Je hebt het misschien al meegemaakt.Je luistert naar jouw favoriet radiostation op de FM-band en opeens wordt het gestoord door een radio uit Spanje, Denemarken, Italië of misschien wel Turkije. Na een vrloop van tijd is de stoorder verdwenen en kan je terug in perfecte condities luisteren naar jouw favoriete radio.
Dergelijk fenomeen is in eerste instantie te wijten aan de abnormale propagatie van signalen onder invloed van een temperatuursinversie. Dit kan gebeuren als een hogedrukgebied komt aanzetten of langzaam verdwijnt. Het komt er dus op aan om de weerkaarten in de gaten te houden en vooral heel veel te luisteren. Vanaf het overbruggen van afstanden boven de 100 km spreek je over DX. DX is de afkorting voor Distance. Deze afkorting werd onder andere gebruikt tijdens de telegrafieperiode.
Tijdens de zomermaanden heb je ook de ioniserende DX. Dankzij de zon ontstaan op 100 kilometer hoogte wolken van geïoniseerde deeltjes die radiosignalen van een hoge frequentie terug naar de aarde kaatsen. Alzo kunnen FM-radiozenders die tot 2400 km zijn verwijderd worden ontvangen.
Met de komst van de RDS is het gemakkelijker te achterhalen welk station precies wordt ontvangen. Door middel van een gemodifieerde tuner en de RDSDX-software verschijnt automatisch alle informatie op het PC-scherm.
Bekijk hier een fotoreportage foto 1 2 3 4 5 6 genomen tijdens het najaar van 2005.
Meer info via http://home.pi.be/~wijnherm