OVERZICHT

DENDERLAND - VLAAMSE ARDENNEN

regio DENDERLAND bevat de volgende 15 steden/gemeenten: BERLARE, DENDERMONDE, LEBBEKE, BUGGENHOUT, LEDE, AALST, WICHELEN, SINT-LIEVENS-HOUTEM, ERPE-MERE, HERZELE, HAALTERT, DENDERLEEUW, NINOVE, GERAARDSBERGEN, LIERDE, ZOTTEGEM
VLAAMSE ARDENNEN bevat de volgende 7 steden/gemeenten: ZWALM, BRAKEL, MAARKEDAL, HOREBEKE, OUDENAARDE, WORTEGEM-PETEGEM, RONSE

Radio Splendid (Berlare)
Radio 't ROS (Dendermonde)
Radio Albatross (Dendermonde)
Radio Weekend (Denderbelle, Opwijk, Dendermonde)
Radio Denderland / Radio Dender / Denderradio (Buggenhout)
Radio Violet (Lebbeke)
Radio 't Buitenbeentje (Lede)
Radio Dender (Aalst - Denderregio)
Radio Hofstade (Gijzegem - Aalst)
Radio Mi Amigo / Radio Imago (Hofstade)
Radio Caroline (Erembodegem - Aalst)
Stadsradio FM Aalst / Radio Avanti (Aalst)
Radio Vrij Aalst (Erembodegem - Aalst)
Radio Liars (Nieuwerkerken - Aalst)
Radio Katanga (Aalst)
Radio Dender-Belfort / Radio Dender (Aalst)
Radio El Pirato (Denderhoutem)
Radio Saturnus (Denderleeuw)
Radio Atlantis / PROS (Haaltert)
Radio Noord (Erpe Mere)
Radio Star (Herzele)
Radio Groot Herzele (Herzele)
Radio Prima (Brakel, Zottegem)
Radio M Fm (Zottegem)
Radio Select (Zottegem)
Radio Delta / Data (Lierde, Geraardsbergen)
Radio M.I.G.N.O.N. / MIG (Geraardsbergen)
Radio Popeye (Liedekerke)
Radio Veronika (Roosdaal)
Radio Del Sol (Ninove)
Radio De Stoof (Burst)
Radio De Komma (Burst)
Radio Verona (Ninove)
Radio Alpina (Schendelbeke)
Radio 2000 / Radio Popcorn / Radio Micron (Maarkedal)
Radio Moniek (Oudenaarde)
Radio Brouwer (Oudenaarde)

WAASLAND

regio WAASLAND bevat de volgende 11 steden/gemeenten: WACHTEBEKE, MOERBEKE, STEKENE, SINT-GILLIS-WAAS, BEVEREN, KRUIBEKE, TEMSE, SINT-NIKLAAS, WAASMUNSTER, LOKEREN, HAMME

Radio Forest (Hamme)
Radio Motief (Hamme)
Radio City Lokeren / RCL (Lokeren)
Radio Lora / Axiradio (Lokeren)
FM Sinaai (Sinaai)
Radio Calypso (Sint-Niklaas)
Radio Agress (Belsele, Sint-Niklaas)
Radio Extreem (Belsele, Sint-Niklaas)
Radio Progres (Sint Niklaas)
Radio Seventy Seven (Sint Niklaas)
Radio Solymar (Sint Niklaas)
Vrije Radio Belsele (Belsele, Sint-Niklaas)
Radio One (Sint-Niklaas)
Radio Land Van Waas (Sint-Niklaas)
Radio Beverland (Beveren)
Radio Domino (Stekene)
Radio Spoetnic (Stekene)
Radio Tiger (Stekene)
Radio Cupido (Stekene)
Radio Reynaert (Sint-Gillis-Waas)
Radio Dancity (De Klinge)
Radio Noordzee (Watervliet)
Radio Popular (Watervliet)

DE HISTORIEK PER RADIO

DENDERLAND - VLAAMSE ARDENNEN

up mail

Radio Splendid - 104,30 MHz (Berlare)

Radio Splendid werd opgericht in februari 1982. De studio was gevestigd in de Koolstraat te Berlare. Na enkele maanden verwierf de radio de sympathie van de luisteraars uit de Scheldestreek. Er werden gevarieerde programma's gemaakt iedere dag tussen 8:00 en 23:00. Op vrijdagavond tussen 21:00 en 23:00 verzorgde Bert Van Bareldonk een populair verzoekprogramma.

Na een jaar telde de radio 14 trouwe medewerkers.

Radio Splendid

 

Radio Splendid

De radio werd niet erkend en stopte met uitzenden.

up mail

Radio 't ROS - 103,90 MHz - 106,30 MHz (Dendermonde) (105,20 MHz - Hamme)

Radio 't ROS begon uit te zenden op 1 juli 1982. De naam is afgeleid uit de folkloregeschiedenis van de stad Dendermonde. Het initiatief kwam van 5 mensen die toen actief waren bij andere zenders. In december 1982 was de ploeg al uitgebreid tot 32 medewerkers. Zij zorgden ervoor dat 24 uur muziek werd gespeeld op de radio.  

De radio was eerst gevestigd in café 't Peird, Kasteelstraat te Dendermonde. Er was een live-studio en een opnamestudio. Het bestuur streefde dat de programma's in keurig Nederlands werden verzorgd.

Radio 't ROS
artikel uit 20 augustus 1982

Tijdens het eerste jaar kende de radio enkele tegenslagen. De ordediensten hebben de zendapparatuur in beslag genomen op 21 december 1982. Eveneens werd de zendmast verzegeld. De reden was dat de zender de televisie van de buren stoorde. Er werd toen een zender aangeschaft die voldeed aan de normen.

Radio 't ROS

In 1984 werd verhuisd naar de Breestraat 14B te Sint Gillis en werd een samenwerking gestart met Radio Watertoren. Er werd toen een nieuwe raad van beheer en een nieuwe programmaleiding samengesteld. In Sint-Gillis werd de studio gebouwd in een afgedankte fabriekshal waar een ruime live-studio werd gebouwd. Ook twee opnamestudio’s, een secretariaat en een ontvangstruimte werden geïnstalleerd. Begin 1986 werd er ingebroken en werd de live-studio leeggeroofd.

Radio 't ROS had een programmaleidster die verantwoordelijk was voor een horizontale programmering. Tevens was er een programma dat de socio-culturele activiteiten aan bod liet komen. Ook de stadsberichten werden omgeroepen. Op dinsdagavond tussen 20:00 en 22:00 en zaterdag tussen 10:00 en 13:00 waren er eveneens informatieve programma’s.

Op woensdagnamiddag werd de jeugd aangesproken. Tijdens het weekend waren er gespecialiseerde programma’s te horen zoals Pop Geschiedenis Rock en Made in Belgium. Omdat Dendermonde een jazzstad is, was er een populair jazzprogramma. Ook werden er enkele syndicated programma’s uitgezonden zoals Automagazine en Capioca.

Men heeft even geprobeerd het BRT-nieuws samen te vatten en zelf te brengen maar dat liep in het honderd.

Sedert oktober 1984 werd reclame uitgezonden en in 1986 werd de nationale reclame aangeworven door IPB. De richtprijs was toen 150 BEF (3,75 €) per boodschap van 30 seconden. Voor lokale reclame betaalden de adverteerders toen tussen de 5000 en de 9000 BEF per maand. De opbrengst werd volledig in de radio gestoken. Er werkte toen niemand full time op de radio. Enkel een BTK-er was in dienst.

In 1985 werd Radio TROS officieel  erkend en mocht uitzenden op 103,90 MHz.

Radio 't ROS

TROS en TOPRADIO

Radio TROS sloot zich aan tot het netwerk TOPRadio. Die overeenkomst werd beëindigd omdat in 2018 radio's onderling niet meer mochten samenwerken. De radio bracht toen een eigen format van dance, r&b, house en andere trendy muziek. De naam werd gewijzigd in TROS FM.

TROS FM

Radio TROS - Studio

TROS FM kreeg in 2018 een nieuwe erkenning en mocht toen ook uitzenden in Hamme op 105,20 MHz.

up mail

Radio Albatross - 100,20 MHz (Dendermonde)

Op 26 oktober 1981 is Radio Albatross gestart met uitzendingen op de zolder van familie Pieters langs de Blauwe Steenstraat. Met een vrij jeugdig team bestaande uit zoon Donald, Herman Verhofstadt, Erik Vermeir, Dirk Minnebo en Kurt Moens werden de eerste radioprogramma's gemaakt met een zelf gemaakt zendertje. De radio-uitzendingen vonden plaats na de schooluren tussen 19:00 en 23:00. Er werd al snel uitgekeken naar een ander onderkomen omdat het ontvangen van gasten storend was voor het gezin. Dat werd gevonden in een achterkeuken van een huis langs de Killeweg.

Radio Albatross

Op de eerste verjaardag werd gevierd in aanwezigheid van tal van vedetten. De uitzendingen vonden toen plaats iedere dag tussen 08:00 en middernacht. Er werd toen beslist om de programmatie breder te maken om alzo eveneens een volwassener publiek te bereiken. De beheerraad werd toen samengesteld uit voorzitter Jef Vermeulen, ondervoorzitter Albert De Bock, secretaresse Mieke Mannaert, penningmeester Guillaume Verhofstadt en leden Donald Pieters, Herman Verhofstadt, Roger Vermeir, Rudy Kindermans, Ronny Kets en Dirk Roels.

In hetzelfde kader van de hervorming werd programmaleider Ronny Kets aangesteld. Tevens werd een manifestatieteam, een technisch team en een sportteam samengesteld. In elk team zetelde een afgevaardigde van de beheerraad die advies uitbracht.

Op 1 augustus 1982 nam Radio Albatross haar intrek in de ex-gebouwen van supermarkt Malsschaert in de Mechelsesteenweg. Er was plaats genoeg om een hoofdstudio, een opnamestudio en een interviewstudio in te richten. Op dat moment werkten zowat 40 mensen mee aan de zender waarvan 31 radiomakers. De meester medewerkers waren afkomstig uit Dendermonde, Grembergen, St.-Gillis, Appels, Baasrode en Lebbeke.

Radio Albatross

De dagprogrammatie, voornamelijk de woensdag, richtte zich voornamelijk op de jongeren. 's Avonds waren er meer programma's voor een ouder luisterpubliek. De programma's werden gestart om 7:00 en werden beëindigd om middernacht.

Om niet verbonden te worden werd beslist om geen inkomsten te genereren komende van sponsors. De financiële inkomsten werden hoofdzakelijk geput uit de verkoop van promotiemateriaal, bijdrages van leden en drive-in shows.

Radio Albatross
Ronny Van Grembergen

Al van in het begin werd aandacht besteed aan het streeknieuws. Alle berichten komende van socio-culturele organisaties werden gratis omgeroepen. Op donderdag en vrijdag werd er extra aandacht besteed aan de activiteiten per deelgemeente. Tevens was er in het programma "Harmonie, fanfare en Bigbandmuziek" info uit Baasrode gebracht door Lowie Lawaai op zondagavond. Ed Verdonck bracht op donderdagavond informatie uit Denderbelle. Tony Eeman informeerde op vrijdagnamiddag over Dendermonde. Grembergen kwam direct daarna aan bod in het programma van Fred Van Zolder. Tenslotte op vrijdagavond werd de luisteraar geïnformeerd over St.-Gillis door Luc Van Tuinwijk. En dat was niet alles. Er was nog het Sportuur op maandagavond en vrijdagavond werden alle activiteiten van jeugdclub Zenith omgeroepen.

Radio Albatross

Op zaterdag 2 februari 1985 fuseerde Radio Albatross met Radio Weekend tot Radio Delta.

 

up mail

Radio Weekend - 100,90 MHz (Denderbelle, Opwijk, Dendermonde)

Radio Weekend werd opgericht tijdens de kerstvakantie in 1980. De radio kende ups en downs. Pas in januari 1981 startte de radio met regelmatige uitzendingen. Vermits de initiatiefnemers enkel tijd hadden in het weekend lag de naam van de radio voor de hand.

Radio Weekend

Het studiomateriaal bestond uit tweedehandsmateriaal. De eerste uitzendlocatie was gelegen in Vlaams-Brabant kortbij de grens van Oost-Vlaanderen. De eerste officiële uitzending vond plaats op 8 augustus 1981 om 12:00. Men verhuisde naar Denderbelle en in 1981 naar Droeshout aan de Steenweg op Vilvoorde, waar boven het toenmalige café De Grote Schuur een live- en een opnamestudio werden gebouwd.

Het café, meteen ook het lokaal van de plaatselijke voetbalploeg, werd uitgebaat door het radioteam en was meteen de voornaamste bron van inkomsten. Dit kende een behoorlijk succes. Er was hierdoor ook een goeie connectie met de lokale jeugd.

Radio Weekend
De studio boven Café De Grote Schuur

In augustus 1982 werd Radio Weekend dermate gestoord dat het op zoek ging naar een andere frequentie. Echter rond dat tijdstip maakte het bestuur zich zorgen over de legalisatie en de daarmee gepaarde kosten. De vzw werd ontbonden op 30 september 1982.

Harry De Graef, de medewerker die het allerlaatste uur verzorgde, beslistte plots om het roer zelf in handen te nemen. Enkele andere medewerkers sprongen mee op de kar. De radio werd tijdelijk overgebracht naar een lokaaltje boven de toenmalige dancing Carroussel aan het Grootzand te Grembergen, in afwachting van een meer definitieve oplossing. Amper 6 maanden later zou hier immers discotheek The Zipper openen.

Radio Weekend
Harry De Graef vanuit de voorlopige studio boven dancing Carroussel te Grembergen

Een meer definitief onderkomen vond Harry De Graef in een hoekpand aan de Brusselsestraat met de Bijvang te Dendermonde. Op de 2e verdieping werden nieuwe studio’s gebouwd. Het was het opzet om de succesformule van Droeshout te herhalen en beneden opnieuw een café uit te baten die voor voldoende inkomsten kon zorgen. Ook hier werd met man en macht aan gewerkt om dit te realiseren.

Radio Weekend
Ad Verdijk vanuit de nieuwe studio’s aan de Brusselsestraat te Dendermonde

De uitzendingen gingen hier van start op 1 januari 1983 en Radio Weekend kende een ongelooflijk succes. De slogan werd "Uw Dendermondse stadsradio". In 1984 stond men heel wat verder dan de oprichter had durven dromen.

Radio Weekend
Promotiestand, klaar voor de braderij te Dendermonde

Later werden de krachten gebundeld met Radio Albatross. De twee radio's fuseerden tot Radio Delta. Radio Delta werd in 1991 op zijn beurt Radio Beiaard.

Radio Delta

up mail

Radio Denderland / Radio Dender / Denderradio - 103,30 MHz (Buggenhout)

In het Oost-Vlaamse Buggenhout ontstond Radio Joy in 1980. Het harde optreden van de gerechtelijke instanties in Oost-Vlaanderen noopte de medewerkers van het eerste uur de provinciegrens over te steken. Radio Denderland werd opgericht in de Vlaams-Brabantse Opwijkse gemeente Mazenzele in juni 1981.

Paul De Gols had een transportfirma en financierde de radio. De radio vrij snel populair werd. Hoogtepunt was een vedettenparade die werd gehouden in de Salamander te Buggenhout.

De radio kreeg ondersteuning van een ploeg Dj's die het niet meer zagen zitten om programma's te maken voor Radio Maeva en Radio Contact. De frequentie 103,30 MHz van Radio Denderland lag net naast de frequentie van Radio Maeva. Er was een keiharde concurrentie tussen de twee zenders die in eerste instantie in de regio Opwijk door Radio Denderland werd gewonnen.

Het mooie liedje duurde maar 6 maanden. De medewerkers komende van Radio Maeva en Radio Contact zorgden er voor dat er twee strekkingen ontstonden. Arnold Bouchez en een groep medewerkers die nationale radio wilden maken trokken naar Radio Seven te Zellik.

De overblijvers weigerden het materiaal terug te geven dat volgens Arnold Bouchez toebehoorde aan de vzw. De weigering was aanleiding omdat er een aanzienlijke som geld zou ontvreemd zijn van de vzw. Dat geld zou zijn geïnvesteerd in Radio Seven waar Arnold Bouchez één van de oprichters was.

Radio Denderland

De overige 17 medewerkers onder impuls van Eddy Buys (Dj naam Eddy Van Brabant), Paul De Bols en Jean Keppens wilden verder doen. Ze veranderden de naam naar Radio Dender en herbegonnen in het vertrouwde Mazenzele. De radio werd terug enorm populair.

Meerdere bezoeken van de RTT waren de oorzaak dat de middelen op geraakten. Men moest op zoek gaan naar andere geldbronnen. Men zag snel in dat het organiseren van TD's of muzikaal opgeluisterde festiviteiten winstgevend waren.

Zo werd op 15 mei 1982 terug een vedettenparade georganiseerd met onder andere optredens van Bobby Prins, Fancy, La Dolce Vita, Ronny Macharis, Wim De Craene, Jo Vally, Paul Anderson, Micha Marah, Miek en Roel, Jerry Blondel, Willy Sommers, John Terra, Rudy Silvester, Eric Marysse, Jos Martin, Luc Smets, Steve Wood, Salim Seghers, Ruth McKenny, Jimmy Frey, Benny Scott, Ann Christy, Eric Van Neyghem en The Bet.

Radio Dender werd 13 keer opgepakt. De radio bleef populair tot de erkenningsronde in 1985. Radio Dender werd niet erkend. In maart 1987 fuseerde de radio met Radio Belfort uit Aalst.

Radio Denderland

up mail

Radio Violet - 100,30 MHz (Lebbeke)

Een grap van Luc Van Campenhout lag aan de grondslag van het ontstaan van Radio Violet. Op een avond was hij samen met een vriend in Jeugdhuis Nijdrop te Opwijk. Hij strooide het bericht rond dat hij de volgende dag in de ether zou zijn met een nieuwe vrije radio. Daar was niets van waar maar Steven McDonald kwam de dag daarna wel af om als Dj een programma te maken. Er werd gepraat maar er werd vastgesteld dat het financieel niet haalbaar was.

Het groepje geïnteresseerden was snel gegroeid tot 8. Iemand uit het groepje wist te verstellen dat ze in Nederland goedkope zendertjes verkochten.

Er werd naar Nederland getrokken om een klein zendertje van 80 Watt aan te schaffen. Het was niet groter dan twee pakjes sigaretten en men had 13.000 BEF (325 €) betaald. Alle spaarcenten waren er aan en er was nog geen antenne om aan te sluiten. Dankzij adviezen van technicus Roger Vereertbrugge werd er zelf een antenne gebouwd. Het werd een rondstraalantenne die door de pannen van het dak werd geduwd op de zolder van Café Taxi, Hogeweg te Lebbeke. De uitzendingen werden gestart op 1 januari 1982. De eerste programma's werden gemaakt door negen medewerkers.

Er werd doelbewust gekozen om in Oost-Vlaanderen uit te zenden omdat men de bepalingen van 1981 wilde naleven, namelijk maximum 100 Watt op antenne op een hoogte van 33 meter. De Rijkswacht was een paar keer komen controleren. De zender werd niet in beslag genomen.

Luisteraars konden schrijven naar Postbus 30 te Opwijk. Men wilde eerst een postbus huren in Lebbeke maar er was geen beschikbaar. Dus werd er een gehuurd in de Vlaams-Brabantse gemeente.

Weldra bleek dat de studio op de zolder moeilijk te bereiken was. Om in de studio te geraken moesten de medewerkers steeds langs de woon- en badkamer van de eigenaar. Er werd besloten om te verhuizen naar de Snijdersstraat 75 te Lebbeke. Tegen een voordelige prijs werd daar een ruimte gehuurd. Er werd een zendmast geplaatst en door de betere opstelling van de antenne nam het zendbereik. Radio Violet was toen te beluisteren in Dendermonde, Baasrode, Opstal en Buggenhout.

De buurtbewoners hebben Radio Violet uitermate hartelijk ontvangen. Tijdens de installatie hebben zij een flink handje toegestoken. Met alles en nog wat kwamen ze aanzeulen. Sommigen kwamen zelf regelmatig de afwas doen.

Iedereen was steeds welkom op de radio. Voor weinig geld kon je een drankje benuttigen, televisie kijken, een partijtje biljart spelen en ondertussen door het raam de medewerkers aan het werk zien.

Radio Violet
Boekhouder Swat Van Vlaanderen en secretaris Reinaert De Vos

Na zes maanden uitzendingen was het aantal medewerkers gestegen tot 40. Het ledenaantal was toen 1250 waarvan 95% woonde in Lebbeke. In ruil voor 50 BEF (1,25 €) kon men lid worden. De verkoop van lidkaarten was trouwens een belangrijke bron van inkomsten. Andere inkomsten werden gegenereerd uit de stickerverkoop en de opbrengsten van drive-in shows. Verder waren er enkele zakenlui die zonder enige vorm van tegenprestatie wat geld toestaken.

De radio richtte zich tot een ouder publiek. Elke dag werd drie uur lang Nederlandstalige muziek gespeeld, afgewisseld met accordeon- en orgelwalsjes.

Radio Violet

up mail

Radio 't Buitenbeentje - 100,20 MHz (Lede)

Radio 't Buitenbeentje ontstond ergens in 1981 en sloeg meteen aan in Groot Lede. De radio was gevestigd in Impedorp 1. Het waren vooral de jeugdige luisteraars die regelmatig naar de radio luisterden. De werkgroep bestond uit een twintigtal leden.

Na een aanloopperiode werd beslist om in het voorjaar een versnelling hoger te schakelen. De ruimte werd heringericht en er werd beslist om een nieuwe conforme nieuwe zender aan te schaffen.

Alle jeugdverenigingen, culturele verenigingen en sportverenigingen werden uitgenodigd om donderdagavond deel te nemen aan een interactief programma. Het programma vond plaats na de televisieaflevering Dallas om zoveel mogelijk luisteraars te bekomen.

Radio 't Buitenbeentje diende een dossier in tot erkenning en kreeg in 1983 een gunstig advies. De radio werd uiteindelijk niet erkend en hield op te bestaan.

Radio 't Buitenbeentje

up mail

Radio Dender <100...104 MHz> (Aalst - Denderregio)

Radio Dender (niet te verwarren met Radio Dender uit Opwijk en ook niet te verwarren met Radio Dender-Belfort / Radio Dender uit Aalst) was eind jaren zeventig een strijdradio om een propere Dender te bekomen. De eerste uitzendingen dateren van 1979. Het Dender Aktie Komitee vond het nodig dat er actie werd gevoerd want in 1979 stond er continu schuim op de rivier. De Dender was toen een stinkende open riool waar vele bedrijven hun afvalwater in loosden. Om de haverklap werd een actie georganiseerd. Het was dus logisch dat de initiatiefnemers hun inspiratie haalden bij de Waalse strijdradio's om hun acties te ondersteunen.

Er werd onregelmatig uitgezonden op frequenties tussen 100 en 104 MHz, meestal op donderdagavond. Op bepaalde momenten werd er op twee plaatsen tegelijkertijd uitgezonden om zoveel mogelijk luisteraars uit de Denderregio te bereiken. Zo vond er op donderdag 17 juli 1980 een uitzending plaats die met twee zenders werd gerealiseerd. Het programma vond plaats tussen 17:00 en 20:00. In het programma werd een balans opgemaakt van wat werd gerealiseerd en wat niet werd gerealiseerd. Er waren interviews te horen, afgewisseld met muziek.

Radio Dender

up mail

Radio Hofstade - 104,00 MHz - 106,70 MHz (Gijzegem - Aalst)

Op 1 september 1981 ging Radio Hofstade in de lucht. Initiatiefnemers waren Hans Molenaar en Freddy Van Gendt. Hans Molenaar was daarvoor al te horen op Radio Action. De jongens van Radio Caroline kwamen zelf bij hem raad vragen om op te starten.

Er werd een studio geïnstalleerd in een afgedankt volkswagenbusje dat werd opgesteld in de Huisebaan 5. In het busje kon nauwelijks één persoon radio maken. Kort nadien werd de radio ondergebracht in een kleine caravan. Dit was een verbetering echter de behuizing bleef bekrompen. De presentator werd toen steeds door de aanwezigen gestoord.

