgezonden met de stuurzender van 40 Watt. Hierdoor was de radio praktisch niet meer te ontvangen in Eindhoven. Het probleem was dat de eindversterker nog maar half was afbetaald en de adverteerders begonnen af te haken.

Er ontstonden spanningen tussen de bestuursleden en er werd besloten om te verhuizen. Ton van de Lucht vond een vrijstaand huisje midden in de bossen vlak bij Beverbeek in Achel. Van het laatste geld uit de kas werden studio's getimmerd en werd de mast verplaatst. Johan de Zwart bouwde ondertussen zelf een eindtrap om het vermogen op te krikken tot 150 Watt.

Financieel ging het slechter. Voorzitter Ton nam ontslag. Er werd besloten om te verhuizen naar de Hamonterweg 105 op de weg naar Neerpelt. Een eenvoudige studio met een Rodec mengtafel en twee Pioneer draaitafels werd in elkaar gestoken en nieuwe medewerkers werden aangetrokken door een advertentie te plaatsen in enkele weekbladen. Aan de medewerkers werd 25 € per maand gevraagd om de onkosten te dekken.

Radio Eastwave

Tijdens de zomer van 1987 werd de zender terug in beslag genomen omdat de radio niet werd erkend. Dit betekende ook het definitieve einde.

up mail

Radio Royaal Regionaal - 101,00 MHz - 101,20 MHz - 102,90 MHz - 105,10 MHz (Hamont Achel)

Radio Royaal Regionaal werd in juni 1981 opgericht naar een idee van Jos Van Weegberg (alias Kees Molenaar) tijdens een verblijf in Spanje. Hij had gehoord dat Radio Eastwave zou starten in Hamont-Achel. De opdracht tot de bouw van de zender gebeurde een maand later bij dezelfde man die de zender van Radio Eastwave in elkaar heeft gestoken. Ook de inspiratie van de naam Radio Royaal kwam van John de Jong van Radio Eastwave. Enkele weken later vonden de eerste proefuitzendingen plaats en Radio Royaal Regionaal was een feit.

De eerste studio werd ingericht in een oude paardenstal bij de Achelse Kluis in de Ruiterstraat. De antenne was een FM Yagi richtantenne die op restanten van metalen pijpen werd gemonteerd. Het eerste programma werd op band opgenomen. De opname werd samengesteld door Kees Molenaar.


De eerste zender

Dit uitzendingen verliepen tijdens de beginperiode niet altijd zonder tegenslagen. Zo was er veel brom te horen tijdens de eerste uitzendingen. Johan Deprez zag vlug de oorzaak dat de zender te dicht bij de bandrecorder stond. De manier van deze uitzendingen duurde nog twee maanden voort zonder noemenswaardige problemen. Er werd zelfs heel even in stereo uitgezonden, maar dit was weer ten nadele van het bereik. Radio Royaal Regionaal wilde zoveel mogelijk luisteraars bereiken. Regelmatig werd de mast neergelaten, verplaatst en gecorrigeerd.

Ondertussen begon het herfst te worden. Het werd vochtiger en kouder. Dat had invloed op de elektronica van de zender. De frequentie verliep tot soms dichtbij de BRT-frequenties. De warmte van een gloeilamp die boven de zender werd gehangen, beperkte het frequentieverloop. Later werd een broedlamp voor jonge kuikens boven de zender geplaatst. Zo werd alles warm gehouden zodat de zender geen frequentieverloop meer had. 

Radio Royaal

Tijdens de beginperiode was er een samenwerking met Radio Eastwave. Radio Eastwave verzorgde uitzendingen op 101,00 MHz op zondag tot 13:00. Daarna nam Radio Royaal Regionaal over op dezelfde frequentie.

Café De Zwaan was één van de correspondentieadressen. Het café bood aan om soms een uitzending te verzorgen op zaterdag- of zondagavond. De ploeg vond dat een goed idee en de uitzending werd opgenomen in het café. De opname werd op een later tijdstip uitgezonden. Het was daar gezelligheid troef. De cafébezoekers hadden de mogelijkheid om verzoekjes aan te vragen. Ondertussen werd ook een sterkere zender aangeschaft om een beter bereik te bekomen.

In 1983 kreeg Radio Royaal Regionaal een gunstig advies tot erkenning. De uitzendfrequentie wijzigde naar 102,90 MHz.

Er werd een groot luisterpubliek bereikt en het aantal medewerkers werd snel uitgebreid. Radio Royaal Regionaal leverde herkenbare radio met vele Nederlandse Dj's die gevarieerde muziek speelden. Het muziekformat werd breed gehouden. Men draaide zowel de nieuwste platen uit de hitparade als oudere muziek. Dit format heeft de radio gehanteerd tot het einde. Enkele programma's van toen waren Schijven Aan De Lopende Band, Koffieshop, De Zeeroute en de Royaal Top 45. Op zaterdag en zondag waren Wim Rooyackers en Ome Janus te horen met uitsluitend Nederlandstalige muziek. 's Avonds was er plaats voor muziekgenres zoals hard rock, rock 'n' roll en country.

André Krielaart (alias Bert De Vries) heeft de omroep vanaf de oprichting mede bestuurd. Hij voerde een horizontale programmering in wat een behoorlijke winst opleverde qua luisteraars.

Radio Royaal Regionaal verhuisde naar Hamont-Lo in de tuin achter een woonhuis aan de Kievitstraat. Toen de huur daar niet meer was te betalen, werd de studio verhuisd naar de Stadswaag in het centrum van Hamont. Meteen al op de eerste dag op de nieuwe locatie werd 's nachts de antennekabel doorgeknipt. Toen dit was hersteld bleek dat de zender stoorde op de televisies van de bewoners uit de buurt. Radio Royaal Regionaal was genoodzaakt om de zender en antenne te verhuizen naar een locatie buiten het centrum. De zendinstallatie werd toen verplaatst naar een weide bij een boer die aan de grens van Nederland zat. De programma's aan de Stadswaag werden toen via een frequentie boven de 108 MHz doorgezonden naar de zender.

Vervolgens werd verhuisd naar de Kluizerdijk 151b in het beruchte "kippenhok". Vanaf toen werd 24u/24u uitgezonden. Programma's werden opgenomen in diverse thuis studio's in Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Eindhoven en omgeving Budel. Er werd gewerkt met banden van 5 uur. Het programma Schijven voor Bedrijven werd live gebracht.

Radio Royaal

Buiten werd een zendmast opgericht waar 8 dipolen werden gemonteerd. De stad Den Bosch kon probleemloos worden bereikt. Nochtans was er een zender van slechts 30 Watt aangesloten op de antenne. Men had wel stiekem in de mast, vlak bij de antennes, een eindversterker van 2.000 Watt geplaatst. Beneden in de studio was er een knopje om snel de versterker uit te schakelen bij onverwacht bezoek van de RTT.

Radio Royaal Regionaal had in 1985 in de regio Zuidoost-Brabant erg veel luisteraars en was populairder dan Hilversum 3 en Omroep Brabant. Platenmaatschappijen zoals WEA, BMG, Ariola en RCA boden de radio graag hun muziek aan om die op de radio draaien. Andere platen werden aangeboden door muziekhandel Kludde te Hamont in ruil voor reclame.

Joop Krefeld had een studio in Eindhoven. Hij maakte voor Radio Royaal Regionaal regelmatig jingles en hij produceerde reclamespots voor de Nederlandse radio. Joop had door zijn bedrijf goede zakenrelaties met grote adverteerders. Dankzij hem werden reclames gespeeld van onder andere Singapore Airlines, Bose Sound Systems en Texas sigaretten. Dat kwam omdat er contracten werden getekend met de toenmalige zeezender Radio Monique. Het studioadres mocht worden gebruikt als facturatieadres in ruil voor een deel van de campagnes.

Vervolgens werd verhuisd naar een boerderij in de Sint-Odilialaan 120 op enkele honderden meter van de Nederlandse grens. De boerderij werd volledig gerestaureerd. Tevens was er plaats voor een groot platenarchief en kantoorruimtes. Dj's die toen in ook vast dienstverband hebben gewerkt waren Patrick Kicken en Rob van Laar.

Radio Royaal Radio Royaal

Radio Royaal

Er werd regionaal nieuws gebracht uit Nederland en België. Iedere week kwamen 100 tot 150 mededelingen binnen van allerlei verenigingen. De omroep telde op een moment 7000 betalende leden. Voor hen werd een wekelijks krantje uitgegeven.

Men heeft toen tot ongeveer 1995 probleemloos radio gemaakt met een eindversterker van 2.000 Watt gericht op Nederland. Er kwam een einde aan dit hoog vermogen toen een erkende frequentie van Radio 538 werd gestoord door de de gebruikte frequentie 102,90 MHz. Na zes maanden werd er ingegrepen door de RTT. Bij een meting werd maar 30 Watt gemeten. De RTT begreep dit niet, maar wist dat het niet klopte met de uitgevoerde metingen en dreigde alles in beslag te nemen. Toen heeft men het geheim verteld. Het zendhok had toen een relais in de deur die de eindversterker uitschakelde als deze werd geopend. De eindversterker was in een ruimte onder de grond geplaatst. De antennekabel was zo gemaakt dat als je aan de kabel trok het andere eind gewoon zag bewegen. Het leek dus dat er niets tussen was gemonteerd. De eindversterker werd in beslag genomen en Radio Royaal Regionaal heeft daarna tot het einde van de licentie in 2004 met 30 Watt uitgang zender uitgezonden. Later heeft men een hogere mast geplaatst om terug in Eindhoven te kunnen worden ontvangen. Dit was belangrijk om daar bereik te hebben om het signaal op de kabel te kunnen plaatsen.

radio royaal
De studio gevestigd in een boerderij in de St.-Odilialaan 1200 te Hamont-Achel

Door toenemende concurrentie van diverse Nederlandse commerciële omroepen zoals Radio Veronica, Radio 538, Radio 10 Gold en Noordzee FM werd er besloten om een bod uit te brengen op twee Nederlandse frequentiekavels 93,20 MHz (Dommelen - 500 Watt) en 93,60 MHz (Eindhoven - 5.000 Watt). Hiermee zou terug een beter bereik worden bekomen. Dat zou ook betekenen dat het station zich in Nederland moest gaan vestigen. In 2002 werd voor deze frequenties een zendmachtiging behaald. De naam werd veranderd in Royaal FM en verhuisde naar het Dukaathof in het Nederlandse Dommelen. In België werd de uitzending simultaan uitgezonden. Het BIPT heeft op 2 april 2003 vastgesteld dat er terug met een te hoog vermogen uitgezonden. Het gebruik van een vermogenversterker van 610 Watt werd toen beboet met 1.500 €.

