DE LIJST

Radio Noordzee
Hit FM
FM Limburg
Radio Centraal - RCL
Hasselt FM
Radio Randstad
Radio Stad FM
Radio Siesta / Radio Midden Limburg (RML) (Zonhoven)
Radio Benelux (Beringen)
Radio Formule 1 (Zolder)
Radio Omega (Houthalen)
Radio FM Goud (Helchteren, Peer, Bree)
Radio Ham (Ham)
Radio West Point / Martinique (Ham)
Radio Tornado (Leopoldsburg)
Radio Royaal (Hamont Achel)
Radio Signaal (Overpelt)
Radio LRM (Maaseik)
Radio Grensland (Kinrooi)
Radio Monza (Kinrooi)
Radio Genk Regionaal (Genk)
Radio VRD (Diepenbeek)
Arcan Radio (Bilzen)
Radio Baccara (Sint-Truiden)
Radio Aktief / Topradio / Trudo FM (Sint-Truiden)
Radio Velm (Velm, Sint-Truiden)
Vrije Radio Wellen - VRW (Wellen)
Radio Tongeren (Tongeren)
Radio Zuid Limburg (Tongeren)
Radio Voeren Uilenspiegel (Voeren)

DE HISTORIEK PER RADIO

Radio Noordzee - Hit FM (103,00 MHz - 105,00 MHz - 106,00 MHz - 106,10 MHz)

Radio Noordzee is de pionier in Limburg die in augustus 1979 startte met lokale uitzendingen. Er werd eerst uitgezonden op zondagmiddag vanuit Tessenderlo. Mike The Tiger en Dirk Vanmeert waren de medewerkers van het eerste uur. Het waren lokale DJ's en CB fanaten.

Er werden contacten gelegd met Chris Barrow en Harry Vanhoof. Chris installeerde in zijn woning een opnamestudio om alle radioprogramma's op te nemen. Begin maart 1980 was Radio Noordzee voor het eerst te beluisteren in Hasselt vanuit Hotel Pax op de Grote Markt met een zendvermogen van 12 Watt. Op 23 maart 1980 echter werd de zendinstallatie in beslag genomen. Er werd ook geprobeerd om de uitzendingen te laten gebeuren vanuit de woning van Chris ergens in Kuringen maar ook daar werd de apparatuur in beslag genomen.

Eerste gebruikte zender van Radio Noordzee
Eerste stuurzender (6 Watt) van Radio Noordzee.

Radio Noordzee trok toen de natuur in met een bestelwagen waarin zender en bandopnemer waren gemonteerd. De Ford Transit was een afgeschreven exemplaar van Paul Debats, ook wel Paulus de antennekabouter genaamd. De antennemast was opplooibaar en kon snel worden opgezet en afgebroken. Iedere zondag zond men een vier uur durend programma uit in de bossen van onder andere Hoeselt, Diepenbeek en Vliermaal. Er werd uitgezonden op 103,00 MHz en later op 103,60 MHz. Onder andere Robin Banks bracht een verzoekprogramma. Luisteraars konden hun verzoekje sturen naar postbus 103 te Tongeren. Het was Hugo Sneyers die kon zorgen voor het nummer van de postbus omdat hij toen bij de post werkte.

Ook een hitparade was van in het begin in de programmatie opgenomen. De uitzendingen begonnen meestal met "Catch us if you can" van "Dave Clark Five". Gedurende de uitzendingen stonden vier medewerkers op uitkijk om te zien of de ordediensten zich zouden aanmelden. Verdachte bewegingen werden met walkie-talkies gemeld aan de medewerkers in de bestelwagen.

Elke week werd een andere locatie gekozen om de mogelijke opsporing van de rijkswacht iets moeilijker te maken. Gedurende die tijd werd er gebruik gemaakt van een zender van 40 Watt (met eindbuis QQE06/40) die werd gevoed met een generator. Op zondag 10 augustus 1980 omstreeks 17:55 kon de rijkswacht en de RTT de zendlocatie achterhalen. Nabij Ten Bos te Grote-Spouwen werd de volledige installatie plus bestelwagen in beslag genomen door een indrukwekkende politiemacht. Eigenlijk was dit een spijtig voorval want om 17:30 werden de vier, die op de uitkijk stonden, gevraagd om hun plaats te verlaten om mee een bak bier leeg te drinken ter ere van een verjaardag.

Het materiaal, dat door de toenmalige rijkswacht in beslag was genomen, werd wegens plaatsgebrek verzegeld per toeval geplaatst bij Paul Debats. Alle toestellen werden vakkundig door neptoestellen vervangen en enkele dagen later was Radio Noordzee terug in de lucht.

20 jaar later werd Paul gecontacteerd door de gerechtelijke diensten uit Tongeren. Hij mocht zijn bestelwagen terug komen afhalen. Gedurende die 20 jaar hoorde hij nooit iets van het gerecht over de zaak.

Fragment uitzending 14 september 1980 met Robin Banks (Chris Barrow - Chris Hermans) [Het laden van het fragment kan enkele seconden duren].

Uitzending 17 augustus 1980 met Robin Banks gesplitst in 9 delen.

deel1

deel2

deel3

deel4

deel5

deel6

deel7

deel8

deel9

Uitzending 17 augustus 1980 met Harry Van Hoof gesplitst in 3 delen.

deel1

deel2

deel3

Telefonisch interview van Chris Barrow op Canadian Airforce Network over radiostoringen (halverwege de jaren 80)

Hugo Sneyers ondersteunde de mobiele uitzendingen en vond bandopnames terug waar Robin Banks (Chris Barrow) en Harry Van Hoof presenteerde.
Let op de opmerking die op het einde van het fragment 14 september 1980 werd gemaakt. De organisatie van het circuit van Zolder nodigde toen de Brusselse Radio Contact uit om radio te maken terwijl het logischer zou zijn geweest om Radio Benelux of Radio Noordzee het evenement te laten verzorgen.

De Twee Toren Wijk by night. 's Avonds enkel nog licht op de tiende verdieping.Zelfs na de tweede inbeslagname wilden de Noordzee-medewerkers ermee doorgaan. Ter velde was het steeds een vervelende karwei om de zendinstallatie op te bouwen en na een paar uur terug af te breken. Zo kwam het idee om zich te vestigen op een vaste locatie in het centrum van  Hasselt. Er werd geopteerd om een studio te bouwen in de Twee Torenwijk te Hasselt. De Twee Torenwijk bestaat uit twee blokken waarin toen kantoren waren gevestigd. Op het gelijkvloers is er een winkelcentrum. Radio Noordzee huurde enkele kantoren op de tiende verdieping kant Capucienenstraat.

Er werden in het geniep twee studio's gebouwd, wat alleen een beperkte groep medewerkers wisten. Een studio diende om de radio-uitzendingen te verzorgen. De andere was bedoeld om meegenomen te worden indien het station ongewenst bezoek zou krijgen. In dit lokaal werden enkele oude, afgeschreven bandopnemers gemonteerd. Op de deur werd een bordje  "Studio Radio Noordzee" geplaatst.

Groot voordeel is dat de TT-wijk een beveiligd gebouw was dat werd afgesloten in het weekend. De conciërge werkte zelfs aardig mee. Hij was een echte fan. Er werd toen alleen in het weekend uitgezonden en dan was de toren gesloten voor het publiek. Bij elke inval moest de rijkswacht dus langs de portier. Voor ze boven waren, had de vrouw van de portier al lang gebeld naar de studio en was alles wat niet te heet of te zwaar was al verhuisd.

Eén keer kwam de rijkswacht op bezoek om het materiaal op te vorderen. Toen de ordediensten het aftands materiaal zagen achter de deur van "Studio Radio Noordzee", vroegen ze of dit het gebruikte materiaal was. De Noordzee-medewerkers meldden dat alle programma's op band werden opgenomen en hier werden afgespeeld. De rijkswacht liet het materiaal onaangeroerd want ze hadden geen zin om die oude brol mee te nemen.

Radio Noordzee: de muziek rijdt met je mee

Radio Noordzee wou persé in Hasselt blijven omdat er hoop was in een legalisatie en omdat de hoofdplaats van Limburg nu eenmaal ideaal was. Er werd toen uitgezonden met een vermogen van 100 Watt uitgang zender met vier dipolen op de frequentie 103,00 MHz. Omdat de antennes op het dak waren gemonteerd van de hoogste toren was de radio te beluisteren over de ganse provincie en ver daarbuiten. Later, bij de legalisatie werd de frequentie 106,10 MHz (met een omweg langs de 105,00 MHz en de 106,00 MHz) toegekend met een zendvermogen van 12 Watt om een zendbereik te beperken tot een goede 8 kilometer.

Radio Noordzee richtte VZW Victoria op met als voorzitter wijlen Harry Van Hoof. De organisatie zat reeds vrij logisch in elkaar. Er was een team radiomakers, een promoteam en een team technici. Het promoteam organiseerde de drive in shows en andere activiteiten die geld in het laadje moest brengen. De drive in shows werden eerst georganiseerd in het Ontmoetingscentrum te Kermt. Met de opbrengsten werd vooral de huur van de kantoren bekostigd. Ook lidkaarten werden aan de man gebracht. Na drie weken telde men reeds 500 leden die elk hiervoor een briefje van 100BEF (2,50 €) er voor over hadden.

Het 5-jarig bestaan werd in de Grenslandhallen gevierd. Er werden 2.000 bezoekers verwacht, het werden er 8.000.

Radio Noordzee jock 1

De radiomakers trachten een zo groot mogelijk publiek te winnen door kwalitatieve programma's te brengen. Er werd streng geselecteerd onder kandidaat radiomakers. Minimum vereiste was een goede stem bezitten en kennis ter zake verworven hebben. Er werd ook serieus gewerkt aan de samenstelling van de programma's. De hitquoteringen gebeurden op basis van cijfers uit verkoop en ook al eens afgaande op de kwaliteit. Er werden enkel platen gedraaid waarin het publiek en de radiomakers zelf in geloofden en dat was toen goed mogelijk omdat de radio totaal onafhankelijk was. (foto links: Robin Banks aan het werk)

In het begin werd er enkel in het weekend radio gemaakt. Op zaterdag werden programma's verzorgd tussen 10:00 en 18:00. Op zondag stond de zender iets langer aan namelijk tussen 9:00 en 19:00. Robin Banks was toen programmadirecteur en voorkwam mogelijke overlappingen in de programma's van de collega's.

Hieronder vind je het toenmalig zendschema terug.

WANNEER PROGRAMMA
ZATERDAG 11:00 12:00 met Jan de Ruyter Disco Radio Action
ZATERDAG 12:00 13:00 met Eddy Bols Flashback
ZATERDAG 13:00 15:00 met Tommy Davis Troef 30
ZATERDAG 15:00 18:00 met Robin Banks Top 60
ZONDAG 9:00 10:00 met Chicken George non-stop
ZONDAG 10:00 12:00 met Hugo Van Vlaenderen Kletsrestaurantje
ZONDAG 13:00 15:00 met Harry Van Hoof Just another weekend
ZONDAG 15:30 16:00 met Eddy Bols Belgische Top 10
ZONDAG 16:00 18:00 met John Flame De Flame Show
ZONDAG 18:00 19:00 met Tommy Davis Waar een leven is, is Davis

Het tijdsein dat jarenlang ieder uur was te horen.

Er ontstond het idee om tijdens de kerstperiode een Top 1000 te gaan uitzenden. De lijst werd samengesteld door ingestuurde top 3's van luisteraars. Coördinator en samensteller Rob Collins was na de eerste editie tevreden over deze marathon.

Duizenden brieven, kaartjes en telefoontjes overspoelden de redactie met eigen hitlijstjes, reacties en felicitaties. "Nights in white satin" stond op nummer 1 en werd na enkele jaren verdrongen door "Music" van "John Miles". De finale van de Top 1000 werd dan ook live gebracht vanuit de Grote zaal van het Cultureel Centrum.

Trapsgewijs werd de zendtijd uitgebreid. Eerst werd het weekend aangevuld met vrijdag en later kwam daar ook de woensdag bij. Bij de uitbreiding werd niet overhaast te werk gegaan omdat men niet wou onderdoen aan het kwalitatief niveau.

Het Radio Noordzee team 1982

1982 - Enkele medewerkers van het Radio Noordzeeteam. Tussen de in het blauw geklede promo en/of administratieve dames (2de dame links: Domino) vinden we van links naar rechts Rob Collins (Robert Collin) Hugo Van Vlaenderen (Hugo Coomans) en Tommy Davis (Guy Grosemans).