Een grote verbetering kwam er toen een grote, meterslange stacaravan in gebruik werd genomen. Er was plaats voor een ruime studio, een kast voor de zender en apparatuur, een comfortabele bezoekers-vergaderruimte, een complete keuken met koelkast en allerlei bergplaatsen.

Radio Hofstade
De Voorpost - 4 december 1981

Hans en Freddy waren de eerste twee Dj's die bij de opstart een paar avonduren per dag uitzonden. Na exact één jaar waren er vijftien medewerkers die elkaar aflosten tot middernacht.

Er werd meteen een vzw opgericht met het oog op een erkenning. De motivatie kwam er toen de Rijkswacht een bezoek bracht op 1 juli 1982. De rijkswacht gaf de verantwoordelijken toen drie maanden de tijd om onder andere de vzw op te richten. De radio werd erkend en moest de frequentie 106,70 MHz delen met Radio Mi Amigo.

Tussen de populaire programma's was er een verzoekprogramma met Frank. Het programma Sportsprokkels werd gebracht door Luc Kramer en Jo Van De Velde. Andere programma's waren onder andere 3 maal 20 voor de derde leeftijd en de Info Show met nieuws over Hofstade en omstreken.

Om inkomsten te genereren werd een discobar in elkaar gestoken en werden fuiven georganiseerd.

Op 31 maart 1998 werd de erkenning van Radio Imago ingetrokken. Diezelfde dag werd aan lokale Radio Hofstade dagelijks een zendschema toegekend van 7 uur tot 24 uur.

Radio Hofstade

Tussen 1998 en 6 april 2002 werd het programma van NRJ met hoofdstudio in Antwerpen overgenomen.

Op 10 maart 2002 verzocht de eigenaar van de Huisebaan 5 de radio om de zendmast binnen de veertien dagen weg te halen van de woning. Dit was tevens ook het einde van de uitzendingen.

De vzw kwam in 2007 in handen van Philippe Van Gerven. Hij start op de frequentie met de uitzendingen van City Music.

up mail

Radio Mi Amigo / Radio Imago 100,70 MHz - 106,70 MHz (Hofstade)

Van Radio Mi Amigo die werd beheerd door de gelijknamige vzw uit Hofstade is (momenteel) niet zo veel gekend. De benaming werd duidelijk geïnspireerd op de gelijknamige zeezender, waarschijnlijk omdat bij het ontstaan de jingles van de zeezender werden gepikt van een langspeelplaat.

De radio komt wel voor in het dossier De Bende Van Nijvel. Dat komt door één telefoontje dat werd gepleegd net voor de allerlaatste aanslag van de bende.

Het is zaterdag 9 november 1985 omstreeks 19:00. Een onbekende persoon met een zachte stem belt naar Radio Mi Amigo en vraagt het carnavalsliedje Te voet naar Scherpenheuvel van De Marlets aan. De telefoon werd opgenomen door medewerker Harry Van Praag. Hij vond het een vreemd telefoontje omdat de andere bellers spraken in het plaatselijk dialect. De persoon praatte in keurig Nederlands.

Het liedje moest voor of om exact 19:15 gespeeld worden en werd aangevraagd door de Bende van Nijvel en opgedragen aan de Bende van Hofstade. Twintig minuten later heeft de Bende Van Nijvel de aanslag gepleegd op Delhaize van Aalst. Het verzoekje zou een boodschap zijn geweest aan andere bendeleden.

Harry Van Praag legde later een verklaring af aan de politie. Harry werd daarna nooit meer verhoord of gevraagd om stemmen te herkennen.

Buiten dit wapenfeit organiseerde de radio veel drive-in shows, playbackshows, soundmixshows, fanbals en dergelijke.

Radio Mi Amigo Hofstade

Radio Mi Amigo werd erkend en moest de frequentie 106,70 MHz delen met Radio Hofstade.

Op 1 januari 1992 werd de naam van de radio veranderd in Radio Imago. Toen werd het decreet Van Rompuy actief en moest elke lokale radio een unieke roepnaam hebben.

Op 31 maart 1998 werd de erkenning van Radio Imago ingetrokken. Met ingang van 31 maart 1998 werd aan lokale Radio Hofstade dagelijks een zendschema toegekend van 7 uur tot 24 uur

up mail

Radio Caroline 100,30 MHz - 102,90 MHz (Nieuwerkerken - Erembodegem - Aalst)

Radio Caroline was de eerste vrije radio in de regio Aalst. Het waren vrienden die samen kwamen en beslisten om te beginnen met een radio. De uitzendingen zijn gestart op 1 februari 1981 in Nieuwerkerken. In april 1981 kon je naar de programma's luisteren tijdens de weekdagen van 17:00 tot 22:00. Op zaterdag begonnen de uitzendingen reeds om 13:00 en op zondag om 9:00.

De uitzendingen waren gericht tot luisteraars van alle leeftijden. Op de radio werden toen alle muziekgenres gebracht zoals rock, disco, soul en Nederlandstalig. Er werd direct gestart met het brengen van informatieve programma's. Zo was er iedere woensdagavond tussen 20:00 en 22:00 "Het Aalsters Panorama". Daar werd het streeknieuws overlopen. Onderwerpen zoals cultuur, politiek, sport en film kwamen aan bod. Verder was er zaterdag tussen 18:00 en 20:00 het programma "Caroline Info". De luisteraars konden beroep doen op de radio om hun tweedehandsspullen te verkopen of om bijvoorbeeld een lift aan te bieden naar een bepaalde bestemming.

De Scholieren Top 10 met scholierennieuws was te beluisteren op woensdag om 18:00. Tenslotte vermeldenswaard was dat er een programma liep voor de Aalsterse zieken. In twee ziekenhuizen lagen formulieren om verzoekplaten aan te vragen.

Radio Caroline

Op 22 juli 1981 klopten Rijkswacht en RTT-ambtenaren aan bij Radio Caroline. De zender en de volledige installatie ter waarde van 250.000 BEF (6.250 €) werden in beslag genomen. De antenne en de zendmast werden verzegeld.

De radio had de toen toegewezen frequentieband tussen 100 en 104 MHz verlaten en zat uit te zenden op verboden terrein. Dat kwam omdat de gebruikte frequentie 100,30 MHz regelmatig werd gestoord door collega radio's. Omdat onderhandelingen met deze radio's niets opbrachten, werd de zender ingesteld op 99,70 MHz. Dat was meteen een reden voor de inbeslagname.

Op 1 oktober 1982 was Radio Caroline terug in de lucht met een zender van 80 Watt. Ondertussen had men in de Tramstraat een café omgebouwd tot praathuis waar ook de nieuwe studio's werden ingericht. Omdat de zender niet stabiel was, kwam de RTT terug op bezoek. Er werd geadviseerd een kristalgestuurde zender aan te schaffen.

Toen de vzw Radio Caroline werd opgericht, werd in de statuten opgenomen dat de radio zich tot doel gebruikmakend van het medium "niet-openbare radio", informatie zal verstrekken aan de bevolking over het cultureel werk, het gemeenschapsleven te Aalst en de contacten tussen de bevolkingsgroepen zal bevorderen.

Het verstrekken van informatie beperkte zich toen tot het uitzenden van een infoagenda, interviews met Vlaamse zangers en het weergeven van sportuitslagen. Politiek nieuws kreeg geen plaats in de programmering.

In 1988 opteerde men om de radio te hervormen. De naam werd veranderd in Stadsradio FM Aalst. Daarna werd de naam veranderd in City Music.

telefooncel-1

telefooncel-2

up

Stadsradio FM Aalst / Radio Avanti - 102,90 MHz (Aalst)

In 1988 hervormde het bestuur Radio Caroline. De benaming werd Stadsradio FM Aalst. In september 1991 werd de naam veranderd in Radio Avanti. De radio had toen gemiddeld 15.000 luisteraars per dag. Medewerkers van toen waren Patrick Van Schandevijl, Hans De Bruyn, Michaël Van Outryve, Bart Van den Borre, Erik De Cock, Antony De Smet, Hans Van Neyghem, Peter Van de Bossche en Ilse De Roeck. Deze medewerkers vonden het spijtig dat het stadsbestuur op cultureel vlak samenwerkte met radio's van buiten Aalst terwijl Radio Avanti een trouw luisterpubliek had.

Op woensdagavond was er een programma dat draaide rond poëzie en romantiek. Tijdens de werkdagen werden bestaande vacatures omgeroepen. Hiervoor werd samengewerkt met interimbureaus. Tijdens het weekend stond sport centraal. Er was live-verslaggeving te horen van sportwedstrijden. Spelprogramma's waren de rode draad doorheen de volledige programmatie.

Een deel van de reclame-inkomsten werden afgestaan aan verenigingen. Zo was Radio Avanti hoofdsponsor van Pallieterpop '91.

Het is op Radio Avanti dat Bart Van Den Borre begon met Radio Ajoin. Tijdens het carnaval werd drie dagen lang non-stop carnavalsmuziek gespeeld. Hij liet ook de naam registreren.

In 1999 werden de programma's van TOPRadio en daarna Radio Mango doorgestuurd.

Radio Avanti

up mail

Radio Vrij Aalst - 103,70 MHz - 104,20 MHz (Erembodegem - Aalst)

Op 10 juli 1981 startte Gust Van Nuffel in de Bollebaan te Erembodegem achter zijn huis met de uitzendingen van Radio Vrij Aalst. Hij gebruikte eerst een zendertje van 5 Watt. Hij stelde snel vast dat het zendbereik niet voldeed en een paar dagen werd een zender van 20 Watt gebruikt. Er werd ook nog een booster aangeschaft die het vermogen vervijfvoudigde.

Na een jaar was de radio al dagelijks te beluisteren. Er waren programma's te beluisteren tussen 7:00 en 0:00. De organisatie vond dat een doorbraak omdat ze vaststelden dat hun luisteraars maar al te graag met hun muziek werden ontwaakt en de meesten de ganse dag bleven luisteren. Tevens kwam er veel respons op de avondprogrammatie.

Radio Vrij Aalst

Om de continuïteit te verzekeren werd beroep gedaan op ongeveer 32 vrijwillige medewerkers. Zij maakten programma's voor een breed luisterpubliek. De genres disco, funk, pop en Vlaamse muziek liepen als een soort rode draad doorheen de programmatie. Maar ook jazz-, accordeonwalsjes- en operetteliefhebbers kwamen ruim aan hun trekken.

Er werd tevens nieuwsberichten in elkaar gestoken waarin het streeknieuws primeerde. De berichten werden drie keer bericht samengesteld en waren net voor het uur te beluisteren. Voor de nieuwsgaring baseerde men zich op het BRT-nieuws, teletekst, nationale kranten en eigen bronnen. Tevens werden regelmatig rechtstreekse telefonische verslagen op de radio gebracht.

De luisteraar werd dagelijks tussen 10:00 - 11:00 en herhaald tussen 19:00 - 20:00 op de hoogte gebracht van de talrijke activiteiten die verenigingen organiseerden.

Naast dit alles waren er ook nog wekelijkse terugkerende informatieve programma's waar met gasten in de studio literatuur, film en sportmanifestaties werden besproken.

Radio Vrij Aalst

Op 15 december 1982 werd de zender door de overheid verzegeld en net na Nieuwjaar werd de eindversterker in beslag genomen door de Rijkswacht. De vele fans van het radiostation vonden het jammer dat hun favoriete zender niet meer kon worden beluisterd.

Radio Vrij Aalst opgepakt
De Nieuwe Gazet - 11 februari 1983

Het bestuur organiseerde een steunactie. De fans waren talrijk om hun steentje bij te dragen tot de aanschaf van de nieuwe zendinstallatie. De nieuwe zender werd op zondag 6 februari 1983 op een ludieke manier ingehuldigd. Onder de ogen van vele aanwezigen werd het traditioneel wit-rood lint doorgeknipt door gemeenschapsminister Marc Galle en de toen kersverse prins carnaval Balou.

Rechtstreeks waren korte gelegenheidstoespraken te horen van de minister en de prins. Het woord werd ook gegeven aan onder andere schepen Remi Van Vaerenbergh en de dienstdoende burgemeester Eddy Monsieur. Alle sprekers wensten het vernieuwde station het allerbeste toe. De aanwezigen werden vervolgens getrakteerd op schuimwijn geserveerd door een nieuw promotieteam.

Radio Vrij Aalst werd opgenomen in het netwerk van X-tra FM en Radio SIS. De uitzendingen werd beëindigd in 2004.

up mail

Radio Liars - 102,60 MHz (Nieuwerkerken - Aalst)

Radio Liars werd opgericht op zondag 20 september 1981 door Mario Van Styvendaele, beter gekend ams Luc De Groot. Hij was eigenlijk op zoek naar een geschikte plaats voor Radio West. Hij vond die boven café Liars Pub in de Dorpstraat 37 te Nieuwerkerken. Er werd een overeenkomst gesloten met uitbater Omer Huylebroeck en Mario begon radio te maken met dezelfde naam als het café. Een studio werd vlug in elkaar geflanst. Op een oude deur werden twee 2 draaitafels, een microfoon en een mengpaneel geplaatst. Wim de Wit (Filip Van Molle) verzorgde op zaterdag de 'Vliegende 30', een zeer vooruitstrevende lijst met tracks waarvan je ten stelligste al wist dat hits zouden worden. Op zondag was er het sportmagazine 'FC Avondrood'. Poppol Pitou verzorgde om 13:00 een programma met popcornmuziek. Andere medewerkers die programma's maakten waren Danny De Bree, Jan De Jaeger en Luk Van Kapellen.

De radio was vrij populair in Aalst en omstreken. Maar door de vaak falende technische infrastructuur kreeg Mario al gauw genoeg van zijn hobby en verdween van het toneel. De café-uitbater wilde verder doen omdat dit een geweldige promotie was voor zijn café en pompte geld in het station om de kwaliteit te verbeteren. Echter de organisatie liet vaak de wensen over. Fans en groupies kwamen in grote getallen af en de drank vloeide er rijkelijk. Dat was natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van de uitzendingen.

Er werden ook syndicated programs gespeeld met onder meer cassettes van Danny De Bruyn.

Toen Studio Brussel werd opgericht op 1 april 1983 en begon uit te zenden op 102,80 MHz werd het zendbereik van Radio Liars enorm gestoord.

Studio Brussel - piraat

Radio Liars

Radio Liars

Radio Liars werd erkend in april 1990 om een halve frequentie te benuttigen. Het moest de frequentie 103,30 MHz delen met Radio Katanga maar heeft echter nooit gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

up mail

Radio Katanga - 100,60 MHz - 101,60 MHz - 107,80 MHz - 103,30 MHz - 105,10 MHz (Aalst)

Op 1 september 1982 begonnen de uitzendingen van Radio Katanga. Volgens de zeer precieze gegevens van de toenmalige Rijkswacht zou daarmee het totaal aantal niet-openbare radio's voor de streek oplopen tot 21. De beheerders van de radio zagen de oprichting zeker niet overbodig daar het niet in hun bedoeling lag om de reeds bestaande zenders te beconcurreren. Net zoals FM Bruxel was het de bedoeling als onafhankelijke en niet-partijgebonden zender, een alternatief te kunnen bieden op de toen bestaande radiosituatie, waar de programmatie te zeer gedomineerd werd door allerlei commercieel gerichte muziekjes, sluikreclame en pseudo-informatie. Radio Katanga gaf voorrang aan de "betere" muziek en het brengen van echt stadsnieuws met duiding.

Over de naam werd tussen pot en pint lang gepalaverd. Op een bierkaartje werden een vijftal namen genoteerd. Uiteindelijk werd gekozen voor Radio Katanga. Was het een knipoogje naar ons koloniale verleden, of een associatie met de wereldmuziek? Misschien, maar vooral de muzikale klank van het woord "Katanga" gaf de doorslag.

Radio Katanga begon reeds onregelmatig uitzendingen te verzorgen in het voorjaar van 1982 op de frequentie 100,60 MHz. Toen werd een zendinstallatie opgericht in een leegstaande ruimte boven café De Gele Limonade in de Ridderstraat. Omwille van organisatorische redenen en technische problemen - onder meer het storen van de frequentie van de brandweer die zich bevond op amper 100 meter van de zendantenne - werd na een maand besloten om het project nog wat te laten rusten.

Radio Katanga programmaschema

In september 1982 werd het project beter uitgewerkt. Een nieuwe studio werd opgericht boven café De Kaktus op de Grote Markt. In samenwerking met de brandweer werd uitgemaakt op welke manier niet meer zou worden gestoord. Omdat er ondertussen andere radio's uitzendingen verzorgden, werd er uitgezonden op 101,60 MHz. Vanaf toen werd er 5 dagen per week programma's gemaakt. Enkel op dinsdag en donderdag waren er geen uitzendingen.

Om een goede studio in te richten werd een renteloze lening aangegaan bij alle medewerkers. Werkenden betaalden 3000 BEF, studenten en werklozen betaalden 1000 BEF. De toenmalige beheerders Jacky De Pauw, Filip Buckens, Leen D'Hondt en Patrick Terryn gaven meer. Men is er toen in geslaagd om 1.000.000 BEF (25.000 €) binnen te halen. Er werd toen een zender aangekocht van 25 Watt die met een booster werd versterkt tot 100 Watt.

Radio Katanga studio

Radio Katanga - vijf jaar

In 1984 oordeelde het Ministerie van Cultuur een positief advies voor Radio Katanga. Omdat er maar twee beschikbare frequenties waren voor Aalst moest Radio Katanga de frequentie 107,80 MHz delen met Radio Belfort. Radio Katanga mocht uitzenden op maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag telkens vanaf 13:00. Ook tijdens het volledig weekend mocht de radio programma's verzorgen.

Met de aanschaf van een storingvrije zender die volledig overeenstemde met de normen opgelegd door de overheid werd beslist om terug te keren naar de heimat. In september 1986 werd opnieuw verhuisd, terug naar café In De Gele Limonade.

In april 1990 kregen Radio Belfort en Radio Katanga dan elk een eigen frequentie. Radio Katanga was vanaf toen te ontvangen via 103,30 MHz met behoud van de beperkte uitzenduren. De andere uren gingen naar Radio Liars die echter nooit gebruik maakte van deze mogelijkheid.

Radio Katanga

Radio Katanga vroeg en kreeg zendtijduitbreiding. Vanaf februari 1992 zond de radio dagelijks uit op weekdagen vanaf 13:00 en in het weekend vanaf 10:00, telkens tot middernacht.

Nog in 1992 moest opnieuw worden verhuisd. Kerstmis 1992 werd immers het laatste weekend dat er radio werd gemaakt in De Gele Limonade. Een geschikte locatie werd vrij snel gevonden in dezelfde straat. Het onafhankelijke Kultureel Centrum Netwerk had er net enkele ruimtes bijgekregen en stelde één ervan ter beschikking van Radio Katanga. Met man en macht werd de kale ruimte in een 19de-eeuws werkmanshuisje omgetoverd tot een eenvoudige radiostudio die in december 1992 in gebruik werd genomen.

In 1995 stelden enkele ex-leden van het bestuur, die inmiddels actief zijn in de vzw Telesfeer, voor om de voormiddagen op te vullen met een eigen radiostation op dezelfde frequentie. De Vlaamse overheid was intussen begonnen met het herbekijken van het frequentieplan met de bedoeling tegen 1999 een volledig nieuw beleid te gaan voeren t.o.v. de lokale radio's. Er werden intussen geen nieuwe vergunningen meer toegekend en dus werden de plannen licht gewijzigd. Radio Katanga vroeg en kreeg zendtijduitbreiding. Het mocht uitzendingen verzorgen op weekdagen vanaf 06:00 en tijdens het weekend vanaf 08:00. vzw Telesfeer werd in juli 1995 een onderdeel van de programmatie van Radio Katanga en begon met Radio Shaba. Enige tijd later werd de naam veranderd tot De Radiokrant. De programmatie bestond uit een ochtendprogramma met non-stop oldies en doorlopend nieuwsberichten, culturele en sociale informatie.

Eind 1996 werd definitief bevestigd wat al een tijdje links en rechts werd beweerd: Centrum Netwerk moest op zoek naar een andere locatie. De radio moest weer beginnen uitkijken naar een nieuw onderkomen. Aangezien Centrum Netwerk nog minstens tot halfweg 1997 mocht blijven, kon Radio Katanga rustig de tijd nemen om een geschikte locatie te vinden. Liefst deze keer één waar er minder last was van hoge gebouwen in de buurt, want zoiets was de laatste jaren nefast gebleken voor de ontvangst in sommige delen van het zendgebied. Uiteindelijk werd geopteerd voor Centrum De Nieuwbeek, Nieuwbeekstraat 35 te Aalst. Radio Katanga kon er terecht tegen dezelfde voorwaarden als bij Centrum Netwerk: er werd gratis een lokaal ter beschikking gesteld maar alle andere kosten waren voor de radio.

Tegen april 1997 was de verhuis een feit. Net als de vorige keren liep het ook mis met het tijdschema van de verhuis. Door vertragingen bij het ontmantelen van de antenne en het ontbreken van enkele belangrijke elementen bij de wederopbouw werd al snel duidelijk dat de termijn van twee dagen zonder uitzenden niet zou worden gehaald. Uiteindelijk was Radio Katanga een volle week uit de ether. De eerste uitzending vanuit de nieuwe studio kwam er op zondag 25 april 1997. Uit de reacties van de luisteraars en de controles die enkele leden zelf uitvoerden, bleek dat de nieuwe locatie inderdaad de ontvangst ten goede kwam. Radio Katanga was quasi storingvrij te ontvangen in een straal van 8 km rond de studio, wat in de praktijk neerkwam op het volledige grondgebied van de stad Aalst en haar deelgemeenten, plus grote delen van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lebbeke en Lede.

Ondertussen kwam er schot in de plannen van de Vlaamse regering voor een nieuw frequentieplan en nieuwe vergunningen voor een periode van 9 jaar. In februari 1998 was het dossier van Radio Katanga afgewerkt en werd het overgemaakt aan de betrokken overheidsdiensten. En dan begon het lange wachten want het zou minstens een jaar duren eer er definitieve zekerheid was over het krijgen van een nieuwe vergunning. Er dreigden immers zowat 1/3 van de Vlaamse vrije radio's te moeten verdwijnen om de overblijvende een volwaardige ontvangst binnen hun zendgebied te kunnen garanderen. Ondertussen kondigde vzw Telesfeer in maart 1998 aan te willen stoppen met De Radiokrant. Na overleg tussen beide vzw's besloot Radio Katanga om voortaan zelf, met de assistentie van een paar medewerkers van vzw Telesfeer, het succesvolle ochtendprogramma verder te zetten.

Door geruzie met de Franstaligen, raakte het nieuwe frequentieplan van de Vlaamse regering niet tijdig klaar. In november 1998 bleek dat de huidige vergunningen zouden worden verlengd tot eind 2001. Daarna zou vermoedelijk het volledige Vlaamse radiolandschap wijzigen, aangezien ook de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT dan afliep. VTM stond ook te springen om landelijke radio te maken.

Op vrijdag 27 november 1998 was er een benefiet voor Radio Katanga in zaal Tuff te Aalst. Twee jaar en een verhuis van "Den Tuff" later, werd er weer iets gezamenlijk op poten gezet, maar dan ten voordele van het jeugdhuis.

In 2002 bestond de radio dus 20 jaar en dat werd uitgebreid gevierd. Na veel opzoekwerk werd het overgrote deel van de vele tientallen medewerkers die ooit korte of langere tijd bij Radio Katanga aan de slag waren, samengebracht voor een viering. Er waren toespraken van huidige en vroegere medewerkers en sympathisanten, optredens van onder andere Wigbert en Het Gesticht en een fuif met Dj's van vroeger en nu. Ook de minder prettige episodes uit de geschiedenis van het radiostation werden niet vergeten. De medewerkers die zijn gegaan, in het bijzonder Pablo Alosto die mee aan de wieg stond van de radio, werden herdacht.