Er werd tegelijkertijd gewerkt aan de televisiezender Royaal TV, echter de kosten werden snel te hoog. Eind 2008 werd Royaal FM overgenomen door Perry Oerlemans. Perry had voorheen de leiding bij Radio Decibel in Nuenen, maar wilde met dit station graag commercieel gaan dus besloot hij te gaan fuseren met de Wijnants Media Groep. Radio Decibel zou gaan uitzenden op de 93,20 MHz en Royaal FM op de 93,60 MHz. Oerlemans werd directeur radio binnen de Wijnants Media Organisatie. Omdat de Wijnants Media Organisatie weinig gevoel had met het medium radio werd besloten deze tak af te stoten. Royaal FM zond toen uit vanuit Best bij Eindhoven en werd eigendom van Perry Oerlemans en Dutch Media Investments.

Op 16 mei 2011, na bijna 30 jaar, kwam er een einde aan de succesformule. De eigenaar van het station verhuurde vanaf toen de frequentie aan TV Oranje die het station Radio Oranje Nationaal startte. Desondanks had de radio toen nog een aardig luisterpubliek.

Vanaf 15 november 2013 was Radio Royaal Regionaal terug te ontvangen in Zuid-Holland via de frequentie 99,40 MHz.

up mail

Vrije Radio Omroep Hamont / VROH - 104,50 MHz (Hamont-Achel)

Vrije Radio Omroep Hamont of afgekort VROH was begin jaren tachtig een initiatief van Nederlandse radiopiraten die actief waren in de omgeving van Budel en Someren. Om aan de strenge inbeslagnames te ontsnappen werd een studio ingericht in een omgebouwde bus. Deze stond opgesteld op het parkeerterrein van café De Mulder van Jan en Toos Mulder, gelegen in het Loo te Hamont. Men had wel een probleem bij slecht weer. Presenteren wanneer een bui overtrok was onmogelijk door het gekletter van de regen.

Na een half jaar mocht de radio een studio installeren in een bungalow van de camping Hamonter Water. Voor de medewerkers was dit ideaal. Na hun radioprogramma kon er worden gezwommen of in de bar een glaasje drinken. Tijdens de zomermaanden werd live radio gemaakt aan het zwembad.

Radio VROH

Na ongeveer 1,5 jaar kreeg VROH een mooie ruimte aangeboden in de Ruiterstraat. Vlak bij café De Vegtes lag een oude worstenfabriek die leeg stond. Er was daar een grote ruimte met veel mogelijkheden. Er werd een kleine studio gebouwd met een ruime kantine. Er stonden flipperkasten, biljarttafels en er was een podium. De drankverkoop ging zo goed dat de brouwer het bier per pallet kwam brengen. VROH bleef nog ruim 2 jaar uitzenden op deze locatie.

Radio VROH

Radio VROH
André Morren

Daarna kwam de legalisering van de lokale radio en VROH staakte haar uitzendingen. Er werd verhuisd naar Nederland en men ging verder als Budelse Lokale Omroep Stichting (BLOS).

up mail

Radio Santa Maria - 101,30 MHz (Hamont-Achel)

Radio Santa Maria verzorgde al sinds 1978 uitzendingen voor de regio Eindhoven. Door verschillende invallen van de Nederlandse etherpolitie werd beslist een sterke 100 Watt zender te plaatsen in een villa, net over de grens in Hamont-Achel. Dit avontuur was van korte duur. De RTT nam de installatie in beslag. Zodoende werd er toch weer besloten om vanuit Nederland uit te gaan zenden.

Radio Santa Maria

up mail

Radio Grensland - 101,20 MHz - 101,00 MHz - 100,95 MHz - 105,10 MHz - 107,20 MHz - 105,10 MHz (Kinrooi)

In 1981 reden drie Nederlandse radiopiraten naar België omdat hun radiostation al verschillende keren werd opgepakt. Henk Wouters (Vrije Lokale Omroep), Pierre Vervoort (Radio Fata Morgana) en Leon Van Berkom (Radio De Viking) zochten een plaats om Radio Grensland Internationaal in België aan de grens op te starten. Ze waren op zoek naar een locatie kortbij Weert en gingen eerst aankloppen bij de zaak "Het loze vissertje" te Hamont. De zaakvoerder zag het wel zitten maar zijn vrouw niet. Ze gingen vervolgens poolshoogte nemen bij Pierre Lemmens van café Het Fort aan de Weertersteenweg 120 te Kinrooi kortbij bunker nummer 7. Die zag dat wel zitten want hij was een fervente fan van Nederlandse radiopiraten. Alzo stelde hij zijn oud kippenhok ter beschikking waar een studio werd ingericht.

Radio Grensland

De antennemast werd verankerd op de oude bunker. Opmerkelijk was dat de antenne in stukjes werd binnengesmokkeld want toen waren er nog grenscontroles. Op 23 augustus 1981 precies om 10 uur 's middags werd de eerste cassette gestart. Het was Henk Wouters die de openingstoespraak gaf. De eerste plaat was "Daniel Boone" met "A beautiful Sunday" wat toen ook nog klopte.

Gedurende de eerste weken was het zendschema zeer eenvoudig. Luc Van Egmond (Henk Wouters) startte het eerste uur, Pierre Vervoort (Jean-Pierre van het Groenewoud) nam over en vervolgens was het de beurt aan (Polleke Fabri) Leon Van Berkom. Daarna begon men weer van voren af. Terwijl Henk met de wagen de ontvangst controleerde werden de cassettes verwisseld door de twee anderen. Er werd tegelijkertijd geluisterd naar Hilversum om exact op het uur de volgende cassette te starten.

Er werden toen 12 programma's gemaakt op cassettes van 120 minuten, goed voor 12 uur radio per week. Dat werd even later uitgebreid tot 16 uur per dag tussen 8:00 en 0:00. De uitzendingen vonden eerst plaats op de frequentie 101,20 MHz.

Er werd een vzw opgericht met het oog om gelegaliseerd te worden. De stichters waren Emmanuel Meuleman, Henricus Wouters, Peter Lemmens, Pieter Lemmens, Antonius Niëns, Mathieu Kunnen, Willy Nijs en Pieter Bruijnen. Zij richtten de vzw Radio Grensland Kinrooi waarvan de statuten in het Belgisch Staatsblad verschenen op 26 augustus 1982. Omwille van het wettelijk lokaal karakter werd het woord Internationaal in de benaming weggelaten.

Radio Grensland heeft één jaar lang programma's gemaakt die werden opgenomen op cassette. Daarna werd 16 uur uitgezonden van 8:00 tot 0:00 uur vanuit de studio die was gevestigd in het clubhuis van de fanfare in de Weertersteenweg 120. De radio beschikte over een ruimte van 18 m². Naast de studio werd een ruimte gecreëerd voor administratieve werkzaamheden. Naast de studio was een zendmast opgericht met een hoogte van 30 meter waar 2 x 4 dipoolantennes werden gemonteerd. Radio Grensland kreeg een voorlopige erkenning in juli 1983.

Radio Grensland

Er werd uitgezonden op 101,00 MHz op het moment dat de Nederlandse Regionale Omroep ROZ in Nederland werd vergund op 101,20 MHz. Er werd toen beslist om de zender 50 kHz lager in te stellen om niet te storen. De nieuwe frequentie was toen 100,95 MHz.

De medewerkers van de radio kwamen zowel uit België als uit Nederland. Er werd radio gemaakt voor een volwassen publiek. Overdag werd een gevarieerd programma gemaakt dat bestemd was voor de inwoners van de omliggende dorpen. Zo liep er tussen 12:00 en 13:00 het programma Kinrooi Vandaag met mededelingen voor de burgers. Zaterdag- en zondagnamiddag was er een sportprogramma met uitslagen en interviews. Op enkele andere momenten waren er programma's specifiek voor het Nederlandse luisterpubliek.

Radio Grensland

Radio Grensland begon zich ook te structureren. De programmaraad waakte over de inhoud en de presentatie van de programma's en waakte ook dat het programmapakket overeenstemde met de programmalijst. Dit team vergaderde tweemaal per maand.

Het promotie- en Public Relationsteam zorgde voor de organisatie en voorbereiding van activiteiten. Zij zetten zich ook in voor het werven van niet-werkende leden. Zo telde het ledenbestand na 3 jaar 1500 niet-werkende leden. Elk lid kreeg op zijn verjaardag een plaat cadeau. Ook dit team kwam tweemaal per maand samen.

Er was ook het drive-inteam dat zorgde voor de volledige organisatie van geplande drive-inshows.

Tenslotte kwam de Raad Van Beheer wekelijks samen en keurde al dan niet de voorstellen van de verschillende teams goed.

1

2

3

4

5

De radio verzorgde tal van uitzendingen op locatie. Zo werd er onder andere rechtstreekse programma's gemaakt op de handelsbeurs in Molenbeersel, de Lemmensmolen in Kinrooi, het buurtfeest Zielderveld/Natterveld in Kinrooi en de middernachtmis op kerstavond in de St.-Leonarduskerk te Molenbeersel.

In juli 1984 vierde Radio Grensland haar 3-jarig bestaan. Het spektakel duurde drie dagen lang in een grote tent naast de studio. Er waren optredens van onder andere De Alpenzusjes, Harry Holland, De Limburgse André Van Duin met Corry Gorp, Babe en Classics. De band Classics schonk zelfs hun verdiende gouden plaat aan Radio Grensland.