In 1983 werd Radio Noordzee benaderd door Leo Delcroix, de media-man van Concentra. Concentra is uitgever van onder andere de welbekende krant Het Belang Van Limburg. Leo Delcroix stelde voor om te radio te steunen in ruil voor een publiciteitscontract en politieke lobbying in de erkenning. Het bood Radio Noordzee nogal hardhandig een voorstel aan: mét Noordzee of zonder. "Denk er maar over na": zei hij. Dat was blufpoker natuurlijk. Toch werd voor deze optie gekozen omdat toen het nieuws de ronde deed dat er slechts 17 Limburgse radio's zouden worden erkend.

De Hasseltse omroep besliste te opteren voor het voorstel, echter met behoud van autonomie over de radio. Enkel de reclame zou worden verzorgd door Concentra. Er werd een nieuwe VZW opgericht met drie leden van Radio Noordzee namelijk Hugo Coomans, Harry Van Hoof en Robert Collin. Verder waren 3 leden van Concentra lid en in het bestuur zat ook 1 neutraal lid. Dit neutraal lid was de personeelsdirecteur van Philips te Hasselt, die dat echt goed deed volgens Hugo Coomans. De afgevaardigd beheerder (niet in de raad van beheer dus) werd Johan van Overbeke. Johan Van Overbeke was de zaakvoerder van het pas opgerichte reclamebureau COBRA (Concentra Broadcasting Agency). Na de ondertekening van de statuten bleek dat de Algemene Vergadering plots slechts uit drie Concentra-leden bestond, dus niet langer uit alle actieve leden van de VZW. Daardoor was het oorspronkelijk bestuur van Radio Noordzee uiteindelijk dan toch de macht kwijt. Er was in het begin veel interne discussie. Kort daarop hebben de Noordzee-leden en enkele belangrijke medewerkers hun pijlen gericht op Radio Centraal.

Beluister hier de historische woorden van Robin Banks tijdens de Top 60 van 29 september 1982. Robin versnelde de platen en liet ze ook minder lang uitspelen om meer tijd over te houden op het einde van de hitparade. Alzo spaarde hij ruim 16 minuten op en nam rustig de tijd om afscheid te nemen. Het fragment werd verkort door het muzikaal gedeelte wanneer Robin niet presenteerde er uit te knippen.

Twee jaar later, op 15 december 1984, verliet Tommy Davis het schip en haalde dezelfde stunt uit als Robin Banks. Hij spaarde 12 minuten tijd en uitte zijn ongenoegen over de stand van zaken. Beluister hier de historische woorden van Tommy Davis tijdens de Top 60 van 15 december 1984. Het fragment werd verkort door het muzikaal gedeelte er uit te knippen wanneer Tommy niet presenteerde.

Stan HaagIn de programmatie van Radio Noordzee zat ook wijlen Jacob Pieter Constantijn, beter gekend als Stan Haag. Stan Haag is bekend van bij de omroep AVRO, Radio Luxembourg en de zeezender Radio Veronica. Op Radio Veronica presenteerde hij het verzoekprogramma Juke Box.  Tony Vandyck, een medewerker die nonstopprogramma's in elkaar stak, ontmoette hem toevallig op vakantie in Spanje. Het bleek dat Stan Haag ondertussen in Diepenbeek woonde. En zo kwam het dat de radiolegende programma's begon te verzorgen op de Hasseltse omroep.

In ieder restaurant waar hij kwam, werd hij graag gezien. Dat meldde hij ook in zijn radioprogramma. Stan Haag zou bij de oprichting van Stad FM verder programma's op deze omroep maken. De radiolegende overleed in een rusthuis op 1 december 2001.

Hugo Van Vlaenderen (Hugo Coomans) produceerde toen ook het programma "De Mediamakers". In dit radioprogramma kon de luisteraar genieten van nationale en internationale gebeurtenissen die zich afspeelden binnen het radiowereldje. Er waren veel  exclusieve audiofragmenten te horen.

Verdere programmamakers die vrij populair waren en sommigen nog zijn, zijn Jan Brouwer, Tommy Davis, Eddy Bolls, Eddy Gijsbrechts, enz...

Radio Noordzee in 1983

Radio Noordzee - hoe doen ze 't?

winterprogrammatie

winterprogrammatie

Radio Noordzee studio's

zomershow

up

Hit FM - 106,10 MHz

Eind jaren tachtig verloor Radio Noordzee aan populariteit ten voordele van Radio Centraal. Beide zenders hanteerden toen ook een programmering die was gericht op ongeveer dezelfde doelgroep.

Hit Fm Noordzee

De naam van de zender werd veranderd in Hit FM en richtte zich tot een jonger publiek door hoofdzakelijk recente muziek te spelen. Het Skywave pakket van JAM Creative Productions in Dallas werd aangekocht om de nieuwe naam te promoten.

Radio Contact zat reeds geruime tijd te azen op een frequentie in de Limburgse hoofdplaats. Op dat moment had die ketenradio een frequentie in Zonhoven, een achttal kilometer verwijderd van Hasselt. Het bood toen al een som van 2,5 miljoen BEF aan Radio Centraal en Hit FM om toch maar hun programma's aan te bieden in Hasselt.

Hit FM

André Hemeryck kon het station in goede banen leiden. Eerst waren de programma's te beluisteren in Genk via de frequentie 105,40 MHz, de frequentie van Radio RML. Vervolgens werd een mini netwerk opgericht in de provincie met de naam FM Limburg. Op regelmatige tijdstippen werden gemeenschappelijke programma's uitgezonden.

GSM antenneIn 1991 verhuisde de radio naar de Kempense Steenweg. De antennes bleven op het dak van de Twee Torenwijk.

Begin 1995 verkreeg de GSM-operator Belgacom Mobile een huurcontract om op de rand van het dak van de hoogste toren van de Twee Torenwijk zendmasten te bouwen. In totaal zou Belgacom Mobile 9 pylonen monteren tegen de dakrand, dit om een volledige GSM 2 Watt bedekking te garanderen in het centrum van Hasselt.

Drie zijden zouden worden voorzien van telkens 3 buizen. De buizen hebben een doorsnede van 101 mm, een lengte van 5 meter en zouden 3 meter uitsteken boven de dakrand. De antenne van Hit FM staat centraal gemonteerd op 8 meter van de dakrand. De laagste dipoolantenne van Hit FM is gemonteerd op 1,5 meter van het dak. Begin maart 1995, enkele dagen na de montage van de 9 pylonen contacteerde stationmanager André Hemeryck de klantendienst van Belgacom Mobile om te melden dat de buizenconstructie het signaal gevoelig had verzwakt op bepaalde plaatsen in het centrum. Volgens hem zou dit komen omdat de buizenconstructie een schaduweffect zou geven voor het signaal komende van de laagste dipool. Er zouden reeds verschillende klachten van luisteraars zijn binnengekomen, aldus Hemeryck.

Het BIPT werd er enkele dagen later bijgehaald en zij konden met hun meetwagen geen enkele verzwakking vaststellen. Zelfs nadat de antennepanelen werden gemonteerd, kon geen negatief effect worden waargenomen. Tien jaar daarvoor, toen Radio Centraal eveneens haar antennes op het dak monteerde, was er een juridische strijd tussen de twee zenders.

up

FM Limburg

Het netwerk FM Limburg was te beluisteren op 11 frequenties. Dit gaf praktisch een volledige dekking in de provincie Limburg.

Benaming lokale omroep Uitzendlokatie frequentie
Hit FM Hasselt 106,10 MHz
Radio RML (Radio Midden Limburg) Genk 105,40 MHz
Arcan Radio Bilzen 106,20 MHz
Radio Zuid Limburg Tongeren 106,60 MHz
Radio Baccara Sint-Truiden 106,30 MHz
Radio Mi Amigo Hofstad Heusden-Zolder 102,90 MHz
Radio Animo Halen 105,50 MHz
Martinique FM Oostham 104,90 MHz
Radio ATL Bree 105,90 MHz
Radio SOL Lommel 106,50 MHz
Radio LRM (Lokale Radio Maaseik) Maaseik 107,60 MHz

 

De VZW Facta Media werd opgericht die instond voor de aanlevering van nieuws en gezamenlijke programma’s voor de aangesloten stations. FM Limburg leverde elk uur een nieuw regionaal nieuwsbulletin aan elke aangesloten zender. Bovendien stond de programmering bol van Limburgse items en interviews met mensen uit eigen streek.

Hugo Van Vlaanderen
Januari 2000 - Hugo Van Vlaenderen in de toenmalige studio gelegen aan de Kempische Steenweg.

BisBiz was de BVBA die de commerciële richting van Hit FM bepaalde. De BVBA was eigendom van Jan Smets (Jan Brouwer) en Andre Hemeryck.

De aangesloten radio's betaalden daarvoor maandelijks een bedrag tussen 22.500 en 30.000 BEF (560 tot 750 €). De medewerkers die programma's aanleverden, werden dan betaald met de inkomsten.

De luistercijfers waren goed echter de adverteerder kwam niet massaal opdagen. Hierdoor was er geen garantie de keten in stand te houden. VZW Facta Media was niet langer leefbaar was omdat de BVBA BisBiz in rode cijfers zat.

In 2000 haakten Radio Baccara, Arcan Radio en Radio Animo af. In feite waren deze drie radiozenders in beheer van Ludo Wijnen, die zijn eigen visie op FM Limburg had. Toen Ludo vond dat hij daarin niet genoeg te zeggen had, bood hij de drie stations aan voor 15 miljoen BEF (375.000 euro). Dit was een prijs die hij ook reeds van Radio Contact zou krijgen omdat de nationale keten al lang iets wilde beginnen in het voor hen onbereikbare Limburg. Dat voorstel was voor FM Limburg niet haalbaar, noch leefbaar. Ludo Wijnen wou al langer franchiser worden in plaats van eigenaar van radio's en probeerde dat te verzilveren.

De drie radio's werden Radio Contact. Het bleef de vraag hoeveel de keten hem uiteindelijk aanbood. Alleszins moest er ook een compensatie zijn geweest omdat hij eerst de job uitoefende als regionaal verantwoordelijke en vervolgens als nationaal directeur. Radio Animo werd Family Radio (later Contact 2) omdat de stad Diest reeds was voorzien van Radio Contact.

Begin september 2002 was FM Limburg uit elkaar gevallen en was enkel nog te beluisteren op slechts twee frequenties, namelijk in Hasselt en Genk.

In juli 2002 werd BVBA BisBiz verkocht aan Boudewijn Dupont (uit de droogkuis- en wasserijsector) en Pascal Meyers (accountant). Die hadden een speciale firma die noodlijdende bedrijven herprofileerden en dan meestal verder verkochten. André ging vervolgens in dienst bij BisBiz als manager. Er bestond een vermoeden dat de overname gebeurde met inclusief lopende rekeningen en achterstanden. Door de overname van BisBiz profileerde Hit FM en RML zich toen alleen als FM Limburg. De keten lag al langer overhoop omdat er geen eensgezindheid meer was. Toen BisBiz de boeken neerlegden, hielden de contracten op.

Het moederstation ging dus enkel nog samenwerken met Radio RML uit Genk. Dit was logisch want Radio RML was sinds geruime tijd in handen van FM Limburg.

Op 1 september 2002 werden de activiteiten van FM Limburg tot een minimum teruggeschroefd. Het was toen duidelijk dat de overheid in elke provincie één regionaal zendstation met groot bereik zou vergunnen.

De NV FM Limburg werd opgericht. Boudewijn Dupont werd algemeen-directeur. In zijn team zaten Tony Dupont, Sandra Boussu, André Hemeryck, Rudy Vervloesem en Chris Roex.

Hugo Van Vlaenderen Tijdens dezelfde week van september 2002 besliste radiolegende Hugo Van Vlaenderen de radiomicrofoon definitief in de kast te stoppen. Hij vond dat er teveel werd "gezeverd" over het format, een excuus voor het falen van creativiteit, luiheid, enzomeer. De muziek blijven aanpassen omdat de luisteraar afhaakt is niet de echte reden van falend succes van het radiostation. Creativiteit was toen nodig. En ook sfeer op de radio. Computerradio is te stijf, en dat lukt niet tegen de vele concurrentie. Bovendien vond hij dat de Limburgse droom nu wel echt voorbij was.

Radio Coco was toen Hugo's laatste radiocreatie. Het programma was vlot en spontaan gepresenteerd. De luisteraar werd getrakteerd met boeiende reportages die hier en daar voorzien waren van een vleugje humor. Het geheel was nauwkeurig ingewerkt met originele jingles. Ook de muzikale omlijsting was zorgvuldig uitgekozen. De luisteraar kon zelfs genieten van minder bekende maar toch goed klinkende muziek.

Update: Hugo Van Vlaenderen verzorgde terug een radioprogramma tussen 2013 en 2017 op Radio Diest.