Op zondag 27 oktober 2002 trok een zware storm over Vlaanderen die het gemunt had op de zendmast. De buurman was er getuige van dat de mast en de antennes opeens op zijn dak terechtkwamen. Gelukkig was de zender niet stuk maar Radio Katanga was in ieder geval tijdelijk uit de ether. Het kostte het bestuur enkele weken zoekwerk om zo goedkoop mogelijk aan een nieuwe zendmast te geraken. Op 11 december 2002 rond 18:00 was de radio opnieuw in de lucht. Met de nieuwe antennes was ook de ontvangstkwaliteit verbeterd. Er werd extra publiciteit gemaakt voor de jaarlijkse spaghettislag waar een massa meer volk dan anders op afkwam. Hierdoor konden de kosten van de nieuwe installatie alvast voor een groot deel worden gerecupereerd.

Kort na het zomerverlof van 2003 nam de radio het nieuwe non-stop systeem in gebruik. Het was gedaan met de steeds maar herhalende cassettes of minidisks. Vanaf toen deed een PC het werk. De PC werd gedoopt met de naam Dj Shaba. Hierdoor werd het gemakkelijk om vooraf opgenomen programma's uit te zenden.

Radio Katanga

In 2003 werd Radio Katanga opnieuw erkend voor 9 jaar. Op 27 mei 2004 begon het met verzorgen van uitzendingen op de frequentie 105,10 MHz. In 2006 begaf de zender het na 20 jaar trouwe dienst. Verrassend snel werd een geschikte, tweedehands zender gevonden en amper een week later was Radio Katanga alweer in de lucht. De nieuwe zender bleek niet alleen perfect te werken, hij produceerde ook nog een betere, warmere klank dan het vorige exemplaar.

Begin 2010 kreeg de radio een schitterende kans. Dankzij een samenwerking met het Wereldhuis kreeg de zender een budget voor een volledige studiovernieuwing. Nieuwe apparatuur werd aangekocht, de studio kreeg nieuwe meubels, de nieuwe apparatuur werd geïnstalleerd en ook in de technische ruimte kwam er nieuwe apparatuur bij. Vooral deze laatste apparaten zorgden voor een mooiere, stabielere klank op de radio.

In 2017 vond een nieuwe erkenningsronde plaats. Radio Katanga diende een dossier in, behaalde 88%, maar werd niet erkend. De meeste programma's verhuisden naar Stadsradio Goeiedag, de radio die wel werd erkend. Radio Katanga vzw opereert verder onder de naam Katanga*Media als uitbater van Radio Lede, Sfeer en Kerst Radio en Radio Kadee: drie projecten van Radio Katanga die konden blijven verder bestaan.

up mail

Radio Dender-Belfort / Radio Dender - 107,80 MHz (Aalst)

Radio Dender, de radio uit Mazenzele-Opwijk onder beheer van Paul De Gols werd niet erkend in 1985. In maart 1987 fuseerde de radio met Radio Belfort uit Aalst. Radio Belfort had een erkenning voor een halve frequentie maar geen apparatuur, noch medewerkers.

Radio Dender-Belfort werd opgericht en in het bestuur van vzw Belfort zetelden Paul De Gols, Eddy De Backer, Roel François, Harry De Smedt, Boudewijn Aelbrecht, Hilaire Lievens en André Van der Vurst. De studio werd geïnstalleerd in het Groen Kruis, Sint-Jorisstraat 26 te Aalst. Een zendmast van 24 meter hoog werd geplaatst op de zesde verdieping aan de Hopmarkt.

De radio kreeg maar een halve frequentie en moest de zendtijd verdelen met Radio Katanga. Radio Dender-Belfort mocht elke weekdag uitzenden, behalve niet tijdens de maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag na 13:00. De eerste uitzending vond plaats op 2 maart 1987.

De omroep spraak een breed publiek aan. Er werden niet de ganse dag hits gespeeld, echter waren er wel programma's specifiek gericht aan de jeugd. Er werd streekinformatie gegeven met aangepaste muziek met de slogan "Dender-Belfort is werkdagradio". Tweemaal per dag werden activiteiten van verenigingen omgeroepen tussen 11:00-12:00 en 14:00-16:00. Tijdens het sportprogramma op dinsdagavond kregen allerhande sportclubs de kans hun club en sporttak voor te stellen. Er was tevens een verzoekprogramma voor bedrijven tussen 9:00 en 10:00.

Radio Dender

Pas in 1990 kreeg Radio Dender-Belfort een volledige frequentie. Het radiostation veranderde vervolgens meerdere keren van format. Zo werd in 1995 uitsluitend dansmuziek geprogrammeerd met de slogan "Dender is a dancer". Daarna sloot de radio aan tot Radio Mango.

up mail

Radio El Pirato - 101,80 MHz (Denderhoutem)

El PiratoRadio El Pirato was sedert eind 1979 in de ether met testuitzendingen 's avonds, enkele maanden nadat Radio Contact en Radio Capitale vanuit Brussel aan het uitzenden waren. Vanaf 8 maart 1980 ging de officiële programmatie van start. Elke avond werden van 20:00 tot middernacht radioprogramma's gemaakt in een woning gelegen in de Advocaat De Backerstraat te Denderhoutem. Tijdens het weekend vonden uitzendingen plaats tussen 10:00 en middernacht. Er werd uitgezonden op 101,80 MHz met een zelfgebouwd zendertje dat een vermogen had van 5 Watt. Tevens werd direct in stereo uitgezonden. Het zendertje werd gekoeld met een gewone huisventilator en soms werd een vermogen van 7 Watt gehaald. Met dit vermogen kon men de radio zelf ontvangen in Dendermonde. Uiteraard kwam dat omdat de FM band toen nagenoeg leeg was tussen 100 en 108 MHz.

Het was een initiatief van verschillende radiofreaks uit de streek. Deze freaks waren CB-ers die tevens een voorliefde hadden met muziek. Na de stopzetting van de zeezender Radio Mi Amigo was er in het Vlaamse radiolandschap een leegte ontstaan.

Terwijl de talloze vrije zenders elders in het land vrijwel ongemoeid werden gelaten, maakte de overheid in de provincie Oost-Vlaanderen korte metten met piratenzenders. Op woensdag 23 juli omstreeks 20:10, toen de zender pas werd aangestoken en de uitzendingen begonnen waren, doken drie politiecombi's, vele Rijkswachters en BOB'ers opeens uit het niets op. In totaal stormden een 15 tal agenten op het gebouw van de radio af. De zender, platendraaiers, fonoplaten en een bandrecorder werden in beslag genomen. Vier of vijf medewerkers, waaronder Jempi Starlight, werden meegenomen voor ondervraging naar de Rijkswachtkazerne in Haaltert. Jempi had bij de inval net genoeg tijd om zijn bandje met de begin-en eind tune van zijn programma 'Het Muziekmuseum' nog in zijn zak te kunnen steken. Later op de avond werden de opgepakte medewerkers reeds vrijgelaten.

Met de inbeslagname kwam er ook een einde aan de uitzendingen van Radio El Pirato. De medewerkers waren ontgoocheld en staken zelf de schuld op elkaar.

 

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

up mail

Radio Saturnus – 102,20 MHz – 105,40 MHz – 105,10 MHz (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

Na de inbeslagname van Radio El Pirato was de Denderstreek (even) vrij van piratenzenders. Enige tijd later doken nieuwe initiatieven op zoals Radio TernatRadio Del Sol en Radio Saturnus om er een paar op te sommen.

Na de inbeslagname van Radio El Pirato was men in Denderleeuw ook al van plan om met Radio Saturnus te starten en meteen als een volwaardige radio.

John Livingstone, Patrick Van De Laar, Patrick Breydel en Guido Dela Bastita namen toen het initiatief. Jempie Starlight van Radio El Pirato had zich bij de ploeg van Radio Saturnus aangesloten. In afwachting van het proces hield hij zich op de achtergrond en nam zijn programma’s op op band. Hij veranderde daarom zijn naam in Pieter Van Banden.

Als benaming werd eerst Radio Denderstreek naar voren geschoven. Maar het werd Radio Saturnus omdat men zich niet aan een bepaalde regio wilde binden.

Radio Saturnus

Er werd een leegstaand pand gevonden in de Koopwarenstraat in Denderleeuw. De volledige inrichting van het huis en de installatie van de studio’s werd een zware lichamelijke en geestelijke inspanning. Alle medewerkers, de meesten waren nog student, haalden ook een groen briefje van 5000 BEF (125 €) uit hun portefeuille om het nodige te financieren. Tevens zou aan iedere medewerker per week 100 BF (2,5 €) gevraagd worden als bijdrage om nieuwe fonoplaten aan te kopen. Het was de bedoeling om van start te gaan op 1 september 1980.

Tijdens de opbouw en testen van de zender waren er veel tegenslagen. Allereerst ontplofte de mazoutkachel. Het resultaat was dat alle ruimtes onder het roet lagen en er was juist geverfd en behangen. Eén van de jongste medewerkers had de volledige boel gestofzuigd. Na het werk constateerde hij dat een vrouwelijke collega er pikzwart uitzag. Er bleek geen stofzak in de stofzuiger te zitten.

Er was een praktisch onafgebroken alarm in verband met een mogelijke gerechtelijke actie. Herhaaldelijke keren werd de studio gedemonteerd en ontruimd want men wilde kost wat kost vermijden dat alles in beslag zou worden genomen. Ook werd in eerste instantie een (test-) antenne gemonteerd op een mast die gewoon door het open dakvenster werd gestoken. Het deed de medewerkers meteen denken aan een periscoop van een duikboot. De zender werd inmiddels een paar keer getest op de frequentie 102,20 MHz zonder muziek te spelen.

Radio Saturnus

Op 1 september 1980 was het dan zo ver. De eerste officiële plaat op Radio Saturnus ging de ether in. Het was Windsurfin’ van The Surfers. Technicus John Mix had de eer om die plaat te starten. Er werd gespeeld met de Lenco L78 platenspelers. Op de achtergrond hoorde je urenver de rumble. Je hoorde zelf goed 'de klik' bij het starten van iedere plaat omdat er nog geen ontstoorde quickstart aanwezig was op de platenspelers.

Volgens de organisatie voldeed de zender aan de strengste normen want die werd aangeschaft in Italië. De zender had een vermogen van 25 Watt. Omdat het ontvangstgebied vrij beperkt was, werd een booster aangekocht die werd bekostigd door een sponsor. Het vrij sterke signaal stoorde niet de luchtvaart-en de televisiebanden. Dat was misschien ook één van de redenen waarom Radio Saturnus nooit werd opgepakt.

In het begin werden enkel programma’s gemaakt tussen 19:00 en middernacht. Tijdens het weekend stond de zender de ganse dag aan. De verantwoordelijken vonden toch dat het niet zo veilig was om radio te maken in Oost Vlaanderen. Er werd besloten om na drie maanden uit te wijken naar het Vlaams Brabantse Essene omdat de instanties daar toleranter waren. De studio werd goed weggestoken op een zolder van Manège Klerckenshof. Alles moest dus terug opgebouwd worden en dat bleek mee te vallen want de medewerkers hadden daar ondertussen toch wel een goede ervaring mee.

Radio Saturnus in de manège
Medewerker Wiet Van Baekelandt in de studio te Essene

Na enige tijd werd de weekprogrammatie uitgebreid van 13:00 tot 01:00. Het noodlot bleef echter toeslaan want op een bepaalde dag bleek de zender gestolen te zijn. Gelukkig werd deze vrij snel in Brussel terug gevonden. Het bleek dat de eigenaar van de zender hem had verwijderd. Na de nodige reparaties kon Radio Saturnus terug in de lucht. Op 27 december 1980 organiseerde de omroep het eerste fanbal. Dit ging door in zaal Sportwereld te Hekelgem. Onder andere Emily Starr, Paul Anderson, Danny Ficher en Patty Devick traden toen op.

De locatie in Essene was minder gunstig voor het ontvangstbereik. Er kwamen klachten van een groot aantal luisteraars die de radio minder goed konden ontvangen. Er werd besloten om terug te verhuizen en vrij vlug vond men toevallig een veel hoger pand gelegen in de Daalstraat te Teralfene boven op de Schettenberg. Er werden twee studio’s geïnstalleerd en de onder andere de 2 Lenco‘s werden vervangen door Technics platenspelers. De zender werd aangesloten aan antennes gemonteerd op een moderne hoge zendmast. Het resultaat was dat het ontvangstgebied heel wat groter werd.

Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast Radio Saturnus - installatie zendmast

Na enkele weken werd de zender terug gestolen. Reclame-inkomsten genereren was toen nog verboden dus er werd geld gezocht om een nieuwe zender aan te schaffen. Ondertussen mocht Radio Saturnus een lichte zender lenen van Radio Del Sol uit Ninove.

Er werd een nieuwe zender besteld in Italië. Er werd terug in stereo uitgezonden en de zender was zo krachtig dat de uitzendingen nog waren te horen in De Haan en Cadzand.

Radio Saturnus 1981
Guido Dela Bastita
Radio Saturnus 1981
Harry Tiger
Radio Saturnus Radio Saturnus Radio Saturnus

Eind 1981 kwam er spijtig genoeg een breuk onder de bestuursleden en medewerkers. Er was een discussie over onder andere de exploitatiemogelijkheden van het radiostation. De grootste reden van de spanning was de beslissing om een kinderprogramma in te lassen op woensdagnamiddag. Er werd geen compromis gesloten en enkele medewerkers vertrokken en richtten kort nadien Radio AVO op, eveneens in de Daalstraat in Teralfene.

Artikel Nieuwe Gazet

In september 1984 werd reclame toegelaten en het format groeide uit tot Middle of the Road. De programmatie bestond uit drie onafhankelijke delen. Tussen 06:00 en 19:00 was er de Daverende 13. Radio Saturnus Gemeenschapsradio vond plaats tussen 19:00 en 23:00. Tenslotte was er het Nachtstation tussen 23:00 en 06:00.

Er werd samengewerkt met ORN die voor het nieuws zorgde. Tussen 6:00 en 19:00 werden tijdens de week 11 nieuwsberichten verzorgd. In het weekend waren dat er 6.

Het aantal potentiële luisteraars was bepaald op 250.000. De radio bereikte een gebied tussen Dendermonde, Aalst, Opwijk, Asse, Denderleeuw, Ninove, Erpe-Mere en Lede.

De radio kreeg een erkenning en eerst werd de frequentie 105,40 MHz toegekend met een antennevermogen van 100W. In 1986 moest worden verhuisd naar 105,10 MHz. Toeval wilde dat op die frequentie concurrent Radio AVO uitzond. Die moest verhuizen naar de frequentie 107,10 MHz. De frequentiewijziging was niet vanzelfsprekend.

Radio Saturnus trad toe tot Radio Contact. In 1991 werd de naam veranderd naar Radio Laser omdat ketenvorming niet meer was toegestaan.

In september 2005 besloten Danny De Vos, Pieter Van Banden, Frank Haantjes, Gertje Gerrits en Erwin De Slijter om een Radio Saturnus reünie te organiseren. Op 24 maart kwamen in zaal Martinique te Ninove om 20:00 de oud-medewerkers samen. Na een audiomontage van authentieke radiofragmenten was er een quiz over Radio Saturnus. Verder kon bij een glaasje vele foto’s uit de oude doos worden bekeken.

Radio Saturnus

Dit waren enkele medewerkers die bij Radio Saturnus actief waren: Marc Van der Steen,Marnix Van Beverloo, Danny Van Kapellen, Guido Dela Bastita, Günther De Corte, Danny Van Hartevelde, Frank Haentjes, Danny De Vos, Frederico Van Bovenburg, John Mix, Luc Quadraat, Johan Visser, Yvo Van Leeuwen, Patrick Van De Laar, Erwin De Slijter, Rudy De Vlieger, wijlen Dirk De Groot, wijlen Patrick Breydel, Bob De Lichte, Diedrixon, Dirk De Vries, wijlen Peter De II-de, Jan Cramer, Dirk Winters, Luc Darling, Dorien, Mieke Dubois, Tony Anderson, Wiet Van Baeckeland, Will Van Den Steen, Luc Van De Putte, Bart Van Den Berg, Erwin De Visser, Ron Ter Landen, Katia, Marc Van Dijck, Chris Van Leuven, Gertje Gerits, Patrick Van Loo, Harry Tiger, Herman De Lange, Filip De Bruyn, Gunther Van Vlaanderen, Filip Van Gent, wijlen Jo Van Vlaanderen, Dirk Van Vlaanderen, wijlen Marleen Van Liedekerken, Ingrid Van Brabant, John Livingstone, Ingrid Breydel, Ann, Tony Van Gelder, Danny De Bree, Roger De Klein, Peter De Vos, Raf Haegeman, Jan Van Bruge, Nico Dubois, Frank Hansen, Pieter Van Banden.

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

up mail

Radio Atlantis / Radio PROS - 103,00 MHz - 103,80 MHz - 105,80 MHz (Haaltert / Denderhoutem)

Op 7 februari 1982 ging Radio Atlantis in de lucht dankzij Eduard De Schrijver, alias Lambic. De medewerkers van het eerste uur waren onder andere Patrick Vermassen, Hans Van Brakel, Big Jim, Steve Steward, Robert Thielman en Steve Steward. Radio Atlantis werd op korte tijd vrij populair en werd versterkt met onder andere Steve Benson, John Alt, Marjan en Stefaan Van Gelder. Het eerste bal werd in het casino van Denderhoutem gegeven. Er waren 28 zangers uitgenodigd uit Vlaanderen en Wallonië. Het bal had een ongelooflijk succes.

Radio Atlantis lidkaart

Begin 1983 werd de mast van 21 meter verhoogd tot de 33 meter. Radio Atlantis Denderhoutem kreeg ook af te rekenen met haatgevoelens van concurrenten. De mast werd gesaboteerd en viel op het huis.

In 1990 werd de naam van de radio veranderd in Radio PROS. De naamsverandering was verplicht door het decreet Van Rompuy uit 1991 die elke lokale radio een unieke naam oplegde. Er waren andere lokale radio's met dezelfde naam. PROS staat voor Populaire Regionale Omroep Stichting.

Halverwege de jaren 90 was ketenvorming geen probleem meer en de omroep trad toe tot het netwerk Radio NRJ. Toen Radio NRJ failliet werd verklaard, begon Radio PROS terug zelfstandig radio te maken.

Op 23 december 2002 vond er een algemene vergadering plaats. Yvan De Schrijver werd toen voorzitter van de radio.

Radio PROS nam in het voorjaar van 2003 de programma's over van Maeva FM. Dat ging niet van een leien dakje. Het audiosignaal werd eerst verspreid naar de deelnemende stations met een internetstream. Men stelde vast dat de stream regelmatig werd onderbroken. Daarna werden de programma's op voorhand opgenomen en doorgestuurd naar de filialen. Op 10 mei 2003 schakelde Maeva FM terug over naar non-stop. Voor Radio PROS was dat de motivatie om niet meer samen te werken met Maeva FM. Een dag later stapte Radio PROS uit de samenwerking en ging voortaan samen werken met Radio BRO uit Brasschaat.

In 2004 kreeg de radio een nieuwe erkenning en kreeg de frequentie 105,80 MHz toegekend.

Radio PROS

Op 28 augustus 2005 vond RetroVisie FM plaats. Dit was een eenmalige samenwerking tussen RadioVisie en Radio PROS. Gedurende die dag werd gepraat over het verleden en de toekomst van de radio tussen radiomakers en radioluisteraars. Niet enkel in de studio werd gepraat over radio. Ook in het praathuis en de binnenkoer kon men rustig van gedachten wisselen. De volgende gasten namen onder andere deel aan de radiodag: Yvan Deschrijver, Maurice Bokkebroek, Walter Galle, Michel Follet, Serge Van Gisteren, Herbert Visser, Luc Degroot, Hugo Van Vlaenderen, Bjorn Verhoeven, Dirk Moerman, Marc Huylebroeck, Tom de Graaf, Guy Broeckhove, Philippe Persoons, Diederik Vanderveken en Koen Godderis.

Wegens gezondheidsredenen besliste Yvan in 2011 om met zijn familie zich in de Filipijnen te vestigen. De vzw werd in 2011 overgelaten aan Peter Schepens, Frank De Swaef en Wendy De Ridder. De plaats waar Radio PROS was gevestigd, namelijk Anderenbroek 94 te Haaltert en eigendom was van Yvan, werd verkocht en het nieuwe bestuur vestigde zich in een huisje in de Leistraat te Heldergem. Vele jaren geleden zat in dit huisje een andere lokale radio, namelijk Radio Accent die ook nog heeft uitgezonden op 105,80 MHz.

Op 2 januari 2013 om 18:00 vond de eerste uitzending plaats in Heldergem. De bestaande mast in Haaltert werd afgebroken. Een nieuwe mast werd geplaatst op de radarsite van de gemeente Haaltert. Het signaal van de radio vertrok met een straalverbinding naar de zendmast.

Ondertussen werd de studio aangepakt. Er werd onder andere een digitale mixer aangekocht. Voorzitter Peter Schepens meldde dat de radio klaar was om uitzendingen te verzorgen op DAB+.


De studio van Radio Pros met Jan Backer - rechts voorzitter Peter Schepens (04/09/2017)

Op vrijdag 1 december 2017 vernam Radio PROS dat het binnen de maand de FM-uitzendingen moest staken. Radio PROS had zich tijdens de erkenningsronde kandidaat gesteld voor 3 frequentiepaketten. De drie ingediende dossiers scoorden minder goed dan de andere kandidaten.

Voor frequentiepakket 3 - Haaltert en Aalst scoorde de vereniging Music and Info 97,47%. Radio PROS behaalde slechts 67,66% en verloor veel punten met onder andere de concrete invulling van het programma-aanbod.

Media

Voor frequentiepakket 72 - Geraardsbergen, Ninove en Zottegem scoorde Radio MIG 87,30%. Radio PROS behaalde slechts 59,40% en verloor veel punten met onder andere het beschreven format.

Media
Overzicht volgens grootorde totaalscore (bron CJSM)
Media
Motivatie beschrijving format, inhoud-mix-diversiteit van de programma's en concrete invulling programma-aanbod voor Radio PROS (bron CJSM)

 

Radio Pros
Reactie Radio Pros in HLN.be


Vele fans stuurden hun steunbetuiging aan de radio. Eén van de steunbetuigingen wordt hier gepubliceerd.

Beste Radio P.R.O.S,

Ik heb onderstaande mail gestuurd naar Premier Charles Michel.
Van zodra ik een antwoord bekomen heb zend ik u dit ook door.

Groetjes,
Veerle

From: Veerle Peirlinckx
Sent: maandag 4 december 2017 15:17
To: charles.michel premier.fed.be
Subject: Betreft: Afschaffing van uitzendingen vrije (streek)radio’s door minister Sven Gatz

Mijnheer de minister,

Ik richt mij tot u om mijn ongenoegen te uiten betreffende het afschaffen van vrije (streek)radio’s door minister Gatz, en vooral betreffende het niet toekennen van een frequentie voor radio P.R.O.S. te Haaltert
Eerst had ik graag geweten waarom vrije radio’s geen frequentie meer krijgen om te kunnen uitzenden via de radio? Waarop werd de afschaffing gebaseerd?  Ik begrijp wel dat er een opkomst is van DAB radio’s, maar waarom krijgen vrije radio’s dan ook verder geen kansen?