Radio Grensland

Op 2 januari 1986 werd de officiële frequentie 107,20 MHz toegekend.

Met Mathieu Verheyen als vijfde voorzitter werd er een nieuwe bestuursstructuur uitgewerkt. Op 9 mei 1986 werden nieuwe professionele studio's in gebruik genomen. Naast de kantine werd een uitzendstudio, een opnamestudio, een interviewlokaal, een redactieruimte, enkele kantoorruimtes, een ontvangstruimte en een opbergruimte voorzien. Het aantal medewerkers groeide tot boven de 100. Een aantal vrouwelijke medewerkers werden aangeworven om de administratieve en commerciële taken uit te voeren.

Radio Grensland nam ook deel aan braderieën, handelsbeurzen en grote evenementen waar live-uitzendingen werden verzorgd. De belangrijkste happening was de rolstoelrace doorheen Nederland. De race vertrok en arriveerde aan de studio.

Op 9 augustus 1986 werd het vijfjarig bestaan gevierd met een groot feest.µ

Op 5 juli 1987 werd Radio Grensland hoofdsponsor van het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Iedere medewerker werd opgetrommeld om mee te helpen aan dit evenement. Er werd een live-uitzending verzorgd en de ploeg stond ook in voor de nodige randanimatie.

In 1988 verhuisde Radio Grensland naar een voormalige elektriciteitswinkel in het centrum van Kinrooi. In een ruimte van 320m² was er plaats voor een live-studio, twee opname-studio's, een interviewruimte, een technisch lokaal, enkele kantoren en een ruime kantine. Het onderkomen beantwoordde aan de steile ambities van de radiozender. Door de glazen wanden die de verschillende ruimtes van elkaar scheiden kreeg de radio een open karakter. De zendmast werd ook verhoogd tot 42 meter. Eind 1988 werd de studio officieel geopend door toenmalig minister van Cultuur Patrick Dewael.

In 1990 werd de zender terug erkend. De nieuwe frequentie werd 105,10 MHz. Deze was beter want 107,20 MHz werd gestoord door een lokale omroep uit Budel die uitzond op 107,10 MHz. Ondertussen werd een computer aangeschaft die zorgde dat programma's automatisch werden opgestart.

Radio Grensland - een grenzeloos idee

Radio Grensland veranderde het format naar hitradio en nam begin 2000 de programma's over van Radio Contact. De radio verhuisde een laatste maal naar de Weertersteenweg aan het kruispunt in Kinrooi. Veel radio werd daar niet meer gemaakt. Eind 2003 werd de radio niet meer erkend.

www.radiogrensland.eu

up mail

Radio Monza - 106,50 MHz (Kinrooi) - 105,60 MHz (Maaseik)

De eerste uitzendingen van Radio Monza werden gemaakt bij Lei Silkens in de keuken. Samen met Pierre Christis en nog een paar andere mensen werden programma's gemaakt. Er stond steeds iemand op uitzicht voor in het geval de overheid de zender wilde oppakken. Een paar keer werd de antenne snel afgebroken, maar het was in de meeste gevallen loos alarm. Na een half jaar vervoegde Jos Donné het gezelschap.

De radio verhuisde vervolgens van de keuken naar de garage. Tijdens de legalisatie werd een volwaardige studio gebouwd. Deze werden geïnstalleerd in het gebouw van Openhaardenbouw, Esserstraat te Kinrooi. Naast een studio werd ook een mooie gezellige cafetaria ingericht.

Radio Monza

Op de dag van vandaag Radio Monza nog steeds een begrip om en rond Kinrooi. Iedere woensdagavond tussen 17 en 18 uur wordt Mooi Kinrooi uitgezonden op maat van de inwoners van Kinrooi. De radio werkt samen met het gemeentebestuur van Kinrooi om tijdens dat uurtje de gemeentelijke nieuwsfeiten aan bod te laten komen.

In 2018 werd Radio Monza terug erkend en mocht tevens uitzenden in Maaseik via 105,60 MHz. De uitzendingen in Maaseik startten op woensdagmiddag 18 april 2018. In Maaseik maakt men gebruik van een bestaande radiomast aan de Koning Albertlaan. Het signaal gaat via de studio middels een straalverbinding naar Maaseik waar het vervolgens uitgezonden wordt.

Radio Monza bleef zich profileren als een brede zender. Vele Dj’s hebben een hobby om plaatjes te draaien. Het Nederlandstalige gehalte voert de boventoon.

Radio Monza

Radio Monza

up mail

Radio De Vrije Vogel - 104,00 MHz (Maaseik)

Radio De Vrije Vogel werd opgericht in 1982 en was gelegen op het industrieterrein van Maaseik. Officieel werden de eerste programma’s uitgezonden een jaar later. De gebroeders Joosten zorgden in die tijd voor de uitbouw van het radiostation. De radiozender verhuisde vervolgens naar de Weertersteenweg in Maaseik. Met het oprichten van een vzw met ondernemingsnummer 424386084 begon de radio uit te groeien tot een degelijke lokale radio.

Op 1 juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio De Vrije Vogel maakte deel uit van de lijst.

In 1990 werd de vzw overgedragen aan andere beheerders. Deze voerden een naamswijziging door en vanaf toen zou de radio onder de naam Lokale Radio Maaseik of afgekort Radio LRM verdergaan.

Radio De Vrije Vogel

Radio De Vrije Vogel

up mail

Lokale Radio Maaseik / LRM - 107,60 (Maaseik)

Lokale Radio Maaseik is ontstaan uit Radio De Vrije Vogel. Toen in 1990 de vzw werd overgelaten aan de familie Beuten, werd ook de naam gewijzigd. De concurrent Radio Veronica Anders veranderde op dat moment ook van naam naar Lokale Radio Grafiek Maaseik omdat volgens het decreet Van Rompuy iedere lokale radio een unieke naam moest hebben. De meeste luisteraars verwarden dan ook de nieuwe naam Lokale Radio Maaseik of afgekort Radio LRM met Lokale Radio Grafiek Maaseik.

Met het kopen van een pand nabij het centrum van Maaseik begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de radio. Vanaf 1994 tot eind 1995 werd er aan het pand gewerkt. Na de vele renovatiewerken kon men aan de verhuizing beginnen, zodat men begin 1996 kon uitzenden vanaf de nieuwe locatie gelegen aan de Koning Albertlaan in Maaseik. In mei 1996 werden de studio’s officieel in gebruik genomen met een grote opendeurdag.
Radio LRM heeft tussen 1995 en 2002 samengewerkt met FM Limburg.

In april 2010 werden de programma’s overgenomen door Radio Grensland uit Kinrooi, uitzendend op 105,10 MHz.

Op 1 januari 2018 werd Radio LRM terug erkend op de frequenties 107,60 MHz (Maaseik), 105,10 MHz (Kinrooi) en 105,90 MHz (Bree).

RadioLRM

Radio LRM

up mail

Radio Veronica Anders - 105,60 MHz (Maaseik)

Radio Veronica Anders is ontstaan in 1981. In een Maaseiks café werd bij wijze van grap een eenvoudig radioprogramma gemaakt. Er werd een grap gemaakt over één van de luisteraars die daarna het bestuur vervoegde. De geïmproviseerde studio bleef lange tijd in het café.

De naam was gebaseerd op de zeezender Radio Veronica. Gebaseerd op het mythische succes van het Nederlandse Radio Veronica en de toen soepele Belgische wetgeving genoot Radio Veronica Anders van haar eigen succes in Belgisch en Nederlands Limburg.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Veronica Anders met ondernemingsnummer 424365397 opgericht op 27 januari 1983.

De radio huurde vervolgens een pand in de Bleumerstraat 59 te Maaseik. Het was een lang, smal gebouw met drie verdiepingen en een kelder, dat toen geruime tijd in bijzonder slechte staat verkeerde. Een lange gang verbond alle kamers. Zo werden in de kamers achtereenvolgens een kantoor, studio 1, een interviewstudio, studio 2, een redactieruimte, een keuken en het toilet geïnstalleerd. De vloer en de wanden van de studio's en de lange gang waren gestoffeerd met vloerbedekking, wat zorgde voor een aanvaardbare akoestiek.

In 1996 werd de versleten apparatuur in studio 2 vervangen door een gloednieuw meubel en een mengtafel Dateq BCS. Dit was een klus waar een groot deel van de medewerkers een bijdrage aan leverde. Het was een ware verbouwing. Om de plaatsing van dit grote meubel mogelijk te maken werden studio 2 en 3 samengevoegd en zelfs toen paste het meubel niet in één stuk in deze ruimte.

Radio Veronica Anders

Radio Veronica Anders

Radio Veronica Anders

Radio Veronica Anders had een eigen netwerk gebouwd dat cafés in de stad verbond met de studio's. Dit netwerk was gebouwd met normale elektriciteitskabel die op de gevels van de huizen werd geplaatst en liep over lange afstanden. Het netwerk had dus last van hoge elektrische weerstand wat leidde tot grote signaalverliezen. Het audiosignaal werd daarom serieus versterkt en in de studio weer omlaag getransformeerd.

Via dit netwerk was het mogelijk om live-uitzendingen te doen vanuit de aangesloten cafés. Zo werd er regelmatig radio gemaakt in café De Ontbijtclub.

Naarmate de gevels werden gerenoveerd ontstonden er onderbrekingen in het netwerk en werd de verbinding onbruikbaar. Dertig jaar later zijn er nog op bepaalde gevels stukken kabel van het netwerk terug te vinden.

Het Centrum voor Muziek was een vereniging uit Maaseik die ook wel gezien werd als een zusterorganisatie van Radio Veronica Anders. Het centrum had een eigen opnamestudio. In deze studio werd muziek geproduceerd van lokale talenten. Ook jingles en commercials werden hier geproduceerd.

Het logo van Radio Veronica Anders was een sterke verwijzing naar de stamplaats Maaseik. Op de achtergrond toont men het blad van een Amerikaanse eik zoals in Maaseik. Onderaan toont het een boot in golfvorm wat verwijst naar de Maas.