Twee Torenwijk Hasselt. Klik op de foto om een detail waar te nemen. 2003: Sinds jaren stond de Twee Toren Wijk leeg. Op de hoogste toren stond toen nog steeds in het midden van het dak de zendmast van Hit FM - 106,10 MHz opgesteld. Ondertussen was de studio verhuisd naar de Kempische Steenweg 105. De 18-verdieping tellende toren werd toen binnenkort in hoogte gelijkgemaakt met de laagste toren die 11 verdiepingen telt. In de hoogste toren zou de hotelketen RADISSON SAS kamers inrichten. De kleinere toren moet dan terug dienst doen als kantorencomplex. Begin februari 2003 verhuisden de GSM-antennes naar de laagste toren ter voorbereiding van de werkzaamheden.

Halverwege februari 2003 werd vastgesteld dat Hit FM een tweede mast heeft laten monteren tegen de zijkant richting noord. De zelfdragende mast telde toen nog twee dipolen in plaats van vier, wat niet zo ideaal zou kunnen zijn omdat er mogelijk een schaduweffect ontstond in de zuidelijke richting. Het bleef tevens de vraag wat er met de mast ging gebeuren op het moment dat de hoogste toren, zoals aangekondigd, zou "onthoofd" worden. Het zou dan niet alleen een praktisch probleem vormen om die opnieuw te verplaatsen, het zendvermogen zou dan ook niet meer overeenstemmen met de nieuwe hoogte.

De overschakeling naar de tijdelijke antenne van Hit FM werd op 14 februari 2003 uitgevoerd.
Omstreeks 10:15 uur was er op 106,10 MHz plots een dubbel signaal te horen met wat ruis. Even na 12 uur werd het dan helemaal stil. Na een paar minuten kon Avril Lavigne haar "Sk8ter boy" nog even verder uitzingen, vermoedelijk al via de tijdelijke antenne. Later in de namiddag werd de centrale antennemast afgebroken en verdwenen ook alle andere antennes van de hoogste toren. Hit FM zond toen volledig uit via een tijdelijke antenne.

Hit FM - tijdelijke antenne

Met dank aan Hugo Coomans voor de foto's.

Hit FM behaalde de erkenning voor de hoogvermogen frequentie 104,70 MHz tijdens de erkenningronde in 2003. Twee jaar later was Hit FM failliet. De naam werd vervolgens overgenomen door Mark Van Kapellen. Een aantal stations, die in het begin van 21ste eeuw het signaal van Cool FM doorstuurden, werden toen Hit FM.

Tussen 24 juni en 2 juli 2011 was Radio Noordzee even terug in de ether op de frequentie 103,80 MHz van Familyradio. Onder het motto "Radio Noordzee - One more time" werd een ecologische studio gebouwd op de Grote Markt en hebben een twintigtal oude medewerkers terug hun radioprogramma gebracht. Programmaleider was Chris Barrow. (foto's RadioNoordzee.net)


up

Radio Centraal - RCL (100,30 MHz - 104,10 MHz - 102,60 MHz)

Radio Centraal 100,50 MHzBegin jaren tachtig waren ook uitzendingen van Radio Centraal te beluisteren vanuit de Zandstraat (Godsheide) op 100,50 MHz. Dhr. Metten, een radioamateur en tegelijkertijd duivenliefhebber bouwde een studio in zijn hobbylokaal en zag het allemaal wat volkser. Er was een luisterpubliek die regelmatig afstemde op de uitzendingen van Radio Centraal. Verassend was dat deze omroep ook in aanmerking kwam voor legalisatie.

Eerste logo Radio CentraalToen Concentra het voor elkaar kreeg de controle van Radio Noordzee over te nemen, zijn heel wat Noordzee-medewerkers op zoek gegaan naar alternatieven. Enkelen van hen slaagden er in de VZW van Radio Centraal overnemen en vestigden zich één verdieping hoger, namelijk op de elfde verdieping van hetzelfde gebouw, waar Radio Noordzee toen was ingericht. De antennes werden eerst bevestigd op de mast die eigendom was van de Staatsveiligheid en waar Radio Noordzee reeds hun 4 dipolen had gemonteerd. Om problemen te vermijden werd uiteindelijk beslist om in een hoek van dezelfde toren een aparte mast te plaatsen waar 2 dipolen werden gemonteerd.

De raad van bestuur werd vervolgens geherstructureerd. Chris Hermans (Chris Barrow) werd voorzitter van de VZW.

Het vernieuwde Radio Centraal is voor het eerst in de lucht gegaan op 8 december 1984. Die dag heeft de radio-omroep uitzendingen verzorgd tot 18:00. De reacties die het station kreeg van het luisterpubliek waren enorm. De volgende dagen bleef het stil op 100,50 MHz. De technici hadden toen het nodige gedaan om te controleren als nabijgelegen radiostations geen storingen ondervonden van hun zender. Er werd gevreesd dat BRT1 (Nu Radio 1) werd gestoord omdat er slechts 600 kHz tussen beide frequenties was. Een week later, op 15 december, werd er opnieuw gestart. Dagelijks waren er uitzendingen te horen tussen 7:00 en middernacht.
Op woensdagavond tussen 21:00 en 22:00 werd televisiemedewerker Luc Vandeput ingezet. Hij besprak de films die te zien waren in de toenmalige Trioscoop van Hasselt en Genk. In de eerste uitzendingen werden alvast abonnementen uitgedeeld om één maand gratis naar de bioscoop te gaan.

Radio Noordzee kon geen begrip vertonen voor deze stunt en daagde Radio Centraal voor de rechter op grond van het toebrengen van storingen aan hun zendsignaal omdat beide antennes te kort bij elkaar stonden opgesteld. Het was een eigenaardig proces. Een toen illegaal station verwijt de illegaliteit van een ander illegaal station en eiste rechten op waarop het eerste station geen rechten had. Pas in hoger beroep kreeg Radio Centraal gelijk van de rechter.

Foto onder: montage van de antenne in de Twee Toren Wijk, studio op de 11de verdieping.

Montage van de antennes De studio in de Twee Torenwijk studio TT wijk

 

Radio Centraal krantenknipsel

Artikel: Radio Noordzee voorlopig gered

Radio Centraal krantenknipsel

Radio Centraal studio

Radio Centraal verhuisde naar een dakappartement op de hoek van Diesterstraat met de kleine ring en richtte zich vooral op een volwassen publiek. Overdag werd vooral aandacht besteed aan licht klassiek, jazz en oldies. 's Avonds en in het weekend werden enkele uren geprogrammeerd voor een jonger luisterpubliek.
Eddy Gijsbrechts (Eddy Bolls) en Hugo Van Vlaenderen waren enkele medewerkers die na de Concentra-overname van Noordzee de vaste medewerkers werden van Radio Centraal.

RCL RCL Drive in show
Artikel: you will hear from us Stefan T Jolyn

Feestelijke receptie

Here they come

Here they come

Startblokken

Startblokken

Startblokken

Harry Van Hoof Stefan T jolyn
 
Jos De Groot Hugo Goeleven Jan De Ruyter
Jij bent Centraal Zomeroproep

Volgende medewerkers waren in 1986 actief (van lnr): Stefan T'Jolyn, Tom Flemming, Michael Ravin, Eddy Bols, Tonny Claes, Dominiek Antiek, Frank De Vries, Paul Hardy, Carlo Moens, Paul Van Dam, Toets Tielemans, Tommy Davis, Eric Colemonts, Hugo Van Goeleven, Luc Den Draaier, Djiepie, Frank Van Der Mast, Peter De Graaf, Lou Latour, Tony Van De Brug, Danny Franssens, Jo Sullot, Tommy Holliday, Karien De Greef, Rudy Van Rooy, Will Van De Brink, Bart Van De Velde, Tommy Davis, J. Schouterden, Dom. Hendrix, Roger Stulens, Peter Bakkers, Sabine Smits, Jan De Ruyter, Vanginderhuyzen, Geert Knuts, Peter "Zeppe" Van Brabant, Freddy Luyten, Willem De Groot, Tony Pullinckx en Jan Van De Stok

Een vermeldenswaard feit was de organisatie van de karanavalzitting van de Gamins en de Gamienekes, georganiseerd op 23 februari in het Cultureel Centrum te Hasselt. Tijdens de zitting was er een optreden van Lou & The Hollywood Banana's en Penny De Jaegher, de gekende danseres van AVRO's Toppop.

Tijdens de eindejaarfeesten organiseerde Radio Centraal ieder jaar het Muziekalfabet. In de ochtend werd gestart met platen te draaien van artiesten waarvan de naam begon met de letter A. Bij zonsondergang was het de bedoeling om te eindigen met de Z. De dag daarna begon men terug opnieuw. Ieder uur werd een meerkeuzevraag gesteld en de luisteraars konden prijzen winnen. De uitzendingen gingen door in de toenmalige speelgoedwinkel Broeckx, gelegen op het eind van de Koning Albertstraat.

Radio Centraal was ook het eerste station dat elk uur aankondigde met een juiste-tijd-jingle. Naast de studio was er een houten rekje met twaalf cassettes. Uit een houten rek werd de juiste-tijd-cassette genomen die op een precies aantal seconden voor het uur werd gestart. Kwestie om de laatste biep stipt te laten samenvallen met het uur om de link met sponsor te benadrukken.

Radio Centraal 104,10 MHz

 

Radio Centraal Limburg

RCLIn 1991 werd het decreet van kracht dat iedere lokale radio een unieke naam moest hebben. Omdat Radio Centraal al langer actief was in Antwerpen werd besloten om door te gaan met RCL, de afkorting van Radio Centraal Limburg.

Ook vermeldenswaard is dat het programma Funktastic door Frank De Baan 20 jaar beluisterbaar was in Hasselt. Het programma was voor het eerst te beluisteren op Hasselt FM. Daarna was Funktatstic te horen op RCL. Iedere zaterdagavond kon de luisteraar genieten van de nieuwste funk, de recentste soul en exclusieve UK- en US-import.

Begin 1999 had RCL een samenwerking met Family Radio. Op 11 september 2000 werd de VZW ontbonden en werden twee vereffenaars aangeduid. Vervolgens was Radio Contact hoorbaar op de frequentie. Op 1 augustus 2002 heeft uiteindelijk het BIPT de zender het zwijgen opgelegd.

Tijdsein Radio Centraal eind jaren tachtig.

Enkele presentaties van Stefan T'Jolyn tijdens 1985

Tom Flemming (Hugo Foets): presentatie ochtendshow - 30 augustus 1985

10 jaar Hugo Van Vlaenderen (Hugo Coomans) op Radio Centraal Limburg in 30 minuten - 1983-1993

Voorbereiding van de eerste uitzending van de Centrale Televisie Maatschappij - 01/04/1989 - Eddy Bols en Tom Vossen

Een collage van enkele fragmenten tijdens de live-uitzending in de toen nieuwe electrozaak So Watt op de Genkersteenweg 282

Een gesprek met Jan Brouwer van Hit FM ivm de nieuwe toegekende frequentie - Hugo Van Vlaenderen

Stefan T'Jolyn in een gesprek met Radio Centraal te Antwerpen over het ontstaan van de radio, de drijfveren en de bitse strijd om de zendfrequenties - 31 oktober 2015 (opname Radio Centraal)

Met dank aan Stefan T'Jolyn.

up

Hasselt FM (105,40 MHz - 104,50 MHz - 104,40 MHz)

Radio RadioHasselt FM werd in 1982 uit de grond gestampt door de toen-nog-enkel-in-Hasselt-alombekende-middenstander Steve Stevaert. Het was eigenlijk een vervolmaking van de experimentele Radio Radio. Hun huisvesting was in de zolder van het café Het Magazijn aan de Minderbroederstraat 9-11, eigendom van Steve Stevaert.

Hasselt FM 105.4Hasselt FM richtte zich naar de luisteraar die hield van de betere popmuziek. De play list bestond dan hoofdzakelijk uit alternatieve rock, import funk en rap, reggae, new-wave, punk en ga zo maar door. De eerste stationmanager was Noël Slangen, later zaakvoerder van Slangen en Partners en tot 2002 communicatie-expert van Premier Guy Verhofstadt. Later werd zijn taak overgedragen aan Ernest Bujok die later bij Concentra ging werken. Ernest was de toenmalige secretaris van de Hasseltse Jeugdraad. Heelwat energie, uitsluitend komende van vrijwilligers, was nodig om de radio leefbaar te houden.

1

2

3

4

haha fuif
Haha FM fuif op vrijdag 27 september 1985 in de Kwint te Zonhoven.

Haha FM fuif: Beluister de aankondiging van deze fuif.