Radio P.R.O.S is een radio die al 35 jaar uitzendt en die zich gedurende al die tijd ook enorm inzet voor zijn luisteraars.
Minister Gatz beseft echt niet hoeveel  mensen, jong en oud,  hij kwetst door radio P.R.O.S geen frequentie meer te bezorgen.
Ikzelf ben chronisch ziek, ik heb mucoviscidose en ben getransplanteerd van 2 longen. Tot vorig jaar ging ik nog voltijds werken, maar nu sta ik op de wachtlijst voor een niertransplantatie (dialyse is nabij) . En geloof mij ik kijk zeker niet uit naar de dialyse  maar luisteren naar radio P.R.O.S  via de radio en/of internet geeft mij dagelijks de moed om verder te gaan.
Nu denk ik ook aan al de andere  luisteraars van radio P.R.O.S., vooral zij die gepensioneerd, arm en/of ziek zijn en voor wie Radio P.R.O.S hun vaste radio is. Deze mensen zijn zo gelukkig dat ze elke dag naar radio P.R.O.S kunnen luisteren, maar helaas 31 december 2017 is dat voor velen onder hen de laatste keer. En dan..., is er die stilte,... die leegte.... want radio P.R.O.S vult bij vele luisteraars die leegte in huis, radio P.R.O.S is voor de luisteraars  hun steun en toeverlaat. Radio P.R.O.S is als een familie.
Mijnheer de minister, betalen wij als Belgen  dan nog niet genoeg belastingen? Ik bekijk het nu vanuit het standpunt van ons de gewone werkende Belg die constant meer en meer belastingen moet betalen. En van wie constant alles wordt afgenomen.
Mijn excuses dat ik het zo uitdruk, maar zo voelt het wel aan voor ons Belgen. Ik bekijk het nu alleen vanuit het standpunt van de gewone mensen en niet vanuit uw standpunt. Ik weet dat het voor jou ook niet gemakkelijk moet zijn om constant voor een gulden middenweg te zorgen.

Toch hoop ik dat u ervoor kan zorgen dat radio P.R.O.S en ook de andere vrije radio’s  nog een frequentie kunnen bekomen om te kunnen  blijven uitzenden via de radio vanaf 1 januari 2018. Zij verdienen ook een kans ( zoals radio contact, nostalgie, radio 2 , .... ) om te blijven bestaan. Radio P.R.O.S bestaat al 35 jaar en is niet zo maar een radio die na 9 jaar opgeeft of verandert van naam. Radio P.R.O.S is niet zo maar een radio die je kan vervangen door naar een andere radio te luisteren.
Mijnheer de minister, ik hoop van ganser harte dat u dit toch even van nabij wilt bekijken en voor een oplossing kan zorgen?
In afwachting van uw positief antwoord dank ik u bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Veerle Peirlinckx,
Trouwe luisteraar van radio P.R.O.S


Bekijk hier een fotoreportage genomen in de studio op 29 november 2011 en enkele foto's van georganiseerde evenementen met onder andere Eddy Wally, Yves Seghers,...

foto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Radio PROS bleef niet bij de pakken neerzitten en deed verder als internetradio. Omdat vele luisteraars geen internetradio hadden, zochten ze naar sponsors. De bedoeling was de minst bedeelde luisteraars een gratis internetradio aan te bieden. De gemeente Haaltert deed mee en schonk 25.000 €. Er werd heel nauw op toegezien of dat correct gebeurde. Uiteindelijk werden net geen zevenhonderd toestellen verdeeld. Enkele medewerkers gingen op pad om die radio's bij de mensen aan te sluiten en uiteraard te programmeren op Radio PROS.

Radio Pros - installatie internetradio
Stef van Radio PROS installeert een internetradio bij een luisteraar (beeld TV Oost)

Op 1 april 2020 kondigde de voorzitter aan dat Radio PROS terug op FM zou uitzenden via de frequenties van Radio Pajot 1. Zo zou de omroep te beluisteren zijn in Asse (106,40 MHz), Schepdaal (105,90 MHz) en Gooik (103,90 MHz). Dit bericht werd in heel wat kranten gepubliceerd. Echter hier kwam niets van in huis en drie weken later was op de drie frequenties Radio Mooyzo+ te horen.

Eind augustus 2020 was er een Radio PROS-medewerker die op een andere radio in de buurt programma's ging maken en vond niets beter uit om bij de mensen langs te gaan die eerder een gratis internetradio van Radio PROS hadden gekregen. Onder het mom van dat de internetradio opnieuw moest worden geprogrammeerd, veranderde hij de preset naar het radiostation waar hij recent speelde. Dit kwam aan het licht toen vele luisteraars klaagden dat ze niet meer naar Radio PROS konden luisteren.

Na vijf jaar lukte het Radio PROS om terug erkend te worden op een FM-frequentie in Brakel. Toen in het najaar 2022 een mini-erkenningsronde werd georganiseerd stelde de beheerraad een dossier samen voor de frequentie 88,80 MHz te Brakel. Eerder in het najaar van 2019 om een erkenning te krijgen in Ninove op 95,00 MHz mislukte.

Op zondagmiddag 5 februari 2023 was het de bedoeling dat minister van media Benjamin Dalle de officiële doorstart op FM te laten geven. Maar door andere verplichtingen moest hij in laatste instantie afhaken. Om 13:04 drukte de medewerker van Radio PROS dan maar zelf op de rode knop om hun terugkeer naar de FM band officieel te maken. De radiomakers ontvingen wel een vooraf opgenomen boodschap waarin de minister hen proficiat wenste. Als afsluiter vroeg hij een verzoekplaat van Pommelien Thijs aan.

Radio PROS is in de Vlaamse Ardennen te horen op FM en niet in de Denderstreek. Omdat de lokale multiplex van Oost-Vlaanderen vol zit, is het voorlopig onmogelijk om toe te treden tot DAB+. 

up mail

Radio Noord - 103,90 MHz (Erpe Mere, Lede)

Op donderdag 11 juni 1981 startten de programma's van Radio Noord. De radio ontstond uit Radio Flower die twee dagen eerder de uitzendingen beëindigde.

In een nieuwe studio en met een nieuwe zender waren die dag op 103,90 MHz de eerste testuitzendingen te horen in een ruime omgeving. Na de testuitzendingen was de radio dagelijks te beluisteren met een mix van non-stop muziek. 's Avonds en in het weekend werd live programma's verzorgd door meerdere lokale Dj's.

Tevens werden muziekevenementen georganiseerd met de hulp van de 35 medewerkers en de sympathisanten. De evenementen waren telkens een succes.

Radio Noord wist zonder inbeslagnames te blijven uitzenden. Het zendvermogen werd ondertussen aangepast zodat het antennevermogen steeg van 85 naar 120 Watt. Begin 1982 werden antennes bijgeplaatst zodat het zendvermogen werd verhoogd tot 150 Watt. Echter enkele bewoners meldden storingsklachten en om niet in beslag te worden genomen werden de uitzendingen stopgezet begin februari 1982.

De medewerkers besloten enkele maanden later terug te starten in Lede. Er werd een nieuwe studio gebouwd en een hoge zendmast opgericht. Er werd herstart in de zomer van 1982 met een zendvermogen van 40 Watt op de frequentie 100,50 MHz. De typische Radio Noord programmastijl bleef behouden en werd ook in Lede en omgeving een succes.

Echter enkele technische problemen en een inbeslagname werd begin 1983 fataal voor de radio.

Radio Noord

up mail

Radio Star - 102,80 MHz - 102,50 MHz - 106,50 MHz (Herzele)

Op 12 maart 1982 stichtten Hervé Bauwens, Adriaan Bauwens, Karel Daem, Dirk Dierickx en Marie-Jeanne De Vuyst vzw STAR. Een zendmast en studio werd opgericht in de Kauwstraat vlakbij het café De Tramstatie, ook gekend als Bij Mietjen. Radio Star was in het begin een weekendzender die uitzond op vrijdag van 16:00 tot 0:00, op zaterdag van 08:00 tot 03:00 en op zondag van 08:00 tot 0:00 uur.

De apparatuur was in het begin heel eenvoudig. Er waren twee platendraaiers, twee cassettespelers, een microfoon en een mengtafel. De uitzendingen gebeurden allemaal live in een klein kotje aan de achterkant van het café. Er was geen verwarming en in de winter konden de vingers van de medewerkers bijna aan de platen vastvriezen.

De vzw was amper 10 maanden oud of een nieuw bestuur trad aan. Marc Dubois werd voorzitter en verder zaten in het bestuur Cyriel De Cock, Willy De Moor, Dirk van Reepingen en André Remy. Het nieuwe bestuur bracht meteen nieuw leven in de brouwerij want verschillende vrijwilligers versterkten het team.
Radio Star verhuisde in 1983 naar de Peperstraat 17 in Herzele en het jaar daarna werd de gebruikte frequentie 102,80 MHz plots gestoord door Studio Brussel. Radio Star begon toen uit te zenden op 102,50 MHz. Eveneens werd het uitzendschema uitgebreid door iedere werkdag programma’s te verzorgen vanaf 17:00. Iets later werden programma’s gemaakt vanaf 08:00.

Eind 1984 kreeg Radio Star zijn eerste erkenning en werd een gewacht op de officiële zendvergunning. Een nieuwe gekeurde zender werd aangekocht worden alsook een cassettesysteem voor non-stop uitzendingen. De nieuwe frequentie 106,50 MHz werd eerst gedeeld met het nieuwe Radio Torengalm. Radio Torengalm kreeg 3 uur zendtijd, echter deze radio heeft nooit de uitzendingen gestart.

Radio Star

Gedurende 10 jaar organiseerde KAJ Herzele Ontdek De Ster. Het was een fenomeen in Herzele waarbij iedereen die dacht dat hij kon zingen een nummertje mocht brengen onder de begeleiding van het orkest The Honny's. De beste act werd dan beloond met een prijzenpakket.  Omdat de organisatie te omslachtig werd viel de manifestatie stilaan in duigen. Omdat het paste bij onze naam, nam Radio Star de organisatie over. Met succes want "Ontdek De Ster" werd nog 15 keer herhaald telkens in de maand november

Op 21 mei 1990 werd het bestuur terug vernieuwd. Cyriel De Cock en Willy De Moor maakten plaats voor Guy De Moor, Luc De Jaeger, Herman Goossens en Bruno Van Steenberghe. Op die dag werd André Schouppe voorzitter. Vijf jaar later verlieten Bruno Van Steenberghe en Danny Hoebeke het bestuur en werd hun taak overgenomen door Erwin Van De Weghe en Kris De Poorter. Nog drie jaar later stapten Marc Dubois en Danny Hoebeke uit het bestuur.

De zendmast van Radio Star werd zo vaak verplaatst dat het ministerie er in geloofde dat er wielen onder stonden. In 1982 stond de antenne in Sint-Lievens-Esse. Toen werd ze verplaatst naar de Peperstraat en in 2000 werd ze gemonteerd op het dak van de Wattenfabriek. In 2005 werd ze 100 meter verplaatst op de parking van de nieuwe bibliotheek.

up mail

Radio Prima - 105,60 MHz - 107,60 MHz (Brakel, Zottegem)

Radio Prima was eerst te beluisteren in 1979 in Vloesberg. In 1982 werd er officieel van start gegaan te Brakel onder de naam Radio West dat na enkele jaren terug de naam Radio Prima gebruikte. Het was één van de eerste lokale radiostations in de regio. De radio kreeg een erkenning om uit te zenden te Brakel op de frequentie 105,60 MHz.

Radio Prima

Toen Maeva FM in 2003 een nieuw netwerkje vormde met een handvol lokale radio's werd, sloot Radio Prima zich aan.

In 2003 stelde de vzw zich kandidaat voor een frequentie in Zottegem. Op 27 mei 2004 werd in Zottegem de frequentie 107,60 MHz toegekend. Na 25 jaar verliet Radio Prima de gemeente Brakel. De studio werd ingericht in de woning van voorzitter Guy De Clercq.

Studio M fm

up mail

Radio M fm - 107,60 MHz (Zottegem)

De opstart van Radio M fm was het gevolg van het einde van Maeva FM in februari 2005. Voorzitter Guy De Clercq en zijn vrouw Tine Jacobs namen het heft in eigen handen en werkten zelf een lokaal radioconcept uit. Ze mikten op een mix van recente en minder recente muziek. Er werd tevens beroep gedaan op medewerkers die syndicate radio programs in elkaar staken.

Het sterke punt van de radio was dat het zoveel mogelijk rechtstreekse uitzendingen verzorgde in Zottegem tijdens allerlei evenementen. Guy stopte zelf met zijn loopbaan als werknemer op om zich vervolgens als zelfstandige voor 100% te concentreren op zijn radioproject.

In 2005 werd Radio M fm een mini-netwerk. Zo was het programma te horen in Sint-Lievens-Houtem via de frequentie 107,20 MHz van Radio Impuls. Ook in 2006 werd samengewerkt met Radio Meetjesland uit Sint-Kruis-Winkel. Echter op 13 oktober 2006 werd de samenwerking stopgezet omdat er toch een verschillende mening was over het muziekbeleid. Ook in Eke-Nazareth was de programmatie in 2009 even te horen op Radio Arona via 107,50 MHz.

Vanaf 2003 werd de ontvangst ferm gestoord door Radio BFM uit Brussel. Samen met Radio Ten uit een Begijnendijk werd een klacht ingediend bij het BIPT. Het BIPT voerde in december 2005 een kwaliteitsmeting uit. Pas op 24 april 2007 kreeg Radio BFM een boete van 16.672 €.

BFM
BFM-Decision-Amende_administrative_NL.pdf blz. 15

Op 1 januari 2018 kreeg Radio Mfm de erkenning om uit te zenden op drie frequenties namelijk Zottegem - 107,60 MHz, Brakel - 105;60 MHz en Sint-Lievens-Houtem - 107,20 MHz. Er werd samengewerkt met de ploeg van Radio Delta die niet werd erkend. Guy nam de vzw Radio Delta over en de studio werd verhuisd in juni 2020 naar de Kloosterstraat 40 te Erwetegem.

Elke werkdag van tussen 12:00 en 13:00 brengt de radio regionaal nieuws uit de Vlaamse Ardennen, de Denderstreek en Het Land van Rhode. Verder zijn er dagelijks regionale nieuwsbulletins om 6:00, 7:00, 10:00, 11:00, 14:00 en 16:00. Daarbovenop zijn er op zaterdag en zondag nog specifieke praatprogramma’s waarin de regionale actualiteit en regionaal sportnieuws centraal staat.

M fm

Radio M fm

up mail

Radio Select - 100,40 MHz (Zottegem)

Radio Select maakte enkel programma's tijdens het weekend. Zaterdag werden programma's verzorgd tussen 14:00 en 17:00. Op zondag liep een programma van 13:00 tot 16:00. De radiomakers zorgden ervoor dat de programma's de nodige variatie hadden. Elk populair muziekgenre kwam aan bod. Er werd ook aandacht besteed aan de plaatselijke informatie en lokale gebeurtenissen. Je kon lid worden van de radio in ruil voor 60 BEF (1,5 €).

De radio werd niet erkend.

Radio Select

up mail

Radio Delta / Data - 106,90 MHz (Lierde, Geraardsbergen)

Radio Delta, beheerd door vzw Radio Delta, ontstond op 6 september 1982. In 1990 moest Radio Delta veranderen van naam. Het decreet Van Rompuy bepaalde dat elke lokale radio een unieke naam moest hebben. Men wilde hiermee ketenvorming tegen gaan. Er was een andere radio waarvan de vzw eerder werd opgericht. Er werd gekozen voor Radio Data, omwille van de klank- en lettergelijkenis.

Eind jaren 90 werd het format veranderd en koos men resoluut de weg van jongerenradio. Er werd een samenwerking gestart met TOPRadio. Op 2 mei 2002 werd verhuisd van Lierde naar Ophasselt. Een studio werd ingericht in Vrijheid 60 te Ophasselt bij Geraardsbergen. De radio kon beslag leggen op de bovenverdieping van het vroegere café Mazerati. De verhuis ging samen met de opening van het danscafé met als nieuwe naam Dark Side.

Door middel van een 40 meter hoge mast werd de regio Geraardsbergen en een groot deel van de regio Ninove bereikt. De radio telde toen 16 medewerkers die de nodige info en doelgerichte lokale programma’s maakten tijdens de ontkoppelingsuren van TOPRadio.

Een aantal oud-medewerkers besloten na ongeveer 10 jaar de draad van Radio Delta opnieuw op te nemen en startten met een online webstream. Zo was Radio Delta terug ontstaan met een muziekmix en enkele syndicate programma's zoals Manneke Pop en Jouw Radiotoestel Herbeleeft..

De initiatiefnemers van de webradio sloegen terug de handen in elkaar met voorzitter Dirk De Quick van vzw Radio Delta. Op 1 juni 2014 werd de overeenkomst met TOPRadio opgeschort en werd terug beslist om programma's te maken met Radio Delta als roepnaam. Er was geen probleem met het VRM om de oorspronkelijke roepnaam terug te gebruiken. Radio Delta bracht toen ‘De Mooiste Muziekmix’ met een mix van oldies en hits.

Radio Delta

Er werd geopteerd om terug naar buiten te komen. De start werd gegeven tijdens de kermisdagen in Hemelveerdegem eind juni 2014. Het vernieuwde Radio Delta bouwde ondertussen een nieuwsplatform uit dat nieuws verzamelde uit de regio. Daarvoor werden afspraken gemaakt met diverse lokale journalisten. Deze berichten waren te horen tijdens de lokale nieuwsblokken. De nationale berichtgeving werd dagelijks verzorgd door de Belga nieuwsdienst.

In 2017 zag de programmatie er als volgt uit:

weekdagen

06:00 - 08:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
08:00 - 10:00 De Zotte Morgen - Dirk Van Brabant
10:00 - 12:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
12:00 - 15:00 Pop-Up Radio Live - Rudy Van Zele (enkel maandag)
15:00 - 16:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
16:00 - 18:00 De Spits - Bruno Tordeur
18:00 - 22:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
22:00 - 00:00 Heart2Heart non stop love songs
00:00 - 06:00 De nacht in - non stop

zaterdag

06:00 - 08:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
08:00 - 10:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
10:00 - 12:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
12:00 - 14:00 Radio Delta Regionaal - Hugo de Praatpaal of Davy De Bruyn
14:00 - 16:00 Weekendbreak - Didier De Meyere
16:00 - 18:00 Weekendbreak - Davy De Bruyn
18:00 - 20:00 Danssalon - Bart Reeves
20:00 - 22:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
22:00 - 06:00 De nacht in - non stop

zondag

06:00 - 08:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
08:00 - 11:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
11:00 - 12:00 RadioSport - Kurt en Rudy
12:00 - 13:00 Vrijheid op Zondag - Dirk en Rudy
13:00 - 14:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
14:00 - 16:00 Weekendbreak - Christian Brison
16:00 - 22:00 Delta's Mooiste Muziek Mix - non stop
22:00 - 00:00 Heart2Heart non stop love song
00:00 - 06:00 De nacht in - non stop

Radio Delta

Eind 2017 werd Radio Delta niet meer erkend. Echter voorzitter Dirk De Quick werd vrijwel onmiddellijk gecontacteerd door voorzitter Guy De Clercq van Radio M fm. Guy had een erkenning gekregen om uit te zenden in Zottegem, Brakel en Sint-Lievens-Houtem. Hij kon zeker extra krachten gebruiken. Er kwam heel vlug tot een akkoord. Het bestuur bleef in handen van Radio M fm maar met voldoende inspraak van medewerkers van Radio Delta.


up mail

Radio M.I.G.N.O.N. / MIG - 103,00 MHz - 104,90 MHz (Geraardsbergen)

In Geraardsbergen was er begin jaren 80 een vriendenkring die verzoekplaatjes draaiden tijdens hun CB-uurtjes. Dit gebeurde in café Bij Mesure op de hoek van de Gentsestraat en de Gaffelstraat. Een aantal onder hen wilden dit brengen op FM en konden Tv-verkoper Johny Mignon overhalen om een FM-zender te financieren.

De zender werd aangekocht in Frankrijk. De studio werd opgericht in de garage van wasserij Belle Vue in de Guilleminlaan. Het was een geïmproviseerde studio opgesteld tussen de geparkeerde vrachtwagens van de wasserij. Op een tafel stond een Rodec-mengtafel, twee platenspelers en een microfoon. De naam van de radio werd Radio M.I.G.N.O.N. dat stond voor Muziek In Geraardsbergen Nu Of Nooit, toevallig ook de familienaam van sponsor van de zender. De frequentie van de zender werd ingesteld op 103,00 MHz. De antenne werd op een stok gemonteerd die in de dakgoot werd geplaatst. Er werden in het begin enkel uitzendingen verzorgd tijdens het weekend.

Radio Mignon

Alles werd zo gemonteerd dat het in principe snel kon worden gedemonteerd en afgevoerd toen de RTT zou binnenvallen om alles in beslag te nemen. Dat was geen overbodige luxe want na zes weken kwam een telefoontje van radiocollega's te Brakel. Hun radio was opgedoekt en ze hadden vernomen dat de controleurs op weg waren naar Geraardsbergen.

Vijf minuten na het telefoontje werd dit gemeld op de radio en werden de luisteraars gemobiliseerd om de straat te blokkeren. Er vormde zich in de Guilleminlaan een colonne van wagens, vrachtwagens, brommers en fietsen. Ondertussen werd alles gedemonteerd en verstopt. Toen de controleurs aankwamen, kon men niet meer zien dat er een radiostation actief was.

Dezelfde dag werden de uitzendingen hervat. De studio werd gemonteerd in een bestelwagen en die werd geparkeerd in het bos van Leander. Later werd het zendbereik geoptimaliseerd door de bestelwagen te plaatsen in een weide op de Hoge Buizemont.

De initiatiefnemers stelden vast dat de instanties toleranter waren in (Vlaams-) Brabant. De provinciegrens lag een gemeente verder namelijk in Galmaarden. Er werd besloten om terug een studio in te richten op het hoogste punt in de regio namelijk de Bosberg. Ze mochten daar een paardenstal gebruiken. Er moest wel iemand 's nachts waken op de studio omdat de deuren niet op slot konden. Tijdens de winter moest ook een kolenstoof brandend worden gehouden.

Radio MIG - Bosberg

Om inkomsten te genereren ontstond het idee van de Power Music Shows. Dat was een discobar met alles erop en eraan. In Geraardsbergen was dit toen een nieuw concept dat enorm veel succes had. De Dj's groeiden uit tot echte vedetten tijdens grote fuiven. Ze verzorgden tevens ook gastoptredens in dancings uit de omgeving.

De inkomsten zorgden ervoor dat er naast de paardenstal een zendmast kon worden opgetrokken. Er werd beton in de grond gegoten waarop een uitschuifbare mast van 18 meter werd geplaatst. Vier richtantennes zorgden voor een perfect ontvangstbereik in Geraardsbergen.

Om de programma's 's morgens in te leiden en 's avonds af te sluiten gebruikte men als tune de B-kant van een maxisingle. De titel "Simon's theme" van Shalamar werd jarenlang gebruikt tijdens de uitzendingen. Dat was zowat de enige plaat in de studio want elke medewerker bracht toen zijn eigen platen mee om zijn of haar programma te maken. Omdat de zender elke avond werd afgelegd, gebeurde het wel eens dat de eerste programmamaker 's morgens de zender vergat aan te steken.

Omdat vrije radio's meer en meer werden gedoogd, besloot men de paardenstal te verlaten, de provinciegrens over te steken en terug de studio in te richten in de wasserij Belle Vue. In de villa van de wasserij, gelegen aan de Guilleminlaan, mochten een paar kamers worden gebruikt om een studio in te richten. Met behulp van de brandweer werd een zendmast van 30 meter opgericht. Het zendbereik was nu optimaal.

Radio MIG - zendmast 1984

In mei 1982 werd de naam veranderd in Radio MIG. Er werd tevens een vzw opgericht. Een dossier werd samengesteld om een erkenning aan te vragen.

De inkomsten van de Power Music Show, de verkoop van lidkaarten en stickers werd integraal besteed om betere zendapparatuur en beter audiomateriaal aan te schaffen. Om het eenjarig bestaan te vieren werd een vedettenparade georganiseerd. De tweede verjaardag vond plaats in zaal Marbol op de Markt. De hoofdact was toen Guys 'n' Dolls, een toen succesvolle Britse popgroep. Om dit te realiseren hebben twee medewerkers zich dag en nacht ingezet om het nodige sponsorgeld te verzamelen.

Op 6 december 1984 ontving Radio MIG de officiële erkenning als niet-openbare omroep. In augustus 1985 werd de officiële frequentie 104,90 MHz toegekend. Een goedgekeurde zender van het merk Impala werd aangeschaft. De zender moest op 7 december 1985 worden ingesteld op 48 Watt. Dit zorgde er voor dat het zendbereik zich beperkte tot Geraardsbergen en randgemeenten.