Radio Veronica Anders veranderde in november 1990 van naam omdat volgens het toenmalige decreet Van Rompuy iedere lokale radio een unieke naam moest hebben. De nieuwe naam werd Lokale Radio Grafiek Maaseik.

Tussen de medewerkers zaten onder andere Patrick Kicken die later bij 3FM terecht kwam. Mona, een pseudoniem van Loek Kessels-Brandt werd bekend bij het grote publiek met de brievenrubriek "Lieve Mona" in het weekblad Story. Jo Smeets, alias "Jojo", was een regionale bekendheid van zijn schlagershows.

Met dank aan www.veronicaanders.net

Radio Veronica Anders

up mail

Lokale Radio Grafiek Maaseik - 105,60 MHz (Maaseik)

Lokale Radio Grafiek Maaseik is ontstaan uit Radio Veronica Anders toen het van naam moest veranderen. Voor de luisteraars in Maaseik zorgde dit voor verwarring want de benaming Lokale Radio Grafiek Maaseik leek heel goed op de naam van de concurrent Lokale Radio Maaseik.

fragment: het nieuwsbulletin van 14/09/1996 met Iris Jamaers en Sander Loven

De ploeg telde in 1998 zo'n veertig enthousiaste medewerkers die allemaal op vrijwillige basis hun steentje bijdroegen. De inkomsten nodig om de apparatuur, accommodatie, elektriciteit en auteursrechten te betalen werd verkregen uit de verkoop van reclame.

Er werd 24u / 24u radio gemaakt. Een groot deel van de zendtijd werd opgevuld met gevarieerde non-stop muziek. Door de vele verschillende duidingsprogramma's werden verschillende soorten muziekstijlen aangeboden.

Op Lokale Radio Grafiek Maaseik werd eveneens regionale informatie gebracht. Verenigingen konden terecht om hun activiteiten te laten omroepen.

In 1998 sloot de radio zich aan bij Family Radio. In oktober 2001 werd het programma uitgezonden van Contact 2. In 2003 haalde vzw Veronica Anders terug een erkenning en besliste men om Contact 2 verder door te stralen. De vzw werd toen onder andere bestuurd door Contact NV en Contact Vlaanderen NV.

De antenne werd vervolgens geplaatst op het dak van het oude ziekenhuis in Maaseik.

In 2010 werd de vzw overgenomen door Christophe Moens. Op de frequentie te Maaseik werd toen het programma van Club FM gebracht.

Na de erkenningsronde in december 2017 stopten de uitzendingen. De frequentie Maaseik 105,60 MHz werd samengevoegd met Kinrooi 106,50 MHz en werd vergund aan Radio Monza.

Lokale Radio Grafiek

up mail

ZUID-LIMBURG

Radio Baccara - 100,40 MHz - 106,30 MHz (Sint-Truiden)

Radio Baccara was de toonaangevende radio uit Sint-Truiden. De radio is ontstaan op 1 januari 1981. Aanvankelijk werden de programma's op voorhand opgenomen en werden enkele uren per dag uitgezonden. Een kleine studio werd ingericht in een caravan die stond opgesteld kortbij de provinciegrens in de toenmalige provincie Brabant (nvdr: nu Vlaams-Brabant). De motivatie om daar uit te zenden was omdat men in Brabant toleranter was. Vanaf 14 januari 1981 was men van 8:00 tot 0:00 in de lucht.

De luisteraars reageerden enthousiast zodat men op de kortste keren voldoende medewerkers had om uitzendingen live te verzorgen en zich na 10 maanden in Sint-Truiden te vestigen. Tussen de medewerkers was er toen reeds een ploeg die zich bezig hield met het brengen van lokale informatie.

Om erkend te worden werd de vzw Baccara opgericht met ondernemingsnummer 421.808.953 op 3 september 1981. De voorzitter was Jef Croughs.

Midden 1986 werd een CIM-studie gepubliceerd. In Limburg was Radio Baccara de tweede grootste zender wat het aantal luisteraars betreft.

In 1987 waren alle medewerkers van het eerste uur nog bijna allemaal van de partij. De ploeg telde toen 40 medewerkers. Men was toen al een derde keer verhuisd. De radio had toen een overeenkomst met de reclameregie Cobra. Dankzij Cobra werd het nieuws een half uur op voorhand geleverd via een telex. Toen werden live programma's verzorgd tussen 6:00 en 0:00. De zes nachtelijke uren werden gevuld met vooraf opgenomen middle-of-the-road muziek.

Eén van de meest beluisterde programma's was Recht in de Roos. Elke middag kon men een plaat aanvragen en men kon ook proberen het bedrag achterhalen dat in de pot zat. Degene die het kon raden, won dit bedrag.

Radio Baccara

Radio Baccara

Halverwege de jaren 90 was de radio in beheer van Ludo Wijnen en werden de programma's van FM Limburg doorgestuurd. Ludo wilde meer inbrengen maar dat lukte niet. Samen met twee andere radio's die hij bezat, stelde hij voor om Radio Baccara over te laten aan FM Limburg voor 15 miljoen BEF (375.000 €). FM Limburg ging daar niet op in en Ludo ging een samenwerkingsverband aan met Radio Contact.

Radio Baccara 106,30 MHz - Sint-Truiden - jaren 90
Studio Radio Baccara jaren 90 gelegen aan de Luikerstraat te Sint-Truiden.

Tijdens de Radio Contact-periode waren er ontkoppelingen. Elke werkdag van 11.00 tot 14.00 uur presenteerde Rob Van Daele "Luikerstraat 59", een programma met lokale informatie over Sint-Truiden en omstreken met verder vaste rubrieken zoals de werkaanbiedingen van de VDAB en de agenda. Dominique Vreven vatte het culturele reilen en zeilen in Limburg samen iedere dag omstreeks 11:10. Johan Motmans was te horen tijdens de zaterdagochtend tussen 09:00 en 10:00. Op zondagvoormiddag was Stef De Jong te horen tussen 10:00 en 12:00.

Radio Baccara
Rob Van Daele

Radio Baccara

Wanneer voetbalploeg STVV thuis speelde was er live-sportverslaggeving op zaterdagavond van 20:00 tot 22:00 met Wim De Weert en Ivo Hendrikx. Elke vrijdag van 11:00 tot 12:00 uur kon je luisteren naar "STVV Privé". Het programma bracht nieuws over de voetbalploeg en de luisteraar kon tickets winnen. 

Op 11 augustus 2003 werd de vzw overgenomen door Contact Vlaanderen NV, Contact NV en Danny Scherpenberg.

Op 28 januari 2010 werd de vzw overgenomen door Christophe Moens, Nathalie Bomeré en de rechtspersoon VLACORA BVBA. Vanaf toen werd het audiosignaal van Club FM uitgezonden tot 31 december 2017.

up mail

Radio Aktief - 101,00 MHz - 103,10 MHz - 105,20 MHz (Sint-Truiden)

Henri Claes richtte samen met enkele vrienden vzw Radio Aktief op in 1982. Van het prille begin van de lokale radio was Henri actief als voorzitter van de vzw. Er werd radio gemaakt met de benaming Radio Sint-Truiden. De naam werd later veranderd in Radio Aktief.

Radio Aktief is in 1999 toegetreden tot TOPRadio toen Tim Dehaen programmaleider werd. Er werd regelmatig ontkoppeld om lokale programma's te maken. Tim nam vervolgens het programmabeleid en de reclamewerving voor zijn rekening. De zendantennes werden verhuisd naar de terreinen van voetbalploeg STVV. De transmissie van de studio, gelegen in de Kazernestraat 14 naar de zender, werd verwezenlijkt met twee internetlijnen.

In 2010 werd er beslist om de overeenkomst met TOPRadio op te zeggen en het format breder te maken. De naam van de radio werd veranderd in Trudo FM. De studio bleef in de Kazernestraat 14.

Radio Aktief

Radio Aktief

Radio Aktief

Radio Aktief

Radio Aktief

up mail

Trudo FM - 105,20 MHz - 105,60 MHz (Sint-Truiden)

Trudo FM is ontstaan toen vzw Aktief de overeenkomst met TOPRadio heeft opgezegd. Het was de bedoeling om het format breder te maken. De stad Sint-Truiden en de lokale middenstanders misten een lokale zender voor een breed publiek sinds het verdwijnen van Radio Baccara. Er werd geopteerd om de hits van de afgelopen 40 jaar te programmeren om alzo luisteraars tussen 20 en 50 jaar te bereiken.

Met een ploeg van ongeveer 12 medewerkers werden gevarieerde programma's gemaakt. Eerder in 2006 namen Henri en Tim de vzw Vrije Zender Radio 2000 over en was Trudo FM eveneens te beluisteren in Heers en Borgloon tot in 2012.

In 2012 trok Tim Dehaen zich terug. De uitzendingen in Borgloon werden beëindigd. Marc Windmolders nam de vzw Vrije Zender Radio 2000 over. Trudo FM bleef verder programma's verzorgen in Sint-Truiden.

Op donderdag 29 oktober 2020 werd Trudo FM voor één dag Studio Stàtaas. Elk jaar organiseert de Stad Sint-Truiden een teamdag voor het personeel waarbij ze de samenwerking wil bevorderen en tevens de normen en waarden van de stad promoten. Gedurende de ganse werkdag zorgde het stadspersoneel voor muziek, nieuwsoverzichten en interviews met onder andere ex-werknemers van de stad.

8:00 tot 9:00: Het Foute Uur met William Haesen en DJ Stefan Polleunis.
9:00 tot 10:00: Verzoekjes van de collega’s met Peter Potters en Erik Jamar.
10:00 tot 12:00: Duurzame deuntjes met Evert Bessemans en Jeroen Cops.
12:00 tot 13:00: Studio Sport, met onder andere Lon Polleunis en Michel Vanderloop.
13:00 tot 15:00: Easy listening met hobby-presentator Johan Gevers.
15:00 tot 17:00: Botsautoparty met Rienzo Vanrijckel

Trudo FM

Trudo FM

up mail

Radio Velm - 103,50 MHz (Velm, Sint-Truiden)

Vrije Radio Velm, genaamd naar het dorpje kortbij Sint-Truiden, ging op 29 augustus 1981 in de ether. De toenmalige stichter was Hugo Roosen (Hugo Van Limburg) en echtgenote Germaine Magis (Tante Germaine).