HFM studentengids

In september 1986 heeft Hasselt FM een studentengids uitgegeven. Het vierenzestig bladzijden tellend boekje werd verspreid aan de Diepenbeekse Universiteit en alle Hasseltse hoge scholen. Men vond er heel wat praktische studietips en nuttige adressen in terug. Ook de studentenvereniging ASG en de Hasseltse Jeugdraad kwamen aan het woord. Alle drinkgelegenheden werden uitvoerig beschreven over een vijftal bladzijden. Uiteraard werd de programatie van Hasselt FM van naaldje tot draadje beproken.

Het voorwoord op bladzijde drie was geschreven door Noël Slangen. Hij geeft een vrij cryptische en subjectieve omschrijving van de stad Hasselt en de daarbij behorende studenten. Lees hier het voorwoord van Noël.

Noel Slangen - 1986

In het huis-aan-huis blad Koerier van 15 september 1986 werd met Noël Slangen een interview afgelegd. Lees hieronder zijn toenmalige mening over radio in Hasselt.

Noel Slangen

Noel Slangen

Noel Slangen

In april 1987 ging het bergaf met Hasselt FM. Er was voor enkele honderdduizend franken aan schulden gemaakt en de VZW was op zoek naar een overnemer. Concentra nam toen de VZW over.

Toch nog een paar radiostemmen opsommen die Hasselt FM hebben gekenmerkt: Frank De Baan, Rudi Reners, Patty de Hei, Yves Roucourt, Rico d'Aquino, Alain Graulus, André Convents, Dirk Boesmans, Marc Houben, Alex Stockman... De laatstgenoemde was sinds 1991 filmrecensent in Humo en werd freelance filmmaker. De film Verboden te zuchten uit 2000 staat op zijn naam.

Beluister jingles en promo's:

Hasselt FM 24 uur op 24: Jingle met o.a. de stem van Michel Follet.

Publiciteit op Hasselt FM was publiciteit met stijl.

Fonoplaten Gigaswing: Ook op de dag van vandaag is Gigaswing synoniem voor exclusiviteit (stem: Rudi Reners).

Dikke Nek: geproduceerd door Felice (Dré Steemans)

De Magazijnrap van Noël Slangen: Een promo van Het Magazijn, geproduceerd door Noël Slangen.

Hasselt FM
Eddy Gabriel, een striptekenaar uit het Hasseltse, ontwierp in 1984 dit prachtige logo.

Hier volgen enkele merkwaardige flyers en affiches:

pausbezoek

het gevaar

das krawal

bananen


André Convents in de vertrouwde studio boven Het Magazijn

Met dank aan Dirk Boesmans die in 2006 het radioprogramma G-Spot verzorgde op Radio Formule 1 (104,50 MHz, later 105,00 MHz - Heusden-Zolder).
Hasselt FM via facebook/

up

Radio Randstad (101,60 MHz)

Radio Randstad Radio Randstad 101,60 MHz werd opgericht in dezelfde periode toen Radio Centraal begon uit te zenden. De radio was eerst gevestigd boven de krantenwinkel Remy aan de Kempense Steenweg. Radio Randstad was toen een radio voor de familie. Medewerkers van het eerste uur waren onder andere Peter Engels, Guy Oben, Tony Claes en Patrick Cosemans. Toen Radio Radio er mee stopte en Hasselt FM de uitzendingen is begonnen, zijn er een viertal medewerkers van die radio overgekomen. De radio klonk toen anders en vele medewerkers vonden dat spijtig.

Radio Randstad verhuisde vervolgens naar een kleine ruimte achteraan een klein cafeetje op dezelfde steenweg nummer 224. Op Radio Randstad kon men zowel genieten van hitmuziek als jazz en country. Tijdens de kerstperiode toen Radio Noordzee de TOP 1000 allertijden organiseerde, had het bestuur een leuker idee. Na iedere plaat mocht een luisteraar naar de studio bellen. In ruil voor 100 BEF werd hij lid en kreeg hij de gespeelde single cadeau. Dat was toen een stunt omdat een single de vaste prijs had van 95 BEF.

In maart 1987, enkele weken voor de overname van Hasselt FM, werd de VZW overgenomen door Concentra.

De frequentie van Radio Randstad werd drie maanden lang gebruikt om de luisteraars door te verwijzen naar Stad FM. Dit werd gedaan met een bandje dat continu de boodschap "...we zitten nu op 104.4...." vermeldde. Vervolgens bleef het een vol jaar stil op de 101,60 MHz. Later werd er twee weken lang geëxperimenteerd met Klassiek FM op 103,40 MHz. Waarschijnlijk had Concentra een vaag idee om met hun drie frequenties een BRT1-BRT2-BRT3 - analogie op te bouwen, maar zover is het nooit gekomen.

Wie meer kan vertellen over Radio Randstad (Hasselt) mag zich hier melden.

Radio Randstad

up

Radio Stad FM (104,40 MHz - 103,40 MHz)

In april 1987 had Concentra drie van de vier frequenties in handen te Hasselt. Deze strategie was perfect om geen concurrerend station toe te laten in de Limburgse hoofdstad. Begin mei 1987 werd Stad FM gelanceerd, een station dat continu easy listening draaide voor de oudere luisteraar. De studio kreeg eveneens een viertal vierkante meter in de TT-wijk, op de verdieping waar HIT Fm was geïnstalleerd. De helft van de ruimte werd ingenomen door een opstelling van tien cassettedecks gekoppeld aan een automaat die de muziek, de reclame, de jingles en het tijdsein op gepaste tijden de ether instuurde. Dit was toen een primeur want de meeste stations gebruikten nog de klassieke bandrecorder om non-stop muziek te brengen. Wim Van Gelderen en Stan Haag waren ook de vaste medewerkers van het non-stop radiostation. Stan Haag, die daarvoor op Radio Noordzee was te horen, was daar eigenlijk niet zo tevreden mee.

Stad FM had een matig succes en een handvol luisteraars. Toen Concentra zich terugtrok en André Hemeryck eveneens de stationmanager werd, waren er geruchten om de frequentie te verkopen aan de keten Nostalgie. Zover is het nooit gekomen. Pas begin 1999 werd de frequentie gebruikt om de programma's van Topradio te verzorgen.

Stad FM

up

Radio Siesta / Radio Midden Limburg - RML - 103,50 MHz - 106,10 MHz - 105,00 MHz (Zonhoven)

In 1981 startte Radio Siesta met uitzendingen in de Hulskensweg 13 te Zonhoven op 103,50 MHz. De radio werd erkend maar kort na de erkenning in 1985 zag de omroep het niet meer zitten. De radio werd te koop aangeboden.

Radio Siesta

Er waren verschillende kandidaten geïnteresseerd waaronder de gemeente Zonhoven. Uiteindelijk kwam de radio in beheer van zakenman Vital Mallot. Hij nam vier mensen in dienst die hoofdzakelijk afkomstig waren van radio’s uit Hasselt. In de originele vergunning mocht enkel dagelijks tussen 11:00 en 23:00 worden uitgezonden. De beheerraad is er snel in geslaagd om 24 uur op 24 uur radio te mogen maken.

In een grote hangar in de Ramakersveldweg 10 te Zonhoven werd een studio ingericht. Omdat Zonhoven in het midden van Limburg ligt, werd gekozen om de roepnaam RML te gebruiken wat stond voor Radio Midden Limburg.

Op 1 mei 1985 vond de eerste officiële uitzending plaats nog steeds op de frequentie 103,50 MHz. De radio werd erkend en kreeg de frequentie 106,10 MHz toegekend. Er werden kaartjes, stickers en affiches gedrukt waarop deze frequentie werd vermeld. Kort daarop kreeg RML bericht dat er een fout in het frequentieplan zat en dat RML moest verhuizen naar 105,00 MHz. Radio Noordzee uit Hasselt verhuisde toen van 105,00 naar 106,10 MHz.

Bij de start had RML voor 2 miljoen BEF (50.000 Euro) investeringen gedaan. Er was een live studio en een interviewstudio en een productiestudio. Bij de opstart bezat de radio reeds 4000 platen.

Bij de officiële start waren er een vijftiental medewerkers werkzaam. Na een jaar was dit nummer gegroeid tot zeventig. Er was een bestuur, presentatoren, technici, promoteam, losse medewerkers en enkele producers. De producers hielden het team samen. Er waren producers voor aanwerving, cultuur, animatie, jeugdprogramma’s, algemene programma’s, techniek en sport. Eenmaal per week vergaderden de producers met de beheerraad en werden de problemen besproken. Voor dringende zaken moest de producers zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

In het begin richtte de radio zich tot een ruim luisterpubliek. Tijdens de week waren er iedere ochtend informatie en regionale berichten te horen. Tijdens de middag werd er licht verteerbare muziek geprogrammeerd. In de vooravond werd het accent gelegd op hits. ’s Avonds waren er gerichte programma’s te horen. Op zaterdagnamiddag werd de jeugd aangesproken. Op zondagvoormiddag waren klassiek en oldies te horen. Op zondagnamiddag was er een drie uur durend sportprogramma.

Radio Midden Limburg

Op gebied van countrymuziek verrichte RML een pioniersrol. Er werd een succesvol optreden georganiseerd met Jenny Dee Trio. Op 18, 19 en 20 juli 1986 werd een truck show en Countryfestival georganiseerd.

Bij RML koste een reclamespot 10 BEF (25 cent) per seconde. De spots werden zelf geproduceerd behalve als de adverteerder verkoos om de spot te laten produceren door een gespecialiseerde firma.

RML had een deal met ORN van Het Laatste Nieuws. In ruil voor adverteerblokken kreeg de radio nieuws toegeleverd. Het nieuws werd in het begin driemaal per dag gebracht namelijk om 9:00, 12:00 en 19:00.

RML sloot zich aan bij het netwerk Radio SIS en later bij Radio Contact. Omdat dit radionetwerk geruime tijd geen frequentie bezat in Hasselt, gaf de omroep uit Zonhoven zich uit voor Radio Contact Hasselt.

up

Radio Benelux - Beringen (102,80 MHz - 103,60 MHz - 106,40 MHz)

De gemeente Paal-Beringen ligt op een tiental kilometer verwijderd van Hasselt. Het was de plaats van Radio Benelux dat tegelijkertijd met Radio Noordzee de eerste uitzendingen verzorgde begin jaren 80 op het stuk achteraan de FM-band.

Op paasdag 6 april 1980 startte Radio Benelux met de eerste officiële uitzending. De maanden ervoor werd door de buurjongens Jos Kenens en Johan Vanhees geëxperimenteerd met een eigen gebouwde radiozender. Jos en Johan waren geïnteresseerd in CB en techniek. Experimenteren met radio-uitzendingen op de FM-band was dus een logisch gevolg.

Als eerste DJ werd Walter Jacobs alias Tom Vandermeer aangesproken. Gewapend met een cassettespeler, een primitieve zender en een vishengel als antenne werden op de Klitsberg te Paal de eerste liedjes de ether ingestuurd. Radio Benelux was meteen een groot succes.

Na het avontuur op de Klitsberg werd gezocht naar een ware studio. Eerst in het tuinhuisje bij Peter Vandebergh in de Kapelstraat, later in het kolenkot van Frans Kenens, de pa van Jos. Op de eerste verjaardag van de radio werd een feest georganiseerd. Dit werd in Het Klaverblad te Lummen. De zaal was uitverkocht.

"Het succes was onvergetelijk", herinnert Peter Vandebergh zich. "Ons verzoekplatenprogramma Postbus 30  bijvoorbeeld was een schot in de roos. Onze postbus in Beringen puilde dagelijks uit van de gele briefkaarten met verzoekjes, steunbetuigingen en liefdesverklaringen", lacht Peter.

Radio Benelux groeide al snel uit tot een volwaardig station met een volledige dagprogrammatie.   Van in het begin werd de lat hoog gelegd bij de vrije radio. Er werd er gestreefd naar kwaliteit. De Paalse radio speelde ook een pioniersrol met een aantal spraakmakende programma's.  "Het roze uurtje", een programma voor en door holebi's was een primeur in België. Ook bracht Radio Benelux programma's voor migranten gericht op de Italiaanse, Spaanse, Turkse en Poolse gemeenschap.
In het programma "Laat ons een bloem" kregen de eerste milieupartijen zoals Bero in Beringen en Belt in Tessenderlo een forum. Er werd geageerd tegen de mercaptanen van Philips Petroleum die jarenlang stank produceerde om en rond Tessenderlo. De presentator noemde zichzelf Patrick voor het Groenewoud.


Studio Radio Benelux (1981)

Het kolenkot werd uiteindelijk te klein. Met gesponsorde materialen werd de garage van Frans Kenens ingepalmd en omgebouwd tot een echte radiostudio. Verschillende DJ's en presenatoren werden aangetrokken om programma's te maken. Vele jongens en meisjes hebben de eerste mediastappen gezet bij Radio Benelux. Het lijstje is lang. Zo presenteerde Annemie Peeters eerst op Radio Benelux vooraleer ze één van de coryfeëen werd van Radio 1. Haar broer Marnix is uitgegroeid tot een gerenommeerd journalist en werkt voor het Laatste Nieuws. Gert Gommé werd door zijn sportverslaggeving op Radio Benelux opgemerkt door de VRT en werkte lange tijd voor Radio 1. Later vertrok Gert naar TV Limburg en om dit moment is hij vooral gekend als tennisverslaggever bij Sporza.