De officiële erkenning viel ongeveer samen met het vierjarig bestaan. Dit werd gevierd in Zaal Manneke Pis met een optreden van Peter Koelewijn.

Er ontstonden twee groepen binnen de radio. Enerzijds was er een deel van de medewerkers die niet was geïnteresseerd in grote investeringen en modernisering. Anderzijds was er een groep die meer professionele radio wilde maken. Het kwam tot een breuk en de laatst vermelde groep verliet de studio in de villa. Er werd een nieuwe locatie gevonden in het zomerhuis van kasteel Izegrim, beter gekend als het kasteel van Maquestiau, gelegen op de hoek van de Zonnebloemstraat en de Onkerzelestraat. Op de keukentafel werd een geïmproviseerde studio gebouwd. Omdat de antenne achter bleef in de Guilleminlaan en er geen geld was om een nieuwe zendmast op te richten werd de antenne gemonteerd op een bezemsteel die op het dak van het zomerhuis werd geplaatst. De antennekabel liep de studio binnen langs de openstaande deur. Sommige medewerkers hadden het toen moeilijk. In de Guilleminlaan was er een mooie studio ingericht en toen gebeurde alles terug met armtierig materiaal op een keukentafel.

Na enkele maanden werd een heuse zendmast van 24 meter hoog opgesteld naast het zomerhuis. Met vier J-Beam FM-breedbandantennes werd terug een optimaal bereik bekomen. Echter de winter stond voor de deur en men besefte dat radiomaken met een openstaande deur toch niet zo een goed idee was. Radio MIG wilde in het lager gelegen centrum radio maken maar toch de zendmast laten staan op het domein van het kasteel. Dit werd gerealiseerd door bij de toenmalige RTT een analoge 15 kHz lijn te huren. Het toen enige erkende toestel om in de studio aan te sluiten op die lijn moest wel op bestelling worden gemaakt.

Luister hier naar 2 jingles uit 1985

 

Op zaterdag 3 oktober 1987 was alles klaar om programma's te maken in een appartement gelegen in de Grotestraat te Geraardsbergen. Radio MIG moest één van de eerste lokale radio's zijn geweest in Vlaanderen die gebruik maakte van een studiolink om het audiosignaal over te brengen naar de hoger gelegen zendmast. Tijdens de verhuis stelde men vast dat alle materiaal zo goed als versleten was. Het bestuur opteerde dan om professioneel materiaal aan te schaffen. Zo werd de Soundcraft SAC 200 aangekocht, een modulaire mengtafel die gemakkelijk kon worden hersteld terwijl het nog gedeeltelijk kon worden gebruikt. Enkele jaren later werden Denon cartridge Cd-spelers aangeschaft. Elke CD zat in een plastieken omhulsel die in de speler werden gestopt. Omdat er zo geen krassen en vingerafdrukken op het schijfje konden worden gemaakt, kon de originele CD langer meegaan.

Het succes van Radio MIG bracht ook steeds meer werk met zich mee dat toen nog steeds op de schouders viel van uitsluitend vrijwilligers. Zo werd één halftijdse medewerker in dienst genomen. Een korte tijd later werd nog een tweede medewerker aangeworven.

Op datzelfde moment startte de omroep met een vast format. Tijdens de beginperiode was het vrij simpel geweest. De medewerker draaide met zijn eigen platen zijn eigen goesting. Om een eigen identiteit te bekomen werd gekozen voor een vast format. Radio MIG koos om voor een breed publiek radio te maken. Daarom werden er per uur 6 hits gespeeld, 3 nummers uit de periode 1980-1986, 3 oldies uit de periode 1950-1979 en tenslotte 3 Nederlandstalige platen. Er werd nauwlettend geluisterd of iedereen zich aan dit format hield.

In 1988 werd een PC in de studio geïnstalleerd. Alle muzieknummers werden in een database gestopt. Met een zelfgemaakte programma werden automatisch playlisten gegenereerd.

Begin jaren 90 was Radio MIG van plan om te investeren in goede jingles. De kern van de radio was er van overtuigd dat een goede jingle zich direct een plekje in het geheugen van de luisteraar moest verwerven. De sound van de jingle moest wel passen bij het format van de radio. Radio MIG bestelde in de USA het "Magic"-pakket. In een Antwerpse studio werden de muziekjes in het Nederlands ingezongen. Het jinglepakket met als absolute oorwurm "Muziek in Geraardsbergen - MIG Radio" zou ongeveer 17 jaar lang spelen op de radio.

Luister hier naar één van de "Muziek in Geraardsbergen - MIG Radio"-jingles uit 1991

Radio MIG vond dat de vele lokale wielerwedstrijden praktisch niet in de belangstelling kwam. Zo werd in 1989 voor de eerste maal de Europaprijs rechtstreeks op de radio gebracht via een volgwagen. Om dit te realiseren werd op bepaalde plaatsen gestopt voor een telefooncel of een café met telefoon om de stand van zaken live op antenne te brengen. Na de koers was men van mening dat een radioverbinding handiger zou zijn.

Tijdens de Stadsprijs van Geraardsbergen werd gebruik gemaakt van een CB-verbinding. Men had op het dak van de studio een grote CB-antenne gemonteerd en in de volgwagen werd een CB-zender geïnstalleerd. De verslaggeving werd een groot succes. Echter tijdens de Grote Prijs Paul Borremans te Viane bleek de afstand tussen volgwagen en studio soms te groot. Er was regelmatig veel ruis te horen tijdens de interventie. Er waren ook een paar CB'ers die de interventie soms stoorden. Omdat de rechtstreekse verslaggeving ferm werd geapprecieerd, besloot Radio MIG de volgwagen uit te rusten met een mobiele telefoon. In 1991 kon Radio MIG het wielerseizoen zelfs starten met een gesponsorde volgwagen. Dit initiatief zou na 2006 worden stopgezet omdat er geen vrijwilligers meer waren om live verslag te brengen. Het werd ook moeilijker om als lokale radio aan het nodige volgbewijs te geraken.

In 1991 werd de tiende verjaardag gevierd. Het moest een groot feest worden en de Hallen Vanden Driessche werden afgehuurd. Op het programma stonden Petra & Co, Bart Peeters & The Radio's en Leyers, Michiels en Soulsister. Het was toen een stunt om deze grote artiesten naar Geraardsbergen te halen. Het prijskaartje lag zeer hoog omdat de zaal helemaal moest worden ingericht met o.a. een VIP-stage, kleedkamers, toog en sanitair. Het bestuur heeft zich toen ferm miskeken. Er waren heel wat meer kosten dan inkomsten. Gelukkig had dit evenement zo'n weerklank dat de aanvragen voor radioreclame bleven binnenstromen. Langzamerhand werd het verlies goedgemaakt.

Radio MIG is ook sterk in het brengen van uitzendingen op locatie. In de beginperiode gebeurde dit door ter plaatse op een andere FM-frequentie uit te zenden richting studio waar het signaal werd opgepikt via een tuner. Er werden ook uitzendingen gerealiseerd met een zeer lange audiokabel tussen evenement en studio. In andere gevallen werd de uitzending opgenomen op een cassette. Wanneer de cassette volledig was opgenomen, werd die razendsnel in de studio in een cassettedeck gestopt.

In augustus 1991 vond ook de eerste volwaardige live-uitzending plaats. De audiotransmissie gebeurde met een audiokabel tot een computerwinkel in de Vredestraat waar via een telefoonlijn de audio vertrok naar de studio.

Radio MIG - mobiele studio De mobiele studio, overgenomen van een landbouwer uit Steenhuize die het op zijn beurt overnam van Radio 2.

Radio MIG - mobiele studio De mobiele studio in een bestelwagen, overgenomen van de VRT, heeft dienst gedaan als mobiele studio tussen 2003 en 2012.

1992 was een jaar met veel pech. Een blikseminslag op de mast zorgde ervoor dat de zender stuk was. Ook de telefoonlijn was volledig weggesmolten. Tevens knakte één van de spandraden af van de zendmast. Daar bovenop wilden de eigenaars van het kasteel Izegrim de zendmast weg van hun domein. Gelukkig was er een studiolink met Taverne 't Hemelrijck. Na lang onderhandelen mochten 2 zendantennes onder het dak van de taverne worden geplaatst. Alzo kon de verhuis van de zendinstallatie worden gerealiseerd in één enkele dag.

De opstelling was niet zo ideaal onder het dak. Door het hogere vermogen, die nodig was om door de dakpannen te geraken, brandden de J-Beam antennes stuk voor stuk door. Na zes opgebrande antennes werd het dringend tijd om een betere locatie te zoeken. Die werd gevonden op het terrein van vzw Hondenschool Herleving Geraardsbergen niet ver van Taverne 't Hemelrijck. Er werd een tweedehands zendmast van 24 meter gevonden waar de antennes op werden gemonteerd. De elektriciteit en de studiolink werden nog steeds aangevoerd vanuit 't Hemelrijck dwars door het domein van het kasteel Oudeberg. Na een tijdje stelden de kasteeleigenaars tijdens een wandeling vast dat er vreemde kabels liepen op hun domein. Na lang onderhandelen mochten ze blijven liggen tot een telefoonlijn en elektriciteitsmeter werden geïnstalleerd op het domein van de hondenschool.

In 1995 stelde men vast dat het gebouw van de studio zo bouwvallig was dan men zich vragen begon te stellen over de brandveiligheid. Er werd verhuisd naar een gebouw op de Hoge Buizemont waar 2 studio's en een kantoorruimte werden geïnstalleerd. Op dat moment werd ook het toen revolutionair automatisatiesysteem Arcan aangekocht. Zes Cd-spelers van telkens 100 Cd's werden aangestuurd door een computer. De originele Cd's moesten wel één voor één uit de vastgevezen cartridges worden gehaald om ze te kopiëren op Cd-ROM. Na een half jaar stelde men vast dat dit systeem eerder een zorgenkind was. Doordat de gekopieerde Cd's degradeerden, bleef de muziek soms haperen. Alle Cd's moesten dus regelmatig opnieuw worden gekopieerd. Ook de speciale Cd-spelers moesten vrij regelmatig worden vervangen omdat ze intensief werden gebruikt.

In 1999 werd de website migradio.com gelanceerd. Aanvankelijk vond je enkel het programmaschema, de lijst van de medewerkers en wat uitleg over de programma's terug. Korte tijd later werd de site aangevuld met een zoekertjesrubriek waar de luisteraars tweedehandsmateriaal konden aanbieden. De website werd vervolgens aangevuld met streekgebonden informatie, een interactief gedeelte, enz...

In 2000 werd terug verhuisd omdat de eigenaar het huurpand op de Hoge Buizemont zelf ging gebruiken. Een nieuwe studio werd ingericht in de Nieuwstraat. Het Arcan-systeem werd ook vervangen door Dalet, een automatiseringssysteem dat hoofdzakelijk wordt gebruikt door de nationale radiozenders. Alle Cd's werden omgezet in audiobestanden die werden bewaard op een harde schijf.

Radio MIG - Buizemont

Om de twintigste verjaardag te vieren in 2001 werd besloten om dat volledige jaar allerlei activiteiten te organiseren. Zo werd een ganse resem M-Power fuiven georganiseerd met optredens van onder andere The Mackenzie feat. Jessy, Virtual Zone, enz... Verder vond de Nacht van de Muziek plaats. In 25 cafés kon de bezoeker een ander muziekgenre beleven. In hetzelfde jaar vond ook de eerste Muziek Zonder Dak plaats. Dit was een gratis openluchtfestival voor de ganse familie. Tijdens de eerste editie traden Eddy Wally, de Ketnetband, Vanda-Vanda en Cisco Kid op. Dit festival werd daarna zelfs nog drie keer georganiseerd.

In 2005 werd het format aangepakt. Er werd gekozen om meer een neutrale muziekkeuze aan te bieden. Een muziekredactie bepaalde welke muzieknummers werd opgenomen in het format. De redactie vond het gevoel van een plaat belangrijker dan de populariteit.

Nieuwe jingles werden gemaakt bij Topformat in Nederland. De nieuwe slogan werd Lovin' the music, Feel so good. De slogan vertelde alles wat ze wilde brengen, namelijk muziek waar je een goed gevoel bij krijgt.

Radio MIG - studio 2001

Radio MIG - digitale studio

Steeds minder en minder medewerkers waren geïnteresseerd om radio te maken. Het was moeilijk geworden om medewerkers te vinden die het niveau haalden dat van hen werd verwacht. Op een bepaald moment moest Radio MIG beroep doen op freelancers om een minimum aan gepresenteerde programma's te brengen. De radio kwam in contact met het Radiocentrum - REC. In Vlaanderen werden 9 medialabs opgericht waarvan Radio MIG er één werd. Het REC brengt intensieve workshops rond radio en media. In het medialab kan vrijwillig talent aan de slag. Onder professionele begeleiding krijgen ze in groep technische middelen en een platform aangereikt om zich te ontplooien. Zo wordt nieuw talent klaargestoomd in laagdrempelige initiatieven. In 2014 werd niet meer met freelancers gewerkt. Vanaf toen maakten enkel medewerkers radio die waren opgeleid in het medialab.

Radio MIG - medialab

Radio MIG - medialab

In 2011 bestond Radio MIG 30 jaar. Dit werd gevierd met een familiedag in het verkeersvrije centrum. Op de Markt was er een rommelmarkt en in het centrum vond een gocartrace plaats. De kinderen konden zich ook uitleven met allerlei volksspelen.

In 2018 kreeg Radio MIG een erkenning voor negen jaar. Het mag vanaf dan programma's maken in Geraardsbergen (104,90 MHz), Zottegem (105,20 MHz) en Ninove (106,20 MHz). Drie jaar later werd een nieuw jinglepakket in gebruik genomen. Het werd geproduceerd in Nederland. De slogan 'Enjoy the music' bleef behouden. 

 

Radio MIG - 30 jaar

Radio MIG

Met dank aan www.radiomig.be - MIG 35 jaar

up mail

Radio Groot Herzele (Herzele)

Radio Groot Herzele werd opgericht in 1983. Marcel De Smet (Bert Van Dam) & Wout Wolkema, bekend van Radio Maeva, waren de initiatiefnemers. De radio vestigde zich in de kelder van de vroegere dancing Kolios op de Groenlaan. Radio Groot Herzele werd Radio Uniek en verhuisde vervolgens naar Vlierzele.

up mail

Radio Popeye - 100,40 MHz (Liedekerke)

Radio Popeye was een progressieve omroep die de legalisering nastreefde. Hun bedoeling was de luisteraar in te lichten over de plaatselijke en streekgebonden activiteiten. Iedere plaatselijke socio-culturele vereniging die democratisch was ingesteld kon terecht op de radio. Met democratisch werd bedoeld: respect en eerbied voor anderen dan hun culturele, filosofische of godsdienstige overtuiging.

Er werd uitgezonden iedere maandag tussen 10:00 en 23:00. Op de radio was zowel populaire als alternatieve muziek te horen. De radio begon ook met een stickerverkoop om financieel te kunnen overleven. Je kon deze in de cafés De Steamer en t'Hoeksen kopen voor 30 BEF of per post voor 40 BEF.

Hier volgt een lijst van enkele medewerkers: Ron Ter Landen, Willem De Zwijger, Flipper Den Draaier, Jo Van Mele, Roeste Goudvis, Paul Young, Piet Breugel, Pieter De Wilde, Racey, Willy De Vlieger, De Leeuw, Lady Popeye.

Radio Popeye werd niet erkend en stopte na enkele jaren met uitzendingen.

Radio Popeye

up

Radio Veronika - 100,50 MHz - 100,80 MHz (Roosdaal)

De initiatiefnemer van Radio Veronika was technisch onderlegd en begon in de streek al radio te maken in 1979 op de middengolf. Dat kwam omdat hij een fan was van de zeezenders en een leegte voelde in 1974 toen de meeste zeezenders niet meer mochten uitzenden. Hij beëindigde zijn studies elektromechanica en begon in 1975 zelf een middengolfzender in elkaar te steken. Op zijn zelfgemaakte radio maakte hij Radio Veronika met een plaat boordevol jingles van de gelijknamige zeezender. Hij zond uit op 1000 kHz op momenten dat hij zin had.

Toen in 1979 vrije radio's op de FM band begonnen uit te zenden bouwde hij zijn zender om tot een FM-zender. Hij had enkele programma's van toen opgenomen op band en begon deze in mei 1979 uit te zenden. Radio Veronika zond toen enkel tijdens het weekend uit tussen 9:00 en 18:30. Hij was toen ook de enige medewerker.

De omroep werd vervolgens uitgebreid met medewerkers, meer uitzenduren en er werden feesten georganiseerd om inkomsten te genereren. De zender werd vervolgens op 100,80 MHz ingesteld omdat Radio Ternat, die eveneens op 100,50 MHz uitzond maar met een vermogen van 350 Watt, hen stoorde.

Radio Veronika stopte met uitzenden in juli 1982.

Radio Veronika

<

up mail

Radio Del Sol - 101,70 MHz - 106,20 MHz (Ninove)

Radio El Pirato werd opgepakt op 19 juli 1980 en toen werd het stil op de FM-band tussen de 100 en 108 MHz. Erik Lemmens (Bart Vermeer) had op het einde meegewerkt aan de uitzendingen van Radio El Pirato. Hij wilde zelf starten met een radio maar wilde niet meemaken wat er met Radio El Pirato was gebeurd in Denderhoutem. Er werd onderzocht om het risico van een inbeslagname te verminderen. Dat gebeurde door de zender te plaatsen in (Vlaams-) Brabant omdat men vaststelde dat het gerecht daar toleranter was.

De gebroeders Vermeer

De antennes werden opgesteld in Pamel (Roosdaal). Deze werden gericht naar Ninove / Aalst. De eerste uitzending van Radio Del Sol op zondag 19 oktober 1980 om 12:00 werd verzorgd met een zelfgemaakte zender van 5 Watt die op de antenne werd aangesloten.

De pers had reeds eerder gemeld dat de eerste uitzending op 31 augustus 1980 te horen zou zijn, maar toen gebeurde niets. De organisatie was toen nog niet klaar en de streefdatum werd regelmatig met enkele weken verschoven omdat iedereen een dagtaak had.

De eerste uitzending was op band opgenomen en werd verzorgd door Johnny Johnson. Tijdens die uitzending werd een telefoonnummer gegeven waar de luisteraars konden reageren.

De zender werd snel vervangen door een exemplaar van 32 Watt om een beter bereik te bekomen. Die werd dan op zijn beurt vervangen door een professionele zender van 40 Watt die in Italië werd aangeschaft. Na een tijdje stoorde de Brusselse Radio SIS zo hard dat de zender werd ingesteld op 101,80 MHz. Echter enige tijd later startte Radio Judaica met een zender van vermoedelijk 20.000 Watt via de frequentie 102,00 MHz die Radio Del Sol gewoon wegblies. Radio Del Sol verhoogde opnieuw het zendvermogen maar na enige tijd merkten ze dat Radio Judaica hun vermogen had verminderd.

Het startkapitaal werd samengebracht door 8 personen die de vzw hebben opgericht. Het was pas de opbrengst van de vedettenparade Eerste Nacht die uiteindelijk voldoende opbracht om de kosten te betalen.

Radio DelSol - 1 jaar - De Denderklok

In het begin werd 6 uur per dag uitgezonden. Na twee jaar werd het zendschema uitgebreid naar 18 uur per dag. De programma's startten toen om 07:00. Elk programma duurde twee uur. Alle programma's werden toen live uitgezonden. Een infokalender was dagelijks te horen om 11:00 en 19:00. Iedere maandag en woensdag tussen 18:00 en 20:00 was er een info-programma waarin men allerhande personen, verenigingen en activiteiten voorstelde. Op zondag tussen 16:00 en 19:00 werd een totaalprogramma uitgezonden waar iedereen kon binnenwippen in de studio. Een ander sterk punt was het omroepen van alle voetbaluitslagen van de provinciale afdelingen op zondag omstreeks 18:00. Bertje Van den Bossche - De platten (Luc Gees), Mark Van Leeuwen (Marc Meert), Mike McKenzie, Jonathan Seaguel, Arséne De Braeckeleer, Steve Steward en later ook Jeroen Visser waren medewerkers van het eerste uur.

Eerst werden alle platen aangekocht. Omdat de radio hoofdzakelijk binnenlandse producties speelde, bezocht het bestuur allerhande platenfirma's met de vraag om de nieuwe platen op te sturen. Het resultaat was dat toen 95% van de gedraaide muziek afkomstig was van geschonken platen.

De radio deed ook aan ledenwerving om inkomsten te genereren. Na twee jaar telde Radio Del Sol 500 leden. Er kwamen ook wekelijks tussen de 500 en 700 brieven binnen van luisteraars via het postbusadres dat in Denderhoutem was gevestigd.

Radio Del Sol werd lid van Vebora omdat de radio niet akkoord was met het monopolie van de BRT en tevens omdat de radio een groot zendbereik nodig had om leefbaar te zijn.

Lees hier een interview dat verscheen in Klokzijel op 1 september 1983

deel 1

artikel

In 1983 verhuisde de radio naar het Oost-Vlaamse Denderwindeke om een studio in te richten op een hoog punt. De radio had ondertussen een dossier tot erkenning ingediend en kreeg enkele jaar later een erkenning.

Danny De Graaf

Danny De Graaf in actie - 1984

Danny De Graaf

Danny De Graaf in actie - 1985

De omroep bleef jaarlijks een vedettenparade organiseren met vele grote namen. Hier volgen enkele aankondigingen.

Radio Del Sol - derde nacht

 

Radio Del Sol - vijfde nacht

Radio Del Sol - zesde nacht

Stdio 1999

Studio 1999.

Radio Del Sol sloot zich aan bij Family Radio.

up mail

Radio De Stoof (Burst)

In augustus 1980 startten enkele jongeren uit Jeugdhuis De Stoof uit Burst met Radio De Stoof. Het zendbereik was ongeveer 1 km. Ondanks deze beperking werd de zender gelokaliseerd door de ordediensten en werd alles in beslag genomen in december 1980. De initiatiefnemers lieten het hier bij niet en beraamden een heropstart met Radio De Komma.

up mail

Radio De Komma (Burst)

Enkele leden van Jeugdhuis De Stoof startten Radio De Stoof op maar die werd na 3 maanden in beslag genomen. Er werd in juli 1981 begonnen met Radio De Komma maar ook dit initiatief werd na enkele maanden in de kiem gesmoord. De ordedienst nam de radio in beslag in december 1981. Men gaf de moed niet op. Radio Verona werd vervolgens opgericht op 30 september 1982.

up mail

Radio Verona - 103,30 MHz - 106,60 MHz - 107,20 MHz (Ninove)

Radio Verona werd opgericht door de initiatiefnemers van Radio De Stoof en Radio De Komma. De vzw Verona werd opgericht op 30 september 1982, dit om te voldoen aan het decreet Willockx van 20 augustus 1981. Er werd een studio ingericht in 't Rot 23 te Sint-Lievens-Houtem. Men begon uit te zenden en er werd tegelijkertijd een erkenningsaanvraag ingediend door een brief te sturen aan minister Poma. Desondanks werd de radio in beslag genomen in januari 1983. Er werd een inzamelactie georganiseerd en na 10 dagen was Radio Verona terug in de lucht.

De lijdensweg was nog niet ten einde toen in september 1983 alles opnieuw moest worden aangekocht. De radio was toen slachtoffer van een diefstal. Terug werd beroep gedaan op de luisteraars en dat was een goede zet want men kon snel nieuw materiaal aanschaffen.

In 1984 werd gestart met het brengen van reclame omdat de kosten om de huur, elektriciteit, apparatuur, platen en promotiemateriaal te hoog waren opgelopen.

De radio werd erkend op de frequentie 106,60 MHz. Er werd een overeenkomst aangegaan met MEE. In ruil voor promotie werd gratis nieuws toegeleverd van De Gazet Van Antwerpen.