Programma’s als De Muziektrein en Rock Café werden vanuit een kleine geïmproviseerde studio in een woonkamer van een huis in de Jufferstraat 28 gepresenteerd en de klok rond uitgezonden. Hoewel de zender zich in de eerste plaats richtte op een iets ouder publiek, waren er toch ook heel wat jongere mensen die regelmatig luisterden omwille van het grote aanbod aan Nederlandstalige muziek.

In 1983 werd Radio Velm negatief geadviseerd door de Raad van Niet-Openbare Radio's. Radio Velm tekende beroep aan. Minister Poma erkende op 27 oktober 1983 48 radio's die beroep aantekenden tegen het advies van de Raad. Radio Velm behoorde tot de lijst van 48 radio's.

Radio Velm heeft altijd voor een onafhankelijke koers gekozen. Er werd nooit toegegeven aan de druk van de ketenvorming.

Op veel radioreclame kon de radio niet rekenen. Om uit de kosten te raken, werden lidkaarten verkocht en ledenfeestjes georganiseerd. Zo komt het dat er in heel Velm waarschijnlijk niemand te vinden is die geen herinneringen heeft aan de uitzendingen van de zender.

Er waren ook enkele programma's voor de jeugd. DJ Dafke presenteerde in 2003 op zondag tussen 13:00 en 15:00 de VRV Top 30. DJ Winny was te horen net na de Top 30 met Muziektrein.

In 2003 werden twee frequenties in Sint-Truiden gecoördineerd voor drie bestaande radio’s. Radio Velm viel uit de boot en moest stoppen met uitzenden

Luister naar de laatste uitzending op woensdag 26 mei 2004

Betty Swerts was één van de medewerksters die een populair verzoekprogramma had waar uitsluitend Nederlandstalige muziek werd gespeeld. Betty heeft op 93-jarige leeftijd eenmalig een verzoekprogramma gepresenteerd dat op Trudo FM werd uitgezonden. Dit vond plaats in rusthuis Triamant op zondag 17 april 2011 tussen 13:00 en 18:00.

Radio Velm

up mail

Radio Heers - 102,00 MHz (Heers)

Radio Heers is ontstaan op 3 juni 1979 opgericht door Willy Stevens. Willy was actief als radioamateur en technisch onderlegd genoeg om een radiozender te kunnen installeren. Tijdens een gesprek op de CB met Jean Pierre Motmans uit Gelinden, kwam het idee naar boven om opnieuw te beginnen met radio-uitzendingen. In de jaren 1960 was Willy ook al begonnen met FM-uitzendingen met een zender van 75 Watt sterk, maar deze moesten na een kortstondige periode stoppen na een bezoek van de Rijkswacht.

Op zondagmorgen 3 juni 1979 omstreeks 16:00 uur sloot Willy de zender die hij nog had liggen uit de jaren zestig aan op een twee meter antenne en begon met testuitzendingen. Later die dag bezocht hij met zijn kinderen de kermis van Heers. Aan al zijn kennissen die hij daar tegenkwam, vertelde hij dat hij maandagavond 4 juni 1979 om 19:00 uur zou beginnen met de uitzendingen van Radio Heers op de door hemzelf gekozen frequentie 102,00 MHz.

Deze eerste officiële uitzending vond plaats vanaf zijn adres Nieuwe Steenweg 136 te Veulen. Het programma kwam van bandopnames die hij in zijn bezit had. In de weken die volgden werden verzoeknummers uitgezonden die mensen konden aanvragen via een postbusadres.

Omdat het risico groot was om betrapt te worden, werd er daarna uitgezonden vanaf verschillende locaties in de velden. Dit betekende elke week sjouwen met materiaal, het opzetten van de zendmast, een tent optrekken en na de uitzending alles weer afbreken en opruimen. Bij elke invalsweg stonden CB’ers opgesteld om te waarschuwen als de Rijkswacht in aantocht was zodat hij snel kon vluchten.

Met de winter in aantocht werd het sjouwen met het materiaal te vermoeiend en besloot Willy om de uitzendingen weer van thuis te verzorgen. De uitzendingen vonden vanaf toen plaats in de Nieuwe Steenweg 136 te Veulen. De studio werd ingericht in een kleine garage. Er was genoeg plaats voor een presentatietafel en een discobar. In de tuin werd een zendmast opgericht met een hoogte van 18,50 meter.

Op 5 november 1981 werd besloten om de vzw Helora - Heers Lokale Radio met ondernemingsnummer 422.075.902 op te richten om erkend te worden.

Om alles in goede banen te leiden werden er gedetailleerde huishoudelijke regels opgesteld waar de presentatoren zich moesten aan houden. Deze regels zorgden ervoor dat de uitzendingen vlot en professioneel verliepen. Het uitzendschema was zorgvuldig gepland om de luisteraars op de meest geschikte tijden te bereiken. Van maandag tot en met donderdag werden de programma’s uitgezonden van 18:00 tot 23:00 uur. Op vrijdag werd de uitzendtijd verlengd tot middernacht zodat er extra tijd was voor speciale programma’s. Op zaterdag en zondag werd er de hele dag uitgezonden van 8:00 tot 18:00 uur.

Na verloop van tijd werden de uitzendingen voortgezet op een andere locatie in Heers namelijk in de Steenweg 62 ten huize van Petermans. Deze nieuwe locatie bood meer ruimte en flexibiliteit.

Hier volgt het programmarooster van februari 1982:

Maandag

18:00 - 20:00 : Hi Ha Max Show: popprogramma met veel nieuwe platen, hits uit de Top 40, enkele goeie ouwe en veel popinformatie. Productie en presentatie: Max Romeo.
20:00 - 23:00 : De Juke Box - Het grootverzoekplatenprogramma: ontspanningsprogramma, waarin platen op verzoek worden gedraaid in verband met een verjaardag, huwelijk, groetjes, wensen, enz. Presentatie: Dj Bendy. Techniek: Pierke en assistentie van Didier Kepenne.

Dinsdag

18:00 - 19:00 : De cocktailshow: popprogramma met een mengeling van disco, rock, goede popmuziek en enkele golden oldies. De vaste onderdelen zijn een kort overzicht van de Benelux Top20, Twinspin omstreeks 18:30, de Nederlandstalige van de week en de Liveplaat van de week. Productie en presentatie: Patrick Verhoof.
19:00 - 21:00 : De Gouwe Ouwe Club: popprogramma met commerciële en enkele minder-commerciële gouwe ouwe. Bij de oude platen uit de jaren '50, '60 en '70 wordt telkens een beetje popinfo gegeven. Presentatie: Max Romeo.
21:00 - 23:00 : Telefoon en plaat, voor u paraat (telefoongroetjes): telefonisch verzoekplatenprogramma. De luisteraars doen telefonisch de groetjes en vragen tevens een plaat aan, die dan in de mate van het mogelijke na deze groetjes wordt gedraaid. Ook worden er enkele ingezonden rijmpjes en gedichtjes voorgelezen. Presentatie: Willy. Techniek: Pierke. Assistentie voor de platen: Didier Kepenne.

Woensdag

14:00 - 18:00 : nonstopmuziek met Dj Donna.
18:00 - 19:00 : Bambino (kinderprogramma) : Informatief, educatief (=opvoedend) en ontspannend kinderprogramma. Opvoedende gesprekken met enkele kinderen in de studio. Spelletjes doen en verhaaltjes vertellen, knutselen en zingen. Kinderplaten als muzikale omlijsting en sprookjes en verhaaltjes als intermezzo. Presentatie: Lily de Bakker. Techniek en productie: Patrick Verhoof.
19:00 - 21:00 : De Nederlandstalige Top 30: hitparade met Nederlandse en Vlaamse producties samengesteld door enkele trouwe luisteraars en de medewerkers van Radio Heers, elke week verwerkt tot een Top 30 door Dj Benny.
21:00 - 23:00 : Moonlight Show: ontspannend, muzikaal programma met speciale aandacht voor Duitse en Franstalige muziek. Presentatie: John Moon.

Donderdag

18:00 - 20:00 : Hi Ha Max Show: donderdageditie, beschrijving zie maandag.
20:00 - 21:00 : Muziekmuseum: ontspanningsprogramma met wat actuele informatie en nieuwtjes en wetenswaardigheden, omlijst met een heleboel gouwe ouwe uit de jaren '50, '60 en '70.
21:00 - 23:00 : De George van Veen Show.

Vrijdag

18:00 - 19:00 : De Milkshakeshow, gebaseerd op de Cocktailshow van dinsdag.
19:00 - 21:30 : De Daverende Veertig (Top 40). Radio Heers Top 40 samengesteld door luisteraars en presentator Max Romeo.
21:30 - 0:00 : Wie Weet Wint Kwis : Educatief kwisspel waarbij je na heel wat zoekwerk ook nog een heleboel prachtige prijzen kan winnen. Presentatie: John Moon. Techniek: Pierke. Assistentie-secretaris: Didier Kepenne.