Hans Put was ook één van de medewerkers van het eerste uur en werkte mee aan het milieu- en natuurprogramma. Hij werkte freelance voor Concentra, Havana en Kanaal Z. Op dit moment (februari 2010) is hij verantwoordelijk voor het economisch programma Limburgatwork bij TV Limburg en verzorgt de redactie reizen voor Jet Magazine. Luc Moons begon zijn carrière bij concurrent Radio Actief uit Koersel maar kwam uiteindelijk bij Radio Benelux terecht. Hij werkte voor Concentra,  RTL Nederland en is nu videojournalist en eindredacteur bij TV Limburg. Luc verwoordt het zo: "Radio Benelux was voor mij zonder meer het opstapje naar mijn huidige job. Hard gewerkt, met veel bezieling en vol overgave, bijna dag en nacht maar nooit met tegenzin. Ik heb er zoveel uren gepresenteerd en geïnterviewd. Ik heb er het vak geleerd en zonder Radio Benelux werkte ik nu niet voor TV Limburg. Ik ben Radio Benelux dankbaar voor de kansen, de vriendschappen, de lol die we mochten beleven.

En jong en onbezonnen als we waren moet ik ook Achiel Vanhees bedanken voor het geduld met die jonge welpen."

Cris Jansen begon zijn lange mediacarrière ook in het kolenkot van Frans Kenens en is nu actief bij mediabedrijf Concentrate. Gert Reynders is coördinator van de GoedNieuws katern van Het Belang van Limburg. Koen van Parijs groeide uit tot een echte mediaspecialist en is stafmedewerker bij Concentra Media. Hugo Foets werkt bij management- en boekingskantoor King en is manager van o.a. Dana Winner en Frans Bauer. Chantal Torbeyns begon als promomeisje en nieuwslezeres bij Radio Benelux en kreeg zo de smaak van het mediawereldje te pakken. Ze werkte voor de zenders TV Limburg en VTM. Zij is nu aan de slag bij productiehuis Havana in Hasselt.  Verschillende andere medewerkers zijn nu nog actief als radiopresentator, voice-over of DJ bij Radio Benelux of andere stations.

Toen de vrije radio's werden gelegaliseerd werd de omroep een officiële lokale radio. Dat had zijn gevolgen. Het zendbereik werd beperkt tot een goede 8 km. Amper genoeg om de agglomeratie Beringen volledig te dekken. Storingen van Waalse, Duitse of andere lokale zenders bezorgden Radio Benelux kopzorgen maar taai als ze waren, bleven zij vechten voor hun station.

Ook in de jaren 80 was Radio Benelux ontzettend populair. Roadshows, bals, allerlei evenementen en een volwaardige programmering zorgden voor een solide basis. De radio was betrokken bij alle grote evenementen in de regio. Spraakmakende debatprogramma's bleven de aandacht trekken. Zo presenteerde Mike Morris vele jaren lang het praatprogramma Galgestraat 8. Ook Gert Gommé en Luc Moons zetten Radio Benelux op de journalistieke kaart met Galgestraat 8. Zo haalde het KS-Debat (KS = Kempense Steenkoolmijnen) in 1987 het nationaal nieuws. Een grote verkiezingsshow in 1988 in OC De Buiting lokte zowel kijkers als luisteraars. De sportredactie van Radio Benelux groeide uit tot een goot team van enthousiaste medewerkers.  Eén van de gekende namen was Gilbert Vanutte, nu nog altijd een eminentie op het gebied van rally- en autosport  en werkzaam bij Sporza Radio en Rallyworld.


Rod De Nijs, Chantal Torbeyns en Hans Put (1988)

De officiële CIM luistercijfers waren toen goed. In 1985 was Radio Benelux één van de grootste lokale stations in België. De grote uitgevers en reclamemakers lieten toen hun oog laten vallen op de lokale radio's die een heleboel reclamegeld binnenhaalden. Zo werd binnen de groep Concentra COBRA opgericht om de reclamebelangen van verschillende Limburgse lokale radio's te behartigen. COBRA zorgde ook voor een volwaardig radionieuws.

Radio Benelux blies tien kaarsjes uit met een groot concert van Clouseau in de sporthal van Beverlo. In die periode schafte de radio zich vier opvallende bedrijfswagens en een promobus aan. Radio Benelux was toen u op zijn hoogtepunt maar stond ook op een keerpunt. Ondertussen werd de concurrentie nog aangescherpt. Radio Donna zag het levenslicht en was een doorn in het oog voor de meeste lokale radio's.

In de jaren negentig kregen de lokale  radio's het steeds moeilijker. Medewerkers werden weggetrokken door commerciële tv-stations zoals VTM en VT4. Ook bij de regionale Tv-stations kon men goede krachten wel gebruiken.  Zo waren de pioniers van TV Limburg hoofdzakelijk afkomstig van lokale radio's. Cris Jansen stond mee aan de wieg van TV Limburg als journalist. Chantal Torbeyns was er een tijdje nieuwsanker. Later volgden Gert Gommé, Luc Moons, Carine Helsen en Hans Put.


Achiel Vanhees, Dana Winner, Joppe Steengoed en Luc Moons (1993)

Vele lokale radio's hielden het in die periode voor bekeken en sloten aan bij een netwerk. In die woelige periode wist Radio Benelux zich echter overeind te houden. COBRA hield op te bestaan en voor de reclamewerving moest voortaan zelf gezorgd worden.  Het grote succes van de eerste tien jaar was voorbij. De naam en faam van Radio Benelux echter was groot genoeg om steeds nieuwe en bekwame mensen aan te trekken. Dikwijls kwamen zij van andere lokale radio's die gestopt waren of die zich aansloten bij ketens. Radio Benelux bleef de luisteraar boeien en bleef in de kijker door evenementen en happenings te organiseren met een rondtrekkende show en een mobiele studio.

Ondanks de financiële moeilijkheden, hoge SABAM kosten en nieuwe belastingen zoals de billijke vergoeding  bleef de omroepook in de 21st eeuw overeind dankzij de inzet van een groep enthousiaste groep vrijwilligers. Ondertussen waait er bij de omroep een nieuwe wind dankzij een aantal jonge medewerkers gesteund door een aantal oude rotten.  De tweede generatie treedt nu in de voetsporen van hun vaders.  Martijn is de zoon van Johan Reymen en heeft de radiomicrobe geërfd. "Benelux is voor mij de plek om ervaring op te doen in de media, niet alleen op vlak van radio maken, maar alles wat er bijkomt, vooral dan op technisch vlak. Radio Benelux is een hobby maar het stelt me in staat om toch wel op de hoogte te blijven van wat er zich afspeelt in de muziekwereld", getuigt Martijn.


Huisbaas Frans Kenens, Voorzitter Achiel Vanhees en Kamiel (2010)

Zo is Radio Benelux nu prominent aanwezig bij het Moulin Rock Festival in Tessenderlo en bij Putrock in Paal. Ook het succes van de wekelijkse Durangosessies doet het hart van iedere radiomaker sneller kloppen. Iedere dinsdagavond presenteert Durango twee live-bands in de studio. Opnieuw is Radio Benelux een pionier om jong talent een kans te geven. En met dit jeugdig enthousiasme kan Radio Benelux met een gerust hart uitkijken naar de volgende dertig jaar.


Durango sessions (2010)

Radio Benelux

up

Radio Formule 1 (Zolder) - 103,00 MHz - 104,50 MHz - 104,60 MHz - 105,00 MHz

Radio Formule 1 was gevestigd in de Edward Staintonstraat 74/1 in Heusden-Zolder achteraan het huis van voorzitter Georges Vanpol. Op 16 januari 1982 vond de eerste officiële uitzending plaats. Van bij de aanvang waren er een 40-tal medewerkers actief. Stelselmatig werd Radio Formule 1 opgebouwd en verbouwd. Meteen ging alle aandacht naar de zendmast. Op 28 mei 1983 werd 5 kubieke meter beton gegoten om een zendmast van 30 meter te dragen. Op 14 juni 1983 werd de mast verhoogd tot 37 meter. Rond die periode werd ook een goedgekeurde zender van 50 Watt aangeschaft. De erkenning volgde op 21 oktober 1983.

Ook naar buiten toe werd gedacht om de radio in het daglich te stellen. Een promoteam werd samengesteld en begin 1984 werd een discobar aangekocht om feestjes te organiseren. Tegelijkertijd werd ook een nieuwe mengtafel in de studio geïnstalleerd. Men zag direct in dat de toenmalige studio niet voldeed aan de criteria en een nieuwe indeling was noodzakelijk. Er werd een ontvangststudio gebouwd die tegelijkertijd dienst kon doen om debatten en interviews te voeren. Een opnamestudio werd ook voorzien om nieuwsberichten en lokale informatieberichten in te lezen. Ook werd een computer voorzien op het bureau. Het programma Jetformat werd aangekocht om de platen en de programmatie te beheren. Een tweede computer zorgde voor onder andere de reclameplanning. Tenslotte werden lessen dictie georganiseerd die de medewerkers dienden te volgen.

Het resultaat mocht er zijn. Radio Formule 1 klonk veel beter en de reclamecampagnes stroomden binnen. In 2004 kreeg de radio de frequentie 105,00 MHz toegekend. Omdat deze frequentie was gecoördineerd in Zonhoven moest met de huidige antenneconfiguratie zwakker worden uitgezonden om geen storingen toe te brengen aan naburige radio's. De reclame-inkomsten verminderden en de radio besloot om ermee te stoppen.

Op woensdag 31 december 2008 vond de laatste uitzending plaats. De VZW werd overgenomen door Club FM.

Radio Formule 1 Bekijk hier een fotoreportage van 19 maart 2005. foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

up

Radio Omega (Houthalen) - 102,70 MHz

Het idee om multiculturele radio te maken in het multiculturele Houthalen is bij Guido, Geert en Sic ontstaan op een donderdagavond in het buurthuis Meulenberg tijdens het najaar van 1980. De eerste concrete stap gebeurde 6 maanden later door Etienne uit te nodigen. Hij was medewerker van de Waalse Radio Borinage en die radio, waar 40 medewerkers actief waren, maakte toen al radio in verschillende talen.

Sic hakte de knoop door in september 1981 en in een paar weken waren de lokatie, de naam Radio Omega, de programma's, de nodige medewerkers en de financiële middelen gevonden. Twee medewerkers stonden een deel van hun huis af. Drie andere medewerkers stonden een deel van hun materiaal af. De VZW Buurtopbouwwerk zorgde voor de middelen om een zender aan te schaffen. In ruil mocht de VZW zendtijd gebruiken.

Op 7 november 1981 werd een eerste uitzending gerealiseerd. Er werden toen programma's gemaakt in het Spaans, Turks, Italiaans, Joegoslavisch en Nederlands.

Radio Omega

up

Radio FM Goud (Helchteren, Peer, Bree) - 107,70 MHz & 105,90 MHz

Op 19 december 2003 kreeg de VZW FM Goud bestaande uit Michel Vanderfeesten, Cindy Piessers en Karel Vanderfeesten een erkenning om in Houthalen-Helchteren een lokale radio te starten op de frequentie 107,70 MHz. Ze sloten een overeenkomst met meubelzaak De Prijzenklopper. In ruil voor reclame kregen ze een ruimte waar een studio en een keukentje werd geïnstalleerd. Interessant voor de radio was dat op het parkeerterrein achteraan een zendmast van Mobistar (nu Orange) was geplaatst. FM Goud mocht een rondstraalantenne plaatsen bovenop de mast. Om het audiosignaal tot daar te brengen werd een audiokabel gespannen van het gebouw tot de zendmast.

FM Goud

Op 16 juli 2004 om 20 uur startten de testuitzendingen en op 7 augustus 2004 om 11:55 werd officieel gestart met een marathonuitzending die 24 uur lang duurde. Diverse bekende gasten kwamen langs of werden telefonisch geïnterviewd zoals raf van Brussel, Frank Galan, Dana Winner en burgemeester Raf Truyens. Het startmoment werd door een blikseminslag de nacht ervoor, maar nipt gehaald. Er werd gestart met het nummer Alive and kicking van The Simple Minds. Zoals de naam van de radio doet vermoeden worden hoofdzakelijk de grootste klassiekers geprogrammeerd.