Het muziekaanbod was heel breed. Alle muziekgenres kwamen aan bod zoals avant-garde, klassiek, jazz, kleinkunst, pop, rock, hardrock, enz... De programma's werden zo ingedeeld dat men ze regelmatig kon onderbreken voor nieuwsberichten. Ook waren er voldoende mogelijkheden om de luisteraars aan het woord te laten komen met verzoekprogramma's, quizzen en telefoonspelletjes. Er waren ook kinderprogramma's, sportprogramma's en uitzendingen voor de derde leeftijd.

Radio Verona - woensdag

Op donderdag 15 augustus 1985 werd de vijfde verjaardag gevierd in zaal Dallas te Vlierzele met optredens van Jo Dens, Willy Van Bavikhove, Steve Wood, Ingrid, Michel en zijn Spuiters en de vrouwengroep Venus. Rond die periode werd Radio Verona vergund op de frequentie 107,20 MHz. Radio Verona ging in 1991 verder als Radio Linde.

Radio Verona

up mail

Radio Alpina - 102,30 MHz (Schendelbeke)

Radio Alpina werd opgericht door wijlen Frank Ketsman en enkele cafévrienden. Als benaming werd dezelfde naam gebruikt als het café gelegen aan het station van Schendelbeke. De uitzendingen op 102,30 MHz zijn gestart op 28 november 1982. De studio werd opgesteld in de Dagmoedstraat 61 te 9506 Schendelbeke bij Geraardsbergen. Eerst werd de antenne op het dak geplaatst. Een pyloon van 18 meter werd met tuidraden gespannen en hierin werden 4 dipolen met een impedantie van 300 ohm gemonteerd. Het zendbereik bleek niet aan de verwachting te voldoen omdat er werd uitgezonden in de Dendervallei.

Om het zendbereik te vergroten werd eerst een diepe funderingsput gegraven. Een antennemast van "De Kerf" met een hoogte van 36 meter werd opgetrokken. Ook werden de vier dipolen vervangen door vier exemplaren van 75 ohm die richting noordoost werden georiënteerd. Als zender werd een digitale Suono zender met bijbehorende booster van 300 W aangesloten. Ook de studio werd aangepakt zodat er 24/24 uur kon worden uitgezonden.

Radio Alpina

Enkele bekende Dj's van het eerste uur waren Peter Steenland, Bill, Eddy de Backer (Eddy Jones), Flurck De Schurk, Wannes De Jager die later werden aangevuld met onder andere Tom Hoogland, Chris Van Vliet, Chrisy.

De muziek die werd gedraaid was een mix van Vlaams, country, pop en rock. Enkele programma's die waren te horen waren Country Show, Sportshow en Met Vallen en Opstaan.

Om het uur werden de luisteraars geïnformeerd over het regionale nieuws en er werd publiciteit geprogrammeerd. Ook nieuw was de Alpina's toetsplaat. Dit was een single die een week lang intens werd gedraaid.

Radio Alpina kende ook tegenslagen. Bij een hevig onweer werd de antenne door de bliksem getroffen. De bliksem kwam via de zender op het elektriciteitsnet en zette het ganse dorp zonder stroom.

Zoals vele radio's ging het niet zo goed meer met Radio Alpina en verdween de omroep in 1985.

Eddy De Backer

up mail

Radio 2000 / Radio Popcorn / Radio Micron - 102,00 MHz - 107,40 MHz (Maarkedal)

In november 1980 vond een eerste uitzending van een lokaal radiostation in Ronse plaats. De radio had als naam Radio Chaplin. Een maand later gingen de uitzendingen van start van Radio 2000, de voorloper van Radio Micron. Men besliste op 1 mei 1982 om de naam te veranderen naar Radio Popcorn en uit te zenden op 102,00 MHz. De studio werd vervolgens ingericht in een lokaal in de Kafhoek te Maarkedal/Nukerke. Een nogal primitieve zender werd gebruikt en afgekoeld met een gewone ventilator.

Op 25 augustus 1982 werden de statuten van vzw Popcorn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Op 12 september 1982 publiceerde concurrent Hofstadt Radio haar statuten eveneens. Eén van de pioniers van dit station zou later de drijvende kracht worden van Radio Micron.

In december 1983 kreeg Radio Popcorn de erkenning en mocht gebruik maken van de frequentie 107,40 MHz. Op 1 september 1987 werd het format geïntroduceerd. Een uniek automatisch computersysteem zorgde toen voor de programmatie. De naam van de radio werd veranderd in Radio Micron wat staat voor Muziek Informatie & Cultuur voor Ronse. De naam en het logo werd gebaseerd op Hitradio Micron FM uit Vilvoorde/Mechelen dat toen enkele maanden eerder was gestopt.

Radio Micron

Op 10 maart 1990 viel tijdens een zware storm de zendmast omver. Als bij wonder werden de studiogebouwen en een naastliggende villa gevrijwaard van schade. Dj Bobby Larkin merkte van de hele zaak niks op in de studio en deed rustig verder met zijn programma tot verontruste luisteraars er hem via de telefoon op attent maakten dat er niets meer te horen was op de radio.

Op 6 september 1999 was er een samenwerkingsverband met Radio Mango en daarna werd het audiosignaal van TOPRadio overgenomen.

Radio Micron

Radio Micron

Radio Micron

Radio Micron

up mail

 

Radio Moniek - 104,00 MHz - 106,60 MHz (Oudenaarde)

Radio Moniek begon in december 1984 uitzendingen te verzorgen. De studio werd geïnstalleerd op de Koppenberg in een sta-caravan. Het was de opvolger van Radio Dolfijn die drie jaar eerder startte met uitzendingen te verzorgen in dezelfde sta-caravan.

Tijdens die periode bestond er eveneens een zeezender met de naam Radio Monique. De programma's voor de zeezender werden in Nederland opgenomen. Dat was illegaal omdat er geen medewerking mocht worden verleend aan zeezenders. Officieel waren de opgenomen banden voor Radio Moniek uit Oudenaarde bestemd. Maar van daaruit gingen ze stiekem naar de haven om ze via een tender af te laten leveren aan de zeezender.

Een anderhalf jaar later werd verhuisd naar het Oudenaardse Middenstanstandcentrum. De vzw Vivaldi werd opgericht in februari 1983. De radio werd erkend maar moest de frequentie delen met Radio Caro. Radio Moniek bracht enkel programma's tijdens de week. Toen Radio Caro er de brui aan gaf, mocht Radio Moniek terug de volle week uitzenden.

Frederic de Vos verzorgde vanaf zijn twaalfde het sportprogramma "Goal" op Radio Moniek. Hij deed dit samen met topscheidsrechter Frank De Bleecker.

Radio Moniek

Begin jaren 90 vertrokken praktisch alle medewerkers naar het toen pas opgerichte Oudenaards filiaal Radio Contact dat werd beheerd door vzw Digitaal. Op 11 januari 2002 gaf het VCM toelating om de roepnaam te veranderen naar Radio Oudenaarde. Vanaf eind jaren 90 werd het programma van TOPRadio verdeeld. In 2003 werd het dossier van vzw Vivaldi niet meer erkend.

 

up mail

Radio Brouwer - 103,00 MHz - 106,30 MHz (Oudenaarde)

Radio Brouwer begon programma's te maken in 1981 door 15 muziekliefhebbers. Men startte in een mobiele caravan omdat men voortdurend op de v lucht was voor de ordediensten. Twee keer slaagde de Rijkswacht er in de volledige apparatuur in beslag te nemen. Negenenveertig medewerkers werden door de correctionele rechtbank zelfs veroordeeld.

Sinds 1982 huisde Radio Brouwer in een hoeve op de top van de Wolvenberg in Volkegem. Na de legalisatie van de vrije radio's trad ook Radio Brouwer tot de zogenaamde ketenradio's toe. Zo werd samengewerkt met Spitsradio, Radio Mango en Radio Maeva. Toen in 2004 een nieuwe erkenning werd verkregen, besloot de radio terug volledig zelfstandig programma's te maken onder de originele benaming. De radio was toen te beluisteren in Oudenaarde en buurgemeenten zoals Zingem, Zwalm, Maarkedal, Kluisbergen en Wortegem-Petegem.

Radio Brouwer

Computergestuurde apparatuur zorgden tijdens weekdagen voor non-stop-muziek. Tijdens het weekend lag de nadruk op liveprogramma's, met de sportverslaggeving op zondag als speerpunt. De kon toen rekenen op een veertiental medewerkers.

Radio Brouwer vierde in 2017 het 35-jarig bestaan, echter twee jaar later beëindigde het de uitzendingen. In maart 2018 werd alarm geslagen toen de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister voor Media Sven Gatz een nieuw frequentieplan had uitgewerkt dat de uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations reglementeerde. Het frequentieplan voegde meerdere frequenties samen en dat zag Radio Brouwer niet zitten. Dat betekende dat er een supplementaire zendmast moest worden gebouwd in Ronse. De geschatte kostprijs van die investering was 20.000 € en dat geld had de radio niet. Het kon ook niet worden verdiend door nieuwe advertenties te plaatsen in het nieuwe zendgebied. 

Radio Brouwer

Radio Brouwer

Radio Brouwer

WAASLAND

up mail

Radio Forest - 102,30 MHz - 105,20 MHz (Hamme)

Begin 1982 begon de zestienjarige Nancy Windey alias "Joke Van de Vijver" samen met Ivan Windey, Wery Webrecht, Benny Vermeir, Guy en Chris met zeer primitieve middelen radio maken. De uitzendingen gebeurden nu eens uit de garage, dan vanuit een werkplaats en zelfs vanop een hooizolder. De radio was maar één straat ver te beluisteren. Omdat er goede reacties kwamen werd er uitgekeken naar een vaste plaats en beter materiaal.

Een vaste plaats werd gevonden in een magazijn in de Hamse Kaaldries, eigendom van Pol Sillis. Op 1 mei 1982 om 09:00 vond de eerste officiële uitzending plaats. De zender werd ingesteld op 102,30 MHz en de antenne werd gemonteerd in een 18-meter hoge zendmast. De uitzendingen vonden elk weekend plaats. De naam van de radio werd Radio Forest, gebaseerd op Lee de Forest, de uitvinder van de triodelamp.

Radio Forest

Vanaf dat moment ging alles voor Radio Forest vooruit aan een razend tempo. Met het groeiend aantal medewerkers werden ook programma's tijdens de week gemaakt.

Er werd vervolgens verhuisd naar een vrijgekomen huis op de Driegotenkouter. De antennes werden gemonteerd in een zendmast die een hoogte van 30 meter had. De radio had toen een beter bereik.

Op 11 april 1982 werd de vzw Hamse Vrije Radio Forest met ondernemingsnummer 423690951 opgericht.

Op 18 augustus 1982 werd de zender voor het eerst in beslag genomen. In hetzelfde jaar werd de studio voor een eerste maal leeg geroofd. De daders zijn nooit gevonden maar het bestuur had wel een vermoeden. Op 19 september 1982 werd een nieuwe studio gebouwd. Het zou één van de modernste studio's zijn geweest van een vrije radio in Vlaanderen.

Radio Forest

Radio Forest en Radio Motief werden erkend en moesten dezelfde frequentie delen. Radio Forest maakte programma's in de voormiddag. Radio Motief nam de rest van de dag over. Toen Radio Motief plots werd opgedoekt kon Radio Forest de volle 24 uur uitzenden.

Toen er geen vooruitgang meer werd geboekt, koos het bestuur om Radio Forest op te nemen in het netwerk van X-tra FM eind jaren 80, begin jaren 90. Na dit avontuur werden hoofdzakelijk aangekochte syndicated programs gespeeld.

In de tweede helft van de jaren 90 hebben Jan Van Gent en Joffrey Van Laer terug alles opgebouwd. Zij begon terug van nul. De muziekkeuze werd herbekeken en nieuwe jingles werden opgenomen. Toen in 1997 het automatiseringsprogramma PC Radio werd aangekocht, verdwenen de syndicated programs. Met PC Radio werden voice tracks opgenomen.

Radio Forest

Radio Forest

Radio Forest

Radio Forest

Radio Forest

De radio draaide goed maar het kon nog beter. Op 1 september 1999 werd besloten om de programmering aan te passen. Er werd gekozen om een aangepaste horizontale programmering in te voeren. Het format werd gewijzigd met iets meer hitgevoelige muziek met de nadruk op de jaren 80.

Op 29 mei 2000 namen Paul De Waele en Christiane Van Mele ontslag uit de vzw. Dirk Windey werd voorzitter, Arthur Windey werd secretaris en Elise Windey werd schatbewaarder. De naam van de vzw werd ingekort tot Radio Forest.

Op 29 januari 2003 sloeg de bliksem in op de zendmast. De zender, mengtafel en PC-Radio computer werd door de blikseminslag vernield. Twee uur later werd terug radio gemaakt met een noodinstallatie. Het zendbereik was wel drastisch beperkt. Dankzij de financiële medewerking van de middenstand en andere vrijwilligers startte op 15 april 2003 de radio terug op voor 100% vanuit een vernieuwde studio en zendapparatuur.

Na de nieuwe erkenningsronde in 2003 vervoegden radiocoryfeeën Ben Van Praag en Marc Hermans de ploeg. Zij presenteerden elke zondag het programma Zondag Zondag.

Radio Forest

Radio Forest

Radio Forest

Radio Forest

Op maandag 4 april 2005 om 15:00 zou een bestuurswissel in de vzw Radio Forest plaatsvinden. Het toenmalig bestuur bestaande uit Arthur en Elisee Windey kondigden onverwacht het einde aan van de radio. Alle programma's werden noodgedwongen gestaakt. Het bleek dat de vzw in de rode cijfers zat. Echter de medewerkers stelden vast dat de familie Windey op zoek was naar een overnemer. De radio stond zelfs te koop voor 3.00.000 BEF (75.000 €). Tevens bleek dat het huis in 2006 zou worden onteigend. Op 27 mei 2006 trok het VCM officieel de zendvergunning van Radio Forest in omdat de vzw op 28 december 2005 reeds was ontbonden.

Hier volgen nog enkele details op de Radio Forest-archief-site betreffende het einde van de radio.

Radio Forest

Op 22 juni 2007 maakten enkele oud-medewerkers een nieuw dossier omdat de frequentie in Hamme was vrijgekomen. De erkenning ging naar vzw Forrest FM (met twee rr) dat niets te maken had met vzw Radio Forest. Mark Peersmans installeerde op de frequentie het programma van Cool FM.

Luister naar 2 jingles

met dank aan www.radioforest.be

up mail

Radio Motief - 102,90 MHz (Hamme)

Radio Motief is gestart met uitzenden in de eerste helft van 1982. Maandenlang werd er uitgezonden op diverse locaties. Uiteindelijk werd een studio gebouwd in de Moerzekestraat. Het was de heer Windey die zorgde voor de huisvesting. Het was een oud huisje die de medewerkers hebben opgeknapt. Naast de studio werd een zendmast met een hoogte van 31 meter opgericht.

De vzw Hathar werd opgericht met Marcel Aernout al voorzitter en Luc Buyle als ondervoorzitter. In de beheerraad zaten ook Luc Jacob, Johan Colman, Luc Cornu, Willy Rotier, Etienne De Schrijver en Frank Aernout. De radio werd lid van VEBE.

Na enkele maanden telde de radio ongeveer 45 medewerkers die een leeftijd hadden tussen 17 en 45 jaar. Tussen de medewerkers zaten zelfs inwoners uit Waasmunster en Bornem.

Tussen de programma's werd zoveel mogelijk plaatselijk berichten omgeroepen. Tevens had de radio een voetbalploeg die wekelijks aan zaalvoetbal deed.

Er werd begin november 1982 een opendeurweekend georganiseerd. Gedurende drie dagen kon de luisteraar kennis maken met de radio. Burgemeester Baert, senator Peeters, schepen Paula Van Cauwenberghe en talrijke personaliteiten bezochten de studio.

Radio Motief werd erkend en moest de frequentie delen met Radio Forest.

De radio sloot aan tot MEE. De radio kreeg gratis nieuws toegeleverd van De Gazet Van Antwerpen in ruil voor promotie.

In 1991 beëindigde Radio Motief de uitzendingen.

Radio Motief

up mail

Radio City Lokeren / RCL - 102,90 MHz (Lokeren)

Radio City Lokeren begon uit te zenden op 1 april 1982 en dat was geen aprilgrap. Reeds snel kreeg de radio goede reacties van de luisteraars die hun berichten konden sturen naar Postbus 32 te Lokeren. De omroep zond uit iedere avond tussen 20:00 en 0:00. Enkele medewerkers van het eerste uur waren Jaap De Groot, Michael Ford, Henk Van Dorp, Mike West en Mr Galaxy. Isabelle Boeklandt maakte o.a. deel uit van het promoteam.

De radio kreeg geen gunstig advies tot erkenning en stopte vrij snel met uitzenden.

Radio City Lokeren

Radio City Lokeren

up mail

Radio Lora / Axiradio - 105,90 MHz (Lokeren)

Radio Lora werd opgericht in 1981 om een alternatief te bieden voor de openbare omroep. De initiatiefnemer was Michel De Maesschalck. De benaming is een afkorting van Lokeren Radio. De studio werd geïnstalleerd op de Bergendries. In het begin werd overdag commerciële muziek gespeeld en 's avonds was er plaats voor meer gespecialiseerde muziekprogramma's.

Axiradio

Axiradio

Axiradio

In 1984 waren er in de studio's meer dan 25 cassette spelers opgesteld. Deze waren nodig om 24 uur continu programma's te voorzien. Alles werd aangestuurd door een zeer eenvoudig computersysteem die door eigen mensen werd ontwikkeld.

Axiradio

Radio Lora is vijf keer opgepakt. De eerste keer gebeurde dat in de Molenstraat op een vrij grove manier. De ordediensten trokken toen hun wapen bij de inval.

Op 1 mei 1998 wijzigde Radio Lora de roepnaam in Axiradio omdat dit moderner en vlotter klonk. De inspiratie kwam tijdens een TD waar een DJ met de naam Maximum de avond animeerde. Vanuit een bepaalde hoek zag men op een promobord in de zaal enkel "axi" en dat was meteen de aanleiding om met deze benaming verder te gaan.

Axiradio

Op zaterdag 14 november 2009 besloot Axiradio te stoppen. Aanleiding was een gebrek aan inkomsten door een teruglopende verkoop van promotiecampagnes. Radio Land Van Waas nam de vzw over en startte in december 2009 simultaan programma's te maken in Lokeren. Radio Land Van Waas begon toen ook zijn aanbod streekinformatie af te stemmen op Lokeren.

Axiradio

Axiradio

up mail

FM Sinaai - diverse frequenties - 105,50 MHz (Sinaai)

FM Sinaai was eerst in de lucht als Radio Lorasin wat de afkorting was voor Lokale Radio Sinaai. Op 13 november 1981 verscheen de oprichtingsakte in Het Staatsblad. Er zaten toen 6 personen in het bestuur namelijk technicus Hendrik Albrecht, Stefan Albrecht, Geert Bauwens, Jacques De Bruine, Etienne De Block, Marc Goddeeris.

De radio richtte zich enkel tot de gemeente Sinaai en zond uit tijdens het weekend. Een studio werd ingericht in een caravan in de Weimanstraat. In 1983 waren er 23 medewerkers die belangeloos radio maakten. Er werden programma's gemaakt voor alle lagen van de bevolking.

Het bestuur was van mening zolang de radio illegaal bezig was, niet te investeren in beter studiomateriaal. Er werd toch gespaard met de inkomsten van fanballs, wafelverkopen en drive-in-shows.

FM Sinaai bleef tot de erkenning met een beperkt vermogen uitzenden. Dat was de reden waarom de zender regelmatig op andere frequenties werd ingesteld.

De erkenningsaanvraag kreeg een positief advies van de minister. De radio had een trouw publiek en de programma's scoorden goed. Een studio werd ingericht in Wijnveld 199 te Sint-Niklaas. De antenne werd gemonteerd op een bestaande mast van een schuttersvereniging.

Op 28 februari 2005 is FM Sinaai gestopt met het brengen van uitzendingen omdat het geen nieuwe uitzendlocatie vond. De zender was 24 jaar op antenne maar de laatste tijd zat het de radiomakers niet mee. Medestichter en toenmalig voorzitter Rik Albrecht wilde al twee jaar eerder de uitzendingen beëindigen door geen nieuwe erkenning aan te vragen in 2003. Dat deed hij wil op vraag van een fervente luisteraar tijdens een volgende mini-erkenningsronde.

FM Sinaai

up mail

Radio Calypso - 104,00 MHz (Sint-Niklaas)

Radio Calypso was de eerste populaire radio in Sint-Niklaas. De stichter was Walter Lauwers, een elektrotechnicus die in zijn woning in de Verbindingstraat de radio opstartte in maart 1981. Gustaaf Van Daele, toenmalig gemeenteraadslid en uitgever van het reclameblad Kontakt Sint Niklaas, zorgde er voor dat de meeste medewerkers van het blad medewerkers van de radio werden.

Zes maanden later werd de vzw VVIC Calypso opgericht. Walter Lauwers, Gustaaf Van Daele en Ronny De Boeck werden de bestuurders. Het motto was de culturele animatie en sociale communicatie te bevorderen in een geest van pluralisme en verdraagzaamheid. Er waren echter steeds conflicten over geld en de vrees voor politiek en commercieel misbruik. De vzw werd ontbonden op 27 april 1982. Een beheerder nam al het materiaal weg.

Na vijf dagen werd de vzw CC Calypso opgericht en nieuw zendmateriaal werd voorzien. Echter vele medewerkers verlieten de radio en begonnen bij Radio One. Tenslotte bleven 20 medewerkers over. Er waren maandelijkse werkingskosten die 25.000 BEF (625 €) bedroegen. De erkenningsaanvraag kreeg een negatief preadvies.

Radio Calypso

up mail

Radio Progres - 100,50 MHz (Sint-Niklaas)

Radio Progres startte op 2 november 1980 als weekendradio. De oorsprong lag bij Radio Noord uit Nieuwkerken en Radio Sportief uit Sint-Gillis. Het was Radio Sportief die zorgde voor de eerste zender.

Initiatiefnemers Patrick De Bock en verzekeringsbediende Rudy De Tender waren niet tevreden over de programmatie van de openbare radio-omroep. Nationaal was er toen zo goed als geen muziek te horen die trendgevoelig was bij de jeugd. Men speelde op Radio Progres meer muziek als rock, punk en new wave. De berichtgeving was kritisch en zou het station vlug het etiket "linkse radio" geven.

Vijf maanden lang was Radio Progres de enige vrije radio in Sint-Niklaas. Het aantal medewerkers nam snel toe en het programmaschema breidde uit tot 4 à 5 uur per dag. Echter begin 1982 was het aantal medewerkers zo ferm gedaald dat er slechts één uur per week werd uitgezonden. Het bestuur kwam niet overeen want een deel van de medewerkers wilde meer commerciëler en professioneler te werk gaan. De studio verhuisde meerdere malen van plaats. Ook het materiaal werd enkele keren gestolen. Er waren snel geldproblemen.

Radio Progres

Radio Progres
bericht van 30 april 1982

In juni 1982 verdween Radio Progres even uit de ether na een inbeslagname. Het bestuur besloot toen hun energie te steken in de erkenningsaanvraag. De feitelijke vereniging werd een vzw met Rudy De Tender als voorzitter. "In de toekomst wil Radio Progres alle progressieve en informatiebeluste mensen van eender welke leeftijd, geslacht, beroep, ideologie of nationaliteit bereiken" was er in de erkenningsaanvraag te lezen. Andere leden van de vzw waren bediende Rony Behiels, café-uitbater Jan Frans en student Benny Bytebier.

Minister Poma gaf een gunstig advies echter de radio kon niet opnieuw uitzenden bij gebrek aan financiële middelen. De vzw voorzag wel steunende leden die een onbeperkte financiële inbreng konden doen.