Zaterdag

8:00 - 8:05 : Radio Heers nieuws en weerbericht.
8:05 - 9:00 : De wekkerradio: Muzikaal ochtendprogramma om niet al te bruusk wakker te worden en niet met het verkeerde been uit bed te stappen. Vaste onderdelen: de knuffelplaat (slow of plakker), het weerbericht, de orgelplaat en een sketch, conference of enkele moppen omstreeks 8:45.
9:00 - 10:00 : Info non-stop. Educatief en informerend programma doorspekt met rustige aangepaste muziek. Informerende series zoals De Grote Mysteries om ons heen, De Radio met verschillende aspecten van de radio als medium, taalweetjes, technische weetjes, enz...
10:00 - 12:00 : Koffie met beschuit. Gezellig, ontspannend zaterdagochtendprogramma speciaal voor alle huisvrouwen die bezig zijn met de vaat, het kuisen of ergens gezellig in Groot-Heers aan 't winkelen zijn. De vaste onderdelen zijn nieuwtjes en weetjes voor de huisvrouw, Twinspin rond 10:30, het weerbericht, het recept van de week rond 11:30. Presentatie en samenstelling: Patrick Verhoof.
12:00 - 13:00 : Country & Western non-stop.
13:00 - 15:00 : Van 1 tot 3 met Jimmy. Muziekprogramma met alle genres van muziek, gepresenteerd door Jimmy en bijgestaan door Hildegard.
15:00 - 18:00 : Radio Heers Totaal. Drie uur durend cultureel-informatief programma met o.a. actualiteiten, nieuwsbericht, weerbericht, interviews met culturele verenigingen en personen. Presentatie: Tom Keift. Techniek: Dj Apollo. Secretaris: Didier Kepenne.

Zondag

8:00 - 9:00 : De wekkerradio. profiel, zie zaterdag.
9:00 - 10:00 : non-stop muziek.
10:00 - 12:00 : Naar de noen met John Moon. Gezellig zondagochtendprogramma met enkele goede moppen, enkele grappige nieuwsitems, de mop van de week en heel goede muziek. Presentatie: John Moon.
12:00 - 13:00 : Soul & Disco Party non-stop.
13:00 - 15:00 : Radio Heers... Tot uw dienst. Serviceprogramma. Luisteraars bellen naar de studio en komen, alleen als zij dat willen, telefonisch op antenne. Langs deze spreekbuis kan de luisteraar dingen vragen: oude voorwerpen, verloren voorwerpen, probleem voorleggen, antwoorden geven op gestelde vragen en oplossingen geven voor bepaalde problemen. Luisteraars die naar de studio bellen geven ook hun telefoonnummer door of hun contactadres op. Presentatie: Jimmy. Assistentie: Hilde.
15:00 - 18:00 : Radio Heers Totaal. Zie zaterdag. Speciale aandacht voor sportinformatie en interviews met sportmensen of verenigingen.

Radio Heers

Radio Heers bleef uitzenden tot begin jaren 90. Er werd toen besloten om definitief te stoppen. De vzw werd ontbonden op 12 maart 1992.

Radio Heers was niet alleen een technisch avontuur, maar ook een sociaal experiment die de gemeenschap van Heers dichter bij elkaar bracht en een blijvende indruk achterliet bij de luisteraars. De anekdotes van het opzetten en afbreken van de mobiele studio, het waarschuwingssysteem met de CB’ers en de passie voor vrije radio zullen altijd deel uitmaken van de rijke geschiedenis van Radio Heers.

Radio Heers

Radio Heers

Rudy Vanmechelen (Rudy Golden), moeder en dochter, fans van Salim Seghers, Salim Seghers zelf, ?, Jean Pierre Thijs (Pierreke), Willy Stevens, Alain Rosseels (Harry Van de Der Mast), Max Romeo (Hilaire Vrancken)

bron: www.grootheers.be

up mail

Vrije Radio Wellen / VRW - 104 MHz - 101,90 MHz - 104,30 MHz - 104,90 MHz (Wellen)

In oktober 1980 gingen in Limburg tal van vrije radio's van start, waaronder ook Vrije Radio Wellen (VRW). De radio begon met uitzendingen te verzorgen op de frequentie 104,00 MHz. De gebroeders Billen en Mike Miller waren de pioniers. Al snel kwamen Tommy Van Loon, Paul Thoelen en Johnny Put er bij.

Een postbus werd gehuurd te Kortessem en een dialoog met de luisteraars kwam op gang. Wat als een grap begon, werd dag na dag een historisch feit. Aanvankelijk werd uitgezonden ten huize Billen in de Zonneveldweg met de antenne geplaatst kortbij het toen nieuwe kerkhof te Wellen.

Nog steeds in de illegaliteit werd vervolgens uitgekeken naar een nieuw onderkomen. Dankzij het gemeentebestuur kreeg de radio huisvesting in het oude Ursulinenklooster gelegen midden in het centrum van Wellen. Het oude klooster was een heel hoog gebouw en dat was ideaal om een antenne op te plaatsen. Op 6 december 1983 wilde de RTT beslag leggen op de zender. Tientallen fans en medewerkers verhinderden de toegang en vormden een schild aan de voordeur. Op hetzelfde moment werd langs de achterdeur alle apparatuur naar buiten gedragen en in veiligheid gebracht.

In een mum van tijd werd de groep van medewerkers uitgebreid.

Radio VRW kreeg als eerste lokale radio in Limburg een vergunning en kreeg de frequentie 101,90 MHz toegekend. Echter, na enkele weken kreeg de radio het order om te verhuizen naar 104,30 MHz. Deze frequentie werd gedeeld met een andere radio uit Wellen, namelijk Radio Apollo, later Radio RAW genaamd.

Door de sloping van het Ursulinenklooster werd verhuisd naar een voormalige jongensschool gelegen aan de Dorpsstraat 25. De lokalen werden eveneens door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld. Er werd een antennemast van 28 meter opgericht.

In 1992 organiseerde de radio de Golden Memories Party. Dit had geweldig veel succes en werd jaar op jaar opnieuw georganiseerd. De party werd de grootste bron van inkomsten.

Op 2 september 2002 vroegen Radio VRW en Radio RAW aan het VCM toelating om samen te werken. Het waren de leden van de beide radio's die daarover hebben beslist. Om de samensmelting te realiseren werd op 30 september 2002 de vzw Vrije Zender Apollo ontbonden en stuurde de vereniging de zendvergunning terug naar het commissariaat. De aanvraag werd goedgekeurd en op 22 november 2002 werd het zendschema van Radio VRW uitgebreid tot 7 dagen op 7, 24 uur op 24.

Na de erkenningsronde in 2003 kreeg Radio VRW de frequentie 104,90 MHz toegekend. In januari 2018 werd Radio VRW terug erkend voor 9 jaar. Het kreeg eveneens de frequentie 106,30 MHz in Sint-Truiden toegekend. De tweede zender werd in Sint-Truiden in oktober 2018 aangezet.

In het begin was de tweede frequentie in Sint-Truiden een vergiftigd geschenk. Er moest een zendmast en nieuwe apparatuur worden aangekocht. Dit was een grote hap in het budget van de radio. Het kwam dan toch goed omdat de radio meer reclamspots kon verkopen.

Radio VRW

up mail

Radio Telstar / Radio Ariane - 101,40 MHz - 107,60 MHz (Kortessem)

Radio Telstar werd op 12 juli 1981 opgericht door Kamiel Jammaers, zijn vrouw Irma Swerts en zoon Ronny. De eerste uitzending werd verzorgd in de living in het huis gelegen in de Vinckenroyestraat 70. De zender hadden Kamiel en Ronny samen gebouwd. De zender werd ingesteld op 101,40 MHz.

Snel werd verhuisd naar een tuinhuis van 5 op 2 meter groot. Er werd gestart met het brengen van een verzoekplatenprogramma op zondag tussen 20:30 en 22:30 met Guido Bakker. Platen van Bobby Prins, Bob Morelli en Will Tura werden grijs gedraaid. Legendarisch was ook het weerbericht gebracht door Jefke Dewarier omstreeks 22:00. In het dialect bracht hij de voorspelling voor de komende dagen. Hij gaf ook wat volkswijsheden mee.

Ook populair was de telekwis waar de luisteraar een portie friet met stoofvlees kon winnen. Er kwamen zoveel oproepen binnen dat de lokale telefooncentrale overbelast geraakte. Omdat Kamiel zelf bij de RTT werkte kreeg hij het voor elkaar om met twee lijnen telefoongesprekken te ontvangen.

Om het contact met de luisteraar te versterken werd een cafetaria ingericht. Tijdens de zomer kon men tevens een pintje komen drinken op het terras.

In 1982 slaagde Radio Telstar er in om als eerste de plaat "Marieke doe open" van De Marlets te draaien, nog voor de plaat officieel werd uitgebracht. De verklaring was dat het huisvuil van een platendrukkerij in Diest werd opgehaald door de radio om de papieren rondjes van een 45 toeren single te recupereren. Die rondjes waren ideaal om als confetti te gebruiken tijdens het carnaval. In het afval zat af en toe een mislukte single. "Marieke doe open" was toch nog goed om af te spelen.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Telstar opgericht met ondernemingsnummer 425.773.382. Radio Telstar kreeg een gunstig advies van de Raad voor Niet-Openbare Radio's die door de overheid moest worden geëvalueerd. Op 22 januari kreeg de radio een officiële erkenning. De nieuwe frequentie werd 107,60 MHz.

De programmatie werd uitgebouwd naar een volle week met 24u/24u programma's. De radio telde snel 30 medewerkers.

In 1991 maakte toenmalig Mediaminister Eric Van Rompuy een decreet dat ketenradio verbood. Iedere radio moest een unieke benaming hebben. Radio Telstar bestond reeds langer in Westmeerbeek. De naam werd toen veranderd in Radio Ariane, eveneens de benaming van een ruimtetuig.

Eind 2017 verliep de erkenning. Het frequentieplan 2018 voorzag in de regio frequentiepakket 78: Kortessem 107,60 MHz en Hasselt (Stevoort) 107,20 MHz. De vzw Radio Telstar diende een dossier in samen met vzw Radio Mid West Limburg die eveneens kandidaat was voor hetzelfde frequentiepakket. Helaas was de toegekende score voor de inhoud van het dossier opmerkelijk lager voor vzw Radio Telstar. Voor het onderdeel financieel plan werden geen punten toegekend. Radio Hasselt 1 werd erkend in Kortessem en Hasselt (Stevoort).

Radio Ariane

Radio Ariane heeft de FM-uitzendingen beëindigd op zondag 31 december 2017. Met een vier uur durende live-uitzending en een glas in de hand heeft de radio noodgedwongen er een punt achter gezet. Het frequentieplan van mediaminister Sven Gatz (Open Vld) haalde de zender uit de ether. De radio bleef verder programma's maken via een internetstream.