In 2003 richtten dezelfde leden van VZW FM Goud ook de VZW Toxic FM op en deden een gooi naar een frequentie in Hasselt. Dat lukte niet echter in 2005 diende VZW Toxic een dossier in om de onbenutte frequentie 105,40 MHz in Genk te bemachtigen. Toxic kreeg de erkenning maar heeft de frequentie niet geëxploiteerd. Een paar maanden later, op 28 november 2005 werd VZW Toxic overgelaten aan de NV Emmis Belgium Broadcasting die op die manier Radio Be One kon verspreiden in de stad Genk.

Om meer reclame-inkomsten te genereren sloot FM Goud zich aan bij reclameregie IP. De radio werd opgenomen in de CIM-metingen zodat IP een idee zou hebben van het luisterbereik. Vanaf dat moment werd de door FM Goud verschuldigde billijke vergoeding berekend op basis van de luistercijfers. Resultaat was dat de omroep opeens een factuur van 4730 euro moest betalen in plaats van het forfait van 448 euro. Om geen jaarlijkse monsterfacturen van SIMIM te blijven ontvangen stapte de radio uit het CIM luisteronderzoek.

In 2009 start Michel Vanderfeesten Stadsradio Peer. In ruil voor een subsidie werd een samenwerking gestart met de communicatiedienst van de stad Peer. FM Goud en Radio Holiday, de enige radio uit Peer, verdeelden de subsidie en brachten simultaan Stadsradio Peer. Gedurende 60 minuten werd een gevarieerd aanbod aan informatie, muziek en interessante praatgasten gebracht iedere zaterdag live tussen 13 en 14 uur en in herhaling op zondag tussen 12 en 13 uur. Later werd Stadsradio Peer gereduceerd tot drie infoblokjes.

FM Goud sloot zich ook aan tot het netwerk Family Radio op 1 juni 2010. De roepnaam werd Family Radio FM Goud. Het had een overeenkomst om toch nog eigen programma’s te maken. Voordeel voor de radio was dat de kosten voor SABAM werden berekend op het volledige netwerk en dus voordeliger waren. Uit het netwerk stappen bleek moeilijker gaan. Pas op 25 mei 2012 maakte de rechter een uitspraak in het voordeel van FM Goud.

Voor 2011 was Michel Vanderfeesten nog werkzaam in het onderwijs en was zelfstandige in bijberoep. Hij maakte in 2011 de beslissing om het onderwijs achter zich te laten en fulltime aan de slag te gaan voor de radio.

In hetzelfde jaar verhuisde FM Goud van De Prijzenklopper naar het Breugelhuis aan de Markt 15 in Peer. De antennemast bleef op de Mobistar-mast. Om het signaal van het Bruegelhuis naar de mast te krijgen, werd een straalverbinding geplaatst van De Belie. De gebruikte frequentie van de verbinding is vrij van rechten. FM Goud fungeerde als teststation, want het was toen de eerste radio in België die een dergelijke verbinding gebruikte.

In 2012 werd ook de VZW Stadsradio Bree overgenomen. Vanaf 4 september 2012 kon de luisteraar via 105,90 MHz om en rond Bree ook genieten van de uitzendingen van FM Goud. Met die twee frequenties kan FM Goud de uitzendingen brengen in een groot deel van Noord-Limburg.

up

Radio Ham (Ham) - 102,70 MHz - 106,00 MHz - 104,90 MHz

Radio Ham werd opgericht op 2 augustus 1981. De eerder bescheiden start had niet zozeer te maken met financiële middelen maar meer met gebrek aan kennis. Het beginkapitaal was 6000 BEF (150 Euro) dat werd samengelegd door de initiatiefnemers nl. Mathieu Mondelaers (Joe Noega) en gebuur Patrick Boon. Nadien kwam daar nog Victor De Boel en Walter Jamar bij.

radio ham

De eerste uitzendingen vonden plaats in de vroegere Marvichoeve. Toen deze zaak sloot werd de studio overgebracht naar Wasseven 20 te Oostham. Na de gebruikelijke beginpijnen groeide Radio Ham op 1 jaar tijd uit tot de top van de vrije radio's in de regio. Door het succes kwam onder invloed van de jeugd een splitsing. Een deel andersdenkenden startte met Radio West Point.

Door het trouw blijven aan zijn naam en aan zijn luisteraars werd Radio Ham een herkenbaar station met een eigen imago. Het station groeide uit tot een radio waar het familiale karakter sterk naar voor kwam. De radio bracht gepresenteerde programma's, waar de diskjockey alle vrijheid had. De doelgroep was daarom ook zeer breed, van jong tot oud met muziek van vroeger tot hedendaagse hits. Het accent lag op Nederlandstalige muziek.

Op zondag tussen 11:00 en 12:00 werd de mis uitgezonden. De diaken spoedde zich na de mis met een minidisk naar de studio. Alzo konden de ouderen en mensen die slecht te been zijn ook naar de zondagse mis luisteren.

Radio Ham had gemiddeld meer dan 10.000 luisteraars per dag en stond op de tweede plaats in de lijst van Vlaamse lokale radio's na Radio Minerva uit Antwerpen. Daarbij kwamen sinds het brengen van een internetstream nog eens bijna 7.000 internetluisteraars bij.

Op 18 december 2016 werden de uitzendingen van Radio Ham beëindigd. Er werd geen overnemer gevonden. De overschot van het geld werd aan een vzw geschonken in Ham die zich inzet voor gehandicapte kinderen. De medewerkers en sympathisanten hebben in de kantine de drankvoorraad leeggedronken en taart gegeten. Om middernacht werd de zender afgezet.

Het studiomateriaal werd geschonken aan een radiostation in het dorpje Bondo te Congo. De Congolese radio verloor alle materiaal door een blikseminslag.

Joe Noega
Joe Noega, voorzitter sinds 1981

Charly Webster
Charly Webster, medewerker sinds 2003

Vic Blondeel
Vic Blondeel, medewerker sinds 1983

Peter Vertongen
Peter Vertongen, medewerkers sinds 2009

Radio Ham had een goeddraaiende kantine die regelmatig vol zat.

Radio Ham

Radio Ham

bron: www.radioham.be

up

Radio West Point / Martinique (Ham) / Radio Trendy FM - 103,70 MHz - 104,90 MHz - 106,00 MHz

Op 17 Juli 1982 startte Radio West Point haar uitzendingen in een gebouwtje langs de Nijverheidsweg 47 In Oostham. De initiatiefnemer was Walter Jamar die zijn eerste radio stappen zette bij Radio Ham.

Radio West Point

Walter was jarenlang de voorzitter van vzw West Point. Hij zorgde ook voor de eerste officiële zendvergunning. De radioploeg breidde snel uit en een verhuis was meer dan noodzakelijk. Ruim een jaar na de start werd een geschikt pand gevonden in de Stationsstraat 11 in het centrum van Oostham. De uitzendingen startten er op 2 september 1983. Tijdens de eerste levensjaren waren de programma's vrij gevarieerd met een familiaal karakter. De muziek varieerde van Nederlandstalig tot hardrock. Ook werd er veel nadruk gelegd op informatie.

In augustus 1987 kwam een samenwerking tot stand met X-tra FM. Door deze ingreep werd het format jonger. De samenwerking met X-Tra FM eindigde in 1990. Omwille van het decreet Van Rompuy mocht de naam Radio West Point niet meer worden gebruikt. Er bestond reeds Radio West Point in Adinkerke en die was eerst in Het Staatsblad verschenen. De naamsverandering koste veel geld aan de omroep. Gelukkig werd dit deels gereduceerd omdat Walter Jamar een drukker was. Het werd toen Radio Martinique. De reden van deze zuiders benaming was dat de muziek zonnig moest klinken, niet enkel voor de jeugd maar ook voor het oudere luisterpubbliek.

Radio Martinique

Beheerder Walter Jamar ging met pensioen en maakte plaats voor Marc Windmolders die voordien bij een aantal radio's werk leverde onder de radionaam Marco Polo. Onder zijn hoede kreeg de radio een jonger imago met eveneens  de nodige aandacht voor het genre dance. De studio werd verbouwd en geautomatiseerd zodat de reclame stipt op tijd werd gespeeld en de nachtuitzendingen vlotter verliepen.

Op 1 oktober 1998 werd Radio Martinique de 11de radio die deel uitmaakte van het samenwerkingsverband FM Limburg. Een aantal programmaonderdelen en het nieuws werden vanuit het radiohuis in Hasselt verzorgd. Radio Martinique vulde de lokale uren tijdens de ontkoppeling mooi op vanuit de eigen uitzendstudio. Na een herstructurering besliste het moederhuis in Hasselt om geen programma’s meer te leveren aan de aangesloten radio’s.

Radio Martinique en Radio S.O.L. uit Lommel besloten om toch op de ingeslagen weg verder te gaan en startten op 1 september 2002 een nauwe samenwerking. Er werden ook wat nieuwe stemmen aangetrokken om de lege uren op te vullen. De medewerkers vormden een tof en hecht vriendenclubje en dat kwam de radio ten goede.

Marc Windmolders breidde zijn netwerkje uit over de provincie Limburg en veranderde de naam in Radio Trendy FM. Het regionale netwerk ging zich voortaan richten tot de doelgroep 16 tot 39 jaar.

Radio Trendy FM

In de loop van 2006 werd flink geïnvesteerd in de verdere professionalisering van de studio. Na een grondige analyse kozen de verantwoordelijken ervoor om over te gaan tot de aankoop van de Radiohost software. Na maanden van hard werk achter de schermen, werd het nieuwe computersysteem op 1 januari 2007 in gebruik genomen.

Samen met de ingebruikname van Radiohost, werd ook het jinglepakket van Trendy FM opgefrist. Zoals het bij het profiel van de zender past, werd er gekozen voor een jong, catchy en dynamisch jinglepakket dat duidelijk opvalt. Voor de productie werd beroep gedaan op de jarenlange ervaring van Mediamix.

De vernieuwingsoperatie bij Trendy FM werd vervolgd met de ingebruikname van een gloednieuwe studio. Het oude meubilair was dringend aan vervanging toe en de nieuwe opstelling in de studio zorgde ervoor dat de medewerkers vlotter en efficiënter hun programma’s konden presenteren.

Op 18 januari 2007 werd het zendgebied van het netwerk vergroot met de ingebruikname van de frequentie 107,20 MHz in Retie. Op 28 maart 2007 werd besloten om via Radio Meer Goud in Meerhout het signaal van Trendy FM te verspreiden via 106,70 MHz. Op 29 maart 2007 werd Radio Animo 105,50 MHz in Halen eveneens toegevoegd.

Enkele foto's van medewerkers genomen in 2001.

Radio Martinique
B.Van Lauweren

Radio Martinique
Carine Helsen

Radio Martinique
Chris Van Laer

Radio Martinique
Dirk De Bruyn

Radio Martinique
Jo Brabants

Radio Martinique
Joris Gijsemans

Radio Martinique
Kris Cypers

Radio Martinique
Kris Dens

Radio Martinique
Luc Van Loon

Radio Martinique
Ludo Willems

Radio Martinique
Marc Windmolders

Radio Martinique
Oli4 Lodewijckx

Radio Martinique
Pascal Vaes

Radio Martinique
Patrick De Rocker

Radio Martinique
Peter Van Antwerpen

Radio Martinique
Peter Van Gelder

Radio Martinique
Willy Maes

Radio Martinique
Studiofoto's

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

Radio Martinique

up

Radio Tornado (Leopoldsburg) - 103,30 MHz

Radio Tornado werd opgericht in februari 1981. Het was Louis die de zender oprichtte en hij verzorgde ook de eerste drie maanden alleen de programma's. In mei 1981 deed Louis een oproep om het station te versterken. Na enkele maanden was er een ploeg van 15 man die programma's verzorgden. Er werden toen programma's gemaakt iedere dag tussen 9:00 en 18:00.

De meest beluisterde programma's waren de informatierubrieken en de verzoekplatenprogramma's. Woensdag- en zaterdagnamiddag werden 3 uur lang verzoekjes omgeroepen. Dagelijks werd ook veel Vlaamse muziek gespeeld. Tijdens de andere uren werd gevarieerde muziek gespeeld.

Op zaterdag 20 februari 1982 gaf Radio Tornado hun tweede fanbal ter ere van het éénjarig bestaan. Vele Vlaamse artiesten gaven hun medewerking zoals Bob Morelli, Eddy Warco en Bobby Ranger.

Radio Tornado

up

Radio Royaal regionaal (Hamont Achel)

Radio Royaal werd in juni 1981 opgericht naar een idee van Jos Van Weegberg (alias Kees Molenaar) tijdens een verblijf in Spanje. De opdracht tot de bouw van de zender gebeurde een maand later. Enkele weken later vonden de eerste proefuitzendingen plaats en Radio Royaal was een feit.