Radio Progres

Radio Progres heeft geruime tijd zonder vergunning uitgezonden tot in 1992. In 2003 hebben enkele mensen van een jeugdhuis terug een dossier ingediend om een frequentie te bekomen in Sint-Niklaas. Hun dossier werd toen niet erkend.

up mail

Radio Agress - 102,80 MHz (Belsele, Sint-Niklaas)

Radio Agress was de derde vrije radiozender uit groot Sint-Niklaas die begon uit te zenden. Eerder waren Radio Progres en Radio Calypso in de lucht. Het initiatief kwam van tiener Jan De Belie, zoon van een meubelverkoper. Jan was net daarvoor technicus bij Radio Progres maar verliet die radio omdat er meningsverschillen waren. Hij had een andere visie om zich tot de jeugd te richten. Dus besloot hij zelf om een radio te starten in de Kerkstraat te Belsele. Hij zorgde zelf voor het studiomateriaal, zender en antennemast.

Radio Agress

Er werden programma's gemaakt tijdens het weekend tussen 07:00 en 21:00. Er werd besloten om door te gaan onder de benaming Radio Extreem vanaf 12 september 1981.

up mail

Radio Extreem - 102,70 MHz (Belsele, Sint-Niklaas)

Radio Extreem was de voorloper van Radio Agress. Er waren een tiental medewerkers die de programma's verzorgden. Op 12 september 1981 de eerste officiële uitzending plaats. Er werden programma's gemaakt tijdens het weekend tussen 06:00 en 22:00. Iets later werd de zender ook al aangezet op vrijdag tussen 17:00 en 23:00. De naam werd snel veranderd in Radio Extreem. Er waren een tiental medewerkers die de programma's verzorgden.

Van in het begin stond Radio Extreem in contact met elk jeugdhuis of elke jeugdclub uit Sint-Niklaas. Hun activiteiten werden regelmatig omgeroepen. De radio werd snel populair onder de jongeren.

Een vzw werd opgericht. Jan De Belie was nog te jong om lid te worden. Bestuurders werden lerares H. De Belie, technicus Eric De Veirman en mecanicien Dirk De Bruyne.

Bij de erkenningsronde werd vrij laat een dossier ingediend. De oprichtingsakte verscheen pas in Het Staatsblad op 9 juni 1983 terwijl minister Poma 15 december 1982 als uiterste datum had opgelegd. Er was ook een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef onder de andere medewerkers. Jan De Belie besliste om de radio te stoppen op 11 september 1983 en de vzw te ontbinden.

Radio Extreem

Jan De Belie bleef actief als hoogfrequent technicus. Hij maakte zelf zendmateriaal, audioprocessoren en antennes. Hij werd vooral bekend van de eerste vergunningsvrije straalzender, de STAT/STAR1800.

up mail

Radio Seventy Seven (77) - 101,45 MHz - 108,00 MHz - 102,60 MHz (Sint-Niklaas)

Radio Seventy Seven is gestart in juli 1982 en was gevestigd op de zesde verdieping van een appartementsgebouw. Oprichter was Wil Van Der Steen die afkomstig was van Radio Tiger te Stekene. Wil wilde een station oprichten dat professioneel moest klinken. In het begin viel dat tegen maar dat verbeterde naarmate de tijd vorderde. Pierre Cant, ook afkomstig van Radio Tiger, zorgde voor het beginkapitaal en werd programmaleider.

De benaming was gebaseerd op radiozender WABC77 uit New York. In het begin werden ook de jingles gebruikt van dat station.

Pierre Cant voerde de horizontale programmatie in en er waren programma's te horen van beroeps-Dj's zoals Luc De Groot en Ron Van Der Plas. Tot 1983 bleef hij uit het bestuur omdat hij voorwaardelijk was gestraft in het Mi-Amigo-proces. Toen in 1983 onenigheid was en leden uit het bestuur ontslag namen, werd hij lid van de vzw samen met zijn vrouw Magda Janssens.

Tijdens de beginperiode maakte men enkel programma's overdag. Na een maand werd de zender op een nacht gestolen. Dat viel niet op omdat er 's nachts niet werd uitgezonden. In diezelfde periode werd ook de antennemast geraakt door een bouwkraan. Ook werd op een ander moment de mengtafel vernield door een blikseminslag.

Radio Seventy Seven

Het station begon direct met het uitzenden van reclame. Rond die periode werd Radio Annick in beslag genomen omdat het reclame uitzond. De initiatiefnemers waren verbaasd dat zij geen ongewenst bezoek kregen.

Om een goede comfortzone te verkrijgen werd gebruik gemaakt van de ESSE-CI 20 Watt stuurzender gekoppeld aan de RFB400 om een stuurvermogen van 375 Watt te bekomen. Er werd uitgezonden op de frequentie 101,45 MHz.

Op 28 maart 1983 werd besloten om uit te zenden op 100,20 MHz omdat die frequentie minder werd gestoord. Echter Radio Spoetnic zette Radio Seventy Seven zo onder druk dat er na enkele dagen terug werd gekeerd naar 101,45 MHz. De radio werd in dezelfde maand ook in beslag genomen omdat men er achter was gekomen dat het reclame uitzond.

Radio 77 - brandbom

De radio slaagde er in om in november 1983 een overeenkomst te sluiten met de Nederlandse kabelleverancier Casema. Het signaal van Radio Seventy Seven werd in de gemeente Hulst verspreid op de kabel via 100,80 MHz. Alzo kon de Belgische omroep ook worden beluisterd in het grootste gedeelte van Zeeuws Vlaanderen. Het enige wat niet mocht van Casema was dat Radio Seventy Seven reclame zou uitzenden gericht op Nederland.

In 1984 zond het radiostation uit op de frequentie 101,40 MHz en had het aantal medewerkers gereduceerd tot 15. Alle medewerkers werden vergoed. De salarissen werden betaald uit de reclame-inkomsten. Er was toen ook een soort compromis om 5 minuten reclame per uur uit te zenden.

Radio 77

Studio in november 1984 (foto: FRM)

Eén van de best beluisterde programma's was de Regionale Hitparade. Aan de hand van de verkoopresultaten van platenzaken uit het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen werd wekelijks een lijst samengesteld. Het was een lijst met verrassingen omdat de verkoop in Vlaanderen en Nederland soms grote verschillen toonde.

Radio 77

Foto (Mike West): Flanders International Travel Fair in de stadsfeestzalen te St.-Niklaas. Presentator Rik Baker en technicus Kurt Verbruggen met wijlen Dhr. De Cauwer van het gelijknamige reisbureau omgeven door het prachtige decor van Radio Seventy Seven, wat overal als men buiten de studio kwam werd opgesteld.

De radio had een overeenkomst met het reclameagentschap IPB. Ook werd er in de live studio een moderne televisie tegen de muur gebouwd die een printer bevatte. Zo kon men probleemloos de teksten van teletekst afdrukken en gebruiken om het nieuws samen te stellen.

Radio Seventy Seven was ook de eerste Belgische zender die hun jingles liet produceren in Dallas, de stad bij uitstek waar jingles worden gemaakt. Ze kochten van de firma TM het pakket The Magic FM. Ook hanteerde de radio vanaf 1984 voor het HHOT format. Dat staat voor Hit-Hitback-Oldie-Tip.

Tijdens de erkenningsronde gaf minister Poma een gunstig advies.

Met behulp van een promotiewagen werd regionaal nieuws gemaakt. De wagen was voorzien van een mobilofoon om rechtstreeks reportages op de radio te brengen. Deze dure aangelegenheid werd verwezenlijkt door een sponsor.

Begin 2000 sloot de radio zich aan tot het netwerk TOPRadio. Een deel van de toenmalige medewerkers bleven programma's maken. In 2003 werd de radio niet meer erkend. Wel slaagde de vereniging er in om de erkenning te vernietigen van Radio Super. Bij een volgende mini-erkenningsronde kreeg Radio Super FM de frequentie in Sint-Niklaas toegekend.

http://www.mike-west.eu/radio_77.htm (website bestaat niet meer)

Radio 77

up mail

Radio Solymar - 101,20 MHz - 107,90 MHz (Sint-Niklaas)

Radio Solymar begon met uitzenden op zaterdag 21 november 1981. De radio werd opgericht door Fons Van Hoyweghen, alias Fonny de Tuinkabouter, die eerder bij Radio Calypso actief was. Een studio werd ingericht in Het Zwijgershoekske, achter crèmerie François. De radio besteedde veel aandacht aan regionale berichtgeving. In het programma Solymarmagazine werd een anderhalf uur aandacht besteed aan sociale en culturele informatie. Verder waren er wekelijks berichten voor dierenliefhebbers, mindervaliden en zieken. Er was ook een grote verscheidenheid aan muziekprogramma's. Een middenstander werd nogal hard tegen de schenen geschopt tijdens een satirisch programma. Er werd klacht ingediend en Radio Solymar werd in beslag genomen.

Om inkomsten te genereren werd promotiemateriaal verkocht en talrijke drive-in shows georganiseerd. De vierde verjaardag werd gevierd met een artiestenparade.

Radio Solymar

De vzw bestond uit Fons Van Hoyweghen, Adrienne Smet, elektrotechnicus Jacques Maes, Ernest Jacob, Alain Streat en Annie Rolus. Het waren hoofdzakelijk middenstanders. De vzw werd vier dagen te laat opgericht en het erkenningsdossier kreeg een negatief preadvies. Een bezwaarschrift vergezeld door politieke druk zorgde er toch voor dat vier jaar later de radio maar een halve frequentie kreeg. Radio Vrije Radio Belsele kreeg de toelating om elke week uit te zenden van woensdag 12:00 tot zaterdag 23:59 op dezelfde frequentie. Die volledige frequentie was oorspronkelijk volledig toegewezen aan Radio Solymar en dat viel niet in goede aarde. Radio Solymar vocht de beslissing met alle mogelijke middelen aan maar de minister bleef bij zijn standpunt dat Vrije Radio Belsele de helft van de frequentie mocht gebruiken.

In 1996 ging het met Radio Solymar financieel niet meer zo heel goed. Het bestuur van de vzw werd vervangen. De benaming werd Goldies Radio.

Radio Solymar

up mail

Vrije Radio Belsele - 107,90 MHz (Belsele, Sint-Niklaas)

Vrije Radio Belsele werd opgericht begin 1980. De toen 12-jarige Lieven Verwulgen was helemaal in de ban van de vrije radio’s. De magie van de radio liet Lieven niet los en hij wilde ook zelf uitzenden. Met een kleine elektronicabouwdoos maakte hij zelf een FM-zendtoestel. Hij begon uit te zenden met de naam Radio FM De Kouter. De zender had een bereik van amper 200 meter.

De jaren nadien bleef hij op kleine schaal experimenteren tot hij in 1984 zijn neef Bob Smet kon overtuigen om hem te helpen een radiostation op te zetten dat in heel Belsele te beluisteren zou zijn. Lieven en Bob kochten bij een ervaren elektronicaspecialist uit Belsele een eerste ‘echt’ zendtoestel, met een vermogen van 20 watt. De testuitzendingen begonnen direct toen de zender was geïnstalleerd. Met een transistorradio in de hand legden Lieven en Bob ettelijke fietskilometers af om te kijken tot waar ze hun radiostation konden ontvangen. Het nummer “Happy station” van “Fun Fun” werd tijdens de test continu herhaald. Na een paar uur rondrijden stelden ze vast dat ze in een straal van 10 km waren te ontvangen.

Op zaterdag 18 maart 1984 om 14:00 ging Vrije Radio Belsele officieel de lucht in vanuit de Eindestraat 5. De studio bevond zich in de slaapkamer van Lieven. De radio zond elke zaterdag van 12:00 tot 18:00 en elke zondag van 12:00 tot 19:00 uit. Een droom kwam uit maar niet zonder problemen. De zender veroorzaakte storingen op de tv-toestellen in de buurt. Toch lieten de buren Lieven en Bob begaan. Zelfs de papa van Lieven kon op zaterdagnamiddag niet meer naar zijn favoriete films kijken op de toenmalige BRT maar hij zag het door de vingers.

De uitzendingen werden gepresenteerd door Lieven en Bob. Op de radio heetten ze respectievelijk Georges Den Draaier en Bram Van Oosterdaele. Omdat ze niet voldoende zakgeld hadden om singles te kopen namen ze de muziek op van andere radio’s. Af en toe kregen ze van een vriend, Geert Stuer, wel cassettes met daarop de meest recente hits.

De uitzendingen van Vrije Radio Belsele veroorzaakten ook een drukte van jewelste op de slaapkamer. Er kwamen elk weekend een pak ‘medewerkers-supporters’ over de vloer en dat konden de ouders van Lieven niet altijd appreciëren. In september 1984 beslisten daarom Lieven en Bob om de studio en de antenne te verhuizen naar de Vijverstraat 18, het huis waar schoolvrienden Geert en Ivan Laheyne woonden.

Vrije Radio Belsele

Geert en Ivan waren bovendien toen al bijzonder handig en dat kwam van pas bij de bouw van het studiomeubel. Maar een nieuwe studio kostte uiteraard ook een pak geld en dat was niet evident voor een groep tieners. Zo kochten de medewerkers met een deel van hun zakgeld de meeste recente singles. Gelukkig hadden ze af en toe extra inkomsten. Zo organiseerden ze een heuse playbackshow in de toenmalige Zaal Van  Remoortel in de Molendreef te Belsele. Iedereen stond klaar om te helpen bij de organisatie: de dj’s, hun partners, ouders, vrienden, familieleden,… De playbackshow bracht maar liefst 80.000 BEF (2000 €) op.

Daarnaast gingen de Dj's ook op pad met hun eigen discobar De Keelshow. Die groeide uit tot een begrip in het Waasland en bracht ook geregeld geld in het laatje. Het maken van de uitzendingen zelf liep ondanks de extra inkomsten niet altijd van een leien dakje. Zo veroorzaakte de zender nog altijd storingen en hoorde je op de radio geregeld een vervelend bromgeluid doorheen de muziek. Andere Wase radio's investeerden in betere apparatuur.

Vrije Radio Belsele

Het werd tijd om er een echte technicus bij te halen. Deze hielp waar hij kon en zo konden de initiatiefnemers ondanks alles toch blijven uitzenden. Dat was ook een middenstander uit Belsele opgevallen. De bekende bloemist Frans Van Remoortel besloot te investeren in de radio. Met het geld kon Vrije Radio Belsele eindelijk een professioneel en goedgekeurd zendtoestel en degelijke antennes kopen die dan ook door professionals werden geïnstalleerd. In ruil draaide de radio reclamespots voor Frans Van Remoortel. Met het nieuwe zendtoestel vergrootte ook het zendbereik, maar dat was buiten de toenmalige RTT gerekend. Vrije Radio Belsele had zoals nog andere radio's in die tijd geen zendvergunning en was dus illegaal bezig, met als gevolg een inbeslagname van het materiaal. De inbeslagname veroorzaakte ook wrevel in de groep over de aanpak van de radio. Er werden nog zogenaamde nooduitzendingen gestart, maar het Vrije Radio Belsele-gevoel was verdwenen. In het voorjaar van 1986 ging de stekker uiteindelijk uit het stopcontact.

Ondanks het stopzetten van de uitzendingen bleven de Dj's van Vrije Radio Belsele dromen van een eigen, legale radiozender. Daarom werd in 1987 met de hulp van enkele volwassenen een vzw opgericht. Die had je toen nodig om te worden erkend en een zendvergunning aan te vragen.

In 1989 kwam ook Jan Keymolen bij de VRB-vriendenkring. Hij hield net als de anderen van muziek en dus ook van radio. Om de aanvraag voor een zendvergunning niet in gevaar te brengen maar toch te kunnen uitzenden, werd Radio Decibel gelanceerd. Die zond illegaal uit vanop de zolder van het ouderlijke huis van Jan Keymolen in de Kouterstraat in Belsele. Er werd gekozen voor een zender met een laag vermogen. Radio Decibel was alleen in Belsele te beluisteren. Veel medewerkers van de originele Vrije Radio Belsele waren terug van de partij. Radio Decibel had snel opnieuw veel fans en de zolder in de Kouterstraat groeide uit tot een ontmoetingsruimte voor jongeren. Waar jongeren samenkomen, ontstaan al eens meningsverschillen. Dat leidde uiteindelijk tot een volgende verhuizing.

Dit keer vonden de radiojongens onderdak in een huis van de toenmalige bakker Rooman in de Koutermolenstraat in Belsele. Het huis was niet in optimale staat en voor de elektriciteit deden ze een beroep op de toenmalige kruidenierswinkel Centra. Iedereen stak de handen uit de mouwen en in een mum van tijd was het huis opnieuw bewoonbaar. Een nieuwe locatie betekende ook een nieuwe naam. De naam van de radio werd Radio Belsele. De Dj’s vonden dat er toch een verwijzing naar het dorp moest zijn. De Belseelse radio was snel terug op kruissnelheid en het aantal luisteraars groeide gestaag maar de Dj’s vergaten dat ze nog altijd illegaal uitzonden. In 1990 werd de radio terug in beslag genomen.

De initiatiefnemers wilden kost wat kost terug in de ether. In 1990 werd alles op alles gezet om een officiële zendvergunning te bekomen voor Vrije Radio Belsele. Niets was de ploeg te veel. Daar hoorden zelfs uitstapjes naar Brussel bij om de documenten van de ene naar de andere overheidsdienst te brengen. Zo waren ze er zeker van dat geen enkel document verloren ging.

Vier jaar na het verschijnen van de statuten van de vzw in het Staatsblad was het eindelijk zover. Op 28 december 1990 ondertekende de toenmalige minister van Cultuur Patrick Dewael de documenten. Vrije Radio Belsele kreeg de toelating om elke week uit te zenden van woensdag 12:00 tot zaterdag 23:59 en dat via de frequentie 107,90 MHz. Die frequentie was oorspronkelijk volledig toegewezen aan Radio Solymar uit Sint-Niklaas. Die radio moest dus de helft van de uitzendtijd afstaan aan Vrije Radio Belsele en dat viel niet in goede aarde. Radio Solymar vocht de beslissing met alle mogelijke middelen aan maar de minister bleef bij zijn standpunt dat Vrije Radio Belsele de helft van de frequentie mocht gebruiken.

Om de radio opnieuw op te starten was veel geld nodig. De Belseelse handelaars geloofden nog altijd in het project en dat leidde tot een lening bij het plaatselijke BAC-kantoor. Voor de lening was een borg nodig en die kwam er in de vorm van kasbonnen die werden aangekocht door onder meer de ouders van de medewerkers, handelaars en andere sympathisanten. De voorzitter van de vzw, Kris Boelens, stelde ook een uitzendlocatie ter beschikking namelijk een herberg in de Kleemstraat. De medewerkers begonnen meteen met de verbouwingswerken en vrij snel werd een uitzendklare studio opgebouwd. De antennemast werd afgebroken in een tuin te Sint-Niklaas en terug opgebouwd in de Kleemstraat.

Vrije Radio Belsele

In juli 1990 was het dan eindelijk zover: Vrije Radio Belsele ging officieel als legale lokale radio van start. Er werd meteen een opendeurweekend georganiseerd om de band met de Belseelse bevolking terug aan te halen. De radio werd meteen heel populair om en rond Belsele. De discobar werd geregeld dubbel geboekt op één avond. Er was toen ook een koerier die de singles van de ene fuifzaal naar de andere bracht.

De meest spectaculaire fuif die de omroep organiseerde was de zogenaamde Videofuif in De Klavers te Belsele. Op een scherm werden tegelijkertijd de videoclips getoond van de hits. De fuif was zo'n groot succes dat de politie om 1 uur 's nachts de fuif stopzette omdat door de grote drukte de veiligheid niet meer kon worden gegarandeerd.

Het waren toen gouden jaren voor Vrije Radio Belsele. Zo goed als alle uitzenduren waren gevuld met rechtstreeks gepresenteerde programma's. Ook de handelaars waren enthousiast en boekten veel reclamecampagnes op de radio. Een deel van de medewerkers was er dan ook van overtuigd dat er nog meer uit de radio kon worden gehaald maar dan hadden ze een groter zendgebied nodig. Dat zou dan moeten leiden tot meer inkomsten uit reclame.

Vrije Radio Belsele

In 1994 werd dan ook beslist om Vrije Radio Belsele te verhuizen naar Sint-Niklaas. De studio werd ingericht in het voormalige gebouw van de Nationale Bank in de Prins Albertstraat. Een foute keuze bleek achteraf. Veel medewerkers zagen de verplaatsingen naar Sint-Niklaas na verloop van tijd niet meer zitten en gaven er de brui aan. In 1995 schakelde de radio dan ook over op non-stopmuziekprogramma's. Ook de inkomsten uit reclame verminderden fors.

De radio kreeg het almaar moeilijker om te overleven. Het bestuur van de vzw kon dan ook niet anders dan een drastische beslissing te nemen. De vzw droeg de zendvergunning over aan Pierre Cant, de eigenaar van de toenmalige Radio Seventy Seven. Ook met Radio Solymar ging het ondertussen niet meer zo heel goed en Pierre Cant kon ook het bestuur van Radio Solymar overtuigen om de zendvergunning over te dragen. De fusie leidde in 1996 tot Goldies Radio.

De jaren verstreken en veel medewerkers van Vrije Radio Belsele waren ook echte vrienden en hielden contact. Tijdens die ontmoetingen werd uiteraard over radio gepraat. Kwam daarbij dat ook de Vlaamse Regulator voor de Media de mogelijkheid bood om een vergunning te verkrijgen voor een korte periode om een evenement met radio te verzorgen. Het duurde niet lang vooraleer opnieuw wilde plannen werden gesmeed onder impuls van Dj Geert De Fré. De Dj's van toen namen contact op met de plaatselijke verenigingen, handelaars en politici en in 2010 was de eerste uitzendweek inclusief allerhande evenementen tijdens de zomerkermis een feit.

bron: Lieven De Maertelaere van www.vrijeradiobelsele.be

up mail

Radio One - 102,30 MHz (Sint-Niklaas)

Omer Vercruyssen presenteerde onder het pseudoniem Wim Van Waas een sportprogramma op Radio Calypso. Toen hij niet meer overeenkwam met Gustaaf Van Daele stapte hij in januari 1982 op en richtte Radio One op. Een studio werd ingericht in de toenmalige George Club, gelegen aan de Leopold II-laan. Nog in hetzelfde jaar verhuisde de radio naar Mr. Billstreet, de vroegere Radarsupermarkt. Echter ook in 1982 hebben een aantal medewerkers Radio One gestart in Dancing Boomerang. Omer Vercruyssen diende klacht in bij de Rijkswacht omdat zij de naam onrechtmatig gebruikten en na drie uur programma werden de uitzendingen gestaakt.

Radio One programmeerde vlotte, populaire muziek gericht op een jong luisterpubliek. Er werden ook sporadisch regioberichten omgeroepen.

In de vzw zetelden onder meer Danny Bontinck en Kurt Verellen. Zij kwamen na een tijdje niet meer overeen met de andere leden van het bestuur en trokken naar Radio Seventy Seven. Omer, die het beheer van de radio deed tijdens zijn vrije uren, verloor ook zijn werk. Ook de RTT viel binnen en nam de zender in beslag omdat deze de luchtvaartfrequenties stoorde.

Radio One kreeg een positief preadvies van de minister maar beëindigde toch de uitzendingen enige tijd later.

Radio One

up mail

Radio Land Van Waas - 105,00 MHz - 106,80 MHz - 106,40 MHz - 105,90/107,90 MHz (Sint-Niklaas)

Beroepsjournalist Hubert Wilssens meldde in de krant Het Vrije Waasland tijdens de zomer van 1981 over de oprichting van Radio Belinda in de regio. Het plan was om samen met technicus Jo Van Britsom een radio op te starten maar deze laatste durfde het uiteindelijk op de valreep niet omdat er toen werd bericht over de massale inbeslagnames bij andere radio's. Toch werd op 28 januari 1982 een vzw opgericht met de naam Vrije Private Omroepsvereniging Land Van Waas. De stichters waren Jo Van Britsom, Hubert Wilssens en Marc De Coen. Marc De Coen was eigenaar van een café en tevens eigenaar van platenzaak Pyramid. Men keek de kat uit de boom tot 1 oktober 1983. Toen werd gestart met testuitzendingen bestaande uit non-stopmuziek op de frequentie 105,00 MHz.