Radio Telstar

Radio Ariane

Radio Ariane

Radio Ariane

up mail

Arcan Radio - 101,90 MHz - 106,20 MHz (Bilzen)

Arcan Radio is ontstaan op 17 juli 1980. Twee Dj's met naam Arendo en Canwood waren de oprichters van het radiostation. De naam Arcan is een samensmelting van de eerste lettergreep uit hun Dj-naam.

Om erkend te worden werd de vzw Arcan met ondernemingsnummer 421.900.510 opgericht op 1 januari 1981. De vzw bevatte 22 leden. In het bestuur zaten Ludo Wijnen (Luud Terwijns), Jean-Marie Machiels en Hugo Lathouwers. De studio werd ondergebracht in een hoeve gelegen te Waltwilder, Amelsdorp 64 bij Bilzen.

arcan radio

Eerst werd wat geëxperimenteerd om een zo groot mogelijk zendbereik te bekomen. Zo werd geprobeerd de antenne te koppelen aan een luchtballon maar dit was geen goed idee omdat de ballon steeds naar beneden kwam. Uiteindelijk werd een sterke zender gekoppeld op een mast van 40 meter verbonden met acht dipolen, goed voor 1 kilowatt aan uitgestraald vermogen. Het resultaat was dat Arcan Radio de radio was met het grootste ontvangstbereik in Limburg. Vooral in het zuidoosten van de provincie kon men probleemloos de omroep ontvangen op 101,90 MHz, de toenmalige frequentie. Ook in grote delen van Nederlands Limburg en de provincie Luik kon worden geluisterd naar de programma's behalve op vrijdag en zondagavond na 19:00. Toen werden de uitzendingen onderbroken en was Radio Hoeselt te horen op dezelfde frequentie.

Arcan Radio
Studio in Amelsdorp 64 te Waltwilder

Arcan Radio

Naast een team dat gespecialiseerd was in radiotechniek waren oorspronkelijk 12 Dj's actief. In dit team zaten onder andere Luud Terwijns (van onder andere het programma "Muzikale Zeeslag" op dinsdagavond), Rob Terwaert (zaterdagnamiddag), Sylvester (zaterdagavond), Frank Van Wijck (spelprogramma "Galgje" op woensdagnamiddag), Adje Van De Beek en Flip Vanderputte (toen bekend van discotheek Het Karrewiel).

Financiële steun werd gehaald uit stickerverkoop en ledenwerving. Wie lid was kreeg maandelijks de Arcan-krant thuisgestuurd. Arcan Radio telde meer dan 2000 leden.

De radio maakte programma's voor jong en oud. Terwijl Flip Vanderputte vlotte muziek presenteerde voor de jeugd, konden ouderen genieten van Sylvester's programma. Er werd ook streekgebonden informatie gebracht binnen de vierhoek Genk, Hasselt, Tongeren en Maastricht.

Ook in Nederlands Limburg werd geluisterd. Arcan Radio was toen zelf te beluisteren op een kabelfrequentie in enkele Nederlandse gemeenten.

Arcan Radio organiseerde de actie Anita Nivelle. Er werd 50.000 BEF (1.250 €) verzameld om het meisje uit Tongeren te opereren.

Beluister het tijdsein (Paul Van Eint, JP Linnartz).

Jingle 1: Arcan radioooooo... (Peter Weyland).

Jingle 2: Wie je bent en wat je ook doet.

Arcan Radio deelde dus de frequentie gedeeltelijk met Radio Hoeselt. In 1983 was er een hevige storm die een deel van de antennepyloon neerhaalde. De omroep was voor 14 dagen uit de lucht. De antennes werden lager gemonteerd. Dit resulteerde in een iets minder goede ontvangst. Op hetzelfde moment werd even een tweede frequentie in gebruik genomen. Via 107,90 MHz werd gedurende een bepaalde tijd simultaan uitgezonden. De zendsterkte was minder maar omdat de frequentie vrij was, werd toch een groot bereik bekomen. Tijdens de ontkoppeling met Radio Hoeselt bleven de programma's spelen op 107,90 MHz.

Halverwege jaren 90 werd samengewerkt met het netwerk FM Limburg. Toen FM Limburg uit elkaar was gevallen, werd samengewerkt met Radio Contact.

Op 28 januari 2010 werd de vzw overgenomen door Christophe Moens, Nathalie Bomeré en de rechtspersoon VLACORA BVBA. Vanaf toen werd het audiosignaal van Club FM uitgezonden tot 31 december 2017.

Arcan Radio

up mail

Hitradio Delta Vrij Bilzen - 102,40 MHz (Hoeselt, Bilzen)

Het waren enkele Nederlanders die in maart 1989 Radio Vrij Bilzen overnamen. Frank Sanders, Jos Fraayen en de gebroeders De Wit bestuurden toen het illegale Radio Delta Nijmegen en wilden een groter bereik door radio's over te nemen. De naam werd verlengd tot Hitradio Delta Vrij Bilzen. Vrij Bilzen moest in de naam zitten omdat dit in de vergunning was vermeld.

Als voorbeeld diende Delta Radio Nijmegen. De jingles van het Nijmeegse station werden ook in Bilzen gebruikt. Wel werden extra rechten betaald aan Top Format om de jingles in België te gebruiken. Het format werd gehandhaafd, namelijk een mix van hits met classics.

Omdat vzw Vrij Bilzen was vergund bouwden ze de bestaande studio om tot een professioneel geheel. Hiervoor werd een budget van 17.500 gulden (7.875 €) vrijgemaakt. Onder andere twee platendraaiers Technics SL1200, een Eela mengtafel en twee jingleplayers werden aangeschaft.

Het was de bedoeling om het radiostation te richten op Maastricht. Er werden direct plannen gemaakt om de zendmast te verhuizen naar de Oostelijke gemeentegrens van Bilzen.

Enkele bestaande medewerkers verzorgden radioprogramma's. Ook een aantal Nederlandse Dj's vervolledigden de programmatie. Zo verzorgde Bert Haupts de Romantische 120 Minuten en Marc de Wit presenteerde de Delta's Denderende Dertig. Hidde Rijpstra zorgde voor de reclamewerving.

Op 15 oktober 1989 moest Delta Radio Nijmegen stoppen met uitzenden. De initiatiefnemers wilden Hitradio Delta Vrij Bilzen op de Nijmeegse kabel brengen om toch nog in Nijmegen aanwezig te zijn, maar dit mocht niet omdat deze radio niet in de omgeving van Nijmegen was gevestigd. De vier initiatiefnemers verkochten hun aandelen van Hitradio Delta Vrij Bilzen aan Hidde Rijpstra die er alleen mee verder deed. Hidde heeft nog jaren voortgedaan met Hitradio Delta Vrij Bilzen. Hij werd onder meer geholpen door Melvin Jacobs en Ferry van Daalen die tijdens de week programma's maakten.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om programma's te maken gericht op Hasselt en Maastricht, echter Hitradio Delta Vrij Bilzen was enkel goed te beluisteren in Bilzen.

Begin jaren 90 moest Hitradio Delta Vrij Bilzen de frequentie delen met Radio Sport uit Hoeselt en was dan enkel tijdens de weekdagen te beluisteren. De reclame-inkomsten daalden en Hidde Rijpstra verkocht de radio in 1993 aan een aantal Belgen. Zij konden het succes niet verder uitbouwen en startten een samenwerking met C-Dance.

In 2003 nam Hidde Rijpstrade de vzw terug over omdat er toen een nieuwe erkenningsronde werd georganiseerd. Hij was van plan een dossier in te dienen voor een hoogvermogenfrequentie. Er was echter geen hoogvermogenfrequentie beschikbaar in Zuid-Limburg. Een dossier werd ingediend voor de locatie Hoeselt. De radio werd toen niet meer erkend.

Met dank aan www.medianostalgie.nl

Hitradio Delta Vrij Bilzen

up mail

Radio Sport / Sport FM - 102,40 MHz - 106,90 MHz (Hoeselt)

Radio Sport werd opgericht in november 1981 onder impuls van Ludo Meisters, Jean-Pierre Fourrier en Jean-Louis Verjans. De lokale radio is eigenlijk ontstaan uit minivoetbalclub Cova. De inspiratie van de benaming kwam dus van de voetbalclub.

De studio werd ingericht boven de bloemenwinkel Alpenroosje in de Groenstraat. De familie Festjens liet toe dat de radio zich installeerde op de zolderverdieping. De initiatiefnemers vonden dit een ideale locatie want er was bijna niemand die durfde de houten ladder te beklimmen. Ongewenste bezoekers zouden het heel moeilijk hebben gehad. De radio maakte in het begin enkel programma's tijdens het weekend.

In 1983 werd Radio Sport negatief geadviseerd door de Raad van Niet-Openbare Radio's. Radio Sport tekende beroep aan. Minister Poma erkende op 27 oktober 1983 48 radio's die beroep aantekenden tegen het advies van de Raad. Radio Sport behoorde tot de lijst van 48 radio's.

De radio werd erkend en er werd op zoek gegaan naar een betere plaats om radio te maken. De familie Meisters-Daerden gaf Radio Sport de kans en de middelen om in eerste instantie een houten chalet en later een nieuw gebouw met studiocomplex en kantine op te trekken.

Begin jaren 90 werd Radio Sport erkend op 102,40 MHz. Het moest de frequentie delen met Hitradio Delta Vrij Bilzen. Op vrijdagavond, zaterdag en zondag mocht Radio Sport uitzenden.

Radio Sport

Het was ook als het ware een pingpong spel om geregeld te moeten veranderen van frequentie. Op een gegeven ogenblik werd een frequentie boven de 104 MHz toegewezen. Omdat de meeste luisteraars een radiotoestel bezaten dat eindigde met 104 MHz heeft de technicus en manusje-van-alles Leon bij de luisteraars thuis de radio's aangepast om de ontvangst te verzekeren.