De eerste studio werd ingericht in een oude kippenschuur bij de Achelse Sluis in de Ruiterstraat. Er werd een groot luisterpubliek verkregen en het aantal medewerkers werd snel uitgebreid. Radio Royaal leverde herkenbare radio met vele Nederlandse DJ's die gevarieerde muziek speelden. Het muziekformat werd breed gehouden. Men draaide zowel de nieuwste platen uit de hitparade als oude muziek. Dit format heeft de radio gehanteerd tot het einde. Enkele programma's van toen waren Schijven Aan De Lopende Band, Koffieshop, De Zeeroute en de Royaal Top 45. Op zaterdag en zondag waren Wim Rooyackers en Ome Janus te horen met uitsluitend Nederlandstalige muziek. s' Avonds was er plaats voor muziekgenres zoals hard rock, rock 'n' roll en country.

André Krielaart (alias Bert De Vries) heeft de omroep vanaf de oprichting mede bestuurd. Hij voerde een horizontale programmering in wat een behoorlijke winst opleverde qua luisteraars.

Iets later werd verhuisd naar een boerderij in de Sint-Odilialaan 120 op enkele honderden meter van de Nederlandse grens en richtte zich op Nederland. De zender had een groot zendbereik in Nederland. Dat kwam omdat er in het begin 8 dipolen in de zendmast werden gemonteerd die naar Nederland waren gericht. De radio bestreek de volledige regio Oost Brabant. Radio Royaal telde op een bepaald moment 100 vrijwilligers waarvan 54 zich bezig hielden met programma's.

De zender is nog een paar keer verhuisd. In de Kievitstraat, Stadswaag en Kluizerdijk heeft ooit een studio van Radio Royaal gestaan.

Radio Royaal     Radio Royaal

Er werd regionaal nieuws gebracht uit Nederland maar ook uit België. Iedere week kwamen 100 tot 150 mededelingen binnen van allerlei verenigingen. De omroep telde op een moment 7000 betalende leden. Voor hen werd een wekelijks krantje gemaakt.

De zender verhuisde naar Nederland en kreeg in 2002 daar een een zendmachtiging. Het kreeg de frequenties 93,60 MHz en 93,20 MHz en de naam werd veranderd in Royaal FM. Op 16 mei 2011, na bijna 30 jaar, kwam er een einde aan de succesformule. De eigenaar van het station namelijk De Decibel-groep verhuurde vanaf toen de frequentie aan TV Oranje die het station Radio Oranje Nationaal startte. Radio Royaal had toen nog een aardig luisterpubliek.

Vanaf 15 november 2013 was Radio Royaal terug te ontvangen in Zuid-Holland via de frequentie 99,40 MHz.

radio royaal
De studio gevestigd in een boerderij in de St.-Odilialaan 1200 te Hamont-Achel

up

Radio Signaal - 100,30 MHz (Overpelt)

Je zou eerder denken dat je een Oosters paleis aan het bezoeken was mocht je je begeven om en rond de studio van Radio Signaal uit Overpelt. Het gebouw, gelegen in de Holvenstraat 223, had de naam Marhaba wat Mijn Droom betekent. Het gebouw met de typische Oosterse bogen was omgeven door een grote tuin die eveneens op zijn Oosters was ingericht. In het eveneens Oosters ingericht interieur werden drie studio's ingericht. Er was een live-studio, een opnamestudio en een kleine studio om berichten in te spreken of jingles te maken.

115 medewerkers telde de radio ondersteund door een beheerraad van 9 medewerkers. De leden van de beheerraad hadden geen enkele politieke of confesionnele binding. Er was ook een programmaraad die eveneens bestond uit 9 medewerkers. Deze raad vergaderde wekelijks en was onderverdeeld in cultuur, sport, techniek, muziek en nieuws.

Nieuws was er om 08:00, 09:00 en 18:00 uur. Om 10:00 was er een korte samenvatting. Het nieuws werd samengevat uit het nieuws van de openbare zenders. Ook de gemeente leverde lokaal nieuws. Een eigen weerman bracht elke dag per telefoon een regionaal weerbericht. De programma's waren op woensdag- en zaterdagnamiddag gericht op de jeugd. Een sportprogramma was te horen op zondagnamiddag. Men deed beroep op 12 reporters die het sportnieuws verzamelden. Eén van de culturele programma's was Tussen Berg en Brem. Er werd gepraat over de vredesakties, derdewereldproblematiek, enzoverder. Voor de zieke en bejaarde mensen werden eveneens programma's gemaakt. Ook de kleuters en de peuters kwamen aan bod met in speciaal programma.

Omdat in 1983 het voeren van reclame nog illegaal was, werd een fanclub opgestart. Er werden stickers verkocht, er was een drive-in show met de naam "Moving Sound" en de bar bracht ook geld op. Het blad Signaal Revue werd verdeeld aan de leden.

Radio Signaal
Radio Signaal: bar met zicht op de studio's (foto FRM)

up

Radio De Vrije Vogel - Lokale Radio Maaseik - LRM (107,60 MHz)

De radio werd opgericht in 1982 en was gelegen op het industrieterrein van Maaseik. Officieel werden de eerste programma’s uitgezonden een jaar later. De benaming van de radio was Radio De Vrije Vogel. De gebroeders Joosten zorgden in die tijd voor de uitbouw van het radiostation en de radiozender verhuisde naar de Weertersteenweg in Maaseik. Met het oprichten van een VZW begon de radio uit te groeien tot een degelijke lokale radio.

Radio De Vrije Vogel

In 1990 werd de VZW overgedragen aan andere beheerders. Deze voerden een naamswijziging door en vanaf nu zou de zender onder de naam Lokale Radio Maaseik of afgekort Radio LRM verdergaan. Met het kopen van een pand nabij het centrum van Maaseik begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de radio. Vanaf 1994 tot eind 1995 werd er aan het pand gewerkt. Na de vele renovatiewerken kon men aan de verhuis beginnen, zodat men begin 1996 kon uitzenden vanaf de nieuwe locatie, die gelegen is langs de Koning Albertlaan in Maaseik. In mei 1996 werden de studio’s officieel in gebruik genomen met een grote opendeurdag.
Radio LRM heeft eind jaren 90 samengewerkt met FM Limburg.

RadioLRM

In april 2010 werden de programma’s overgenomen door Radio Grensland uit Kinrooi, uitzendend op 105,10MHz.

up

Radio Grensland - Kinrooi (101,00 MHz - 100,95 MHz)

In 1981 reden drie Nederlandse radiopiraten naar België omdat hun radiostation al verschillende keren werd opgepakt. Henk Wouters, Pierre Vervoort en Leon Van Berkom zochten een plaats om Radio Grensland in België aan de grens op te starten. Ze waren op zoek naar een locatie en gingen eerst aankloppen bij de zaak "Het loze vissertje" te Hamont. De zaakvoerder zag het wel zitten maar zijn vrouw niet. Ze gingen vervolgens poolshoogte nemen bij Pier Van Het Fort aan de Weertersteenweg 120 te Kinrooi kortbij bunker nummer 7. Die zag dat wel zitten want hij was een fervente fan van Nederlandse radiopiraten. Alzo stelde hij zijn oud kippenhok ter beschikking waar een studio werd ingericht.

De antenne werd verankert op de oude bunker. Opmerkelijk was dat de antenne in stukjes werd binnengesmokkeld want toen waren er nog grenscontroles. Op 23 augustus 1981 precies om 12 uur 's middags werd de eerste cassette gestart. Het was Henk Wouters die de openingstoespraak gaf. De eerste plaat was "A beautiful Sunday" wat toen ook nog klopte. Gedurende de eerste weken was het zendschema zeer eenvoudig. Henk Wouters startte het eerste uur, Pierre Vervoort nam over en vervolgens was het de beurt aan Leon Van Berkom. Daarna begon men weer van voren af. Er werden toen 12 programma's gemaakt op cassettes van 120 minuten, goed voor 12 uur radio per week. Dat werd even later uitgebreid tot 16 uur per dag tussen 8:00 en 0:00.

Radio Grensland

De stichters waren Emmanuel Meuleman, Henricus Wouters, Peter Lemmens, Pieter Lemmens, Antonius Niëns, Mathieu Kunnen, Willy Nijs en Pieter Bruijnen. Zij richtten praktisch direct de VZW Radio Grensland Kinrooi waarvan de statuten in het Belgisch Staatsblad verschenen op 26 augustus 1982.

Iin het begin werd uitgezonden op 101,00 MHz. Omdat de Nederlandse Regionale Omroep ROZ een paar jaar later begon uit te zenden op 101,20 MHz werd de zender 50 kHz lager ingesteld. De nieuwe frequentie was toen 100,95 MHz.

De medewerkers van de radio kwamen zowel uit België als uit Nederland. Er werd familieradio gemaakt voor een doelgroep van 35 tot 40 jaar. Overdag werd een gevarieerd programma gemaakt dat bestemd was voor de inwoners van de omliggende dorpen. Zo liep er tussen 12:00 en 13:00 het programma Kinrooi Vandaag met mededelingen voor de burgers. Zaterdag- en zondagnamiddag was er een sportprogramma met uitslagen en interviews. Op enkele andere momenten waren er programma's specifiek voor het Nederlandse luisterpubliek.

Radio Grensland kreeg een voorlopige erkenning in juli 1983. De radio richtte ondertussen een heuse studio in, in een ruimte van 18 m². Naast de studio werd een ruimte gecreëerd voor administratieve werkzaamheden. Buiten werd een mast opgericht die een hoogte had van 30 meter. Daar werden 2 x 4 dipolen in bevestigd.

Radio Grensland begon zich ook te structureren. De programmaraad waakte over de inhoud en de presentatie van de programma's en waakte ook dat het programmapakket overeenstemde met de programmalijst. Dit team vergaderde tweemaal per maand. Het promotie- en Public Relationsteam zorgde voor de organisatie en voorbereiding van activiteiten. Zij zetten zich ook in voor het werven van niet-werkende leden. Zo telde het ledenbestand na 3 jaar 1500 niet-werkende leden. Ook dit team kwam tweemaal per maand samen. Er was ook het drive-in team dat zorgde voor de volledige organisatie van geplande drive-in-shows. Tenslotte kwam de Raad Van Beheer wekelijks samen en keurde al dan niet de voorstellen van de verschillende teams goed.

1

2

3

4

5

De radio verzorgde tal van uitzendingen op lokatie. Zo werd er onder andere rechtstreekse programma's gemaakt op de handelbeurs in Molenbeersel, de Lemmensmolen in Kinrooi, het buurtfeest Zielderveld/Natterveld in Kinrooi en de middernachtmis op kerstavond in de St.-Leonarduskerk te Molenbeersel.

Radio Grensland nam begin 2000 de programma's over van Radio Contact

www.radiogrensland.eu

up

Radio Monza - Kinrooi (106,50 MHz)

De eerste uitzendingen van Radio Monza werden gemaakt bij Lei Silkens in de keuken. Samen met Pierre Christis en nog een paar andere mensen werden programma's gemaakt. Er stond steeds iemand op uitzicht voor in het geval de overheid de zender wilde oppakken. Een paar keer werd de antenne snel afgebroken maar het was in de meeste gevallen loos alarm. Na een half jaar vervoegde Jos Donné het gezelschap.

De radio verhuisde vervolgens van de keuken naar de garage. Tijdens de legalisatie werd een volwaardige studio gebouwd. Deze werden geïnstalleerd in het gebouw van Openhaardenbouw, Esserstraat te Kinrooi. Naast een studio werd ook een mooie gezellige cafetaria ingericht.