De eerste officiële uitzending was te horen op 1 november 1983. De roepnaam van het station was Radio Land Van Waas. Er werd uitgezonden in een herenhuis net naast de platenzaak Willy Hermans in de Prins Albertstraat. Het doel van de radio was op pluralistische wijze zonder rechtstreekse of onrechtstreekse binding een communicatie te verwezenlijken en bij te dragen tot de sociale en culturele ontwikkeling evenals tot de permanente vorming van de luisteraar.

De krant Het Volk publiceerde op 22 september 1982 dat Radio Land Van Waas zich verzekerde van financiële en politieke ACW- en NCMV-steun. Dit was een flagrante overtreding van het artikel 44 van het toenmalig decreet waar de onafhankelijkheid van een politieke partij werd beschreven.

Op donderdag 3 november 1983 werd de zender in beslag genomen door de RTT omdat deze het luchtverkeer stoorde. Het bleef een lange tijd stil op de frequentie.

Toen de radio werd erkend, kreeg het de frequentie 106,80 MHz toegekend. Later werd de frequentie gewijzigd in 106,40 MHz. Het zendbereik werd gevoelig uitgebreid toen in december 2009 de vzw van Axiradio werd overgenomen en simultaan programma's begon te maken in Lokeren op 105,90 MHz.

Radio Land Van Waas

De omroep richt zich op een publiek tussen de 25 en 55 jaar oud, met vooral aandacht voor dertigers en veertigers. Het format wordt door het radiostation "Hits & Classics" genoemd.

Radio Land Van Waas

Het radiostation evolueerde naar een lokale radio die zich specialiseerde in het brengen van regionaal nieuws uit het Waasland. De radiostudio verhuisde in 2018 naar de Entrepotstraat te Sint-Niklaas.

Radio Land Van Waas kreeg op 1 januari 2018 een erkenning om in Sint-Niklaas uit te zenden op de frequentie 107,90 MHz en inn Lokeren via 105,90 MHz.

up mail

Radio Beverland - 101,80 MHz - 106,10 MHz (Melsele, Beveren)

De eerste uitzending van Radio Beverland vond plaats rond 15 september 1981. De radio had pech want de eerste inbeslagname volgde ruim een week later. Op 24 september 1981 werd de radio door de RTT uit de lucht gehaald. Zelfs 4000 singles werden in beslag genomen maar werden later terug gegeven. Er moest wel een boete van 12.000 BEF worden betaald en de apparatuur werd verbeurd verklaard.

De voorzitter was eigenaar van de radio en tevens eigenaar van het materiaal. Hij nam ook de meeste taken op zich.

Tot februari 1982 lag de radio stil. Vanaf dan is men terug programma's beginnen maken omdat men merkte dat er meer en meer radio's in de buurt ontstonden.. Er werd 6 uur per dag programma gemaakt met een laag zendvermogen. Het aantal uren werd snel opgedreven tot 17 uur per dag, namelijk van 7:00 tot 0:00. Een maand later was Radio Beverland 24u/24u in de lucht.

De radio diende een dossier in en werd voorlopig erkend. Later zou een erkenning volgen met een vermogen van 100 Watt op de frequentie 106,10 MHz.

Radio Beverland

Ook in Nederland had Radio Beverland een luisterpubliek. De radio was daar goed te ontvangen in Terneuzen, Goes, Vlissingen en Bergen-Op-Zoom. Dat kwam omdat Radio Beverland een goede antenneopstelling had.

In 1985 maakte de radio gebruik van een moderne studio. Vier cassettedecks werden bestuurd met een computer die op een precies moment kunnen worden bestuurd. Vijfentwintig medewerkers staan garant dat praktisch de ganse dag live werd gespeeld. De nachtprogrammatie werd verwezenlijkt door bandopnames. Medewerkers van toen waren onder andere Ben Van Praag, Marc Hermans, Jan van de Stok en Bob de Groot.

Hier volgt het programmaschema uit 2003

weekdagen

Radio Beverland

 

zaterdag

Radio Beverland

 

zondag

Radio Beverland

 

In 2017 kreeg Radio Beverland een nieuwe vergunning voor negen jaar. Presentatoren waren toen Jörgen Van Geffen, Ronnie De Beleyr, Gerry De Graef en Peter De Winter.

up mail

Radio FM Stekene - 100,40 MHz (Stekene)

Radio FM Stekene was een samenwerking van Radio Domino en Radio Spoetnic en is ontstaan in 1980. Als gemeenschappelijke naam werd gekozen voor Radio FM Stekene. Een deel van de medewerkers hebben in november 1981 terug Radio Domino opgestart.

Oorspronkelijk is de radio ontstaan bij Jeugdclub 777. Het was in Stekene the place to be voor de jongeren. Om diverse redenen stopte de jeugdclub na een tijdje en daaruit ontstond Radio FM Stekene. Marc Van Bauwel was de stichter.

De eerste studio werd geïnstalleerd in de Molenstraat in een huis voor jongeren. Voor Marc kwam dit goed uit omdat het slechts 200 meter was verwijderd van zijn woonplaats. Daarna werd verhuisd naar de Hellestraat 123.

De radio maakte programma's op een primitieve manier. Overdag werden vinyl plaatjes gespeeld en opgenomen op band via een Revox bandopnemer. 's Nachts werd de opgenomen band afgespeeld.

De muziekkeuze was vrij alternatief in vergelijking met andere radio's uit de buurt. De grote sponsor was toenmalig burgemeester Arnoud Heyse.

De zender had een sterkte van 300 Watt. Deze werd aangeschaft in Antwerpen. Deze werd gekoppeld aan antennes op een mast van 30 meter hoog. Met dat vermogen had Radio FM Stekene een bereik van 30km. Omdat er schrik was voor een inbeslagname werd de zender verstopt onder de douchecabine in de badkamer.

In 1984 werd verhuisd naar De Walle in Stekene. De naam van het station werd veranderd in Radio Domino.

FM Stekene

up mail

Radio Domino - 101,00 MHz (Stekene)

Radio Domino is ontstaan uit Radio Fiasco en is even later gaan samenwerken met Radio Spoetnic. In november 1981 is Radio Domino terug op eigen benen gaan staan als een jong, kritisch ingesteld station omdat er een verschillende opvatting was over de manier van radio maken.

De radio zond uit iedere zaterdag en zondag tussen 9:00 en 21:00. De luisteraar hoorde een hardrockprogramma, een programma waar nieuwe elpees werden voorgesteld, twee sportprogramma's en een rustig muziekuurtje. Ook op maandag werd een programma gemaakt. Een sociaal, kritisch programma was toen te horen tussen 18:00 en 22:00.

In 1984 smolten Radio Domino en Radio FM Stekene samen.

De radio kreeg geen erkenning.

up mail

Radio Spoetnic - 100,20 MHz (Stekene)

Radio Spoetnic is eerst gaan samenwerken met Radio Domino onder de noemer Radio FM Stekene maar die samenwerking was van korte duur omdat de radio's toch een aparte mening hadden over het maken van radioprogramma's.

Er werd hoofdzakelijk populaire, Nederlandstalige muziek gespeeld. Het luisterpubliek bestond zowel uit volwassenen als jongeren.

Tijdens de werkdagen was de radio te beluisteren tussen 10:00 en 23:00. Tijdens het weekend werden programma's gemaakt tot 01:00. De luisteraar hoorde voornamelijk verzoekprogramma's.

Het radiostation was voor verzoekjes telefonisch te bereiken op 031 79 72 04. In de zone Antwerpen moest men toen het nummer vormen zonder zonenummer 031. Toevallig was dit hetzelfde nummer van de hit "Draai dan 797204" uit 1964 van Will Tura. Fans van Will Tura probeerden na al die jaren nog steeds dat nummer uit in de hoop Will Tura aan de lijn te krijgen. In de telefoonzone Antwerpen kwam men terecht bij Radio Spoetnic. De medewerkers van de radio vonden het een hemels cadeau toen ze van de toenmalige RTT in januari 1982 dit nummer kregen toegekend. Tijdens de verzoekprogramma's moest even het plaatje van Will Tura worden gespeeld om het telefoonnummer kenbaar te maken aan de luisteraars. In augustus 1982 kwam daar een eind aan want toen werd voor de zone Antwerpen een zevende abonneenummer toegevoegd. Radio Spoetnic was toen te bereiken op 03 779 72 04.

De radio kreeg geen erkenning en hield op te bestaan enige tijd later.

Radio Spoetnic

Radio Spoetnic

up mail

Radio Tiger - 102,80 MHz (Stekene)

Radio Tiger (of Radio Tijger) werd het derde radiostation in de gemeente Stekene. Eén van de medestichters was Yvan Diericks. De testuitzendingen startten op 21 november 1981 en duurden tot 13 februari 1982. Tijdens die periode werd gebruik gemaakt van andere zenders en antennes om het signaal zover mogelijk te brengen. Het resultaat was dat na de testperiode Radio Tiger 12 km verder kon worden beluisterd. De radio was richting Antwerpen te beluisteren tot in Kieldrecht.

De eerste officiële uitzending vond plaats op 13 februari 1982. Dit gebeurde met een receptie waar onder andere de volgende gasten aanwezig waren: Roger De Vlaeminck, Jean-Marie Pfaff en Willy Sommers.

Bij de opening was de studio gelegen in de Stationsstraat reeds professioneel ingericht. Deze bevatte twee platendraaiers, twee cassettedecks, een mengtafel, twee REVOX bandopnemers, twee jinglemachines, een microfoon, een koptelefoon en een radio gestuurde klok. De zender was aangesloten op 4 dipoolantennes gemonteerd in een zendmast van 35 m hoog.

Radio Tiger

Radio Tiger - studio

De programmatie was in handen van Rick Baker en Mike West. De programma's werden vlot gepresenteerd. Er werd van de meet af aan 24 u / 24u radio gemaakt.

De weekprogrammatie zag er als volgt uit: ontwaken met de Tijger, De Ontbijtclub, Tussen de Grenzen, Koffie met Albert, Werkradio plus nieuwtjes van de RVA, Middagmozaiek, Expres Parade, Music Carrousel, Hot Spot, Traffic Jam, Postbus 18, Gouden van Dagen, WW Show, Waas- en Zeeland, Op zoek naar middernacht, LP Boetiek, Nachtvlinders en Ochtendnevel. Tijdens het weekend waren er ook de programma's Twinnie aan tafel 10, Tijger Tips, Disko impressie, Het oog op zondag, Cash Casino, Sport bij Tijger en Kolder in de Polder.

De medewerkers van het eerste uur waren Dirk De Prater, Albert Van der Laan, Pol De Mol, Twinnie, Luk Baart, Ricky Solo, Peter De Winter, Paul De Wit, Mike West, Tony Prins, Peter Gordon, Patrick De Cort, Haike Dubois, Franske, Walter en Walter, Wilfried, Bert De Bakker, Johnny Rynders, Will Van der Steen, James White, en Donald Van Holland.

Radio Tiger kende tijdens het eerste jaar enkele tegenslagen. De radio werd eenmaal in beslag genomen en het materiaal werd ook gestolen. Een nieuwe mengtafel werd aangeschaft: een S1008 met faderswitchen om platen direct te kunnen starten door de schuif omhoog te plaatsen.

Op een bepaald moment werd gebruik gemaakt van een zender met een vermogen van 1 kilowatt. Dit resulteerde in een zendbereik tot aan de Belgische kust.

Op zaterdag 13 mei 1983 werd een grote vedettenparade georganiseerd in de gemeentelijke sporthal van Stekene met optredens van onder andere Mike Anthony, José, Patrick Retour and z'n Tickets, Tony McKenzy, Anita Leone, John Larry, Freddy Stewart, Bordeaux Rouge, Eddy Van Kluisbergen, Sarah Kane, Peter and the Summernight Girls, Rick Travers, Albert Fork, Mac Marlow, The Arizona Rangers, The Flamingo's, Lady Butterfly, Mark Morlock en Benny Neyman. Op zondag 14 mei 1983 vanaf 19:00 traden Kurt Van Eeghem en Peter Koelewijn en zijn Rockets op.

Omstreeks 1984 ging het met het radiostation door interne meningsverschillen niet meer goed. Enkele belangrijke medewerkers waren reeds verhuisd naar Radio Seventy Seven te Sint-Niklaas. Radio Tiger bleef nog enkele jaren bestaan. De kosten van de auteursrechten en de elektriciteit werden te hoog. De naam en het jinglepakket werd doorverkocht aan vzw Vrije Eeklose Radio Omroep die de naam en de jingles nog enige jaren heeft gebruikt.

Radio Tiger

Radio Tiger

up mail

Radio Cupido - 94,50 MHz (Stekene)

Radio Cupido werd opgericht als in Nederland in 1984 met het doel om als legale lokale radio van start te kunnen gaan in Terneuzen. Er werd gelobbyd bij de lokale en regionale politiek om te assisteren met de juridische aspecten. Ook werd beroep gedaan op een advocaat.

Er werd een studio ingericht in een flat te Terneuzen en het lokale kerkkoor werd ingeschakeld om jingles in te zingen voor dit nieuwe radiostation. Alles stond klaar om van start te gaan maar Nederland was er toen nog niet klaar voor. De Dj's stonden wel te popelen dus werd besloten om vlak over de Nederlandse grens te Heikant de zender te installeren. Een zendmast werd geplaatst, een zender werd aangeschaft en een caravan werd ingericht om de programma's op antenne te brengen. De programma's werden opgenomen in de studio te Terneuzen en de volgende dag werden ze vanuit de caravan de ether ingestuurd op de frequentie 94,50 MHz.

Het avontuur duurde niet lang. Interne problemen zorgden er voor dat het bestuur uiteenviel. De radio draaide nog geruime tijd door maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven.

bron: John Westland's muziekpaleis

Radio Cupido

up mail

Radio Reynaert - 104,00 MHz - 105,30 MHz (Sint-Gillis-Waas)

Radio Reynaert zond voor het eerst uit op zaterdag 12 september 1981 om 9:00. Initiatiefnemers waren Anton Van Damme en Rudy Hillaert. Zij hadden enkele maanden nodig om alles voor te bereiden. Er werd eerst tijdens het weekend uitgezonden omdat er gewoon te weinig mensen waren om alle uren op te vullen. Zaterdag werden programma's gemaakt tussen 9:00 en 20:00. Zondag startten de uitzendingen om 12:00. De programmatie bestond uit muziek en informatie uit Hulst en Sint Gillis. In de ploeg zaten zowel Belgische als Nederlandse medewerkers.

De radio was oorspronkelijk gevestigd in de Oude Molenstraat te Sint-Gillis-Waas, om begin 1984 te verhuizen naar de leegstaande fabriek "Prefabel" in de Bergstraat.

In 1986 werd de radio opgepakt. Vier jaar lang heeft de radio toen er uit gelegen. Radio Reynaert slaagde er in om een erkenning te krijgen en er kwam een doorstart op vrijdag 28 december 1990. Er werd verhuisd naar een groot tuinhuis terug in de Oude Molenstraat waar een nieuwe studio werd ingericht. Alles stond toen onder leiding van Franky Vermeulen.

Radio Reynaert legde al die jaren de klemtoon op regionale informatie en probeerde de luisteraars te betrekken bij de uitzendingen. Verzoekjes konden de luisteraars deponeren in verzoekbussen die overal waar Radio Reynaert kon ontvangen worden waren opgesteld in cafés en winkels.

Enkele hoogtepunten waren zonder twijfel het spelprogramma "Op zoek naar de schat van Koning Nobel" waar de luisteraar aan de hand van tips op zoek moest gaan naar een verborgen schat. Verder was er de solidariteitsactie “Hoop voor Annouk” die in 1991 werd georganiseerd. Het meisje had een zeldzame hersentumor en kon enkel worden geopereerd in Amerika. Haar grootouders waren verbonden aan de voetbalclub in De Klinge waar geld werd ingezameld. De omroep is mee op de kar gesprongen en verzamelde na enkele weken 1,3 miljoen BEF (32.500 €). Jammer genoeg stierf het meisje enkele maanden later.

Eric De Keyzer was destijds aan de slag als douanier. Hij maakte furore door enkele notoire smokkelaars te overtuigen om een interview af te leggen in zijn programma De Canapé. Hij legde ook heel wat bekende politici op de rooster zoals Marianne Thyssen, Miet Smet en Freddy Willockx.

Het runnen van de radio werd steeds moeilijker. De reclame-inkomsten daalden tijdens de jaren 90. Het bestuur van Radio Reynaert besloot op 28 december 2000 - één jaar voor het verstrijken van de vergunning – zelf de stekker uit het stopcontact te trekken,

Tussen donderdag 9 april en zondag 12 april 2015 was Radio Reynaert terug te beluisteren op de frequentie 102,60 MHz. Er werd een tijdelijke vergunning aangevraagd om na 15 jaar terug even uitzendingen te verzorgen. Aanleiding was de inwijding van de ‘Doodendraad’, de ingebruikname van een nieuw fietspad en de opening van een belevenissenparcours aan het Klingspoor. Om deze uitzendingen te realiseren, werd er samengewerkt met de gemeenten Hulst en Sint-Gillis-Waas, de Vrienden Kling van het Klingspoor en het zangkoor Sint-Cecilia De Klinge.

up mail

Radio Dancity - 99,60 MHz (De Klinge)

vrijeradio kreeg onderstaand bericht:

Ik ben tussen 14 maart 1995 tot 4 februari 1998 bezig geweest met Radio Dancity. Eerst werd geëxperimenteerd met een stuurzender waarvan de booster stuk was. Vervolgens heb ik meer bereik proberen te halen met een Stentorzender van ongeveer 3 à 4 Watt. Bij dit pakket zat spijtig genoeg ook een defecte booster van 20 Watt bij. Met twee zelfgemaakte dipolen op een twaalftal meter hoogte kon ik een bereik halen van drie kilometer. Omdat er een filter ontbrak werden ook heel wat Tv-signalen gestoord in de buurt. Vervolgens ben ik maar ineens met het zware werk begonnen. Via De Koopjeskrant heb ik mij een zender van 20 Watt met bijbehorende booster van 100 Watt + één 'echte' dipool aangeschaft. De zender was kristalgestuurd en het bijbehorend kristal was er eentje van 100,30 MHz. Ik heb toen een kristal laten maken voor 104,80 MHz. Het zendbereik was niet naar mijn zin en ik had geen zin om een ander kristal te laten maken met een andere frequentie. Dan heb ik maar de zender opengegooid en beginnen prutsen aan de afstelling. Na enkele uren sleutelen en meten kon ik de frequentie instellen op 99,60 MHz. Het zendgebied was naar mijn zin. Vanuit de gemeente De Klinge (ten Noorden van Sint-Gillis-Waas net tegen de Nederlandse grens) reikte mijn signaal tussen Antwerpen, Gent en delen van Brussel. Zelfs in Breda kon men luisteren naar mijn radio. De laatste week werd er zelfs in stereo uitgezonden en via een afgedankte RDS-decoder kon ik de naam van het station meesturen.
Maar op 4 februari 1998 kreeg ik ongewenst bezoek. Cornelis Peeters en zijn assistent stonden bij mij aan de voordeur. Zij hebben toen mijn zender in beslag genomen. Toch heb ik gedurende drie jaar radiogeschiedenis gemaakt.
In bijlage enkele jingles van mijn ter ziele gegane radiostation.

up mail

Radio Noordzee - 103,20 MHz (Watervliet)

Jan Van De Wege was eind jaren 70 begonnen met piratenuitzendingen om en rond Groede in het Nederlandse Zeeland. De benaming van de radio was eerst Radio Enterprise. Zijn zender werd tijdens een uitzending bij hem thuis in beslag genomen. Hij begon dan met uitzendingen op verplaatsing. Er werd regelmatig veranderd van locatie. Zo werd uitgezonden op een graansilo, een verlaten boerenschuur of bij vrienden thuis. Ondertussen werd de naam Radio Noordzee gebruikt. Na drie inbeslagnames werd beslist om de radio in België te installeren.

In 1981 werd een radiostudio opgericht in Watervliet, op 500m van de Nederlandse grens. De radio begon met een weekendprogrammatie. De eerste zendmast was vrij laag voorzien van twee richtantennes. Snel werd deze vervangen door een getuide mast van ongeveer 26 meter hoog waar 4 rondstraalantennes werden gemonteerd.

De installatie van de radio werd mogelijk gemaakt door Ooms Jan en Anthon. Zij financierden de huur, verwarming, zendmast en apparatuur.

Er werd een vzw opgericht om een erkenning te verkrijgen. De vzw werd opgericht dankzij Fittipaldi van Radio Alpine uit Roeselare. Vijf jaar later kreeg de radio een erkenning en verkreeg een vergunning om uit te zenden op 103,20 MHz. De radio groeide uit tot een professioneel radiostation voor de regio Watervliet en een deel van Zeeland. In Terneuzen werd het radiosignaal op de kabel gezet door exploitant CAI. De gemeenteraad van Terneuzen, machtiginghouder voor de bekabeling, keurde dit goed. Er was zelf geen probleem dat er reclame werd geprogrammeerd.

Radio Noordzee

Radio Noordzee - studio

De getuide mast werd snel vervangen door een zelfdragende mast met een hoogte van 33 meter. Er werden 8 dipolen gemonteerd die werden gericht naar Nederland. Oorspronkelijk werd met een klein vermogen uitgezonden echter een slim kwikcontact zorgde ervoor dat er met een veel hoger vermogen werd uitgezonden.

Radio Noordzee - antennemast

Loslopende Dj’s die zich aanmeldden werden opgeleid tot volwaardige medewerkers. Mensen in opleiding mochten eerst ‘s avonds hun programma verzorgen. Er werd geopteerd om een format te hanteren met muziek uit de jaren 60 en 70, afgewisseld met enkele hits. Iedereen was vrij in de platenkeuze echter de programmaleider volgde de medewerkers op dat ze niet te extreme muziek speelden.

De programmatie zat als volgt in elkaar: ‘s Morgens werden activiteiten omgeroepen, omkadert in rustige muziek. Daarna startte een programma gericht op de huisvrouw. In dit programma zat streeknieuws verwerkt afgewisseld met items of interviews over het verenigingsleven. De namiddag werd gestart met Lunch Tijd. Dit was een humoristisch programma. Vervolgens werden verzoekplaten gespeeld en ook jeugdprogramma’s waren van de partij.
Ieder uur zorgde een nieuwsredactie voor nieuwsberichten. De klemtoon lag op het brengen van lokale nieuwsberichten.

Radio Noordzee

Om de kosten te dekken werden reclameboodschappen uitgezonden. 60% van de adverteerders waren Nederlandse bedrijven. De vzw Publi Noordzee werd in Nederland opgericht zodat de Nederlandse adverteerders keurig konden worden gefactureerd.

Radio Noordzee beëindigde de uitzendingen ergens in 1988.

foto's: http://www.janvandewege.nl/radio.html

up mail

Radio Popular - 105,50 MHz (Watervliet)

Radio Popular werd opgericht door Marinus Huyssen in het Nederlandse Walcheren. Hij was om dezelfde reden als Radio Noordzee vertrokken uit Nederland en installeerde zich eveneens in Watervliet, eerst in de Calusdijk. Later werd er verhuisd naar het gehucht Mollekot, noch korter bij de grens.

Er werd eveneens een zeer hoge zendmast geïnstalleerd met vier dipolen gericht op Nederland. Met een enorme gedrevenheid heeft een groep enthousiastelingen toen één van de best beluisterde stations in de regio gemaakt. Het succes was te wijten aan een goed zendbereik, gepaste jingles en een uitgekiend muziekformat. Dankzij de financiële steun van Frank en Pol van Frapo bv kon veel worden gerealiseerd.

Radio Popular draaide 24 uur per dag. 's Nachts werd gebruik gemaakt van non-stopbanden.

Radio Popular

Radio Popular

Radio Popular

De radio werd niet erkend. De zender werd daarna in juni 1986 in beslag genomen. Kort daarna werd met de in Nederland beruchte Rohde & Schwarz "Harry" zender van zo'n 500 Watt uitgezonden. Het bereik was toen een beetje teveel van het goede. Deze zender werd kort daarna eveneens in beslag genomen.

Radio Popular