Op 29 mei 2004 werd de frequentie 106,90 MHz toegekend. Die dag startte burgemeester Annette Stulens de eerste plaat via de nieuwe frequentie. Secretaris Jempie las een mooie danktekst voor en huldigde de medewerkers.

Zonder echt vragende partij te zijn geweest, werden de uitzenduren verhoogd naar 24 op 24 uur. Dat bracht met zich mee dat de kosten voor het radio maken enorm stegen. De kosten worden enerzijds betaald door de opbrengst van de kantine die open is tijdens het weekend. Samen met de reclame tijdens de uitzendingen en de opbrengst van de jaarlijkse kienavond worden alle facturen betaald. De benaming werd ook gewijzigd in Sport FM, later naar Sport FM Continu.

Radio Sport

Radio Sport

Op zaterdag 18 november 2006 werd het 25-jarig bestaan gevierd. In zaal Nederheem traden 's middags onder andere Kate Ryan, Tanja Dexters en Salim Seghers op. 's Avonds vond de jaarlijkse kienavond plaats.

Op 1 januari 2018 werd de radio erkend op 106,90 MHz te Hoeselt en 107,70 MHz te Tongeren.

Radio Sport FM Continu

up mail

Radio Clare - 104,00 MHz (Tongeren)

Radio Clare was geïnspireerd op Radio Sylvania uit Tienen die in 1980 werd opgericht om de fabriek te redden. Clare International was onder andere een fabrikant van microchips en dreigde met een herstructurering. De fabriek werd net zoals in Tienen bezet en men startte met een strijdzender.

up mail

Radio Vrij Clare - 102,50 MHz (Tongeren)

Radio Vrij Clare was een reactie op Radio Clare. De strijdzender trachtte de bezetters van Clare International terug aan het werk te zetten. Er werd in 1981 enkele dagen uitgezonden tussen 8:00 en 20:00.

up mail

Radio Tongeren - 103,00 MHz - 103,60 MHz - 107,30 MHz (Tongeren)

Radio Tongeren is ontstaan op 6 november 1980. De radio werd opgericht door zendamateur Hugo Sneyers. Hugo maakte alles wat hij zelf kon maken ook zelf. Dat waren de zender, de antenne, de antennemast en de mengtafel. Later maakte hij ook een elektronisch systeem dat 24 cassettedecks aanstuurde om onder andere de nachtprogrammatie aan te sturen. Hij maakte ook een studio bij hem thuis in de Linderstraat.

Radio Tongeren

De radio had een breed luisterpubliek. Dat was te danken aan het grote aanbod programma's gericht op jong en oud. Er waren verzoekjes en koopjes te horen, er waren spelletjes- en kinderprogramma's, programma's voor zieken en bejaarden, er was een hitparade, een Nederlandstalige Top 10, er werd kleinkunst gebracht en zelfs hardrock zat in de programmatie.

Radio Tongeren

Radio Tongeren
zendschema november 1983

Na een jaar of zeven stapte Hugo Sneyers uit de beheerraad. Het vergde veel te veel van zijn vrije tijd. De radio verhuisde naar Bilzersesteenweg 2.

www.radiotongeren.be

up mail

Radio Zuid Limburg - 103,40 MHz - 104,00 MHz - 106,60 MHz (Tongeren)

Radio Zuid Limburg is ontstaan in juli 1981. De radio is begonnen in café Ambiorix op de Grote Markt. De radio richtte zich op de jeugd door toenmalige populaire muziek te spelen. De stichters waren Pierrot Schoefs en Jef Digneffe. Later kwamen Guy Bierwaerts en Frans Souverijns erbij. Eerst werd radio gemaakt op dinsdag en woensdag tussen 14:00 en 18:00. Deze bescheiden start was bewust gekozen. Om de programmatie structureel te houden was de radio in het begin tevreden met acht uur radio per week.

Bekijk hier de programmatie (tijdstip onbekend)

Radio Zuid Limburg - programmatie

Radio Zuid Limburg - ledenwerving

De radio vestigde zich vervolgens in een caravan bij de Pliniusbron. De studio werd later gevestigd in achtereenvolgens de Nieuwstraat, de Bilzersteenweg in café Cabana om dan terug te keren in café Cadran op het Stadhuisplein kortbij de Grote Markt waar het dus allemaal is begonnen.

Radio Zuid Limburg was verantwoordelijk voor heel wat evenementen zoals de jaarlijkse Miss Zuid Limburgverkiezing, de Begijnhoffeesten en animatie in de handelsstraten. Ze hadden hun eigen modellenbureau ‘Mixed Aged’ o.l.v. Josette Loix en een hostessenteam.

De radio trad halverwege de jaren 80 tot het netwerk Radio SIS en vervolgens tot het netwerk FM Limburg. Toen FM Limburg uit elkaar was gevallen, werd samengewerkt met Radio Contact.

Radio Zuid Limburg

up mail

Radio Maasvallei - 101,40 MHz - 106,00 MHz (Lanaken)

Radio Maasvallei is ontstaan in 1981 toen een viertal radiopiraten in de Maaskant hun koppen bij elkaar staken en beslisten om samen door het leven te gaan. Theo Weustenraed werd voorzitter. De eerste studio was gebouwd in een duivenhok. Het was de radio van De Platte Papa, de vader van de voorzitter die een immens populair verzoekplatenprogramma presenteerde.

Om erkend te worden werd de vzw Radio Maasvallei opgericht met ondernemingsnummer 423537632 op 1 juli 1982.

De zender zond oorspronkelijk uit vanaf de Raamstraat in Rekem, maar verhuisde later naar de Pannestraat. Radio Maasvallei werd steeds populairder in de Maaskant, vooral in Nederlands Limburg.

Begin juni 1984 publiceerde Minister Poma de lijst van de 104 eerste erkenningen. Radio Maasvallei maakte deel uit van die lijst. Het werd erkend op de frequentie 106,00 MHz.

Radio Maasvallei hield op met bestaan op 5 januari 2009. In de beheerraad werden twee leden vervangen door Nederlanders. Radio Maasvallei werd Radio Decibel dat later de programma's van de Nederlandse Radio 538 uitzond.

Radio Maasvallei

up mail

Radio Decibel / Ping FM / Radio 538 - 106,00 MHz (Lanaken)

Radio Decibel is ontstaan uit Radio Maasvallei dat ophield met programma's maken op 5 januari 2009. Op 25 maart 2009 vond een speciale bestuursvergadering plaats. Santino Smits bleef voorzitter en de twee andere bestuursleden werden vervangen door Nederlanders uit Geleen. De naam van de vzw werd ook gewijzigd in Euregio Media.

De programma's werden opgenomen een radiostudio in het Nederlandse Heiloo. Af toe waren nieuwsberichten te horen die werden ingesproken door een freelance radioreporter die ook werkte voor de regionale zender L1 uit Maastricht. De focus van het lokale nieuws lag op Nederlands-Limburg. Over Lanaken werd weinig of niets gemeld.

De zendinstallatie werd geplaatst op het bedrijfsterrein van het bouwbedrijf Keulen gelegen aan de Tournebride. Eerder gebruikte men de oude zendmast van Maasvallei Radio in de Raamstraat 43 in Rekem.

Ping FM

Enkele maanden later werd de naam veranderd in Ping FM. De radio bracht een uptempo mix van hits, classics en recente dansbare muziek. Ping FM richtte zich op een doelgroep van 15 tot en met 45 jaar. Overdag zond Ping FM alleen non-stop muziek uit. ’s Avonds vanaf 18.00 uur waren er gepresenteerde radioprogramma’s te horen.

Ping FM

Op 3 september 2010 werd plots het geluid van de Nederlandse commerciële zender Radio 538 uitgezonden tussen middernacht en 19:00. Radio 538 had toen geen bereik in Nederlands Limburg. Dit werd dus toen opgelost met een deal en het signaal door te sturen op de lokale frequentie te Lanaken. Er werd toen met een verhoogd vermogen uitgezonden want de zender was opeens in bijna heel Belgisch en Nederlands Limburg te ontvangen. Het stoorde zelf diverse stations rondom en op 106,00 MHz. Het duurde niet lang of het BIPT werd ingeschakeld. Die heeft met een betonschaar de antennekabel doorgeknipt en de zender op het terrein van het bouwbedrijf Keulen in beslag genomen.

Ping FM

Na weken van stilte, was de zender terug te beluisteren op 106,00 MHz met een normaal bereik. Uiteindelijk is Ping FM door de VRM op het matje geroepen en heeft de uitzendingen van Radio 538 moeten staken. Het Mediadecreet liet lokale radio-omroepen toe om samen te werken met andere radiozenders binnen de Vlaamse Gemeenschap. De VRM was echter van oordeel dat een dergelijke samenwerking niet was toegelaten wanneer het een samenwerking met een radio-omroep van buiten de Vlaamse Gemeenschap betreft.

Op 23 januari 2012 trok Euregio Media naar de Raad van State tot de nietigverklaring van de beslissing van de algemene kamer van de Vlaamse Regulator voor de Media van 17 oktober 2011 waarbij aan de vzw een administratieve geldboete van 1000 € werd opgelegd. Euregio Media voerde de schending aan van de vrijheid van dienstverrichting van het Verdrag betreffende de werking van de Europese IX-8052-6/19 Unie, alsook de schending van de formele- en de materiële-motiveringsplicht.

De Raad van State vernietigt de beslissing van de algemene kamer van de Vlaamse Regulator voor de Media van 17 oktober 2011 waarbij aan de vzw Euregio Media een administratieve geldboete van 1000 € wordt opgelegd.

Raad van State - 2 april 2014 - zaak Euregio Media tegen VRM

In 2015 heeft het VRM nog een inbreuk vastgesteld. Toen werd uitgezonden op 2,4 km van de vergunde plaats met een andere opstelling. vzw Euregio Media kreeg hiervoor een administratieve geldboete van 2000 € opgelegd.

up mail

Radio Voeren Uilenspiegel (Voeren)

De historiek van Radio Voeren Uilenspiegel is hier beschreven. Je kan er ook een volledige uitzending beluisteren.