Radio Monza

Op de dag van vandaag Radio Monza nog steeds een begrip om en rond Kinrooi. Iedere woensdagavond tussen 17 en 18 uur wordt Mooi Kinrooi uitgezonden op maat van de inwoners van Kinrooi. De radio werkt samen met het gemeentebestuur van Kinrooi om tijdens dat uurtje de gemeentelijke nieuwsfeiten aan bod te laten komen.

www.radiomonza.be

up

Radio Genk Regionaal (Genk)

Radio Genk Regionaal was een heel erg lokale zender die uitzond van uit het café tegenover het kerkhof van Genk. De radio had een bereik van enkele kilometers en was dus niet overal in Genk te ontvangen. De omroep is ontstaan in de jaren 80 en heeft ongeveer 5 jaar bestaan. De oprichter was een zekere Bèr die ook enkele illustere programma's maakte zoals Wat zit er in de zak van Bèr? Ook verzorgde hij ook vele verzoekprogramma's. Naar het schijnt heeft Bèr ooit het wereldrecord spelletjes op de radio brengen verbroken.

up

Radio VRD - 106,50 MHz (Diepenbeek)

In Diepenbeek werd in1981 Vrije Radio Demervallei opgericht.

vrijeradio.be was op bezoek bij Radio VRD op 13 augustus 2006. Bekijk hier enkele foto's. foto1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Desondanks de centrale ligging van de radio was het ontvangstgebied niet optimaal. Gedurende vele jaren droomde het bestuur om de zendantennes te plaatsen op de nabijgelegen Sint-Servaaskerk. Op 28 april 2014 besliste de gemeenteraad het in concessie geven van de Sint-Servaas kerktoren aan de radio voor onbepaalde duur aan een symbolische euro per maand.

up

Arcan Radio - 101,90 MHz - 106,20 MHz (Bilzen)

De ploeg van Arcan RadioArcan Radio is ontstaan op 17 juli 1980. Twee DJ's met naam Arendo en Canwood waren de oprichters van het radiostation. De naam Arcan is een samensmelting van de eerste lettergreep uit hun DJ-naam. Er werd een VZW met 22 leden opgericht. In het bestuur zaten Ludo Wijnen (Luud Terwijns), Jean-Marie Machiels en Hugo Lathouwers. De studio werd ondergebracht in een hoeve te Waltwilder bij Bilzen. Op de dag van vandaag staat het zendmateriaal nog steeds op hetzelfde adres, namelijk Amelsdorp 64.

Eerst werd wat geëxperimenteerd om een zo groot mogelijk zendbereik te bekomen. Zo werd geprobeerd de antenne te koppelen aan een luchtballon maar dit was geen goed idee omdat de ballon steeds naar beneden kwam. Uiteindelijk werd een sterke zender verbonden met acht dipolen, goed voor 1 kilowatt aan vermogen. Het resultaat was dat Arcan Radio de radio was met het grootste ontvangstbereik in Limburg. Over de ganse provincie kon men probleemloos Arcan ontvangen op 101,90 MHz, de toenmalige frequentie. Ook in grote delen van Nederlands Limburg en de provincie Luik kon worden geluisterd naar de programma's behalve op vrijdag en zondagavond na 19:00. Toen werden de uitzendingen onderbroken en was Radio Hoeselt te horen op 101,90 MHz.

Arcan Radio
Studio in Amelsdorp 64 te Waltwilder

Naast een team dat gespecialiseerd was in radiotechniek waren oorspronkelijk 12 DJ's actief. In dit team zaten onder andere Luud Terwijns (programma "Muzikale Zeeslag" op dinsdagavond), Rob Terwaert (zaterdagnamiddag), Sylvester (zaterdagavond), Frank Van Wijck (spelprogramma "Galgje" op woensdagnamiddag), Adje Van De Beek, Flip Vanderputte (toen bekend van discotheek Het Karrewiel),...

Financiële steun werd gehaald uit stickerverkoop en ledenwerving. Wie lid was kreeg maandelijks de Arcan-krant thuisgestuurd. Arcan Radio telde meer dan 2000 leden.

De radio maakte programma's voor jong en oud. Terwijl Flip Vanderputte vlotte jeugdradio maakte, konden ouderen genieten van Sylvester's programma. Er werd ook een groot pakket aan streekgebonden informatie gebracht binnen de vierhoek Genk, Hasselt, Tongeren en Maastricht.

Arcan Radio organiseerde de actie Anita Nivelle. Er werd 500.00 BEF (1250 euro) verzameld om het meisje uit Tongeren te opereren.

Tijdsein Arcan Radio: Luister naar het tijdsein (Paul Van Eint, JP Linnartz).

Jingle 1: Arcan radioooooo... (Peter Weyland).

Jingle 2:Wie je bent en wat je ook doet.

Arcan Radio

Arcan Radio deelde dus de frequentie gedeeltelijk met Radio Hoeselt. In 1983 was de omroep even 7 dagen op 7 te beluisteren door middel van een zender die gebruik maakte van de frequentie 107,90 MHz. Ook in Nederlands Limburg werd geluisterd. Arcan Radio was toen zelf te beluisteren op een kabelfrequentie in enkele Nederlandse gemeenten.

Halverwege jaren 90 werd samengewerkt met het netwerk FM Limburg en in het jaar 2000 werd samengewerkt met Radio Contact.

up

Radio Baccara (Sint-Truiden) - 106,30 MHz

a href="#RBC" class="link-style">Radio Baccara was de toonaangevende radio uit Sint-Truiden gelegen in de Abdijstraat 8 te Sint-Truiden. Eén van de meest beluisterde programma's was Recht in de Roos. Elke middag kon men een plaat aanvragen en men kon ook proberen het bedrag achterhalen dat in de pot zat. Degene die het kon raden, won dit bedrag.

Radio Baccara

Halverwege de jaren 90 was de radio in beheer van Ludo Wijnen en werden de programma's van FM Limburg doorgestraald. Ludo wilde meer inbrengen maar dat lukte niet. Samen met twee andere radio's die hij bezat, stelde hij voor om Radio Baccara te verkopen aan FM Limburg voor 15 miljoen BEF (375.000 Euro). FM Limburg ging daar niet op in en Ludo ging een samenwerkingsverband aan met Radio Contact.

Radio Baccara 106,30 MHz - Sint-Truiden - jaren 90
Studio Radio Baccara jaren 90 gelegen aan de Luikerstraat te Sint-Truiden.

up

Radio Aktief / Topradio / Trudo FM - (Sint-Truiden) - 101,00 MHz - 103,10 MHz - 105,20 MHz

Henri Claes richtte in 1982 Radio Sint-Truiden op dat later Radio Aktief werd. Van het prille begin van lokale radio was Henri actief als voorzitter van de VZW.Radio AKtief is eind jaren 90 toegetreden tot Topradio. In 2006 werd er beslist om het format breder te maken en de benaming te veranderen in Trudo FM. Tim Dehaen begon programma's te maken vanaf 1999. Eerst werkte hij als presentator, later nam hij het programmabeleid voor zijn rekening nemen tot in 2012. In 2006 werd VZW Vrije Zender Radio 2000 overgenomen en was Trudo FM eveneens te beluisteren in Borgloon tot in 2012.

Hier zijn enkele foto's van de studio. foto1 2 3 4 5 6

Radio Aktief

up

Radio Velm (Velm, Sint-Truiden) - 105,20 MHz

Vrije Radio Velm, genaamd naar het dorpje kortbij Sint-Truiden, ging op 29 augustus 1981 in de ether. De toenmalige stichter was Hugo Roosen (Hugo Van Vlaanderen) en echtgenote Germaine Magis (Tante Germaine).

Programma’s als De Muziektrein en Rock Café werden vanuit een kleine geïmproviseerde studio in een woonkamer van een huis in de Jufferstraat 28 gepresenteerd en de klok rond uitgezonden. Hoewel de zender zich in de eerste plaats richtte op een iets ouder publiek, waren er toch ook heel wat jongere mensen die regelmatig luisterden omwille van het grote aanbod aan Nederlandstalige muziek.

Radio Velm heeft altijd voor een onafhankelijke koers gekozen. Er werd nooit toegegeven aan de druk van de ketenvorming.

Op veel radioreclame kon de radio niet rekenen. Om uit de kosten te raken, werden lidkaarten verkocht en ledenfeestjes georganiseerd. Zo komt het dat er in heel Velm waarschijnlijk niemand te vinden is die geen herinneringen heeft aan de uitzendingen van de zender.

In 2003 werden twee frequenties in Sint-Truiden gecoördineerd voor drie bestaande radio’s. Radio Velm viel uit de boot en moest stoppen met uitzenden

Radio Velm

Betty Swerts was één van de medewerksters die een populair verzoekprogramma had waar uitsluitend Nederlandstalige muziek werd gespeeld. Betty heeft op 93-jarige leeftijd eenmalig een verzoekprogramma gepresenteerd dat op Radio Trudo FM werd uitgezonden. Dit vond plaats in rusthuis Triamant op zondag 17 april 2011 tussen 13:00 en 18:00.

up

Vrije Radio Wellen - VRW (Wellen) - 104 MHz - 101,90 MHz - 104,30 MHz - 104,90 MHz

In oktober 1980 gingen in Limburg tal van vrije radio's van start, waaronder ook Vrije Radio Wellen (VRW). De zelfgekozen frequentie was 104 MHz. De gebroeders Billen en Mike Miller waren de pioniers. Al snel kwamen Tommy Van Loon, Paul Thoelen en Johnny Put er bij.

Een postbus werd gehuurd te Kortessem en een dialoog met de luisteraars kwam op gang. Het geen als een grap begon, werd dag na dag een historisch feit. Aanvankelijk werd uitgezonden ten huize Billen, Zonneveldweg met de antenne geplaatst kortbij het toen nieuwe kerkhof te Wellen. Nog steeds in de illegaliteit werd uitgekeken naar een nieuw onderkomen. Dankzij het gemeentebestuur kreeg de radio huisvesting in het oude Ursulinenklooster gelegen midden in het centrum van Wellen.

Het was een heel hoog gebouw en dat was ideaal om een antenne op te plaatsen. In een mum van tijd werd de groep van medewerkers uitgebreid. Radio VRW kreeg als eerste lokale radio in Limburg een vergunning en kreeg de frequentie 101,90 MHz toegekend. Echter na enkele weken kreeg de radio het order om te verhuizen naar 104,30 MHz. Deze frequentie werd gedeeld met een andere radio uit Wellen, namelijk Radio Apollo, later Radio RAW genaamd.

Door de sloping van het Ursulinenklooster werd verhuisd naar de Dorpsstraat 25, een voormalige jongensschool, die eveneens door het gemeentebestuur ter beschikking werd gesteld. Er werd een antennemast van 28 meter opgericht. Op 2 september 2002 vroegen Radio VRW en Radio RAW aan het VCM toelating om samen te werken. Het waren de leden van de beide radio's die daarover hebben beslist. Om de samensmelting te realiseren werd op op 30 september 2002 de VZW Vrije Zender Apollo ontbonden en stuurde de vereniging de zendvergunning terug naar het commissariaat. Op 22 november werd het zendschema van VRW uitgebreid tot 7 dagen op 7, 24 uur op 24.

Een jaar later kreeg Radio VRW de frequentie 104,90 MHz toegekend. In januari 2018 werd VRW terug erkend voor 9 jaar. Het kreeg eveneens de frequentie 106,30 MHz in Sint-Truiden. De tweede zender werd in Sint-Truiden in oktober 2018 aangezet.

up

Radio Tongeren (Tongeren) 103,00 MHz - 103,60 MHz - 107,30 MHz

Radio Tongeren is ontstaan op 6 november 1980. De radio werd opgericht door zendamateur Hugo Sneyers. Hugo maakte alles wat hij zelf kon maken ook zelf. Dat waren de zender, de antenne, de antennemast en de mengtafel. Later maakte hij ook een elektronisch systeem dat 24 cassettedecks aanstuurde om onder andere de nachtprogrammatie aan te sturen. Hij maakte ook een studio bij hem thuis in de Linderstraat.

De radio had een breed luisterpubliek. Dat was te danken aan het grote aanbod programma's gericht op jong en oud. Er waren verzoekjes en koopjes te horen, er waren spelletjes- en kinderprogramma's, programma's voor zieken en bejaarden, er was een hitparade, een Nederlandstalige Top 10, er werd kleinkunst gebracht en zelfs hardrock zat in de programmatie.

Radio Tongeren

www.radiotongeren.be

up

Radio Zuid Limburg (Tongeren) 103,40 MHz - 104,00 MHz - 106,60 MHz

Radio Zuid Limburg is ontstaan in juli 1981. De radio is begonnen in café Ambiorix op de Grote Markt. De radio richtte zich op de jeugd door toenmalige populaire muziek te spelen. De stichters waren Pierrot Schoefs en Jef Digneffe. Later kwamen Guy Bierwaerts en Frans Souverijns erbij.

Radio Zuid Limburg vestigde zich vervolgens in een caravan bij de Pliniusbron. De studio werd later gevestigd in achtereenvolgens de Nieuwstraat, de Bilzersteenweg (café Cabana) om dan te eindigen in café Cadran op het Stadhuisplein kortbij de Grote Markt waar het allemaal is begonnen.

Radio Zuid Limburg was verantwoordelijk voor heel wat evenementen zoals de jaarlijkse Miss Zuid Limburgverkiezing, de Begijnhoffeesten en animatie in de handelsstraten. Ze hadden hun eigen modellenbureau ‘Mixed Aged’ o.l.v. Josette Loix en een hostessenteam.

De radio trad halverwege de jaren 80 tot het netwerk SIS en vervolgens tot het netwerk FM Limburg en Radio Contact.

Radio Zuid Limburg

up

Radio Voeren Uilenspiegel (Voeren)

De historiek van Radio Voeren Uilenspiegel is hier beschreven. Je kan daar ook een volledige uitzending beluisteren.